VERZEKERINGEN - INFO VOOR CLUBS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERZEKERINGEN - INFO VOOR CLUBS"

Transcriptie

1 VERZEKERINGEN - INFO VOOR CLUBS Via deze weg willen we de clubs nog eens kort informeren omtrent verzekeringen, zodat 2019 een zo zorgeloos mogelijk jaar kan worden. Eerst zullen enkele praktische zaken nog even verduidelijkt worden aan de hand van vraag en antwoord. Daarna zal er aandacht besteed worden aan enerzijds de organisatie van evenementen en anderzijds de BA-uitbating. Lees dit zeker eens door! 1. Praktische zaken (vraag en antwoord) Blijven de tarieven van de verzekeringsmogelijkheden hetzelfde? Ja, de prijzen voor de verzekeringen blijven in 2019 hetzelfde als in Dat betekent dat de basis C-verzekering 17 kost, de I-uitbreiding 15, de L-uitbreiding 80, de P-uitbreiding 100 en de R-uitbreiding 25. Kan de verzekering in de loop van het jaar worden uitgebreid? Het is zeker mogelijk om je verzekering in de loop van het jaar uit te breiden. Daarvoor moet je als club een schriftelijke aanvraag indienen (bv. via mail naar melissa@vlp.be). De uitbreiding zal vervolgens door ons in orde gebracht worden. Zijn de leden reeds verzekerd indien ze hun lidmaatschap hebben betaald, maar hun lidkaart nog niet hebben ontvangen? Ja, leden van de clubs zijn meteen verzekerd van zodra ze het bedrag hebben betaald aan de club en de club hen geregistreerd heeft op VLPclubs. De lidkaart kan altijd even op zich laten wachten, maar het bezit ervan is dus geen voorwaarde om effectief verzekerd te zijn. Mogen wij als club meer lidgeld vragen aan hun leden dan de basis 17? Ja, clubs zijn vrij om meer te vragen dan het basisbedrag. Dit kan dan gezien worden als een clublidmaatschapsprijs. Ook mogen clubs systematisch het bedrag voor een CI-verzekering vragen aan de leden. Hiermee is immers een veel ruimer gebied van de paardensport gedekt in vergelijking met de C-verzekering. Hebben de lesgevers binnen mijn club een L-verzekering nodig? Dit is afhankelijk van het feit of de lesgevers enkel les geven in clubverband of ook privé. In het eerste geval is het voldoende om een C(I)-verzekering te nemen, aangezien het gaat om clubactiviteiten. Wanneer ze echter ook privé les geven, is het aangeraden een L-verzekering te nemen. Hiervoor is wel vereist dat ze VTSgediplomeerd zijn en enkel les geven aan VLP-leden. Hebben we als club een speciale verzekering nodig om op wedstrijd te gaan? Neen, op wedstrijd gaan kan gezien worden als een clubactiviteit en behoeft daarom geen extra verzekering. Het transport en de begeleiding ter plaatse vallen hier allen onder.

2 Wanneer moeten we als club een sportpromotionele activiteit aangeven? Wanneer je als club van plan bent een activiteit te organiseren teneinde de paardensport (of de club) meer bekendheid te geven, kan je dit bij VLP aangeven als een sportpromotionele activiteit. Voorbeelden hiervan zijn een opendeurdag/- weekend, een BBQ, een trekpaardenfeest, ponystand op de jaarmarkt, Voorwaarde is uiteraard dat de activiteit hoofdzakelijk gericht is op niet-leden. Bij dergelijke activiteit is de club gedekt tegen burgerlijke aansprakelijkheid en zijn de bezoekers ook verzekerd tegen lichamelijke ongevallen. Alsook zijn de personen die meehelpen aan deze clubactiviteit verzekerd tegen BA en LO, aangezien zij beschouwd kunnen worden als vrijwilligers. De sportpromotionele activiteit moet tijdig worden aangevraagd, zodat VLP de aanvraag kan goedkeuren. Wanneer moet er dan een dagverzekering aangevraagd worden als club? De dagverzekering is vooral bedoeld voor activiteiten waarbij de identiteit van de deelnemers op voorhand bekend is (is niet zo bij sportpromotionele activiteit). Het typevoorbeeld hierbij is een verjaardagsfeestje, waarbij het merendeel van de genodigden geen lid is van VLP. Een dagverzekering kost 2 per deelnemer per dag en 2,50 aan administratiekost voor de factuur. Een feestje met 6 deelnemers kost m.a.w. 14,50. Een dagverzekering kan maximaal voor 3 dagen genomen worden. Zijn vrijwilligers en verenigingswerkers in de club ook verzekerd in BA en LO? Ja, zowel vrijwilligers als verenigingswerkers zijn verzekerd in BA en LO. Wij vragen vanuit VLP wel om wat betreft deze personen zeker in orde te zijn met de fiscaalwettelijke bepalingen. Hierbij denken we aan maximale vergoedingen, het bijhouden van een register etc. Zijn er occasionele helpers bij clubactiviteiten (zoals ouders die eenmalig mee een ponywandeling begeleiden), kunnen zij ook beschouwd worden als vrijwilligers. Vergeet niet dat enkel clubs die het statuut van vzw of feitelijke vereniging hebben vrijwilligers en verenigingswerkers kunnen inzetten. De specifieke informatie omtrent deze twee statuten vind je in de brochures die VLP via haar nieuwsbrief verspreidt. Wat zit er precies in de 200 lidmaatschap die de clubs jaarlijks betalen aan VLP? Voor 200 per jaar ben je als club aangesloten bij VLP en kan je dan ook exclusief gebruik maken van al haar diensten en ondersteuningsmogelijkheden. Ook de clubverzekering is daar een heel belangrijk onderdeel van. Heel veel gevallen van BA worden gedekt door onze polissen. Dat is zeker het geval wanneer er schadegevallen zijn bij clubactiviteiten. Zijn er echter schadegevallen die onder de uitbating vallen van de manege (uitbreken van op stal staande paarden bijvoorbeeld), dan komt VLP hier niet in tussen. De clubverzekering die ressorteert onder de 200 lidmaatschapsprijs is enkel en alleen voor clubactiviteiten. Zie hieronder voor meer info omtrent een BA-uitbating kantine.

3 2. BA-Uitbating De waarborgen van het verzekeringscontract dat VLP heeft gesloten met Arena ten behoeve van de aangesloten clubs, zijn niet van toepassing op de uitbating van de maneges. Ook hebben ze geen toepassing op de niet-vlp-activiteiten van de clubs die verbonden zijn aan een manege en lid zijn van VLP. Voorbeelden hiervan zijn onder meer het stallen van de paarden, de verzorging van deze laatsten, het onderhoud van de installaties, Clubs/maneges nemen best hun voorzorgen daaromtrent door een verzekering BA-Uitbating aan te gaan bij een verzekeringsmaatschappij. Wat ook niet wordt gedekt door de clubverzekering is de uitbating van de clubkantine. Echter, daar kan VLP, in samenwerking met Arena, wel in een oplossing voorzien, namelijk de verzekeringsuitbreiding BA-Uitbating Kantine / Voedselvergiftiging. Deze verzekering is een verzekering die clubs kunnen aangaan om de burgerlijke aansprakelijkheidsrisico s, die gepaard gaan met de uitbating van de clubkantine, te dekken. Deze verzekering dekt aldus de risico s die zich kunnen voordoen bij de uitbating van de kantine. Inzonderheid wordt daarbij gedacht aan voedselvergiftiging. De verzekering BA-Uitbating Kantine is bedoeld voor clubs die voornamelijk onder het statuut van vzw of feitelijke vereniging ressorteren. Dit is geen absolute vereiste. Het belangrijkste vereiste is dat die clubkantine niet is uitgebouwd tot een taverne/restaurant/brasserie. Criteria die in aanmerking kunnen genomen worden om te bepalen of een clubkantine als dusdanig kan worden beschouwd, zijn: Openingsuren; Aanbod van eten en drinken; Andere criteria die situatieafhankelijk zijn. Maneges/clubs die hun kantine verder hebben uitgebouwd, zodat het niet meer beschouwd kan worden als een clubkantine, kunnen best een volledige manegepolis aangaan. In dergelijke polissen zit vaak een dekking voor risico s verbonden aan de uitbating van de uitgebouwde kantine. Deze polissen zijn niet te verkrijgen via VLP. Voor een forfaitaire jaarpremie van 25 kan je als club intekenen op deze polis. Lees zeker het intekenformulier volledig door, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Dat formulier kan je terugvinden op de website ( Kantine-Voedselvergiftiging/).

4 3. Organisatie van een evenement Burgerlijke aansprakelijkheid De burgerlijke aansprakelijkheid van de organisatie is automatisch verzekerd via de polis afgesloten door de federatie en waarborgt zowel de organisatie van de sportactiviteit (bv. jumping) als de niet-sportactiviteiten (bv. viplounges). De polis biedt eveneens dekking voor: De periode van opbouw en afbraak; voedselvergiftiging (voor zover het om een éénmalige activiteit gaat! Dit wil zeggen dat het hamburgerkraam dat er éénmalig staat wel gedekt is, maar de clubkantine, die op andere momenten eveneens open is, niet gedekt is door de gewone clubverzekering); de dekking voor schade veroorzaakt door vrijwilligers/verenigingswerkers, indien de organisatie daarmee werkt. Let wel, helpers van de cateraar met wie de organisatie een contract heeft gesloten horen daar niet bij. Indien de catering op het event wordt uitbesteed, wordt de burgerlijke aansprakelijkheid gedekt door de verzekering van de leverancier. Rechtsbijstand De polis, afgesloten door VLP, voorziet een dekking rechtsbijstand t.b.v per schadegeval. Deze waarborg kan nuttig zijn indien de organisatie zich wenst te keren tegen een aansprakelijke bij een gebeurlijk ongeval. Lichamelijke ongevallen voor de vrijwillige helpers Leden van de clubs, aangesloten bij VLP, zijn automatisch verzekerd voor een lichamelijk ongeval tijdens hun vrijwilligerswerk voor die club. VLP onderschreef bovendien een bijkomende dekking voor alle clubs teneinde de niet-leden eveneens te waarborgen voor lichamelijke ongevallen. De vrijwilligers-leden en niet-leden genieten hierbij van dezelfde waarborgen als de sportbeoefenaars. Lichamelijke ongevallen voor de sportbeoefenaars De deelnemers aan het event, met andere woorden de ruiters die lid zijn van VLP, genieten van een dekking lichamelijke ongevallen voor het geval dat zij een letsel oplopen tijdens hun deelname. Om de verschillende waarborgen te kennen, raden we aan onze polis door te nemen, terug te vinden op onze website ( Zowel de algemene als de bijzondere polisvoorwaarden vind je hier terug.

5 Schade door brand aan gebruikte goederen of gehuurde gebouwen Gehuurde tenten zijn bijzonder moeilijk te verzekeren tegen brand. De meest eenvoudige en goedkoopste oplossing is deze waarborg te onderschrijven bij de verhuurder van de tent zelf. Wat betreft andere schade aan gebruikte of gehuurde gebouwen/goederen is de eerste vereiste het nalezen van de huurovereenkomst en in het bijzonder de artikelen betreffende de verzekeringen. In het verzekeringscontract van de eigenaar/verhuurder zal meestal een afstand van verhaal tegenover de huurder voorzien worden, waardoor de huurder mee wordt verzekerd in de polis van de eigenaar. Indien dit niet het geval is, dient de organisatie zelf een dekking huuraansprakelijkheid te onderschrijven. Objectieve aansprakelijkheid (brand en ontploffing) Bij brand of ontploffing in een gelegenheid waar veel mensen aanwezig zijn, kunnen er veel slachtoffers vallen. Met de wet van 30 juli 1979 betreffende de preventie van brand en ontploffing heeft de overheid dan ook een verplichte verzekering tegen brand en ontploffing opgelegd. De uitbater wordt objectief aansprakelijk gesteld, wat betekent dat het slachtoffer hem kan aanspraken zonder een fout te moeten bewijzen. De wet beperkt deze objectieve aansprakelijkheid tot euro voor de lichamelijke schade en euro voor de stoffelijke schade. Deze beperking is van toepassing per schadegeval, onafhankelijk van het aantal slachtoffers. Een 25-tal inrichtingen vallen onder de toepassing van de wet. Een aantal daarvan zijn belangrijk voor de sportwereld: drankgelegenheden, wanneer de totale (voor het publiek toegankelijke) oppervlakte ten minste 50 m² bedraagt; polyvalente zalen voor o.m. voorstellingen, openbare vergaderingen en sportmanifestaties; sportzalen, stadions, opblaasbare structuren etc. Om de controle te vergemakkelijken, wordt voorzien dat de verzekeraar, bij het afsluiten van de verzekering, een attest aflevert aan de verzekeringsnemer. Een duplicaat van dit attest moet opgestuurd worden door de uitbater aan de burgemeester van de gemeente waar de inrichting is gevestigd. Sinds 30 juli 1979 is dit een verplichte verzekering. Dit is een verplichte dekking te onderschrijven bij de organisatie van een event (en is niet opgenomen in de polis die door VLP werd onderschreven). Arena biedt een evenementenpolis aan waarop clubs kunnen intekenen wanneer ze een evenement willen organiseren. Neem daarvoor rechtstreeks contact op met Arena. Houd bij het organiseren van evenementen naast bovenstaande ook rekening met andere verplichte voorwaarden, zoals bv. het betalen van SABAM, auteursrecht en naburige rechten.

6 Samenwerking tussen meerdere vzw s Indien meerdere vzw s of feitelijke verenigingen samenwerken aan een evenement, dient er duidelijkheid te zijn over welke vrijwilligers werken voor welke vzw en welke vzw de verantwoordelijkheid draagt. Zeker bij ongevallen met BA en LO is het een groot voordeel als alle vrijwilligers zijn opgelijst in een vrijwilligersregister, zodat er zeker geen discussie kan ontstaan. Dit is vooral van belang in het geval dat er meerdere vzw s samenwerken aan één en hetzelfde onderdeel van een evenement. Wanneer er echter een evenement staat gepland waarbij één vzw zich bezighoudt met het paardensportgedeelte, is het uiteraard wel duidelijk waar de verantwoordelijkheid ligt in het geval er iets gebeurt bij de paarden. Voor meer informatie rond verzekeringen: bram@vlp.be / 09/

Verzekering Sportfederaties

Verzekering Sportfederaties Verzekering Sportfederaties Leden Polissen L.O. 1.116.440 / A B.A. 1.116.441 / A R.B. 1.116.441/1 Niet-leden Polissen L.O. 1.116.440 / B B.A. 1.116.441 / B BIJZONDERE VOORWAARDEN Verzekeringnemer VLAAMSE

Nadere informatie

Verzekering Sportfederaties

Verzekering Sportfederaties Verzekering Sportfederaties Leden Polissen L.O. 1.116.440 / A + H B.A. 1.116.441 / A R.B. 1.116.441/1 Niet-leden Polissen L.O. 1.116.440 / B B.A. 1.116.441 / B BIJZONDERE VOORWAARDEN Verzekeringnemer VLAAMSE

Nadere informatie

Verzekering Sportfederaties

Verzekering Sportfederaties Verzekering Sportfederaties Leden Polissen L.O. 1.114.312 / A B.A. 1.114.313 / A R.B. 1.114.313/1 Niet-leden Polissen L.O. 1.114.312 / B B.A. 1.114.313 / B BIJZONDERE VOORWAARDEN Verzekeringnemer VLAAMSE

Nadere informatie

Verzekering Sportfederaties

Verzekering Sportfederaties Verzekering Sportfederaties Leden Polissen L.O. 1.116.440 / A B.A. 1.116.441 / A R.B. 1.116.441/1 Niet-leden Polissen L.O. 1.116.440 / B B.A. 1.116.441 / B BIJZONDERE VOORWAARDEN Verzekeringnemer VLAAMSE

Nadere informatie

Verzekering Sportfederaties

Verzekering Sportfederaties Verzekering Sportfederaties Leden Polissen L.O. 1.102.192 / A B.A. 1.102.193 / A C/39.000 Niet-leden Polissen L.O. 1.102.192 / B B.A. 1.102.193 / B BIJZONDERE VOORWAARDEN Verzekeringnemer REDFED - VLAAMSE

Nadere informatie

UW SPORTVERZEKERING. Infovergadering Sport & Verzekering Sporthotel / Gent Eddy Van den Bosch

UW SPORTVERZEKERING. Infovergadering Sport & Verzekering Sporthotel / Gent Eddy Van den Bosch UW SPORTVERZEKERING Infovergadering Sport & Verzekering 18.04.2017 Sporthotel / Gent Eddy Van den Bosch De globale context De polis afgesloten door de federatie Andere mogelijke verzekeringen De vrijwilligerswet

Nadere informatie

Verzekering Sportfederaties

Verzekering Sportfederaties Verzekering Sportfederaties Leden Polissen L.O. 1.120.317 / A B.A. 1.120.318 / A Code Client: 43.100 Niet-leden Polissen L.O. 1.120.317 / B B.A. 1.120.318 / B BIJZONDERE VOORWAARDEN Verzekeringnemer VVV

Nadere informatie

I. VERZEKERING PERSOONLIJKE ONGEVALLEN EN BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID

I. VERZEKERING PERSOONLIJKE ONGEVALLEN EN BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID OVERZICHT en DOEL I. VERZEKERING PERSOONLIJKE ONGEVALLEN EN BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID De bijdrage voor deze verzekering zit inbegrepen in het lidgeld en is geldig voor alle clubs en leden welke aangesloten

Nadere informatie

UW SPORTVERZEKERING. Infovergadering Sport & Verzekering HALESTRA Ruitersclub 25.01.2013 Aalter Eddy Van den Bosch

UW SPORTVERZEKERING. Infovergadering Sport & Verzekering HALESTRA Ruitersclub 25.01.2013 Aalter Eddy Van den Bosch UW SPORTVERZEKERING Infovergadering Sport & Verzekering HALESTRA Ruitersclub 25.01.2013 Aalter Eddy Van den Bosch De globale context De polis afgesloten door de federatie Andere mogelijke verzekeringen

Nadere informatie

Verzekering Sportfederaties

Verzekering Sportfederaties Verzekering Sportfederaties Leden Polissen L.O. 1.102.170 / A + H B.A. 1.102.171 / A R.B. 1.102.171 / 1 Niet-leden Polissen L.O. 1.102.170 / B B.A. 1.102.171 / B BIJZONDERE VOORWAARDEN Verzekeringnemer

Nadere informatie

I. VERZEKERING LICHAMELIJKE ONGEVALLEN EN BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID

I. VERZEKERING LICHAMELIJKE ONGEVALLEN EN BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID OVERZICHT en DOEL I. VERZEKERING LICHAMELIJKE ONGEVALLEN EN BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID De bijdrage voor deze verzekering zit inbegrepen in het lidgeld en is geldig voor alle clubs en leden welke aangesloten

Nadere informatie

UW SPORTVERZEKERING. Infovergadering Sport & Verzekering 4 oktober 2010 BLOSO-Centrum / Hazewinkel

UW SPORTVERZEKERING. Infovergadering Sport & Verzekering 4 oktober 2010 BLOSO-Centrum / Hazewinkel UW SPORTVERZEKERING Infovergadering Sport & Verzekering 4 oktober 2010 BLOSO-Centrum / Hazewinkel De globale context De polis afgesloten door de federatie De statistieken Andere mogelijke verzekeringen

Nadere informatie

A R E N A The Name in Sports Insurance

A R E N A The Name in Sports Insurance Verzekering Sportfederaties Leden Polissen Niet-leden Polissen L.O. 1.115.792 A B.A. 1.115.793 A R.B. 1.115.793/1 L.O. 1.115.792 B B.A. 1.115.793 B R.B. 1.115.793/1 BIJZONDERE VOORWAARDEN Verzekeringnemer

Nadere informatie

Verzekering (reddings)boten

Verzekering (reddings)boten Verzekering (reddings)boten Elke decretaal erkende sportfederatie, zoals de Vlaamse Reddingsfederatie vzw (RedFed), is verplicht de deelnemende sport-beoefenaars te verzekeren. Dit voor wat betreft de

Nadere informatie

LICHAMELIJKE ONGEVALLEN - 1.113.634 BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID - 1.113.635 RECHTSBIJSTAND - 1.113.635/1

LICHAMELIJKE ONGEVALLEN - 1.113.634 BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID - 1.113.635 RECHTSBIJSTAND - 1.113.635/1 P A R A N T E E vzw LICHAMELIJKE ONGEVALLEN - 1.113.634 BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID - 1.113.635 RECHTSBIJSTAND - 1.113.635/1 WELKE ZIJN DE VERZEKERDE ACTIVITEITEN? Alle sportdisciplines beheerd en gereglementeerd

Nadere informatie

Verzekeringen Vlaamse Basketballiga vzw

Verzekeringen Vlaamse Basketballiga vzw Verzekeringen Vlaamse Basketballiga vzw Ethias Powerpoint presentations Verzekeringen die automatisch verworven zijn bij de VBL Verzekeringen afgesloten door VBL waarop clubs tegen betaling kunnen intekenen

Nadere informatie

Verzekeringen Wandelsport Vlaanderen vzw

Verzekeringen Wandelsport Vlaanderen vzw Verzekeringen Industrielaan 11 bus 3 9990 Maldegem tel. 050/40 51 40 Bedrijfsstraat 10 bus 3-3500 Hasselt tel. 011/24 78 20 verzekeringen@wandelsport.be www.wandelsportvlaanderen.be Verzekeringen Wandelsport

Nadere informatie

Betreft: Vlaamse Karate Federatie sluit nieuwe verzekering af met Ethias

Betreft: Vlaamse Karate Federatie sluit nieuwe verzekering af met Ethias VLAAMSE KARATE FEDERATIE vzw Wetteren, 12 december 2017 Betreft: sluit nieuwe verzekering af met Ethias Geachte clubsecretaris, In 2017 heeft VKF opnieuw onderhandeld met diverse verzekeringsmaatschappijen,

Nadere informatie

DAG VAN DE SPORTCLUBBESTUURDER

DAG VAN DE SPORTCLUBBESTUURDER DAG VAN DE SPORTCLUBBESTUURDER Sessie Wegwijs in verzekeringen voor sportclubs Wilrijk - 9 oktober 2010 Campus Drie Eiken Universiteit Antwerpen Eddy Van Den Bosch Het sportlandschap in Vlaanderen Decreet

Nadere informatie

Verzekering Sportfederaties

Verzekering Sportfederaties Verzekering Sportfederaties Leden Polissen L.O. 1.113.634 / A B.A. 1.113.635 / A R.B. 1.113.635 / 1 Niet-leden Polissen L.O. 1.113.634 / B B.A. 1.113.635 / B R.B. 1.113.635 / 1 BIJZONDERE VOORWAARDEN Verzekeringnemer

Nadere informatie

DAG VAN DE SPORTCLUBBESTUURDER

DAG VAN DE SPORTCLUBBESTUURDER DAG VAN DE SPORTCLUBBESTUURDER Sessie Wegwijs in verzekeringen voor sportclubs Brugge - 18 juni 2016 Hogeschool VIVES Campus Brugge Eddy Van Den Bosch Het sportlandschap in Vlaanderen Decreet 13.07.2001

Nadere informatie

The Name in Sports Insurance

The Name in Sports Insurance Verzekering Sportfederaties Leden Polissen Niet-leden Polissen L.O. 1.102.184 A B.A. 1.102.185 A L.O. B.A. 1.102.184 B 1.102.185 B ADMINISTRATIEF BIJVOEGSEL Verzekeringnemer V.C.H.H.D. - AFDELING V.V.H.V.

Nadere informatie

VERZEKERINGEN VOOR SPORTCLUBS. Kempische Verzekeringskring 22 januari 2008 Eddy Van Den Bosch

VERZEKERINGEN VOOR SPORTCLUBS. Kempische Verzekeringskring 22 januari 2008 Eddy Van Den Bosch VERZEKERINGEN VOOR SPORTCLUBS Kempische Verzekeringskring 22 januari 2008 Eddy Van Den Bosch Het sportlandschap m.b.t. verzekeringen Clubs aangesloten bij een erkende bond Clubs aangesloten bij een niet-erkende

Nadere informatie

Wegwijs in verzekeringen voor federaties en sportclubs. 30 april 2019 Den Eyck - Kasterlee Eddy Van Den Bosch

Wegwijs in verzekeringen voor federaties en sportclubs. 30 april 2019 Den Eyck - Kasterlee Eddy Van Den Bosch Wegwijs in verzekeringen voor federaties en sportclubs 30 april 2019 Den Eyck - Kasterlee Eddy Van Den Bosch Het sportlandschap in Vlaanderen Decreet 10.06.2016 Uitvoeringsbesluit 16.09.2016 De minimumwaarborgen

Nadere informatie

VERZEKERINGEN. herfst 2016 Bart Hannes

VERZEKERINGEN. herfst 2016 Bart Hannes VERZEKERINGEN herfst 2016 Bart Hannes 1 Verzekeringen I. Wat en wie is verzekerd via VBL vzw? I.1. Burgerlijke aansprakelijkheid I.2. Lichamelijke ongevallen II. Oplossingen voor niet verzekerde risico

Nadere informatie

UW SPORTVERZEKERING. Wegwijs in de nieuwe verzekeringspolis. Infovergadering 24 oktober 2015 De Graanmaat - St-Niklaas Eddy Van Den Bosch

UW SPORTVERZEKERING. Wegwijs in de nieuwe verzekeringspolis. Infovergadering 24 oktober 2015 De Graanmaat - St-Niklaas Eddy Van Den Bosch UW SPORTVERZEKERING Wegwijs in de nieuwe verzekeringspolis Infovergadering 24 oktober 2015 De Graanmaat - St-Niklaas Eddy Van Den Bosch Het sportlandschap in Vlaanderen Decreet 13.07.2001 Uitvoeringsbesluiten

Nadere informatie

VERZEKERINGSPOLIS REDFED PRAKTISCH GEZIEN EEN OVERZICHT

VERZEKERINGSPOLIS REDFED PRAKTISCH GEZIEN EEN OVERZICHT VERZEKERINGSPOLIS REDFED PRAKTISCH GEZIEN EEN OVERZICHT REDFED - VLAAMSE REDDINGSFEDERATIE VZW Elke decretaal erkende sportfederatie, zoals de Vlaamse Reddingsfederatie vzw (RedFed), is verplicht de deelnemende

Nadere informatie

Verzekering Sportfederaties

Verzekering Sportfederaties Verzekering Sportfederaties Leden Polissen L.O. 1.113.634 / A B.A. 1.113.635 / A R.B. 1.113.635 / 1 Niet-leden Polissen L.O. 1.113.634 / B B.A. 1.113.635 / B R.B. 1.113.635 / 1 BIJZONDERE VOORWAARDEN Verzekeringnemer

Nadere informatie

Waarborg burgerlijke aansprakelijkheid (BA)

Waarborg burgerlijke aansprakelijkheid (BA) rd e k e z r e v d Goe w jeugdhuis at van jou Polissen op ma Inleiding Als je een jeugdhuis wil uitbaten, is het soms nodig om meer dan de wettelijk verplichte verzekeringen af te sluiten. Zeker als het

Nadere informatie

Verzekering Sportfederaties

Verzekering Sportfederaties Verzekering Sportfederaties Leden Polissen L.O. 1.116.925 / A B.A. 1.116.926 / A Niet-leden Polissen L.O. 1.116.925 / B B.A. 1.116.926 / B BIJZONDERE VOORWAARDEN Verzekeringnemer VLAAMSE BADMINTON LIGA

Nadere informatie

Verzekeringen. Koor&Stem vzw. Organisatie voor vocale muziek

Verzekeringen. Koor&Stem vzw. Organisatie voor vocale muziek Verzekeringen Koor&Stem vzw Zirkstraat 36 2000 Antwerpen Telefoon: 03 237 96 43 Fax: 03 248 16 05 E-mail: info@koorenstem.be Website: www.koorenstem.be Verzekeringsdossier 1/5 BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID

Nadere informatie

UW SPORTVERZEKERING. Infovergadering Sport & Verzekering 24 april 2014 Europahotel / Gent

UW SPORTVERZEKERING. Infovergadering Sport & Verzekering 24 april 2014 Europahotel / Gent UW SPORTVERZEKERING Infovergadering Sport & Verzekering 24 april 2014 Europahotel / Gent De globale context De polis afgesloten door de federatie Andere mogelijke verzekeringen De vrijwilligerswet De vrijwilliger

Nadere informatie

EVENEMENTENVERZEKERING

EVENEMENTENVERZEKERING Blz. 1 van 6 Datum opmaak: VERZEKERINGNEMER Naam * Adres * Taal: Land: Nederlands België BEMIDDELAAR Bemiddelaarsnummer: Referte Bemiddelaar: FSMA-nummer: ALGEMENE INFO Doelgroep: de polis evenementen

Nadere informatie

Verzekering Sportfederaties

Verzekering Sportfederaties Verzekering Sportfederaties Leden Polissen L.O. 1.116.530.R / A B.A. 1.116.531.R / A Niet-leden Polissen L.O. 1.116.530.R / B B.A. 1.116.531.R / B BIJZONDERE VOORWAARDEN Verzekeringnemer VOETBALFEDERATIE

Nadere informatie

Verzekeringen: Goede raad voor al wie met paarden omgaat

Verzekeringen: Goede raad voor al wie met paarden omgaat Verzekeringen: Goede raad voor al wie met paarden omgaat Hoewel dit niet wettelijk verplicht is, doen alle eigenaars, gebruikers en houders van een paard er goed aan een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid

Nadere informatie

De aansprakelijkheid voor schade aan goederen.

De aansprakelijkheid voor schade aan goederen. De aansprakelijkheid voor schade aan goederen. 1 POTJE BREKEN, POTJE BETALEN. Potje breken, potje betalen is de titel van een brochure van Assuralia, de Belgische beroepsvereniging voor verzekeringsondernemingen.

Nadere informatie

INFORMATIENOTA. Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger. info@jcpingie.be / www.jcpingie.be

INFORMATIENOTA. Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger. info@jcpingie.be / www.jcpingie.be INFORMATIENOTA Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger 1. Organisatie/jeugdhuis Jeugdcentrum Pingie vzw Adres Hertstraat 98 9473 Welle - Denderleeuw e-mail / website info@jcpingie.be

Nadere informatie

KBC POLIS HANDEL EN DIENSTEN

KBC POLIS HANDEL EN DIENSTEN KBC POLIS HANDEL EN DIENSTEN De Polis Handel en diensten beschermt de verzekerde(n) tegen allerlei risico s in zijn beroepsleven. De verzekering is bestemd voor kleinhandelszaken. Verzekeringen Wat kan

Nadere informatie

Verzekering Sportfederaties

Verzekering Sportfederaties Verzekering Sportfederaties Leden Polissen L.O. 1.113.634 / A B.A. 1.113.635 / A R.B. 1.113.635 / 1 Niet-leden Polissen L.O. 1.113.634 / B B.A. 1.113.635 / B R.B. 1.113.635 / 1 BIJZONDERE VOORWAARDEN Verzekeringnemer

Nadere informatie

Verenigingen en VZW s Cover

Verenigingen en VZW s Cover Verzekeraar Verzekeringnemer Belfius Insurance NV VLAMO VZW 8 BIJLOKEKAAI 9000 GENT Belangrijke data Begindatum 01 januari 2015 Einddatum 31 december 2015 Jaarvervaldag 1 januari Duurtijd: De polis heeft

Nadere informatie

Verzekering Sportfederaties

Verzekering Sportfederaties Verzekering Sportfederaties Leden Polissen Niet-leden Polissen L.O. B.A. 1.102.606 / A 1.102.607 / A L.O. B.A. 1.102.606 / B 1.102.607 / B BIJZONDERE VOORWAARDEN Verzekeringnemer VLAAMSE SCHAAKFEDERATIE

Nadere informatie

VLAAMSE ROEILIGA vzw VERZEKERINGEN. Bart Hannes 23 oktober 2013

VLAAMSE ROEILIGA vzw VERZEKERINGEN. Bart Hannes 23 oktober 2013 VLAAMSE ROEILIGA vzw VERZEKERINGEN Bart Hannes 23 oktober 2013 1 Sport beoefenen Sportactiviteiten organiseren = Risico s nemen. Beschermen tegen risico s = Preventie Verzekeren Verzekeringen I. Burgerlijke

Nadere informatie

Veelgestelde vragen verzekeringen CLUBWERKING

Veelgestelde vragen verzekeringen CLUBWERKING Veelgestelde vragen verzekeringen CLUBWERKING Welke CLUBactiviteiten komen in aanmerking voor verzekering? Alle activiteiten die als normale activiteit van uw sportclub kunnen worden beschouwd. Worden

Nadere informatie

WAARVOOR IS EEN LID VAN FOS OPEN SCOUTING VERZEKERD? HOE EEN LID VERZEKEREN? WAARVOOR IS EEN LID VAN FOS OPEN SCOUTING NIET VERZEKERD?

WAARVOOR IS EEN LID VAN FOS OPEN SCOUTING VERZEKERD? HOE EEN LID VERZEKEREN? WAARVOOR IS EEN LID VAN FOS OPEN SCOUTING NIET VERZEKERD? HOE EEN LID VERZEKEREN? WAARVOOR IS EEN LID VAN FOS OPEN SCOUTING VERZEKERD? 2 1 WAARVOOR IS EEN LID VAN FOS OPEN SCOUTING NIET VERZEKERD? 3 IEMAND KOMT EEN ONGEVAL OF SCHADEGEVAL TEGEN TIJDENS OF OP WEG

Nadere informatie

Fédération des ONG de coopération au développement. Samenaankoop verzekeringen

Fédération des ONG de coopération au développement. Samenaankoop verzekeringen Fédération des ONG de coopération au développement Samenaankoop verzekeringen Group Casier Opdracht tot samenaankoop verzekeringen Werkwijze en lastenboek Marktonderzoek Voordelen samenaankoop Voordelig

Nadere informatie

Verzekering Sportfederaties

Verzekering Sportfederaties Verzekering Sportfederaties Leden Polissen L.O. 2.113.636 / A B.A. 2.113.637 / A R.B. 2.113.637/1 C/18.700 Niet-leden Polissen L.O. 2.113.636 / B B.A. 2.113.637 / B R.B. 2.113.637/1 BIJZONDERE VOORWAARDEN

Nadere informatie

2. De club/federatie voorziet een ongevalaangifteformulier. (ook te downloaden op VWB website)

2. De club/federatie voorziet een ongevalaangifteformulier. (ook te downloaden op VWB website) WAT VERSTAAT MEN ONDER HET BEGRIP ONGEVAL Onder ongeval wordt verstaan : een plotse gebeurtenis waarvan de oorzaak of een van de oorzaken buiten het organisme van het slachtoffer ligt en die een lichamelijk

Nadere informatie

VLAAMSE JUDOFEDERATIE vzw WEGWIJS IN DE ONGEVALLENPOLIS VJF. Bart Hannes september 2013

VLAAMSE JUDOFEDERATIE vzw WEGWIJS IN DE ONGEVALLENPOLIS VJF. Bart Hannes september 2013 VLAAMSE JUDOFEDERATIE vzw WEGWIJS IN DE ONGEVALLENPOLIS VJF Bart Hannes september 2013 1 Sport beoefenen Sportactiviteiten organiseren = Risico s nemen. Beschermen tegen risico s = Preventie Verzekeren

Nadere informatie

Verzekering Sportfederaties

Verzekering Sportfederaties Verzekering Sportfederaties Leden Polissen L.O. 1.115.792 / A B.A. 1.115.793 / A R.B. 1.115.793 / 1 Niet-leden Polissen L.O. 1.115.792 / B B.A. 1.115.793 / B R.B. 1.115.793 / 1 BIJZONDERE VOORWAARDEN Verzekeringnemer

Nadere informatie

Gemeente Kasterlee verenigingen en vrijwilligers UW VERENIGING GOED VERZEKERD?

Gemeente Kasterlee verenigingen en vrijwilligers UW VERENIGING GOED VERZEKERD? Gemeente Kasterlee verenigingen en vrijwilligers UW VERENIGING GOED VERZEKERD? 1 2 Wat is een vrijwilligersorganisatie? Géén commerciële ondernemingen WEL - rechtspersonen van publiek recht zonder winstoogmerk

Nadere informatie

Verenigingen en VZW s cover

Verenigingen en VZW s cover Verzekeraar Verzekeringnemer BELFIUS INSURANCE VLAAMSE HOCKEY LIGA (VHL) CHARLES SCHALLER LAAN 52 1160 OUDERGHEM Begindatum 1 september 2019 Polisvoorwaarden DE ALGEMENE VOORWAARDEN met referentie 0037-VERAS/N-032012

Nadere informatie

verzekering vrijwilligerswerk

verzekering vrijwilligerswerk verzekering vrijwilligerswerk Inleiding Vrijwilligerswerk is niet weg te denken uit onze samenleving. Het vult het werk van beroepskrachten perfect aan en het verhoogt de onderlinge solidariteit in de

Nadere informatie

Mis de train niet: tewerkstelling en fiscaliteit in de paardensport. Evert Van Mele Accountant Belastingconsulent EQUI CONSULT

Mis de train niet: tewerkstelling en fiscaliteit in de paardensport. Evert Van Mele Accountant Belastingconsulent EQUI CONSULT Mis de train niet: tewerkstelling en fiscaliteit in de paardensport Evert Van Mele Accountant Belastingconsulent EQUI CONSULT INHOUD Fiscaal gunstregime lesgevers Aansprakelijkheden Nadelen van illegale

Nadere informatie

Verzekering Sportfederaties

Verzekering Sportfederaties Verzekering Sportfederaties Leden Polissen L.O. 1.116.755 / A B.A. 1.116.756 / A R.B. 1.116.756/1 Niet-leden Polissen L.O. 1.116.755 / B B.A. 1.116.756 / B BIJZONDERE VOORWAARDEN Verzekeringnemer KONINKLIJKE

Nadere informatie

Infobundel: clublidmaatschap In the age of information Ignorance is a choice!

Infobundel: clublidmaatschap In the age of information Ignorance is a choice! Infobundel: clublidmaatschap 2017 In the age of information Ignorance is a choice! 1 Inhoud Inleiding op het clublidmaatschap 2017... 3 1. Voorwaarden m.b.t het VLP-clublidmaatschap 2017... 4 2. De voordelen

Nadere informatie

Wat te doen bij een ongeval?

Wat te doen bij een ongeval? Wat te doen bij een ongeval? Voor de collectieve polis renners zijn dat de federatie en haar afdelingen/clubs, de inrichters en aangestelden, vrijwilligers, koersdirecteurs, de vergunninghouders sportbeoefenaars

Nadere informatie

Verenigingen en verzekeringen

Verenigingen en verzekeringen Verenigingen en verzekeringen Verenigingen die nationaal of gewestelijk zijn gestructureerd / Verenigingen die los staan van een koepel Wettelijk verplichte verzekeringen / Niet wettelijk verplichte verzekeringen

Nadere informatie

Goed verzekerd. Polissen op maat van jouw jeugdhuis

Goed verzekerd. Polissen op maat van jouw jeugdhuis Goed verzekerd Polissen op maat van jouw jeugdhuis Inleiding Als je een jeugdhuis wil uitbaten, is het soms nodig om meer dan de wettelijk verplichte verzekeringen af te sluiten. Zeker als het financiële

Nadere informatie

I. VERZEKERING LICHAMELIJKE ONGEVALLEN EN BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID

I. VERZEKERING LICHAMELIJKE ONGEVALLEN EN BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID OVERZICHT en DOEL I. VERZEKERING LICHAMELIJKE ONGEVALLEN EN BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID De bijdrage voor deze verzekering zit inbegrepen in het lidgeld en is geldig voor alle clubs en leden welke aangesloten

Nadere informatie

Polis /0800 POLIS VLAAMSE SPORTFEDERATIES. Bijzondere voorwaarden blz. 1 WAVERSEBAAN OUD-HEVERLEE

Polis /0800 POLIS VLAAMSE SPORTFEDERATIES. Bijzondere voorwaarden blz. 1 WAVERSEBAAN OUD-HEVERLEE Bijzondere voorwaarden blz. 1 Verzekeringnemer: LANDELIJKE RIJVERENIGINGEN VZW WAVERSEBAAN 99 3050 OUD-HEVERLEE Begindatum Vervaldag Duur 27/02/2009 01/01 1 jaar Jaarlijkse premiebetaling Het contract

Nadere informatie

Infobrochure Verzekeringen

Infobrochure Verzekeringen Infobrochure Verzekeringen Industrielaan 11 bus 3 9990 Maldegem tel. 050/40 51 40 Bedrijfsstraat 10 bus 3-3500 Hasselt tel. 011/24 78 20 verzekeringen@wandelsport.be www.wandelsportvlaanderen.be 2 Verzekeringen

Nadere informatie

POLIS EVENEMENTEN. Doelgroep

POLIS EVENEMENTEN. Doelgroep Doelgroep Deze polis is bestemd voor evenementen met een tijdelijk karakter waarvan de organisatie niet tot de bedrijfsactiviteit van de organisator behoort. Met deze polis richten wij ons dus vooral tot

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER Fuiven in Wevelgem. Deze aanvraag moet minstens 2 maanden vóór aanvang van de activiteit ingediend worden!!

AANVRAAGFORMULIER Fuiven in Wevelgem. Deze aanvraag moet minstens 2 maanden vóór aanvang van de activiteit ingediend worden!! AANVRAAGFORMULIER Fuiven in Wevelgem Deze aanvraag moet minstens 2 maanden vóór aanvang van de activiteit ingediend worden!! Fuifloket jeugddienst Cultuurpad 1 8560 Wevelgem Tel: 056/433 553 william.devoldere@wevelgem.be

Nadere informatie

1-Dagverzekeringen Versie 2012

1-Dagverzekeringen Versie 2012 1-Dagverzekeringen Versie 2012 1. Inleiding Beste lezer, In samenwerking met onze partners FROS (amateursportfederatie) en ARENA (de verzekeringsmaatschappij) kan Airsoft Alliantie België vzw een verzekering

Nadere informatie

VERZEKERINGWIJZER. 3. Het is de taak van de clubverantwoordelijke om de informatie m.b.t. de verzekeringen door te geven aan de leden.

VERZEKERINGWIJZER. 3. Het is de taak van de clubverantwoordelijke om de informatie m.b.t. de verzekeringen door te geven aan de leden. Inleiding en belangrijke tips De door KVV onderschreven polis is volgens verzekeringsmaatschappij Arena één van de meest uitgebreide polissen op de Belgische verzekeringsmarkt voor sportfederaties. De

Nadere informatie

Verzekering Sportfederaties

Verzekering Sportfederaties Verzekering Sportfederaties Leden Polissen L.O. 1.102.172 / A B.A. 1.102.173 / A R.B. 1.102.173 / 1 BIJSTAND BUITENLAND 2.009.718/010 Niet-leden Polissen L.O. 1.102.172 / B B.A. 1.102.173 / B BIJZONDERE

Nadere informatie

G O E D V E R Z E K E R D?!?

G O E D V E R Z E K E R D?!? G O E D V E R Z E K E R D?!? GOED VERZEKERD?!? Als je een jeugdhuis wil uitbaten, is het soms nodig om meer dan de wettelijk verplichte verzekeringen af te sluiten. Zeker als het financiële risico hoog

Nadere informatie

Verzekering sport en ontspanning

Verzekering sport en ontspanning Betreft: verzekering leden en niet-leden Bijvoegsel 11 Verlenging met 4 jaar vanaf 01.01.2017 + integratie van polis 11/1521.470 van de niet-leden Verzekeraar Verzekeringen n.v. Verzekeringnemer VLAAMS

Nadere informatie

OVEREENKOMST EIGENAAR-HUURDER (BRAND WONINGEN)

OVEREENKOMST EIGENAAR-HUURDER (BRAND WONINGEN) 720-1 OVEREENKOMST EIGENAAR-HUURDER (BRAND WONINGEN) Inleiding De overeenkomst «Eigenaar - huurder» is niet enkel voorbehouden aan de leden van Assuralia. Alle verzekeringsondernemingen, lid of niet van

Nadere informatie

Koor- en dirigentendag. Studiedag 17/09/2011

Koor- en dirigentendag. Studiedag 17/09/2011 Koor- en dirigentendag Studiedag 17/09/2011 -- 1. Vanbreda Risk & Benefits 2. Koor 3. Mensen 4. Middelen 5. Vermogen 6. Contact 1. Vanbreda Risk & Benefits Grootste onafhankelijke verzekeringsmakelaar

Nadere informatie

Examen 17: Algemene BA (tak 13) - eindtermen beroepskennis. Basis BA

Examen 17: Algemene BA (tak 13) - eindtermen beroepskennis. Basis BA Examen 17: Algemene BA (tak 13) - eindtermen beroepskennis Basis BA 1 De verschillende soorten aansprakelijkheid onderscheiden (morele, burgerrechtelijke en strafrechtelijke aansprakelijkheid) en bepalen

Nadere informatie

DE SCHOOLVERZEKERING. Anja Vanderspikken mei 2013. Presentatieopgesteldin het kadervan het onderzoeksproject Riscki

DE SCHOOLVERZEKERING. Anja Vanderspikken mei 2013. Presentatieopgesteldin het kadervan het onderzoeksproject Riscki DE SCHOOLVERZEKERING Anja Vanderspikken mei 2013 Presentatieopgesteldin het kadervan het onderzoeksproject Riscki Inhoud 1. Maatschappelijk belang 2. Verzekeringen betrokken bij een schoolongeval waarbij

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden. Pack CarSharing

Algemene Voorwaarden. Pack CarSharing Algemene Voorwaarden Pack CarSharing 0079-8285130N-16122017 AG Insurance nv E. Jacqmainlaan 53, B-1000 Brussel RPR Brussel BTW BE 0404.494.849 www.aginsurance.be Tel. +32(0)2 664 81 11 Fax +32(0)2 664

Nadere informatie

Polis /0100 POLIS VLAAMSE SPORTFEDERATIES. Bijzondere voorwaarden blz. 1 WAVERSEBAAN OUD-HEVERLEE

Polis /0100 POLIS VLAAMSE SPORTFEDERATIES. Bijzondere voorwaarden blz. 1 WAVERSEBAAN OUD-HEVERLEE Bijzondere voorwaarden blz. 1 Verzekeringnemer: LANDELIJKE RIJVERENIGINGEN VZW WAVERSEBAAN 99 3050 OUD-HEVERLEE Begindatum Vervaldag Duur 27/02/2009 01/01 1 jaar Jaarlijkse premiebetaling Het contract

Nadere informatie

WELKE VERZEKERINGSPOLISSEN BESTAAN ER? EEN EERSTE OVERZICHT

WELKE VERZEKERINGSPOLISSEN BESTAAN ER? EEN EERSTE OVERZICHT WELKE VERZEKERINGSPOLISSEN BESTAAN ER? EEN EERSTE OVERZICHT I. Autoverzekeringen a) BA-verzekering In België is men verplicht een BA-verzekering (of burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering) af te sluiten

Nadere informatie

Waarborg Burgerrechtelijke Aansprakelijkheid

Waarborg Burgerrechtelijke Aansprakelijkheid KRACHTBAL DVV VERZEKERING Polis: c-11/902.300 op naam van FALOS vzw Wat gaan wij hier behandelen? Bepaalde schadegevallen die onze (bestuurs)leden kunnen berokkenen aan derden (alle anderen dan de verzekeringsnemer

Nadere informatie

EEN WOORDJE UITLEG VERZEKERINGEN VLAAMSE LIGA PAARDENSPORT VZW. Vademecum

EEN WOORDJE UITLEG VERZEKERINGEN VLAAMSE LIGA PAARDENSPORT VZW. Vademecum EEN WOORDJE UITLEG VERZEKERINGEN VLAAMSE LIGA PAARDENSPORT VZW Vademecum Ethias Gemeen Recht - Onderlinge verzekeringsvereniging, toegelaten onder nr. 0165, voor de volgende verzekeringsverrichtingen:

Nadere informatie

Voor eigen rekening en voor rekening van VZW Gymevents Zuiderlaan 13 9000 Gent

Voor eigen rekening en voor rekening van VZW Gymevents Zuiderlaan 13 9000 Gent POLIS PERSOONLIJKE ONGEVALLEN EN AANSPRAKELIJKHEIDSVERZEKERING Bijzondere Voorwaarden Polis nr: 2.009.845 uitgave 2003 Polis conform de wet op de landverzekeringsovereenkomst De dwingende bepalingen van

Nadere informatie

Verzekeringsovereenkomst Polis nr. 99.087.437. Verzekeringsnemer : VERBOND VAN VLAAMSE WATERSPORT VERENIGINGEN vzw Beatrijslaan 25-2050 Antwerpen

Verzekeringsovereenkomst Polis nr. 99.087.437. Verzekeringsnemer : VERBOND VAN VLAAMSE WATERSPORT VERENIGINGEN vzw Beatrijslaan 25-2050 Antwerpen 1 Verzekeringsovereenkomst Polis nr. 99.087.437 Verzekeringsnemer : VERBOND VAN VLAAMSE WATERSPORT VERENIGINGEN vzw Beatrijslaan 25-2050 Antwerpen Ten voordele van : Vlaamse Vereniging voor Watersport

Nadere informatie

ZIJN DE ACTOREN VAN DE WACHTDIENST GOED VERZEKERD?

ZIJN DE ACTOREN VAN DE WACHTDIENST GOED VERZEKERD? ZIJN DE ACTOREN VAN DE WACHTDIENST GOED VERZEKERD? Dirk Jonckheere Karl Scheldeman 1 1. AMMA IN EEN NOTENDOP De onderlinge verzekeraar van de zorgsector Voor een door de zorgverleners Meer dan 70 jaar

Nadere informatie

Nieuwsbrief. 01 oktober 2012 Ruiterclub Genk - Domein Kattevennen. In uw lidmaatschap is voortaan een verzekering inbegrepen

Nieuwsbrief. 01 oktober 2012 Ruiterclub Genk - Domein Kattevennen. In uw lidmaatschap is voortaan een verzekering inbegrepen Nieuwsbrief 01 oktober 2012 Ruiterclub Genk - Domein Kattevennen Jaargang 4, nr. 19 In uw lidmaatschap is voortaan een verzekering inbegrepen Interessante informatie: Waarom lid worden? Je ondersteunt

Nadere informatie

Dit is de steekkaart waarmee je het jaar afsluit. Alles wat je op kamp moet weten over verzekeringen vind je hier terug.

Dit is de steekkaart waarmee je het jaar afsluit. Alles wat je op kamp moet weten over verzekeringen vind je hier terug. Steekkaart 5 Kamp en weekend Dit is de steekkaart waarmee je het jaar afsluit. Alles wat je op kamp moet weten over verzekeringen vind je hier terug. Wat is standaard verzekerd op kamp? Lichamelijke ongevallen

Nadere informatie

AKTIVIA VZW VERZEKERINGEN. Bart Hannes oktober 2011

AKTIVIA VZW VERZEKERINGEN. Bart Hannes oktober 2011 AKTIVIA VZW VERZEKERINGEN Bart Hannes oktober 2011 1 Verzekeringen I. Burgerlijke aansprakelijkheid II. III. IV. Lichamelijke ongevallen AKTIVIA-polissen Andere risico s 2 I. Burgerlijke aansprakelijkheid

Nadere informatie

I. VERZEKERING LICHAMELIJKE ONGEVALLEN EN BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID

I. VERZEKERING LICHAMELIJKE ONGEVALLEN EN BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID OVERZICHT en DOEL I. VERZEKERING LICHAMELIJKE ONGEVALLEN EN BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID De bijdrage voor deze verzekering zit inbegrepen in het lidgeld en is geldig voor alle clubs en leden welke aangesloten

Nadere informatie

1. Welke algemene voorwaarden zijn van toepassing? 2. Wat is het voorwerp van de verzekering Reizen Gehele Wereld

1. Welke algemene voorwaarden zijn van toepassing? 2. Wat is het voorwerp van de verzekering Reizen Gehele Wereld Beste bedevaarder, Voor de deelnemers aan onze bedevaart werd voor twee dagen een polis reizen gehele wereld afgesloten. We hebben schriftelijk bevestiging gekregen dat de polis voor ons traject geldig

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Nummer 2/2013. Fedes VZW. Wat mag je verwachten in dit nummer: 1. Opleiding voor clubverantwoordelijken: Web 2.0

Nieuwsbrief. Nummer 2/2013. Fedes VZW. Wat mag je verwachten in dit nummer: 1. Opleiding voor clubverantwoordelijken: Web 2.0 Nummer 2/2013 Wat mag je verwachten in dit nummer: 1. Opleiding voor clubverantwoordelijken: Web 2.0 Nieuwsbrief Lieven Bauwensstraat 20 8200 Brugge Tel.: 050/35.13.05 Fax: 050/36.18.60 info@fedes.be 2.

Nadere informatie

KBC POLIS BROMFIETS. Deze polis verzekert de specifieke risico s die voortvloeien uit het gebruik van een bromfiets.

KBC POLIS BROMFIETS. Deze polis verzekert de specifieke risico s die voortvloeien uit het gebruik van een bromfiets. KBC POLIS BROMFIETS Deze polis verzekert de specifieke risico s die voortvloeien uit het gebruik van een bromfiets. Iedere eigenaar of (financiële) leasingnemer van een bromfiets. Verzekeringen Welke verzekeringen

Nadere informatie

GRATIS VRIJWILLIGERSVERZEKERING: REGLEMENT

GRATIS VRIJWILLIGERSVERZEKERING: REGLEMENT GRATIS VRIJWILLIGERSVERZEKERING: REGLEMENT Dit Reglement regelt de modaliteiten inzake het aanbieden van een Collectieve Verzekering vrijwilligerswerk, gefinancierd met middelen van de Vlaamse Overheid,

Nadere informatie

medische verzekeringen sinds 1944 AMMA VERZEKERINGEN 28.05.2003 De Huisarts DE VERZEKERINGEN VOOR STARTENDE ARTSEN medische verzekeringen sinds 1944

medische verzekeringen sinds 1944 AMMA VERZEKERINGEN 28.05.2003 De Huisarts DE VERZEKERINGEN VOOR STARTENDE ARTSEN medische verzekeringen sinds 1944 AMMA VERZEKERINGEN 28.05.2003 De Huisarts DE VERZEKERINGEN VOOR STARTENDE ARTSEN medische verzekeringen sinds 1944 onderlinge verzekeringsonderneming toegelaten door de Controledienst voor de Verzekeringen

Nadere informatie

Avontuurlijke speelterreinen en aansprakelijkheid. Speel op zeker!

Avontuurlijke speelterreinen en aansprakelijkheid. Speel op zeker! Avontuurlijke speelterreinen en aansprakelijkheid Speel op zeker! Comité West-Vlaanderen voor de Bevordering van de Arbeid Duinse Polders Blankenberge 5 oktober 2009 Schadegeval na fout = aansprakelijkheid

Nadere informatie

bijvoegsel Ethias Prins-Bisschopssingel 73, B-3500 Hasselt Tel. 011 28 21 11 - Fax 011 28 20 20

bijvoegsel Ethias Prins-Bisschopssingel 73, B-3500 Hasselt Tel. 011 28 21 11 - Fax 011 28 20 20 bijvoegsel 001 neemt en geeft akte van de wijzigingen aangebracht door dit bijvoegsel dat aan de bovenvermelde oorspronkelijke polis gehecht zal blijven om een enkel en zelfde verzekeringscontract te vormen

Nadere informatie

Burgerlijk Wetboek artikel 1382

Burgerlijk Wetboek artikel 1382 11. VERZEKERINGEN ------------------------ Burgerlijk Wetboek artikel 1382 «Elke daad van de mens, waardoor aan een ander schade wordt veroorzaakt, verplicht degene door wiens schuld de schade is ontstaan,

Nadere informatie

Techniques de Randonnée Equestre de Compétition TREC

Techniques de Randonnée Equestre de Compétition TREC Techniques de Randonnée Equestre de Compétition TREC VLP Werkgroep TREC Commission TREC LEWB Internationale federatie Nationale werkgroep Bekwaamheidstest voor de recreatieve ruiter Afkomstig uit Frankrijk

Nadere informatie

Het schadeverwekkend feit

Het schadeverwekkend feit Het schadeverwekkend feit AMMA VERZEKERINGEN o.v. Vereniging voor onderlinge verzekeringen met vaste en onveranderlijke bijdragen krachtens artikel 2, 2 van de wet van 25.06.1992 (B.S. 20.08.1992) toegelaten

Nadere informatie

De Vlaamse Diabetes Vereniging en haar vrijwilligers, goed verzekerd! Praktisch verzekeringshandboekje

De Vlaamse Diabetes Vereniging en haar vrijwilligers, goed verzekerd! Praktisch verzekeringshandboekje De Vlaamse Diabetes Vereniging en haar vrijwilligers, goed verzekerd! Praktisch verzekeringshandboekje Op 26 september 2012 werd de opleiding De Vlaamse Diabetes Vereniging en haar vrijwilligers, goed

Nadere informatie

B.A. Privé-Leven Brochure

B.A. Privé-Leven Brochure B.A. Privé-Leven Brochure AMMA VERZEKERINGEN o.v. Algemene Mutualiteit voor Medische Assuranties onderlinge verzekeringsonderneming vereniging voor onderlinge verzekeringen met vaste en onveranderlijke

Nadere informatie

Verzekering Sportfederaties

Verzekering Sportfederaties Verzekering Sportfederaties Leden Polissen Niet-leden Polissen L.O. 1.102.184 / A B.A. 1.102.185 / A C/ 41.300 L.O. B.A. 1.102.184 / B 1.102.185 / B BIJZONDERE VOORWAARDEN Verzekeringnemer SPORTVISSERIJ

Nadere informatie

Verzekeringen als vastgoedmakelaar BIV CIB

Verzekeringen als vastgoedmakelaar BIV CIB Verzekeringen als vastgoedmakelaar BIV CIB 2 1. Polissen Collectieve polis BIV (verplicht) Polis CIB-Bovenbouw (facultatief) Polis overlijden door ongeval van de koper (facultatief) 3 Collectieve polis

Nadere informatie

Reglement van de DVV Stars (versie 01/08/2013)

Reglement van de DVV Stars (versie 01/08/2013) Reglement van de DVV Stars (versie 01/08/2013) Inhoud Deel 1: Hoe DVV Stars sparen?... 2 Hoofdstuk 1: Hoe DVV Stars sparen in uw autopolis?... 2 Art. 1.1.1. Op welke voertuigen kunt u DVV Stars sparen?...

Nadere informatie