Checklist voor Sauna's en badinrichtingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Checklist voor Sauna's en badinrichtingen"

Transcriptie

1 Checklist voor Sauna's en badinrichtingen Locatie Datum Inspecteur 1 Algemene hygiëne 1.1 Persoonlijke hygiëne medewerkers Medewerkers zijn op de hoogte van de wijze waarop infectieziekten kunnen worden overgebracht. Haren worden kort, in een paardenstaart, opgestoken of in een schone, strakke hoofddoek gedragen. Wondjes zijn afgedekt met een waterafstotende pleister. Er worden alleen handdesinfecterende middelen gebruikt die zijn toegelaten door het Ctgb. De handhygiëne wordt op de juiste momenten en wijze uitgevoerd. Alle benodigdheden voor een goede handhygiëne (vloeibare handzeep en/of handdesinfectiemiddel en wegwerphanddoekjes) zijn aanwezig. Er wordt beschermende kleding gedragen als er kans is op verontreiniging van de privé- of werkkleding. De beschermende kleding wordt gesloten over de kleding gedragen. De beschermende kleding wordt direct na afloop van de handeling uitgetrokken. Een plastic schort wordt direct weggegooid, een stoffen jasschort wordt aan het eind van de dienst in de was gedaan. Er worden handschoenen gedragen in alle gevallen waarbij de handen in contact kunnen komen met bloed, lichaamsvloeistoffen, slijmvliezen, niet-intacte huid of behandelmaterialen die (mogelijk) besmet zijn. Er worden handschoenen gebruikt die voldoen aan de eisen in de Hygiënerichtlijn van het LCHV. Bij (het vermoeden van) een latexallergie type I worden nitril handschoenen gebruikt. Handschoenen worden eenmalig en bij een zelfde cliënt gebruikt. Er worden alleen schone materialen (handdoeken, scrubhandschoenen, modder) gebruikt. Modder en scrubhandschoenen worden eenmalig gebruikt. 1.2 Binnenmilieu Er is een goed werkend ventilatiesysteem. Alle ruimtes worden 24 uur per dag geventileerd. Een mechanisch ventilatiesysteem wordt goed onderhouden. Alle ruimtes worden minimaal één keer per dag gelucht. 1.3 Legionellapreventie Werknemers zijn beschermd tegen legionellabacteriën. Een beheersplan wordt opgesteld op basis van de risicoanalyse met de maatregelen tegen de groei van bacteriën. De risicoanalyse en het beheersplan worden opgesteld door een BRL 6010-gecertificeerd bedrijf. Maatregelen en controles worden uitgevoerd volgens het beheersplan. Een logboek van het beheersplan wordt bijgehouden.

2 1.4 Eten en drinken Er wordt volgens de juiste hygiënecode gewerkt. 2 Schoonmaken en desinfecteren 2.1 Schoonmaakregels en -technieken Iedereen die schoon maakt heeft een instructie gekregen over de juiste manier van schoonmaken en weten welke middelen zij moeten gebruiken. Er wordt eerst droog en daarna nat schoongemaakt. Er wordt eerst van schoon naar vuil, van hoog naar laag schoongemaakt. Er wordt alleen met schoonmaakmiddelen schoongemaakt en volgens de instructie op de verpakking. Schoonmaakmiddelen worden nooit gemengd met andere middelen. Bij het schoonmaken van oppervlakken en voorwerpen waar lichaamsvloeistoffen op (kunnen) zitten worden er wegwerp handschoenen gedragen, indien nodig ook een schort en veiligheidsbril. 2.2 Omgaan met schoonmaakmaterialen en -middelen Er worden dagelijks schone materialen gebruikt. Er worden verschillende schoonmaakmaterialen gebruikt voor vuil en schoon sanitair. Doeken, schoonmaakmateriaal en sopwater worden vervangen zodra deze zichtbaar vuil zijn. Doeken en moppen worden na gebruik gewassen op minimaal 60 graden en daarna gedroogd aan de lucht of in een wasdroger. Anders worden er wegwerpmaterialen gebruikt. Schoonmaakmaterialen die niet in een wasmachine kunnen en niet worden gegooid, worden na gebruik schoongemaakt en afgespoeld met water. Schoonmaakmateriaal dat in contact is geweest met lichaamsvloeistoffen moet ook gedesinfecteerd worden. Schoonmaakmaterialen en -middelen worden schoon en droog opgeborgen in een aparte opslagruimte. 2.3 Schoonmaakschema's gebruiken Er wordt gewerkt volgens een schoonmaakplan. Hoe vaak schoongemaakt moet worden staat opgenomen in het schoonmaakschema. 2.4 Desinfecteren Oppervlaktes en materialen worden gedesinfecteerd als er lichaamsvloeistoffen op zitten of zichtbare bloedsporen. Bij het desinfecteren worden er wegwerphandschoenen gedragen en een wegwerpschort als de kleren vies kunnen worden. De handen worden na het desinfecteren altijd gewassen. Alleen door het Ctgb toegelaten desinfecterende middelen worden gebruikt en gecontroleerd wordt of het middel effectief is voor het bedoelde gebruik. De gebruiksaanwijzing van een desinfectiemiddel wordt altijd gevolgd. Desinfecterende middelen worden niet met andere (schoon)maakmiddelen gemengd. Er wordt eerst gereinigd voordat er gedesinfecteerd wordt. 2.5 Wasgoed Het vuile wasgoed wordt gescheiden gehouden van het schone.

3 Dagelijks wordt het vuile wasgoed in gesloten zakken verwijderd. Bij het sorteren van de was worden handschoenen gedragen. De vuile en schone was wordt niet in dezelfde ruimte opgeslagen. Het vuile wasgoed wordt in gesloten rolcontainers opgeslagen. Het vuile wasgoed wordt volgens voorschrift gewassen. 2.6 Huishoudelijk afval Afval wordt verzameld in plastic zakken. Damesverbandcontainers worden dagelijks geleegd. De afvalcontainer is in een aparte ruimte geplaatst, waar geen schone materialen liggen. De zakken worden dagelijks vervangen en dichtgebonden getransporteerd naar afvalcontainer met deksel. 2.7 Dierplaagbeheersing De instelling heeft een beleid voor dierplaagbeheersing. Er wordt zelf geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen. Bij overlast wordt een deskundige dierplaagbeheerser ingezet. Jaarlijks worden de maatregelen geëvalueerd. Dit wordt bijgehouden in een logboek. 3 Medische faciliteiten 3.1 EHBO-post Het volgende is aanwezig voor het geval een (bijt- of krab) accident zich voordoet: Werkinstructies; Gifwijzer; EHBO-trommel; Informatie over dienstverleners (bijvoorbeeld huisartsenpost, ziekenhuis, etc.). 3.2 Bijt-, krab- en prikaccidenten Er is een protocol ontwikkeld voor bijt-, krab- en prikaccidenten en de medewerkers zijn hiervan op de hoogte. 3.3 Omgang met scherp afval Er is een UN-naaldcontainer aanwezig. Naalden worden in de UN-gekeurde naaldcontainer gedeponeerd. Volle naaldcontainers worden op de juiste wijze afgevoerd. Naaldcontainers worden vervangen wanneer deze tot de maximale vullijn vol zitten. 3.4 Melding van infectieziekten onder medewerkers Medewerkers worden gestimuleerd om ernstige infecties (aan de handen), steenpuisten, acute en aanhoudende diarree te melden. Bouw en inrichting 4.1 Algemene eisen Er liggen gladde en waterdichte vloeren in de ruimtes waar bezoekers met hun blote voeten lopen. Er wordt voorkomen dat water via de vloer het bad insijpelt. Vloeren zijn voorzien van een afvoerputje met een afneembaar rooster en stankafsluiter.

4 In alle ruimtes staat een afvalemmer met plastic zak. Elke ruimte is goed verlicht om schoon te maken. Ruimtes zijn zo ingericht dat schoonmakers overal bij kunnen. Moeilijk bereikbare hoeken en oppervlakken zijn voorkomen. Bad materialen (zoals trapjes, vlonders, drijflijnen en speelgoed) zijn van een materiaal gemaakt dat goed schoon te maken is. Defecte materialen worden direct vervangen. 4.2 Toiletten Er zijn sanitair containers in de toiletruimten. Toiletruimtes zijn voorzien van een handenwasgelegenheid met een zeepdispenser en handdoekjes voor éénmalig gebruik. De vloer rondom het toilet is van materiaal dat geen vocht doorlaat of opneemt en gemakkelijk is schoon te houden. Er zijn sanitair containers in de toiletruimten. 4.3 Douches Wanden zijn glad, vocht- en kras bestendig, van afwasbaar materiaal tot plafond. De afvoer is voorzien van een afneembaar rooster en een stankafsluiter. De vloer is van materiaal dat geen vocht doorlaat of opneemt, gemakkelijk schoon te houden is en eventueel gedesinfecteerd kan worden. 4.4 Kleedkamers Er zijn voldoende kleedkamers. (Zie het BHVBZ voor meer informatie). Deze eis is niet van toepassing op semi- en niet-openbare zweminrichtingen, omdat deze locaties vaak al eigen kleedkamers hebben. Vloeren en wanden zijn tot een hoogte waar water tegenaan spat, geen vocht kan opnemen en gemakkelijk schoon te maken is. Kleding en tassen kunnen alleen tegen glad, waterdicht materiaal hangen. De wanden en het plafond zijn goed bestand tegen water en waterdamp. 4.5 Opslagruimte voor schoonmaakmiddelen en -materialen Er is een ophangsysteem zodat bezems, (raam)trekkers en andere materialen niet op de vloer staan. Er is een uitstortgootsteen waar vuil water wordt ververst en materialen gemakkelijk kunnen worden schoongemaakt. Gevaarlijke schoonmaakmiddelen, zoals ammoniak, zijn in lekbakken geplaatst. Bezoekers kunnen er niet bij. Hygiëne van bezoekers 5.1 Gedragsregels Bezoekers worden geïnformeerd over: o Of huisdieren wel of niet zijn toegestaan. o Welke ruimtes wel of niet toegankelijk zijn voor bezoekers en dieren. o Waar bezoekers wel of niet met hun schoenen mogen komen. De volgende regels zijn opgesteld voor het zwembad: o Betreedt het zwembad (en de ruimte hieromheen) met schone slippers of met plastic verschoenen. o Draag zwemkleding. o Douche

5 voor het betreden van het bad. o Rook niet. o Eet en drink niet. o Neem geen huisdieren mee. o Dek wondjes af: bezoekers met open wonden zijn niet toegestaan. De volgende regels zijn opgesteld voor de sauna: o Douche van te voren. o Neem geen tassen of glazen mee. o Zit of lig op een handdoek. o Rook niet. o Eet en drink niet. o Draag een handdoek, badjas of kleding in het restaurant. De volgende regels zijn opgesteld voor schoonheidsbehandelingen of massages: o Douche van te voren. Bezoek aan de sauna wordt afgeraden wanneer: o een bezoeker koorts heeft. o een bezoeker ziekteverschijnselen vertoont. Garra Rufa 6.1 Eisen aan medewerkers Medewerkers die werken met garra rufa krijgen voorlichting. Medewerkers met onderliggend lijden of met een verminderde weerstand (ook diabetes) werken niet met garra rufa vissen. Wondjes bij medewerkers zijn afgedekt en komen niet in contact met het water. Medewerkers weten hoe ze huidaandoeningen, zoals wondjes of voetschimmel, bij de klant kunnen herkennen. Medewerkers kunnen tekenen van ziekte bij de vissen herkennen. Medewerkers weten hoe ze tijdens het schoonmaken van het bad moeten omgaan met de vissen. Handschoenen worden gedragen bij: o het controleren van de huid van de klant; o het schoonmaken en desinfecteren van het bad. Lichaamsdelen van de klant die in contact komen met het water worden vòòr de behandeling gecontroleerd. Besproken wordt met klanten of ze aandoeningen hebben of medicijnen gebruiken die tot een verminderde weerstand kunnen leiden. Klanten mogen geen gebruik maken van het bad wanneer een lichaamsdeel dat in het water kan komen: o verwondingen of huidbeschadigingen vertoont; o 24 uur voor de behandeling onthaard, gewaxt of geschoren is; o in de afgelopen 6 weken getatoeëerd is. Klanten mogen géén gebruik maken van het bad wanneer ze een aandoening hebben of medicijnen gebruiken die tot een verminderde weerstand kunnen leiden. De huid wordt na de behandeling op (kleine) bloedingen gecontroleerd. Klanten wassen voor en na de behandeling de lichaamsdelen die in contact komen met het water met vloeibare zeep. Wanneer een of meer vissen tekenen van ziekte vertonen wordt dit direct gemeld. 6.2 Bouw en inrichting Het bad, en de materialen die in het bad worden gebruikt, zijn van glad materiaal dat goed schoon te maken is. Er is een handen- en voetenwasgelegenheid met stromend water, een zeepdispenser en handdoekjes. Er zijn douches aanwezig wanneer klanten met hun hele lichaam in het bad kunnen gaan. Er zijn vloeibare zeepdispensers op bij de douches. Iedere klant krijgt een schone handdoek, of neemt deze zelf meenemen. De omgeving van het bad zo geconstrueerd en afgewerkt is, dat het makkelijk schoon te maken is.

6 De vloer rondom het bad van antislipmateriaal dat goed schoon te maken is. 6.3 Schoonmaak en desinfectie De baden en bijbehorende producten zoals filters schoon worden schoongemaakt volgens instructies van de fabrikant. Het water wordt zo vaak vervangen als de leverancier voorschrijft of als de vissen aankunnen. Bij zichtbaar bloed of andere lichaamsvloeistoffen in het bad, of wanneer een klant bloedende wondjes heeft wordt het bad als volgt schoon gemaakt: o Verplaats de vissen naar een speciaal hiervoor bestemde bak, waar klanten nooit in behandeld worden. Laat de vissen minimaal 48 uur in deze bak voordat u ze terugplaatst in een bad waarin klanten worden behandeld. o Laat het bad leeglopen. o Maak het bad schoon met een schoonmaakmiddel opgelost in water. Gebruik en doseer schoonmaakmiddelen volgens de instructies op de verpakking. o Spoel het bad goed na en laat het drogen. o Desinfecteer het droge bad met een middel dat door het Ctgb is toegestaan. Volg de gebruiksaanwijzing van het middel. o Spoel het bad zeer goed na. Resten desinfecterend middel kunnen schadelijk zijn voor de vissen. Bij zichtbaar bloed of andere lichaamsvloeistoffen op vloeren of andere oppervlakken, wordt dit eerst schoon en droog gemaakt en vervolgend gedesinfecteerd met een middel dat door het Ctgb is toegelaten. Het middel wordt volgens de gebruiksaanwijzing gebruikt. Zichtbaar vuil wordt direct verwijderd met een zeef. De omgeving van het bad wordt dagelijks meerdere keren schoon gemaakt, zodat er geen zichtbaar vuil ligt. Handdoeken die door klanten worden gebruikt worden na iedere klant op 60 C, of op 40 C gewassen en gedroogd in een droogtrommel. Er worden geen verkorte wasprogramma s gebruikt. 6.4 Voorlichting aan klanten Klanten krijgen voorlichting over de risico's van een Garra Rufa bad. Klanten worden geïnformeerd over de gedragsregels. Geef klanten voorafgaand aan de behandeling informatie over de mogelijke risico s. Geef hierin in ieder geval het volgende aan: o Het infectierisico voor gezonde personen met een intacte huid is verwaarloosbaar. o Mensen met (kleine) huiddefecten lopen een klein risico op lokale huidinfecties. Daarom mag men géén gebruik maken van het bad wanneer men de lichaamsdelen die in contact met het water kunnen komen: 24uur voor de behandeling hebben onthaard, gewaxt of geschoren; in de afgelopen 6 weken is getatoeëerd. o Personen met onderliggend lijden of een verminderde weerstand (door ziekte of medicijngebruik) wordt een garra-rufabad afgeraden. Klanten worden geïnformeerd over de volgende regels: Voorkom dat uw hoofd onder water komt. Wanneer uw hoofd onder water komt vergroot u de kans op een infectie. Draag slippers buiten het bad en onder de douche. Loop niet op blote voeten. Was de lichaamsdelen die in het water komen voor de behandeling met water en vloeibare zeep. Spoel goed af, zodat er geen zeepresten in het bad komen (zeep kan schadelijk zijn voor de vissen). Laat de lichaamsdelen die in het water zijn gekomen na de behandeling door een medewerker controleren op wondjes. Was uw handen en andere lichaamsdelen die in het water hebben gezeten. Voorkom dat eventuele ziekteverwekkers in het water via je handen in je mond komen.

7

Checklist voor justitiële instellingen

Checklist voor justitiële instellingen Checklist voor justitiële instellingen Locatie Datum Inspecteur 1. Algemene hygiëne 1.1 Persoonlijke hygiëne van medewerkers Medewerkers zijn op de hoogte hoe infectieziekten worden overgebracht en welke

Nadere informatie

Checklist voor Asielzoekerscentra

Checklist voor Asielzoekerscentra Checklist voor Asielzoekerscentra Locatie Datum Inspecteur 1 Algemene hygiëne 1.1 Persoonlijke hygiëne van medewerkers Medewerkers zijn op de hoogte van de wijze waarop infectieziekten kunnen worden overgebracht.

Nadere informatie

Checklist voor instellingen voor volwassenen met een lichamelijke of verstandelijke beperking

Checklist voor instellingen voor volwassenen met een lichamelijke of verstandelijke beperking Checklist voor instellingen voor volwassenen met een lichamelijke of verstandelijke beperking Locatie Datum Inspecteur 1. Algemene hygiëne 1.2 Persoonlijke hygiëne van medewerkers Medewerkers zijn op de

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4 Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4 Inhoud Werkinstructies voor werknemers en vrijwilligers... 3 1 Handen

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist Hygiënebegeleiding Noodopvang (op basis van AZC) September 2015

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist Hygiënebegeleiding Noodopvang (op basis van AZC) September 2015 Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist Hygiënebegeleiding Noodopvang (op basis van AZC) September 2015 Naam locatie Datum bezoek Contactpersoon en telefoonnummer Ingevuld door Capaciteit opvanggelegenheid

Nadere informatie

Checklist voor residentiële jeugdinstellingen

Checklist voor residentiële jeugdinstellingen Checklist voor residentiële jeugdinstellingen Locatie Datum Inspecteur 1. Algemene hygiëne 1.2 Persoonlijke hygiëne van medewerkers Medewerkers zijn op de hoogte hoe infectieziekten worden overgebracht

Nadere informatie

Checklist Hygiënebegeleiding Seksinrichtingen september 2013

Checklist Hygiënebegeleiding Seksinrichtingen september 2013 Checklist Hygiënebegeleiding Seksinrichtingen september 2013 Locatie Datum Inspecteur 1. Hygiënisch handelen en schoonmaken 1. 1. Schone handen De handen worden schoongemaakt: - na een toiletbezoek; -

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen. Oktober 2015, versie 4

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen. Oktober 2015, versie 4 Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4 Naam locatie Datum bezoek Contactpersoon en telefoonnummer Ingevuld door Capaciteit

Nadere informatie

Checklist voor instellingen voor kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking

Checklist voor instellingen voor kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking Checklist voor instellingen voor kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking Locatie Datum Inspecteur 1. Algemene hygiëne 1.1 Persoonlijke hygiëne van medewerkers Medewerkers zijn op de hoogte

Nadere informatie

Checklist Hygiënebegeleiding Dak- en thuislozen - maart 2014

Checklist Hygiënebegeleiding Dak- en thuislozen - maart 2014 Checklist Hygiënebegeleiding Dak- en thuislozen - maart 2014 Locatie Datum Inspecteur 1. Persoonlijke hygiëne van medewerkers 1. 1. Persoonlijke hygiëne van medewerkers Op de juiste momenten worden handschoenen

Nadere informatie

Checklist voor Evenementen

Checklist voor Evenementen Checklist voor Evenementen Locatie Datum Inspecteur 1 Hygiënisch handelen 1.1 persoonlijke hygiëne De handen worden gewassen met water en vloeibare zeep als ze zichtbaar vuil zijn. Bij niet zichtbaar vuile

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid. COA-opvanglocaties. Checklist hygiëne voor 0-meting bij nieuwe opvanglocaties Maart 2016

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid. COA-opvanglocaties. Checklist hygiëne voor 0-meting bij nieuwe opvanglocaties Maart 2016 Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid COA-opvanglocaties Checklist hygiëne voor 0-meting bij nieuwe opvanglocaties Maart 2016 Colofon De checklist hygiëne voor 0-meting bij nieuwe COA-opvanglocaties

Nadere informatie

Protocol Persoonlijke Hygiëne Pluimveeverwerkende industrie

Protocol Persoonlijke Hygiëne Pluimveeverwerkende industrie Dit voorbeeld-hygiëneprotocol draagt bij aan een gemeenschappelijk beleid van hygiënemaatregelen binnen de pluimveesector. Het aspect persoonlijk hygiëne is hieraan soms ondergeschikt, en zou daarom meer

Nadere informatie

Workshop Hoera, wij worden getoetst, 09-02-2015

Workshop Hoera, wij worden getoetst, 09-02-2015 Workshop Hoera, wij worden getoetst, 09-02-2015 Persoonlijke hygiëne medewerkers 1 Op elke afdeling is een handhygiëneprotocol/werkinstructie aanwezig 2 Tenminste bij elke toilet of toiletgroep is een

Nadere informatie

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9 Beschermende kleding Er wordt ingegaan op het gebruik van handschoenen; overschorten; mondneusmaskers; beschermende

Nadere informatie

Dwarrelende stofdeeltjes kunnen ademhalingsmoeilijkheden opleveren bij astmapatiënten. Door goed schoonmaken wordt het aantal stofdeeltjes verlaagd.

Dwarrelende stofdeeltjes kunnen ademhalingsmoeilijkheden opleveren bij astmapatiënten. Door goed schoonmaken wordt het aantal stofdeeltjes verlaagd. Schoonmaakprotocol kinderdagverblijf De Speelhaven Schuitevoerderslaan 16 1671 JZ Medemblik Februari 2015 Inhoudsopgave Inleiding 1. Schoonmaakmethoden 2. Aandachtspunten reiniging 3. Desinfecteren van

Nadere informatie

Protocol Gezondheid. PSZ De Buutplaats april 2011

Protocol Gezondheid. PSZ De Buutplaats april 2011 1 2 Inhoud Blz. 1. Handhygiëne voor leidsters en peuters: 3 1.1. Algemeen: 3 1. 2. Handen wassen: 3 2. Persoonlijke hygiëne / verzorging leidsters en peuters: 4 3. Toiletbezoek / verschoning van peuters:

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Hygiënerichtlijn voor sauna s en badinrichtingen juli 2016

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Hygiënerichtlijn voor sauna s en badinrichtingen juli 2016 Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Hygiënerichtlijn voor sauna s en badinrichtingen juli 2016 Colofon De Hygiënerichtlijn voor sauna s en badinrichtingen is in 2010 opgesteld en herzien in 2015. Aan

Nadere informatie

GGD Twente. Tevens is getoetst aan het 'Besluit Prostitutiebedrijven', gebaseerd op artikel 3.1.3 van de APV Gemeente Enschede.

GGD Twente. Tevens is getoetst aan het 'Besluit Prostitutiebedrijven', gebaseerd op artikel 3.1.3 van de APV Gemeente Enschede. GGD Twente Rapport Inspectie WPG 09-06-2015 Instelling Erotheek Bowika Omschrijving Erotheek met filmzaal, kleedruimte, sauna en douche. Adres Haaksbergerstraat 183 7513 EL ENSCHEDE Contactpersoon Datum

Nadere informatie

Het voorkomen van verspreiding van micro-organismen. donderdag 12 november 2015

Het voorkomen van verspreiding van micro-organismen. donderdag 12 november 2015 Het voorkomen van verspreiding van micro-organismen Leervragen Hoe vindt besmetting plaats en wat zijn de risico s? Hoe kan een besmettingscyclus doorbroken worden? Persoonlijke hygiëne Handhygiëne Persoonlijke

Nadere informatie

Checklist Verpleeghuizen, woonzorgcentra en kleinschalig wonen

Checklist Verpleeghuizen, woonzorgcentra en kleinschalig wonen Checklist Verpleeghuizen, woonzorgcentra en kleinschalig wonen Locatie Datum Inspecteur 1 Algemene hygiëne 1.1 Persoonlijke hygiëne van medewerkers Persoonlijke hygiëne Er worden geen hand- en polssieraden

Nadere informatie

GGD Twente. Tevens is getoetst aan het 'Besluit Prostitutiebedrijven', gebaseerd op artikel van de APV Gemeente Enschede.

GGD Twente. Tevens is getoetst aan het 'Besluit Prostitutiebedrijven', gebaseerd op artikel van de APV Gemeente Enschede. GGD Twente Conceptrapport Inspectie Wet Publieke Gezondheid 13-11-2017 Organisatie Locatie Omschrijving locaties zonder organisatie Erotheek Bowika Erotheek met seksbios en sauna Adres Haaksbergerstraat

Nadere informatie

Technische Hygiëne Zorg LCHV hygiëne richtlijnen publieksevenementen incl. wijzigingen maart 2016

Technische Hygiëne Zorg LCHV hygiëne richtlijnen publieksevenementen incl. wijzigingen maart 2016 Technische Hygiëne Zorg LCHV hygiëne richtlijnen publieksevenementen incl. wijzigingen maart 2016 GGD Gelderland Zuid: 088-1447126 1. (Tijdelijke) Sanitaire voorzieningen Schoonmaak van toiletten, douches

Nadere informatie

BELEID RIE GEZONDHEIDSRISICO 2015

BELEID RIE GEZONDHEIDSRISICO 2015 BELEID RIE GEZONDHEIDSRISICO 2015 Versie 1.10 Datum : 01-10-2014 Versie 1.00 Wijziging : 08-03-2015 Versie 1.10 1. Beleid t.a.v. gezondheidsrisico s door overdracht van ziektekiemen. 1. Leidsters wassen

Nadere informatie

Checklist voor basisscholen

Checklist voor basisscholen Checklist voor basisscholen Locatie Datum Inspecteur 1. Persoonlijke hygiëne 1.1 Schone handen De handen worden vóór het (bereiden of helpen bij) eten gewassen. De handen worden vóór wondverzorging gewassen.

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Veilig werken bij uitleen verpleegartikelen

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Veilig werken bij uitleen verpleegartikelen Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Veilig werken bij uitleen verpleegartikelen Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: maart 2004 Revisie: maart 2009 Aan de samenstelling van deze richtlijn werd, behalve

Nadere informatie

Gemeente Haarlem. Retouradres: Stadhuis, Postbus PB Haarlem. Aan de leden van de Commissie Samenleving

Gemeente Haarlem. Retouradres: Stadhuis, Postbus PB Haarlem. Aan de leden van de Commissie Samenleving ^ ^ Haarlem Gemeente Haarlem Jack Chr. van der Hoek, MBA. Wethouder Wmo, Welzijn, Volksgezondheid, Cultuur en Vastgoed Retouradres: Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem Aan de leden van de Commissie Samenleving

Nadere informatie

Hygiënerapport. Kindcentrum De Vlinder Basisschool Sint Jozefplein 3 Geldrop

Hygiënerapport. Kindcentrum De Vlinder Basisschool Sint Jozefplein 3 Geldrop Hygiënerapport Kindcentrum De Vlinder Basisschool Sint Jozefplein 3 Geldrop Hygiënerapport voor basisscholen Naam instelling Omschrijving Adres Kindcentrum De Vlinder Basisschool Sint Jozefplein 3 5666

Nadere informatie

Reiniging en desinfectie

Reiniging en desinfectie Reiniging en desinfectie 1 Reiniging en desinfectie Als jij een frietje eet bij de snackbar, denk je waarschijnlijk niet na over de keuken. Maar stel je eens voor dat jouw friet wordt gebakken in een hele

Nadere informatie

Antibioticaresistentie in de thuiszorg: Voorkom verspreiding van resistente bacteriën met de standaard (hygiëne)maatregelen!

Antibioticaresistentie in de thuiszorg: Voorkom verspreiding van resistente bacteriën met de standaard (hygiëne)maatregelen! Antibioticaresistentie in de thuiszorg: Voorkom verspreiding van resistente bacteriën met de standaard (hygiëne)maatregelen! Wat is antibioticaresistentie? Infecties die veroorzaakt worden door bacteriën

Nadere informatie

Doel: Het benoemen van maatregelen om het risico van overdracht van micro-organismen van medewerkers van Hap t Hellegat naar patiënten te verminderen.

Doel: Het benoemen van maatregelen om het risico van overdracht van micro-organismen van medewerkers van Hap t Hellegat naar patiënten te verminderen. Toepassing richtlijn Doel: Het benoemen van maatregelen om het risico van overdracht van micro-organismen van medewerkers van Hap t Hellegat naar patiënten te verminderen. Kwaliteitseisen Infectiepreventie

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Hygiëne, veiligheid en afvalregeling

Hoofdstuk 2: Hygiëne, veiligheid en afvalregeling 2 Hygiëne, veiligheid en afvalregeling 2.1 Persoonlijke hygiëne Tijdens de werkzaamheden van de medewerker bloedafname: is eten, drinken en roken niet toegestaan moet de bedrijfskleding gedragen worden:

Nadere informatie

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Persoonlijke beschermingsmiddelen Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Persoonlijke beschermingsmiddelen Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld. Vergewis

Nadere informatie

Algemeen Aangemaakt: Documentbeheerders. Beoordeling. Opmerkingen. Hyperlinks (migratiegebruiker) (Timmermans, Manon)

Algemeen Aangemaakt: Documentbeheerders. Beoordeling. Opmerkingen. Hyperlinks (migratiegebruiker) (Timmermans, Manon) Algemene voorzorgsmaatregelen H&I (V&V 7918) v. 2, te gebruiken tot 24 uur na 28-11-2016 Map: Zuyderland\Care\Zuyderland Care (V&V) Titel: Algemene voorzorgsmaatregelen H&I (V&V 7918) Versie: 2 Status:

Nadere informatie

Model Hygiëneprotocol voor de Arbocatalogus Vlees werkt

Model Hygiëneprotocol voor de Arbocatalogus Vlees werkt Model Hygiëneprotocol voor de Arbocatalogus Vlees werkt Dit hygiëneprotocol draagt bij aan een gemeenschappelijk beleid van hygiënemaatregelen binnen de vleessector en vleeswarensector. De huidige hygiëneprotocollen

Nadere informatie

Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie juni 2017

Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie juni 2017 Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie juni 2017 Inleiding In verband met de gezondheid van kinderen en medewerkers is het belangrijk dat medewerkers een zo groot mogelijke zorgvuldigheid

Nadere informatie

Utrecht, September Rapport van het inspectiebezoek op 21 juli 2015 aan verpleeghuis De Kreek te s-gravenzande

Utrecht, September Rapport van het inspectiebezoek op 21 juli 2015 aan verpleeghuis De Kreek te s-gravenzande Utrecht, September 205 Rapport van het inspectiebezoek op 2 juli 205 aan verpleeghuis De Kreek te s-gravenzande Rapport van het inspectiebezoek aan verpleeghuis De Kreek te s Gravenzande op 2 juli 205

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Hygiënerichtlijn voor kampeergelegenheden, jachthavens en groepsaccommodaties Januari 2017

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Hygiënerichtlijn voor kampeergelegenheden, jachthavens en groepsaccommodaties Januari 2017 Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Hygiënerichtlijn voor kampeergelegenheden, jachthavens en groepsaccommodaties Januari 2017 Colofon De Hygiënerichtlijn voor kampeergelegenheden, jachthavens en groepsaccommodaties

Nadere informatie

GGD Twente. Tevens is getoetst aan het 'Besluit Prostitutiebedrijven', gebaseerd op artikel van de APV Gemeente Enschede.

GGD Twente. Tevens is getoetst aan het 'Besluit Prostitutiebedrijven', gebaseerd op artikel van de APV Gemeente Enschede. GGD Twente Conceptrapport Inspectie Wet Publieke Gezondheid 19-07-2016 Organisatie Locatie Omschrijving locaties zonder organisatie Erotheek Bowika Erotheek met seksbios en sauna Adres Haaksbergerstraat

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Persoonlijke beschermingsmiddelen

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Persoonlijke beschermingsmiddelen Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Persoonlijke beschermingsmiddelen Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: januari 2004 Gewijzigd: januari 2005 Revisie: januari 2009 Aan de samenstelling van deze richtlijn

Nadere informatie

Inleiding : Inhoud: 1. Persoonlijke hygiëne 2. Voeding en hygiëne 3. Hygiëne in en om het gebouw

Inleiding : Inhoud: 1. Persoonlijke hygiëne 2. Voeding en hygiëne 3. Hygiëne in en om het gebouw Inleiding : In dit protocol staan alle afspraken die BSO Kids Pleasure hanteert omtrent hygiëne in de meest ruime zin van het woord. Het gaat om afspraken op vlak van persoonlijke hygiëne, voedselhygiëne

Nadere informatie

Rapport van het hertoetsbezoek op 5 augustus 2014 aan centrum voor Reuma en Revalidatie Rotterdam te Rotterdam. Den Haag, augustus 2014

Rapport van het hertoetsbezoek op 5 augustus 2014 aan centrum voor Reuma en Revalidatie Rotterdam te Rotterdam. Den Haag, augustus 2014 Rapport van het hertoetsbezoek op 5 augustus 0 aan centrum voor Reuma en Revalidatie Rotterdam te Rotterdam Den Haag, augustus 0 Rapport van het herinspectiebezoek aan Centrum voor Reuma en Revalidatielocatie

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Veilig werken in de jeugdgezondheidszorg

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Veilig werken in de jeugdgezondheidszorg Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Veilig werken in de jeugdgezondheidszorg Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: september 2004 Revisie: september 2009 Aan de samenstelling van deze richtlijn werd,

Nadere informatie

Protocol Hygiëne thuiszorg

Protocol Hygiëne thuiszorg Protocol Hygiëne thuiszorg Algemene hygiëne De woning van de cliënt mag niet zodanig vervuild zijn dat de zorgverlener of het zorgverleningsproces wordt geschaad. Als de algemene hygiënische omstandigheden

Nadere informatie

Rapport van het hertoetsbezoek op 5 maart 2015 aan woonzorgcentrum Steenvoorde te Rijswijk

Rapport van het hertoetsbezoek op 5 maart 2015 aan woonzorgcentrum Steenvoorde te Rijswijk Rapport van het hertoetsbezoek op 5 maart 05 aan woonzorgcentrum Steenvoorde te Rijswijk Utrecht, mei 05 V004840 Rapport van het hertoetsbezoek aan woonzorgcentrum Steenvoorde te Rijswijk op 5 maart 05

Nadere informatie

Rapport van het hertoetsbezoek op 12 februari 2015 aan WZH De Strijp te Den Haag

Rapport van het hertoetsbezoek op 12 februari 2015 aan WZH De Strijp te Den Haag Rapport van het hertoetsbezoek op februari 05 aan WZH De Strijp te Den Haag Utrecht, april 05 V00459 Rapport van het herinspectiebezoek aan verpleeghuis De Strijp te Den Haag op februari 05 Inhoud Inleiding....

Nadere informatie

Risicoanalyse Voedselveiligheid Bedrijfsprocessen

Risicoanalyse Voedselveiligheid Bedrijfsprocessen Risicoanalyse Voedselveiligheid Bedrijfsprocessen behorend bij richtlijnen: AF 3.2.1 / FV 4.1.1 / FV 5.1.1 GlobalG.A.P. V4.0 Doel van dit formulier is aantoonbaar maken dat u uw bedrijf onderzocht heeft

Nadere informatie

Rapport van het hertoetsbezoek op 9 september 2016 aan woonzorgcentrum De Zeven Schakels te Zevenbergen. Utrecht, november 2016

Rapport van het hertoetsbezoek op 9 september 2016 aan woonzorgcentrum De Zeven Schakels te Zevenbergen. Utrecht, november 2016 Rapport van het hertoetsbezoek op 9 september 2016 aan woonzorgcentrum De Zeven Schakels te Zevenbergen Utrecht, november 2016 Rapport van het herinspectiebezoek aan woonzorgcentrum DeZeven Schakels te

Nadere informatie

Rapport van het hertoetsbezoek op 10 juli 2015 aan verpleeghuis Hogewey te Weesp

Rapport van het hertoetsbezoek op 10 juli 2015 aan verpleeghuis Hogewey te Weesp Rapport van het hertoetsbezoek op 0 juli 205 aan verpleeghuis Hogewey te Weesp Utrecht, augustus 205 V005055 Rapport van het herinspectiebezoek aan verpleeghuis Hogewey te Weesp op 5 juli 205 Utrecht,

Nadere informatie

Zwolle, juni Rapport van het hertoetsbezoek op 24 april 2014 aan verpleeghuis Eugeria te Almelo

Zwolle, juni Rapport van het hertoetsbezoek op 24 april 2014 aan verpleeghuis Eugeria te Almelo Zwolle, juni 204 Rapport van het hertoetsbezoek op 24 april 204 aan verpleeghuis Eugeria te Almelo Inhoud Inleiding. Aanleiding en belang.2 Doelstelling. Methode.4 Toetsingskader 4 2 Conclusies 5 2. Overzicht

Nadere informatie

GGD Twente. Conceptrapport Inspectie WPG Algemeen. Conclusie. Organisatie Locatie

GGD Twente. Conceptrapport Inspectie WPG Algemeen. Conclusie. Organisatie Locatie GGD Twente Conceptrapport Inspectie WPG 21-01-2016 Organisatie Locatie Omschrijving locaties zonder organisatie Erotheek Hengelo Winkel met erotische artikelen, seksbioscoop en darkroom. Adres Marktstraat

Nadere informatie

Rapport van het hertoetsbezoek op 17 maart 2015 aan Careyn De Plantage te Brielle

Rapport van het hertoetsbezoek op 17 maart 2015 aan Careyn De Plantage te Brielle Rapport van het hertoetsbezoek op 7 maart 205 aan Careyn De Plantage te Brielle Utrecht, mei 205 V00706 Rapport van het hertoetsbezoek aan Careyn De Plantage te Brielle op 7 maart 205 Inhoud Inleiding...

Nadere informatie

GGD Twente. Met de exploitant zijn de geconstateerde verbeterpunten besproken. Zij heeft aangegeven direct actie te ondernemen.

GGD Twente. Met de exploitant zijn de geconstateerde verbeterpunten besproken. Zij heeft aangegeven direct actie te ondernemen. GGD Twente Conceptrapport Inspectie Wet Publieke Gezondheid 23-02-2017 Organisatie Locatie Omschrijving locaties zonder organisatie Erotheek Hengelo Winkel met erotische artikelen, seksbioscoop en darkroom

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist voor GGD en

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist voor GGD en Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist voor GGD en Augustus 2012 Naam locatie Contactpersoon Datum Ingevuld door 1 Persoonlijke voorzorgsmaatregelen 1.1 Handhygiëne Er wordt alleen handalcohol

Nadere informatie

Bijlage 7. Reinigen en desinfecteren van een ruimte 1 waar een patie nt met (mogelijke) ebola is verbleven

Bijlage 7. Reinigen en desinfecteren van een ruimte 1 waar een patie nt met (mogelijke) ebola is verbleven Bijlage 7. Reinigen en desinfecteren van een ruimte 1 waar een patie nt met (mogelijke) ebola is verbleven Richtlijn voor het reinigen en desinfecteren van ruimten en materialen die in aanraking zijn geweest

Nadere informatie

Het opstellen van een bedrijfsplan, hoofdstuk hygiëne

Het opstellen van een bedrijfsplan, hoofdstuk hygiëne Het opstellen van een bedrijfsplan, hoofdstuk hygiëne Workshop GGD Amsterdam Janneke Verheijen augustus/september 2013 Vandaag Uitleg over bedrijfsplan hygiëne en de inspectie van de GGD Inhoud bedrijfsplan

Nadere informatie

6 Schoonmaakschema s en printklare instructies

6 Schoonmaakschema s en printklare instructies 6 Schoonmaakschema s en printklare instructies In dit hoofdstuk vindt u schoonmaakschema s en printklare werkinstructies voor het wassen en desinfecteren van de handen. Ook vindt u in dit hoofdstuk het

Nadere informatie

Rapport van het hertoetsbezoek op 8 maart 2017 aan Locatie de Brug Rudolf Steiner Zorg van de Raphaelstichting te Den Haag

Rapport van het hertoetsbezoek op 8 maart 2017 aan Locatie de Brug Rudolf Steiner Zorg van de Raphaelstichting te Den Haag Rapport van het hertoetsbezoek op 8 maart 207 aan Locatie de Brug Rudolf Steiner Zorg van de Raphaelstichting te Den Haag Utrecht, juli 207 VGR: 05042 Rapport van het herinspectiebezoek aan locatie de

Nadere informatie

Inspectierapport. Eroticashop Bowika. Haaksbergerstraat 183 7513 EC te Enschede. Inspecteur : I.J.M. Kleinherenbrink Datum : 12 juni 2012

Inspectierapport. Eroticashop Bowika. Haaksbergerstraat 183 7513 EC te Enschede. Inspecteur : I.J.M. Kleinherenbrink Datum : 12 juni 2012 Inspectierapport Eroticashop Bowika Haaksbergerstraat 183 7513 EC te Enschede Inspecteur : I.J.M. Kleinherenbrink Datum : 12 juni 2012 Rapport technische hygiënezorg juni 2010 Hygiënerapport voor Seksinrichtingen

Nadere informatie

Aflammeren in tijden van Q-koorts

Aflammeren in tijden van Q-koorts Aflammeren in tijden van Q-koorts Enkele adviezen: Laat bij het aflammeren geen mensen uit risicogroepen toe Draag tijdens het aflammeren speciale werkkleding: overall, rubberen laarzen en handschoenen

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist Ambulancediensten

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist Ambulancediensten Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist Ambulancediensten Augustus 2012 Naam locatie Contactpersoon Datum Ingevuld door 1 Persoonlijke hygiëne 1.1 Handhygiëne Er is een vaste alcoholdispenser

Nadere informatie

THEMA: HANDHYGIËNE: WAAROM, WIE EN WANNEER?

THEMA: HANDHYGIËNE: WAAROM, WIE EN WANNEER? THEMA: HANDHYGIËNE: WAAROM, WIE EN WANNEER? WAAROM? Per dag overlijden wereldwijd duizenden mensen aan zorg gerelateerde infecties. Handen zijn een vervoersmiddel voor ziekteverwekkende bacteriën en virussen.

Nadere informatie

Checklist: Reinigen en desinfecteren van instrumenten, apparaten en oppervlakken

Checklist: Reinigen en desinfecteren van instrumenten, apparaten en oppervlakken Checklist: Reinigen en desinfecteren van instrumenten, apparaten en oppervlakken Op je instrumenten, apparaten, materialen en oppervlakken kunnen zich vuil en schadelijke microorganismen (bacteriën, virussen,

Nadere informatie

Protocol Hygiëne & Voeding

Protocol Hygiëne & Voeding Protocol Hygiëne & Voeding Inhoudsopgave: Persoonlijke hygiëne Blz 3 Handen wassen Blz 4 Voeding Blz 5 Contact met dieren Blz 6 Bijlage: Checklist Hygiëne en Voeding 2 Persoonlijke hygiëne Hieronder staan

Nadere informatie

Protocol hygiëne Kinderopvang Bij Lotte

Protocol hygiëne Kinderopvang Bij Lotte Protocol hygiëne Kinderopvang Bij Lotte Bij Lotte hechten wij veel waarde aan hygiëne en veiligheid. Wij worden als kinderopvang gecontroleerd door de GGD en brandweer op zaken als hygiëne en veiligheid.

Nadere informatie

Voorkomen is beter dan Genezen

Voorkomen is beter dan Genezen Voorkomen is beter dan Genezen Micro organismen Resistentie Verspreiding & Veilig Werken Sylvia van Dijk-Salters, Deskundige Infectiepreventie UMC Utrecht Micro-organismen en verspreidingsweg Besmetting

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist Keukenhygiëne Woonvormen. Checklist gebaseerd op de Hygiënecode voor Woonvormen Januari

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist Keukenhygiëne Woonvormen. Checklist gebaseerd op de Hygiënecode voor Woonvormen Januari Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist Keukenhygiëne Woonvormen Checklist gebaseerd op de Hygiënecode voor Woonvormen Januari - 2007 Naam locatie Contactpersoon Datum Ingevuld door Checklist

Nadere informatie

Chemotherapie INTERNE GENEESKUNDE. Maatregelen thuis

Chemotherapie INTERNE GENEESKUNDE. Maatregelen thuis Chemotherapie Maatregelen thuis INTERNE GENEESKUNDE In deze folder leest u adviezen over beschermende maatregelen in de thuissituatie, nadat u een behandeling met cytostatica (chemotherapie) heeft gehad.

Nadere informatie

Deze informatie is bestemd voor patiënten met een mogelijke of aangetoonde MRSA besmetting.

Deze informatie is bestemd voor patiënten met een mogelijke of aangetoonde MRSA besmetting. Deze informatie is bestemd voor patiënten met een mogelijke of aangetoonde MRSA besmetting. Wat is MRSA? Staphylococcus aureus, is een bacterie die bij 20-60% van gezonde personen voorkomt op de huid.

Nadere informatie

Checklist. Voorbereiden V O N. Doen V O N. Nakijken V O N

Checklist. Voorbereiden V O N. Doen V O N. Nakijken V O N Werkwijzer Checklist Persoonlijke hygiëne Hoe zorg ik voor mijn persoonlijke hygiëne? Je werkt heel direct met mensen. Dan is het erg belangrijk dat je schoon en netjes gekleed bent. De cliënt vindt dat

Nadere informatie

Rapport van het hertoetsbezoek op 5 februari 2015 aan psychiatrisch verpleeghuis Dorestad te s-gravenhage. Utrecht, april 2015

Rapport van het hertoetsbezoek op 5 februari 2015 aan psychiatrisch verpleeghuis Dorestad te s-gravenhage. Utrecht, april 2015 Rapport van het hertoetsbezoek op 5 februari 05 aan psychiatrisch verpleeghuis Dorestad te s-gravenhage Utrecht, april 05 Rapport van het herinspectiebezoek aan Dorestad te s-gravenhage op 5 februari 05

Nadere informatie

Toezicht infectiepreventie en infectieziektebestrijding penitentiaire inrichtingen

Toezicht infectiepreventie en infectieziektebestrijding penitentiaire inrichtingen Toezicht infectiepreventie en infectieziektebestrijding penitentiaire inrichtingen 1. Inleiding De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (hierna: de inspectie) ziet toe op de naleving van een groot aantal

Nadere informatie

1 Protocol gezondheid

1 Protocol gezondheid Protocol gezondheid 1 2 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Handen wassen 3 3. Ziektes 4 4. Schoonmaken 5 5. Klimaat op de groep 5 6. Buitenspelen 5 7. Overig 6 Bijlage 7 3 1. Inleiding Omdat wij werken met een kwetsbare

Nadere informatie

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9 Handhygiëne Deze WIP richtlijn betreft de handhygiëne voor zover het niet gaat om operatieve ingrepen en voeding.

Nadere informatie

Werkdocument 31-08-2009. Hygiëneprotocol Grieppandemie Zuidwester

Werkdocument 31-08-2009. Hygiëneprotocol Grieppandemie Zuidwester Werkdocument 31-08-2009 Hygiëneprotocol Grieppandemie Zuidwester Betreft : Opgesteld door: Hygiëneprotocol Grieppandemie Zuidwester Werkgroep Grieppandemie Datum: 31 augustus 2009 Hygiëneprotocol Nieuwe

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist Psychiatrische instellingen. Januari 2011

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist Psychiatrische instellingen. Januari 2011 Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist Psychiatrische instellingen Januari 2011 Naam locatie Contactpersoon Datum Ingevuld door Checklist Psychiatrische instellingen Pagina 2 van 29 1 Persoonlijke

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Hygiënerichtlijn voor de uitvoering van jeugdgezondheidszorg Maart 2018

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Hygiënerichtlijn voor de uitvoering van jeugdgezondheidszorg Maart 2018 Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Hygiënerichtlijn voor de uitvoering van jeugdgezondheidszorg Maart 2018 Colofon De LCHV Hygiënerichtlijn voor de uitvoering van jeugdgezondheidszorg is in 2017 opgesteld.

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Hygiënerichtlijn voor Opvangcentra voor Dak- en Thuislozen en Sociale Pensions Maart 2014

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Hygiënerichtlijn voor Opvangcentra voor Dak- en Thuislozen en Sociale Pensions Maart 2014 Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Hygiënerichtlijn voor Opvangcentra voor Dak- en Thuislozen en Sociale Pensions Maart 2014 Colofon De Hygiënerichtlijn voor Opvangcentra voor Dak- en Thuislozen en

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Hygiënerichtlijn voor seksbedrijven. December 2013

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Hygiënerichtlijn voor seksbedrijven. December 2013 Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Hygiënerichtlijn voor seksbedrijven December 2013 Colofon De Hygiënerichtlijn voor Seksbedrijven (voorheen Hygiënerichtlijnen voor Seksinrichtingen) is in 2005 opgesteld

Nadere informatie

Permanente make-up en nazorg

Permanente make-up en nazorg Permanente make-up en nazorg Inhoud Toestemming... 3 Risico s van permanente make-up (PMU)... 3 Geen permanente make-up... 3 Het zetten van de permanente make-up... 4 Nazorg... 4 Nazorginstructie... 4

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Hygiënerichtlijn voor permanente make-up Juni 2014, met wijzigingen mei 2016

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Hygiënerichtlijn voor permanente make-up Juni 2014, met wijzigingen mei 2016 Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Hygiënerichtlijn voor permanente make-up Juni 2014, met wijzigingen mei 2016 WWW.DEPERMANENTMAKEUPSTUDIO.NL 8 Informatie voor de klant In dit hoofdstuk vindt u informatie

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Hygiënerichtlijn voor collectieve voorzieningen in COA-opvangcentra voor asielzoekers Maart 2016 Met wijzigingen Augustus 2017 Colofon De Hygiënerichtlijn voor collectieve

Nadere informatie

Inleiding. Algemeen. Blijvende bacteriën

Inleiding. Algemeen. Blijvende bacteriën Handhygiëne Inleiding Deze folder is bedoeld om u te informeren hoe u de overdracht van microorganismen, zoals bacteriën en virussen, kunt voorkomen. Uw handen wassen of desinfecteren zijn de belangrijkste

Nadere informatie

Utrecht, augustus Rapport van het inspectiebezoek op 16 juni 2017 aan Artemis Woonzorg Residence Het Witte Huis te Zetten

Utrecht, augustus Rapport van het inspectiebezoek op 16 juni 2017 aan Artemis Woonzorg Residence Het Witte Huis te Zetten Utrecht, augustus 207 Rapport van het inspectiebezoek op 6 juni 207 aan Artemis Woonzorg Residence Het Witte Huis te Zetten Rapport van het inspectiebezoek Resicende Het Wiite Huis te Zetten op 6 juni

Nadere informatie

Susan Welten, oktober 2016

Susan Welten, oktober 2016 Hygiëne beleid Susan Welten, oktober 2016 1. Hygiënebeleid Buitenschoolse opvang (BSO) Puk Binnen BSO Puk wordt de gangbare huishoudelijke hygiëne gehandhaafd. Het is belangrijk dat de omgeving waar de

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Hygiënerichtlijn voor arrestantenverblijven September 2015

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Hygiënerichtlijn voor arrestantenverblijven September 2015 Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Hygiënerichtlijn voor arrestantenverblijven September 2015 Colofon De Hygiënerichtlijn voor arrestantenverblijven is opgesteld 2010 en herzien in 2015. Aan de laatste

Nadere informatie

Handhygiëne: Waarom, Wie en Wanneer?

Handhygiëne: Waarom, Wie en Wanneer? Handhygiëne: Waarom, Wie en Wanneer? WAAROM? Per dag overlijden wereldwijd duizenden mensen aan zorggerelateerde infecties Handen zijn een vervoersmiddel voor ziekteverwekkende bacteriën Handhygiëne is

Nadere informatie

Hygiëne protocol Stichting Ut Kruumelke. Versie 4, januari 2018.

Hygiëne protocol Stichting Ut Kruumelke. Versie 4, januari 2018. Hygiëne protocol Stichting Ut Kruumelke. Versie 4, januari 2018. Waarom dit protocol? Veel van de regels die gelden op onze BSO liggen schriftelijk eigenlijk niet vast. Daarom dit protocol om toch een

Nadere informatie

Hygiëne/infectiepreventie

Hygiëne/infectiepreventie Hygiëne/infectiepreventie Hoe we ervoor zorgen dat u bij een verblijf in het ziekenhuis geen infectie oploopt. Van elke honderd patiënten, die in de Nederlandse ziekenhuizen worden opgenomen, lopen ongeveer

Nadere informatie

Rapport van het inspectiebezoek op 12 juni 2014 aan verpleeghuis Magnolia te Zoetermeer

Rapport van het inspectiebezoek op 12 juni 2014 aan verpleeghuis Magnolia te Zoetermeer Rapport van het inspectiebezoek op 12 juni 2014 aan verpleeghuis Magnolia te Zoetermeer Den Haag, juli 2014 V1002213 Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding en belang 3 1.2 Doelstelling 3 1.3 Methode 3 1.4

Nadere informatie

Handhygiëne bezoekers CWZ

Handhygiëne bezoekers CWZ Handhygiëne bezoekers CWZ 2 Deze folder is bedoeld om u te informeren hoe u door eenvoudige handelingen als het wassen of desinfecteren van de handen, de overdracht van micro-organismen (zoals bacteriën

Nadere informatie

Utrecht, Juli Rapport van het inspectiebezoek op 10 juni 2015 aan verpleeghuis De Stichtse Hof te Laren

Utrecht, Juli Rapport van het inspectiebezoek op 10 juni 2015 aan verpleeghuis De Stichtse Hof te Laren Utrecht, Juli 2015 Rapport van het inspectiebezoek op 10 juni 2015 aan verpleeghuis De Stichtse Hof te Laren Pagina 2 van 16 Inhoud 1 Inleiding 4 1.1 Aanleiding en belang 4 1.2 Doelstelling 4 1.3 Methode

Nadere informatie

Isolatie op de kinderafdeling

Isolatie op de kinderafdeling Isolatie op de kinderafdeling Uw kind is zojuist opgenomen in een isolatiekamer. Dit is noodzakelijk omdat uw kind een besmettelijke bacterie of virus bij zich draagt of omdat er een vermoeden daarvoor

Nadere informatie

Deel 6. Persoonlijke hygiëne

Deel 6. Persoonlijke hygiëne Goedgekeurd door: Pagina 1 van 8 Deel 6 Persoonlijke hygiëne Goedgekeurd door: Pagina 2 van 8 Inhoudsopgave deel 6 Persoonlijke hygiëne Pagina 1. DEFINITIE... 3 2. DOEL... 3 3. RICHTLIJNEN... 3 3.1 Algemeen...

Nadere informatie

Zwolle, januari 2014. Rapport van het inspectiebezoek op 1 november 2013 aan verpleeghuis De Weemelanden te Vriezenveen

Zwolle, januari 2014. Rapport van het inspectiebezoek op 1 november 2013 aan verpleeghuis De Weemelanden te Vriezenveen Zwolle, januari 204 Rapport van het inspectiebezoek op november 203 aan verpleeghuis De Weemelanden te Vriezenveen Inhoud Inleiding 3. Aanleiding en belang 3.2 Doelstelling 3.3 Methode 3.4 Toetsingskader

Nadere informatie

Protocol Hygiëne en gezondheid

Protocol Hygiëne en gezondheid Protocol Hygiëne en gezondheid Protocol Hygiëne en gezondheid Handen wassen: Zie protocol handen wassen Wondjes, blaasjes, pus: Pus/wondvocht wordt voordat het gaat lekken met een wattenstaafje gedept.

Nadere informatie

Protocol Geneesmiddelenverstrekking

Protocol Geneesmiddelenverstrekking 1 Protocol Geneesmiddelenverstrekking 2 Inhoud 1.Inleiding... 3 2. Toediening geneesmiddelen... 3 1.1. Geneesmiddelen zonder voorschrift... 3 1.2. Geneesmiddelen met voorschrift... 3 1.3. Aandachtspunten...

Nadere informatie

PROTOCOL TER PREVENTIE VAN BLOEDOVERDRAAGBARE AANDOENINGEN. Met instemming PGMR mei 2013 MET INSTEMMING

PROTOCOL TER PREVENTIE VAN BLOEDOVERDRAAGBARE AANDOENINGEN. Met instemming PGMR mei 2013 MET INSTEMMING PROTOCOL TER PREVENTIE VAN BLOEDOVERDRAAGBARE AANDOENINGEN Met instemming PGMR mei 2013 MET INSTEMMING INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 1 1 INLEIDING... 2 2 VOORKOMEN VAN BLOEDBLOEDCONTACT... 2 2.1 Specifieke

Nadere informatie

Checklist hygiëneadvies voor een zorginstelling bij een uitbraak van gastro-enteritis

Checklist hygiëneadvies voor een zorginstelling bij een uitbraak van gastro-enteritis Checklist hygiëneadvies voor een zorginstelling bij een uitbraak van gastro-enteritis Naam locatie: Bezoekadres: Naam contactpersoon: Datum: Ingevuld door: Voorbereiding op hygiëne advies bezoek Soort

Nadere informatie

Hygiënemaatregelen met betrekking tot de school

Hygiënemaatregelen met betrekking tot de school DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB HYGIENEMAATREGELEN 25 Hygiënemaatregelen met betrekking tot de school 1. Inleiding Het is niet mogelijk op elk moment te weten of er iemand op school aanwezig is, die een

Nadere informatie