Advies Bodem Bemesting Producten overzicht. groengids

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Advies Bodem Bemesting Producten overzicht. groengids"

Transcriptie

1 Advies Bodem Bemesting Producten overzicht groengids

2 Passie voor groen! Waar ligt de oorsprong van al die prachtige gazons, bomen, planten en bloemen waar wij vakgenoten zo gek van zijn? Juist, in de bodem. Na al die jaren ontdekken we nog steeds nieuwe technieken, organismen en grondstoffen om de bodem gezond te houden en/of te maken. Ons doel is niet om zo veel mogelijk aan de bodem toe te voegen, als het even kan geven we de natuur zelf de kans om al haar kunsten te laten zien. Alleen waar hulp nodig is zoeken wij een natuurlijke oplossing. Je passie is waar je graag de tijd voor neemt. Je passie verdient aandacht. Omdat jij daar voor gekozen hebt. Innogreen is niet duurzaam geworden om de trend te volgen, wij zijn al jaren duurzaam. Het gevolg: een compleet (duurzaam) productenpakket, ontstaan met de jaren. En niet te vergeten ons team van enthousiaste, ervaren, veelzijdige medewerkers. Wij vertellen u graag middels onze cursussen hoe het beste met de bodem om te gaan. Natuurlijk nemen wij ook waar nodig de zorg van u over door bemonstering op locatie uit te voeren en een vakkundig bodemadvies te schrijven. Samenwerken is de basis van verantwoord ondernemen en dat garandeert de continuïteit op lange termijn. Kwaliteit, klanttevredenheid en korte directe communicatie vinden wij zeer belangrijk. Ons doel is dan ook verantwoord ondernemen met milieuwinst als resultaat. We delen graag uw passie voor groen. Met plezier, passie en aandacht hebben we deze groengids gemaakt, zodat we u een beeld kunnen geven van Innogreen. Namens het hele Innogreen team met vriendelijke groet, Ruud Snijders Directeur

3 Inhoudsopgave: Innogreen 3-4 Bodem 5-8 Bemesting nader bekeken 9-10 Werkwijze, onderzoek & advies Producten voor een betere bodem 13 Meststoffen gras 14 Meststoffen algemeen 15 Meststoffen enkelvoudig 16 Meststoffen eko-teelt 17 Kalkmeststoffen, potgrond 18 Vloeibare meststoffen Bio-stimulatoren 21 Groene gewasbescherming 22 Nuttige insecten Graszaad & bloemenmengsel 27 Mycorrhizae producten 28 Bemestingsschema 29 Aqua & Climate 30

4 Innogreen Gestart met 3 meststoffen in 2007, uitgegroeid tot de onderneming van vandaag, met afzet in binnen- en buitenland. Producten van Innogreen worden gebruikt in de hovenierssector, de groenvoorziening, gemeenten, golf en sportvelden, (biologische) glastuinbouw, akkerbouw, kwekerijen, loonbedrijven en door dak en gevelgroen specialisten. Een uitgebreid productenpakket en het deskundige adviesteam staan klaar om iedereen die een band met planten heeft van dienst te kunnen zijn. Continuïteit, duurzaamheid en verantwoord omgaan met mens en maatschappij zijn daarbij leidend. Inmiddels zijn er samenwerkingen met andere bedrijven om zoveel mogelijk de (groene) circulaire economie te bevorderen en daaruit ook producten te ontwikkelen. Van afval naar bomengranulaat of voedingsstof. Zo krijgt Cradle to Cradle ook een tastbare vorm. Productontwikkeling Contacten met bedrijven in binnen en buitenland leveren een enorme input aan kennis en grondstoffen op. Zo is bijvoorbeeld de samenwerking ontstaan met Symbio uit Engeland ( Symbio bevat een schat aan kennis op gebied van bodem en gras. Hiermee kan Innogreen haar producten en kennis verder optimaliseren. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden in relatie tot plantgezondheid en wetgeving. Bij de ontwikkeling van nieuwe producten gelden de criteria: duurzaam, kwaliteit, effectieve werking, lage CO2 footprint en natuurlijk afbreekbaar als voorwaarden. Innogreen geeft de voorkeur aan een milieuvriendelijke aanpak. Dit geeft betere resultaten, is gezonder en stimuleert de biodiversiteit. Onze producten zijn daarom gecertificeerd door NL greenlabel en dragen het predicaat A+, wat staat voor zeer lage CO 2 footprint. Onze missie: Innogreen wil verantwoord ondernemen en samenwerken, met het biologisch evenwicht als uitgangspunt en als doel: een duurzame en milieuvriendelijke leefomgeving creëren.

5 Innogreen Logistiek In ons magazijn worden orders vlot afgewerkt, vaak levering al binnen 24/48 uur. Onze machines zijn natuurlijk elektrisch, afval wordt gescheiden en zoveel als mogelijk gerecycled. Zo gaan gebruikte toners naar Kika en worden hout, metaal, plastic en karton separaat opgehaald. Vervoer Om onze producten op de plaats van bestemming te krijgen wordt al jaren duurzaam samengewerkt met G. van Doesburg transport. Hun wagens zijn uitgerust volgens de Euro 6 emissiestandaard. Hierdoor stoten zij aanzienlijk minder schadelijke stoffen uit in het milieu. MVO staat bij G. van Doesburg Internationaal Transport B.V. voorop. Groen doet leven Groen verbetert het milieu, zorgt voor een rijke biodiversiteit, vermindert luchtvervuiling, zorgt voor waterberging, dempt geluidshinder en verkoelt in warme perioden. Kortom, groen is essentieel voor een klimaatbestendige en duurzame leefomgeving. Buiten in de natuur zijn is ook nog eens erg gezond. Dat is wetenschappelijk bewezen door Jolanda Maas van VU Medisch Centrum. Mensen die in het groen wonen, voelen zich gezonder en zijn het ook. Zij gaan minder vaak met gezondheidsklachten naar de huisarts. De natuur heeft een buffer-effect : als je iets ingrijpends hebt meegemaakt, heb je daar minder last van naarmate je meer natuur in je omgeving hebt. Alleen het kijken naar groen zorgt al voor een betere stemming en herstel van stress.

6 Bodem Bodemstructuur Een bodem met goede fysische eigenschappen is zo opgebouwd dat er zowel kleine als grote poriën aanwezig zijn. In de kleine poriën wordt het vocht vastgehouden en de grote poriën zorgen voor voldoende toevoer van lucht en voor de afvoer van overtollig water. Daarnaast is het van belang dat groeiende wortels niet te veel weerstand ondervinden in de bodem, zodat zich een goed wortelstelsel kan ontwikkelen dat voldoende water en nutriënten op kan nemen. Een ideale bodem bestaat voor de helft uit poriën en voor de helft uit vaste bodemdeeltjes. Er wordt onderscheid gemaakt tussen minerale delen (klei, zand, silt, etc.), organische stof (os), lucht en water. Structuurverbetering door het verhogen van het organische stof gehalte het stimuleren van de activiteit van bodemleven toevoeging van bodemeigen materialen Bodemeigen materialen Bij een zandgrond is het verstandig om met bentoniet of zeoliet het vochtvasthoudend vermogen te vergroten. Bij een kleigrond voegen we basaltmeel of basaltgruis toe. Dit zorgt voor meer structuur van de bodem. Bij een zavelgrond kiezen we voor zeoliet. Belangrijk is hier om te weten wat het gehalte aan organische stof is. Deze materialen altijd gebruiken in combinatie met compost en ent daarbij micro-organismen (BioBodem). Natuurlijk zijn er heel veel verschillende gronden. Vraag bij twijfel ons advies en laat bij voorkeur een bodemanalyse maken.

7 Bodem Organische kringloop Natuurlijk tuinieren gaat uit van de organische kringloop van planten. In het bos kun je zien hoe dat werkt. In de herfst valt het blad van de bomen, er breken takken af en er gaan dieren dood. Insecten, bacteriën en schimmels in de grond verteren de bladeren tot humus en organische stof, die de grond luchtiger maken. De boom kan daar beter in wortelen. Tijdens het verteren van de bladeren komen voedingsstoffen als stikstof, fosfaat en kali vrij. Deze blijven rustig in de bodem zitten tot de boom ze het volgende voorjaar weer nodig heeft om te groeien, waarna in de herfst de bladeren weer vallen... En zo gaat het maar door, seizoen na seizoen. Door dit proces ontstaat een goede structuur. Organische stof is de sleutel naar een gezonde grond. Het verhoogt de CEC = Cation Exchange Capacity), ofwel het vermogen om voedingsdeeltjes te binden en weer los te laten. Tegelijkertijd wordt het vochtbufferend vermogen vergroot. Blad rapen? Dan compost terugbrengen!

8 Bodem De bodemstructuur op orde brengen is een lage investering met een groot(s) effect. Gezonde grond en gezonde planten, begint bij voldoende organische stof en een gevarieerd bodemleven. Bodemleven In de bodem is normaal gesproken een breed scala aan bodemleven aanwezig. Deze micro-organismen zorgen namelijk voor het in stand houden van de bodemstructuur. Ze veroorzaken holten en zorgen voor afbraak van dood organisch materiaal. Daarnaast bieden ze bescherming aan plantenwortels tegen bodem pathogene (ziekten) en assisteren bij de opname van voedingselementen (organische kringloop). Met name de balans in het bodem-ecosysteem is heel belangrijk. De meest voorkomende soorten organismen zijn: Bacteriën, actinomyceten, Mycorrhizae & diverse andere schimmels, protozoën, gisten, aaltjes en regenwormen, springstaarten, mijten en duizendpoten. Een goed ontwikkeld bodemecosysteem is van essentieel belang voor de bodemvruchtbaarheid. Wormen De wormen en andere grotere organismen breken dood organisch materiaal in kleine stukjes en zorgen voor zuurstoftoevoer en waterafvoer in de bodem. Wist u dat een wormenpopulatie slechts maximaal 10 meter uitbreidt per jaar? Regenwormen zijn pendelaars en graven tot waar het grondwater begint. De ideale bodemverbeteraars in een bestaande beplanting waar verdichting aanwezig is. Het herstel van een perceel grond waar het bodemleven verdwenen is vergt op natuurlijke wijze zo n 3 jaar! (bacteriën hebben immers geen pootjes ) Om dit te versnellen kunnen we de bodem enten met microorganismen in combinatie met compost (organische stof) en de structuur verbeteren. Vanaf deze start kan er weer een positieve groeispiraal ontstaan en de bodem/plant weer tot volledig wasdom komen.

9 Bodem Calcium, ph en structuur Een goede ph (zuurgraad) van de grond is voor een goede groei van planten belangrijk. De ph is mede afhankelijk van het organische stofgehalte van de grond. De ph regelt het evenwicht in de bodem d.m.v. chemische processen. Is de ph te laag dan komen er meer sporenelementen, zware metalen en fosfaat e.d. in het bodemvocht voor. Bij een te hoge ph kan door vastlegging of fixatie juist gebrek aan mangaan, ijzer, borium, zink en koper optreden. Voedingsopname Bij een bepaalde zuurgraad vormen sommige elementen andere verbindingen die niet opneembaar zijn voor de plantenwortels. Dat leidt dan tot gebreksverschijnselen die het eerst tot uiting komen bij die elementen waar de planten het minst van nodig hebben. Planten ondervinden minder schade van een te lage ph, naarmate het humusgehalte hoger is. Calcium is aan te vullen door kalk te strooien. Om optimaal te profiteren van bekalking, kun je deze in het voor- en/of najaar uitvoeren. Een veel voorkomend misverstand is dat calcium altijd de ph verhoogt. Alleen basisch werkende stoffen zoals carbonaten, verhogen de ph-waarde van de bodem. De meeste gekorrelde kalksoorten bestaan uit calcium carbonaat. Hiervan zal de carbonaat de ph kunnen verhogen. Bij gipskalk (Calciumsulfaat) komt sulfaat beschikbaar. Dit bindt geen H+ deeltjes en verhoogt dus ook de ph niet. Calcium is nodig voor: wortelontwikkeling en het functioneren van de wortel de opbouw van de celwanden de stabiliteit van de chromosomen en de celdeling. betere opname van Kalium (ionen uitwisseling) en activator van diverse enzymsystemen neutraliseert organische zuren in de plant (stofwisseling) Optimale ph-waarde voor de diverse plantgroepen Gazons: Borders algemeen: Kalkminnende planten: Zuurminnende planten: Bomen algemeen: Azalea / Rhododendron en heide:

10 Bemesting Organische meststoffen worden in de bodem omgezet door middel van bodemleven (bacteriën en schimmels) in voedingsstoffen (ionen) en ter beschikking gesteld aan de plantenwortels/plant. De meststoffen bevatten geen zouten en zijn daardoor veilig voor de plant. De meststoffen lossen niet op in water en kennen daardoor een veel hogere benutting door de plant. Doordat er bodemleven nodig is in dit proces, dient de meststof dus ook tot voeding voor dat bodemleven. Dat resulteert in een veel grotere bodemactiviteit, een gezonder wortelgestel en daarmee een gezondere plant. De groei wordt geleidelijker en minder schoksgewijs, waardoor de celwand stevig kan worden en er minder kans is op ziekten en plagen. Doordat organische meststoffen ook veel sporenelementen bevatten komen er veel minder vaak gebreksziekten voor en blijven de planten mooier en beter op kleur. Organische meststoffen onderhouden het deel boven.. en onder de grond! Innogreen meststoffen zijn samengesteld uit een rijke schakering van duurzaam geproduceerde hoogwaardige grondstoffen uit de voedingsindustrie en van plantaardige grondstoffen. Dat zorgt voor meer samenwerking, innovatie, minder grondstoffenverbruik en minder afval (circulaire economie). Tijdens de productie wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van zonne-energie. Standaard met Innogreen BioBasis Standaard met Innogreen BioBasis

11 Bemesting Toepassing Per meststof wordt gekeken naar de toepassing en daarop worden de ingrediënten uitgezocht. Verder worden er aan een aantal meststoffen direct micro-organismen toegevoegd en zeewier om de werking verder te optimaliseren. Voordelen van Innogreen organische meststoffen: geen uitspoeling langwerkend (3-4 maanden) volledige, evenwichtige plantenvoeding minder ziektegevoelig gewas natuur eigen stoffen homogeen samengestelde korrels

12 Onze werkwijze & onderzoek De vraag naar specialistische kennis op het gebied van bodem en bemesting neemt toe. Niet zo vreemd, want in deze tijd praten we steeds meer over duurzaam groen en groen als oplossing. Door de toenemende bebouwing, de ondergewaardeerde groenbudgetten en herinrichtingen van de boven en ondergrondse infrastructuur moeten we nu en in de toekomst steeds slimmer omgaan met ons groen. Dit vraagt vaak om specifieke kennis op het gebied van de bodem, want daar ligt immers de basis van alle bovengrondse groei. Het begint in de bodem. Meten is weten: Innogreen bemonstert de bodem/grond waar nodig, waarna er uitgebreide adviesrapporten gemaakt worden over bodem en structuur. Onderzoek Innogreen verricht allerlei bodemkundig onderzoek voor o.a. hoveniers, tuinders, kwekerijen en gemeenten. Wij verzorgen grondbemonstering, standplaatsverbetering, bodemoptimalisatie (voor aan en verplant projecten) maar ook granulaire samenstelling, water of aaltjes onderzoek en meer. Om projectmatig specifieke oplossingen aan te dragen hanteert Innogreen een eenvoudig stappenplan en wordt er per project gekeken naar wat de opties zijn. Vakkundig De medewerkers van Innogreen hebben een lange staat van dienst in bodem-advisering in groenprojecten. Wij denken dan ook graag projectmatig met u mee en adviseren u waar nodig. Pragmatisch Wij staan letterlijk met onze voeten in de klei en zo is ook onze aanpak. Geen dure rapportages met veel vakjargon, maar een kort en helder advies. Zo weet u precies wat er op dat moment nodig is om een goede groei te realiseren of te handhaven.

13 Onze werkwijze & onderzoek Onze aanpak bestaat uit 5 heldere stappen; Projectinformatie verzamelen Samen kijken we per project kritisch naar de aanleiding en de doelstelling van het project en wat er aan relevante informatie al voorhanden is. Veldonderzoek Na het verzamelen van de beschikbare informatie wordt in overleg met u bepaald welk (bodem)onderzoek er nodig is, of welke technische informatie aangeleverd moet worden. Daarna wordt bepaald welk onderzoek we gaan doen. Laboratorium De door ons gestoken grondmonsters worden naar het laboratorium gebracht, waarna de verkregen uitslagen door ons worden beoordeeld. Advies Zodra we de uitslagen hebben beoordeeld leggen we de resultaten voor u vast in een heldere rapportage, samen met het bijbehorende advies. Nazorg Indien uit het onderzoek blijkt dat er maatregelen zoals bijvoorbeeld bemesting of bodemverbetering nodig zijn, adviseren we de uitvoerende partij (bijv. hovenier, architect, bestekhouder of uw opdrachtgever) over de juiste verwerking van onze producten.

14 Bodemverbetering BioBodem ent en stimuleert het bodemleven BioBodem bestaat uit micro-organismen en tevens voedingsstoffen voor deze micro-organismen: o.a. bacteriën, schimmels, zeewier en gisten. De unieke samenstelling van BioBodem verrijkt het bodemleven waardoor de bodemstructuur en de beworteling verbeteren. Vergroot de aanslag en vermindert uitval. Dosering: 5 tot 10 kg per 100 m 2 of 5 kg per m 3 verpakt per 10 en 25 kg Basaltmeel/gruis verbetert de structuur van kleigronden Basaltmeel is een zeer fijn gemalen vulkanisch gesteente. Het bevat een hoge concentratie aan silicium, kalk, magnesium en sporenelementen. Door silicium wordt de natuurlijke weerstand van de plant versterkt. Basaltmeel is speciaal geschikt voor kleigronden. Reageert met het klei humus complex en laat de klei verkruimelen. Dosering: 20 tot 30 kg per 100 m 2 of 5 kg per m 3 verpakt per 20 kg (poeder) en 25 kg (gruis) Zeoliet verbetert de structuur van zavelgronden Zeoliet is een 100% natuurlijk mineraal wat rijk is aan sporenelementen. Het zorgt voor een blijvende structuur verbetering en herstelt de biologische bodembalans. Het verhoogt de CEC waarde en is ph neutraal (tussen 6,8-7,2). Zeoliet kan water en voedingsstoffen absorberen en deze vertraagd aan een plant afgeven. Dosering: 20 tot 30 kg per 100 m 2 of 5 kg per m 3 Bentoniet verbetert de structuur van zandgronden Bentoniet is een kleimineraal dat van nature in de bodem voorkomt. Het vergroot het vocht- en voeding vasthoudend vermogen van de bodem, de CEC en voorkomt het uitspoelen van voedingsstoffen. Dosering: 20 tot 30 kg per 100 m 2 of 5 kg per m 3 Structuur-Actief * aan- en verplantgrond Innogreen Structuur-Actief is ontwikkeld voor de aan- en verplant van vaste planten, bomen en heesters. Kan ook worden toegepast bij de aanleg van gazons en ter verbetering van de bodemstructuur in het algemeen. Structuur- Actief kan bij vrijwel alle planten en bomen worden toegepast. Dosering, zie Structuur Actief Rhodo. Structuur-Actief Rhodo* aan- en verplantgrond zuurminnende planten Innogreen Structuur-Actief Rhodo is ontwikkeld voor de aan- en verplant van zuurminnende vaste planten, bomen en heesters. Kan ook worden toegepast ter verbetering van de bodemstructuur in het algemeen. * Dosering: 250 ltr per m3 of 2 m3 per 100 m2 * Zakken van 40 ltr. verpakt per pallet à 70 stuks. In Big Bag van 2 m 3 of losgestort. Regenwormen Voor het oplossen van storende lagen of verdichte gronden. Universele mix die direct in te zetten is. Resultaat al na een paar maanden zichtbaar. Dosering: 2,5 kg per 50 tot 100 m 2

15 Meststoffen, gras GrasZó NPK MgO + ProMyco & humifirst speciale gazonmest Meststof voor gazons. GrasZó bevat o.a. speciale Mycorrhizae, bacteriën, actinomyceten, gisten, enzymen en zeewier. Stimuleert beworteling, geeft een dichte zode en een diepgroene kleur. Dosering: 7 tot 10 kg per 100 m 2 verpakt per 10 en 25 kg Mosvrij Gazonmix NPK MgO dringt mos terug Meststof met extra kali (K 2 O ) dat mos in het gazon aanpakt. Extra fijne korrel voor betere werking. Bij gebruik van Mosvrij Gazonmix verdwijnt na ongeveer 2 weken het mos (wordt bruin). Dosering: 6 tot 10 kg per 100 m 2 Snelmix NPK MgO + 1 Fe en bacteriën snelle start of extra stikstof behoefte Een snelle start voor het gazon, sportveld, vaste planten en heesters en bij rooddraad. Dosering: 5 tot 8 kg per 100 m 2 Repair mix NPK MgO snel herstel voor het gazon Een snel herstel voor het gazon en sportveld. Bevat humus- en fulvinezuren. Dosering: 6 tot 10 kg per 100 m 2 RoboGazonmix NPK (+ 3 Ca + 3 MgO + 3 S + 1 Fe) speciaal voor robotmaaiers Bevat een specifiek pakket aan voeding, bacteriën en enzymen die onder deze groeiomstandigheden voor een optimaal resultaat zorgen. Dosering: 6 tot 10 kg per 100 m 2 VaBomix 2 NPK MgO (najaars)meststof (Najaars)meststof of bij kali tekorten. Voor gazon, border, bloembollen en kwekerijen. Bevat extra kali voor kleur, stevigheid, afharding naar de winter toe èn kan het hele jaar gebruikt worden. Dosering: 5 tot 8 kg per 100 m 2 Thatcheater afbraak dood organisch materiaal Om vilt en ander dood organisch materiaal in de toplaag sneller af te breken en daarmee weer een mooie grasmat te laten ontstaan. Thatcheater is een speciaal mengsel van nuttige schimmels en bacteriën. Dosering: 5 tot 6 kg per 100 m 2 verpakt per 10 en 25 kg Caviar NK % fulvine- en 15% aminozuren special meststof Op arme bodems of extra vroege start in het voorjaar en bij inzaai. Met fulvine voor snellere voeding opname. Dosering: 3 tot 5 kg per 100 m 2 verpakt per 20 kg

16 Meststoffen algemeen BioBasis NPK MgO verrijkt met diverse micro-organismen Organische universele meststof voor heesters, vaste planten en bomen. Bevat diverse Mycorrhizae en bacteriën die o.a. fosfaat vrijmaken. Geeft sterke planten, rijke bloei, een goede uitstoeling en betere beworteling. Dosering: 7 tot 10 kg per 100 m 2 verpakt per 10 en 25 kg BioHaag NPK MgO verrijkt met Mycorrhizae Specifiek voor hagen, bevat o.a. specifieke Mycorrhizae voor de beuk. Bevordert de aanslag en beperkt de uitval bij beuk, haagbeuk, taxushagen en coniferen. Ook voor onderhoud bemesting. Dosering: 6 tot 10 kg per 100 m 2 verpakt per 10 en 25 kg Agrimix NPK MgO allround meststof Allround meststof voor vaste planten en bomen, voor grondgebonden teelten onder glas (bv radijs, chrysant, freesia enz.) en volle grond buiten. Ook zeer geschikt als onderhoudsbemesting in de openbare ruimte. Dosering: 7 tot 10 kg per 100 m 2 Greenroof Sedum-mix NPK MgO + koolstof sedum en andere beplanting, verrijkt met bacteriën Meststof voor sedum(daken). Sedum vraagt om rustige groei, voldoende sporenelementen en verdringing van mos. Deze mix bevat extra kali en koolstof. Hierdoor wordt mos beperkt, uitstoeling en stevigheid bevordert. Dosering: 5 tot 7 kg per 100 m 2 VaBomix 1 NPK MgO allround meststof Complete organische meststof voor vaste planten en heesters. De meststof zorgt voor goede voorraad bemesting en directe groei. Ook goed toepasbaar op sportvelden. Dosering: 6 tot 10 kg per 100 m 2 VaBomix 2 NPK MgO (najaars)meststof (Najaars)meststof of bij kali tekorten. Voor gazon, border, bloembollen en kwekerijen. Bevat extra kali voor kleur, stevigheid, afharding naar de winter toe, of bij vruchtdragende gewassen voor stevigere, smaakvollere vruchten. Kan het hele jaar gebruikt worden. Dosering: 5 tot 8 kg per 100 m 2

17 Meststoffen enkelvoudig Stikstof-mix N 12 stikstof meststof Een organische stikstofmeststof. Te gebruiken in situaties waar extra stikstof noodzakelijk is voor extra kleur en groei. Komt snel vrij en geeft direct effect op het gewas. Dosering: 5 tot 8 kg per 100 m 2 verpakt per 20 kg Fosfaat-mix NPK fosfaat meststof Vooral voor bodems met fosfaat gebrek. Stimuleert de wortelvorming, heft fosfaat tekorten op, komt snel vrij en werkt langdurig. Dosering: 5 tot 8 kg per 100 m 2 Vinassekali NPK kalimeststof Heft kali tekorten op, geeft meer smaak aan vruchten en een betere afharding van het gewas. Dosering: 3,5 tot 7 kg per 100 m 2 Sti-ka-mix NPK stikstof-kali meststof Organische stikstof - kali meststof in mooie, goed strooibare korrel. Dosering: 5 tot 8 kg per 100 m 2 Optie-Spore speciale sporenelementen mix o.a. Mn + Fe Organische meststof die bestaat uit voornamelijk sporenelementen met extra ijzer en mangaan. Mooie en goed strooibare korrel. Heft tekorten op, geeft kleur, stevigheid en weerstand. Dosering: 5 tot 12 kg per 100 m 2 verpakt per 10 kg Kieseriet 25% MgO magnesium meststof Kieseriet wordt toegediend bij planten waar de bladkleur een belangrijke rol speelt (bladhoudende struiken, hagen, gazons). Stimuleert de vorming van bladgroen, heft magnesium tekorten op en komt snel vrij. Dosering: 3,5 tot 7 kg per 100 m 2

18 Meststoffen, eko-teelt Mixen specifiek voor de ecologische teelt Deze met zorg samengestelde mixen voldoen aan de Europese wetgeving voor de eko-teelt. ECO groei NPK MgO ECO-mix Organische meststof voor vaste planten en boomkwekerijen die zorgt voor snelle groei en voorraad bemesting. De toegevoegde magnesium zorgt voor extra kleur en aanmaak van chlorofyl. Dosering: 5 tot 10 kg per 100 m 2 ECO bloei NPK MgO ECO-mix Voor planten met een hoog kaligebruik (bv aardbeien, bramen, frambozen) of op gronden waar het kali gehalte erg laag is. Indien meer kali nodig is kan ook vinassekali ingezet worden. In de nazomer/herfst ontstaat er bij vaste planten, fruitgewassen en heesters meer behoefte aan kali en minder aan stikstof. Dosering: 5 tot 8 kg per 100 m 2 ECO neutraal NPK MgO ECO-mix De complete allround organische meststof voor vaste planten en boomkwekerijen die zorgt voor een goede voorraad bemesting en tevens directe groei. De toegevoegde magnesium zorgt voor extra kleur en aanmaak van chlorofyl. Werkt langdurig, tot 4 maanden. Dosering: 5 tot 10 kg per 100 m 2 ECO PL mix NPK MgO ECO-mix 100% plantaardige meststof voor alle gewassen. Zorgt voor een goede voorraad bemesting en tevens directe groei. De toegevoegde magnesium zorgt voor extra kleur en aanmaak van chlorofyl. Werkt tot 4 maanden. Dosering: 6 tot 12 kg per 100 m 2 BioLite speciaal gesteentemeel Biolit is zeer fijn gemalen lava (0-1 mm. Het bevat een hoge concentratie aan silicium, kalk, magnesium en sporenelementen. Het is speciaal geschikt voor de verbetering van de structuur en versterkt het gewas. Dosering: 5 tot 8 kg per 100 m 2 Andere producten voor de eko-teelt zijn: Lithovit, Spovit, Biolasse, BioMino, Korect, BioBodem, Stikstof-mix (bloedmeel), Fosfaat-mix (beendermeel), vinassekali, kieseriet, basalt, bentoniet en zeoliet.

19 Kalkmeststoffen Innogreen Korrelkalk natuurlijke kalk Deze jonge, milde cocolieten kalksoort corrigeert de zuurgraad van de bodem: het verhoogt de ph, en kan gedurende het hele jaar ingezet worden. Innogreen korrelkalk is een natuurlijke kalk welke goed strooibaar is en gemakkelijk uiteenvalt. Kan samen met onze meststoffen worden gestrooid. ZBW: 53. Dosering: 5 tot 15 kg per 100 m 2 Innogreen maerl kalk natuurlijke kalk Zeewierkalk is rijk aan magnesium en sporenelementen. Vormt de ideale aanvulling van het NPK menu van elke plant. Ontzuurt de bodem. Kan gebruikt worden in de siertuin, de moestuin, evenals op het gazon. Werkt rustig en langdurig. Geen bekalking uitvoeren bij zuurminnende planten. ZBW: 52. Dosering: 5 tot 15 kg per 100 m 2 verpakt per 5 en 25 kg Gipskalk in korrelvorm NPK CaO voor o.a. kleigrond Het product Gipskalk is gekorreld en van organische oorsprong. De calciumverbinding is op basis van sulfaat en geeft geen verhoging van de zuurgraad (ph) van de bodem, zeer geschikt voor bodems met hoge ph. Kan samen met onze meststoffen worden gestrooid. Dosering: 5 tot 15 kg per 100 m 2 verpakt per 10 en 25 kg Potgrond Innogreen Hoveniers potgrond A-kwaliteit potgrond Kwalitatief hoogwaardig substraat met voldoende grove delen welke zorgen voor de toevoer van lucht en afvoer van vocht om zo een optimaal resultaat te garanderen. Naast de basiscomponenten, bestaande uit veen, cocos en compost, bevat deze potgrond organische voeding en is verrijkt met micro-organismen. Toepassing: in plantenbakken, het op- en verpotten van vaste planten en heesters. zakken van 40 ltr. verpakt per pallet à 70 stuks Innogreen is tevens dealer van Culvita potgronden. Met een grote diversiteit aan potgrondproducten speelt Culvita in op vragen uit de markt. Culvita onderschrijft dezelfde kernwaarden als Innogreen: hoogwaardige kwaliteit, gebruikersgemak en effectiviteit.

20 Vloeibare meststoffen Om gericht te kunnen bijvoeden en om in een teelt te kunnen bijsturen heeft Innogreen een serie van vloeibare meststoffen in het pakket. Met het gebruik van deze middelen is het mogelijk om de teelt naar behoefte te voorzien van een impuls voor groei, bloei of te activeren na stress. Lithovit Ca, Mg, en CO2 bladmeststof, schimmels Lithovit is een Ca, Mg, en CO 2 bladmeststof die met succes zowel buiten als onder glas gebruikt kan worden. Het bestaat uit calciumcarbonaat aangevuld met veel belangrijke sporenelementen. Dosering: algemeen advies 20 gram op 10 liter water wekelijks spuiten over het gewas. 2 à 3 keer herhalen. Greenleaf NPK fulvine- en aminozuren verpakt per 1, 5 en 10 kg (blad)meststof voor kleur, groei en weerstand Natuurlijke meststof gebaseerd op fulvine, aminozuren en melasse. Kan worden gecombineerd met zeewier. Voor een vroege start, bij stress, na snoei enz. wateroplosbaar. Stimuleert fotosynthese, werkt snel. Dosering: spuiten 30 ml per 10 liter, gieten 50 ml op 10 liter water per 10 m 2. Herhalen na 2-4 weken. BioLasse NPK verpakt per 5 ltr sporenelementen voor kleur en vrucht Meststof met suikers, kali en planteigen sporenchelaten. Voor stimuleren van de knopvorming, bloei, kleur en vruchtvorming en versteviging van de celwanden. BioLasse geeft direct kleur op het gewas en plantstress wordt opgeheven. Niet toedienen via druppelsysteem of bij water recirculatiesysteem (organisch product). Dosering: algemeen advies 50 tot 150 ml per 10 ltr water. Minimaal 5 liter per hectare. BioMino N 9 verpakt per 5 en 20 ltr. stikstof bijmesting Stikstofhoudende meststof op basis van eiwitten, voor groei, aanmaak bladgroen en activering van slapende ogen. Toepassen bij vaste planten, hagen en snelgroeiende gewassen in vegetatieve fase. Niet toedienen via druppelsysteem of bij water recirculatiesysteem (organisch product). Dosering: algemeen advies 100 ml per 10 liter water. Minimaal 5 liter per hectare. Greenroof subfeed NPK zeewier verpakt per 5 en 20 ltr. voor dak en gevel beplantingen Algemene (bij)meststof voor alle substraatteelten, daktuinen en voor extra groei en kleur op sport en golfvelden. Geeft meer weerstand en wortelontwikkeling. Deze meststof bestaat uit macro-elementen zoals NO 3, H 2 PO 4, NH 4, K, B, Cu en Mo Ca, micro-elementen in direct opneembare chelaatvorm. Dosering: algemeen advies 100 ml per 10 liter water. Minimaal 2,5 liter per hectare. Regelmatig herhalen. verpakt per 5 en 20 ltr.

21 Vloeibare meststoffen Tree-Fit basis NPK aan- en verplant van bomen Tree-Fit basis wordt toegepast bij het aan- en verplanten van bomen en heesters en daar waar bestaande bomen in zodanig schrale grond(of bomenzand) staan dat er ondersteunend voeding gegeven dient te worden. Tree-Fit basis bespoedigt de groei, voorkomt gebreksziekten, geeft kleur en groei. Dosering: algemeen advies 50 tot 150 ml per 10 liter water, herhalen na 4 weken. verpakt per 20 ltr. Tree-Fit speciaal NPK humus- en fulvinezuren aan- en verplant van bomen Tree-Fit speciaal wordt toegepast bij recentelijk aan- en verplante bomen en heesters. Het bespoedigt de groei, geeft kleur en activeert bodemleven en de aanmaak van haarwortels. Tree-Fit speciaal vergroot de vitaliteit en versterkt de weerstand tegen schimmels. Slapende ogen worden geactiveerd. Dosering: algemeen advies 50 tot 150 ml per 10 liter water, herhalen na 4 weken. verpakt per 20 ltr. Onkruid, mossen & aanslag Mosvrij Bio NPK 1,5-0-6 mossen in gazon Mosvrij-gazon Bio is een vloeibare organische meststof op basis van plantextracten en heeft een indirecte werking tegen mos in gazon. Toe te passen vanaf 10 C, van maart t/m september. Werkt direct. Dosering: algemeen advies 1 liter mengen met 9 liter water, herhalen indien nodig. Vuilvrij Bio verpakt per 5 ltr. organische aanslag reiniger Vuil-vrij Bio is een natuurlijke oppervlakte reiniger op basis van plantextracten en enzymen. Spaart mossen en algen niet. Toe te passen vanaf 10 C, van maart t/m oktober. Reinigt snel en effectief. Dosering: algemeen advies 1 liter mengen met 3 liter water, herhalen indien nodig. Cito Global Herbicide * verpakt per 5 ltr. onkruid CITO is een niet selectief onkruid- en mossenbestrijdingsmiddel voor professioneel gebruik op permanent onbeteeld terrein. Eenjarige onkruiden met een klein wortelgestel sterven volledig af. Nabehandelingen zijn noodzakelijk, met name bij meerjarige onkruiden. Lees altijd eerst het volledige etiket. Dosering: algemeen advies 1 liter mengen met 3 liter water, herhalen indien nodig. *Alleen nog toe te passen in verpakt per 5, 10, en 20 ltr. de uitzonderingsgebieden.

22 Biostimulatoren Spovit plantversterkend middel op basis van zeewier Spovit bestaat uit een extract van bruine zeealg (Ascophyllum nodosum). Het versterkt het afweersysteem, heft stress op, voorkomt tekorten aan sporenelementen en bevordert de opname van nutriënten. Spovit bevordert het rijpingsproces en de vruchtzetting. Het bevat o.a.: zwavel, calcium, magnesium, ijzer, mangaan en koper. Fytohormonen: auxine, gibberelline, cytokinine en betaine. Dosering: algemeen advies 20 tot 40 ml per 10 liter water wekelijks spuiten of gieten. 2 à 3 keer herhalen. Fulvine verpakt per 5 en 20 ltr. fulvinezuren Groei- en weerstandsstimulator, met name preventief inzetbaar als remmer van schimmels en virussen. Het bevat meer dan 70 unieke en zeer hoogwaardige micro-elementen. Fulvine is mengbaar met meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Dosering: algemeen advies 50 ml per 10 liter water wekelijks spuiten of gieten. 2 à 3 keer herhalen. GreenRoots verpakt per 5 en 20 ltr. wortelstimulator Wortelstimulator voor aanmaak van haarwortels bij bomen, jong gewas, stekken en nieuw aangelegde gras- (sport) velden. GreenRoots bevat vitamine C, B1, en E, humus zuren, aminozuren en zeewierextract. Door deze samenstelling ontstaat een unieke mix van ingrediënten die de plant nodig heeft voor wortelontwikkeling. Dosering: algemeen advies 50 ml per 10 liter water wekelijks gieten. 2 à 3 keer herhalen. Yuccaflow verpakt per 5 en 20 ltr. natuurlijke uitvloeier Deze natuurlijke uitvloeier is van buitengewone kwaliteit en effectiviteit. Het is een natuurlijk middel op basis van Yucca-extract (Sarsaponin Schidigera). YuccaFlow verlaagt de oppervlaktespanning van het water drastisch. In combinatie met insecticide, fungicide of bladmeststoffen geeft het een veel betere bladbedekking, waardoor met een lagere dosering kan worden volstaan en de werking wordt bevorderd. Dosering: algemeen 50 ml per 10 liter water wekelijks spuiten. 2 à 3 keer herhalen. verpakt per 5 en 20 ltr.

23 Biologische bestrijding Xentari middel tegen rupsen Xentari is een biologisch preparaat gebaseerd op sporen van de bacterie Bacillus thuringiensis var. kurstaki (Bt) en heeft een actieve werking tegen diverse rupsen van vlinders en motten. Dosering: 10 gram middel per 10 liter water. Bespuiting na een week herhalen. Korect NPK met Fe en Si verpakt per 1 kg speciaal bladmeststof, schimmelwerend Korect is een product dat, door zijn unieke samenstelling, de plant voedt en minder gevoelig maakt voor schimmels. Korect bestaat uit o.a.: silicium, ijzer, koper, yucca extract en calcium. Het zorgt voor de stevigheid en de opbouw van cellen, celmembranen en celwanden. Hierdoor weert het schimmel aantastingen. Dosering: algemeen advies 50 ml per 10 liter water maandelijks spuiten over het gewas. E-Mix NPK verpakt per 5 en 20 ltr. verdrijft emelten, engerlingen en larve taxuskever Meststof op basis van plantextracten en organische voedingsstoffen. De plantextracten zorgen voor verdrijving van diverse (bodem)insecten waaronder engerlingen en emelten. Hierdoor stopt de wortelvraat en verdwijnen tevens de vogels. E-mix is op basis van zeolieten en verrijkt met een extreem sterke mix van plantenextracten. Het heeft een duurwerking van ongeveer 2-3 maanden. Naast E-mix dient ook organische bemesting uitgevoerd te worden om nieuwe (wortel) groei te stimuleren. Gebruik hiervoor fosfaat mix. Na het strooien regelmatig beregenen verdient aanbeveling. Dosering: 1,5 tot 3 kg per 100 m 2 per strooibeurt. verpakt per 5, 10 en 20 kg WeevilGrip taxuskeverval De WeevilGrip plaats je eenvoudig rond de stam of tussen de haag, vlak boven of op de grond. De val is te combineren met een speciale lokstof (Weevil Lure) waarmee de vangkans vergroot wordt. De kevers zullen zich in de val gaan verschuilen wanneer het dag wordt. Op dat moment kan de val verwijdert worden en de kevers eruit geschut. Hang de val terug om nieuwe kevers te vangen. Start hiermee in maart.

24 Nuttige insecten Adalia Adalia bipunctata is een inheems lieveheersbeestje. De larven worden in de openbare ruimte, sierteelt, fruitteelt en groenteteelt gebruikt als natuurlijke vijanden in de strijd tegen bladluizen. Adalia is erg vraatzuchtig en kan gebruikt worden tegen verscheidene bladluissoorten. Speciaal voor toepassing in openlucht wordt een juten zakje meegeleverd, zodat de larven makkelijker in bomen en struiken kunnen worden uitgezet. Gebruiksaanwijzing: Zet de larven in het midden van bladluishaarden uit voordat deze te omvangrijk worden. Larven onmiddellijk na ontvangst uitpakken. Ze kunnen maximaal 1 à 2 dagen in de koelkast bewaard worden bij 8 à 10 C. Hang de meegeleverde juten zakjes in de boom. Uitzetten van de Adalia larven gebeurt vanaf mei/juni preventief en daarna vooral in de bladluishaarden. De advieshoeveelheid Adalia voor een boom met een stamdomtrek van ongeveer 30 cm is ongeveer 200 stuks. In bomen met een stamomtrek van 50 cm kan men het beste 400 larven uitzetten ter hoogte van de kruin. In hagen en heesters ongeveer 100 larven per 6 m2 Deze aantallen zijn indicatief; de exacte hoeveelheid Adalia's wordt afhankelijk van de bladluispopulatie vastgesteld.

25 Nuttige insecten Adalia systeem tegen bladluizen Adalia bipunctata is een inheems lieveheersbeestje. De larven worden ingezet in de openbare ruimte (hoveniers en gemeenten) sierteelt, fruitteelt en groenteteelt als natuurlijke vijand in de strijd tegen bladluizen. Speciaal voor toepassing in openlucht wordt een juten zakje meegeleverd, zodat de larven makkelijker in bomen en struiken kunnen worden geïntroduceerd. Gebruik voor bomen 1 zakje (met 100 stuks) per 25 cm diameter van de stam, maximaal 3 zakjes per boom. verpakt per 100 voor m 2 Chrysop systeem tegen bladluizen Chrysoperla carnea (gaasvlieg larve) ter bestrijding van bladluizen en in mindere mate vele andere soorten plaaginsecten, zoals witte vlieg, trips en vlindereieren. Verpakking: 500 ml. fles. Inhoud: 1000 larven (2e stadium) in boekweitdoppen. Ook in bulkverpakking leverbaar in emmer met gaasvlieglarven. Dosering: 10 stuks per m 2. verpakt per 1000 voor 100 m 2 Cryptolaemus systeem tegen wolluis Wolluis behoort tot de moeilijkst te bestrijden plagen in de kas. Hun lichaam is bedekt met witte wasachtige draden die ervoor zorgen dat een chemische bestrijding vaak weinig succesvol is. Het kevertje (Cryptolaemus montrouzieri) heeft zich echter gespecialiseerd in het opruimen van wolluis populaties. Verpakking: bakje van 600 ml. met adulten. verpakt per 500 voor 2 tot 10 m 2 Encarsia systeem tegen kaswittevlieg Kaswittevlieg is een plaag die vele kasteelten bedreigt. Met de sluipwesp (Encarsia formosa) beschikt u over een praktisch en economisch biologisch bestrijdingsmiddel om de witte vlieg populatie klein te houden. Encarsia formosa wordt op een groot aantal groente- en sierteeltgewassen in kassen uitgezet ter bestrijding van de kaswittevlieg. Verpakking: 10 kartonnen strippen met 5 kaartjes in folie in doosje. Inhoud: geparasiteerde wittevliegpoppen, waar sluipwespen uitkomen voor 3 tot 10 m 2 Phytoseiulus systeem tegen spint onder glas Spint is een plaag die weinig kasteelten spaart. Vooral bij droog en warm weer kan een populatie spintmijten razendsnel toenemen. Sinds vele jaren wordt spint met succes door de roofmijt (Phytoseiulus persimilis) bestreden. Phytoseiulus kan op allerlei groenten- en sierteeltgewassen in kassen worden toegepast. Verpakking: fles van 100 ml. of 500 ml. met doseerdop. Inhoud: adulten (ook mogelijk) in houtsnippers voor 2 tot 10 m 2

26 Nuttige insecten rozenkever meikever Nematoden tegen engerlingen, o.a. larven van de Rozenkever (Phylloperetha horticola) De larven van de rozenkever eten eerst dood organisch materiaal en schakelen daarna over op haarwortels en zelfs op alle wortels. Het gras kan bij een zware aantasting helemaal los komen te liggen. De larven (engerlingen) zijn wit met doorzichtig achtereind, hebben een duidelijke bruine kop en 6 poten. Hun lichaam houden ze gekromd. De engerlingen overwinteren in de grond. In mei verpoppen ze tot rozenkevers. Er zijn ook engerlingen van andere kevers. Dat kunnen larven zijn van de mei-, juni- of sallandkever. In gazons is het voor 90% de engerling van de rozenkever. Bestrijden kan met nematoden (aaltjes). Taxuskever (gegroefde lapsnuitkever / Otiorhynchus sulcatus) Zwart, met gele vlekjes op het lichaam. De lengte is 9-11 mm. De kever geeft schade aan bladeren, karakteristiek zijn de ronde happen uit de bladrand. De kevers zijn s nachts actief en houden zich overdag op in de bodem. Bij de larve van de taxuskever zijn poten afwezig. De meest aangevreten gewassen zijn: Taxus, Rhododendron, Euonymus, Viburnum, Astilbe, Sedum, Primula, Thuja, Picea, Fragaria, Camelia, Azalea en Huechera. Gebruiksaanwijzing nematoden Gebruik 2 liter oplossing per m². Eventueel aanwezige filters en spuitdoppen moeten een minimale opening hebben van 1 mm. Water toevoegen en roeren, zodat een geconcentreerde suspensie ontstaat. Overvloedig nagieten met water om een goede indringing van de nematoden te bevorderen. Binnen 30 minuten toedienen. Minimaal 14 dagen de bodem vochtig houden. Minimale temperatuur bodem 8 graden Celsius. Niet bij zonlicht toepassen.

27 Nuttige insecten Aaltjes (nematoden) Heterorhabditis bacteriophora (B-Green) tegen larven taxuskever en engerlingen (o.a. rozenkever) B-Green staat garant voor een snelle, biologische bestrijding van de larven van taxuskever in container- en volle grondteelten en voor de bestrijding van engerlingen in de volle grond. Het is raadzaam bij toepassing minimaal 2 liter oplossing te gebruiken per m². verpakt voor 10, 100, of 1000 m 2 Aaltjes (nematoden) Phasmarhabditis hermaphrodita tegen naaktslakken Phasmarhabditis-System staat borg voor een effectieve biologische bestrijding van naaktslakken, die schadelijk zijn in land- en tuinbouwgewassen. verpakt voor 100 m 2 Aaltjes (nematoden) Steinernema feltiae tegen larven varenrouwmug Het Steinernema-System biedt de ideale, biologische oplossing voor de bestrijding van varenrouwmug. De nematoden pakken snel en effectief de larve van de varenrouwmug aan. verpakt voor 100 m 2 Aaltjes (nematoden) Steinernema carpocapsae tegen emelten (langpootmug) Carpocapsae-System biedt de ideale, biologische oplossing voor de bestrijding van schadelijke nachtuilen, Duponchelia, langpootmuggen en diverse keverlarven. Afhankelijk van het voor- komen van de plaag kunnen er blad- en bodembehandelingen worden toegepast. verpakt voor 100 m 2 E-mix NPK verdrijft emelten, engerlingen en larve taxuskever Meststof met plantextracten NPK E-mix bevat plantextracten en organische voedingsstoffen. De plantextracten zorgen voor verdrijving van diverse (bodem)insecten waaronder engerlingen en emelten. Hierdoor stopt de wortelvraat en verdwijnen tevens de vogels. E-mix is op basis van zeolieten en verrijkt met een extreem sterke mix van plantenextracten. Het heeft een duurwerking van ongeveer 2-3 maanden. Naast E-mix dient ook organische bemesting uitgevoerd te worden om nieuwe (wortel) groei te stimuleren. Gebruik hiervoor Beendermeel extra. Na strooien regelmatig beregenen verdient aanbeveling. Dosering: 1,5 tot 3 kg per 100 m 2 per strooibeurt. verpakt per 5, 10 en 20 kg

28 Graszaad Alle mengsels leverbaar, ook bermen, dijken, bloemen en weide mengsels. Sport en Speel Een sterk mengsel voor speelgazons! Bevat o.a. zeer fijn bladig Engels raaigras. Dit raaigras is uitstekend bestand tegen kort maaien. Een dichte zode die goed presteert onder droge omstandigheden. Schade herstelt snel. Sport en Speel heeft een snelle kieming en vestiging. Sier en schaduw Voor mensen die de sierwaarde van het gazon op hoog niveau willen brengen en voor plaatsen waar veel schaduw is. Niet geschikt voor zware betreding. Dankzij roodzwenkgras wordt snel een dichte zode gevormd. De gebruikte rassen kunnen goed tegen droogte en verdragen kort maaien prima. Sportveld SV 7 Mengsel voor de aanleg en het herstel van sportvelden. Het gras kan tegen zware en frequente bespeling. SV 7 heeft een uitzonderlijk herstellingsvermogen en een zeer goede wintervastheid. Door zijn snelle kieming en vestiging vormt SV 7 vlot een dichte zode. De gebruikte rassen kunnen zeer goed tegen vaak maaien. Weidemengsel BG 4 super Mengsel van Engels raaigras en Timothee. Timothee geeft smakelijkheid en is ongevoelig voor kroonroest en is wintervast. BG 4 super zorgt voor veel en smakelijk gras en levert meer structuur aan ruwvoer. Door de Timothee is de eerste snede van goede productie en kent een lange levensduur. Te gebruiken op vrijwel alle gronden. Bloemenmengsels Hoeveel graszaad heeft u nodig voor uw gazon, recreatieveld of openbaar groen? - machinale inzaai: 1,5-2 kg per 100 m 2 - handmatige inzaai: 2-3 kg per 100 m 2 - doorzaai: 1-2 kg per 100 m 2 Wat is er nu leuker dan een veld wildbloemen die ook nog eens goed zijn voor bijen en vlinders? Met een wildbloemenbloemenmengsel is dit te creëren! Makkelijk in verwerking en met een kleurrijk resultaat dat de biodiversiteit stimuleert. Of het gaat om een border in een particuliere tuin, een stuk grond onder een insectenhotel, braakliggend stuk land of een berm in het openbare groen, er is altijd een geschikte oplossing te vinden. Eénjarig of meerjarig, we leveren diverse mengsels voor die geschikt zijn voor alle grondsoorten. Daarnaast hebben we voor specifieke gronden of situaties mengsels op maat. Wij helpen u graag bij uw keuze.

29 Specialties met Mycorrhizae Planttabletten meststof tabletten met Mycorrhizae Organische voedingstabletten voor alle soorten planten. Zowel voor in pot als bij bomen in stedelijk gebied. Slow release (3-6 mnd.) in combinatie met mycorrhizae. Hierdoor ontstaat een betere opname van voedingsstoffen en een stevigere plant. Ook stressbestendigheid neemt toe. (tabletten in diverse formaten leverbaar) De tabletten bevatten tevens humus- en aminozuren, zeewier, vitamine C, B1 en E. Mycorrhiza A kruidachtige gewassen Betreft een speciale mix van endomycorrhizae die geschikt zijn om een symbiose aan te gaan met vaste planten, gras en andere kruidachtige gewassen. Door het gebruik van diverse soorten mycorrhiza is de kans op succes groot. De mix kan door grond gemengd worden of worden aangegoten. Van belang bij toepassing is contact met de wortels maken en de kiemomstandigheden te optimaliseren voor de spore om te kunnen kiemen. Bevat: Glomus sp., Gigaspora, humuszuren, aminozuren, zeewier, algen, vitamine C en B1. Dosering: algemeen advies; mengen met grond of aangieten. Na oplossing, binnen 12 uur toepassen 75 gram per 80 ltr. grond, of per 60 ltr. water, 500 gram per 1-2 m3 grond of per 400 ltr. water (±200 m2). Voor injecteren: 5 ltr. bij kluitdiameter 0/40, 10 ltr. bij kluitdiameter 40/60 en 20 ltr. bij kluitdiameter 60/80. Mycorrhiza B verpakt per 500 gram bomen en heesters Speciale mix van ectomycorrhizae die geschikt zijn om een symbiose aan te gaan met bomen en heesters. De mix kan door de grond gemengd worden of worden aangegoten. Van belang bij toepassing is contact met de wortels maken en de omstandigheden voor de sporen te optimaliseren zodat ze goed kunnen ontwikkelen. Om die reden gebruiken we diverse draagstoffen. Sommige ectomycorrhiza schimmels hebben een wijd waardplantspectrum: Amanita muscaria bij een groot aantal (loof) bomen, Cantharellus cibarius bij loof- en naaldbomen, Laccaria laccata en Pislothus tinctorius bij talloze boomsoorten, anderen hebben een heel beperkte waardplantreeks: Suillus grevillei groeit alleen bij Larix. Bevat: Pisolithus sp., Rhizopogonsp., Glomus sp., Sleroderma sp.,laccaria sp., humuszuren, aminozuren, zeewier, algen, vitamine C en B1. Dosering: zie Mycorrhiza A Mycorrhiza G verpakt per 500 gram grassen Speciale mix van endomycorrhizae die geschikt zijn om een symbiose aan te gaan grassen. De mix kan direct met het zaad gemengd worden of aan de grond toegevoegd. Bevordert vestiging en stimuleert vaste/overblijvende grassen. Vergroot wortelmassa, voedselopname en geeft een grotere droogtetollerantie. Het gras wordt minder vatbaar voor ziekten en herstelt sneller. Mycorrihiza G bevat 8 soorten van endomycorrhiza schimmels, groei-bevorderende bodemschimmels en bacteriën. verpakt per 250 gram voor 500 m2

30 Bemestingsschema Innogreen Alle doseringen zijn in kg per 100 m2 Gazon algemeen Wanneer? Product Dosering januari / april Kalk 5 tot 8 kg maart / apri GrasZó 8 tot 10 kg juni / juli GrasZó 7 tot 8 kg september / november VaBomix 2 5 tot 8 kg Gazon schaduw/mos Wanneer? Product Dosering januari / april Kalk 8 tot 10 kg maart / april Mosvrij gazonmix 8 tot 10 kg juni / juli Mosvrij gazonmix 7 tot 8 kg september / november VaBomix 2 5 tot 8 kg Gazon robotmaaier Wanneer? Product Dosering januari / april Kalk 8 tot 10 kg maart / april Robogazonmix 8 kg mei / juni Robogazonmix 5 kg juli / augustus Robogazonmix 5 kg september / november VaBomix 2 5 tot 8 kg Gazon aanleg Methode Product Dosering zaaien BioBodem 8 kg GrasZó 5 kg of Repairmix 5 kg graszoden BioBodem 5 kg Sedum (dak) Wanneer? Product Dosering maart / april Sedum-mix 5 tot 7 kg juni / juli Sedum-mix 5 kg Vaste planten en heesters Wanneer? Product Dosering januari / april Kalk 5 kg maart / mei BioBasis 8 tot 10 kg juni / juli BioBasis 5 tot 8 kg september / november VaBomix 2 5 tot 8 kg Bomen en hagen Wanneer? Product Dosering januari / april Kalk 5 kg maart / mei BioHaag 8 tot 10 kg bladhoudende hagen + Kieseriet 3,5 kg juni / juli BioBasis 6 tot 8 kg september / november VaBomix 2 5 tot 8 kg Aanleg vaste planten / heesters Grondsoort Product Dosering kleigrond BioBodem 8 kg Basaltgruis 25 kg Kalk 5 kg Compost * 60 ltr. / 10 m 2 zandgrond BioBodem 10 kg Beendermeel extra 3,5 kg Bentoniet 20 kg Werk de genoemde producten door de toplaag (0-15 cm) heen vóór het zaaien of graszode leggen. Daarna standaard schema oppakken. Indien nodig bij kleigronden basaltgruis en bij zandgronden bentoniet doorwerken. Kalk 5 kg Compost 60 ltr. / 10 m 2 Werk de genoemde producten door de toplaag (10-25 cm) een vóór de aanplant. Daarna standaard schema volgen. Compost in dat geval vanaf het 2e jaar toepassen. Bij aanplant kan ook gekozen worden voor Innogreen Structuur-Actief of Structuur-Actief Rhodo.

De Eenheid zegt in dit document iets over de vorm van het product, vast / vloeibaar, en/of de toepassing per eenheid.

De Eenheid zegt in dit document iets over de vorm van het product, vast / vloeibaar, en/of de toepassing per eenheid. Document: Bestekteksten Datum: november 2018 Toelichting: Deze bestekteksten zijn ontwikkeld door t.b.v. het opstellen van bestekken voor het openbaar groen en andere projecten in de openbare ruimte. De

Nadere informatie

Advies Bodem Bemesting Producten overzicht. groengids

Advies Bodem Bemesting Producten overzicht. groengids Advies Bodem Bemesting Producten overzicht groengids Passie voor groen! Waar ligt de oorsprong van al die prachtige gazons, bomen, planten en bloemen waar wij vakgenoten zo gek van zijn? Juist, in de bodem.

Nadere informatie

Veel leesplezier! Bertus Stip, Hoveniersbedrijf Stip

Veel leesplezier! Bertus Stip, Hoveniersbedrijf Stip Het bodemboek aanleg en onderhoud van de tuin Voorwoord De grond in de tuin, wat moeten we daar nu weer mee? Misschien heeft u zichzelf deze vraag wel eens gesteld. Wij van Hoveniersbedrijf Stip stellen

Nadere informatie

Ziekten & plagen en nieuwe superhelden. Engerlingen van de meikever: (Melolontha melolontha )

Ziekten & plagen en nieuwe superhelden. Engerlingen van de meikever: (Melolontha melolontha ) groene gewasbescherming Ziekten & plagen en nieuwe superhelden Engerlingen Engerlingen van de rozenkever (Phyllopertha horticola) De jonge larven leven van humusachtig materiaal. tweede larvale stadium

Nadere informatie

Verzorging. Pireco. Delumbri. Ter voorkoming van wormenoverlast. Delumbri. Dosering en toediening. Samenstelling en werking

Verzorging. Pireco. Delumbri. Ter voorkoming van wormenoverlast. Delumbri. Dosering en toediening. Samenstelling en werking Ter voorkoming van wormenoverlast Wormen kunnen grote overlast bezorgen wanneer deze in te groten getale voorkomen in de land- en tuinbouw, tuinen en plantsoenen. Ook op sportvelden is het van belang om

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Onderscheidende product(ie) kenmerken van Bio-Trio 2

Inhoudsopgave. 1. Onderscheidende product(ie) kenmerken van Bio-Trio 2 Inhoudsopgave Document: Pagina: 1. Onderscheidende product(ie) kenmerken van Bio-Trio 2 2. Bio Spring NSE 18-0-3(+2)+12 4 3. Bio Allround NSE 10-4-6(+3)+12 6 4. Bio Pre-Seed NSE 10-10-0(+HF)+12 8 5. Bio

Nadere informatie

Bijeenkomst PN DA. Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV

Bijeenkomst PN DA. Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV Bijeenkomst PN DA Jongenelen oktober 2013 Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV Waarom een grondanalyse? Inzicht krijgen in de beschikbare voeding voor de plant; Hoofdelementen; Sporenelementen; ph van de

Nadere informatie

Het handige stappenplan van ECOstyle

Het handige stappenplan van ECOstyle Het handige stappenplan van ECOstyle 1 dag in de lente Spelende kinderen. Lekker languit zonnen. Ravotten met de hond. Een mooi, mosvrij gazon is heel wat waard. Het is immers de basis van uw tuin. ECOstyle

Nadere informatie

Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist

Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist Inhoudsopgave 1 Waarom is bemesten zo belangrijk? p5 Hoe vaak moet ik eigenlijk bemesten? p6 4 3 Wat is het

Nadere informatie

Optimale groei met medewerking van bodem, bodembiologie en bemesting. Wilma Windhorst Boomteeltcursus Vlamings BV

Optimale groei met medewerking van bodem, bodembiologie en bemesting. Wilma Windhorst Boomteeltcursus Vlamings BV Optimale groei met medewerking van bodem, bodembiologie en bemesting Wilma Windhorst Boomteeltcursus Vlamings BV 130116 Schimmelziekten algemeen Chemisch systeem: brandjes blussen Ziekte vinden middel

Nadere informatie

Ideale grond. Bodemleven. Bodemstructuur

Ideale grond. Bodemleven. Bodemstructuur Ideale grond Bodemleven Bodemstructuur Ideale grond Bodemleven Ideale grond Bodemleven KRINGLOOP Ideale grond Bodemleven Ideale grond Bodemleven Ideale grond Bodemleven Ideale grond Bodemleven Ideale grond

Nadere informatie

Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar

Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar 17-1- Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar BODEM De Bodem Van Groot naar Klein tot zeer klein 2 1 17-1- Bodemprofiel Opbouw van de bodem Onaangeroerd = C Kleinste delen = 0 en A Poriënvolume

Nadere informatie

Programma: Studiemiddag Klein- en Steenfruit

Programma: Studiemiddag Klein- en Steenfruit Programma: Studiemiddag Klein- en Steenfruit 1) Geïntegreerde gewasbescherming 2014 2) Selectieve gewasbescherming d.m.v. foggen 3) Mogelijkheden biologische bestrijding 4) Waarschuwings- en adviessystemen

Nadere informatie

Welkom bij de Groenstudieclub Midden Nederland. Het belang van een passende grond door Peter Meerwijk Innogreen

Welkom bij de Groenstudieclub Midden Nederland. Het belang van een passende grond door Peter Meerwijk Innogreen Welkom bij de Groenstudieclub Midden Nederland Het belang van een passende grond door Peter Meerwijk Innogreen Innogreen afzet: hoveniers, gemeenten, (boom)kwekerij, sport en golf producten & diensten

Nadere informatie

In een handomdraai een diepgroen gazon zonder mos en onkruid!

In een handomdraai een diepgroen gazon zonder mos en onkruid! Gazonwijzer In een handomdraai een diepgroen gazon zonder mos en onkruid! Onkruidbestrijder zorgt ervoor dat de meest voorkomende onkruiden, zoals klaver, boterbloem, paardebloem,, verdwijnen. Ijzerchelaat

Nadere informatie

PRIJS: 1,5 KG 7,50 10 KG 22,50

PRIJS: 1,5 KG 7,50 10 KG 22,50 TUINMEST Deze biologische meststof wordt gebruikt bij de bemesting van sierbladgewassen, boomkwekerijgewassen, balkonplanten en orangeriegewassen. Bevat gedroogde organische zeewieren. Bio-Tuinmest is

Nadere informatie

Bodem en bemesting Basis voor plantgezondheid Wilma Windhorst, VHG docentendag

Bodem en bemesting Basis voor plantgezondheid Wilma Windhorst, VHG docentendag Bodem en bemesting Basis voor plantgezondheid Wilma Windhorst, VHG docentendag 5-10-2017 Groeifactoren Klimaat Gewasbesch. biologisch Plantversterkers Gewasbesch. chemisch Bemesting Plantmateriaal Klimaat

Nadere informatie

Graszoden en Big Slabs

Graszoden en Big Slabs Graszoden en Big Slabs De periode van inzaai tot graszode neemt ongeveer anderhalf jaar in beslag. Dan is de zode sterk genoeg om geoogst te worden.. Welke periode van het jaar is de beste zaaitijd? Gedurende

Nadere informatie

Samenstelling en eigenschappen

Samenstelling en eigenschappen Samenstelling en eigenschappen Mest is onder te verdelen in kunstmest en natuurlijke mest. Natuurlijke mest is op zijn beurt weer onder te verdelen in mest van dierlijke herkomst en mest van plantaardige

Nadere informatie

GAZON ONDERHOUD. De graszoden zijn aangelegd, wat moet ik nu doen? 1

GAZON ONDERHOUD. De graszoden zijn aangelegd, wat moet ik nu doen?  1 GAZON ONDERHOUD De graszoden zijn aangelegd, wat moet ik nu doen? WWW.TUINENGRAS.NL 1 INHOUDSOPGAVE Premium graszoden... 2 De graszoden zijn aangelegd, wat moet ik nu?... 4 Maandelijks onderhoud... 8 Gazonvoeding...

Nadere informatie

ORGANISCH BODEMVERBETEREND

ORGANISCH BODEMVERBETEREND DCM VIVISOL - Stimuleert en diversifieert het bodemleven! Inbreng van het organisch bodemverbeterend middel DCM VIVISOL creëert de ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van een actief en gevarieerd

Nadere informatie

OVER ONS Hortiplantcare (HPC) is een vooruitstrevende onderneming gebaseerd op de ontwikkeling van nieuwe oplossingen en prducten die gewassen hogere

OVER ONS Hortiplantcare (HPC) is een vooruitstrevende onderneming gebaseerd op de ontwikkeling van nieuwe oplossingen en prducten die gewassen hogere PLANT CARE IN ITS ESSENCE WAAROM HORTIPLANTCARE GEBRUIKEN? Sterk geconcentreerde producten, en goedkoop in gebruik Alleen de beste natuurlijke grondstoffen Een uitgebalanceerd product programma voor de

Nadere informatie

Bodem en bodemverzorging

Bodem en bodemverzorging Bodem en bodemverzorging Compost en composteren Basisbemesting Basiscursus dl2. TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Vanavond Je eigen grond Soort, structuur, zorg Compost en composteren De natuurlijke

Nadere informatie

JE GAZON GEZOND EN STERK HANDIG INFOBOEKJE

JE GAZON GEZOND EN STERK HANDIG INFOBOEKJE JE GAZON GEZOND EN STERK HANDIG INFOBOEKJE GROEN DOET JE GOED De geur van vers gemaaid gras en zingende vogels. Het sproeien van het gras en het voldane gevoel van een strakke grasmat. Geniet van je gazon!

Nadere informatie

Bodemkunde. Datum: vrijdag 24 juni 2016 V 2.1. V3.1 V4.1

Bodemkunde. Datum: vrijdag 24 juni 2016 V 2.1. V3.1 V4.1 Bodemkunde Datum: vrijdag 24 juni 2016 V 2.1. V3.1 V4.1 Bodems en hun eigenschappen 3 Bodems en hun eigenschappen Opdracht: - Zoek op wat het bodemprofiel is waar je zelf woont / werkt / stage loopt 4

Nadere informatie

Bemesting kool en relatie tot trips.

Bemesting kool en relatie tot trips. Bemesting kool en relatie tot trips. Programma Nutri Growing concept Trips tabaci Bemesting kool Beheersing van trips in de teelt van kool. Bodemvruchtbaarheid Het vermogen van een bodem een gewas van

Nadere informatie

BEGRIPPEN. Grond en Bodem. Kuipers maakt in zijn boek Bodemkunde onderscheid.

BEGRIPPEN. Grond en Bodem. Kuipers maakt in zijn boek Bodemkunde onderscheid. BEGRIPPEN Grond en Bodem Kuipers maakt in zijn boek Bodemkunde onderscheid. GROND Het losse materiaal zo we dat aan de oppervlakte van de aardkorst aantreffen. BODEM De manier waarop gronddeeltjes, in

Nadere informatie

BLADMESTSTOFFEN. Biodiversiteit is een essentieel productiemiddel voor de land- en tuinbouw voor een natuurlijke bodemvruchtbaarheid.

BLADMESTSTOFFEN. Biodiversiteit is een essentieel productiemiddel voor de land- en tuinbouw voor een natuurlijke bodemvruchtbaarheid. BLADMESTSTOFFEN Conditieverbetering van de bodem door biodiversiteit om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren, dit om mindere gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Biodiversiteit is een essentieel productiemiddel

Nadere informatie

Het gebruik van gips in de fruitteelt

Het gebruik van gips in de fruitteelt Het gebruik van gips in de fruitteelt Inleiding Als voedingselement zorgt calcium voor stevige, lang houdbare vruchten. Calcium speelt daarnaast ook een belangrijke rol bij bodemstructuur en -vruchtbaarheid.

Nadere informatie

Chemievrije sportvelden: praktijkervaringen

Chemievrije sportvelden: praktijkervaringen 1 Chemievrije sportvelden: praktijkervaringen 2 Aan de slag met sportvelden De regelgeving en de organisatie Wetgeving Gemeentes Haaren, Helmond, Bladel (en Schijndel) Leertraject: informatie en kennis

Nadere informatie

Aandacht voor evenwicht in relatie tot plantgezondheid en weerbaarheid vanuit HNT

Aandacht voor evenwicht in relatie tot plantgezondheid en weerbaarheid vanuit HNT Aandacht voor evenwicht in relatie tot plantgezondheid en weerbaarheid vanuit HNT Vanuit HNT wordt met nieuwe aandacht gekeken naar het verband tussen de boven- en ondergrondse groeiomstandigheden, teeltsturing

Nadere informatie

Bodemvruchtbaarheid gezonde bodem, bodemverbetering en grondbewerking

Bodemvruchtbaarheid gezonde bodem, bodemverbetering en grondbewerking gezonde bodem, bodemverbetering en grondbewerking Kim Swinnen 0475/32.71.58 ksw@dcm-info.com Programma - Inleiding: filosofie DCM Naturapy - Bodemvruchtbaarheid - Hoe ingrijpen op een natuurlijke manier

Nadere informatie

Goede bemesting geeft gezonde planten

Goede bemesting geeft gezonde planten Goede bemesting geeft gezonde planten Door: HortiNova Opbouw van presentatie: Doel van gezonde bodem & plant Hoe groeit een plant? Hoe kan een plant ziek worden? Waarom moeten we bladgroen en wortels promoten

Nadere informatie

Thema Bodem en Bemesting Bron: Tuin en Landschap nr. 6a-2006

Thema Bodem en Bemesting Bron: Tuin en Landschap nr. 6a-2006 Thema Bodem en Bemesting Bron: Tuin en Landschap nr. 6a-2006 Hendrik Jans Inhoud: 1. Toen en nu 2. Groeivoorwaarden 3. Soorten bodemleven 4. Water en zuurstofhuishouding 5. Drainagesystemen 6. Werking

Nadere informatie

WEERBAAR Telen = Veerkracht in de plant brengen. Mijn naam: Eddo de Veer

WEERBAAR Telen = Veerkracht in de plant brengen. Mijn naam: Eddo de Veer WEERBAAR Telen = Veerkracht in de plant brengen Mijn naam: Eddo de Veer HOE? Begin met een goede bodem analyse Ik werk met de Bodem Balans Analyse Het gaat om de verhoudingen van de mineralen aan het complex

Nadere informatie

Thema Bodem en Bemesting Bron: Tuin en Landschap nr. 6a-2006

Thema Bodem en Bemesting Bron: Tuin en Landschap nr. 6a-2006 Thema Bodem en Bemesting Bron: Tuin en Landschap nr. 6a-2006 Hendrik Jans Inhoud: 1. Toen en nu 2. Wat moet je kennen en kunnen? 3. Soorten bodemleven 4. Water en zuurstofhuishouding 5. Drainagesystemen

Nadere informatie

meststoffen vloeibare bladmeststoffen groei door kennis

meststoffen vloeibare bladmeststoffen groei door kennis meststoffen 2013 vloeibare bladmeststoffen groei door kennis Foliplus Foliplus bladmeststoffen is een complete range van vloeibare meststoffen voor toepassing op het blad. CropSolutions heeft de beste

Nadere informatie

Tuinadvies. De Ceuster Meststoffen Bannerlaan 79 2280 Grobbendonk Tel.: 014-257 357 Fax: 014-25 73 51 voor annemie so on. Moestuin Moestuin Algemeen

Tuinadvies. De Ceuster Meststoffen Bannerlaan 79 2280 Grobbendonk Tel.: 014-257 357 Fax: 014-25 73 51 voor annemie so on. Moestuin Moestuin Algemeen Tuinadvies Moestuin De Ceuster Meststoffen Bannerlaan 79 2280 Grobbendonk Tel.: 014-257 357 Fax: 014-25 73 51 voor annemie so on Zuurgraad (ph) Zuurgraad van uw grond is 5,3 Streefwaarde: 6,8 Verhoog deze

Nadere informatie

Opbouw van presentatie: Plantsapmetingen verminderen teeltrisico s. Bemesting en productkwaliteit. Hoe groeit een plant?

Opbouw van presentatie: Plantsapmetingen verminderen teeltrisico s. Bemesting en productkwaliteit. Hoe groeit een plant? Opbouw van presentatie: INLEIDING: Doel / nut van gezonde bodem & plant Hoe groeit een plant? Wat doet de bodembiologie voor ons? Plantsapmetingen verminderen teeltrisico s Bemesting en productkwaliteit

Nadere informatie

ONDERHOUD VAN GAZON. WERKINGSDUUR: 3 maanden

ONDERHOUD VAN GAZON. WERKINGSDUUR: 3 maanden ONDERHOUD VAN GAZON Bij het opstellen van een bemestingsplan voor gazons raden we aan om een combinatie te maken van organische meststoffen met minerale meststoffen. Organische meststoffen zijn noodzakelijk

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving 2010 landbouw-breed CSPE KB minitoets bij opdracht 17

landbouw en natuurlijke omgeving 2010 landbouw-breed CSPE KB minitoets bij opdracht 17 landbouw en natuurlijke omgeving 2010 landbouw-breed SPE KB minitoets bij opdracht 17 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen

Nadere informatie

Willem Piet. Valse meeldauw Wat nu?

Willem Piet. Valse meeldauw Wat nu? Willem Piet Valse meeldauw Wat nu? Het preventief beheersen van ziekten en plagen Door het ondersteunen van het natuurlijk herstellend vermogen van bodem en gewas WAAR STAAN WE VOOR? ONZE MISSIE Het versterken,

Nadere informatie

GROW YOUR CROP TO THE LIMIT

GROW YOUR CROP TO THE LIMIT GROW YOUR CROP TO THE LIMIT H 2 0 B Ca P Fe S Mn K Ca Zn B N Mn Fe N Mo H 2 0 S K Zn H 2 0 Ca P Cu H 2 0 P S Zn N Fe Mo AGRONA GROUP Agrona is gespecialiseerd in waterbehandeling en het leveren van exclusieve

Nadere informatie

Werken aan bodem is werken aan:

Werken aan bodem is werken aan: DE BODEM ONDER EEN VRUCHTBARE KRINGLOOP Van knelpunten naar maatregelen Sjoerd Roelofs DLV 06-20131200 Werken aan bodem is werken aan: 1. Organische stof 2. Bodemchemie 3. Waterhuishouding 4. Beworteling

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving 2010 plantenteelt gesloten teelten CSPE KB minitoets bij opdracht 5

landbouw en natuurlijke omgeving 2010 plantenteelt gesloten teelten CSPE KB minitoets bij opdracht 5 landbouw en natuurlijke omgeving 2010 plantenteelt gesloten teelten CSPE KB minitoets bij opdracht 5 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1).

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Culterra. Sport Prills. Nieuw : Rho technologie. Special Prills

Inhoudsopgave. Culterra. Sport Prills. Nieuw : Rho technologie. Special Prills Inhoudsopgave Culterra 3 Sport Prills 4 Nieuw : Rho technologie 6 Special Prills 7 2 Culterra Het produceren van hoogwaardige organische meststoffen voor meer dan 70 jaar in één van de twee fabrieken in

Nadere informatie

Uitplanten: bodem, structuur, bodembiologie en bemesting. Hoe inboeten voorkomen? Wilma Windhorst Hovenierscursus Vlamings BV

Uitplanten: bodem, structuur, bodembiologie en bemesting. Hoe inboeten voorkomen? Wilma Windhorst Hovenierscursus Vlamings BV Uitplanten: bodem, structuur, bodembiologie en bemesting Hoe inboeten voorkomen? Wilma Windhorst Hovenierscursus Vlamings BV 130116 Voorbereiding aanplant Beplanting: visitekaartje van de gemeente, de

Nadere informatie

PHC Meststoffen. 100% plantaardig. Organic Plant Feed. We Grow Soil. De beste prestaties, natuurlijk.

PHC Meststoffen. 100% plantaardig. Organic Plant Feed. We Grow Soil. De beste prestaties, natuurlijk. PHC Meststoffen De beste prestaties, natuurlijk. 100% plantaardig Organic Plant Feed We Grow Soil. PHC Meststoffen PHC produceert en levert uitgekiende middelen om gezonde planten te kweken. Onze meststoffen

Nadere informatie

Aspergeteelt Organisch-minerale meststoffen en stimulans bodemleven

Aspergeteelt Organisch-minerale meststoffen en stimulans bodemleven www.dcm-info.nl Aspergeteelt Organisch-minerale meststoffen en stimulans bodemleven MINIGRAN FERTILISERS Natural Technology for Plant and Soil 2 Voor de productie van de organische en organisch-minerale

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving 2010 plantenteelt open teelten CSPE BB

landbouw en natuurlijke omgeving 2010 plantenteelt open teelten CSPE BB landbouw en natuurlijke omgeving 2010 plantenteelt open teelten CSPE BB minitoets bij opdracht 5 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef

Nadere informatie

Bodem en bodemstructuur

Bodem en bodemstructuur Bodem en bodemstructuur De basis voor een mooie tuin en beplanting! Wilma Windhorst, VHG docentendag 5-10-2017 Voorbereiding aanplant Tuin en beplanting : groen visitekaartje van bewoner, gemeente, wijk,

Nadere informatie

Bodem. Bodemleven. Bodemverzorging. Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014

Bodem. Bodemleven. Bodemverzorging. Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Bodem Bodemleven Composteren Bodemverzorging Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Vanavond. Bodem: leer je bodem kennen Bodemvoedselweb Composteren Bodem verbeteren en voeden

Nadere informatie

1 Gewassen en hun afwijkingen Kennismaking met de plant Afwijkingen in de teelt Afsluiting 24

1 Gewassen en hun afwijkingen Kennismaking met de plant Afwijkingen in de teelt Afsluiting 24 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Gewassen en hun afwijkingen 9 1.1 Kennismaking met de plant 10 1.2 Afwijkingen in de teelt 17 1.3 Afsluiting 24 2 Afwijkingen voorkomen en bestrijdingsmethoden 25 2.1 Niet-parasitaire

Nadere informatie

GRONDONTLEDING, DE BASIS VOOR ELKE TUIN EN ELK PARK. 4 DECEMBER 2014 Stan Deckers BDB

GRONDONTLEDING, DE BASIS VOOR ELKE TUIN EN ELK PARK. 4 DECEMBER 2014 Stan Deckers BDB GRONDONTLEDING, DE BASIS VOOR ELKE TUIN EN ELK PARK 4 DECEMBER 2014 Stan Deckers BDB Waarom grondontleding voor de tuin of het park? Preventief of curatief; problemen voorkomen of oplossen Planten groeien

Nadere informatie

Wie een topprestatie wil leveren, moet bij de basis beginnen

Wie een topprestatie wil leveren, moet bij de basis beginnen Wie een topprestatie wil leveren, moet bij de basis beginnen Als teler bent u voortdurend bezig om uw gewas in topconditie te brengen en te houden. De basis van een topconditie begint bij de wortels. Een

Nadere informatie

Voeding in relatie tot ziekten en plagen Maikel van de Ven 17-02-2016 Even voorstellen Sinds 2003 bezig met plantsapmetingen in aardbei en vollegrondsgroente Brix, Ec, ph, Nitraat, Kalium Na 5 jaar ervaring:

Nadere informatie

Biostimulerend middel voor de rhizosfeer Haal het maximale uit de wortel. explorer 21

Biostimulerend middel voor de rhizosfeer Haal het maximale uit de wortel. explorer 21 Biostimulerend middel voor de rhizosfeer Haal het maximale uit de wortel 21 Begin bij het inzaaien Een succesvolle maïsteelt wordt voorbereid vanaf het vroegste stadium. Daarbij gaat het erom vroegtijdig

Nadere informatie

Plantenvoeding Waarom is dat nodig? En waar dienen de elementen voor?

Plantenvoeding Waarom is dat nodig? En waar dienen de elementen voor? Plantenvoeding Waarom is dat nodig? En waar dienen de elementen voor? uinbouwkundig Ingenieur Hans van der Staak Bronnen: VG Weser Ems, Bad Zwischenahn (D) PPO Boskoop (NL) Scotts International (NL) Basis

Nadere informatie

Gezond tuinieren met tuin- & potplanten

Gezond tuinieren met tuin- & potplanten Gezond tuinieren met tuin- & potplanten Home & Garden Handvest Een eco-logisch antwoord op plantenziekten en insectenplagen 2 Handvest bij de toepassing van de producten uit de Home and Garden Serie Algemene

Nadere informatie

Vidi Parva. Wie een topprestatie wil leveren, moet bij de basis beginnen.

Vidi Parva. Wie een topprestatie wil leveren, moet bij de basis beginnen. Vidi Parva Wie een topprestatie wil leveren, moet bij de basis beginnen www.koppert.nl Als teler bent u voortdurend bezig om uw gewas in topconditie te brengen en te houden. De basis van een topconditie

Nadere informatie

Meer theorie over bodem & compost

Meer theorie over bodem & compost Basiscursus Ecologische Moestuin Meer theorie over bodem & compost Inhoud van de presentatie 1. Waarom biologisch? 2. Waar een moestuin aanleggen? 3. Inleiding bodem 4. Bodem: Minerale bestanddelen 5.

Nadere informatie

Bomendag Van Den Berk 26-9-2013. Pius Floris. directeur Plant Health Care.

Bomendag Van Den Berk 26-9-2013. Pius Floris. directeur Plant Health Care. Bomendag Van Den Berk 26-9-2013 Pius Floris. directeur Plant Health Care. Plant Health Care. Al meer dan 25 jaar actief in wortelbiologie. Al in 2009 verkozen tot de top 20 meest duurzame bedrijven ter

Nadere informatie

Geeft bodemziekten geen ruimte!

Geeft bodemziekten geen ruimte! Geeft bodemziekten geen ruimte! Een gezonde plant begint bij een gezond wortelstelsel Trianum is een nieuw middel dat de wortels van tal van gewassen versterkt en beschermt tegen ziekten als Fusarium,

Nadere informatie

BIOSTIMULANT. Het begint bij de wortel

BIOSTIMULANT. Het begint bij de wortel BIOSTIMULANT Het begint bij de wortel - Stimuleert de wortelgroei en -activiteit Verhoogt stresstolerantie onder ongunstige groeiomstandigheden Vergroot wortellengte en biomassa Verbetert opname van water

Nadere informatie

Evenwicht in de volkstuin? april 1, 2014 DLV Plant

Evenwicht in de volkstuin? april 1, 2014 DLV Plant Evenwicht in de volkstuin? Evenwichtige bemesting Bodemmonster Belangrijk om te weten: Algemeen: Fosfaat, kali, magnesium Op zand: ph en o.s. Op klei: % slib Bodemmonster Fosfaat laag: voldoende bemesten

Nadere informatie

Praktijknetwerk: bodemverbetering Bouwen aan een vitale bodem

Praktijknetwerk: bodemverbetering Bouwen aan een vitale bodem Praktijknetwerk: bodemverbetering Bouwen aan een vitale bodem Door: Sjoerd Smits Uitleg Netwerk: Goossens Flevoplant, Ens is bedenker & aanvrager van netwerk Doel: samen bouwen aan een vitale bodem, kennis

Nadere informatie

Thema 4: Een gezonde bodem

Thema 4: Een gezonde bodem Thema 4: Een gezonde bodem Bodemanalyse en de gezonde plant Emile Bezemer Eurofins Agro Minder chemie met steenmeel Bert Carpay Carpay Advies 25 september 2018 ConGRAS 1 Bodemanalyse en gezonde grasplant!

Nadere informatie

Bemesting. Fosfaatgebruiksnormen. Mestwetgeving Wettelijk op maisland: 112 kg N/ha/jaar en bij hoge PW 50 kg P205/ha/jaar 1-2-2016.

Bemesting. Fosfaatgebruiksnormen. Mestwetgeving Wettelijk op maisland: 112 kg N/ha/jaar en bij hoge PW 50 kg P205/ha/jaar 1-2-2016. Even Voorstellen Pascal Kleeven Akkerbouw/vollegrondgroentebedrijf Sinds1999 in dienst bij Vitelia-Agrocultuur Bemesting Wie teelt er maïs? Vragen Wie heeft er een mestmonster? Wie heeft er actuele grondmonsters?

Nadere informatie

(Ver)ken je tuinbodem. Annemie Elsen Stan Deckers

(Ver)ken je tuinbodem. Annemie Elsen Stan Deckers (Ver)ken je tuinbodem Annemie Elsen Stan Deckers Tuinbodems in Vlaanderen ZUURTEGRAAD (ph) 2/3 tuinen = overbekalkt 3/4 gazons = overbekalkt voedingselementen minder beschikbaar voor planten nooit blindelings

Nadere informatie

Plaagbestrijding als teamsport

Plaagbestrijding als teamsport Plaagbestrijding als teamsport Een inleiding over Natuurlijke Vijanden Jerre de Blok Oktober 2007 Werken met natuurlijke vijanden Natuurlijke vijanden: dieren of micro-organismen die van nature plagen

Nadere informatie

VERHOGING ZIEKTEWEERBAARHEID IN LAND- EN TUINBOUWGEWASSEN DOOR GEBRUIK VAN COMPOST. ir. Koen Willekens

VERHOGING ZIEKTEWEERBAARHEID IN LAND- EN TUINBOUWGEWASSEN DOOR GEBRUIK VAN COMPOST. ir. Koen Willekens VERHOGING ZIEKTEWEERBAARHEID IN LAND- EN TUINBOUWGEWASSEN DOOR GEBRUIK VAN COMPOST ir. Koen Willekens INHOUD Compost en ziekteweerbaarheid Agro-ecosysteem Compost Compostthee Proeven met compost en compostthee

Nadere informatie

1 Voedingselementen Voedingselementen Zuurgraad Elektrische geleidbaarheid (EC) Afsluiting 14

1 Voedingselementen Voedingselementen Zuurgraad Elektrische geleidbaarheid (EC) Afsluiting 14 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Voedingselementen 9 1.1 Voedingselementen 9 1.2 Zuurgraad 12 1.3 Elektrische geleidbaarheid (EC) 13 1.4 Afsluiting 14 2 Kunstmeststoffen 15 2.1 Indeling kunstmeststoffen

Nadere informatie

VERHOGING ZIEKTEWEERBAARHEID IN LAND- EN TUINBOUWGEWASSEN DOOR GEBRUIK VAN COMPOST. ir. Koen Willekens INHOUD

VERHOGING ZIEKTEWEERBAARHEID IN LAND- EN TUINBOUWGEWASSEN DOOR GEBRUIK VAN COMPOST. ir. Koen Willekens INHOUD VERHOGING ZIEKTEWEERBAARHEID IN LAND- EN TUINBOUWGEWASSEN DOOR GEBRUIK VAN COMPOST ir. Koen Willekens INHOUD Compost en ziekteweerbaarheid Agro-ecosysteem Compost Compostthee Proeven met compost en compostthee

Nadere informatie

DUURZAME BEMESTING EN DUURZAAM BODEMBEHEER. 16 mei 2019

DUURZAME BEMESTING EN DUURZAAM BODEMBEHEER. 16 mei 2019 DUURZAME BEMESTING EN DUURZAAM BODEMBEHEER 16 mei 2019 Banken van een druivenserre met Krilium. De man rechts is Pieter Michiels, serrist uit Eizer Overijze (januari 1957) (Foto uit het archief BDB) Bodemstaalname

Nadere informatie

Aardvlooien. Plagen in de tuin

Aardvlooien. Plagen in de tuin Aardvlooien Zeer kleine kevers (2.5mm). Donkere, glanzende, staalblauwe kleur. Maakt grote sprongen. Legt eitjes in de grond. Larven vreten aan de plantenwortels en eten van de blaadjes tot ze groot genoeg

Nadere informatie

Weerbaar telen. Wat zijn de instrumenten?

Weerbaar telen. Wat zijn de instrumenten? Weerbaar telen. Wat zijn de instrumenten? INHOUD PRESENTATIE 1. Indeling type producten biostimulatoren en andere producten die we op het gewas toepassen 2. Natuurlijke bodemweerbaarheid: relevantie organische

Nadere informatie

Om optimaal te groeien heeft een plant verschillende voedingsstoffen nodig:

Om optimaal te groeien heeft een plant verschillende voedingsstoffen nodig: Om optimaal te groeien heeft een plant verschillende voedingsstoffen nodig: Stikstof, voor de bovengrondse plantdelen en de vorming van eiwit Fosfaat, voor de wortelontwikkeling Kali, voor de sapstroom

Nadere informatie

Kunstmest. Doel en gebruik van onze meststoffen. Ammoniaksulfaat:

Kunstmest. Doel en gebruik van onze meststoffen. Ammoniaksulfaat: Kunstmest Doel en gebruik van onze meststoffen Ammoniaksulfaat: Ammoniaksulfaat is een chemische, snelwerkende meststof rijk aan stikstof. Ammoniaksulfaat zorgt voor een snelle groei van planten. Deze

Nadere informatie

Basiscursus Compostering

Basiscursus Compostering Basiscursus Compostering Uw aangeboden door : OVAT Gegeven door Vincent de Wolff Wat gaan we vanavond doen? Wat is composteren Hoe verloopt het proces Wat wel, wat niet in de compost Waarom is compost

Nadere informatie

Vraag & Antwoord -PHYSIOMAX en PHYSIOMAG-

Vraag & Antwoord -PHYSIOMAX en PHYSIOMAG- Vraag & Antwoord -PHYSIOMAX en - Samenstelling Wat zijn de bestanddelen in Physiomag? - Jonge zeekalk van mariene oorsprong met Biostimulant Physio aangevuld met magnesium. 34% CaO Calciumoxide totaal

Nadere informatie

NATÚÚRLIJK GRAS OP SPORTVELDEN

NATÚÚRLIJK GRAS OP SPORTVELDEN NATÚÚRLIJK GRAS OP SPORTVELDEN DUURZAAMHEID TOEKOMST CULTUURTECHNIEK GRASZAAD BEMESTING NATÚÚRLIJK GRAS We zien sportbeoefening steeds meer als een belangrijk onderdeel van ons leven en gezondheid. Dat

Nadere informatie

Speciale oplossingen in wateroplosbare meststoffen. Nieuw

Speciale oplossingen in wateroplosbare meststoffen. Nieuw Speciale oplossingen in wateroplosbare meststoffen Nieuw Wat kunt u van Osmosol verwachten? Speciale oplossingen. En dat letterlijk en figuurlijk! Meststoffen die bijdragen aan een probleemloze teelt van

Nadere informatie

De toegevoegde waarde van Ammonium in Kalksalpeter

De toegevoegde waarde van Ammonium in Kalksalpeter De toegevoegde waarde van Ammonium in Kalksalpeter Water en kooldioxide zijn qua hoeveelheid de belangrijkste bouwstoffen voor planten. Van andere voedingsstoffen hebben ze minder nodig, al zijn die wel

Nadere informatie

Bodemmonster Bodemmonster

Bodemmonster Bodemmonster Evenwicht in de volkstuin? Evenwichtige bemesting Bodemmonster Bodemmonster Belangrijk om te weten: Fosfaat laag: voldoende bemesten Kali laag: voldoende bemesten of bijsturen Magnesium laag: bijsturen

Nadere informatie

Vragen & Antwoorden over toepassing BIO 1020

Vragen & Antwoorden over toepassing BIO 1020 Vragen & Antwoorden over toepassing BIO 1020 Biologisch insecticide op basis van de schimmel Metarhizium anisopliae Aan de hand van een twintigtal concrete vragen wordt een advies gegeven hoe het product

Nadere informatie

Kansen voor weerbaar telen

Kansen voor weerbaar telen Kansen voor weerbaar telen Literatuuronderzoek : Werkingsmechanismen en toepassingen 6 september 2011 1 : Wat verstaan we hieronder? Condities aanleggen waardoor het gewas weerbaarder wordt tegen ziektes

Nadere informatie

Info 1 Openbaar groen: Bodemverbetering

Info 1 Openbaar groen: Bodemverbetering april 14 Info 1 Openbaar groen: Bodemverbetering Beste groenvoorziener, Onze eerste infomailing richtte zich op de verankering van bomen en de opbouw van de plantput. In deze infomailing willen we graag

Nadere informatie

Bodemverbetering Boomkwekerij Leune Ondertitel: onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten

Bodemverbetering Boomkwekerij Leune Ondertitel: onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten 1 Bodemverbetering Boomkwekerij Leune Ondertitel: onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten Introductie project 1. Doel van project Onderzoek effecten van steenmeel en bodemverbeteraars.

Nadere informatie

Gebruik van natuurlijke vijanden bij aanplanting in openbaar groen. Lode Van Schaeren Crop protection specialist

Gebruik van natuurlijke vijanden bij aanplanting in openbaar groen. Lode Van Schaeren Crop protection specialist Gebruik van natuurlijke vijanden bij aanplanting in openbaar groen Lode Van Schaeren Crop protection specialist Inhoudstafel Waarom? Plagen & nuttigen Plan van aanpak Vragen 1/14/2013 Waarom nuttige insecten

Nadere informatie

Toestand en evolutie van de bodemvruchtbaarheid van tuinen en openbaar groen in Vlaanderen.

Toestand en evolutie van de bodemvruchtbaarheid van tuinen en openbaar groen in Vlaanderen. Toestand en evolutie van de bodemvruchtbaarheid van tuinen en openbaar groen in Vlaanderen. Voor het eerst de resultaten van jaar bodemanalyse van Vlaamse tuinen met een schat aan informatie voor elke

Nadere informatie

Vitagro. Industrieweg Oost 28 T (0481) Postbus 69 F (0481) AB Elst Gld) E I

Vitagro. Industrieweg Oost 28 T (0481) Postbus 69 F (0481) AB Elst Gld) E I Vitagro Industrieweg Oost 28 T (0481) 36 41 36 Postbus 69 F (0481) 36 41 00 6660 AB Elst Gld) E info@vitagro.nl I www.vitagro.nl Pagina 1 van 48 Pagina 2 van 48 Inhoudsopgave: 1. Duurzaamheid voor Bio-Trio

Nadere informatie

Basiscursus moestuinieren

Basiscursus moestuinieren Basiscursus moestuinieren Even kennismaken! Barbara Creemers freelance lesgever voor o.m. ChildFocus, Gezinsbon, Velt 13e moestuin-seizoen! motto: Zonder is gezonder! Even kennismaken! Wie ben jij? Wat

Nadere informatie

Het Fruitbomenrapport 2017 De effecten van de toevoeging van mycorrhiza, schimmels en bacteriën op de gezondheid en productie van fruitbomen

Het Fruitbomenrapport 2017 De effecten van de toevoeging van mycorrhiza, schimmels en bacteriën op de gezondheid en productie van fruitbomen De effecten van de toevoeging van mycorrhiza, schimmels en bacteriën op de gezondheid en productie van fruitbomen November 2017 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Proeven... 4 Producten... 4 Metingen... 5

Nadere informatie

BODEMLEVEN, GROND & BEMESTING

BODEMLEVEN, GROND & BEMESTING BODEMLEVEN, GROND & BEMESTING Wat gaan we doen De bodem Bodemleven Voorstellen van verschillende groepen Wat doen deze beestjes in de bodem Goede bodemkwaliteit Regenwormen Petra van Vliet Blgg - Oosterbeek

Nadere informatie

+ Viano beendermeel 16% P 2

+ Viano beendermeel 16% P 2 AANLEG VAN DE GOLF COURSE A :INWERKEN IN DE TOPLAAG (0-15CM) VAN DE TE BEHANDELENDE ZONE Viano MixProf Fertisoil 3-2-3+ Trichoderma + bacterën : 10Kg/100m 2 PRODUCTOMSCHRIJVING: MixProf Fertisoil is een

Nadere informatie

Bodemverbetering door middel van organische meststoffen Ondertitel: onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten

Bodemverbetering door middel van organische meststoffen Ondertitel: onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten Bodemverbetering door middel van organische meststoffen Ondertitel: onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten 1 2 Introductie project 1. Doel van project Doel van het project is

Nadere informatie

Weerbaar telen Micosat

Weerbaar telen Micosat Weerbaar telen Micosat 2 Micosat is een hoog geconcentreerde entstof van mycorrhiza, nuttige schimmels en bacteriën die van nature in de bodem, rondom de wortels en op het blad van planten voorkomen. Gezamenlijk

Nadere informatie

Biodiversiteit, levende bodem in relatie tot plantengroei

Biodiversiteit, levende bodem in relatie tot plantengroei Biodiversiteit, levende bodem in relatie tot plantengroei Biodiversiteit 3 Principes: A) Repertoire: Organismen werken stap voor stap. (Kaas Houtstof) B) Interacties: Anderen zijn nodig (zetmeel afbreken

Nadere informatie

De positieve kant van onkruid Boomkwekerij Hans Puijk - Vlamings

De positieve kant van onkruid Boomkwekerij Hans Puijk - Vlamings De positieve kant van onkruid Boomkwekerij 13-02-2016 Hans Puijk - Vlamings Inhoud Bodem, balans en elementen (herh) Bewerkingen en bodem management Wat zeggen onkruiden op het perceel Uitbreiding, nieuw

Nadere informatie

Weidemengsels Informatie en productenoverzicht

Weidemengsels Informatie en productenoverzicht Weidemengsels 2019 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels Het wordt voor de veehouder steeds belangrijker om zo veel mogelijk ruwvoer zelf te telen. Lagere voerkosten zorgen voor een beter rendement.

Nadere informatie