onderhoud(sarm) houtskeletbouw en gebruiksfase Nog steeds bestaat het hardnekkige misverstand dat houtskeletbouw veel onderhoud vergt, zelfs méér

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "onderhoud(sarm) houtskeletbouw en gebruiksfase Nog steeds bestaat het hardnekkige misverstand dat houtskeletbouw veel onderhoud vergt, zelfs méér"

Transcriptie

1 20 het houtblad februari 2014 Optopproject Laantjes, Stadshagen Zwolle; ontwerp: John Buijs Architecten Amsterdam. In vergelijking met een traditionele opbouw is evenveel onderhoud nodig. onderhoud(sarm) houtskeletbouw en gebruiksfase Nog steeds bestaat het hardnekkige misverstand dat houtskeletbouw veel onderhoud vergt, zelfs méér dan traditionele of betonbouw. Dat is niet het geval. De bouwmethode heeft inmiddels ruimschoots bewezen onderhoudsarm te zijn. Natuurlijk moet de kwaliteit van hsb-gebouwen in de loop der jaren op peil blijven, maar dat geldt ook voor die in andere bouwmethoden. Onderhoud wordt voornamelijk gepleegd aan niet-casco-gerelateerde bouwdelen, zoals kozijnen of houten bakgoten. Als deze bouwdelen zijn gecombineerd met een traditionele opbouw of betonskelet, hebben ze evenveel onderhoud nodig. Er is geen verschil: houtskeletbouw zelf behoeft net als een betonskelet of een steenachtige opbouw geen noemenswaardig onderhoud aan het casco.

2 21 foto s: het houtblad februari 2014 Gelijkwaardig Maar waar komt het idee vandaan dat houtskeletbouw meer onderhoud vereist dan traditionele of betonbouw? Manager Rob van der Hoek van VDM Woningen in Drogeham, dat per jaar circa 200 tot 250 hsb-woningen levert en bouwt: Men associeert houtskeletbouw vaak met gipsplaten die - zo denkt men - eerder kapotgaan. De waarheid is 180 graden anders. De mate van onderhoud heeft nauwelijks met deze bouwmethode te maken. Dat is niet meer en niet minder dan bij andere bouwmethodes, maar gelijkwaardig. Het is misschien net zo n idee als dat houtskeletbouw meer gevaar oplevert bij brand. Ook dat is een hardnekkige misvatting. De veronderstelling is dat beton niet brandt en dus veilig is, voor hout moeten we dat steeds met brandwerendheidsrapporten aantonen. Onderhoud buitenzijde Woningcorporatie Thús Wonen in Dokkum heeft een woningbestand van zo n woningen, waarvan enkele tientallen in houtskeletbouw. Manager Jeroen Kuipers beaamt dat het onderhoud van de laatste niet afwijkt van traditionele woningen: Het onderhoud zit m vooral in de schil en dan maakt het niet uit of houtskeletbouw steenachtig of be ton is. Ook bijvoorbeeld gipsplaten zijn niet beter of slechter dan een laag stucwerk in beton. En als je aan de buiten zijde onderhoudsvrije materialen toepast, is ook de woning onderhoudsvrij. Dat stelt eveneens Richard Smeding, manager Service & Onderhoud bij WoonFriesland in Grou: Houtskeletbouw is weliswaar een andere manier van bouwen, maar de buitenafwerking is bepalend voor de hoeveelheid onderhoud. WoonFriesland beheert woningen, waarvan 80 tot 100 hsb-woningen. Aan de binnenzijde is stootvastheid wel een belangrijk aspect. Vandaar dat we nogal voorzichtig zijn met bijvoorbeeld een binnenbeplating van gipsplaten in een berging. In het kader van effectief onderhoud kiezen we daarom vaker voor een stootvaste beplating. Duurzaamheid Hoe zijn de onderhoudsvooroordelen bij houtskeletbouw dan weg te halen? Dat kan onder Hsb-gevels in Tulip Inn Delft; ontwerp: Tomas Grip & Co Architects Stockholm i.s.m. Knevel Architecten Amsterdam. De mate van onderhoud heeft nauwelijks met de bouwmethode te maken.

3 meer door te laten zien hoe houtskeletbouw in elkaar zit. Van der Hoek van het Friese VDM: In het noorden van het land zijn sowieso veel zelfbouwers die robuustheid associëren met steenachtige materialen. Wij nodigen mensen uit in de fabriek te komen kijken. Daar laten we zien dat we in houtskeletbouw niet met luciferhoutjes bouwen, maar met regels van liefst 144 of 220 mm dik. Dat overtuigt veel mensen wel. Tegenwoordig doen we bovendien veel moeite het onderdeel duurzaamheid goed uit te leggen. Het aspect onderhoud blijkt evenmin een belangrijk keuzecriterium om al dan niet houtskeletbouw toe te passen, zo blijkt althans uit de reactie van Joyce Dakhorst, woordvoerder van woningcorporatie De Woonplaats in Enschede. De 212 nieuwbouwwoningen in de wijk Velve- Lindenhof in Enschede - deels passiefwoningen, deels huizen met een epc van 0,4 - zijn ons eerste hsb-project. Hier hebben we er vooral voor gekozen vanwege duurzaamheidsaspecten. Daarbij hebben we voor de buitenafwerking welbewust geopteerd voor onderhoudsvrije beplating met volkern delen. Droge bouwmethode Moet hout dan niet, in tegenstelling tot steenachtige materialen, worden behandeld Kroeven Roosendaal, passiefhuisrenovatie in hsb met leien gevelbekleding; ontwerp: De Architectenwerkgroep Roosendaal. Onderhoudsvrije materialen aan de buitenzijde maken de woning onderhoudsvrij. Alleen tijdens transport en montage staan de hsbelementen mogelijk bloot aan regen en wind. Ze ondervinden hiervan echter geen nadeel door afdekking of just in time levering. in ons vochtige klimaat? Constructiehout is prima geschikt voor houtskeletbouw; het heeft immers niets van doen met buitencondities als regen en wind. Het zit goed ingepakt in een tegenwoordig dik geïsoleerde buitenschil. De afwerking hiervan, maar ook de installaties hebben wél onderhoud nodig. Vuren is uitstekend geschikt voor hsb, zonder extra verduurzaming. Dat is vooral noodzakelijk wanneer hout in aanraking komt met vocht en/of ongedierte, wat bijvoorbeeld het geval is bij gevelbekleding, kozijnen of gootplanken. Binnen heerst echter een droog milieu. In tegenstelling tot beton is houtskeletbouw een droge bouwmethode. Dit betekent ook dat een hsb- woning niet hoeft te worden drooggestookt. Dat scheelt uiteraard energiekosten. Na de productie van de elementen worden deze overdekt opgeslagen in loodsen. Alleen tijdens transport en montage op de bouwplaats staan ze mogelijk bloot aan regen en wind. De hsb-elementen ondervinden hiervan echter geen nadeel. Ze worden zoveel mogelijk vanaf de wagen op de definitieve plaats van bestemming gebracht, ofwel just in time levering. Zo bouwen houtskeletbouwbedrijven soms gemiddeld drie woningen in twee dagen. Toetreden van regen blijft tot een minimum beperkt. Bouwen is assembleren geworden.

4 foto s: vdm woningen drogeham foto: Onderhoudscontracten Woningcorporaties moeten de kwaliteit van hun woningbestand op niveau houden en dienen dus ook onderhoud te plegen. Van oudsher verzorgen ze dit zelf met een eigen onderhoudsdienst. De laatste jaren bieden bouwers steeds vaker onderhoudscontracten aan, meestal in combinatie met de nieuwbouw van een of meer woningen. Dit gebeurt echter niet alleen bij bouwers van hsb-woningen, maar ook in de traditionele en betonbouw. Doel van deze onderhoudscontracten is de klant te ontzorgen. Door de crisis zijn corporaties financieel flink onder druk komen te staan. Het inkopen van onderhoud is dan vaak efficiënter. Een eigen onderhoudsdienst blijft toch een duur apparaat. Het is dus vooral een economische impuls waaruit deze onderhoudscontracten zijn ontstaan. Eigen servicesysteem Een relatie met onderhoud aan houtskeletbouw is er dan ook niet. In de onderhoudscontracten staan geen werkzaamheden aan het casco, alleen aan de schil, de installaties enzovoorts. Maar ook in onderhoudscontracten voor traditionele woningen tref je geen onderhoudswerkzaamheden aan het casco aan. Willem Flier, technisch directeur bij Groothuis Bouw te Emmeloord, een bouwer die houtskeletbouw combineert met traditionele bouw: De onderbouw van woningen bestaat uit kalkzandsteen met daar bovenop een opbouw Hsb-woning Katendrecht in houtskeletbouw. Groothuis heeft een eigen servicesysteem waarin klachten worden gemeld en vervolgens ade- Rotterdam; ontwerp: Jack Hogenboom stedenbouw & architectuur Rotterdam. In quaat worden opgelost. We kunnen zo exact volgen waar tegenstelling tot traditionele welke problemen optreden. Bij houtskeletbouw constateren we niet meer onderhoudsproblemen dan bij de tradibouw een droge bouw- of betonbouw is houtskelettionele bouwmethodiek. methode. Wel of geen contract Veel woningcorporaties hebben goede klant- (lees huurders)contacten hoog in het vaandel staan. En zijn mede daarom wat huiverig om onderhoudscontracten af te sluiten: er komen mogelijk onderhoud is geen criterium voor wel of niet houtskeletbouw onvriendelijke mensen over de vloer bij hun huurders, waardoor zij hun klantcontacten te grabbel gooien. Voor onderhoudsmanagers een reden de boot af te houden. Richard Smeding van WoonFriesland: Wij hebben bewust tot op heden geen langdurige dagelijkse onderhoudscontracten afgesloten. Het reguliere dagelijkse onderhoud gebeurt door onze eigen onderhoudsdienst.

5 foto: Voor het planmatige onderhoud schakelen we uiteraard wel aannemers in, waarbij deels weloverwogen wordt gewerkt met prestatiecontracten voor een langere periode. Dit is tot dusver een bewuste keuze, mede om bij de uitvoering van het dagelijks onderhoud het regelmatige contact met onze huurders te behouden. Scherpe begroting Ook Thús Wonen heeft nog geen onderhoudscontracten met aannemers afgesloten, maar volgens Jeroen Kuipers wordt er wel over nagedacht. Dit heeft ook te maken met de aanbiedingen van aannemers, met een scherpe begroting waarin nu ook onderhoudswerkzaamheden worden meegenomen. Ofwel de vraag aan de aannemer: wat houdt de exploitatie van de woningen in, wat kost het over 20 jaar, en wat over 30 jaar? En als er dan een goed voorstel ligt, heeft deze aannemer méér kans om te bouwen. Een aannemer kan het soms beter, efficiënter, met minder overheadkosten. Een onderhoudscontract geeft het planmatig onderhoud aan voor een x-aantal jaren; er wordt inzichtelijk gemaakt welke activiteiten in welk jaar moeten plaatsvinden. In een onderhoudscontract wordt ook vaak een meerjarenonderhoudsbegroting (mjob) meegenomen. Maar er h e t o n d e r h o u d z i t m v o o r a l i n d e schil, niet in het casco Dorpsschoolhuis De Nije Bân kunnen ook wensen/eisen van de woningbouwcorporatie in staan over de omgang met klanten. Pingjum; ontwerp: Theo Kupers Architect Rotterdam. De laatste jaren worden in Flexibiliteit In geval van onderhoud bij mutaties is alle bouwmethoden steeds vaker onderhoudscontracten houtskeletbouw in het voordeel: eventuele wijzigingen geïncorporeerd. Daarin staan zijn gemakkelijk uitvoerbaar, zoals het verleggen van leidingen bij installatieaanpassingen of het wijzigen van de alleen werkzaamheden aan de schil, nooit aan het casco. indeling. Door de scheiding drager-inbouw met grote overspanningen heeft hsb een formidabele flexibiliteit. Er kan worden geschoven met wanden, en plafonds en wanden zijn - door toepassing van gipsplaten - eenvoudig open en weer dicht te maken. Bij traditionele woningen is het leidingwerk meestal weggewerkt in harde materialen. Aanpassing hiervan gaat dan vaak gepaard met het nodige hak- en breekwerk met veel overlast van geluid, stof en water. En niet in de laatste plaats: hoge kosten. carla debets

JANUARI 2014 DOSSIER. Onderhoud(sarm) Houtskeletbouw

JANUARI 2014 DOSSIER. Onderhoud(sarm) Houtskeletbouw # 08 JANUARI 2014 DOSSIER Houtskeletbouw Onderhoud(sarm) Onderhoud(sarm) Er leeft nog steeds een hardnekkig misverstand dat houtskeletbouw veel onderhoud vergt. Zelfs méér dan bijvoorbeeld traditionele

Nadere informatie

Grootste passiefhuisproject, in houtskeletbouw

Grootste passiefhuisproject, in houtskeletbouw project Velve-Lindenhof, Enschede Grootste passiefhuisproject, in houtskeletbouw In de wijk Velve-Lindenhof in Enschede is momenteel het grootste passiefhuisproject van Nederland in uitvoering. Van de

Nadere informatie

Hemsec SIPs Technische informatie en specificaties

Hemsec SIPs Technische informatie en specificaties Hemsec SIPs Technische informatie en specificaties Hemsec SIPs is een bouwmethode die al meer dan 10 jaar in Engeland wordt toegepast, waarbij hoge isolatiewaarden, een minimaal aantal aan koudebruggen

Nadere informatie

TOPCASCO B.V. SLIM BOUWEN DOE JE SAMEN. Roompot. Investeer in luxueus genieten aan de Zeeuwse kust

TOPCASCO B.V. SLIM BOUWEN DOE JE SAMEN. Roompot. Investeer in luxueus genieten aan de Zeeuwse kust TOPCASCO B.V. SLIM BOUWEN DOE JE SAMEN Roompot Investeer in luxueus genieten aan de Zeeuwse kust Bouw uw droomhuis Elke woning weerspiegelt een geheel eigen karakter en persoonlijke smaak. Topcasco verwerkt

Nadere informatie

Isolatie. Mei K12 Frameplaat VERWERKINGSVOORSCHRIFTEN VER WERKINGS VOOR SCHRIFTEN.NL

Isolatie. Mei K12 Frameplaat VERWERKINGSVOORSCHRIFTEN VER WERKINGS VOOR SCHRIFTEN.NL Isolatie Mei 2018 K12 Frameplaat VERWERKINGSVOORSCHRIFTEN VER WERKINGS VOOR SCHRIFTEN.NL Transport De Kingspan Kooltherm isolatieplaten dienen droog te worden getransporteerd. Opslag De Kingspan Kooltherm

Nadere informatie

75 procent energiebesparing voor bewoners Kroeven

75 procent energiebesparing voor bewoners Kroeven project Kroeven, Roosendaal 75 procent energiebesparing voor bewoners Kroeven Roosendaal stond eind 2010, begin 2011 even in het middelpunt van de belangstelling in de bouwwereld. Daar werd in de wijk

Nadere informatie

Official Hemsec SIPs Distributor. Hemsec SIPs. Technische informatie en specificaties

Official Hemsec SIPs Distributor. Hemsec SIPs. Technische informatie en specificaties SIPS SUPPLY Official Hemsec SIPs Distributor Hemsec SIPs Technische informatie en specificaties Hemsec SIPs is een bouwmethode die al bijna jaar in Engeland wordt toegepast waarbij hoge isolatiewaarden,

Nadere informatie

MIMI Testimonial. Wonen Limburg - Roermond

MIMI Testimonial. Wonen Limburg - Roermond MIMI Testimonial Wonen Limburg - Roermond Stephan Gross, projectleider Wonen Limburg Het MIMI-concept werkt! MIMI: Meer Isolatie en Minder Installaties. Met als resultaat een uitstekend wooncomfort en

Nadere informatie

Betaalbare Woning Ontwikkeling. Een antwoord op de huizencrisis

Betaalbare Woning Ontwikkeling. Een antwoord op de huizencrisis Betaalbare Woning Ontwikkeling Een antwoord op de huizencrisis April 2012 Betaalbare nieuwbouwwoningen voor elke groep starters 2 INHOUD 1. Inleiding 2. BWO Partners 3. BWO Huizen 4. Referentie Woning

Nadere informatie

doe je samen Prefab houtskeletbouw van topklasse voor de zakelijke markt prefab houtskeletbouw van topklasse

doe je samen Prefab houtskeletbouw van topklasse voor de zakelijke markt prefab houtskeletbouw van topklasse doe je samen Prefab houtskeletbouw van topklasse voor de zakelijke markt prefab houtskeletbouw van topklasse 1. 2. 3. 100% recyclebaar bouwmateriaal uit duurzaam beheerde bossen. Grote maatnauwkeurigheid

Nadere informatie

Scandinavisch bouwen en wonen

Scandinavisch bouwen en wonen VOORBEELD SCHRUURWONING: LET-01 Moderne levensloop bestendige woningen op maat voor zowel de senior als een jong gezin, vanaf 40 m² t/m 175 m² woonoppervlak. Energie neutraal met lucht-water warmtepomp.

Nadere informatie

ASIELHUISVESTINGSCONCEPTEN VAN XELLA. Snelle oplossingen voor noodopvang en (semi-)permanente huisvesting van asielzoekers

ASIELHUISVESTINGSCONCEPTEN VAN XELLA. Snelle oplossingen voor noodopvang en (semi-)permanente huisvesting van asielzoekers ASIELHUISVESTINGSCONCEPTEN VAN XELLA Snelle oplossingen voor noodopvang en (semi-)permanente huisvesting van asielzoekers Door de vluchtelingenstroom is er dringend behoefte aan noodopvang en (semi-) permanente

Nadere informatie

Tim Lacroix: het dubbelleven van een uitvoerder in opleiding. Wind- en waterdicht in een dag

Tim Lacroix: het dubbelleven van een uitvoerder in opleiding. Wind- en waterdicht in een dag bouwen Magazine over loopbaanontwikkeling en vaktechniek voor werknemers in de bouw en infra nr. 5 november 2011 Tim Lacroix: het dubbelleven van een uitvoerder in opleiding Wind- en waterdicht in een

Nadere informatie

Conceptoplossingen door samenwerking. Albert van Lohuizen Manager Installatieconcepten

Conceptoplossingen door samenwerking. Albert van Lohuizen Manager Installatieconcepten Conceptoplossingen door samenwerking Albert van Lohuizen Manager Installatieconcepten Waarom bouwen we zoveel muren en slaan we zo weinig bruggen? Brink Climate Systems 1903 Smederij te Assen 2013 Fabrikant

Nadere informatie

DUURZAAM BOUW & WOONCONCEPT FAB5+ BOUWEN MET FAB5+

DUURZAAM BOUW & WOONCONCEPT FAB5+ BOUWEN MET FAB5+ DUURZAAM BOUW & WOONCONCEPT FAB5+ BOUWEN MET FAB5+ BOUWEN MET FAB5+ FAB5+ DUURZAAM BOUW & WOONCONCEPT 02 Inhoud Introductie 3 Het 5S-bouwsysteem? 5 Waarom 5S gebruiken? 7 Isolatiewaarde 11 De praktijk

Nadere informatie

MAS KERADE. 09-11 van der breggen architecten

MAS KERADE. 09-11 van der breggen architecten MAS KERADE 09-11 Anders bouwen met Maskerade Kwaliteit Flexibel Gezond Milieubewust Bouwen in Hout Lavendelheide 21 9202 PD Drachten Tel. 0512 53 95 35 Duurzaam Industrieel Scheepmakershaven 29 E 3011

Nadere informatie

Woonprogramma van Uw Nieuwbouwkavel

Woonprogramma van Uw Nieuwbouwkavel Woonprogramma van Uw Nieuwbouwkavel Uw Nieuwbouwkavel Het complete overzicht van alle vrije kavels in het noorden Bent u op zoek naar een kavel om daar uw ideale woning op te bouwen, maar u weet niet waar

Nadere informatie

Aluminium DUURZAAM BOUWEN

Aluminium DUURZAAM BOUWEN Aluminium Aluminium Aluminium is de nieuwe norm Duurzaamheidsgedachte Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de bouw. Er worden hogere eisen gesteld aan ontwerp, constructie en materiaalkeuze voor een

Nadere informatie

Uw woningvoorraad is er aan toe De nieuwe, revolutionaire methode om al uw woningen moeiteloos te verduurzamen!

Uw woningvoorraad is er aan toe De nieuwe, revolutionaire methode om al uw woningen moeiteloos te verduurzamen! Uw woningvoorraad is er aan toe De nieuwe, revolutionaire methode om al uw woningen moeiteloos te verduurzamen! snelle realisatie in duurzame renovatie Met Renolution is uw woningbezit verrassend snel

Nadere informatie

Welkom, deze presentatie wordt verzorgd door: Bas van Asten, Remtech Nederland BV Modulaire IT-room oplossingen voor computerruimtes en datacenters

Welkom, deze presentatie wordt verzorgd door: Bas van Asten, Remtech Nederland BV Modulaire IT-room oplossingen voor computerruimtes en datacenters Welkom, deze presentatie wordt verzorgd door: Bas van Asten, Remtech Nederland BV Modulaire IT-room oplossingen voor computerruimtes en datacenters Heeft u al bepaald hoe hoog de beschikbaarheid van uw

Nadere informatie

FAAY KBL-systeem. Optimale vrijheid in bekabeling!

FAAY KBL-systeem. Optimale vrijheid in bekabeling! FAAY KBL-systeem Optimale vrijheid in bekabeling! Flexibel qua indeling en afwerking Met het FAAY KBL-systeem kunnen op iedere plaats in de wand én aan beide zijden elektraen datakabels worden getrokken.

Nadere informatie

Klimaatneutraal Bouwen Beter Isoleren

Klimaatneutraal Bouwen Beter Isoleren Klimaatneutraal Bouwen Beter Isoleren Adviesburo Nieman B.V. September 2010 1 Adviesburo Nieman ruim 100 medewerkers in de vier vestigingen jaarlijks zo n 1500 verschillende projecten woning- en utiliteitsbouw

Nadere informatie

Kalkzandsteen in utiliteitsbouw economisch zeer aantrekkelijk

Kalkzandsteen in utiliteitsbouw economisch zeer aantrekkelijk Kalkzandsteen in utiliteitsbouw economisch zeer aantrekkelijk Lage prijs per bruto vloer oppervlak (bvo); Flexibel in uitvoeringstraject; Concurrerend bouwtempo. Inleiding In de woningbouw is kalkzandsteen

Nadere informatie

Uw innovatiepartner met drive NIEUWBOUW RENOVATIE TRANSFORMATIE

Uw innovatiepartner met drive NIEUWBOUW RENOVATIE TRANSFORMATIE Uw innovatiepartner met drive NIEUWBOUW RENOVATIE TRANSFORMATIE EMERGO Bouwnovatie EMERGO werkt graag samen aan vernieuwende en realistische totaaloplossingen. Ons doel is dat u én wij ingenomen zijn met

Nadere informatie

17-6-2013. Passief Bouwen. Passief Bouwen in de praktijk. Velve-Lindehof, Enschede. Stelling. Ontwerpvisie. Binnengasthuizen, Zwolle

17-6-2013. Passief Bouwen. Passief Bouwen in de praktijk. Velve-Lindehof, Enschede. Stelling. Ontwerpvisie. Binnengasthuizen, Zwolle Passief Bouwen Passief Bouwen in de praktijk Kennisdag Bouwfysica 2013 Passief bouwen' is een specifieke bouwstandaard met een comfortabel binnenklimaat, gedurende zowel het zomer- als het winterseizoen,

Nadere informatie

Testimonial. Montessorischool - Amsterdam

Testimonial. Montessorischool - Amsterdam Testimonial Montessorischool - Amsterdam IR. HANS KUIPER. ARCHITECT: Beste schoolgebouw van Amsterdam dankzij Rockwool Aan het uiterlijk van de 5e Montessorischool aan de Herschelstraat in Amsterdam is

Nadere informatie

KegaPro+ Energiebesparende. deuren

KegaPro+ Energiebesparende. deuren KegaPro+ Energiebesparende deuren Duurzaam comfort met KegaPro + KegaPro + Energiebesparende deuren Elke partij in de bouwkolom, van ontwerp tot oplevering, heeft specifieke wensen ten aanzien van buiten-

Nadere informatie

Alle ruimte voor de beste oplossing

Alle ruimte voor de beste oplossing Alle ruimte voor de beste oplossing Bergingen, Daken en Gevels De Groot Vroomshoop De Groot Vroomshoop Groep ontstond in 1927 en is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met ca. 250 vaste medewerkers.

Nadere informatie

Bouwen met Unidek SIPS vs. houtskeletbouw

Bouwen met Unidek SIPS vs. houtskeletbouw Engineered Timber Systems Maart 2019 Bouwen met Unidek SIPS vs. houtskeletbouw EEN ONAFHANKELIJKE VERGELIJKING OP BASIS VAN R C -WAARDE Unidek SIPS vs. houtskeletbouw Bij ontwerp en realisatie van een

Nadere informatie

Een hoge kwaliteit, een snelle bouwtijd en lage tot geen faalkosten - industrieel bouwen in hout heeft

Een hoge kwaliteit, een snelle bouwtijd en lage tot geen faalkosten - industrieel bouwen in hout heeft 24 d u u r z a a m, f l e x i b e l e n z o rg e l o o s i n t e g r a a l o n t w e r p e n e n b o u w e n i n h o u t Een hoge kwaliteit, een snelle bouwtijd en lage tot geen faalkosten - industrieel

Nadere informatie

Bouw uw toekomst samen met BouwTeam Oost

Bouw uw toekomst samen met BouwTeam Oost Bouw uw toekomst samen met BouwTeam Oost Over BouwTeam Oost Sinds 1999 is BouwTeam Oost actief in de bouw sector als bouwbedrijf, en profileert zicht sindsdien als een traditionele kwaliteitsbouwer. Met

Nadere informatie

Referentieprojecten zie ook onze website www.bia-systeemwanden.nl/referenties

Referentieprojecten zie ook onze website www.bia-systeemwanden.nl/referenties BIA RETAIL WANDEN Referentieprojecten zie ook onze website www.bia-systeemwanden.nl/referenties 1 RETAIL ASSORTIMENT MDF BLANK 12 MM MESS/GROEF AFDEKLAT WIT TELESCOOP ANTENNE met Grid METALEN S-CLIP MDF

Nadere informatie

Modern plat dak serie 2014. modern design 1001 mogelijkheden ook met overkapping naar wens

Modern plat dak serie 2014. modern design 1001 mogelijkheden ook met overkapping naar wens Modern plat dak serie 2014 modern design 1001 mogelijkheden ook met overkapping naar wens Brand Timmerfabriek Solide Binnendams 60 3373 AE Hardinxveld-Giessendam 0184-612218 Info@brand-solide.nl Voor openingstijden

Nadere informatie

ALGEMENE OMSCHRIJVING AANPAK:

ALGEMENE OMSCHRIJVING AANPAK: ALGEMENE OMSCHRIJVING AANPAK: 00 Algemeen Indeling pand blijft ongewijzigd. Gevelbeeld zoveel mogelijk terug brengen in originele staat. Alles binnen de schil is voor rekening en uitvoering van de koper

Nadere informatie

De bouw Conceptueel bouwen. Klinkt ingewikkeld,

De bouw Conceptueel bouwen. Klinkt ingewikkeld, De bouw Conceptueel bouwen. Klinkt ingewikkeld, heeft wel de toekomst. Over vijf jaar zal één op de vijf bouwwerken in Nederland volgens een concept gebouwd worden. Wat is dat en wat betekent het voor

Nadere informatie

HOUTSKELET BOUW SNEL EN SCHOON

HOUTSKELET BOUW SNEL EN SCHOON HOUTSKELET BOUW SNEL EN SCHOON 2 4 3 1 5 6 OPWAARDERING OP GROTE SCHAAL Huisvestingsmaatschappij HEEMwonen beheert in het Nederlandse Kerkrade een wijk van 153 sociale eengezinswoningen uit de jaren 1970.

Nadere informatie

Woonprogramma van Uw Nieuwbouwkavel Prijslijst 2019 Een Gronings topteam staat voor u klaar om uw woonwensen in vervulling te laten gaan

Woonprogramma van Uw Nieuwbouwkavel Prijslijst 2019 Een Gronings topteam staat voor u klaar om uw woonwensen in vervulling te laten gaan Partners van Uw Nieuwbouwkavel Woonprogramma van Uw Nieuwbouwkavel Prijslijst 2019 Een Gronings topteam staat voor u klaar om uw woonwensen in vervulling te laten gaan BureauNoordeloos architecten Derk

Nadere informatie

Duurzaam bouwen doe je met Klima Wonen

Duurzaam bouwen doe je met Klima Wonen Duurzaam bouwen doe je met Klima Wonen Over ons Klima Wonen is een nieuwe innovatieve en energiezuinige bouwer. Wij hebben decennia lang ervaring opgedaan in de projectontwikkeling van kwalitatief hoogwaardige

Nadere informatie

Cascohuis.nl is een initiatief van Vastbouw Oost B.V. SAMEN VOORDELIG BOUWEN

Cascohuis.nl is een initiatief van Vastbouw Oost B.V. SAMEN VOORDELIG BOUWEN Cascohuis.nl is een initiatief van Vastbouw Oost B.V. SAMEN VOORDELIG BOUWEN INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE 2 BASIS BOUWSYSTEMEN 4 MODEL 1 BENTELO 6 MODEL 2 OLDENZAAL 8 MODEL 3 ENSCHEDE 10 MODEL 4 WIJHE 12

Nadere informatie

MASKERADE Bouwmethode

MASKERADE Bouwmethode MASKERADE Bouwmethode IFD bouwen in HSB Maarten van der Breggen Jurian Bosma Industrieel Flexibel Demontabel IFD Bouwen Overheidsinitiatief (2000) DeMo projecten (2002) Hout innovatieprijs (2003) Houtskeletbouw

Nadere informatie

De Bouwcoach IK BOUW BETAALBAAR IN ALMERE

De Bouwcoach IK BOUW BETAALBAAR IN ALMERE IK BOUW BETAALBAAR IN ALMERE Johan van der Wiel VDW Bouwadvies, de Bouwcoach van Almere. 41 jaar ervaring in de bouwnijverheid Sinds 7 jaar zelfstandig bouwadviseur IK BOUW BETAALBAAR IN ALMERE Het kan

Nadere informatie

ZELF BOUWEN. Wat kost dat? Bouwgrond

ZELF BOUWEN. Wat kost dat? Bouwgrond ZELF BOUWEN Wat kost dat? 1 Bouwgrond De prijzen per gemeente kunnen zeer kunnen variëren! Aankoop bouwgrond: goedkope bouwgrond kost ongeveer 200, p.m2 excl. BTW. Dichter bij steden kost bouwgrond al

Nadere informatie

BETAALBAAR EN VERRASSEND BOUWEN IN BETON V E R N I E U W E N D B O U W E N I N B E T O N

BETAALBAAR EN VERRASSEND BOUWEN IN BETON V E R N I E U W E N D B O U W E N I N B E T O N BETAALBAAR EN VERRASSEND BOUWEN IN BETON V E R N I E U W E N D B O U W E N I N B E T O N P l a n o n t w i k k e l i n g Bouwen met Hercuton is bouwen zonder zorgen. Afhankelijk van het beschikbare budget

Nadere informatie

Prefabricatie in BETON. Prefabricatie in BETON voordelen

Prefabricatie in BETON. Prefabricatie in BETON voordelen Prefabricatie in BETON voordelen Perfecte plaatsing isolatie Geen koude bruggen Perfecte winddichtheid (aandacht voor de voegen!) Bijkomende energiebesparing door thermische inertie Ook geschikt voor passieve

Nadere informatie

WG Witteveenplein 21 I 3071MA Rotterdam I I I www. svalk.nl

WG Witteveenplein 21 I 3071MA Rotterdam I I I www. svalk.nl WG Witteveenplein 21 I 3071MA Rotterdam I +31 642 396 284 I mail @svalk.nl I www. svalk.nl betreft toelichting brandscheidingen Gemeente Bronckhorst Tav dhr Hoevers CM10 Aanbouw voormalig klooster Kranenburg

Nadere informatie

Totaalconcept Loadingdocks. loadingdock. altijd een slim idee

Totaalconcept Loadingdocks. loadingdock. altijd een slim idee Totaalconcept Loadingdocks loadingdock altijd een slim idee Zorgeloos maatwerk op uw bouwproject Het mijden van risico s, het beperken van faalkosten en kortere bouwtijden zijn essentiële thema s om de

Nadere informatie

Vraag en antwoord 2 februari 2017

Vraag en antwoord 2 februari 2017 Vraag en antwoord 2 februari 2017 1. Algemeen 1.1. Mag er in de tuin een tuinhuisje gebouwd worden? Tuinhuisjes mogen geplaatst worden. Sommige bouwwerken zijn vergunningsvrij, de bebouwingsmogelijkheden

Nadere informatie

Kerto-Ripa. Houten vloer- en dakelementen voor grote overspanningen

Kerto-Ripa. Houten vloer- en dakelementen voor grote overspanningen Kerto-Ripa Houten vloer- en dakelementen voor grote overspanningen Kerto-Ripa Een innovatief constructiesysteem Welk constructiesysteem maakt het mogelijk om: een vrije overspanning tot wel 20 meter te

Nadere informatie

Bouwfysische prestaties

Bouwfysische prestaties Draagstructuur : houtskeletbouw Gevelopbouw : houten binnenspouwblad en gemetseld buitenspouwblad Variant-detail : passiefhuis, kunststof kozijn Knipping Classic, HSB element met I-ligger en leidingspouw,

Nadere informatie

UNIEKE TURN-KEY INDUSTRIEBOUW IN PREFAB BETON

UNIEKE TURN-KEY INDUSTRIEBOUW IN PREFAB BETON UNIEKE TURN-KEY INDUSTRIEBOUW IN PREFAB BETON OVER ONS WILLY NAESSENS Met Willy Naessens kiest u voor een ideaal bouwsysteem. In constructie en in uitstraling. Dankzij onze verticale integratie beheren

Nadere informatie

Bewoners, huisdieren en planten produceren dagelijks tien liter vocht. onderhouden+verbouwen. Ventilatie Onderhoud. eigen huis magazine

Bewoners, huisdieren en planten produceren dagelijks tien liter vocht. onderhouden+verbouwen. Ventilatie Onderhoud. eigen huis magazine onderhouden+verbouwen eigen huis magazine Bewoners, huisdieren en planten produceren dagelijks tien liter vocht Ventilatie Onderhoud 32 eigen huis magazine jan 2013 31 24 uur per dag frisse lucht Ventileren

Nadere informatie

Spelregels bij geschakeld bouwen Particulier Opdrachtgeverschap

Spelregels bij geschakeld bouwen Particulier Opdrachtgeverschap Spelregels bij geschakeld bouwen Particulier Opdrachtgeverschap Spelregels bij geschakeld bouwen Kiest u voor een kavel bestemd voor een geschakelde woning dan staat in het kavelpaspoort expliciet vermeld

Nadere informatie

nationale staalprijs 2012 BAG-A-BOX

nationale staalprijs 2012 BAG-A-BOX nationale staalprijs 2012 BAG-A-BOX ADRESGEGEVENS: Geert Hein van der Neut Polluxstraat 42 1363 VB Almere COURAGE architecten bna t +31 (0)55 360 55 63 u www.courage.nl Veenhuizerweg 207 f +31 (0)55 360

Nadere informatie

EC Garantwoning. Verantwoord, flexibel en betaalbaar

EC Garantwoning. Verantwoord, flexibel en betaalbaar EC Garantwoning Verantwoord, flexibel en betaalbaar Een Energiezuinige, Comfortabele en betaalbare woning waarin je thuiskomt Voel de heerlijke vloerverwarming onder je voeten op een lome zondagochtend.

Nadere informatie

Mensen wonen het liefst bij Portaal. Ondernemingsplan

Mensen wonen het liefst bij Portaal. Ondernemingsplan Mensen wonen het liefst bij Portaal Ondernemingsplan 2012 2020 1 De sociale huisvesting heeft te maken met veel veranderingen. Daarom heeft Portaal een nieuw ondernemingsplan gemaakt, dat geldt voor de

Nadere informatie

Bouw en gevelsystemen voor snelle projectontwikkeling. Illustratie met case "Namen".

Bouw en gevelsystemen voor snelle projectontwikkeling. Illustratie met case Namen. Bouw en gevelsystemen voor snelle projectontwikkeling. Illustratie met case "Namen". Inhoud Toekomstvisie Prefabricatie Voordelen Innovatie Toepassing TOEKOMSTVISIE Prefabricatie blijvend te ontwikkelen

Nadere informatie

Polyester Sanitaire units

Polyester Sanitaire units Hydrae Sanitaire units Polyester Sanitaire units Polaris Mira SANITAIRE UNITS Er worden steeds hogere eisen gesteld aan de badkamer. Door gebruikers, maar ook door instellingen en bedrijven die accommodaties

Nadere informatie

WONINGTRANSFORMATIECONCEPTEN

WONINGTRANSFORMATIECONCEPTEN Bepalende overwegingen voor de toepassing bij corporaties! Maarten van den Berg 19-12-2012 1 Het toepassen van innovaties in de bestaande bouw? Welke overwegingen spelen bij woningcorporaties een bepalende

Nadere informatie

TIMMER ELEKT GROEP TIMMER ELEKT GROEP. wesselink kozijnen

TIMMER ELEKT GROEP TIMMER ELEKT GROEP. wesselink kozijnen TIMMER ELEKT GROEP TIMMER ELEKT GROEP TimmerSelekt Doornenbal B.V. Bobinestraat 5 3903 KE Veenendaal T. +31 (0)318 52 26 03 F. +31 (0)318 52 24 77 www.doornenbal.com T I M M E R F A B R I E K E N HENRI

Nadere informatie

PROFIELEN EN VERBINDINGEN

PROFIELEN EN VERBINDINGEN PROFIELEN EN VERBINDINGEN Finnlogs gebruikt bij logbouw Noord-Europees hout om een gestage hoge kwaliteit te garanderen in onze producten. Dit kwaliteitshout bieden wij in massieve en glulam balken (verlijmd

Nadere informatie

BOUWPLATEN. Voor elke toepassing hebben wij dé juiste oplossing. Belgische markt

BOUWPLATEN. Voor elke toepassing hebben wij dé juiste oplossing. Belgische markt BOUWPLATEN Voor elke toepassing hebben wij dé juiste oplossing Belgische markt Waterbestendig Bestand tegen rotten en schimmels Ademend materiaal Blijft sterk na rechtstreeks contact met water Brandwerend

Nadere informatie

Doelstelling en doelgroep

Doelstelling en doelgroep klimaat op maat Klimaat op maat Het klimaat verandert en de olievoorraden raken langzaamaan op. Dat laatste betekent concreet dat de energieprijzen naar verwachting flink stijgen in de komende decennia.

Nadere informatie

BOUWPLATEN. Voor elke toepassing hebben wij dé juiste oplossing. Nederlandse markt

BOUWPLATEN. Voor elke toepassing hebben wij dé juiste oplossing. Nederlandse markt BOUWPLATEN Voor elke toepassing hebben wij dé juiste oplossing Nederlandse markt Waterbestendig Bestand tegen rotten en schimmels Ademend materiaal Blijft sterk na rechtstreeks contact met water Brandwerend

Nadere informatie

Uw totaalleverancier van prefab betonelementen. Daar kun je op bouwen!

Uw totaalleverancier van prefab betonelementen. Daar kun je op bouwen! Uw totaalleverancier van prefab betonelementen Daar kun je op bouwen! Flexibele service A-Z dienstverlening Advies op maat Snelle levering Bij Building Supply hebben we korte lijnen en heeft u één aanspreekpunt.

Nadere informatie

Passief renovatie. sociale huurwoningen Tilburg. Goed voor het milieu, goed voor de portemonnee. Genomineerd voor de Passief Bouwen Award 2011

Passief renovatie. sociale huurwoningen Tilburg. Goed voor het milieu, goed voor de portemonnee. Genomineerd voor de Passief Bouwen Award 2011 Passief renovatie sociale huurwoningen Tilburg Goed voor het milieu, goed voor de portemonnee Genomineerd voor de Passief Bouwen Award 2011 Genomineerd voor de VSK-Award 2012 Milieu en woonlasten hand

Nadere informatie

Portfolio. Architectenmarkt Capelle aan den IJssel

Portfolio. Architectenmarkt Capelle aan den IJssel Portfolio Architectenmarkt Capelle aan den IJssel Kavelwoning.nl de website met moderne zelfbouw woningen voor particulieren Kavelwoning.nl is opgezet door met als doel om het woningaanbod voor particulieren

Nadere informatie

TIEN WEKEN, VEERTIG WONINGEN, NUL OP DE METER

TIEN WEKEN, VEERTIG WONINGEN, NUL OP DE METER 58 BREECAMP NOORD IN ZWOLLE: TIEN WEKEN, VEERTIG WONINGEN, NUL OP DE METER Maak kennis met Stadshagen, een grote uitbreidingswijk in Zwolle. Een kerngebied met daaromheen een schil van gevarieerde woonwijken.

Nadere informatie

Zorg TOEKOMSTBESTENDIGE ZORGAPPARTEMENTEN IN WOONWIJK MEPPEL

Zorg TOEKOMSTBESTENDIGE ZORGAPPARTEMENTEN IN WOONWIJK MEPPEL 30 TOEKOMSTBESTENDIGE ZORGAPPARTEMENTEN IN WOONWIJK MEPPEL In Meppel werden voor het plan Koedijkslanden oudere flats gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Voor Woonconcept werden hier 42 zorgappartementen

Nadere informatie

Duurzaamheid in Boswinkel Oost

Duurzaamheid in Boswinkel Oost Programma Waarom energiezuinig en duurzaam (ver)bouwen? Waarom energiemonitoring Duurzaamheid in Boswinkel Oost Energiemonitoring Velve Lindenhof, Enschede De energiezuinigste wijk van Enschede De uitvraag

Nadere informatie

Details buitengevelisolatie Diffutherm

Details buitengevelisolatie Diffutherm Details buitengevelisolatie Diffutherm PAVATEX BENELUX bv T +31 (0)53-4331769 F +31 (0)53-4352111 E info@pavatex.nl www.pavatex.nl 411, 412, 431, 432 511, 512, 531 311, 331 213, 233, 243 212, 232, 242

Nadere informatie

Montagehandleiding Luxalon Plafond Type: 300L

Montagehandleiding Luxalon Plafond Type: 300L Montagehandleiding Luxalon Plafond Type: 300L Voor een optimaal resultaat heeft u een aantal eenvoudige gereedschappen nodig: - Scherp mes, bijvoorbeeld een hobbymes (voor het op maat snijden van de lamellen)

Nadere informatie

Enquête Wolf Huisvestingsgroep : Huurder is toe aan nieuwe spelregels

Enquête Wolf Huisvestingsgroep : Huurder is toe aan nieuwe spelregels Enquête Wolf Huisvestingsgroep 23-10-2014: Huurder is toe aan nieuwe spelregels Huurder is toe aan nieuwe spelregels Permanente bescherming is onnodig, online bereikbaarheid is belangrijker dan een balie

Nadere informatie

Gegarandeerde energieprestatie en lagere ontwerpen bouwkosten

Gegarandeerde energieprestatie en lagere ontwerpen bouwkosten House Energy Optimum Gegarandeerde energieprestatie en lagere ontwerpen bouwkosten www.bouwheo.nl U wilt een energiezuinige en comfortabele woning tegen de laagste kosten ontwerpen en bouwen? Daar hebben

Nadere informatie

Eter-Backer HD Systeem. Geventileerd gevel- en plafondsysteem. Voor nieuwbouw en renovatie.

Eter-Backer HD Systeem. Geventileerd gevel- en plafondsysteem. Voor nieuwbouw en renovatie. Eter-Backer HD Systeem Geventileerd gevel- en plafondsysteem. Voor nieuwbouw en renovatie. Eén hoogwaardig bouwsysteem Nieuwe en creatieve esthetische mogelijkheden. De eenvoudige oplossing voor slanker

Nadere informatie

Schilrenovatie. Voorzie uw woningvoorraad van een warme jas. Renoveren Het slimme renovatieconcept. Van VolkerWessels

Schilrenovatie. Voorzie uw woningvoorraad van een warme jas. Renoveren Het slimme renovatieconcept. Van VolkerWessels Schilrenovatie Voorzie uw woningvoorraad van een warme jas Renoveren Het slimme renovatieconcept. Van VolkerWessels Voor de renovatie Na de renovatie Hogere energieprestaties, hogere waarde van uw woningen

Nadere informatie

Kwaliteit. Kippers, Containers & Bandlossers. Vossebelt is onderdeel van:

Kwaliteit. Kippers, Containers & Bandlossers. Vossebelt is onderdeel van: Kwaliteit Kippers, Containers & Bandlossers Vossebelt is onderdeel van: Bedrijfsprofiel Vossebelt heeft al zo n 40 jaar ervaring met het produceren van afzetcontainers en kippers in Nederland. Van engineering

Nadere informatie

Starterswoningen. variëren van een kleine woning van ca 6.5 bij 10.5 m tot een woning welke tevens geschikt is als seniorenwoning.

Starterswoningen. variëren van een kleine woning van ca 6.5 bij 10.5 m tot een woning welke tevens geschikt is als seniorenwoning. Starterswoningen Door de extreme prijsstijgingen van de woningbouw en de huidige economische malaise de afgelopen jaren is er voor de starters een tekort aan woningen ontstaan. Het gevolg is een stagnatie

Nadere informatie

STS 71-2 Systemen voor de buitenisolatie van gevels STS 71-2 Voorstelling

STS 71-2 Systemen voor de buitenisolatie van gevels STS 71-2 Voorstelling STS 71-2 Systemen voor de buitenisolatie van gevels 1 STS 71-2 Voorstelling STS? Onderwerp van de STS 71-2 Prestaties? Prestaties in de STS 71-2 Realisatie van prestaties op de bouwplaats 2 1 STS 71-2

Nadere informatie

Thuisvoelen in uw huurwoning

Thuisvoelen in uw huurwoning Thuisvoelen in uw huurwoning Zelf Aangebrachte Veranderingen (ZAV) w s v a a l s a u g u s t u s 2010 THUISVOELEN IN UW HUURWONING U huurt een huis van onze woningcorporatie. Om deze woning echt tot uw

Nadere informatie

Wie zijn wij en wat is onze motivatie:

Wie zijn wij en wat is onze motivatie: Wie zijn wij en wat is onze motivatie: Drent & Welling is misschien niet het grootste bouwbedrijf uit Huizen. Er zijn diverse Huizer firma s die het in grootte voorbijstreven. Maar volume is niet van belang,

Nadere informatie

Inlichtingenformulier verkoper

Inlichtingenformulier verkoper Onderdeel van Jonker van der Klein BV Inlichtingenformulier verkoper Naam Adres Postcode woonplaats Telefoonnummer Algemeen 1. Wat is het bouwjaar van de woning Jaar 2. Sinds welk jaar bent u woonachtig

Nadere informatie

Spatter-Fortuinstraat Informatieavond. 19 februari 2014

Spatter-Fortuinstraat Informatieavond. 19 februari 2014 Spatter-Fortuinstraat Informatieavond 19 februari 2014 2 Welkom Dirk van der Grijn 3 Toekomst complex Hoezo? We gaan een besluit nemen We willen hiervoor zo veel mogelijk draagvlak creëren We onderbouwen

Nadere informatie

Helenusstraat 1 Almere Poort v.o.n.

Helenusstraat 1 Almere Poort v.o.n. Helenusstraat 1 Almere Poort 379.000 v.o.n. algemene informatie plattegrond getekende impressies Deze brochure is met zorg samengesteld uit de beschikbare gegevens. Aan de opgegeven afmetingen en informatie

Nadere informatie

Woonprogramma van Uw Nieuwbouwkavel

Woonprogramma van Uw Nieuwbouwkavel Woonprogramma van Uw Nieuwbouwkavel Uw Nieuwbouwkavel Het complete overzicht van alle vrije kavels in het noorden Bent u op zoek naar een kavel om daar uw ideale woning op te bouwen, maar u weet niet waar

Nadere informatie

Wateroverlast Informatie over de meest voorkomende waterproblemen

Wateroverlast Informatie over de meest voorkomende waterproblemen Wateroverlast Informatie over de meest voorkomende waterproblemen Colofon Dit is een uitgave van de gemeente Zeewolde Augustus 2011 Oplage: 2500 exemplaren Fotografie Gemeente Zeewolde fresh fotooz Productie

Nadere informatie

Passief Bouwen in de praktijk

Passief Bouwen in de praktijk Passief Bouwen in de praktijk Velve-Lindenhof: van idee tot realisatie ir. H.J.J. (Harm) Valk / ing. A.F. (André) Kruithof adviseur Energie & Duurzaamheid Programma Projectomschrijving Ontwerpvisie Bouwfysische

Nadere informatie

Inhoud Renovatie in Bewoonde Staat

Inhoud Renovatie in Bewoonde Staat Renovatie in Bewoonde Staat 2014-2017 Inhoud Renovatie in Bewoonde Staat 1. Inleiding 3 2. Ondertekening 4 3. Ingrepen in bewoonde staat 5 3.1 Welke ingrepen? 5 4. Vergoedingsregeling 6 4.1 Voorwaarden

Nadere informatie

Vakantiewoningconcept

Vakantiewoningconcept Vakantiewoningconcept Ontwikkelen en bouwen voor nu en later. U wilt uw gasten een bijzondere beleving en een onbezorgd verblijf bieden. In een vakantiewoning die aan alle eisen voldoet en qua duurzaamheid

Nadere informatie

Wij kunnen heel snel schakelen zodat iemand als Sofia zich thuis voelt

Wij kunnen heel snel schakelen zodat iemand als Sofia zich thuis voelt Wij kunnen heel snel schakelen zodat iemand als Sofia zich thuis voelt (Semi)permanente huisvesting statushouders Tijdelijke huisvesting statushouders Tijdelijke huisvesting asielzoekers Wij bouwen bewust

Nadere informatie

AFWERKSTAAT CODERINGEN

AFWERKSTAAT CODERINGEN NUMMER 6437 VLOER V01 Gietvloer Vloerafwerkingsniveau klasse 2 Stroefheidsklasse R-waarde 11 Naadloze holplinten opnemen in kleur van de vloer V02 Linoleum / PVC - sport Voorzien van verende onderlaag

Nadere informatie

Looberg Management BV t.a.v. de heer ir. J.M.G. de Bruijn Spankenseweg 16, Leuvenheim Postbus 4, 6970 AA Brummen. Geachte heer De Bruijn,

Looberg Management BV t.a.v. de heer ir. J.M.G. de Bruijn Spankenseweg 16, Leuvenheim Postbus 4, 6970 AA Brummen. Geachte heer De Bruijn, Looberg Management BV t.a.v. de heer ir. J.M.G. de Bruijn Spankenseweg 16, Leuvenheim Postbus 4, 6970 AA Brummen Datum: 02 april 2010 Betreft: wijk Velve-Lindenhof te Enschede DONDEREN, 4 WONINGEN Geachte

Nadere informatie

Checklist beoordelen woning

Checklist beoordelen woning Checklist beoordelen woning versie mei 2012 Algemeen Zijn er tekeningen van de woning? Zijn dit alleen indelingstekeningen of ook bouwkundige en constructieve tekeningen? Hoe recent zijn de tekeningen?

Nadere informatie

SpeedRoof. Prefab and Industrial. By Lignostone. SpeedRoof B.V. Postbus 89 Mercuriusweg 3 9560 AB Ter Apel

SpeedRoof. Prefab and Industrial. By Lignostone. SpeedRoof B.V. Postbus 89 Mercuriusweg 3 9560 AB Ter Apel B.V. Postbus 89 Mercuriusweg 3 9560 AB Ter Apel By Lignostone tel: +31 (599) 584 344 fax: +31 (599) 584 096 speedroof@lignostone.com www.lignostone.com 2 3 Wij zijn een innoverend bedrijf dat actief is

Nadere informatie

Nieuwbouw van 1 vrijstaande woning aan het Doornedijkje 26 te Steenbergen

Nieuwbouw van 1 vrijstaande woning aan het Doornedijkje 26 te Steenbergen STERK adviesbureau voor bouwconstructies b.v. BEM1600618 gemeente Steenbergen 11210 Nieuwbouw van 1 vrijstaande woning aan het Doornedijkje 26 te Steenbergen Behoort bij beschikking d.d. nr.(s) 30-03-2016

Nadere informatie

Praktijktest CASOL Anti-schimmel systeem

Praktijktest CASOL Anti-schimmel systeem Praktijktest CASOL Anti-schimmel systeem Periode: 24 mei tot en met 3 september 2012 1. Het produkt: CASOL anti-schimmelsysteem Reinigt bestaande schimmels en voorkomt schimmelvorming, op 100 % biologische

Nadere informatie

etonwaren Legioblock Flexibel bouwsysteem met legio mogelijkheden

etonwaren Legioblock Flexibel bouwsysteem met legio mogelijkheden etonwaren Flexibel bouwsysteem met legio mogelijkheden Flexibel bouwsysteem met legio mogelijkheden Als onderdeel van A. Jansen B.V. produceert Jansen Betonwaren B.V. het ; een fl exibel bouwsysteem waarmee

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Turfmarkt 147 2511 DC Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Turfmarkt 147 Den Haag Turfmarkt 147 2511 DC Den Haag Nederland www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Conceptoplossingen en samenwerking. Albert van Lohuizen Manager Installatieconcepten

Conceptoplossingen en samenwerking. Albert van Lohuizen Manager Installatieconcepten Conceptoplossingen en samenwerking Albert van Lohuizen Manager Installatieconcepten Waarom bouwen we zoveel muren en slaan we zo weinig bruggen? Brink Climate Systems 1903 Smederij te Assen 2013 Fabrikant

Nadere informatie

HOUTSKELET BOUW KIEZEN VOOR HSB

HOUTSKELET BOUW KIEZEN VOOR HSB HOUTSKELET BOUW KIEZEN VOOR HSB 2 4 3 1 5 6 E Guy De Muelenaere, milieu- en energieadviseur bij Fedustria v.z.w. vertelt de ervaring van een gezin dat zijn gasverbruik nauwkeurig bijgehouden heeft. Deze

Nadere informatie

Referentieprojecten zie ook onze website

Referentieprojecten zie ook onze website RETAIL Referentieprojecten zie ook onze website www.bia-systeemwanden.nl/referenties 1 RETAIL ASSORTIMENT MDF BLANK 12 MM MESS/GROEF AFDEKLAT WIT TELESCOOP ANTENNE met Grid METALEN S-CLIP MDF PREFAB-HOEKVERBINDING

Nadere informatie