Mededelingen. Eij t ook eurd? Laatste nieuws! Onze nieuwe website is bijna klaar.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mededelingen. Eij t ook eurd? Laatste nieuws! Onze nieuwe website is bijna klaar."

Transcriptie

1 februari 2014 Mededelingen Eij t ook eurd? Laatste nieuws! Onze nieuwe website is bijna klaar. En De exposities in onze verenigingsruimte nog steeds zijn te zien. En ook Het kamper dictee dit jaar heel bijzonder is. En ook We gaan horen hoe goed politici het dialect kunnen spreken. En ook Tijdens Sail Kampen is er op de zaterdag een concours voor stadsomroepers. INLEIDING Hoewel dit de eerste 'Mededelingen' van het jaar is, leven we al in de februari. Met de echo van de lezing over de binnenvaart - met overigens een geweldige opkomst - en de grafzerken nog in ons hoofd hebben we dit seizoen nog twee lezingen te gaan. We hebben op verzoek van velen van u een bijna vaste gastspreker opnieuw bereid gevonden een lezing voor ons te verzorgen. Zijn bijdrage in de maartlezing gaat over de prehistorie; over de eerste bewoning van de mens langs de Vecht. Als vereniging proberen we het lezingenaanbod ruim te laten variëren binnen het historisch tijdspectrum. Er zijn leden die hun voorkeur hebben uitgesproken voor de middeleeuwen of de Franse tijd en noem maar op, maar er zijn er ook die de prehistorie hebben verkozen tot de periode van hun belangstelling. Zij zullen in het bijzonder deze avond aan hun trekken komen. De lezing in april gaat, gewoontegetrouw (zo proberen we althans), over de Tweede Wereldoorlog. Deze keer hebben we voor u de spreker zelfs uit België laten komen. Beelden en verhalen over mysterieuze bommen, nepvliegtuigen en andere onderwerpen van misleiding, waaronder camouflagetechnieken staan op deze avond centraal. Niet alledaags en ontdekkend om hier kennis van te nemen. Op de achtergrond gebeurt er in het bestuur en de werkgroepen veel waar u niet direct kennis van neemt. Het bouwen van de website, voorbereiding voor lezingen en excursie, het voorbereiden en uitgeven van het tijdschrift. In deze Mededelingen wordt de werkgroep Kamper Taalkringe er even uitgelicht. Op 10 maart wordt er weer een Groot Kamper Dictee gehouden. Dit jaar staat het dictee in het teken van de gemeenteraads-verkiezingen. Behalve dat u zelf kunt meedoen, nemen we er kennis van hoe onze politici Kampers schrijven en spreken. U komt toch ook!?

2 P a g i n a 2 25 februari 2014 extra lezing in Quintus 27 februari maart 2014 Groot Kamper Dictee 11 maart 2014 lezing 13 maart maart 2014 huiskamerbijeenkomst 27 maart april 2014 lezing 10 april april 2014 huiskamerbijeenkomst 24 april 2014 A G E N D A Dinsdag 11 maart 2014: Ab Goutbeek; De ontwikkeling van de mens langs de Vecht. Dhr. Goutbeek is een graag geziene gast bij onze lezingen. Vorig jaar heeft hij met verve verteld over het kasteel en het geslacht Van Rechteren. De reacties van uw kant waren zo lovend dat erop werd aangedrongen Dhr. Goutbeek ook voor 2014 weer voor een lezing te benaderen. Dat is gelukt, met nu als onderwerp: de ontwikkeling van de mens langs de Vecht. Het landschap in Overijssel, door de natuurelementen bijgeschaafd en later ingevuld door de planten en dieren, wordt daarna door de mens als jacht- en woonplaats gebruikt. Ongeveer 8000 jaar v. Chr. zijn de eerste mensen het Vechtdal ingetrokken als jagers, levend van wat de natuur hun bood. In de winter terugtrekkend naar het zuiden met het wild mee, om dan in de zomer weer de hoge kopjes langs de Vecht op te zoeken. Ongeveer 4000 jaar v. Chr. gaan ze een vaste woonplaats zoeken. Dan maken ze zich ten dele los van zomer en winter en trekken niet meer met de seizoenen mee. Dat betekent een veestapel opbouwen, akkers aanleggen en werken. Ook wordt er geleidelijk handel gedreven. Het brons leert men kennen (1500 v. Chr.) en het ijzer gaat men toepassen (600 v. Chr.) Het zijn de eerste boeren in de middeleeuwen die dan de buurschappen hebben gevormd met de essen en de weilanden. Uit enkele van deze buurschappen hebben zich langs de Vecht de dorpen en stadjes ontwikkeld die op hun beurt weer uitgroeiden tot de hedendaagse woonkernen. Dhr. Goutbeek zal enige prehistorische voorwerpen meenemen, die u kunt bekijken. Locatie: Regenboog, Broederweg 32 te Kampen. Aanvang uur. Toegang: leden gratis, niet-leden 2,00 euro. Huiskamerbijeenkomst De informele huiskamerbijeenkomsten worden door een vast aantal leden bezocht. Op deze wijze proberen we onderlinge contacten, onderzoeksvragen, etc. te stimuleren. Wellicht kan het een begin zijn voor een boeiend onderzoek, maar misschien vindt u het juist wel leuk om anderen te helpen. Kortom, genoeg om eens te komen, te kijken, te onderzoeken en wellicht ook zelf weer informatie door te geven aan belangstellenden. Als u ideeën heeft over een ander invulling of frequentie van deze bijeenkomsten laat ons dat dan weten. Nieuwe ideeën over een invulling van deze avonden zijn ook van harte welkom. Trouwens op deze avonden kunt u ook onderzoek doen in de bronnen die we ondertussen digitaal op de aanwezige PC s beschikbaar hebben. De data kunt u vinden in de agenda. De huiskamerbijeenkomsten worden gehouden in onze verenigingsruimte aan de Vloeddijk 1 (ingang Vloeddijk) te Kampen. De aanvang is om uur.

3 P a g i n a 3 Dinsdag 8 april 2014: Jean Dewaerheid; Het mysterie van de houten bommen. Dhr. Jean Dewaerheid komt deze avond speciaal uit Machelen (België) om ons over het mysterie van de houten bommen te vertellen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de Duitsers, om de Geallieerden te misleiden, op veel plekken in Europa Attrappen aangelegd. Deze nepvliegvelden werden soms voorzien van valse startbanen en valse gebouwen, maar altijd met houten vliegtuigen. Om de vijand belachelijk te maken, bombardeerden (meestal) Engelse vliegtuigen deze nepvliegvelden met houten bommen. Wood for Wood of Hout voor hout was de toenmalige boodschap. 70 jaar later wordt de zaak van de houten bommen door sommigen bestempeld als een indianenverhaal. Maar waar ligt de waarheid? Blijven de houten bommen een hardnekkige volkslegende of worden ze historische werkelijkheid? In een uitgebreide Powerpoint-presentatie vertelt Jean Dewaerheid over het gebruik van houten bommen als ook over de gebruikte camouflagetechnieken tijdens WO II. Over het onderwerp is een boek (in het Frans) verschenen (250 blz), wat door Jean Dewaerheid in het Nederlands is vertaald; de prijs bedraagt 20,- Als het goed is zal Dhr. Dewaerheid er een aantal meenemen. Het boek kan worden gesigneerd. Locatie : Regenboog, Broederweg 32 te Kampen. Aanvang : uur. Toegang : leden gratis, nietleden 2,00 euro. WERKGROEP: Kamper Taalkringe Maandag 10 maart: Groot Kamper Dictee in de raadzaal Wie maakt de minste fouten in het Groot Kamper Dictee dat dit jaar op maandag 10 maart in de raadzaal van het gemeentehuis aan het Burgemeester Berghuisplein wordt gegeven. Met andere woorden: wie wordt in 2014 de beste speller in het Kamper dialect, geschreven volgens de regels van het Woordenboek van de Kamper Taal. Het dictee staat in het licht van de gemeenteraadsverkiezingen die op 19 maart zullen worden gehouden. Negen politieke partijen zullen elk twee raadsleden, fractie-assistenten of lokale bestuurders afvaardigen in de strijd om de Eij t ook eurd -trofee. Ook het college van B&W zal deelnemen. In eerste instantie zal elke politicus of bestuurder ook als individuele deelnemer worden aangemerkt en kans maken op de eerste, tweede of derde prijs. Omdat onze werkgroep Kamper Taalkringe vanaf dit jaar de aandacht ook wil richten op het gesproken Kampers, wordt aan één lid van elk van de deelnemende partijen en het college de gelegenheid gegeven in anderhalve minuut een visie op de toekomst van Kampen te geven. In het Kampers natuurlijk. Een jury zal bepalen wie het beste Kampers spreekt. Op de eerste plaats zal de uitspraak en woordkeus worden beoordeeld en daarna wordt uitdrukkingsvaardigheid in het dialect gewogen.

4 P a g i n a 4 Expositie Dit seizoen hebben we contact gezocht met een aantal Kamper erfgoedorganisaties om te kijken of we gezamenlijk iets kunnen doen met de lege ruimten in het Pesthuis, het pand waar we als vereniging bij elkaar komen. Na overleg met het gemeentearchief zijn er enkele exposities ingericht. Zo heeft de stichting Vischrookerij van Heerde en Reumer een expositie over het boeiende verleden van deze rokerij en de wijze van vissen ingericht. Naast foto's en voorwerpen is het bijzondere van deze expositie, dat je zintuiglijk wordt geprikkeld. Behalve dat je het tentoongestelde materiaal kunt zien, kun je het ook ruiken. Door het ruiken van het verleden is de beleving van deze expositie i ntenser, het roept beelden op waardoor je je op momenten zelf even terug waant in die tijd. Van de stichting herbouw kadekraan Campen zijn er, naast een model van dit markante object, ook diverse foto s te zien. Aardig om deze eens te komen bewonderen. De werkgroep historie van het project 650-jaar Kampereiland heeft een aantal panelen geëxposeerd. Hierin krijgt u goed beeld van het ontstaan en de historie van dit gebied. Gaat u er eens kijken! Het is leuk maar ook interessant om kennis te nemen van zaken, die in het verleden een belangrijk stempel hebben gezet op het leven van toen en hun doorwerking vinden in leven van nu. En als u er toch bent, loop dan ook even binnen in de huiskamer, voor een kopje koffie en een gesprekje met andere leden. Gezellig en misschien komt u tot ontdekkende gesprekken. De exposities zijn open tijdens onze huiskamerbijeenkomsten. Van de bestuurstafel Ziekte voorzitter Als u de lezingen van januari/februari hebt bezocht, zal het u niet ontgaan zijn dat onze voorzitter, wegens ziekte, niet aanwezig was. Hoewel verder onderzoek wordt gedaan naar de oorzaak van zijn ziek zijn, wordt het voorlopig gehouden op de ziekte van Pfeiffer. Dat houdt in dat hij van een aantal uitvoerende taken even afstand heeft moeten nemen. Deze taken zijn verdeeld onder de overige bestuursleden. Hij wil desondanks betrokken blijven bij het wel en wee van de vereniging. Daarom denkt hij actief mee en geeft advies in lopende en toekomstige zaken. Zo mogelijk doet hij zelf voorkomende administratieve zaken af. We hopen dat hij spoedig weer zal herstellen en zich weer volledig voor de vereniging kan inzetten. Els Berger overleden Vele jaren lang maakte Els Berger deel uit van het bestuur van onze vereniging en van de redactie van ons Historisch Tijdschrift. Nog maar enige maanden geleden nam ze afscheid. Kort daarna werd ze ziek en donderdag 16 januari overleed Els op 77-jarige leeftijd. Een groot aantal leden van ons bestuur en van de redactie woonde op 23 januari de herdenkingsdienst en de begrafenis bij. Meer over Els Berger in het eerstvolgende nummer van ons tijdschrift. Stadskazerne Er zijn op dit moment geen wezenlijke ontwikkelingen te noemen over de verhuizing van onze vereniging naar de Stadskazerne. Op de achtergrond voert het bestuur wel gesprekken met het (Stads)archief hoe we in de toekomst onze bijdrage - als vrijwilligers - kunnen leveren. Als deze afspraken vastere vormen aannemen, zullen we u informeren.

5 P a g i n a 5 Werkgroep genealogie Een tijdje is met een vijftal leden de werkgroep genealogie actief. Naast een specifiek project wat we zijn gestart, houden we ons bezig met allerlei zaken rondom genealogie. Ook voor vragen kunt u bij deze werkgroep terecht. We kunnen hier best nog een aantal leden gebruiken. Hebt u belangstelling voor genealogie en lijkt het u leuk om gezamenlijk met dit boeiende onderwerp bezig te zijn, neem dan contact op met Neel Wijshake Emmerik ( neelwijshake@ziggo.nl). Project scannen BS Door het Gemeente Archief Kampen (GAK) is een aantal jaren geleden de burgerlijke stand en een groot deel van de bevolkingsregisters van de voormalige gemeente Kampen gedigitaliseerd. Eind vorig jaar hebben (bestuurs)leden van onze vereniging dit gedeeltelijk gedigitaliseerd. Een groot deel is nu in de studiezaal voor bezoekers beschikbaar. Echter van de gemeenten die in 1937 zijn opgegaan in de voormalige gemeente Groot-IJsselmuiden zijn deze bronnen niet gedigitaliseerd. Sinds begin dit jaar zijn we begonnen met het scannen en indexeren van de burgerlijke stand van deze gemeenten. Als dit is afgerond, is het de bedoeling om de bevolkingsregister aan te pakken. Met het ontsluiten en snel kunnen doorzoeken van deze belangrijke bronnen, denken we bij te kunnen bijdragen aan de doelstelling van onze vereniging. Op dit moment zijn de geboorte en huwelijksacten van de gemeente Grafhorst gescand en is een begin gemaakt met de overlijdensacten. We kunnen echter nog wel wat hulp gebruiken. Lijkt het u leuk om hieraan mee te werken (de werkzaamheden vinden plaats in het GAK) neem dan contact op met onze secretaris André Westendorp. In het verlengde van bovenstaande activiteit is ook een begin gemaakt met het opbouwen van een bestand over Grafhorst. Het is de bedoeling dat hierin zoveel mogelijk gegevens over de personen die ooit in Grafhorst woonden worden opgenomen. We zijn begonnen met de geboorten uit de periode 1811 tot Deze gegevens worden zo volledig mogelijk opgenomen, bijvoorbeeld ook getuigen. Aanvulling kan vervolgens plaatsvinden met diverse gegevens zoals bevolkingsregisters, foto s, verhalen, etc. Voor deze enerzijds omvangrijke, maar anderzijds boeiende klus zoeken we nog leden die zich hiervoor willen inzetten. De beschikking thuis over een PC met internetaansluiting is voldoende. Met name de leden uit Grafhorst roepen we op om, indien u belangstelling hebt voor familieonderzoek, zich hiervoor aan te melden. Excursie Ook dit jaar willen we weer een excursie organiseren. Door de voorbereidingscommissie is nog druk bezig om de laatste puntjes op de i te zetten. Toch is het doel reeds bekend. We zijn van plan om een bezoek te brengen aan het Museum voor oude ambachten en het Speelgoedmuseum in Ter Schuur (vlakbij Barneveld). Het museum oude ambachten biedt een rondgang langs 160 ambachten, winkeltjes van vroeger en compleet ingerichte werkplaatsen. Zo vind je er een oude smidse, een scharensliep, een drogisterij, een schoolklasje, een leerlooier, een slagerij, een drukkerij en vele andere oude beroepen. Precies zoals het vroeger was In het ambachten museum staat niets achter glas, waardoor de spullen van dichtbij zijn te bekijken en aan te raken. Het speelgoedmuseum geeft in beeld van het speelgoed van vroeger. U zult veel herkennen van waar u zeer waarschijnlijk zelf mee gespeeld hebt. Voor wie al vast een indruk wil hebben van dit bijzonder museum kan kijken op

6 Jaargang 11, nr.1 P a g i n a 6 Kamper genealogische en historische bronnen Ons lid Kees Schilder is al vele jaren bezig met het bewerking van diverse bronnen uit het Gemeente Archief Kampen. Eind vorig jaar is in de serie Kamper genealogische en historische bronnen en bijzondere uitgave verschenen, nl. een bewerking van het archief van het karthuizer klooster op de Sonnenberg te IJsselmuiden. Eind vorig jaar hebben de leden met hiervan reeds bericht gehad. Via deze Mededelingen hebben ook leden die we niet via kunnen bereiken de mogelijkheid om deze uitgave te bestellen. Naast een inleiding en informatie over het klooster wordt vervolgens een bewerking van diverse archiefstukken van het klooster gegeven. Een bron waar veel te lezen en te leren is over dit klooster. Naast bovenstaande uitgave kunt u ook de onlangs gereed gekomen bewerkingen van 3 bronnen uit het archief van het schoutambt IJsselmuiden bestellingen. Het gaat hier om 2 uitgaven, eveneens uit de serie Kamper genealogische en historische bronnen. Een uitgave bevat inventarisnummer 1 ( ) van dit archief. De tweede uitgave bevay de inventarisnummers 2 ( en ) en 3 ( ). Deze 3 delen gaan over dagelijkse gerichtshandelingen, meestal over geldzaken, zoals het niet afdragen van renten of pachten, niet betalen van gekochte goederen of dieren, maar ook om misdrijven als vechten, diefstal en ontduiking van accijnsen. Overdrachten van landerijen en ander onroerend goed worden ook dikwijls vermeld.

7 P a g i n a 7 Deze uitgaven zijn door leden van de historische vereniging te bestellen bij onze secretaris (bij voorkeur info@hvjanvanarkel). De prijzen zijn: archief van het karthuizer klooster : 18,50 euro bewerking inv.nr. 1 schoutambt IJsselmuiden : 12,50 euro bewerking inv.nr. 2 en 3 schoutambt IJsselmuiden : 12,50 euro. Deze prijzen zijn exclusief verzendkosten. Het is de bedoeling dat de bestellingen worden verzameld en dat de vermenigvuldiging van de uitgaven in een keer wordt gedaan. U kunt uw bestellingen thuis gestuurd krijgen (voor leden buiten de gemeente Kampen met verzendkosten), afhalen tijdens een huiskamerbijeenkomst of het wordt thuisbezorgd (voor leden binnen de gemeente Kampen). Woont u in de gemeente Kampen dan zouden we het op prijs stellen als u de bestelling tijdens onze huiskamerbijeenkomst komt ophalen. Dat scheelt ons veel tijd. Wilt u een of meerdere van deze uitgaven bestellen dan zouden we dat graag uiterlijk 15 maart van u horen. Raadsleden strijden om Eij t ook eurd -trofee Groot Kamper Dictee maandag 10 maart in raadzaal Negen dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen wordt in de raadzaal van het Kamper gemeentehuis het Groot Kamper Dictee gegeven. Afgevaardigden van de negen politieke partijen die in de gemeenteraad vertegenwoordigd zijn, nemen deel en strijden om de Eij t ook eurd -trofee die herinnert aan de rubriek in het Kamper dialect die Jan Keuter vijftig jaar achtereen schreef. Niet alleen raadsleden werpen zich in de strijd. Ook burgemeester Koelewijn en wethouder Tabak. Zij vormen een team College van B&W. Beiden namen eerder deel aan een Groot Kamper Dictee en zij sloegen toen geen slecht figuur. In de eerste plaats strijden alle deelnemers -en dat kan iedereen zijn die zich maandagavond 10 maart vóór uur aanmeldt- om de individuele prijs voor de beste speller in het Kamper dialect. Dat zijn dus ook de afgevaardigden van de politieke partijen en de burgemeester en de wethouder. In de strijd om de trofee wordt dit jaar voor het eerst het Kampers spreken getoetst. Van de partijen en van het college krijgt na de pauze één lid negentig seconden de tijd om in de eerste plaats zo goed mogelijk Kampers te spreken, in de tweede plaats een samenhangend verhaal te vertellen over de toekomst van de gemeente Kampen en daar mogen in de derde plaats partijpolitieke overwegingen en elementen in gevoegd worden. Een jury bepaalt wie dat zo goed mogelijk doen. De beste knabbelt 30 punten van de foutenscore van zijn team af. De op een na beste streept 20 fouten door en de op twee na beste 10 fouten. In de pauze vertellen Ina Hup en Reijer van t Hul enkele verhaaltjes in het Kampers. Tijdens het juryberaad, na het Kampers spreken, treedt Jan Duitman op die in het Kampers kan goochelen. Stadsomroeper Bertus Krabbe spreekt verbindende teksten en accordeonist Adri van den Hul zal aan het begin van de avond het zingen van het Kamper Stedelied begeleiden en ook in de pauze van zich laten horen.

8 BEZOEK ONS OP HET WEB P a g i n a 8 Historische vereniging voor de IJsseldelta Jan van Arkel Contributie Gewone leden 18,50 per kalenderjaar. Jeugdleden tot 18 jaar 5,00 per jaar. Huisgenootleden (zonder exemplaar van het Historisch Tijdschrift) 6,50 per jaar. Postadressen 22,50 per jaar. Opzegging lidmaatschap voor 1 december. SNS Bank (IBAN : NL 79 SNSB ) Redactie Mededelingen (tevens secretariaat) André Westendorp Ringmus HG IJsselmuiden tel info@hvjanvanarkel.nl Tekst voor Mededelingen graag als Wordbestand en foto s apart in jpg-formaat. Bestuur: voorzitter Wout van Capelle, Lehmkuhlstraat 16, Kampen secretaris André Westendorp, Ringmus 7, IJsselmuiden penningmeester John Wezenberg, de Bogaard 37, IJsselmuiden leden Gerda Heideveld, H. de Cockplein 4, Kampen Jan van Lente, Korenbloem 12, IJsselmuiden Johan Prins, Dorpsweg 3, Wilsum Hennie Brink, Kerkstraat 30, Grafhorst Theo Nieuwenhuizen, Bovennieuwstraat 125, Kampen Gerrit Samsen, Burg. van Vleutenstraat 9, Zalk Neel Wijshake-Emmerik, Andoorn 20, Kampen Nieuwe leden: Na de vorige Mededelingen hebben we de volgende nieuwe leden kunnen verwelkomen: Dhr. M. Spinder te IJsselmuiden Dhr. B. Klappe te Eindhoven Dhr. E.A. de Boer te Kampen Dhr. J. Zijlstra te Kampen Dhr. J. Holtland te IJsselmuiden Dhr. W. v.d. Linde te IJsselmuiden Dhr. D. Visser te Kampen

Mededelingen. Eij t ook eurd? Laatste nieuws! We hebben een nieuwe website.

Mededelingen. Eij t ook eurd? Laatste nieuws! We hebben een nieuwe website. maart 2014 Mededelingen Eij t ook eurd? Laatste nieuws! We hebben een nieuwe website. En Onze lezing van april wordt door een zuiderbuur verzorgd. En ook We op 24 mei een excursie hebben georganiseerd.

Nadere informatie

Mededelingen. Eij t ook eurd? Laatste nieuws! De beginnerscursus genealogie een succes is geweest. INLEIDING

Mededelingen. Eij t ook eurd? Laatste nieuws! De beginnerscursus genealogie een succes is geweest. INLEIDING november 2014 Mededelingen Eij t ook eurd? Laatste nieuws! De beginnerscursus genealogie een succes is geweest. En Er ca. 10 cursisten zijn geweest. En Een derde avond hiervoor is gepland. En ook Sinds

Nadere informatie

Mededelingen. Eij t ook eurd? Laatste nieuws! De laatste maanden is het aantal leden met bijna 10 nieuwe leden is gegroeid INLEIDING

Mededelingen. Eij t ook eurd? Laatste nieuws! De laatste maanden is het aantal leden met bijna 10 nieuwe leden is gegroeid INLEIDING 2014 Mededelingen september Eij t ook eurd? Laatste nieuws! De laatste maanden is het aantal leden met bijna 10 nieuwe leden is gegroeid En In de zomer een aantal verenigingsactiviteiten zijn georganiseerd.

Nadere informatie

Mededelingen. Vereende krachten

Mededelingen. Vereende krachten december 2016 Mededelingen Vereende krachten Het eerste woord uit het opschrift kennen de meeste jongeren niet meer. Zonder het tweede woord zouden velen van ons aanvankelijk wellicht een associatie met

Nadere informatie

Mededelingen. Eij t ook eurd? Laatste nieuws! In onze verenigingsruimte expositie(s) zijn te zien.

Mededelingen. Eij t ook eurd? Laatste nieuws! In onze verenigingsruimte expositie(s) zijn te zien. december 2013 Mededelingen Eij t ook eurd? Laatste nieuws! In onze verenigingsruimte expositie(s) zijn te zien. En De geuren van vroeger hier haast nog zijn te ruiken. En ook We bezig zijn om een nieuwe

Nadere informatie

Agenda. Voordat het zomerseizoen begint ontvangt u deze Mededelingen met daarin de activiteiten in de komende periode.

Agenda. Voordat het zomerseizoen begint ontvangt u deze Mededelingen met daarin de activiteiten in de komende periode. maart 2017 Mededelingen Agenda Voordat het zomerseizoen begint ontvangt u deze Mededelingen met daarin de activiteiten in de komende periode. 1 april 2017, 10.00 13.00 uur : voorouderspreekuur en openstelling

Nadere informatie

Mededelingen HISTORISCHE VERENIGING ZIJN WE SAMEN! Geachte leden,

Mededelingen HISTORISCHE VERENIGING ZIJN WE SAMEN! Geachte leden, Mededelingen Geachte leden, HISTORISCHE VERENIGING ZIJN WE SAMEN! Hierbij ontvangt u een uitnodiging voor de statutair verplichte jaarvergadering, waarin u de gelegenheid krijgt om het beleid van uw bestuur

Nadere informatie

De ingang van die ruimte is de eerste deur rechts voorbij het toegangshek tot het binnenterrein.

De ingang van die ruimte is de eerste deur rechts voorbij het toegangshek tot het binnenterrein. maart 2016 Mededelingen Jan van Arkel als 'archiefwaarnemer' Zoals u uit de media hebt kunnen vernemen hebben de medewerkers van het archief besloten voor de verhuizing ruim te tijd te nemen en daardoor

Nadere informatie

Mededelingen. Eij t ook eurd? Laatste nieuws! We hebben een nieuwe werkgroep opgericht. Van de voorzitter

Mededelingen. Eij t ook eurd? Laatste nieuws! We hebben een nieuwe werkgroep opgericht. Van de voorzitter april 2015 Mededelingen Eij t ook eurd? Laatste nieuws! We hebben een nieuwe werkgroep opgericht. En Dat deze werkgroep de bijzondere naam HOK draagt. En We nog graag een werkgroep willen oprichten. En

Nadere informatie

Met o.a. Uitnodiging jaarvergadering dinsdag 17 maart a.s. Locatie tentoonstelling Laatste kans voor ringenbestellen 2015 Ledenlijst maart 2015

Met o.a. Uitnodiging jaarvergadering dinsdag 17 maart a.s. Locatie tentoonstelling Laatste kans voor ringenbestellen 2015 Ledenlijst maart 2015 Met o.a. Uitnodiging jaarvergadering dinsdag 17 maart a.s. Locatie tentoonstelling Laatste kans voor ringenbestellen 2015 Ledenlijst maart 2015 Maart 2015 Bestuur van vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg

Nadere informatie

Graven van burgemeesters op het Kamper kerkhof in IJsselmuiden door Kees Schilder

Graven van burgemeesters op het Kamper kerkhof in IJsselmuiden door Kees Schilder Graven van burgemeesters op het Kamper kerkhof in IJsselmuiden door Kees Schilder Vóór 1829 werden welgestelde burgers en inwoners van Kampen begraven in de kerken die de stad rijk was. Minder gegoeden

Nadere informatie

Afdeling Harderwijk-Hierden

Afdeling Harderwijk-Hierden Afdeling Harderwijk-Hierden Nieuwsbrief Januari 2014 Van de bestuurstafel Na de hernieuwde start op de ledenvergadering van september 2013 zet het bestuur zich met enthousiasme in om de afdeling Harderwijk-Hierden

Nadere informatie

Bestuur van vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg e.o.

Bestuur van vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg e.o. Met hierin o.a. Uitnodiging jongvogelavond dinsdag 19 september 2017 2e ringenbestelling 2018 Inschrijfavond tentoonstelling 2017 Bestuur van vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg e.o. Voorzitter: Erik-Jan

Nadere informatie

4. Jaarverslag van de secretaris Het jaarverslag over 2013 wordt goedgekeurd met dank aan de secretaresse mevr. B. van der Vegt.

4. Jaarverslag van de secretaris Het jaarverslag over 2013 wordt goedgekeurd met dank aan de secretaresse mevr. B. van der Vegt. Notulen jaarvergadering Historische Kring Dalfsen (concept) Datum 27-01-2014 Aanwezig 54 leden Met kennisgeving afwezig: Dhr. Henk Holsappel, Mw. Rix Pasman 1. Opening door de voorzitter De voorzitter

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging Secr. Gerard Thijssen Rozenbloemstraat 34, 4921 KG Made Tel: 0162-683323 Mail: heemkundemadedrimmelen@gmail.com NIEUWSBRIEF jaargang 18 nummer 5 oktober 2015. Uitnodiging Op dinsdag 20 oktober organiseert

Nadere informatie

Beste lezer, NIEUWSBRIEF Nr. 14-3 e JAARGANG uitgave nr. 4 van 2014 opmaak: 29 mei 2014

Beste lezer, NIEUWSBRIEF Nr. 14-3 e JAARGANG uitgave nr. 4 van 2014 opmaak: 29 mei 2014 NIEUWSBRIEF Nr. 14-3 e JAARGANG uitgave nr. 4 van 2014 opmaak: 29 mei 2014 info@heemkunde-margraten.nl www.heemkunde-margraten.nl Verenigingslokaal: Rijksweg 68 Margraten (naast feestzaal het Kroontje

Nadere informatie

Pers versus politiek, waakhond of schoothondje

Pers versus politiek, waakhond of schoothondje Uitnodiging Voorjaarscongres 2013 Pers versus politiek, waakhond of schoothondje Donderdag 23 mei 2013 Ontvangst 9.00 uur Aanvang 9.30 uur Gemeentehuis De Bilt Hartelijk welkom in de gemeente De Bilt!

Nadere informatie

RABO-sponsortocht werd dit jaar voor de 4e maal gehouden en bracht ons weer 250,00.

RABO-sponsortocht werd dit jaar voor de 4e maal gehouden en bracht ons weer 250,00. Jaarverslag 2012 Het bestuur: we zijn 8 maal voor bestuursvergadering bijeen geweest, 1 ledenvergadering. Donderdag 14 juni werden we opgeschrikt door het fatale bericht dat Peter Timmerman, onze penningmeester,

Nadere informatie

1992 --- 2012 26 oktober 1992 was een belangrijke datum voor de gemeente Hoogezand Sappemeer :

1992 --- 2012 26 oktober 1992 was een belangrijke datum voor de gemeente Hoogezand Sappemeer : 1992 --- 2012 26 oktober 1992 was een belangrijke datum voor de gemeente Hoogezand Sappemeer : de Historische Vereniging Hoogezand Sappemeer e.o. werd per die datum opgericht! 1992 --- 2012 We lezen in

Nadere informatie

ldelta Jan van Arkel Historische vereniging voor de IJsseldelta 'Jan van Arkel'

ldelta Jan van Arkel Historische vereniging voor de IJsseldelta 'Jan van Arkel' ldelta Jan van Arkel Historische vereniging voor de IJsseldelta 'Jan van Arkel' Jaarverslag Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van historische vereniging voor de IJsseldelta 'Jan van Arkel'. Bij een

Nadere informatie

Met o.a. Goed nieuws over de tentoonstellingslocatie! Uitnodiging jongvogelavond woensdag 9 september 2015 Terugblik presentatie René de Waal

Met o.a. Goed nieuws over de tentoonstellingslocatie! Uitnodiging jongvogelavond woensdag 9 september 2015 Terugblik presentatie René de Waal Met o.a. Goed nieuws over de tentoonstellingslocatie! Uitnodiging jongvogelavond woensdag 9 september 2015 Terugblik presentatie René de Waal Herinnering contributie Augustus 2015 Bestuur van vogelvereniging

Nadere informatie

Cursussen, workshops en lezingen 2012/2013

Cursussen, workshops en lezingen 2012/2013 Cursussen, workshops en lezingen 2012/2013 Haags Gemeentearchief onder auspiciën van Geschiedkundige Vereniging Die Haghe Inhoudsopgave blz. Inleiding 3 Algemene informatie 4 Cursussen Cursus paleografie

Nadere informatie

Werkgroep Historie Leunen

Werkgroep Historie Leunen Jaarverslag 2017 Werkgroep Historie Leunen Werkgroep Historie Leunen Contact informatie: Telefoon nummer 0478-586941 Rooynet.nl/werkgroephistorieleunen/collectie-indeling info@werkgroep-historie-leunen.nl

Nadere informatie

Vereniging Vrienden van Den Haag HUISHOUDELIJK REGLEMENT

Vereniging Vrienden van Den Haag HUISHOUDELIJK REGLEMENT Vereniging Vrienden van Den Haag Uitgave Redactie Vereniging Vrienden van Den Haag Jaap Trouw Status Definitief (ALV 20 november 2012) Versie 2.0 Vereniging Vrienden van Den Haag pagina 1 van 6 Leden Artikel

Nadere informatie

Vooruit. Laat weten wat je van de AV-OTT wil! Het Bestuur

Vooruit. Laat weten wat je van de AV-OTT wil! Het Bestuur Inleiding Uiterst rustig, zo kan dit jaar beschreven worden. Qua acitiviteiten dan, binnen het bestuur was het alles behalve rustig. Er vond een groot aantal wisselingen plaats. Dat kan dat eerste ook

Nadere informatie

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN + WORKSHOPS 2014-2015

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN + WORKSHOPS 2014-2015 19 Haags Gemeentearchief CURSUSSEN + WORKSHOPS 2014-2015 32015 22 1843 2014 971 1840 Inhoudsopgave Algemene informatie 4 Lezingen 5 Workshops 6 Cursussen Cursus paleografie voor beginners 8 Inleiding Ook

Nadere informatie

Aannemer Boskalis aan de slag met realisatie N260

Aannemer Boskalis aan de slag met realisatie N260 December 2016 De kom van Baarle-Nassau (Nederland) en Baarle- Hertog (België) heeft doorstromings- en leefbaarheidsproblemen. Om deze problemen aan te pakken werken de provincie Noord-Brabant, provincie

Nadere informatie

Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum.

Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum. Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum. Agenda 27 maart; donateursavond; ontvangst vanaf 19:30. Aanvang 19:45 15 maart onthulling monument armenlap om 15.00

Nadere informatie

april Mededelingenblad 04 jaargang 46

april Mededelingenblad 04 jaargang 46 april 2019 - Mededelingenblad 04 jaargang 46 heemkundige kring 'De Oude Vrijheid' Sint-Oedenrode Uitnodiging voor: maandag 01 april: heem-natuur dinsdag 16 april: heem Vooruitblik voor: zondag 05 mei:

Nadere informatie

Met hierin o.a. Uitnodiging jaarvergadering dinsdag 13 maart 2018 Uitnodiging lezing maandag 23 april 2018 (unieke kans!) Terugblik feestavond

Met hierin o.a. Uitnodiging jaarvergadering dinsdag 13 maart 2018 Uitnodiging lezing maandag 23 april 2018 (unieke kans!) Terugblik feestavond Met hierin o.a. Uitnodiging jaarvergadering dinsdag 13 maart 2018 Uitnodiging lezing maandag 23 april 2018 (unieke kans!) Terugblik feestavond Bestuur van vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg e.o. Voorzitter:

Nadere informatie

Bezig met geschiedenis

Bezig met geschiedenis december 2015 Mededelingen Bezig met geschiedenis Onze historische vereniging Jan van Arkel heeft met het oog op de duiding van haar werkgebied de woorden "voor de IJsseldelta" aan haar naam toegevoegd.

Nadere informatie

maart Mededelingenblad 03 jaargang 46 heemkundige kring 'De Oude Vrijheid'

maart Mededelingenblad 03 jaargang 46 heemkundige kring 'De Oude Vrijheid' maart 2019 - Mededelingenblad 03 jaargang 46 heemkundige kring 'De Oude Vrijheid' Sint-Oedenrode Uitnodiging voor: maandag 11 maart: heem-natuur dinsdag 19 maart: heem ALGEMENE LEDENVERGADERING Vooruitblik

Nadere informatie

Beleidsplan Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten

Beleidsplan Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten Beleidsplan Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten Pagina 1 van 9 Inhoud Inleiding... 4 Aanleiding... 4 Betrokkenen... 4 Geldigheidsduur... 4 Publicatie... 4 Organisatie... 4 Rechtspersoonlijkheid....

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN VERKIEZINGS PROGRAMMA 2018-2022 KAMPEN Mijn naam is Nieke Jansen. Ik zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. Dat is een politieke partij. In deze folder leg ik uit wat de gemeenteraad is. Ik vertel ook

Nadere informatie

INTER AMICOS. Maandblad. Buurt en speeltuinvereniging Inter Amicos Handelskade 2a 2282 KV Rijswjk Telefoon: 070-3988535

INTER AMICOS. Maandblad. Buurt en speeltuinvereniging Inter Amicos Handelskade 2a 2282 KV Rijswjk Telefoon: 070-3988535 INTER AMICOS Maandblad Buurt en speeltuinvereniging Inter Amicos Handelskade 2a 2282 KV Rijswjk Telefoon: 070-3988535 Januari 2009 Voorzitter A.J.J. van der Ploeg Lindelaan 23 2282 EL Rijswijk 070-3951530

Nadere informatie

Jaargang 2018 nummer 3 november Graag Uw aller aandacht voor de oproep van Geert op blz. 2

Jaargang 2018 nummer 3 november Graag Uw aller aandacht voor de oproep van Geert op blz. 2 Nieuwsbrief Jaargang 2018 nummer 3 november 2018 Beste Aventouriers, In deze nieuwsbrief het laatste nieuws van onze club. 1. Dringende oproep 2. Colofon 3. Van de bestuurstafel 4. Berichten van de leden

Nadere informatie

Berichten in de zomerstop. Alle leden een prettige vakantie toegewenst. De werkggroepen beginnen weer op maandag 3 september! Tot ziens!

Berichten in de zomerstop. Alle leden een prettige vakantie toegewenst. De werkggroepen beginnen weer op maandag 3 september! Tot ziens! Nieuwsbrief 2018-4 11 juli 2018 Berichten in de zomerstop. Alle leden een prettige vakantie toegewenst. De werkggroepen beginnen weer op maandag 3 september! Tot ziens! In deze nieuwsbrief: -Nella van

Nadere informatie

december ------------------------------------------------------------------------------------------------ ------- kalender december Kalender Januari

december ------------------------------------------------------------------------------------------------ ------- kalender december Kalender Januari CBS De Regenboog Mars 1 Postbus 285 9600AG Hoogezand 0598-321031 december ------------------------------------------------------------------------------------------------ ------- kalender december Kalender

Nadere informatie

een zee Rendierjagers De rendierjagers leefden in de prehistorie in ons land. Dat is de tijd voordat de van tijd een zee van tijd

een zee Rendierjagers De rendierjagers leefden in de prehistorie in ons land. Dat is de tijd voordat de van tijd een zee van tijd Werkblad Ω Een tijd geleden... Ω Les : Rendierjagers Rendierjagers De rendierjagers leefden in de prehistorie in ons land. Dat is de tijd voordat de mensen konden schrijven. Ze woonden niet op een vaste

Nadere informatie

Evaluatie Famillement 2018

Evaluatie Famillement 2018 Inhoud Samenvatting Famillement 2018... 1 Resultaten evaluatie standhouders... 2 Beeld van de bezoeker... 2 Locatie... 3 Organisatie... 5 Datum en tijd... 6 Programma... 7 Eindoordeel...12 Resultaten evaluatie

Nadere informatie

Volierevereniging Zanglust Fügelnijs, mei 2015

Volierevereniging Zanglust Fügelnijs, mei 2015 1 Volierevereniging Zanglust Fügelnijs, mei 2015 Nieuwe lay-out Nieuwe mensen hebben vaak andere ideeën, zo ook nu weer. Het Fugelnijs kon wel wat kleur gebruiken en styling. Voor je ligt het resultaat.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor.

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor. NIEUWSBRIEF December Mentorschap Midden-en Noordoost Brabant 2015 Editie 2 Jaargang 1 Hierbij ontvangt u de nieuwe nieuwsbrief van het Mentorschap Midden -en Noordoost brabant. Hiermee houden wij u op

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Agenda 2015. Overzicht activiteiten 2015.

Agenda 2015. Overzicht activiteiten 2015. Overzicht activiteiten 2015. Studiecentrum Het studiecentrum is elke woensdag- en zaterdagmiddag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. In overleg met H. Dortants is het regelmatig mogelijk om eerder toegang

Nadere informatie

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge:

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: DE KOERIER ANBO - WEMELDINGE Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: Cathrien Kole Bonzijweg 14 tel. 621386 Corrie Mol Kon. Wilhelminastraat 20 tel. 621400 Adri de Lange

Nadere informatie

Nieuwsbrief januari 2012

Nieuwsbrief januari 2012 Nieuwsbrief januari 2012 Start jubileumjaar 100 jaar Den Dolder op woensdag 1 februari 2012 Door diverse werkgroepen is hard gewerkt om, verdeeld over het gehele jaar 2012, een aantrekkelijk honderd jaar

Nadere informatie

Lopend Vuurtje Nieuwsbrief September 2015

Lopend Vuurtje Nieuwsbrief September 2015 Inspectiebezoek Maandag 24 augustus was de inspecteur van het onderwijs op bezoek bij De Vuurvogel. Hij heeft lessen bezocht, gesproken met het team, ouders en kinderen en daarnaast allerlei zaken bekeken.

Nadere informatie

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS 19 Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS 2015-2016 32015 22 1843 2014 971 1840 Inhoudsopgave Algemene informatie 4 Cursussen Paleografie 5 Lezingen 8 Workshops 10 Inleiding Bent u geïnteresseerd

Nadere informatie

Verder hebben we samen met de Gemeente Zoetermeer de activiteiten rondom Monumentendag, met als thema Europa, georganiseerd. In t Nieuwe Huys was

Verder hebben we samen met de Gemeente Zoetermeer de activiteiten rondom Monumentendag, met als thema Europa, georganiseerd. In t Nieuwe Huys was Jaarverslag 2018 1 Inleiding Het jaar 2018 was voor de vereniging een succesvol jaar, het was het eerste volle jaar in de nieuwe pand t Nieuwe Huys aan de Dorpsstraat 132 te Zoetermeer. De kinderziekten

Nadere informatie

Inzage in beperkt openbaar archief

Inzage in beperkt openbaar archief Inzage in beperkt openbaar archief 1. Waarom zijn sommige archieven beperkt openbaar? Bij het Historisch Centrum Overijssel wordt onderscheid gemaakt tussen particuliere archieven en overheidsarchieven.

Nadere informatie

Beste Donateurs, Op zaterdag 10 september zullen in het kader van open monumentendag open huis houden tussen 10:00 17:00. Foto met dank aan Dhr Mars

Beste Donateurs, Op zaterdag 10 september zullen in het kader van open monumentendag open huis houden tussen 10:00 17:00. Foto met dank aan Dhr Mars Beste Donateurs, Voor u ligt de tweede nieuwsbrief van de Stichting Historie Stedum. Nog steeds worden we verrast door alle leuke en interessante zaken die ons worden aangeboden. Nu we ons gebouw prachtig

Nadere informatie

6 september 2016 NIEUWSBRIEF. nummer 2 seizoen

6 september 2016 NIEUWSBRIEF. nummer 2 seizoen 6 september 2016 NIEUWSBRIEF nummer 2 seizoen 2016-2017 nieuw bridgejaar gestart door: Sonja van Katwijk Bridgeclub Ermelo Fijn om de meesten van jullie na de vakantie weer terug te zien. Fijn dat de meeste

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1

Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1 Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1 Beste leden, Heb je vragen, opmerkingen of leuke, anekdotes? Laat het aan ons weten via nieuwsbriefsvs@hotmail.com. Wellicht zullen wij het plaatsen in de nieuwsbrief!

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF HUISKAMER VAN ODIJK

NIEUWSBRIEF HUISKAMER VAN ODIJK 1-2017 Beste dorpsgenoten De lente is al aardig op gang gekomen. De narcissen en tulpen bloeien volop en de vogels zijn al druk in de weer om een nestje te bouwen. Tijd voor de geboorte van een nieuw item,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF AUGUSTUS 2014

NIEUWSBRIEF AUGUSTUS 2014 S t u d e n t e n v e r e n i g i n g U t i l e D u l c i Telefoon: 073 6134006 E-mail: secrutiledulci@gmail.com Secretariaat: Ruth van der Grift Chr. Kannemansstraat 32 5246 AM Rosmalen NIEUWSBRIEF AUGUSTUS

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 april 2017

Nieuwsbrief 2 april 2017 Nieuwsbrief 2 april 2017 Nieuwsbrief 2 april 2017 In deze nieuwsbrief zijn de volgende onderwerpen te lezen: 1. Historische canon van Castricum en Bakkum 2. Tentoonstelling Vervaagd agrarisch verleden

Nadere informatie

UITGAVEN VAN DE OUDHEIDKUNDIGE KRING GEERTRUYDENBERGHE

UITGAVEN VAN DE OUDHEIDKUNDIGE KRING GEERTRUYDENBERGHE 22-5-2014 UITGAVEN VAN DE OUDHEIDKUNDIGE KRING GEERTRUYDENBERGHE Beeldig Geertruidenberg. Een stad in de kaart gekeken Afm: 35 x 24,5 cm Pagina s: 173 Dit door enkele leden van de Kring samengestelde boek

Nadere informatie

Nieuwsbrief BC Shuttlewoude 2015 nummer 1

Nieuwsbrief BC Shuttlewoude 2015 nummer 1 Nieuwsbrief BC Shuttlewoude 2015 nummer 1 Mededelingen van het Bestuur 6 Strippenkaart Het bestuur heeft besloten de 6 strippenkaart te introduceren, met name voor oud leden die nog een keer willen spelen

Nadere informatie

Voor u ligt de nieuwsbrief najaar 2015 van de Stichting Historie Stedum.

Voor u ligt de nieuwsbrief najaar 2015 van de Stichting Historie Stedum. Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief najaar 2015 van de Stichting Historie Stedum. Het geeft verslag van een periode waarin weer het nodige is gebeurd. In deze nieuwsbrief proberen we u kort verslag

Nadere informatie

Deze activiteit MOET worden voorbereid op school, anders kunnen de opdrachten tijdens de excursie niet uitgevoerd worden.

Deze activiteit MOET worden voorbereid op school, anders kunnen de opdrachten tijdens de excursie niet uitgevoerd worden. VOORBEREIDING Mens in De Maashorst Deze activiteit MOET worden voorbereid op school, anders kunnen de opdrachten tijdens de excursie niet uitgevoerd worden. De activiteit leert leerlingen wat de rol is

Nadere informatie

locatie Zomerweg groep 1-4 tel. 472785 - locatie Kerkstraat groep 5-8 tel. 473004 info@deklimtorendrempt.nl nr. 3 01-10-2013

locatie Zomerweg groep 1-4 tel. 472785 - locatie Kerkstraat groep 5-8 tel. 473004 info@deklimtorendrempt.nl nr. 3 01-10-2013 KlimtorenNieuws locatie Zomerweg groep 1-4 tel. 472785 - locatie Kerkstraat groep 5-8 tel. 473004 info@deklimtorendrempt.nl nr. 3 01-10-2013 In dit nummer: Informatieavonden Website Schoolfruit Schoolmelk

Nadere informatie

Nieuwsbrief de XXXste, december 2013 Stichting Eendenkooi Maaspoort

Nieuwsbrief de XXXste, december 2013 Stichting Eendenkooi Maaspoort Nieuwsbrief de XXXste, december 2013 Stichting Eendenkooi Maaspoort Voor U ligt de laatste nieuwsbrief van het 8 ste jaargang. Waarin U kunt zien wat er in de maanden oktober, november en december gebeurd

Nadere informatie

Sportdag Hartenaas. De schoolgids vindt u op onze website. www.hartenaas.nl

Sportdag Hartenaas. De schoolgids vindt u op onze website. www.hartenaas.nl 1 6 j u n i 2 0 1 4 Sportdag Hartenaas 1 Sportdag Hartenaas Op vrijdag 20 juni 2014 vindt de jaarlijkse sportdag van Hartenaas plaats (mocht het deze dag erg slecht weer zijn, dan wordt de sportdag verplaatst

Nadere informatie

OPEN DAG. Historische en Genealogische Vereniging Scheveningen Nieuwsbrief In dit nummer

OPEN DAG. Historische en Genealogische Vereniging Scheveningen Nieuwsbrief In dit nummer Historische en Genealogische Vereniging Scheveningen Nieuwsbrief 1-2019 In dit nummer 1. Open dag 2. Website 3. Genealogische software 3. Boek de Niet 3. Alg. ledenvergadering 4. Wout van Zeeland 5. Donateurs/vrienden

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1e kwartaal 2015. Van de voorzitter

Nieuwsbrief 1e kwartaal 2015. Van de voorzitter Nieuwsbrief 1e kwartaal 2015 Van de voorzitter Het nieuwe jaar is al weer ruim 2 maanden oud en we zijn weer druk aan het bewegen. Allemaal goede voornemens. Dat is goed te merken, want het is gezellig

Nadere informatie

Programmaboekje EHBO-seizoen 2015-2016. EHBO Rossum en EHBO Saasveld

Programmaboekje EHBO-seizoen 2015-2016. EHBO Rossum en EHBO Saasveld Programmaboekje EHBO-seizoen 2015-2016 EHBO Rossum en EHBO Saasveld In dit boekje: Bestuurssamenstelling EHBO Rossum Bestuurssamenstelling EHBO Saasveld Informatie over Jeugd EHBO Planning EHBO Rossum

Nadere informatie

DigiSki WVMN. BEZOEK ONZE SITE Nordic Walking met Harrie 21 oktober

DigiSki WVMN. BEZOEK ONZE SITE   Nordic Walking met Harrie 21 oktober Van: WVMN-nieuwsbrief wvmn@wvmn.nl Onderwerp: Digiski van oktober 2018 Datum: 3 oktober 2018 om 16:47 Aan: rolfwb@ziggo.nl oktober 2018 DigiSki WVMN Nordic Walken Algemene Ledenvergadering Winteropening

Nadere informatie

Aanwinsten Archieven 2006

Aanwinsten Archieven 2006 in de etalage Aanwinsten Archieven 2006 Reeds verschillende malen heeft het Gemeentearchief van Kampen een bijdrage geleverd aan de rubriek In de etalage. In de afgelopen jaren hebben afzonderlijke archieven

Nadere informatie

informatieboekje zondagsschool God zij met ons

informatieboekje zondagsschool God zij met ons informatieboekje zondagsschool God zij met ons Index Inleiding Doel van de zondagsschool Immanuël Stukje historie Wat doen we zondagmorgen Leiding Materiaal keuze Activiteiten Inleiding Voor u ligt het

Nadere informatie

Schooljaar 2014-2015 Maandag 02 maart 2015

Schooljaar 2014-2015 Maandag 02 maart 2015 INFOOTJE NR. 12 Schooljaar 2014-2015 Maandag 02 maart 2015 Agenda Donderdag 5 maart Inleveren strookje oudergesprekken Maandag 9 maart OR-vergadering Woensdag 11 maart Alle leerlingen vrij Vrijdag 13 maart

Nadere informatie

Beleidsplan Nutsdepartement Middelstum

Beleidsplan Nutsdepartement Middelstum RSIN: 804988079 Beleidsplan Nutsdepartement Middelstum 1.Doelstelling Het departement Middelstum is een vereniging met statuten die zijn opgemaakt d.d. 6 mei 1996. De vereniging stelt zich ten doel, in

Nadere informatie

Een nieuw boek van Ter Palen!

Een nieuw boek van Ter Palen! Een nieuw boek van Ter Palen! In bedrijf : Ter Palen beschrijft industrieel verleden Het is al een tijdje geleden, maar we hebben voor u weer een publicatie klaar: In bedrijf. Onze ondervoorzitter dompelde

Nadere informatie

bericht Belangrijke data: Tweede Wereldoorlog project stukjes geschreven door leerlingen uit groep 7

bericht Belangrijke data: Tweede Wereldoorlog project stukjes geschreven door leerlingen uit groep 7 bericht Info : 30 Jaargang 14 : 08-04-2016 Redactie : Monique Bos E-mail redactie : m.bos@westerwijs.nl Belangrijke data: 16 april Oud papier groep 4a 20 april Spelsportdag groep 3 en 4 in sporthal Quicksilver

Nadere informatie

Peppelinfo december 2015, nummer 4

Peppelinfo december 2015, nummer 4 Peppelinfo december 2015, nummer 4 Beste ouders, Ondertussen hebben we een mooi Sinterklaasfeest gevierd, georganiseerd samen met Talentrijk. Beide OR-en hebben een mooi programma gemaakt wat past bij

Nadere informatie

KlimtorenNieuws. basisschool de Klimtoren Kerkstraat 87 6996 AG Drempt 0313 473004 info@deklimtorendrempt.nl www.deklimtorendrempt.

KlimtorenNieuws. basisschool de Klimtoren Kerkstraat 87 6996 AG Drempt 0313 473004 info@deklimtorendrempt.nl www.deklimtorendrempt. KlimtorenNieuws basisschool de Klimtoren Kerkstraat 87 6996 AG Drempt 0313 473004 info@deklimtorendrempt.nl www.deklimtorendrempt.nl Nr. 9 07-01-2014 In dit nummer: Een nieuw jaar.. Personel e zaken Een

Nadere informatie

Nieuwsbrief 43, april 2017 Stichting Eendenkooi Maaspoort

Nieuwsbrief 43, april 2017 Stichting Eendenkooi Maaspoort Nieuwsbrief 43, april 2017 Stichting Eendenkooi Maaspoort Voor U ligt de 1e nieuwsbrief van 2017. In deze Nieuwsbrief kunt U zien en lezen wat er in de maanden januari, februari en maart gebeurd is of

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF PATIËNTENKRING GRONINGEN

NIEUWSBRIEF PATIËNTENKRING GRONINGEN NIEUWSBRIEF PATIËNTENKRING GRONINGEN Nr.18, september 2013 BERICHT VAN DE ADMINISTRATIE PATIËNTENKRING Het bankrekeningnummer voor het overmaken van uw ledenbijdrage is: 38 32 533 ten name van Patiëntenkring

Nadere informatie

ASJEMENOU 8 t/m 15 april 2016. PROJECTWEEK Ter land, ter zee en in de lucht

ASJEMENOU 8 t/m 15 april 2016. PROJECTWEEK Ter land, ter zee en in de lucht ASJEMENOU 8 t/m 15 april 2016 PROJECTWEEK Ter land, ter zee en in de lucht A.s. maandag 11 april is het weer zover!! Om kwart voor negen wordt de projectweek, 'Ter land, ter zee en in de lucht' energiek

Nadere informatie

Met o.a. Uitnodiging feestavond vrijdag 22 januari a.s. Contributie / incasso 2016 Ringenbestellen 3 e ronde

Met o.a. Uitnodiging feestavond vrijdag 22 januari a.s. Contributie / incasso 2016 Ringenbestellen 3 e ronde Met o.a. Uitnodiging feestavond vrijdag 22 januari a.s. Contributie / incasso 2016 Ringenbestellen 3 e ronde Januari 2016 Bestuur van vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg e.o. Voorzitter: Erik-Jan Huisman

Nadere informatie

Verslag van de Voorjaarsvergadering op woensdagavond 22 maart 2017

Verslag van de Voorjaarsvergadering op woensdagavond 22 maart 2017 Verslag van de Voorjaarsvergadering op woensdagavond 22 maart 2017 Josien de Jonge opent als voorzitter deze vergadering en heet alle aanwezigen van harte welkom. De secretaris leest als eerste de namen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF LTC DE SCHELDE

NIEUWSBRIEF LTC DE SCHELDE NIEUWSBRIEF LTC DE SCHELDE Sluitingsdatum nieuwe kopij: 15 juli 2015 Jaargang 3 nr. 5 Juni 2015 redactie@ltcdeschelde.nl MINI/MAX toernooi 2015 Op 21 juni gaan jong en oud het z.g. MINI/MAXI toernooi spelen.

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Hebt u een klacht? Waar kunt u terecht als u niet tevreden bent?

Hebt u een klacht? Waar kunt u terecht als u niet tevreden bent? Hebt u een klacht? Waar kunt u terecht als u niet tevreden bent? In het Havenziekenhuis doen wij er alles aan om u tijdens uw verblijf in het ziekenhuis zo goed mogelijk te behandelen, te verzorgen en

Nadere informatie

SOCIAAL JAARVERSLAG 2013 STICHTING NEDERLANDS DRUKKERIJ MUSEUM

SOCIAAL JAARVERSLAG 2013 STICHTING NEDERLANDS DRUKKERIJ MUSEUM SOCIAAL JAARVERSLAG 2013 STICHTING NEDERLANDS DRUKKERIJ MUSEUM ALGEMEEN - Het bestuur bestond op 1 januari 2013 uit: Rien van Heck, voorzitter Cees Jochems, secretaris Jef Lazaroms, penningmeester Wil

Nadere informatie

Van de directeur Vorige week hebben wij een inspirerende 2 daagse gehad in het winterse landschap van Echten.

Van de directeur Vorige week hebben wij een inspirerende 2 daagse gehad in het winterse landschap van Echten. OJS de Zevensprong*Ellertsveld 15*8302 JD*Emmeloord*0527-788688*ojsdezevensprong@aves.nl Jaargang 3, nummer 10 17 februari 2017 Van de directeur Vorige week hebben wij een inspirerende 2 daagse gehad in

Nadere informatie

Nieuwsbrief de 34ste, Dec Stichting Eendenkooi Maaspoort

Nieuwsbrief de 34ste, Dec Stichting Eendenkooi Maaspoort Nieuwsbrief de 34ste, Dec. 2014 Stichting Eendenkooi Maaspoort Voor U ligt de 4e nieuwsbrief van het 9de jaargang. Waarin U kunt zien en lezen wat er in de maanden oktober, november en december gebeurd

Nadere informatie

Bernardusschool. Agenda. Koningsspelen. Pasen. Nieuws uit de kleutergroepen. Groep 3. Weekbrief 1 t/m 8 april 2016

Bernardusschool. Agenda. Koningsspelen. Pasen. Nieuws uit de kleutergroepen. Groep 3. Weekbrief 1 t/m 8 april 2016 Weekbrief 1 t/m 8 april 2016 Bernardusschool Kooikerspad 2, 2382 EA Zoeterwoude www.rkbernardusschool.nl T: 071 54 21 600 Agenda Koningsspelen Vrijdag 22 april vieren we met de andere Zoeterwoudse scholen

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 4 KALENDER INHOUD. December, 2015. Hallo allemaal.

Nieuwsbrief nr. 4 KALENDER INHOUD. December, 2015. Hallo allemaal. Nieuwsbrief nr. 4 December, 2015 KALENDER 4 december 1 Sint op school Surprise bovenbouw 10 december Afscheid juf Sanne en juf Marjo 12 december Oud papier (10:00 12:00 uur) 18 december Kerstviering (continurooster)

Nadere informatie

Mededelingen. Eij t ook eurd? Laatste nieuws! Op 10 mei is het 75 jaar geleden dat Duitsland Nederland binnenviel. Inleiding

Mededelingen. Eij t ook eurd? Laatste nieuws! Op 10 mei is het 75 jaar geleden dat Duitsland Nederland binnenviel. Inleiding februari 2015 Mededelingen Eij t ook eurd? Laatste nieuws! Op 10 mei is het 75 jaar geleden dat Duitsland Nederland binnenviel. En Op 17 april is het 70 jaar geleden dat Kampen werd bevrijd. En ook Op

Nadere informatie

Vereniging Oud-Scherpenzeel neemt nieuw documentatiecentrum in gebruik. Opening en Open Huis tijdens Monumentendag.

Vereniging Oud-Scherpenzeel neemt nieuw documentatiecentrum in gebruik. Opening en Open Huis tijdens Monumentendag. Vereniging Oud-Scherpenzeel neemt nieuw documentatiecentrum in gebruik. Opening en Open Huis tijdens Monumentendag. Het Koetshuis, het nieuwe onderkomen van Ver.Oud-Scherpenzeel. Regelmatig publiceert

Nadere informatie

De Ronde Venen, januari 2016 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De Ronde Venen, januari 2016 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Door middel van deze nieuwsbrief willen wij u met enige regelmaat een aanvulling geven op het verenigingsnieuws in ons kwartaalblad de Proosdijkoerier. Voor nadere informatie kunt u altijd terecht op onze

Nadere informatie

Krabbel. Jarigen. Datum Naam Leeftijd Groep. Oud IJzeractie 2015 in beelden. Nummer 26, 27 maart 2015. Nieuws uit de bouwen. Oud IJzeractie 2015

Krabbel. Jarigen. Datum Naam Leeftijd Groep. Oud IJzeractie 2015 in beelden. Nummer 26, 27 maart 2015. Nieuws uit de bouwen. Oud IJzeractie 2015 Jarigen Oud IJzeractie 2015 Nieuws uit de bouwen Agenda Krabbel Jarigen Datum Naam Leeftijd Groep 29 maart Jesse 6 Moffeltjes 31 maart Damian 8 Leesbeesten 01 april Maarten 9 Kameleons Oud IJzeractie 2015

Nadere informatie

Iedereen is van harte welkom Zie hieronder

Iedereen is van harte welkom Zie hieronder NIEUWSBRIEF Secr. Cor Knoop Fresiastraat 24 4921 HC Made Tel 062-683642 e.mail: caknoop@hetnet.nl jaargang 15 nummer 4, augustus 2012 Uitnodiging 1 Hierbij nodigen wij U uit voor de dagexcursie naar de

Nadere informatie

Als u naar aanleiding van deze berichten vragen of opmerkingen hebt, bel of mail ons dan. We zullen u graag te woord staan.

Als u naar aanleiding van deze berichten vragen of opmerkingen hebt, bel of mail ons dan. We zullen u graag te woord staan. Geachte belangstellende, Allereerst bieden wij u bij het begin van dit nieuwe jaar onze beste wensen voor 2015 aan. Graag brengen wij u ook nu weer op de hoogte van het laatste nieuws over de activiteiten

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2014-2015-04 17-10-2014

Nieuwsbrief 2014-2015-04 17-10-2014 Nieuwsbrief 2014-2015-04 17-10-2014 Beste ouders/verzorgers, Vandaag ontvangt u de 4 e nieuwsbrief van dit schooljaar. Kanjertraining Zoals u ongetwijfeld weet werken we op school van groep 1 t/m 8 met

Nadere informatie

Namens de gemeente Wethouder Johan Lalieu (vz) Karin Peeters (accountmanager Bedrijven; verslag)

Namens de gemeente Wethouder Johan Lalieu (vz) Karin Peeters (accountmanager Bedrijven; verslag) Verslag Betreft: Het Horecaoverleg Gemeente Maasgouw Van: Karin Peeters Onderwerp: Vergadering dd. 14 oktober 2015 Aanwezig: Namens bestuur Koninklijke Horeca Maasgouw: René Broen Luc van Engelen Nicole

Nadere informatie

Redacteur gezocht. Mooiste vakantiefoto!! Nieuwe bestuursleden gezocht. Brandbrief. Fantastische TIP

Redacteur gezocht. Mooiste vakantiefoto!! Nieuwe bestuursleden gezocht. Brandbrief. Fantastische TIP Mooiste vakantiefoto!! Super, we zijn weer begonnen! En dat doen we door de vakantie op een leuke manier af te sluiten aan de hand van leuke vakantiefoto s Als je het leuk vindt om je eigen foto terug

Nadere informatie

De Broeker. Nieuws uit de Broekstreek Uitgave: april. Jaargang 35 nr. 9. De ekkel zul niet zo stark weden as der gien störms waren

De Broeker. Nieuws uit de Broekstreek  Uitgave: april. Jaargang 35 nr. 9. De ekkel zul niet zo stark weden as der gien störms waren Nieuws uit de Broekstreek www.broekstreek.nl De Broeker Foto: John Nycolaas BALINGE - SCHIPHORSTEN De ekkel zul niet zo stark weden as der gien störms waren Uitgave: april Jaargang 35 nr. 9 Pag. 2 De Broeker

Nadere informatie

Programmaboekje EHBO-seizoen 2013-2014. EHBO Rossum en EHBO Saasveld

Programmaboekje EHBO-seizoen 2013-2014. EHBO Rossum en EHBO Saasveld Programmaboekje EHBO-seizoen 2013-2014 EHBO Rossum en EHBO Saasveld In dit boekje: Bestuurssamenstelling EHBO Rossum Bestuurssamenstelling EHBO Saasveld Informatie over Jeugd EHBO Planning EHBO Rossum

Nadere informatie

Afscheid Heer H.G. Frielink

Afscheid Heer H.G. Frielink VAN HET BESTUUR Afscheid Heer H.G. Frielink Vrijdagavond 26-8 j.1. nam de heer H.G. Frielink, in een hem door de gemeente Hilversum aangeboden receptie, afscheid als hoofd van het gemeentelijk archief,

Nadere informatie