Leid de spanning van het bijbehorende sensorsignaal af.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leid de spanning van het bijbehorende sensorsignaal af."

Transcriptie

1 1 TEMPERATUURSENSOR We maken een temperatuursensor door een NTC op te nemen in de schakeling van bijgaande figuur samen met een andere weerstand. We willen dat met stijgende temperatuur ook het sensorsignaal stijgt. A Leid af welke van de twee weerstanden de NTC moet zijn. B Het sensorsignaal wordt als ingangsignaal gebruikt van een 8-bits AD-omzetter met een bereik van 0,0 tot 5,0 V. Bij een zekere temperatuur is de uitgang van de ADomzetter: Leid de spanning van het bijbehorende sensorsignaal af. Deze temperatuursensor wordt gebruikt in een omgeving waar de temperatuur sterk kan schommelen. Ik wil een blijvend geluidssignaal als de temperatuur voor de derde maal een ingestelde waarde overschrijdt. C Teken de beoogde schakeling in het systeembord. D Is de beoogde schakeling een meet-, regel- of stuursysteem? E De temperatuursensor heeft in het gebied rond de ingestelde waarde, 12 C 2,60 V, een gevoeligheid van 10 mv/ C. Teken een stuk ijkgrafiek rond de ingestelde waarde met die gevoeligheid.

2 Uitwerking: A De weerstanden R 1 en R 2 vormen een spanningsdeler. De NTC heeft een kleinere weerstand als hij in temperatuur stijgt. Hij krijgt dus ook een kleiner deel van de 5 V. Als hij onder zit daalt dus de signaalspanning bij stijgende temperatuur. Hij moet dus zitten op de plaats van R 1. Je kunt ook redeneren: Als de vaste weerstand onder zit en de temperatuur stijgt, dan daalt de weerstand van de NTC, de totale weerstand daalt, de stroom neemt toe en er ontstaat een grotere spanning over de vaste weerstand. Als de vaste weerstand onder zit, is het doel bereikt. Een getallenvoorbeeld met tekening helpt bij het redeneren. B = = = 53 8 bits betekent 2 8 = 256 waarden van elk 5,0 / 256 = 0,01953 V. 53 betekent dan 53 0,01953 = 1,035 V. Vanwege die 256 is de resolutie 1:256 of 4:1000. Het vierde cijfer geeft nog significant verschil. Dat is juist de reden om meer bits dan 4 te kiezen. Vanwege de gegeven 5,0 is als uitkomst 1,0 V juist. Bij 5,00 V is dat 1,04 V. C D E Eerst naar comparator vanwege ingestelde waarde. De teller staat aan als het middencontact niet in gebruik is. Bij 3 moet geheugen hoog worden. 3 = Het is een stuursysteem. Dit systeem reageert op temperatuurwisselingen, maar beïnvloedt die niet. Denk aan: Grootheden Eenheden geschikte getallen.

3 REEDCONTACT Een reedcontact is een schakelaar die reageert op de aanwezigheid of afwezigheid van een magneetveld. A B Is er een magneet dichtbij, dan is de schakelaar gesloten en is de weerstand tussen beide aansluitpunten A en B verwaarloosbaar. zie figuur 1. Het reedcontact is in figuur 1 en 2 getekend met het symbool van een weerstand. Bij afwezigheid van een magneet of een te zwak magneetveld staat de schakelaar open en is de weerstand tussen de contacten oneindig groot. Tussenstanden kent deze schakelaar niet. Deze eigenschap wordt gebruikt in een reedsensor met als uitgangen hoog en laag. Een reedsensor is opgebouwd uit een reedcontact en een weerstand R in serie. In figuur 2 is getekend hoe ze zijn aangesloten op de voeding van 5 V. Leid af welke van de twee getekende weerstanden het reedcontact is en welke de weerstand R is, als we eisen dat de uitgang van het contact hoog is als een magneet dichtbij is. Bereken de waarde die de weerstand R moet hebben, als de voeding maximaal 1 W kan leveren aan de sensor.

4 SNELHEIDSCONTROLE Het is de bedoeling dat er geflitst wordt als een auto te snel rijdt, meer niet. Met dat doel zijn in het wegdek twee sensoren ingebouwd. Als een auto over zo n sensor rijdt, geeft die even een hoog signaal af. Als een auto over sensor 1 rijdt, gaat er een signaal naar een systeembord, zoals hieronder in figuur 3 module wordt genoemd. Rijdt de auto te hard en passeert die binnen een bepaalde, in te stellen tijd sensor 2, dan moet er geflitst worden en kan de volgende auto weer gemeten worden. Rijdt de auto niet te hard, dan is na het passeren van sensor 2 de schakeling ook klaar om de volgende auto te detecteren. A B Wordt in de inleidende tekst van deze opgave een regel-, meet- of stuursysteem beschreven? Je mag er bij het ontwerpen van de geschikte schakeling van uit gaan, dat de auto s altijd eerst sensor 1 en dan pas sensor 2 passeren en bovendien dat je altijd met maar één auto te maken hebt. Ontwerp in figuur 3 een systeem dat aan de in de inleiding gestelde eis voldoet. Het is niet zeker dat je alle componenten van de module nodig hebt.

5 WARM WATER Om de temperatuur van water te meten, gebruiken we een temperatuursensor. Van deze sensor is eerst een ijkgrafiek gemaakt. Zie onderstaande figuur. A Bepaal de gevoeligheid van deze sensor. We gebruiken de temperatuursensor om de temperatuur van het water in een aquarium te meten. Deze temperatuur moet tussen 15 C en 25 C blijven. We willen een schakeling maken die ervoor zorgt dat er een lampje gaat branden als de temperatuur buiten dit gebied ligt. De verwerkers waarover we beschikken, zijn hieronder weergegeven. Het lampje brandt alleen bij een hoog signaal. B C Teken in bovenstaande figuur de verbindingslijnen die nodig zijn om aan de gestelde eisen te voldoen. Als je comparatoren gebruikt, moet je aangeven op welke referentiespanning deze moeten worden ingesteld. Leg uit of je dit systeem als een meet-, een regel- of een stuursysteem beschouwen moet.

6 A B V 4, 6 1, 6 0, 034 V / o C De gevoeligheid t 88. Uit de grafiek moet je afleiden dat bij 15 C een waarde 2,10 V hoort en bij 25 C de waarde 2,45 V. C Bij een meetsysteem wordt alleen de waarde gemeten. De sensor is het meetsysteem. Bij een stuursysteem wordt dat verwerkt en leidt tot een actie. Dat is hier het geval. De actie is het branden van de lamp als de temperatuur niet in het gewenste gebied zit. Het zou een regelsysteem zijn geweest, als het gevolg van die actie het beïnvloeden van die temperatuur was, maar dat is niet het geval. Een regelsysteem omvat een stuursysteem, dat op zijn beurt weer een meetsysteem omvat.

7 Fysische informatica Een buitenlamp moet gaan branden als er iemand in de buurt komt. De lamp mag echter niet gaan branden als het buiten nog licht is. Daartoe zijn twee sensoren aangebracht, een infraroodsensor, die op de warmtestraling van een lichaam reageert, en een lichtsensor. Zowel de infraroodsensor als de lichtsensor geven een hoger signaal af naarmate er meer straling op valt. In de volgende figuur staat een deel van de schakeling die wordt gebruikt. Als het uitgangssignaal van de geheugencel hoog is, brandt de lamp. A Teken in bovenstaande figuur in de met een streeplijn aangegeven rechthoek de benodigde verwerkers en hun aansluitingen. B De ontworpen schakeling heeft het nadeel dat de lamp, nadat hij is aangegaan, blijft branden. Dat wil men veranderen. Men stelt de volgende eis: als het signaal in punt P gedurende 8 seconden ononderbroken laag is, moet de lamp uitgaan en de schakeling weer gereed zijn om op dezelfde wijze te reageren op iemand die in de buurt komt.. Om dit te bereiken wordt de schakeling uitgebreid. Een deel van deze uitbreiding staat in nevenstaande figuur. De pulsgenerator is ingesteld op 2 Hz. Teken in nevenstaande figuur de twee verbindingen die nodig zijn om de schakeling aan de gestelde eisen te laten voldoen. Uitwerking:

8 U RIJDT TE HARD Rijd je over een lus, dan gaat er een signaal naar een systeembord. Met twee van dit soort lussen in het wegdek achter elkaar kun je een waarschuwingssignaal maken. Je ziet dan verschijnen: U rijdt te hard. Ontwerp zo n systeem en leg uit of je dat een meet-, regel- of stuursysteem zou noemen. Antw: stuur A B VERSNELLINGSSENSOR De versnelling wordt gemeten door een versnellingssensor met een ijkgrafiek zoals hiernaast is getekend. Bereken de gevoeligheid van de gebruikte sensor. Als de versnelling 2,5 ms -2 is of groter, moet er een zoemer gaan en anders moet er een LED branden. Ontwerp hieronder een schakeling die hieraan voldoet.

9 UITWERKING: A gevoeligheid V x 3,7 V 3,0 m/s Vs 1,2 m 2 B Er moet geschakeld worden bij 2,5 m/s². Dat betekent dat de comaparator op 4,1 V moet schakelen tussen hoog en laag. Is a>2,5, dan is de uitgang van de comparator hoog en moet de zoemer gaan, maar de LED niet branden. Als a<2,5 en de uitgang van de comparator dus laag, dan moet de LED wel branden. Er moet daarom tussen comparator en LED een invertor.

10 Lichtsluis Een deur heeft een breedte van 90 cm. Aan de ene kant bevindt zich het lichtgevoelige oppervlak, groot 2,0 mm², van de sensor en aan de andere kant een lens met een doorsnede van 12 cm². Achter de lens met een brandpuntsafstand van 3,50 cm, bevindt zich een puntvormige lichtbron, waarvan het beeld gevormd wordt op de sensor. Zie schets. a b c d a b d Bereken de afstand van de lichtbron tot de lens. Verschuif je de lichtbron in de richting van de lens, dan neemt de door de sensor waargenomen intensiteit eerst toe om daarna snel af te nemen. Leg uit waarom de waargenomen intensiteit toeneemt, ondanks het onscherp worden van de afbeelding op de sensor. De sensor wordt aangesloten op het systeembord. Als de lichtstraal even onderbroken wordt en de sensor daardoor een lager signaal afgeeft, moet na 4 s een zoemer gaan. Teken de schakeling die aan die eisen kan voldoen. Je hoeft je niet te bekommeren om het uitzetten van de zoemer. Op het systeembord zit een 4-bits AD-converter. Deze geeft bij een ingangssignaal van 0 V als uitgangssignaal 0000 en bij een ingangssignaal van 5 V als uitgang Leid af bij welk ingangssignaal de uitgang 1001 is. Uitwerking: lenzenformule levert: v = 3,64 cm We gaan ervan uit dat de sensor de totaal erop vallende hoeveelheid licht meet. Als er meer licht op valt, zal er ook meer licht op de lens moeten vallen die dan ook nog op de sensor valt. Nader je de lens met de lamp dan is de openingshoek van lamp naar lens groter en vangt de lens meer licht. Als dat licht maar op de sensor valt, de grensstand is getekend, geeft de sensor meer signaal dan eerst. Er zijn 2 4 = 16 mogelijke waarden voor het interval van 0,0 tot 5,0 V. Per stap betekent dit 5,0/16 = 0,31 V betekent = 9 stappen. En dus 9 0,31 = 2,8 V. Alleen de stapbreedte is ook 0,31 V en dat is dan ook de marge waar je rekening mee moet houden. Met name bij welke spanning de eerste stap gezet wordt is niet op voorhand duidelijk.

11 A LICHT BIJ DE VOORDEUR We willen een systeem ontwerpen dat bij schemer en donker een lamp bij de voordeur laat branden, als er een beweging wordt gedetecteerd. Deze lamp blijft 2 minuten branden na de laatst gedetecteerde beweging. Een led speelt in het ontwerp de rol van de lamp. We hebben de beschikking over systeembord, zoals afgebeeld, een lichtsensor en een bewegingssensor. De lichtsensor geeft een signaal af, waarvan de signaalsterkte afneemt met toenemende van de hoeveelheid licht. De bewegingssensor kent slechts twee waarden. Hij geeft een hoog signaal af als een beweging wordt gedetecteerd en een laag signaal als dat niet het geval is. We zijn begonnen met het ontwerp van de schakeling. Met één gemaakte verbinding ben ik in dit stadium ongelukkig. Geef aan met welke verbinding dat is en zeg ook waarom ik er ongelukkig mee ben. B C Voltooi de schakeling. De lamp(230 V; 60W) bij de voordeur moet op dit systeem worden aangesloten. Laat zien hoe de dat zou doen.

12 Uitwerking B: Uitwerking C:

13 Het systeembord Er wordt overwogen om het gebruik van lichten overdag verplicht te stellen in het verkeer. Zet je echter de motor uit, dan gebruiken de lampen energie van de accu, die daarmee ontladen wordt. Vergeet je de lampen uit te zetten, dan loop je het risico dat de accu 'leeg' is en de auto niet meer starten wil. Beschikbaar materiaal: systeembord volgens tekening. Beschikbare signalen: motor aan/uit, lamp aan/uit Bij deze signalen komt 'aan' overeen met een 'hoog' signaal. a. Ontwerp met behulp van het systeembord een schakeling die je alarmeert, als je het licht nog aan hebt en toch de motor uit zet. Het alarm gaat uit zodra je het licht uit maakt. Als alarm kun je de zoemer gebruiken. We presenteren een kant en klare schakeling, zie hieronder, ingebouwd in een auto. Over deze schakeling stellen we achtereenvolgens een paar vragen. Bij het antwoord daarop kun je gebruik maken van de letters A t/m J die bij punten in de schakeling horen. We starten eerst de motor. b. Leg uit dat het alarm zeker niet gaat, of de lampen aan zijn of niet, zolang de motor loopt.

14 De schakeling staat hieronder nog eenmaal. Uit de plaatsing van de '1' en '0' kun je afleiden dat de motor en de lampen aan zijn. We zetten de motor uit. c. Streep in de schakeling de '1' en '0' door als die veranderd zijn. l Motor en lampen zijn uit. d. Leid door het plaatsen van '1' en '0' af of het alarm klinkt, als dan in die situatie het licht wordt aangemaakt.

15 Uitwerking: a Het alarm moet gaan als aan twee eisen is voldaan: motor uit en lamp aan. Dus een EN-poort met als ingangen 'motor uit' en 'lamp aan'. b als de motor loopt is A hoog, F ook, H ook en dus J laag; ongeacht de andere waarden. Het alarm is dus uit. c d We leiden eerst de uitgangspositie af. Het alarm is uit. Nu kijken we wat er verandert als het licht aan gaat. Het blijkt dat het alarm nu niet afgaat.

16 DE THERMOMETER Een thermometer wordt geleverd met bijgaande ijkgrafiek en is bestemd om aangesloten te worden op een ADomzetter die een analoge ingang van 0-5 V omzet in een 8-bits binaire code. a. Bepaal de binaire code die behoort bij 16,3 C. b. Bepaal de gevoeligheid van de thermometer bij 16,3 C. Uitwerking: a De spanning die de temperatuursensor afgeeft ligt bij 16,3 C tussen de 4,3 en 4,4 V. Met een grotere nauwkeurigheid is dat uit deze grafiek niet af te lezen. Laten we voor de berekening uitgaan van 4,4 V. Een 8-bits code kent 2 8 = 256 stappen. Daarmee wordt 5 V doorlopen, zodat 4,4 V overeen komt met.4,4/5 256 = = = b De gevoeligheid is V/ t = (5,0-2,0)/(20-(-5)) =0,12 V/ C TELLER De ingangen A,B,C, en D zijn aldus aangesloten op de vier uitgangen van een teller: A -- 1, B -- 2, C -- 4 en D--8. Bepaal bij welke van de decimale getallen 0,1, de uitgang E laag is.

17 TEMPERATUURMETING Een temperatuursensor (0-5 V) heeft een lineaire ijkgrafiek. De sensor kan temperaturen meten tussen - 40 C en 210 C. a) Bereken de gevoeligheid van de sensor. b) De spanning die de sensor afgeeft bij 25 C. De sensor wordt aangesloten op een 8-bits AD-omzetter. c) Bereken de resolutie van de AD-omzetter. d) Bepaal het digitale getal dat correspondeert met 25 C. TEMPERATUURALARM Ontwerp met de gebruikelijke schemasymbolen een temperatuur-alarmsysteem. Er moet een bel gaan als de temperatuur tenminste 5 seconden boven een bepaalde waarde geweest is. Het alarm moet handmatig afgezet kunnen worden. DECIMAAL-BINAIR a) Schrijf het decimale 194 in het tweetallig stelsel. b) Reken het binaire om naar het decimale stelsel. SCHAKELEN Twee signalen A en B worden toegevoerd aan een EN-poort en een OF-poort in bijgaande schakeling. a. Geef op het antwoordblad aan, wanneer de LED aan is. b. Geef op het antwoordblad aan wanneer de zoemer gaat. Antwoordblad:

18 BUITENLAMP Een familielid dat gehoord heeft dat jij een specialist bent in het ontwerpen van elektronische schakelingen komt bij je met dit verzoek: Ik zou graag een buitenlamp hebben die ik binnen kan in- en uitschakelen, maar de lamp moet vanzelf aangaan en een tijdje aanblijven als er buiten beweging wordt geregistreerd. Ter beschikking staat een ontwerpbord, zoals op het antwoordblad is afgebeeld, en een bewegingssensor, waarvan de sterkte van het uitgangssignaal toeneemt bij meer waargenomen beweging. Ontworpen is al een schakeling op het ontwerpbord die bij 'voldoende beweging buiten' de Led laat oplichten gedurende een in te stellen tijd. Zie hiernaast. a. Waarom is de comparator in de schakeling opgenomen? b. Wat is de functie van draad B? Jouw familielid draait de knop van de pulsgenerator naar een hogere frequentie. c. Leg uit wat hiervan het gevolg is. De schakeling moet nog uitgebreid worden. Het familielid wil niet alleen dat de lamp bij voldoende beweging aangaat, maar wil bovendien ook dat hij de lamp aan en uit kan maken door op de daarvoor bestemde drukknoppen te drukken. c. Pas de schakeling aan, zodat aan die wens is voldaan. Een paar verbindingen zijn al gemaakt.

19 Antwoordblad:

20 LOGISCHE SCHAKELING Twee signalen A en B worden toegevoerd aan een schakeling, zoals hiernaast is getekend. De kabel waarlangs signaal B wordt getransporteerd is gestreept weergegeven. Tevens is als functie van de tijd de aard van de signalen A en B getekend op het antwoordblad. Teken de waarde van signaal C als functie van de tijd vanaf t = 0.

21 ANTIEKHANDELAAR Een antiekhandelaar wil bij zijn voordeur een alarminstallatie installeren. Hij ontwerpt dit in 3 stappen en heeft het systeembord, zoals afgebeeld op het antwoordblad, daarbij in gedachten. Als alarm gebruikt hij de zoemer. Stap 1. Hij wil dit alarmsysteem met behulp van drukknoppen 's avonds kunnen inschakelen en 's morgens weer uitschakelen. Het alarmsysteem moet een geluidssignaal afgeven. a. Teken een schakeling die aan de eis van de eerste stap voldoet op de daarvoor bestemde plaats van het antwoordblad. Stap 2. Hij heeft een IR-sensor. Hij wil dat als iemand binnen een straal van 2 meter van de voordeur nadert, het alarm klinkt. Het alarm mag niet afgaan als zijn poes binnen de straal van 2 meter komt. De ijkgrafiek van de IR-sensor staat hiernaast. b. Teken een schakeling die aan de eis van de tweede stap voldoet op de daarvoor bestemde plaats van het antwoordblad. Stap 3. Hij wil beide stappen combineren, zodat de zoemer alleen klinkt, als een mens na het inschakelen in de buurt van de voordeur komt. c. Ontwerp een geschikt schema en teken dit op het antwoordblad in het systeemboord. d. Verklaar of dit een meet-, stuur, dan wel regelsysteem is.

22 HOBBYWINKEL In een hobbywinkel kopen we twee temperatuursensoren. Het betreft een kwaliteitszaak. Dat merk je aan de ijkgrafieken die je bij beide sensoren ongevraagd erbij geleverd worden. Op de verpakking staat dat de benodigde batterijen niet bijgeleverd worden, maar die kun je in die winkel erbij kopen. Hiernaast staan de ijkgrafieken van de thermometers A en B. a. Bereken de gevoeligheid van thermometer A. b. Bepaal welke van de thermometers het gevoeligst is. Thermometer B wordt aangesloten op kanaal 3 van het meetpaneel van onze computer. Van dit kanaal is het volgende bekend: Het ingangssignaal moet liggen tussen 0 V en 1,00 V en wordt dan via een 8-bits ADconverter aan de computer doorgegeven ter verwerking. c. Bepaal het bereik van de aangesloten thermometer. d. Bepaal de resolutie van de aangesloten thermometer. e. Bepaal de binaire code bij een ingangsspanning van 0,60 V op kanaal 3. TEMPERATUURSIGNAAL We willen een systeem ontwerpen, waarbij een lamp gaat branden zodra de temperatuur boven een bepaalde waarde uit komt. We krijgen het volgende voorstel aangereikt. a. Leg uit dat deze schakeling werkt. b. Leg de functie uit van de drukschakelaar. c. We willen de schakeling veranderen, zodat de lamp juist uitgaat als de temperatuur boven die bepaalde waarde uit komt. Daartoe nemen we een invertor in de schakeling op. Leg uit of deze invertor wel of niet geplaatst kan worden in draad A, B, C of draad D.

23 METEN, REGELEN EN STUREN De noordvleugel van de Maurick hoogbouw wordt verwarmd door radiatoren die hun warm water van de ketel uit het Forum krijgen. We veronderstellen voor deze opgave dat de CV-ketel twee standen kent: AAN en UIT. In lokaal 206 hangt de temperatuursensor. Deze is zo aangesloten dat als de temperatuur onder de 20 C komt, de CV-ketel gedurende 8 minuten brandt en dan in de UIT-stand komt, tenzij de temperatuur nog steeds onder de 20 C is, want dan brandt hij daarna nog minstens 8 minuten. Ontwerp hieronder een systeem dat zich gedraagt, zoals zojuist beschreven is. Afbeelding van systeembord toevoegen! Er zijn docenten, die houden van frisse lucht. Een van deze docenten heeft de ramen van lokaal 206 opengezet, hoewel het buiten vriest. Leg uit, waarom het systeem met ramen dicht een regelsysteem is, maar met ramen open als stuursysteem werkt. AD-OMZETTER Een 8-bits AD-omzetter is ontworpen om spanningen van 0 5 volt om te zetten in een binaire code. Bereken de binaire code die door een spanning van 3,72 V veroorzaakt wordt. WAARSCHUWINGSBORD In het wegdek zijn twee inductielussen aangebracht die dienen om snelheidsovertreders te waarschuwen door het oplichten van een bord. Een inductielus geeft even een hoog signaal in de vorm van een puls, zodra een auto erover heen rijdt. Een basisschakeling die aan die eis voldoet zie je hiernaast, waarbij een LED de rol van het waarschuwingsbord voorstelt. Door de instelling van de pulsgenerator te veranderen kun je het apparaat geschikt maken voor andere snelheden. Beredeneer of een hogere frequentie van de pulsgenerator bestemd is voor het detecteren van hogere of lagere snelheden. We willen dat het waarschuwingsbord gedurende 2 seconde oplicht bij een snelheidsovertreding en als in die tijd een volgende auto eveneens te hard over de lussen rijdt, moet het licht voor deze automobilist ook tenminste 2 seconden aan zijn. Je hebt daarvoor een tweede eraan gekoppeld systeembord ter beschikking. Ontwerp de schakeling die aan de eis voldoet. Uitwerking:

24 of eenvoudiger:

Fig. 2. Fig. 1 5 4,5 4 3,5 3 2,5 2 1,5 U (V) 0,5. -20 0 20 40 60 80 100 temperatuur ( C)

Fig. 2. Fig. 1 5 4,5 4 3,5 3 2,5 2 1,5 U (V) 0,5. -20 0 20 40 60 80 100 temperatuur ( C) Deze opgaven en uitwerkingen vind je op https://www.itslearning.com en op www.agtijmensen.nl Wat je moet weten en kunnen gebruiken: Zie het boekje Systeembord.. Eigenschappen van de invoer-elementen (sensor,

Nadere informatie

SYSTEMEN 11/3/2009. Deze toets bestaat uit 3 opgaven (28 punten). Gebruik eigen grafische rekenmachine en BINAS toegestaan. Veel succes!

SYSTEMEN 11/3/2009. Deze toets bestaat uit 3 opgaven (28 punten). Gebruik eigen grafische rekenmachine en BINAS toegestaan. Veel succes! NATUURKUNDE KLAS 4 PROEFWERK HOOFDSTUK 3: AUTOMATISCHE SYSTEMEN OOFDSTUK 3: A 11/3/2009 Deze toets bestaat uit 3 opgaven (28 punten). Gebruik eigen grafische rekenmachine en BINAS toegestaan. Veel succes!

Nadere informatie

7,6. Samenvatting door A woorden 12 april keer beoordeeld. Natuurkunde. Natuurkunde Systemen. Systemen

7,6. Samenvatting door A woorden 12 april keer beoordeeld. Natuurkunde. Natuurkunde Systemen. Systemen Samenvatting door A. 1243 woorden 12 april 2013 7,6 12 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Natuurkunde Systemen Systemen We onderscheiden 3 soorten gegevensverwerkende systemen: meetsysteem: meet een grootheid

Nadere informatie

Antwoorden Systeembord 25012010. Fysische informatica voor de onderbouw havo/vwo

Antwoorden Systeembord 25012010. Fysische informatica voor de onderbouw havo/vwo Fysische informatica voor de onderbouw havo/vwo 1 Inhoud: Antwoorden Systeembord 25012010 2. De invoer- en uitvoercomponenten...3 2.1 De drukschakelaar....3 2.2 Geluidsensor...3 2.3 Variabele spanning....3

Nadere informatie

Basisoefeningen en uitwerkingen Systeembord. Opgaven en antwoorden op It s learning en agtijmensen.nl

Basisoefeningen en uitwerkingen Systeembord. Opgaven en antwoorden op It s learning en agtijmensen.nl Opgaven en antwoorden op It s learning en agtijmensen.nl Opgave 1. Een spanning van V noemen we ook hoog of 1. Een spanning van 0 V noemen we laag of 0. In de schakeling van figuur 1 wordt op de punten

Nadere informatie

Examentraining (KeCo) SET-B HAVO5-Na

Examentraining (KeCo) SET-B HAVO5-Na KeCo-Examentraining SET-C HAVO5-Na 1 Examentraining (KeCo) SET-B HAVO5-Na EX.O.1. 1. Op een wateroppervlak vallen drie rode lichtstralen op de manier zoals weergegeven in onderstaande figuur. Teken het

Nadere informatie

b Geluid waarnemen, meten en omzetten in elektrische spanning.

b Geluid waarnemen, meten en omzetten in elektrische spanning. Uitwerkingen opgaven hoofdstuk 1 1.1 Automaten Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 In een robot is de elektrische bedrading te vergelijken met de zenuwen. Het zenuwstelsel kun je dan vergelijken met de printplaten.

Nadere informatie

b) Teken op de bijlage welke lampjes van het klokje branden om 19:45:52. Schrijf eronder hoe je dit bepaald/berekend hebt. (3p)

b) Teken op de bijlage welke lampjes van het klokje branden om 19:45:52. Schrijf eronder hoe je dit bepaald/berekend hebt. (3p) NATUURKUNDE KLAS 4 PW HOOFDSTUK PW HOOFDSTUK 3-23/03/2011 Totaal: 3 opgaven, 29 punten. Gebruik eigen BINAS toegestaan. Opgave 1: binair klokje Er bestaan klokjes die de tijd binair weergeven. Zie figuur

Nadere informatie

Een elektrische waterkoker kan in korte tijd water aan de kook brengen.

Een elektrische waterkoker kan in korte tijd water aan de kook brengen. . Deze opaven en uitwerkingen vind je op www.agtijmensen.nl Opgave 1 Elektrische waterkoker Een elektrische waterkoker kan in korte tijd water aan de kook brengen. De waterkoker slaat automatisch af als

Nadere informatie

b Geluid waarnemen, meten en omzetten in elektrische spanning.

b Geluid waarnemen, meten en omzetten in elektrische spanning. Uitwerkingen opgaven hoofdstuk 1 1.1 Automaten Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 In een robot is de elektrische bedrading te vergelijken met de zenuwen. Het zenuwstelsel kun je dan vergelijken met de printplaten.

Nadere informatie

Technische automatisering

Technische automatisering Inhoud Technische automatisering... 2 Sensoren... 3 Practicum: temperatuursensor... 4 Analoge en discrete signalen... 5 Logische schakelingen... 6 Invoerelementen... 6 Verwerkers... 7 Uitvoerelementen...

Nadere informatie

Signaalverwerking bovenbouw 17092010 havo p24-25 vwo p124-125 Naam:

Signaalverwerking bovenbouw 17092010 havo p24-25 vwo p124-125 Naam: havo p24-25 vwo p124-125 Naam: 1 Inhoud: Signaalverwerking bovenbouw 17092010 1. Inleiding... 3 1. Meetsysteem:... 3 2. Stuursysteem:... 3 3. Regelsysteem:... 3 Het systeembord... 3 2. Invoer- verwerkings-

Nadere informatie

TECHNISCHE AUTOMATISERING HAVO

TECHNISCHE AUTOMATISERING HAVO TECHNISCHE AUTOMATISERING HAVO Foton is een opgavenverzameling voor het nieuwe eindexamenprogramma natuurkunde. Foton is gratis te downloaden via natuurkundeuitgelegd.nl/foton Uitwerkingen van alle opgaven

Nadere informatie

Hoofdstuk 5: Signaalverwerking

Hoofdstuk 5: Signaalverwerking Hoofdstuk 5: Signaalverwerking Natuurkunde VWO 2011/2012 www.lyceo.nl Hoofdstuk 5: Signaalverwerking Natuurkunde 1. Mechanica 2. Golven en straling 3. Elektriciteit en magnetisme 4. Warmteleer Rechtlijnige

Nadere informatie

Technische automatisering

Technische automatisering Inhoud Technische automatisering...2 Sensoren...3 Practicum: temperatuursensor...4 Analoge en discrete signalen...5 Binaire signalen...6 Opgave: Getallenstelsels...6 AD-conversie...7 Opgave: Codering...9

Nadere informatie

Slimme schakelingen (2)

Slimme schakelingen (2) Slimme schakelingen (2) Technische informatica in de zorg Thijs Harleman Modulecode: TMGZ-AMAL23 23 februari 2015 1 Overzicht college Doel van dit college: Verdiepen van kennis en inzicht van het ontwerpen

Nadere informatie

Toetsstof havo 5 et3 volgens PTA: Opgaven en uitwerkingen vind je op www.agtijmensen.nl havo5 h1: Signaalverwerking havo5 h2: Trillingen en golven

Toetsstof havo 5 et3 volgens PTA: Opgaven en uitwerkingen vind je op www.agtijmensen.nl havo5 h1: Signaalverwerking havo5 h2: Trillingen en golven Toetsstof havo 5 et3 volgens PTA: Opgaven en uitwerkingen vind je op www.agtijmensen.nl havo5 h1: Signaalverwerking havo5 h2: Trillingen en golven Opgave 1 Elektrische waterkoker Een waterkoker slaat automatisch

Nadere informatie

Proef Natuurkunde Practica hoofdstuk 3

Proef Natuurkunde Practica hoofdstuk 3 Proef Natuurkunde Practica hoofdstuk 3 Proef door een scholier 1045 woorden 9 februari 2009 5,9 13 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Natuurkunde overal Verslag over proef 3.1 A. Hoe ziet de ijkkromme

Nadere informatie

UITWERKINGEN Examentraining (KeCo) SET-B HAVO5-Na

UITWERKINGEN Examentraining (KeCo) SET-B HAVO5-Na UITWERKINGEN KeCo-Examentraining SET-C HAVO5-Na UITWERKINGEN Examentraining (KeCo) SET-B HAVO5-Na EX.O... Lichtstraal A verplaatst zich van lucht naar water, dus naar een optisch dichtere stof toe. Er

Nadere informatie

Lees dit voorblad goed! Trek op alle blaadjes kantlijnen

Lees dit voorblad goed! Trek op alle blaadjes kantlijnen NATUURKUNDE Havo. Lees dit voorblad goed! Trek op alle blaadjes kantlijnen Schoolexamen Havo-5: SE3: Na code:h5na2 datum : 10 dec 2008 tijdsduur: 120 minuten. weging: 30%. Onderwerpen: Systematische Natuurkunde

Nadere informatie

R Verklaar alle antwoorden zo goed mogelijk

R Verklaar alle antwoorden zo goed mogelijk PROEFWERK TECHNOLOGIE VWO MODULE 6 ELECTRICITEIT VRIJDAG 19 maart 2010 R Verklaar alle antwoorden zo goed mogelijk 2P 2P 2P Opgave 1 Tup en Joep willen allebei in bed lezen. Ze hebben allebei een fietslampje.

Nadere informatie

VANTEK Discovery set. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N991240#1

VANTEK Discovery set. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N991240#1 9 9 1. 2 4 0 VANTEK Discovery set N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. 1 Inhoudsopgave Binair rekenen Pulse en Countermodule blz. 3 Informatieverwerking Input en outputmodules blz.

Nadere informatie

Fysische Informatica met FLEC

Fysische Informatica met FLEC Fysische Informatica met FLEC Inleiding De werking van de schakelingen die je gemaakt hebt bij het onderwerp fysische informatica kunnen op 2 manieren gecontroleerd worden. De eerste manier is met behulp

Nadere informatie

2 hoofdstuk TA. Noordhoff Uitgevers bv

2 hoofdstuk TA. Noordhoff Uitgevers bv TA hoofdstuk TA Technische automatisering Een alarmsysteem en een thermostaat zijn automatische systemen. Zo n systeem zorgt dat er automatisch een reactie komt op een gebeurtenis met behulp van een elektrisch

Nadere informatie

+ - + - Fysische informatica voor de onderbouw havo/vwo versie 2011. & led SYSTEEMBORD. led. led. comparator. comparator. led. geluidsensor.

+ - + - Fysische informatica voor de onderbouw havo/vwo versie 2011. & led SYSTEEMBORD. led. led. comparator. comparator. led. geluidsensor. Fysische informatica voor de onderbouw havo/vwo versie 2011 sensor + - 2 3 1 4 0 5 V comparator + - 2 3 1 4 0 5 V comparator led led sensor & & led led geluidsensor EN-poort EN-poort drukschakelaar set

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde 1 havo 2006-II

Eindexamen natuurkunde 1 havo 2006-II Opgave 1 Vallen op de maan In 1971 landde de Apollo 15 op de maan. Astronaut David Scott deed er de valproef van Galilei. Hij liet een zware hamer en een ganzenveer tegelijkertijd van dezelfde hoogte vallen.

Nadere informatie

Logische schakelingen of beslissen met poorten

Logische schakelingen of beslissen met poorten Lesbrief 3 Logische schakelingen of beslissen met poorten Theorie even denken Intro Een lamp die gaat branden zodra het donker wordt. Of ruitenwissers die vanzelf beginnen te werken wanneer het regent.

Nadere informatie

Examen HAVO. natuurkunde 1

Examen HAVO. natuurkunde 1 natuurkunde 1 Examen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 21 juni 13.30 16.30 uur 20 06 Vragenboekje Voor dit examen zijn maximaal 76 punten te behalen; het examen bestaat uit 26

Nadere informatie

J De centrale draait (met de gegevens) gedurende één jaar. Het gemiddelde vermogen van de centrale kan dan berekend worden:

J De centrale draait (met de gegevens) gedurende één jaar. Het gemiddelde vermogen van de centrale kan dan berekend worden: Uitwerking examen Natuurkunde1 HAVO 00 (1 e tijdvak) Opgave 1 Itaipu 1. De verbruikte elektrische energie kan worden omgerekend in oules: 17 = 9,3 kwh( = 9,3 3, ) = 3,3 De centrale draait (met de gegevens)

Nadere informatie

5 Weerstand. 5.1 Introductie

5 Weerstand. 5.1 Introductie 5 Weerstand 5.1 Introductie I n l e i d i n g In deze paragraaf ga je verschillende soorten weerstanden bestuderen waarvan je de weerstandswaarde kunt variëren. De weerstand van een metaaldraad blijkt

Nadere informatie

Opgave 5 Solswitch. Eindexamen havo natuurkunde 2013-II

Opgave 5 Solswitch. Eindexamen havo natuurkunde 2013-II Opgave 5 Solswitch De Vrije Universiteit in Amsterdam heeft in 2008 een patent verworven op de Solswitch. De Solswitch is een dubbelwandig paneel van dat alleen licht doorlaat als het gevuld is met. Voorwerpen

Nadere informatie

HerSE4 6V Natuurkunde 1 Periode 2007-2008. Versie 10/4/2008

HerSE4 6V Natuurkunde 1 Periode 2007-2008. Versie 10/4/2008 HerSE4 6V Natuurkunde 1 Periode 2007-2008 NAAM Leraar J. M. Muller Versie 10/4/2008 Gebruik van BINAS-boek en grafische rekenmachine is toegestaan. Bewijs je beweringen. Vul svp je naam hier boven in.

Nadere informatie

Naam: examennummer:.

Naam: examennummer:. Naam: examennummer:. Geef de uitwerking van de opgaven steeds op de lege zijde rechts naast de opgave. Geef duidelijk de onderdelen aan. De vragen moeten op de stencils beantwoord worden. Lever geen andere

Nadere informatie

Denk aan ALLE letters van FIRES! Geef duidelijke berekeningen. Er zijn 4 opgaven. Totaal 35 punten.

Denk aan ALLE letters van FIRES! Geef duidelijke berekeningen. Er zijn 4 opgaven. Totaal 35 punten. NATUURKUNDE KLAS 4 PW HOOFDSTUK PW HOOFDSTUK 2 18/12/2008 Denk aan ALLE letters van FIRES! Geef duidelijke berekeningen. Er zijn 4 opgaven. Totaal 35 punten. Opgave 1 (3 + 2 + 4 pt) Een van de natuurkundeleraren

Nadere informatie

Eindexamen havo natuurkunde II

Eindexamen havo natuurkunde II Eindexamen havo natuurkunde 0 - II Opgave Parasaurolophus maximumscore antwoord: resonantie maximumscore voorbeeld van een berekening: Voor de grondtoon bij een halfgesloten pijp geldt dat de lengte van

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde havo I

Eindexamen natuurkunde havo I Eindexamen natuurkunde havo 0 - I Beoordelingsmodel Opgave Tower of Terror maximumscore 4 4 uitkomst: F 4, 0 N Voor de kracht op de kar geldt: F ma, waarin v 46 a 6,57 m/s. t 7,0 3 4 Hieruit volgt dat

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde 1-2 vwo I

Eindexamen natuurkunde 1-2 vwo I Eindexamen natuurkunde - vwo 009 - I Beoordelingsmodel Opgave Mondharmonica maximumscore 3 In figuur 3 zijn minder trillingen te zien dan in figuur De frequentie in figuur 3 is dus lager Het lipje bij

Nadere informatie

Opgave 5 Een verwarmingselement heeft een weerstand van 14,0 Ω en is opgenomen in de schakeling van figuur 3.

Opgave 5 Een verwarmingselement heeft een weerstand van 14,0 Ω en is opgenomen in de schakeling van figuur 3. Opgave 5 Een verwarmingselement heeft een weerstand van 14,0 Ω en is opgenomen in de schakeling van figuur 3. figuur 3 De schuifweerstand is zo ingesteld dat de stroomsterkte 0,50 A is. a) Bereken het

Nadere informatie

Vernieuwde tweede fase 5vwo oefen-et 1 Dit opgaven en uitwerkingen vind je op

Vernieuwde tweede fase 5vwo oefen-et 1 Dit opgaven en uitwerkingen vind je op Dit opgaven en uitwerkingen vind je op www.agtijmensen.nl Et-1 stof vow5: Vwo4 kernboek: Hoofdstuk 8: Elektriciteit Vwo5 kernboek: Hoofdstuk 1: Signaalverwerking Hoofdstuk 2: kromlijnige bewegingen Bij

Nadere informatie

NaSk 1 Elektrische Energie

NaSk 1 Elektrische Energie NaSk 1 Elektrische Energie Algemeen Meerkeuzevragen Schrijf alleen de hoofdletter van het goede antwoord op. Tijd Open vragen Geef niet méér antwoorden dan er worden gevraagd. Als er bijvoorbeeld twee

Nadere informatie

VWO-gymnasium. VWO gymnasium practicumboek. natuurkunde

VWO-gymnasium. VWO gymnasium practicumboek. natuurkunde VWO-gymnasium 3 VWO gymnasium practicumboek natuurkunde natuurkunde 3 vwo gymnasium Auteurs F. Alkemade L. Lenders F. Molin R. Tromp Eindredactie P. Verhagen Met medewerking van Th. Smits Vierde editie

Nadere informatie

Uitwerking examen Natuurkunde1,2 HAVO 2007 (1 e tijdvak)

Uitwerking examen Natuurkunde1,2 HAVO 2007 (1 e tijdvak) Uitwerking examen Natuurkunde, HAVO 007 ( e tijdvak) Opgave Optrekkende auto. Naarmate de grafieklijn in een (v,t)-diagram steiler loopt, zal de versnelling groter zijn. De versnelling volgt immers uit

Nadere informatie

Verkeerslichten. De Verkeerslichten & de PLC in het TIBBLTO / VICTO lokaal. Werkplek 1. Leer & werkboek.

Verkeerslichten. De Verkeerslichten & de PLC in het TIBBLTO / VICTO lokaal. Werkplek 1. Leer & werkboek. Verkeerslichten. Werkplek 1 De Verkeerslichten & de PLC in het TIBBLTO / VICTO lokaal. Leer & werkboek. Bij dit boek hoort een antwoordboekje waarin de antwoorden, op de vragen uit dit boek, geschreven

Nadere informatie

Examen HAVO. Natuurkunde 1 (nieuwe stijl)

Examen HAVO. Natuurkunde 1 (nieuwe stijl) Natuurkunde 1 (nieuwe stijl) Examen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 18 juni 13.30 16.30 uur 20 03 Voor dit examen zijn maximaal 80 punten te behalen; het examen bestaat uit

Nadere informatie

Midden tussen P en Q ligt het punt C. Dit punt trilt harmonisch met een amplitude van 2,0 cm.

Midden tussen P en Q ligt het punt C. Dit punt trilt harmonisch met een amplitude van 2,0 cm. Oefenopgaven et3: havo5 h1 Signaalverwerking en h2 Trillingen en golven oktober 2010 (Natuurkunde Havo 1997-I Opgave 7 Luidspreker De luidspreker, die nog steeds een toon voortbrengt met een frequentie

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde 1-2 havo 2005-II

Eindexamen natuurkunde 1-2 havo 2005-II Beoordelingsmodel Opgave Nerobergbahn uitkomst: Er is 9,0 0 liter water in wagon A gepompt. De totale massa van wagon A is gelijk aan de totale massa van wagon B. Hieruit volgt dat mwater (0 5) 60 9, 00

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde 1 havo 2004-I

Eindexamen natuurkunde 1 havo 2004-I 4 Beoordelingsmodel Opgave Broodrooster Maximumscore 4 uitkomst: R 4 voorbeelden van een berekening: methode Het vermogen van één gloeistaaf is gelijk aan 750 75 W. P 75 Uit P UI volgt dat I,60 A. U 0

Nadere informatie

Examen HAVO. Natuurkunde 1 (nieuwe stijl)

Examen HAVO. Natuurkunde 1 (nieuwe stijl) Natuurkunde 1 (nieuwe stijl) Examen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 1 Maandag 21 mei 13.30 16.30 uur 20 01 Voor dit examen zijn maximaal 88 punten te behalen; het examen bestaat uit 27

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde 1-2 havo 2005-II

Eindexamen natuurkunde 1-2 havo 2005-II Opgave 1 Nerobergbahn In deze opgave worden wrijvingskrachten steeds verwaarloosd. De Duitse stad Wiesbaden heeft sinds 1888 een bijzondere attractie: de Nerobergbahn. Zie figuur 1. De bergbaan wordt aangedreven

Nadere informatie

Uitwerking examen natuurkunde 2009 (tweede tijdvak) 1

Uitwerking examen natuurkunde 2009 (tweede tijdvak) 1 Uitwerking exaen natuurkunde 009 (tweede tijdvak) Opgave Optische uis. Teken eerst de verbindingslijn tussen de punten P en Q (lichtstraal in nevenstaande figuur). Deze rechte lijn is ongebroken en gaat

Nadere informatie

1. Sluit de LED aan zoals afgebeeld 2. Sluit de USB-kabel aan op de Arduino 3. Klik op de knop uploaden 4. De LED begint te knipperen

1. Sluit de LED aan zoals afgebeeld 2. Sluit de USB-kabel aan op de Arduino 3. Klik op de knop uploaden 4. De LED begint te knipperen Workshop Arduino Inleiding In deze workshop werk je in tweetallen met een Arduino microcontroller. Dit is een kleine computer die je kunt programmeren om te doen wat jij wilt. Om dit te doen gebruik je

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde 1 havo 2005-II

Eindexamen natuurkunde 1 havo 2005-II 4 Beoordelingsmodel Opgave Marathonloper uitkomst: 0% Wuit Voor het rendement geldt: 00%, Ein waarin Wuit 0,0 kj(/s) en Ein,50 kj(/s). 0,0 0 Hieruit volgt dat 00% 0%., 50 0 Wuit gebruik van 00% Ein inzicht

Nadere informatie

Les B-02 Technologie: elektronische schakelingen

Les B-02 Technologie: elektronische schakelingen Les B-02 Technologie: elektronische schakelingen 2004, David Lans In de module A heb je geleerd hoe informatie (getallen, tekens, beeldpunten) door een binaire waarde, een reeks 0-en en 1-en, kan worden

Nadere informatie

3.4.3 Plaatsing van de meters in een stroomkring

3.4.3 Plaatsing van de meters in een stroomkring 1 De stroom- of ampèremeter De ampèremeter is een meetinstrument om elektrische stroom te meten. De sterkte van een elektrische stroom wordt uitgedrukt in ampère, vandaar de naam ampèremeter. Voorstelling

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde havo I

Eindexamen natuurkunde havo I Beoordelingsmodel Opgave Eliica maximumscore uitkomst: De actieradius is 3, 0 km. de energie van de accu's De actieradius is gelijk aan. het energieverbruik per km 55 Hieruit volgt dat de actieradius 3,

Nadere informatie

Een elektrische schakeling is tot op zekere hoogte te vergelijken met een verwarmingsinstallatie.

Een elektrische schakeling is tot op zekere hoogte te vergelijken met een verwarmingsinstallatie. Inhoud Basisgrootheden... 2 Verwarmingsinstallatie... 3 Elektrische schakelingen... 4 Definities van basisgrootheden... 6 Fysische achtergrond bij deze grootheden... 6 Opgave: Geladen bollen... 7 De wet

Nadere informatie

Bepaal k met behulp van de grafiek. Geef de uitkomst in twee significante cijfers.

Bepaal k met behulp van de grafiek. Geef de uitkomst in twee significante cijfers. Natuurkunde Havo 1999-II Opgave 1 Fietser Bij het fietsen speelt wrijving een belangrijke rol. In de grafiek van figuur 1 is de grootte van de totale wrijvingskracht uitgezet tegen de snelheid waarmee

Nadere informatie

Examen HAVO. Natuurkunde 1,2 (nieuwe stijl) en natuurkunde (oude stijl)

Examen HAVO. Natuurkunde 1,2 (nieuwe stijl) en natuurkunde (oude stijl) Natuurkunde 1,2 (nieuwe stijl) en natuurkunde (oude stijl) Examen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 20 juni 13.30 16.30 uur 20 01 Voor dit examen zijn maximaal 84 punten te behalen;

Nadere informatie

Meetinstrumenten. PEKLY 33, Rue Boussingault _ Paris. Werkboekje behorende bij de software. Naam : Klas: 3, 15, 30, 150, 450 1,5 2

Meetinstrumenten. PEKLY 33, Rue Boussingault _ Paris. Werkboekje behorende bij de software. Naam : Klas: 3, 15, 30, 150, 450 1,5 2 Meetinstrumenten. 3, 1, 3, 1, 4 1,.1 Hz 4 o +1...+ o C PEKLY 33, Rue Boussingault _ Paris Werkboekje behorende bij de software. Naam : Klas: Figuur 1 Figuur - H.O.Boorsma. http://www.edutechsoft.nl/ 1

Nadere informatie

Toelatingstoets havoniveau natuurkunde max. 42 p, vold 24 p

Toelatingstoets havoniveau natuurkunde max. 42 p, vold 24 p Toelatingstoets havoniveau natuurkunde max. 42 p, vold 24 p Verantwoording: Opgave 1 uit havo natuurkunde 1,2: 2009_1 opg 4 (elektriciteit) Opgave 2 uit havo natuurkunde 1,2: 2009_2 opg 1 (licht en geluid)

Nadere informatie

Opgave 2 Caravan. Havo Na1,2 Natuur(kunde) & techniek 2004-II.

Opgave 2 Caravan. Havo Na1,2 Natuur(kunde) & techniek 2004-II. Havo Na1,2 Natuur(kunde) & techniek 2004-II. Opgave 2 Caravan Meneer Bouwsma heeft een caravan. Als deze aan zijn auto is gekoppeld, moet de caravan volgens de veiligheidsvoorschriften een kracht van 6,9

Nadere informatie

Examen ste tijdvak Vinvis zingt toontje lager

Examen ste tijdvak Vinvis zingt toontje lager Examen 2014 1 ste tijdvak Vinvis zingt toontje lager Blauwe vinvissen communiceren met elkaar door te zingen. blauwe vinvis Als vinvisvrouwtjes dichtbij zijn, zingen de mannetjes zachter en lager. 2p 33

Nadere informatie

Digitaal is een magisch woord

Digitaal is een magisch woord Digitaal is een magisch woord Hieronder leest u over digitale logica. De theorie en de praktijk. Dit werk moet nog uitgebreid worden met meer informatie over TTL, CMOS en varianten. Daarnaast kunnen de

Nadere informatie

Fysische Informatica met Systemat versie 24 aug. 03

Fysische Informatica met Systemat versie 24 aug. 03 Fysische Informatica met Systemat versie 24 aug. 03 Inleiding De laatste twee paragrafen van hoofdstuk 8 hebben betrekking op het onderwerp fysische informatica. In deze paragrafen worden een groot aantal

Nadere informatie

1 Elektriciteit Oriëntatie 1.1 Elektrische begrippen Elektrische stroomkring

1 Elektriciteit Oriëntatie 1.1 Elektrische begrippen Elektrische stroomkring 1 Elektriciteit Oriëntatie Om met je auto of een tractor te kunnen rijden heb je elektriciteit nodig. Ook voor verlichting en je computer is veel elektriciteit nodig. Ook als je de mobiele telefoon aan

Nadere informatie

TENTAMEN Versterkerschakelingen en Instrumentatie (EE1C31)

TENTAMEN Versterkerschakelingen en Instrumentatie (EE1C31) TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica TENTAMEN Versterkerschakelingen en Instrumentatie (EE1C31) 23 juli 2015, 9.00-12.00 uur Dit tentamen bestaat uit twee opgaven

Nadere informatie

Je geeft de antwoorden op deze vragen op papier, tenzij anders is aangegeven.

Je geeft de antwoorden op deze vragen op papier, tenzij anders is aangegeven. Examen HAVO 2009 tijdvak 1 donderdag 28 mei totale examentijd 3 uur tevens oud programma natuurkunde Compex natuurkunde 1,2 Compex Vragen 15 tot en met 23 In dit deel van het examen staan vragen waarbij

Nadere informatie

Examen HAVO. natuurkunde 1

Examen HAVO. natuurkunde 1 natuurkunde 1 Examen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 1 Dinsdag 24 mei 13.30 16.30 uur 20 05 Voor dit examen zijn maximaal 76 punten te behalen; het examen bestaat uit 25 vragen. Voor elk

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde 1-2 havo 2004-II

Eindexamen natuurkunde 1-2 havo 2004-II Eindexamen natuurkunde - havo 004-II 4 Beoordelingsmodel Opgave Nachtlenzen voorbeeld van een antwoord: Voor de breking van de lichtstralen geldt: sin i n sin r, waarin i 5 en n,4. sin5 0,574 Hieruit volgt

Nadere informatie

Opgave 1. Voor de grootte van de magnetische veldsterkte in de spoel geldt: = l

Opgave 1. Voor de grootte van de magnetische veldsterkte in de spoel geldt: = l Opgave 1 Een kompasnaald staat horizontaal opgesteld en geeft de richting aan van de horizontale r component Bh van de magnetische veldsterkte van het aardmagnetische veld. Een spoel wordt r evenwijdig

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde 1 havo 2003-I

Eindexamen natuurkunde 1 havo 2003-I Eindexamen natuurkunde havo 2003-I 4 Antwoordmodel Opgave Verwarmingslint Maximumscore 2 voorbeeld van een antwoord: Ook bij hoge buitentemperaturen (waarbij geen gevaar voor bevriezing is) geeft het lint

Nadere informatie

Een elektrische schakeling is tot op zekere hoogte te vergelijken met een verwarmingsinstallatie.

Een elektrische schakeling is tot op zekere hoogte te vergelijken met een verwarmingsinstallatie. Inhoud Basisgrootheden... 2 Verwarmingsinstallatie... 3 Elektrische schakelingen... 4 Definities van basisgrootheden... 6 Fysische achtergrond bij deze grootheden... 6 Opgave: Geladen bollen... 7 De wet

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde 1-2 compex vwo I

Eindexamen natuurkunde 1-2 compex vwo I Eindexamen natuurkunde -2 compex vo 2009 - I Beoordelingsmodel Opgave Mondharmonica maximumscore 3 voorbeeld van een antoord: In figuur 3 zijn minder trillingen te zien dan in figuur 2. De frequentie in

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde 1 havo 2003-II

Eindexamen natuurkunde 1 havo 2003-II Opgave 1 Visbylens Lees onderstaand artikel. artikel Vikingen hadden perfecte lenzen De Vikingen beschikten duizend jaar geleden al over nagenoeg perfecte lenzen. Dat concluderen drie Duitse onderzoekers

Nadere informatie

Stevin havo deel 1 Uitwerkingen hoofdstuk 8 Signaalverwerking Pagina 1 van 12

Stevin havo deel 1 Uitwerkingen hoofdstuk 8 Signaalverwerking Pagina 1 van 12 Stevin havo deel 1 Uitwerkingen hoofdstuk 8 Signaalverwerking Pagina 1 van 12 Opgaven 8.1 - Shakelen met poorten 1 a Als je S 1 indrukt, wordt de uitgang van de invertor laag en geeft de EN-poort een laag

Nadere informatie

Opgave 1 Millenniumbrug

Opgave 1 Millenniumbrug Opgave Millenniumbrug maximumscore antwoord: resonantie maximumscore uitkomst: v =, 6 0 m s voorbeeld van een berekening: Er geldt: λ = vt met λ = 44 m en T = 0,90 s. De golfsnelheid in het λ 44 wegdek

Nadere informatie

Naam: Klas: Repetitie elektriciteit klas 2 1 t/m 6 HAVO (versie A)

Naam: Klas: Repetitie elektriciteit klas 2 1 t/m 6 HAVO (versie A) Naam: Klas: Repetitie elektriciteit klas 2 1 t/m 6 HAVO (versie A) OPGAVE 1 Welke spanning leveren de combinaties van 1,5 volt-batterijen? Eerste combinatie: Tweede combinatie: OPGAVE 2 Stel dat alle lampjes

Nadere informatie

Newton VWO 8 Technische automatisering Meet-, stuur- en regelsystemen. Werkboek Standaardbouwstenen en automaten

Newton VWO 8 Technische automatisering Meet-, stuur- en regelsystemen. Werkboek Standaardbouwstenen en automaten Newton VWO 8 Technische automatisering Meet-, stuur- en regelsystemen Werkboek Standaardbouwstenen en automaten Opbouw van het systeembord Een informatieverwerkend systeem is te beschrijven met een blokschema.

Nadere informatie

Practicum algemeen. 1 Diagrammen maken 2 Lineair verband en evenredig verband 3 Het schrijven van een verslag

Practicum algemeen. 1 Diagrammen maken 2 Lineair verband en evenredig verband 3 Het schrijven van een verslag Practicum algemeen 1 Diagrammen maken 2 Lineair verband en evenredig verband 3 Het schrijven van een verslag 1 Diagrammen maken Onafhankelijke grootheid en afhankelijke grootheid In veel experimenten wordt

Nadere informatie

Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 22 juni 13.30 16.30 uur

Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 22 juni 13.30 16.30 uur natuurkunde Examen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 22 juni 3.30 6.30 uur 20 05 Vragenboekje Voor dit examen zijn maximaal 82 punten te behalen; het examen bestaat uit 26 vragen.

Nadere informatie

-Zoek de eventuele benodigde gegevens op in het tabellenboek. -De moeilijkere opgaven hebben een rood opgavenummer.

-Zoek de eventuele benodigde gegevens op in het tabellenboek. -De moeilijkere opgaven hebben een rood opgavenummer. Extra opgaven hoofdstuk 7 -Zoek de eventuele benodigde gegevens op in het tabellenboek. -De moeilijkere opgaven hebben een rood opgavenummer. Gebruik eventueel gegevens uit tabellenboek. Opgave 7.1 Door

Nadere informatie

Woensdag 24 mei, uur

Woensdag 24 mei, uur -- ~--------- -- --- -~~-~=============--- EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN OORTGEZET ONDERWIJS IN 1978 MAO4 Woensdag 24 mei, 9.30-11.30 uur NATUUR-EN SCHEIKUNDE I (Natuurkunde) Zie ommezijde Deze opgaven zijn

Nadere informatie

Examen HAVO. Natuurkunde 1,2 (nieuwe stijl) en natuurkunde (oude stijl)

Examen HAVO. Natuurkunde 1,2 (nieuwe stijl) en natuurkunde (oude stijl) Natuurkunde 1,2 (nieuwe stijl) en natuurkunde (oude stijl) Examen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 19 juni 13.30 16.30 uur 20 02 Voor dit examen zijn 83 punten te behalen; het

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde 1-2 havo 2001-II

Eindexamen natuurkunde 1-2 havo 2001-II Eindexamen natuurkunde - havo 00-II 4 Antwoordmodel Opgave Fietsdynamo uitkomst: f = 49 Hz (met een marge van Hz) Twee perioden duren 47 6 = 4 ms; voor één periode geldt: T = Dus f = = = 49 Hz. - T 0,5

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde 1 havo 2004-II

Eindexamen natuurkunde 1 havo 2004-II Eindexamen natuurkunde havo 004-II 4 Beoordelingsmodel Opgave Windenergie Maximumscore voorbeeld van een antwoord: Uit het kaartje blijkt dat de windsnelheid boven zee groter is dan boven land. Een grotere

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde 1-2 havo 2003-II

Eindexamen natuurkunde 1-2 havo 2003-II Opgave Visby-lens uitkomst: n =,5 voorbeeld van een berekening: De invalshoek i 54 en de brekingshoek r 3. sin i Bij lichtbreking geldt: n. sin r sin54 0,809 Hieruit volgt dat n, 5. sin3 0,530 inzicht

Nadere informatie

KeCo-opgaven elektricitietsleer VWO4

KeCo-opgaven elektricitietsleer VWO4 KeCo-opgaven eektricitietseer VWO4 1 KeCo-opgaven eektricitietseer VWO4 E.1. a. Wat is een eektrische stroom? b. Vu in: Een eektrische stroomkring moet atijd.. zijn. c. Een negatief geaden voorwerp heeft

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde 1 havo 2005-II

Eindexamen natuurkunde 1 havo 2005-II Opgave 1 Marathonloper Tijdens hardlopen verbranden de spieren voedingsstoffen en zetten de energie die daarbij vrijkomt om in arbeid en warmte. Uit onderzoek blijkt dat een goed getrainde marathonloper

Nadere informatie

Bij een uitwendige weerstand van 10 is dat vermogen 10

Bij een uitwendige weerstand van 10 is dat vermogen 10 Elektriciteitsleer Inwendige weerstand Een batterij heeft een bronspanning van 1,5 V en een inwendige weerstand van 3,0. a. Teken de grafiek van de klemspanning als functie van de stroomsterkte. Let er

Nadere informatie

Fysische informatica P17

Fysische informatica P17 Fysische informatica P17 Inleiding Opbouw van het systeembord Een informatieverwerkend systeem is te beschrijven met een blokschema. Deze drie blokken zijn ook op het systeembord terug te vinden. Het invoerblok

Nadere informatie

Examen HAVO. natuurkunde 1,2. tijdvak 1 woensdag 23 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen HAVO. natuurkunde 1,2. tijdvak 1 woensdag 23 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen HAVO 2007 tijdvak 1 woensdag 23 mei 13.30-16.30 uur natuurkunde 1,2 Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 26 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 80 punten te behalen.

Nadere informatie

JAN Denk aan ALLE letters van FIRES! Geef duidelijke berekeningen. Er zijn 4 opgaven. Totaal 34 punten.

JAN Denk aan ALLE letters van FIRES! Geef duidelijke berekeningen. Er zijn 4 opgaven. Totaal 34 punten. NATUURKUNDE KLAS 4 INHAALPROEFWERK HOOFDSTUK 2 JAN.. 2009 Denk aan ALLE letters van FIRES! Geef duidelijke berekeningen. Er zijn 4 opgaven. Totaal 34 punten. Opgave 1 (3 + 4 pt) De batterij in de hiernaast

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde 1-2 havo 2000-I

Eindexamen natuurkunde 1-2 havo 2000-I - + - + Eindexamen natuurkunde -2 havo 2000-I 4 Antwoordmodel Opgave LEDs voorbeelden van schakelschema s: 50 Ω V LED A 50 Ω A V LED Als slechts één meter juist is geschakeld: punt. 2 uitkomst: R = 45

Nadere informatie

Examen HAVO. natuurkunde. tijdvak 1 donderdag 22 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen HAVO. natuurkunde. tijdvak 1 donderdag 22 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen HAVO 2014 tijdvak 1 donderdag 22 mei 13.30-16.30 uur natuurkunde Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 28 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 81 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde 1-2 havo 2001-II

Eindexamen natuurkunde 1-2 havo 2001-II Opgave 1 Fietsdynamo Wilfried onderzoekt de werking van een fietsdynamo. Hij draait het voorwiel van zijn fiets rond en meet met een computer de spanning die de dynamo opwekt. In figuur 1 is deze spanning

Nadere informatie

Mooie samenvatting: http://members.ziggo.nl/mmm.bessems/kinematica%20 Stencil%20V4%20samenvatting.doc.

Mooie samenvatting: http://members.ziggo.nl/mmm.bessems/kinematica%20 Stencil%20V4%20samenvatting.doc. studiewijzer : natuurkunde leerjaar : 010-011 klas :6 periode : stof : (Sub)domeinen C1 en A 6 s() t vt s v t gem v a t s() t at 1 Boek klas 5 H5 Domein C: Mechanica; Subdomein: Rechtlijnige beweging De

Nadere informatie

Hoe kun je de weerstand van voorwerpen vergelijken en bepalen?

Hoe kun je de weerstand van voorwerpen vergelijken en bepalen? werkblad experiment 4.5 en 5.4 (aangepast) naam:. klas: samen met: Hoe kun je de weerstand van voorwerpen vergelijken en bepalen? De weerstand R van een voorwerp is te bepalen als men de stroomsterkte

Nadere informatie

Repetitie magnetisme voor 3HAVO (opgavenblad met waar/niet waar vragen)

Repetitie magnetisme voor 3HAVO (opgavenblad met waar/niet waar vragen) Repetitie magnetisme voor 3HAVO (opgavenblad met waar/niet waar vragen) Ga na of de onderstaande beweringen waar of niet waar zijn (invullen op antwoordblad). 1) De krachtwerking van een magneet is bij

Nadere informatie

Examen HAVO. natuurkunde 1,2 Compex. Vragen 1 tot en met 13. In dit deel van het examen staan vragen waarbij de computer niet wordt gebruikt.

Examen HAVO. natuurkunde 1,2 Compex. Vragen 1 tot en met 13. In dit deel van het examen staan vragen waarbij de computer niet wordt gebruikt. Examen HVO 2008 tijdvak 1 vrijdag 23 mei totale examentijd 3 uur natuurkunde 1,2 Compex Vragen 1 tot en met 13 In dit deel van het examen staan vragen waarbij de computer niet wordt gebruikt. ij dit examen

Nadere informatie