Productenboek MCR. Maatschappelijk Centrum Rotterdam e.o. (Leger des Heils)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Productenboek MCR. Maatschappelijk Centrum Rotterdam e.o. (Leger des Heils)"

Transcriptie

1 Productenboek MCR Maatschappelijk Centrum Rotterdam e.o. (Leger des Heils)

2 2 doen wat we geloven

3 Productenboek MCR 2016 Inhoudsopgave Het Maatschappelijk Centrum Rotterdam e.o. (MCR)... 4 Herstel van het gewone leven Aanmelding en werkwijze... 8 Buurtsteunpunten (Bij Bosshardt) Veldwerk De Soepbus Dagopvang (Hier en Nu) Nachtopvang (Van de Straat) Herstart Tussenvoorzieningen Zij aan Zij Ambulante woonbegeleiding gericht op zelfstandigheid Beschermd wonen voor dak- en thuislozen met psychiatrische problemen (Huis en Haard) Langdurige zorg Verpleegafdeling De Dukdalf Ambulant In Balans Grijs genoegen voor Toekomst Activering (50 50) Art Colofon... 42

4 doen wat we geloven 4 Het Maatschappelijk Centrum Rotterdam e.o. (MCR) 150 jaar geleden begon de Britse predikant William Booth, oprichter van het Leger des Heils, met het uitdelen van soep en brood aan de armen. You can t tell a man about the love of God, if he has an empty stomach, beredeneerde Booth. Tot op de dag van vandaag delen de veldwerkers van het MCR soep, brood en dekens uit aan dak- en thuislozen en aan mensen die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Maar onze diensten en activiteiten gaan anno 2016 natuurlijk verder dan dat!

5 Productenboek MCR Het MCR is onderdeel van het Leger des Heils. Wij leveren zorg en welzijn in Rotterdam en de omliggende gemeenten. Van laagdrempelige buurtactiviteiten en ambulante zorg, tot intensieve woonbegeleiding, dagbesteding en werkervaringsplaatsen. Wij zijn er onvoorwaardelijk voor mensen zonder helper, ongeacht iemands achtergrond of levensovertuiging. Vanuit een christelijke levensovertuiging zetten we ons in voor kwetsbare mannen, vrouwen en kinderen die ondersteuning nodig hebben op het gebied van leven, werken, wonen en maatschappelijk participeren. (Ex-)Dak- en thuislozen (veelal kampend met verslaving, schulden en/of psychiatrische problemen), multiprobleem gezinnen, jongeren (18-23 jaar) met complexe hulpvragen, langdurig werklozen of sterk geïsoleerde ouderen; zij kunnen bij ons terecht voor hulp op alle levensterreinen. Het MCR werkt in Rotterdam, maar ook in Gouda (Midden- Holland), Capelle aan den IJssel, Nissewaard (Spijkenisse en Bernisse) en Nieuw Waterweg Noord (Vlaardingen, Schiedam en Maassluis). Samenwerking met andere partijen die betrokken zijn bij de keten van zorg en welzijn is voor ons vanzelfsprekend. We noemen de mensen die wij begeleiden geen cliënten, maar deelnemers. We noemen hen deelnemers omdat ze actief deelnemen aan onze programma s en begeleiding.

6 doen wat we geloven Herstel van het gewone leven 6 Het MCR zet in op het herstel van het gewone leven voor mensen aan de onderkant van de samenleving. Dit doen we via werk, vrije tijdsbesteding, herstel van relaties, ondersteund met zorg en correctie. Wij ondersteunen mensen bij de greep op hun leven terug te krijgen, mee te doen aan de samenleving, vrienden te maken en te behouden. Kortom: volwaardig erbij horen. (Uit W&G notitie: Herstel van het gewone leven 2015) Wij geloven dat onze deelnemers kunnen herstellen. Dat ze kwaliteiten bezitten waardoor ze hun doelen kunnen bereiken. Deelnemers hebben bij MCR eigen regie over hun traject. We zetten de maatschappij en waardevolle contacten in als hulpbron om doelen te bereiken. Eigen kracht denken is de norm. Met de Wet maatschappelijke ondersteuning is de verantwoordelijkheid van de burger nog meer centraal komen te staan. De vraag luidt dan ook: hoe kunnen we gebruik maken van iemands kwaliteiten om hem zo snel mogelijk op eigen benen te krijgen, en wat kan hij of zij zelf?

7 Productenboek MCR 2016 Herstel van het gewone leven staat voor ons hoog in het vaandel. Mensen helpen om op eigen kracht te participeren in de maatschappij: dat is waar wij voor staan, nu en in de toekomst. Met een gevarieerd aanbod aan diensten richten we ons op - naast het leveren van eerste levensbehoeften zoals een maaltijd en een slaapplaats - zelfredzaamheid, een sterk (sociaal) netwerk en doorstroom naar een zo zelfstandig mogelijk leven. Dat is de insteek binnen onze opvang- en woonvoorzieningen, maar ook binnen de ambulante trajecten. Wij richten ons op het vinden van werk, scholing of een andere vorm van dagbesteding. Met het activeringsproject ontdekken we samen met de deelnemer diens talenten en begeleiden hem of haar naar een zinvolle, bevredigende dagbesteding op het gebied van werk en/ of vrije tijd. Meedoen, en het gevoel van meetellen, is waar het om draait. Ook in onze buurtsteunpunten draait het om meedoen. Het MCR zet zich al jarenlang in voor sociale binding in de wijk. Niet voor niets dragen onze buurtsteunpunten de projectnaam Bij Bosshardt. Majoor Bosshardt geloofde sterk in de bindende kracht van mensen in de buurt en pleitte voor buurtparticipatie en burgers die wat voor elkaar betekenen. Onze buurtsteunpunten hebben als doel ontmoeten en verbinden en we stimuleren bezoekers om te kijken wat zij voor elkaar kunnen betekenen. 7 Het MCR heeft jarenlange ervaring in het werken met grootstedelijke problemen en kwetsbare doelgroepen. Hiermee vervullen wij een belangrijke rol binnen het sociale domein binnen Rotterdam en de omliggende gemeenten. Met onze opgebouwde ervaring en expertise en met ons brede aanbod aan diensten en activiteiten, kunnen wij een belangrijke rol spelen in het leven van kwetsbare burgers en actieve wijkbewoners. Dit productenboek geeft dan ook inzicht in en een overzicht van alle producten die het MCR biedt.

8 doen wat we geloven 8 Aanmelding en werkwijze Het Bureau Traject Management (BTM) is de voordeur van het MCR en is bereikbaar op één centraal telefoonnummer. Hier kan iedereen terecht voor informatie over al onze producten in de gemeenten waar wij werkzaam zijn, en voor ondersteuning bij het aanvragen van zorg. Bij BTM kunnen aanmeldingen van zorg door het Leger des Heils in Rotterdam, Gouda, Nissewaard (Spijkenisse en Bernisse), Nieuwe Waterweg Noord (Schiedam, Vlaardingen en Maassluis) en Capelle aan den IJssel gedaan worden. De trajectcoördinatoren van BTM verwerken de aanmeldingen, houden intakegesprekken en ondersteunen bij het aanvragen van indicaties. De gemeenten beslissen in de meeste gevallen over de toewijzing van zorg. Daarna stelt BTM (mede) een zorgtraject op. Deelnemers worden daarbij gekoppeld aan een trajectcoördinator voor de duur van het hele traject.

9 Productenboek MCR 2016 Voor maatschappelijke opvang in Rotterdam hebben deelnemers een Centraal Onthaal-pas nodig. Deze is verkrijgbaar via het loket Centraal Onthaal van de gemeente. Deelnemers kunnen zich rechtstreeks of na een verwijzing door een instelling voor nachtopvang melden bij Centraal Onthaal op de Binnenrotte 158 te Rotterdam. 9 Aanmelding voor begeleiding en dagbesteding in Nissewaard geschiedt via het gemeentelijk loket in het gemeentehuis, of bel voor informatie naar Bellen kan van maandag tot en met vrijdag van tot uur. Voor aanmelding voor nachtopvang in Gouda kan men dagelijks vanaf uur terecht bij Het Kompas (IJssellaan 2a, 2806 TK, Gouda) of per telefoon: Bij het Wmo-loket van de gemeente Gouda kan men terecht met vragen over wonen, zorg en welzijn. Bij het Wmo-loket worden deelnemers onafhankelijk en gratis op weg geholpen. Het Wmo-loket is van ma t/m vrij: uur te bereiken via het telefoonnummer: Langskomen kan ook, Huis van de Stad (Burgemeester Jamesplein 1, Gouda). Van maandag t/m vrijdag van uur is er een vrije inloop. Aanmelden voor zorg in Capelle aan den IJssel kan via de huisarts, een organisatie op het gebied van wonen, welzijn of zorg, iemand uit de eigen omgeving, een zorgaanbieder of uit eigen beweging kan men bij het Wmo-loket van de gemeente

10 doen wat we geloven 10 Capelle aan den IJssel individuele begeleiding door het Leger des Heils aanvragen. De gemeente beslist of de hulp toegewezen wordt. Het Wmo-loket is telefonisch te bereiken op nummer (maandag t/m vrijdag van 8.00 tot uur). Het Wmo-loket is ook te bezoeken (Rivierweg 111), maak hiervoor een afspraak via het digitaal loket van de gemeente. Voor aanmelding voor Nieuw Waterweg Noord. Woon je in Schiedam, Vlaardingen of Maassluis en wil je dagbesteding of individuele begeleiding bij het Leger des Heils aanvragen, meld je dan bij een wijkteam in jouw buurt of bij ROGplus. Op de website staat een hulpvraagformulier waarop je je vraag kunt stellen. Ons Bureau Traject Management kan je helpen dat formulier in te vullen. ROGplus is ook telefonisch te bereiken via (maandag t/m donderdag van 8.30 tot uur, vrijdag van uur). ROGplus beslist of je de zorg krijgt. Locatie Maatschappelijk Centrum Rotterdam e.o. (MCR) Bureau Traject Management (BTM) Kooikerweg WP Rotterdam Telefoon: Bereikbaar voor alle aanmeldingen en inhoudelijke vragen betreffende de zorg die het Maatschappelijk Centrum Rotterdam e.o. levert, van maandag t/m vrijdag van uur tot uur.

11 Productenboek MCR 2016 Buurtsteunpunten (Bij Bosshardt) Onze buurtsteunpunten zijn de huiskamers van de buurt, een plek waar bewoners elkaar op een ongedwongen manier kunnen ontmoeten. We bieden een laagdrempelige algemene voorziening waar iedereen welkom is. Men kan hier terecht voor een praatje, een kop koffie of voor deelname aan één van de activiteiten of cursussen die georganiseerd worden. De medewerkers van de buurtsteunpunten bieden een luisterend oor en verwijzen, indien nodig, door naar hulpverlenende instanties. 11 Geen buurtsteunpunt is hetzelfde. Elk buurtsteunpunt organiseert daarom andere activiteiten en cursussen, aangepast aan de behoeften, problemen en kansen van de buurt. Een greep uit de mogelijkheden: een ontbijtje voor 1,00, een meidenmiddag, een kinderclub, een taalcursus, computerles, een brei club, gezamenlijk koken en eten, een repair-café, een tweedehandskledingwinkel of een budgettraining. Buurtbewoners kunnen zelf aangeven aan welke activiteiten zij behoefte hebben en krijgen ook nadrukkelijk de ruimte om deze activiteiten zelf te organiseren. De buurtsteunpunten zoeken altijd actief naar samenwerking met partners in de buurt. Doelgroep Doel Alle mensen uit de buurt. Met onze buurtsteunpunten leveren wij een laagdrempelige voorziening in de wijk waar iedereen het gevoel krijgt erbij te horen. Ontmoeting en verbinding tussen bewoners wordt gestimuleerd en sociale cohesie versterkt. Mensen delen wat hen bezighoudt en gaan samen aan de slag met wat er leeft in de wijk. Duur - Aanmelding Geen aanmelding nodig.

12 doen wat we geloven 12 Bij Bosshardt is allang niet meer alleen voor mensen die eenzaam zijn. We bieden een huiskamer voor de wijk en streven daarbij naar een mix van deelnemeren en wijkbewoners. Iedereen is welkom. Wij bieden niet van alles aan om te consumeren: wij willen mensen juist met elkaar in contact brengen, kijken wat zij voor elkaar kunnen doen en betekenen. Kortom: een plek waar ontmoetingen gefaciliteerd worden, waar verbindingen gelegd worden en waar aandacht voor iedereen is. Patricia de Jong (coördinator Bij Bosshardt)

13 Productenboek MCR 2016 Ik ben lang geleden gevlucht uit Somalië. Mijn familie is omgekomen in de oorlog, of ze wonen in het buitenland. Ik kom hier nu al een jaar ik volg een taalcursus en ik doe mee met het diner. Dan kook ik ook. Het is hier altijd gezellig, ik heb veel vrienden gemaakt. Eigenlijk zijn de mensen die ik hier heb ontmoet mijn familie geworden. Halima (39) (bezoeker Bij Bosshardt Delfshaven) 13 Locaties Buurtsteunpunt Delfshaven Spanjaardstraat TG Rotterdam Buurtsteunpunt Beverwaard (Wijkgebouw Focus) Oude Watering RE Rotterdam Buurtsteunpunt Bij Bosshardt (Zevenkamp) Kooikerweg WP Rotterdam

14 doen wat we geloven Veldwerk 14 De veldwerkers van ons Mobiel Service Centrum gaan op pad om hulpvragers uit de wijken te ondersteunen die (nog) geen zorg krijgen maar dat wel hard nodig hebben. Regelmatig krijgt ons frontoffice schrijnende situaties voorgelegd, maar ook in de buurtsteunpunten en bij de wijkteams kloppen mensen aan die de weg naar de reguliere zorg niet weten te vinden. Onze veldwerkers zoeken deze mensen op en leggen het eerste contact. Ze bieden directe praktische hulp en slaan een brug naar verdere hulpverlening. Onze veldwerkers werken outreachtend. Dit betekent dat ze de mensen actief opzoeken; bijvoorbeeld op straat, onder de brug, in het park of in een kraakpand. Ze bieden hen koffie, soep, een warme deken en een gesprek. Zo ontstaat er contact en maken mensen kennis met hulpverlening. In veel gevallen zijn de deelnemers dak- en thuisloos. Zij kampen vaak met meerdere problemen, zoals verslaving, schulden en psychiatrische problemen. Daarmee zijn zij niet alleen zichzelf tot last, maar veelal ook hun omgeving. Vaak mijdt deze groep het contact met hulpverleners. Doelgroep Doel Dak- en thuislozen en mensen die de weg naar de maatschappelijke opvang niet kennen. Het Mobiel Service Centrum voorziet de doelgroep van eerste levensbehoeften, legt contact, wint vertrouwen en slaat een brug naar verdere hulpverlening. Overlast wordt beperkt en dakloosheid opgeheven. Duur - Aanmelding Geen aanmelding nodig.

15 Productenboek MCR 2016 De Soepbus Twee keer per week rijden de veldwerkers met de Soepbus door Rotterdam, bijgestaan door twee vrijwilligers. De bus stopt bij Zuidplein en bij Blaak. Dak- en thuislozen, maar ook mensen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, krijgen hier een kop soep, brood, koffie en, indien nodig, kleding en dekens. Alles is gratis. 15 Onder de bezoekers zitten veel zorgmijders: mensen met verslaving, schulden, slechte gezondheid of psychische problemen. Zelf gaan ze niet op zoek naar professionele hulp. Soep is de eerste stap naar verbetering. Soep, brood en dekens zijn de eerste behoeften van dak- en thuislozen. Hiermee is de Soepbus vaak de enige manier om met hen in contact te komen en om vertrouwen te winnen. Waar nodig verwijzen we door naar verdere hulpverlening. Veel mensen zijn teleurgesteld in de hulpverlening en ik wil ze nieuwe hoop geven. Ik neem ze aan de hand en als ik weet dat het goed met hen is, kan ik ze vol vertrouwen weer los laten. Veldwerker Joke

16 doen wat we geloven 16 Ik was jaren dakloos. Ik sliep overal en nergens, het liefst in betonnen buizen op bouwterreinen. Dan maakte ik de buis aan beide kanten dicht en stookte de boel warm met waxinelichtjes. Nu heb ik een huisje het is niet veel, maar het heeft een dak. Twee keer per week haal ik hier een kop soep. Nicola (klant van de Soepbus) Doelgroep Doel Dak- en thuislozen en mensen die de weg naar de maatschappelijke opvang niet kennen. De Soepbus voorziet de doelgroep van eerste levensbehoeften, legt contact, wint vertrouwen en slaat een brug naar verdere hulpverlening. Duur - Aanmelding Geen aanmelding nodig. Locatie Veldwerk & Soepbus Kooikerweg WP Rotterdam Telefoon:

17 Productenboek MCR 2016 Dagopvang (Hier en Nu) De dagopvang biedt overdag verschillende diensten aan dak- en thuislozen. Zij krijgen gelegenheid om te douchen en kleding te wassen of om te ruilen, maar kunnen ook zomaar even binnenlopen voor een kop koffie of om een krantje te lezen. Er is hier altijd soep en brood, een computer met internet en de mogelijkheid om met een arts, verpleegkundige of maatschappelijk werker in contact te komen. Ook is er gelegenheid voor verschillende vormen van activering. In de dagopvang kunnen dak- en thuislozen een briefadres krijgen. Dit hebben zij nodig om een uitkering aan te vragen. 17 De dagopvang biedt warmte, gezelligheid en contact tussen de bezoekers en de hulpverleners. Er is hier altijd een luisterend oor. Hulpverleners in de dagopvang gaan met bezoekers in gesprek over hun problemen en hoe deze aan te pakken. De dagopvang is hiermee een brug naar andere vormen van hulpverlening en biedt mensen perspectief op een zelfstandig(er) leven. Door de laagdrempeligheid is het een vindplaats voor kwetsbare, zorgmijdende mensen.

18 doen wat we geloven Nachtopvang (Van de Straat) 18 Dak- en thuislozen kunnen s avonds en s nachts terecht bij één van onze nachtopvangvoorzieningen. Hier vinden zij een praatje, een warme maaltijd en andere faciliteiten. En natuurlijk een bed. Bezoekers slapen op kamers met vier of tien bedden. Ook hier is koffie, een computer met internet en de mogelijkheid voor een gesprek met een arts. Met iedere deelnemer wordt een begeleidingstraject gemaakt waaraan ze moeten meewerken. Doelgroep Doel Dak- en thuisloze mannen en vrouwen (volwassenen). De nachtopvang voorziet dak- en thuislozen in de eerste levensbehoeften. Daarnaast biedt het activering aan. Het is een vindplaats voor kwetsbare mensen en slaat een brug naar verdere hulpverlening. Overlast wordt beperkt en dakloosheid opgeheven. Duur - Aanmelding Voor de dagopvang is geen aanmelding vereist; bezoekers kunnen gewoon binnenlopen. Voor aanmelding voor de nachtopvangvoorzieningen: Zie pagina 8 en 9. Aanmelding voor één van de nachtopvangvoorzieningen loopt via de gemeente (Centraal Onthaal). Zie werkwijze op pagina 8.

19 Productenboek MCR 2016 Anderhalve maand geleden verliet ik mijn man voor een ander. Dat liep stuk. Nu zit ik hier. Ik vind het eigenlijk wel best hier het is toch geweldig dat dit er is in Nederland? Alcohol is mijn zwakte. Soms drink ik een lange periode geen druppel en dan ineens ga ik weer dagen, soms weken, achtereen helemaal los. Dat is niet goed natuurlijk. Truus (deelnemer nachtopvang William Booth-huis) 19 Locaties Dagopvang De Sluis Westzeedijk EL Rotterdam Telefoon: Nachtopvang De Steiger Bredestraat RB Rotterdam Telefoon: Nachtopvang William Booth-huis Dunantstraat BD Rotterdam Telefoon: Nachtopvang De Meerpaal (mannen) Carnissesingel NA Rotterdam Telefoon: Nachtopvang Het Kompas IJssellaan 2a 2806 TK Gouda Telefoon: Nachtopvang De Boeg Industriestraat VD Spijkenisse Telefoon: Nachtopvang De Nieuwe Brug (voor zieke, uitgeprocedeerde, niet-uitzetbare asielzoekers) Abram van Rijckevorselplein 48 b 3062 CX Rotterdam Telefoon: Nachtopvang Het Roer (voor uitgeprocedeerde asielzoekers/ongedocumenteerden en dakloze mensen met CO-pas die, vanwege drukte in de reguliere opvang, opvang nodig hebben) Carnissesingel NA Rotterdam Telefoon:

20 doen wat we geloven Herstart Tussenvoorzieningen 20 Met Herstart biedt het MCR kortdurende 24-uurs opvang voor deelnemers die door omstandigheden niet meer beschikken over zelfstandige woonruimte. Vaak verblijven zij al enige tijd in de dag- en nachtopvang. Een deelnemer wordt geplaatst binnen één van de tussenvoorzieningen als de verwijzende en/ of de ontvangende hulpverlening meer informatie wil over de draagkracht of zelfstandigheid van de deelnemer. Kortom, als er sprake is van een observatievraag. De deelnemer wordt een tijdlang gevolgd om te bepalen wat de exacte hulpvraag is en hoe verdere hulpverlening het beste ingevuld kan worden. Bij Herstart is 24 uur per dag begeleiding aanwezig. Deelnemers beschikken over een eigen kamer en kunnen gebruik maken van gemeenschappelijke faciliteiten zoals toilet, douche en wasruimte. Er wordt zoveel mogelijk gezamenlijk gekookt. Herstart sluit aan bij wat de deelnemer nodig heeft. Samen met de deelnemer brengen we problemen in kaart en stellen we doelen op om aan te werken. Het persoonlijke netwerk van de deelnemer wordt zoveel mogelijk betrokken bij de hulpverlening. Tijdens het verblijf oefenen we met woonvaardigheden. We helpen deelnemers bij de inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie en, indien nodig, bij het aanvragen van een uitkering of het vinden van een baan. Waar nodig is er contact met collega-instellingen of instanties, bijvoorbeeld bij grote schulden, verslaving of psychiatrie. Ik woon nu een half jaar in t Bergse Huys, samen met mijn vier kinderen. Ik heb vijfentwintig jaar op Zuid gewoond. Nu zit ik hier. Het is zwaar, maar ik ben blij dat we een dak boven ons hoofd hebben. Samira

21 Productenboek MCR 2016 Doelgroep Doel Duur Aanmelding De Tussenvoorziening is bestemd voor zowel mannen als vrouwen van 23 jaar en ouder die niet binnen hun eigen netwerk kunnen worden opgevangen en geen eigen woonruimte hebben. De hulpverlening heeft als doel dat de deelnemer zo zelfstandig mogelijk kan wonen en dat problemen hanteerbaar zijn. Het streven is om deelnemers binnen 6 maanden door te laten stromen. Voor meer informatie over onze Tussenvoorzieningen of voor aanmelding kunt u contact opnemen met Bureau Traject Management: Telefoon: Mijn drie kinderen en ik wonen nu negen maanden in t Bergse Huys. We zijn klaar om uit te stromen, maar er komt maar geen woning beschikbaar. In de tussentijd wachten we en dat is best moeilijk. Je woont hier toch samen met mensen met andere culturen, met zoveel kinderen is het vaak druk en lawaaierig, er zijn regels. Maar dat we als gezin bij elkaar kunnen blijven, dat is fijn. Monique Ik werk hier nu twaalf jaar. Deelnemers krijgen ook in de opvang steeds meer eigen verantwoordelijkheid. Ze maken gezamenlijk een menu, koken zelf. Hier worden mensen zelfstandiger van. Hopelijk hebben ze ons straks niet meer nodig. Erna (medewerker, groepsbegeleider t Bergse Huys)

22 doen wat we geloven 22 Ik doe dit werk vanuit mijn hart. Alle mensen zijn gelijk. Iedereen heeft talenten, krachten en kwaliteiten. Wat is er mooier dan die te gebruiken om iemand of in ons geval: een heel gezin! weer op de rit te helpen? Toia (medewerker, persoonlijk begeleider t Bergse Huys) Locaties De Passage Coolhaven AK Rotterdam Telefoon: Het Kompas IJssellaan 2a 2806 TK Gouda Telefoon: t Bergse Huys (gezinnen) Terbregseweg JX Rotterdam Telefoon: De Opstap Breeweg VB Spijkenisse Telefoon: De Village (vrouwen/moeder > 23 jaar) Kooikerweg WP Rotterdam Telefoon:

23 Productenboek MCR Zij aan Zij Zij aan Zij biedt opvang voor jonge vrouwen, (aanstaande) moeders en vrouwen met kinderen die (met hun kinderen) op straat terecht zijn gekomen, of (ongewenst) zwanger zijn. Zij aan Zij biedt hen een veilige en stabiele basis om aan hun toekomst te bouwen. De vrouwen (en kinderen) wonen samen in een woonvoorziening waar 24 uur per dag begeleiding aanwezig is. Zij krijgen een eigen kamer en, indien nodig, benodigdheden voor het eerste levensonderhoud. Samen met de deelnemer brengen we de problemen in kaart en stellen we doelen om aan te werken. We gaan op zoek naar woonruimte waar zij zelfstandig of begeleid kan wonen met haar kinderen. Samen met de moeder gaan we op zoek naar kinderopvang of een school voor de kinderen. We streven ernaar dat minderjarige kinderen bij hun moeder blijven wonen en we stimuleren jonge moeders gelijktijdig om naar school te gaan of een baan te zoeken. We helpen met de inschrijving in

24 doen wat we geloven 24 de gemeentelijke basisadministratie en het aanvragen van een uitkering. Na het verblijf bij Zij aan Zij bestaat de mogelijkheid om een vervolgstap te maken naar begeleid wonen De Vuurtoren. Doelgroep Doel Duur Aanmelding Vrouwen, (aanstaande) moeders en vrouwen met kinderen (18-23) die (met hun kinderen) op straat terecht zijn gekomen of (ongewenst) zwanger zijn. De hulpverlening heeft als doel dat de deelnemer zo zelfstandig mogelijk kan wonen en dat problemen hanteerbaar zijn. Het streven is om deelnemers binnen 6 12 maanden door te laten stromen. Voor meer informatie over Zij aan Zij of voor aanmelding kunt u contact opnemen met Bureau Traject Management: Telefoon: Locatie Zij aan Zij Kooikerweg WP Rotterdam Telefoon:

25 Productenboek MCR 2016 Ambulante woonbegeleiding gericht op zelfstandigheid Het MCR biedt deelnemers die redelijk zelfstandig kunnen wonen, maar die wel wat hulp nodig hebben bij het dagelijks leven, de mogelijkheid tot begeleid wonen. Dit kan zowel in groepsverband, als individueel op een locatie van het MCR. Begeleid wonen betekent (semi-)zelfstandig wonen met begeleiding van het MCR. Een deelnemer kan bijvoorbeeld hulp nodig hebben bij de persoonlijke verzorging, bij het bellen met instanties of het zoeken naar een bevredigende vrijetijdsbesteding. Ook bieden wij, indien gewenst, hulp bij de administratie, het vinden van werk of bij het opbouwen van sociale contacten. 25 In de woonvoorzieningen is er overdag en vaak ook s avonds begeleiding aanwezig. Deelnemers hebben hier meestal een eigen kamer, badkamer en keuken. Soms worden deze gedeeld met 2 bewoners. Zij doen zelf boodschappen. Zij koken en eten op de eigen kamer. Zij kunnen gebruik maken van de gezamenlijke huiskamers. Bij individueel begeleid wonen is geen gezamenlijke huiskamer en is ook geen begeleiding aanwezig. Begeleiding vindt plaats op afspraak. De begeleider voert wekelijks voortgangsgesprekken met de deelnemer.

26 doen wat we geloven 26 Doelgroep Doel Duur Aanmelding Volwassen mannen en vrouwen. Begeleid wonen is bedoeld voor deelnemers die redelijk zelfstandig kunnen wonen maar die wat hulp kunnen gebruiken bij het dagelijkse leven en aanleren van woonvaardigheden. Het streven is om deelnemers te leren problemen te voorkomen of op te lossen, hen te begeleiden naar werk of dagbesteding en toe te leiden naar zelfstandig wonen. Gemiddeld een jaar. Voor meer informatie over Begeleid Wonen of voor aanmelding kunt u contact opnemen met Bureau Traject Management: Telefoon: Heel veel van onze deelnemeren zijn erg bang om met instanties te bellen, weten dan niet wat ze bijvoorbeeld tegen de sociale dienst moeten zeggen. Dan zeg ik: vraag of hij een kilo kip voor je heeft dan moeten ze lachen. Zo leer ik ze in gesprek gaan, gewoon hun vragen voor te bereiden en die te stellen. En vooral rustig blijven, niet boos worden. Hanna Mourik (medewerker)

27 Productenboek MCR 2016 Ik woonde samen met mijn ex in een koophuis dat op zijn naam stond. Toen hij mij er uitzette stond ik op straat. Ik had een grote schuld. Over een paar weken trek ik in mijn eigen huisje. Koken, wassen en schoonmaken kon ik altijd al. Bij Aïda heb ik geleerd om een administratie bij te houden. En te bellen met instanties. Dat durfde ik eerst niet. Ik ben blij dat ik weer zelfstandig kan wonen maar ik heb het hier ook heel leuk gehad. Een paar jaar geleden heb ik hier een Haloweenfeest georganiseerd voor de buurt. Daar ben ik zo trots op! Jaleesa (deelnemer Aïda) 27 Aïda (jongeren) Aïda KB Capelle a/d IJssel Telefoon: Begeleid wonen Mathenesserlaan (senioren) Mathenesserlaan GB Rotterdam Telefoon: Begeleid wonen Bovenstraat Bovenstraat BK Rotterdam-West Telefoon: De Vuurtoren (vrouwen) Neercanneplaats EP Rotterdam Telefoon: Locaties Begeleid wonen Nesselande Wollefoppeweg LG Rotterdam Telefoon: Individueel begeleid Home (jongeren) Dunantstraat BD Rotterdam Telefoon: (Z)onder dak (project vanuit de gemeente Rotterdam voor verslaafden); Schoonderloostraat Westzeedijk; Putsebocht Bovenstraat; Pernis p/a Kooikerweg WP Rotterdam Telefoon:

28 doen wat we geloven Beschermd wonen voor dak- en thuislozen met psychiatrische problemen (Huis en Haard) 28 De beschermde woonvoorzieningen van het MCR zijn er voor volwassen mannen en vrouwen die moeite hebben zich in de maatschappij aan te passen. Veelal zijn de deelnemers dakloos geweest en kampen met psychische stoornissen en langdurige verslaving. De beschermde woonvorm biedt deelnemers een veilig en beschermd thuis. Deelnemers krijgen een eigen kamer en er is 24 uur per dag begeleiding aanwezig. De hulp sluit aan bij wat de deelnemer nodig heeft. Er is aandacht voor psychiatrische problematiek, verslaving en een eventuele relatie met justitie. Wij hebben wekelijks contact met collega-instellingen en instanties met wie wij samenwerken (behandelaar uit de GGZ en verslavingszorg). Begeleiding is gericht op herstel, zo mogelijk zelfs op een stap vooruit. Doelgroep Doel Duur Aanmelding Volwassen mannen en vrouwen die moeite hebben zich in de maatschappij aan te passen. Vaak hebben zij psychische stoornissen en kampen ze met langdurige verslaving. Het doel van onze beschermde woonvoorzieningen is dat deelnemers zo goed mogelijk participeren in de samenleving en dat overlast tot een minimum beperkt wordt. Variërend. Soms wonen deelnemers hun hele leven in een voorziening van beschermd wonen. Voor meer informatie over Beschermd Wonen, of voor aanmelding, kunt u contact opnemen met Bureau Traject Management: Telefoon:

29 Productenboek MCR 2016 Ik heb moeite om me te concentreren en hoor vaak stemmen in mijn hoofd. Ik heb jaren op straat gezworven op zoek naar geld en bier om de stemmen te onderdrukken. Dat was niet gemakkelijk. Sinds kort woon ik bij Huis en Haard. Hier leer ik omgaan met mijn problemen en krijgen mijn dagen weer structuur. Gerrit 29 Locaties Het Veerhuys Livingstonelaan EL Gouda Telefoon: Jong Leren Dunantstraat BD Rotterdam Telefoon: Het Kreekpad (LVG) Kreekpad AA Rotterdam Telefoon: De Lichtboei Coolhaven AK Rotterdam Telefoon: Voor Het Kreekpak (LVG) is een CIZ-indicatie nodig met de grondslag licht verstandelijke beperking. De deelnemers van Het Kreekpad vallen onder de Wet langdurige zorg (WLZ).

30 doen wat we geloven Langdurige zorg Verpleegafdeling De Dukdalf 30 De Dukdalf is de verpleegafdeling van het MCR en biedt plek aan dertig deelnemers. In De Dukdalf heeft iedereen een eigen kamer. Sommige kamers beschikken over een eigen douche en toilet maar de meeste deelnemers delen een badkamer. Er wordt (gezamenlijk) gekookt en maaltijden worden zoveel mogelijk samen genuttigd. De Dukdalf werkt nauw samen met Laurens. Laurens is gespecialiseerd in verpleegzorg en het MCR in de zorg aan, en opvang van, kwetsbare deelnemers. Een team van artsen en multidisciplinaire professionals vanuit Laurens houdt wekelijks spreekuur in De Dukdalf. Voor opname is een indicatie op somatische grondslag nodig. Laurens is eindverantwoordelijk voor de zorg.

31 Productenboek MCR 2016 Doelgroep Doel Duur verpleegbehoeftigen die veelal een verleden hebben als daken thuislozen. Het bieden van verzorging en verpleging wat kan leiden tot stabiliteit of herstel. Daarnaast het bieden van ondersteuning en begeleiden van bewoners in de laatste levensfase. Soms blijven zij hier voor korte duur, soms ook levenslang. De Dukdalf biedt ook palliatieve zorg. 31 Aanmelding Bewoners hebben een indicatie nodig op somatische grondslag. De opnames voor verpleegafdeling De Dukdalf lopen via Laurens, bel voor informatie of kijk op Locatie Verpleegafdeling De Dukdalf Coolhaven AK Rotterdam Telefoon:

32 doen wat we geloven Ambulant 32 Met onze ambulante producten bieden wij deelnemers ondersteuning en praktische hulp aan huis. Sinds werken onze ambulante werkers gebiedsgericht in multidisciplinaire teams. Deze zijn onderverdeeld in de volgende regio s: Rotterdam Centrum / Noord Rotterdam Oost Rotterdam Zuid Oost Rotterdam Zuid West Gouda Al onze multidisciplinaire teams bieden de producten In Balans, Grijs Genoegen en 10 voor Toekomst. In Balans begeleidt mensen die wel een dak boven hun hoofd hebben, maar moeite hebben om dat vast te houden. Er spelen meerdere hardnekkige problemen tegelijkertijd, waaronder het ontbreken van woonvaardigheden. Daarnaast is er vaak sprake van verslaving, schulden en/of psychiatrische problemen. Een medewerker van In Balans bezoekt de deelnemer één of twee keer per week thuis. Samen nemen we stap voor stap de leefgebieden onder de loep, zoals de administratie, structuur in de dag, omgaan met justitie en de orde in het huishouden. Uiteraard is er ook aandacht voor de psychische of verslavingsproblemen. We beginnen altijd met het aanleren van woonvaardigheden en gaan uit van wat de deelnemer zelf kan.

33 Productenboek MCR 2016 Doelgroep Doel Duur Aanmelding Volwassen mannen en vrouwen die wel een eigen woning hebben, maar moeite hebben om dat vast te houden. Het streven is om deelnemers te leren problemen te voorkomen of op te lossen, hen te begeleiden naar werk of dagbesteding en toe te leiden naar zelfstandig wonen. Gemiddeld een jaar. Voor meer informatie over ambulante zorg of voor aanmelding kunt u contact opnemen met Bureau Traject Management: Telefoon: Met wat biertjes op durf ik boodschappen te halen. Als ik geld heb. Goed dat de bewindvoerder mijn rekeningen laat betalen, anders was ik allang op straat gezet. Het is niet altijd schoon in huis, maar ik woon alleen. Omwille van de buren heb ik de zooi buiten opgeruimd. Toen kreeg ik een compliment van mijn begeleider. Daar was ik erg blij mee. Jannie Grijs Genoegen helpt mensen van 55 jaar en ouder die sterk teruggetrokken leven. Mensen die het moeilijk vinden om de dag door te komen, het huis schoon te houden of erop uit te gaan om boodschappen te doen. Mensen die het niet lukt om goed voor zichzelf te zorgen en tegelijkertijd zorg mijden. Veelal spelen psychiatrische problemen en/of verslaving een rol. Vaak is daarbij sprake van verwaarlozing, vervuiling of vereenzaming. Wij halen hen uit een sociaal isolement en leren hen mee te doen in de wijk waar ze wonen en daarmee voorkomen we dat ze niet meer zelfstandig kunnen wonen. Een medewerker van Grijs Genoegen komt één of twee keer per week thuis bij de deelnemer. Op basis van de eigen mogelijkheden stellen we samen met de deelnemer doelen op. We werken in kleine stapjes, gericht op zelfstandigheid, gezondheid, welzijn en participatie in de samenleving. De

34 doen wat we geloven 34 deelnemer leert zelfstandig zijn huishouden te voeren, zijn vrije tijd zinvol te besteden en om te gaan met een eventuele verslaving of beperking. Indien nodig en mogelijk leiden we toe naar werk of een passende dagbesteding. Als er hulp van anderen nodig is, gaan we op zoek naar andere professionele hulpverleners, betrouwbare mantelzorgers of vrijwilligers. Bij voorkeur zijn deze afkomstig uit het eigen netwerk van de deelnemers. Doelgroep Doel Duur Aanmelding Mannen en vrouwen van 55 jaar en ouder die zelfstandig wonen. Ouderen uit een sociaal isolement halen en hen stimuleren en leren om mee te doen in de maatschappij. Gemiddeld een jaar. Voor meer informatie over Grijs Genoegen of voor aanmelding kunt u contact opnemen met Bureau Traject Management: Telefoon: De bel is stuk ik doe toch niet open. Kan niet eens door de post die ervoor ligt. Claudia bleef komen. Uiteindelijk heb ik haar erin gelaten. Ze zei niets over alle rommel en al het stof. Ook niet over de lege flessen die kon ik zo snel niet opruimen. Had ik wat schoons aan moeten trekken? Gisteren hebben we samen boodschappen gedaan. Opeens was er weer eten. Mevrouw Jansen

35 Productenboek MCR voor Toekomst ondersteunt en begeleidt gezinnen met kinderen tot 18 jaar die hun zelfstandigheid dreigen te verliezen, bijvoorbeeld omdat er sprake is van dreigende uithuiszetting of een (dreigende) ondertoezichtstelling. 35 Doelgroep Doel Duur Aanmelding Gezinnen met kinderen tot 18 jaar. De expliciete doelstelling van 10 Voor Toekomst is het gezin bij elkaar houden, maar daarnaast ook om mensen toe te leiden naar de verdere hulpverlening. Gemiddeld een jaar. Voor meer informatie over 10 voor Toekomst of voor aanmelding, kunt u contact opnemen met Bureau Traject Management: Telefoon: Sinds Jet van 10 voor Toekomst bij ons komt is het opgeruimder in huis. Ik schreeuw minder. Als ik mijn dochter aanraak, schrikt ze niet meer. Soms mag ik even met haar knuffelen. Angelique Locatie In Balans, Grijs Genoegen & 10 voor Toekomst Kooikerweg WP Rotterdam Telefoon:

36 doen wat we geloven Activering (50 50) 36 Een zo normaal mogelijk leven; dat is voor iedereen belangrijk. MCR heeft herstel van het gewone leven dan ook hoog in het vaandel staan. Wij willen mensen zo goed als kan laten deelnemen aan de samenleving en hen laten doen waar zij goed in zijn. Dit is niet alleen goed voor het zelfvertrouwen, maar bovendien gezond voor lichaam en geest! Met onze activeringsprojecten begeleiden we deelnemers naar een passende dagbesteding op het gebied van werk en vrije tijd staat voor samen delen, samen doen, samen leven is een initiatief van het Leger des Heils om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt inspirerend werk te bieden en hen te laten terugkeren in het arbeidsproces workcenter Onder de overkoepelende naam workcenter bieden wij een breed scala aan activeringstrajecten en werkervaringsplaatsen in onze werkbedrijven. Hiermee slaan wij een brug tussen het bedrijfsleven en hen die aan de rand van de samenleving staan. In de werkbedrijven krijgt elke deelnemer de gelegenheid om in een veilige en professionele leer/werkomgeving zijn of haar talent te (her)ontdekken. Voelen hoe het is om erbij te horen en daadwerkelijk mee te doen in de samenleving, dat is waar het

37 Productenboek MCR 2016 om draait. Alles op eigen tempo. Zo werken we samen aan een betere toekomst. De kwaliteit van de diensten en producten die wij maken staat centraal. Binnen het project zijn verschillende afdelingen waar deelnemers aan het werk kunnen. Tijdens een intakegesprek wordt samen met de deelnemer bekeken wat hij of zij goed kan en leuk vindt. Een greep uit onze mogelijkheden: Green (groenvoorziening), Wood (houtbewerking), Tech (techniek), Budget Store (kleding) of de keuken. Maar ook is er een creatieve afdeling en een naaiatelier. Veel van onze producten worden voor een opdrachtgever gemaakt. Zo verkoopt de houtafdeling bijvoorbeeld meubels aan particuliere klanten en bedrijven. Het naaiatelier maakt van tweedehandskleding nieuwe creaties en verkoopt dit in de Store in Rotterdam. Green verzorgt een scala aan diensten binnen het groene domein, zoals tuinaanleg en onderhoud, maar ook verzorging van infrastructuur. De technische afdeling (Tech) zet ophangbeugels in elkaar die 37 in grote hoeveelheden worden gemaakt in opdracht van een groothandel voor industriële en particulieren toepassingen. Buiten het aanbod op gebied van dagbesteding en arbeid hebben we een ruim aanbod in opleidingen en cursussen. Sinds september 2014 bestaat er voor de deelnemers de mogelijkheid verschillende MBO 1 en MBO 2 opleidingen te volgen. Deze opleidingen worden aangeboden in samenwerking met Lentiz onderwijsinstelling. Buiten de MBO opleidingen worden er

38 doen wat we geloven 38 ook diverse cursussen aangeboden, bijvoorbeeld VCA-cursus (veiligheid, gezondheid en milieu) en sollicitatietraining. We zoeken actief de samenwerking op met externe partijen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt perspectief te bieden op een (betaalde) baan. Doelgroep Doel Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het workcenter biedt ook activeringstrajecten en werkervaringsplekken aan voor mensen die geen zorg ontvangen via het Leger des Heils. Deelnemers (her)ontdekken in een veilige en professionele leer/werkomgeving hun talenten. Een brug slaan tussen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en het bedrijfsleven. Duur - Aanmelding Voor meer informatie over of voor aanmelding kunt u contact opnemen met Bureau Traject Management: Telefoon:

39 Productenboek MCR 2016 Perspectief bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt; daar doen wij het voor. Om dit doel te behalen staan een professionele werkomgeving, opleidingen en samenwerking met bedrijven en ketenpartners centraal. Dennis de Vet (coördinator Work) 39 Ik woon in De Dukdalf nog maar even, want er is uitzicht op een eigen woning. In 2006 hebben ze me gevonden op een bankje. Ik zwierf toen al zes maanden over straat daar weet ik niets meer van, maar dat is me verteld. Broodmager was ik, doodziek. Ik had net een hersenbloeding gehad. Ik ben deels verlamd, vandaar die scootmobiel. Ik werk hier al jaren: ik zet beugels in elkaar. Prima werk hoor, ik ben lekker bezig. Peter Locatie workcenter Industrieweg AT Rotterdam Telefoon: Art (Vrije tijd) Een vrijetijdsbesteding hebben lijkt de normaalste zaak van de wereld. Toch geldt dit niet voor iedereen. Veel van onze deelnemers hebben moeite met het invullen van hun vrije tijd en dit is juist zo belangrijk. Een bevredigende vrijetijdsbesteding versterkt het netwerk en vergroot het zelfvertrouwen en de sociale vaardigheden. Dit betaalt zich ook op andere levensgebieden terug Art stimuleert deelnemers om te doen wat ze leuk vinden en/of waar ze goed in zijn. Wij geloven dat iedereen talenten heeft. Talenten die gebruikt en ontplooid moeten worden. Wij bieden activiteiten aan op het gebied van muziek, sport,

40 doen wat we geloven 40 creativiteit en vakantie. Sinds 2013 hebben we een goede samenwerking met Sparta waardoor onze deelnemers één of twee keer per week kunnen voetballen. En we doen mee met de Dutch Street Cup. Jaarlijks organiseert het MCR een uniek theaterfestival in theater Zuidplein. Deelnemers krijgen de gelegenheid hun talenten te laten zien in een echt theater. Zingen, een muziekstuk spelen, een verhaal of een gedicht voordragen, dansen: alles mag. De ervaring leert dat een daverend applaus na afloop van je optreden erg goed is voor het zelfvertrouwen. Eens per jaar organiseert het MCR een vakantie. Deelnemers betalen hiervoor een kleine bijdrage en verblijven een week all-inclusive in Hotel Belmont in Lunteren. Dit is een hotel- congrescentrum van het Leger des Heils. Jaarlijks nemen deelnemers hieraan deel. Tijdens de vakantieweek is er (vrijblijvend) gelegenheid tot tal van activiteiten in de natuur, maar uiteraard ook voor rust en ontspanning.

41 Productenboek MCR 2016 Doelgroep Doel Iedereen kan zich aanmelden Art zoekt een zinvolle en bevredigende vrijetijdsbesteding voor deelnemers. Talenten worden (her) ontdekt en zelfvertrouwen en maatschappelijke participatie nemen toe. 41 Duur - Aanmelding Voor meer informatie over Art of voor aanmelding kunt u contact opnemen met Bureau Traject Management: Telefoon: In onze opvangvoorzieningen verblijven veel moeders met kinderen. Voor die kinderen is dat zwaar. Met onze activiteiten hopen we het verblijf te verlichten. Dat ze later niet alleen terugdenken aan de donkere tijd in de opvang, maar juist ook aan die leuke vakantie, dat gave optreden in het theater of die grandioze voetbalwedstrijd. We hopen dat de mooie herinneringen de negatieve herinneringen kunnen overschaduwen. Eén van onze deelnemers trad op in het Zuidpleintheater. Ze was erg schuchter en stond helemaal in de hoek achteraan op het podium. Met een hele dikke zware winterjas aan die wilde ze niet uittrekken. Toen ze tijdens de repetitie begon te zingen viel iedereen stil adembenemend mooi! Met heel veel geduld en positiviteit heeft ze tijdens de voorstelling gezongen, midden op het podium. Met haar jas aan. Ze kreeg een staande ovatie. Ze straalde. Het jaar daarop stond ze er weer. Zonder haar jas! Gert Kraaijveld (communicatiemanager MCR / coördinator Art (Vrije tijd)) Locatie Art (Vrije tijd) Kooikerweg WP Rotterdam Telefoon:

42 doen wat we geloven Colofon 42 Teksten: Karin Koolen Fotoverantwoording: Karin Koolen pagina s 6, 13, 21, 22, 26, 36 en 37 Ruben Hamelink pagina s 4, 15, 16 en 18. MCR pagina s 5, 8, 9, 12, 17, 23, 30, 38 en e druk (2016) Maatschappelijk Centrum Rotterdam e.o. Kooikerweg WP Rotterdam info@legerdesheils.nl Voor informatie over zorg en producten: Bureau Traject Management Kooikerweg WP Rotterdam btm.mcr@legerdesheils.nl

43 Productenboek MCR

44

Begeleid Wonen. www.st-neos.nl. Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld

Begeleid Wonen. www.st-neos.nl. Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld Begeleid Wonen www.st-neos.nl Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld De stichting Neos is een organisatie voor maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld. De organisatie richt zich

Nadere informatie

Het Leger des. Spreekbeurt over het werk van het Leger des Heils

Het Leger des. Spreekbeurt over het werk van het Leger des Heils Het Leger des Hoi, ik ben Reddie van het Leger des Heils. Ik laat je zien waarom sommige mensen op straat hulp nodig hebben. Heils voor mensen van de straat Spreekbeurt over het werk van het Leger des

Nadere informatie

verwijzers De beste ondersteuning op maat Behandeling en begeleiding voor mensen met een licht verstandelijke beperking

verwijzers De beste ondersteuning op maat Behandeling en begeleiding voor mensen met een licht verstandelijke beperking verwijzers De beste ondersteuning op maat Behandeling en begeleiding voor mensen met een licht verstandelijke beperking Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben een niet-zichtbare beperking

Nadere informatie

vanuit ieders mogelijkheden daar waar nodig gewoon samen Denkt mee Doet mee Gewoon samen

vanuit ieders mogelijkheden daar waar nodig gewoon samen Denkt mee Doet mee Gewoon samen vanuit ieders mogelijkheden daar waar nodig gewoon samen Denkt mee Doet mee Gewoon samen Uw opgave is ons uitgangspunt: doelgericht, met de focus op zelfredzaamheid en de eigen kracht van mensen met een

Nadere informatie

Waar kunnen we u mee van dienst zijn?

Waar kunnen we u mee van dienst zijn? Waar kunnen we u mee van dienst zijn? Centrum Voor Dienstverlening / www.cvd.nl Bestuurder / Algemeen directeur Medezeggenschap Ondersteuning Directeur Staf Clustermanager Clustermanager Clustermanager

Nadere informatie

Dagbesteding en dagbehandeling in Rotterdam

Dagbesteding en dagbehandeling in Rotterdam Dagbesteding en dagbehandeling in Rotterdam In Rotterdam wonen veel actieve senioren. Bent u één van hen? Voor u wil Lelie zorggroep graag het bruisende middelpunt van de wijk zijn! Wij doen dit door activiteiten

Nadere informatie

ANTES ONDERSTEUNING - FINANCIËN - WERK - GEZONDHEID - WONEN

ANTES ONDERSTEUNING - FINANCIËN - WERK - GEZONDHEID - WONEN ANTES ONDERSTEUNING - FINANCIËN - WERK - GEZONDHEID - WONEN De juiste keuze voor u! ONDERSTEUNING & BEGELEIDING WMO INHOUD SOCIAAL EN PERSOONLIJK FUNCTIONEREN Een steuntje in de rug bij het dagelijks leven

Nadere informatie

Bijlage 1. Afwegingskader ZRM Wonen en zorg

Bijlage 1. Afwegingskader ZRM Wonen en zorg Bijlage 1. Afwegingskader ZRM Wonen en zorg De zelfredzaamheidsmatrix (ZRM) (Bron: GGD Amsterdam) bevat onder andere het domein huisvesting. Het afwegingskader in deze bijlage is afgeleid van deze zelfredzaamheidsmatrix.

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN &Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN & & VOLWASSENEN Ondersteuning voor mensen met een beperking Heb je een beperking of heeft je zoon of dochter een beperking? Dan is wat ondersteuning soms erg welkom. Ons Tweede

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE ONZE AGENDA VOOR 2016-2020 NA INSPRAAK Sommige mensen hebben zo weinig grip op hun dagelijks leven, dat ze niet zelfstandig kunnen wonen.

Nadere informatie

Jaarverslag

Jaarverslag Jaarverslag 2017-2018 Voorwoord Stichting De Herberg is in ontwikkeling! We hebben een enerverend jaar achter de rug. We hebben afscheid moeten nemen van onze geliefde omgebouwde stadsbus maar we hebben

Nadere informatie

Wonen, werken, leren en activiteiten

Wonen, werken, leren en activiteiten Wonen, werken, leren en activiteiten Het beste uit het leven halen Meedoen in de samenleving. Voor sommige mensen is dat niet vanzelfsprekend. Ze hebben door psychische of psychosociale problematiek bijvoorbeeld

Nadere informatie

Gewoon meedoen! www.estinea.nl

Gewoon meedoen! www.estinea.nl Gewoon meedoen! Hoe wil jij meedoen? Dat vragen we aan iedereen die bij Estinea komt voor ondersteuning bij wonen, werken of leren. Meedoen in de samenleving - op je eigen niveau en je eigen manier - levert

Nadere informatie

Housing First: eerst een huis, dan de zorg. Een nieuw thuis na een zwervend bestaan

Housing First: eerst een huis, dan de zorg. Een nieuw thuis na een zwervend bestaan Housing First: eerst een huis, dan de zorg Een nieuw thuis na een zwervend bestaan Iedereen heeft recht op een eigen plek om te wonen. Dat is het idee achter Housing First. Een eigen (huur)woning geeft

Nadere informatie

Welkom in De Cocon. De Cocon bestaat uit vier onderdelen:

Welkom in De Cocon. De Cocon bestaat uit vier onderdelen: De Cocon Welkom in De Cocon Een voor de hand liggende zin om een brochure mee te openen, maar ook een zin die voor bezoekers van De Cocon zeker niet altijd vanzelfsprekend is. Welkom zijn zij immers lang

Nadere informatie

Werken, leren en activiteiten

Werken, leren en activiteiten Werken, leren en activiteiten Het beste uit het leven halen Meedoen in de samenleving. Voor sommige mensen is dat niet vanzelfsprekend. Ze hebben door psychische of psychosociale problematiek bijvoorbeeld

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE ONZE AGENDA VOOR 2016-2020 Sommige mensen hebben zo weinig grip op hun dagelijks leven, dat ze niet zelfstandig kunnen wonen. Dit komt

Nadere informatie

Dagbesteding Bijzonder

Dagbesteding Bijzonder Dagbesteding Bijzonder Bijzonder biedt dagbesteding met een kleinschalig karakter. Hierdoor is er veel tijd voor persoonlijke aandacht, en sta je als mens centraal. De cliënt moet zich hier thuis en beschermd

Nadere informatie

IrisZorg. verslavingszorg. en maatschappelijke opvang. dicht bij mensen, ver in zorg

IrisZorg. verslavingszorg. en maatschappelijke opvang. dicht bij mensen, ver in zorg IrisZorg verslavingszorg en maatschappelijke opvang dicht bij mensen, ver in zorg > IrisZorg: dicht bij mensen, ver in zorg Bij IrisZorg kan iedereen rekenen op de deskundigheid en betrokkenheid van onze

Nadere informatie

verwijzers Behandeling en begeleiding Forensische zorg voor mensen met een LVB

verwijzers Behandeling en begeleiding Forensische zorg voor mensen met een LVB verwijzers Behandeling en begeleiding Forensische zorg voor mensen met een LVB Forensische cliënten met een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben na een delict strafrechtelijk zorg opgelegd gekregen.

Nadere informatie

COMPLEET IN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

COMPLEET IN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG COMPLEET IN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG MET ggz helpt kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met psychische klachten. Ook naasten van mensen met psychische klachten kunnen bij ons terecht voor ondersteuning.

Nadere informatie

Zelfstandiger leren leven bij Next Level. Sterker in de samenleving.

Zelfstandiger leren leven bij Next Level. Sterker in de samenleving. Zelfstandiger leren leven bij Next Level. Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Anouk (21) woonde drie jaar op een leefgroep voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Ze maakte in haar

Nadere informatie

Wegwijzer voor buurt- en wijkteams

Wegwijzer voor buurt- en wijkteams Wegwijzer voor buurt- en wijkteams IRISZORG IN DE ACHTERHOEK Wegwijzer voor buurt- en wijkteams Voor wie we er zijn Hoe je ons bereikt Onze gezichten Wat IrisZorg in de Achterhoek biedt Voor wie we er

Nadere informatie

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap De Winckelsteegh voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap Maak kennis met De Winckelsteegh Wil je deze brochure lezen in eenvoudige taal? Zoek de plaatjes van het vergrootglas. Daaronder staan

Nadere informatie

De kortste lijn naar herstel

De kortste lijn naar herstel De kortste lijn naar herstel met ggz 1 met Met 450 mensen werken we hard aan de ggz van Noord- en Midden-Limburg. Waarom doen we dat? elkaar 2 4 5 Onze missie Met ggz biedt de kortste lijn naar herstel

Nadere informatie

Aveleijn ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of een lage sociale redzaamheid. Leven vol betekenis

Aveleijn ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of een lage sociale redzaamheid. Leven vol betekenis Aveleijn ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of een lage sociale redzaamheid. Leven vol betekenis We gaan uit van eigen kracht, eigen keuzes en eigen mogelijkheden. 02 Aveleijn Inhoud Missie

Nadere informatie

Ambulante ondersteuning

Ambulante ondersteuning Leven zoals jij dat wilt Ludo s motto: Neervallen, opstaan, kroontje rechtzetten en verder gaan! Ondersteund door SDW Welke informatie vind je in deze brochure? Heb jij bij lastige zaken wat hulp nodig

Nadere informatie

voor jongeren Stap voor stap zelfstandig Wat betekent beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jou?

voor jongeren Stap voor stap zelfstandig Wat betekent beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jou? voor jongeren Stap voor stap zelfstandig Wat betekent beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jou? WAT JE IN DEZE BROCHURE LEEST 1 RIBW AVV in het kort 2 Zo gaan we met jou aan de slag 3 Training

Nadere informatie

Mentrum SAMEN WERKEN AAN HERSTEL EN EEN WAARDEVOL LEVEN. Onderdeel van Arkin

Mentrum SAMEN WERKEN AAN HERSTEL EN EEN WAARDEVOL LEVEN. Onderdeel van Arkin Mentrum SAMEN WERKEN AAN HERSTEL EN EEN WAARDEVOL LEVEN Onderdeel van Arkin Ieder mens is waardevol. Mentrum behandelt mensen met langerdurende ernstige problemen op het gebied van psychiatrie en/of verslaving.

Nadere informatie

De Berkhof. Wonen Welzijn Zorg. Dagcentrum. Woonzorgcentrum. Groepswonen

De Berkhof. Wonen Welzijn Zorg. Dagcentrum. Woonzorgcentrum. Groepswonen De Berkhof Dagcentrum Woonzorgcentrum Groepswonen Wonen Welzijn Zorg Welkom in De Berkhof Nabij het centrum van Winterswijk en landelijk gelegen door het aangrenzende park ligt woonzorgcentrum De Berkhof.

Nadere informatie

VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE

VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE In het najaar van 2015 heeft de commissie Dannenberg een advies geschreven over beschermd wonen. In hun advies geven ze de gemeenten in Nederland

Nadere informatie

Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei

Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei Brochure voor naastbetrokkenen Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei ribw arnhem & veluwe vallei Brochure voor naastbetrokkenen Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei 4 Wij waren zó opgelucht toen hij

Nadere informatie

Wat doet Thuisbegeleiding? Informatie over Thuisbegeleiding

Wat doet Thuisbegeleiding? Informatie over Thuisbegeleiding Wat doet Thuisbegeleiding? Informatie over Thuisbegeleiding Informatie over Thuisbegeleiding Thuisbegeleiding biedt hulp aan multiproblemgezinnen en risicogezinnen, en aan volwassenen met psychiatrische

Nadere informatie

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente?

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Cliëntondersteuning Tips voor het keukentafelgesprek Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Inleiding...3 Leeswijzer...4 Wet maatschappelijke ondersteuning...5

Nadere informatie

iedereen kan meedoen aan de maatschappij en zelfstandig kan blijven wonen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met beperkingen

iedereen kan meedoen aan de maatschappij en zelfstandig kan blijven wonen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met beperkingen Gemeente Almelo Gemeente Almelo De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen aan de maatschappij en zelfstandig kan blijven wonen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met

Nadere informatie

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten?

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten? Ik heb een vraag...... over zorg, huiselijk geweld en kindermishandeling, hulp en ondersteuning, opvoeding en jeugdhulp, ziekenhuisopname, beschermd wonen, schulden, werkloosheid, mijn arbeidsbeperking

Nadere informatie

Het Leger des Heils: vangnet voor

Het Leger des Heils: vangnet voor Het Leger des Heils: vangnet voor Hoi, Ik ben Reddie van het Leger des Heils en ik laat je zien hoe wij verslaafde mensen helpen. verslaafden Spreekbeurt over het werk van het Leger des Heils Help, verslaafd!

Nadere informatie

Zelfstandig leven voor mensen met NAH én psychiatrische problematiek

Zelfstandig leven voor mensen met NAH én psychiatrische problematiek Brochure voor verwijzers Zelfstandig leven voor mensen met NAH én psychiatrische problematiek ribw arnhem & veluwe vallei 2 Meedoen in de maatschappij; voor veel mensen met langdurige psychiatrische problemen

Nadere informatie

Breken met verslaving? De Brug laat je niet in de kou staan!

Breken met verslaving? De Brug laat je niet in de kou staan! Breken met verslaving? De Brug laat je niet in de kou staan! De Brug Midden-Nederland biedt hulp aan mensen die willen breken met hun verslaving of die hulp zoeken bij het omgaan met de verslaving van

Nadere informatie

Straks kan ik weer gewoon mijn eigen leven leiden, een prachtig vooruitzicht

Straks kan ik weer gewoon mijn eigen leven leiden, een prachtig vooruitzicht Straks kan ik weer gewoon mijn eigen leven leiden, een prachtig vooruitzicht Gewoon leven Een gewoon leven leiden. Dat is niet altijd zo makkelijk als het klinkt. Fonteynenburg ondersteunt en begeleidt

Nadere informatie

Zonneheuvel. Informatie voor verwijzers

Zonneheuvel. Informatie voor verwijzers Zonneheuvel Informatie voor verwijzers Zonneheuvel is een afdeling voor voortgezette behandeling met verblijf voor mensen vanaf 50 jaar met blijvende beperkingen voortvloeiend uit psychiatrische en levensfase

Nadere informatie

Eenvoudig overzien en combineren.

Eenvoudig overzien en combineren. Aanbod 2018 Eenvoudig overzien en combineren. Aanbod 2018 0 Begeleiding (flexibel) Begeleiding (binnen arrangement) 1 Thuisadministratie 2 Dagbesteding 3 Maaltijden aan huis 4 Fier 5 Financiëel cafe 6

Nadere informatie

ANTES ONDERSTEUNING - HUISHOUDEN - FINANCIËN - WERK - GEZONDHEID - WONEN

ANTES ONDERSTEUNING - HUISHOUDEN - FINANCIËN - WERK - GEZONDHEID - WONEN ANTES ONDERSTEUNING - HUISHOUDEN - FINANCIËN - WERK - GEZONDHEID - WONEN De juiste keuze voor u! ONDERSTEUNING & BEGELEIDING WMO ROTTERDAM www.antesgroep.nl/rotterdam INHOUD SOCIAAL EN PERSOONLIJK FUNCTIONEREN

Nadere informatie

en -Huiz eg w gen Rijsber

en -Huiz eg w gen Rijsber Rijsbergenweg-Huizen Beschermd Wonen Onze woonvoorziening in Huizen bestaat uit een hoofdlocatie en vijf dependances, die allemaal op loopafstand van winkels, openbaar vervoer en diverse sociale voorzieningen

Nadere informatie

Beschermd thuis wonen en opvang in de regio Utrecht

Beschermd thuis wonen en opvang in de regio Utrecht Beschermd thuis wonen en opvang in de regio Utrecht Samenvatting van de Regionale koers maatschappelijke opvang en beschermd wonen U16 Tijdelijke woonplek Regionale opvang en beschermd wonen Financiële

Nadere informatie

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder!

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder! 24 uurshulp Met Cardea kun je verder! Met Cardea kun je verder! 24 UURSHULP De meeste kinderen en jongeren wonen thuis bij hun ouders totdat ze op zichzelf gaan wonen. Toch kunnen er omstandigheden zijn,

Nadere informatie

Melding Beschut of Beschermd wonen

Melding Beschut of Beschermd wonen Melding Beschut of Beschermd wonen 1 Uw gegevens Voornaam Dit formulier kunt u samen met uw hulpverlener digitaal invullen en opslaan voor uw administratie. Daarna verstuurt uw hulpverlener de melding

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot Inhoudsopgave Inleiding... 4 Leeswijzer... 5 1. Wet maatschappelijke ondersteuning... 6 De gemeente... 6 Het Wmoloket... 6 Het gesprek... 7 2. Het gesprek voorbereiden... 8 Woonsituatie... 9 Huishouden...

Nadere informatie

Klantreis Terugval dakloosheid. Disgover

Klantreis Terugval dakloosheid. Disgover Klantreis Terugval dakloosheid Disgover PERSONA S Persona - Mark Netwerk/milieu Eigenwijs Sociaal Beïnvloedbaar Kort lontje Mark is 52 jaar, heeft geen contact meer met zijn familie. Door een slechte jeugd

Nadere informatie

opvang begeleiding huisvesting dagbesteding maatjesprojecten voor mensen met een psychiatrische achtergrond

opvang begeleiding huisvesting dagbesteding maatjesprojecten voor mensen met een psychiatrische achtergrond opvang begeleiding huisvesting dagbesteding maatjesprojecten Stichting Corridor Stichting Corridor is een kleinschalige organisatie voor mensen vanaf achttien jaar met een psychiatrische achtergrond. We

Nadere informatie

De Trans. Ondersteuning thuis

De Trans. Ondersteuning thuis De Trans Ondersteuning thuis Stichting De Trans Postbus 8 9450 AA Rolde telefoon (0592) 24 74 74 e-mail: info@detrans.nl e-mail: sociaaldomein@detrans.nl (uitsluitend voor gemeenten) www.detrans.nl MA042016

Nadere informatie

Ik heb een vraag over:

Ik heb een vraag over: Ik heb een vraag...... over zorg, huiselijk geweld en kindermishandeling, hulp en ondersteuning, opvoeding en jeugdhulp, ziekenhuisopname, beschermd wonen, schulden, werkloosheid, mijn arbeidsbeperking

Nadere informatie

Stegemanhof. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Woonzorgcentrum. Appartementen te huur. Verpleeghuiszorg in eigen appartement

Stegemanhof. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Woonzorgcentrum. Appartementen te huur. Verpleeghuiszorg in eigen appartement Stegemanhof Woonzorgcentrum Appartementen te huur Verpleeghuiszorg in eigen appartement Wonen Welzijn Zorg en behandeling Welkom in Stegemanhof Op loopafstand van het centrum van Aalten ligt Stegemanhof.

Nadere informatie

Forensisch Beschermd Wonen Het Hoogeland. informatie voor verwijzers

Forensisch Beschermd Wonen Het Hoogeland. informatie voor verwijzers Forensisch Beschermd Wonen Het Hoogeland informatie voor verwijzers Forensisch Beschermd Wonen Het Hoogeland Informatie voor verwijzers Forensisch Beschermd Wonen Het Hoogeland biedt in een open setting

Nadere informatie

Beschrijving Doelstellingen Wmo Stabilisering en Groei

Beschrijving Doelstellingen Wmo Stabilisering en Groei Beschrijving Doelstellingen Wmo 2015-2018 Stabilisering en Groei Beschrijving doel Stabilisering Doel Individu in staat stellen op het hoogst haalbare niveau van participatie en zelfredzaamheid te komen

Nadere informatie

Unal College. Professionele zorg, aandacht voor culturele achtergrond

Unal College. Professionele zorg, aandacht voor culturele achtergrond Unal College Trainingen en werkbegeleiding aan (jong) volwassenen met een verstandelijke beperking Unal College Professionele ondersteuning en training met aandacht voor culturele achtergrond voor (jong)

Nadere informatie

c A r i n T r E g g E L A n d h u i s TiTus BrAndsMAhOf A L M E LO

c A r i n T r E g g E L A n d h u i s TiTus BrAndsMAhOf A L M E LO carintreggeland huis Titus Brandsmahof ALMELO Thuis in een veilige en moderne omgeving Van harte welkom! Wilt u graag wonen in een mooi en comfortabel appartement? Vindt u een gezellige en veilige woonomgeving

Nadere informatie

Meedoen in Utrecht. Wegwijs in het activeringsaanbod 2019 van Utrecht Utrecht.nl

Meedoen in Utrecht. Wegwijs in het activeringsaanbod 2019 van Utrecht Utrecht.nl Meedoen in Utrecht Wegwijs in het activeringsaanbod 2019 van Utrecht Utrecht.nl Meedoen in Utrecht Doen wat nodig is In Utrecht vinden wij het belangrijk dat alle inwoners een zinvolle rol kunnen spelen

Nadere informatie

Meer info over Prisma en WMO?

Meer info over Prisma en WMO? Meer info over Prisma en WMO? wmo@prismanet.nl www.prismanet.nl Plan een bezoekje! U kunt het Prisma-aanbod pas echt ervaren als u het ook met eigen ogen gezien heeft. Prisma heet u van harte welkom voor

Nadere informatie

Algemene informatie Wmo

Algemene informatie Wmo Algemene informatie Wmo Informatie over de Wmo Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de Wmo. Wmo betekent Wet maatschappelijke ondersteuning. Veel mensen met een beperking krijgen daar mee te maken. Het

Nadere informatie

voor jongeren Stap voor stap zelfstandig Wat betekent beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jou?

voor jongeren Stap voor stap zelfstandig Wat betekent beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jou? voor jongeren Stap voor stap zelfstandig Wat betekent beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jou? WAT JE IN DEZE BROCHURE LEEST 1 RIBW AVV in het kort 2 Zo gaan we met jou aan de slag 3 Behandeling

Nadere informatie

Angela is. gelukkig. hier. Wij dus ook. Hannie, moeder. groeien geluk

Angela is. gelukkig. hier. Wij dus ook. Hannie, moeder. groeien geluk Angela is hier gelukkig. Wij dus ook. Hannie, moeder groeien geluk van 1 GROEIEN VAN GELUK Vakantiefoto s kijken met Rob, met Alex een boekje lezen op de bank, samen met Jeroen naar de sportschool. Al

Nadere informatie

ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL

ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Ondersteuning bij wonen ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Voorpagina: Kjerke de Vries: Ik heb niet erg veel hulp nodig. Daarom verhuis ik van een

Nadere informatie

Bijlage 1: Format zorgaanbieders basisinformatie op aparte pagina (deellink) van website zorgaanbieder

Bijlage 1: Format zorgaanbieders basisinformatie op aparte pagina (deellink) van website zorgaanbieder Bijlage 1: Format zorgaanbieders basisinformatie op aparte pagina (deellink) van website zorgaanbieder Zorgaanbieders wordt gevraagd de deellink eigen pagina in te richten op de eigen website met onderstaande

Nadere informatie

Wij verwachten gemiddeld 3 tot 5 'Catch 22' situaties per jaar in de gemeente Woerden die opgevangen kunnen worden door de 'Catch 22 aanpak'.

Wij verwachten gemiddeld 3 tot 5 'Catch 22' situaties per jaar in de gemeente Woerden die opgevangen kunnen worden door de 'Catch 22 aanpak'. RAADSINFORMATIEBRIEF 16R.00235 çemeente WOERDEN Van : college van burgemeester en wethouders Datum : 24 mei 2016 Portefeuillehouder(s) : wethouder Koster, wethouder Stolk Portefeuille(s) : Participatie

Nadere informatie

Maak kennis met Profila Zorg. Hart voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking

Maak kennis met Profila Zorg. Hart voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking Maak kennis met Profila Zorg Hart voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking Inhoudsopgave Voorwoord Over Profila Zorg Waar staan wij voor? Ambulante begeleiding thuis Hulp bij opvoeden en opgroeien

Nadere informatie

Memorandum. Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling. Aan Regionaal beleidsteam. Datum 17 februari 2015

Memorandum. Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling. Aan Regionaal beleidsteam. Datum 17 februari 2015 Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling Aan Regionaal beleidsteam Datum 17 februari 2015 Opgesteld door, telefoonnummer Renée Veldkamp, 9534 Onderwerp Ondersteuning voor adreslozen De laatste

Nadere informatie

Maatschappelijk wonen en verzorging in het Hamrikheem

Maatschappelijk wonen en verzorging in het Hamrikheem Maatschappelijk wonen en verzorging in het Hamrikheem Het Hamrikheem is een woonzorgcentrum voor mensen met langdurige psychiatrische beperkingen. U woont hier zo gewoon mogelijk. Wij bieden de begeleiding

Nadere informatie

WERK EN ACTIVERING ACTIEF WERK EN ACTIVERING PARTICIPEREN

WERK EN ACTIVERING ACTIEF WERK EN ACTIVERING PARTICIPEREN ACTIEF WERK EN ACTIVERING WERK EN ACTIVERING PARTICIPEREN WERK EN ZINVOL BEZIG ZIJN RE-INTEGRATIE IN DE MAATSCHAPPIJ Neos werkt actief aan een samenleving waarin ieder mens telt. Wij bieden direct zorg,

Nadere informatie

WERK EN ACTIVERING ACTIEF WERK EN ACTIVERING PARTICIPEREN

WERK EN ACTIVERING ACTIEF WERK EN ACTIVERING PARTICIPEREN ACTIEF PARTICIPEREN Werk EN ZINVOL BEZIG ZIJN RE-INTEGRATIE IN DE MAATSCHAPPIJ Neos werkt actief aan een samenleving waarin ieder mens telt. Wij bieden direct zorg, veiligheid en onderdak voor jongeren,

Nadere informatie

Vredense Hof. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Dagopvang speciaal. Woonzorgcentrum. Appartementen te huur. Groepswonen

Vredense Hof. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Dagopvang speciaal. Woonzorgcentrum. Appartementen te huur. Groepswonen Vredense Hof Dagopvang speciaal Woonzorgcentrum Appartementen te huur Groepswonen Wonen Welzijn Zorg en behandeling Welkom in de Vredense Hof Aan de oostelijke rand van Winterswijk nabij weilanden en de

Nadere informatie

Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond

Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond Inhoudsopgave Welkomstwoord Missie en visie Organisatiestructuur Dienstverlening en aanbod Informatie voor vrijwilligers

Nadere informatie

Jongerenhulp. Voor jongeren vanaf 14 jaar. Informatie voor jongeren en ouder(s)/verzorger(s)

Jongerenhulp. Voor jongeren vanaf 14 jaar. Informatie voor jongeren en ouder(s)/verzorger(s) Jongerenhulp Voor jongeren vanaf 14 jaar Informatie voor jongeren en ouder(s)/verzorger(s) Soms gaan de dingen niet zoals je zelf zou willen in je leven. Dan kan het fijn zijn dat er iemand naast je staat

Nadere informatie

Leerling- werknemer bij Cosis. ...omdat je graag mensen met een verstandelijke en/ of psychische beperking begeleidt.

Leerling- werknemer bij Cosis. ...omdat je graag mensen met een verstandelijke en/ of psychische beperking begeleidt. Leerling- werknemer bij Cosis...omdat je graag mensen met een verstandelijke en/ of psychische beperking begeleidt. Waar staan we voor? Bij Cosis werken meer dan 3.700 medewerkers en 1.500 vrijwilligers

Nadere informatie

De Hassinkhof. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Appartementen te huur. Woonzorgcentrum. Tijdelijke zorg. Groepswonen

De Hassinkhof. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Appartementen te huur. Woonzorgcentrum. Tijdelijke zorg. Groepswonen De Hassinkhof Appartementen te huur Woonzorgcentrum Tijdelijke zorg Groepswonen Wonen Welzijn Zorg en behandeling Welkom in De Hassinkhof De Hassinkhof ligt in het kloppend hart van Beltrum en is onderdeel

Nadere informatie

Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei

Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei Brochure voor naastbetrokkenen Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei ribw arnhem & veluwe vallei Brochure voor naastbetrokkenen Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei 4 Wij waren zó opgelucht toen hij

Nadere informatie

Ambthuis. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Woonzorgcentrum. Appartementen te huur. Groepswonen

Ambthuis. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Woonzorgcentrum. Appartementen te huur. Groepswonen Ambthuis Woonzorgcentrum Appartementen te huur Groepswonen Wonen Welzijn Zorg en behandeling Welkom in het Ambthuis In het centrum van het stadje Bredevoort staat het Ambthuis. Wonen in het Ambthuis betekent

Nadere informatie

Wij bieden jongeren een nieuwe start

Wij bieden jongeren een nieuwe start Wij bieden jongeren een nieuwe start singelzicht.nl Gelijke kansen voor iedere jongere Zwerfjongeren, een waardevaste investering Iedere investeerder zoekt naar het hoogste rendement. Dat geldt ook voor

Nadere informatie

De Driestroom Begeleiding bij zelfstandig wonen

De Driestroom Begeleiding bij zelfstandig wonen De Driestroom voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding bij zelfstandig wonen Begeleiding bij zelfstandig wonen Woont u zelfstandig of wilt u zelfstandig gaan wonen? Heeft u daar begeleiding

Nadere informatie

Zelfstandig, Zelfredzaam, Zorgzaam Eén loket voor ondersteuning en voorzieningen

Zelfstandig, Zelfredzaam, Zorgzaam Eén loket voor ondersteuning en voorzieningen Servicepunt Z Almere Zelfstandig, Zelfredzaam, Zorgzaam Eén loket voor ondersteuning en voorzieningen Veel mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig leven, wonen en meedoen in de samenleving. Dit geldt

Nadere informatie

Maatschappelijk wonen en verzorging in het Hamrikheem

Maatschappelijk wonen en verzorging in het Hamrikheem Maatschappelijk wonen en verzorging in het Hamrikheem Het Hamrikheem is een woonzorgcentrum voor mensen met langdurige psychiatrische beperkingen. U woont hier zo gewoon mogelijk. Wij bieden de begeleiding

Nadere informatie

Productbeschrijving Wmo contract 2016

Productbeschrijving Wmo contract 2016 Productbeschrijving Wmo contract 2016 In dit document worden de ingekochte producten beschreven. Het is bedoeld als handreiking bij de beoordeling van de in te zetten ondersteuning. Geen vaste criteria

Nadere informatie

v r o u w e n o p v a n g R SA MANUS informatie voor verwijzers

v r o u w e n o p v a n g R SA MANUS informatie voor verwijzers v r o u w e n o p v a n g R SA MANUS informatie voor verwijzers Vrouwenopvang Rosa Manus is een instelling voor opvang van en hulpverlening aan mishandelde of met mishandeling bedreigde vrouwen en hun

Nadere informatie

Hulp voor jonge ouders. Informatie voor professionals

Hulp voor jonge ouders. Informatie voor professionals Hulp voor jonge ouders Informatie voor professionals Zorg voor kwetsbare meiden Meiden tussen de 16 en 27 jaar die zwanger zijn, of een kind hebben gekregen, kunnen terecht bij Vitree. Het gaat om kwetsbare

Nadere informatie

Dakloos Apeldoorn Informatie voor spreekbeurt

Dakloos Apeldoorn Informatie voor spreekbeurt Dakloos Apeldoorn Informatie voor spreekbeurt (voor de bovenbouw) Hier willen we je op weg helpen bij het maken van een spreekbeurt. Je hebt ervoor gekozen om je spreekbeurt te houden over daklozen, of

Nadere informatie

ZZP-Productenboek Volledig Pakket Thuis (VPT)

ZZP-Productenboek Volledig Pakket Thuis (VPT) ZZP-Productenboek Volledig Pakket Thuis (VPT) Informatie over zorgproducten van Amerpoort voor mensen met een verstandelijke beperking die thuis wonen Een zorgzwaartepakket (ZZP) is een manier om aan te

Nadere informatie

carintreggeland huis Anholtskamp Markelo

carintreggeland huis Anholtskamp Markelo carintreggeland huis Anholtskamp Markelo Een warme sfeer met een lokale knipoog Van harte welkom! Wilt u graag wonen in een mooi en comfortabel appartement? Vindt u een gezellige en veilige woonomgeving

Nadere informatie

Dagbesteding Psychogeriatrie

Dagbesteding Psychogeriatrie Dagbesteding Psychogeriatrie Contact: Stichting Rosengaerde Pastoriestraat 1 7721 CT DALFSEN Telefoon algemeen (0529) 431541 Telefoon keuken (0529) 432514 Fax (0529) 432937 e-mail Internet Info@rosengaerde.nl

Nadere informatie

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk...

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... Ik heb een vraag over zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... 1 Ik heb een laag inkomen en vind het moeilijk om werk te vinden... Ik wil me

Nadere informatie

Cliëntondersteuner (naam, organisatie):

Cliëntondersteuner (naam, organisatie): Naam: Geboortedatum: Cliëntondersteuner (naam, organisatie): Datum gesprek: DOMEIN Thema s voor gesprek met cliënt. Ondersteuningsvraag van cliënt bij dit thema. A. Familie en vrienden. Huiselijke relaties

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

Samen beter in Transwijk Wonen, welzijn en zorg in Utrecht - Kanaleneiland

Samen beter in Transwijk Wonen, welzijn en zorg in Utrecht - Kanaleneiland Samen beter in Transwijk Wonen, welzijn en zorg in Utrecht - Kanaleneiland Elke week leest mevrouw Vervoort de weekbladen in de lounge van Transwijk. Met een kopje koffie erbij, is dat een echt ontspannen

Nadere informatie

Jeugd en jong volwassenen

Jeugd en jong volwassenen Rentree Jeugd en jong volwassenen Omdat thuiskomen niet altijd vanzelf gaat. Even voorstellen In deze folder kun je lezen wat de afdeling Rentree voor jongeren kan betekenen. Bij Rentree kun je een op

Nadere informatie

Intensieve Ondersteuning Gezin en begeleiding

Intensieve Ondersteuning Gezin en begeleiding Advanced Therapy Intensieve Ondersteuning Gezin en begeleiding Ibtisam Rizkallah 06-44464540 026-3891964 info@advancedtherapy.nl Inhoud 1 Intensieve Ondersteuning Gezin (IOG)... 2 1.1 Inhoud en doelgroep...

Nadere informatie

Traverse! Thuis in opvang & begeleiding. Stichting Maatschappelijke Opvang Midden-Brabant

Traverse! Thuis in opvang & begeleiding. Stichting Maatschappelijke Opvang Midden-Brabant Traverse! Thuis in opvang & begeleiding Stichting Maatschappelijke Opvang Midden-Brabant Missie: Traverse organiseert met gevoel voor medemenselijkheid de hulpverlening voor mensen in probleemsituaties

Nadere informatie

CVD Aanbod Dagbesteding

CVD Aanbod Dagbesteding CVD Aanbod Dagbesteding Waar kunnen we u mee van dienst zijn? Centrum Voor Dienstverlening / www.cvd.nl Voor veel mensen is werk een belangrijk onderdeel in het leven. Wie zich prettig voelt in zijn werk

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

Besluit tot wijziging van de Beleidsregels beschermd wonen en opvang gemeente Dordrecht 2016, eerste wijziging

Besluit tot wijziging van de Beleidsregels beschermd wonen en opvang gemeente Dordrecht 2016, eerste wijziging GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Dordrecht. Nr. 34830 3 maart 2017 Besluit tot wijziging van de Beleidsregels beschermd wonen en opvang gemeente Dordrecht 2016, eerste wijziging Het COLLEGE

Nadere informatie

WERKEN AAN ONTWIKKELING MET EXTRA BEGELEIDING EN BEHANDELING. Voor zeer moeilijk opvoedbare en lerende jongeren (ZMOLK)

WERKEN AAN ONTWIKKELING MET EXTRA BEGELEIDING EN BEHANDELING. Voor zeer moeilijk opvoedbare en lerende jongeren (ZMOLK) WERKEN AAN ONTWIKKELING MET EXTRA BEGELEIDING EN BEHANDELING Voor zeer moeilijk opvoedbare en lerende jongeren (ZMOLK) JONGEREN ONTDEKKEN WAT ZE WEL KUNNEN Jongeren met een IQ tussen 40 en 60 en ernstige

Nadere informatie

I E D E R Z I J N D E E L. j a a r v e r s l a g ROTTERDAM SCHIEDAM

I E D E R Z I J N D E E L. j a a r v e r s l a g ROTTERDAM SCHIEDAM I E D E R Z I J N D E E L j a a r v e r s l a g 2 0 0 7 ROTTERDAM SCHIEDAM Inhoudsopgave Woord vooraf... 3 Leeswijzer... 4 2007 stond in het teken van koers bepalen. Intern én extern.... 5 MI KAS NOBO...

Nadere informatie