nr. 372 van DANIËLLE VANWESENBEECK datum: 7 maart 2018 aan PHILIPPE MUYTERS Winwinleningen - Stand van zaken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "nr. 372 van DANIËLLE VANWESENBEECK datum: 7 maart 2018 aan PHILIPPE MUYTERS Winwinleningen - Stand van zaken"

Transcriptie

1 SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 372 van DANIËLLE VANWESENBEECK datum: 7 maart 2018 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Winwinleningen - Stand van zaken De Winwinlening is een vorm van kredietverschaffing die in 2006 in het leven werd geroepen. Via dit instrument kunnen particulieren hun spaargeld fiscaalvriendelijk uitlenen aan kmo s. De Winwinlening is een achtergestelde lening met een looptijd van acht jaar. Initieel was de regeling gericht op startende ondernemers, maar vanaf 1 januari 2011 is de regeling uitgebreid tot alle kmo s. Volgens de huidige regeling kan een kredietnemer tot een bedrag van euro Winwinleningen aangaan met een maximum van euro per kredietgever. Tevens is voorzien in een jaarlijkse belastingvermindering voor de kredietgever, alsook in een eenmalige belastingvermindering in geval van wanbetaling door de kredietnemer. 1. Kan de minister voor 2015, 2016 en 2017 een overzicht geven van: a) het aantal ontvangen aanvragen + bedragen; b) het aantal geweigerde aanvragen + bedragen; c) het aantal geregistreerde aanvragen + bedragen? 2. Kan de minister voor 2015, 2016 en 2017 wat de geregistreerde Winwinleningen betreft een overzicht geven van de cijfers in functie van het type aanvrager (starter of niet-starter)? 3. Elke kredietnemer kan maximaal euro ontlenen van verschillende kredietgevers. a) Kan de minister een overzicht geven van de (statistische) spreiding van de kredietnemers op basis van het ontleende bedrag (hoofdsom) in het kader van de Winwinlening? Hoeveel kredietnemers ontlenen het maximumbedrag? Hoeveel kredietnemers ontlenen een bedrag lager of gelijk aan euro enz? b) Hoeveel bedraagt het gemiddelde ontleende bedrag? Hoeveel bedraagt het mediaan ontleende bedrag? 4. Elke kredietgever kan maximaal euro uitlenen. a) Kan de minister een overzicht geven van de (statistische) spreiding van de kredietgevers op basis van het uitgeleende bedrag (hoofdsom)? Welk aandeel van de kredietgevers leent het maximale bedrag uit?

2 b) Hoeveel bedraagt het gemiddelde uitgeleende bedrag? Hoeveel bedraagt het mediaan uitgeleende bedrag? 5. De regeling voorziet in een dubbel fiscaal voordeel voor de kredietgever: enerzijds een jaarlijks belastingkrediet voor de hele looptijd van de lening, en anderzijds een eenmalig belastingkrediet in het geval dat een gedeelte van de Winwinlening niet wordt terugbetaald door de kredietnemer. a) Kan de minister een overzicht geven van de kostprijs voor de Vlaamse begroting van het jaarlijks belastingkrediet vanaf 2008 tot op heden? Graag de uitvoeringscijfers indien beschikbaar. Indien de uitvoeringscijfers niet beschikbaar zijn, dan graag de ramingen. b) Kan de minister een overzicht geven van de kostprijs voor de Vlaamse begroting van het eenmalig belastingkrediet in geval van niet-terugbetaling door de kredietnemer (vanaf 2008 tot op heden)? Graag de uitvoeringscijfers indien beschikbaar. Indien de uitvoeringscijfers niet beschikbaar zijn, dan graag de ramingen. 6. Beschikt de minister over gegevens met betrekking tot de mate waarin sprake is van gehele of gedeeltelijke niet-terugbetaling van de hoofdsom door de kredietnemer? Over hoeveel Winwinleningen gaat het? In hoeveel gevallen werd aldus een beroep gedaan op de eenmalige belastingvermindering? Over welke bedragen gaat het? Graag een jaarlijks overzicht sinds 2006 tot en met 2017 (uitvoeringscijfers indien beschikbaar, zo niet graag ramingen). 7. Tevens zijn andere kosten ten laste van de begroting in het kader van de Winwinlening (voornamelijk beheerskosten). Kan de minister een overzicht geven van de jaarlijkse kosten ten laste van de Vlaamse begroting voor het beheer van de Winwinlening? Graag een jaarlijks overzicht sinds 2006 tot op heden (inclusief raming voor 2018). 8. Kan de minister een overzicht geven van het totale aantal per 31 december 2017 uitstaande Winwinleningen? Welk bedrag vertegenwoordigen deze leningen? Over hoeveel kredietnemers gaat het? Over hoeveel kredietgevers gaat het? 9. Kan de minister een overzicht geven van het totale aantal op heden uitstaande Winwinleningen? Welk bedrag vertegenwoordigen deze leningen? Over hoeveel kredietnemers gaat het? Over hoeveel kredietgevers gaat het?

3 PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT ANTWOORD op vraag nr. 372 van 7 maart 2018 van DANIËLLE VANWESENBEECK 1. a) Tabel 1: Ontvangen Winwinleningen Bedrag , , ,97 Aantal b) Het aantal geweigerde Winwinleningen is gering aangezien aanvragen via de webapplicatie enkel aanvaard worden indien ze volledig zijn. De voornaamste redenen voor het weigeren van een Winwinlening na aanvaarding zijn het niet of niet tijdig overmaken van de documenten aan Waarborgbeheer nv. of het niet voldoen van de kredietnemer of -gever aan de voorwaarden van het toepasselijk wetgevend kader. Tabel 2: Geweigerde Winwinleningen Bedrag , , ,00 Aantal c) De verschillen tussen de gegevens met betrekking tot de ontvangen Winwinleningen en deze met betrekking tot de geregistreerde Winwinleningen zijn te verklaren door: - ontvangen Winwinleningen op het einde van een werkingsjaar die in het daaropvolgende werkingsjaar worden geregistreerd; - Winwinleningen die na ontvangst niet blijken te voldoen aan het toepasselijk wetgevend kader en daarom geweigerd worden; - ontvangen Winwinleningen die niet meer blijken door te gaan en die zonder voorwerp worden geklasseerd. Tabel 3: Geregistreerde Winwinleningen Bedrag , , ,00 Aantal Een starter wordt in het kader van de Wininlening gedefinieerd als iedere zelfstandige en/of vennootschap die nog niet langer dan drie volledige kalenderjaren is ingeschreven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen of de Sociale kas voor zelfstandigen.

4 Tabel 4: Geregistreerde Winwinleningen Opdeling starters versus niet-starters Bedrag starters , , ,32 Aantal starters Bedrag niet- starters , , ,68 Aantal niet- starters % starters bedrag 52,08% 50,97% 51,94% % starters aantal 54,83% 54,68% 57,61% % niet-starters bedrag 47,92% 49,03% 48,06% % niet-starters aantal 45,17% 45,32% 42,39% 3. Om dubbeltellingen te vermijden met betrekking tot kredietnemers die na bijvoorbeeld een (vervroegde) terugbetaling opnieuw een Winwinlening verkrijgen kan de spreiding enkel worden weergegeven voor de nog lopende Winwinleningen op 31 december a) Tabel 5: Spreiding kredietnemers op basis van ontleend bedrag Bedrag (in euro) Aantal 1 % Aantal ,80% ,19% ,00% ,47% ,87% ,54% ,94% ,42% ,31% ,78% ,57% ,26% ,42% ,27% ,11% ,90% ,08% ,12% ,13% ,81% Totaal ,00% b) Het gemiddelde ontleende bedrag door eenzelfde kredietnemer 3, op basis van de lopende Winwinleningen op 31 december 2017, bedroeg ,85 euro. De mediaan bedroeg euro. 1 Het aantal unieke kredietnemers m.b.t. de lopende Winwinleningen op 31/12/ Het percentage van het aantal unieke kredietnemers m.b.t. de lopende Winwinleningen op 31/12/ D.m.v. één of meerdere Winwinleningen

5 4. Om dubbeltellingen te vermijden met betrekking tot kredietgevers die na bijvoorbeeld een (vervroegde) terugbetaling opnieuw een Winwinlening verlenen kan de spreiding enkel worden weergegeven voor de lopende Winwinleningen op 31 december a) Tabel 6: Spreiding kredietgevers op basis van verleend bedrag Bedrag Aantal % Aantal ,31% ,56% ,63% ,52% ,98% ,00% b) Het gemiddelde toegekend bedrag door eenzelfde kredietgever 4, op basis van de lopende Winwinleningen op 31 december 2017, bedroeg ,40 euro. De mediaan bedroeg euro. 5. a) Het Vlaamse Gewest heeft facturen ontvangen van de FOD Financiën voor de aanslagjaren Voor de daaropvolgende aanslagjaren werden de kasuitgaven van de FOD Financiën in mindering gebracht van de dotatie aan Vlaanderen en werd de uitgave aangerekend bij het Hermesfonds. Voor 2015, 2016 en 2017 moet de afrekening nog geboekt worden en zijn er nog geen definitieve bedragen bekend. De gegevens in de onderstaande tabel zijn ramingen op basis van de door Waarborgbeheer geregistreerde Winwinleningen op basis van de gekende gegevens tot 31 december Tabel 7: simpact jaarlijks belastingkrediet Jaarlijks belastingkrediet Jaarlijks belastingkrediet Jaarlijks belastingkrediet b) De gegevens in de onderstaande tabel zijn berekend op basis van de door Waarborgbeheer nv uitgereikte schrappingsbrieven voor Winwinleningen, waarbij de kredietgever aan Waarborgbeheer nv heeft te kennen gegeven beroep te zullen doen op het éénmalig belastingkrediet. Niet alle opgezegde of afgesloten Winwinleningen worden ook effectief via de belastingaangifte aangegeven. Voor de stopzettingen vóór 1 januari 2011 beschikt Waarborgbeheer nv niet over correcte informatie aangezien tot dan noch de kredietnemer, noch de kredietgever 4 D.m.v. één of meerdere Winwinleningen 5 Aangezien de Winwinlening gestart is medio 2006 werden de aanslagjaren 2006 en 2007 door de FOD Financiën gecumuleerd in één factuur. Hierdoor is er pas vanaf 2009 een effectieve impact op de begroting.

6 verplicht waren Waarborgbeheer nv hierover te informeren. Voor deze Winwinleningen is er evenmin zicht op de oorzaken van stopzetting. Tabel 8: simpact éénmalig belastingkrediet Eenmalig belastingkrediet Eenmalig belastingkrediet Waarborgbeheer nv beschikt enkel over de gegevens die overgemaakt zijn door de kredietgevers naar aanleiding van de schrappingsaanvraag. Schrappingsaanvragen kunnen ingediend worden tot 9 maanden na het jaar van het voorval dat tot de schrappingsaanvraag heeft geleid. Tabel 9: Afgeroepen Winwinleningen met fiscaal voordeel Jaar Afgeroepen met fiscaal voordeel Aantal stopzettingen met fiscaal voordeel Tabel 10: Beheersvergoeding Jaar Beheervergoeding Het toepasselijk wetgevend kader verplicht, vanaf 1 januari 2011, de partijen van een Winwinlening om Waarborgbeheer nv te informeren over terugbetaling en/of stopzetting van de Winwinlening. Voor de vervroegde terugbetalingen en stopzettingen vóór 1 januari 2011 beschikt Waarborgbeheer nv niet over de correcte

7 informatie aangezien tot dan noch de kredietnemer, noch de kredietgever verplicht waren om Waarborgbeheer nv hierover te informeren. Voor deze Winwinleningen is er evenmin zicht op de oorzaken van stopzetting. Op basis van de gegevens waarover Waarborgbeheer nv beschikt, bedroeg het openstaande saldo per 31 december 2017 van de Winwinleningen ,13 euro en dit voor Winwinleningen verleend door kredietgevers aan kredietnemers. 9. Op basis van de gegevens waarover Waarborgbeheer nv beschikt, bedroeg het openstaande saldo per 28 februari 2018 van de Winwinleningen ,36 euro en dit voor Winwinleningen verleend door kredietgevers aan kredietnemers.

In augustus 2013 kwam een nieuwe wijziging. Het bedrag van euro werd verhoogd tot euro.

In augustus 2013 kwam een nieuwe wijziging. Het bedrag van euro werd verhoogd tot euro. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 579 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 13 juni aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Winwinlening - Stand van zaken De winwinlening werd in 2006

Nadere informatie

De winwin-lening wil kmo s in Vlaanderen kredieten toekennen door middel van een achtergestelde lening met vaste looptijd van 8 jaar.

De winwin-lening wil kmo s in Vlaanderen kredieten toekennen door middel van een achtergestelde lening met vaste looptijd van 8 jaar. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 625 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 2 juni 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Winwin-lening - Stand van zaken De winwin-lening wil kmo

Nadere informatie

Winwinlening De Vlaamse Cooreman-Declercq voor KMO s: reeds 98,4 mio leningen

Winwinlening De Vlaamse Cooreman-Declercq voor KMO s: reeds 98,4 mio leningen PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID Woensdag 9 januari 2013 Winwinlening De

Nadere informatie

1 van 6. Voorwaarden voor het sluiten van een Winwinlening. Aan welke voorwaarden moet de kredietnemer voldoen?

1 van 6. Voorwaarden voor het sluiten van een Winwinlening. Aan welke voorwaarden moet de kredietnemer voldoen? Winwinlening Voorwaarden voor het sluiten van een Winwinlening Aan welke moet de kredietnemer voldoen? Op de datum waarop hij een Winwinlening sluit, moet de kredietnemer een KMO zijn in Vlaanderen. Een

Nadere informatie

nr. 241 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 13 januari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Waarborgregeling - Stand van zaken

nr. 241 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 13 januari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Waarborgregeling - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 241 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 13 januari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Waarborgregeling - Stand van zaken De Waarborgregeling

Nadere informatie

Externe FAQ betreffende de Winwinleningen. Hoe kan ik een Winwinlening afsluiten?... 2. Wat bij foute ingave tijdens de online-registratie?...

Externe FAQ betreffende de Winwinleningen. Hoe kan ik een Winwinlening afsluiten?... 2. Wat bij foute ingave tijdens de online-registratie?... Externe FAQ betreffende de Winwinleningen 1 van 9 Hoe kan ik een Winwinlening afsluiten?... 2 Zijn er kosten verbonden aan de registratie van een Winwinlening?... 2 Hoeveel tijd heb ik tussen het afsluiten

Nadere informatie

Het Participatiefonds Vlaanderen biedt vanaf 1 juli 2014 volgende kredietformules aan:

Het Participatiefonds Vlaanderen biedt vanaf 1 juli 2014 volgende kredietformules aan: SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 244 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 15 januari aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Participatiefonds Vlaanderen - Starteo ParticipatieMaatschappij

Nadere informatie

WINWINLENING. de kredietgever:... ... ... [voornaam of voornamen, achternaam, straat en nummer, postnummer en gemeente, rijksregisternummer]

WINWINLENING. de kredietgever:... ... ... [voornaam of voornamen, achternaam, straat en nummer, postnummer en gemeente, rijksregisternummer] Modelovereenkomst WINWINLENING Kredietovereenkomst die voldoet aan de voorwaarden en voorschriften van het decreet van 19 mei 2006 betreffende de Winwinlening ( Winwinleningdecreet ) tussen de kredietgever:......

Nadere informatie

FINANCIERINGEN PMV WEEK VAN DE BEDRIJFSOVERDRACHT 26 OKTOBER 2015

FINANCIERINGEN PMV WEEK VAN DE BEDRIJFSOVERDRACHT 26 OKTOBER 2015 FINANCIERINGEN PMV WEEK VAN DE BEDRIJFSOVERDRACHT 26 OKTOBER 2015 PLAATS VAN PMV IN HET VLAAMSE INVESTERINGSLANDSCHAP PUBLIEK & INSTITUTIONELE INVESTEERDERS VLAAMS GEWEST 100 % 100 % 100 % 2 VPM LRM GIMV

Nadere informatie

a) Hoeveel aanvraagdossiers werden in de periode 2009-2014 jaarlijks ingediend voor de Innovatiemezzanine? Over hoeveel ondernemingen gaat het?

a) Hoeveel aanvraagdossiers werden in de periode 2009-2014 jaarlijks ingediend voor de Innovatiemezzanine? Over hoeveel ondernemingen gaat het? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 702 van WILLEM-FREDERIK SCHILTZ datum: 7 juli 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Participatiemaatschappij Vlaanderen - Innovatiemezzanine

Nadere informatie

Wie mag lenen of ontlenen? De kredietgever moet een natuurlijke persoon zijn die woont in het Vlaams Gewest. Bovendien is vereist dat die persoon:

Wie mag lenen of ontlenen? De kredietgever moet een natuurlijke persoon zijn die woont in het Vlaams Gewest. Bovendien is vereist dat die persoon: aangeboden door www.boekhouder.be Trouwe lezers van onze website weten dat we enthousiast zijn over het systeem van de Winwinlening dat in 2006 boven de doopvont werd gehouden door de Vlaamse overheid.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2016/1. Fiscale voordelen 2 e woning

Nieuwsbrief 2016/1. Fiscale voordelen 2 e woning Nieuwsbrief 2016/1 In deze nieuwsbrief komen volgende onderwerpen aan bod: - Fiscale voordelen 2 e woning - Winwinlening - Schijnzelfstandigheid - Kort gezegd Uw online pensioendossier Bijzondere rekening

Nadere informatie

PMV: positie onder de Vlaamse investeringsmaatschappijen

PMV: positie onder de Vlaamse investeringsmaatschappijen PMV: positie onder de Vlaamse investeringsmaatschappijen PUBLIEK & INSTITUTIONELEN VLAAMSE GEWEST 100% 100% 100% VPM LRM 73% 27% GIMV 50% 50% XL-FONDS 2009 1 Missie Stuwkracht geven aan projecten die belangrijk

Nadere informatie

1. Hoeveel bedraagt de totale beheersvergoeding die PMV ontvangt? Graag een overzicht per jaar voor de periode

1. Hoeveel bedraagt de totale beheersvergoeding die PMV ontvangt? Graag een overzicht per jaar voor de periode SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 399 van GÜLER TURAN datum: 27 februari 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Vlaams Participatiefonds - Activiteiten Ingevolge de zesde

Nadere informatie

Hervorming kmo-portefeuille Luc Royackers. Seminarie Incentives 4 your Business (30-11-2015 Fineko)

Hervorming kmo-portefeuille Luc Royackers. Seminarie Incentives 4 your Business (30-11-2015 Fineko) Hervorming kmo-portefeuille Luc Royackers Seminarie Incentives 4 your Business (30-11-2015 Fineko) Context Uitgangspunten Vlaams regeerakkoord Fusie AO en IWT Transparant Administratief eenvoudig Maatwerk

Nadere informatie

Informatie voor financiële instellingen

Informatie voor financiële instellingen Informatie voor financiële Hoe werkt de Waarborgregeling? Figuur 1: mechanisme oproep Op voorstel van Waarborgbeheer nv doet de Vlaamse minister van Economie een oproep om te achterhalen welke financiële

Nadere informatie

Kredietverlening aan zelfstandigen en ondernemingen - Stand van zaken

Kredietverlening aan zelfstandigen en ondernemingen - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 751 van WILLEM-FREDERIK SCHILTZ datum: 31 augustus 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Kredietverlening aan zelfstandigen en ondernemingen

Nadere informatie

640 (2009-2010) Nr. 1 30 juli 2010 (2009-2010) stuk ingediend op. Ontwerp van decreet

640 (2009-2010) Nr. 1 30 juli 2010 (2009-2010) stuk ingediend op. Ontwerp van decreet stuk ingediend op 640 (2009-2010) Nr. 1 30 juli 2010 (2009-2010) Ontwerp van decreet tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 19 mei 2006 betreffende de Winwinlening en van het decreet

Nadere informatie

Energiebesparende uitgaven Groene lening

Energiebesparende uitgaven Groene lening JAAR 2013 (AANSLAGJAAR 2014): a. Belastingvermindering voor uitgaven = overdracht van het vorige jaar: Saldo vorig jaar: 190 Maximumbedrag van de vermindering is niet bereikt: 3 810 Geen saldo meer b.

Nadere informatie

PMV Vitamines voor Vlaamse Ondernemingen WORKSHOP ITB 22 OKTOBER 2010

PMV Vitamines voor Vlaamse Ondernemingen WORKSHOP ITB 22 OKTOBER 2010 PMV Vitamines voor Vlaamse Ondernemingen WORKSHOP ITB 22 OKTOBER 2010 PMV: positie onder de Vlaamse investeringsmaatschappijen PUBLIEK & INSTITUTIONELEN VLAAMSE GEWEST 100% 100% 100% VPM LRM 73% 27% GIMV

Nadere informatie

Energiebesparende uitgaven Groene lening. Inkomsten 2009 (aanslagjaar 2010) Federale Overheidsdienst FINANCIEN

Energiebesparende uitgaven Groene lening. Inkomsten 2009 (aanslagjaar 2010) Federale Overheidsdienst FINANCIEN Energiebesparende uitgaven Groene lening Inkomsten 2009 (aanslagjaar 2010) L UNION FAIT LA FORCE - EENDRACHT MAAKT MACHT Federale Overheidsdienst FINANCIEN Milieuvriendelijke belastingen De laatste jaren

Nadere informatie

VR DOC.0282/1BIS

VR DOC.0282/1BIS VR 2017 2403 DOC.0282/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het koninklijk

Nadere informatie

FINANCIERINGEN PMV/Z PRESENTATIE FORUM FOR THE FUTURE 23 NOVEMBER 2017

FINANCIERINGEN PMV/Z PRESENTATIE FORUM FOR THE FUTURE 23 NOVEMBER 2017 FINANCIERINGEN PMV/Z PRESENTATIE FORUM FOR THE FUTURE 23 NOVEMBER 2017 PLAATS VAN PMV IN HET VLAAMSE INVESTERINGSLANDSCHAP PUBLIEK & INSTITUTIONELE INVESTEERDERS VLAAMS GEWEST VLAAMS GEWEST 100 % 100 %

Nadere informatie

Graag een jaarlijks overzicht per beleidsdomein (zowel ministeries als rechtspersonen).

Graag een jaarlijks overzicht per beleidsdomein (zowel ministeries als rechtspersonen). VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN FINANCIËN, BEGROTING, WERK, RUIMTELIJKE ORDENING EN SPORT Vraag nr. 463 van 21 februari 2014 van LODE VEREECK Vlaamse overheid

Nadere informatie

Geregistreerde* winwinleningen - overname Bedrag Winwinlening Aantal Winwinleningen

Geregistreerde* winwinleningen - overname Bedrag Winwinlening Aantal Winwinleningen overzicht instrumentarium Gigarant (periode 2011 2015): 11 van de 177 aanvragen (6%) hadden betrekking op en overname of overdracht. Daarvan werden er 7 goedgekeurd, dat is 16% van de 45 goedgekeurde dossiers.

Nadere informatie

FINANCIERINGEN PMV/Z PRESENTATIE SPORT VLAANDEREN OKTOBER 2018

FINANCIERINGEN PMV/Z PRESENTATIE SPORT VLAANDEREN OKTOBER 2018 FINANCIERINGEN PMV/Z PRESENTATIE SPORT VLAANDEREN OKTOBER 2018 PLAATS VAN PMV IN HET VLAAMSE INVESTERINGSLANDSCHAP PUBLIEK & INSTITUTIONELE INVESTEERDERS VLAAMS GEWEST VLAAMS GEWEST 100 % 100 % 100 % VPM

Nadere informatie

Dienstencheques. Geschenkcheques. Maaltijdcheques

Dienstencheques. Geschenkcheques. Maaltijdcheques Dienstencheques De dienstencheque is een door Sodexo uitgegeven betaalmiddel, dat een gebruiker toelaat buurtdiensten te betalen aan een werknemer van een erkende onderneming. De onderneming krijgt 20,80

Nadere informatie

Energiebesparende uitgaven Groene lening. Inkomsten 2011 (aangifte 2012) Federale Overheidsdienst FINANCIEN

Energiebesparende uitgaven Groene lening. Inkomsten 2011 (aangifte 2012) Federale Overheidsdienst FINANCIEN Energiebesparende uitgaven Groene lening Inkomsten 2011 (aangifte 2012) L UNION FAIT LA FORCE - EENDRACHT MAAKT MACHT Federale Overheidsdienst FINANCIEN Milieuvriendelijke belastingen De laatste jaren

Nadere informatie

1. Hoeveel bedroeg het budget van Screen Flanders de voorbije vijf jaar. 2. Hoeveel projecten/films konden met dit budget ge(co)financierd worden?

1. Hoeveel bedroeg het budget van Screen Flanders de voorbije vijf jaar. 2. Hoeveel projecten/films konden met dit budget ge(co)financierd worden? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 501 van AN CHRISTIAENS datum: 3 mei 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Screen Flanders - Budget Screen Flanders is een samenwerking

Nadere informatie

nr. 631 van DANIËLLE VANWESENBEECK datum: 6 juni 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Springplank naar zelfstandige - Resultaten

nr. 631 van DANIËLLE VANWESENBEECK datum: 6 juni 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Springplank naar zelfstandige - Resultaten SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 631 van DANIËLLE VANWESENBEECK datum: 6 juni 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Springplank naar zelfstandige - Resultaten Sinds 1

Nadere informatie

Winwinleningen nemen met helft toe

Winwinleningen nemen met helft toe 08-01-2013, p.42 Antwerpen, Brabant-Hageland, De Nieuwe Gazet, De Ring-Brussel, Dendermonde, Denderstreek, Gent-Eeklo- Deinze, Gent-Wetteren-Lochristi, Kempen, Leiestreek, Leuven-Brabant, Limburg, Mandelstreek,

Nadere informatie

nr. 587 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 15 juni 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Participatiefonds Vlaanderen - Kmo-cofinanciering

nr. 587 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 15 juni 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Participatiefonds Vlaanderen - Kmo-cofinanciering SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 587 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 15 juni 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Participatiefonds Vlaanderen - Kmo-cofinanciering Het Participatiefonds

Nadere informatie

REGLEMENT BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EEN SUBSIDIE VOOR DE HERONTWIKKELING EN INGEBRUIKNAME VAN LEEGSTAANDE HANDELSPANDEN

REGLEMENT BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EEN SUBSIDIE VOOR DE HERONTWIKKELING EN INGEBRUIKNAME VAN LEEGSTAANDE HANDELSPANDEN REGLEMENT BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EEN SUBSIDIE VOOR DE HERONTWIKKELING EN INGEBRUIKNAME VAN LEEGSTAANDE HANDELSPANDEN ARTIKEL 1 1. Het Economisch Huis Oostende (EHO) kan een subsidie verlenen voor

Nadere informatie

nr. 455 van MATTHIAS DIEPENDAELE datum: 3 april 2018 aan PHILIPPE MUYTERS Ecologiepremie+ - Aanvragen 2017

nr. 455 van MATTHIAS DIEPENDAELE datum: 3 april 2018 aan PHILIPPE MUYTERS Ecologiepremie+ - Aanvragen 2017 SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 455 van MATTHIAS DIEPENDAELE datum: 3 april 2018 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Ecologiepremie+ - Aanvragen 2017 De Ecologiepremie+

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 16 maart 2012 betreffende het economisch ondersteuningsbeleid, artikel 37;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 16 maart 2012 betreffende het economisch ondersteuningsbeleid, artikel 37; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de regeling van subsidies aan ondernemingen voor uitgaven ter bevordering van ecologisch en veilig goederenvervoer DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van

Nadere informatie

nr. 46 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 14 oktober 2014 aan PHILIPPE MUYTERS Dienstencheques - Gebruikers

nr. 46 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 14 oktober 2014 aan PHILIPPE MUYTERS Dienstencheques - Gebruikers SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 46 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 14 oktober 2014 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Dienstencheques - Gebruikers De dienstencheque (DC),

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van artikel 15/2 van het Koninklijk besluit

Nadere informatie

VR DOC.0810/2BIS

VR DOC.0810/2BIS VR 2017 1407 DOC.0810/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering houdende de regeling van subsidies aan ondernemingen voor investeringen in maatregelen ter bevordering van het milieu en de verkeersveiligheid

Nadere informatie

VR DOC.1191/1BIS

VR DOC.1191/1BIS VR 2018 2610 DOC.1191/1BIS De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport BISNOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende diverse aanpassingen

Nadere informatie

PWA-cheques. Dienstencheques

PWA-cheques. Dienstencheques PWA-cheques Als U een rechtspersoon bent (vzw/school/land- of tuinbouwonderneming) of een privé-persoon kan U van PWAcheques gebruik maken. Voor privé-personen betreft het alle soorten thuishulp. Voor

Nadere informatie

Reglement voor het toekennen van een lening aan scholen op grondgebied Antwerpen

Reglement voor het toekennen van een lening aan scholen op grondgebied Antwerpen Reglement voor het toekennen van een lening aan scholen op grondgebied Antwerpen Artikel 1 - Doelstelling De stad Antwerpen verstrekt leningen voor kleine infrastructuurwerken en eerste inrichting van

Nadere informatie

3. Hoeveel bedroeg de provinciale spreiding in absolute cijfers en het aantal unieke klanten ten aanzien van de beroepsactieve bevolking in 2015?

3. Hoeveel bedroeg de provinciale spreiding in absolute cijfers en het aantal unieke klanten ten aanzien van de beroepsactieve bevolking in 2015? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 279 van EMMILY TALPE datum: 29 januari 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Loopbaanbegeleiding - Stand van zaken Op 1 juli 2013 werd

Nadere informatie

Financiering Rudi Ceunen

Financiering Rudi Ceunen Financiering Rudi Ceunen rudi.ceunen@hefboom.be Financieringsmogelijkheden Wanneer welke financieringsvorm Een financieringsdossier samenstellen Financieringsmogelijkheden Eigen vermogen Risicodragend

Nadere informatie

Erfbelasting - Gunsttarief voor familiale ondernemingen en vennootschappen

Erfbelasting - Gunsttarief voor familiale ondernemingen en vennootschappen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 361 van BART SOMERS datum: 16 juli 2015 aan ANNEMIE TURTELBOOM VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE Erfbelasting -

Nadere informatie

Individuele beroepsopleiding (in een onderneming) (IBO) - Aanwervingen en stopzettingen tweede kwartaal 2017

Individuele beroepsopleiding (in een onderneming) (IBO) - Aanwervingen en stopzettingen tweede kwartaal 2017 SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 702 van EMMILY TALPE datum: 5 juli 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Individuele beroepsopleiding (in een onderneming) (IBO) - Aanwervingen

Nadere informatie

Leningsovereenkomst met startende ondernemer (rechtspersoon)

Leningsovereenkomst met startende ondernemer (rechtspersoon) Leningsovereenkomst met startende ondernemer (rechtspersoon) Naam: Wonende/kantoorhoudende aan de: Te Burgerservicenummer: Hierna te noemen uitlener, En M-Ve BV. (Martijn van Eerden> Wonende/kantoorhoudende

Nadere informatie

a)hoeveel aanvragen voor microkredieten-microstart zijn er geweest in 2013-2014?

a)hoeveel aanvragen voor microkredieten-microstart zijn er geweest in 2013-2014? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 470 van PAUL VAN MIERT datum: 23 maart 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Microkredieten - Stand van zaken De laatste jaren is het

Nadere informatie

Leningovereenkomst met startende onderneming

Leningovereenkomst met startende onderneming Leningovereenkomst met startende onderneming Mevrouw Willemsen, wonende of kantoorhoudende aan de Den Elterweg 75 te Zutphen, burgerservicenummer 12345678 (dit is natuurlijk een voorbeeldovereenkomst,

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT BETREFFENDE DUURZAME ONTWIKKELING EN KLIMAAT PARTICULIEREN

SUBSIDIEREGLEMENT BETREFFENDE DUURZAME ONTWIKKELING EN KLIMAAT PARTICULIEREN SUBSIDIEREGLEMENT BETREFFENDE DUURZAME ONTWIKKELING EN KLIMAAT PARTICULIEREN COLOFON Uitgave stadsbestuur Halen, Markt 14, 3545 Halen Ontwerp & realisatie Tekst - stadsbestuur Halen Ontwerp - dienst Communicatie

Nadere informatie

Subsidiereglement aanleg kunstgrasvoetbalveld goedgekeurd door de gemeenteraad op 22 februari 2016

Subsidiereglement aanleg kunstgrasvoetbalveld goedgekeurd door de gemeenteraad op 22 februari 2016 Subsidiereglement aanleg kunstgrasvoetbalveld goedgekeurd door de gemeenteraad op 22 februari 2016 Dit subsidiereglement wil de voetbalclubs van Westerlo ondersteunen bij de aanleg van een kunstgrasvoetbalveld

Nadere informatie

nr. 202 van JAN HOFKENS datum: 5 januari 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Job- en taalcoaching - Trajecten

nr. 202 van JAN HOFKENS datum: 5 januari 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Job- en taalcoaching - Trajecten SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 202 van JAN HOFKENS datum: 5 januari 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Job- en taalcoaching - Trajecten Personen met een kwetsbaar

Nadere informatie

VDAB - Versneld activeren van personen in stelsel van werkloosheid en bedrijfstoeslag (SWT)

VDAB - Versneld activeren van personen in stelsel van werkloosheid en bedrijfstoeslag (SWT) SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 594 van AXEL RONSE datum: 18 juni 2018 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT VDAB - Versneld activeren van personen in stelsel van werkloosheid

Nadere informatie

ONTWERP VAN DECREET. betreffende de Winwinlening VERSLAG

ONTWERP VAN DECREET. betreffende de Winwinlening VERSLAG Stuk 754 (2005-2006) Nr. 2 Zitting 2005-2006 25 april 2006 ONTWERP VAN DECREET betreffende de Winwinlening VERSLAG namens de Commissie voor Economie, Werk en Sociale Economie uitgebracht door de dames

Nadere informatie

Uitvoering , ,4 91,8 0,3%

Uitvoering , ,4 91,8 0,3% 1) Ontvangsten In mio euro Uitvoering Delta Gewestbelastingen 5.974,9 5.772,9-202,0-3,4% Opcentiemen + gewestmiddelen BFW 30.634,7 30.726,4 91,8 0,3% Specifieke dotaties 117,5 114,8-2,7-2,3% Energiefonds

Nadere informatie

nr. 761 van EMMILY TALPE datum: 4 september 2015 aan PHILIPPE MUYTERS Loopbaancheques - Stand van zaken

nr. 761 van EMMILY TALPE datum: 4 september 2015 aan PHILIPPE MUYTERS Loopbaancheques - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 761 van EMMILY TALPE datum: 4 september 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Loopbaancheques - Stand van zaken Sinds 1 juli 2013 werd

Nadere informatie

VR DOC.1191/3BIS

VR DOC.1191/3BIS VR 2018 2610 DOC.1191/3BIS Besluit van de Vlaamse Regering houdende diverse aanpassingen van de besluiten van de Vlaamse Regering ecologiepremie, strategische ecologiesteun, strategische transformatiesteun,

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN, DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT EN DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW

Nadere informatie

VR DOC.0797/1

VR DOC.0797/1 VR 2019 2405 DOC.0797/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van Samenwerkingsakkoord tussen de Federale staat, het Waals Gewest, het

Nadere informatie

Vlaamse begroting. Saskia Mahieu SBO van 8 juli 2015

Vlaamse begroting. Saskia Mahieu SBO van 8 juli 2015 Vlaamse begroting Saskia Mahieu SBO van 8 juli 2015 1 Vlaamse Begroting 1. Mijlpalen Vlaamse Begroting 2. Stuurgroep Copil 3. Cijfermateriaal: afspraken 2 Mijlpalen Vlaamse Begroting Ter inleiding De begroting

Nadere informatie

nr. 754 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 7 augustus 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Aanwervingspremie langdurig werkzoekenden - Stand van zaken

nr. 754 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 7 augustus 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Aanwervingspremie langdurig werkzoekenden - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 754 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 7 augustus 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Aanwervingspremie langdurig werkzoekenden - Stand van

Nadere informatie

VERSLAG. van het Rekenhof. over de controle van de rekeningen 2004-2005 van Gimvindus nv

VERSLAG. van het Rekenhof. over de controle van de rekeningen 2004-2005 van Gimvindus nv Stuk 37-K (2007-2008) Nr. 1 Zitting 2007-2008 8 augustus 2008 VERSLAG van het Rekenhof over de controle van de rekeningen 2004-2005 van Gimvindus nv 4596 REK Stuk 37-K (2007-2008) Nr. 1 2 3 Stuk 37-K (2007-2008)

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIEN EN ENERGIE EN DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: -

Nadere informatie

Boekingsfiche 2021 Aanvullende personenbelasting

Boekingsfiche 2021 Aanvullende personenbelasting Deel 1: Omschrijving van de verrichtingen 0 De FOD Financiën raamt de aanvullende belasting op de personenbelasting (APB) voor het aanslagjaar N van een gemeente op 2.032.500 euro. De FOD Financiën zal

Nadere informatie

ONTWERP VAN DECREET. tot wijziging van het decreet van 6 februari 2004 betreffende een waarborgregeling voor kleine en middelgrote ondernemingen

ONTWERP VAN DECREET. tot wijziging van het decreet van 6 februari 2004 betreffende een waarborgregeling voor kleine en middelgrote ondernemingen Zitting 2008-2009 22 januari 2009 ONTWERP VAN DECREET tot wijziging van het decreet van 6 februari 2004 betreffende een waarborgregeling voor kleine en middelgrote ondernemingen AMENDEMENT Zie: 1984 (2008-2009)

Nadere informatie

De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport

De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 12

Nadere informatie

Deel 1 - Bijzondere fiscale aftrek eigen woning (de zgn. woonbonus) als u leent voor uw verbouwing. 2. Voorwaarden waaraan de lening moet voldoen

Deel 1 - Bijzondere fiscale aftrek eigen woning (de zgn. woonbonus) als u leent voor uw verbouwing. 2. Voorwaarden waaraan de lening moet voldoen Deel 1 - Bijzondere fiscale aftrek eigen woning (de zgn. woonbonus) als u leent voor uw verbouwing 1. Voor wie? 2. Voorwaarden waaraan de lening moet voldoen 2.1. Een lening gesloten vanaf 1 januari 2005...5

Nadere informatie

Deceuninck Naamloze vennootschap Brugsesteenweg 374 8800 Roeselare RPR Gent, afdeling Kortrijk BTW BE 0405.548.486. (de Vennootschap )

Deceuninck Naamloze vennootschap Brugsesteenweg 374 8800 Roeselare RPR Gent, afdeling Kortrijk BTW BE 0405.548.486. (de Vennootschap ) Deceuninck Naamloze vennootschap Brugsesteenweg 374 8800 Roeselare RPR Gent, afdeling Kortrijk BTW BE 0405.548.486 (de Vennootschap ) BIJZONDER VERSLAG VAN DE RAAD VAN BESTUUR OVEREENKOMSTIG ARTIKELEN

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RvV 495 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES betreffende het ontwerp van Koninklijk Besluit tot regeling van de spreiding van de commissie voor bemiddeling inzake kredietovereenkomsten Brussel, 5 juli 2016 1

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Pagina 1 van 8

DE VLAAMSE REGERING, Pagina 1 van 8 Besluit van de Vlaamse Regering houdende diverse aanpassingen van de besluiten van de Vlaamse Regering ecologiepremie, strategische ecologiesteun, strategische transformatiesteun, kmo-portefeuille/kmo-groeisubsidie,

Nadere informatie

2. Kan de minister, voor de verschillende bedrijfsgerichte instrumenten en programma s

2. Kan de minister, voor de verschillende bedrijfsgerichte instrumenten en programma s SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 571 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 9 juni 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT IWT en VLAIO - Bedrijfssteun voor innovatie Op 30 april

Nadere informatie

De Vlaamse overheid schakelt deurwaarders in om achterstallige belastingen en andere verschuldigde bedragen te innen.

De Vlaamse overheid schakelt deurwaarders in om achterstallige belastingen en andere verschuldigde bedragen te innen. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 219 van TOM VAN GRIEKEN datum: 26 maart 2018 aan BART TOMMELEIN VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE Vlaamse overheid

Nadere informatie

Reglement voor de toekenning van renteloze leningen. aan erkende culturele verenigingen

Reglement voor de toekenning van renteloze leningen. aan erkende culturele verenigingen Reglement voor de toekenning van renteloze leningen aan erkende culturele verenigingen Goedgekeurd in de gemeenteraad van 28 januari 2002 Bekendgemaakt op 31 januari 2002 Artikel 1 Hoofdstuk I - Algemene

Nadere informatie

De prospectus is ter beschikking, zowel bij de kredietmakelaar als op de maatschappelijke zetel van de N.V. KREFIMA.

De prospectus is ter beschikking, zowel bij de kredietmakelaar als op de maatschappelijke zetel van de N.V. KREFIMA. PROSPECTUS CONSUMENTENKREDIET LENING OP AFBETALING Prospectusnummer: 4 01/06/2009 1. Inleiding Deze prospectus is van toepassing op leningen op afbetaling toegestaan in het kader van de Wet op het Consumentenkrediet

Nadere informatie

VLAAMSE RAAD ONTWERP VAN DECREET

VLAAMSE RAAD ONTWERP VAN DECREET Stuk 11 - A (1980-1981) - Nr. 1 VLAAMSE RAAD ZITTING 1980-1981 21 OKTOBER 1980 ONTWERP VAN DECREET waarbij nieuwe voorlopige kredieten worden geopend die in mindering komen van de begroting van de Vlaamse

Nadere informatie

nr. 709 van MARTINE TAELMAN datum: 13 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Dienstenchequeondernemingen - Opleidingsfonds

nr. 709 van MARTINE TAELMAN datum: 13 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Dienstenchequeondernemingen - Opleidingsfonds SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 709 van MARTINE TAELMAN datum: 13 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Dienstencheque - Opleidingsfonds Een dienstencheque

Nadere informatie

Nota aan de leden van de Vlaamse Regering

Nota aan de leden van de Vlaamse Regering Viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister bevoegd voor Begroting, Financiën en Energie Nota aan de leden van de Vlaamse Regering Betreft: De algemene rekening 2015 en het ontwerp

Nadere informatie

nr. 279 van WILLEM-FREDERIK SCHILTZ datum: 5 juni 2018 aan BART TOMMELEIN Onroerende voorheffing - Inkomsten en vrijstellingen

nr. 279 van WILLEM-FREDERIK SCHILTZ datum: 5 juni 2018 aan BART TOMMELEIN Onroerende voorheffing - Inkomsten en vrijstellingen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 279 van WILLEM-FREDERIK SCHILTZ datum: 5 juni 2018 aan BART TOMMELEIN VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE Onroerende

Nadere informatie

Indien men de loopbaanbegeleiding volgt bij een erkend loopbaancentrum, kan men een beroep doen op loopbaancheques.

Indien men de loopbaanbegeleiding volgt bij een erkend loopbaancentrum, kan men een beroep doen op loopbaancheques. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 16 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 5 oktober 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Loopbaanbegeleiding - Stand van zaken Indien iemand niet

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de cofinanciering van onderzoek en ontwikkeling in het kader van overheidsopdrachten

Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de cofinanciering van onderzoek en ontwikkeling in het kader van overheidsopdrachten Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de cofinanciering van onderzoek en ontwikkeling in het kader van overheidsopdrachten DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 21 december 2001 houdende

Nadere informatie

Productinformatie Europese standaardinformatie inzake consumentenkrediet

Productinformatie Europese standaardinformatie inzake consumentenkrediet Productinformatie Europese standaardinformatie inzake consumentenkrediet 1. Identiteit en contactgegevens van de kredietgever Kredietgever International Card Services BV, Telefoonnummer 020-6 600 123 E-mailadres

Nadere informatie

BISNOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

BISNOTA AAN DE VLAAMSE REGERING VR 2017 1002 DOC.0123/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT BISNOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit

Nadere informatie

Vraag nr. 904 van 28 juni 2013 van LODE VEREECK

Vraag nr. 904 van 28 juni 2013 van LODE VEREECK VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN FINANCIËN, BEGROTING, WERK, RUIMTELIJKE ORDENING EN SPORT Vraag nr. 904 van 28 juni 2013 van LODE VEREECK Opleidingscheques Stand

Nadere informatie

VERSLAG OVER DE ALGEMENE REKENINGEN 2013 VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP. Presentatie in de Commissie Algemeen Beleid, Financiën en Begroting

VERSLAG OVER DE ALGEMENE REKENINGEN 2013 VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP. Presentatie in de Commissie Algemeen Beleid, Financiën en Begroting VERSLAG OVER DE ALGEMENE REKENINGEN 2013 VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP Presentatie in de Commissie Algemeen Beleid, Financiën en Begroting Dinsdag 14 oktober 2014 1 Rekeningen Vlaamse Gemeenschap Algemene

Nadere informatie

2. Hoeveel ondernemingen werden in de eerste negen maanden van 2014 erkend door de RVA? Graag een overzicht per provincie.

2. Hoeveel ondernemingen werden in de eerste negen maanden van 2014 erkend door de RVA? Graag een overzicht per provincie. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 44 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 14 oktober 2014 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Dienstenchequebedrijven - Stand van zaken De dienstencheque,

Nadere informatie

ONTWERP VAN DECREET. betreffende de Winwinlening

ONTWERP VAN DECREET. betreffende de Winwinlening Stuk 754 (2005-2006) Nr. 1 Zitting 2005-2006 7 maart 2006 ONTWERP VAN DECREET betreffende de Winwinlening 1701 ECO Stuk 754 (2005-2006) Nr. 1 2 INHOUD Blz. 1. Memorie van toelichting... 3 2. Voorontwerp

Nadere informatie

VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de samenstelling, de werking en de opdrachten van

Nadere informatie

b) Zo ja, hoeveel en om welke reden? Graag een opsplitsing van de cijfers per provincie.

b) Zo ja, hoeveel en om welke reden? Graag een opsplitsing van de cijfers per provincie. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 41 van EMMILY TALPE datum: 11 oktober 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Duaal leren - Proefprojecten Uit het antwoord op vraag om

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2014/4. Wat brengt het regeerakkoord?

Nieuwsbrief 2014/4. Wat brengt het regeerakkoord? Nieuwsbrief 2014/4 Wat brengt het regeerakkoord? Hierbij geef ik u een overzicht van de meest in het oog springende wijzigingen van de nieuwe regering. Let wel, sommige regelingen zijn nog niet definitief

Nadere informatie

nr. 674 van GWENNY DE VROE datum: 10 augustus 2016 aan LIESBETH HOMANS Renovatiepremie - Stand van zaken

nr. 674 van GWENNY DE VROE datum: 10 augustus 2016 aan LIESBETH HOMANS Renovatiepremie - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 674 van GWENNY DE VROE datum: 10 augustus 2016 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE

Nadere informatie

Inleiding/voorstelling. Opleiding: Sociale bijdragen 2015

Inleiding/voorstelling. Opleiding: Sociale bijdragen 2015 Inleiding/voorstelling Opleiding: Sociale bijdragen 2015 01/01/2015 2 Inhoud 1. Bepaling referte-inkomen 2. Startende zelfstandige 3. Gevestigde zelfstandige 4. Gepensioneerde zelfstandige 5. Regularisaties

Nadere informatie

Sinds 1 januari 2014 is het Vlaamse Gewest bevoegd voor de dienstencheques aangekocht in Vlaanderen.

Sinds 1 januari 2014 is het Vlaamse Gewest bevoegd voor de dienstencheques aangekocht in Vlaanderen. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 636 van GRIET COPPÉ datum: 5 juli 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Dienstencheques - Profiel gebruikers Sinds 1 januari 2014 is het

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: ontwerpbesluit tot regeling van steun aan projecten van collectief O&O en collectieve kennisverspreiding

Nadere informatie

nr. 673 van SONJA CLAES datum: 23 juni 2015 aan PHILIPPE MUYTERS Dienstencheque-ondernemingen - Sanctioneringen

nr. 673 van SONJA CLAES datum: 23 juni 2015 aan PHILIPPE MUYTERS Dienstencheque-ondernemingen - Sanctioneringen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 673 van SONJA CLAES datum: 23 juni 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Dienstencheque-ondernemingen - Sanctioneringen Uit het onderzoek

Nadere informatie

nr. 357 van LYDIA PEETERS datum: 15 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Jeugdwerkloosheid - Stand van zaken trajecten

nr. 357 van LYDIA PEETERS datum: 15 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Jeugdwerkloosheid - Stand van zaken trajecten SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 357 van LYDIA PEETERS datum: 15 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Jeugdwerkloosheid - Stand van zaken trajecten Op pagina

Nadere informatie

De drie belangrijkste verbeteringen worden op de website van VLAIO als volgt omschreven:

De drie belangrijkste verbeteringen worden op de website van VLAIO als volgt omschreven: SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 103 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 25 oktober 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Kmo-portefeuille - Stand van zaken subsidiëring De kmo-portefeuille

Nadere informatie

nr. 711 van LIONEL BAJART datum: 13 juli 2015 aan PHILIPPE MUYTERS Kmo-portefeuille - Stand van zaken

nr. 711 van LIONEL BAJART datum: 13 juli 2015 aan PHILIPPE MUYTERS Kmo-portefeuille - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 711 van LIONEL BAJART datum: 13 juli 215 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Kmo-portefeuille - Stand van zaken Via de kmo-portefeuille zijn

Nadere informatie

Ontwerp van Besluit van de Vlaamse Regering houdende de instelling van een gemeenschapswaarborg in het kader van het projectspecifieke DBFM-programma

Ontwerp van Besluit van de Vlaamse Regering houdende de instelling van een gemeenschapswaarborg in het kader van het projectspecifieke DBFM-programma Ontwerp van Besluit van de Vlaamse Regering houdende de instelling van een gemeenschapswaarborg in het kader van het projectspecifieke DBFM-programma DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 25 november

Nadere informatie

Begrotingsopmaak 2012 Philippe Muyters

Begrotingsopmaak 2012 Philippe Muyters Begrotingsopmaak 2012 Philippe Muyters Vl Mi i Fi ië B i Vlaams Minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport Economische omgeving: g groeivertraging g g verwacht in 2012 BBP 2011

Nadere informatie

HANDLEIDING START-UP PLAN

HANDLEIDING START-UP PLAN HANDLEIDING START-UP PLAN HANDLEIDING START-UP PLAN Dit document geeft informatie aan ondernemers, investeerders en burgers die interesse hebben voor het Start-up Plan. Deze handleiding moet samen met

Nadere informatie