It always seems impossible, until it is done. Nelsons Mandela

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "It always seems impossible, until it is done. Nelsons Mandela"

Transcriptie

1 1 Jaarverslag 2017 It always seems impossible, until it is done. Nelsons Mandela

2 2 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave Over Plaats de Wereld... 3 Educatief activiteitencentrum 3 Werk- en pleisterplaats 3 Wereldwijd verbonden 3 Stichting 3 3. Inleiding Educatief activiteitencentrum... 5 Vaste activiteiten 5 Workshops en groepsactiviteiten 5 Samenwerking 6 Kinderactiviteiten... 7 Jongerenreis Werk- en pleisterplaats: ontmoetingsplek... 8 Toename deelnemers uit kwetsbare doelgroepen... 8 De community in één oogopslag In memoriam Sandra de Vries Verbouw...12 Alternatief programma...12 Een nieuwe jas...12 Voorbereiding keuken Wereldwijde betrokkenheid en projectondersteuning Organisatie Financieel verslag Conclusie & vooruitblik Jaarplan 2018 op hoofdlijnen Contactgegevens...20

3 3 2. Over Plaats de Wereld Plaats de Wereld is een educatief activiteitencentrum en ontmoetingsplaats rond de thema s wereldwijde solidariteit en leven dichtbij de natuur. Naast educatieve activiteiten biedt ons erf, met dorpstuin en atelier, een beschutte werk- en pleisterplaats aan een gemêleerd gezelschap. Plaats de Wereld is verbonden met projecten elders in de wereld om zo samen bij te dragen aan een eerlijker en schonere wereld. Educatief activiteitencentrum De veelkleurige wereld waarin we leven én een groene leefstijl vormen de rode draad door alle activiteiten heen, met als doel samen bij te dragen aan een eerlijker en schonere wereld. We organiseren een veelzijdig activiteiten- en evenementenaanbod variërend van creatieve, culinaire en groene workshops, culturele activiteiten en scholeneducatie Werk- en pleisterplaats Plaats de Wereld is een plek voor ontmoeting en verbinding. Deze sociale functie wordt vooral zichtbaar in het gemêleerde gezelschap dat meedoet: mensen die volop in het leven staan, nieuwe Nederlanders, mensen die aan de rand van de samenleving staan: samen vormen we een warme community. Rond de 30% van de mensen heeft een steun in de rug nodig om mee te kunnen doen, of zoekt een beschutte plek. Gastvrijheid hebben we hoog in het vaandel: iedereen is welkom en kan naar vermogen meedoen, indien nodig met begeleiding. Zo is ons werelderf voor kwetsbare doelgroepen een springplank om maatschappelijk te participeren en voor anderen is het een vangnet. Wereldwijd verbonden We vinden het belangrijk om kennis, ervaring en inkomen te delen. Er zijn warme contacten met projecten in alle continenten. Een deel van de inkomsten uit verkoop en activiteiten gebruiken we om hen verder te helpen in hun inzet voor betere kansen van kwetsbare groepen. Stichting Plaats de Wereld is een stichting met de ANBI-status. Zij wordt aangestuurd door de initiatiefnemers Johan en Yvonne Westerhof die worden ondersteund door een Raad van Toezicht en een team vrijwilligers. Plaats de Wereld haalt haar inkomen uit het activiteiten- en evenementenaanbod en voor de financiering van de sociale functie is ze afhankelijk van donaties en fondsen en subsidies.

4 4 3. Inleiding 2017 was een jaar waarin we meer creativiteit en flexibiliteit nodig hadden dan ooit tevoren. Het was ook een jaar van intense dankbaarheid voor de kansen om door te ontwikkelen. Het was een jaar waarin meer mensen aan de vaste activiteiten deelnamen dan ooit tevoren, waarin het aantal kwetsbare deelnemers toenam, het hele gebouw grondig werd gerenoveerd en ondertussen alle activiteiten doorgingen. Het was een jaar waarin een van onze dragende vrijwilligers overleed, wat een golf van verdriet teweeg bracht. Maar er was ook een nieuw besef van hoop en energie omdat we ons gebouw en erf verder kunnen ontwikkelen en de dreiging van dakloosheid voorbij is. Meer dan een dak boven ons hoofd.. Wie had gedacht dat het zo zou aflopen, dat heeft vaak geklonken afgelopen jaar. Om met de woorden van Nelson Mandela te spreken It always seems impossible, until it is done. Per 1 februari kregen we een nieuwe huisbaas die het gebouw van de gemeente Tynaarlo kocht. Hij liet er geen gras over groeien en de grondige renovatie ging in juni van start: verduurzamen, achterstallig onderhoud wegwerken en het gebouw aanpassen zodat het beter past bij onze Activiteiten. Met een crowdfundactie en allerlei fondsenwerving werd in een van de loodsen een mooie keuken en eetzaal gerealiseerd. Het gebouw is niet alleen een dak boven ons hoofd, maar een jas die ons precies ( en zelfs een beetje op de groei) past. Vanwege de verbouw hebben we minder activiteiten georganiseerd. Ondanks minder groepsactiviteiten, open dagen of evenementen hadden we ruim 4000 bezoekers op ons erf. Vangnet en springplank Begin 2017 besloten we onze dagactiviteiten uit te breiden van 4 naar 6 dagdelen open activiteiten. De gedachten hierachter was dat er dan meer, met name ook kwetsbare, mensen mee konden doen. In de loop van het jaar kwam de stroom nieuwe deelnemers op gang: mensen die volop in het leven staan, afgewisseld met mensen met een asielachtergrond, verstandelijke beperking, psychiatrische problematiek, geriatrische beperking zoals dementie en mensen die eenzaam waren en graag onder de mensen wilden zijn. Allemaal mensen met vooral mogelijkheden en talenten die met een beetje ondersteuning, betekenisvol mee konden doen. Voor sommigen was meedoen een springplank richting betaald werk, ander vrijwilligerswerk of andere nieuwe uitdagingen. Voor anderen was Plaats de Wereld vooral een vangnet, waar ze op adem konden komen en hun zelfvertrouwen kon groeien. Ambitie voor 2018 Professionaliseren en intensiveren van onze functie als laagdrempelige plek voor ontmoeting & meedoen. Keukenproject Samen koken & eten. Afronden renovatie en inrichting van gebouw.

5 5 4. Educatief activiteitencentrum Plaats de Wereld is in de eerste plaats een plek voor educatie en inspiratie rond de thema s solidariteit, wereldwijde verbondenheid én leven dichtbij de natuur. Die educatie & inspiratie is vooral een kwestie van ervaren, beleven en doen. Zo werd in het kader van consu beteren en tevreden zijn met genoeg, binnen bijna alle activiteiten, gebruik gemaakt van het recyclen van gebruikte materialen die mensen over hebben en weg willen doen. Deze vorm van circulaire economie leverde unieke werkstukken op voor de verkoop én voor de inrichting van het gebouw. Vaste activiteiten Een van onze educatieve doelen was op meer dagdelen open activiteiten. De vraag naar het werken met kruiden, gebruiken van natuurlijke materialen en natuurlijke producten voor in huis, nam toe en daarom zijn we begonnen met een dagdeel kruidenwerkplaats. Jaardoel educatie professionaliseren workshopaanbod meer open activiteiten door de week uitbreiding & verzelfstandiging werkgroep kindereducatie Oogsten uit de natuur, verbouwen van kruiden en het maken van kruidenthee, crèmes, natuurlijke schoonmaakmiddelen en bijenwasdoek, het stond allemaal op het programma. Binnen de educatieve en atelier-activiteiten werd voortgeborduurd op het solidariteitsthema Hollands Glorie Verrassend Veelkleurig! Syrië en motieven uit Islamitische culturen stonden centraal. Grote blikvanger was een levensgroot kamerscherm beschilderd met mozaïekpatronen. In het wereldatelier staat inspiratie van ver centraal, in het wolatelier de ambachtelijke technieken van wolverwerking zoals vilten, weven en spinnen. De dorpstuin vervuld vooral een sociale functie voor de deelnemers, maar trekt dagelijks wel bezoekers die even door de tuin lopen. Daarom werden alle gewassen voorzien van een naambordje en de kinderspeelplaats is tijdens NL-doet en door groepen van NAM en Univé verder ingericht met een wilgentenen poort en een speelhuisje in Latijns Amerikaanse sfeer. Zowel voor deelnemers als bezoekers van buitenaf werd een drietal lezingen georganiseerd. De producten die in atelier en kruidenwerkplaats werden gemaakt, werden verkocht op markten, bij een collega duurzaam erf De Cuynder in Donkerbroek en in de pop-upwinkel Mooi verhaal! In Assen. Al onze producten hebben een verhaal: ze zijn oftewel gemaakt van gerecyclede materialen en/of geïnspireerd door technieken van ver óf ze passen binnen een groene leefstijl. Geometrische motieven, toegepast in de architectuur van het Midden Oosten tot Noord Afrika, vormden de inspiratie voor dit kamerscherm. Met dit meubelstuk in huis drukken we de wens uit dat nieuwe medelanders uit die contreien, zich hier thuis zullen voelen.

6 6 Workshops en groepsactiviteiten Het workshopprogramma bestond uit een mix van groene, culturele en creatieve programma s. Iedere maand stond er een workshop of lezing op het programma, die voor een deel door cursusleiders van buitenaf werden gegeven. Bijzondere workshops, zoals het looien van vissenhuid, het vlechten met takken en het ecoprinten, trokken ook mensen uit andere delen van Nederland. Naast de workshops uit ons jaarprogramma hebben we ook in opdracht workshops en lezingen verzorgd: 17 verschillende educatieve programma s variërend van een familiedag met workshop koken uit de natuur, tot lezing over fermenteren, een themadag voor het IVN en wereldworkshops voor vrijwilligersorganisaties. In totaal namen ca. 800 mensen deel aan deze educatieve programma s voor volwassenen. Samenwerking Samen optrekken met andere natuur- en maatschappelijke organisaties op educatief gebied, vinden we heel belangrijk. De samenwerking met de lokale afdeling van het IVN heeft geresulteerd dat we ook warm contact met de regionale afdeling met het IVN hebben gekregen. De samenwerking met de sociale teams van de gemeente Tynaarlo is geïntensiveerd en het breiproject met het verzorgingshuis Kornoeljehof liep door, evenals de samenwerking met de Vereniging voor Volksvermaken in het organiseren van de vakantiespeldagen voor 150 kinderen. Met de diaconie en de dorpskerk, wereldwinkels en het Healthy Aging Netwerk (HANN) is regelmatig contact en zijn gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De provincie Drenthe gaf een boekje uit, Gezond in Drenthe in samenwerking met HANN. Hierin stonde een uitgebreid artikel over Plaats de Wereld als voorbeeld van een initiatief dat bijdraagt aan gezond ouder worden. Factoren die daaraan bijdragen zijn: betekenisvol meedoen, community, activiteiten in de buitenlucht, gezonde voeding en fysieke inspanning. Workshop Visleer looien! Van afval een exclusief product maken. Deze kennis hebben we ook gedeeld met het project in Zuid Chili, waar visserij een belangrijke bron van inkomsten is.

7 7 Kinderactiviteiten Het blijft ontzettend boeiend om te zien hoe open kinderen staan om te leren over de veelkleurige wereld. Ook in 2017 hebben we kinderen meegenomen op virtuele wereldreis of de natuur in. Vanwege de verbouw hebben we minder activiteiten gehad dan voorgaande jaren, maar desondanks namen ca. 400 kinderen deel aan de activiteiten. Een van de hoogtepunten was het jaarlijkse evenement dat we samen met de Vereniging voor Volksvermaken organiseren, namelijk drie dagen vakantiespeldagen. Dit jaar deden hier zo n 150 kinderen aan mee. Na een eerste dag met allerlei sportieve en educatieve workshops, werden er de laatste twee dagen hutten gebouwd en werd er volop buiten gespeeld. Ook de Theaterkaravaan die we in eind oktober organiseren trok veel belangstelling: één dag was ons erf het toneel voor kleinschalige theaterstukken, poppenkast, workshops en wereldverhalen. De theaterkaravaan kwam tot stand in samenwerking met Marjan Oostmeijer van No Label. Met gerichte werving hebben we gezocht naar vrijwilligers om de werkgroep kinder-educatie uit te breiden. Een aantal vaste vrijwilligers uit dit team viel weg en het is niet gelukt hier vervanging voor te vinden. Dit blijft een punt van zorg.. Jongerenreis De voorbereiding voor een reis met jongeren uit Vries en Zuidlaren was al in 2016 begonnen. In februari vertrok een groep van 22 jongeren naar Roemenië om daar mee te werken in een sociaal programma in een kindertehuis en voedselpakketten uit te delen onder de straatarme Romabevolking. De organisatie van deze reis was in handen van Plaats de Wereld in samenwerking met de kerk in Vries en Zuidlaren. Er ging een wereld open voor veel jongeren: relatief dichtbij Nederland geconfronteerd worden met schrijnende armoede en weinig perspectief, maar ook de levenskunst van de Romabevolking om het leven te vieren ondanks alles. Een deel van de groep heeft zich inmiddels opgegeven voor een nieuwe reis die vanuit Zuidlaren wordt georganiseerd Drie dagen kinderspeldagen waaraan 150 kinderen deelnamen. Georganiseerd in samenwerking met Vereniging Volksvermaken Vries en de dorpskerk.

8 8 5. Werk- en pleisterplaats: ontmoetingsplek Plaats de Wereld is een gastvrije plek waar veel mensen zich snel thuis voelen. Iedereen is welkom om naar vermogen mee te doen: voor sommigen is hierbij ondersteuning nodig. Juist die groep vrijwilligers groeit: mensen die aan de rand van de samenleving staan of weinig activiteiten en contacten buiten de deur hebben, maar die de stap weer willen (of soms moeten) zetten om mee te doen. Vanaf begin 2017 bieden we meer en structurele ondersteuning aan mensen uit kwetsbare doelgroepen om mee te doen. Veel mensen vinden de weg naar Plaats de Wereld en weten dat iedereen hier welkom is en naar vermogen mee kan doen. Ook vrijwilligers realiseren zich steeds meer dat de educatieve doelstelling van Plaats de Wereld rond leven dichtbij de natuur en in solidariteit met de medemens, ook gestalte krijgt door kwetsbare ( en soms ingewikkelde) mensen uit onze directe omgeving te helpen om mee te doen. Maar oog voor elkaar hebben gaat niet vanzelf en acceptatie van mensen die anders in het leven staan, een Jaardoel ontmoetingsplek ruimte voor meer deelnemers uit kwetsbare doelgroepen laagdrempelige ontmoetingsfunctie verder ontwikkelen andere culturele achtergrond hebben of sociaal minder vaardig zijn, blijft een onderwerp van gesprek met de mensen die meedoen. Want we vinden het erg belangrijk dat er geen naar binnen gerichte ons-kent-ons-cultuur ontstaat, maar dat we juist de veelkleurigheid en de verschillen omarmen. Toename deelnemers uit kwetsbare doelgroepen Het afgelopen jaar hebben 75 mensen structureel meegedaan met de activiteiten in dorpstuin, atelier en klussen & onderhoud, gemiddeld vijf dagdelen per maand. Hiervan zijn 35 mensen in 2017 nieuw ingestroomd, waarvan 7 binnenkwamen via de sociale teams of andere verwijzers en de rest door anderen werd meegenomen. We hebben de open c.q. inloopactiviteiten van drie naar zes activiteiten op doordeweekse dagdelen uitgebreid. Er is kruidenwerkplaats, wereldatelier, een ochtend klussen en kletsen, dorpstuin, wolatelier en een handwerkcafé. Een aantal deelnemers die minder goed in een groep functioneert, komen op een van de andere dagdelen. Ook leerlingen van Kentalis, een groep meervoudig gehandicapte kinderen van de dovenschool liep weer 10 weken stage in ons atelier. Met het Alfa-college, de Tussenvoorziening en Eelde van het COA en de diaconieën van de plaatselijke kerken werd gezocht naar manieren om nieuwkomers te helpen hun plek te vinden in het dorp. Groepen nieuwe medelanders uit tussenvoorziening en taalles, kwamen op bezoek om kennis te maken. Een aantal mensen kwam hierna meedoen in tuin en atelier.

9 9 Project Verbinding In overleg met de gemeente Tynaarlo zijn we vanaf eind 2016 officieel een laagdrempelige voorziening voor ontmoeting & verbinding. De aanleiding was de groeiende vraag naar begeleid vrijwilligerswerk met andere woorden naar beschutte laagdrempelige activiteiten voor mensen die om verschillende redenen geen regulier vrijwilligerswerk kunnen doen, maar die ook (nog) niet in aanmerking komen voor dagbesteding. Project Verbinding ging 1 november 2016 van start met als eerste actie de vorming van een aansturende werkgroep en verruiming van de openingstijden. De informatiebijeenkomsten voor verwijzers, vier stuks, werden goed bezocht en de samenwerking met de sociale teams van de gemeente verloopt goed. Naast meer plek bieden voor mensen die enige steun en begeleiding nodig hebben om mee te kunnen doen, hebben we ook plek voor mensen met een dagbestedingsindicatie. Vrijwilligers met affiniteit met begeleiding en vaardigheden op dit gebied vormen het team Verbinding dat, tijdens de open activiteiten, mensen helpen om hun plek te vinden en anderen te leren kennen. Het belangrijkste resultaat van project Verbinding is dat je mensen blij ziet worden omdat ze weer in verbinding komen met anderen, weer betekenisvol bijdragen en waardering krijgen voor hun inzet. Zoals we het nu inschatten is project Verbinding, een doorgroeimodel in participatie en vrijwilligerswerk een must in deze tijd van maatschappelijke veranderingen. Een manier van signalering van behoeften op individueel en maatschappelijk niveau is belangrijk om preventieve maatregelen te kunnen nemen om sociaal isolement en andere zorgbehoeften te voorkomen om tijdig op in te spelen. Vrijwilligers die stevig in hun schoenen staan en mensen die een steun in de rug nodig hebben, werken samen op. Een gemêleerd gezelschap is sleutel voor het succes van Verbinding!

10 10 De community in één oogopslag deelnemende doelgroepen Leeftijdsopbouw gezond & mobiel verstandelijke beperking allochtone nieuwkomers psychische problematiek somatische problematiek multiple problematiek jaar jaar 65+ maatschappelijke participatie bij binnenkomst betaald werk langdurig werkloos of ziektewet fulltime mantelzorgers dreigens isolement geen werk, wel actief instelling/dagbesteding Ook de burgemeester is blij met het resultaat! De pruimenboom die hij in 2016 plantte leverde zijn eerste vrucht op!

11 11 6. In memoriam Sandra de Vries Sandra overleed 17 juni Sinds 2014 was ze actief binnen Plaats de Wereld en was onze link met het project in Zuid Afrika. Sandra was de drijvende kracht achter stichting Zulu Aid. Ze werkte bij Plaats de Wereld in de kindereducatie, het atelier, de dorpstuin en zette de webshop op. Haar enthousiasme, interesse en betrokkenheid bij de veelkleurige wereld én haar tomeloze inzet, blijven ons inspireren.

12 12 7. Verbouw Ons gebouw is per 1 februari 2017 van de gemeente Tynaarlo gekocht door onze nieuwe huisbaas. Samen hebben we een wensenlijst en plan gemaakt voor renovatie en modernisering van het oude gebouw en hier werd vanaf april 2017 hard aan gewerkt. Een periode van verbouw heeft flexibiliteit en creativiteit gevraagd om de activiteiten ondertussen toch door te laten gaan. Het alternatieve programma in de weken dat de vloeren werden vervangen was hier een mooi voorbeeld van. Jaardoel gebouw Renovatie en verduurzaming gebouw Middels crowdfunding realiseren verbouw keuken Alternatief programma Toen het hele gebouw een grote zandbak was, omdat er nieuwe vloeren in kwamen, hebben we in plaats van de deuren tijdelijk te sluiten, een alternatief programma georganiseerd in excursies, onderlinge bezoeken en activiteiten op locatie. Zo hebben we bijvoorbeeld in kleine groepen een Iraanse en Syrische lunch gekookt en gegeten bij een Syrisch gezin en een van onze Iraanse vrijwilligers, er werd gepicknickt en er vonden excursies plaats naar o.a. de schaapskooi in Balloo. De topper van het alternatieve programma was een dag naar Schiermonnikoog met 13 deelnemers, waarvan slechts drie hier eerder waren geweest. Vluchtelingen, mensen die vanwege schuldsanering en/of minimuminkomen niet op vakantie kunnen, mensen met verstandelijke beperking die zelf geen uitstapjes/vakantie kunnen organiseren of betalen en een aantal deelnemers dat nog heel weinig sociale contacten heeft. Een nieuwe jas Het gerenoveerde pand past ons als een goed zittende jas waar we zelfs nog in kunnen groeien. De benedenverdieping is op hoofdlijnen klaar. Naast een keuken met eetzaal, komt er ruimte voor een kruidenwerkplaats. De winkel is opnieuw ingericht en de informatieruimte waar de buitenlandse projecten worden gepresenteerd heeft een make-over ondergaan. Het hele pand is voorzien van isolatie, in zowel dak, ramen als in de vloer en er is een nieuwe toiletruimte gekomen. Het grote werk in verbouw, schilderwerk en de installatiewerkzaamheden zijn door professionals gedaan. We hebben zelf de afwerking en inrichting voor onze rekening genomen. Hier is veel tijd en energie in gaan zitten. Naar verwachting hebben we een nog groot deel van 2018 nodig om de verbouw af te ronden. Feestelijke sleuteloverdracht met wethouder Nina Hofstra.

13 13 Voorbereiding keuken Samen met de verbouw van het pand realiseren we een langgekoesterde droom, namelijk het realiseren van een keuken met eetruimte. We hebben gemerkt dat samen koken & eten mensen in het bijzonder met elkaar verbindt. In 2017 hebben we een aantal keren samen gekookt en gegeten en in 2018 beginnen we met maandelijkse dorpsdiners gericht op ontmoeting en verbinding (juist ook van eenzame en kwetsbare mensen). Om de keuken te realiseren vond een crowdfundactie plaats en werden fondsen aangeschreven. Het Orangefonds, het Kans-fonds, VSB fonds steunen de keuken financieel. Een crowdfundactie leverde een mooi bedrag op. De ING en de Rabobank droegen beiden bij. Dankzij de inzet van huisbaas, bouwvakkers en veel vrijwilligers werden de oude loodsen omgeturnd in geschikte ruimtes voor een keuken met eetzaal. Gezamenlijke maaltijden bij Plaats de Wereld en samen koken bij Syrische en Iraanse vrijwilligers thuis. Samen eten verbroederd! We kunnen niet wachten tot we een echte keuken hebben!

14 14 8. Wereldwijde betrokkenheid en projectondersteuning Wederzijdse Inspiratie en uitwisseling van kennis en ervaring met projecten elders in de wereld, vormt een belangrijke pijler van Plaats de Wereld. Er worden warme contacten onderhouden met een kinderwelzijnsproject in Zuid Chili, een schaapskooi en hospice van een daklozenopvang in Kirgizië, een breed welzijnsproject in Roemenië en een Aidscentrum met atelier en groentetuinen in Zuid Afrika. Van de inkomsten uit verkoop en activiteiten wordt een deel gedoneerd aan de projecten. In 2017 werd bijna 5000 aan de projecten gegeven. Bij de projectondersteuning wordt samengewerkt met stichting Development Support Front (Chili en Kirgizië), stichting KIO (Chili) en Zulu-Aid (Zuid Afrika). Ook hebben we een bijdrage geleverd aan Because we carry, dat noodhulp biedt in vluchtelingenkampen op Lesbos. Ook hebben we een samenwerkingsproject met zorginstelling Kornoeljehof: de dames van de handwerkgroep breien dekens voor leeftijdsgenoten in andere werelddelen en wij zorgen dat die dekens daar komen en verzorgen periodiek een presentatie met foto s van de dekens ter plekke. Jaardoel wereldwijde betrokkenheid Wereldconnectie nadrukkelijker zichtbaar in gebouw Jongerenreis naar Roemenië Deskundigheidsbevordering in Chili Chiloé, Zuid Chili. Met de steun van stichting KIO heeft Yvonne Westerhof samen met Rosio en Ana Maria die het project in Chili aansturen, geëvalueerd en geanalyseerd wat de sleutel is voor het succes van dit project. Tijdens een projectbezoek in november zijn deze inzichten op een rijtje gezet. Er is een selectie gemaakt van de meest strategische en bruikbare lessen, materialen en inzichten die de afgelopen jaren zijn ingezet door het team. Tijdens het bezoek aan het team hebben we d.m.v. observatie en interviews samen met het team geëvalueerd en geanalyseerd welke aspecten van hun werk belangrijk zijn in het verbeteren van de kansen voor kinderen en de ontwikkeling van de community waarin ze werken. Tijdens het projectbezoek spraken we onder andere met (oud) leerlingen, leerkrachten en ouders van kinderen die door het team zijn begeleid. Van de bevindingen is een verslag gemaakt dat we op verzoek graag toesturen.

15 15 Het Hillcrest Aids centrum in Zuid Afrika werd enthousiast ondersteund door een van onze vrijwilligers, Sandra de Vries, oprichtster van Zulu- Aid. Zij overleed in de zomer van 2017 en dat was voor ons, maar ook voor het project in Kwazulu Natal een grote klap. Tot haar overlijden hebben we gezamenlijk opgetrokken op markten, Mooi Verhaal en het project met giften ondersteund. Een van de onderdelen van het project in Zuid Afrika is de aanleg van groentetuinen. We blijven dit project ondersteunen Kirgizië, de schaapskooi van Musa en Raya draait op volle toeren. Twee jaar geleden hebben we acties gehouden voor een schaapskooi van deze daklozenopvang. Dankzij die schaapskooi zijn ze bijna zelfvoorzienend als project. Inmiddels wordt hard gebouwd aan een hospice in de hoofdstad Bishkek. Links naar de projecten: over project in Chili en Kirgizië over projecten in Zuid Afrika 2https:// Jongerenreis naar Roemenie

16 16 9. Organisatie Plaats de Wereld heeft een ideële doelstelling: we willen mensen over grenzen heen met elkaar verbinden en samen bijdragen aan een eerlijker en schonere wereld. Om handen en voeten te geven aan dit ideaal hebben we een overzichtelijke organisatie nodig die de inhoudelijke kernactiviteiten faciliteert. Vijfjarig bestaan Stichting Plaats de Wereld vierde in 2017 haar vijfjarig bestaan. Terugkijkend op hoe we zijn begonnen zonder vrijwilligers, zonder gebouw, maar met een visie voor een werelderf, zijn we blij en dankbaar om te zien hoe Plaats de Wereld zich heeft ontwikkeld tot een dynamische vrijwilligersorganisatie op een prachtige plek in het hart van Vries. Vrijwilligersorganisatie We zijn een laagdrempelige vrijwilligersorganisatie en dit betekent dat iedereen zich in principe kan inzetten, onafhankelijk van psychische of fysieke draagkracht. Dit brengt echter met zich mee dat een groot deel van de mensen die meewerkt, regelmatig uitvalt wegens ziekte, terugval of psychische of sociale problematiek. Dat werkt prima in de collectieve activiteiten zoals tuin en atelier, maar niet voor de dragende onderdelen van Plaats de Wereld. We zijn daarom in 2016 al begonnen met meer functiegericht zoeken van bekwame vrijwilligers. We zijn heel blij met het team vrijwilligerscoördinatie, de ICT-ondersteuning en de secretariële ondersteuning die we nu hebben. Tijdelijk hadden we een vrijwilliger voor de PR & publiciteit. Helaas is hiervoor nu weer een urgente vacature. Het blijft namelijk moeilijk om bekwame en beschikbare vrijwilligers te vinden die verantwoordelijkheid voor bepaalde taken en onderdelen willen dragen. Raad van Toezicht Plaats de Wereld is een stichting met een directeur, Johan westerhof en een Raad van Toezicht. Deze bestond in 2017 uit: - Voorzitter Henri Leuvenink - Secretaris Andre vd Horn - Lid Barbara Drijver - Lid Willem de Lange (afgetreden najaar 2017) - Lid Marieke Roemeling van Rhijn (sinds najaar 2017) Jaardoel organisatie Gerichte werving deskundige vrijwilligers Fondsenwerving voor specifieke projecten Crowdfunding voor bouw keuken en renovatie gebouw

17 Financieel verslag Samenvatting jaarrekening Toelichting bij jaarcijfers Groei en stabiliteit in inkomen was ook voor 2017 een belangrijk doel. Het totale jaarinkomen ten is opzichte van 2016 gestegen. Dit was te danken aan het project Verbinding dat eind 2017 van start ging, het project Samen Koken & Eten, diverse kleine projecten en ook een groei in inkomen uit activiteiten en verkoop. Ook kwamen er veel giften en donaties binnen voor verbouw van de keuken. We eindigen 2017 met een batig saldo: een geoormerkt bedrag voor het project Koken & Eten. Voor het hele financiële plaatje verwijzen we graag naar ons financiële jaarverslag dat op de website te vinden is onder het tabblad organisatie. Donateursactie: de club van 100 vrienden Al een paar jaar heeft Plaats de Wereld de donateursactie: de club van 100-vrienden. Hiervoor werden 100 mensen gezocht die Plaats de Wereld een warm hart toedragen en haar met een jaarlijkse gift willen ondersteunen. Begin 2017 verwelkomden we de 100 ste vriend van Plaats de Wereld. Maar van vrienden heb je nooit genoeg: dus hebben we ook eind 2017 weer nieuwe mensen uitgenodigd om donateur te worden.

18 Conclusie & vooruitblik Een zucht van opluchting vanwege het dak boven ons hoofd. Keihard aan de slag om alle ballen in de lucht te houden en tegelijkertijd een grondige verbouw te ondergaan. Voor meer mensen dan ooit te voren een veilige plek om weer mee te doen. Dankbaarheid voor wat in vijf jaar is bereikt en energie en inspiratie om door te gaan en nieuwe uitdagingen aan te gaan.. Deze woorden brengen 2017 in beeld: een jaar dat we niet graag zouden willen overdoen, maar wat we ook voor geen goud hadden willen missen. Wat we hebben bereikt is alleen mogelijk dankzij de enthousiaste inzet van vrijwilligers, vrienden, donateurs en sponsoren. It always seems impossible, until it is done. Nelsons Mandela We bouwen verder aan vriendschap die over grenzen heen gaat, zoals met de projecten ver weg, maar ook aan verbinding en solidariteit dichtbij. We bouwen verder aan een werelderf, waar op kleine schaal de veelkleurige wereld én onze gemêleerde samenleving beleefd kan worden. Educatieve activiteiten blijven de kern van Plaats de Wereld en met de komst van de keuken willen we hier meer smaak en geur aan geven met wereldkookactiviteiten en gezamenlijke maaltijden. Het gastvrije hart van Plaats de Wereld gaat er sneller van kloppen om mensen samen aan het koken en eten te krijgen, want samen eten verbroederd. We hebben ondervonden dat er meer capabele vrijwilligers nodig zijn om de groeiende organisatie mee te dragen en verder vorm te geven. Hoe meer mensen mee doen die een steun in de rug nodig hebben, des te belangrijker dat er voldoende mensen zijn op wie we kunnen bouwen. Ook blijft structurele financiële ondersteuning nodig om de laagdrempelige ontmoetingsplek de komende jaren te kunnen continueren. Het jaar 2017 sluiten we af: we gaan door om met veel plezier kennis en inspiratie over een leefstijl dichtbij de natuur en de veelkleurige wereld te delen en zo met elkaar, samen, bij te dragen aan een eerlijker en schonere wereld. Een wereld waarin iedereen een plek nodig heeft om mee te kunnen doen en zich te verbinden aan anderen.

19 Jaarplan 2018 op hoofdlijnen Educatie Gestructureerde publiciteit rond educatieve workshops en programma s Meer samenwerking en externe werving voor de totstandkoming van educatieve kinderactiviteiten en continuering gerichte werving vrijwilligers voor educatiewerkgroep Project Veelkleurige natuur om aandacht te vragen voor, en handvatten te bieden om bij te dragen aan biodiversiteit in directe leefomgeving Ontmoetingsplek Methodiek beschrijven van onze manier van betrekken en activeren van deelnemers Meer afstemming en samenwerking met sociale teams om doelgroep die niet zelfstandig komt, over de drempel te helpen Project samen Koken & Eten: door samen eten mensen met elkaar verbinden Wereldwijde betrokkenheid Inrichting werelderf: wereldwijde verbondenheid meer zichtbaar maken in gebouw en op erf Meer interne communicatie over de projecten en de ondersteuning die we geven In samenwerking met stichting DSF en Zulu-aid gezamenlijke acties voor projecten organiseren, zoals benefietdiners, markten en verkoopacties Organisatie Deskundigheid in huis halen: dor gerichte werving willen we deskundige vrijwilligers binnen halen die zelfstandig activiteiten kunnen dragen en organiseren. Prioriteit voor PR & publiciteit, kindereducatie, secretariaat en begeleiding kwetsbare deelnemers. Fondsenwerving: om continuïteit te bieden als laagdrempelige ontmoetingsplek is ook continuïteit in de financiering hiervan nodig, waarbij we hierin structurele samenwerking met de gemeente Tynaarlo voor ogen hebben. Continuering van de werving van meer donateurs en sponsoren. Huisvesting en gebouw: in 2018 willen we de afwerking van de renovatie van het gebouw en de inrichting afronden en een feestelijke heropening vieren. Onderhoud, schoonmaak en beheer zijn een belangrijk aandachtspunt. Maatschappelijk betrokken organisaties zijn welkom om klussen op ons erf te doen: hier de NAM die een wilgenpoort vlecht die tegen een stootje kan.

20 Contactgegevens Stichting Plaats de Wereld Westerstraat 26a 9481 CB Vries of Workshops vachtvilten blijven populair: de 150 ste vacht werd dit jaar vervilt tot vloerkleed of woonplaid.

It is not, I think therefore I am. It is rather: I am human because I belong, I participate, I share.." Desmond Tutu

It is not, I think therefore I am. It is rather: I am human because I belong, I participate, I share.. Desmond Tutu 1 Jaarverslag 2018 It is not, I think therefore I am. It is rather: I am human because I belong, I participate, I share.." Desmond Tutu 2 Inhoudsopgave 2. Wie we zijn... 3 Een unieke plek 3 Wereldwijd

Nadere informatie

Plaats de Wereld. educatie & inspiratie. Beleidsplan

Plaats de Wereld. educatie & inspiratie. Beleidsplan wereldwijd solidair fair trade zinvol genieten back to basic bezinning en educatie maatschappelijke stage hergebruik model in duurzaamheid cursus wereldburgerschap plek voor bijzondere mensen begeleidingstrajecten

Nadere informatie

begeleiding & dagbesteding september 2015

begeleiding & dagbesteding september 2015 Plaats de Wereld begeleiding & dagbesteding september 2015 1 Introductie Een erf met de veelkleurigheid van de wereld in een notendop, biedt het decor voor educatie rond wereldburgerschap en duurzaam leven,

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 18 december 2018 Zaaknummer: 560136 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten Team : Team Mens en Maatschappij

Nadere informatie

MOEDER- EN KINDCENTRUM BIJ-1 DE ARMOEDE VOORBIJ

MOEDER- EN KINDCENTRUM BIJ-1 DE ARMOEDE VOORBIJ MOEDER- EN KINDCENTRUM BIJ-1 DE ARMOEDE VOORBIJ 2015-2017 Jaarverslag 2015 Maart 2016 Plan A Bij-1 Schimmelweg 1 2524 VT Den Haag 070 785 5820 06 1945 4347 Stichting Bij-1 KvK 53959965 Bankrekening NL92

Nadere informatie

MOEDER- EN KINDCENTRUM BIJ-1 DE ARMOEDE VOORBIJ

MOEDER- EN KINDCENTRUM BIJ-1 DE ARMOEDE VOORBIJ MOEDER- EN KINDCENTRUM BIJ-1 DE ARMOEDE VOORBIJ 2015-2017 Jaarverslag 2015 Maart 2016 Plan B Bij-1 Schimmelweg 1 2524 VT Den Haag 070 785 5820 06 1945 4347 Stichting Bij-1 KvK 53959965 Bankrekening NL92

Nadere informatie

Jaarplan 2013 van het Inloophuis Den Helder eo. INHOUD

Jaarplan 2013 van het Inloophuis Den Helder eo. INHOUD Jaarplan 2013 van het Inloophuis Den Helder eo. INHOUD 1. Missie en visie 2. Organisatie 3. Speerpunten 4. Activiteiten 5. Vrijwilligers 6. Contacten/IPSO/kwaliteitsproject 7. Public relation en donateurswerving

Nadere informatie

Plaats de Wereld jaarverslag 2015

Plaats de Wereld jaarverslag 2015 2015 in vogelvlucht Plaats de Wereld jaarverslag 2015 1. Introductie We may not have it all together, but together we have it all. autor unkown Bovenstaande quote typeert 2015: We zijn als organisatie

Nadere informatie

KansenNet Jaarverslag.

KansenNet Jaarverslag. KansenNet Jaarverslag 2016 www.kansennet.nl INLEIDING Met Energie en Enthousiasme KansenNet heeft het jaar 2016 met trots en tevredenheid afgesloten. Opnieuw hebben 167 vrijwilligers bestuur, coördinatoren

Nadere informatie

Jaarverslag

Jaarverslag 1 Jaarverslag 2015 2 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag van de Stichting Vrienden van de Zorgboerderij Vlist. Hiermee willen wij aan de vrienden en aan subsidiegevers laten zien hoe er in 2015 is gewerkt

Nadere informatie

Verslaglegging bestuur

Verslaglegging bestuur Verslaglegging bestuur Als bestuur van het Stichting Present Putten (Present Putten) kijken we met een tevreden blik terug op het jaar 2014. Present Putten heeft veel betekenisvolle projecten mogelijk

Nadere informatie

NETWERK NIEUW ROTTERDAM

NETWERK NIEUW ROTTERDAM NETWERK NIEUW ROTTERDAM JAARVERSLAG 2017 HULP EN NETWERK BIEDEN AAN EENZAME EN KW ETSBARE ROTTERDAMMERS 1 OPRICHTERS NETWERK NIEUW ROTTERDAM: PAULINE BUDDING EN HENRIEKE VAN TOOR 2 INHOUD Voorwoord...

Nadere informatie

Plan van aanpak. Plaats de Wereld Plaats

Plan van aanpak. Plaats de Wereld Plaats Plan van aanpak Plaats de Wereld 2016-2020 Plaats Inhoud Inhoud... 2 1 Introductie... 3 Achtergrond en aanleiding... 3 Leeswijzer... 3 Begroting en financiële schatting... 4 2. Werk- en pleisterplaats...

Nadere informatie

Jaarverslag INLOOP

Jaarverslag INLOOP 1 INLOOP De inloop is de belangrijkste activiteit van het Inloophuis Schothorst. De inloop betekent de ruimte, de tijd en de plek waar wijkbewoners elkaar ontmoeten. Concreet vindt de inloop plaats in

Nadere informatie

Inloophuis Uitzicht. te Gorinchem. Beleidsdocument versie zomer 2017

Inloophuis Uitzicht. te Gorinchem. Beleidsdocument versie zomer 2017 Inloophuis Uitzicht te Gorinchem Beleidsdocument versie zomer 2017 1 Inhoudsopgave Introductie.... 3 Visie... 3 Legitimatie.... 3 Mensen.... 3 Strategie... 4 Activiteiten... 4 Middelen... 4 Acties....

Nadere informatie

Alle kinderen kunnen Roefelen Stichting Roefelen zoekt partners 2013-2017

Alle kinderen kunnen Roefelen Stichting Roefelen zoekt partners 2013-2017 Alle kinderen kunnen Roefelen Stichting Roefelen zoekt partners 2013-2017 Het is belangrijk dat kinderen al jong kennis maken met bedrijven en beroepen. Roefelen maakt dat mogelijk. De in 2011 opgerichte

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015. Auteur: Wendy Verkerk- Klein

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015. Auteur: Wendy Verkerk- Klein Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015 Auteur: Wendy Verkerk- Klein Voorwoord Voor u ligt het eerste jaarverslag van TOV te Tiel. Februari 2015 is stichting Jij bent TOV opgericht waardoor we dit jaar

Nadere informatie

2013 is een relatief rustig jaar geweest wat in het teken stond van consolideren en de basis leggen voor ondersteuning van toekomstige projecten.

2013 is een relatief rustig jaar geweest wat in het teken stond van consolideren en de basis leggen voor ondersteuning van toekomstige projecten. Jaarverslag 2013 Voorwoord Na een voorspoedig verlopen 2013 is het tijd om de balans op te maken. Nederland had in 2013 te maken met vergaande bezuinigingen, oplopende werkloosheidcijfers, teruglopende

Nadere informatie

Presentatie Caritas een kerk die helpt!

Presentatie Caritas een kerk die helpt! Hartelijk welkom! Presentatie Caritas een kerk die helpt! terugkijken & vooruitblikken Caritas een kerk die helpt! Vanuit christelijke overtuiging: Begeleiden, ondersteunen en inspireren van hulpbehoevenden

Nadere informatie

Inhoud: Over de Stichting. Activiteiten en projecten. - Uitgangspunt - Doel - Doelgroep - Financiën - Publiciteit

Inhoud: Over de Stichting. Activiteiten en projecten. - Uitgangspunt - Doel - Doelgroep - Financiën - Publiciteit Beleidsplan 2016-2017 Inhoud: Over de Stichting - Uitgangspunt - Doel - Doelgroep - Financiën - Publiciteit Activiteiten en projecten PROJECT 1 PROJECT 2 PROJECT 3 PROJECT 4 Musicals Jongerenkoor Meditatieve

Nadere informatie

Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool

Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool De vakantieschool is een bijzonder moment, waarbij de sfeer op school anders is dan anders. Er is extra aandacht voor de leerlingen en de

Nadere informatie

Beschrijving Doelstellingen Wmo Stabilisering en Groei

Beschrijving Doelstellingen Wmo Stabilisering en Groei Beschrijving Doelstellingen Wmo 2015-2018 Stabilisering en Groei Beschrijving doel Stabilisering Doel Individu in staat stellen op het hoogst haalbare niveau van participatie en zelfredzaamheid te komen

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 en Jaarrekening. Stichting Step One

Jaarverslag 2017 en Jaarrekening. Stichting Step One Jaarverslag 2017 en Jaarrekening Stichting Step One 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 3 2.Verslag door de penningmeester over het boekjaar 2017 3. Resultatenrekening 6 3. Balans 7 2 1.Voorwoord In het volgende

Nadere informatie

Fondsenwerving, een feestje?! workshop 18 januari 2019

Fondsenwerving, een feestje?! workshop 18 januari 2019 Fondsenwerving, een feestje?! workshop 18 januari 2019 Jurjen Procee: Goede doelen en non-profits helpen met een scherpe marketingaanpak zodat ze door het glazen plafond van hun inkomsten schieten. Zo

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2017-2020 November 2016 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Uitgangssituatie... 4 Doelstelling... 4 Missie... 4 Visie... 4 Werkwijze... 5 Financiën en begroting... 6 Bijlage 1: Begroting 2017...

Nadere informatie

SAMEN STA JE STERK S U P P O R T F R Y S L Â N B E L E I D S P L A N 2 0 1 5-2 0 1 7

SAMEN STA JE STERK S U P P O R T F R Y S L Â N B E L E I D S P L A N 2 0 1 5-2 0 1 7 SAMEN STA JE STERK SUPPORT FRYSLÂN BELEIDSPLAN 2015-2017 INLEIDING Maatjesproject Support Fryslân startte in 2001 als onderdeel van Solidair Fryslân. Per 1 januari 2014 is Support Fryslân een zelfstandige

Nadere informatie

Wij slaan graag een brug tussen mensen die willen helpen en zij die dat nodig zijn Jaarverslag Stichting Present Zuid-Oost Groningen 2016

Wij slaan graag een brug tussen mensen die willen helpen en zij die dat nodig zijn Jaarverslag Stichting Present Zuid-Oost Groningen 2016 Wij slaan graag een brug tussen mensen die willen helpen en zij die dat nodig zijn Jaarverslag Stichting Present Zuid-Oost Groningen 2016 Stichting Present Zuid-Oost Groningen Postbus 12 9665 ZG Oude Pekela

Nadere informatie

Coalitie Erbij Woudenberg

Coalitie Erbij Woudenberg Jaarverslag 2017 Coalitie Erbij Woudenberg Inhoud Voorwoord Jaarverslag 2017 Bijlage: financieel overzicht Voorwoord Coalitie Erbij Woudenberg: 2017 In vogelvlucht In de laatste maand van het jaar kijk

Nadere informatie

Bestuur The Living Museum, 19 juni 2017

Bestuur The Living Museum, 19 juni 2017 JAARVERSLAG 2016 Inleiding Voor u ligt het inhoudelijk jaarverslag van The Living Museum Tilburg over het jaar 2016. Het jaar waarin de stichting is opgericht, en er voor het eerst workshops, bijeenkomsten

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2020 Onze overtuiging De Stichting Willeke Alberti Foundation is opgericht door Willeke Alberti en is ontstaan vanuit het groeiend besef bij de naamgeefster, dat steeds meer ouderen en

Nadere informatie

is er voor u! plannen voor 2015 1

is er voor u! plannen voor 2015 1 is er voor u! plannen voor 2015 1 Welkom bij de Eik! In 2014 was het alweer 10 jaar geleden dat de Eik haar deuren opende. In de prachtige omgeving van landgoed Eikenburg met een prettige, warm aandoende

Nadere informatie

Jaarverslag Jaarverslag jarig jubileum. Ledenactiviteiten en projecten. Excursies. Natuurcursussen. Natuurdag

Jaarverslag Jaarverslag jarig jubileum. Ledenactiviteiten en projecten. Excursies. Natuurcursussen. Natuurdag Jaarverslag 218 7 jarig jubileum Natuureducatie voor scholieren Ledenactiviteiten en projecten Excursies Natuurcursussen Natuurdag Jaarverslag 218 Boomfeestdag in Park Zuidbroek IVN Apeldoorn - Jaarverslag

Nadere informatie

Moeder- en kindcentrum

Moeder- en kindcentrum Moeder- en kindcentrum Jaarverslag 2012 'Een Duurzame Toekomst 2011-2014' Februari 2013 Moeder- en Kindcentrum Bij-1 Schimmelweg 1 2524 VT Den Haag 070 785 58 20 06 19 45 43 47 info@bij-1.nl Stichting

Nadere informatie

Present Utrecht in 2017

Present Utrecht in 2017 stichting utrecht Present Utrecht in 2017 1.907 vrijwilligers SAMEN 6.314 uur 164 sociaal een gezellige ontmoeting voor ruim 2.300 Utrechters! 292 MEER DAN 250 Utrechters kregen een fijner thuis én een

Nadere informatie

Als één team achter de sporters met een handicap

Als één team achter de sporters met een handicap Als één team achter de sporters met een handicap Als één team achter de sporters met een handicap In Nederland zijn er 1,7 miljoen mensen met een handicap die, om te kunnen sporten, extra ondersteuning

Nadere informatie

Beleidsplan TOV Auteur: Wendy Verkerk Klein

Beleidsplan TOV Auteur: Wendy Verkerk Klein Beleidsplan TOV 2018 Auteur: Wendy Verkerk Klein Voorwoord Voor u ligt het nieuwe beleidsplan voor 2018 van stichting jij bent TOV! TOV eten en TOV boeken zijn onlosmakelijk verbonden met de stichting.

Nadere informatie

Strategisch Plan 2014-2017

Strategisch Plan 2014-2017 Strategisch Plan 2014-2017 Dress for Succes Leiden Inclusief jaarplan 2015 Inhoudsopgave Inleiding 1 1. Missie, ambitie en waarden 2 2. SWOT 3 3. Strategische koers 4 Inleiding Voor u ligt het strategisch

Nadere informatie

Stichting Leergeld Bommelerwaard Jaarverslag 2016

Stichting Leergeld Bommelerwaard Jaarverslag 2016 Stichting Leergeld Bommelerwaard Jaarverslag 2016 Vastgesteld maart 2017 1 Inhoudsopgave: 1. Voorwoord 3 2. Samenstelling bestuur op 31 december 2016 4 3. Doelstelling Stichting Leergeld Bommelerwaard

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting de Bovenkamer

Beleidsplan Stichting de Bovenkamer Beleidsplan Stichting de Bovenkamer Kennis-, informatie- en ontmoetingscentrum voor mensen met (een vermoeden van) beginnende dementie en hun mantelzorgers. Adres: Harenbergweg 1 7204 KZ Zutphen info@debovenkamerzutphen.com

Nadere informatie

Beleidsplan TOV Auteur: Wendy Verkerk Klein

Beleidsplan TOV Auteur: Wendy Verkerk Klein Beleidsplan TOV 2017 Auteur: Wendy Verkerk Klein Voorwoord Voor u ligt het nieuwe beleidsplan voor 2017 van stichting jij bent TOV! TOV eten en TOV boeken zijn onlosmakelijk verbonden met de stichting.

Nadere informatie

Jaarverslag februari 2016 Versie 1.0

Jaarverslag februari 2016 Versie 1.0 Jaarverslag 2015 24 februari 2016 Versie 1.0 Voorwoord Het afgelopen jaar is de wereldwijde vluchtelingenproblematiek veel in het nieuws geweest. Naast de problematiek op macroniveau stort SiHVA zich voornamelijk

Nadere informatie

Stichting Leergeld Bommelerwaard Jaarverslag 2018

Stichting Leergeld Bommelerwaard Jaarverslag 2018 Stichting Leergeld Bommelerwaard Jaarverslag 2018 Vastgesteld 14-02-2019 1 Inhoudsopgave: 1. Voorwoord 3 2. Samenstelling bestuur op 31 december 2018 4 3. Doelstelling Stichting Leergeld Bommelerwaard

Nadere informatie

Verdouw gaat Verder. Fluwelensingel 95, 2806 CG Gouda KvK Jaarverslag en Jaarrekening 2016

Verdouw gaat Verder. Fluwelensingel 95, 2806 CG Gouda KvK Jaarverslag en Jaarrekening 2016 Verdouw gaat Verder Fluwelensingel 95, 2806 CG Gouda KvK 65505085 Jaarverslag en Jaarrekening 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Jaarverslag 2016... 3 Organisatie en visie... 3 Achtergrond... 3 Fondsenwervingsactiviteiten...

Nadere informatie

Voor u ligt het beleidsplan voor 2016 van Stichting Roos, organisator van vakanties voor kinderen en jongvolwassenen met een verstandelijke beperking.

Voor u ligt het beleidsplan voor 2016 van Stichting Roos, organisator van vakanties voor kinderen en jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. Inleiding Voor u ligt het beleidsplan voor 2016 van Stichting Roos, organisator van vakanties voor kinderen en jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. 1. Achtergrond Al in 1967 werden door de

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

BELEIDSPLAN STICHTING VRIENDEN VAN BURO LIMA

BELEIDSPLAN STICHTING VRIENDEN VAN BURO LIMA BELEIDSPLAN STICHTING VRIENDEN VAN BURO LIMA 2015-2020 Oktober 2014 Geactualiseerd juli 2016; maart 2017; april 2019 Stichting Vrienden van Buro Lima, Raadhuisplein 22, 5473 GC Heeswijk-Dinther. tel.:

Nadere informatie

Jaarverslag 2011. Stichting Vrienden van Umthombo

Jaarverslag 2011. Stichting Vrienden van Umthombo Jaarverslag 2011 Stichting Vrienden van Umthombo Inhoudsopgave Jaarverslag 2011... 1 Stichting Vrienden van Umthombo... 1 Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Huidig beleid... 4 Missie... 4 Doelstelling...

Nadere informatie

Bezoekadres: Krijtstraat GD Gorinchem Correspondentieadres: mevr. Mr. L. Ribbius Peletierstraat NL Telefoon:

Bezoekadres: Krijtstraat GD Gorinchem Correspondentieadres: mevr. Mr. L. Ribbius Peletierstraat NL Telefoon: Inloophuis Uitzicht Bezoekadres: Krijtstraat 20 4201 GD Gorinchem Correspondentieadres: mevr. Mr. L. Ribbius Peletierstraat 22. 4207 NL Telefoon: 0183-624774 Jaarverslag 2017 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2.

Nadere informatie

Stichting Vrienden van Dôme

Stichting Vrienden van Dôme Stichting Vrienden van Dôme Jaarverslag 2016 1 Inhoud Samenvatting 2016 en verwachtingen 2017 3 Doelstelling Stichting Vrienden van Dome 4 Samenstelling bestuur 4 Public relations 5 Fondsenwerving 6-7

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 Maastricht

Jaarverslag 2015 Maastricht VOORWOORD Een bijzonder jaar voor Dress for Success Maastricht, dat kunnen we rustig stellen. Allereerst, de intensieve voorbereidingen en inspanningen om te komen tot formele erkenning van de 10 e winkel

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Stichting Hart van Hoop Beleidsplan 2016-2018 Samen Zijn Verbindt Ons A. Visie en Missie Stichting Hart van Hoop staat voor hoop en verbinding met elkaar. Wij hebben een passie voor mensen en willen dit

Nadere informatie

Bezoekadres: Krijtstraat GD Gorinchem Correspondentieadres: mevr. Mr. L. Ribbius Peletierstraat NL Telefoon:

Bezoekadres: Krijtstraat GD Gorinchem Correspondentieadres: mevr. Mr. L. Ribbius Peletierstraat NL Telefoon: Inloophuis Uitzicht Bezoekadres: Krijtstraat 20 4201 GD Gorinchem Correspondentieadres: mevr. Mr. L. Ribbius Peletierstraat 22. 4207 NL Telefoon: 0183-624774 Jaarverslag 2016 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2.

Nadere informatie

Stichting Vrienden van Dôme

Stichting Vrienden van Dôme Stichting Vrienden van Dôme Jaarverslag 2017 1 Inhoud Samenvatting 2017 en verwachtingen 2018 3 Doelstelling Stichting Vrienden van Dome 4 Samenstelling bestuur 4 Public relations 5 Fondsenwerving 5 Inkomsten

Nadere informatie

Stichting Leergeld Zutphen Jaarverslag 2017

Stichting Leergeld Zutphen Jaarverslag 2017 Stichting Leergeld Zutphen Jaarverslag 2017 2 Voorwoord Met het jaarverslag 2017 leggen wij, Stichting Leergeld Zutphen, verantwoording af over de in het betreffende jaar ondernomen activiteiten, geven

Nadere informatie

Stichting Lunga Foundation. ANBI-Beleidsplan 2017

Stichting Lunga Foundation. ANBI-Beleidsplan 2017 Stichting Lunga Foundation ANBI-Beleidsplan 2017 Versie 1.1 Inleiding In 2016 stond de fondsenwerving op een wat lager pitje. Desondanks hebben we weer een paar mooie projecten gerealiseerd waarmee we

Nadere informatie

NAW-gegevens Stichting Een Heerlijk Thuis Walraven van Halllaan NJ Gouda

NAW-gegevens Stichting Een Heerlijk Thuis Walraven van Halllaan NJ Gouda JAARVERSLAG 2018 NAW-gegevens Stichting Een Heerlijk Thuis Walraven van Halllaan 8 2806 NJ Gouda http://www.eenheerlijkthuis.nl contact@eenheerlijkthuis.nl 06-24893958 Organisatiegegevens Stichting Een

Nadere informatie

Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Vrijwilligerswerk. GGzE zoekt maatjes. Algemene informatie >>

Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Vrijwilligerswerk. GGzE zoekt maatjes. Algemene informatie >> Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen Vrijwilligerswerk GGzE zoekt maatjes Algemene informatie >> ggze ondersteunt jaarlijks meer dan 18.000 mensen, jong en oud. GGzE biedt hulp aan mensen

Nadere informatie

Jaarplan. Schooljaar

Jaarplan. Schooljaar Jaarplan Schooljaar 2015-2016 Arnhem, augustus 2015 Beste betrokkene, Voor u ligt het jaarplan schooljaar 2015-2016. We hebben het vorig schooljaar geëvalueerd en antwoord gegeven op de vragen: Wat doen

Nadere informatie

MUZEHOF REGIO ZUTPHEN/LOCHEM

MUZEHOF REGIO ZUTPHEN/LOCHEM MUZEHOF REGIO ZUTPHEN/LOCHEM Lokaal expertisecentrum voor cultuureducatie en -participatie Met kunst- en cultuureducatie en -participatie wordt de (lokale) samenleving mooier en kleurrijker. Daar zetten

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting ViiA

Beleidsplan Stichting ViiA Beleidsplan Stichting ViiA 20182020 Inleiding 2 Missie, visie en strategie 3 Formele, statutaire doelstellingen ViiA 4 Strategische doelstellingen 20182020 4 Andere activiteiten van de organisatie 6 Analyse

Nadere informatie

Beleidsplan Sunshine House

Beleidsplan Sunshine House Beleidsplan Sunshine House In dit beleidsplan geven we u enerzijds informatie over Stichting Weeshuis Sunshine House en haar doelstellingen, anderzijds geven we u inzage in de uitdagingen waar we in de

Nadere informatie

BELEIDSPLAN LEMON FOUNDATION

BELEIDSPLAN LEMON FOUNDATION BELEIDSPLAN LEMON FOUNDATION Dit plan bevat een overzicht van de belangrijkste beleidsvoornemens van het bestuur van LEMON FOUNDATION / STICHTING LEMON (de Stichting ) ten aanzien van: A. de te verrichten

Nadere informatie

Raadsvergadering, 29 januari 2008. Voorstel aan de Raad

Raadsvergadering, 29 januari 2008. Voorstel aan de Raad Raadsvergadering, 29 januari 2008 Voorstel aan de Raad Nr: 206 Agendapunt: 8 Datum: 11 december 2007 Onderwerp: Vaststelling speerpunten uit de conceptnota Lokaal Gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011

Nadere informatie

Projectplan Gemeenschaps boerderij CitySeeds Middelburg

Projectplan Gemeenschaps boerderij CitySeeds Middelburg Projectplan Gemeenschaps boerderij CitySeeds Middelburg Inleiding In de huidige maatschappelijke ontwikkelingen zien we dat er een steeds groter beroep gedaan wordt op de inzet en de participatie van de

Nadere informatie

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst!

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal doet meer In Utrecht wonen meer dan 15.000 volwassenen

Nadere informatie

Jaarplan 2019 Stichting Present Assen

Jaarplan 2019 Stichting Present Assen Jaarplan 2019 Stichting Present Assen Voor wie helpen wil! 1 Inhoud 1. Stichting Present Assen... 3 2. Doelstelling 2019.... 3 2.1. Praktische- en Sociale Projecten..... 3 2.2. Activiteiten t.b.v. Asielzoekers/AZC........

Nadere informatie

De eerste dag van de projectperiode is de aankomstdag. De laatste is de vertrekdag.

De eerste dag van de projectperiode is de aankomstdag. De laatste is de vertrekdag. NEDERLAND ALMERE Nederland Almere Bouw mee aan een fijne woonomgeving voor vluchtelingen in Almere Periode: 30 juli 12 augustus 2017 Leeftijd: 18+ 13 26 augustus 2017 De eerste dag van de projectperiode

Nadere informatie

Stichting Leergeld Bommelerwaard Jaarverslag 2017

Stichting Leergeld Bommelerwaard Jaarverslag 2017 Stichting Leergeld Bommelerwaard Jaarverslag 2017 Vastgesteld maart 2018 1 Inhoudsopgave: 1. Voorwoord 3 2. Samenstelling bestuur op 31 december 2017 4 3. Doelstelling Stichting Leergeld Bommelerwaard

Nadere informatie

Jaarverslag april 2018 Versie 1.0

Jaarverslag april 2018 Versie 1.0 Jaarverslag 2017 2 april 2018 Versie 1.0 Voorwoord Na een aantal jaren waarin de stroom van nieuwe vluchtelingen en statushouders in Alblasserdam alleen maar toenam, was 2017 een jaar waarin de toestroom

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting De Klaprozen

Beleidsplan Stichting De Klaprozen Stichting De Klaprozen Voor mensen met een jaartje meer Beleidsplan Stichting De Klaprozen 2013-2016 Voor mensen met een jaartje meer Amsterdam Februari 2013 Stichting De Klaprozen Voor mensen met een

Nadere informatie

BELEIDSPLAN STICHTING VRIENDEN VAN BURO LIMA

BELEIDSPLAN STICHTING VRIENDEN VAN BURO LIMA BELEIDSPLAN STICHTING VRIENDEN VAN BURO LIMA 2015-2020 Oktober 2014 Geactualiseerd juli 2016 Geactualiseerd maart 2017 Stichting Vrienden van Buro Lima, Raadhuisplein 22, 5473 GC Heeswijk-Dinther. tel.:

Nadere informatie

Beleidsplan TOV 2016. Auteur: Wendy Verkerk Klein

Beleidsplan TOV 2016. Auteur: Wendy Verkerk Klein Beleidsplan TOV 2016 Auteur: Wendy Verkerk Klein Voorwoord Voor u ligt het beleidsplan van stichting jij bent TOV! TOV eten en TOV boeken zijn onlosmakelijk verbonden met de stichting. Dit plan beschrijft

Nadere informatie

Moeder- en kindcentrum Bij-1 Jaarverslag 2013 'Een Duurzame Toekomst 2011-2014'

Moeder- en kindcentrum Bij-1 Jaarverslag 2013 'Een Duurzame Toekomst 2011-2014' Moeder- en kindcentrum Bij-1 Jaarverslag 2013 'Een Duurzame Toekomst 2011-2014' Juni 2014 Moeder- en Kindcentrum Bij-1 Schimmelweg 1 2524 VT Den Haag 070 785 58 20 06 19 45 43 47 Stichting Bij-1 info@bij-1.nl

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting 99%RIDE

Beleidsplan Stichting 99%RIDE Beleidsplan Stichting 99%RIDE Voor de jaren 2013-2015 Vooraf Voor u ligt het beleidsplan van Stichting 99%RIDE. Het plan omvat een overzicht van de doelstellingen en activiteiten en geeft inzicht in de

Nadere informatie

Versie mei Beleidsplan

Versie mei Beleidsplan Versie mei 2014 Beleidsplan Vooraf Voor u ligt het beleidsplan van de Stichting Care4Foundation voor de periode mei 2014 t/m 31 december 2017. Het plan omvat een overzicht van de doelstellingen, activiteiten

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! Auteur: Wendy Verkerk- Klein

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! Auteur: Wendy Verkerk- Klein Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2017 Auteur: Wendy Verkerk- Klein Voorwoord Voor u ligt het derde jaarverslag van TOV te Tiel. Stichting jij bent TOV bestaat sinds Februari 2015. Dit is alweer het

Nadere informatie

JAARVERSLAG. Stichting Kledingbank Amersfoort JAARVERSLAG STICHTING KLEDINGBANK AMERFOORT 2015

JAARVERSLAG. Stichting Kledingbank Amersfoort JAARVERSLAG STICHTING KLEDINGBANK AMERFOORT 2015 JAARVERSLAG 2015 Stichting Kledingbank Amersfoort Adres Argonweg 10, 3812 RB Amersfoort Internet www.kledingbank-amersfoort.nl E-mail info@kledingbank-amersfoort.nl Bankrekeningnummer NL95 RABO 0118 6286

Nadere informatie

Jaarverslag Seinpost Slinge Maatschappelijk

Jaarverslag Seinpost Slinge Maatschappelijk Jaarverslag 2016 Seinpost Slinge Maatschappelijk Inhoudsopgave 1. Inleiding Seinpost Slinge 1.1 Missie en visie 1.2 Identiteit 1.3 Organisatie 1.4 Doelgroepen 2. Activiteiten 2.1 Taalles 2.2 Inloop 2.3

Nadere informatie

Verslag. Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe

Verslag. Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe Verslag Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe 18 februari 2015 WMO regio Drenthe Subregio Noord Midden Regionale Samenwerking Hervorming Langdurige Zorg Drenthe

Nadere informatie

BELEIDSPLAN STICHTING VRIENDEN VAN BURO LIMA 2015-2020

BELEIDSPLAN STICHTING VRIENDEN VAN BURO LIMA 2015-2020 BELEIDSPLAN STICHTING VRIENDEN VAN BURO LIMA 2015-2020 Oktober 2014 Stichting Vrienden van Buro Lima, Fokkershoek 8b, 5473VD Heeswijk-Dinther. tel.: 0610001854 www.burolima.nl vrienden@burolima.nl KvK

Nadere informatie

FeelGood Park EEN NATUUROASE ONDERNEMINGSPLAN

FeelGood Park EEN NATUUROASE ONDERNEMINGSPLAN FeelGood Park EEN NATUUROASE ONDERNEMINGSPLAN WAT In park Meerhoven, een natuuroase aan de rand van Eindhoven, starten wij een duurzame horecagelegenheid aan het water. We richten ons op vers, biologisch,

Nadere informatie

Beleidsplan. Voor de jaren 2008-2009

Beleidsplan. Voor de jaren 2008-2009 Beleidsplan Voor de jaren 2008-2009 Vooraf Voor u ligt het beleidsplan van de Stichting Doe Wat. Het plan omvat een overzicht van de doelstellingen en activiteiten en geeft inzicht in de werving en het

Nadere informatie

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente.

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 1. Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 2. De overheid moet niet achter de voordeur van mensen willen treden. Dat is privégebied en de eigen

Nadere informatie

Verbreding en verbinding vanuit cultureel perspectief

Verbreding en verbinding vanuit cultureel perspectief Verbreding en verbinding vanuit cultureel perspectief De bijzondere band tussen Cortegaerdt en De Spiegel Stichting Cortegaerdt heeft met een royale schenking in 2007 de bouw van theater De Spiegel mede

Nadere informatie

JAARVERSLAG Wij geloven in een Hollands Kroon Waar mensen er zijn voor elkaar..

JAARVERSLAG Wij geloven in een Hollands Kroon Waar mensen er zijn voor elkaar.. JAARVERSLAG 2015 Wij geloven in een Hollands Kroon Waar mensen er zijn voor elkaar.. Stichting Present Hollands Kroon Secretariaat: Brugstraat40 1775BG Middenmeer 0227-502057 www.stichtingpresent.nl/hollandskroon

Nadere informatie

Stichting Kleine Helden. Beleidsplan

Stichting Kleine Helden. Beleidsplan Stichting Kleine Helden Beleidsplan 2017-2020 Stichting Kleine Helden Oude Arnhemse bovenweg 16a 3941 XM Doorn November 2017 Inhoudsopgave pagina Inleiding 3 Visie en missie 4 Activiteiten 5 Doelstellingen

Nadere informatie

Jaarverslag juli 2017 Versie 1.0

Jaarverslag juli 2017 Versie 1.0 Jaarverslag 2016 11 juli 2017 Versie 1.0 Voorwoord De stroom van nieuwe vluchtelingen eind 2015 is in 2016 niet doorgezet. Maar daarmee is het niet minder van belang om de nieuwe statushouders een plek

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014. Transforming Culture Transforming Lives. Stichting Kalai Manram Dom H v/d Laanstraat 28 1064 DC Amsterdam

JAARVERSLAG 2014. Transforming Culture Transforming Lives. Stichting Kalai Manram Dom H v/d Laanstraat 28 1064 DC Amsterdam JAARVERSLAG 2014 Transforming Culture Transforming Lives Stichting Kalai Manram Dom H v/d Laanstraat 28 1064 DC Amsterdam KvK nr: 41189663 ING 635567 Utrecht Triodos bank 78.67.74.738 Utrecht kalaimanram@hotmail.com

Nadere informatie

Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname

Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname Ernstig zieke mensen voor wie geen genezing meer mogelijk is, willen de laatste fase van hun leven graag thuis doorbrengen in hun eigen vertrouwde omgeving.

Nadere informatie

Merkpaspoort. Ontmoeten en meedoen

Merkpaspoort. Ontmoeten en meedoen Merkpaspoort Resto VanHarte versie: 082016 In dit merkpaspoort kun je lezen waarom we er zijn, hoe we te werk gaan en wat we doen. Het merkpaspoort wil vooral een gevoel geven over hoe we graag gezien

Nadere informatie

Meedoen in Utrecht. Wegwijs in het activeringsaanbod 2019 van Utrecht Utrecht.nl

Meedoen in Utrecht. Wegwijs in het activeringsaanbod 2019 van Utrecht Utrecht.nl Meedoen in Utrecht Wegwijs in het activeringsaanbod 2019 van Utrecht Utrecht.nl Meedoen in Utrecht Doen wat nodig is In Utrecht vinden wij het belangrijk dat alle inwoners een zinvolle rol kunnen spelen

Nadere informatie

Stichting The Dream Connection

Stichting The Dream Connection www.dreamweb.nu Amsterdam, Nederland 08-04 2016 Beleidsplan 2016-2020 Uitgegeven door: ; definitief september 2016 Adres: Rozenstraat 60-I, 1016 NX Amsterdam KvK nummer 34390119 RSIN/fiscaal nummer: 8223.37.344

Nadere informatie

Oogst Netwerkborrel Samenwerkingspartners Nieuwland

Oogst Netwerkborrel Samenwerkingspartners Nieuwland Oogst Netwerkborrel Samenwerkingspartners Nieuwland 4 februari 2016 Thema: Hoe kunnen wij een stevigere sociale samenwerking en effectieve zorg in de wijk bevorderen? Op 4 februari 2016 werd een netwerkborrel

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Dutch Integration Group

Beleidsplan Stichting Dutch Integration Group Versie februari 2017 Vooraf Voor u ligt het beleidsplan van Stichting Dutch Integration Group (DIG). Het plan omvat een overzicht van de doelstellingen, activiteiten en geeft inzicht in de werving en het

Nadere informatie

Beleidsplan 2014 Stichting Fonds Welkomhuis

Beleidsplan 2014 Stichting Fonds Welkomhuis Beleidsplan 2014 Stichting Fonds Welkomhuis Beldhuismolenweg 8a 7562 PC Deurningen Telefoon: 088 45 46 700 E-mail: info@welkomhuis-twente.nl Website: www.welkomhuis-twente.nl Beleidsplan 2014 Pagina 1

Nadere informatie

Lydia de Jong, netwerk coördinator NH en ZH: De bibliotheek voor ontmoeting in. de buurt. TYMPAAN 20 mei 2015

Lydia de Jong, netwerk coördinator NH en ZH: De bibliotheek voor ontmoeting in. de buurt. TYMPAAN 20 mei 2015 Lydia de Jong, netwerk coördinator NH en ZH: De bibliotheek voor ontmoeting in de buurt 2 TYMPAAN 20 mei 2015 De bibliotheek is een laagdrempelige plek voor ontmoeting in de buurt, want: 3 Je kunt er altijd

Nadere informatie

Samen verder. Stand van zaken

Samen verder. Stand van zaken Nieuwsbrief nr. 3 voorjaar 2018 Samen verder We willen u op de hoogte brengen van de ontwikkelingen bij ZorgSaam Elburg d.m.v. deze derde nieuwsbrief. We zien hele mooie contacten tot stand komen en merken

Nadere informatie

Table of Contents 1. VISIE & MISSIE 3 2. ACTIVITEITEN 3 3. ORGANISATIE 5 4. FINANCIËN 6 VISIE 3 MISSIE 3

Table of Contents 1. VISIE & MISSIE 3 2. ACTIVITEITEN 3 3. ORGANISATIE 5 4. FINANCIËN 6 VISIE 3 MISSIE 3 Beleidsplan Stichting Little Superheroes 2017-2018 1 Table of Contents 1. VISIE & MISSIE 3 VISIE 3 MISSIE 3 2. ACTIVITEITEN 3 SAMENWERKING MET LOKALE PARTNER(S) 3 PROJECTEN KORTE TERMIJN 4 PROJECTEN LANGE

Nadere informatie

Stichting Sounds of Change

Stichting Sounds of Change Stichting Sounds of Change Meerjaren beleidsplan 2017 2020 Februari, 2017 Sounds of Change is een organisatie die de helende kracht van muziek brengt naar (getraumatiseerde) kinderen in en uit conflictgebieden,

Nadere informatie