Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Urologie. Urologisch onderzoek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Urologie. Urologisch onderzoek"

Transcriptie

1 Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Urologie Urologisch

2 1 Algemene informatie Urologisch Binnenkort wordt u in het ziekenhuis verwacht voor een of meer urologische en. In deze brochure vindt u informatie over de gang van zaken rond de verschillende en. Hieronder is aangekruist welke en in uw geval van toepassing zijn. Uroflowmetrie (plastest) (pag. 3) Cystoscopie (blaas) (pag. 4) Echo- van de prostaat (pag. 6) Biopsie van de prostaat (pag. 8) Echo- van de nieren (pag. 9) Vragen? Mocht u na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, neemt u dan contact op met de polikliniek Urologie. Men is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.30 tot uur, op nummer (0592)

3 2 Afspraak U wordt verwacht: (datum) om (tijd) op de polikliniek Urologie (nr. 62) Vergeet u niet op de dag van het uw ponskaartje en afsprakenkaartje mee te nemen. Als u nog geen ponskaartje hebt of de gegevens op uw ponskaartje kloppen niet meer, wilt u dan bij de balie in de hal een nieuw ponskaartje laten maken? Als de verzekeringsgegevens op uw ponskaartje niet meer kloppen, wordt u verzocht uw nieuwe verzekeringsbewijs mee te nemen. Ook dient u een geldig identiteitsbewijs bij de hand te hebben (een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart). Mocht u niet op de afgesproken tijd kunnen komen, wilt u dat dan tijdig doorgeven?

4 3 Uroflowmetrie (plastest) Een plastest Bij een plastest wordt bekeken of uw blaas goed werkt en of er een vernauwing zit in de plasbuis. Ook als uw klachten bij het plassen te maken hebben met uw prostaat, kan het daar duidelijkheid over geven. Voorbereiding thuis Om het goed te kunnen uitvoeren, moet u tijdens het een behoorlijke plas kunnen doen. Daarom is het van belang dat u voor het (ongeveer twee uur van tevoren) extra water, thee of limonade drinkt. Ook is het belangrijk dat u in de uren voor het niet plast. Verloop van het Het vindt plaats op de polikliniek Urologie. Als u moet wachten voor u aan de beurt bent en u hebt erge aandrang om te plassen, meldt u dat dan bij de balieassistente. Men zorgt er dan voor dat u zo snel mogelijk wordt geholpen. Wanneer u tijdens het plast, wordt de urine via een trechter opgevangen in een grote maatkan. Tijdens het plassen wordt de urinestraal gemeten. Met behulp van een elektronisch weegschaaltje met computer is het mogelijk om de urinestraal weer te geven in een grafiek. Aansluitend wordt met een echo-apparaatje gekeken of de blaas leeg is. U voelt daar niets van. Uitslag van het Meteen na afloop van het bespreekt de uroloog de uitslag met u.

5 4 Cystoscopie Kijken in de blaas Tijdens een blaas (cystoscopie) bekijkt de uroloog de binnenkant van de plasbuis en de blaas. Hierbij gebruikt hij een zogenaamde cystoscoop. Dit is een heel dun flexibel buisje, dat via de plasbuis in de blaas wordt gebracht. De cystoscoop is aangesloten op een lichtbron. Met de lens die aan het uiteinde van de cystoscoop zit, kan de arts de plasbuis en de blaas van binnen goed zien. Een blaas wordt gedaan als er afwijkingen worden vermoed in de plasbuis, de blaas of het prostaatgebied. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u last hebt van plasproblemen of van bloedverlies via de urine. Voorbereiding thuis U hoeft thuis geen speciale voorbereidingen te treffen voor het. Verloop van het Het vindt plaats in de behandelkamer van de polikliniek Urologie en wordt uitgevoerd door een uroloog in het bijzijn van een verpleegkundige. Voorafgaand aan het wordt u verzocht zich van onderen uit te kleden. Tijdens het ligt u op een tafel met uw benen in beensteunen. Eerst wordt uw schede of penis schoongemaakt met een gaasje met water. Vervolgens wordt (alleen bij mannen) wat gelei in de plasbuis gespoten. De gelei dient als glijmiddel en verdovingsmiddel, zodat u zo min mogelijk van het voelt. Deze gelei bevindt zich ook op de cystoscoop waarmee het wordt uitgevoerd. Daarna brengt de uroloog de cystoscoop via de plasbuis in de blaas. Als u zich bij het inbrengen van de cystoscoop kunt ontspannen, zult u er weinig van merken.

6 5 Cystoscopie Aan de cystoscoop zit een slangetje dat verbonden is met een zak steriel water. De uroloog laat het water langzaam in de blaas lopen, totdat deze helemaal gevuld is en zich ontplooit. Pas als de blaas vol is, is het mogelijk om de binnenkant goed te bekijken. Wanneer de blaas, de plasbuis en bij mannen ook de prostaat goed zijn geïnspecteerd, is het afgelopen. Op het moment dat uw blaas vol is met water, zult u aandrang krijgen om te plassen. Meteen na het krijgt u de gelegenheid om naar het toilet te gaan. Duur van het Het duurt ongeveer tien minuten. Uitslag van het Meteen na afloop van het bespreekt de arts met u wat hij gezien heeft.

7 6 Echo- van de prostaat Eecho Een echo- van de prostaat is een inwendig (via de anus) waarmee het mogelijk is uw prostaat te bekijken. Bij het wordt gebruik gemaakt van ultrageluidsgolven die omgezet worden in beelden. De beelden krijgt de uroloog te zien op een scherm. Een echo- is een volkomen veilig, zonder schadelijke bijwerkingen. De prostaat De prostaat produceert vocht dat bij een zaadlozing samen met de zaadcellen naar buiten komt. De prostaat bevindt zich aan de onderkant van de blaas, daar waar de blaas overgaat in de plasbuis. Een normale prostaat heeft ongeveer de grootte van een kastanje. Bij het ouder worden groeit de prostaat mee. Meestal is een prostaatvergroting goedaardig, maar het komt ook regelmatig voor dat binnen de prostaat kwaadaardig weefsel ontstaat. Met behulp van een echografie en eventuele andere en kan de uroloog tot een juiste diagnose komen. Voorbereiding thuis U hoeft thuis geen speciale voorbereidingen te treffen voor het.

8 7 Echo- van de prostaat Verloop van het Het vindt plaats op de polikliniek Urologie. Voor het wordt u verzocht zich van onderen uit te kleden. Het wordt uitgevoerd terwijl u op een tafel ligt. De uroloog brengt een sonde in uw anus en schuift deze naar binnen. Op de sonde wordt een glijmiddel aangebracht, zodat deze makkelijk naar binnen kan worden geschoven. Probeert u zich tijdens het zo goed mogelijk te ontspannen. Het zal dan pijnloos verlopen. Met behulp van de sonde worden er afbeeldingen gemaakt van de prostaat, die te zien zijn op een scherm. Op deze manier is het mogelijk om de grootte van de prostaat nauwkeurig te meten en om de binnenkant van de prostaat goed te bekijken. Duur van het Het duurt ongeveer tien minuten. Uitslag van het De uitslag van het krijgt u meteen te horen.

9 8 Biopsie van de prostaat Wat is een biopsie? Bij een biopsie van de prostaat worden met een naald enkele stukjes prostaatweefsel weggenomen. De uroloog brengt de naald via de anus in de prostaat. Dit kan gevoelig zijn. Het weggenomen weefsel wordt opgestuurd naar het laboratorium en wordt daar onder de microscoop onderzocht. Voorbereiding thuis Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, zoals Sintrom (acenocoumarol), moet u daar drie dagen voor de ingreep mee stoppen. Gebruikt u Ascal, Persantin of Marcoumar (fenprocoumon), dan moet u daar zeven dagen van tevoren mee stoppen. Als u twijfelt of het in uw geval verstandig is om tijdelijk met bloedverdunners te stoppen, wilt u dan contact opnemen met de specialist of huisarts die de bloedverdunners heeft voorgeschreven? Om tijdens de biopsie een infectie te voorkomen, moet u één uur van tevoren antibiotica innemen. De assistente van de polikliniek Urologie heeft u een recept voor antibiotica meegegeven. Uitslag van het De uitslag van de biopsie is na ongeveer een week bekend. Om de uitslag te bespreken, wordt met u een nieuwe afspraak gemaakt bij de uroloog. Weer thuis Na een biopsie kan er gedurende enkele weken wat bloed zitten in uw urine, ontlasting of sperma. Het is verstandig om dan extra te drinken. Mocht u koorts krijgen boven 38,5, neemt u dan contact op met de polikliniek Urologie.

10 9 Echo- van de nieren Echo Op de plaats waar uw nieren zitten, wordt een echo-apparaat over uw huid bewogen dat ultrageluidsgolven uitzendt. Het apparaatje is ingesmeerd met een soort gel. De geluidsgolven worden door uw nieren teruggekaatst en vervolgens omgezet in beelden op een scherm. Op deze manier wordt goed zichtbaar hoe uw nieren er uitzien. Duur van het Het neemt ongeveer vijf minuten in beslag. Uitslag van het Meteen na afloop van het bespreekt de uroloog de uitslag met u.

11 Hebt u een opmerking of een klacht? Als u niet tevreden bent over de (medische) zorg die u in het ziekenhuis krijgt, verzoeken wij u om dat door te geven. U kunt dat doen aan degene die direct verantwoordelijk is of aan de ombudsfunctionaris van het ziekenhuis. Deze is bereikbaar via: adres: ombudsfunctionaris@wza.nl telefoonnummer: (0592) / (maandag t/m donderdag) postadres: WZA t.a.v. ombudsfunctionaris, postbus , 9400 RA Assen Meer informatie over de klachtenprocedure vindt u op Wilhelmina Ziekenhuis Assen

12 Wilhelmina Ziekenhuis Assen Europaweg-Zuid 1 Postbus RA Assen Telefoon (0592) urolo

Een biopt van de blaas

Een biopt van de blaas Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een biopt van de blaas z Afspraak U wordt verwacht: bij de afdeling Opname. Vergeet u niet op de dag van de ingreep uw patiëntenpas,

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Proctoscopie. onderzoek van de anus en de endeldarm

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Proctoscopie. onderzoek van de anus en de endeldarm Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Proctoscopie onderzoek van de anus en de endeldarm 1 Proctoscopie (onderzoek van de anus en de endeldarm) Binnenkort

Nadere informatie

Urodynamisch onderzoek

Urodynamisch onderzoek Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Urodynamisch onderzoek z Afspraak U wordt verwacht op de polikliniek Urologie (nr. 62): Vergeet u niet op de dag van het onderzoek

Nadere informatie

Echografie van de prostaat

Echografie van de prostaat Urologie Echografie van de prostaat www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl URO015 / Echografie van de prostaat / 22-05-2015 2 Echografie van de

Nadere informatie

Echografie van de prostaat; met of zonder biopsie

Echografie van de prostaat; met of zonder biopsie Echografie van de prostaat; met of zonder biopsie Waarom echografie? De prostaat is een klier die normaal gesproken zo groot is als een kastanje. De klier dient voor de productie van zaadvloeistof en bevindt

Nadere informatie

Afdeling: polikliniek Urologie. Onderwerp: Echo prostaat / biopsie

Afdeling: polikliniek Urologie. Onderwerp: Echo prostaat / biopsie Afdeling: polikliniek Urologie Onderwerp: Echo prostaat / biopsie Echo prostaat / biopsie Inleiding Binnenkort wordt u verwacht voor een echografisch onderzoek van de prostaat. Met behulp van dit inwendige

Nadere informatie

Echo prostaat / biopsie

Echo prostaat / biopsie Echo prostaat / biopsie Polikliniek Urologie Beter voor elkaar 2 Inleiding Binnenkort wordt u verwacht voor een echografisch onderzoek van de prostaat. Met behulp van dit inwendige onderzoek kan via de

Nadere informatie

Echografie van de prostaat

Echografie van de prostaat Echografie van de prostaat Urologie alle aandacht Inleiding Binnenkort wordt u verwacht voor een echografisch onderzoek van de prostaat. Met behulp van dit inwendige onderzoek (via de anus) kan de prostaat

Nadere informatie

Stereotactische punctie

Stereotactische punctie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Radiologie Stereotactische punctie 1 Stereotactische punctie Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een stereotactische

Nadere informatie

Vier onderzoeken van de blaas en prostaat

Vier onderzoeken van de blaas en prostaat Vier onderzoeken van de blaas en prostaat Urinestraalmeting, blaasonderzoek, prostaatecho en een prostaatbiopsie Binnenkort vinden er bij u vier onderzoeken plaats aan de blaas en de prostaat. In deze

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Echografie van de prostaat. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Echografie van de prostaat. rkz.nl Patiënteninformatie Echografie van de prostaat rkz.nl Binnenkort wordt u verwacht voor een echografisch onderzoek van de prostaat. Met behulp van dit inwendig onderzoek via de anus kan de prostaat en de

Nadere informatie

Prostaatecho met punctie

Prostaatecho met punctie Prostaatecho met punctie Prostaatecho met punctie Afdeling: Polikliniek Urologie (route D, locatie D.01) Telefoon: 0596-644 574 Datum: Tijd:.. U hoeft zich niet te melden, u kunt plaatsnemen in de wachtruimte.

Nadere informatie

Echografie van de prostaat

Echografie van de prostaat Echografie van de prostaat Urologie alle aandacht Inleiding Binnenkort wordt u verwacht voor een echografisch onderzoek van de prostaat. Door middel van dit inwendige (via de anus) onderzoek kan de prostaat

Nadere informatie

Bronchoscopie (onderzoek van de luchtwegen)

Bronchoscopie (onderzoek van de luchtwegen) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Bronchoscopie (onderzoek van de luchtwegen) z 1 Binnenkort komt u naar het ziekenhuis voor een bronchoscopie. Met een bronchoscopie

Nadere informatie

Prostaatoperatie (TURP)

Prostaatoperatie (TURP) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Prostaatoperatie (TURP) z Binnenkort komt u naar het ziekenhuis voor een operatie aan uw prostaat. In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

Echografie en biopsie van de prostaat

Echografie en biopsie van de prostaat Urologie Echografie en biopsie van de prostaat i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De uroloog verricht binnenkort bij u een echografisch onderzoek en biopsie van de prostaat. Bij dit inwendig

Nadere informatie

echografie prostaat en prostaatbiopsie

echografie prostaat en prostaatbiopsie patiënteninformatie echografie prostaat en prostaatbiopsie U heeft in overleg met uw arts besloten één of meerdere prostaatonderzoeken uit te laten voeren. Met behulp van deze onderzoeken kan de arts de

Nadere informatie

Echografie van de prostaat en/of prostaatpunctie. Urologie

Echografie van de prostaat en/of prostaatpunctie. Urologie Echografie van de prostaat en/of prostaatpunctie Urologie Inleiding Binnenkort zal uw uroloog een echografie van uw prostaat maken. Met behulp van dit inwendig onderzoek (via de anus) kan de prostaat en

Nadere informatie

Cystoscopie met blaasbiopten

Cystoscopie met blaasbiopten Cystoscopie met blaasbiopten 2 Inleiding Binnenkort komt u naar de Ommelander Ziekenhuis Groep locatie Delfzicht voor een cystoscopie met blaasbiopten. Deze folder betreft een algemene voorlichting over

Nadere informatie

dasfwefsdfwefwef Cystoscopie

dasfwefsdfwefwef Cystoscopie Cystoscopie 2 Inleiding Binnenkort komt u naar de Ommelander Ziekenhuis Groep voor een cystoscopie of te wel een blaasonderzoek. Een cystoscopie wordt gedaan als uw specialist afwijkingen vermoedt in de

Nadere informatie

1 Inleiding Voorbereiding Uitvoering van het onderzoek Nazorg Bijwerkingen... 4

1 Inleiding Voorbereiding Uitvoering van het onderzoek Nazorg Bijwerkingen... 4 Cystoscopie Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Voorbereiding... 2 3 Uitvoering van het onderzoek... 3 4 Nazorg... 3 5 Bijwerkingen... 4 6 Wat te doen in geval van ziekte of verhindering... 4 7 Tot slot...

Nadere informatie

I N F O R M A T I E. o v e r echo prostaat

I N F O R M A T I E. o v e r echo prostaat I N F O R M A T I E o v e r echo prostaat Binnenkort wordt u verwacht voor een echografisch onderzoek van de prostaat. Met behulp van dit inwendig (via de anus) onderzoek kan de prostaat en de omgeving

Nadere informatie

Echografie van de prostaat en/of prostaatpunctie. Urologie

Echografie van de prostaat en/of prostaatpunctie. Urologie Echografie van de prostaat en/of prostaatpunctie Urologie Inleiding Binnenkort zal uw uroloog een echografie van uw prostaat maken. Met behulp van dit inwendig onderzoek (via de anus) kan de prostaat en

Nadere informatie

Botox-injecties bij een overactieve blaas

Botox-injecties bij een overactieve blaas Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Botox-injecties bij een overactieve blaas z Binnenkort hebt u een afspraak in het ziekenhuis voor een behandeling van uw blaasproblemen

Nadere informatie

Echografie en biopsie van de prostaat

Echografie en biopsie van de prostaat Echografie en biopsie van de prostaat Inleiding Binnenkort wordt u verwacht voor een echografisch onderzoek van de prostaat. Met behulp van dit inwendig onderzoek dat via de anus gaat, kunnen de prostaat

Nadere informatie

ERCP onderzoek van de galwegen

ERCP onderzoek van de galwegen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten ERCP onderzoek van de galwegen z 1 Binnenkort wordt u in het ziekenhuis verwacht voor een ERCP. In deze brochure leest u wat

Nadere informatie

Gastroscopie (maagonderzoek)

Gastroscopie (maagonderzoek) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gastroscopie (maagonderzoek) z In deze brochure vindt u informatie over een gastroscopie, dat wil zeggen: een onderzoek van uw

Nadere informatie

Echografie en biopsie van de prostaat

Echografie en biopsie van de prostaat Echografie en biopsie van de prostaat Binnenkort wordt u verwacht voor een echografisch onderzoek van de prostaat. Met behulp van dit inwendig onderzoek dat via de anus gaat, kunnen de prostaat en de omgeving

Nadere informatie

echografie prostaat en prostaatbiopsie

echografie prostaat en prostaatbiopsie patiënteninformatie echografie prostaat en prostaatbiopsie U heeft een afspraak voor een prostaatonderzoek. Met dit onderzoek kan de arts de grootte van de prostaat bepalen en zien of er afwijkingen zijn

Nadere informatie

Deze vragenlijsten, medicatielijst en het mictiedagboekje neemt u ingevuld mee bij uw bezoek aan de continentiepoli.

Deze vragenlijsten, medicatielijst en het mictiedagboekje neemt u ingevuld mee bij uw bezoek aan de continentiepoli. Uro-gyn poli De uro-gyn poli Dit is een gezamenlijk spreekuur van de uroloog, gynaecoloog, fysiotherapeut en de continentieverpleegkundige. U bent naar dit spreekuur verwezen door een medisch specialist

Nadere informatie

Blaasonderzoek/cystoscopie

Blaasonderzoek/cystoscopie Blaasonderzoek/cystoscopie Urologie Beter voor elkaar 2 Inleiding Er zal binnenkort bij u een cystoscopie worden uitgevoerd. Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas. Dit onderzoek

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten URS

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten URS Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten URS z 1 Binnenkort komt u naar het Wilhelmina Ziekenhuis Assen voor een URS (voluit: uretero-reno-scopie). Meestal wordt een

Nadere informatie

Prostaatecho of prostaatbiopsie

Prostaatecho of prostaatbiopsie Prostaatecho of prostaatbiopsie Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een prostaatecho of prostaatbiopsie te laten doen. In deze folder kunt u nalezen wat het onderzoek inhoud. Wij adviseren u

Nadere informatie

Prostaatecho met punctie

Prostaatecho met punctie Prostaatecho met punctie 2 Prostaatecho met punctie Afdeling: Polikliniek Urologie (route D, locatie D.01) Telefoon: 088 066 1000 Datum: Tijd:.. U kunt na het aanmelden bij de zuil, plaatsnemen in de wachtruimte.

Nadere informatie

Sigmoïdoscopie (darmonderzoek)

Sigmoïdoscopie (darmonderzoek) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Sigmoïdoscopie (darmonderzoek) z 1 In deze brochure vindt u informatie over een sigmoïdoscopie. Met dit onderzoek is het mogelijk

Nadere informatie

Blaasspoelen met BCG-Medac

Blaasspoelen met BCG-Medac Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Blaasspoelen met BCG-Medac z 1 In uw blaas zijn een of meer poliepen aangetroffen. Voor een zo goed mogelijke behandeling is

Nadere informatie

Echografie van de prostaat en prostaatbiopsie

Echografie van de prostaat en prostaatbiopsie Echografie van de prostaat en prostaatbiopsie Inleiding In overleg met uw uroloog heeft u een echografie van de prostaat of een prostaatbiopsie afgesproken. Deze folder geeft u informatie hierover. De

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Nefrostomiekatheter

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Nefrostomiekatheter Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Nefrostomiekatheter z 1 Binnenkort krijgt u een nefrostomiekatheter. Dit is een dun slangetje dat ervoor zorgt dat de urine uit

Nadere informatie

Drie onderzoeken van de blaas en prostaat

Drie onderzoeken van de blaas en prostaat Drie onderzoeken van de blaas en prostaat Urinestraalmeting, blaasonderzoek en een prostaatecho. Binnenkort vinden er bij u drie onderzoeken plaats aan de blaas en de prostaat. In deze folder leest u om

Nadere informatie

Echografie van de prostaat

Echografie van de prostaat Echografie van de prostaat Inhoudsopgave Inleiding... 1 Voorbereiding... 1 Uitvoering van het onderzoek... 2 Prostaatbiopten... 2 Na het onderzoek... 3 Uitslag... 3 Wat te doen in geval van ziekte of verhindering...

Nadere informatie

Urologisch onderzoek bij mannen

Urologisch onderzoek bij mannen Urologisch onderzoek bij mannen Binnenkort worden bij u een aantal onderzoeken gedaan. Deze onderzoeken vinden plaats op de polikliniek Urologie. In deze folder kunt u meer lezen over deze onderzoeken,

Nadere informatie

Echografie van de prostaat met een punctie

Echografie van de prostaat met een punctie Echografie van de prostaat met een punctie Informatie voor patiënten F0938-3415 november 2010 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Radiologie. Echo-onderzoek

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Radiologie. Echo-onderzoek Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Radiologie Echo-onderzoek 1 Echo-onderzoek Binnenkort vindt bij u een echo-onderzoek plaats. In deze brochure kunt u lezen wat

Nadere informatie

Wat is een cystoscopie

Wat is een cystoscopie Cystoscopie Wat is een cystoscopie Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas. Dit onderzoek wordt uitgevoerd met een cystoscoop, een dunne holle buis gevuld met glasvezels of

Nadere informatie

Coloscopie (darmonderzoek) bij patiënten met een stoma

Coloscopie (darmonderzoek) bij patiënten met een stoma Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Coloscopie (darmonderzoek) bij patiënten met een stoma 1 Binnenkort vindt bij u een onderzoek plaats van uw dikke darm, een zgn.

Nadere informatie

PROSTAATECHOGRAFIE/BIOPSIE FRANCISCUS VLIETLAND

PROSTAATECHOGRAFIE/BIOPSIE FRANCISCUS VLIETLAND PROSTAATECHOGRAFIE/BIOPSIE FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Er is een afspraak gemaakt voor een prostaatechografie met vaak tegelijkertijd een prostaatbiopsie. Met behulp van dit inwendig onderzoek, via

Nadere informatie

Echoscopische biopsie van de prostaat. Weefselonderzoek van de prostaat

Echoscopische biopsie van de prostaat. Weefselonderzoek van de prostaat Echoscopische biopsie van de prostaat Weefselonderzoek van de prostaat 2 U heeft een afspraak op de polikliniek urologie voor een prostaatbiopsie. Met dit weefselonderzoek wil de (assisitent) uroloog de

Nadere informatie

Behandeling van aambeien

Behandeling van aambeien Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Behandeling van aambeien z 1 Met uw chirurg hebt u een afspraak gemaakt voor een behandeling van uw aambeien. Hierbij worden

Nadere informatie

PROSTAATECHOGRAFIE EN/OF PROSTAATBIOPSIE

PROSTAATECHOGRAFIE EN/OF PROSTAATBIOPSIE PROSTAATECHOGRAFIE EN/OF PROSTAATBIOPSIE 251 Inleiding U heeft zojuist een afspraak gemaakt om een prostaatechografie eventueel met een prostaatbiopsie te laten verrichten. Uw arts heeft u al verteld wat

Nadere informatie

I N F O R M A T I E. o v e r cystoscopie

I N F O R M A T I E. o v e r cystoscopie I N F O R M A T I E o v e r cystoscopie Er zal binnenkort bij u een cystoscopie worden uitgevoerd. Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas. Dit onderzoek wordt uitgevoerd

Nadere informatie

Retrograde Pyelografie onderzoek van de hogere urinewegen

Retrograde Pyelografie onderzoek van de hogere urinewegen Retrograde Pyelografie onderzoek van de hogere urinewegen 2 Inleiding Binnenkort komt u naar de Ommelander Ziekenhuis Groep locatie Delfzicht voor een cystoscopie waarbij ook foto s worden gemaakt van

Nadere informatie

Binnenkort wordt bij u een onderzoek van uw blaas uitgevoerd. In deze folder willen wij u informeren over dit onderzoek.

Binnenkort wordt bij u een onderzoek van uw blaas uitgevoerd. In deze folder willen wij u informeren over dit onderzoek. Cystoscopie Inleiding Binnenkort wordt bij u een onderzoek van uw blaas uitgevoerd. In deze folder willen wij u informeren over dit onderzoek. De cystoscopie Een cystoscopie is een inwendig onderzoek

Nadere informatie

Echografie van de prostaat met het afnemen van biopten Informatie voor patiënten over een weefselonderzoek van de prostaat

Echografie van de prostaat met het afnemen van biopten Informatie voor patiënten over een weefselonderzoek van de prostaat Echografie van de prostaat met het afnemen van biopten Informatie voor patiënten over een weefselonderzoek van de prostaat U heeft een afspraak bij het Radboudumc te Nijmegen voor prostaatbiopten. Door

Nadere informatie

Cystoscopie. Urologie

Cystoscopie. Urologie Cystoscopie Urologie Inleiding Binnenkort vindt bij u een cystoscopie (blaasonderzoek) plaats. Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas. Dit onderzoek wordt uitgevoerd met

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Cystoscopie. Cystoscopie. Cystoscopie.indd 1

Patiënteninformatie. Cystoscopie. Cystoscopie. Cystoscopie.indd 1 Patiënteninformatie Cystoscopie Cystoscopie Cystoscopie.indd 1 1 15-07-16 09:54 Cystoscopie Polikliniek Urologie, route 2.5 Telefoon (050) 524 6920 Algemeen Neem bij ieder bezoek aan het ziekenhuis uw

Nadere informatie

PROSTAATECHOGRAFIE EN/OF PROSTAATPUNCTIE 251A

PROSTAATECHOGRAFIE EN/OF PROSTAATPUNCTIE 251A PROSTAATECHOGRAFIE EN/OF PROSTAATPUNCTIE 251A Inleiding U heeft zojuist een afspraak gemaakt om een prostaatechografie, eventueel met een prostaatpunctie te laten verrichten. Uw uroloog heeft u al verteld

Nadere informatie

Cystoscopie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Cystoscopie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Cystoscopie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort krijgt u een onderzoek van uw blaas. In deze folder leest u wat dit onderzoek inhoudt, welke voorbereidingen

Nadere informatie

TRUS Echo van de prostaat met biopsie

TRUS Echo van de prostaat met biopsie UROLOGIE TRUS Echo van de prostaat met biopsie ONDERZOEK U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling. Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken? Wij verzoeken

Nadere informatie

PROSTAATECHOGRAFIE EN/OF PROSTAATBIOPSIE

PROSTAATECHOGRAFIE EN/OF PROSTAATBIOPSIE PROSTAATECHOGRAFIE EN/OF PROSTAATBIOPSIE 251 Inleiding U heeft zojuist een afspraak gemaakt om een prostaatechografie eventueel met een prostaatbiopsie te laten verrichten. Uw arts heeft u al verteld

Nadere informatie

Urologie Röntgenonderzoek van de urineleider, het nierbekken en de nierkelken met behulp van contrastvloeistof

Urologie Röntgenonderzoek van de urineleider, het nierbekken en de nierkelken met behulp van contrastvloeistof Urologie Röntgenonderzoek van de urineleider, het nierbekken en de nierkelken met behulp van contrastvloeistof Retrograde pyelografie Urologie Inleiding U bent onlangs met klachten bij de uroloog geweest.

Nadere informatie

Cystoscopie. Urologie. alle aandacht. (inwendig onderzoek plasbuis, prostaat en blaas)

Cystoscopie. Urologie. alle aandacht. (inwendig onderzoek plasbuis, prostaat en blaas) Cystoscopie (inwendig onderzoek plasbuis, prostaat en blaas) Urologie alle aandacht Inleiding Er zal binnenkort bij u een cystoscopie worden uitgevoerd. Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de

Nadere informatie

PROSTAATECHOGRAFIE EN/OF PROSTAATPUNCTIE FRANCISCUS GASTHUIS

PROSTAATECHOGRAFIE EN/OF PROSTAATPUNCTIE FRANCISCUS GASTHUIS PROSTAATECHOGRAFIE EN/OF PROSTAATPUNCTIE FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding U heeft zojuist een afspraak gemaakt om een prostaatechografie eventueel met een prostaatbiopsie te laten verrichten. Uw arts heeft

Nadere informatie

Cystoscopie. (Inwendig blaasonderzoek) Patiënteninformatie. Urologie

Cystoscopie. (Inwendig blaasonderzoek) Patiënteninformatie. Urologie Cystoscopie (Inwendig blaasonderzoek) Patiënteninformatie Urologie Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Brochure Cystoscopie 2 Inhoudstafel 1. Inleiding... 4 1.1. De prostaat... 4 2. Het onderzoek... 5 2.1. Voorbereiding...

Nadere informatie

Katheter verwijderen De-katheterisatie

Katheter verwijderen De-katheterisatie Katheter verwijderen De-katheterisatie U heeft op een eerder moment een blaaskatheter gekregen omdat u de blaas zelf niet kon legen. Binnenkort wordt u opgenomen om te kijken of het plassen spontaan weer

Nadere informatie

Naar huis met een blaaskatheter

Naar huis met een blaaskatheter Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Naar huis met een blaaskatheter z U hebt een (transurethrale) blaaskatheter gekregen. In deze brochure leest u hoe u de katheter

Nadere informatie

Urodynamisch onderzoek

Urodynamisch onderzoek Urodynamisch onderzoek Een urodynamisch onderzoek Binnenkort wordt bij u een urodynamisch onderzoek verricht. Dit onderzoek wordt gedaan op de polikliniek urologie. Doel hiervan is na te gaan wat de oorzaak

Nadere informatie

Blaasonderzoek cystoscopie

Blaasonderzoek cystoscopie Blaasonderzoek cystoscopie Afdeling urologie Het blaasonderzoek vindt plaats op: Datum: Tijd:... Melden: Polikliniek urologie סּ Locatie Eindhoven, 1 e etage, route 117 סּ Locatie Veldhoven, 1 e etage, route

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Prostaatpoli. Prostaatpoli

Patiënteninformatie. Prostaatpoli. Prostaatpoli Patiënteninformatie Prostaatpoli Prostaatpoli 1 Prostaatpoli Polikliniek Urologie, routenummer 2.5 Telefoon (050) 524 6920 Algemeen Neem bij ieder bezoek aan het ziekenhuis uw ziekenhuispasje en een geldig

Nadere informatie

Urodynamisch onderzoek urologie

Urodynamisch onderzoek urologie Urodynamisch onderzoek urologie 2 Binnenkort krijgt u een urodynamisch onderzoek (blaasdruk meting) op de polikliniek urologie. Met dit onderzoek wil de arts inzicht krijgen in uw plasklachten. Urodynamisch

Nadere informatie

Blaasoperatie (Bricker-operatie)

Blaasoperatie (Bricker-operatie) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Urologie Blaasoperatie (Bricker-operatie) 1 Blaasoperatie (Bricker-operatie) Binnenkort gaat u naar het ziekenhuis voor een blaasoperatie.

Nadere informatie

URODYNAMISCH ONDERZOEK

URODYNAMISCH ONDERZOEK URODYNAMISCH ONDERZOEK 25735 Inleiding In overleg met uw uroloog is besloten om een functie onderzoek van de blaas (een urodynamisch onderzoek) te doen. Uw arts heeft u al verteld wat u kunt verwachten.

Nadere informatie

Diagnostische hysteroscopie (kijken in de baarmoeder)

Diagnostische hysteroscopie (kijken in de baarmoeder) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Diagnostische hysteroscopie (kijken in de baarmoeder) z Kijken in de baarmoeder 1 Diagnostische hysteroscopie Bij een diagnostische

Nadere informatie

Cystoscopie. Urologie

Cystoscopie. Urologie Cystoscopie Urologie Inleiding Binnenkort vindt bij u een cystoscopie (blaasonderzoek) plaats. Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas. Dit onderzoek wordt uitgevoerd met

Nadere informatie

Een dubbel-j-katheter Polikliniek

Een dubbel-j-katheter Polikliniek Een dubbel-j-katheter Polikliniek Ziekenhuis Gelderse Vallei De uroloog heeft besloten bij u een dubbel-j-katheter te plaatsen. Dit is een katheter die geplaatst wordt in de urineleider tussen de nier

Nadere informatie

Urologie. Cystoscopie.

Urologie. Cystoscopie. Urologie Cystoscopie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Cystoscopie... 3 Voorbereiding... 3 Het onderzoek... 3 Verloop van het onderzoek... 3 Na het onderzoek... 5 Leefregels... 5 Nazorg... 5 Wanneer neemt

Nadere informatie

JJ-katheter. Havenziekenhuis. JJ-katheter

JJ-katheter. Havenziekenhuis. JJ-katheter JJ-katheter In overleg met uw uroloog is besloten om een JJ-katheter (buisje) in uw urineleider in te brengen. Uw uroloog heeft u al verteld wat u kunt verwachten. De belangrijkste punten zijn in deze

Nadere informatie

Dubbel J-katheter (JJ-katheter)

Dubbel J-katheter (JJ-katheter) Dubbel J-katheter (JJ-katheter) 2 Inhoudsopgave Algemene informatie dubbel J-katheter 4 Waarom een dubbel J-katheter? Dubbel J-katheter Inbrengen dubbel J-katheter 5 Redenen voor het plaatsen van een dubbel

Nadere informatie

Urodynamisch onderzoek urologie

Urodynamisch onderzoek urologie Urodynamisch onderzoek urologie Binnenkort krijgt u een urodynamisch onderzoek (blaasdruk meting) op de polikliniek urologie. Met dit onderzoek wil de arts inzicht krijgen in uw plasklachten. Urodynamisch

Nadere informatie

Urologie JJ-katheter

Urologie JJ-katheter Urologie JJ-katheter (double J of twee J katheter) Urologie Inleiding In overleg met uw uroloog is besloten dat bij u een JJ-katheter wordt ingebracht. U leest in deze folder waarom een JJ-katheter soms

Nadere informatie

Inbrengen JJ-stent. Afdeling urologie. gemini-ziekenhuis.nl

Inbrengen JJ-stent. Afdeling urologie. gemini-ziekenhuis.nl Inbrengen JJ-stent Afdeling urologie gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Uw afspraak 3 Inbrengen JJ-stent: wat kunt u verwachten? 3 Bijwerkingen 5 Leefregels voor thuis 5 Uw vragen 5 Notities 6 2 In overleg

Nadere informatie

Plaatsen/verwijderen van een dubbel J katheter. polikliniek urologie

Plaatsen/verwijderen van een dubbel J katheter. polikliniek urologie Plaatsen/verwijderen van een dubbel J katheter polikliniek urologie De uroloog heeft met u gesproken over het plaatsen van een dubbel J katheter, de gevolgen, de mogelijkheden en de risico s. Op grond

Nadere informatie

URODYNAMISCH ONDERZOEK FRANCISCUS GASTHUIS

URODYNAMISCH ONDERZOEK FRANCISCUS GASTHUIS URODYNAMISCH ONDERZOEK FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding In overleg met uw uroloog is besloten om een functie onderzoek van de blaas (een urodynamisch onderzoek) te doen. Uw arts heeft u al verteld wat u kunt

Nadere informatie

Cystoscopie met coagulatie. Verwijderen blaaspoliepen

Cystoscopie met coagulatie. Verwijderen blaaspoliepen Cystoscopie met coagulatie Verwijderen blaaspoliepen Er wordt binnenkort bij u een cystoscopie met coagulatie verricht. Hiermee worden blaaspoliepen verwijderd. In deze brochure leest u stap voor stap

Nadere informatie

Voorzorgsmaatregelen bij jodiumhoudend contrastmiddel

Voorzorgsmaatregelen bij jodiumhoudend contrastmiddel Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Interne geneeskunde Voorzorgsmaatregelen bij jodiumhoudend 1 Voorzorgsmaatregelen bij jodiumhoudend Uw arts heeft een röntgenonderzoek

Nadere informatie

Prostaatoperatie. Bijnier. Nierbekken. Nier. Zaadleider. Urineleider Endeldarm Blaas Zaadblaasje Prostaat. Zaadbal

Prostaatoperatie. Bijnier. Nierbekken. Nier. Zaadleider. Urineleider Endeldarm Blaas Zaadblaasje Prostaat. Zaadbal Prostaatoperatie Inleiding Een aantal mannen krijgt op latere leeftijd klachten van de prostaat. De prostaat is een klier die zich onder de blaas bevindt, rondom het begin van de plasbuis. Deze klier heeft

Nadere informatie

Inleiding... 1. De operatie... 1. Voorbereiding... 1. De operatie... 2. Na de operatie... 3. Bloedverdunners... 4

Inleiding... 1. De operatie... 1. Voorbereiding... 1. De operatie... 2. Na de operatie... 3. Bloedverdunners... 4 TURP Inhoudsopgave Inleiding... 1 De operatie... 1 Voorbereiding... 1 De operatie... 2 Na de operatie... 3 Bloedverdunners... 4 Mogelijke bijwerkingen van de operatie... 4 Ontslag... 5 Tot slot... 6 Inleiding

Nadere informatie

Urodynamisch onderzoek

Urodynamisch onderzoek Urodynamisch onderzoek Inleiding Binnenkort wordt er bij u een urodynamisch onderzoek verricht om de oorzaak van uw plasklachten te achterhalen. Een urodynamisch onderzoek wordt verricht indien u klachten

Nadere informatie

Na een gynaecologische ingreep

Na een gynaecologische ingreep Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gynaecologie Na een gynaecologische ingreep poliklinisch of in dagopname 1 Na een gynaecologische ingreep In deze brochure leest

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Sigmoïdoscopie. Sigmoïdoscopie

Patiënteninformatie. Sigmoïdoscopie. Sigmoïdoscopie Patiënteninformatie Sigmoïdoscopie Sigmoïdoscopie 1 Sigmoïdoscopie Wij verwachten u op... om... uur. Endoscopiecentrum, route 0.5 Telefoon (050) 524 5940 (poli MDL) Bereikbaar op werkdagen van 08:30 uur

Nadere informatie

Maatschap Urologie. Inbrengen van een dubbel J katheter

Maatschap Urologie. Inbrengen van een dubbel J katheter Maatschap Urologie Inbrengen van een dubbel J katheter Algemeen In overleg met uw arts zal bij u een dubbel-j katheter worden ingebracht. Dit is een inwendige katheter die in de urineleider gebracht wordt

Nadere informatie

Urologie. Prostaatklachten

Urologie. Prostaatklachten Urologie Prostaatklachten Urologie Inleiding In deze folder vindt u informatie over prostaatklachten. Deze informatie is bedoeld om u inzicht te geven in de oorzaak van de klachten en de mogelijkheden

Nadere informatie

Dagbehandeling / Kort verblijf

Dagbehandeling / Kort verblijf Afdeling: Onderwerp: Dagbehandeling / Kort verblijf Cystoscopie bij kinderen (blaasonderzoek) 1 Inleiding Er zal binnenkort bij uw kind een cystoscopie worden uitgevoerd. In deze folder willen wij u en

Nadere informatie

Afdeling: Urologie. Onderwerp: Urodynamisch onderzoek

Afdeling: Urologie. Onderwerp: Urodynamisch onderzoek Afdeling: Urologie Onderwerp: Urodynamisch onderzoek Inleiding Binnenkort wordt er bij u een urodynamisch onderzoek verricht. Doel van het urodynamisch onderzoek is na te gaan wat de oorzaak is van uw

Nadere informatie

Urodynamisch onderzoek

Urodynamisch onderzoek Urodynamisch onderzoek Urologie Beter voor elkaar 2 Inleiding Binnenkort wordt er bij u een urodynamisch onderzoek verricht. Doel van het urodynamisch onderzoek is na te gaan wat de oorzaak is van uw plasklachten.

Nadere informatie

Intra-uteriene inseminatie (IUI)

Intra-uteriene inseminatie (IUI) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Intra-uteriene inseminatie (IUI) z Intra-uteriene inseminatie (IUI) is het kunstmatig inbrengen van zaadcellen in de baarmoederholte.

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de urineleider

Röntgenonderzoek van de urineleider Urologie Röntgenonderzoek van de urineleider www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl URO027 / Röntgenonderzoek van de urineleider / 22-05-2015 2

Nadere informatie

Prostaatoperatie-TURP

Prostaatoperatie-TURP Prostaatoperatie-TURP (TURP=Transurethrale Resectie van de Prostaat) Algemeen Onderzoek heeft aangetoond dat u een vergrote prostaat heeft. In overleg met uw uroloog heeft u besloten dat u een operatie

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Informatie over de TUR prostaat

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Informatie over de TUR prostaat Informatie over de TUR prostaat INFORMATIE OVER DE TUR PROSTAAT INLEIDING De uroloog heeft met u besproken dat u geopereerd moet worden aan de prostaat vanwege een goedaardige vergroting. Van uw uroloog

Nadere informatie

Urodynamisch onderzoek

Urodynamisch onderzoek Urodynamisch onderzoek Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Voorbereiding... 1 3 Het onderzoek... 2 4 Nazorg... 3 5 Bijwerkingen... 3 6 Wat te doen in geval van ziekte of verhindering?... 3 7 Tot slot... 4

Nadere informatie

Dubbel J katheter. Urologie. verbinding tussen nier en blaas

Dubbel J katheter. Urologie. verbinding tussen nier en blaas Urologie Dubbel J katheter verbinding tussen nier en blaas Inleiding U heeft in overleg met uw arts besloten dat een dubbel-j- katheter wordt geplaatst om de urine af te voeren van de nier naar de blaas.

Nadere informatie