VET INSTELLING: onderwijsinstellingen die beroepsonderwijs en beroepsopleidingen aanbieden (Vocational Education & Training - VET).

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VET INSTELLING: onderwijsinstellingen die beroepsonderwijs en beroepsopleidingen aanbieden (Vocational Education & Training - VET)."

Transcriptie

1

2 6.1. VERKLARENDE WOORDENLIJST Algemene definities: VET - BEROEPSONDERWIJS EN BEROEPSOPLEIDINGEN: theoretische en praktische opleiding die studenten de vaardigheden en competenties meegeeft die nodig zijn voor het uitoefenen van een beroep. IVET INITIEEL BEROEPSONDERWIJS EN INITIELE BEROEPSOPLEIDINGEN: de algemene definitie van IVET is de voorbereiding van personen op een bepaald beroep of een bepaalde sector door specifieke vaardigheden en/of competenties aan te leren. (Dit is althans de meest gebruikelijke definitie. IVET is echter een concept dat in alle landen evolueert en deze definitie raakt daarom in vele opzichten nogal verouderd. IVET wordt niet langer enkel beschouwd als een leerweg in het beroepsonderwijs maar als een alternatief op de academische route, dat vele elementen bevat van academisch onderricht dat uiteindelijk kan leiden tot universitair onderwijs van tertiair niveau. Dat is althans een van de ambities van IVET). 34 VET INSTELLING: onderwijsinstellingen die beroepsonderwijs en beroepsopleidingen aanbieden (Vocational Education & Training - VET). IVET INSTELLING: onderwijsinstellingen die initieel beroepsonderwijs en initiële beroepsopleidingen aanbieden (Initial Vocational Education & Training - IVET). IVET SCHOOL: een middelbare school waar studenten de vaardigheden en/of competenties leren die nodig zijn voor het uitoefenen van een bepaald beroep. IVET STUDENT: een persoon die een opleiding volgt in initieel beroepsonderwijs. STAGIAIR: een student die de vaardigheden van een bepaald vak leert en oefent. Een persoon die een opleiding volgt in beroepsvaardigheden. 35 PLAATSING: het toewijzen van een persoon aan een geschikte (job) plaats. WERKSTAGE: een plaatsing in een bedrijf, uitgevoerd door studenten in het beroepsonderwijs als onderdeel van hun opleiding bovenop de opleiding die ze volgen in hun school. PLAATSELIJKE WERKSTAGE: werkstage die wordt uitgevoerd in een bedrijf in de buurt van de school of hogeschool in het land waar de stagiair woont. INTERNATIONALE WERKSTAGE: werkstage die wordt uitgevoerd in een bedrijf in een ander land dan het land waar de stagiair gewoonlijk verblijft. Internationale leermobiliteit waarbij stagiairs, IVET scholen en gastbedrijven betrokken zijn. BEGUNSTIGDEN VAN DE MOBILITEIT: de partijen die voordeel halen uit de mobiliteitsacties en beurzen. Dit zijn gewoonlijk de stagiairs. 34 Initieel beroepsonderwijs en initiële beroepsopleidingen (IVET) in Europa, Cedefop, Europese onderwijsthesaurus, Cedefop, 1998.

3 BELANGHEBBENDEN IN DE MOBILITEIT: de betrokkenen in mobiliteitsacties. EVALUATIE: het documenteren van kennis, vaardigheden en opvattingen, gewoonlijk in meetbare termen. Nodige deelnemers: Organisaties of personen die nodig zijn om een kwalitatieve internationale werkstage te garanderen. IVET SCHOOL: de in het thuisland gevestigde instelling die initieel beroepsonderwijs en/of initiële beroepsopleidingen aanbiedt, waar studenten beroepsopleidingen volgen en waar de vraag naar internationale werkstages ontstaat. IVET STUDENT OF STAGIAIR: een persoon die een opleiding volgt in initieel beroepsonderwijs en/of die in de loop van het vorige jaar afstudeerde aan een school die initieel beroepsonderwijs en/of initiële beroepsopleidingen aanbiedt. COORDINERENDE ORGANISATIE IN HET THUISLAND: instelling die de vraag naar internationale werkstages verzamelt vanuit IVET scholen in het thuisland. COORDINERENDE ORGANISATIE IN HET GASTLAND: instelling die het aanbod verzamelt van werkstages in gastbedrijven in het gastland. Deze instelling ontvangt de vraag naar internationale werkstages van de coördinerende organisatie in het thuisland. GASTBEDRIJF: het bedrijf dat de IVET student/stagiair opneemt tijdens de werkstage. BEDRIJFSBEGELEIDER: de persoon die werd aangesteld om de stagiair te begeleiden, op te leiden en te beoordelen tijdens de werkstage in het gastbedrijf. SCHOOLBEGELEIDER: onderwijzer in de IVET school die de plaatsing van IVET studenten coördineert. Optionele deelnemers: ONDERSTEUNENDE ORGANISATIE: instelling die gewoonlijk gevestigd is in het thuisland en die logistieke of financiële ondersteuning biedt aan de mobiliteitservaring. IVET SCHOOL IN HET GASTLAND: IVET instelling in het gastland waar de internationale werkstage plaatsvindt en die kan samenwerken om de werkstage te ondersteunen.

4 Overige concepten: WERKTAAL: dit is de taal waarin de communicatie plaatsvindt op het werk tijdens de werkstage. Dit kan de taal zijn van het gastland of een andere taal die wordt gedeeld door de gesprekspartners. WERKPLAN: de verschillende, georganiseerde activiteiten die moeten worden uitgevoerd door de stagiair tijdens de internationale werkstage. CERTIFICAAT VOOR DE VOLTOOIING VAN DE WERKSTAGE: document dat wordt ondertekend door een wettelijk vertegenwoordiger van het gastbedrijf die certificeert dat de stagiair zijn/haar werkstage in het bedrijf met succes heeft afgerond in overeenstemming met het vooropgestelde werkplan. RAPPORT VAN DE STAGIAIR: dit document wordt opgesteld door de stagiair nadat de werkstage werd beëindigd en beschrijft zijn/haar ervaring aan de hand van een aantal richtlijnen.

5 6.2. VOORAFGAANDE STUDIES OVER PLAATSELIJKE IVET WERKSTAGES IN IEDER PARTNERGEBIED. GEMEENSCHAPPELIJKE KENMERKEN VAN WERKSTAGES BIJ DE VERSCHILLENDE PARTNERS Trends in IVET opleidingen: studenten per studierichting BE Antwerpen, België In schreven studenten zich in bij een IVET programma. Dit vertegenwoordigt 7,06% van het totaal aantal inwoners tussen de leeftijd van 16 en 22 jaar (6,84% in en 6,89% in ). De volgende studierichtingen telden het hoogste aantal studenten in : bedrijfskunde gezondheidsdiensten persoonlijk imago BG Dobrich, Bulgarije In schreven studenten zich in bij een IVET programma. Dit vertegenwoordigt 55,91% van het totaal aantal inwoners tussen de leeftijd van 16 en 22 jaar (52,42% in en 53,63% in ). De volgende studierichtingen telden het hoogste aantal studenten in : horeca informatietechnologie bedrijfskunde BG Plovdiv, Bulgarije In schreven studenten zich in bij een IVET programma. Dit vertegenwoordigt 53,52% van het totaal aantal inwoners tussen de leeftijd van 16 en 22 jaar (57,57% in en 55,86% in ). De volgende studierichtingen telden het hoogste aantal studenten in : horeca bouw en weg- en waterbouwkunde metaalbewerking DE Bautzen, Duitsland In schreven studenten zich in bij een IVET programma. Dit vertegenwoordigt 18,69% van het totaal aantal inwoners tussen de leeftijd van 16 en 23 jaar (17,08% in en 18,7% in ). De volgende studierichtingen telden het hoogste aantal studenten in : metaalbewerking horeca handel en marketing

6 In het Bautzen onderzoek was de leeftijdslimiet 23 jaar terwijl de studies in de andere partnerlanden de limiet vastlegden op 22 jaar. In januari 2009 telde de stad Bautzen inwoners inwoners tussen de leeftijd van 16 en 23 jaar woonden in het gebied van de regionale onderwijsinstantie, waar de gegevens voor VET studenten per discipline werden verzameld. Het gebied van de regionale onderwijsinstantie omvat twee districten: Bautzen en Goerlitz (het totaal aantal inwoners in dit gebied was in januari 2009). ES Terrassa, Spanje In schreven studenten zich in bij een IVET programma. Dit vertegenwoordigt 15,10% van het totaal aantal inwoners tussen de leeftijd van 16 en 22 jaar (13,70% in en 14,29% in ). De volgende studierichtingen telden het hoogste aantal studenten in : bedrijfskunde elektriciteit en elektronica sociaal-culturele diensten en gemeenschapsdiensten Geografisch gebied: de stad Terrassa PL Lodz, Polen In 2008/09 schreven studenten zich in bij staatsscholen voor beroepsonderwijs in Lodz. Dit vertegenwoordigt 13,06% van het totaal aantal inwoners tussen de leeftijd van 16 en 22 jaar (12,41% in 2006/07 en 12,47% in 2007/08). De volgende studierichtingen telden het hoogste aantal studenten in : mechanica, elektronica, mechatronica, informatica economie gastronomie bouw RO Timisoara, Roemenië In schreven 1947 studenten zich in bij een IVET programma. Dit vertegenwoordigt 1,98% van het totaal aantal inwoners tussen de leeftijd van 16 en 22 jaar (2,34% in en 2,18% in ). De volgende studierichtingen telden het hoogste aantal studenten in : sociaal-culturele diensten en gemeenschapsdiensten onderhoud van voertuigen met eigen beweegkracht bouw en weg- en waterbouwkunde In de Timisoara vragenlijst werden de volgende takken toegevoegd, doch met een lager aantal ingeschreven studenten: elektronica en automatisering bosbouw linnen- en lederindustrie SI Ljubljana, Slovenië In schreven studenten zich in bij een IVET programma. In datzelfde jaar schreven studenten zich in bij scholen voor hoger beroepsonderwijs. De reikwijdte

7 omvat heel Slovenië (nationaal niveau). De volgende studierichtingen telden het hoogste aantal studenten: handel bedrijfssecretariaat boekhouding 50 meest relevante bedrijven BE Antwerpen, België Antwerpen is de tweede grootste haven in Europa en de vierde grootste in de wereld. In 2005 behandelde de haven van Antwerpen meer dan 160 miljoen ton maritiem goederenverkeer. Ieder jaar meren zeeschepen en meer dan binnenschepen aan in deze haven. Meer dan mensen verdienen rechtstreeks of onrechtstreeks hun brood dankzij de haven van Antwerpen. De haven van Antwerpen is onmisbaar voor de invoer en uitvoer van de Europese Unie en is een draaischijf voor talloze handelsactiviteiten wereldwijd. De containerscheepvaart kent een explosieve groei van tien tot vijftien procent per jaar en vertegenwoordigt meer dan veertig procent van het maritiem verkeer in de haven van Antwerpen. Het transport en de opslag van goederen vormen een belangrijke activiteit voor een groot aantal bedrijven. Er is tevens een grote concentratie van chemische en petrochemische bedrijven. Duizenden arbeiders zijn tewerkgesteld in olieraffinaderijen. Antwerpen is bovendien een belangrijk centrum voor de diamantenhandel en telt verschillende diamantbeurzen en diamanthandelaars. De stad speelt een centrale rol in de nationale autoindustrie. Antwerpen werd de laatste jaren ook een modestad en is de thuishaven van talloze ontwerpers met internationale faam. BG Dobrich, Bulgarije De stad Dobrich is het tweede grootste economische centrum in het noordoosten van Bulgarije. De voornaamste economische sectoren zijn: voedingswaren en drank (melkproducten, olie en margarine, worsten, pasta, gevogelte, bloem, brood en gebak, veevoeder, wijn en sterke dranken, frisdranken) lichte industrie (confectiekleding voor mannen en vrouwen, bont- en lederartikelen, schoenen, meubelen, jacquard en textiel) machineconstructie (autobatterijen, opleggers en containers, landbouwmachines, radiators en filters voor voertuigen, plastiekartikelen voor de constructie van machines en de voedingsindustrie) Andere belangrijke takken binnen de Dobrich regio zijn toerisme en landbouw. BG Plovdiv, Bulgarije Plovdiv ligt in het midden van het Plovdiv district en is de tweede grootste stad in Bulgarije. Het district is verdeeld in 18 gemeenten, waarvan Plovdiv de grootste is. Het Plovdiv district vertegenwoordigt 7,5% van het BNP. In totaal zijn er meer dan regionale bedrijven. De meeste bedrijven in de regio hebben de structuur van een KMO 18,13% nationaal gezien in die categorie, en 97,83% van de bedrijven binnen die regio. Dit soort onderneming vertegenwoordigt 13,38% van de netto verkoopsinkomsten en een aandeel van 12% van de vorderingen op lange termijn van dezelfde soort ondernemingen nationaal gezien. De regio

8 telt 142 grote bedrijven met netto verkoopsinkomsten die goed zijn voor 9,18% van het nationaal totaal. Volgens de laatste gegevens zorgt de dienstensector met een aandeel van 56,7% voor de grootste bijdrage in de Plovdiv regio, terwijl de industriesector goed is voor 49,27% en de landbouwsector voor 39,67%. Een van de belangrijkste indicators en typische eigenschappen van de economische infrastructuur in de bovenstaande regio is de multi-sectoriële aard ervan. Het grootste aandeel is in handen van de voedingssector die zorgt voor 26% van de industriële productie in de stad en in de regio. Daarna volgen ferrometallurgie, elektriciteit en verwarming, productie van non-ferro metalen, mechanische industrieën en metaalbewerking, constructie van machines en uitrusting (voor de voedingsindustrie, vorkheftrucks, enz.), houtbewerking, textiel, schoenen, kledij, elektrische en chemische industrie, bouwindustrie, enz. Toerisme is een andere belangrijke sector waar het district een leiderspositie inneemt het gaat dan voornamelijk om kuuroorden DE Bautzen, Duitsland Bautzen, een Saksisch dorp met meer dan duizend jaar geschiedenis, ligt in het zuidoosten van Duitsland nabij de grens met Polen en de Tsjechische Republiek. Bautzen bezit een uitstekende transportinfrastructuur waaronder de federale autosnelwegen A4, de luchthaven van Bautzen-Litten, verscheidene federale wegen die naar alle richtingen leiden, en het Duitse spoorwegsysteem. De belangrijkste takken zijn de bouw van spoorvoertuigen en commerciële voertuigen, de toeleveringsindustrie voor de automobielsector, de vervaardiging van gereedschap en gietvormen, plastiekverwerking, telecommunicatie, de vervaardiging van opnameapparatuur, de vervaardiging van machines en de bouwindustrie. Internationale bedrijven zoals Philips X-Ray Engineering, Bombardier Transportation, AFT Automation & Conveying Systems, en Edding producent van schrijfmateriaal vervolledigen de plaatselijke bouwindustrie en het uitstekende plaatselijke vakmanschap. Bautzen vormt tevens een belangrijke locatie voor toekomstige technologieën dankzij nieuwe bedrijven in innovatieve takken zoals informatietechnologie en gegevensverwerking, vertegenwoordigd door Vodafone en Sphairon Technologies GmbH. ES Terrassa, Spanje Dit gebied telt verscheidene industrieën in vergelijking met de jaren 80 doordat de textielindustrie haar vooraanstaande positie verloor na een grondige herstructurering. Vandaag de dag zijn de grootste sectoren: handel, diensten voor bedrijven, gezondheidsdiensten, metaalindustrie (voornamelijk elektronica), textiel, bouw, en weg- en waterbouwkunde.

9 PL Lodz, Polen De economie binnen deze regio concentreert zich rond Lodz, de hoofdstad van de regio en de derde grootste en derde dichtst bevolkte stad in Polen 39% van alle bedrijven in de regio zijn geregistreerd in Lodz (2008). Hoewel het aantal buitenlandse investeerders de laatste jaren toenam, vertegenwoordigen bedrijven met buitenlandse aandeelhouders slechts 1,7% van alle bedrijven in Lodz (in 2008 een toename van 2,8% tegenover 2007), en 93% daarvan is actief in de industriële sector, de handelssector en de dienstensector. Meer dan één derde van de bedrijven die actief zijn vanuit Lodz zijn handelsfirma s, waarvan ongeveer 18% diensten aanbiedt in vastgoed, verhuur of bedrijfsondersteuning, terwijl 13,6% ervan productiebedrijven zijn. Deze drie sectoren vertegenwoordigen samen 62,6% van alle geregistreerde bedrijven in de stad. Verder op de lijst verschijnen de bouwsector (8,2%) en transportbedrijven (7,3%) (2008). Bedrijven in Lodz vervaardigen hoofdzakelijk: textiel (13,5%) voedingswaren en drank (9,3%) rubber- en plastiekproducten (7,6%) kledij en bonthandel (6,5%) metaalproducten (6,2%) elektrische machines (4,2%) RO Timisoara, Roemenië Gedurende de laatste jaren kende Timisoara een aanzienlijke economische groei door het steeds stijgende aantal investeringen uit het buitenland, voornamelijk in geavanceerde sectoren. Timisoara wordt regelmatig beschouwd als de tweede meest welvarende stad in Roemenië (na Boekarest). Naast een aantal plaatselijke investeringen heeft ook de Europese Unie aanzienlijk geïnvesteerd in Timisoara, vooral Duitsland en Italië, alsook de V.S. Sinds enkele jaren vervaardigt Continental AG hier zijn banden. Linde produceert technische gassen, en een deel van de bedradingstukken voor BMW en Audi voertuigen wordt vervaardigd door Dräxlmaier Group. Flextronics uit de V.S. bezit een groot werkterrein in het westen van de stad waar mobiele telefonie en apparatuur voor inspectiediensten van de overheid worden vervaardigd. Het Amerikaanse bedrijf Procter & Gamble produceert was- en schoonmaakmiddelen in Timisoara. Het Zwitserse bedrijf Nestlé produceert er wafels. SI Ljubljana, Slovenië De industriesector blijft de grootste werkgever in deze stad, hoofdzakelijk in de farmaceutica, petrochemie en voedingsverwerking. Andere terreinen zijn onder andere het bankwezen, financiën, transport, bouw, ambachten, diensten, en toerisme. De openbare sector zorgt voor banen in onderwijs, cultuur, gezondheidszorg en plaatselijke administratie.

10 Informatie over de plaatselijke omgeving Dit voorbereidend onderzoek verwijst naar 8 steden in 7 verschillende Europese landen: België, Bulgarije, Duitsland, Polen, Roemenië, Slovenië en Spanje. De grootste stad onder de projectpartners is Lodz, met meer dan inwoners. Vier van de andere steden (Antwerpen, Plovdiv, Timisoara en Ljubljana) tellen tussen de en inwoners. De drie overige projectpartners zijn gevestigd in steden met minder dan inwoners (Terrassa, Dobrich en Bautzen). Q. Nemen de studenten uit uw stad deel aan werkstages in bedrijven in omliggende steden? In alle landen behalve Roemenië nemen studenten van de partnerstad ook deel aan werkstages in bedrijven die gevestigd zijn in omliggende steden. Q. Nemen bedrijven in uw stad studenten op uit omliggende steden voor werkstages? In de meeste landen nemen de bedrijven van de partnerstad ook studenten op uit omliggende steden voor werkstages. Uitzonderingen zijn Bulgarije en Roemenië.

11 Werkstage reglementering Q1. Is er in uw land of regio een reglementering van kracht omtrent werkstages? In alle landen of regio s van de projectpartners bestaan er specifieke reglementeringen omtrent werkstages. Q2. Zijn de uurroosters van de werkstages in overeenstemming met de voorschriften in uw land? BE Afhankelijk van de sector. BG 2 uur per week in een IVET school/30 uur per week in een bedrijf DE 25% in een IVET school/75% in een bedrijf Deze cijfers gelden voor het tweeledig systeem. Het gedetailleerde uurrooster maakt onderdeel uit van de reglementeringen van de respectievelijke onderwijsrichting. ES Tussen 300 tot 700 uur in een IVET school (volgens opleidingsspecialiteit)/4 uur per dag in een bedrijf PL Het uurrooster (aantal uren) verschilt naargelang het type school en de beroepsprogramma s. Mogelijke plaatsen voor de werkstage: IVET school, bedrijf. Er is geen uurroosterverdeling voorzien voor deze plaatsen. RO Aantal uren van de werkstage wordt bepaald aan de hand van het leerplan van de onderwijsinstelling. In de meeste landen is het aantal uren dat de studenten spenderen in een IVET school gelinkt aan het specifieke leerplan of opleidingsprogramma. Onder het tweeledig systeem in Duitsland spenderen studenten 25% van hun tijd op school en 75% van hun tijd in een bedrijf.

12 Q3. Wie plant of stelt het programma op van de werkstage? (Mogelijke antwoorden: onderwijsinstelling/bedrijf/beide) In de meeste landen worden de werkstages gepland in onderling overleg tussen de onderwijsinstelling en het bedrijf. Uitzonderingen zijn Bulgarije, waar de stage gepland wordt door de onderwijsinstelling, en Duitsland, waar de stage gepland wordt door het bedrijf. Q4. Wordt er in de werkstage tijd voorzien om het werk van de student op te volgen? In de meeste landen wordt er tijdens de werkstage tijd voorzien om het werk van de student op te volgen. Dit is niet het geval in Roemenië en Slovenië.

13 Q5. Indien op de vorige vraag ja werd geantwoord, wie is dan verantwoordelijk voor de opvolging? (Mogelijke antwoorden: onderwijsinstelling/bedrijf/beide) In de landen waar het werk van de student wordt opgevolgd, kunnen verschillende organen bevoegd zijn voor de opvolging: de onderwijsinstelling, het bedrijf, of beide. Q 6. Bestaat er een officiële template voor de opvolging van de werkstage? In slechts twee landen wordt een officiële template gebruikt voor de opvolging van de werkstage: Duitsland en Spanje. Q 7. Worden de werkstages geëvalueerd zoals alle andere studieonderdelen van het academisch jaar? In alle landen worden de werkstages op dezelfde manier geëvalueerd als de andere studieonderdelen van het academisch jaar.

14 Q 8. Wie is verantwoordelijk voor de evaluatie van de werkstage? (Mogelijke antwoorden: onderwijsinstelling/bedrijf/beide) In de meeste landen wordt de verantwoordelijkheid voor de evaluatie van de werkstage gedeeld door de onderwijsinstelling en het bedrijf. Er zijn echter twee uitzonderingen. In Bulgarije wordt de evaluatie uitgevoerd door de onderwijsinstelling en in Duitsland door het bedrijf. Q 9. Zijn studenten volgens de reglementeringen omtrent werkstages verplicht om een andere verzekering af te sluiten dan de schoolverzekering? In de meeste landen schrijven de reglementeringen omtrent werkstages voor dat de student een afzonderlijke verzekering afsluit bovenop de schoolverzekering. Enkel in Bulgarije en Polen volstaat de schoolverzekering.

15 Q 10. Wordt in de huidige reglementering omtrent werkstages de rol van de bedrijfsbegeleider omschreven? In de meeste landen wordt in de huidige reglementering de rol omschreven van de bedrijfsbegeleider. Dat is niet het geval in België en Bulgarije. Q 10.1 Indien op de vorige vraag ja werd geantwoord, worden de taken van de bedrijfsbegeleider dan gedefinieerd? Wat zijn ze? DE ja: curriculum van de werkstage opstellen, de werkstage implementeren, alle nodige uitrusting en materialen voorzien, de werkstage evalueren. ES ja: de geplande activiteiten beoordelen; de praktische training verzenden, controleren en toezicht houden; gezondheids- en veiligheidsvoorschriften op de werkvloer naleven; regelmatig contact houden met de schoolbegeleider; het rapport opstellen voor de definitieve beoordeling. PL ja: curriculum van de werkstage opstellen, alle nodige uitrusting en materialen voorzien, nodige kwalificaties van de begeleider in functie van de werkstage, gezondheids- en veiligheidsvoorschriften op de werkvloer naleven, de werkstage evalueren. RO ja: post-secundair onderwijs; logistieke, technische en technologische ondersteuning garanderen; de plaatsing coordineren en evalueren; de regelmatige aanwezigheid van de student noteren tijdens de werkstage; steun bieden omtrent het praktische programma/de portfolio en de nodige logistiek verzekeren; een definitieve beoordeling opstellen over de kennis en vaardigheden van de student. SI ja: instructies geven aan de schoolbegeleider

16 Q 10.2 Is er een specifieke, verplichte opleiding voorzien voor de bedrijfsbegeleider? Q 10.3 Worden er in uw land opleidingen voorzien voor toekomstige bedrijfsbegeleiders? Q 10.4 Indien op de vorige vraag ja werd geantwoord, wie geeft dan deze opleiding?

17 Q 11. Wordt er volgens de reglementering een vergoeding voorzien voor werkstages? Enkel in Duitsland moeten studenten die werkstages uitvoeren, worden vergoed. In alle andere partnerlanden worden werkstages enkel vergoed indien het bedrijf deze mogelijkheid aanbiedt aan de student, en zelfs in dat geval zijn er geen criteria vastgelegd omtrent de mate van vergoeding.

18 6.3. GEBRUIKTE METHODOLOGIE IN PLAATSELIJKE WERKGROEPEN De onderstaande informatie werd aan alle projectpartners bezorgd tijdens de startvergadering van het project. 1. Werkstages: conceptueel kader en doelstellingen Het Leonardo programma dat we uitvoeren heeft als doel materialen en richtlijnen te ontwerpen om één enkel handboek te creëren omtrent transnationale stages voor studenten die werkervaring willen opdoen in ondernemingen. Beroepsopleidingen moeten worden beschouwd als een middel om studenten de nodige theoretische en praktische kennis te bieden om doeltreffend en op een flexibele manier aan de behoeften van de arbeidsmarkt te kunnen beantwoorden. Binnen dit kader moeten de opleidingen die worden gegeven in instellingen voor beroepsopleidingen nauw aansluiten met de realiteit in bedrijven, zowel wat de theoretische en conceptuele basis betreft als de meegegeven kennis over technologie en uitrusting. Op die manier gaan werkstages als activiteit die geen officiële baan invult een belangrijk deel uitmaken van het onderricht van studenten die deelnemen aan programma s voor beroepsopleidingen. Iemand die een werkstage uitvoert, mag nooit een openstaande betrekking invullen. De werkstage omvat het volgende: Verbeteren en verfijnen van de theoretische kennis verworven in opleidingscentra. Praktijkervaring voor studenten in een echte productieomgeving. Studenten krijgen de kans om zelf te beleven hoe een echte werkomgeving in mekaar zit. Bedrijven ontdekken de vaardigheden en standpunten van mogelijke toekomstige werknemers. Studenten in het beroepsonderwijs worden bijgestaan in het behalen van professionele kwalificaties en het vinden van een job. Strategieën worden geïmplementeerd om de kloof tussen academisch onderwijs en de arbeidswereld te verkleinen. Doel en objectieven van werkstages in het buitenland: Andere werkmethoden ontdekken Andere culturen leren kennen Een andere taal leren De persoonlijke C.V. verbeteren Meer bewustzijn creëren over het concept dat men deel uitmaakt van de Europese Unie Mobiliteit beschouwen als een echte kans op persoonlijke ontwikkeling 2. Nood aan plaatselijke werkgroepen

19 Werkpakket 2 van het project onderlijnt dat plaatselijke werkgroepen moeten worden opgestart zodat alle partners hun kennis en ervaring in eigen land kunnen aanwenden om positieve en negatieve factoren te identificeren bij de implementatie van werkstages. Identificatie en betrokkenheid van de belangrijkste deelnemers in iedere sector: De belangrijkste spelers en actieve tussenpersonen op het gebied van beroepsopleidingen in iedere sector (vakbonden, bedrijfsverenigingen, plaatselijke overheden, regionale overheden, IVET scholen, bedrijven, studentenverenigingen en alle andere soorten organisaties) moeten worden geïdentificeerd. Het project moet worden voorgesteld en meer bewustzijn moet worden gecreëerd bij plaatselijke tussenpersonen in ieder land zodat ze aangespoord worden om deel te nemen aan de werkgroep. Iedere partner beslist wie de belangrijkste spelers zijn in iedere sector en wat de beste strategie is opdat ze betrokken raken / deelnemen aan het project. De gekozen tussenpersonen zullen hun sector vertegenwoordigen. Enkele ideeën die nuttig kunnen blijken: Brieven verzenden naar de verschillende spelers in iedere sector waarin de acties worden uitgelegd en waarin wordt gevraagd of ze kunnen bijdragen. Plaatselijke persconferenties houden om het project voor te stellen waardoor meteen ook nieuwe verwachtingen worden gecreëerd. Interviews, vergaderingen of een persoonlijk gesprek organiseren met: Plaatselijke economische spelers - Vooraanstaande personen in bedrijven - Kamers van Koophandel, bedrijfsfederaties en -organisaties, handelsverenigingen, enz. Centra voor beroepsopleidingen Overheden Vakbonden - De deelname van alle soorten centra voor beroepsopleidingen (openbaar, privé, enz.) is belangrijk. - Het wordt aanbevolen om initieel contact op te nemen met het bestuur van het centrum. - Bij voorkeur een meer technische aanwezigheid (stagecoördinator, stagebegeleider, enz.) op de werkvergaderingen van de groep. - Gemeenteraad; beslissen welk departement het meest geschikt is (onderwijs, economische ontwikkeling, beide, enz.) - Regionale overheid; te evalueren door iedere partner in ieder land, rekening houdend met de typische eigenschappen van de betreffende sector. Indien dit nodig wordt geacht, moet worden beslist welk departement het meest geschikt is onderwijs, economische ontwikkeling, of beide.

20 - In vele bedrijven spelen vakbonden een sleutelrol bij het bevorderen of belemmeren van werkstages voor studenten. Hun kennis over het project en hun deelname aan het project kunnen van cruciaal belang zijn. Studenten - Bijwonen van beroepsopleidingen. Zodra de deelnemers werden gekozen, moet een LW template worden ingevuld. Dit bestand moet naar de projectcoördinator worden verstuurd voordat de eerste vergadering van de plaatselijke werkgroep plaatsvindt. Formele opstart van de plaatselijke werkgroep De werkgroep moet tenminste het volgende aantal leden tellen: 2 studenten 2 onderwijzers 2 personen uit de bedrijfswereld vakbondvertegenwoordigers (maximum 2) 1 vertegenwoordiger van ieder overheidsdepartement (onderwijs en/of tewerkstelling) die werkzaam is binnen die sector. 2 vertegenwoordigers van coördinerende organisaties (Kamers van Koophandel, bedrijfsverenigingen, enz.) Coördinerende organisaties zijn entiteiten die optreden als tussenpersoon voor de bevordering van werkstages binnen de sector. De partner kan een coördinerende organisatie zijn, indien aangewezen. De eerste vergadering: De groep introduceren. Doelstellingen formuleren voor het uit te voeren werk. Het werkplan definiëren en vastleggen. Taken verdelen onder de groepsleden. Datums en tijdstippen vastleggen voor toekomstige vergaderingen. Algemene regels voor de vergaderingen: De kennisgeving en de agenda moeten steeds op voorhand worden meegedeeld. Telefonische opvolging wordt aanbevolen om te verzekeren dat zoveel mogelijk leden de vergadering zullen bijwonen. Er moeten steeds notulen worden opgesteld die de beslissingen moeten bevatten die tijdens de vergadering werden gemaakt. Het formulier (WG template) moet worden ingevuld.

21 Het volgende moeten naar de projectcoördinator worden verzonden binnen de 10 dagen na de vergadering: - De notulen van de vergadering. - Foto s van de vergadering. - Gepubliceerde persberichten over het project. - Geplande datum voor de volgende vergadering. Er moeten inspanningen worden geleverd om te verzekeren dat beslissingen worden genomen en documenten worden goedgekeurd mits algemene goedkeuring van de aanwezigen. Indien geen consensus kan worden bereikt, moeten de tegenstrijdigheden worden vermeld in de notulen met vermelding van de sectoren die niet akkoord gingen. Er moeten minstens drie vergaderingen worden gehouden. Werkplan voor plaatselijke werkgroepen De taken van de plaatselijke werkgroepen worden opgedeeld in drie fases: 1 e fase: vergaderingen van de plaatselijke werkgroepen om informatie te verzamelen, een intern gesprek te houden binnen de plaatselijke werkgroepen, en het definitieve rapport op te stellen. Dit is de fase waaraan we momenteel werken en dit is ook de reden voor het bijeenroepen van deze vergadering en voor wat we daarna zullen bespreken. De andere fases worden louter beschreven ter informatie. Planning: van 1 februari 2009 tot 31 August 2009 (indiening definitief document) Iedere plaatselijke partner stelt een eigen planning op, rekening houdend met de datum voor de indiening van het definitieve rapport. (Deze planning moet worden ingediend bij de coördinator van het programma). 2 e fase: het handboek helpen herzien en bijdragen leveren terwijl het handboek wordt opgesteld (meewerken aan het definitieve document). Zodra de eerste fase voltooid is, zou het nuttig zijn indien de werkgroepen actief bleven. Hun opdracht in deze fase is gericht op de plaatselijke bijdragen die ze leveren om te zorgen voor een kwalitatief handboek. Planning: deze fase zal uitvoerig worden besproken tijdens de volgende bijeenkomst van de partners (mei 2010). 3 e fase: strategie opstellen voor de verspreiding / het communiceren van het definitieve Leonardo handboek binnen hun gebied. Een plaatselijk plan opstellen dat de beste strategie biedt om lokaal en internationaal beproefde methoden te behalen.

22 Conclusies definitief rapport over verspreiding/communicatie. Planning: deze fase zal uitvoerig worden besproken tijdens de volgende bijeenkomst van de partners (mei 2010). Hieronder vindt u de activiteiten die gepland zijn voor de eerste fase: 1 e fase: Geplande vergaderingen van de plaatselijke werkgroepen om informatie te verzamelen, een intern gesprek te houden binnen de plaatselijke werkgroepen, en het definitieve rapport op te stellen. Vergaderingen plannen van plaatselijke werkgroepen om informatie te verzamelen. Intern gesprek houden binnen de plaatselijke werkgroepen. Definitieve plaatselijk rapport opstellen. Vergaderingen plannen van plaatselijke werkgroepen om informatie te verzamelen Hieronder vindt u enkele richtlijnen omtrent de werking van de plaatselijke werkgroepen: In het definitieve rapport MOETEN oplossingen worden vermeld voor de gestelde problemen. Iedere plaatselijke partner is echter bevoegd om verder in te gaan op de kwesties waarmee ze worden geconfronteerd om de informatie te verzamelen die ze als nuttig beschouwen en die de kwaliteit van het definitieve rapport ten goede kan komen. Er moeten minstens drie plaatselijke werkgroepvergaderingen worden gehouden. Iedere partner beslist echter zelf over de eigen interne werkprocedures. Bijvoorbeeld: de plaatselijke partner kan ieder onderdeel afzonderlijk bespreken met iedere sector en vervolgens de informatie bespreken tijdens de vergadering van de plaatselijke werkgroep, of de plaatselijke partner kan de onderwerpen van iedere sector afhandelen binnen de plaatselijke werkgroep en vervolgens een bespreking organiseren met alle sectoren samen. Enkele onderwerpen worden herhaald in de verschillende sectoren omdat het net de bedoeling is om een overzicht te krijgen van alle standpunten. Werkblokken 1) Kwesties die moeten worden geëvalueerd met de verschillende sectoren. 2) Omschrijvingen van de rol van de deelnemers die betrokken zijn bij internationale werkstages. 1) Kwesties die geëvalueerd moeten worden met de verschillende sectoren

23 De sectoren met wie we tijdens de plaatselijke werkgroepvergaderingen kwesties naar voren willen brengen ter evaluatie/bespreking zijn: Bedrijfswereld. Onderwijssector. Vakbonden. Studenten. Vertegenwoordigers van overheidsinstanties en coördinerende organisaties. Essentiële kwesties ter evaluatie met de bedrijfssector: Denkt u dat bedrijven bereid zijn om plaatselijke studenten op te nemen voor werkstages? En buitenlandse studenten? Is het nodig om meer bewustzijn te creëren op lokaal niveau? Indien u denkt van wel, welke sectoren zouden volgens u moeten worden aangesproken? Waarop zouden deze bewustmakingsacties moeten gericht zijn? Indien bewustmakingsacties nodig zijn, wie is volgens u de beste partij om ze uit te voeren en hoe zouden ze moeten worden uitgevoerd? Welke voordelen kan de bedrijfswereld volgens u halen uit het opnemen van plaatselijke en transnationale studenten voor werkstages? Zijn er bezwaren? Hoe scoort u uw ervaring met het opnemen van studenten voor een werkstage? Plaatselijke of transnationale studenten? Wat zijn op basis van uw ervaring de sterke en zwakke punten? Wat is volgens u de aanbevolen minimum- en maximumduur van werkstages voor studenten in bedrijven, vanuit het perspectief van de bedrijven? Aanbevolen minimum- en maximumleeftijd voor studenten om deel te nemen aan een werkstage. Welk soort relatie heerst er volgens u tussen plaatselijke bedrijven en centra voor beroepsopleidingen? Heeft deze relatie nood aan verbetering? Wat moet er gebeuren? Algemene kenmerken van het gewenste profiel van studenten die deelnemen aan een werkstage: plaatselijke en transnationale studenten. Vormt de taal een probleem? In welke talen kunnen volgens u transnationale werkstages worden uitgevoerd in uw omgeving? Wat is volgens u de beste tijd van het jaar voor studenten om deel te nemen aan een werkstage? Waarom? Zal de sector die u vertegenwoordigt de nodige ondersteuning en samenwerking bieden om te zorgen voor kwalitatieve werkstages voor plaatselijke en transnationale studenten? Hoe denkt u zelf te kunnen bijdragen? Andere aspecten die u belangrijk acht. Essentiële kwesties ter evaluatie met de onderwijssector: Nemen uw studenten regelmatig deel aan werkstages in plaatselijke bedrijven? En in buitenlandse bedrijven? Hoe scoort u deze werkstages?

24 Zouden uw studenten deelnemen aan werkstages in bedrijven in het buitenland? Denkt u dat zulke stages uw studenten ten goede zouden komen? Denkt u dat plaatselijke bedrijven bereid zijn om plaatselijke studenten op te nemen voor werkstages? En buitenlandse studenten? Uw visie op plaatselijke werkstages: - Voorzien bedrijven deze mogelijkheid en de nodige faciliteiten? - Worden studenten goed opgevangen in bedrijven? - Hebben de studenten een bedrijfsbegeleider in de onderneming? Is het nodig om meer bewustzijn te creëren op lokaal niveau? Indien u denkt van wel, welke sectoren zouden volgens u moeten worden aangesproken? Waarop zouden deze bewustmakingsacties moeten gericht zijn? Indien bewustmakingsacties nodig zijn, wie is volgens u de beste partij om ze uit te voeren en hoe zouden ze moeten worden uitgevoerd? Welke voordelen kunt u halen uit het sturen van studenten naar plaatselijke en transnationale werkstages? Zijn er bezwaren? Hoe scoort u op basis van uw ervaring de plaatselijke en transnationale werkstages van studenten? Wat zijn op basis van uw ervaring de sterke en zwakke punten van werkstages in bedrijven? Wat is volgens u de aanbevolen minimum- en maximumduur van werkstages voor studenten in bedrijven, vanuit het perspectief van het onderwijs? Wat is volgens u de beste tijd van het jaar voor studenten om deel te nemen aan een werkstage? En transnationale werkstages? Denkt u dat werkstages aansluiten bij de opleiding die de studenten krijgen in het onderwijscentrum? Aanbevolen minimum- en maximumleeftijd voor studenten om deel te nemen aan een werkstage. Welk soort relatie heerst er volgens u tussen plaatselijke bedrijven en centra voor beroepsopleidingen? Heeft deze relatie nood aan verbetering? Wat moet er gebeuren? Vormt de taal een probleem bij transnationale werkstages? Zal de sector die u vertegenwoordigt de nodige ondersteuning en samenwerking bieden om te zorgen voor kwalitatieve werkstages voor plaatselijke en transnationale studenten? Hoe denkt u zelf te kunnen bijdragen? Andere aspecten die u belangrijk acht. Essentiële kwesties ter evaluatie met vakbonden: Hoe scoort u de werkstages van studenten in bedrijven? Denkt u dat ze nuttig zijn voor studenten? Denkt u dat ze nuttig zijn voor bedrijven? Denkt u dat ze nuttig zijn voor huidige en/of toekomstige werknemers? Welke voordelen kunnen vakbonden halen uit het opnemen van studenten in plaatselijke en transnationale werkstages? Zijn er bezwaren? Zou u de weg effenen voor plaatsingen van studenten in ondernemingen binnen uw sector of in uw bedrijf? Denkt u dat bedrijven bereid zijn om plaatselijke studenten op te nemen voor werkstages?

25 En buitenlandse studenten? Is het nodig om meer bewustzijn te creëren op lokaal niveau? Indien u denkt van wel, welke sectoren zouden volgens u moeten worden aangesproken? Waarop zouden deze bewustmakingsacties moeten gericht zijn? Indien bewustmakingsacties nodig zijn, wie is volgens u de beste partij om ze uit te voeren en hoe zouden ze moeten worden uitgevoerd? Wat is volgens u de aanbevolen minimum- en maximumduur van werkstages voor studenten in bedrijven, vanuit het perspectief van de vakbonden? Aanbevolen minimum- en maximumleeftijd voor studenten om deel te nemen aan een werkstage. Welk soort relatie heerst er volgens u tussen plaatselijke bedrijven en centra voor beroepsopleidingen? Heeft deze relatie nood aan verbetering? Wat moet er gebeuren? Zal de sector die u vertegenwoordigt de nodige ondersteuning en samenwerking bieden om te zorgen voor kwalitatieve werkstages voor plaatselijke en transnationale studenten? Hoe denkt u zelf te kunnen bijdragen? Andere aspecten die u belangrijk acht. Essentiële kwesties ter evaluatie met studenten: Nemen studenten in uw omgeving regelmatig deel aan werkstages in plaatselijke bedrijven? Of in bedrijven in het buitenland? Hoe scoort u deze werkstages? Denkt u dat ze nuttig zijn voor studenten? Denkt u dat bedrijven bereid zijn om plaatselijke studenten op te nemen voor werkstages? En buitenlandse studenten? Uw visie op plaatselijke werkstages: - Voorzien bedrijven de mogelijkheid en de nodige faciliteiten? - Worden studenten goed opgevangen in bedrijven? - Hebben de studenten een bedrijfsbegeleider in de onderneming? Is het nodig om meer bewustzijn te creëren op lokaal niveau? Indien u denkt van wel, welke sectoren zouden volgens u moeten worden aangesproken? Waarop zouden deze bewustmakingsacties moeten gericht zijn? Indien bewustmakingsacties nodig zijn, wie is volgens u de beste partij om ze uit te voeren en hoe zouden ze moeten worden uitgevoerd? Wat is volgens u de aanbevolen minimum- en maximumduur van werkstages voor studenten in bedrijven, vanuit het perspectief van de student? Aanbevolen minimum- en maximumleeftijd voor studenten om deel te nemen aan een werkstage. Wat is volgens u de beste tijd van het jaar voor studenten om deel te nemen aan een werkstage? Waarom? Denkt u dat werkstages aansluiten bij de opleiding die u krijgt in het onderwijscentrum? Welk soort relatie heerst er volgens u tussen plaatselijke bedrijven en centra voor beroepsopleidingen? Heeft deze relatie nood aan verbetering? Wat moet er gebeuren? Welke voordelen kunnen er volgens u gehaald worden uit het sturen van plaatselijke en transnationale studenten voor werkstages? Zijn er bezwaren? Denkt u dat de taal een probleem vormt bij transnationale werkstages?

26 Zal de sector die u vertegenwoordigt de nodige ondersteuning en samenwerking bieden om te zorgen voor kwalitatieve werkstages voor plaatselijke en transnationale studenten? Hoe denkt u zelf te kunnen bijdragen? Wat verwacht u/heeft u nodig van de intermediaire organisatie die u opvangt in het gastland? Andere aspecten die u belangrijk acht. Kwesties ter evaluatie met de overheid en met intermediaire organisaties Hoe scoort u de werkstages van studenten in bedrijven? Denkt u dat bedrijven bereid zijn om plaatselijke studenten op te nemen voor werkstages? En buitenlandse studenten? Is het nodig om meer bewustzijn te creëren op lokaal niveau? Indien u denkt van wel, welke sectoren zouden volgens u moeten worden aangesproken? Waarop zouden deze bewustmakingsacties moeten gericht zijn? Indien bewustmakingsacties nodig zijn, wie is volgens u de beste partij om ze uit te voeren en hoe zouden ze moeten worden uitgevoerd? Welk soort relatie heerst er volgens u tussen plaatselijke bedrijven en centra voor beroepsopleidingen? Heeft deze relatie nood aan verbetering? Wat moet er gebeuren? In welke talen kunnen volgens u transnationale werkstages plaatsvinden in uw werkomgeving? Bestaat er een afdeling binnen uw organisatie die zich bezighoudt met de optimalisering van beroepsonderwijs en/of die contact heeft met werkstages in bedrijven? Zal de sector die u vertegenwoordigt de nodige ondersteuning en samenwerking bieden om te zorgen voor kwalitatieve werkstages voor plaatselijke en transnationale studenten? Hoe denkt u zelf te kunnen bijdragen? Andere aspecten die u belangrijk acht. Heeft u programma s of projecten ontwikkeld voor transnationale werkstages? 2) Omschrijving van de rol van deelnemers betrokken bij internationale werkstages De betrokkenheid van personen met ervaring in een brede waaier van domeinen is noodzakelijk om kwalitatieve transnationale werkstages te garanderen. Mogelijke betrokkenen: Bemiddelaar die de coördinerende organisatie in het thuisland vertegenwoordigt Bemiddelaar die de coördinerende organisatie in het gastland vertegenwoordigt Student IVET scholen of hogescholen die studenten naar het buitenland sturen Bedrijven Bedrijfsbegeleiders Dit onderdeel bevat ter informatie de nodige deelnemers en een overzicht van hun taken en verantwoordelijkheden, alsook de minimumvereisten waaraan ze moeten voldoen.

27 Van de plaatselijke werkgroepen wordt verwacht dat ze hun eigen voorstellen opstellen door de oorspronkelijke voorstellen te wijzigen, uit te breiden of te herschrijven. Bemiddelaar die de coördinerende organisatie in het thuisland vertegenwoordigt Taken en verantwoordelijkheden: Contact onderhouden met de intermediaire organisatie in het gastland Informatie over gastland / stad/gemeente / aanbevelingen Taalcursus in het gastland Controleren van werkstages e.a. Minimumvereisten: Persoon die de omgeving goed kent: - Stad/gemeente, bedrijven, accommodatie - Vertrouwd met de filosofie van werkstages in bedrijven e.a. Bemiddelaar die de coördinerende organisatie in het gastland vertegenwoordigt Taken en verantwoordelijkheden: Op zoek gaan naar bedrijven voor werkstages Op zoek gaan naar accommodatie voor de student Studenten in het gastland verwelkomen Permanent beschikbaar zijn voor de student in geval van vragen, enz. Controleren van werkstages e.a. Minimumvereisten: Persoon die de omgeving goed kent: - Stad/gemeente, bedrijven, accommodatie - Vertrouwd met de filosofie van werkstages in bedrijven - Goede connecties in de stad/gemeente e.a. Student: Taken en verantwoordelijkheden: Het materiaal en de uitrusting respecteren De opgedragen taken uitvoeren Regelmatig contact opnemen met de persoon die de intermediaire organisatie vertegenwoordigt Het uurrooster van het bedrijf naleven en respecteren Rapport opstellen over de werkstage

28 Minimum aantal punten dat het rapport moet bevatten: e.a. - Studentgegevens - Bedrijfsgegevens - Duur van de werkstage - Uitgevoerde taken - Foto s - Kopie van het certificaat voor de voltooiing van de werkstage - Sterke punten van de werkstage (hoe nuttig de werkstage geweest is, wat ik er uit gehaald heb) - Zwakke punten (wat verkeerd liep: accommodatie, iets in het bedrijf tijdens de werkstage, enz.) Minimumvereisten: Voldoende kennis van de werktaal (Engels of de taal van het gastland) Minimumopleiding nodig voordat de student aan een werkstage kan deelnemen Minimum/maximumleeftijd Indien de student minderjarig is: specifieke toelating indien nodig Bestaande kennis over het land vóór vertrek e.a. IVET scholen of hogescholen die studenten naar het buitenland sturen: Taken en verantwoordelijkheden: Omschrijving van de taken die de student kan uitvoeren Omschrijving van de eigenschappen van de student Bewustzijn creëren bij studenten en informatie verspreiden Stageovereenkomsten voorstel voor een basisovereenkomst Verzekering: - Reis - Persoonlijke schade - Financiële aansprakelijkheid en publieke aansprakelijkheid - Verzekering in het bedrijf Specificatie en inhoud van werkstages Werkplanvoorstel Minimum aantal punten dat het werkplan moet bevatten: taken die de student reeds heeft uitgevoerd, hun kennis alsook de taken die ze zouden kunnen uitvoeren op basis van die kennis, andere taken die de student kunnen motiveren, enz. Beoordeling van de werkstage (samen met het bedrijf) Soort beoordeling (gewoonlijk permanent omschrijving) Waar vindt de beoordeling plaats; is er een officieel logboek Omschrijving van de criteria voor de beoordeling van de student, het bedrijf en de bedrijfsbegeleider Certificaat voor de voltooiing van de werkstage: - Wat is het - Wat moet het certificaat vermelden - Voorstel tot een voorbeeldcertificaat

29 e.a. - Specificeren welke instelling verantwoordelijk is voor de uitgifte van het certificaat Gastbedrijven: Taken en verantwoordelijkheden: De student verwelkomen De werkstage aanpassen aan de opleiding van de student Basismateriaal voorbereiden om een goede werkstage-ervaring te verzekeren: computer, tafel, werkuitrusting en de gepaste veiligheidsmaatregelen, enz. Beoordeling van de werkstage (samen met de school of hogeschool) Soort beoordeling (gewoonlijk permanent omschrijving) Waar vindt de beoordeling plaats; is er een officieel logboek e.a. Minimumvereisten: Naleving van gezondheids- en veiligheidsvoorschriften Makkelijke bereikbaarheid Het bedrijf is groot genoeg (aantal werknemers, omzet, enz.) Geschikte uitrusting e.a. Bedrijfsbegeleiders: Taken en verantwoordelijkheden: Verwelkomen van de student in het bedrijf De student begeleiden tijdens de werkstage Zorgen voor kwalitatieve werkstages in het bedrijf Zorgen dat het programma kan worden uitgevoerd Beoordeling en definitief rapport over de werkstage (indien nodig afhankelijk van het programma) e.a. Minimumvereisten: Voldoende kennis van de taal die wordt gebruikt om met de student te communiceren Onderwijsvaardigheden Specifieke opleiding gevolgd / ervaring opgedaan als bedrijfsbegeleider e.a. Interne besprekingen van plaatselijke werkgroepen Zodra de opinies van de verschillende sectoren werden verzameld, moeten ze worden geanalyseerd voordat het definitieve rapport kan worden opgesteld waarin het standpunt van iedere sector over werkstages in bedrijven wordt vermeld.

30 Het definitieve rapport opstellen Het definitieve rapport beschrijft de overeengekomen aspecten en benadrukt de onderdelen waarover onenigheid ontstond, met een overzicht van de standpunten van de betrokken sectoren in geval van meningsverschillen. Dit rapport moet aan de coördinator van het programma worden bezorgd tegen 31 augustus De aanbevolen structuur moet worden opgevolgd om het verzamelen van alle voorstellen van de verschillende partijen te vergemakkelijken (FR template). Overzicht van het definitieve rapport: Hoe de verschillende deelnemers werden geïdentificeerd. Hoe contacten werden gelegd: telefonisch, per brief, via een interview, enz. De strategie die werd gebruikt om de deelnemers bij het project te betrekken. Overzicht van de personen / instellingen waarmee contact werd opgenomen. Overzicht van de personen / instellingen die lid zijn van de werkgroep. Definitieve besluiten van de vergaderingen, met vermelding van het standpunt van: - De personen uit de bedrijfswereld - De studenten - De scholen en hogere beroepsscholen - De intermediaire organisaties - De sociale en economische partijen Opmerkingen en specifieke lokale kenmerken van werkstages bij bedrijven in het betrokken land. Definitieve conclusies omtrent het hele project. Aanbevelingen omtrent internationale werkstages in bedrijven. Bijlagen: materiaal van de werkgroepleden dat bij het rapport kan worden gevoegd (optioneel).

4.1 HET Q-PLACEMENTS MODEL

4.1 HET Q-PLACEMENTS MODEL 4 HET Q-PLACEMENTS MODEL 4 HET Q-PLACEMENTS MODEL 41 HET Q-PLACEMENTS MODEL Het Q-Placements model werd speciaal ontworpen om te verzekeren dat de verwachtingen van de begunstigden van de mobiliteit worden

Nadere informatie

1. WAAROM DIT HANDBOEK? 2

1. WAAROM DIT HANDBOEK? 2 2 1.1. WAAROM DIT HANDBOEK? Internationale mobiliteit wordt steeds meer een absolute noodzaak op een arbeidsmarkt waar een sterke vraag heerst naar meer flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Een van de

Nadere informatie

3. INTERNATIONALE WERKSTAGES

3. INTERNATIONALE WERKSTAGES 3. INTERNATIONALE WERKSTAGES 3.1. CONCEPT Beroepsopleidingen moeten worden beschouwd als een middel om studenten de nodige theoretische en praktische kennis te bieden zodat ze op een flexibele en doeltreffende

Nadere informatie

Het Q-Placements model. Profiel en minimumvereisten. Functies en verantwoordelijkheden. Actieprocedures. Controle, beheer en evaluatie

Het Q-Placements model. Profiel en minimumvereisten. Functies en verantwoordelijkheden. Actieprocedures. Controle, beheer en evaluatie IVET STUDENT Gebruikershandleiding Het Q-Placements model Profiel en minimumvereisten Functies en verantwoordelijkheden Actieprocedures Controle, beheer en evaluatie Specifieke kenmerken van deelnemende

Nadere informatie

Het Q-Placements model. Profiel en minimumvereisten. Functies en verantwoordelijkheden. Actieprocedures. Controle, beheer en evaluatie

Het Q-Placements model. Profiel en minimumvereisten. Functies en verantwoordelijkheden. Actieprocedures. Controle, beheer en evaluatie GASTBEDRIJF/BEDRIJFSBEGELEIDER Gebruikershandleiding Het Q-Placements model Profiel en minimumvereisten Functies en verantwoordelijkheden Actieprocedures Controle, beheer en evaluatie Specifieke kenmerken

Nadere informatie

INTELLECTUAL OUTPUT 6

INTELLECTUAL OUTPUT 6 EuroDuaLE INTELLECTUAL OUTPUT 6 Evaluatieverslagen Samenvatting Medegefinancierd door het Erasmus+-programma van de Europese Unie - 2015-1-IT02-KA203-015386 EuroDuaLE INTELLECTUAL OUTPUT 6 Evaluatieverslagen

Nadere informatie

Vier werknemers op tien krijgen opleiding en vorming

Vier werknemers op tien krijgen opleiding en vorming ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT 13 september 2007 Vier werknemers op tien krijgen opleiding en vorming Vormingsinspanningen van Belgische ondernemingen in 2005 62,5%

Nadere informatie

Samenvatting project Blueprint - Toekomstbestendige vaardigheden voor de maritieme transportsector (Sector Skills Alliances for implementing a new

Samenvatting project Blueprint - Toekomstbestendige vaardigheden voor de maritieme transportsector (Sector Skills Alliances for implementing a new Samenvatting project Blueprint - Toekomstbestendige vaardigheden voor de maritieme transportsector (Sector Skills Alliances for implementing a new strategic approach ( Blueprint ) to sectoral cooperation

Nadere informatie

Mededeling Vlaamse Regering. Vlaams statistisch programma: samenstelling en goedkeuringsproces

Mededeling Vlaamse Regering. Vlaams statistisch programma: samenstelling en goedkeuringsproces Mededeling Vlaamse Regering Vlaams statistisch programma: samenstelling en goedkeuringsproces 1. Context Na het leggen van de grondvesten van een nieuw systeem van Vlaamse openbare statistieken door de

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk ------ Advies nr. 16 van 16 oktober 1998 met betrekking tot een ontwerp van koninklijk besluit betreffende

Nadere informatie

AKKOORD TUSSEN DE REGERING VAN DE STAAT ISRAËL DE VLAAMSE REGERING INZAKE DE SAMENWERKING OP HET GEBIED VAN ONDERZOEK EN ONTWIKKELING IN DE INDUSTRIE

AKKOORD TUSSEN DE REGERING VAN DE STAAT ISRAËL DE VLAAMSE REGERING INZAKE DE SAMENWERKING OP HET GEBIED VAN ONDERZOEK EN ONTWIKKELING IN DE INDUSTRIE AKKOORD TUSSEN DE REGERING VAN DE STAAT ISRAËL EN DE VLAAMSE REGERING INZAKE DE SAMENWERKING OP HET GEBIED VAN ONDERZOEK EN ONTWIKKELING IN DE INDUSTRIE AKKOORD TUSSEN DE REGERING VAN DE STAAT ISRAËL EN

Nadere informatie

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen Deel ANDERE OPLEIDINGSVORMEN Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen BEROEPSOPLEIDING VAN DE VDAB Aantal beëindigde opleidingen, opgesplitst naar activiteit werknemers - werkzoekenden 2008 Werknemers (1) Werkzoekenden

Nadere informatie

Projectoproep Kankerplan Actie 24 : Wetenschappelijke analyse in de onco-geriatrie

Projectoproep Kankerplan Actie 24 : Wetenschappelijke analyse in de onco-geriatrie B Projectoproep Kankerplan Actie 24 : Wetenschappelijke analyse in de onco-geriatrie Inleiding Deze projectoproep kadert binnen de verderzetting van Actie 24 van het Kankerplan: Steun aan pilootprojecten

Nadere informatie

Gegevens met betrekking tot Brussel Economie en Werkgelegenheid Directie Steun aan Ondernemingen Kruidtuinlaan 20 BRUSSEL

Gegevens met betrekking tot Brussel Economie en Werkgelegenheid Directie Steun aan Ondernemingen Kruidtuinlaan 20 BRUSSEL JAARVERSLAG 2014 over de toepassing van de organieke ordonnantie van 13 december 2007 betreffende de steun voor de bevordering van de economische expansie (BS van 10/01/2008) Gegevens met betrekking tot

Nadere informatie

VOLTIJD BEROEPSOPLEIDING NL acc Europese Mobiliteitsovereenkomst Leerling/student van een land uit de Europese Unie country

VOLTIJD BEROEPSOPLEIDING NL acc Europese Mobiliteitsovereenkomst Leerling/student van een land uit de Europese Unie country VOLTIJD BEROEPSOPLEIDING NL acc Europese Mobiliteitsovereenkomst Leerling/student van een land uit de Europese Unie country Tussen voor beroepsopleiding van... Accreditatienr : indien relevant in rechte

Nadere informatie

Standaard informatie voor de aanvraag tot goedkeuring van een GEMEENSCHAPPELIJKE DIENST VOOR FYSISCHE CONTROLE

Standaard informatie voor de aanvraag tot goedkeuring van een GEMEENSCHAPPELIJKE DIENST VOOR FYSISCHE CONTROLE Standaard informatie voor de aanvraag tot goedkeuring van een GEMEENSCHAPPELIJKE DIENST VOOR FYSISCHE CONTROLE 0. Reglementaire basis Artikel 23.1.1 van het Koninklijk Besluit van 20 juli 2001 voor de

Nadere informatie

Europese Mobiliteitsovereenkomst. Overeenkomst voor een leerling/student uit een EU-land die een stage doet in een Nederlands bedrijf.

Europese Mobiliteitsovereenkomst. Overeenkomst voor een leerling/student uit een EU-land die een stage doet in een Nederlands bedrijf. Europese Mobiliteitsovereenkomst. Overeenkomst voor een leerling/student uit een EU-land die een stage doet in een Nederlands bedrijf. Inleiding Overeenkomstig de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (Wettelijk

Nadere informatie

Afdeling 1. Definities. Artikel 1.- Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

Afdeling 1. Definities. Artikel 1.- Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : Koninklijk besluit van 27 oktober 2009 betreffende de oprichting van een gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (B.S. 16.11.2009) Afdeling 1. Definities Artikel 1.-

Nadere informatie

Jongeren ten opzichte van hun eerste job 15-09-2008

Jongeren ten opzichte van hun eerste job 15-09-2008 Jongeren ten opzichte van hun eerste job Samenvatting 15-09-2008 van de resultaten a Market Probe division Doelstelling van het onderzoek 2 3 Kennis over de jongeren ten aanzien van het einde van hun studies

Nadere informatie

Mobiliteit. Onderwijs Normen

Mobiliteit. Onderwijs Normen Kwaliteit Erkenning Mobiliteit Onderwijs Normen Werkgelegenheid Kwalificaties en opleidingsprogramma s gericht op de arbeidsmarkt ontwikkelen Het VSPORT + Project Het VSPORT + Project heeft als hoofddoel

Nadere informatie

Functieprofiel Functionaris Gegevensbescherming

Functieprofiel Functionaris Gegevensbescherming Functionaris Gegevensbescherming Inhoudsopgave 1. Doel van de functie 2. Plaats in de organisatie 3. Resultaatgebieden 4. Taken, verantwoordelijkheden & bevoegdheden 5. Contacten 6. Opleiding, kennis,

Nadere informatie

Praktische handleiding FSMA_2018_07 van 22/05/2018

Praktische handleiding FSMA_2018_07 van 22/05/2018 Praktische handleiding FSMA_2018_07 van 22/05/2018 - De verzekeringsmakelaars die hun beroepsactiviteiten uitoefenen in één of meerdere levensverzekeringstakken. - De andere verzekeringstussenpersonen

Nadere informatie

Voor kwalitatieve internationale werkstages For Initial Vocational Training Students

Voor kwalitatieve internationale werkstages For Initial Vocational Training Students Q-PLACEMENTS HANDBOEK Voor kwalitatieve internationale werkstages For Initial Vocational Training Students Waarom dit handboek? Europese achtergrond van IVET Concept Doelstellingen Definitie van kwaliteit

Nadere informatie

Structurele ondernemingsstatistieken

Structurele ondernemingsstatistieken 1 Structurele ondernemingsstatistieken - Analyse Structurele ondernemingsstatistieken Een beeld van de structuur van de Belgische economie in 2012 en de mogelijkheden van deze databron De jaarlijkse structurele

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING BELEIDSMEDEWERKER ONDERZOEKSINFRASTRUCTUUR

FUNCTIEBESCHRIJVING BELEIDSMEDEWERKER ONDERZOEKSINFRASTRUCTUUR FUNCTIEBESCHRIJVING BELEIDSMEDEWERKER ONDERZOEKSINFRASTRUCTUUR A. DOEL VAN DE FUNCTIE: Het beleidsthema vanuit theoretische en praktische deskundigheid implementeren en uitbouwen teneinde toepassingen

Nadere informatie

BEDRIJFSSTAGE BEDRIJFSSTAGE IN DUITSLAND

BEDRIJFSSTAGE BEDRIJFSSTAGE IN DUITSLAND Home Een professionele ervaring opdoen Duits Duitsland Bedrijfsstage - PROFESSIONELE ERVARING - BEDRIJFSSTAGE IN DUITSLAND BEDRIJFSSTAGE IN DUITSLAND - PROFESSIONELE ERVARING - Loop stage in een bedrijf

Nadere informatie

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen 7 BEROEPSOPLEIDING VAN DE VDAB Aantal beëindigde opleidingen, opgesplitst naar activiteit werknemers - werkzoekenden 2007 Werknemers (1) Werkzoekenden

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van de Stuurgroep. Green Deal. <001> <Gedeelde Mobiliteit>

Huishoudelijk Reglement van de Stuurgroep. Green Deal. <001> <Gedeelde Mobiliteit> Huishoudelijk Reglement van de Stuurgroep Green Deal Doelstelling van de Stuurgroep De Stuurgroep fungeert als klankbord voor de initiatiefnemende partijen en stuurt de werking

Nadere informatie

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen 7 Schooljaar 2011-2012 BEROEPSOPLEIDING VAN DE VDAB Aantal beëindigde opleidingen, opgesplitst naar activiteit werknemers - werkzoekenden 2011

Nadere informatie

Coach Profession Profile

Coach Profession Profile Arenberggebouw Arenbergstraat 5 1000 Brussel Tel: 02 209 47 21 Fax: 02 209 47 15 Coach Profession Profile AUTEUR PROF. DR. HELMUT DIGEL / PROF. DR. ANSGAR THIEL VERTALING PUT K. INSTITUUT Katholieke Universiteit

Nadere informatie

Manual: handleiding opstarten Skills Lab

Manual: handleiding opstarten Skills Lab Manual: handleiding opstarten Skills Lab Dit is een handleiding voor professionals die zelf een Skills Lab willen starten. Skills Lab wil de werkmogelijkheden voor mensen met ASS vergroten door hen te

Nadere informatie

Door de overname van Carestel is de reikwijdte van de EOR een eerste maal gewijzigd.

Door de overname van Carestel is de reikwijdte van de EOR een eerste maal gewijzigd. EUROPESE ONDERNEMINGSRAAD VAN DE WERKNEMERS VAN GROEP AUTOGRILL DE OVEREENKOMST Tussen de Hoofddirectie van de Groep Autogrill, overeenkomstig art. 2 van Wetsbesluit 74/2002 vertegenwoordigd door de Chief

Nadere informatie

2. Uit welke sectoren waren de werknemers afkomstig (procentueel) die opleidingscheques aanvroegen, respectievelijk in 2003, 2004, 2005, 2006?

2. Uit welke sectoren waren de werknemers afkomstig (procentueel) die opleidingscheques aanvroegen, respectievelijk in 2003, 2004, 2005, 2006? VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDER- WIJS EN VORMING Vraag nr. 95 van 7 februari 2007 van HILDE CREVITS

Nadere informatie

Stageregeling bachelor opleiding Afdeling Politicologie, NSM/Radboud Universiteit Nijmegen September 2014

Stageregeling bachelor opleiding Afdeling Politicologie, NSM/Radboud Universiteit Nijmegen September 2014 Stageregeling bachelor opleiding Afdeling Politicologie, NSM/Radboud Universiteit Nijmegen September 2014 Artikel 1. Doel Het doel van een stage is om het de student mogelijk te maken werkervaring als

Nadere informatie

De vragenlijst van de openbare raadpleging

De vragenlijst van de openbare raadpleging SAMENVATTING De vragenlijst van de openbare raadpleging Tussen april en juli 2015 heeft de Europese Commissie een openbare raadpleging gehouden over de vogel- en de habitatrichtlijn. Deze raadpleging maakte

Nadere informatie

StepStone. in cijfers. Juli

StepStone. in cijfers. Juli StepStone in cijfers Juli 2019 Informatie over de bezoekers van StepStone Bezochte pagina s 3.453.218 Bezoeken 990.865 Unieke bezoekers 617.117 Jobs online 6316 Bij StepStone zetten we alles in het werk

Nadere informatie

Functiefamilie ES Experten organisatieondersteuning

Functiefamilie ES Experten organisatieondersteuning Functiefamilie ES Experten ondersteuning DOEL Instrumenten en methodes ontwikkelen* en aanpassen in een domein en de interne klanten ondersteunen bij de implementatie ervan teneinde de werking van de te

Nadere informatie

GEDRAGSCODE - TOEGANG TOT MAIL EN WEBRUIMTE

GEDRAGSCODE - TOEGANG TOT MAIL EN WEBRUIMTE GEDRAGSCODE - TOEGANG TOT MAIL EN WEBRUIMTE Op 1 maart 2011 werd door de Raad van het BIPT de ISPA Gedragscode betreffende toegang tot E-mail en webruimte in overeenstemming met de artikelen 121/1 en 121/2

Nadere informatie

Betalingsachterstand bij handelstransacties

Betalingsachterstand bij handelstransacties Betalingsachterstand bij handelstransacties 13/05/2008-20/06/2008 408 antwoorden 0. Uw gegevens Land DE - Duitsland 48 (11,8%) PL - Polen 44 (10,8%) NL - Nederland 33 (8,1%) UK - Verenigd Koninkrijk 29

Nadere informatie

Openbare raadpleging over de mogelijke herziening van Verordening (EG) nr. 764/2008 (de verordening wederzijdse erkenning)

Openbare raadpleging over de mogelijke herziening van Verordening (EG) nr. 764/2008 (de verordening wederzijdse erkenning) Openbare raadpleging over de mogelijke herziening van Verordening (EG) nr. 764/2008 (de verordening wederzijdse erkenning) Velden met een zijn verplicht. Naam E-mail Inleiding 1 Als een bedrijf een product

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED EN DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Goedkeuring en machtiging tot ondertekening

Nadere informatie

Rapport alumni-enquête 2016 Vrije Universiteit Brussel

Rapport alumni-enquête 2016 Vrije Universiteit Brussel Rapport alumni-enquête 2016 Vrije Universiteit Brussel 1 Inleiding Naar aanleiding van het nieuwe kwaliteitszorgsysteem dat werd ingevoerd bij de opschorting van de opleidingsvisitaties, werd beslist om

Nadere informatie

Nationaal Actie Plan d A ction N ational HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE NAPAN TASK FORCE

Nationaal Actie Plan d A ction N ational HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE NAPAN TASK FORCE Nationaal Actie Plan d A ction N ational - NAPAN Task Force HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE NAPAN TASK FORCE VERSIE 2.0 GOED GEKEURD DOOR DE NTF OP 02/04/2015 Artikel 1. Definities Er wordt verstaan onder

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen actieve en passieve bevolking?...

Wat is het verschil tussen actieve en passieve bevolking?... Activiteit III. De beroepssectoren We zoeken een antwoord op deze vragen: - Wat is het verschil tussen actieve en passieve bevolking? - In welke beroepssectoren werken onze ouders? - Hoe pak je een onderzoeksopdracht

Nadere informatie

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen 7 Schooljaar 2010-2011 BEROEPSOPLEIDING VAN DE VDAB Aantal beëindigde opleidingen, opgesplitst naar activiteit werknemers - werkzoekenden 2010

Nadere informatie

Stagewijzer. Stagiairs

Stagewijzer. Stagiairs Stagewijzer Stagiairs Stagewijzer voor stagiairs De gemeente Emmen vindt het belangrijk om te investeren in toekomstige jonge professionals. We besteden daarom veel zorg aan de werving en begeleiding van

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de samenstelling en de werking van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn

Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de samenstelling en de werking van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de samenstelling en de werking van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming

Nadere informatie

Make it work! Virtuele mobiliteit in internationale stages integreren: een snelgids

Make it work! Virtuele mobiliteit in internationale stages integreren: een snelgids Make it work! Virtuele mobiliteit in internationale stages integreren: een snelgids Wat? Internationale stages worden steeds belangrijker in de context van de internationalisering van hoger onderwijs en

Nadere informatie

Uniforme brief aan de kredietinstellingen en de beursvennootschappen

Uniforme brief aan de kredietinstellingen en de beursvennootschappen Prudentieel beleid Brussel, 24 oktober 2005 PPB/153 Uniforme brief aan de kredietinstellingen en de beursvennootschappen Geachte mevrouw, Geachte heer, Met haar brief van 3 juni 2005 (PPB/56) heeft de

Nadere informatie

Gemeenschappelijke verklaring betreffende telewerken door de Europese sociale partners in de verzekeringssector

Gemeenschappelijke verklaring betreffende telewerken door de Europese sociale partners in de verzekeringssector Gemeenschappelijke verklaring betreffende telewerken door de Europese sociale partners in de verzekeringssector I. Inleiding Sinds de Europese sociale partners meer dan tien jaar geleden, op 16 juli 2002,

Nadere informatie

Bedrijfsstage. Bedrijfsstage. Heb je net je diploma hoger of universitair onderwijs op zak? IN EEN WAALS BEDRIJF. Duur:: 4-24 we(e)k(en) Vanaf: 905

Bedrijfsstage. Bedrijfsstage. Heb je net je diploma hoger of universitair onderwijs op zak? IN EEN WAALS BEDRIJF. Duur:: 4-24 we(e)k(en) Vanaf: 905 Heb je net je diploma hoger of universitair onderwijs op zak? Duur:: 4-24 we(e)k(en) Vanaf: 905 Dit programma biedt de gelegenheid aan pas afgestudeerden uit het hoger onderwijs om in het kader van hun

Nadere informatie

Aanvraagformulier openen Rabo Business Account voor een feitelijke vereniging

Aanvraagformulier openen Rabo Business Account voor een feitelijke vereniging Aanvraagformulier openen abo Business Account voor een feitelijke vereniging Gegevens van de feitelijke vereniging: Sociale benaming: Oprichtingsdatum: Doel van de vereniging: BTW-nummer: ]]]]]]]]] ]]]]]]]]]

Nadere informatie

Handelsmerken 0 - DEELNAME

Handelsmerken 0 - DEELNAME Handelsmerken 29/10/2008-31/12/2008 391 antwoorden 0 - DEELNAME Land DE - Duitsland 72 (18.4%) PL - Polen 48 (12.3%) NL - Nederland 31 (7.9%) UK - Verenigd Koninkrijk 23 (5.9%) DA - Denemarken 22 (5.6%)

Nadere informatie

Europees Economisch en Sociaal Comité Afdeling Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Burgerschap Waarnemingspost Arbeidsmarkt

Europees Economisch en Sociaal Comité Afdeling Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Burgerschap Waarnemingspost Arbeidsmarkt Europees Economisch en Sociaal Comité Afdeling Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Burgerschap Waarnemingspost Arbeidsmarkt Verkennende studie naar de uitvoering, op nationaal niveau, van het EU-beleid inzake

Nadere informatie

2.5. Opzetten van een Bijzondere Onderhandelingsgroep (BOG). Stappen

2.5. Opzetten van een Bijzondere Onderhandelingsgroep (BOG). Stappen 2.5. Opzetten van een Bijzondere Onderhandelingsgroep (BOG). Stappen 2.5.0. Inleiding over het opstarten van een BOG Opstarten van een bijzondere onderhandelingsgroep (BOG) Wetenschappelijk onderzoek en

Nadere informatie

A2 Eerste Attaché Expert Administratieve Controle Directie Controle functiebeschrijving

A2 Eerste Attaché Expert Administratieve Controle Directie Controle functiebeschrijving A2 Eerste Attaché Expert Administratieve Controle Directie Controle functiebeschrijving 1. Identificatie functie Functiebenaming: (Eerste) attaché Expert Administratieve controle Functiecode: A2 Organisatie:

Nadere informatie

Elektromechanische technieken - Duaal

Elektromechanische technieken - Duaal TSO Elektromechanische technieken - Duaal Derde graad Elektromechanische technieken - Duaal LESSENTABEL Vak Type 5e jaar 6e jaar Katholieke godsdienst AV 2 2 Aardrijkskunde AV 1 1 Engels AV 2 2 Frans AV

Nadere informatie

BEDRIJFSSTAGE BEDRIJFSSTAGE IN IERLAND

BEDRIJFSSTAGE BEDRIJFSSTAGE IN IERLAND Home Een professionele ervaring opdoen Engels Ierland Bedrijfsstage - PROFESSIONELE ERVARING - BEDRIJFSSTAGE IN IERLAND BEDRIJFSSTAGE IN IERLAND - PROFESSIONELE ERVARING - Doe professionele ervaring op

Nadere informatie

REGLEMENTEN VAN ORDE EN REGLEMENTEN VOOR DE PROCESVOERING

REGLEMENTEN VAN ORDE EN REGLEMENTEN VOOR DE PROCESVOERING L 82/56 2.6.204 REGLEMENTEN VAN ORDE EN REGLEMENTEN VOOR DE PROCESVOERING REGLEMENT VAN ORDE VAN DE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE EUROPESE CENTRALE BANK DE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE EUROPESE CENTRALE BANK, Gezien

Nadere informatie

Vragenformulier Klantprofiel Sonar

Vragenformulier Klantprofiel Sonar Wat is het klantprofiel? Dit document is bedoeld om zachte en harde kenmerken van de klant vast te leggen. Dit kan worden gebruikt als voorselectie tijdens het leveringsoverleg. Het bevat gegevens van

Nadere informatie

Raadpleging van betrokken partijen bij het ontwikkelen van beleid voor kleine ondernemingen op nationaal en regionaal niveau

Raadpleging van betrokken partijen bij het ontwikkelen van beleid voor kleine ondernemingen op nationaal en regionaal niveau Raadpleging van betrokken partijen bij het ontwikkelen van beleid voor kleine ondernemingen op nationaal en regionaal niveau 01.06.2004-30.09.2004 Deel I Achtergrondinformatie Land AT - Oostenrijk 1 (1.4)

Nadere informatie

BEDRIJFSSTAGE BEDRIJFSSTAGE IN FRANKRIJK

BEDRIJFSSTAGE BEDRIJFSSTAGE IN FRANKRIJK - PROFESSIONELE ERVARING - BEDRIJFSSTAGE IN FRANKRIJK BEDRIJFSSTAGE IN FRANKRIJK - PROFESSIONELE ERVARING - Op zoek naar een leerrijke stage in het kader van je studies? Grijp de kans om een professionele

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.3.2014 C(2014) 1410 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE van 11.3.2014 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1301/2013 van het Europees Parlement

Nadere informatie

Indicatorenfiche: prioriteit 1

Indicatorenfiche: prioriteit 1 INTERVENTIELOGICA INTERREG 5 In de verordeningen voor de periode 2014-2020 legt de Europese Commissie de nadruk op de interventielogica van de s en op het belang van de selectie van de resultaat- en realisatiegebonden

Nadere informatie

Projectoproep Kankerplan Actie 21/22 : Innovatieve benaderingen in de psychosociale steun

Projectoproep Kankerplan Actie 21/22 : Innovatieve benaderingen in de psychosociale steun C Projectoproep Kankerplan Actie 21/22 : Innovatieve benaderingen in de psychosociale steun Inleiding Deze projectoproep kadert binnen de verderzetting van Actie 21/22 van het Kankerplan: Psychosociale

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE VAN HET TECHNISCH COMITÉ MOTORVOERTUIGEN. Vastgesteld op 26 november 2013 Herziene versie vastgesteld op 30 oktober 2018

REGLEMENT VAN ORDE VAN HET TECHNISCH COMITÉ MOTORVOERTUIGEN. Vastgesteld op 26 november 2013 Herziene versie vastgesteld op 30 oktober 2018 REGLEMENT VAN ORDE VAN HET TECHNISCH COMITÉ MOTORVOERTUIGEN Vastgesteld op 26 november 2013 Herziene versie vastgesteld op 30 oktober 2018 HET TECHNISCH COMITÉ MOTORVOERTUIGEN, Gezien Richtlijn 2007/46/EG

Nadere informatie

Aanvraagformulier Recall van eindproducten.

Aanvraagformulier Recall van eindproducten. Aanvraagformulier Recall van eindproducten. 1. Verzekeringsnemer. Naam (bedrijfsnaam) Adres Postcode Plaats Telefoon Fax Email adres KvK nummer & datum inschrijving 2. Gewenste limieten. a. Product recall

Nadere informatie

BELGISCHE VERENIGING VAN FARMACEUTISCHE ARTSEN. Vereniging Zonder Winstoogmerk. Wedrennenlaan 5 bus B1 1050 BRUSSEL

BELGISCHE VERENIGING VAN FARMACEUTISCHE ARTSEN. Vereniging Zonder Winstoogmerk. Wedrennenlaan 5 bus B1 1050 BRUSSEL BELGISCHE VERENIGING VAN FARMACEUTISCHE ARTSEN Vereniging Zonder Winstoogmerk Wedrennenlaan 5 bus B1 1050 BRUSSEL Naam STATUTEN Art. 1. De "Belgische Vereniging van Farmaceutische Artsen" (BEVEFA), in

Nadere informatie

Word jij de accountant van morgen? Michèle Van Maele

Word jij de accountant van morgen? Michèle Van Maele Word jij de accountant van morgen? Michèle Van Maele 1 Inhoud 1) Accountant Wat doen we? Kenmerken Voordelen Evolutie - uitdagingen 2) Hoe accountant worden? 2 Wat doet een accountant? 1) In een kantoor

Nadere informatie

Wie kan subsidie aanvragen? Iedere rechtspersoon of natuurlijke persoon kan LEF subsidie aanvragen, mits ingeschreven in de Kamer van Koophandel.

Wie kan subsidie aanvragen? Iedere rechtspersoon of natuurlijke persoon kan LEF subsidie aanvragen, mits ingeschreven in de Kamer van Koophandel. Veelgestelde vragen LEF 6 nov 2015 Waarom een Lokaal Economisch Fonds? De gemeente stimuleert de economie en werkgelegenheid in Utrecht. Het Lokaal Economische Fonds, met een budget van 8 miljoen euro,

Nadere informatie

OPROEP TOT KANDIDATEN EVALUATIE VAN HET VINCA-PROJECT. Brussel, 11 maart 2008

OPROEP TOT KANDIDATEN EVALUATIE VAN HET VINCA-PROJECT. Brussel, 11 maart 2008 FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu Cel Informatica, Telematica en Communicatie in de Gezondheidszorg Eurostation Bloc II 1ste verd. bureau 01D269 Victor Horta Plein 40/B10

Nadere informatie

StepStone in cijfers Januari 2016

StepStone in cijfers Januari 2016 StepStone in cijfers Januari 2016 Finding great people for great jobs StepStone in cijfers Enkele cijfers Bezochte pagina s 4.683.229 Aantal bezoeken 1.203.462 Unieke bezoekers 699.806 Aantal jobs 4755

Nadere informatie

Bijlage 3. Intern reglement van het Auditcomité

Bijlage 3. Intern reglement van het Auditcomité Bijlage 3 Intern reglement van het Auditcomité 1. Samenstelling en vergoeding Het Comité bestaat uit twee leden die door de Raad van Bestuur van de Zaakvoerder worden aangeduid uit de onafhankelijke Bestuurders.

Nadere informatie

JAARLIJKSE EMAS ONTMOETING

JAARLIJKSE EMAS ONTMOETING JAARLIJKSE EMAS ONTMOETING Revisie van Bijlagen I, II en III en integratie van de Norm ISO 14001-2015 Sébastien Paquot Europese Commissie Agenda 1. Goedkeuring van de herziene bijlagen voornaamste wijzigingen

Nadere informatie

HOE BETAALT U? HOE ZOU U WILLEN BETALEN?

HOE BETAALT U? HOE ZOU U WILLEN BETALEN? HOE BETAALT U? HOE ZOU U WILLEN BETALEN? 2/09/2008-22/10/2008 Er zijn 329 antwoorden op 329 die voldoen aan uw criteria DEELNAME Land DE - Duitsland 55 (16.7%) PL - Polen 41 (12.5%) DK - Denemarken 20

Nadere informatie

STATUUT VAN DE HAAGSE CONFERENTIE VOOR INTERNATIONAAL PRIVAATRECHT

STATUUT VAN DE HAAGSE CONFERENTIE VOOR INTERNATIONAAL PRIVAATRECHT STATUUT VAN DE HAAGSE CONFERENTIE VOOR INTERNATIONAAL PRIVAATRECHT De Regeringen van de hierna genoemde landen: De Bondsrepubliek Duitsland, Oostenrijk, België, Denemarken, Spanje, Finland, Frankrijk,

Nadere informatie

Het Europese CHAMP-project brengt een aantal toonaangevende fietssteden samen.

Het Europese CHAMP-project brengt een aantal toonaangevende fietssteden samen. Het Europese CHAMP-project brengt een aantal toonaangevende fietssteden samen. CHAMP geeft hen de gelegenheid ideeën en ervaringen uit te wisselen met andere fietskampioenen. Zo kunnen ze hun eigen beleid

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Technische Commissies

Huishoudelijk Reglement Technische Commissies Centre d Information sur les Médias A.S.B.L. Centrum voor Informatie over de Media V.Z.W.. Huishoudelijk Reglement Technische Commissies Goedgekeurd door de Raad van Bestuur van 06/09/2011. Artikel 1 -

Nadere informatie

Codex over het welzijn op het werk. Boek II.- Organisatorische structuren en sociaal overleg

Codex over het welzijn op het werk. Boek II.- Organisatorische structuren en sociaal overleg Codex over het welzijn op het werk Boek II.- Organisatorische structuren en sociaal overleg Titel 2. De gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk Omzetting in Belgisch

Nadere informatie

Kaderbesluit van de Raad ter bestrijding van georganiseerde criminaliteit: Hoe kan EU-wetgeving op dit terrein worden verscherpt?

Kaderbesluit van de Raad ter bestrijding van georganiseerde criminaliteit: Hoe kan EU-wetgeving op dit terrein worden verscherpt? DIRECTORAAT-GENERAAL INTERN BELEID DIRECTORAAT C: RECHTEN VAN DE BURGER EN CONSTITUTIONELE ZAKEN BURGERLIJKE VRIJHEDEN, JUSTITIE EN BINNENLANDSE ZAKEN Kaderbesluit van de Raad ter bestrijding van georganiseerde

Nadere informatie

Beleidsplan Maatschappelijke stage Vmbo, Havo en Vwo Elzendaalcollege

Beleidsplan Maatschappelijke stage Vmbo, Havo en Vwo Elzendaalcollege Beleidsplan Maatschappelijke stage Vmbo, Havo en Vwo Elzendaalcollege.. Samen ontdekken waar je goed in bent Inhoud: 1. Wat wordt verstaan onder maatschappelijke stage? 2. De doelstelling van het Elzendaalcollege

Nadere informatie

Beoordelingsreglement voor de opleiding Getuigschrift Vervolmaking in de pedagogische wetenschappen

Beoordelingsreglement voor de opleiding Getuigschrift Vervolmaking in de pedagogische wetenschappen Beoordelingsreglement voor de opleiding Getuigschrift Vervolmaking in de pedagogische wetenschappen Vooraf Dit beoordelingsreglement bevat de algemene bepalingen die van toepassing zijn op de opleiding

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR SUBSIDIES SPORT

AANVRAAGFORMULIER VOOR SUBSIDIES SPORT AANVRAAGFORMULIER VOOR SUBSIDIES SPORT Goedgekeurd door de gemeenteraad 19 december 2013 Sportvereniging: Adres:. Contactpersoon: KWALITEITSCRITERIA (deel 1) A. Voor de trainers die jeugdreeksen begeleiden

Nadere informatie

Offerte ivm de Politieke Doorlichting

Offerte ivm de Politieke Doorlichting Brussel, 27 november 2014. Offerte ivm de Politieke Doorlichting Vertrekkende vanuit een politieke stelling, stelt Wijburgers een inventaris op van alle politieke actoren die een standpunt (voor of tegen)

Nadere informatie

Bridge Between Cultural Centres. Een Europees uitwisselingsprogramma van het ENCC voor cultuurprofessionals

Bridge Between Cultural Centres. Een Europees uitwisselingsprogramma van het ENCC voor cultuurprofessionals Bridge Between Cultural Centres Een Europees uitwisselingsprogramma van het ENCC voor cultuurprofessionals Heb je je ooit afgevraagd hoe een Europese collega met dezelfde functie als jou zijn job invult

Nadere informatie

BESLUIT VAN DE COMMISSIE. van

BESLUIT VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 6.7.2012 C(2012) 4525 final BESLUIT VAN DE COMMISSIE van 6.7.2012 inzake de kennisgeving door het Koninkrijk België van een uitstel van de termijn voor het bereiken van de grenswaarden

Nadere informatie

STEPSTONE IN CIJFERS. April

STEPSTONE IN CIJFERS. April April 2019 1/7 Informatie over de bezoekers van StepStone Bezochte pagina s 4.524.587 Bezoeken 1.358.796 Unieke bezoekers 808.529 Jobs online 6846 Bij StepStone zetten we alles in het werk om nog meer

Nadere informatie

Stageverslag Michaël Deslypere

Stageverslag Michaël Deslypere Stageverslag Michaël Deslypere MANPOWER Stagementor: Valerie Milissen Stagebegeleider: Pieterjan Bonne 2 Inhoudsopgave 1.Voorwoord... 3 2.Situering/voorstelling van de stageplaats... 4 3.Beschrijving van

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

Projectoproep voor de lancering van een Belgisch platform «Digitalisering voor ontwikkeling» (Digital for Development, D4D)

Projectoproep voor de lancering van een Belgisch platform «Digitalisering voor ontwikkeling» (Digital for Development, D4D) Projectoproep voor de lancering van een Belgisch platform «Digitalisering voor ontwikkeling» (Digital for Development, D4D) 1 Inleiding Meer dan ooit is onze toekomst digitaal. Op Europees niveau speelt

Nadere informatie

Artikel 1. Voor de toepassing van dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder het begrip:

Artikel 1. Voor de toepassing van dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder het begrip: Adviescommissie kunsten Huishoudelijk Reglement I. Algemene bepalingen Begrippen Artikel 1. Voor de toepassing van dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder het begrip: Kunstendecreet: het decreet

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN MEDEDELING AAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN AAN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN MEDEDELING AAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN AAN DE RAAD COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 31.05.2001 COM(2001) 289 definitief MEDEDELING AAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN AAN DE RAAD Strategie ter voorbereiding van de kandidaat-lidstaten

Nadere informatie

Intern kwaliteitscharter

Intern kwaliteitscharter Intern kwaliteitscharter Ons intern kwaliteitscharter is samen met het kwaliteitscharter van Federgon (zie volgende pagina) een instrument om de kwaliteit van onze dienstverlening te waarborgen. Al onze

Nadere informatie

in rechte vertegenwoordigd door (naam).. in zijn/haar hoedanigheid van Directeur Contactpersoon (indien anders)..

in rechte vertegenwoordigd door (naam).. in zijn/haar hoedanigheid van Directeur Contactpersoon (indien anders).. Europese Mobiliteitsovereenkomst. Nederlandse BBL-deelnemer die gebruik wil maken van mobiliteit om in een ander EU-land een deel van zijn/haar praktijkopleiding in een bedrijf uit te voeren. Inleiding

Nadere informatie

De meest gestelde sollicitatievragen

De meest gestelde sollicitatievragen De meest gestelde sollicitatievragen Vertel eens iets meer over jezelf? Wat kan je vermelden: Naam Woonplaats Studies Werkervaring Motivatie Positieve eigenschappen Gebruik eventueel je cv als leidraad

Nadere informatie

In toepassing van en met verwijzing naar de voormelde punten, wordt deze overeenkomst afgesloten tussen:

In toepassing van en met verwijzing naar de voormelde punten, wordt deze overeenkomst afgesloten tussen: Europese Mobiliteitsovereenkomst. Overeenkomst voor een BBL-deelnemer uit een EU-land die een deel van zijn/haar praktijkopleiding doet in een Nederlands bedrijf. Inleiding Overeenkomstig de Wet Educatie

Nadere informatie

Audiologen en audiciens

Audiologen en audiciens Audiologen en audiciens Alles wat u wilt weten over uw erkenning 2 Audiologen en audiciens Inhoudsopgave De erkenning of de toelating om het beroep uit te oefenen...5 De audioloog en de audicien volgens

Nadere informatie

STAGEVOORBEREIDING PXL HEALTHCARE PROFESSIONELE BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE

STAGEVOORBEREIDING PXL HEALTHCARE PROFESSIONELE BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE STAGEVOORBEREIDING PXL HEALTHCARE PROFESSIONELE BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE 2018-2019 Voorbereiding van de stage 1. Vastleggen van de stageplaats De stageplanner doet een voorstel van stageplaats. De

Nadere informatie

Functietitel: Verantwoordelijke in de boekhouding. Uiterste sollicitatiedatum: zo snel mogelijk

Functietitel: Verantwoordelijke in de boekhouding. Uiterste sollicitatiedatum: zo snel mogelijk SJABLOON Werken via KdG Gelieve dit ingevulde sjabloon te mailen naar: werken-via-kdg@kdg.be Sollicitaties dienen verstuurd te worden naar de contactgegevens uit de vacature. Functietitel: Verantwoordelijke

Nadere informatie

REGLEMENT ONDERSTEUNING

REGLEMENT ONDERSTEUNING REGLEMENT ONDERSTEUNING Goedgekeurd door de Raad van Bestuur op 24 mei 2016 Binnen de perken van de budgettaire mogelijkheden ondersteunt Vlamo de artistieke, organisatorische en technische werking van

Nadere informatie