TENNISSPELREGELS. Voor officials. Tennis Vlaanderen Januari 2019

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TENNISSPELREGELS. Voor officials. Tennis Vlaanderen Januari 2019"

Transcriptie

1 TENNISSPELREGELS Vr fficials Tennis Vlaanderen Januari 2019

2 DOEL VAN DEZE VOORSTELLING De vaak ingewikkelde tennisspelregels eenvudig en schematisch weergeven. ( ITF Rules f Tennis ) De vragen uit de Handleiding Meerkeuzevragen (website Tennis Vlaanderen > Officials > Handleidingen en Dcumenten) meten leiden tt een beter begrip van de regels en tt het in de praktijk tepassen ervan.

3 INFO UIT : Rules f Tennis Officials > Handleidingen en Dcumenten Plichten en methdes vr Officials Vademecum & Reglementen VERGEET NIET:

4 AANTAL PRESTATIES Prestaties als clubscheidsrechter Min. 4 prestaties per kalenderjaar. Prmtie tt gewestelijk scheidsrechter: Min. 8 prestaties buiten de eigen club.

5 DE SPELREGELS Inhud 1. Het speelveld 2. Vaste hindernissen 3. De bal 4. Het racket 5. De telling in een spel 6. De telling in een set 7. De telling in een match 8. Serveerder en ntvanger 9. Keuze van speelhelft en pslag 10. Wisselen van speelhelft 11. De bal in het spel 12. De bal raakt een lijn 13. De bal raakt een vaste hindernis 14. Vlgrde van pslaan 15. Vlgrde van ntvangen in het dubbelspel 16. Regel 16: De pslag 17. Regel 17: De uitvering van de pslag 18. Regel 18: Vetfut 19. Regel 19: Opslagfut 20. Regel 20: Tweede pslag 21. Regel 21: Opslaan en ntvangen 22. Regel 22: De service-let 23. Regel 23: Het verspelen van een punt 24. Regel 24: Het verlies van een punt 25. Regel 25: Een gede terugslag 26. Regel 26: Hinderen 27. Regel 27: Het verbeteren van futen en vergissingen 28. Regel 28: De bevegdheden van fficials p de baan 29. Regel 29: Onderbrekingen 30. Regel 30: Caching

6 REGEL 1 : HET SPEELVELD Hgte van het net In het midden: 91,4 cm Aan de netpalen: 107 cm Omtrek terrein Enkelspelterrein : 23,77m x 8,23m Dubbelspelterrein: 23,77m x 10,97m Plaatsing van de enkelspelpaaltjes: 91,4 cm = afstand van de buitenkant van de zijlijn van het enkelspelterrein tt midden enkelspelpaaltje Uitlp achter de basislijn: Uitlp naast de zijlijnen: 5,48 m 3,66 m

7 REGEL 1 : HET SPEELVELD maxi U9

8 Enkelspelpaaltjes 107 cm 91,4 cm ENKELSPEL 8

9 Netpalen 107 cm 91,4 cm DUBBELSPEL

10 HET SPEELVELD BIJ U9 Hgte van het net. In het midden: 80 cm Aan de netpalen: 1,07 cm (p maxiterrein) Omtrek terrein Enkelspelterrein: 18 m x 6,5 m Dubbelspelterrein: 18 m x 8,23 m

11 U9 80 cm 9 m 6,50 m

12 HET SPEELVELD BIJ U11 Hgte van het net In het midden: 91,4 cm Aan de netpalen: 1,07 cm Grtte terrein (Vr U11/2 en U11/2) Enkelspelterrein: 21 m x 8,23 m Dubbelspelterrein: 21 m x 8,23 m (Dubbel wrdt gespeeld p een enkelterrein ZONDER enkelspelpaaltjes) Grtte terrein (Vr U11/1) Op maxiterrein (met netpalen): 23,77m x 8,23m Dubbelspel p enkelterrein 23,77m x 8,23m

13 U11/2 en U11/3 91,4 cm 10,50 m 21 meter

14 REGEL 2 : VASTE HINDERNISSEN Vaste hindernissen zijn: Alles wat rnd f p de baan staat Rasterwerk, hekken, tribunes, andere zitplaatsen, scheidsrechterstel, lijnrechterstelen, bmen, screbrd (niet aan netpaal vastmaken!!!!) Alle persnen die zich p hun plaats bevinden Scheidsrechter, lijnrechters, ballenrapers, publiek De tebehren van het speelveld Net, netpalen, netkabel, nettrekband

15 4. Net en netband tussen het enkelspelpaaltje en de netpaal in een enkelspelwedstrijd.

16 REGEL 3 : DE BAL De gebruikte ballen meten WIT f GEEL zijn Vr jeugd : Kids : Speciale ballen U9 : Sftbal (Oranje) U11 : Reeks 2 en 3: grene bal Reeks 1 en reeks 1 plus: harde bal

17 TESTCASE: WELKE BEWERING IS JUIST? Na een slagenwisseling is gebleken dat de gespeelde bal te zacht is. De speler die het punt verlr kmt met deze bal naar de SR. De SR is het hiermee eens. Hij beslist: A Het punt te laten verspelen en een vervangende bal van dezelfde srt en graad van slijtage in het spel te brengen. B Te laten drspelen met de te zachte bal. C Een vervangende bal van dezelfde srt en kwaliteit nmiddellijk in het spel te brengen; het gemaakte punt blijft geldig.

18 TESTCASE: WELKE BEWERING IS JUIST? In een slagenwisseling is een bal stuk geslagen. De SR dient als vlgt te handelen A Het punt te laten verspelen en een vervangende bal van dezelfde srt en graad van slijtage in het spel te brengen. B Te laten verspelen met de lekke bal. C Een vervangende bal van dezelfde srt en kwaliteit in het spel te brengen znder het punt te laten verspelen.

19 REGEL 3 : DE BAL Vervangen van een bal: Tijdens de pwarming: nieuwe bal Vanaf begin set : vervangen dr gebruikte bal (graad van slijtage!) Vervangen van een bal na balwissel: Vr het 3 de spel : nieuwe bal Vanaf 3 de spel : vervangen dr gebruikte bal.

20 REGEL 3 : DE BAL Een te zachte bal: Een vervangende bal in het spel brengen. Gespeelde punten blijft behuden. Stppen tijdens spel = verlies van punt. Een bal die stuk is: Een vervangende bal in het spel brengen Het punt herspelen. Met een vreemde bal gespeeld Speler geeft aan dat het geen bal van hen is: Dr ntvanger Punt herspelen Dr serveerder Punt blijft behuden.

21 REGEL 3 : DE BAL Bal in hand weggien / bal valt uit zak: De 2de bal nit weggien na 1ste gede pslag. Speler met er vr zrgen dat een bal niet uit zijn brekzak kan vallen. Sancties: 1ste keer : LET (1ste pslag) + verwittiging speler. Vlgende keren : verlies punt.

22 REGEL 4 : HET RACKET In het amateurtennis mag er (verder) gespeeld wrden met een racket waarin een snaar gebrken is! TRILLINGSDEMPER

23 REGEL 4 : HET RACKET Besnaring stuk tussen 1 ste en 2 de pslag. Dr de ntvanger: deze kan Ofwel wisselen van racket: Eerste pslag vr de serveerder. Ofwel verder spelen met gebrken snaar: Tweede pslag vr de serveerder. Dr de serveerder: Hij mag van racket veranderen. Blijft tweede pslag.

24 TESTCASE: WELKE BEWERING IS JUIST? Tijdens een slagenwisseling breekt een snaar in het racket van speler A. De dr A teruggeslagen bal raakt de netband en valt dan in zijn eigen speelhelft. Speler A vraagt aan de SR m het punt pnieuw te spelen. A De SR beslist m het punt te laten verspelen. B Speler B wint het punt mdat het tegelaten is m met een racket te spelen met gebrken snaren.

25 REGEL 9 : DE LOTING De tss f lting gebeurt met een munt f tss jetn. De winnaar van de lting heeft 3 mgelijkheden : Hij kiest serveren f ntvangen. De andere speler mag de speelhelft kiezen. Hij kiest de speelhelft. De andere speler mag kiezen f hij begint met serveren f met ntvangen Hij laat de andere speler eerst kiezen NB: Als A de keuze aan B geeft dan mag B deze keuze NIET MEER aan A teruggeven.

26 TESTCASE: WELKE BEWERING IS JUIST? Uit welke mgelijkheden kan de winnaar van de lting kiezen? A serveren en kant kiezen B ntvangen en kant kiezen C serveren f ntvangen f kant kiezen D C serveren f ntvangen f kant kiezen f de tegenstander de eerste keuze laten

27 TESTCASE: WELKE BEWERING IS JUIST? Na het tssen begint de pwarming. Speler A wn de tss en verks te ntvangen. Na enkele minuten begint het plts te strtregenen. De spelers meten het terrein verlaten. Na anderhalf uur is het terrein pnieuw bespeelbaar. De zn schijnt nu. A Speler B met nu serveren mdat A verks te ntvangen B Speler A met nu ntvangen mdat hij verks te ntvangen c. C Speler A mag nu nu pnieuw kiezen: serveren, ntvangen, de kant de f de kant keuze f de aan keuze zijn tegenstrever aan zijn tegenstrever geven. geven.

28 REGEL 13 : HET RAKEN VAN EEN VASTE HINDERNIS Indien de bal, die in het spel is, een vaste hindernis raakt nadat hij de grnd raakte binnen het juiste speelveld, wint de speler die de bal speelde het punt. Raakt de bal een vaste hindernis vraleer de grnd te raken, wint de tegenstrever het punt. Het raken van een vaste hindernis = Verlies van een punt. De bal is NIET meer in het spel

29 ENKELSPEL UIT HET SPEL GAAT DOOR Als de bal een nderdeel van het net raakt tijdens het spel in enkel dan

30 DUBBELSPEL HET SPEL GAAT DOOR Als de bal een nderdeel van het net raakt tijdens het spel in dubbel dan

31 ENKELSPEL FOUT LET Als de bal een nderdeel van het net raakt bij de service in enkel dan..

32 DUBBELSPEL FOUT LET Als de bal een nderdeel van het net raakt bij de service in dubbel dan..

33 TESTCASE: WELKE BEWERING IS JUIST? Dubbelwedstrijd. A Tijdens een slagenwisseling raakt de bal de netpaal en valt dan binnen de lijnen. Het spel gaat dr. B De pslagbal raakt de netpaal en valt dan binnen het gede servicevak. Het spel gaat dr.

34 REGEL 14 EN 15 : VOLGORDE OPSLAAN / ONTVANGEN Aan het einde van elk spel wrdt de ntvanger serveerder en de serveerder ntvanger vr het vlgend spel. A speelt tegen B. A met serveren, maar B serveert en niemand merkt het p. Indien de fut pgemerkt wrdt geldt : vergissing nmiddellijk herstellen en de punten blijven geldig. Men herstelt de vergissing en A gaat nu serveren, de stand is intussen bv A mag nu wel een eventuele futieve 1 service van B verden

35 REGEL 14 EN 15 : VOLGORDE OPSLAAN / ONTVANGEN Vlgrde pslaan / ntvangen in dubbelspel Dezelfde regels als vr het enkelspel. Elk team slaat p / ntvangt m beurt. Elke speler met m beurt serveren(elk een vlledige spel). Dezelfde vlgrde blijft aangehuden tijdens de set Begin van elke set (k in match-tiebreak) : Bepalen van vlgrde van de pslag. Bepalen van de plaats van ntvangen. Indien een fut in het ntvangen pgemerkt wrdt, geldt : vergissing herstellen bij begin van de vlgende ntvangbeurt.

36 TESTCASE: WELKE BEWERING IS JUIST? In een dubbelwedstrijd A-B tegen X-Y is in de set de pslagvlgrde A-X-B-Y. Tijdens de tiebreak in de eerste set slaat X per vergissing p in de plaats van Y vr het zesde en zevende punt (A XX BB XX). De vergissing wrdt vastgesteld tijdens de slagenwisseling vr het zevende punt. De scheidsrechter. A. A Laat verder spelen en en wijzigt de de pslagvlgrde in in AA AA YY YY BB BB XX XX B Onderbreekt nmiddellijk het spel en laat het zevende punt pslaan dr Y. C. Laat verder spelen en wijzigt de pslagvlgrde in BB YY AA XX... D. Onderbreekt de slagenwisseling en laat het tie-breakspel pnieuw beginnen.

37 REGEL 16: DE OPSLAG De serveerder met, alvrens hij de pslagbeurt inzet, staan: Met beide veten ACHTER de achterlijn. Schuin tegenver het pslagvak waarin hij met slaan. Tussen de denkbeeldige verlengde van het middenmerk en het denkbeeldige verlengde van de buitenkant van de zijlijn.

38 Waar met men staan Middenmerk Zijlijn enkelspel Zijlijn dubbelspel Aanraken van f staan p verlenging NIET tegestaan Aanraken van f staan p verlenging WEL tegestaan

39 REGEL 16: DE OPSLAG De serveerder mag de bal in iedere willekeurige richting gien en slaan VOORDAT die bal p de grnd kmt. Onderhands pslaan mag dus k, maar niet de bal eerst laten stuiten! (znder verwittiging) Na een gede eerste pslag mag de speler nit de tweede pslagbal achter zich weggien!

40 REGEL 17 : DE UITVOERING VAN DE OPSLAG Afwisselend van links en rechts pslaan. Het kan wel eens gebeuren dat de serveerder van de verkeerde kant pslaat. De scheidsrechter met de fut direct herstellen. De gemaakte punten blijven geldig evenals een 1ste pslag die fut was. Na het herstellen van de fut heeft de serveerder in dat geval alleen ng recht p een 2-de pslag!

41 REGEL 18 : VOETFOUT Er is sprake van vetfut als de serveerder: Verkeerd gaat staan, bv. buiten de zijlijn. Lpt bij het serveren; een aanlpje mag niet. Eén van de lijnen raakt. Evenals bij andere vertredingen van de spelregels wrdt k bij de vetfut niet eerst gewaarschuwd. LET WEL : het mment van SLAAN van de pslag is bepalend m de vetfut te repen ged f fut?

42 REGEL 19 : OPSLAGFOUT Een pslag is futief als: De serveerder een vertreding begaat tegen de regels 16(pslag), 17 (serveren) en 18 (vetfut). De bal buiten het servicevlak geslagen is. De serveerder de bal mist terwijl hij deze tracht te slaan. De bal een vaste hindernis, een enkelspelpaal f een netpaal raakt vraleer de grnd te raken. De geserveerde bal de serveerder f zijn partner (f iets dat ze aanhebben f dragen) raakt, na het slaan.

43 REGEL 21: OPSLAAN EN ONTVANGEN Ontvanger met klaar zijn m de pslag te ntvangen (redelijke tijd) De serveerder mag niet pslaan als de ntvanger ng niet klaar is m te ntvangen. De ntvanger mag de pgeslagen bal echter niet terug slaan als hij ng niet klaar is. Det hij dit wel dan mag hij niet peisen dat hij niet gereed was m de pslag te ntvangen.

44 REGEL 21: OPSLAAN EN ONTVANGEN Alleen bij de pslag wrdt van de ntvanger geëist, dat hij aan zijn kant van het net staat. De ntvanger mag dus niet staan waar hij wil. Tijdens het spel mag hij, indien ndig, vrbij het net kmen maar NIET p de speelkant van zijn tegenstander

45 U met ged nderscheid maken tussen een LET en een SERVICELET Een LET is het verspelen van het gehele punt Een SERVICE-LET is het verspelen van alleen de betreffende pslag. De service-let wrdt gegeven in verband met iets dat tijdens de pslag is gebeurd

46 REGEL 22: DE SERVICE-LET 1. Als de pgeslagen bal het net raakt en vervlgens in het servicevlak 2. Als de bal terecht via het kmt. net (band, nettrekband) de tegenstander. raakt 3. Als. de ntvanger ng niet klaar staat. 4. Als de serveerder tijdens de pslag wrdt gehinderd.

47 REGEL 23: OVERSPELEN VAN EEN PUNT (LET) In alle gevallen waar een let wrdt gegeven, behalve een service-let p tweede pslag, wrdt het ganse punt vergespeeld. VB : Wanneer tijdens een slagenwisseling het enkelspelpaaltje bij een netbal valt, zal de scheidsrechter de slagenwisseling nderbreken en een let geven.

48 TESTCASE: WELKE BEWERING IS JUIST? In een enkelspel tussen X en Y wrdt dr Y een 2de pslag geslagen. De SR kan geen beslissing nemen, mdat hij de pslag niet gezien heeft. Wat met de SR den? A gkken p in en laten drspelen B let 2-de pslag. C let 1-ste service pslag D reageren p de reactie van de spelers

49 TESTCASE: WELKE BEWERING IS JUIST? Nadat X zijn 2de pslag heeft geslagen rlt er een hinderlijke bal van een andere baan het speelveld binnen. Wat beslist u? A U nderbreekt het spel en geeft een let 1ste 1-ste pslag B U nderbreekt het spel en geeft een let 2de pslag. C U wacht af f één van de spelers een let vraagt en geeft dan een let 1ste pslag D U wacht af f tt één van de spelers een let vraagt en geeft dan een let 2de pslag

50 TESTCASE: WELKE BEWERING IS JUIST? Wat beslist u tijdens een enkelspel als een 1ste pslag de ntvanger raakt via het enkelspelpaaltje? A 1 service fut; de serveerder met 2 pslag slaan. B punt ntvanger C let 1 pslag D punt serveerder

51 TESTCASE: WELKE BEWERING IS JUIST? Wat beslist u tijdens een dubbelspel als een 1ste pslag de medespeler van de serveerder raakt vraleer de bal de grnd raakt in de speelhelft van de tegenstrever? A punt serveerder B punt ntvanger C let 1ste pslag D 1ste pslag fut, serveerder met 2de pslag slaan

52 TESTCASE: WELKE BEWERING IS JUIST? Wat beslist u tijdens een enkelspel als een 1ste pslag direct de ntvanger raakt? A punt serveerder B punt ntvanger C let 1ste pslag D 1ste pslag fut, serveerder met 2ste pslag slaan

53 TESTCASE: WELKE BEWERING IS JUIST? X speelt tegen Y. X wil een 2 pslag slaan, als u ziet dat Y ng niet klaar staat. Wat beslist u? A U wacht af f Y zal prberen de pslag terug te slaan B U wacht af f Y zal zeggen dat hij niet klaar is C U grijpt in en geeft een let 1 pslag D U grijpt in en verzekt X met een 2-de 2 pslag te te wachten tt tt Y klaar Y klaar staat.

54 DE BAL IN HET SPEL (REGEL 11, 12, 13, 24 EN 25) Vanaf het genblik dat de pslag geslagen is, is de bal in het spel, tenzij het een servicefut f een let is. De bal blijft in het spel tt één van de spelers er niet in slaagt de bal terug te slaan in de helft van zijn tegenstrever en p de juiste manier. Dan is het punt beslist en is de bal uit het spel, m.a.w. er is dan sprake van verlies van een punt.

55 REGEL 24: HET VERLIES VAN EEN PUNT De bal niet ver het niet kmt. De tweede pslag k fut geslagen is.

56 REGEL 24: HET VERLIES VAN EEN PUNT De bal een vaste hindernis raakt De speler het racket naar de bal werpt en deze raakt.

57 REGEL 24: HET VERLIES VAN EEN PUNT Een speler zijn tegenstrever pzettelijk hindert. De bal een speler f zijn kledij raakt.

58 REGEL 24: HET VERLIES VAN EEN PUNT De bal tweemaal ( f meer ) btst alvrens deze wrdt teruggeslagen f helemaal niet wrdt teruggeslagen.

59 REGEL 24: HET VERLIES VAN EEN PUNT 9. De speler f zijn racket f zijn kledij het net raakt als de bal ng in het spel is De speler met zijn vet f met zijn racket de speelhelft van zijn tegenstrever raakt terwijl de bal ng in het spel is.

60 REGEL 24: HET VERLIES VAN EEN PUNT De bal de grnd raakt buiten het speelveld, een vaste hindernis raakt, De speler de bal speelt vrdat deze ver het net kmt p zijn speelhelft.

61 REGEL 24: HET VERLIES VAN EEN PUNT De bal in de mazen blijft hangen.

62 REGEL 24: HET VERLIES VAN EEN PUNT PUNTENVERLIES VOOR ONTVANGER(S) ENKELSPEL: de pslagbal raakt rechtstreeks de ntvanger DUBBELSPEL: de pslagbal raakt rechtstreeks de ntvanger f de medespeler van de ntvanger

63 REGEL 25: EEN GOEDE TERUGSLAG. Speciaal geval 1: UITZONDERINGEN WAARBIJ ER GEEN PUNTENVERLIES IS : De bal raakt het netband, dch kmt tch in de gede speelhelft van de tegenstander.

64 REGEL 25: EEN GOEDE TERUGSLAG. Speciaal geval 2: De bal heeft veel tegeneffect en kmt na de grnd geraakt te hebben(eventueel met behulp van de wind) weer terug De andere speler mag dan ver het net reiken en de bal slaan

65 REGEL 25: EEN GOEDE TERUGSLAG. Speciaal geval 3: LET OP : Nadat de speler de bal aan zijn kant van het net heeft geraakt f zelfs naast de bal sleg, mag zijn racket in de uitzwaai ver het net kmen.

66 REGEL 25: EEN GOEDE TERUGSLAG. Speciaal geval 4: De bal kmt, buiten de netpaal m geslagen, in de gede speelhelft. Deze bal met NIET hger dan de nethgte geslagen te wrden

67 REGEL 25: EEN GOEDE TERUGSLAG. Speciaal geval 5A: De bal kmt dr een pening in het net Bij enkelspel : GOED Enkelspel p een terrein uitgerust vr dubbelspel

68 REGEL 25: EEN GOEDE TERUGSLAG. Speciaal geval 5B: De bal kmt dr een pening in het net Bij dubbelspel : FOUT

69 REGEL 25: EEN GOEDE TERUGSLAG. Speciaal geval De bal kmt via de netpaal in de gede speelhelft (dubbelspel). Als het een terugslag betreft is het ged, bij een pslag is het fut. Indien de gespeelde bal, een andere bal die in het speelveld ligt raakt, dch ng wrdt teruggeslagen. Als een pslagbal de ntvanger f zijn medespeler raakt (znder eerst het net geraakt te hebben) is het punt vr de serveerder. Het raken van een speler bij een pslag is fut.

70 SCORENDE BAL A speelt tegen B. A slaat een bal die nhaalbaar is vr B. Dit is een scrende bal. (dit kan k bij een pslag vrkmen = een ace) Als de lijnrechter deze scrende bal nu ten nrechte uit rept en de SR crrigeert dit, dan wrdt er geen let gespeeld, maar wrdt het punt aan A gegeven. Het feit dat de lijnrechter een fut maakte is hier dus geen reden tt het geven van een let; B kn er immers tch niet bij.

71 TESTCASE: WELKE BEWERING IS JUIST? Een speler draagt cntactlenzen. Tijdens het spelen van een punt valt een lens p de grnd en is vuil. Hij vraagt m extra tijd m een andere lens te gaan halen in de kleedkamer. Mag dit? Indien ja, heveel tijd kan hij hiervr krijgen? A dit mag niet B dit mag, dch hij met terug zijn binnen de 20 secnden. C c dit mag en hij met ver een redelijke tijd kunnen beschikken

72 TESTCASE: WELKE BEWERING IS JUIST? Tijdens een wedstrijd p gemalen baksteen inspecteert de SR een ballenafdruk, dch vindt dat deze niet duidelijk is. Wat beslis je als SR? A afdruk uitwissen B de rsprnkelijke afrep geldt C aan de LR vragen de afdruk te interpreteren

73 TESTCASE: WELKE BEWERING IS JUIST? In een enkelspel speelt A tegen B. Bij een stand 4-5 in de eerste set slaat A buiten zijn beurt p en wint dit spel. Het wrdt 5 gelijk en nu stelt men de vergissing vast. Welke is de juiste beslissing? A laat B pslaan p de stand 5-4 B scre blijft behuden 5-5 en B met pslaan C scre blijft behuden 5-5 en A met pslaan

74 REGEL 26: HINDEREN 1. Dr tegenstrever pzettelijk npzettelijk puntenverlies (!!! GEDRAGSCODE!!!) let 2. Van buitenaf tijdens spel tijdens pslag let sevice-let

75 REGEL 26: HINDEREN 3. Prtesterend terugslaan van de bal: de SR stpt nmiddellijk het spel en: beslist direct ver tekennen f afwijzen prtest beslist z mgelijk na balmerkinspectie ver tekennen f afwijzen van prtest 4. Kreunende speler ====> geen sanctie

76 REGEL 26 : HINDEREN Een vaste hindernis kan NOOIT een hinder zijn. Een speler mag geen let eisen mdat hij meent dat de tegenstrever gehinderd werd. Ok als een kledingstuk f handdek ver het net hangt mag een speler niet zeggen dat hij gehinderd werd. De SR met wel zrgen dat het verwijderd wrdt, maar het punt blijft geldig.

77 TESTCASE: WELKE BEWERING IS JUIST? X speelt een bal in de speelhelft van Y. De bal heeft zveel effect dat deze direct ver het net terugspringt in de speelhelft van X. In een pging van Y de bal alsng te raken wrdt hij pzettelijk gehinderd dr X. De SR beslist: A punt vr X B punt vr Y C servicelet D let

78 TESTCASE: WELKE BEWERING IS JUIST? Tijdens een slagenwisseling raakt de bal die X slaat de netband waarna het enkelspelpaaltje mvalt. De geslagen bal stuit in de speelhelft van de tegenstrever. Wat met de SR beslissen? A punt vr X B punt vr Y (tegenstrever van X) C het spel laten drgaan D het spel nderbreken en een let geven

79 REGEL 27: HET VERBETEREN VAN FOUTEN OF VERGISSINGEN. Gecrrigeerde afrep terugslag mgelijk let terugslag twijfelachtig let terugslag nmgelijk punt tekennen (scrende bal)

80 FOUTOPLOSSING BIJ GEWONE TIE-BREAK Enkelspelwedstrijd. Tiebreak bij 6/6. Er wrdt echter gewn verder gespeeld en de vergissing wrdt pgemerkt bij een stand van 15 gelijk. Wat met de SR nu den? A De set laten uitspelen met spelvrdeel (8-6; 9-7; ) B De set laten uitspelen met spelvrdeel (8-6; 9-7; ) 9-7; ) maar indien de stand 8 gelijk wrdt een tie-break laten maar spelen. indien de stand gelijk wrdt een tie-break laten spelen. C De stand verbeteren en de tie-break laten spelen bij eens tand 1 gelijk. D De gespeelde punten annuleren en de tie-break laten beginnen.

81 FOUTOPLOSSING BIJ MATCH TIE-BREAK Indien per vergissing de derde set is begnnen als tiebreak set i.p.v. match tiebreak, dan: Indien slechts 1 punt is gespeeld nmiddellijk verder gaan met Match Tiebreak. Indien de vergissing wrdt vastgesteld als het tweede punt begnnen is, verder spelen tt een speler(pleg) 3 spellen gewnnen heeft, met Match tiebreak bij 2-2. Indien echter de vergissing pas wrdt vastgesteld na het begin van het tweede(2e) punt van het vijfde(5e) spel wrdt de set verder gespeeld als een gewne tiebreak set.

82 REGEL 29: ONDERBREKEINGEN De 20 sec. regel Na de beëindiging van een punt tt de aanvang van een nieuw punt. Tussen de eerste en de tweede pslag Na discussie met SR en het afrepen : Wilt u spelen? De 90 sec. regel Bij de aanvang van de kantwissel. Dit is het genblik waarp het vrige punt eindigt. Na 1 minuut vlgt de afrep : Tijd Na 1 min. 15 sec vlgt de afrep : 15 secnden (Enkel als speler blijft zitten, VERPLICHT vr eventuele sanktie)

83 REGEL 29: ONDERBREKEINGEN De 120 sec. regel Na de beëindiging van een set (set break). Na 1 min.30 vlgt de afrep: Tijd Na 1 min.45 sec vlgt de afrep : 15 secnden

84 REGEL 29: ONDERBREKEINGEN Redelijke tijd Uitrusting raakt in het ngerede: Kledij, schenen (geen racket) Bij een sanitaire stp, tijdens de setbreak. Heren 1 sanitaire stp. Dames 2 sanitaire stppen. Dubbel 2 sanitaire stppen per pleg

85 REGEL 29: ONDERBREKEINGEN KWETSUUR Elke speler heeft bij de cnstatatie van een kwetsuur recht p een spelnderbreking van DRIE minuten. Deze spelnderbreking begint p het genblik van de behandeling en dit na de evaluatie dr een bevegd persn.

86 REGEL 29: ONDERBREKEINGEN KRAMPEN Krampen = geen blessure Behandeling slechts tijdens kantwissel Slechts 2 behandelingen Indien speler vraagt vr behandeling : Verlies van punten tt eerstkmende kantwissel Slechts tijd van kantwissel

87 TESTCASE: WELKE BEWERING IS JUIST? Speler A krijgt tijdens het vierde spel van de derde set krampen. Hij vraagt m verzrging. Zijn tegenstrever zegt hem dat dit niet tegelaten is en eist dat hij nmiddellijk verder speelt. De speler met de krampen vraagt m de interclubleider. Deze beslist: A Hem verzrging te te staan tijdens de reglementaire 20 secnden. B. Hem de verzrging testaan tijdens de eerstvlgende kantwissel met verlies van de resterende punten punten ( 4 (4de en en 5de set) ).. C Hem verzrging te te staan tijdens de reglementaire 3 minuten.

88 REGEL 29: ONDERBREKEINGEN Inspeeltijd van de wedstrijd: Aanvang wedstrijd: 5 minuten Hernemen van wedstrijd na nderbreking: 0 tt 15 min. : geen inspeeltijd 15 tt 30 min. : 3 minuten 30 min. en meer : 5 minuten

89 REGEL 29: ONDERBREKEINGEN Cntactlenzen f bril Aanwezig p het terrein bij begin van een match: Wrdt aanzien als uitrusting Aanvaardbare tijd indien nbruikbaar Vb regen p bril, vuile lens. Afwezig p het terrien bij begin van de match Wrdt aanzien als niet bij uitrusting Geen recht p nderbreking. Vb Lens willen vervangen dr bril die in vestaire ligt

90 REGEL 30: COACHING Algemeen : Caching mag enkel dr de cach. mag niet tijdens individuele wedstrijden. mag niet tijdens kantwisseling bij (match)tie-break. mag niet na eerste spel van elke set tijdens een plegencmpetitie. mag wel tijdens een plegencmpetitie, maar alleen tijdens de kantwisseling p de spelersbank. Tijdens een interclubntmeting met de cach p het frmulier plegensamenstelling staan. Indien de cach een speler is mag hij alleen vervangen wrden terwijl hij speelt.

91 REGEL 30: COACHING Bestraffing : Alleen de speler kan vr caching bestraft wrden. Indien ndig past men de gedragscde te.

92 WAT MET ELEKTRONISCHE APPARATEN

93 WAT MET ELEKTRONISCHE APPARATEN Wat: GSM Ipad I-watch hrlges. Spelers: Niet tegelaten Met wrden uitgeschakeld Officials N mbile phne plicy Uitgeschakeld n curt Niet binnen bereik van de fficials (geen gebruik tijdens de wedstrijd) Gebruik kan leiden tt sancties Geijkte telkaart apparaten zijn tegestaan

94 PAT (PLAYER ANALYSIS TECHNOLOGY)

95 PAT (PLAYER ANALYSIS TECHNOLOGY) Tegelaten tijdens de wedstrijd. Niet tegelaten tt bekijken van inf tijdens de wedstrijd

96 RULES OF TENNIS

97 Tennis. De miste sprt ter wereld.

TENNISSPELREGELS. Voor officials. Tennis Vlaanderen 2017

TENNISSPELREGELS. Voor officials. Tennis Vlaanderen 2017 TENNISSPELREGELS Voor officials Tennis Vlaanderen 2017 DOEL VAN DEZE VOORSTELLING De vaak ingewikkelde tennisspelregels eenvoudig en schematisch weergeven. ( ITF Rules of Tennis ) De vragen uit de Handleiding

Nadere informatie

Tennis Vlaanderen TENNISSPELREGELS. Aanpassen van diagrootte (PP 2016): Aanpassen van diagrootte (PP 2007): Voor officials BEELD

Tennis Vlaanderen TENNISSPELREGELS. Aanpassen van diagrootte (PP 2016): Aanpassen van diagrootte (PP 2007): Voor officials BEELD TENNISSPELREGELS Voor officials Tennis Vlaanderen - December 2017 BEELD Aanpassen van diagrootte (PP 2016): o Ontwerpen o Diagrootte o Selecteer 4:3 of breedbeeld 16:9 (of andere aangepaste breedte) Aanpassen

Nadere informatie

Tennis Vlaanderen SPELREGELS VOOR SCHEIDSRECHTERS. Rules of Tennis

Tennis Vlaanderen SPELREGELS VOOR SCHEIDSRECHTERS.  Rules of Tennis DOEL VAN DEZE VOORSTELLING SPELREGELS VOOR SCHEIDSRECHTERS De vaak ingewikkelde tennisspelregels eenvoudig en schematisch weergeven. ( ITF Rules of Tennis ) De vragen uit de Tennisspelregels Meerkeuzevragen

Nadere informatie

OFFICIALS DAY. 28 maart 2015 BNP Paribas Fortis, Meir, Antwerpen

OFFICIALS DAY. 28 maart 2015 BNP Paribas Fortis, Meir, Antwerpen OFFICIALS DAY 28 maart 2015 BNP Paribas Fortis, Meir, Antwerpen WELKOMSTWOORD Dhr. Frank Muts Voorzitter Departement Competitie & Scheidsrechterscommissie PROGRAMMA WELKOMSTWOORD INFOSESSIE: 1. Officialagenda

Nadere informatie

Een en ander wordt nog benadrukt door de in 1993 opgenomen aanvulling op de tennisspelregels

Een en ander wordt nog benadrukt door de in 1993 opgenomen aanvulling op de tennisspelregels DE TENNISREGELS Onderstaande spelregels zijn een zo zorgvuldig mogelijke vertaling van de officiële, d.w.z. internationaal geldende, in het Engels gestelde regels van de Internationale Tennis Federatie

Nadere informatie

WEDSTRIJDSPELREGELS : VLAAMSE KUBB FEDERATIE

WEDSTRIJDSPELREGELS : VLAAMSE KUBB FEDERATIE OFFICIËLE KUBBSETS Er wrdt gespeeld met fficiële kubbsets. Hier vlgen de afmetingen en materiaalmschrijving 10 kubbs van 7 7 15 cm 6 werpstkken met drsnede 4,4 cm, lengte 30 cm 1 kning van 9 9 30 cm 6

Nadere informatie

Het speelveld moet een rechthoek zijn, 23,77 m (78 voet) lang en 8,23 m (27 voet) breed.

Het speelveld moet een rechthoek zijn, 23,77 m (78 voet) lang en 8,23 m (27 voet) breed. 1 DE TENNISSPELREGELS Onderstaande spelregels zijn een zo zorgvuldig mogelijke vertaling van de officiële, d.w.z. internationaal geldende, in het Engels gestelde regels van de Internationale Tennis Federatie

Nadere informatie

OFFICIELE SPELREGELS TENNIS:

OFFICIELE SPELREGELS TENNIS: OFFICIELE SPELREGELS TENNIS: HET ENKELSPEL REGEL 1 Het speelveld: Het speelveld moet een rechthoek zijn, 23,77 m (78 voet) lang en 8,23 m (27 voet) breed. Het moet dwars over het midden worden gescheiden

Nadere informatie

SportSpelregels. E.e.a. wordt nog benadrukt door de in 1993 opgenomen aanvulling op de tennisspelregels (zie blz. 37).

SportSpelregels. E.e.a. wordt nog benadrukt door de in 1993 opgenomen aanvulling op de tennisspelregels (zie blz. 37). SportSpelregels DE TENNISSPELREGELS Onderstaande spelregels zijn een zo zorgvuldig mogelijke vertaling van de officiële, d.w.z. internationaal geldende, in het Engels gestelde regels van de Internationale

Nadere informatie

TENNISSPELREGELS 2014

TENNISSPELREGELS 2014 TENNISSPELREGELS 2014 Inhoud Voorwoord Regel 1 Regel 2 Regel 3 Regel 4 Regel 5 Regel 6 Regel 7 Regel 8 Regel 9 Regel 10 Regel 11 Regel 12 Regel 13 Regel 14 Regel 15 Regel 16 Regel 17 Regel 18 Regel 19

Nadere informatie

TENNISSPELREGELS IN EEN NOTENDOP

TENNISSPELREGELS IN EEN NOTENDOP TENNISSPELREGELS IN EEN NOTENDOP Maatschappelijk partner OFFICIAL SUPPLIERS Media partner Partner Colofon Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond Postbus 1617 3800 BP Amersfoort www.knltb.nl Telefoon:

Nadere informatie

TENNISSPELREGELS. (Laatste maal aangepast door de Internationale Tennis Federatie in juli 2000)

TENNISSPELREGELS. (Laatste maal aangepast door de Internationale Tennis Federatie in juli 2000) TENNISSPELREGELS (Laatste maal aangepast door de Internationale Tennis Federatie in juli 2000) Het enkelspel Regel 1 : Het speelveld Regel 2 : Vaste hindernissen Regel 3 : De bal Regel 4 : Het racket Regel

Nadere informatie

Regel 1: puntentelling De puntentelling bij padel is hetzelfde als bij tennis en verloopt in game, set en match.

Regel 1: puntentelling De puntentelling bij padel is hetzelfde als bij tennis en verloopt in game, set en match. Padel, het spelletje Padel is een racketsport met kenmerken uit tennis en squash. Het is een terugslagspel dat zowel enkel als dubbel kan gespeeld worden. In TC Koksijde zijn 2 dubbel padelterreinen voorzien.

Nadere informatie

KONINKLIJKE NEDERLANDSE LAWN TENNIS BOND

KONINKLIJKE NEDERLANDSE LAWN TENNIS BOND KONINKLIJKE NEDERLANDSE LAWN TENNIS BOND LEIDRAAD SCHEIDSRECHTERSOPLEIDING Eenvoudige weergave van en toelichting op de tennisspelregels, reglementen en procedures, mede aan de hand van tekeningen en illustraties.

Nadere informatie

Dynamic Tennis Bond Nederland

Dynamic Tennis Bond Nederland Laatstelijk gewijzigd op de ALV van 19 november 2011. Art. 4 HET RACKET gewijzigd op de ALV van 12 april 2014. Art. 1 HET SPEELVELD 1.1 Een dynamictennis baan kan zowel binnen als buiten worden aangelegd.

Nadere informatie

Tennis Vlaanderen Tennisspelregels 13/03/2014

Tennis Vlaanderen Tennisspelregels 13/03/2014 Tennis Vlaanderen Tennisspelregels 13/03/2014 Louizapoortgalerij 203 bus 3, 1050 Brussel Tel.: 02/548.03.00 Fax: 02/548.03.03 E-mail: info@tennisvlaanderen.be E-mail clubs: elit@tennisvlaanderen.be www.tennisvlaanderen.be

Nadere informatie

Tennisspelregels 2015

Tennisspelregels 2015 Tennisspelregels 2015 10% korting met KNLTB-ledenpas * * Kijk op intersport.nl/voorwaarden official supplier KONINKLIJKE NEDERLANDSE LAWN TENNIS BOND Tennisspelregels 2015 UITGAVE 2015 24 e druk Koninklijke

Nadere informatie

Dit deel bevat algemene informatie over het spel en de spelregels voor enkel en dubbel spel.

Dit deel bevat algemene informatie over het spel en de spelregels voor enkel en dubbel spel. Inleiding: Wackitball is een draagbare urban racketsprt. Het geheel kmt in een tas die gemakkelijk veral mee te nemen is. Het speelklaar maken van het terrein neemt slechts 5 minuten in beslag. Het idee

Nadere informatie

Tennisspelregels 2016

Tennisspelregels 2016 Tennisspelregels 2016 Wij kennen het servicevak als geen ander. Why settle for less? Bij Bilderberg verstaan we ons vak. Het servicevak, welteverstaan. Met oog voor detail verrassen we onze gasten met

Nadere informatie

TENNISSPELREGELS IN EEN NOTENDOP

TENNISSPELREGELS IN EEN NOTENDOP TENNISSPELREGELS IN EEN NOTENDOP Jeugd Partner Official Suppliers Media Partners Partner Colofon Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond Postbus 1617 3800 BP Amersfoort www.knltb.nl Telefoon: 088 130

Nadere informatie

SCOREKAART. Hoe een scorekaart invullen? Tennis Vlaanderen Januari 2019

SCOREKAART. Hoe een scorekaart invullen? Tennis Vlaanderen Januari 2019 SCOREKRT Hoe een scorekaart invullen? Tennis Vlaanderen Januari 09 SCOREKRT SCOREKRT eel voor de wedstrijdleider OOR WESTRIJEIER IN TE VUEN TORNOOIEN: INGVE SCHEISRECHTERS Stap : Klik op icoon Official

Nadere informatie

Dynamictennis Bond Nederland. Spelregels dynamictennis

Dynamictennis Bond Nederland. Spelregels dynamictennis Dynamictennis Bond Nederland Spelregels dynamictennis Laatstelijk gewijzigd op de ALV van 19 november 2011. Art. 4 HET RACKET gewijzigd op de ALV van 12 april 2014. Art. 1 HET SPEELVELD 1.1 Een dynamictennisbaan

Nadere informatie

Badminton spelregels

Badminton spelregels Badminton spelregels De verkorte versie Wat heb je nodig? Racket Ten eerste heb je natuurlijk een badmintonracket nodig. Laat je adviseren door een trainer, ervaren spelers of in een sportwinkel wat betreft

Nadere informatie

OFFICIALS DAY. Tennis Vlaanderen, 5 maart 2016

OFFICIALS DAY. Tennis Vlaanderen, 5 maart 2016 OFFICIALS DAY Tennis Vlaanderen, 5 maart 2016 WELKOMSTWOORD Dhr. Frank Muts Voorzitter Departement Competitie & Commissie Officials PROGRAMMA INFOSESSIE 1. Kandidatuurstellingen scheidsrechters via spelersdashboard

Nadere informatie

TENNISSPELREGELS HET SPEELVELD. Voorwoord. Inhoud. Reglementen 2018 Tennisspelregels

TENNISSPELREGELS HET SPEELVELD. Voorwoord. Inhoud. Reglementen 2018 Tennisspelregels TENNISSPELREGELS 2018 Inhoud Voorwoord Regel 1 Regel 2 Regel 3 Regel 4 Regel 5 Regel 6 Regel 7 Regel 8 Regel 9 Regel 10 Regel 11 Regel 12 Regel 13 Regel 14 Regel 15 Regel 16 Regel 17 Regel 18 Regel 19

Nadere informatie

INFOSESSIE VOOR SCHEIDSRECHTERS

INFOSESSIE VOOR SCHEIDSRECHTERS INFOSESSIE VOOR SCHEISRECHTERS HOE EEN SCOREKRT INVUEN? Tennis Vlaanderen - ecember 207 BEE anpassen van diagrootte ( 206): o Ontwerpen o iagrootte o Selecteer 4:3 of breedbeeld 6:9 (of andere aangepaste

Nadere informatie

DYNAMICTENNIS BOND NEDERLAND (DTBN)

DYNAMICTENNIS BOND NEDERLAND (DTBN) DYNAMICTENNIS BOND NEDERLAND (DTBN) Inhoud: A. SPELREGELS B. TOERNOOIREGLEMENT C. PROCEDURE BIJ TOEKOMSTIGE WIJZIGINGEN uitgave november 2005 A. Spelregels dynamictennis van de DTBN. (laatstelijk gewijzigd

Nadere informatie

TENNISSPELREGELS 2013

TENNISSPELREGELS 2013 KONINKLIJKE NEDERLANDSE LAWN TENNIS BOND TENNISSPELREGELS 2013 UITGAVE 2013 23 e druk Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond Postbus 1617 3800 BP Amersfoort TOELICHTING In de uitgave van 2013 zijn enkele

Nadere informatie

KONINKLIJKE NEDERLANDSE LAWN TENNIS BOND

KONINKLIJKE NEDERLANDSE LAWN TENNIS BOND KONINKLIJKE NEDERLANDSE LAWN TENNIS BOND Tennisspelregels 2015 UITGAVE 2015 24 e druk Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond Postbus 1617 3800 BP Amersfoort TOELICHTING In de uitgave van 2015 zijn geen

Nadere informatie

Handleiding voor beginnende scheidsrechters die jeugdwedstrijden fluiten of 3 de klasse senioren of lager.

Handleiding voor beginnende scheidsrechters die jeugdwedstrijden fluiten of 3 de klasse senioren of lager. Handleiding vr beginnende scheidsrechters die jeugdwedstrijden fluiten f 3 de klasse seniren f lager. Regels m.b.t vlleyballen staan in het bekje Officiële spelregels vlleybal 2009-2013 Zrg dat je naast

Nadere informatie

Tennisspelregels 2004

Tennisspelregels 2004 Tennisspelregels 2004 Tennisspelregels 2004 UITGAVE 2004 16 e druk Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond Postbus 1617 3800 BP Amersfoort - 1 - TOELICHTING Sedert de vorige druk (2003) is de opzet van

Nadere informatie

TENNISSPELREGELS 2006

TENNISSPELREGELS 2006 TENNISSPELREGELS 2006 UITGAVE 2006 18e druk Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond Postbus 1617 3800 BP Amersfoort TOELICHTING In 2004 is de opzet van de Tennisspelregels ingrijpend gewijzigd. Het aantal

Nadere informatie

Den Boek (Pré) Microben

Den Boek (Pré) Microben Den Bek (Pré) Micrben Het bek (wedstrijdblad) & pijl De klk invullen en bediening gebeurt dr bezekers bediening gebeurt dr thuispleg. Het bek met minstens een 15 vr de match ingevuld zijn, zdat de ref.

Nadere informatie

SpecialOlympics.be. Reglement Special Olympics Belgium. Tennis. Februari Belgium

SpecialOlympics.be. Reglement Special Olympics Belgium. Tennis. Februari Belgium SpecialOlympics.be Reglement Special Olympics Belgium Tennis Februari 2015 Belgium Inhoudstafel Paragraaf A Officiële Proeven 3 1. Officiële Proeven 3 2. Tenniscourt met afmetingen 4 Paragraaf B Wedstrijdregels

Nadere informatie

Tennisspelregels Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond

Tennisspelregels Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond 2018 Tennisspelregels Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond Tennisspelregels Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond Uitgave 2018 Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond Postbus 1617 3800 BP Amersfoort

Nadere informatie

de tennis reglementen kwis

de tennis reglementen kwis de tennis reglementen kwis Hoe organiseren Er zijn 25 vragen In infotheek kan je onder competitie, FairPlay een antwoordblad downloaden en afdrukken voor de spelers/teams Na de 25 vragen is er een tussenslide

Nadere informatie

Reglement - Streetball 3x

Reglement - Streetball 3x Reglement - Streetball 3x3 2018-2019 Algemene bepalingen: Er wrdt gespeeld in vijf categrieën: Klas 1 jngens. Klas 2-3 jngens. Klas 1-3 meisjes Schlteam jngens Schlteam meisjes Een speler mag altijd slechts

Nadere informatie

Tennisspelregels Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond

Tennisspelregels Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond 2017 Tennisspelregels Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond NEDERLAND S No.1 TENNISBAL www.dunloptennis.nl Tennisspelregels Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond Uitgave 2017 Koninklijke Nederlandse

Nadere informatie

2. Duur van het experiment. Het experiment loopt van 1 augustus 2005 tot 1 juni 2006.

2. Duur van het experiment. Het experiment loopt van 1 augustus 2005 tot 1 juni 2006. 3. Experiment inzake het 3 x 21 met rallypoint-systeem 1. ard van het experiment. Het betreft een experiment tot wijziging van spelregels m.b.t. -de puntentelling waarbij een game in alle onderdelen uit

Nadere informatie

Het eerste deel bevat algemene informatie over het spel en de spelregels voor enkel en dubbel spel.

Het eerste deel bevat algemene informatie over het spel en de spelregels voor enkel en dubbel spel. Inleiding: Wackitball is een draagbare urban racketsprt. Het geheel kmt in een tas die gemakkelijk veral mee te nemen is. Het speelklaar maken van het terrein neemt slechts 5 minuten in beslag. Het idee

Nadere informatie

Internationale spelregels Padel

Internationale spelregels Padel Internationale spelregels Padel Materiaal 1.1 Bal Ballen die gebruikt worden voor officiële padelcompetities en -wedstrijden voldoen aan de volgende eisen: de bal is rond en de buitenkant vlak; het gebruikte

Nadere informatie

1. Het spel. 2. De puntentelling

1. Het spel. 2. De puntentelling 1. Het spel Het racketspel squash wordt door twee personen gespeeld die elk een racket en een gemeenschappelijke bal gebruiken. Racket, bal en speelveld moeten aan de standaardafmetingen van de WSF voldoen.

Nadere informatie

INFOSESSIE VOOR SCHEIDSRECHTERS HOE EEN SCOREKAART INVULLEN?

INFOSESSIE VOOR SCHEIDSRECHTERS HOE EEN SCOREKAART INVULLEN? INFOSESSIE VOOR SCHEISRECHTERS HOE EEN SCOREKRT INVUEN? Tennis Vlaanderen 05 TORNOOIEN: INGVE SCHEISRECHTERS Stap : Klik op icoon Stap : Zoek scheidsrechter TORNOOIEN: INGVE SCHEISRECHTERS Stap 3 Stap

Nadere informatie

Verkorte versie van de regels voor squash

Verkorte versie van de regels voor squash Verkorte versie van de regels voor squash Colofon Titel Verkorte versie van de regels voor squash Versie, datum 1, september 2005 Samengesteld door Marina Kooistra Europees Scheidsrechter Goedgekeurd door

Nadere informatie

GEWEST ANTWERPEN TORNOOIKALENDER VERGADERING 2016

GEWEST ANTWERPEN TORNOOIKALENDER VERGADERING 2016 GEWEST ANTWERPEN TORNOOIKALENDER VERGADERING 2016 AGENDA Trnikalender vergadering 3 December 2015 AGENDA Verwelkming en tekenen aanwezigheidsregister Nieuwigheden Ethiastur Wijzigingen Reglement Gewestelijk

Nadere informatie

Bewegingsprogramma bij elektrische rolstoelgebonden jongeren met een neuromusculaire aandoening

Bewegingsprogramma bij elektrische rolstoelgebonden jongeren met een neuromusculaire aandoening Bewegingsprgramma bij elektrische rlstelgebnden jngeren met een neurmusculaire aandening Berepspdracht van Michelle Kpman en Melanie Ls Hgeschl van Amsterdam Opleiding Fysitherapie Amsterdam, juni 2008

Nadere informatie

BETER INZICHT IN DE TENNISREGELS

BETER INZICHT IN DE TENNISREGELS BETER INZICHT IN DE TENNISREGELS UITGAVE 2009 PREAMBULE In 2004 is besloten deze handleiding weer zijn oorspronkelijke naam te geven, nl. Beter inzicht in de Tennisregels. In 1948 verscheen de eerste druk

Nadere informatie

Reglement Special Olympics Belgium. Tennis. Mei Belgium

Reglement Special Olympics Belgium. Tennis. Mei Belgium Tennis Mei 2017 Belgium Inhoudstafel Paragraaf A Officiële Proeven 3 1. Officiële Proeven 3 2. Tenniscourt met afmetingen 4 Paragraaf B Wedstrijdregels 5 1. Niveaubepaling 5 2. Wedstrijd 7 3. Unified tennis

Nadere informatie

Vraagprogramma. Regiokampioenschap Zuid Holland Paarden, Springen, Afdelingsdressuur en Verenigingskampioenschap

Vraagprogramma. Regiokampioenschap Zuid Holland Paarden, Springen, Afdelingsdressuur en Verenigingskampioenschap Kninklijke Nederlandse Hippische Sprtfederatie Vraagprgramma Regikampienschap Zuid Hlland Paarden, Springen, Afdelingsdressuur en Verenigingskampienschap Datum: Zaterdag 16 augustus 2008 Organisatie: Wedstrijdcmmissie

Nadere informatie

Tennis Vlaanderen Technische bepalingen tennisterrein

Tennis Vlaanderen Technische bepalingen tennisterrein Tennis Vlaanderen Technische bepalingen tennisterrein Louizapoortgalerij 203 bus 3, 1050 Brussel Tel.: 02/548.03.00 Fax: 02/548.03.03 E-mail: info@tennisvlaanderen.be E-mail clubs: elit@tennisvlaanderen.be

Nadere informatie

Reglement Special Olympics Belgium. Tafeltennis. Februari Belgium

Reglement Special Olympics Belgium. Tafeltennis. Februari Belgium Februari 2016 Belgium Inhoudstafel Competitie reglement 3 HOOFDSTUK 1: ENKELSPEL 3 Artikel 1: De opslag 3 Artikel 2: Verloop van de wedstrijd 5 Artikel 3: Diverse voorvallen 6 HOOFDSTUK 2: DUBBELSPEL 9

Nadere informatie

Werkstuk LO Sport: Badminton

Werkstuk LO Sport: Badminton Werkstuk LO Sport: Badminton Werkstuk door een scholier 2227 woorden 20 februari 2006 7,1 48 keer beoordeeld Vak LO BADMINTON Benodigdheden ~ Een goed racket; ~ Shuttle; ~ Comfortabele kleding; ~ Een tegenspeler.

Nadere informatie

Spelregels Versie Publicatiedatum

Spelregels Versie Publicatiedatum Spelregels 2018 Versie 2018-1 Publicatiedatum 01-01-2018 Inhoudsopgave 1 Spelregels en normen 2 1.1 Puntentelling 2 1.2 Tijden 3 1.3 Positie van de spelers 4 1.4 Kiezen van kant en opslag 4 1.5 Wisselen

Nadere informatie

Handleiding IPS Touch

Handleiding IPS Touch Handleiding IPS Tuch Algemene gebruikersinstellingen - Zijn alle lampen aangeslten? Druk p tets A, alle lampen dingen blauw te wrden. - Batterij status lamp en scre bard pvragen? Druk p tets B, de lampen

Nadere informatie

Scheidsrechter bij Recvol en Nevobo

Scheidsrechter bij Recvol en Nevobo Scheidsrechter bij Recvol en Nevobo Vooraf: - straal uit dat je plezier hebt in fluiten. Zeker in het begin is dat lastig, want je zult zenuwachtig zijn, maar bedenk maar dat de meeste spelers het al moedig

Nadere informatie

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7 Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 2 van 7 Vergaderen Elke vergadering kent een vaste structuur en een vaste vlgrde. Deze structuur

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V.

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V. Vrijwilligersbeleid vetbalvereniging N.B.S.V.V. Waarm deze richtlijn? Geen enkele amateur-sprtvereniging kan tegenwrdig ng bestaan znder de inzet en bijdrage van (veel) vrijwilligers. Ok binnen nze vereniging

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1: HET TERREIN 2 HOOFDSTUK 2: DE SHUTTLE 2 HOOFDSTUK 3: HET NET 2 HOOFDSTUK 4: DE SPELERS 2 HOOFDSTUK 5: DE LOTING 2 HOOFDSTUK 6: DE MATCH 3

HOOFDSTUK 1: HET TERREIN 2 HOOFDSTUK 2: DE SHUTTLE 2 HOOFDSTUK 3: HET NET 2 HOOFDSTUK 4: DE SPELERS 2 HOOFDSTUK 5: DE LOTING 2 HOOFDSTUK 6: DE MATCH 3 INHOUDSTAFEL HOOFDSTUK 1: HET TERREIN 2 HOOFDSTUK 2: DE SHUTTLE 2 HOOFDSTUK 3: HET NET 2 HOOFDSTUK 4: DE SPELERS 2 HOOFDSTUK 5: DE LOTING 2 HOOFDSTUK 6: DE MATCH 3 HOOFDSTUK 7: DE SERVICE 3 HOOFDSTUK 8:

Nadere informatie

Algemeen reglement Waterpolo Eredivisie

Algemeen reglement Waterpolo Eredivisie E Algemeen reglement Waterpl Eredivisie Een vereniging verstrekt vr van de cmpetitie een teampgave aan de KNZB. Deze teampgave mag max. 25 spelers/sters bevatten Een pgave van de eerste 9 met pgegeven

Nadere informatie

KSK OOSTHOVEN. SPORTIEF CHARTER VOOR OUDERS en SPELERS. Onze jeugd, de toekomst van onze club!

KSK OOSTHOVEN. SPORTIEF CHARTER VOOR OUDERS en SPELERS. Onze jeugd, de toekomst van onze club! KSK OOSTHOVEN SPORTIEF CHARTER VOOR OUDERS en SPELERS Onze jeugd, de tekmst van nze club! KSK Osthven Sprtief Charter vr Ouders en Spelers Inhudstabel Inleiding... 3 Spelers... 3 Ouders... 4 KSKOsthven

Nadere informatie

Wijzigingen Spelregels

Wijzigingen Spelregels Wijzigingen Spelregels 2016-2017 Agenda Wijzigingen regels 2016-2017 Gebruik DWF Vragen Waarom? Minder spelregels, meer spelplezier! In september 2015 is gestart met het project 'Minder spelregels, meer

Nadere informatie

Reglement Rood Oranje competitie (mini- en driekwart) KNLTB District Zuid

Reglement Rood Oranje competitie (mini- en driekwart) KNLTB District Zuid Reglement Rood Oranje competitie (mini- en driekwart) KNLTB District Zuid 2012 Inhoudsopgave Algemene info: blz. 3 Ballen en banen rode competitie (mini): blz. 4 Ballen en banen oranje competitie (driekwart):

Nadere informatie

BEKNOPTE SPELREGELS. www.badminton.nl

BEKNOPTE SPELREGELS. www.badminton.nl BEKNOPTE SPELREGELS www.badminton.nl Introductie In dit boekje vind je alles wat je moet weten om te kunnen badmintonnen. Wat heb je nodig? Hoe gaat het spel? Welke zijn de belangrijkste spelregels? Badminton

Nadere informatie

TENNIS SECTIE A OFFICIËLE ONDERDELEN SECTIE B WEDSTRIJDREGELS

TENNIS SECTIE A OFFICIËLE ONDERDELEN SECTIE B WEDSTRIJDREGELS TENNIS De officiële Special Olympics-sportreglementen voor tennis zijn van toepassing op alle Special Olympics-wedstrijden. Als internationale sportorganisatie heeft Special Olympics deze regels opgesteld

Nadere informatie

Wedstrijdregels Buitentoernooi Switch 87

Wedstrijdregels Buitentoernooi Switch 87 Spelregels 6 tegen 6 1. De wedstrijden worden gespeeld volgens de NEVOBO-regels 2018-2019. 2. Voor een goed verloop van het toernooi kan de wedstrijdleiding besluiten de puntentelling in een of meer poules

Nadere informatie

Je begint het spel badminton met de tos. De scheidsrechter gooit de shuttle in het midden van het veld de lucht in.

Je begint het spel badminton met de tos. De scheidsrechter gooit de shuttle in het midden van het veld de lucht in. Algemene Spelregels. Je hebt bij Badminton 5 onderdelen: - Singels o Heren singel (HE) o Dames singel (DE) - Dubbels o Gemengd dubbel (GD) o Heren dubbel (HD) o Dames dubbel (DD De tos. Je begint het spel

Nadere informatie

Voorbeeld oefentypes online e-learningmodules CommArt Int.

Voorbeeld oefentypes online e-learningmodules CommArt Int. Vrbeeld efentypes nline e-learningmdules CmmArt Int. In dit dcument wrdt verwezen naar de specifieke inhud van een van nze e- learningmdules. De efentypes wrden echter gebruikt in alle e-learningmdules

Nadere informatie

Werpen en vangen. 1. Ballenoorlog. Duur: 10 tot 20 minuten. Aantal: 4 tot 20 leerlingen. Materiaal: Zoveel mogelijk ballen.

Werpen en vangen. 1. Ballenoorlog. Duur: 10 tot 20 minuten. Aantal: 4 tot 20 leerlingen. Materiaal: Zoveel mogelijk ballen. Werpen en vangen 1. Ballenrlg Duur: 10 tt 20 minuten Aantal: 4 tt 20 leerlingen Materiaal: Zveel mgelijk ballen Del: De minste ballen in het eigen veld hebben. Spelregels Bal werpen met één hand (ZIE NIVEAU)

Nadere informatie

Onder schooltijd: groep 5-6

Onder schooltijd: groep 5-6 Onder schooltijd: groep 5-6 31 32 Overzichtskaart: Onder schooltijd, groep 5-6, groep van 30 leerlingen Zaalindeling Lesplan Na ontvangst worden de kinderen ingedeeld in vijf groepen van zes kinderen.

Nadere informatie

De shuttle: Shuttles worden in onze club gratis ter beschikking gesteld (recreatie én competitie)

De shuttle: Shuttles worden in onze club gratis ter beschikking gesteld (recreatie én competitie) KABAD Badmintonclub Kasterlee www.kabadminton.be Badminton benodigdheden Het racket: Badmintonrackets zijn er in vele uitvoeringen. Toch is er een hemelsbreed verschil tussen een goedkoop speelgoedwinkelracket

Nadere informatie

Scheidsrechter volleybal.

Scheidsrechter volleybal. Scheidsrechter volleybal. Deze avond extra informatie voor de arbitrage van de recreantenscheidsrechter. Ik beperk met wel tot de algemene regels en met name die binnen de recreanten competitie gebruikt

Nadere informatie

Handleiding voor het aanmaken van een profiel en het beheer van vacatures en/of trainingen. 1. Het aanmaken van een organisatieprofiel 1

Handleiding voor het aanmaken van een profiel en het beheer van vacatures en/of trainingen. 1. Het aanmaken van een organisatieprofiel 1 Handleiding vr het aanmaken van een prfiel en het beheer van vacatures en/f trainingen 1. Het aanmaken van een rganisatieprfiel 1 2. He het beheer van uw gegevens werkt 3 3. Vacatures 4 We verwachten van

Nadere informatie

Special Olympics Tennis Reglement versie SOI Juni

Special Olympics Tennis Reglement versie SOI Juni Special Olympics Tennis Reglement 2016 INHOUD 1. BELEID... 2 2. OFFICIËLE ONDERDELEN... 2 2.1 Individuele vaardigheidstest... 2 2.2 Enkelspel... 2 2.3 Dubbelspel... 2 2.4 Gemengd dubbelspel... 2 2.5 Unified

Nadere informatie

BADMINTON REGELMENTERING. Een verkort overzicht. Inhoud C320 C800 Bijlages Eigen aantekeningen. Stephen

BADMINTON REGELMENTERING. Een verkort overzicht. Inhoud C320 C800 Bijlages Eigen aantekeningen. Stephen BADMINTON REGELMENTERING Een verkort overzicht Inhoud C320 C800 Bijlages Eigen aantekeningen Stephen Contents Veld & Materiaal... 2 Speelveld... 2 Shuttle... 2 Spelers & Ploeg algemeen... 3 Gerechtigde

Nadere informatie

DE SPELREGELS VAN HET TAFELTENNIS

DE SPELREGELS VAN HET TAFELTENNIS HOOFDSTUK 2. DE SPELREGELS VAN HET TAFELTENNIS 2.1 DE TAFEL 2.1.1 Het oppervlak van de bovenkant van de tafel, gekend als het "speelvlak", moet rechthoekig zijn, 2,74 m lang en 1,525 m breed en moet in

Nadere informatie

WAT HEB JE NODIG ALS JE WIL BEGINNEN MET BADMINTON?

WAT HEB JE NODIG ALS JE WIL BEGINNEN MET BADMINTON? Spelregels WT HE JE NODIG LS JE WIL EGINNEN MET DMINTON? 1.Racket Ten eerste heb je natuurlijk een badmintonracket nodig. Laat je adviseren door een trainer of door ervaren spelers. Rackets zijn tegen

Nadere informatie

TC De Polderblomme Richtlijnen voor kapiteins en interclubleiders

TC De Polderblomme Richtlijnen voor kapiteins en interclubleiders TC De Polderblomme Richtlijnen voor kapiteins en interclubleiders Beste interclubleider en ploegkapitein, hieronder informatie en enkele richtlijnen voor de Gewestelijke Interclub 2019. -----------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Reglement Special Olympics Belgium. Badminton. November Belgium

Reglement Special Olympics Belgium. Badminton. November Belgium November 2011 Belgium INHOUDSTAFEL HOOFDSTUK 1: HET TERREIN 3 HOOFDSTUK 2: DE SHUTTLTE 3 HOOFDSTUK 3: HET NET 3 HOOFDSTUK 4: DE SPELERS 3 HOOFDSTUK 5: DE LOTING 3 HOOFDSTUK 6: DE MATCH 4 HOOFDSTUK 7: DE

Nadere informatie

+ Rally Point telling systeem: Update:

+ Rally Point telling systeem: Update: + Rally Point telling systeem: Update: 31-03-2009 Badminton bestaat al heel lang. Aangenomen wordt dat India de bakermat is van het badminton. Daar werd de sport Poona gespeeld, een spel dat op badminton

Nadere informatie

DE GEDRAGSCODE. Gedragsovertredingen Tijdsovertredingen - Fairplay. Tennis Vlaanderen Januari 2019

DE GEDRAGSCODE. Gedragsovertredingen Tijdsovertredingen - Fairplay. Tennis Vlaanderen Januari 2019 DE EDRASCODE edragsovertredingen Tijdsovertredingen - Fairplay Tennis Vlaanderen Januari 2019 EDRASCODES 1. DE EDRASCODE. WAT IS EEN EDRASCODE? Het is een methode waarbij overtredingen van een speler in

Nadere informatie

NB 1 In de gemengde landelijke voorjaarscompetitie wordt al jaren de gemengd dubbelspelen volgens dit systeem gespeeld

NB 1 In de gemengde landelijke voorjaarscompetitie wordt al jaren de gemengd dubbelspelen volgens dit systeem gespeeld pagina 1 van 2 Wijzigingen competitie 2014 Onder voorbehoud van goedkeuring van de Ledenraad op 19 december 2013 zijn onderstaande reglementswijzigingen met ingang van de Voorjaarscompetitie 2014 van kracht.

Nadere informatie

Mijn egov-rollenbeheer Handleiding voor Roltoekenningsgebruikers

Mijn egov-rollenbeheer Handleiding voor Roltoekenningsgebruikers Mijn egv-rllenbeheer Handleiding vr Rltekenningsgebruikers Versie 1 11 december 2013 Inhud 1 Over deze handleiding... 3 1.1 Vr wie... 3 1.2 Gebruik icnen... 3 2 Veelgebruikte termen en definities... 4

Nadere informatie

TEAMBOEK 6-KAMP GROLLOO 22 augustus 2015

TEAMBOEK 6-KAMP GROLLOO 22 augustus 2015 TEAMBOEK 6-KAMP GROLLOO 22 augustus 2015 Inhud Het vrmen van teams... 3 Algemene regels... 3 Veiligheid... 4 Teamkaart... 4 Deelnemerskaart per spel... 5 Het verzicht van het wedstrijdterrein... 6 Hrizntaal

Nadere informatie

SPELREGELS Kadijk Beachvolleybal Start Systeem (KBSS) Versie 1.0

SPELREGELS Kadijk Beachvolleybal Start Systeem (KBSS) Versie 1.0 SPELREGELS Kadijk Beachvolleybal Start Systeem (KBSS) Versie 1.0 Inhoudsopgave: 1 Algemeen 1.1 Beachvolleybal 1.2 KBSS; wat is Kadijk Beachvolleybal Start Systeem 2 Veld 3 Bal 4 Teams 5 Wedstrijd 6 Techniek,

Nadere informatie

Tennis Vlaanderen DE GEDRAGSCODE. Gedragscodes. Aanpassen van diagrootte (PP 2016): Aanpassen van diagrootte (PP 2007): BEELD

Tennis Vlaanderen DE GEDRAGSCODE. Gedragscodes. Aanpassen van diagrootte (PP 2016): Aanpassen van diagrootte (PP 2007): BEELD DE EDRASCODE edragsovertredingen Tijdsovertredingen Fairplay Tennis Vlaanderen - December 07 EELD Aanpassen van diagrootte (PP 06): o Ontwerpen o Diagrootte o Selecteer 4: of breedbeeld 6:9 (of andere

Nadere informatie

Zondag 4 juni 2017 Terreinen van Robin Hood Boechout Start om uur Meer info:

Zondag 4 juni 2017 Terreinen van Robin Hood Boechout Start om uur Meer info: Zndag 4 juni 2017 Terreinen van Rbin Hd Bechut Start m 12.00 uur Meer inf: www.handbgliga.be Run Archery Bgschieten met een plus+! Wat Run Archery uniek maakt, is dat het bgschieten cmbineert in een biatln

Nadere informatie

Handleiding. Algemeen. Update

Handleiding. Algemeen. Update Handleiding Algemeen Update Nieuwstraat 86, 3590 Diepenbeek - t. 011 360 360 - f. 011 360 369 BTW BE 0441.752.054 - KBC 450-0622771-87 - www.adslut.be 1 Inhud 1. Del van dcument... 2 2. Vrvereisten...

Nadere informatie

Voorstel Randori wedstrijdpilot voor judoka niveau 4 en 5

Voorstel Randori wedstrijdpilot voor judoka niveau 4 en 5 Vrstel Randri wedstrijdpilt vr judka niveau 4 en 5 Pag. 1 1. Inhudspgave 1. Inhudspgave... 2 2. Over dit dcument... 3 2.1. Cpyright... 3 2.2. Dcumenthistrie... 3 2.3. Begde delgrep... 3 2.4. Crrespndentie...

Nadere informatie

Communicatie Umpires en Scorers in de hoofdklasse

Communicatie Umpires en Scorers in de hoofdklasse Cmmunicatie s en s in de hfdklasse Tijdens de wedstrijd zullen er vanaf het veld verschillende situaties plaatsvinden, waarbij de scrers, die vaak in een bepaalde ruimte zitten, p de hgte gebracht meten

Nadere informatie

Huisbereiding in de kijker

Huisbereiding in de kijker NIEUWSBRIEF NUMMER 5 JANUARI 2010 P1 In dit nummer 1 Inleiding 2 Huisbereiding in de kijker 2 Stppen met rken 4 Zelftest 5 Vrdelen van stppen met rken Inleiding Beste nieuwslezer, 2009 det zijn uittrede,

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Artikel 1- Identiteit van de ondernemer Artikel 2 - Toepasselijkheid Artikel 3 - Het aanbod

Algemene Voorwaarden Artikel 1- Identiteit van de ondernemer Artikel 2 - Toepasselijkheid Artikel 3 - Het aanbod Algemene Vrwaarden Artikel 1- Identiteit van de ndernemer Trend mda Oudemansstraat 82 1504 KP Zaandam Telefnnummer: (0031) 0623281926 Tussen 09;00 / 17;00 E-mailadres: inf@trendmda.nl KvK-nummer: 54290228

Nadere informatie

Bingo (spel) Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Bingo (spel) Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie Bing (spel) Uit Wikipedia, de vrije encyclpedie Bing Bing is een spel vr meer spelers, waarbij iedere speler een frmulier met getallen heeft, die kunnen wrden weggestreept wanneer het getal, dat wrdt getrkken

Nadere informatie

De route naar de Glazen Kooi

De route naar de Glazen Kooi 15 SQUASH SPELLEN VOOR IN DE LES BEWEGINGSONDERWIJS De route naar de Glazen Kooi 11 en 12 juni 2016 Grote Markt Groningen www.squashgrotemarkt.nl www.allesinbeweging.net In dit document vind je squash

Nadere informatie

Tips Digiduif. 1. U logt in op digiduif met uw e-mail adres en wachtwoord.

Tips Digiduif. 1. U logt in op digiduif met uw e-mail adres en wachtwoord. Tips Digiduif 1. U lgt in p digiduif met uw e-mail adres en wachtwrd. 2. U kiest de knp instellingen. Op de vlgende pagina s kunt u allerlei zaken invullen en aanpassen die bij uw accunt hren. Tevens zit

Nadere informatie

BELANGENVERENIGING PENSIOENGERECHTIGDEN PFZW KEUZEMOGELIJKHEID TUSSEN LAAG-PENSIOEN

BELANGENVERENIGING PENSIOENGERECHTIGDEN PFZW KEUZEMOGELIJKHEID TUSSEN LAAG-PENSIOEN BELANGENVERENIGING PENSIOENGERECHTIGDEN PFZW KEUZEMOGELIJKHEID TUSSEN HOOG-LAAG LAAG-PENSIOEN f f LAAG -HOOG HOOG-PENSIOEN Vr pensiengerechtigden die de 65-jarige leeftijd ng niet bereikt hebben U kunt

Nadere informatie

Wie zorgt voor wat? Voor de wedstrijd moet er van alles gebeuren. Wie zorgt voor wat?

Wie zorgt voor wat? Voor de wedstrijd moet er van alles gebeuren. Wie zorgt voor wat? SPELREGELS Spelregels en sportief gedrag aan de tafeltennistafel REGELS VÓÓR DE WEDSTRIJD drie belangrijke regels Voordat je wedstrijd begint, gelden drie belangrijke regels: 1. Zorg dat je op tijd bent;

Nadere informatie

AANGEPAST BADMINTON BEKNOPTE SPELREGELS

AANGEPAST BADMINTON BEKNOPTE SPELREGELS AANGEPAST BADMINTON BEKNOPTE SPELREGELS Introductie Dit boekje is tot stand gekomen op initiatief van Badminton Nederland. Het is toegestaan tekst uit deze uitgave over te nemen voor publicaties van lidverenigingen.

Nadere informatie

Reglement. Jeugd Clubkampioenschappen Enkelspel All Out 2017

Reglement. Jeugd Clubkampioenschappen Enkelspel All Out 2017 Reglement Jeugd Clubkampioenschappen Enkelspel All Out 2017 1 - Algemeen De JeugdCommissie ( JC ) van tennisvereniging All Out organiseert i.s.m. de trainers van All Out voor alle jeugdleden van dinsdag

Nadere informatie

Je bent aangesteld voor een bepaalde periode. Er wordt dan ook van jou verwacht dat je de volledige periode beschikbaar bent.

Je bent aangesteld voor een bepaalde periode. Er wordt dan ook van jou verwacht dat je de volledige periode beschikbaar bent. GOED OM TE WETEN! AANVRAAG VERLOFDAG Je bent aangesteld vr een bepaalde peride. Er wrdt dan k van ju verwacht dat je de vlledige peride beschikbaar bent. Bij uitzndering kunnen er vrije dagen in het uurrster

Nadere informatie

Werkstuk LO Badminton

Werkstuk LO Badminton Werkstuk LO Badminton Werkstuk door een scholier 1455 woorden 27 augustus 2004 6,8 90 keer beoordeeld Vak LO Racket Voor badminton heb je natuurlijk een racket nodig. Een racket heeft een dunne steel met

Nadere informatie