Vraag & Antwoord -PHYSIOMAX en PHYSIOMAG-

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vraag & Antwoord -PHYSIOMAX en PHYSIOMAG-"

Transcriptie

1 Vraag & Antwoord -PHYSIOMAX en - Samenstelling Wat zijn de bestanddelen in Physiomag? - Jonge zeekalk van mariene oorsprong met Biostimulant Physio aangevuld met magnesium. 34% CaO Calciumoxide totaal 11% MgO Magnesiumoxide, oplosbaar in mineraal zuur Wat zijn de bestanddelen in Physiomax? - Jonge zeekalk van mariene oorsprong met Biostimulant Physio+ 40% CaO Calciumoxide totaal 3% MgO Magnesiumoxide, oplosbaar in mineraal zuur Wat is het soortelijk gewicht? 1,3 kg per kuub meter van beide producten Wat is de korrelgrootte? Physiomag en Physiomax hebben een korrelgrootte van 2 6 mm Wat is de neutraliserende waarde? Physiomag: +44 Physiomax: +42 Wat is Biostimulant Physio+? Physio+ is een bioactieve component gewonnen uit verse zeewier. Dit is een signaalstof in het gewas dat de productie van haarwortels stimuleert. Deze stof wordt aan de bodemverbeteraars toegevoegd. Een actieve beworteling is noodzakelijk om voldoende bodemdiepte te bereiken, voor maximale uitwisseling van exudaten (uitscheiding van bodembiologie) en maximale opname mineralen en water uit de bodem.

2 Landbouwkundige werking Wat zijn de voornaamste eigenschappen? Biostimulant Physio+ bevordert haarwortelontwikkeling Hoge maalfijnheid (fijnheid: 90% door zeef 0,16 mm) Zeer hoge interne porositeit en groot contactoppervlak met bodemzuren Voorjaarstoepassing door snelle ph-stijging. Samengestelde korrel voor homogene verdeling Snelle levering van direct beschikbare calcium Inbreng van belangrijke sporenelementen. Op welke gronden werkt Physiomax en Physiomag Gekorrelde bodemverbeteraar met biostimulant Physio+ geschikt voor jaarlijkse onderhoudsbekalking op alle grondsoorten met ph < 7. Op kleigronden zorgt de calcium voor het uitzetten van de kleiplaatjes en werkt hiermee structuurverhogend. Op alle grondsoorten is calcium een belangrijk voedingselement voor een optimale plantweerbaarheid. In een bodem met een hogere ph-waarde zal koolzure kalk (CaCO3) nauwelijks splitsen in Ca 2+ en CO3-deel ondanks het grote contactoppervlak. Op zware gronden met een ph >7,5 is het advies om calciumsulfaat te gebruiken. Wanneer Physiomag en wanneer Physiomax? Indien de bodem extra behoefte heeft aan magnesium is de toediening van Physiomag met hoger aandeel magnesium aan te bevelen. Er zijn nauwelijks verschillen waarneembaar tussen Physiomax en Physiomag in werkingssnelheid in de bodem. Wat is de basis van kalkmeststoffen? De meeste kalkmeststoffen zijn gebaseerd op calciumcarbonaat (CaCO3) of CaCO3.MgCO3 en dit betekent dat de scheikundige bouwstenen gelijk zijn. Krijt of kalk bestaan uit afgezette resten van o.a. eencellige kalkalgen (coccolieten) en meercellige kalkalgen als lithothamnium. Al deze carbonaten worden toegepast om de ph van de bodem te corrigeren (verhogen) en het leveren van de voedingsmineralen calcium en magnesium. Daarnaast wordt calcium gebruikt voor structuurverbetering van de bodem vanuit zijn eigenschap kalkroosters te vormen met kleideeltjes.

3 Wat is het voornaamste verschil tussen kalkmeststoffen? Carbonaten zijn slecht oplosbaar en om de oplosbaarheid te vergroten wordt het product vermalen tot een fijn poeder om zo het contactoppervlak (aangrijpen bodemzuren) te vergroten en dit effect te bespoedigen. Het grote verschil tussen de diverse kalkmeststoffen wordt gemaakt door de specifieke winplaats. De winplaats (zee, bovengronds of mijnbouw) bepaalt de mate van interne porositeit. Dit wordt aangeduid met de termen harde kalk, zachte kalk en jonge zeekalk. De winplaats bepaalt daarmee de snelheid van werking in de bodem. Hoe groter de interne porositeit des te groter het contactoppervlak van het materiaal des te sneller de aanvangswerking en effectiviteit op ph-regulatie, mineralenlevering en structuur van de bodem. Physiomag en Physiomax zijn op basis van jonge maërl en geërodeerde schelpen direct uit zee gewonnen. Deze vorm van koolzure kalk (Calcimer) is niet gefossiliseerd en niet gecompacteerd. Calcimer, de jonge zeekalk onder microscoop: interne porositeit vergroot het contactoppervlak met bodemzuren en vergroot de levering van vrije calcium-ionen. Waarom hebben Physiomag en Physiomax een snelle werking in de bodem? De basis van beide producten is jonge zeekalk direct uit de zee gewonnen. Dit maakt het product intern poreus en zacht. Het productieproces voor het maken van Physiomag en Physiomax is geënt op het creëren van een hoge maalfijnheid. Dit proces is uniek. De maalfijnheid in combinatie met het poreuze karakter maakt de aanvangswerking snel waardoor de producten uiterst geschikt zijn als onderhoudsbekalking in het voorjaar. Het contactoppervlak is 17 m 2 /gram product. Wat zijn de doseringen per teelt? De doseringen van Physiomag en Physiomax zijn relatief laag. Onafhankelijk van de teelt dient de bodemweerbaarheid op orde te zijn. Een balans tussen chemische, biologische en fysische gesteldheid zorgt voor een robuust en gezond gewas. Bij correctie van <500 NW (neutraliserende waarde) is Physiomag en Physiomax in te zetten, daarboven een reparatiebekalking. Maximale dosering: NW 500/ 44 (NW Physiomag/100 kg) = 1140 kg Physiomag NW 500/ 42 (NW Physiomax/100 kg) = 1190 kg Physiomax

4 Wat is het ideale toepassingsmoment? Physiomag en Physiomax kan in het voor en najaar gestrooid worden. Het optimale toepassingsmoment is in het voorjaar. Met een kleine jaarlijkse gift van 300 tot 800 kg/ha in het voorjaar wordt direct de het verzurende jaareffect hersteld met duurwerking in het seizoen én het voedingselement calcium bemest vanuit de natuurlijke bron calciumcarbonaat. Wat zijn de voordelen van voorjaarsbekalking? 1.) Reparatiebekalking vind traditioneel plaats in het najaar en vaak in hoge doseringen. Op deze manier wordt een overmaat aan calcium opgebracht dat mogelijk andere voedingselementen van het CEC verdrijft. Met onderhoudsbekalking worden nadelige effecten op ph, CEC, structuur en bodemvruchtbaarheid voorkomen. 2.) Calcium door de meeste gewassen in het begin opgenomen wanneer de haarwortelpunten nog niet verkurkt zijn. Een goede beschikbare calciumvoorziening bij de start van het groeiseizoen is mogelijk met een voorjaarstoepassing van Physiomag en Physiomax. 3.) Een voorjaarsbekalking dat jaarlijks wordt uitgevoerd is onderhoud van de bodem. De ph-waarde van de bodem wordt zo constant mogelijk gehouden. Op deze manier wordt de mineralisatie van dierlijke mest, compost en groenbemester door nuttigbodemleven gestimuleerd. Een stabiele ph vergroot dus de activiteit van bodemleven en daarmee de effectiviteit van organisch materiaal en dierlijke mest in het groeiseizoen. Waarom bekalken? Er treed jaarlijks verzuring van de bodem op door mineralisatie organisch materiaal, opname door het gewas (ionisatie) en gebruik van kunstmest. Verzuring ofwel ph-verlaging ontstaat wanneer zwakke bodemzuren de overhand krijgen en zich in overmaat weten te binden aan het CEC (klei-humus-complex). Hierdoor worden belangrijke kationen van het CEC verstoten en staat niet ter beschikking voor gewasgroei- en ontwikkeling. Een lage ph heeft een negatief effect op gewasproductie. Gemiddeld kun je stellen: 0,1 ph-punt geeft 15% productiederving in een voedingsgewas. Voor sier- en boomteelt ligt de focus op kwaliteit en ziektewerendheid. ph-correctie zorgt ook voor een optimale rhizosfeer met maximale opnamecapaciteit door haarwortels en bezetting van de beworteling met bodemleven. Wat is het verschil tussen onderhoudsbekalking en reparatiebekalking? Om bodemzuren (H+-ionen) weg te vangen in de bodem is carbonaat (CO3) nodig. Bij reparatiebekalking is de ph-waarde dusdanig verlaagd dat er sprake is van productiederving. Er dient gerepareerd te worden, vaak met een dosering gebaseerd op meerdere jaren. Met onderhoudsbekalking wordt de jaarlijkse bodemverzuring opgeheven door jaarlijkse aanwending van carbonaat. Jaarlijkse onderhoudsbekalking houdt de ph-waarde op peil en zo worden nadelige bodemeffecten voorkomen. De dosering van onderhoudsbekalking is veel lager t.o.v. reparatiebekalking.

5 Wat is het effect van de biostimulant Physio+? Physiomax en Physiomag zijn verrijkt met een signaalstof dat een positieve uitwerking heeft op de haarwortelbezetting van een gewas. Physiomag en Physiomax zijn daarom bij uitstek geschikt voor zaaibedbehandeling voor een uniforme opkomst en weggroei van een jonge plant. Indien deze stof dichtbij een bestaande wortel van een gewas (fruit en laanboom) ligt, zal dit ook leiden tot meer haarwortelvorming. Hoeveel calcium levert Physiomag en Physiomag? Een goede calciumvoorziening is belangrijk voor sterke celwanden en een stevig gewas. Vooral op zware kleigronden is calcium belangrijk voor de bodemstructuur. In het algemeen geldt dat op kleigrond jaarlijks 75 kg calcium per hectare nodig is en op zandgrond 125 kg. Uiteraard zijn er nog de verschillen in gewasbehoefte. Bij een bodem met een ph<7 is Physiomag en Physiomax geschikt als calciumvoedingsbron. 100 kg Physiomax levert 29 kg calcium 100 kg Physiomag levert 24 kg calcium. Algemeen In welke verpakkingen worden Physiomax en Physiomag aangeboden? Beide producten worden aangeboden in 25 kg zakgoed en 600 kg bigbag. Ook is het mogelijk om in bulk (los) te leveren. Physiomag en Physiomax zijn als korrel verkrijgbaar. Zijn deze bodemverbeteraars toegelaten voor de biologische teelt? Physiomag, Physiomax en Humistart zijn toegelaten voor gebruik in de biologische landbouw EG889/2008. Het instituut SKAL beroept zich op de Europese verordening voor Biologische producten. Onze bodemverbeteraars zijn niet SKAL gecertificeerd, maar wel degelijk toegelaten als zogenaamde inputproduct voor de biologische landbouw in Europa. Wat is Humistart? Humistart is een bodemverbeteraar op basis van jonge zeekalk met Humistim en 4% stikstof in de vorm van ammonium (NH4) en 11% zwavel (SO4). Humistim is een preparaat bacterievoedende stoffen. Humistart katalyseert de humificatie van dierlijke mest alsmede organisch materiaal tot meer humus. Organisch materiaal wordt omgezet tot effectief organische stof (na 1 jaar aanwezig in de bodem) en daarna tot humuszuren. Afbraak door nitrificerende bacteriën leidt tot mineralisatie. Afbraak door celwandafbrekende bacteriën leidt tot humificatie. Indien mineralisatie sneller is dan humificatie, dan noemen we dit vaak verbranding van organische stof. Dit leidt tot verarming van de bodem. Het ideale toepassingsmoment van Humistart is augustus/september, maar kan ook aangewend worden samen met de toepassing van compost.

Programma: Studiemiddag Klein- en Steenfruit

Programma: Studiemiddag Klein- en Steenfruit Programma: Studiemiddag Klein- en Steenfruit 1) Geïntegreerde gewasbescherming 2014 2) Selectieve gewasbescherming d.m.v. foggen 3) Mogelijkheden biologische bestrijding 4) Waarschuwings- en adviessystemen

Nadere informatie

Het gebruik van gips in de fruitteelt

Het gebruik van gips in de fruitteelt Het gebruik van gips in de fruitteelt Inleiding Als voedingselement zorgt calcium voor stevige, lang houdbare vruchten. Calcium speelt daarnaast ook een belangrijke rol bij bodemstructuur en -vruchtbaarheid.

Nadere informatie

Bemesting. Fosfaatgebruiksnormen. Mestwetgeving Wettelijk op maisland: 112 kg N/ha/jaar en bij hoge PW 50 kg P205/ha/jaar 1-2-2016.

Bemesting. Fosfaatgebruiksnormen. Mestwetgeving Wettelijk op maisland: 112 kg N/ha/jaar en bij hoge PW 50 kg P205/ha/jaar 1-2-2016. Even Voorstellen Pascal Kleeven Akkerbouw/vollegrondgroentebedrijf Sinds1999 in dienst bij Vitelia-Agrocultuur Bemesting Wie teelt er maïs? Vragen Wie heeft er een mestmonster? Wie heeft er actuele grondmonsters?

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Onderscheidende product(ie) kenmerken van Bio-Trio 2

Inhoudsopgave. 1. Onderscheidende product(ie) kenmerken van Bio-Trio 2 Inhoudsopgave Document: Pagina: 1. Onderscheidende product(ie) kenmerken van Bio-Trio 2 2. Bio Spring NSE 18-0-3(+2)+12 4 3. Bio Allround NSE 10-4-6(+3)+12 6 4. Bio Pre-Seed NSE 10-10-0(+HF)+12 8 5. Bio

Nadere informatie

Fysische eigenschappen

Fysische eigenschappen Fysische eigenschappen Fysische bodemkengetallen - structuur - - Hoe snel is de grond te berijden - Hoe snel verslempt de grond - Hoe groot is de doorwortelbaarheid - Storende laag/ploegzool - Watervasthoudend

Nadere informatie

In een handomdraai een diepgroen gazon zonder mos en onkruid!

In een handomdraai een diepgroen gazon zonder mos en onkruid! Gazonwijzer In een handomdraai een diepgroen gazon zonder mos en onkruid! Onkruidbestrijder zorgt ervoor dat de meest voorkomende onkruiden, zoals klaver, boterbloem, paardebloem,, verdwijnen. Ijzerchelaat

Nadere informatie

Meer theorie over bodem & compost

Meer theorie over bodem & compost Basiscursus Ecologische Moestuin Meer theorie over bodem & compost Inhoud van de presentatie 1. Waarom biologisch? 2. Waar een moestuin aanleggen? 3. Inleiding bodem 4. Bodem: Minerale bestanddelen 5.

Nadere informatie

Teelthandleiding. 4.8 kalkbemesting

Teelthandleiding. 4.8 kalkbemesting Teelthandleiding 4.8 kalkbemesting 4.8 Kalkbemesting... 1 2 4.8 Kalkbemesting Versie: april 2016 Een goede ph (zuurgraad) van de bouwvoor is voor een goede groei van de biet belangrijk, vooral voor de

Nadere informatie

De bodem onder de kringloop Hou rekening met organische stof

De bodem onder de kringloop Hou rekening met organische stof Nutriënten Management Instituut B.V. Postbus 250, 6700 AG Wageningen T: 088 8761280 E: nmi@nmi-agro.nl I: www.nmi-agro.nl De bodem onder de kringloop Hou rekening met organische stof Marjoleine Hanegraaf

Nadere informatie

Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar

Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar 17-1- Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar BODEM De Bodem Van Groot naar Klein tot zeer klein 2 1 17-1- Bodemprofiel Opbouw van de bodem Onaangeroerd = C Kleinste delen = 0 en A Poriënvolume

Nadere informatie

GRASTOTAAL en waar het voor staat. Bemesten naar behoefte

GRASTOTAAL en waar het voor staat. Bemesten naar behoefte Groen gras of jaarrond goed voer? Vitale bodem Meer ruwvoer Minder kunstmest Effectief organisch stof beheer Hoogste rendement GRASTOTAAL Het concept Ruwvoerproductie van goede kwaliteit en in voldoende

Nadere informatie

Samenstelling en eigenschappen

Samenstelling en eigenschappen Samenstelling en eigenschappen Mest is onder te verdelen in kunstmest en natuurlijke mest. Natuurlijke mest is op zijn beurt weer onder te verdelen in mest van dierlijke herkomst en mest van plantaardige

Nadere informatie

Aspergeteelt Organisch-minerale meststoffen en stimulans bodemleven

Aspergeteelt Organisch-minerale meststoffen en stimulans bodemleven www.dcm-info.nl Aspergeteelt Organisch-minerale meststoffen en stimulans bodemleven MINIGRAN FERTILISERS Natural Technology for Plant and Soil 2 Voor de productie van de organische en organisch-minerale

Nadere informatie

Structuur tot de bodem uitgezocht. Gjalt Jan Feersma Hoekstra Christiaan Bondt

Structuur tot de bodem uitgezocht. Gjalt Jan Feersma Hoekstra Christiaan Bondt Structuur tot de bodem uitgezocht Gjalt Jan Feersma Hoekstra Christiaan Bondt Betere Benutting Bodem Mineralisatie NLV Temperatuursom Betere Benutting Bodem Fosfaat (P2O5) Koude grond= traag bodemleven.

Nadere informatie

Werken aan bodem is werken aan:

Werken aan bodem is werken aan: DE BODEM ONDER EEN VRUCHTBARE KRINGLOOP Van knelpunten naar maatregelen Sjoerd Roelofs DLV 06-20131200 Werken aan bodem is werken aan: 1. Organische stof 2. Bodemchemie 3. Waterhuishouding 4. Beworteling

Nadere informatie

Veel leesplezier! Bertus Stip, Hoveniersbedrijf Stip

Veel leesplezier! Bertus Stip, Hoveniersbedrijf Stip Het bodemboek aanleg en onderhoud van de tuin Voorwoord De grond in de tuin, wat moeten we daar nu weer mee? Misschien heeft u zichzelf deze vraag wel eens gesteld. Wij van Hoveniersbedrijf Stip stellen

Nadere informatie

Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen

Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen Behoefte gewas Verloop in seizoen Sporenelementen Invloed van ph Breedwerpig, fertigatie of controlled release meststoffen? Problemen in de praktijk Nieuw perceel: Grondanalyse voor bepaling P, K, Mg,

Nadere informatie

Organische stof: daar draait het om! Gouden Grond 26 januari 2018 Wim Stegeman. Saalland Advies 1

Organische stof: daar draait het om! Gouden Grond 26 januari 2018 Wim Stegeman. Saalland Advies 1 Organische stof: daar draait het om! Gouden Grond 26 januari 2018 Wim Stegeman Saalland Advies 1 Wat ga ik vertellen? Wie ben ik? Wat is het? Eigen stappen Tips Vragen Saalland Advies 2 Introductie Akkerbouwbedrijf

Nadere informatie

Bemestingsonderzoek Grasland voor paarden voor de sloot

Bemestingsonderzoek Grasland voor paarden voor de sloot Bemestingsonderzoek Grasland voor paarden voor de sloot Uw klantnummer: 5001382 Postbus 170 NL- 6700 AD Wageningen T +31 (0)88 876 1010 E klantenservice@blgg.agroxpertus.com I blgg.agroxpertus.nl T monstername:

Nadere informatie

FOSFAAT NATUURLIJK FOSFAAT NATUURLIJKE MAÏSMESTSTOF NATUURLIJK FOSFAAT. verrijkt met borium organische meststof toepasbaar in derogatiebedrijf

FOSFAAT NATUURLIJK FOSFAAT NATUURLIJKE MAÏSMESTSTOF NATUURLIJK FOSFAAT. verrijkt met borium organische meststof toepasbaar in derogatiebedrijf GROEN FOSFAAT NATUURLIJKE MAÏSMESTSTOF NATUURLIJK FOSFAAT NATUURLIJK FOSFAAT verrijkt met borium organische meststof toepasbaar in derogatiebedrijf FOSFAATMESTSTOF VOOR MAÏS Maïs telen zonder fosfaatkunstmest

Nadere informatie

Een moderne (bodem)analyse. begrijpt u het nog? Korte impressie ALTIC Uitleg (bodem)analyses Toepassing in de praktijk

Een moderne (bodem)analyse. begrijpt u het nog? Korte impressie ALTIC Uitleg (bodem)analyses Toepassing in de praktijk Een moderne (bodem)analyse. begrijpt u het nog? Johannes Schra Boekel, 19 februari 2013 Indeling presentatie Korte impressie ALTIC Uitleg (bodem)analyses Toepassing in de praktijk 1 ALTIC Dronten Oorspronkelijk

Nadere informatie

ONDERHOUD VAN GAZON. WERKINGSDUUR: 3 maanden

ONDERHOUD VAN GAZON. WERKINGSDUUR: 3 maanden ONDERHOUD VAN GAZON Bij het opstellen van een bemestingsplan voor gazons raden we aan om een combinatie te maken van organische meststoffen met minerale meststoffen. Organische meststoffen zijn noodzakelijk

Nadere informatie

Hendrix UTD Agro Jaarrond bemesting. Programma: Kringloop Bodem Jaarbemesting Grasland

Hendrix UTD Agro Jaarrond bemesting. Programma: Kringloop Bodem Jaarbemesting Grasland Jaar Rondbemesting Hendrix UTD Agro Jaarrond bemesting Programma: Kringloop Bodem Jaarbemesting Grasland Kringloop Dicht drukken KHK khk - Ca khk - Mg khk - Mg Ca Ca khk Mg khk - Mg khk - Mg Ca Ca khk

Nadere informatie

Bemestingsonderzoek Grasland voor paarden voorste deel Postbus 115

Bemestingsonderzoek Grasland voor paarden voorste deel Postbus 115 voorste deel Onderzoek Onderzoek-/ordernr: Datum monstername: Datum verslag: 110027/001746286 07-10-2010 22-10-2010 Monster genomen bij: A. Dierhouder 8822 XX ARUM Grondsoort: Bemonsterde laag: Monster

Nadere informatie

Bemestingsonderzoek Mais continuteelt perc 5

Bemestingsonderzoek Mais continuteelt perc 5 Bemestingsonderzoek Mais continuteelt perc 5 Uw klantnummer: 2386585 H. Driessen Korenhorsterwg 6 7044 AJ LENGEL Postbus 170 NL - 6700 AD Wageningen T monstername: Johnny te Veluwe: 0652002126 T klantenservice:

Nadere informatie

Tuinadvies. De Ceuster Meststoffen Bannerlaan 79 2280 Grobbendonk Tel.: 014-257 357 Fax: 014-25 73 51 voor annemie so on. Moestuin Moestuin Algemeen

Tuinadvies. De Ceuster Meststoffen Bannerlaan 79 2280 Grobbendonk Tel.: 014-257 357 Fax: 014-25 73 51 voor annemie so on. Moestuin Moestuin Algemeen Tuinadvies Moestuin De Ceuster Meststoffen Bannerlaan 79 2280 Grobbendonk Tel.: 014-257 357 Fax: 014-25 73 51 voor annemie so on Zuurgraad (ph) Zuurgraad van uw grond is 5,3 Streefwaarde: 6,8 Verhoog deze

Nadere informatie

inagro Code van goede praktijk bodembescherming advies organische koolstofgehalte en zuurtegraad ONDERZOEK & ADVIES IN LAND- & TUINBOUW

inagro Code van goede praktijk bodembescherming advies organische koolstofgehalte en zuurtegraad ONDERZOEK & ADVIES IN LAND- & TUINBOUW inagro ONDERZOEK & ADVIES IN LAND- & TUINBOUW Code van goede praktijk bodembescherming advies gehalte en zuurtegraad 2 Toelichting resultaten MTR_versie 2011 ORGANISCHE KOOLSTOF Organische stof en in de

Nadere informatie

De invloed van een goede ph op maïsopbrengsten, na bekalking met Ankerpoort kalk

De invloed van een goede ph op maïsopbrengsten, na bekalking met Ankerpoort kalk De invloed van een goede ph op maïsopbrengsten, na bekalking met Ankerpoort kalk Onderzoek naar de effecten van bekalking op de maïsopbrengsten is zeer gedateerd. Deze onderzoeken zijn gedaan in een tijd

Nadere informatie

FOSFAAT NATUURLIJK FOSFAAT NATUURLIJKE MAÏSMESTSTOF NATUURLIJK FOSFAAT

FOSFAAT NATUURLIJK FOSFAAT NATUURLIJKE MAÏSMESTSTOF NATUURLIJK FOSFAAT GROEN FOSFAAT NATUURLIJKE MAÏSMESTSTOF NATUURLIJK FOSFAAT NATUURLIJK FOSFAAT FOSFAATMESTSTOF VOOR MAIS Maïs telen zonder fosfaatkunstmest zorgt bij een laag fosfaatgehalte voor een lagere opbrengst en

Nadere informatie

Vitagro. Industrieweg Oost 28 T (0481) Postbus 69 F (0481) AB Elst Gld) E I

Vitagro. Industrieweg Oost 28 T (0481) Postbus 69 F (0481) AB Elst Gld) E I Vitagro Industrieweg Oost 28 T (0481) 36 41 36 Postbus 69 F (0481) 36 41 00 6660 AB Elst Gld) E info@vitagro.nl I www.vitagro.nl Pagina 1 van 48 Pagina 2 van 48 Inhoudsopgave: 1. Duurzaamheid voor Bio-Trio

Nadere informatie

Het belang van de bodem-ph en hoe deze te verbeteren

Het belang van de bodem-ph en hoe deze te verbeteren Het belang van de bodem-ph en hoe deze te verbeteren BELANG VAN DE ZUURTEGRAAD? De zuurtegraad of ph van de bodem bepaalt in sterke mate de beschikbaarheid van voedingselementen in de bodem en de opneembaarheid

Nadere informatie

Ideale grond. Bodemleven. Bodemstructuur

Ideale grond. Bodemleven. Bodemstructuur Ideale grond Bodemleven Bodemstructuur Ideale grond Bodemleven Ideale grond Bodemleven KRINGLOOP Ideale grond Bodemleven Ideale grond Bodemleven Ideale grond Bodemleven Ideale grond Bodemleven Ideale grond

Nadere informatie

De bodem is de basis voor gewasbescherming!

De bodem is de basis voor gewasbescherming! De bodem is de basis voor gewasbescherming! www.tenbrinkebv.nl Agenda Bemestingsproeven bloembollen. Bodemvruchtbaarheid Flevoland in gevaar. Verschillen tussen kavels binnen de Noordoostpolder. Grond

Nadere informatie

O en ph-kcl In de praktijk kunnen laboratoria 2 verschillende analyses uitvoeren ter bepaling van de bodem-ph: De ph-h 2

O en ph-kcl In de praktijk kunnen laboratoria 2 verschillende analyses uitvoeren ter bepaling van de bodem-ph: De ph-h 2 De bodem ph Theorie B2 De ph is een maat voor de zuurtegraad van de bodem. Ze hangt af van de concentratie aan protonen (H3O + - ionen) aanwezig in de bodemoplossing: hoe meer protonen er in een bodem

Nadere informatie

Goede bemesting geeft gezonde planten

Goede bemesting geeft gezonde planten Goede bemesting geeft gezonde planten Door: HortiNova Opbouw van presentatie: Doel van gezonde bodem & plant Hoe groeit een plant? Hoe kan een plant ziek worden? Waarom moeten we bladgroen en wortels promoten

Nadere informatie

Bodem en bemesting Basis voor plantgezondheid Wilma Windhorst, VHG docentendag

Bodem en bemesting Basis voor plantgezondheid Wilma Windhorst, VHG docentendag Bodem en bemesting Basis voor plantgezondheid Wilma Windhorst, VHG docentendag 5-10-2017 Groeifactoren Klimaat Gewasbesch. biologisch Plantversterkers Gewasbesch. chemisch Bemesting Plantmateriaal Klimaat

Nadere informatie

Thema 4: Een gezonde bodem

Thema 4: Een gezonde bodem Thema 4: Een gezonde bodem Bodemanalyse en de gezonde plant Emile Bezemer Eurofins Agro Minder chemie met steenmeel Bert Carpay Carpay Advies 25 september 2018 ConGRAS 1 Bodemanalyse en gezonde grasplant!

Nadere informatie

ORGANISCHE STOF BEHEER

ORGANISCHE STOF BEHEER ORGANISCHE STOF BEHEER Weet wat je bodem eet! Anna Zwijnenburg van A tot Z landbouwadvies EVEN VOORSTELLEN Zelfstandig landbouwadviseur voor de akkerbouw/groenvoeder gewassen voor de thema s bodem, vruchtwisseling

Nadere informatie

ANALYSERAPPORT SPURWAY TOTAAL VOORBEELD

ANALYSERAPPORT SPURWAY TOTAAL VOORBEELD SPURWAY TOTAAL ALTIC BV de Drieslag 30 8251 JZ DRONTEN MONSTER EN ONDERZOEK Labnummer : 1000 Monstername door : Datum binnenkomst : 22 februari 2013 Datum monstername : 22 februari 2013 Datum rapportage

Nadere informatie

Hoe maak je een bemestingsplan binnen de gebruiksnormen

Hoe maak je een bemestingsplan binnen de gebruiksnormen Hoe maak je een bemestingsplan binnen de gebruiksnormen Natuur en Landschap Pleasure green Milieu Tonnis van Dijk Nutriënten Management Instituut NMI 3 november 2011 Beperkingen in bemesting Europese regelgeving:

Nadere informatie

Invloed van ph op de N-mineralisatie Jan Bries, Stijn Moermans. Bodemkundige Dienst van België W. de Croylaan Heverlee

Invloed van ph op de N-mineralisatie Jan Bries, Stijn Moermans. Bodemkundige Dienst van België W. de Croylaan Heverlee Invloed van ph op de N-mineralisatie Jan Bries, Stijn Moermans Bodemkundige Dienst van België W. de Croylaan 48 3001 Heverlee www.bdb.be ph in relatie tot N ph beïnvloedt opneembaarheid nutriënten te zuur

Nadere informatie

Bodem en bodemstructuur

Bodem en bodemstructuur Bodem en bodemstructuur De basis voor een mooie tuin en beplanting! Wilma Windhorst, VHG docentendag 5-10-2017 Voorbereiding aanplant Tuin en beplanting : groen visitekaartje van bewoner, gemeente, wijk,

Nadere informatie

Organische stof: Impact op bodem en bodemleven

Organische stof: Impact op bodem en bodemleven Organische stof: Impact op bodem en bodemleven Aad Termorshuizen Gouden Gronden, 26 januari 2018, Aduard Even voorstellen Aad Termorshuizen Specialist bodemkwaliteit en plantenpathogenen 20 jaar als docent

Nadere informatie

Optimale groei met medewerking van bodem, bodembiologie en bemesting. Wilma Windhorst Boomteeltcursus Vlamings BV

Optimale groei met medewerking van bodem, bodembiologie en bemesting. Wilma Windhorst Boomteeltcursus Vlamings BV Optimale groei met medewerking van bodem, bodembiologie en bemesting Wilma Windhorst Boomteeltcursus Vlamings BV 130116 Schimmelziekten algemeen Chemisch systeem: brandjes blussen Ziekte vinden middel

Nadere informatie

Wie een topprestatie wil leveren, moet bij de basis beginnen

Wie een topprestatie wil leveren, moet bij de basis beginnen Wie een topprestatie wil leveren, moet bij de basis beginnen Als teler bent u voortdurend bezig om uw gewas in topconditie te brengen en te houden. De basis van een topconditie begint bij de wortels. Een

Nadere informatie

De positieve kant van onkruid Boomkwekerij Hans Puijk - Vlamings

De positieve kant van onkruid Boomkwekerij Hans Puijk - Vlamings De positieve kant van onkruid Boomkwekerij 13-02-2016 Hans Puijk - Vlamings Inhoud Bodem, balans en elementen (herh) Bewerkingen en bodem management Wat zeggen onkruiden op het perceel Uitbreiding, nieuw

Nadere informatie

Bemestingsonderzoek Akker-/tuinbouw perceel 5

Bemestingsonderzoek Akker-/tuinbouw perceel 5 Bemestingsonderzoek Akker-/tuinbouw perceel 5 Uw klantnummer: 5001382 Postbus 170 NL- 6700 AD Wageningen T +31 (0)88 876 1010 E klantenservice@blgg.agroxpertus.com I blgg.agroxpertus.nl T monstername:

Nadere informatie

Maïsopbrengsten. Case study Verdien 395 per hectare met het bekalken van uw maïspercelen

Maïsopbrengsten. Case study Verdien 395 per hectare met het bekalken van uw maïspercelen Maïsopbrengsten Case study Verdien 395 per hectare met het bekalken van uw maïspercelen Het meeste onderzoek naar de effecten van bekalking op de maïsopbrengsten is gedateerd. De onderzoeken zijn gedaan

Nadere informatie

Bodemverbetering Boomkwekerij Leune Ondertitel: onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten

Bodemverbetering Boomkwekerij Leune Ondertitel: onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten 1 Bodemverbetering Boomkwekerij Leune Ondertitel: onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten Introductie project 1. Doel van project Onderzoek effecten van steenmeel en bodemverbeteraars.

Nadere informatie

Vidi Parva. Wie een topprestatie wil leveren, moet bij de basis beginnen.

Vidi Parva. Wie een topprestatie wil leveren, moet bij de basis beginnen. Vidi Parva Wie een topprestatie wil leveren, moet bij de basis beginnen www.koppert.nl Als teler bent u voortdurend bezig om uw gewas in topconditie te brengen en te houden. De basis van een topconditie

Nadere informatie

Bodembiologie: praktische handvaten voor het behoud van een productieve bodem

Bodembiologie: praktische handvaten voor het behoud van een productieve bodem Bodembiologie: praktische handvaten voor het behoud van een productieve bodem Gera van Os PPO-Bollen, Bomen & Fruit Introductie Bodem is de basis voor een goede teelt: Opbouw en afbraak organische stof

Nadere informatie

Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist

Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist Inhoudsopgave 1 Waarom is bemesten zo belangrijk? p5 Hoe vaak moet ik eigenlijk bemesten? p6 4 3 Wat is het

Nadere informatie

MAISTEELT 2019: DE SUCCESFACTOREN!

MAISTEELT 2019: DE SUCCESFACTOREN! MAISTEELT 2019: DE SUCCESFACTOREN! In deze editie aandacht voor: Vernietigen en verkleinen vanggewas ph Organische stof: compost Kali bemesting Onderzaai Raskeuze Organisatie maisteelt Een plant groeit

Nadere informatie

Bodemkunde. Datum: vrijdag 24 juni 2016 V 2.1. V3.1 V4.1

Bodemkunde. Datum: vrijdag 24 juni 2016 V 2.1. V3.1 V4.1 Bodemkunde Datum: vrijdag 24 juni 2016 V 2.1. V3.1 V4.1 Bodems en hun eigenschappen 3 Bodems en hun eigenschappen Opdracht: - Zoek op wat het bodemprofiel is waar je zelf woont / werkt / stage loopt 4

Nadere informatie

Bemesting kool en relatie tot trips.

Bemesting kool en relatie tot trips. Bemesting kool en relatie tot trips. Programma Nutri Growing concept Trips tabaci Bemesting kool Beheersing van trips in de teelt van kool. Bodemvruchtbaarheid Het vermogen van een bodem een gewas van

Nadere informatie

Biostimulerend middel voor de rhizosfeer Haal het maximale uit de wortel. explorer 21

Biostimulerend middel voor de rhizosfeer Haal het maximale uit de wortel. explorer 21 Biostimulerend middel voor de rhizosfeer Haal het maximale uit de wortel 21 Begin bij het inzaaien Een succesvolle maïsteelt wordt voorbereid vanaf het vroegste stadium. Daarbij gaat het erom vroegtijdig

Nadere informatie

INNOVATIE DCM VIVISOL -AGRI. voor akkerbouwgewassen.

INNOVATIE DCM VIVISOL -AGRI. voor akkerbouwgewassen. INNOVATIE www.dcm-info.com DCM VIVISOL -AGRI voor akkerbouwgewassen G U A R A N T E E D G U A R A N T E E D G U A R A N T E E D DCM VIVISOL -AGRI MINIGRAN TECHNOLOGY FOR ORGANIC GROWING VEGETAL Het meest

Nadere informatie

De rol van loonwerkers in de mineralenkringloop

De rol van loonwerkers in de mineralenkringloop De rol van loonwerkers in de mineralenkringloop en precisielandbouw Praktijknetwerk loonwerker maar melkveehouder kringloopwijzer Stappenplan naar maximaal ruwvoer van eigen grond Technische uitvoering

Nadere informatie

Introductie. Zin en onzin van microbieel verrijkte producten. Onderwerpen. Het bodemleven. Rol van het bodemleven in de grond

Introductie. Zin en onzin van microbieel verrijkte producten. Onderwerpen. Het bodemleven. Rol van het bodemleven in de grond Zin en onzin van microbieel verrijkte producten Gera van Os Lector Duurzaam Bodembeheer, CAH Dronten Onderzoeker Gewas- en bodemgezondheid, PPO Lisse Introductie Bodem is de basis voor een goede teelt:

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/01/2014

Gearchiveerd op 01/01/2014 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... TRA 258 Meststoffen, Bodemverbeteraars, Teeltsubstraten en Zuiveringsslib - Verpakking

Nadere informatie

BIOSTIMULANT. Het begint bij de wortel

BIOSTIMULANT. Het begint bij de wortel BIOSTIMULANT Het begint bij de wortel - Stimuleert de wortelgroei en -activiteit Verhoogt stresstolerantie onder ongunstige groeiomstandigheden Vergroot wortellengte en biomassa Verbetert opname van water

Nadere informatie

Organische stof in de bodem

Organische stof in de bodem Organische stof in de bodem Theorie C1 Wat is organische stof in de bodem? Organische stof in de bodem bestaat uit materiaal zoals bv. oogst- en plantenresten, compost en mest, maar ook het bodemleven

Nadere informatie

Opdrachten. Organische bemesting opdrachten 1

Opdrachten. Organische bemesting opdrachten 1 Opdrachten Organische bemesting opdrachten 1 Inleiding Je weet dat je melk moet drinken om voldoende calcium binnen te krijgen voor de opbouw van je botten. Calcium is dus een belangrijk element voor de

Nadere informatie

N-index: wat zeggen de cijfers?

N-index: wat zeggen de cijfers? Beste klant, N-index: wat zeggen de cijfers? U heeft een analyse ontvangen van de Bodemkundige Dienst met bepaling van de N-index en met het bijhorend N-bemestingsadvies. Hieronder vindt u een verduidelijking

Nadere informatie

BEGRIPPEN. Grond en Bodem. Kuipers maakt in zijn boek Bodemkunde onderscheid.

BEGRIPPEN. Grond en Bodem. Kuipers maakt in zijn boek Bodemkunde onderscheid. BEGRIPPEN Grond en Bodem Kuipers maakt in zijn boek Bodemkunde onderscheid. GROND Het losse materiaal zo we dat aan de oppervlakte van de aardkorst aantreffen. BODEM De manier waarop gronddeeltjes, in

Nadere informatie

2.2 Grasland met klaver

2.2 Grasland met klaver 2.2 Grasland met klaver Tot grasland met klaver wordt gerekend grasland met gemiddeld op jaarbasis meer dan 10 15 procent klaver. 2.2-1 2.2.1 Grasland met klaver: Kalk In deze paragraaf wordt alleen de

Nadere informatie

Erwin Hyndrikx Sales manager - Belgium. Agribex 2017

Erwin Hyndrikx Sales manager - Belgium. Agribex 2017 Erwin Hyndrikx Sales manager - Belgium Agribex 2017 Samenstelling Humifirst Gehaltes: 7% Organische koolstof 12% Huminezuren 3% Fulvozuren Humifirst Humuszuren 15% Huminezuren 12% Fulvozuren 3% Humus :

Nadere informatie

Bemestingsplan. Hans Smeets Adviseur DLV team boomteelt. DLV Plant

Bemestingsplan. Hans Smeets Adviseur DLV team boomteelt. DLV Plant Bemestingsplan Hans Smeets Adviseur DLV team boomteelt Waarom een grondanalyse? Inzicht krijgen in de beschikbare voeding voor de plant; Hoofdelementen; Sporenelementen; ph van de grond; Organische stof

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/01/2017

Gearchiveerd op 01/01/2017 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... TRA 258 Meststoffen, Bodemverbeteraars, Teeltsubstraten en Zuiveringsslib - Verpakking

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen

Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen NaSk II Vmbo 2011/2012 www.lyceo.nl Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen NaSk II 1. Bouw van materie 2. Verbranding 3. Water, zuren en basen 4. Basis chemie voor beroep

Nadere informatie

PRIJS: 1,5 KG 7,50 10 KG 22,50

PRIJS: 1,5 KG 7,50 10 KG 22,50 TUINMEST Deze biologische meststof wordt gebruikt bij de bemesting van sierbladgewassen, boomkwekerijgewassen, balkonplanten en orangeriegewassen. Bevat gedroogde organische zeewieren. Bio-Tuinmest is

Nadere informatie

Weerbaar telen Micosat

Weerbaar telen Micosat Weerbaar telen Micosat 2 Micosat is een hoog geconcentreerde entstof van mycorrhiza, nuttige schimmels en bacteriën die van nature in de bodem, rondom de wortels en op het blad van planten voorkomen. Gezamenlijk

Nadere informatie

Bodem en bemesting: Regelgeving, knelpunten en kansen voor de biologische glastuinbouw. Willemijn Cuijpers (LBI) Oude Leede, 4 februari 2010

Bodem en bemesting: Regelgeving, knelpunten en kansen voor de biologische glastuinbouw. Willemijn Cuijpers (LBI) Oude Leede, 4 februari 2010 Bodem en bemesting: Regelgeving, knelpunten en kansen voor de biologische glastuinbouw Bedrijvennetwerk Bodem & Bemesting Willemijn Cuijpers (LBI) Oude Leede, 4 februari 2010 De randvoorwaarden: gebruiksnormen

Nadere informatie

Mest zo efficiënt mogelijk gebruiken

Mest zo efficiënt mogelijk gebruiken Mest zo efficiënt mogelijk gebruiken De winterperiode geeft de kans om stil te staan bij het optimale gebruik van de beschikbare mest in het voorjaar. Het is de moeite waard de mest te laten ontleden:

Nadere informatie

(Ver)ken je tuinbodem. Annemie Elsen Stan Deckers

(Ver)ken je tuinbodem. Annemie Elsen Stan Deckers (Ver)ken je tuinbodem Annemie Elsen Stan Deckers Tuinbodems in Vlaanderen ZUURTEGRAAD (ph) 2/3 tuinen = overbekalkt 3/4 gazons = overbekalkt voedingselementen minder beschikbaar voor planten nooit blindelings

Nadere informatie

Bodembeheer de basis van uw boterhammen

Bodembeheer de basis van uw boterhammen Bodembeheer de basis van uw boterhammen Door: Bart Vromans HortiNova cursus 13 & 14 februari 2008, Diepgang in de bodem Inleiding Welkom Doel van avond Historie Groei van de plant Mineralenbalans Structuur

Nadere informatie

Met de grondmonsters die we u adviseren, wordt de chemische en biologische toestand van de grond geanalyseerd.

Met de grondmonsters die we u adviseren, wordt de chemische en biologische toestand van de grond geanalyseerd. Bodemanalyses Met de grondmonsters die we u adviseren, wordt de chemische en biologische toestand van de grond geanalyseerd. De kosten voor deze monsters bedragen 307,50 excl. BTW. Er zal dan een 1.)Bodembalansanalyse,

Nadere informatie

Weersinvloeden op oogst Actualiteiten Ruwvoerteelten. Weersinvloeden op oogst Weersinvloeden op oogst Januari.

Weersinvloeden op oogst Actualiteiten Ruwvoerteelten. Weersinvloeden op oogst Weersinvloeden op oogst Januari. Actualiteiten Ruwvoerteelten Mei Juni 1 Juli Juli Oktober Oktober 2 Oktober Oktober Terugblik 2015 & Vooruit kijken op 2016 3 Wat is mijn droge stof opbrengst? 1 e snede 4.000 31% 2 e snede 3.000 23% 3

Nadere informatie

Organische stof en bodemleven deel , Nijeholtpade

Organische stof en bodemleven deel , Nijeholtpade maakt werk van bodemkwaliteit in het landelijk gebied Organische stof en bodemleven deel 2. 030211, Nijeholtpade Marjoleine Hanegraaf Nutriënten Management Instituut NMI www.nmi-agro.nl Inhoud Samenvatting

Nadere informatie

Bemesting, maatwerk voor uw bedrijf!

Bemesting, maatwerk voor uw bedrijf! Groot Fruit Nr. 2 13 februari 2017 Bemesting, maatwerk voor uw bedrijf! Met het nieuwe seizoen in aantocht is het nu de tijd om na te denken over de bemesting voor het komende jaar. In de praktijk wordt

Nadere informatie

Evenwichtige bemesting, de basis voor uw groei!

Evenwichtige bemesting, de basis voor uw groei! Themabericht bemesting Nr. 3 11 februari 2016 Evenwichtige bemesting, de basis voor uw groei! Voor de aanvang van het nieuwe seizoen moet er weer worden nagedacht over de uit te voeren bemestingsstrategie.

Nadere informatie

Bemestingsonderzoek Grasland kavelblok 2

Bemestingsonderzoek Grasland kavelblok 2 Bemestingsonderzoek Grasland kavelblok 2 Uw klantnummer: 5001382 Postbus 170 NL - 6700 AD Wageningen T monstername: Klantenservice: 0888761010 T klantenservice: +31 (0)88 876 1010 E klantenservice@blgg.agroxpertus.nl

Nadere informatie

Brochure en poster bemesting

Brochure en poster bemesting Brochure en poster bemesting Lore Schoeters 1 Bemesting Wat gebeurt er met meststoffen in de bodem? Hoe kan ik de nutriënten die in de bodem zitten optimaal gebruiken? Hoe kan ik ervoor zorgen dat de uitspoeling

Nadere informatie

Resultaat Eenheid Resultaat Streeftraject laag vrij laag goed vrij hoog hoog

Resultaat Eenheid Resultaat Streeftraject laag vrij laag goed vrij hoog hoog Bemestingswijzer Mais continuteelt Uw klantnummer: 5001382 Eurofins Agro Postbus 170 NL - 6700 AD Wageningen T monstername: Kees Nieuwenhuizen: 0652761234 T klantenservice: 088 876 1010 E klantenservice@eurofins-agro.com

Nadere informatie

Vruchtkwaliteit. Meer is zeker niet altijd beter!!! Stikstofbemesting. Bemesting bij appel en peer. Er zijn zeer grote jaarsinvloeden

Vruchtkwaliteit. Meer is zeker niet altijd beter!!! Stikstofbemesting. Bemesting bij appel en peer. Er zijn zeer grote jaarsinvloeden 6 Bemesting bij appel en peer Vruchtkwaliteit Ann Gomand 18 januari 19 Meer is zeker niet altijd beter!!! Proefcentrum Fruitteelt vzw Fruittuinweg 1, B 38 Sint Truiden 3 ()11 69 7 8 pcfruit@pcfruit.be

Nadere informatie

Om optimaal te groeien heeft een plant verschillende voedingsstoffen nodig:

Om optimaal te groeien heeft een plant verschillende voedingsstoffen nodig: Om optimaal te groeien heeft een plant verschillende voedingsstoffen nodig: Stikstof, voor de bovengrondse plantdelen en de vorming van eiwit Fosfaat, voor de wortelontwikkeling Kali, voor de sapstroom

Nadere informatie

BrabantseWijnbouwers2015. 24-01-2015 Pierre Parren

BrabantseWijnbouwers2015. 24-01-2015 Pierre Parren BrabantseWijnbouwers2015 24-01-2015 Pierre Parren Wie zijn we? Van Iersel Compost Opgericht: 1947 Composteringsbedrijf (vanaf 1989) Doel: duurzame verwerking en productie kwaliteitscomposten Betrokken/enthousiaste

Nadere informatie

Bodem en bodemverzorging

Bodem en bodemverzorging Bodem en bodemverzorging Compost en composteren Basisbemesting Basiscursus dl2. TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Vanavond Je eigen grond Soort, structuur, zorg Compost en composteren De natuurlijke

Nadere informatie

WEERBAAR Telen = Veerkracht in de plant brengen. Mijn naam: Eddo de Veer

WEERBAAR Telen = Veerkracht in de plant brengen. Mijn naam: Eddo de Veer WEERBAAR Telen = Veerkracht in de plant brengen Mijn naam: Eddo de Veer HOE? Begin met een goede bodem analyse Ik werk met de Bodem Balans Analyse Het gaat om de verhoudingen van de mineralen aan het complex

Nadere informatie

roductinfo Peters De specialist voor pot- en perkplanten Tuinbouwtechniek & -benodigdheden KaRo BV Tulpenmarkt PK Zwaagdijk

roductinfo Peters De specialist voor pot- en perkplanten Tuinbouwtechniek & -benodigdheden KaRo BV Tulpenmarkt PK Zwaagdijk De specialist voor pot en perkplanten Peters is speciaal ontwikkeld voor toepassing in de teelt van pot en perkplanten. Het gebruik van venige substraten stelt speciale eisen aan de bemesting. Of het nu

Nadere informatie

meststoffen voor meesterlijk grasland! groei door kennis

meststoffen voor meesterlijk grasland! groei door kennis meststoffen voor meesterlijk grasland! groei door kennis Grasmaster De productie van ruwvoer op het eigen melkveehouderijbedrijf bepaalt in belangrijke mate het bedrijfsresultaat. Talloze onderzoeken bevestigen

Nadere informatie

Bemesting en Kringloopwijzer Gerrit Bossink Dier / Bodem / Bemesting /Gewas / Teelt. 2. Grondmonster analyse: Grasland / Bouwland

Bemesting en Kringloopwijzer Gerrit Bossink Dier / Bodem / Bemesting /Gewas / Teelt. 2. Grondmonster analyse: Grasland / Bouwland Bemesting en Kringloopwijzer 2016-2018 Gerrit Bossink Dier / Bodem / Bemesting /Gewas / Teelt 1 Agenda 1. Basis kennis bodem 2. Grondmonster analyse: Grasland / Bouwland 3. Kringloopwijzer Efficiënt Bemesten:

Nadere informatie

Ontwikkelingen analyses weerbaar substraat. Natasja Poot - Productmanager Bodemgezondheid

Ontwikkelingen analyses weerbaar substraat. Natasja Poot - Productmanager Bodemgezondheid Ontwikkelingen analyses weerbaar substraat Natasja Poot - Productmanager Bodemgezondheid 1 Weerbaar substraat belangrijk? Biologische substraatkwaliteit wordt steeds belangrijker Meer belangstelling en

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-KB 2003

Examenopgaven VMBO-KB 2003 Examenopgaven VMBO-KB 2003 tijdvak 1 maandag woensdag 199 mei 13.30 09.00-15.00 11.00 uur LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING PLANTENTEELT CSE KB Het examen Landbouw en natuurlijke omgeving CSE KB bestaat

Nadere informatie

ORGANISCH GEBONDEN STIKSTOF FOSFORZUURANHYDRIDE ORGANISCHE STIKSTOF OPLOSBAAR IN WATER AFKOMSTIG VAN WATER

ORGANISCH GEBONDEN STIKSTOF FOSFORZUURANHYDRIDE ORGANISCHE STIKSTOF OPLOSBAAR IN WATER AFKOMSTIG VAN WATER STIKSTOF (N) TOTAAL ORGANISCH GEBONDEN STIKSTOF ORGANISCHE STIKSTOF AFKOMSTIG VAN OPLOSBAAR IN EN NEUTRAAL AMMONIUMCITRAAT OPLOSBAAR IN NEUTRALISERENDE WAARDE MgO OPLOSBAAR IN MINERAAL ZUUR FIJNHEID DOOR

Nadere informatie

ORGANISCH BODEMVERBETEREND

ORGANISCH BODEMVERBETEREND DCM VIVISOL - Stimuleert en diversifieert het bodemleven! Inbreng van het organisch bodemverbeterend middel DCM VIVISOL creëert de ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van een actief en gevarieerd

Nadere informatie

Toetsing van effecten van toediening van biochar op opbrengst en bodemkwaliteit in meerjarige veldproeven

Toetsing van effecten van toediening van biochar op opbrengst en bodemkwaliteit in meerjarige veldproeven Toetsing van effecten van toediening van biochar op opbrengst en bodemkwaliteit in meerjarige veldproeven J.J. de Haan, D. van Balen & C. Topper (PPO-agv Wageningen UR) M.J.G. de Haas, H. van der Draai

Nadere informatie

Kwaliteit, Groeikracht en Resultaat

Kwaliteit, Groeikracht en Resultaat Kwaliteit, Groeikracht en Resultaat Vernieuwde formule voor een nog beter resultaat De beste groei en een perfecte kleur, dat is wat u als kweker wilt bereiken. De juiste potgrond en gezond uitgangsmateriaal

Nadere informatie

Een gezonde en vruchtbare bodem met Keurcompost

Een gezonde en vruchtbare bodem met Keurcompost Een gezonde en met Keurcompost Voordelen Keurcompost Hoger waterbergendvermogen op zandgronden landbouwcompost tuincompost substraatcompost > minder gevoeligheid tijdens droge perioden Voor de land- en

Nadere informatie

Programma voor vandaag:

Programma voor vandaag: Aardappelteelt Programma voor vandaag: Standdichtheid en benodigde hoeveelheid pootgoed Bemesting van aardappelen Opdrachten no.2 Pauze 10:30 10:45 PowerPoint presentatie / werk in groepen Opdrachten no.

Nadere informatie