Tips voor verenigingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tips voor verenigingen"

Transcriptie

1 Tips voor verenigingen

2 Tips voor sportverenigingen die meer leden willen: levensfase gepensioneerden (zo ongeveer vanaf 60 jaar en ouder) Ook als je als club al 60plus leden hebt! Er zijn nog zoveel 60plussers die nu niet sporten, maar dat wel zouden willen versie juli 2015 dit is een basis, ontwikkeld in het kader van Cluster 50plus samenwerking 16 sportbonden en NOC*NSF aanpassen kan per tak van sport/ sportbond

3 Waarom?

4 Waarom sportaanbod 60+ Enorme kansen voor sportverenigingen om de markt 60-plussers te benaderen Vergrijzing: De groep 65-plussers gaat versneld groeien, van in 2013 naar in 2025, Bron CBS Statline, Naarmate mensen ouder worden, sporten ze minder: Sportdeelname (min. 4 keer/ maand) daalt van 78% (5 t/m 12 jaar) naar 53% (65 t/m 80 jaar), Bron: GFK Sportdeelname index Maar ze willen wel sporten! Sport draagt bij, aan preventie/ gezondheid, leefbaarheid, etc. Oudere sporters raken vaak ook betrokken als vrijwilliger. Kent u de 60-plussers in uw omgeving?

5 Gezelligheid

6 Gastvrijheid en gezelligheid 60-plussers vinden gastvrijheid en gezelligheid heel belangrijk, organiseer dat in de club Zorg dat nieuwe deelnemers zich meteen welkom voelen: een goede informele sfeer en ga uit van excellente service bij zowel ontvangst, verblijf als vertrek. Een welkomsgesprek is zinvol, voor de kennismaking met de club. Persoonlijk contact, vraag hoe het is bevallen en neem contact op als mensen niet aanwezig zijn. Drink samen koffie. Ze willen ontmoeten en ont-moeten!

7 Sportaanbod

8 Sportaanbod Veel verschillende mogelijkheden van sportaanbod Sporten om fit te blijven én voor de gezelligheid. Minder nadruk op competitief, meer nadruk op lekker samen bewegen. Wel eigen persoonlijke prestaties en successen vieren. Veel sporten geschikt voor 60+, b.v. zwemmen, schaatsen, wintersport, bowls, volleybal, tafeltennis. Specifieke sportproducten, b.v. Clubfit (tennis), 7 tegen 7 voetbal, Walking football, Start to run, Start2Bike, Wandelfit, Een leven lang golf, Masterstrendweken (gymnastiek), Denken&Doen (bridge), Fithockey, Fit veilig valbreken. Combinaties van sporttakken, eventueel gekoppeld aan sportseizoen. Overdag sporten, gunstig voor het benutten van de accommodatie.

9 Capaciteiten

10 Fysieke capaciteiten Laat zien dat sporters met eventuele fysieke klachten ook terecht kunnen Soms twijfelen ze of hun gezondheid en fysieke capaciteiten het toelaat om te sporten. Ze willen advies. Iedereen kan op eigen manier meedoen, eigen tempo, eigen niveau. Opgeleide trainers die rekening houden met (on)mogelijkheden. Eventueel verwijzing naar fittest of begeleiding van fysiotherapeut. Organiseer aangepast sportaanbod, b.v. met zachtere materialen, kleiner veld, differentiatie in training. Een intake-gesprek is zinvol, om capaciteiten te bespreken, vragen te beantwoorden en aan te geven hoe de club daarmee omgaat. 65-plussers sporten graag met gelijkgestemden, b.v. met gelijke fysieke (on)mogelijkheden.

11 Kader

12 Kader Veel belang bij kwaliteit (opgeleide) trainers/ instructeurs 65+ hechten bijzonder veel waarde aan kader, o.a. vanwege veiligheid. Die oog hebben voor elke deelnemer en op eventuele bijzonderheden kunnen ingaan. Die extra aandacht besteden aan gezelligheid en persoonlijk contact. Wel enthousiasme, niet belerend.

13 Accommodatie

14 Accommodatie Extra comfort accommodatie is van meerwaarde Aandachtspunten zijn bereikbaarheid, hygiëne, geluid (niet te hard voor 65+). Waardering voor extra comfort, b.v. goede verlichting bij entree, gezellige ruimte voor koffie. Het werkt om rekening te houden met speciale wensen.

15 Communicatie

16 Communicatie voor de werving Laat duidelijk zien wat de belofte is van het sportaanbod en zorg dat die belofte aansluit op hun wensen Haak aan op wensen (wat ze belangrijk vinden): gezelligheid, gezondheid, je fit voelen, samen iets ondernemen, veiligheid, zelfredzaamheid, leefbaarheid, tegengaan eenzaamheid. Redenen om niet te sporten dat kan ik toch niet meer, zijn vaak smoezen. Benoem de voordelen van het (samen) sporten en van de club. Een life changing event zoals pensionering is een prima trigger om weer te gaan sporten.

17 Werving

18 Wervingstekst en foto s Ouderen voelen zich jong en willen niet aangesproken worden op hun leeftijd of als oudere, senior of bejaard Leeftijd is niet van belang. Kies in uw uitingen - zowel met tekst als foto s - altijd voor fit/ verzorgd/ actief/ gelukkig ogende ouderen. Benoem dat ze kunnen sporten met maatjes en benadruk fitheid, contact, gezelligheid en genieten.

19 Tone of voice

20 Tone of voice 50-plussers worden het liefst aangesproken door echte mensen Ze waarderen echtheid, herkenning, begrip en humor. Schreeuwerig, onduidelijkheid en onechte emoties werken averechts. Ze stellen een persoonlijke aanpak op prijs.

21 Benaderen

22 Hoe benaderen Maak direct contact om ze te benaderen en uit te nodigen voor sportdeelname Kies voor een (voor hun) relevante aanleiding om ze te bereiken. Stimuleer sporters om iemand uit te nodigen en mee te nemen om samen te komen sporten. Ze sporten graag met een vriend of kennis. Of ze maken vrienden op de club. Maak contact: b.v. huisbezoek, veiligheidsscan, fittest, infobijeenkomst ter plekke op de club, menukaart sportmogelijkheden in de buurt, workshops om te proberen. Via (jeugd) leden, de wijk, fysio, huisarts, ouderenbond, welzijn, lokale initiatieven, etc.

23 Lidmaatschap

24 Betaling en lidmaatschap Zorg voor laagdrempelige betaling Ben flexibel. Eerste periode betalen per keer, per kwartaal, strippenkaart. Vervolgens meerwaarde tonen van lidmaatschap. Break-even uitrekenen, hoeveel deelnemers nodig voor vergoeding kosten. De babyboom-generatie heeft waardering voor service en wil daar ook voor betalen.

25 Vrijwilligerswerk

26 Sporten én vrijwilligerswerk Ze worden graag betrokken ook als vrijwilliger Nodig ze uit, vraag. Ze worden graag betrokken bij de organisatie, ze vinden het prettig als naar hen wordt geluisterd en ze willen blijven leren. Ze hebben veel gevoel voor respect (een gevoelige antenne voor vals versus authentiek) en voor zingeving.

27 Krimp en Open Club

28 Krimp en open club-gedachte In krimpgebieden meer kansen voor open clubs en 60+ deelname Vooral in krimpgebieden (ontgroening én vergrijzing) zinvol om aanbod overdag te bieden voor 60-plussers. Een open club speelt in op de behoeften van huidige leden, nauw betrokkenen én van buurtbewoners, dus ook van 60+. Een open club biedt daarom meerdere activiteiten en faciliteiten aan dan alleen de eigen hoofdsport/het reguliere aanbod.

29 Samenwerking

30 Samenwerking Goede samenwerking levert zoveel op! met andere sportverenigingen en/of met organisaties in de buurt, zorgverleners, welzijn, ouderenverenigingen Goede samenwerking start met persoonlijk contact en interesse. Wat levert dit op: beter bereiken 60plussers, meer reuring op de club, meer betrokkenheid op club, meer deelnemers/ leden, delen van kosten/ aanschaf, gezamenlijk gebruik accommodatie, etc.

31

32 Meerwaarde van sportbond Uw sportbond kan met u meedenken en meewerken in het bereiken van meer 60plus-leden Meerwaarde van de sportbond, zowel voor verenigingen als voor (60plus)-sporters, b.v. verenigingsondersteuning, opleidingen, verzekering ongevallen/ aansprakelijkheid via bond, De sportbond werkt mee aan waarop het sportaanbod zichtbaar is en geïnteresseerden kunnen vinden waar de sport te beoefenen is in hun buurt. Ook uw vereniging kan op uw profiel verrijken en daarmee beter vindbaar zijn voor mensen die bij u willen sporten.

Ouderen: bereiken en binden

Ouderen: bereiken en binden Ouderen: bereiken en binden Lerende netwerken Voorjaar 2016 Werksessie Werven en behouden van senioren Wat gaan we doen De diversiteit van de senior Motieven en belemmeringen Hoe te bereiken? Senioren

Nadere informatie

50plussport en samenwerking

50plussport en samenwerking 50plussport en samenwerking 10 sep Cuijk en 4 okt Sittard: Janke van der Werf (NGF), (0)30 2426370, jankevanderwerf@ngf.nl 13 sep Nieuwerkerk aan den IJssel en 11 okt Wormer: Marit Martens-Scheers (NTTB),

Nadere informatie

Verenigingen en welzijnswerk voor ouderen Organisatie: NOC*NSF Contactpersoon: Diederik Meijntjes Contactpersoon 2: Diederik Meijntjes Erkenningen:

Verenigingen en welzijnswerk voor ouderen Organisatie: NOC*NSF Contactpersoon: Diederik Meijntjes Contactpersoon 2: Diederik Meijntjes Erkenningen: Verenigingen en welzijnswerk voor ouderen Organisatie: NOC*NSF Contactpersoon: Diederik Meijntjes Contactpersoon 2: Diederik Meijntjes Erkenningen: Sport- en beweegaanbod Achtergrond Samenvatting Samenwerking

Nadere informatie

Nieuwe doelgroepen, Nieuw sportaanbod

Nieuwe doelgroepen, Nieuw sportaanbod Nieuwe doelgroepen, Nieuw sportaanbod Proeftuinen Nieuwe Sportmogelijkheden NOC*NSF Hein Veerman 25 november 2010 Voorstelrondje Naam en club Inhoud workshop Over welke doelgroep(en) wilt u ideeën opdoen?

Nadere informatie

Visie. Senior Games 2009 is hiervoor de eerste aanzet en zal als aanjager, motivator dienen voor de broodnodige erkenning.

Visie. Senior Games 2009 is hiervoor de eerste aanzet en zal als aanjager, motivator dienen voor de broodnodige erkenning. Onderzoek Visie Ouderen staan nog midden in de samenleving, zijn kapitaalkrachtig, hebben relatief veel vrije tijd en doen in nog steeds toenemende mate aan sport op oudere leeftijd. Een nieuwe generatie

Nadere informatie

Een leven lang sporten voor IEDEREEN! Rinske de Jong NOC*NSF Kennisdag, Den Haag

Een leven lang sporten voor IEDEREEN! Rinske de Jong NOC*NSF Kennisdag, Den Haag Een leven lang sporten voor IEDEREEN! Rinske de Jong NOC*NSF Kennisdag, Den Haag 21 december 2012, Dia 1 Wat kan sport betekenen? Sport betekent voor mij: sociale vaardigheden zelfvertrouwen gezondheid

Nadere informatie

Wat kunnen de programma's 'Sport, Bewegen in de Buurt' en 'Veilig Sportklimaat' voor uw vereniging betekenen? Peet Mercus en Jan Minkhorst, NOC*NSF

Wat kunnen de programma's 'Sport, Bewegen in de Buurt' en 'Veilig Sportklimaat' voor uw vereniging betekenen? Peet Mercus en Jan Minkhorst, NOC*NSF Wat kunnen de programma's 'Sport, Bewegen in de Buurt' en 'Veilig Sportklimaat' voor uw vereniging betekenen? Peet Mercus en Jan Minkhorst, NOC*NSF NOC*NSF Nederlandse Olympisch team Topsport en talentontwikkeling

Nadere informatie

In samenwerking met: USBO Advies Utrecht (NL) en Substance (UK) 2018

In samenwerking met: USBO Advies Utrecht (NL) en Substance (UK) 2018 In samenwerking met: USBO Advies Utrecht (NL) en Substance (UK) 2018 De Cruyff Foundation heeft samen met USBO Advies Utrecht en Substance onderzoek gedaan naar de impact van haar activiteiten op de thema

Nadere informatie

SPORTDEELNAME MAANDMEETING. Meting 9 September In opdracht van NOC*NSF

SPORTDEELNAME MAANDMEETING. Meting 9 September In opdracht van NOC*NSF SPORTDEELNAME MAANDMEETING Meting 9 September In opdracht van NOC*NSF 1 Inhoudsopgave 1 Sportdeelname afgelopen maand 2 Sportdeelname afgelopen 12 maanden 3 Sportdeelname per tak van sport Maandvraag September

Nadere informatie

Klanttevredenheid. Vereenzaming Ouderen Soest VOS

Klanttevredenheid. Vereenzaming Ouderen Soest VOS 2011 Klanttevredenheid Vereenzaming Ouderen Soest VOS Stichting Welzijn Ouderen Soest Molenstraat 8c 3764 TG Soest 035 60 23 681 info@swos.nl www.swos.nl KvK 41189365 Klanttevredenheidsonderzoek Vereenzaming

Nadere informatie

BESTUREN WORDT ANDERS?

BESTUREN WORDT ANDERS? VERANDERENDE SPORT BESTUREN WORDT ANDERS? Jan-Willem van der Roest 16 december 2017 Jan-Willem van der Roest Onderzoeker Voorzitter Inhoud Maatschappelijke ontwikkelingen Trends in vrijwilligerswerk Wat

Nadere informatie

Uitnodiging workshop dag vrijwilligers 21 oktober 15:30 uur 20:30 uur

Uitnodiging workshop dag vrijwilligers 21 oktober 15:30 uur 20:30 uur Uitnodiging workshop dag vrijwilligers 21 oktober 15:30 uur 20:30 uur Beste vrijwilliger, In navolging van de succesvolle workshop dagen van voorgaande keren, organiseert het Vrijwilligers College op 21

Nadere informatie

Anders georganiseerd sporten: verder kijken dan de sportvereniging

Anders georganiseerd sporten: verder kijken dan de sportvereniging Anders georganiseerd sporten: verder kijken dan de sportvereniging VSG Kennisdag 16 februari 2017, Rotterdam Remco Hoekman, senior onderzoeker @RemcoHoekman Mulier Instituut, Utrecht Februari, 2017 Ontwikkeling

Nadere informatie

RAPPORTAGE ZOMERDIP. In opdracht van NOC*NSF

RAPPORTAGE ZOMERDIP. In opdracht van NOC*NSF RAPPORTAGE ZOMERDIP In opdracht van NOC*NSF GfK 2014 Zomerdip Rapportage September Zomerdip 2014 September 2014 1 Inleiding GfK voert maandelijks in opdracht van NOC*NSF de Sportdeelname Index uit. In

Nadere informatie

Fit en Gezond in Overijssel 2016

Fit en Gezond in Overijssel 2016 Fit en Gezond in Overijssel 2016 Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen 2016 Provinciale resultaten sport en bewegen Colofon Fit en Gezond in Overijssel Provinciale resultaten sport en bewegen uit de

Nadere informatie

Volwassenen naar het sportpark

Volwassenen naar het sportpark Laaghangend fruit: jong volwassenen die willen (blijven) sporten Volwassenen naar het sportpark Riccardo Gillieron Anja Garritsen NOC*NSF OZ&PC Arethusa Dia 1 Dia 2 We winnen veel met sport! Dia 3 Plus10

Nadere informatie

Deze cirkel bestaat uit vijf stappen die u kunt doorlopen om uw wervingscampagne systematisch op te zetten. Waar wil je vrijwilligers voor werven?

Deze cirkel bestaat uit vijf stappen die u kunt doorlopen om uw wervingscampagne systematisch op te zetten. Waar wil je vrijwilligers voor werven? Werving U wilt nieuwe vrijwilligers werven. Mensen die één keer aan een actie meedoen, mensen waar u af en toe een beroep op kunt doen, of mensen die voor langere tijd willen meewerken. U wilt hen in elk

Nadere informatie

Marijke Hiem. Dienstverlening voor senioren

Marijke Hiem. Dienstverlening voor senioren Marijke Hiem Dienstverlening voor senioren Uw welzijn......daar draait het om! Iedereen geeft een eigen invulling aan plezierig wonen. Voor de één heeft dat te maken met een bepaald woonoppervlak en leefruimte,

Nadere informatie

Sportvoorzieningen en sportdeelname in stad en land

Sportvoorzieningen en sportdeelname in stad en land Sportvoorzieningen en sportdeelname in stad en land DSO 2013 Eindhoven 7 november 2013 Remco Hoekman Senior onderzoeker Mulier Instituut, Utrecht November, 2013 Inhoud Introductie: faciliterende rol van

Nadere informatie

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Handleiding Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Inleiding Voor je ligt de handleiding van de Verenigingsbox. De Verenigingsbox is een hulpmiddel voor verenigingen om zelfstandig te werken aan een sterke

Nadere informatie

Behoefteonderzoek. Utrecht.nl

Behoefteonderzoek. Utrecht.nl Behoefteonderzoek Top drie s: Waarom niet komen? 1. Veiligheid 2. Tijdgebrek 3. Prijs Hoe vaak? 1. 1-2 keer per week 2. 3-4 keer per week 3. 3-4 keer per maand Waarom wel komen? 1. Sport- en beweegmogelijkheden

Nadere informatie

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Vrijwilligersbeleid Stappenplan

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Vrijwilligersbeleid Stappenplan PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Vrijwilligersbeleid Stappenplan Inhoud Inleiding... 3 Waarom een vrijwilligersbeleid?... 3 De visie... 4 Voorwaarden... 4 Verbintenis... 5 Werving... 5 Vrijwilligersbeleid

Nadere informatie

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Welkom De steunpunten algemeen Stand van zaken steunpunt vrijwilligers Stand van zaken steunpunt mantelzorg Vragen Contactgegevens De steunpunten Startbijeenkomst

Nadere informatie

Sport en bewegen in Vaals

Sport en bewegen in Vaals Sport en bewegen in Vaals Sport- en beweegprogramma 2015-2020 Van visie naar activiteiten Netwerk Gezond Leven Donderdag 6 november 2014 Waarom een sport- en beweegprogramma? Strategische Visie 2020 Bestuursopdracht

Nadere informatie

Proeftuinen Nieuwe Sportmogelijkheden

Proeftuinen Nieuwe Sportmogelijkheden Proeftuinen Nieuwe Sportmogelijkheden Meer uitvoeringskracht binnen de vereniging 30 oktober 2010 Voorstelrondje Inhoud workshop Rollen/functies en ambities Inleiding NOC*NSF Hein Veerman Proeftuinen Nieuwe

Nadere informatie

PROGRAMMA HANDBOOGCONGRES 3

PROGRAMMA HANDBOOGCONGRES 3 PROGRAMMA HANDBOOGCONGRES 3 Wanneer Wat Waar 9.00-9.30 Ontvangst & inschrijven Aula 9.30 9.45 Opening & welkom: Stan Stolwerk (NHB) Aula 9.45 10.00 Plenaire presentatie: Hein Veerman (NOC*NSF) Aula 10.00

Nadere informatie

MENUKAART. bedrijfssport

MENUKAART. bedrijfssport MENUKAART bedrijfssport MENUKAART Bedrijfssport in uw organisatie? Kies de sport en de vorm die het beste bij uw organisatie en medewerkers past. Natuurlijk is een combinatie van verschillende sporten

Nadere informatie

Bewegen in Veldhoven

Bewegen in Veldhoven Bewegen in Veldhoven Dynamic Tennis Tafeltennis Bewegen in het Water Therapeutische Gym Wandelen in variaties Therapeutische Gym Iedere week verantwoorde gymles onder deskundige leiding Blijf bewegen!

Nadere informatie

Een Fantastische Teamsport voor de Jeugd

Een Fantastische Teamsport voor de Jeugd Een Fantastische Teamsport voor de Jeugd Als jij voetbal ook geweldig vindt, dan kun je al vanaf 4 jaar bij onze mini-f spelen en dat is gratis. De contributie voor de hele jeugd is door sponsoring zo

Nadere informatie

Workshop C Vertaling van de campagne Ik neem je mee

Workshop C Vertaling van de campagne Ik neem je mee Workshop C Vertaling van de campagne Ik neem je mee Introductie Wat kun je het komende uur verwachten? Goede voorbeelden Inspiratie Ervaringen Brainstorm Tips Interactie Aan het eind van de workshop ga

Nadere informatie

We helpen jouw club graag en daarom staan er diverse tools voor je klaar. Denk hierbij aan:

We helpen jouw club graag en daarom staan er diverse tools voor je klaar. Denk hierbij aan: Tips & truc s Leden werven & behouden Hoi Sportclub, Leuk dat je mee doet met de AH Sportactie! Tijdens de AH Sportactie willen we heel Nederland de sport laten ontdekken die bij hem of haar past. Een

Nadere informatie

Onderzoek POD en Sport

Onderzoek POD en Sport 2015 Onderzoek POD en Sport Inhoud Inleiding... 2 Conclusie... 3 Aanbevelingen... 6 Het bestuur... 7 Jeugdtrainers... 8 Jeugdleden... 9 Vrijwilligers... 10 Ouders... 11 Resultaten... 12 1 Inleiding Het

Nadere informatie

Factsheet Sportparticipatie in Utrecht

Factsheet Sportparticipatie in Utrecht Factsheet Sportparticipatie in Utrecht mei 2015 Overzicht Deze factsheet geeft op hoofdlijnen een beeld van sporten en bewegen in de stad en maakt deel uit van Utrecht Sport, de Utrechtse sportvisie op

Nadere informatie

Sport. Omdat een andere blik je leven verrijkt

Sport. Omdat een andere blik je leven verrijkt Sport vanuit bekeken Omdat een andere blik je leven verrijkt Een plek om te sporten voor iedereen Sport stimuleert de ontwikkeling en is een goede manier om sociale contacten op te doen. Sporten is voor

Nadere informatie

Samen zetten we niemand buitenspel! Sportvisie gemeente Hilvarenbeek. Tim Haans

Samen zetten we niemand buitenspel! Sportvisie gemeente Hilvarenbeek. Tim Haans Samen zetten we niemand buitenspel! Sportvisie gemeente Hilvarenbeek Tim Haans 123304 Sportvisie gemeente Hilvarenbeek INHOUDSOPGAVE INLEIDING 2 SPORT- EN BEWEEGSTIMULERING 5 MAATSCHAPPELIJKE ROL 7 ACCOMMODATIES

Nadere informatie

Samenwerken met sport als maatschappelijke spil in uw dorp!

Samenwerken met sport als maatschappelijke spil in uw dorp! Samenwerken met sport als maatschappelijke spil in uw dorp! Agenda Voorstellen Vragen initiatiefnemers Kader sportverenigingen Trends & ontwikkelingen Aansprekende voorbeelden Evaluatie Voorstellen 3 ICSadviseurs

Nadere informatie

Onderzoeksverslag Behoeftepeiling Sportwijk Nijla n

Onderzoeksverslag Behoeftepeiling Sportwijk Nijla n Onderzoeksverslag Behoeftepeiling Sportwijk Nijla n In dit document vindt u het onderzoeksverslag naar aanleiding van de behoeftepeiling in de wijk Nijlân. Inhoudsopgave Inleiding... Onderzoeksmethode...

Nadere informatie

Hebben uw jeugdleden ook talent buiten de baan? Doe er dan wat mee!

Hebben uw jeugdleden ook talent buiten de baan? Doe er dan wat mee! Hebben uw jeugdleden ook talent buiten de baan? Doe er dan wat mee! WhoZnext is een campagne die tennisjongeren tussen 14 en 21 jaar stimuleert activiteiten te organiseren voor hun leeftijdsgenoten. Onder

Nadere informatie

OLDSTARS MET OLDSTARS DE REGIO IN ( )

OLDSTARS MET OLDSTARS DE REGIO IN ( ) OLDSTARS MET OLDSTARS DE REGIO IN (2017-2020) FILMPJE https://www.youtube.com/watch?v=hpzdcija3q0 ACHTERGROND Nederland vergrijst, het aandeel ouderen (65 jaar en ouder) stijgt de komende jaren flink en

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek Verstuurd Januari 2017 Verstuurd aan: 34 personen Deelnemers 34 personen Respons percentage 100%

Tevredenheidsonderzoek Verstuurd Januari 2017 Verstuurd aan: 34 personen Deelnemers 34 personen Respons percentage 100% Tevredenheidsonderzoek 2017 Verstuurd Januari 2017 Verstuurd aan: 34 personen Deelnemers 34 personen Respons percentage 100% Breezand februari 2017 2017 vragenlijst KTO Polder Residence/Hoeve 1. Hoe lang

Nadere informatie

Ook is er de mogelijkheid tijdens de revalidatieperiode in de avonduren kennis te maken met verenigingssport, zoals rolstoelbasketbal en quadrugby.

Ook is er de mogelijkheid tijdens de revalidatieperiode in de avonduren kennis te maken met verenigingssport, zoals rolstoelbasketbal en quadrugby. Sport en Bewegen Inleiding Sport- en bewegingsactiviteiten vormen binnen de revalidatie een wezenlijk onderdeel van het revalidatieprogramma. Naast de individuele fysiotherapie (waarin natuurlijk ook aandacht

Nadere informatie

Rapportage gouden voornemens 2016

Rapportage gouden voornemens 2016 Rapportage gouden voornemens 2016 Extra vragen NOC*NSF Sportdeelname maandmeting december 2015 1 Inhoudsopgave 1 2 3 4 5 Inleiding Management Summary Onderzoeksresultaten Onderzoeksverantwoording Contact

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.1 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

Veilig Sportklimaat & Verklaring Omtrent Gedrag. Informatie voor vrijwilligers

Veilig Sportklimaat & Verklaring Omtrent Gedrag. Informatie voor vrijwilligers Veilig Sportklimaat & Verklaring Omtrent Gedrag Informatie voor vrijwilligers Versie juli 2015 VEILIG SPORTKLIMAAT Iedere week beleven we samen met miljoenen andere Nederlanders veel plezier aan sport.

Nadere informatie

Jouw club klaar voor de

Jouw club klaar voor de Jouw club klaar voor de toekomst?! Watersportverbond, 6 maart 2019 www.academievoorsportkader.nl De omgeving van clubs verandert, beweegt jouw club mee? Sport in cijfers 74 sportbonden 23.000

Nadere informatie

Het grote NGF en NVG spelersonderzoek: kansen voor de golfsport

Het grote NGF en NVG spelersonderzoek: kansen voor de golfsport Het grote NGF en NVG spelersonderzoek: kansen voor de golfsport Nationaal Golf Congres & Beurs 12 februari 2015, Amsterdam Remco Hoekman, senior onderzoeker @RemcoHoekman m.m.v. Ine Pulles & Aniek Verhoofstad

Nadere informatie

Onderzoek woon-, welzijn- en zorgbehoeften in Sterksel en Gerwen WELKOM. Korte toelichting op project 1 e resultaten Discussie in kleine groepjes

Onderzoek woon-, welzijn- en zorgbehoeften in Sterksel en Gerwen WELKOM. Korte toelichting op project 1 e resultaten Discussie in kleine groepjes Onderzoek woon-, welzijn- en zorgbehoeften in Sterksel en Gerwen WELKOM Korte toelichting op project 1 e resultaten Discussie in kleine groepjes Toelichting op project Waarom Doelstellingen: Daadwerkelijke

Nadere informatie

Gedragsregels. Beste Doskoanen, Wij onderscheiden specifieke gedragsregels voor: Accommodatie Sporters Ouders / verzorgers Trainers / leiders

Gedragsregels. Beste Doskoanen, Wij onderscheiden specifieke gedragsregels voor: Accommodatie Sporters Ouders / verzorgers Trainers / leiders Normen en waarden Beste Doskoanen, Het doet mij een genoegen om als voorzitter van s.v. DOSKO het woord tot u te richten in dit boekje over de NORMEN & WAARDEN bij en in onze club. Als bestuur hechten

Nadere informatie

SOC bijeenkomst, 26 november 2014

SOC bijeenkomst, 26 november 2014 1 Stijlvol Ouder Jeannette Dijkman Anders kijken naar ouder worden Onderzoek, marketing, communicatie, seniorenmakelaar Inhoud: Algemene trends en toekomstperspectief Demografische ontwikkelingen De nieuwe

Nadere informatie

De maatschappelijke rol van sport voor ouderen. Notitie voor de (kabinets)beleidsperiode 2017 e.v.

De maatschappelijke rol van sport voor ouderen. Notitie voor de (kabinets)beleidsperiode 2017 e.v. De maatschappelijke rol van sport voor ouderen Notitie voor de (kabinets)beleidsperiode 2017 e.v. Utrecht, april 2017 Inhoud Beleidsuitdaging... 3 Verband tussen ouder worden en eenzaamheid... 4 Incidentie

Nadere informatie

Waar sporten we in 2030? 10 maart 2016 Dag van de Sportaccommodaties

Waar sporten we in 2030? 10 maart 2016 Dag van de Sportaccommodaties Waar sporten we in 2030? 10 maart 2016 Dag van de Sportaccommodaties 1 Kennis- en Innovatieplatform voor buitensportvoorzieningen BSNC ontwikkelt vakinhoudelijke kennis over aanleg, onderhoud, beheer en

Nadere informatie

Welkom. Lerende Netwerken 03-10-2013 Doetinchem

Welkom. Lerende Netwerken 03-10-2013 Doetinchem Welkom Lerende Netwerken 03-10-2013 Doetinchem Vernieuwde website www.sportindebuurt.nl Vernieuwde instrumenten Buurtscan Kennis Informatie Systeem Sport Sportimpuls Brengt gezond leven dichterbij Sportimpuls

Nadere informatie

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Voor wie is dit onderzoek? 1) Zelfstandig wonende ouderen

Nadere informatie

Dagbehandeling De Horst

Dagbehandeling De Horst Dagbehandeling De Horst U wilt graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, maar zonder extra ondersteuning lukt dat niet meer. U wordt ouder en krijgt geheugenproblemen. Het is niet meer zo gemakkelijk

Nadere informatie

Sinterklaas op bezoek bij TOGB!

Sinterklaas op bezoek bij TOGB! bij Vorige maand beleefden we de primeur van de nieuwsbrief. We hebben leuke reacties mogen ontvangen op de nieuwsbrief en vol goede moed gaan we verder met de maandelijkse uitgave van de nieuwsbrief.

Nadere informatie

Subsidieregels Hof van Twente 2018

Subsidieregels Hof van Twente 2018 9. Subsidieregel éénmalige subsidies Sport, Cultuur, Zorg en Jeugd Maatschappelijke effecten Doelstellingen Subdoelstellingen Vergroten zelfredzaamheid Vergroten zelfredzaamheid inwoners gemeente Hof van

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER Versie van: 16-01-2014 Informatiefolder Centrale van Ouderenverenigingen Versie van: 16-01-2014

INFORMATIEFOLDER Versie van: 16-01-2014 Informatiefolder Centrale van Ouderenverenigingen Versie van: 16-01-2014 INFORMATIEFOLDER Versie van: 16-01-2014 Versie van: 16-01-2014 Van de Centrale van Ouderenverenigingen Venray Voor Senioren (vanaf 55 jaar) die een antwoord willen krijgen op de volgende vragen: Wat kan

Nadere informatie

TOOLKIT KLANTENBINDING DOOR GASTVRIJHEID OP DE CLUB SPORTWEKEN

TOOLKIT KLANTENBINDING DOOR GASTVRIJHEID OP DE CLUB SPORTWEKEN TOOLKIT KLANTENBINDING DOOR GASTVRIJHEID OP DE CLUB SPORTWEKEN Introductie Door mee te doen aan de AH Sportweken zet je jouw deuren open voor iedereen die wilt kennismaken met jouw club en sport. Je hoopt

Nadere informatie

TV Beekhuizen. Ledentevredenheidsenquête November 2016

TV Beekhuizen. Ledentevredenheidsenquête November 2016 TV Beekhuizen Ledentevredenheidsenquête November 16 Algemeen info enquête De enquête is uitgezet onder leden (vanaf 13 jaar en ouder) via 97 mailadressen De respons op de enquête is 17,5% De enquête bestond

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk loont!

Vrijwilligerswerk loont! Vrijwilligerswerk loont! Informatie voor vrijwilligers van CNV Publieke Zaak Meedenken, meepraten en meedoen! Denkt u er wel eens aan om vrijwilligerswerk te gaan doen? Om iets extra s te betekenen voor

Nadere informatie

Subsidieaanvraag Combinatiefuncties Gemeente Almere

Subsidieaanvraag Combinatiefuncties Gemeente Almere Subsidieaanvraag Combinatiefuncties Gemeente Almere Uitleg format Subsidieaanvraag Combinatiefuncties Het voor u liggend formulier is bedoeld om subsidie aan te vragen bij de gemeente Almere voor een combinatiefuncties.

Nadere informatie

Revalidatie training voor ex-hartpatiënten Sport- en spelgroepen

Revalidatie training voor ex-hartpatiënten Sport- en spelgroepen Revalidatie training voor ex-hartpatiënten Sport- en spelgroepen Inleiding Zonder enige twijfel kunnen we vaststellen dat een hartinfarct of hartaandoening het ó zo gewone leven erg verandert. Echter u

Nadere informatie

Juni Visie op Sportbeleid VVD Smallingerland

Juni Visie op Sportbeleid VVD Smallingerland Juni 2016 Visie op Sportbeleid VVD Smallingerland 1. Algemeen Tot op heden bestaat de gemeentelijke aandacht voor sport hoofdzakelijk uit het zorg dragen voor instandhouding van accommodaties. Tevens is

Nadere informatie

Welkom. Lerende Netwerken 07-10-2013 Alkmaar

Welkom. Lerende Netwerken 07-10-2013 Alkmaar Welkom Lerende Netwerken 07-10-2013 Alkmaar Vernieuwde website www.sportindebuurt.nl Vernieuwde instrumenten Buurtscan Kennis Informatie Systeem Sport Sportimpuls Brengt gezond leven dichterbij Sportimpuls

Nadere informatie

Subsidieregels Hof van Twente 2016

Subsidieregels Hof van Twente 2016 9. Subsidieregel éénmalige subsidies Sport, Cultuur, Zorg en Jeugd Maatschappelijke effecten Doelstellingen Subdoelstellingen Vergroten zelfredzaamheid Vergroten maatschappelijke participatie Vergroten

Nadere informatie

KNLTB Trainerscongres

KNLTB Trainerscongres KNLTB Trainerscongres Zaterdag 16 december 2017 Erik Poel Welkom! Welkom aan de 255 trainers die er voor het eerst zijn! Welkom aan de 375 trainers die er voor de 3e keer bij zijn! Welkom aan de overige

Nadere informatie

Ich bön d r väör dich!

Ich bön d r väör dich! Ich bön d r väör dich! Wie zijn wij? NaoberzorgPunt is een vereniging van betrokken inwoners en ondernemers in Roggel. Wij zijn een netwerkorganisatie en werken samen met de huisartsenzorg, ondernemersvereniging,

Nadere informatie

Enquête onder de vrijwilligers van de Gemiva-SVG Groep 2010

Enquête onder de vrijwilligers van de Gemiva-SVG Groep 2010 Enquête onder de vrijwilligers van de Gemiva-SVG Groep 2010 De Gemiva-SVG Groep heeft ruim 900 vrijwilligers die op zeer uiteenlopende momenten hun diensten verlenen bij activiteiten voor mensen met een

Nadere informatie

Dagbesteding en dagbehandeling in Rotterdam

Dagbesteding en dagbehandeling in Rotterdam Dagbesteding en dagbehandeling in Rotterdam In Rotterdam wonen veel actieve senioren. Bent u één van hen? Voor u wil Lelie zorggroep graag het bruisende middelpunt van de wijk zijn! Wij doen dit door activiteiten

Nadere informatie

Iedereen doet mee Dorpen en wijken leefbaar Vrijwilligers aan zet Geluk is

Iedereen doet mee Dorpen en wijken leefbaar Vrijwilligers aan zet Geluk is Iedereen doet mee Dorpen en wijken leefbaar Vrijwilligers aan zet Welzijnsdiensten in Zuidwest-Drenthe en Noordwest-Overijssel Welzijn MensenWerk ondersteunt groepen bewoners en organiseert activiteiten

Nadere informatie

Subsidies en fondsen: Kansen voor de sport

Subsidies en fondsen: Kansen voor de sport Subsidies en fondsen: Kansen voor de sport www.sportsubsidie.nl 1 Wat doe ik? Subsidieonderzoek Subsidies aanvragen (meestal no cure, no pay) Strategisch subsidieadvies Deskundigheidsbevordering Programma

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

UZSC 2025 Ambities en hoe we die willen bereiken

UZSC 2025 Ambities en hoe we die willen bereiken UZSC 2025 Ambities en hoe we die willen bereiken Aanleiding UZSC heeft heel wat bereikt: stevig aanwezig in de top van het Nederlandse waterpolo bij de mannen en de vrouwen, een bloeiende jeugdopleiding

Nadere informatie

Bewegingsgerichte zorg binnen AV Zorggroep

Bewegingsgerichte zorg binnen AV Zorggroep Bewegingsgerichte zorg binnen AV Zorggroep Inhoud Voorstelrondje AV Zorggroep Aanleiding Bewegingsgerichte Zorg Molenwaard Actief / Zederik in Beweging De Beweegcoach Invulling IGZ Bouwstenen Resultaten

Nadere informatie

iedereen kan een held zijn! Sporten en bewegen is leuk, geeft kracht en maakt trots! Ook voor leerlingen in het speciaal onderwijs.

iedereen kan een held zijn! Sporten en bewegen is leuk, geeft kracht en maakt trots! Ook voor leerlingen in het speciaal onderwijs. iedereen kan een held zijn! Sporten en bewegen is leuk, geeft kracht en maakt trots! Ook voor leerlingen in het speciaal onderwijs. Special Heroes iedereen kan een held zijn! Special Heroes werkt eraan

Nadere informatie

Workshop Vinden en binden van vrijwilligers. Nederlands Expertise Centrum Projecten

Workshop Vinden en binden van vrijwilligers. Nederlands Expertise Centrum Projecten Workshop Vinden en binden van vrijwilligers Even voorstellen: Edith Starrevelt - medewerker beleid en projecten Vrijwilligerscentrale Deventer 2 Aan de orde komt Werving blijft altijd nodig Waarom doen

Nadere informatie

Laagdrempelig beweegaanbod in Langezwaag, Luxwoude en Jonkerslân

Laagdrempelig beweegaanbod in Langezwaag, Luxwoude en Jonkerslân Laagdrempelig beweegaanbod in Langezwaag, Luxwoude en Jonkerslân Bewegen voor 60+, gezond en gezellig! Voor 60-plussers is bewegen een noodzaak. Voor samen bewegen en natuurlijk de gezelligheid kunt u

Nadere informatie

De sporter SPORTFOCUS 20161

De sporter SPORTFOCUS 20161 De sporter SPORTFOCUS 20161 Inhoudsopgave Sportparticipatie: Nederland p.3 Sportparticipatie: mannen p.5 Sportparticipatie: vrouwen p.6 Lidmaatschap sportbonden p.7 Segmentatie p.9 SPORTFOCUS 2016 2 Sportparticipatie:

Nadere informatie

Meedoen! sportbonden en verenigingen aan zet? Wat te verwachten: Programma Meedoen Alle Jeugd door Sport 3-10-2011

Meedoen! sportbonden en verenigingen aan zet? Wat te verwachten: Programma Meedoen Alle Jeugd door Sport 3-10-2011 Meedoen! sportbonden en verenigingen aan zet? DemosDate Gent, België 4 oktober 2011 Remco Hoekman Senior onderzoeker W.J.H. Mulier Instituut, 's-hertogenbosch, oktober 2011 Wat te verwachten: Beschrijving

Nadere informatie

LEIDEN LIONS IJSHOCKEYSCHOOL

LEIDEN LIONS IJSHOCKEYSCHOOL IJshockeyschool Leiden Lions Welkom op onze ijshockeyschool! Voor veel kinderen is dit de eerste kennismaking met ijshockey... Voor sommigen zelfs de eerste kennismaking met ijs! IJshockey is een geweldige

Nadere informatie

FAQ AH SPORTWEKEN. Aanmelden

FAQ AH SPORTWEKEN. Aanmelden FAQ AH SPORTWEKEN Aanmelden Mijn sportclub wil meedoen aan de AH Sportweken. Hoe meld ik de club aan? Ga naar www.sport.nl/ah en download de toolkit Aanmelden AH Sportweken en volg alle beschreven stappen.

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek 2015

Tevredenheidsonderzoek 2015 Tevredenheidsonderzoek 2015 Verstuurd: september 2015 Verstuurd aan 21 personen Deelnemers 21 Respons percentage 100% Hoe lang krijgt uw dierbare al zorg van de Polder Résidence? 21 21 0 Number Date Text

Nadere informatie

TOEKOMSTBESTENDIGE OPEN CLUBS

TOEKOMSTBESTENDIGE OPEN CLUBS TOEKOMSTBESTENDIGE OPEN CLUBS EVEN VOORSTELLEN Joke Roeterdink, Senior Projectcoördinator 06 13 74 06 34 VOORBEELDEN Gemeente of gemeentelijk sportbedrijf Geldstromen op basis van budgetovereenkomsten

Nadere informatie

TOEKOMST BUITENSPORT LAARBEEK. Laarbeek Verenigt, het sportieve hart van Laarbeek. Wij nemen het voortouw in sportief verenigen

TOEKOMST BUITENSPORT LAARBEEK. Laarbeek Verenigt, het sportieve hart van Laarbeek. Wij nemen het voortouw in sportief verenigen TOEKOMST BUITENSPORT LAARBEEK Laarbeek Verenigt, het sportieve hart van Laarbeek Wij nemen het voortouw in sportief verenigen Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Onze overtuiging 4 3. Laarbeek verenigt, het

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Nationale Spelen 2016

Informatiebijeenkomst Nationale Spelen 2016 Informatiebijeenkomst Nationale Spelen 2016 Agenda 19.30 - Welkom 19.35 - Wat is Special Olympics? 19.45 - Omgang met de doelgroep 20.15 - Organisatie Nationale Spelen 2016 20.45 - Vragen 21.00 - Einde

Nadere informatie

Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname

Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname Ernstig zieke mensen voor wie geen genezing meer mogelijk is, willen de laatste fase van hun leven graag thuis doorbrengen in hun eigen vertrouwde omgeving.

Nadere informatie

Normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet

Normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet AANGEPAST BADMINTON ANGEPAST BADMINTON Normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet Aangepast Badminton Inleiding Badminton is een sport voor iedereen. Het over de hele wereld gespeelde razendsnelle

Nadere informatie

KNCB GEDRAGSCODES. Dutch Lions & Lionesses. A player may win the match, but the team wins the tournament.

KNCB GEDRAGSCODES. Dutch Lions & Lionesses. A player may win the match, but the team wins the tournament. KNCB GEDRAGSCODES Dutch Lions & Lionesses A player may win the match, but the team wins the tournament. Spelers Begrijp de regels en speel volgens de regels. Houd je aan de regels en respecteer de beslissingen

Nadere informatie

Startnotitie. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014. Versie: 21 april 2011 1

Startnotitie. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014. Versie: 21 april 2011 1 Startnotitie Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014 Versie: 21 april 2011 1 1. Aanleiding 1.1. Voor u ligt de startnotitie vrijwilligersbeleid, directe aanleiding voor deze startnotitie

Nadere informatie

Welkom Bijeenkomst Vitaal Verenigen. Rabobank Eindhoven-Veldhoven Gemeente Eindhoven

Welkom Bijeenkomst Vitaal Verenigen. Rabobank Eindhoven-Veldhoven Gemeente Eindhoven Welkom Bijeenkomst Vitaal Verenigen Rabobank Eindhoven-Veldhoven Gemeente Eindhoven Programma 19.30 uur 19.45 uur 20.30 uur 21.30 uur 21.45 uur Opening Presentatie Vitaal Verenigen Werksessie Pitchen Afsluiting

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

Sport als playground voor integratie. Informatie voor COA over samenwerken met sportverenigingen

Sport als playground voor integratie. Informatie voor COA over samenwerken met sportverenigingen Sport als playground voor integratie Informatie voor COA over samenwerken met sportverenigingen 1 Sport als playground voor integratie Informatie voor COA over samenwerken met sportverenigingen 1. Positieve

Nadere informatie

Onderzoek Sportgedrag

Onderzoek Sportgedrag Onderzoek Sportgedrag Onderzoek Sportgedrag Deze vragenlijst gaat over uw huidige sportgedrag en het sportgedrag in het verleden. Ook als u weinig of geen sportervaring nodigen wij u van harte uit om de

Nadere informatie

Met vriendelijke groet, mede namens de volgende deelnemende sportbonden uit het Cluster 50 +,

Met vriendelijke groet, mede namens de volgende deelnemende sportbonden uit het Cluster 50 +, mw. drs. E.I. Schippers, informateur p/a Tweede Kamer Postbus 20018 2500 EA Den Haag Utrecht, 21 april 2017 Geachte mevrouw Schippers, Bij uw inspanningen om de beoogde coalitie te verenigen op doelen

Nadere informatie

Welkom. Lerende Netwerken Gouda

Welkom. Lerende Netwerken Gouda Welkom Lerende Netwerken 23-09-2013 Gouda Vernieuwde website www.sportindebuurt.nl Vernieuwde instrumenten Buurtscan Kennis Informatie Systeem Sport Sportimpuls Brengt gezond leven dichterbij Sportimpuls

Nadere informatie

Atletiekvereniging Orion

Atletiekvereniging Orion 2010/2011 Voor u ligt het meest recente en geactualiseerde exemplaar van het sponsorprogramma van : Atletiekvereniging Orion Middels deze presentatie willen wij u graag iets meer vertellen over onze Atletiekvereniging.

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013

Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013 Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013 1. Inleiding Voetbalvereniging MVV 29 bestaat dankzij vrijwilligers. De ene vrijwilliger besteedt meer tijd aan MVV 29 dan een ander, maar dat geeft niet. Iedere

Nadere informatie

Geslaagde clinic Wandelvoetbal bij v.v. ONI

Geslaagde clinic Wandelvoetbal bij v.v. ONI In de nieuwsbrief Dongen Beweegt! vindt u informatie en achtergronden over sport en bewegen in de gemeente Dongen. De nieuwsbrief verschijnt 8 tot 10 keer per jaar. Geslaagde clinic Wandelvoetbal bij v.v.

Nadere informatie

In formeel verband. Grote organisaties over actuele ontwikkelingen op het maatschappelijke middenveld. donderdag 22 mei 14

In formeel verband. Grote organisaties over actuele ontwikkelingen op het maatschappelijke middenveld. donderdag 22 mei 14 In formeel verband Grote organisaties over actuele ontwikkelingen op het maatschappelijke middenveld 1 2 SCP onderzoek Individueel perspectief (Uitstappers en doorzetters, 2014) Organisatorisch perspectief

Nadere informatie