EHBO Schaap en geit.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EHBO Schaap en geit."

Transcriptie

1 bronnen EHBO Schaap en geit. Enkele spoedsituaties: Wat te doen? SPAR S Slijmvliezen Kleur, vochtig, crt P Pols Frequentie en kracht A Ademhaling Frequentie en type R Reflexen Dreigreflex, pupil reflex, correctiereflex zoals dubbeltreden Enkele spoedsituaties Als dierhouder of beheerder van een kinderboerderij, of als hobby s met deze diersoorten, zul je je kleine herkauwers regelmatig moeten observeren om te kijken of ze gezond zijn. Opvallende gedragingen en symptomen (afzondering, tandenknarsen, snelle moeilijke ademhaling etc) maken dat je aan de gezondheid kunt twijfelen. Een aantal bepalingen kun je zelf uitvoeren, zoals het opnemen van de ademhaling, pols en temperatuur. Het kan zijn dat je besluit de dierenarts te bellen om het dier te onderzoeken. In sommige gevallen is meer haast geboden en zul je zelf al wat moeten ondernemen om de tijd te overbruggen voordat de dierenarts komt. Bloedingen/verwondingen Druk uitoefenen op de wond, drukpunten (oksel, lies, staart). Koelen (brandwonden). Benauwd Zorgen dat luchtwegen zo open mogelijk zijn, hals strekken, evt. mond op neus beademen. Bewusteloosheid Dier op zij leggen, kop gestrekt, tong uit bek. Oververhitting Overbrengen naar koele omgeving, lauw afspuiten, laten drinken Shock Warm houden (deken, rust, niet laten drinken (mogelijk verslikken) Niet vorderende partus Als je het kunt, reponeren. Bij schaap: schaap op zijn rug in de wei. Overeind zetten via zitstand, dus eerst op de kont zetten en dan op de poten.

2 Wat te doen bij wonden als gevolg van scheren en klauwbekappen: Mogelijke behandelingen; Niks doen: Indoen de wond goed uitbloed, zal er ook zonder behandeling genezing optreden, zonder dat er zich ontstekingen voordoen. Het gebruik van wondspray is vaak ethisch en vooral bedoeld om het publiek gerust te stellen. Acederm wondspray: Goed schudden voor gebruik. Reinig de wond en directe omgeving met water en eventueel met een niet irriterende vloeibare zeep. Verwijder necrotisch (dood) en purulent (etterig) weefsel. Dep het wondoppervlak droog. Spray twee maal daags op de wond. Bevorderd wondgenezing bij: o Verwondingen o Nabehandeling van operatieve wonden o Speen en tepelaandoeningen o Tussenklauwaandoeningen o Droge en vochtige mok o Caro luxurians (wild vlees) o Hyperkeratose (verhoorning) Bevorderd de epithelisering (huidvorming) Werkt antiseptisch (ontsmet) Normaliseert de granulatie (eerste wondheling uit het bloed) Remt exudaatvorming (wondvochtvorming) Houdt de wond soepel Remt de bacteriele groei Geen wachttijd en bijwerkingen CTC spray (UDA) Bevat chloortetracyclinehydrochloride en kleurstof! Behandeling van oppervlakkige huid en hoefinfecties (rotkreupel, stinkpoot, mortellaro) gevoelig voor chloortetracycline Behandeling van oppervlakkige wonden, gecontamineerd door chloortetracycline gevoelige kiemen. Bespuit de te behandelen oppervlakte op een afstand van cm gedurende 3 seconden, zodat deze gelijkmatig gekleurd wordt. Deze behandeling dient bij klauwaandoeningen na 30 seconden herhaald te worden. o Wonden 1x behandelen o Mortelaro 1-2 maal daags dubbele behandeling met 30 seconden interval gedurende 3 dagen. o Andere klauwaandoeningen ook 1-2 maal daags dubbele behandeling met 30 seconden interval. Herhalen afhankelijk van herstel met interval van 1-3 dagen. o In verband met sensibiliteit en contactdermatitis dient bij toepassing direct contact met huid en ogen en inademing vermeden te worden. Draag handschoenen, beschermiddel voor ogen en gezicht. o Overgevoeligheid is een mogelijke bijwerking en geen wachttijd. Aluminiumspray: Uitwendig gebruik, 1-2 x daags ter afdekking en bescherming van wonden. Gas rook damp niet inademen Bij inslikken arts waarschuwen Milieuschadelijk

3 Oraal toedienen van medicijnen - Veelal wormmiddelen - Drench voor vloeibare middelen - Pillenschieter voor vaste middelen - Pasta s worden in de paardenhouderij gebruikt - Ontwormen via het voer in de varkenshouderij Repteerdrenchgun Drencgum Metalen pillenschieter Pillenschieter Injecteren van medicijnen Wegwerp spuit Repeteerspuit met fles o o o o o Scherpe naald Bijvoorkeur niet met dezelfde naald dier- medicijnverpakking Wegwerpspuit of repeteerspuit Intramusculair (in de spier) Medicijn word snel in het bloed opgenomen. o In de halsspier - geen spuitreacties in duur spierweefsel o Bilspier - gemakkelijker toe te dienen Subcutaan (onderhuids) Medicijn wordt langer afgegeven o Kale huidvlakte achter de voorpoot (ivermectines) o 6 cm achter het oor (footvax vacciantie)

4 - Footvax geeft vaak een heftige entreactie. Achter de voorpoot bemoeilijken deze het lopen.

5

6

7 Bronnen Adviezen van de dierenarts mbt schapen en geiten In de tekst spreken we voor de gemakkelijkheid alleen over ooien, schapen enzovoort maar dit gaat ook op voor geiten. De dracht. Tijdens het laatste deel van de dracht zul je speciaal moeten letten op: 1. Verwerpen. 2. Lijf bieden, kappen of roos laten zien. Een snelle behandeling is dan noodzakelijk. 3. Ten gevolge van bovengenoemde aandoening is er vaak een slechte ontsluiting van de geboorteweg; extra aandacht rond het lammeren is dan ook vereist; deze schapen niet opnieuw laten dekken. 4. Slepende melkziekte aan het eind van de dracht kun je voorkomen door de ooien niet een te ruime conditie te laten krijgen. Treedt toch slepende melkziekte op, dan moet u de krachtvoergift verhogen. Het werpen. Noteer vooral nauwkeurig de dekdatum. Een schaap draagt dagen, gemiddeld 146 dagen. 1. De gedragsverandering is het eerste symptoom van de komende geboorte: afzondering van het koppel; liggen en opstaan; staan met een gebogen rug. 2. Let op de zwelling van vulva en uier. 3. Is de geboorte aanstaande, controleer dan om de 2 uur (controleer gedurende de nacht niet te veel, dit kan onrust in het koppel brengen) of één van de ooien staat of ligt te persen. 4. Plaats de ooi na aflammeren in een apart kraamhokje van 1,5 m2 ( tot twee dagen na het lammeren om een goede moeder-lambinding te bevorderen) en knip de wol rondom de geboorteweg en uier royaal af, dit ook in verband om het gemakkelijk drinken van de lammeren. De lammeren. 1. Na de geboorte direct de navel ontsmetten met 5% jodiumtinctuur of met een spray. 2. Controleer de lammeren op vitaliteit en let erop dat ze de eerste 12 uur voldoende drinken. Omdat een lam zonder afweerstoffen tegen ziekten geboren wordt, moet het direct na de geboorte biest drinken (hoe eerder hoe beter). 3. Let op tranende en/of ontstoken oogjes. Aandachtspunten bij en na verlossing. 1. Zorg ervoor dat je niet aan het verkeerde pootje trekt. Controleer altijd goed of je met de vruchtdelen van hetzelfde lam te maken hebt. 2. Verantwoord verlossen is alleen mogelijk wanneer je met de hand de geboorteweg en de baarmoedermond kan passeren. 3. Wees voorzichtig met het terugduwen van het lam in de baarmoeder. Wanneer de baarmoeder teveel is samengetrokken altijd de dierenarts waarschuwen. 4. Controleer altijd na een verlossing of er geen lammeren in de baarmoeder achterblijven.

8 5. Controleer op het afkomen van de nageboorte en op napersen. 6. Controleer het uier op ontstekingen en de tepels op normaal functioneren. Verlossing Het is moeilijk aan te geven wanneer je in moet grijpen bij de geboorte. In grote lijnen kan worden aangegeven dat pas moet worden ingegrepen als: 1. De geboorte een uur na het zichtbaar worden van de vruchtvliezen of vruchtdelen niet vordert; 2. Binnen twee uur na het zichtbaar worden van vruchtvliezen of vruchtdelen, bij een kennelijk normale ligging, de geboorte niet is beëindigd. Verder bied je hulp: - Wanneer het eerste lam in normale houding in de geboorteweg ligt (dat wil zeggen kop op de gestrekte voorpootjes en het schaap perst goed), na anderhalf uur, indien de situatie niet verandert; - Als een lam in een normale stuitligging ligt (dat wil zeggen achterstevoren met naar achter gestrekte pootjes), en niet binnen een half uur geboren wordt; - Bij kennelijk afwijkende liggingen van een lam in kopligging (teruggeslagen pootjes) na ongeveer een half uur - Meteen als er sprake is van een stuitligging met afwijkende ligging van één of beide achterpootjes. De aangegeven tijden zijn richtlijnen. Als je de situatie niet vertrouwt, kun je eerder controleren of de hulp inroepen van de dierenarts. Afwijkende geboorteligging lam Neem bij een afwijkende geboorteligging de volgende zaken in acht: - Zorg voor schone handen en korte nagels. - Reinig het achterstel van het dier met lauw water, waaraan een desinfecterend middel is toegevoegd (eventueel wol/haren wegknippen als er veel mestresten aanzitten). - Gebruik bij het opvoelen glijmiddel, of vaseline; nooit zeep! Valse weeën In een enkel geval kun je stuiten op een nog gesloten baarmoedermond. Dit voelt aan als een knop. - Controleer of er melk in het uier zit. Indien dit het geval is, zullen de lammeren in de regel binnen 24 uur geboren worden (dit hoeft echter niet!). - Zit er geen melk in het uier, dan kan het nog wel enige dagen duren voordat het schaap aflamt. Besteed extra aandacht aan het dier. Soms is er sprake van een slag in de baarmoeder. Meestal is er dan wel een spoor van vruchtwater te vinden. In dat geval zal er een keizersnede gemaakt moeten worden. Kopligging Je voelt in de normale situatie een gestrekte kop, die op gestrekte voorpootjes ligt, terwijl de rug en de schedel van het lam naar de rug van de moeder gekeerd zijn. Meestal wordt het lam spontaan geboren. Wil je helpen: voorzichtig aan de pootjes trekken, terwijl het schaap perst. Afwijkende kopligging Algemeen geldt bij afwijkende ligging dat het lam terug moet worden geduwd in de baarmoeder. Dit vergemakkelijkt het opheffen van de afwijkende ligging aanzienlijk. Dit terugduwen is niet altijd zonder gevaar! De baarmoederwand is erg dun en kwetsbaar.

9 Teruggeslagen kop Je dient het lam eerst terug te duwen in de baarmoeder. Daarna met de hand over de hals van het lam gaan, de kop van het lam in de volle hand nemen en voorzichtig onderlangs naar je toehalen. Het is bij deze handeling vaak nodig erg ver naar binnen te gaan. Als de kop en hals volledig gestrekt liggen, kunt je de beide voorpootjes strekken. Carpaalligging Bij deze ligging voelen we één of twee gebogen voorknietjes. Indien één voorpootje gebogen is en het andere ligt goed, dan zien we vaak een al gedeeltelijk geboren kop plus goedliggend voorpootje, terwijl de gebogen voorknie van het andere pootje in de geboorteweg te voelen is. In zo n situatie kan het lam er meestal aan de kop en het goedliggende voorpootje worden uitgetrokken. Indien het gebogen voorknietje nog in de baarmoeder ligt, voor de bekkeningang, dient de kop van het lam teruggeduwd te worden tot in de baarmoeder. Het pootje is dan goed te leggen door: 1. Het voorknietje langs de hals een beetje omhoog te brengen en 2. Vervolgens het klauwtje in gebogen toestand naar je toet te halen en dan 3. Het pootje te strekken in de geboorteweg. 4. Vervolgens kun je het lam met voorzichtige trekkracht geboren laten worden, terwijl het dier perst. Schouderligging Het voorpootje ligt gebogen in het schoudergewricht en in z n gehele lengte langs de romp teruggeslagen. 1. Ligt het schoudergewricht van het verkeerd liggende pootje in de geboorteweg, dan kunt u door een beetje trekkracht aan de kop en het goedliggende pootje het lam meestal vlot geboren laten worden. 2. Indien het pootje recht gelegd moet worden: eerst de kop terugduwen in de baarmoeder. Doe dit voorzichtig. Als je te rug bent met terugduwen, dan kan er een scheur in de baarmoeder komen, meestal met dodelijke afloop voor het moederdier. 3. Als het lam ver genoeg is teruggeduwd, probeer dan de voorknie te pakken en naar achteren te halen, totdat een carpaalligging is bereikt. Handel verder als beschreven bij de carpaalligging. Stuitligging De kans op doodtrekken van een lam in stuitligging is bij Texelaars vrij groot. Deze lammeren hebben namelijk een diepe borstkas die gemakkelijk gekraakt wordt wanneer er al een klein beetje geforceerd aan het lam wordt getrokken (gebroken ribben die longbeschadiging veroorzaken). Bij een kopligging treedt dit gevaar veel minder vaak op,

10 omdat het lam dan meer gestroomlijnd is en de geboorteweg beter is opgerekt. De geboorteweg raakt bij een kopligging beter ontsloten dan bij een stuitligging. Wanneer het lam in stuitligging ligt en je vermoed een éénling of een zeer goed ontwikkeld tweelinglam, dan krijg je vaak te maken met een keizersnede. Tarsaalligging Als je bij controle één of twee gebogen hakjes in plaats van klauwtjes voelt, is er sprake van een tarsaalligging. Als extra controle kun je voelen naar het staartje. Het corrigeren van een tarsaalligging is vaak lastig en niet geheel zonder risico. 1. Eerst het lam voorzichtig terugduwen. 2. Vervolgens de hak omhoog brengen richting staart. 3. Het onderbeentje langs de baarmoederwand naar achteren brengen 4. Onderbeentje strekken. Pas op voor scheuren van de baarmoeder. Heupligging Het achterpootje is sterk gebogen in het heupgewricht en ligt langs het lichaam teruggeslagen. Meestal gaat het om beide achterpootjes en voel je alleen het staartje. Een heupligging is zeer lastig te corrigeren, neem niet te veel risico! 1. Het lam ver terugduwen in de baarmoeder. 2. Achterpootje aan de hak naar achteren trekken zodat alle gewrichtjes van het pootje gebogen worden. 3. Er is nu een tarsaalligging bereikt. Handel verder zoals beschreven gij de tarsaalligging.

11 Wormen Maagdarmwormen Voordat je in het voorjaar de schapen en lammeren naar buiten brengt, moet je de schapen met een wormmiddel. Daarna breng je de schapen op een zo school mogelijk perceel, wat de wormen betreft. De lammeren behandel je dan op een leeftijd van vier tot zes weken. Op het moment van ontwormen moeten ze minimaal twee weken buiten hebben gelopen. Vier weken na het toedienen van een wormmiddel laat je een mestonderzoek doen van een aantal lammeren. Aan de hand van de uitslag bepaal je wanneer je weer moet behandelen. Een goede uitgevoerde ontworming is een ontworming: Met een goed wormmidel; In een goede dosering. Ga bij de dosering uit van het advies van de fabrikant van het middel. Geef liever een overdan een onderdosering. Daarbij is het gewicht van de lammeren van belang. Vaak schatten mensen het gewicht van de opgroeiende lammeren te laag schatten. Het gevolg is dat veel lammeren een te lage dosering wormmiddel toegediend krijgen. Cocciddiose Coccidiose kan soms een groot probleem zijn, vooral op intensieve schapenbedrijven. Het behandelen van de lammeren is dan nodig. Zere bekjes Ecthyma, oftewel zere bekjes, is een virusziekte die voornamelijk voorkomt bij schapen en geiten. De ziekte uit zich vooral in het voorjaar en najaar. De verschijnselen bij lammeren zijn het bekendst. Lammeren krijgen door de infectie met het virus zweren en puisten rond de bek. Maar ook op andere plekken van het lichaam kan het virus toeslaan. Ecthybel is een entstof voor Ecthyma. Voorbehoedend enten is echter niet toegestaan. Ecthybel is daardoor alleen inzetbaar als geneesmiddel bij zieke dieren die een infectie met ecthyma doormaken. Het ecthyma-virus is ook besmettelijk voor mensen en kan bij mensen op de vingers veroorzaken.

12 Uitwendige parasieten Bij schapen in ons land komen de volgend uitwendige parasieten regelmatig voor: - Bijtende witte luis (Damalinia ovis); - Schapenluisvlieg (Melophagus ovinus); - Wolschurftmijt (Psoroptes ovis); - Beenschurftmijt (chorioptes ovis); - Bromvlieg (lucilia sericata); veroorzaker van myiasis. Zie je bij het scheren parasieten of vind je aanwijzingen die op parasieten kunnen wijzen, laat dan een diagnose stellen. Stel niet zonder diagnose een behandeling in en stel zeker geen behandeling in als daar geen reden voor is. Scheren Ooien die niet voor de aflamperiode zijn geschoren, kunnen geschoren worden in de loop van de maand juni. Scheer de ooien niet als de lammeren er nog bijlopen. Je loopt dan risico dat een aantal lammeren de moeder niet meer kan vinden. Let bij het scheren op het voorkomen van huidparasieten of op afwijkingen die op parasieten kunnen wijzen. Controleer bij het scheren ook de klauwtjes en doe er zo nodig wat aan.

13

Beslismomenten tijdens de geboorte: keizersnede of natuurlijke geboorte

Beslismomenten tijdens de geboorte: keizersnede of natuurlijke geboorte Beslismomenten tijdens de geboorte: keizersnede of natuurlijke geboorte Dr. F. Herman Jonker Dept. Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren, fac. Diergeneeskunde Inhoud presentatie Herkennen opgang komen geboorte

Nadere informatie

Bedrijfsbehandelplan en Verloskunde

Bedrijfsbehandelplan en Verloskunde Bedrijfsbehandelplan en Verloskunde Algemeen: Het bedrijfsbehandelplan Waarom Hoe werkt het? Inhoud In 2 groepen Verlossen De praktijk Theorie rondom lammeren Antibiotica-regels voor sectoren die buiten

Nadere informatie

Onder de huid Subcutaan s.c. Gebruikt bij veel medicijnen, In de ader Intraveneus i.v. Melkziekteinfuus in melkader

Onder de huid Subcutaan s.c. Gebruikt bij veel medicijnen, In de ader Intraveneus i.v. Melkziekteinfuus in melkader Medicijngebruik In dit hoofdstuk zullen de medicijnen besproken worden die gebruikt worden bij het melkvee, jongvee en de droge koeien. Daarbij is er een belangrijke rol voor de antibiotica. Het antibioticagebruik

Nadere informatie

De geboorte van een veulen

De geboorte van een veulen De geboorte van een veulen Voor de fokkers onder ons is het voorjaar altijd een spannende tijd. Meestal verloopt de geboorte bij de merrie zonder problemen. De drachtige merrie Een goede voedingstoestand

Nadere informatie

Behandeling van wonden en letsels

Behandeling van wonden en letsels Module 4 Behandeling van wonden en letsels Als u deze module gevolgd hebt, weet u: - Wat u moet doen bij mogelijk inwendig bloedverlies - Wat u moet doen bij uitwendig bloedverlies - Wat u moet doen bij

Nadere informatie

Examen bedrijfshulpverlener Eerste Hulp

Examen bedrijfshulpverlener Eerste Hulp Examen bedrijfshulpverlener Eerste Hulp Examencode: 110 Serienummer: 015 Beschikbare tijd: 45 minuten Aandachtspunten: Dit examen bestaat uit 30 meerkeuzevragen. Vraag 1 t/m 15 gaan over Niet-spoedeisende

Nadere informatie

DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, In overeenstemming met de MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT,

DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, In overeenstemming met de MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT, BD/2013/REG NL 9013/zaak 360590 DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, In overeenstemming met de MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT, Gezien het verzoek van Eurovet Animal Health BV te BLADEL

Nadere informatie

RS-virus bij kinderen

RS-virus bij kinderen RS-virus bij kinderen Bij uw kind is het Respiratoir Syncitieel-virus, kortweg RS-virus, geconstateerd. Soms worden kinderen met het RS-virus opgenomen in het ziekenhuis. In deze folder leest u wat het

Nadere informatie

CURSUS SCHAPENVERLOSSEN

CURSUS SCHAPENVERLOSSEN CURSUS SCHAPENVERLOSSEN WEESP FEBRUARI 2007 Cursus Schapenverlossen Inhoudsopgave: Voorwoord Dracht Voorbereiding op de lammertijd Lammertijd Ziekten rond het aflammeren Moeilijkheden tijdens de geboorte

Nadere informatie

BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1 1. NAAM VAN HET DIERGENEESMIDDEL CYCLOSPRAY 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Werkzaam bestanddeel: Per spuitbus van 200 ml tenminste 2.84

Nadere informatie

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar EHBébé Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar Bij baby s en peuters moet je vaak ogen op je rug hebben. Jammer genoeg ontsnappen ze al eens aan onze waakzame blik, soms met de nodige blutsen,

Nadere informatie

Huidparasieten bij schapen

Huidparasieten bij schapen Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw Huidparasieten bij schapen Dierenartsen Guido Bertels & Eva Van Mael Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw Wolschurft Psoroptes ovis Wolschurft Komt in de meeste schapenlanden

Nadere informatie

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar EHBébé Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar Bij baby s en peuters moet je vaak ogen op je rug hebben. Jammer genoeg ontsnappen ze al eens aan onze waakzame blik, soms met de nodige blutsen,

Nadere informatie

De geboorte bij de teef Voorbereidingen

De geboorte bij de teef Voorbereidingen De geboorte bij de teef Voorbereidingen - Werpkist opzetten 2 weken voor de verwachtte geboorte o van hout of kunststof gemaakt o isolatie onder de kist tegen opkruipende kou o hoogte is 20-40cm afhankelijk

Nadere informatie

Verantwoord Diergeneesmiddelengebruik

Verantwoord Diergeneesmiddelengebruik Verantwoord Diergeneesmiddelengebruik Dit is een gezamenlijke uitgave ter bevordering van verantwoord diergeneesmiddelengebruik van de vereniging van Fabrikanten en Importeurs van Diergeneesmiddelen in

Nadere informatie

RS-virus. Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059

RS-virus. Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059 RS-virus Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059 Inleiding Uw kind is mogelijk besmet met het RS-virus. In deze folder leest u wat voor ziekte dit is en welke behandeling uw

Nadere informatie

Mocht u vragen hebben dan kunt u terecht bij de leidinggevende van uw locatie.

Mocht u vragen hebben dan kunt u terecht bij de leidinggevende van uw locatie. Informatie aan ouders over zieke kinderen Voorwoord Uitgaande van de richtlijnen van de GGD heeft onze organisatie een beleid ontwikkeld dat handvatten geeft bij eventuele ziekte van uw kind(eren). Dit

Nadere informatie

Praktijkopdrachten Gezondheid en Welzijn

Praktijkopdrachten Gezondheid en Welzijn Praktijkopdrachten Gezondheid en Welzijn Opdracht 1 - Controle van gezondheid Het vee goed bekijken is één van de belangrijkste dingen op een melkveebedrijf. Het is namelijk de enige manier om zieke dieren

Nadere informatie

H o c k e y E H B O. Woensdag 30 november MHC Goirle. Door Paul van den Broek

H o c k e y E H B O. Woensdag 30 november MHC Goirle. Door Paul van den Broek H o c k e y E H B O Woensdag 30 november MHC Goirle Door Paul van den Broek Inhoud Alarmeren Blaren Bloedneus Epilepsie Hersenschudding verstuikingen Schaafwond Suikerziekte Wond Bewusteloosheid Bloedhygiëne

Nadere informatie

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: R-zinnen

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: R-zinnen 1 van 8 Rzinnen & S zinnen Datum: 18032013 Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: Rzinnen R 1 R 2 R 3 R 4 R 5 R 6 R 7 R 8 R 9 R 10 R 11 R 12 R 14 R 15 R 16 R 17

Nadere informatie

R-zinnen en S-zinnen. R-zinnen... 2 Gecombineerde R-zinnen... 4 S-zinnen... 7 Gecombineerde S-zinnen... 9

R-zinnen en S-zinnen. R-zinnen... 2 Gecombineerde R-zinnen... 4 S-zinnen... 7 Gecombineerde S-zinnen... 9 -zinnen en S-zinnen Inhoud Pag. -zinnen... 2 Gecombineerde -zinnen... 4 S-zinnen... 7 Gecombineerde S-zinnen... 9 -zinnen (aanduiding bijzondere gevaren, isk-zinnen) -nummer Gevarenaanduiding 1 2 3 4 5

Nadere informatie

Bijsluiter NL versie CHLORTETRA-SPRAY II. BIJSLUITER

Bijsluiter NL versie CHLORTETRA-SPRAY II. BIJSLUITER II. BIJSLUITER BIJSLUITER, 5.000.000 U.I./spuitbus, huidspray 1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK VOOR VRIJGIFTE, INDIEN VERSCHILLEND

Nadere informatie

Protocol klauwaandoeningen

Protocol klauwaandoeningen Protocol klauwaandoeningen Algemeen In het algemeen kan gesteld worden dat de mate van problemen afhankelijk is van de voeding, huisvesting en het stalklimaat. Met andere woorden: hoe schoner en droger

Nadere informatie

Enkelvoudige R-zinnen 1 In droge toestand ontplofbaar 2 Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken.

Enkelvoudige R-zinnen 1 In droge toestand ontplofbaar 2 Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken. Enkelvoudige R-zinnen 1 In droge toestand ontplofbaar 2 Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken. 3 Ernstig ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken.

Nadere informatie

Bijlage IX AARD DER BIJZONDERE GEVAREN TOEGESCHREVEN AAN GEVAARLIJKE STOFFEN EN PREPARATEN :

Bijlage IX AARD DER BIJZONDERE GEVAREN TOEGESCHREVEN AAN GEVAARLIJKE STOFFEN EN PREPARATEN : Bijlage IX R 1 : In droge toestand ontplofbaar AARD DER BIJZONDERE GEVAREN TOEGESCHREVEN AAN GEVAARLIJKE STOFFEN EN PREPARATEN : R 2 : Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken

Nadere informatie

Het maken van een keuze Wanneer is een vaginale bevalling bij een stuitligging mogelijk. Heeft u de keuze? Het maken van een keuze. Tot slot.

Het maken van een keuze Wanneer is een vaginale bevalling bij een stuitligging mogelijk. Heeft u de keuze? Het maken van een keuze. Tot slot. Een stuitligging Inhoud Algemeen Wat is een stuitligging? Hoe vaak komt een stuitligging voor? Waarom ligt de baby in stuitligging? Als de baby bij ongeveer 36 weken nog in stuitligging ligt Het draaien

Nadere informatie

Schapen. Inhoud. Benamingen. Geschiedenis. Benamingen

Schapen. Inhoud. Benamingen. Geschiedenis. Benamingen Schapen Inhoud Benamingen Geschiedenis Raskenmerken Lammeren Ziektes Verzorging Omgeving Schapen scheren Wist-je-dat weetjes Benamingen Ooi = vrouwtje Ram = mannetje Lam = schaap t/m 1 jr. Hamel = gecastreerde

Nadere informatie

1. RISK & SAFETY ZINNEN

1. RISK & SAFETY ZINNEN 1. RISK & SAFETY ZINNEN Risico en Veiligheidszinnen op etiketten en veiligheidsbladen R-zinnen geven bijzondere gevaren (Risks) aan. S-zinnen geven veiligheidsaanbevelingen (Safety) aan. De zinnen zijn

Nadere informatie

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten (R-zinnen)

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten (R-zinnen) Document Milieu-, Natuur- en Energiebeleid Koning Albert II-laan 20 bus 8 1000 Brussel Tel 02 553 03 55 - Fax 02 553 80 06 beleid@lne.vlaanderen.be Onderwerp Status versie datum auteur R-zinnen en S-zinnen

Nadere informatie

Datum: EHBO. 3. Wat gebeurt er met de bloedvaten en zenuwen als een tand uit de mond vliegt?

Datum: EHBO. 3. Wat gebeurt er met de bloedvaten en zenuwen als een tand uit de mond vliegt? Naam: Datum: EHBO Ga naar deze website: www.klas5sintmichiel.yurls.net Klik op EHBO. Bekijk eerst het filmpje Een uitgeslagen tand en daarna het filmpje bloedneus. Een uitgeslagen tand 1. Is een tand een

Nadere informatie

EHBébé ONGEVALLENGIDS VOOR KINDEREN TUSSEN 0 EN 3 JAAR

EHBébé ONGEVALLENGIDS VOOR KINDEREN TUSSEN 0 EN 3 JAAR EHBébé ONGEVALLENGIDS VOOR KINDEREN TUSSEN 0 EN 3 JAAR Bij baby s en peuters moet je vaak ogen op je rug hebben. Jammer genoeg ontsnappen ze al eens aan onze waakzame blik, soms met de nodige blutsen,

Nadere informatie

U bent opgenomen in het ziekenhuis met een longembolie. In deze folder krijgt u meer informatie over een longembolie.

U bent opgenomen in het ziekenhuis met een longembolie. In deze folder krijgt u meer informatie over een longembolie. Longembolie U bent opgenomen in het ziekenhuis met een longembolie. In deze folder krijgt u meer informatie over een longembolie. Wat is een longembolie? Een longembolie is een afsluiting van een longslagader.

Nadere informatie

DE BASIS VOOR EEN GEZONDE BIGGENOPFOK

DE BASIS VOOR EEN GEZONDE BIGGENOPFOK KENNISDOCUMENT DE BASIS VOOR EEN GEZONDE BIGGENOPFOK Wat beïnvloedt de afweer van biggen tijdens de biggenopfokperiode? Waarom is biestmanagement zo belangrijk? Voor een gezonde biggenopfok is een goede

Nadere informatie

BASISOPLEIDING BEDRIJFSHULPVERLENING Niet spoedeisende Eerste Hulp

BASISOPLEIDING BEDRIJFSHULPVERLENING Niet spoedeisende Eerste Hulp INHOUDSOPGAVE 3 NIET SPOEDEISENDE EERSTE HULP... - 2-3.1 Flauwte... - 2-3.2 Wonden... - 2-3.3 Neusbloeding... - 4-3.4 Letsel aan het oog... - 4-3.5 Kneuzing / verstuiking... - 4-3.6 Botbreuken / ontwrichting...

Nadere informatie

9.3.1 HANDREIKING GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN

9.3.1 HANDREIKING GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN Routing cie agendapunt datum Wijzigingsvoorstel GMR 18-01-12 Vastgesteld CvB 08-03-12 9.3.1 HANDREIKING GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN Als het kind geneesmiddelen nodig heeft gedurende

Nadere informatie

PROTOCOL GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN

PROTOCOL GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN PROTOCOL GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN Als het kind geneesmiddelen nodig heeft gedurende het verblijf op de basisschool kunnen de ouders hun zeggenschap over de toediening van de medicamenten

Nadere informatie

7 Epilepsie. 1 Inleiding. In dit thema komen aan de orde: 2 Wat is epilepsie? 3 Leven met epilepsie. 4 Epilepsie-aanvallen. SAW DC 7 Epilepsie

7 Epilepsie. 1 Inleiding. In dit thema komen aan de orde: 2 Wat is epilepsie? 3 Leven met epilepsie. 4 Epilepsie-aanvallen. SAW DC 7 Epilepsie DC 7 Epilepsie 1 Inleiding In dit thema komen aan de orde: 2 Wat is epilepsie? 3 Leven met epilepsie 4 Epilepsie-aanvallen 1 1 2 Wat is epilepsie? Een epileptische aanval is een plotselinge kortsluiting

Nadere informatie

Bronchiolitis bij kinderen. Ontsteking van de kleine luchtwegen

Bronchiolitis bij kinderen. Ontsteking van de kleine luchtwegen Bronchiolitis bij kinderen Ontsteking van de kleine luchtwegen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw kind is opgenomen in het ziekenhuis, omdat het een ontsteking

Nadere informatie

EHBO verrijkingsstof. Opdracht Handhygiëne. Voordat je eerste hulp uitvoert bij een kind is het van belang dat je je handen zorgvuldig wast.

EHBO verrijkingsstof. Opdracht Handhygiëne. Voordat je eerste hulp uitvoert bij een kind is het van belang dat je je handen zorgvuldig wast. EHBO verrijkingsstof Opdracht Handhygiëne Voordat je eerste hulp uitvoert bij een kind is het van belang dat je je handen zorgvuldig wast. 1. Ga voor deze opdracht kijken naar de afbeelding Handhygiëne.

Nadere informatie

Een kraamvrouw verzorgen in de kraamperiode

Een kraamvrouw verzorgen in de kraamperiode 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een kraamvrouw verzorgen in de kraamperiode Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

Ustekinumab. (Stelara) Dermatologie

Ustekinumab. (Stelara) Dermatologie Ustekinumab (Stelara) Dermatologie Inhoudsopgave Inleiding 4 1. Hoe werkt Ustekinumab (Stelara) 4 2. Wat moet u weten voordat u Ustekinumab (Stelara) gebruikt 5 Gebruik Ustekinumab (Stelara) niet 5 Wees

Nadere informatie

Uitwendige versie (draaien van je baby in de baarmoeder)

Uitwendige versie (draaien van je baby in de baarmoeder) Uitwendige versie (draaien van je baby in de baarmoeder) De meeste kinderen liggen rond de achtste maand in de zwangerschap met het hoofd naar beneden. Dat noemen we de hoofdligging. Een bevalling in hoofdligging

Nadere informatie

DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, In overeenstemming met de MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT,

DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, In overeenstemming met de MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT, BD/2017/REG NL 9013/zaak 565494 DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, In overeenstemming met de MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT, Gezien het verzoek van Eurovet Animal Health BV te Bladel

Nadere informatie

Protocol 3: Geneesmiddelen en Medisch Handelen 1 (GMMH) KDV t Sprookjesland

Protocol 3: Geneesmiddelen en Medisch Handelen 1 (GMMH) KDV t Sprookjesland Protocol 3: Geneesmiddelen en Medisch Handelen 1 (GMMH) KDV t Sprookjesland 1 Laatste versie: 27 januari 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3. Geneesmiddelen verstrekking op verzoek 3.1. Huid- en wondverzorging

Nadere informatie

Leefregels na een mondkaakoperatie

Leefregels na een mondkaakoperatie Leefregels na een mondkaakoperatie In overleg met uw behandelend arts is er besloten tot een operatieve behandeling in de mond. Tijdens de opname heeft u van uw arts en de verpleegkundigen op de verpleegafdeling

Nadere informatie

Het is in uw eigen belang dat u de folder goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Dit om een spoedig herstel te bevorderen.

Het is in uw eigen belang dat u de folder goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Dit om een spoedig herstel te bevorderen. D e c u b i t u s Deze folder geeft u informatie over Decubitus, wat u kunt doen om het te voorkomen en hoe het wordt behandeld. Deze folder is bedoeld voor als u geopereerd wordt, of gedurende langere

Nadere informatie

"EHBO" is een uitgave van CLB Externe preventie Industrieterrein Kolmen 1085 3570 Alken Tel : 011 59 83 50

EHBO is een uitgave van CLB Externe preventie Industrieterrein Kolmen 1085 3570 Alken Tel : 011 59 83 50 EHBO zon e Voor g erken eilig w d en v 1. Inleiding COLOFON "EHBO" is een uitgave van CLB Externe preventie Industrieterrein Kolmen 1085 3570 Alken Tel : 011 59 83 50 Redactie : CLB EDPB Fotografie : www.fotoben.be

Nadere informatie

Hyperventilatie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Hyperventilatie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Hyperventilatie Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Hyperventilatie Hyperventilatie wordt veroorzaakt door verkeerde manier van ademhalen. Hyper betekent

Nadere informatie

Nieuwsbrief februari Boerenavond donderdagavond 25 februari Studiegroep Voorstellen nieuwe dierenarts Sanne Journee

Nieuwsbrief februari Boerenavond donderdagavond 25 februari Studiegroep Voorstellen nieuwe dierenarts Sanne Journee Nieuwsbrief februari Beste veehouder, In deze nieuwsbrief zal een gevarieerd aantal onderwerpen worden besproken. Deze betreffen: Boerenavond 25 februari 2010 Door ons verzorgde studiegroep Voorstellen

Nadere informatie

Jeugdpuistjes en steenpuisten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Jeugdpuistjes en steenpuisten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Jeugdpuistjes en steenpuisten Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Jeugdpuistjes (acne) 3 Klachten en symptomen 3 Oorzaken 3 Wanneer arts raadplegen

Nadere informatie

RSV (respiratoir syncytiaal virus)

RSV (respiratoir syncytiaal virus) RSV (respiratoir syncytiaal virus) INFORMATIEFOLDER VOOR OUDER(S) WAT IS RSV? RSV is de afkorting van respiratoir syncytiaal virus en het is één van de belangrijkste oorzaken van luchtweginfecties bij

Nadere informatie

Jeuk. De meest geduchte huidproblemen bij schapen en geiten. Schurft

Jeuk. De meest geduchte huidproblemen bij schapen en geiten. Schurft De meest geduchte huidproblemen bij schapen en geiten Hilde Nelis, dierenarts verbonden aan de vakgroep Voortplanting, Verloskunde en Bedrijfsdiergeneeskunde, Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Gent

Nadere informatie

Koortsstuipen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Koortsstuipen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Koortsstuipen Jonge kinderen zijn bij koorts gevoelig voor stuipen. Ongeveer 5 procent van de kinderen tussen de drie maanden en zes jaar heeft weleens een koortsstuip. In deze folder leest u over de achtergrond

Nadere informatie

Daarnaast zijn er ook S-zinnen; deze geven aanbevelingen voor het veilig werken met bepaalde stoffen. S staat hier voor Safety.

Daarnaast zijn er ook S-zinnen; deze geven aanbevelingen voor het veilig werken met bepaalde stoffen. S staat hier voor Safety. - en S-zinnen -zinnen zijn internationaal gestandaardiseerde risicobeschrijvingen die (indien van toepassing) dienen te worden aangebracht op verpakkingen van stoffen die bepaalde risico s met zich meebrengen.

Nadere informatie

GEVORDERDE EERSTE HULP. Shock, Anafylaxie en de EpiPen. Pim de Ruijter. vrijdag 18 oktober 13

GEVORDERDE EERSTE HULP. Shock, Anafylaxie en de EpiPen. Pim de Ruijter. vrijdag 18 oktober 13 GEVORDERDE EERSTE HULP Shock, Anafylaxie en de EpiPen Pim de Ruijter Inhoud Kort over shock Wat is allergie precies? Allergische reactie Inhoud Anafylaxie en anafylactische shock Gebruik van de EpiPen

Nadere informatie

RISICOZINNEN (R-ZINNEN)

RISICOZINNEN (R-ZINNEN) RISICOZINNEN (R-ZINNEN) R-code R-zin 1 In droge toestand ontplofbaar. 2 Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken. 3 Ernstig ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur

Nadere informatie

Groep-B-streptokokken (GBS) en zwangerschap

Groep-B-streptokokken (GBS) en zwangerschap Groep-B-streptokokken (GBS) en zwangerschap 1 Groep-B-streptokokken (GBS) en zwangerschap De groep B streptokok is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina aanwezig is. Dat kan meestal geen

Nadere informatie

Toets Ziekteleer Opleiding Sport en Bewegen. Behaalde punten Hulpmiddelen geen

Toets Ziekteleer Opleiding Sport en Bewegen. Behaalde punten Hulpmiddelen geen Cijfer In te vullen voor docent In te vullen door leerling Beroepsprestatie B.P.1.3 S.B Naam leerling Toets Ziekteleer Opleiding Sport en Bewegen Klas SB3O1A+B Versie 1 Datum Tijdsduur 60 minuten Naam

Nadere informatie

Het RS-virus bij uw baby/kind

Het RS-virus bij uw baby/kind Het RS-virus bij uw baby/kind 2 Bij uw kind is het RS-virus vastgesteld. In deze folder leest u wat het RS-virus is en wat de gevolgen ervan zijn. Daarnaast vindt u informatie over de medische en verpleegkundige

Nadere informatie

DierenArtsenCentrum Noordwolde Voorjaar 2012

DierenArtsenCentrum Noordwolde Voorjaar 2012 DierenArtsenCentrum Noordwolde Voorjaar 2012 Beste paardeneigenaar, Op het moment is het rhinopneumonievirus volop in het nieuws. Het virus is vastgesteld op verschillende plaatsen in Nederland. Aangezien

Nadere informatie

BIJSLUITER 3. GEHALTE AAN WERKZA(A)M(E) EN OVERIGE BESTANDDD(E)L(EN)

BIJSLUITER 3. GEHALTE AAN WERKZA(A)M(E) EN OVERIGE BESTANDDD(E)L(EN) Planipart BIJSLUITER 1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK VOOR VRIJGIFTE, INDIEN VERSCHILLEND Houder van de vergunning voor het

Nadere informatie

SPREEKBEURT SCHAAP ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT SCHAAP ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SCHAAP l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER HET SCHAAP BIJ

Nadere informatie

Aflammeren in tijden van Q-koorts

Aflammeren in tijden van Q-koorts Aflammeren in tijden van Q-koorts Enkele adviezen: Laat bij het aflammeren geen mensen uit risicogroepen toe Draag tijdens het aflammeren speciale werkkleding: overall, rubberen laarzen en handschoenen

Nadere informatie

SEH bij snijwonden, brandwonden en vergiftiging

SEH bij snijwonden, brandwonden en vergiftiging SEH bij snijwonden, brandwonden en vergiftiging Handleiding voor het behandelen van snijwonden. Verschijnselen de huid is beschadigd meestal is er bloed te zien het slachtoffer heeft pijn Doel van de eerste

Nadere informatie

Ooien in de aflammerperiode? Opgestald vanaf geboorte tot nu: advies 5

Ooien in de aflammerperiode? Opgestald vanaf geboorte tot nu: advies 5 Wil je advies voor dieren die je aanvoert van andere bedrijven (aankoop dekram, ingeschaarde dieren van anderen, aankoop van ooien, herintrodcutie van uitgeleende dekram)? Advies 1 Wil je een advies voor

Nadere informatie

EHBO leer je zo! Werkboek. Lesmateriaal primair onderwijs groep 4, 5 en 6. Les 1 Let op veiligheid! Les 2 EHBO geef je zo Les 3 EHBO bij noodgevallen

EHBO leer je zo! Werkboek. Lesmateriaal primair onderwijs groep 4, 5 en 6. Les 1 Let op veiligheid! Les 2 EHBO geef je zo Les 3 EHBO bij noodgevallen EHBO leer je zo! Lesmateriaal primair onderwijs groep 4, 5 en 6. Les 1 Let op veiligheid! Les 2 EHBO geef je zo Les 3 EHBO bij noodgevallen Naam school Naam leerling Groep Werkboek EHBO leer je zo! Lesmateriaal

Nadere informatie

RS-virus. Informatie voor ouders

RS-virus. Informatie voor ouders RS-virus Informatie voor ouders Inleiding Bij uw kind is de diagnose RS virus gesteld. Respiratoir Syncytieel virus is een verwekker van luchtweginfecties bij kinderen. Vóór het derde levensjaar hebben

Nadere informatie

Kinderdagverblijf. Duckie. Ziektebeleid

Kinderdagverblijf. Duckie. Ziektebeleid Kinderdagverblijf Duckie Ziektebeleid Ziektebeleid Kinderdagverblijf Duckie is niet berekend op de opvang van zieke kinderen. Ziekte is echter een nogal rekbaar begrip. Er ontstaat daardoor voor de ouders

Nadere informatie

Het lichaam maakt teveel warmte aan of raakt te weinig warmte kwijt.

Het lichaam maakt teveel warmte aan of raakt te weinig warmte kwijt. Leerbladen EHBO Hoofdstuk 1 + 7 + 8 Herhaling Hoofdstuk 1: 5 belangrijke punten: 1) Let op gevaar! van jezelf, omstanders en slachtoffer(s). Als het niet veilig is, kan je niet helpen. 2) Ga na wat er

Nadere informatie

DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, In overeenstemming met de MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT,

DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, In overeenstemming met de MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT, BD/2015/REG NL 5124/zaak 465159 DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, In overeenstemming met de MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT, Gezien het verzoek van Ecuphar N.V. te Oostkamp d.d.

Nadere informatie

Operatieve behandeling ontstoken wortelpunt

Operatieve behandeling ontstoken wortelpunt Operatieve behandeling ontstoken wortelpunt In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt voor een behandeling van een ontstoken wortelpunt onder plaatselijke verdoving. Deze operatieve

Nadere informatie

Een tandheelkundige behandeling onder algehele anesthesie Adviezen voor thuis

Een tandheelkundige behandeling onder algehele anesthesie Adviezen voor thuis Vandaag heeft: u uw kind de door u begeleide patiënt met lichamelijke en/of verstandelijke beperking een tandheelkundige behandeling ondergaan. Graag geven wij u informatie over wat u kunt verwachten na

Nadere informatie

DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, In overeenstemming met de MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT,

DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, In overeenstemming met de MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT, BD/2015/REG NL 5121/zaak 465155 DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, In overeenstemming met de MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT, Gezien het verzoek van Ecuphar N.V. te Oostkamp d.d.

Nadere informatie

Risico en Veiligheidszinnen op etiketten en veiligheidsbladen

Risico en Veiligheidszinnen op etiketten en veiligheidsbladen RISK & SAFETY ZINNEN Risico en Veiligheidszinnen op etiketten en veiligheidsbladen Laatste update: 11 maart 2003 Volgens het 'Besluit verpakking en aanduiding milieugevaarlijke stoffen', behorende bij

Nadere informatie

Het bieden van hulp bij een ademhalingsof hartstilstand

Het bieden van hulp bij een ademhalingsof hartstilstand OPDRACHTFORMULIER Het bieden van hulp bij een ademhalingsof hartstilstand Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Bronchiolitis bij kinderen

Bronchiolitis bij kinderen Bronchiolitis bij kinderen Ontsteking van de kleine luchtwegen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw kind is opgenomen in het ziekenhuis, omdat het een ontsteking

Nadere informatie

LETSEL AAN SCHOUDER EN/OF ARM BIJ KINDEREN, ONTSTAAN TIJDENS DE BEVALLING

LETSEL AAN SCHOUDER EN/OF ARM BIJ KINDEREN, ONTSTAAN TIJDENS DE BEVALLING LETSEL AAN SCHOUDER EN/OF ARM BIJ KINDEREN, ONTSTAAN TIJDENS DE BEVALLING 313 Inleiding Wanneer na de bevalling het vermoeden bestaat dat uw kind een letsel aan arm of schouder heeft opgelopen, wordt uw

Nadere informatie

Aciclovir Teva koortslipcrème 50 mg/g, crème aciclovir

Aciclovir Teva koortslipcrème 50 mg/g, crème aciclovir 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Aciclovir Teva koortslip 50 mg/g, aciclovir Lees goed de hele bijsluiter door voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er

Nadere informatie

aciclovir koortslipcrème Apotex 50 mg/g, crème aciclovir

aciclovir koortslipcrème Apotex 50 mg/g, crème aciclovir Version 2017_06 Page 1 of 6 Bijsluiter: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER aciclovir koortslipcrème Apotex 50 mg/g, crème aciclovir Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want

Nadere informatie

Doel van deze presentatie: het op peil houden van kennis en vaardigheden met betrekking tot de reanimatie en als voorbereiding op een competentietest.

Doel van deze presentatie: het op peil houden van kennis en vaardigheden met betrekking tot de reanimatie en als voorbereiding op een competentietest. Deze presentatie is voor personen die in het bezit zijn van een reanimatie diploma. Doel van deze presentatie: het op peil houden van kennis en vaardigheden met betrekking tot de reanimatie en als voorbereiding

Nadere informatie

AG eerste hulp opleidingen Best 0499-397404 agopleiding@gmail.com

AG eerste hulp opleidingen Best 0499-397404 agopleiding@gmail.com AG eerste hulp opleidingen Best 0499-397404 agopleiding@gmail.com Algemeen De mens kan ongeveer normaal 1 minuut zonder zuurstof. Hersenen zijn het meest gevoelig voor een tekort aan zuurstof. Typerend

Nadere informatie

EEN BRANDWOND FRANCISCUS VLIETLAND

EEN BRANDWOND FRANCISCUS VLIETLAND EEN BRANDWOND FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw huid kan redelijk goed tegen warmte, zoals van een warm bad. Maar bij echte hitte, bijvoorbeeld in een te heet bad, kan de huid verbranden. De huid doet

Nadere informatie

>Werkmodel: Verbanden

>Werkmodel: Verbanden >Werkmodel: Verbanden Het aanleggen van een snelverband Dit is een voorbeeld van een dekverband. Laat het kind zitten. Denk aan de hygiëne. Doe als dat kan handschoenen aan. Verzorg de wond volgens de

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. R.S. virus infectie.

Kindergeneeskunde. R.S. virus infectie. Kindergeneeskunde R.S. virus infectie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl KIN019 / R.S. virus infectie / 08-07-2013 2 R.S. virus infectie Uw

Nadere informatie

Waterrecreatie? je kan hooguit nat worden

Waterrecreatie? je kan hooguit nat worden Waterrecreatie? je kan hooguit nat worden Nou en??? Richtlijnen van de vereniging, preventie, zie de website Eerste Hulp, onderkoeling en oververhitting, in deze presentatie. Presentatie door: Jeannette

Nadere informatie

Aangezien dit werkstuk voor lichamelijke opvoeding is gaan ik mij baseren op de hulpen die we kunnen gebruiken in de lessen.

Aangezien dit werkstuk voor lichamelijke opvoeding is gaan ik mij baseren op de hulpen die we kunnen gebruiken in de lessen. Werkstuk door een scholier 4186 woorden 4 juni 2003 6.3 137 keer beoordeeld Vak LO Wat is EHBO De EHBO betekent Eerste Hulp Bij Ongelukken. 100 jaar geleden begon men in te zien dat er onnodig slachtoffers

Nadere informatie

De ingeleide bevalling

De ingeleide bevalling De ingeleide bevalling Verloskunde alle aandacht Inhoudsopgave De ingeleide bevalling 3 Wanneer inleiden 3 Verloop van een inleiding 4 Onrijpe baarmoedermond 4 Ballonkatheter 5 Misoprostol 5 Inleiding

Nadere informatie

kindergeneeskunde informatiebrochure Longontsteking (pneumonie)

kindergeneeskunde informatiebrochure Longontsteking (pneumonie) kindergeneeskunde informatiebrochure Longontsteking (pneumonie) Inhoudstafel 1. Wat is een pneumonie? 4 2. Oorzaken 4 3. Symptomen 5 4. Diagnose 5 5. Behandeling 5 6. Nazorg 6 7. Contactgegevens bij vragen

Nadere informatie

Zieke kinderen Kinderen zijn ziek als: krentenbaard Waterpokken Rode hond Vijfde ziekte

Zieke kinderen Kinderen zijn ziek als: krentenbaard Waterpokken Rode hond Vijfde ziekte Zieke kinderen Kinderen zijn ziek als: hun lichaamstemperatuur boven 39 graden koorts is. ze 1-op-1 aandacht van de pedagogisch medewerker nodig hebben omdat ze niet in hun normale doen zijn. ze een besmettelijke

Nadere informatie

Wat is een acute hartritme stoornis?

Wat is een acute hartritme stoornis? AED bij de Terriërs Wat is een acute hartritme stoornis? Normale hartactie Acute hartritme stoornis: Chaotisch ritme (ventrikel fibrilleren) Probleem: Het hart pompt niet meer effectief, slachtoffer zakt

Nadere informatie

Het inleiden van de bevalling

Het inleiden van de bevalling Het inleiden van de bevalling Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Waarom wordt een bevalling ingeleid?... 1 Over tijd zijn... 1 Langdurig gebroken vliezen... 1 Groeivertraging van de baby... 2 Achteruitgaan

Nadere informatie

Antwoorden 2014 EHBO-K. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 5. Theorievragen versie 006

Antwoorden 2014 EHBO-K. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 5. Theorievragen versie 006 Antwoorden 2014 EHBO-K Theorievragen versie 006 Pagina 1 van 5 Vraag 1: Noem de vijf belangrijke punten bij het leveren van eerste hulp in juiste volgorde Vraag 2: Vraag 3: Vraag 4 : a) Let op gevaar (zn

Nadere informatie

Cetavlex, 1 mg/g, 5mg/g- crème Cetrimonium bromide, chloorhexidine gluconaat

Cetavlex, 1 mg/g, 5mg/g- crème Cetrimonium bromide, chloorhexidine gluconaat BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Cetavlex, 1 mg/g, 5mg/g- crème Cetrimonium bromide, chloorhexidine gluconaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat

Nadere informatie

Benauwdheid kun je zien, horen en voelen!! Wat kunt u zelf doen als uw kind plotseling ernstig benauwd is? Informatie voor ouders/verzorgers

Benauwdheid kun je zien, horen en voelen!! Wat kunt u zelf doen als uw kind plotseling ernstig benauwd is? Informatie voor ouders/verzorgers Benauwdheid kun je zien, horen en voelen!! Wat kunt u zelf doen als uw kind plotseling ernstig benauwd is? Informatie voor ouders/verzorgers Wanneer uw kind benauwd wordt, is het belangrijk dat u zo goed

Nadere informatie

Sondevoeding thuis. Kindergeneeskunde. Via neus-maagsonde. Inleiding. Sondevoeding. Toediening

Sondevoeding thuis. Kindergeneeskunde. Via neus-maagsonde. Inleiding. Sondevoeding. Toediening Kindergeneeskunde Sondevoeding thuis Via neus-maagsonde Inleiding U heeft van uw behandelend arts gehoord dat uw kind met sondevoeding naar huis gaat. In deze folder vindt u algemene informatie over wat

Nadere informatie

Cedium benzalkonium, 0,1 %, oplossing voor cutaan gebruik Cedium benzalkonium, 0,1 %, huidspray, oplossing Benzalkoniumchloride

Cedium benzalkonium, 0,1 %, oplossing voor cutaan gebruik Cedium benzalkonium, 0,1 %, huidspray, oplossing Benzalkoniumchloride Cedium benzalkonium, 0,1 %, oplossing voor cutaan gebruik Cedium benzalkonium, 0,1 %, huidspray, oplossing Benzalkoniumchloride Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie Dit

Nadere informatie

Bescherm uw huisdier en uw gezin

Bescherm uw huisdier en uw gezin Ontwormen van honden en katten Bescherm uw huisdier en uw gezin Waarom ontwormen? Honden en katten maken deel uit van ons gezin. We aaien ze, knuffelen en spelen met ze. Maar dit is niet altijd zonder

Nadere informatie

Zorgprotocol GBS bij de pasgeborene

Zorgprotocol GBS bij de pasgeborene Zorgprotocol GBS bij de pasgeborene 1. Inleiding 1 Zwangere vrouwen hebben deze bacterie soms in de vagina (schede). Dat kan meestal geen kwaad, maar een klein aantal baby s wordt ernstig ziek door een

Nadere informatie

Leeftijd Omstaanders Materiaal

Leeftijd Omstaanders Materiaal Simulatie 1 Leeftijd Omstaanders Materiaal Volwassen Kind Baby Geen Leek AED Pocketmasker VEILIGHEID Wees zeker dat het veilig is voor jezelf, het slachtoffer en de omstaanders BEWUSTZIJN Controleer of

Nadere informatie

BIJSLUITER. TETRACYCLINE 3% TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% crème en zalf

BIJSLUITER. TETRACYCLINE 3% TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% crème en zalf BIJSLUITER TETRACYCLINE 3% TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% crème en zalf Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze

Nadere informatie