Bronnenboekje Rembrandt Verdiepende teksten voor leerkrachten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bronnenboekje Rembrandt Verdiepende teksten voor leerkrachten"

Transcriptie

1 Bronnenboekje Rembrandt Verdiepende teksten voor leerkrachten De tentoonstelling Rembrandt Privé vertelt het persoonlijke verhaal van de grootste schilder uit de Nederlandse geschiedenis. Rembrandt woonde het grootste deel van zijn leven in Amsterdam en zijn levensloop liet veel sporen in de archieven na. Het Stadsarchief Amsterdam bewaart een grote collectie Rembrandt-documenten. Unieke archiefstukken die vertellen over zijn dagelijks leven, kunst, opdrachtgevers, zijn vrouwen, kinderen en geldproblemen. Het bronnenboekje voor kinderen [van leeftijd] belicht de persoonlijke verhalen van Rembrandt en plaatst ze in de context van de zeventiende eeuw. Verdiepende teksten bij dat bronnenboekje vindt u hieronder. Wat is er nog meer? Op de site is Rembrandt een van de thema s, met vijftig uitgelichte plekken in Amsterdam. Ook zijn er lessuggesties geschreven, te vinden op Groeistad (te zien met een abonnement) en op de site van het Stadsarchief Amsterdam. Een begeleid bezoek aan het Stadsarchief is zowel tijdens als na de tentoonstelling mogelijk. Neem contact op met educatie.saa@amsterdam.nl

2 1632 Kerngezond Begin 1631 investeerde Rembrandt in Leiden, samen met 99 anderen, in een tontine. Dat was een financiële constructie waarbij een groep deelnemers geld in een fonds stak. Als een van hen stierf, kwam zijn deel van de winst toe aan de anderen, net zo lang tot er nog maar een van hen over was, die kreeg alle winst. In 1631 bevestigden notarissen dat alle investeerders van de Leidse tontine nog leefden. Een jaar later op 26 juli 1632 bezocht een notaris Rembrandt opnieuw. Hij constateerde dat de schilder 'wel te pas' goed gezond was. Drukte Amsterdam barstte in de zeventiende eeuw uit zijn voegen! De stad was aantrekkelijk voor buitenlandse kooplieden en geloofsvluchtelingen. Amsterdam was de belangrijkste handelsstad van Holland. De economie bloeide en het inwoneraantal bleef toenemen. De bevolkingsgroei maakt een grootschalige stadsuitbreiding noodzakelijk. Toen Rembrandt in Amsterdam kwam wonen, was het eerste gedeelte van de grachtengordel al aangelegd. De Westerkerk was pas voltooid. De grachtengordel maakt deel uit van de zeer omvangrijke zeventiende-eeuwse stadsvergroting. Het project was zo groot en kostbaar dat het in twee fases werd uitgevoerd, ook wel de Derde en Vierde Uitleg genoemd. Behalve de grachtengordel werden bijvoorbeeld ook de Jordaan en de Weteringbuurt in die tijd gebouwd. De meest statige huizen van de grachtengordel staan langs de bocht van de Herengracht bij de nieuwe Spiegelstraat. In deze zogeheten Gouden Bocht lieten de rijkste Amsterdammers de grootste herenhuizen bouwen, veelal op dubbele kavels. Het waren stadspaleizen, statussymbolen bij uitstek. De Gouden Bocht geldt dan ook als hét symbool van de rijkdom in de zeventiende eeuw.

3 1634 Ondertrouw Rembrandt verhuisde in 1631 naar Amsterdam. Voordat hij zich als zelfstandig schilder vestigde, werkte hij voor kunsthandelaar Hendrick Uylenburgh. Mogelijk leerde Rembrandt via hem Saskia kennen, zij was het nichtje van Hendrick. Saskia moet een aantrekkelijke partij zijn geweest om mee te trouwen, zij was de dochter van de inmiddels overleden burgemeester van Leeuwarden, de belangrijkste stad in de provincie Friesland. Saskia werd zijn muze. Al van de eerste tekening die Rembrandt van Saskia maakte spatte de verliefdheid af. Op 10 juni 1634 verscheen Rembrandt in de Oude Kerk voor de commissarissen van huwelijkse zaken. Om te kunnen trouwen moest het register van ondertrouw worden getekend. Dit register wordt bewaard in het Stadsarchief. Ja, ik wil! Op de huwelijksmarkt in de zeventiende eeuw waren religie, rijkdom en sociale status belangrijk. Het was gebruikelijk te trouwen met een partner voor zakelijk of politiek belang. Bijvoorbeeld om het familiekapitaal veilig te stellen of een adellijke titel te verwerven. Het huwelijk werd gezien als een contract voor een stabiel leven. Trouwen met iemand van een ander geloof was vrij ongebruikelijk. De ideale huwelijkskandidaat kwam uit dezelfde sociale klasse en had een respectabele reputatie. Het was de taak van de vrouw om kinderen te verwekken en op te voeden en zorg te dragen voor het huishouden. De man was de kostwinner en verantwoordelijk voor het kapitaal. Een huwelijksaanzoek werd gedaan nadat de man de vrouw het hof maakte. Ouders moesten toestemming geven als hun kinderen minderjarig waren. De minimumleeftijd om te trouwen was voor jongens 13 jaar en voor meisjes 12 jaar. Na het aanzoek volgde de trouwbelofte en dit werd bezegeld met een penning of ring. Het aanstaande bruidspaar moest nu de ondertrouw afleggen in de kerk. Echtparen uit hogere sociale klassen vierden de bruiloft die volgde groots. Er werden zelfs feestgedichten en lofzangen gecomponeerd of huwelijksportretten geschilderd. Zo portretteerde Rembrandt het pasgetrouwde high society stel Marten Soolmans en Oopjen Coppit in twee levensgrote schilderijen.

4 1636 Rombertus Het eerste kind van Rembrandt en Saskia, Rombertus, werd nog geen drie maanden oud. Op vrijdag 15 februari 1636, precies twee maanden na zijn doop, werd de kleine Rombertus begraven in de Zuiderkerk. In het begrafenisregister van de kerk staat vermeld dat de baby werd begraven onder een kleine steen. Zijn graf bevond zich tussen twee pilaren, deze plek was te klein om een volwassene bij te zetten. De begrafenis kostte Rembrandt vier gulden. Aangezien Rembrandt geen eigen graf in een van de Amsterdamse kerken had gekocht, werd zijn zoontje begraven in de kerk van de buurt waarin hij woonde. In dit geval de Zuiderkerk. Rembrandt en Saskia waren toen pas verhuisd naar de Nieuwe Doelenstraat. Kindersterfte In de zeventiende eeuw kwam het vaak voor dat baby s overleden. Na Rombertus kregen Rembrandt en Saskia nog twee kindjes die ook kort na de geboorte stierven, in 1638 en in Beide waren meisjes vernoemd naar Rembrandts moeder Cornelia. Hun vierde kind Titus, zou wel de volwassen leeftijd bereiken. Kindersterfte in de tijd van Rembrandt kwam vaak voor. Er heersten geregeld besmettelijke, dodelijke ziektes. Bovendien was er nog geen sprake van gedegen medische kennis, vaccinaties voor kinderziektes, schoon drinkwater uit de kraan of goede hygiënische voorzieningen. In iedere stad lag het sterftecijfer hoger dan het geboortecijfer. In 1635 en 1636 maakte de pest veel slachtoffers in Amsterdam. Eén op de vijf Amsterdammers raakte besmet met deze dodelijke ziekte. Vooral kleine kinderen vielen aan de ziekte ten prooi. Misschien is ook Rombertus aan de pest bezweken.

5 1639 Verkocht! Mede dankzij de contacten van kunsthandelaar Uylenburgh was Rembrandt al snel de meest gewilde portretschilder in Amsterdam. Rijke kooplieden lieten zich graag vereeuwigen in een schilderij. Dit leverde hem zoveel opdrachten op dat hij gedurende enkele jaren gemiddeld een portret per maand schilderde. Hierdoor kon Rembrandt zich in 1639 een huis veroorloven aan de Sint-Anthonisbreestraat (nu Jodenbreestraat). In die tijd liep de populariteit van deze buurt terug, de nieuwe grachtengordel was een gewilde omgeving. Het huis dat Rembrandt kocht is nu bekend als Museum het Rembrandthuis. De koopsom was maar liefst gulden. Een flink bedrag in die tijd. Rembrandt kocht de woning pal naast het (voormalige) huis van Hendrick Uylenburgh, hij kende de buurt dus goed. Buurtgenoten Amsterdam was in de zeventiende eeuw een multiculturele stad. De komst van immigranten zorgde mede voor het succes van de Gouden Eeuw. De nieuwkomers kwamen eerst uit Noord-Duitsland, Vlaanderen en Noord-Nederland, en soms uit Engeland en Frankrijk. Later kwamen daar mensen uit Noorwegen, Zweden en Denemarken bij, of zelfs uit IJsland, Ierland, Finland en de Baltische landen. Ook kwamen joden van het Iberisch schiereiland naar Amsterdam. Er waren ook immigranten uit Afrika, Azië en Noord- en Zuid-Amerika. In de buurt van Rembrandt was een kleine zwarte gemeenschap gevestigd. Hij schilderde tussen 1630 en 1660 diverse mensen van Afrikaanse afkomst, op straat en in zijn atelier. Hoewel veel van deze migranten door de slavernij in Amsterdam terecht zijn gekomen, werkten enkelen als zeeman of soldaat in dienst van de West-Indische Compagnie. Ze kwamen zowel uit Afrika als uit bijvoorbeeld Brazilië. Veel van deze voormalige Afrikaanse slaven waren ook in dienst als bediende bij de Portugese Joden die ook in de buurt van de Jodenbreestraat woonden. Vaak woonden zij met meerdere families in kelderwoningen. Hier gaven zij ook onderdak aan nieuwe immigranten en wellicht ook aan weggelopen slaven.

6 1640 Naar buiten Rembrandt maakte graag wandelingen in en rondom Amsterdam. Hij legde de omgeving vast in schetsen. Thuis in zijn atelier werkt hij deze schetsen uit in etsen of schilderijen. Een ets is een diepdruktechniek. De afbeelding wordt in een koperen plaat getekend en in een zuurbad ingebeten, waarna de afbeelding kan worden afgedrukt op papier. Rembrandt tekende 'naer het leven', hij tekende wat hij zag. De Boerderij aan de Diemerdijk is zo n tekening. Rembrandt tekende soms ook fantasierijke voorstellingen om het landschap een monumentaal karakter te geven. Hij manipuleerde dan de werkelijkheid om de toeschouwer een indruk te geven van de omgeving, het gevoel en de sfeer van het landschap. Plezierreisjes In de zeventiende eeuw bestonden vakanties niet. Speelreisjes of plezierreisjes wel. Dit was een populaire vrijetijdsbesteding om te onthaasten. Steden waren niet altijd schoon en fris. Amsterdam was in de zeventiende eeuw een drukke en vieze stad. Riolering bestond nog niet en het huisvuil en de uitwerpselen van Amsterdammers belandden op straat of in de gracht. Vooral in zomer stonk de stad vreselijk. Wie de kans had trok daarom de stad uit, om te genieten van de natuur en de frisse buitenlucht. Het vervoer ging per kar of schuit en stedelingen picknickten in het groen of dronken wat in een herberg. Dat was ook een geliefde plek voor verliefde stelletjes! Zij bezochten een lusthof om elkaar beter te leren kennen. Dit waren rijkversierde tuinen ingericht met bloemen en buitenkunst. De rijken hadden buitenhuizen, daar namen zij s zomers hun intrek om de stank en de drukte van de stad te mijden. Veel kooplieden lieten hun huis langs de rivier de Vecht bouwen. Wonen aan het water was idyllisch, maar had ook een praktische reden. De huisraad en het meubilair werden inclusief bedienden per trekschuit van de gracht naar het buitenhuis vervoerd. De familie arriveerde per koets.

7 1642 Verdriet Saskia stond talrijke keren model voor Rembrandt. Ze was zijn muze, een belangrijke inspiratiebron voor diverse werken. Saskia overleed op 14 juni 1642 op 29-jarige leeftijd, mogelijk aan tuberculose. Hun zoon Titus was pas negen maanden oud. Saskia is begraven in de Oude Kerk. Rembrandt betaalde 8 gulden voor haar graf. Het Stadsarchief bewaart het begraafregister. 100 gulden Het jaar 1642 symboliseert een persoonlijke tragedie en een hoogtepunt in Rembrandts schilderscarrière. In het jaar dat Saskia overleed, legde Rembrandt de laatste hand aan de Nachtwacht, zijn beroemdste kunstwerk. Het schilderij is bijzonder vanwege de compositie en techniek. Alle personen zijn in actie weergegeven, dit was volstrekt nieuw destijds. Rembrandt liet met het schilderij zien wat hij kon als schilder. De clairobscurtechniek (met contrast tussen licht en donker) verhoogt het dramatisch effect. Door nadruk op de lichtere delen van de voorstelling ontstaat diepte. Het schilderij staat bekend als De Nachtwacht, maar dat is niet de naam die Rembrandt het gaf. Het is feitelijk een groepsportret van de schutters van wijk II onder leiding van kapitein Frans Banninck Cocq. Rembrandt schilderde het doek voor de grote zaal van de Kloveniersdoelen aan de Nieuwe Doelenstraat, waar de schutters bijeenkwamen. Daar sierden zes van zulke grote schuttersstukken de wanden. De schutterij was een burgerwacht en had als taak het bewaken van de orde, rust en veiligheid van de burgers in de stad. In de loop van de zeventiende eeuw was dat niet meer nodig en kreeg de schutterij een sociale functie. Wie lid was, had aanzien. Een van de leden was de lakenkoopman Jan Pietersz. Bronchorst. Hij verklaarde in 1659 dat hij en de andere leden gemiddeld honderd gulden hadden betaald om te worden geportretteerd op de Nachtwacht.

8 1649 Geertje Dircx Rond het overlijden van Saskia, kwam Geertje Dircx in huis bij Rembrandt. Zij was huishoudster en het kindermeisje van Titus. Waarschijnlijk hebben zij en Rembrandt het bed gedeeld. Op enig moment heeft Rembrandt haar zelfs juwelen gegeven uit Saskia s erfenis. Maar hun verhouding hield geen stand. Mogelijk heeft dat te maken met Hendrickje Stoffels die in huis kwam en Rembrandts geliefde werd. Er ontstond een conflict. Rembrandt bood Geertje een soort alimentatie aan. Maar Geertje nam daar geen genoegen mee. Ze betrok de commissarissen van huwelijkse zaken erbij. In het huwelijkskrakeelboek schreven zij dat Geertje Dircx in 1649 verklaarde dat Rembrandt haar trouwbeloftes had gedaan en met haar had geslapen. Ze eiste van de schilder dat hij met haar zou trouwen of in haar onderhoud zou voorzien. Rembrandt verscheen op 23 oktober 1649 voor de commissarissen. Hij ontkende dat hij trouwbeloften had gedaan. En hij gaf aan dat hij niet hoefde te bekennen dat hij met Geertje heeft geslapen. Zíj moest het maar bewijzen. De uitspraak van de commissarissen bepaalde dat Rembrandt 200 gulden per jaar moest betalen aan alimentatie voor haar levensonderhoud. Met Geertje liep het slecht af. Een jaar na de uitspraak van de commissarissen werd ze opgesloten in een spinhuis (een tuchhuis voor vrouwen) in Gouda. Mogelijk heeft Rembrandt daar een rol in gespeeld. Feit is dat hij haar reis naar Gouda betaalde (dit kan ook als deel van de alimentatie geweest zijn). Na haar vrijlating in 1655 probeerde ze meer geld van Rembrandt te krijgen. Ongeveer een jaar later overleed ze. Tuchthuis Een tuchthuis was een soort gevangenis. Het was een inrichting waar armen, misdadigers of probleemjongeren arbeid verrichtte. In de zeventiende eeuw dacht men dat dwangarbeid, orde en regelmaat mensen zou verbeteren of hun gedrag zou corrigeren. Wie in het tuchthuis terecht kwam, moest strenge gedragsregels volgen en vaak arbeidsintensief werk uitvoeren. Veroordeelden moesten gehoorzamen en bevelen opvolgen. Tuchthuizen werden een bron van goedkope arbeid. In Amsterdam waren twee aparte tuchthuizen voor mannen en vrouwen. In het Rasphuis werden mannelijke gevangenen gedwongen hout te raspen tot poeder voor de verfindustrie. In het spinhuis moesten veroordeelde vrouwen spinnen. Spinnen is een techniek waarbij losse, dunne vezels tot draden ineen worden gedraaid. Deze draden werden gebruikt in de textielindustrie om te weven, naaien, breien, haken of om touw te slaan.

9 1652 Nieuwsgierig Amsterdam was in de zeventiende eeuw al een gewilde plek om te werken en wonen. Het aantal inwoners groeide explosief, van ca tot ca inwoners. De stad werd uitgebreid. Het middeleeuwse stadshuis voldeed inmiddels ook niet meer aan de eisen. Het gebouw was klein, bouwvallig en niet meer representatief. Daarom werd een nieuw stadhuis gebouwd. Terwijl dat al in de steigers stond, ontstond in het oude stadshuis brand, in de nacht van 6 op 7 juli Dappere Amsterdammers wisten vele kostbare boeken, brieven en papieren op tijd te redden. De brand werd met emmers water en natte zeilen geblust. De vlammenzee liet een ruïne achter. Twee dagen na de fatale brand zijn de resten vastgelegd door Rembrandt. Brand! Het moet een enorme klus zijn geweest om een brand te blussen zonder moderne blusfaciliteiten. In de zeventiende eeuw werden houten en leren emmers, ladders en zeilen als blusmiddelen ingezet. De brand van het oude stadshuis in 1652 gaf aanleiding om te moderniseren. De eerste aanschaf waren 58 handbrandspuiten, een soort voorloper van brandblussers. Dit waren wagentjes met een aparte watertank en brandspuit. De pomp kon een waterstraal tot 20 meter ver spuiten. Nadeel van deze zogeheten brandspuit was dat de wagen heel dicht bij de brand moest staan. Het blussen was gevaarlijk werk waarbij vaak slachtoffers vielen. Uitvinder Jan van der Heyden bedacht in 1673 de oprolbare brandslang. Nu kon men vanaf veilige afstand gericht de brandhaard blussen. Hij verbeterde ook de bestaande brandweerpomp waardoor grote en kleine branden snel en effectief werden geblust. Door de toepassing van een waterzak aan de brandspuit was de lange rij mensen met emmers water overbodig. Van der Heyden bedacht ook een dubbele zuig- en perspomp waarmee het water uit de gracht werd gepompt en direct het vuur kon bestrijden. Het succes diende wereldwijd als voorbeeld voor de modernisering van brandbestrijding en de latere brandweer.

10 1654 Rembrandt pikt het niet De Portugees joodse koopman Diego d Andrada gaf Rembrandt de opdracht een portret te schilderen van een seeckere Jonge dochter (een jonge, ongehuwde vrouw). Wat zijn relatie tot haar was maakt de bron niet duidelijk. Rembrandt was in zijn tijd de populairste portretschilder, een werk van zijn hand was niet goedkoop. Diego betaalde Rembrandt een voorschot van 75 gulden. Begin 1654 kwam d Andrada langs om het kunstwerk te bekijken. Hij vond dat het portret op verre nae niet op het meisje leek. Diego stuurde daarom een notaris naar Rembrandt met de eis het portret aan te passen. Ook eiste d Andrada zijn voorschot terug als de schilder het werk niet zou aanpassen. Diego d Andrada wist dat Rembrandt bekend stond als eigenzinnig. In de jaren 50 ontwikkelde de Rembrandt een hele eigen stijl. Hij bracht de verf dik op het doek aan met grove penseelstreken. Klanten waren daar niet altijd tevreden over. In de bron staat dat d Andrada Rembrand vooraf had gewaarschuwd, misschien wel daarvoor. Rembrandt had zijn antwoord klaar. Hij wilde de zaak voorleggen aan het Sint-Lucasgilde. Dat was de beroepsvereniging van de Amsterdamse schilders. Wat er uiteindelijk met het schilderij is gebeurd, is onbekend. Sint-Lucasgilde In de zeventiende eeuw waren ambachtslieden lid van een gilde. De Amsterdamse kunstenaars organiseerden zich in het Sint-Lucasgilde. Het gilde was gevestigd in de Waag, op de Nieuwmarkt. Naast kunstschilders, waren ook glazeniers, beeldhouwers, graveurs, boekdrukkers en kunsthandelaren lid. Een schilder mocht zonder het gildelidmaatschap zijn beroep niet uitoefenen. Om lid te kunnen worden, moest je in onderricht. Leerlingen volgden een opleiding bij een ervaren meester-schilder. Ze leerden de basisbeginselen en de technieken van het ambacht. De meester nam meestal één kind tussen de 12 en 14 jaar in de leer. De opleiding duurde maximaal 6 jaar en werd afgesloten met een meesterproef. Dat was een kunstwerk waarbij ze schilders attributen of een thema schilderden. Alleen een volleerd 'meester' kon lid worden van een gilde. Wie lid werd, kreeg een lidmaatschapspenning en een begrafenispenning. Rembrandts begrafenispenning is bewaard gebleven. Op de ene kant staan zijn naam en de letter S, voor schilder. Op de andere kant staat het wapen van het gilde en het jaar waarin de penning werd uitgereikt, Bij de begrafenis van een gildelid gaven de overige leden de penning af als blijk van hun aanwezigheid.

11 1654 Hendrickje Rond 1649 kwam Hendrickje Stoffels bij Rembrandt in huis als huishoudster. Zij duikt voor het eerst op in de archieven als getuige van de eerste alimentatie-overeenkomst die Rembrandt met Geertje Dircx sloot. Al snel kregen Rembrandt en Hendrickje een liefdesrelatie. Ze zouden tot aan haar dood in 1663 bij elkaar blijven. In 1654 werd Hendrickje opgeroepen te verschijnen voor de kerkenraad, het bestuur van de gereformeerde kerk. De ouderlingen van de kerkenraad hadden Hendrickje al drie keer opgeroepen om voor hen te verschijnen. Pas op 23 juli 1654 kwam ze. Hendrickje was op dat moment zes maanden zwanger. De ouderlingen beschuldigden haar van hoererije met de schilder. Ze woonde ongehuwd samen met Rembrandt en had duidelijk met hem het bed gedeeld. Hendrickje kon niet anders dan toegeven. Ze werd bestraft: ze werd aangespoord boete te doen en werd uitgesloten van het avondmaal in de kerk. Rembrandt was geen lidmaat van de gereformeerde gemeente. Hendrickje en Rembrandt trouwden nooit. Hun dochter Cornelia kreeg droeg wel de naam Van Rijn. Kerken Amsterdam was in de zeventiende eeuw een multiculturele stad met uiteenlopende nationaliteiten en diverse religies. De stad was tientallen kerken rijk. Religieuze hervormingen in de zestiende eeuw leidde tot het ontstaan van meerdere stromingen binnen het christelijk geloof. In de zeventiende eeuw woonden gereformeerden, katholieken, doopsgezinden, lutheranen en remonstranten naast elkaar. Toch was er nog geen sprake van godsdienstvrijheid. In de Republiek had de gereformeerde kerk een bevoorrechte positie en werd iedereen geacht gereformeerd te zijn. In Amsterdam was het stadsbestuur wel pragmatisch. Er was relatieve godsdienstvrijheid: het uitoefenen van je eigen geloof thuis in privésfeer werd gedoogd. Katholieke, lutheranen, remonstranten en doopsgezinden moesten daarom lange tijd hun geloof belijden in huiskerken. Een huiskerk leek aan de buitenkant een gewoon huis en was dus niet als kerk herkenbaar. Het zou nog ruim twee eeuwen duren voordat de vrijheid van godsdienst definitief wordt opgenomen in de grondwet. De scheiding van kerk en staat begin 1800 zorgde ervoor dat minderheidsgroepen vrij hun geloof konden uitoefenen.

12 1656 Failliet Op 14 juli 1656 vroeg Rembrandt bij de Staten-Generaal een vrijwillige boedelafstand aan, een soort beschermd faillissement. Hij gaf bij de aanvraag een rijtje namen op van personen aan wie hij geld verschuldigd was. Bij een aantal van hen had hij geld geleend om de openstaande koopsom van zijn huis af te betalen. Zijn bezittingen moest Rembrandt overdragen aan de commissarissen van de Amsterdamse Desolate Boedelkamer. Zijn spullen werden geïnventariseerd en vervolgens verkocht om met de opbrengst een regeling te treffen met zijn schuldeisers. Uiteindelijk werd ook het huis verkocht. Samen met Titus, Hendrickje en hun dochter Cornelia verhuisde het gezin naar een huurhuis aan de Rozengracht. Opsomming Op 25 en 26 juli 1656 werd een inboedelinventaris van Rembrandts bezittingen opgemaakt. Kamer voor kamer werd alles genoteerd. Het werd een lange lijst van negentien bladzijdes. De klerken begonnen in het voorhuis en eindigden in de gang. De inboedel geeft een indruk van hoe Rembrandt woonde en werkte. De schilder had een kunstkamer, een groot én een klein atelier. Overal in het huis hingen, stonden en lagen kunstwerken. Rembrandt had een half jaar eerder zelf al veel laten veilen, dit was dus slechts een klein deel van zijn overgebleven collectie. Er waren schilderijen, prenten en tekeningen van Rembrandt zelf, maar ook van collega s, die hij gebruikte als studiemateriaal en om te verhandelen. Er stonden verder beelden en enkele boeken. Verder had Rembrandt een verzameling helmen, wapens, kleding en andere accessoires die hij als rekwisieten voor zijn schilderijen gebruikte. De inventaris noemt geen schildersezels, penselen of verf. Zulk gereedschap was nodig om zijn beroep te blijven uitoefenen. Bij een faillissement kon dit volgens de wet niet aan de schuldeisers worden toegekend. Na de verkoop werd een regeling met zijn schuldeisers getroffen.

13 1664 Elsje Rembrandt maakte in 1664 twee tekeningen van een jonge, ter dood veroordeelde vrouw. Hiervoor ging hij naar het galgenveld. Dit galgenveld bevond zich aan de overkant van het IJ, in Amsterdam-Noord. Hier werden tot eind achttiende eeuw ter dood gebrachte misdadigers tentoongesteld. De onfortuinlijke Elsje Christiaens kwam hier ook terecht. Een treurige geschiedenis. In 1664 kwam Elsje aan in Amsterdam op zoek naar werk. Ze verbleef in een pension. Na twee weken vroeg de huisbazin om een daalder. Maar Elsje had geen geld voor haar verblijf. Er ontstond ruzie en de huisbazin sloeg Elsje met een bezem. Het meisje greep een bijl en heeft daarmee, naar eigen zeggen, haar huisbazin in de cop gehackt. Elsje werd snel opgepakt en verhoord. Het verhoor staat opgetekend in een confessieboek. Zo n boek bevat de verklaringen van gearresteerde verdachten. Een secretaris schreef de bekentenissen in het confessieboek. Elsje werd schuldig bevonden en het vonnis luidde: dood door wurging aan de paal en klappen op haar hoofd met het moordwapen, de bijl. Haar lichaam werd tentoongesteld op het galgenveld totdat het door hongerige vogels, de wind en het weer was verteerd. Elsje Christiaens was nog maar 18 jaar oud. Het nieuws dat een jonge moordenares ter dood werd veroordeeld trok de aandacht van veel Amsterdammers, ook van Rembrandt. Dankzij zijn tekeningen en gedegen archiefonderzoek kennen we haar verhaal. Nieuwe Amsterdammers Elsje Christiaens was een van de vele gelukszoekers die naar Amsterdam trokken voor werk. Uit de ondertrouwregisters van 1613 blijkt dat 70 procent van de mannen en 50 procent van de vrouwen van buiten Amsterdam kwam. Voor 1663 zijn de percentages 50 en 30 procent. Die instroom van nieuwe mensen was structureel. Ze kwamen af op de aantrekkende economie en schiepen zo mede het succes van de Gouden Eeuw. Dat ging samen. Scheepvaart en handel werden gestimuleerd. Er werden veel schepen gebouwd en de mensen die daarop gingen varen moesten gekleed en gevoed. De economie kwam in een opwaartse spiraal. Veel mensen uit de textielbranche kwamen uit Vlaanderen en Frankrijk. Die maakten het duurdere textiel. Opvallend is dat veel zeelieden uit Noord-Duitsland kwamen, nu Sleeswijk-Holstein, ten noorden van Hamburg. Veel kooplieden kwamen uit Antwerpen. Er kwamen ook mensen uit Engeland. Uit de Republiek zelf kwamen velen uit Friesland en de kop van Noord-Holland. In 1663 was de immigratie veel internationaler. De zeelieden, waar er veel van nodig waren, kwamen nu vooral uit Noorwegen en deels uit Zweden en Denemarken. Zij hadden de plaats van de Noord-Duitsers overgenomen. Ze kwamen ook uit IJsland, Finland en de Baltische landen.

14 1668 Titus & Magdalena Titus van Rijn was het enige nog levende kind van Rembrandt en Saskia. Net als zijn vader had Titus ook interesse in de kunst en kunsthandel. Na het faillissement en de verhuizing naar de Rozengracht startte hij samen met Hendrickje een kunsthandel. In 1660 werd hun handel officieel opgericht. Rembrandt kwam in dienst van Titus en Hendrickje tegen kost en inwoning. De schilderijen, etsen en tekeningen die Rembrandt in deze periode maakte, werden door Titus verhandeld. De inkomsten bleven zo uit de handen van Rembrandts schuldeisers. (Titus en Hendrickje hadden elk een gelijk aandeel in de firma. Het is mogelijk dat deze constructie daarmee ook een soort nabestaandenregeling voor Hendrickje was.) Titus trouwde met Magdalena van Loo. Ze waren beiden 26 jaar oud toen ze in 1668 in ondertrouw gingen. Na de registratie bij de commissarissen van huwelijkse zaken, werd het huwelijk drie zondagen afgekondigd in de kerk. Op 28 februari trouwde Titus met Magdalena in de Nieuwe Kerk. Hun geluk was helaas van korte duur. Een half jaar na de bruiloft, in september 1668, overleed Titus. Magdalena was net drie maanden zwanger van hun eerste kind, Titia. Titus stierf vermoedelijk aan de pest. Hij werd in begraven in de Westerkerk. Pest In de zeventiende eeuw was de pest een van de meest besmettelijke en dodelijke ziektes. Vanaf de veertiende eeuw waarde de pest rond door Europa. Wereldwijd stierven in Afrika, Azië en Europa 75 á 100 miljoen mensen. De pest verspreidde zich waarschijnlijk uit Azië naar Europa via handelsschepen. De ziekte werd via vlooien op ratten overgebracht op de mens of via hoesten en niezen. Wie besmet raakte met de pestbacterie kreeg al binnen een paar uur hoge koorts, hoofdpijn, koude rillingen en, in het geval van de builenpest, grote bulten. Slechts na enkele dagen overleden besmette patiënten. In Amsterdam was er tijdens de zeventiende eeuw enkele keren sprake van een pestepidemie. Omdat niemand wist waar de pest vandaan kwam, gaven mensen elkaar de schuld. Gelovigen dachten dat de ziekte een straf van God was. Sinds de negentiende eeuw is de pest in Nederland verdwenen.

15 1669 Begrafenis Rembrandt stierf op 4 oktober 1669, op 63-jarige leeftijd. Hij had zijn vrouw Saskia, hun vier kinderen en zijn geliefde Hendrickje overleefd. Zijn dochter Cornelia, kleindochter Titia en schoondochter Magdalena bleven achter. In zijn atelier werden diverse onvoltooide schilderijen aangetroffen. Tot op hoge leeftijd werkte Rembrandt aan portretten, historiestukken en zelfportretten. Op 8 oktober 1669 werd hij in de Westerkerk in een huurgraf begraven. Zijn begrafenis kostte 15 gulden. De begrafenis was sober. Er was geen groots eerbetoon of een grafsteen. De precieze plek van Rembrandts graf is onbekend. Twee weken na het overlijden van Rembrandt, stierf ook plots schoondochter Magdalena. Cornelia en Titia waren nu allebei wees.

CITYROUTES AMSTERDAM WANDELROUTE AFSTAND: 5,5 KM MAAK KENNIS MET MARTEN & OOPJEN

CITYROUTES AMSTERDAM WANDELROUTE AFSTAND: 5,5 KM MAAK KENNIS MET MARTEN & OOPJEN AMSTERDAM MAAK KENNIS MET MARTEN & OOPJEN WANDELROUTE AFSTAND: 5,5 KM WANDELROUTE 16 EIND 12 11 CITYROUTES 09 16 13 10 08 15 14 07 06 05 04 02 03 START 01 OVERZICHT WANDELEN MET MARTEN & OOPJEN NEDERLAND

Nadere informatie

Rembrandt van Rijn. Hoofdstuk 1 : Rembrandt zijn eerste jaren.

Rembrandt van Rijn. Hoofdstuk 1 : Rembrandt zijn eerste jaren. Rembrandt van Rijn Hoofdstuk 1 : Rembrandt zijn eerste jaren. Rembrandt is op 15 juli 1606 in Leiden geboren. Rembrandt zijn vader was eigenaar van een molen. Die molen was niet bewoonbaar. Hun huis stond

Nadere informatie

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van.

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van. Vincent van Gogh Een van de beroemdste schilders die Nederland heeft gehad was Vincent van Gogh. Deze kunstenaar heeft zelfs zijn eigen museum gekregen in Amsterdam. Toch wel heel bijzonder, zeker als

Nadere informatie

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt De Gouden Eeuw duurde niet precies honderd jaar. Hij begon aan het eind van de 16de eeuw, beleefde zijn hoogtepunt rond 1675 en was in de 18de eeuw voorbij. De Gouden

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4 Samenvatting door een scholier 990 woorden 24 februari 2018 4,2 7 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Geschiedenis samenvatting hoofdstuk 3 + kenmerkende

Nadere informatie

De ouders van Rembrandt sturen hem naar de Latijnse school, terwijl normale kinderen worden opgeleid

De ouders van Rembrandt sturen hem naar de Latijnse school, terwijl normale kinderen worden opgeleid Werkstuk door een scholier 1637 woorden 29 maart 2004 5,5 215 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdstuk 1. Inleiding 2. Het leven van Rembrandt 3. Het werk van Rembrandt 4. Conclusie 5. Bronvermelding

Nadere informatie

Hollandse Meesters. Dit werkboekje is van:

Hollandse Meesters. Dit werkboekje is van: Hollandse Meesters Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje. Een museum is een gebouw waarin je allerlei

Nadere informatie

Voorbereidende les bij de rondleiding Ik ruik, ik voel wat jij niet ziet Geschiedenis Werkblad voor leerlingen bij Gouden Eeuw (groep 7 en 8)

Voorbereidende les bij de rondleiding Ik ruik, ik voel wat jij niet ziet Geschiedenis Werkblad voor leerlingen bij Gouden Eeuw (groep 7 en 8) Voorbereidende les bij de rondleiding Ik ruik, ik voel wat jij niet ziet Geschiedenis Werkblad voor leerlingen bij Gouden Eeuw (groep 7 en 8) Werkblad 1 Oorlog en vrede Nederland was in de 17de eeuw vaak

Nadere informatie

Voorwoord. Rome en de Romeinen

Voorwoord. Rome en de Romeinen Voorwoord Rome en de Romeinen Dit verhaal speelt in Rome, ongeveer 2000 jaar geleden. Rome was toen een rijke stad, met prachtige gebouwen. Zoals paleizen voor de keizers, voor de Senaat en voor de grote

Nadere informatie

Lei en griffel: Kinderen schreven met een griffel op een lei. Soms leerden ze lezen met een ABC-boekje.

Lei en griffel: Kinderen schreven met een griffel op een lei. Soms leerden ze lezen met een ABC-boekje. Onderwijs Schooltje Lhee in het Openluchtmuseum Het schoolgebouwtje dat in het Openluchtmuseum staat, is een dorpsschooltje uit Lhee (Drenthe). De inwoners van Lhee hadden die speciaal gebouwd in de 18e

Nadere informatie

Bloei van de Republiek hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Bloei van de Republiek hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 15 December 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/61308 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Hendrick Avercamp, de winterschilder

Hendrick Avercamp, de winterschilder Hendrick Avercamp, de winterschilder Hendrick Avercamp werd in 1585 geboren in Amsterdam. Hij was een zoon van Berent Avercamp en Beatrix Vekemans. In 1586 verhuisde het gezin naar Kampen. Zijn vader kreeg

Nadere informatie

PASPOORTEN BOVENBOUWERS.NL

PASPOORTEN BOVENBOUWERS.NL PASPOORTEN M.C. Escher 17 juni 1898 27 maart 1972 Leeuwarden Tekeningen die niet klopten. Maurits Cornelius Escher werd geboren in in 1898 in een Friese familie. Hij was de jongste thuis en zijn familie

Nadere informatie

rijks museum Verdiepend programma Jij & de Gouden eeuw Bijlage: Onderzoeksvragen voor leerlingen 1/6 Ontsnapping Hugo de Groot Eeuw?

rijks museum Verdiepend programma Jij & de Gouden eeuw Bijlage: Onderzoeksvragen voor leerlingen 1/6 Ontsnapping Hugo de Groot Eeuw? 1/6 Bijlage: voor leerlingen Ontsnapping Hugo de Groot Eeuw? Personage 1. Hugo de Groot Wie was Hugo de Groot? Wat waren de onderwerpen waar hij als geleerde over schreef? Waarom werd hij opgesloten in

Nadere informatie

Emma van Waldeck-Pyrmont: Arolsen, 2 augustus 1858 Den Haag, 20 maart 1934

Emma van Waldeck-Pyrmont: Arolsen, 2 augustus 1858 Den Haag, 20 maart 1934 Emma van Waldeck-Pyrmont: Arolsen, 2 augustus 1858 Den Haag, 20 maart 1934 Adelheid Emma Wilhelmina Theresia, geboren als Adelaïde Emma Wilhelmina Therèse zu Waldeck und Pyrmont, prinses van Waldeck-Pyrmont,

Nadere informatie

Inhoud. Thema 5.1 Jagers en boeren 3. Thema 5.2 Grieken en Romeinen 6. Thema 5.3 Monniken en ridders 9. Thema 5.4 Steden en staten 12.

Inhoud. Thema 5.1 Jagers en boeren 3. Thema 5.2 Grieken en Romeinen 6. Thema 5.3 Monniken en ridders 9. Thema 5.4 Steden en staten 12. Inhoud Thema 5.1 Jagers en boeren 3 Thema 5.2 Grieken en Romeinen 6 Thema 5.3 Monniken en ridders 9 Thema 5.4 Steden en staten 12 Eigentijds Eigentijds Toets Thema 5.1 Jagers en boeren 1. Rondtrekken 3.

Nadere informatie

weetje weetje weetje weetje weetje weetje weetje

weetje weetje weetje weetje weetje weetje weetje Een processie is een godsdienstige plechtigheid in de vorm van een optocht van geestelijken en gelovigen. Een processie zorgt voor een gevoel van samen horen omdat ze mensen verenigt. 1 4 Rond Sint-Macharius

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk door een scholier 1970 woorden 12 oktober 2005 6,7 72 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag: Hoe beschrijven en verklaren we

Nadere informatie

Middeleeuwen. door: Joshua Murray Vogelenzang groep 6 2013

Middeleeuwen. door: Joshua Murray Vogelenzang groep 6 2013 Middeleeuwen door: Joshua Murray Vogelenzang groep 6 2013 Inhoud blz 1. Voorpagina blz 2. Inhoud blz 7. Sint Willibrord blz 8. De Landheer blz 3. De Middeleeuwen blz 9. Munten blz 4. Carcassonne blz 10.

Nadere informatie

Naam: KASTELEN. Vraag 1a. Waarvoor moeten we onze huizen tegenwoordig beschermen? ... pagina 1 van 6

Naam: KASTELEN. Vraag 1a. Waarvoor moeten we onze huizen tegenwoordig beschermen? ... pagina 1 van 6 Naam: KASTELEN Heb jij je wel eens afgevraagd hoe je jouw huis zou verdedigen als anderen het probeerden te veroveren? Nou, vroeger dachten de mensen daarr dus echt wel over na. Ze bouwden hun huis zelfs

Nadere informatie

Oma Spillner en een dubbelhuwelijk in Schoonhoven

Oma Spillner en een dubbelhuwelijk in Schoonhoven Inleiding Oma Spillner en een dubbelhuwelijk in Schoonhoven In de jaren dertig groeide onze moeder op in Zuid-Limburg. Mama is de oudste van tien kinderen. Toen ze vier jaar oud was, kwam haar oma bij

Nadere informatie

DE MIDDELEEUWEN. Gemaakt Door: Amy van der Linden Leonardo Middenbouw groep 6

DE MIDDELEEUWEN. Gemaakt Door: Amy van der Linden Leonardo Middenbouw groep 6 DE MIDDELEEUWEN Gemaakt Door: Amy van der Linden Leonardo Middenbouw groep 6 INHOUDSOPGAVE Middeleeuwen. Karel de Grote. Middeleeuwse straffen. De pest. Dokters in de Middeleeuwen. Beroepen in de Middeleeuwen.

Nadere informatie

rijks museum Voorbereidende les bij de rondleiding Proef de Gouden Eeuw Geschiedenis Werkblad voor leerlingen (groep 7 en 8) 1/14

rijks museum Voorbereidende les bij de rondleiding Proef de Gouden Eeuw Geschiedenis Werkblad voor leerlingen (groep 7 en 8) 1/14 1/14 Werkblad 1 Oorlog en vrede Schuttersmaaltijd ter viering van de Vrede van Munster, Bartholomeus van der Helst, 1648 Nederland was in de 17de eeuw vaak in oorlog met verschillende landen. De langste

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis De pest

Werkstuk Geschiedenis De pest Werkstuk Geschiedenis De pest Werkstuk door een scholier 1688 woorden 27 september 2005 6 362 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding Ik heb als onderwerp De zwarte Dood gekozen, of ook wel de pest.

Nadere informatie

MUSEUM HET REMBRANDTHUIS

MUSEUM HET REMBRANDTHUIS MUSEUM HET REMBRANDTHUIS Route Auditorium/Filmzaal Garderobe Toiletten Lift Winkel/Kassa Bibliotheek 0 Keucken 1 Voorhuys 2 Sijdelcaemer 3 Caemer agter de Sijdelcaemer 4 De Sael 5 Cleyne kantoor 6 Tussenverdieping

Nadere informatie

Goudse Rembrandts bekend!

Goudse Rembrandts bekend! PERSBERICHT 17 juli 2014 Goudse Rembrandts bekend! De jury (directeur Museum Gouda, Gerard de Kleijn) heeft ruim honderd tekeningen en schilderwerken ontvangen voor de tekenwedstrijd: Wie is de beste Rembrandt

Nadere informatie

Lesplan Keith Haring (2 lessen)

Lesplan Keith Haring (2 lessen) Lesplan Keith Haring (2 lessen) Benodigdheden: Kopieën van het leesblad Werkblad Rol tekenpapier Stiften Potloden Verf Kwasten Schorten Restpapier Smartboard Leerdoelen: Leren wie Keith Haring is en wat

Nadere informatie

De eerste Amsterdamse joden

De eerste Amsterdamse joden WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. bhet onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: De eerste Amsterdamse joden Pesachbord Vervaardiger: Delfts aardewerkfabriekje

Nadere informatie

Geschiedenis van Suriname : de slavenhandel

Geschiedenis van Suriname : de slavenhandel Geschiedenis van Suriname 1502-1808: de slavenhandel 1502: het begin van de Europese slavenhandel Na de ontdekking van Amerika werden er door de Spanjaarden en Portugezen al snel plantages aangelegd. Op

Nadere informatie

Sneak preview Museum Het Grachtenhuis

Sneak preview Museum Het Grachtenhuis Luister naar het verhaal van onze grachten Sneak preview Museum Het Grachtenhuis Museum Het Grachtenhuis De Amsterdamse grachten maken de stad. Hier wordt al eeuwen geld verdiend, kunst gemaakt, feest

Nadere informatie

Onderzoeksvraag: Welke ontwikkelingen in de Republiek stimuleerden de wetenschap en de cultuur?

Onderzoeksvraag: Welke ontwikkelingen in de Republiek stimuleerden de wetenschap en de cultuur? Onderzoeksvraag: Welke ontwikkelingen in de Republiek stimuleerden de wetenschap en de cultuur? De bijzondere plaats in staatskundig opzicht en de bloei in economische en cultureel opzicht van de Nederlandse

Nadere informatie

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren Geschiedenis kwartet jagers en boeren jagers en boeren jagers en boeren Reusachtige stenen die door mensen op elkaar gelegd zijn. Zo maakten ze een begraafplaats. * Hunebedden * Drenthe * Trechterbekers

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

Module 5 Geschiedenis en geografie

Module 5 Geschiedenis en geografie Module 5 Geschiedenis en geografie 5.1 De geschiedenis van Nederland Tekst 1: De gouden eeuw Handel In de zeventiende eeuw gingen Nederlanders steeds meer handelen. Nederland ligt aan zee en er zijn veel

Nadere informatie

Naam: De Romeinen. Vraag 1. De Romeinen hebben veel gebouwd. Noem vijf verschillende toepassingen. pagina 1 van 6

Naam: De Romeinen. Vraag 1. De Romeinen hebben veel gebouwd. Noem vijf verschillende toepassingen. pagina 1 van 6 Naam: De Romeinen De Romeinse bouwkunst. De Romeinen behoren tot de beste bouwers uit de geschiedenis. Ze bouwden tempels, riolen, waterleidingen, wegen, kanalen, huizen, aquaducten, havens, bruggen en

Nadere informatie

Verslag CKV museum Rijksmuseum

Verslag CKV museum Rijksmuseum Verslag CKV museum Rijksmuseum Verslag door D. 1044 woorden 20 juni 2016 3,9 13 keer beoordeeld Vak CKV Informatie Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam Het Rijksmuseum is een heel belangrijk museum voor Nederland.

Nadere informatie

2 De oprichting van de VOC en de WIC zorgde ervoor dat overal op de wereld Zeeuwse en Hollandse schepen voeren.

2 De oprichting van de VOC en de WIC zorgde ervoor dat overal op de wereld Zeeuwse en Hollandse schepen voeren. Tijdvak 6 Toetsvragen 1 In de Tijd van Vorsten en Regenten werden in ook in de Nederlanden de eerste handelstochten naar Azië georganiseerd. Hoe werden deze tochten gefinancierd? A De Nederlandse overheid

Nadere informatie

De Franse keizer Napoleon voerde rond 1800 veel oorlogen in Europa. Hij veroverde verschillende gebieden, zoals Nederland en België. Maar Napoleon leed in 1813 een zware nederlaag in Duitsland. Hij trok

Nadere informatie

Info plus Het leenstelsel

Info plus Het leenstelsel Project Middeleeuwen F- verrijking week 1 Info plus Het leenstelsel Inleiding De Middeleeuwen betekent letterlijk de tussentijd. Deze naam is pas later aan deze periode in de geschiedenis gegeven. De naam

Nadere informatie

De steentijd Jagers en verzamelaars

De steentijd Jagers en verzamelaars De steentijd Jagers en verzamelaars De prehistorie is de geschiedenis van de mensheid voordat mensen konden lezen en schrijven. We hebben uit de prehistorie daarom geen boeken, dagboeken of andere geschreven

Nadere informatie

Werkstuk CKV Rembrandt

Werkstuk CKV Rembrandt Werkstuk CKV Rembrandt Werkstuk door een scholier 2178 woorden 14 mei 2006 7,6 88 keer beoordeeld Vak CKV Inhoud Hoofdstuk 1: Wie is Rembrandt? Hoofdstuk 2: Zijn eerste opdracht. Hoofdstuk 3: Periodes,

Nadere informatie

FUNDATIEfusion Deugden en ondeugden van de gouden eeuwigheid

FUNDATIEfusion Deugden en ondeugden van de gouden eeuwigheid Lesidee FUNDATIEfusion Deugden en ondeugden van de gouden eeuwigheid Inhoud van de les In het kader van de voorstelling Else, de gouden eeuwigheid, exposeert museum De Fundatie een aantal reproducties

Nadere informatie

Geschiedenis groep 6 Junior Einstein

Geschiedenis groep 6 Junior Einstein De oude Grieken en Romeinen hadden ze al en later ook de Vikingen. Koloniën. Koopmannen voeren met hun schepen over zee om met andere landen handel te drijven. Langs de route richtten ze handelsposten

Nadere informatie

Over het toneelstuk Gijsbrecht van Amstel

Over het toneelstuk Gijsbrecht van Amstel Voorwoord Gijsbrecht van Amstel leefde rond 1300. Hij was de belangrijkste man van de stad Amsterdam in die tijd. Gijsbrecht was geliefd bij de bevolking van Amsterdam, maar hij had ook veel vijanden.

Nadere informatie

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland 2016 Lesbrief voor de groepen 7 van de basisscholen in Midden-Delfland Deze les is de voorbereiding voor de Kindermonumentendag op

Nadere informatie

Werkstuk Engels Auschwitz birkenau

Werkstuk Engels Auschwitz birkenau Werkstuk Engels Auschwitz birkenau Werkstuk door een scholier 1715 woorden 11 oktober 2011 5,2 9 keer beoordeeld Vak Engels Inhoud Bronvermelding. Pagina: 3 Wat is Auschwitz? Pagina: 4 Wat was het doel

Nadere informatie

Les 5: De leefomstandigheden van de Maastrichtse arbeiders

Les 5: De leefomstandigheden van de Maastrichtse arbeiders Les 5: De leefomstandigheden van de Maastrichtse arbeiders Les 5: Leefomstandigheden De kloof tussen arm en rijk De afstand tussen arm en rijk was in de negentiende eeuw veel groter dan nu. Door de toenemende

Nadere informatie

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler?

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Iedereen heeft wel eens van Adolf Hitler gehoord. Hij was de leider van Duitsland. Bij zijn naam denk je meteen aan de Tweede Wereldoorlog. Een verschrikkelijke

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 10 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN DL 2 D O M I N E E O N L I N E. O R G Vierhonderd jaar geleden vergaderde de synode in Dordrecht. Je weet inmiddels wat een synode is: een

Nadere informatie

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag door Lotte 1570 woorden 19 juni 2017 3 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Tijdvak: Tijd van Grieken

Nadere informatie

De Romeinen. Wie waren de Romeinen?

De Romeinen. Wie waren de Romeinen? De Romeinen Wie waren de Romeinen? Lang voor de Romeinen naar ons land kwamen, woonden ze in een kleine staat rond de stad Rome. Vanaf 500 voor Christus begonnen de Romeinen met gebiedsuitbreiding. Als

Nadere informatie

Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden

Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden Boekenweek Quiz 16 t/m 24 maart 2013 In het kader van de Boekenweek hebben wij deze quiz voor u samengesteld. Leer meer over de Gouden Eeuw van Alkmaar aan de hand van

Nadere informatie

LES6. De wegloper belonen. Sabbat. Zondag Lees Lees 'De wegloper. Teken Teken een gympie en. Leer Begin met het uit je hoofd

LES6. De wegloper belonen. Sabbat. Zondag Lees Lees 'De wegloper. Teken Teken een gympie en. Leer Begin met het uit je hoofd De wegloper belonen Sabbat Lees Lees Filemon 1 alvast door. Heb je er ooit over nagedacht van huis weg te lopen? Hoe zou dat zijn? Waar zou je naar toe gaan? Wat zou je kunnen doen? Onesimus bevond zich

Nadere informatie

#GOUDENEEUW Chatten met Hollanders uit de 17e eeuw

#GOUDENEEUW Chatten met Hollanders uit de 17e eeuw ONDERZOEKSBLAD KUNST ALGEMEEN De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden maakt in de 17e eeuw een gigantische bloeiperiode door. Holland heeft als rijkste gewest de meeste invloed in de Republiek. Meer

Nadere informatie

Spreekbeurt en werkstuk over. Ridders. Door: Oscar Zuethoff

Spreekbeurt en werkstuk over. Ridders. Door: Oscar Zuethoff Spreekbeurt en werkstuk over Ridders Door: Oscar Zuethoff Mei 2007 Inleiding Waarom houd ik een spreekbeurt over de ridders en de riddertijd? Toen ik klein was wilde ik altijd al een ridder zijn. Ik vind

Nadere informatie

Werkstuk CKV Museum moderne kunst Arnhem

Werkstuk CKV Museum moderne kunst Arnhem Werkstuk CKV Museum moderne kunst Arnhem Werkstuk door een scholier 1193 woorden 8 februari 2005 4 15 keer beoordeeld Vak CKV Inhoudsopgave Algemene gegevens Verwachtingen van de expositie Opbouw van de

Nadere informatie

Naam: Samenvatting Gouden Eeuw.

Naam: Samenvatting Gouden Eeuw. Samenvatting Gouden Eeuw. In het kort: De zeventiende eeuw (1600-1700) werd ook wel de Gouden Eeuw genoemd. De Gouden Eeuw was een periode waarin het erg goed ging met Nederland. Het ging goed met de schilderkunst

Nadere informatie

Maak hier de gaatjes voor in je multomap. Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN. Dit boekje is van

Maak hier de gaatjes voor in je multomap. Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN. Dit boekje is van Maak hier de gaatjes voor in je multomap Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN _ Dit boekje is van Welkom bij de Romeinen! In Welkom bij de Romeinen maak je kennis met het Romeinse leven. Je zult merken

Nadere informatie

Vincent van gogh. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Vincent van gogh. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres DigilessenPO 06 december 2012 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/41036 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

Informatieblad Doop-, Trouw- en Begraafboeken (DTB's)

Informatieblad Doop-, Trouw- en Begraafboeken (DTB's) Informatieblad Doop-, Trouw- en Begraafboeken (DTB's) Achtergrond In 1811 werd in de meeste delen van Nederland de Burgerlijke Stand ingevoerd. De overheid had op dat moment nauwelijks gegevens over de

Nadere informatie

Ontdekkingen en uitvindingen

Ontdekkingen en uitvindingen prehistorie 68 oudheid 3000 v. Chr. 2500 v. Chr. 2000 v. Chr. 1500 v. Chr. Steden en Staten Ontdekkingen en uitvindingen Vandaag zijn Jos en Mirthe in de Buitenhaven in Kampen. Mirthe, krijgen we zeebenen

Nadere informatie

Functies en Invalshoeken Kunst

Functies en Invalshoeken Kunst Inleiding Kunst Algemeen Functies en Invalshoeken Kunst Overal om ons heen zien we kunst: of het nou in de gangen van school is, in het museum, of in een kerk het hangt er vol mee. In heel uiteenlopende

Nadere informatie

PRESENTATIE KENNISSPEL VOOR RIJKSMUSEUM LIEFHEBBERS

PRESENTATIE KENNISSPEL VOOR RIJKSMUSEUM LIEFHEBBERS 100 kunstkaarten, 4 categorieën, 20 collecties van 5 kaarten Op ieder kunstkaartje staan de antwoorden achterop en het aantal te winnen en muntontwerp 1 WIE, WAT, WANNEER? Welk kunstwerken zie je hier?

Nadere informatie

Vincent van Gogh. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/41036

Vincent van Gogh. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/41036 Auteur DigilessenPO Laatst gewijzigd 06 december 2012 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres https://maken.wikiwijs.nl/41036 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Gouden Eeuw

Werkstuk Geschiedenis Gouden Eeuw Werkstuk Geschiedenis Gouden Eeuw Werkstuk door een scholier 2360 woorden 30 juni 2004 4,7 138 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding Mijn onderzoek gaat over regenten omdat ik na het lezen van het

Nadere informatie

De gulden is lang niet zo oer-hollands als je denkt FTM

De gulden is lang niet zo oer-hollands als je denkt FTM De gulden is lang niet zo oer-hollands als je denkt FTM ftm.nl De gulden is lang niet zo oer-hollands als je denkt FTM Edin Mujagic 8-10 minuten Bij de gulden denkt u hoogstwaarschijnlijk aan de Nederlandse

Nadere informatie

5.5. Boekverslag door K woorden 18 maart keer beoordeeld. Geschiedenis

5.5. Boekverslag door K woorden 18 maart keer beoordeeld. Geschiedenis Boekverslag door K. 3398 woorden 18 maart 2011 5.5 272 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Zijn jonge jaren Rembrandt voluit Rembrandt Harmenszoon van Rijn werd geboren op 15 juli in 1606 als de 6de zoon

Nadere informatie

Begrippen. mammoet Een dier uit de prehistorie. Een mammoet leek op een grote harige olifant. jagers

Begrippen. mammoet Een dier uit de prehistorie. Een mammoet leek op een grote harige olifant. jagers ijstijd De tijd dat Nederland onder een laag ijs lag. mammoet Een dier uit de prehistorie. Een mammoet leek op een grote harige olifant. jagers Mensen die zochten naar dieren om ze te vangen en op te eten.

Nadere informatie

Doel: Na deze opdracht weet je meer over het leven en de gebruiken van de Vikingen

Doel: Na deze opdracht weet je meer over het leven en de gebruiken van de Vikingen Thema: Van A tot Z Geschiedenis Tijd van monniken en ridders Vikingen Moeilijkheid: *** Tijdsduur: *** Juf Nelly De Vikingen komen Doel: Na deze opdracht weet je meer over het leven en de gebruiken van

Nadere informatie

DOCENT. Thema: water DROOG NAAR DE OVERKANT. groep 3 en 4. Stadshagen

DOCENT. Thema: water DROOG NAAR DE OVERKANT. groep 3 en 4. Stadshagen In groep 1 en 2 hebben de leerlingen ontdekt dat er veel water in is en hebben ze onderzocht welke dieren in en bij het water leven. In groep 3 en 4 verdiepen de leerlingen hun kennis over het water in

Nadere informatie

Ontdekking. Dorestad teruggevonden

Ontdekking. Dorestad teruggevonden Dorestad teruggevonden Ontdekking Het vroegmiddeleeuwse Dorestad verdween na de negende eeuw van de kaart. Pas rond 1840 werd de stad teruggevonden, bij toeval. Kort daarna deed het RMO opgravingen en

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde H1 paragraaf 2 t/m 8

Samenvatting Aardrijkskunde H1 paragraaf 2 t/m 8 Samenvatting Aardrijkskunde H1 paragraaf 2 t/m 8 Samenvatting door Anne 1154 woorden 12 april 2017 6,3 46 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Paragraaf 2 Bevolkingsspreiding: de manier

Nadere informatie

Tijd van regenten en vorsten: De gouden eeuw

Tijd van regenten en vorsten: De gouden eeuw Tijd van regenten en vorsten: De gouden eeuw Meester Rembrandt Zet een X, is het waar of niet waar? waar niet waar Rembrandt is een schilder van nu Op het plaatje staat het schilderij De nachtwacht Het

Nadere informatie

2 Eeuw van het Verstand

2 Eeuw van het Verstand 2 Eeuw van het Verstand Caravaggio, 1600 Veranderingen Het vorige werkboek eindigde met de barok in Zuid-Europa en de Gouden Eeuw in Nederland. Zowel in de 16e als de 17e eeuw leefden een aantal van de

Nadere informatie

Informatieblad Doop-, Trouw- en Begraafboeken

Informatieblad Doop-, Trouw- en Begraafboeken Informatieblad Doop-, Trouw- en Begraafboeken In 1811 werd in de meeste delen van Nederland de Burgerlijke Stand ingevoerd. De overheid had op dat moment nauwelijks gegevens over de inwoners. Er werden

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis H1 (-1.5)

Samenvatting Geschiedenis H1 (-1.5) Samenvatting Geschiedenis H1 (-1.5) Samenvatting door een scholier 1178 woorden 19 november 2017 5,7 2 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Geschiedenis Samenvatting H1 Het Spaanse wereldrijk

Nadere informatie

Geschiedenis hoofdstuk 3

Geschiedenis hoofdstuk 3 Geschiedenis hoofdstuk 3 Romeinse rijk 500 v Christus 500 na Christus Rome de eeuwige stad : deze stad bestaat al eeuwenlang. De tijdlijn Het Romeinse rijk begint 500v Chr. En eindigt 500 na Christus.

Nadere informatie

Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek.

Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek. Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek. 19 februari 2015 Goedemiddag, Ik ben heel blij met deze tentoonstelling. Als dochter van een oorlogsvrijwilliger

Nadere informatie

THE FORMER KAMERBEEK COLLECTION

THE FORMER KAMERBEEK COLLECTION PERSBERICHT AMSTERDAM 14 APRIL 2017 ISAAC ISRAELS MOULIN DE LA GALETTE LEIDT DE VEILING VAN THE FORMER KAMERBEEK COLLECTION Isaac Israels (1865-1934), Moulin de la Galette, Parijs ( 300.000-500.000) Amsterdam

Nadere informatie

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus 138 Tijdwijzer Het begin Op deze tijdbalk past niet de hele geschiedenis van de mens. Er lopen namelijk al zo n 100.000 jaar mensen rond op aarde. Eigenlijk zou er dus nog 95.000 jaar bij moeten op de

Nadere informatie

Toetsvragen Geschiedenis toelating Pabo. Tijdvak 7 Toetsvragen

Toetsvragen Geschiedenis toelating Pabo. Tijdvak 7 Toetsvragen Tijdvak 7 Toetsvragen 1 In de Tijd van Pruiken en Revoluties hielden kooplieden uit de Republiek zich bezig met de zogenaamde driehoekshandel. Tussen welke gebieden vond deze driehoekshandel plaats? A

Nadere informatie

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk).

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk). Jeanne d'arc Aan het begin van de 15de eeuw slaagden de Fransen er eindelijk in om de Engelsen uit hun land te verdrijven. De strijd begon met een vrouw die later een nationale heldin werd, van de meest

Nadere informatie

Met je klas naar singer laren

Met je klas naar singer laren Met je klas naar singer laren Wat is Singer laren? Museum Villa De wilde zwanen Theater Beeldentuin Waarom heet het singer laren? Vroeger woonde het echtpaar Anna en William Singer hier. Zij kwamen meer

Nadere informatie

De werkplaats van Jacob

De werkplaats van Jacob De werkplaats van Jacob Opdrachten bij de tentoonstelling VMBO 4, onderbouw havo / vwo Stedelijk Museum Alkmaar Jacob Cornelisz van Oostsanen In deze tentoonstelling ga je kennis maken met Jacob Cornelisz

Nadere informatie

De steen die verhalen vertelt.

De steen die verhalen vertelt. De steen die verhalen vertelt. Heel lang geleden kenden de mensen geen verhalen, er waren geen verhalenvertellers. Het leven zonder verhalen was heel moeilijk, vooral gedurende de lange winteravonden,

Nadere informatie

Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan!

Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan! Pasen 2016 Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan! Geen graf hield Davids Zoon omkneld, Hij overwon,

Nadere informatie

WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1. D3. KINDERRECHTENVERDRAG

WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1. D3. KINDERRECHTENVERDRAG WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1 Kinderrechten tellen voor iedereen die jonger is dan 18 jaar. Zowel kleuters van 3 jaar als jongeren van 17 worden beschermd door het Kinderrechtenverdrag. Kinderrechten

Nadere informatie

SVM Scholen voor Mauritanië

SVM Scholen voor Mauritanië SVM Scholen voor Mauritanië Nieuwsbrief Nr. 9-15 januari 2015 De toestand in Mauritanië Sinds de vorige nieuwsbrief (Nr. 8 van 14 mei 2013) is er weer heel wat gebeurd, zowel rond onze school als in Mauritanië

Nadere informatie

...een waargebeurd verhaal...

...een waargebeurd verhaal... ...een waargebeurd verhaal... In het begin was er een leeg papier. Dit behoorde toe aan de Goede Tekenaar, die zeer bekend was van het maken van volmaakte tekeningen. Op een dag begon de Tekenaar op het

Nadere informatie

VRAGEN INTERVIEWS. Onderwijs. Religie Kleding. Seksuele revolutie Voeding. Ontspanning & vrije tijd. Mobiliteit

VRAGEN INTERVIEWS. Onderwijs. Religie Kleding. Seksuele revolutie Voeding. Ontspanning & vrije tijd. Mobiliteit Dit is een selectie van jullie vragen. Het is een hele lijst geworden. Dit zijn richtvragen om jullie op weg te helpen. Je hoeft je er niet strikt aan te houden, je kan vragen weglaten of je kan ook iets

Nadere informatie

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Van de oogst van hun land en van hun dieren Jagers & boeren Wat

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

Samenvatting Kunst ABC

Samenvatting Kunst ABC Samenvatting Kunst ABC Week 1: Kunst algemeen + film, beeldhouwen en fotografie Info: Wat is kunst? Kunst kan verschillende soorten dans, muziek, schilderijen, toneel en beelden zijn. Beeldhouwkunst of

Nadere informatie

Kastelen in Nederland

Kastelen in Nederland Kastelen in Nederland J In ons land staan veel kastelen. Meer dan honderd. De meeste van die kastelen staan in het water. Bijvoorbeeld midden in een meer of een heel grote vijver. Als er geen water was,

Nadere informatie

Samenvatting Gouden Eeuw ABC

Samenvatting Gouden Eeuw ABC Samenvatting Gouden Eeuw ABC Week 1ABC: Gouden Eeuw algemeen Info: De Gouden Eeuw (1600-1700) De 17 e eeuw wordt de Gouden Eeuw genoemd, omdat er in Nederland veel geld werd verdiend. Vooral door de handel.

Nadere informatie

Wonen in de Gouden Eeuw.

Wonen in de Gouden Eeuw. Wonen in de Gouden Eeuw. Lesbrief voor het VMBO-onderwijs. De lesbrief Wonen in de Gouden Eeuw bestaat uit twee onderdelen: 1. Een inleiding op de 17de-eeuwse wooncultuur waarbij Rembrandt en zijn vroegere

Nadere informatie