Windpark Zeewolde en gebiedsontwikkeling Oosterwold

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Windpark Zeewolde en gebiedsontwikkeling Oosterwold"

Transcriptie

1 Windpark Zeewolde en gebiedsontwikkeling Oosterwold Projectnummer: Referen ienummer: 110/353942/LV/D1 Datum: Aanvullend onderzoek Definitief Sweco De Holle Bilt HM De Bilt Postbus AE De Bilt T nl Sweco Nederland B.V. De Bilt Handelsregister Statutair gevestigd te De Bilt 10.2.e

2 Verantwoording Titel Subtitel Projectnummer Referentienummer Revisie Windpark Zeewolde en gebiedsontwikkeling Oosterwold Aanvullend onderzoek 500/353942/LV D1 Datum Auteurs adres 10.2.e Gecontroleerd door Goedgekeurd door nl_rapport.docx (32)

3 nl_rapport.docx Inhoudsopgave 1 Inleiding Aanleiding Doel Werkwijze De resultaten De feitelijke nulsituatie Toelichting financiën windpark Maatregel W1: verlagen windturbines langs de A27 van 220m naar 160m Maatregel W2: verminderen aantal windtrubines langs de A Maatregel W3: verplaatsen lijnopstelling Maatregel W4: andere windturbines langs de A27 laten vervallen Maatregel W5: verplaatsen 10 turbines Maatregel W6: stilstandvoorziening turbines langs de A Maatregel W7: verlaging tiphoogte windturbines langs de A27 conform minimumscenario RIP en vergunningaanvraag Voorkeursscenario Uitgangspunten Voorkeursscenario: slimme gebiedsontwikkeling en spelen met stilstand Uitgangspunten ontwikkeling in fasen Uitgangspunten ontwikkeltijd Uitgangspunten slimme ontwikkeling Uitgangspunten bij bepalen financiële consequenties stilstandvoorziening (32)

4

5 nl_rapport.docx Welke combinatie van maatregelen tot een optimale inpassing van zowel Oosterwold als Windpark Zeewolde leidt. 1.3 Werkwijze Eerst is de nulsituatie van Oosterwold opnieuw beschouwd, omdat in de eerdere onderzoeken geen rekening is gehouden met de bestaande turbines in het gebied (die zijn vergund zonder einddatum). Vervolgens is nader gekeken naar de business case van het windpark en met name de financiële gevolgen van diverse maatregelen. Als derde stap zijn, als aanvulling op de theoretisch denkbare maatregelen die in het eerdere onderzoek al voor Oosterwold en het windpark zijn onderzocht, zijn extra theoretisch denkbare maatregelen voor het windpark in kaart gebracht met de daarbij horende (financiële) consequenties. Daarbij is geabstraheerd van de overige effecten, zoals de juridische consequenties en gevolgen voor de procesgang. Deze worden in de betreffende paragrafen alleen in algemene zin gememoreerd. In overleg met de ambtelijke begeleidingsgroep is vanuit het complete overzicht van mogelijke maatregelen tot een voorstel met een combinatie van maatregelen gekomen. Deze worden gepresenteerd op basis waarvan een bestuurlijke afweging tussen effecten voor Oosterwold en effecten voor Windpark Zeewolde kan worden gemaakt. 5 (32)

6

7

8

9

10

11

12 Projectrendement Bij windprojecten gaat het om: het verwachte rendement in verhouding tot het risico; de financierbaarheid van het project. De investering in windpark Zeewolde bedraagt bijna 10.1.c wordt geschat op 10.1.c ( 10.1.c ).. De jaarlijkse omzet De opbrengsten zijn, na realisatie van het park, goed te voorspellen. De opbrengsten zijn afhankelijk van de feitelijke wind die optreedt in een jaar. Deze is langjarig goed in te schatten en varieert per jaar met 10 à 20 procent c Omdat een windpark een stabiele investering is, is 10.1.c eigen vermogen nodig. van het windpark zal gefinancierd worden met vreemd vermogen. De financiers zullen bij het aangaan van de leningen scherp naar de businesscase kijken en beoordelen of de risico's in evenwicht zijn De onzekerheid zit op dit moment vooral in de hoogte van de SDE subsidie, de rentelasten over het vreemd vermogen en de aanlegkosten van het windpark (zoals kostprijs van de windturbines). Bij windpark Zeewolde speelt als extra projectlast mee dat de sanering van de bestaande turbines in het gebied bekostigd wordt uit de omzet van het nieuwe windpark. Deze kosten bedragen maximaal 10.1.c. Rebel heeft de businesscase van het windpark in de huidige opzet beoordeeld (2017). Rebel oordeelt: Projectrendement 2017 is geraamd op 10.1.c Dit is een laag verdienpotentieel. Ten opzichte van 2016 is SDE lager (minder opbrengst), maar ook de rentelast lager. Het rendement op eigen vermogen ligt binnen de gangbare marge van 10.1.c Het project is in beginsel haalbaar en financierbaar, maar kwetsbaar voor rentestijging. 2.3 Maatregel W1: verlagen windturbines langs de A27 van 220m naar 160m In het tweede onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf, is inzichtelijk gemaakt welke effecten het verlagen van de windturbines heeft op de mogelijkheid tot woningbouw binnen Oosterwold. Het gaat daarbij om een tiphoogte verlaging van 220 naar 160 meter. Ten opzichte van de windturbines met een tiphoogte van 220 meter levert een verlaging van 60 meter de volgende reductie aan hinder door slagschaduw. Zie figuur 2.5, waarbij het gearceerde deel van de slagschaduwcontour beschikbaar komt voor woningbouw. nl_rapport.docx (32)

13

14

15

16 nl_rapport.docx Figuur 2.7: Geluidcontouren rijksweg A27 Wel kan deze maatregel tot een kwalitatief verschil leiden, bijvoorbeeld minder hinder in fase 1 van Oosterwold. Indien gekozen wordt voor een andere lijnopstelling betekent dit dat het rijksinpassingsplan en het onderliggende MER aangepast zal moeten worden. Na aanpassing zal het inpassingsplan opnieuw ter inzage gelegd moeten worden wat zal resulteren in de nodige vertraging. Dit zal er toe leiden dat de subsidieaanvraag voor het gehele windpark voor de najaarsronde niet zal worden gehaald. Gezien de financiële consequenties en het feit dat verplaatsing (kwantitatief) niet leidt tot extra mogelijkheden voor woningbouw, is deze maatregel niet doorgerekend op effecten. Deze maatregel ligt niet voor de hand. 16 (32)

17

18 nl_rapport.docx Maatregel W5: verplaatsen 10 turbines Verplaatsen van een aantal turbines betekent dat er elders binnen het gebied van Oosterwold geschikte ruimte voor deze turbines gevonden zal moeten worden. In het scenario dat er aan de noordzijde van de opstelling langs de A27 tien windturbines worden verwijderd is als uitgangspunt voor de verkennende exercitie genomen dat deze turbines verplaatst worden naar de zuidoosthoek van Oosterwold. Derhalve zal dit deel van Oosterwold in dit scenario volledig ongeschikt worden geacht voor woningbouw (zie figuur 2.8). Figuur 2.8: Verplaatsen 10 turbines naar zuidoosthoek Oosterwold Voor het overige gebied is de oppervlakte zonder hindercontour van het windpark, maar wel met behoud van een geluidcontour rondom de rijksweg A27, het aantal daar te bouwen woningen en de opbrengsten daarvan voor het fonds verstelijking berekend. De resultaten zijn in onderstaande tabellen weergegeven. 18 (32)

19

20 nl_rapport.docx Figuur 2.9 Stilstandvoorziening toepassen binnen slagschaduwgebied De slagschaduw binnen Oosterwold varieert van 5 uur (aan de rand van het gele gebied) tot ongeveer 30 uur (op de grens van de geluidcontouren van het windpark). Uitgangspunt voor de berekening is dat bouwen binnen het slagschaduwgebied mogelijk is als gemiddeld 10 uur per woning per jaar stilstand wordt geregeld. Daarmee kan aan de normstelling worden voldaan. In het gele gebied (binnen het slagschaduwgebied, maar buiten de geluidzone van het windpark) is met de Oosterwoldse dichtheid fysiek ruimte om woningen te realiseren. Als uitgangspunt is gekozen dat de slagschaduw maximaal uur per jaar per turbine bedraagt. Dit is afgeleid van het langjarig gemiddelde aantal uren zonneschijn per jaar. Dit is een worst case inschatting, omdat een deel van de slagschaduw binnen de geluidcontouren van het windpark zal vallen en daar geen woningbouw is voorzien. Voor het berekenen van de kosten van stilstand is in eerste instantie uitgegaan van de gemiddelde energieproductie van de turbines in het windpark, omdat de specifieke productie van de A27 turbines toen nog niet bekend was. Dat is een onderschatting van de kosten, aangezien de turbines aan de A27 de grootste turbines zijn en dus een hogere productie kennen dan de gemiddelde turbine. Daarbij is voor de eerste 15 jaar de hoogte van de SDE subsidie aangehouden en voor de laatste 10 jaar van de exploitatie van het windpark een energieprijs aangenomen. 20 (32)

21

22

23

24 nl_rapport.docx Voorkeursscenario 3.1 Uitgangspunten De individuele maatregelen aan Oosterwold en de individuele maatregelen aan Windpark Zeewolde zijn onderzocht op hun financiële consequenties en effecten voor de woningbouwmogelijkheden. Om tot een keuze te komen welke (combinatie van) maatregelen eventueel toegepast zou kunnen worden, zijn eerst uitgangspunten voor de ontwikkeling van het windpark en voor de ontwikkeling van Oosterwold opgesteld. De uitgangspunten zijn in overleg met de ambtelijke begeleidingsgroep opgesteld en fungeren als afwegingskader. Uitgangspunten voor het Windpark Zeewolde In 2020 groene energie produceren (project is goed voor 5% nationale doelstelling). Project moet financieel uitvoerbaar blijven (acceptabele businesscase). Sanering van alle bestaande turbines moet geborgd blijven. Geen vertraging in procedure vaststelling rijksinpassingsplan, zodat tijdig SDE subsidie aangevraagd kan worden. Uitgangspunten voor de gebiedsontwikkeling Oosterwold Gebiedsontwikkeling Oosterwold moet kunnen plaatsvinden. Kwalitatief hoogwaardig woon- en leefklimaat is belangrijker dan kwantiteit (aantallen woningen). Negatief effect voor Fonds Verstedelijking Almere zo veel mogelijk beperken. Op basis van bovenstaande uitgangspunten is gekomen tot het voorkeursscenario waarin een slimme gebiedsontwikkeling Oosterwold wordt gecombineerd met een stilstandvoorziening voor de turbines langs de A Voorkeursscenario: slimme gebiedsontwikkeling en spelen met stilstand Het voorkeursscenario gaat uit van een combinatie van mogelijke maatregelen met betrekking tot fase 2 van Oosterwold (binnen de gemeente Zeewolde). Hierbij gelden uitgangspunten ten aanzien van de ontwikkeling, de ontwikkeltijd en de invulling van de gebiedsontwikkeling Uitgangspunten ontwikkeling in fasen Fase 2, het deel van Oosterwold aan de oostzijde van de A27, kan ten tijde van de ontwikkeling van het gebied bijvoorbeeld worden opengesteld in drie delen (IIa, II b en II c), zie hiervoor figuur (32)

25 nl_rapport.docx Figuur 3.1: Fasering Oosterwold De totale woningbouwopgave van Oosterwold is in het kader van dit onderzoek op grond van oppervlakte evenredig verdeeld over de vier fasen. Daarbij is uitgegaan van een gelijke verdeling van beperkingen voor woningbouw zoals de geluidzone, Eemvallei, bestaande bosgebieden en kaveltypen over de vier fasen. 25 (32)

26

27

28

29

30 3.2.4 Uitgangspunten bij bepalen financiële consequenties stilstandvoorziening Bij het bepalen van de financiële consequenties van de stilstandvoorziening voor de turbines langs de A27 wordt op een alternatieve wijze invulling gegeven aan de wettelijke regeling met betrekking tot slagschaduw (maximaal 5,6 uur). Voor het windpark Zeewolde wordt uitgegaan van een exploitatie tussen 2020 en Met de stilstandvoorziening wordt de ochtendslagschaduw niet weggenomen, de middagslagschaduw wel. Het langjarig gemiddelde aantal uren zonneschijn bedraagt uur per jaar. Aangenomen is dat 50% van deze zonneschijn in de middag valt. Dit betekent dat 840 uur per jaar de zon schijnt in de middag. Een deel van deze slagschaduw valt in de zone die niet voor woningen geschikt is, namelijk de geluidzone van windturbines. In de winterperiode zal vanaf circa uur slagschaduw kunnen optreden op woningen, totdat de zon ondergaat. In de zomerperiode zal pas vanaf de avond slagschaduw kunnen optreden, totdat de zon ondergaat. Dit leidt ertoe dat per turbine maximaal 270 uur stilstand per jaar nodig is om de volledige slagschaduw in de middagperiode, voor zover deze woningen kan raken, weg te nemen. Voor elke nieuwe woning die wordt gerealiseerd in het gebied waar middagslagschaduw kan optreden, wordt gerekend met 10 uur extra stilstand per jaar, totdat het maximum aantal uren stilstand is bereikt dat theoretisch mogelijk is (270 uur per turbine per jaar): fase IIa: 8 turbines x 270 uur = uur per jaar; fase IIb: 4 turbines x 270 uur = uur per jaar; en fase IIc: 5 turbines x 270 uur = uur per jaar; totaal: 17 turbines x 270 uur = uur per jaar. Berekening financiële consequenties stilstand op basis van de gemiddelde productie van de A27 turbines (gemiddelde productie 10.1.c, aangeleverd door Windunie). Daarnaast is voor de eerste 15 jaar uitgegaan van de huidige SDE: de turbines in Zeewolde 10.1.c ; en de turbines in Almere 10.1.c ). Voor de periode van 16 tot 25 jaar is uitgegaan van een energieprijs van 40 per MWh. Ter vergelijking: de huidige energieprijs is circa 35 per MWh. In de tabellen 3.7 en 3.8 zijn de financiële consequenties in kaart gebracht van respectievelijk het sturen op fasering en het sturen op fasering in combinatie met hindercontour. nl_rapport.docx (32)

31

32 nl_rapport.docx huiseigenaren hinder ondervinden van de middag- en avondslagschaduw. Dit vergt wel nadere afspraken tussen betrokken overheden over aanpassing van de regelgeving (in verband met de ochtendslagschaduw) én financiële afspraken met de exploitant van het windpark over de stilstand van de windturbines voor de middag- en avondslagschaduw. 32 (32)

20170509 - Bestuurlijk overleg Oosterwold en windpark Zeewolde bijlage 2 Inleiding Zoals bekend overlappen de ontwikkelingen van het Windpark Zeewolde en de gebiedsontwikkeling Oosterwold. Onverkort doorzetten

Nadere informatie

10.2.e. Onderzoek naar de effecten van windpark Zeewolde op de ontwikkelingsmogelijkheden van Oosterwold

10.2.e. Onderzoek naar de effecten van windpark Zeewolde op de ontwikkelingsmogelijkheden van Oosterwold Rapport Onderwerp: Effecten windpark Zeewolde op Oosterwold Auteur Projectnummer: 353942 Datum: 16-1-2017 Referen ienummer: SWNL500/353942/LV 10.2.e Onderzoek naar de effecten van windpark Zeewolde op

Nadere informatie

Windpark Hulteweg. onderzoek naar slagschaduwhinder. Definitief. Windunie Development BV en KWind BV. Sweco Nederland B.V. De Bilt, 9 november 2016

Windpark Hulteweg. onderzoek naar slagschaduwhinder. Definitief. Windunie Development BV en KWind BV. Sweco Nederland B.V. De Bilt, 9 november 2016 Windpark Hulteweg onderzoek naar slagschaduwhinder Definitief Windunie Development BV en KWind BV Sweco Nederland B.V. De Bilt, 9 november 2016 Verantwoording Titel : Windpark Hulteweg Subtitel : onderzoek

Nadere informatie

Agenda bila Peter Heij Sandor Gaastra 12 mei Onderwerp valt buiten reikwijdte Wob-verzoek

Agenda bila Peter Heij Sandor Gaastra 12 mei Onderwerp valt buiten reikwijdte Wob-verzoek Agenda bila Peter Heij Sandor Gaastra 12 mei 2017 Onderwerp valt buiten reikwijdte Wob-verzoek Windpark Zeewolde irt gebiedsontwikkeling Oosterwold Onderwerp valt buiten reikwijdte Wob-verzoek Toelichting

Nadere informatie

Business Case Windpark Lage Weide. Raadsinformatie avond 20 maart

Business Case Windpark Lage Weide. Raadsinformatie avond 20 maart Business Case Windpark Lage Weide Raadsinformatie avond 20 maart 1 Doelstelling presentatie Aspecten het sociaal ondernemen Energie-U Inzicht in de algemene financiële haalbaarheid van een windpark Inzicht

Nadere informatie

Windpark Avri Onderzoek slagschaduw

Windpark Avri Onderzoek slagschaduw Windpark Avri Onderzoek slagschaduw Winvast december 2015 Definitief rapport BD5519 HASKONINGDHV NEDERLAND B.V. PLANNING & STRATEGY Chopinlaan 12 Postbus 8064 9702 KB Groningen +31 88 348 53 00 Telefoon

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 4 juli 2017 Betreft Tweede openstelling SDE+ 2017

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 4 juli 2017 Betreft Tweede openstelling SDE+ 2017 > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

Raedthuys Windenergie BV en De Wieken BV. Berekeningen aanvullende scenario s

Raedthuys Windenergie BV en De Wieken BV. Berekeningen aanvullende scenario s NOTITIE Datum 30 november 2015 Aan Raedthuys Windenergie BV en De Wieken BV Van Pondera Consult Betreft Berekeningen aanvullende scenario s Projectnummer 714068 Samenvatting In het MER voor Windpark De

Nadere informatie

Windpark Nieuwegein. Slagschaduwstudie

Windpark Nieuwegein. Slagschaduwstudie Windpark Nieuwegein Slagschaduwstudie Windpark Nieuwegein Slagschaduwstudie Door: Bram Konneman Datum: 31 December 2012 Projectnummer: WIENL12093 Ecofys 2012 in opdracht van: Eneco Wind B.V. ECOFYS Netherlands

Nadere informatie

Financiële baten van windenergie

Financiële baten van windenergie Financiële baten van windenergie Grootschalige toepassing van 500 MW in 2010 en 2020 Opdrachtgever Ministerie van VROM i.s.m. Islant Auteurs Drs. Ruud van Rijn Drs. Foreno van der Hulst Drs. Ing. Jeroen

Nadere informatie

Geluid. De norm: 47 db L den

Geluid. De norm: 47 db L den Geluid De norm: 47 db L den Elk windenergieproject moet voldoen aan de wettelijke norm: 47 db L den bij alle geluidsgevoelige objecten in de buurt. Dit is de maximaal toegestane gemiddelde jaarlijkse geluidsdruk

Nadere informatie

Opbrengstberekening Windenergie A16

Opbrengstberekening Windenergie A16 Auteurs Steven Velthuijsen MSc. Opdrachtgever Provincie Noord-Brabant Opbrengstberekening Windenergie A16 Opbrengstberekening Windenergie A16 Datum 1 februari 2018 Versie 0.2 Bosch & Van Rijn Groenmarktstraat

Nadere informatie

ONDERZOEK EXTERNE VEILIGHEID WINDTURBINE DE HOEF 14 TE LEUNEN. De heer G. van de Ligt. Definitief december 2015

ONDERZOEK EXTERNE VEILIGHEID WINDTURBINE DE HOEF 14 TE LEUNEN. De heer G. van de Ligt. Definitief december 2015 715075 18 december 2015 ONDERZOEK EXTERNE VEILIGHEID WINDTURBINE DE HOEF 14 TE LEUNEN De heer G. van de Ligt Definitief Duurzame oplossingen in energie, klimaat en milieu Postbus 579 7550 AN Hengelo Telefoon

Nadere informatie

Notitie. 1 Aanleiding

Notitie. 1 Aanleiding Notitie Onderwerp: Masterplan Arenapark, oplegnotitie onderzoeken Projectnummer: 364083 Referentie: 20190401_Notitie_Onderzoeken_Def Datum: 01-04-2019 1 Aanleiding Het gebied Arenapark gaat vernieuwd en

Nadere informatie

Windinitiatief AkzoNobel. Bijeenkomst klankbordgroep 5 10 januari 2018 Sikkens Experience Center, Sassenheim

Windinitiatief AkzoNobel. Bijeenkomst klankbordgroep 5 10 januari 2018 Sikkens Experience Center, Sassenheim Windinitiatief AkzoNobel Bijeenkomst klankbordgroep 5 10 januari 2018 Sikkens Experience Center, Sassenheim Agenda 1. Opening, notulen 2. Beantwoording vragen 3. Participatie 4. Communicatie 5. Volgend

Nadere informatie

MER Windpark Midwoud. Bijlagenbundel

MER Windpark Midwoud. Bijlagenbundel definitief definitief Opdrachtgever Postbus 10087 8000 GB ZWOLLE datum vrijgave beschrijving revisie goedkeuring vrijgave definitief Inhoudsopgave Blz. 1 Inhoud van deze bijlagenbundel 2 Bijlage 1 Onderzoek

Nadere informatie

Opbrengst- en turbulentieberekeningen Windpark IJmond Lijnopstelling windturbines Reyndersweg Velsen-Noord

Opbrengst- en turbulentieberekeningen Windpark IJmond Lijnopstelling windturbines Reyndersweg Velsen-Noord 74100160-NMEA/PGR 11-0259 Opbrengst- en turbulentieberekeningen Windpark IJmond Lijnopstelling windturbines Reyndersweg Velsen-Noord Arnhem, 3 februari 2011 Auteurs Merih Cibis, Hans Cleijne In opdracht

Nadere informatie

Rapport. Nieuwbouw De Looiers te Purmerend. Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai bestaande woningen. Definitief

Rapport. Nieuwbouw De Looiers te Purmerend. Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai bestaande woningen. Definitief Rapport Projectnummer: 351929 Referentienummer: SWNL023178501.docx Datum: 19-09-2018 Nieuwbouw De Looiers te Purmerend Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai bestaande woningen Definitief Opdrachtgever:

Nadere informatie

Windturbines en slagschaduw Deventer

Windturbines en slagschaduw Deventer Titel Windturbines en slagschaduw Deventer Datum 25 juni 2012 Auteurs: Steven Velthuijsen en Jeroen Dooper 1.1 Principe en richtlijnen Slagschaduw van een windturbine is de bewegende schaduw van de draaiende

Nadere informatie

Dossiernr (Olo nr )

Dossiernr (Olo nr ) ONTWERPBESLUIT MAATWERKVOORSCHRIFTEN Dossiernr. 2019-0074 (Olo nr. 4138569) Het ontwikkelen van het windpark Zeebiestocht bestaande uit een lijnopstelling van 7 windturbines en maakt deel uit van het overkoepelende

Nadere informatie

Opbrengstberekening Windturbines A16

Opbrengstberekening Windturbines A16 Auteurs Steven Velthuijsen MSc. Opdrachtgever Provincie Noord-Brabant Opbrengstberekening Windturbines Opbrengstberekening Windturbines Datum 4-7-2017 Versie CONCEPT Bosch & Van Rijn Groenmarktstraat 56

Nadere informatie

Deel 3: de Productie(-installatie) MONITOR

Deel 3: de Productie(-installatie) MONITOR Deel 3: de Productie(-installatie) MONITOR Deze Monitor gaat over productie-installaties: windturbines, windparken collectieve zonprojecten andere productie-installaties alle productie-projecten waar jullie

Nadere informatie

Gelet op artikel 62, derde lid, van het Besluit stimulering duurzame energieproductie;

Gelet op artikel 62, derde lid, van het Besluit stimulering duurzame energieproductie; Beleidsregel van de Minister van Economische Zaken van, nr. WJZ/, houdende regels over de toepassing van artikel 62, derde lid, van het Besluit stimulering duurzame energieproductie voor productie-installaties

Nadere informatie

WINDENERGIE IN STAPHORST EN IMPACT OP DE

WINDENERGIE IN STAPHORST EN IMPACT OP DE WINDENERGIE IN STAPHORST EN IMPACT OP DE OMGEVING Datum Van Wouter Pustjens en Martijn ten Klooster, Pondera Consult Betreft Windpark Staphorst Projectnummer 718038 Inleiding De kansen voor windenergie

Nadere informatie

Deelnotitie 3.4 Ontwikkelscenario s, financiële haalbaarheid en risico s

Deelnotitie 3.4 Ontwikkelscenario s, financiële haalbaarheid en risico s 1 Deelnotitie 3.4 Ontwikkelscenario s, financiële haalbaarheid en risico s Inleiding Deze notitie gaat kort in op de mogelijke ontwikkelscenario s, financiële haalbaarheid en risico s. Eerder is in de

Nadere informatie

BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V.

BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V. BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V. VERONDERSTELLINGEN Vraagprijs 2.500.000 (pand en inventaris). Inkomsten: In totaal 40 kamers; Bezetting kamers: T1 45%, T2 52%, T3 63%, vanaf T4 en verder 68%;

Nadere informatie

Financiële overzichten en risico s windpark Elzenburg de Geer

Financiële overzichten en risico s windpark Elzenburg de Geer Titel Financiële overzichten en risico s windpark Elzenburg de Geer Datum 26 januari 2015 Auteur Ruud van Rijn Inleiding Dit document geeft op hoofdlijnen inzicht in de kosten/baten en de risico s van

Nadere informatie

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR Vergadering : 15 maart 2016 Agendapunt : 4. Onderwerp : Mandaatbesluit herfinanciering leningen 2017 t/m 2023 Aandachtsveldhouder B.J. Bussink Informatie bij : H.W.C.

Nadere informatie

Nieuwsbrief over Windplan Groen

Nieuwsbrief over Windplan Groen 18 juli 2018 Nieuwsbrief over Windplan Groen Geachte heer, mevrouw, Hierbij sturen wij Windkoepel Groen - u de nieuwsbrief over Windplan Groen. In deze nieuwsbrief gaat het over het conceptvoorkeursalternatief

Nadere informatie

De Windvogel is we betrokken bij een aantal projecten waarin we (gaan) deelnemen.

De Windvogel is we betrokken bij een aantal projecten waarin we (gaan) deelnemen. Begroting 2017 In de bestuursvergadering van 10 november 2016 is de begroting 2017 uitgebreid besproken en vastgesteld. Bij het samenstellen van deze begroting zijn de volgende uitgangspunten gehanteerd:

Nadere informatie

Opbrengstberekening WP Landtong Rozenburg

Opbrengstberekening WP Landtong Rozenburg Auteurs Steven Velthuijsen MSc. Opdrachtgever Eneco Datum 9 september 2018 Versie 0.3 Versie 0.1 SV Eerste opzet 0.2 SV VKA toegevoegd 0.3 JD verwerken commentaar v0.3 Bosch & Van Rijn Groenmarktstraat

Nadere informatie

VOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN

VOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN Commissie Financiën en Bestuurlijke Zaken 23 februari 2016 VOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN Vergadering : 1 maart 2016 Agendapunt : Onderwerp : Mandaatbesluit herfinanciering leningen

Nadere informatie

SLAGSCHADUWONDERZOEK WINDPARK DANKZIJ DE DIJKEN

SLAGSCHADUWONDERZOEK WINDPARK DANKZIJ DE DIJKEN SLAGSCHADUWONDERZOEK WINDPARK DANKZIJ DE DIJKEN RWE INNOGY WINDPOWER NETHERLANDS B.V. 12 oktober 2015 078421205:D - Vrijgegeven B02047.000077.0900 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Situatie en uitgangspunten...

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

ANALYSE MOGELIJKHEDEN WINDENERGIE LOCATIE N59 I.R.T EXTERNE VEILIGHEID

ANALYSE MOGELIJKHEDEN WINDENERGIE LOCATIE N59 I.R.T EXTERNE VEILIGHEID ANALYSE MOGELIJKHEDEN WINDENERGIE LOCATIE N59 I.R.T EXTERNE VEILIGHEID Datum Van B. Vogelaar Pondera Consult Betreft Analyse van de mogelijkheden voor plaatsing van windturbines in plangebied langs de

Nadere informatie

Reactie op technische vragen ontvangen in de mailbox Windenergie Apeldoorn in de periode 29 juni 8 september 2017

Reactie op technische vragen ontvangen in de mailbox Windenergie Apeldoorn in de periode 29 juni 8 september 2017 Reactie op technische vragen ontvangen in de mailbox Windenergie Apeldoorn in de periode 29 juni 8 september Nr Datum Inhoud Technische reactie onderzoeksbureau - Gemeente 4 29 juni Waterstof als brandstof

Nadere informatie

RBOI - Rotterdam/Middelburg bv Niets uit dit drukwerk mag door anderen dan de opdrachtgever worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel

RBOI - Rotterdam/Middelburg bv Niets uit dit drukwerk mag door anderen dan de opdrachtgever worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel RBOI - /Middelburg bv Niets uit dit drukwerk mag door anderen dan de opdrachtgever worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT HOGERE WAARDE VOOR DE TEN HOOGSTE TOELAATBARE GELUIDSBELASTING WET GELUIDHINDER

ONTWERPBESLUIT HOGERE WAARDE VOOR DE TEN HOOGSTE TOELAATBARE GELUIDSBELASTING WET GELUIDHINDER ONTWERPBESLUIT HOGERE WAARDE VOOR DE TEN HOOGSTE TOELAATBARE GELUIDSBELASTING WET GELUIDHINDER 1 Ambtshalve besluit Voor het plangebied Dorst-West (verder: plangebied) is gelijktijdig met dit ontwerpbesluit

Nadere informatie

High Level Business Case Energiecoöperatie

High Level Business Case Energiecoöperatie High Level Business Case Energiecoöperatie DE Ramplaan (Haarlem) Het project: een haalbaarheidsstudie Energie- en klimaatneutraliteit in bestaande woonwijk is technisch haalbaar en financieel haalbaar

Nadere informatie

Aanleg parallelweg N248

Aanleg parallelweg N248 Aanleg parallelweg N248 Onderzoek luchtkwaliteit Definitief Provincie Noord-Holland Grontmij Nederland B.V. De Bilt, 14 juli 2014 Verantwoording Titel : Aanleg parallelweg N248 Subtitel : Onderzoek luchtkwaliteit

Nadere informatie

Voorliggende monitor geeft het aantal megawatt van windturbines in Noord-Holland (op land) per 31 augustus 2016 weer.

Voorliggende monitor geeft het aantal megawatt van windturbines in Noord-Holland (op land) per 31 augustus 2016 weer. Monitor windturbines in Noord-Holland 2 e editie, september 2016 Inleiding Op 16 februari is de eerste Monitor windturbines in Noord-Holland, 15 januari vastgesteld door GS. Aanleiding voor de monitor

Nadere informatie

Exploitatieplan De Afhang

Exploitatieplan De Afhang Exploitatieplan De Afhang Herziening 2016-2 Op structurele onderdelen Toelichting en Regels 1 Datum: 20 juni 2016 Eerste vaststelling exploitatieplan: 14 december 2010 Datum onherroepelijk: 19 oktober

Nadere informatie

Hondenpension aan de Molenstraat 7 te Kuitaart

Hondenpension aan de Molenstraat 7 te Kuitaart Hondenpension aan de Molenstraat 7 te Kuitaart Akoestisch onderzoek in het kader van een aanvraag om milieuvergunning Definitief Opdrachtgever: De heer T. Bertram Molenstraat 7 4584 RV Kuitaart Grontmij

Nadere informatie

Pondera Consult Onderzoek akoestiek en slagschaduw Windpark Zeewolde 30 september 2016 Concept V8

Pondera Consult Onderzoek akoestiek en slagschaduw Windpark Zeewolde 30 september 2016 Concept V8 482 715027 Onderzoek akoestiek en slagschaduw Windpark Zeewolde 483 Onderzoek akoestiek en slagschaduw Windpark Zeewolde 715027 484 715027 Onderzoek akoestiek en slagschaduw Windpark Zeewolde 485 Onderzoek

Nadere informatie

Voorwaardelijke verplichtingen bij planvorming Congres Windenergie op land, 11 oktober 2016

Voorwaardelijke verplichtingen bij planvorming Congres Windenergie op land, 11 oktober 2016 Voorwaardelijke verplichtingen bij planvorming Congres Windenergie op land, 11 oktober 2016 Wanda Blommensteijn Sr. Adviseur omgevingsrecht BRO Boxtel Workshop - Korte intro bestemmingsplan - Windparken

Nadere informatie

Tijdelijke duurzame energie

Tijdelijke duurzame energie Tijdelijke duurzame energie Tijdelijk Uitgewerkte businesscases voor windenergie, zonne-energie en biomassa Anders Bestemmen Tijdelijke duurzame energie Inleiding In het Corporate Innovatieprogramma van

Nadere informatie

Planning Milieu-effectstudie Windenergie Eemshaven-West

Planning Milieu-effectstudie Windenergie Eemshaven-West Planning Milieu-effectstudie Windenergie Eemshaven-West April 2016 Start Besluit overheden uitvoeren Milieu-effectstudie (MES) Onderzoeksopzet Milieu-effectstudie door bureau Witteveen + Bos September

Nadere informatie

Geachte heer, mevrouw,

Geachte heer, mevrouw, Geachte heer, mevrouw, Hierbij sturen wij Windkoepel Groen - u nieuwsbrief 10 over Windplan Groen. In deze nieuwsbrief gaat het met name over het ontwerp-inpassingsplan voor Windplan Groen dat bijna klaar

Nadere informatie

c.c. het Ministerie van EZ t.a.v. dhr. P. Silvertant

c.c. het Ministerie van EZ t.a.v. dhr. P. Silvertant VAN Algemene Rekenkamer, team SDE+ DATUM 12 mei 2015 AAN De Vaste Kamercommissie EZ t.a.v. mw. M. Franke c.c. het Ministerie van EZ t.a.v. dhr. P. Silvertant BETREFT Uitgaven SDE+ en ODE Tijdens de briefing

Nadere informatie

DRIJVEND ZONNEPARK PLAS AMERICA

DRIJVEND ZONNEPARK PLAS AMERICA DRIJVEND ZONNEPARK PLAS AMERICA Ten zuiden van Roden is de zandwinplas America gelegen. De plas is 23 hectare groot en voor het grootste deel in eigendom van zandwinbedrijf K3 Delta. Op de plas America

Nadere informatie

April Effecten van salderen tussen handhavingspunten

April Effecten van salderen tussen handhavingspunten April 2006 Effecten van salderen tussen handhavingspunten Effecten van salderen tussen handhavingspunten Opdrachtgever Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat Generaal Transport en Luchtvaart

Nadere informatie

5.4.3 EFFECTBEOORDELING

5.4.3 EFFECTBEOORDELING Erratum passende beoordeling Windplan Wieringermeer, december 0 Aanleiding In de Passende Beoordeling Windplan Wieringermeer zijn onverhoopt enige fouten geslopen in paragraaf 5.4. Effectbeoordeling. Het

Nadere informatie

Windturbine Vlietzone

Windturbine Vlietzone Jedat i Windturbine Vlietzone Kosten van twee strategieën om impact op omwonenden te verminderen Windturbine Vlietzone Kosten van twee strategieën om impact op omwonenden te verminderen Dit rapport is

Nadere informatie

Notitie. 2 Uitgangspunten

Notitie. 2 Uitgangspunten Notitie Onderwerp: Wanssum Bodembescherming uitbreiding insteekhaven Wanssum Projectnummer: 351624 Referentienummer: SWNL0204709 Datum: 15-05-2017 1 Inleiding De insteekhaven nabij Wanssum wordt verlengd.

Nadere informatie

Aannames Energie-U/ Kema/ECN/BvLW Energie U Kema/ECN BvLW Eenheid. Nordex N100 Nordex N100

Aannames Energie-U/ Kema/ECN/BvLW Energie U Kema/ECN BvLW Eenheid. Nordex N100 Nordex N100 Vergelijking aannames Energie-U, Bosch & van Rijn, BvLW Aannames Energie-U/ Kema/ECN/BvLW Energie U Kema/ECN BvLW Eenheid Windturbine type Nordex N100 Nordex N100 Nordex N100 Vermogen 2,5 2,5 2,5 MW Aantal

Nadere informatie

Notitie Situatie Laagfrequent geluid Wetgeving

Notitie Situatie Laagfrequent geluid Wetgeving Notitie Datum: 27 februari 2017 Project: Windpark Koningspleij Uw kenmerk: - Locatie: Arnhem Ons kenmerk: V068465aa.00001.md Betreft: Beoordeling laagfrquent geluid Versie: 01_001 In opdracht van Outsmart

Nadere informatie

UITWERKING BUSINESS CASE POTTENDIJK 149 METER

UITWERKING BUSINESS CASE POTTENDIJK 149 METER UITWERKING BUSINESS CASE POTTENDIJK 149 METER Initiatiefnemers Pottendijk YARD, RAEDTHUYS PURE ENERGIE, DEDDENS 10-05-2017 Inhoud Inleiding... 2 Uitwerking van het plan... 3 Invulling gebied... 3 Variant

Nadere informatie

Financiële actualisatie 2014 notitie GRP Nederweert

Financiële actualisatie 2014 notitie GRP Nederweert Financiële actualisatie 2014 notitie GRP Nederweert 2012-2016 Definitief Grontmij Nederland B.V. De Bilt, 3 juli 2014 Verantwoording Titel : Financiële actualisatie 2014 notitie GRP Nederweert 2012-2016

Nadere informatie

Spiekbriefje Frisse Wind

Spiekbriefje Frisse Wind Spiekbriefje Frisse Wind Feiten over windenergie voor feestjes, verjaardagen of andere bijeenkomsten. Er worden dan veel halve waarheden over windenergie verkondigd, en dat is jammer, want windenergie

Nadere informatie

De gehouden presentaties kunnen worden bekeken op

De gehouden presentaties kunnen worden bekeken op Verslag bijeenkomst windpark Koningspleij 11 januari 2017 Op 11 januari vond in Showroom Arnhem de bijeenkomst plaats ter afsluiting van windconsultatie. Voor de bijeenkomst waren de deelnemers van de

Nadere informatie

Gemeente Bergen. Ontwikkelingen energiegebruik en duurzame energieproductie tot Mark Valkering en Herman Verhagen 14 oktober 2016

Gemeente Bergen. Ontwikkelingen energiegebruik en duurzame energieproductie tot Mark Valkering en Herman Verhagen 14 oktober 2016 Gemeente Bergen Ontwikkelingen energiegebruik en duurzame energieproductie tot 2020 Mark Valkering en Herman Verhagen 14 oktober 2016 Energiegebruik 2010-2015 Energiegebruik Bergen (NH. (GWh) 2010 2011

Nadere informatie

Voortgang en uitwerking Regioplan Windenergie Zuidelijk en Oostelijk Flevoland

Voortgang en uitwerking Regioplan Windenergie Zuidelijk en Oostelijk Flevoland NIEUWSBRIEF 6 2E K WARTA AL 218 Voortgang en uitwerking Regioplan Windenergie Zuidelijk en Oostelijk Flevoland In deze nieuwsbrief informeren wij Provinciale Staten over de uitvoering van het Regioplan

Nadere informatie

Titel Opbrengstberekening t.b.v. CombiMER Windpark Oude Maas

Titel Opbrengstberekening t.b.v. CombiMER Windpark Oude Maas Titel Opbrengstberekening t.b.v. CombiMER Windpark Oude Maas Datum 8-12-16 Auteur Steven Velthuijsen Versie 3 Inleiding In het gecombineerde Plan- en ProjectMER voor Windpark Oude Maas worden verschillende

Nadere informatie

Managementrapportage Kosten in beeld. Kosten in beeld

Managementrapportage Kosten in beeld. Kosten in beeld Managementrapportage Kosten in beeld Projectnummer: 353384 Referentienummer: SWNL0226682 Datum: 01-06-2018 Kosten in beeld Studie naar de kosten van gemeentelijke infrastructuur op slappe bodem en de te

Nadere informatie

WATERKRACHT BIJ STUW VOORSTE DIEP BIJ BORGER

WATERKRACHT BIJ STUW VOORSTE DIEP BIJ BORGER WATERKRACHT BIJ STUW VOORSTE DIEP BIJ BORGER In de gekanaliseerde beek Voorste Diep bij Borger liggen 5 stuwen tussen Bronneger en Borger. De werkgroep Watermolen Bronneger is voornemens om in het kader

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Energie, Telecom & Mededinging Bezoekadres Bezuidenhoutseweg

Nadere informatie

uitbreiding warmtenet Alkmaar Algemene Vergadering directie en raad van commissarissen Datum: 6 november 2015

uitbreiding warmtenet Alkmaar Algemene Vergadering directie en raad van commissarissen Datum: 6 november 2015 6. Uitbreiding warmtenet Alkmaar Aan: Van: Betreft: Algemene Vergadering directie en raad van commissarissen uitbreiding warmtenet Alkmaar Datum: 6 november 2015 Bijlage: toelichting investeringsvoorstel

Nadere informatie

Bijlage 7: Slagschaduwonderzoek

Bijlage 7: Slagschaduwonderzoek Bijlage 7: Slagschaduwonderzoek SLAGSCHADUWONDERZOEK WINDPARK DANKZIJ DE DIJKEN RWE INNOGY WINDPOWER NETHERLANDS B.V. 12 oktober 2015 078421205:D - Vrijgegeven B02047.000077.0900 Inhoud 1 Inleiding...

Nadere informatie

Onderwerp: Kaders voor windenergie

Onderwerp: Kaders voor windenergie Aan het Algemeen Bestuur Datum: 02-10-2013 Onderwerp: Kaders voor windenergie Voorstel 1. Vaststellen van beleidskaders voor windenergie-initiatieven; 2. Kennis te nemen van het initiatief voor een windmolenpark

Nadere informatie

Gemeentewerf en Milieustraat gemeente Waterland

Gemeentewerf en Milieustraat gemeente Waterland Gemeentewerf en Milieustraat gemeente Waterland Herhuisvesting op huidige locatie Galgeriet Definitief Gemeente Waterland Postbus 1.000 1140 BA MONNICKENDAM Grontmij Nederland B.V. Arnhem, 6 augustus 2012

Nadere informatie

Windplan Wieringermeer onder de Omgevingswet

Windplan Wieringermeer onder de Omgevingswet onder de Omgevingswet Rutger Schonis 15 juni 2016 Programma Toelichting op het Windplan Doorlopen procedure onder de huidige wet- en regelgeving. Hoe zou het Windplan onder de Omgevingswet tot stand zijn

Nadere informatie

Windenergie & Windpark Neer. Har Geenen Eric van Eck

Windenergie & Windpark Neer. Har Geenen Eric van Eck Windenergie & Windpark Neer Har Geenen Eric van Eck Inhoud van deze presentatie 1. Waarom duurzame energie 2. Potentieel windenergie 3. Overheidsbeleid en wetgeving 4. Windpark Neer 5. Ontwikkeling wind

Nadere informatie

TKI Wind op Zee Workshop Financiering

TKI Wind op Zee Workshop Financiering TKI Wind op Zee Workshop Financiering Met welk support regime worden ambities offshore wind NL bereikt? 7 mei 2013 Amersfoort Marco Karremans Wind op Zee cruciaal voor 16% duurzame energie in 2020 Doelstelling:

Nadere informatie

De Minister van Economische. Zaken en. De Minister van Infrastructuur en Milieu. Overwegende dat:

De Minister van Economische. Zaken en. De Minister van Infrastructuur en Milieu. Overwegende dat: De Minister van Economische Zaken en De Minister van Infrastructuur en Milieu Overwegende dat: - het wenselijk is te voorkomen dat zich in het gebied dat bestemd zal worden voor het Windpark Zeewolde en

Nadere informatie

Comité Hou Friesland Mooi

Comité Hou Friesland Mooi Comité Hou Friesland Mooi Oktober 2012 ineens Fryslân Windstreek 2012 Hier 40 tot 100 windturbines van 180 meter In IJsselmeer nog meer: 75 tot 150 Vergadering Zurich: Comité Hou Friesland Mooi Eerste

Nadere informatie

Grondexploitatie Westeremden

Grondexploitatie Westeremden Grondexploitatie Westeremden Definitief GRONTMIJ EXPLOITATIE RAPPORTEN Grondexploitatie Westeremden Definitief Gemeente Loppersum Grontmij Nederland bv Assen, 5 april 2012 Verantwoording Titel : Grondexploitatie

Nadere informatie

JAARVERSLAG VAN SOCIETY SPORTS B.V. EN THE SOCIETY SHOP B.V.

JAARVERSLAG VAN SOCIETY SPORTS B.V. EN THE SOCIETY SHOP B.V. JAARVERSLAG VAN SOCIETY SPORTS B.V. EN THE SOCIETY SHOP B.V. ALGEMEEEN De directie van Society Sports B.V. en haar deelnemingen (waaronder The Society Shop B.V.) biedt hierbij haar (geconsolideerde) jaarrekening

Nadere informatie

Addendum. Inleiding Toetsingskader plansituatie

Addendum. Inleiding Toetsingskader plansituatie Addendum nummer 1 datum 19 september 2014 aan Gemeente Nieuwkoop van M.J. Reinders kopie R.H. van Trigt project Bestemmingsplan Vivero, Langeraarseweg 12 en landgoed (voorheen Langeraar-Oost) projectnummer

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 6 augustus R09S008

Datum Agendapunt Documentnummer. 6 augustus R09S008 Datum Agendapunt Documentnummer 8 R09S008 Onderwerp Kostenverhaal Oosterwold Voorstel Zeewolde Beoogd effect 1. Het vastleggen van het financiële kader voor kostenverhaal ter uitvoering van de intergemeentelijke

Nadere informatie

Opbrengstberekening Piet de Wit

Opbrengstberekening Piet de Wit Auteurs Steven Velthuijsen MSc. Opdrachtgever De Plaet BV Opbrengstberekening Piet de Wit Datum 23-3-2018 Versie CONCEPT v4 Bosch & Van Rijn Groenmarktstraat 56 3521 AV Utrecht Tel: 030-677 6466 Mail:

Nadere informatie

MKBA Windenergie Lage Weide Samenvatting

MKBA Windenergie Lage Weide Samenvatting MKBA Windenergie Lage Weide Delft, april 2013 Opgesteld door: G.E.A. (Geert) Warringa M.J. (Martijn) Blom M.J. (Marnix) Koopman Inleiding Het Utrechtse College en de Gemeenteraad zetten in op de ambitie

Nadere informatie

MER Windpark Bouwdokken

MER Windpark Bouwdokken MER Windpark Bouwdokken - Aanvulling effecten Deltapark en klimpijler MER Windpark Bouwdokken Aanvulling effecten Deltapark en klimpijler November 2010 E-Connection Project BV Eco-kantoor Postbus 101 3980

Nadere informatie

GEEN WINDTURBINES IN NIJVERDAL. Analyse en correctie van rapport GroenLinks Wie wind niet durft, verliest!

GEEN WINDTURBINES IN NIJVERDAL. Analyse en correctie van rapport GroenLinks Wie wind niet durft, verliest! GEEN WINDTURBINES IN NIJVERDAL Analyse en correctie van rapport GroenLinks Wie wind niet durft, verliest! Analyse van het rapport van GroenLinks Wie wind niet durft, verliest!, uitgevoerd door de werkgroep

Nadere informatie

Windpark Hogezandse Polder

Windpark Hogezandse Polder Windpark Hogezandse Polder Slagschaduwonderzoek alternatieven Combi-MER Opdrachtgever De Wolff Windenergie BV Windpark Hogezandse Polder Slagschaduwonderzoek alternatieven Combi-MER 29 juli 2014 Auteur

Nadere informatie

Maatschappelijke Kosten- en Baten Analyse: energie uit wind en zon

Maatschappelijke Kosten- en Baten Analyse: energie uit wind en zon Maatschappelijke Kosten- en Baten Analyse: energie uit wind en zon Maatschappelijke Kosten- en Baten Analyse: energie uit wind en zon. Inleiding Het veenkoloniaal gebied in Drenthe is door het Rijk aangewezen

Nadere informatie

Zwolle bouwt. Initiatiefvoorstel voor gemeentelijke woningbouw. augustus 2015 Namens de SP-fractie: Brammert Geerling

Zwolle bouwt. Initiatiefvoorstel voor gemeentelijke woningbouw. augustus 2015 Namens de SP-fractie: Brammert Geerling Zwolle bouwt Initiatiefvoorstel voor gemeentelijke woningbouw augustus 2015 Namens de SP-fractie: Brammert Geerling Inleiding Er is een groot tekort aan betaalbare sociale huurwoningen in Zwolle. Woningzoekenden

Nadere informatie

Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM. Rapport inzake de jaarrekening 2015

Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM. Rapport inzake de jaarrekening 2015 Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM Rapport inzake de jaarrekening 2015 Inhoudsopgave Pagina Opdracht 1 Algemeen 1 Resultaten 1 Financiële positie 2 Fiscale positie

Nadere informatie

Hierbij ontvangt een korte weergave van de afspraken van het Bestuurlijk Overleg van gisteren.

Hierbij ontvangt een korte weergave van de afspraken van het Bestuurlijk Overleg van gisteren. Van: Verzonden: vrijdag 11 november 2016 8:53 Aan: @rws.nl'; @zeewolde.nl'; @zeewolde.nl'; @zeewolde.nl'; @almere.nl CC: ; ; ;, ; @zeewolde.nl'; ; ; @rws.nl'; '; @rws.nl; ' ' Onderwerp: Actiepunten overleg

Nadere informatie

STUDIE (F)110506-CDC-1062

STUDIE (F)110506-CDC-1062 Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas Nijverheidsstraat 26-38 1040 Brussel Tel. 02/289.76.11 Fax 02/289.76.09 COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS STUDIE

Nadere informatie

Windturbine E70 Grote Sloot 158 Sint Maartensbrug

Windturbine E70 Grote Sloot 158 Sint Maartensbrug Windturbine E70 Grote Sloot 158 Sint Maartensbrug Akoestisch onderzoek Opdrachtgever Usukara B.V. Contactpersoon de heer B.A. Schuijt Kenmerk R068224ag.00003.tdr Versie 01_001 Datum 17 februari 2015 Auteur

Nadere informatie

Update Quick Scan economische effecten gebiedsontwikkeling Kollum Buitenpost

Update Quick Scan economische effecten gebiedsontwikkeling Kollum Buitenpost Update Quick Scan economische effecten gebiedsontwikkeling Kollum Buitenpost Opdrachtgever: Wind Vastgoedontwikkeling b.v. ECORYS Nederland BV Emirto Rienhart Manfred Wienhoven Rotterdam, 04 november 2010

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief

Raadsinformatiebrief Raadsinformatiebrief Van: H.P.A. Kerkers Aan: de leden van de Gemeenteraad Onderwerp: Raadsvoorstel openen grondexploitatie Belgerenseweg 6 Datum: 25 oktober 2013 Steller: Harrie van den Berg Inge Claessens

Nadere informatie

Opstelling Windpark Krammer (VKA uit het MER)

Opstelling Windpark Krammer (VKA uit het MER) Opstelling Windpark Krammer (VKA uit het MER) N Windpark Krammer W Z O Het grootste burgerinitiatief van Nederland. Coöperatie Zeeuwind Coöperatie Deltawind Zeeland samenwerking Goeree-Overflakkee leden

Nadere informatie

Bijlage bij brief De maatregel wordt hier nader uitgewerkt.

Bijlage bij brief De maatregel wordt hier nader uitgewerkt. Bijlage bij brief 17.10.304 De maatregel wordt hier nader uitgewerkt. 1. In het Energieakkoord is afgesproken dat de energie-intensieve industrie in aanvulling op de afspraken in het MEE-convenant maatregelen

Nadere informatie

Exploitatieplan De Afhang

Exploitatieplan De Afhang Exploitatieplan De Afhang Herziening 2015 Op structurele onderdelen Toelichting en Regels 17 Datum: 2 april 2015 Eerste vaststelling exploitatieplan: 14 december 2010 Datum onherroepelijk: 19 oktober 2011

Nadere informatie

Willemsoord BV Rapportage aan de gemeenteraad

Willemsoord BV Rapportage aan de gemeenteraad Tussentijdse rapportage 2012 Willemsoord BV Rapportage aan de gemeenteraad 1 Inhoudsopgave 1. Aanbieding... 3 2. Inleiding... 3 2.1. Doelstelling Willemsoord... 3 2.2. Toelichting in algemene zin op de

Nadere informatie

Groen gas. Duurzame energieopwekking. Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Welke keuzes en wat levert het op?

Groen gas. Duurzame energieopwekking. Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Welke keuzes en wat levert het op? Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Groen gas Welke keuzes en wat levert het op? Huidig beleid 100 miljoen m 3 groen gas. Opbrengst: 3 PJ. Extra inspanning 200 miljoen m 3 groen gas. Opbrengst: 6 PJ.

Nadere informatie

Windpark Boerderijweg

Windpark Boerderijweg 14/juli/2017 Windpark Boerderijweg Beoordeling principeverzoek door onafhankelijk deskundig windpanel Floris van der Veen Mark Henfling Marc Heusschen A. Algemeen Achtergrond De gemeenten Nederweert, Leudal

Nadere informatie

Opschalen, saneren of vervangen

Opschalen, saneren of vervangen Opschalen, saneren of vervangen Veel te sober ingerichte één op één vervangingsregeling SDE+ 2015 onderzoek Bosch &van Rijn i.o.v. NWEA 1000-1800 MW MEP en oudere turbines Lage energieprijzen -> geen rendabele

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie