Uitgebreide routebeschrijving

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitgebreide routebeschrijving"

Transcriptie

1 Rondreis MALEISIË EN SINGAPORE - 22 dagen Neusapen en wolkenkrabbers Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: AMA Uitgebreide routebeschrijving Route Welkom Een unieke combinatie van het vasteland van Maleisië met het ongerepte Borneo en de stadstaat Singapore. Je gaat op zoek naar neusapen en orang-oetans en maakt kennis met hypermodern Kuala Lumpur. Natuurlijke hoogtepunten zijn het bergland van de Cameron Highlands, de diepe jungle van Taman Negara en je verblijf op het eiland Penang. Liefhebbers kunnen op deze rondreis Maleisië kiezen voor een verblijf in een traditioneel 'Iban longhouse'! Dag tot dag schema Hieronder vind je een overzicht met de dag-tot-dag beschrijving. Vervoer Route Overnachting 1 Vliegtuig Vertrek Vliegtuig 2 Bus,Vliegtuig Aankomst Kuching Kuching 3 Kuching Kuching 4 Boot,Bus Kuching / Dagexcursie Bako Nationaal Park 5 Boot,Bus Kuching Batang Ai / Optioneel verblijf Iban Longhouse Kuching Batang Ai 6 Batang Ai Batang Ai

2 7 Boot,Bus Batang Ai Semenggoh Orang-oetan Centrum Kuching Kuching 8 Bus,Vliegtuig Kuching Kuala Lumpur Melaka Melaka 9 Melaka Melaka 10 Bus Melaka Kuala Lumpur Kuala Lumpur 11 Kuala Lumpur Kuala Lumpur 12 Bus Kuala Lumpur Batu Caves Kuala Gandah Taman Negara Nationaal Park Taman Negara Nationaal Park 13 Taman Negara Nationaal Park Taman Negara Nationaal Park 14 Boot,Bus Taman Negara Nationaal Park Cameron Highlands Cameron Highlands 15 Cameron Highlands Cameron Highlands 16 Bus Cameron Highlands Penang Penang 17 Penang Penang 18 Penang Penang 19 Bus,Vliegtuig Penang Singapore Singapore 20 Singapore Singapore 21 Singapore Singapore 22 Bus,Vliegtuig Vertrek Singapore Aankomst Aankomst Dag tot dag beschrijving Dag 1: Vertrek Je vliegt eerst naar Kuala Lumpur waar je overstapt op de korte vlucht naar Kuching, de hoofdstad van de Maleisische deelstaat Sarawak op het eiland Borneo. Hier zul je de volgende dag aankomen en gaat jouw Maleisië rondreis van start. Dag 2: Aankomst Kuching De reisbegeleider wacht je op op de luchthaven van Kuching en brengt je naar het hotel. Kuching is gebouwd aan de oevers van de rivier Sungai Sarawak, waar 's avonds veel wordt geflaneerd over het Waterfront. Op deze boulevard zijn naast de uitkijktoren veel gezellige terrasjes, waar je een kopje cappuccino of een lokale teh tarek kunt drinken. Misschien wil je er een van de vele bootjes charteren voor een tochtje over de rivier bij zonsondergang.

3 Dag 3: Kuching Vrije dag. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn te vinden op de zuidoever. Bijzonder pittoresk is Jalan Carpenter, een smal bezig straatje met Chinese winkeltjes. Kuching heeft tevens een aantal kleurrijke Chinese tempels, die door de stad verspreid staan. De belangrijkste is de Tua Pek Kong uit 1876, daarmee tevens de oudste van de stad. Ook de Hong San tempel is een bezoekje waard. Verder zijn er een mooie hindoetempel, een Sikhtempel en verscheidene moskeeën en kathedralen. Het witte fort Margherita werd in 1879 gebouwd om de stad te beschermen tegen zeerovers. Dag 4: Kuching / Dagexcursie Bako Nationaal Park Je maakt een dagexcursie naar het Bako Nationaal Park. Vanuit Kuching rijd je met de bus naar Kampung Bako. Daar stap je over op de boot, die je over de Zuid-Chinese Zee naar de Park Headquarters brengt. Het entreegeld voor het Bako Nationaal Park is in je reissom inbegrepen. Vogelliefhebbers komen in Bako zeker aan hun trekken, vooral in en om de mangrovebossen van Telok Assam. Er zijn hier veel van de ruim 550 vogelsoorten van Sarawak waar te nemen, zo niet visueel dan wel akoestisch. Op de parklijst staan circa 150 vogelsoorten; veel van deze vogels zie je hier vooral gedurende de regentijd. Misschien zie je de prachtige neushoornvogel, die in het wapen van Sarawak staat afgebeeld. In grote getale aanwezig zijn ook de apen in Bako Nationaal Park. De proboscis apen (neusapen) doen door hun lange neuzen de Maleiers zo sterk aan de vroegere Nederlandse koloniale heren denken dat zij ze 'orang belanda' hebben gedoopt: Hollanders! Herten en reeën, waaronder het dwerghert oftewel kantjil, wilde zwijnen, eekhoorns, vliegende lemuren, honingberen en wilde katten, gibbons, makaken en meterslange varanen leven ook in het reservaat. Qua flora vallen vooral de diverse soorten insectenetende bekerplanten op (pitcher plants).

4 Dag 5: Kuching Batang Ai / Optioneel verblijf Iban Longhouse Per bus en ferry reis je naar Batang Ai, waar je logeert in een resort. Een schitterend hotel, in the middle of nowhere, prachtig gelegen aan het Batang Ai meer. De sfeer, het vriendelijke personeel en het heerlijke zwembad zorgen voor een relaxt verblijf! TIP: Optioneel verblijf in Iban Longhouse: Je kunt er optioneel voor kiezen niet in Batang Ai te verblijven, maar in plaats daarvan een nacht te logeren in een dorp van de Iban. Als je hiervoor kiest, dien je dit op te geven bij je boeking aangezien we dit uiteraard voor je moeten vastleggen. Het longhouse verblijf komt in de plaats van één nacht verblijf in Batang Ai. Longhouses veranderen van naam als er een nieuw dorpshoofd is. In het longhouse word je ontvangen door het dorpshoofd en kun je je installeren in de grote slaapzaal hier. Er zijn matrassen van circa zeven cm dik, kussentjes, lakens en klamboes aanwezig. Ook zijn er toiletten en kraantjes (waar overigens als het weinig geregend heeft niet altijd water uit komt), maar allemaal erg eenvoudig. Het longhouse ligt aan de rivier, waar je kunt zwemmen en jezelf kunt wassen. Er is een klein keukengebouwtje waar voor je gekookt wordt en 's avonds is er gedurende vastgestelde uren zelfs een generator voor de elektriciteit. Je verblijf in het longhouse op basis van volpension (1x ontbijt; 1x lunch; 1x diner). Afhankelijk van de groepsgrootte en je bagage, kan het noodzakelijk zijn dat je de bagage om moet pakken in een kleinere 'dagrugzak'. In dit geval zie je je grote bagage op dag 6 weer terug. Dag 6: Batang Ai Een volle dag om te relaxen in Batang Ai. Je accommodatie beschikt over een zwembad, fijn om de warmte van Borneo van je af te spoelen. TIP: Mensen die gekozen hebben voor het optionele verblijf in het Ibandorp: Afhankelijk van de aankomsttijd op dag 5 kun je in de middag van dag 5 en/of ochtend van dag 6 heerlijk ontspannen rondsjouwen door het dorpje met zijn papajabomen en kokospalmen. Mannen hebben hier tatoeages op hun rug, schouders en bovenarmen. Hele moedige zelfs ook op hun keel. De tatoeages beelden gebeurtenissen uit hun leven uit. Ook oudere vrouwen zie je soms met tatoeages; in dat geval hebben ze adellijk bloed! Waarschijnlijk word je al vroeg gewekt door de kraaiende hanen en blaffende honden van het dorp. De hanen worden vertroeteld door de eigenaars; regelmatig worden er hanengevechten gehouden! De honden gaan vaak mee op jacht. Fier keffend staan ze dan voorop de longboats. De jacht gebeurt over het algemeen met blaaspijpen. Na een demonstratie door een van de krijgers wil je misschien zelf weleens zo'n blaaspijp proberen! 's Avonds op dag 5 zal er waarschijnlijk flink rijstwijn gedronken worden, gezongen en gedanst. Enige participatie is gewenst. Let wel: 'tuak' smaakt mild, maar heeft een flinke uitwerking! In de loop van de dag kom je in Batang Ai, waar je incheckt in het resort.

5 Dag 7: Batang Ai Semenggoh Orang-oetan Centrum Kuching Je vertrekt vandaag weer richting Kuching en gaat eerst naar het Semenggoh Orang-oetan Rehabilitation Centre. In eerste instantie werden hier wilde dieren opgevangen, die eerder als huisdier werden gehouden of om andere redenen uit het wild waren geroofd. Men liet ze wennen aan hun natuurlijke leefomstandigheden om ze later weer in hun woongebied te laten terugkeren. Het centrum is een doorslaand succes en stond vooral bekend om hun orang-oetan revalidatieprogramma. Het werd zelfs zo succesvol dat er niet genoeg ruimte meer was in het omliggende bos, voor de terugkeer van al die gerevalideerde orang-oetans. Dat gedeelte van het project is daarom overgedragen aan een ander nationaal park. Tegenwoordig is het vooral een centrum voor de studie naar orang-oetans, en een veilige plek voor tientallen semi-wilde orang oetans, die niet meer terug kunnen naar hun natuurlijke leefgebied. Het is ook de thuisbasis van tal van baby orang-oetans. Gedurende de voedertijden heb je de meeste kans enkele van de dieren te zien. Het entreegeld voor Semenggoh is inbegrepen in de reissom en ondersteunt de doelstellingen van het centrum. NB: Het kan voorkomen dat je het Orang-oetan centrum bezoekt op dag 5 in plaats van dag 7. Je komt aan in Kuching. Misschien wil je nog naar een van de mooie markten. De lucht is er zwanger van geuren van koriander, gember en kruiden die je nog nooit eerder gezien hebt. Stapels bananen, mango's, custard appels en vreemd exotisch fruit liggen klaar voor de verkoop. Maar ook verse vis, geslachte geiten, zwijnen en schildpadden vinden gretig aftrek. Populair zijn de vele restaurantjes op de Jalan Gambier, die tot 's avonds laat open zijn en waar je in een gezellige drukte goed kunt eten. Dag 8: Kuching Kuala Lumpur Melaka Je vliegt naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur en gaat daarna naar Melaka (ook wel geschreven als Malakka). Deze stad kan met recht de geboorteplaats van Maleisië genoemd worden. De gunstige ligging aan de Straat van Melaka ten opzichte van onder andere China, India en Indonesië, maakte het havenplaatsje in de 15de eeuw tot een machtig handelscentrum. Vele koloniale machten (Portugezen, Nederlanders en Engelsen) hebben hun sporen achtergelaten. Dat is terug te zien in de architectuur en verscheidenheid aan religieuze gebouwen zoals kerken, moskeeën, boeddhistische en hindoeïstische tempels. In het centrum van Melaka getuigen de oude Nederlandse gebouwen nog van onze vroegere aanwezigheid. In The Dutch Square zoals het centrum ook wel wordt genoemd dragen sommige gebouwen nog een Nederlandse naam zoals t Stadthuys uit 1660; het rode stadhuis van weleer. Een nagebouwd VOC-schip geeft je een goed beeld van de rijkdom in die tijd. Melaka is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

6 Dag 9: Melaka Je verkent het centrum van Melaka te voet; prima te doen want alle hoogtepunten liggen op loopafstand. Je ziet al snel hoe Maleisië als geen ander land in Azië is beïnvloed door een wirwar van culturen: Chinees, Indiaas, Thais, Brits, Portugees en Nederlands. Leuk om te bezoeken is de Chinese wijk met tempels en de antiekwinkels in Jonker Street (Jalan Hang Jebat). Andere interessante bezienswaardigheden zijn het Maritiem Museum in de vorm van een Portugees schip en de ruïnes van St. Paul's Cathedral waar nog diverse oude Nederlandse grafstenen te vinden zijn. Vlakbij vind je de Porta de Santiago, ooit de hoofdingang van het Portugese fort A'Famosa. Neem ook eens een kijkje in het Baba-Nyonya Heritage Museum, een huis waar te zien is hoe de rijken van Melaka vroeger leefden. Er zijn mooie kamers vol oosterse meubels, schilderijen, gebruiksvoorwerpen en snuisterijen. Je kunt een optionele nighttour per trishaw (fietstaxi) door het 's avonds tot leven komende Chinatown maken. Best bijzonder, net of je in een verlichte kermisattractie zit. Je trekt ook zelf bekijks. Daarna kun je genieten van de lekkere hapjes op de marktjes of juist op stand dineren in chique restaurants. Melaka is een waar eetwalhalla. Eettentjes vind je op elke straathoek. Dag 10: Melaka ± Kuala Lumpur Op naar Kuala Lumpur, een hoofdstad vol met wonderbaarlijke tegenstrijdigheden. Er wonen veel Chinezen, Maleisiërs en Indiërs door elkaar en je ziet dan ook boeddhistische én hindoetempels, moskeeën en kerken. Naast een behoorlijk aantal koloniale gebouwen oogt Kuala Lumpur vooral als een moderne stad, met veel wolkenkrabbers. Je kunt een van de hoogste gebouwen ter wereld bewonderen, de Petronas Towers (452 meter), want 'KL', zoals het zo vaak genoemd wordt, kan zich wat hoogbouw betreft meten met New York! KL is een prettige stad, minder hectisch dan andere grote steden in Azië, zoals Bangkok, Jakarta of Beijing. Je vindt veel autoverkeer (met bijbehorende files), relatief weinig brommers en geen tuktuks. Er loopt een comfortabele lightrail (monorail) door de stad. Het meest kleurrijke deel van de stad is Chinatown, de oude Chinese binnenstad vol met kleurrijke marktkraampjes, vooral bij Petaling Street. Je kunt hier over de avondmarkt slenteren en smullen van de vele eetstalletjes op straat, waar je onder meer heerlijk Chinees kunt fonduen. Op uitgaansgebied kent KL sowieso veel mogelijkheden, van traditionele foodstalls tot de meest trendy gelegenheden. Ketens als Starbucks of MacDonalds hebben hun vestigingen, maar dikke kans dat je meer zin hebt in een noedelsoep op een gezellig terras of een pittige curry bij de Indiër. Of je besluit om uitgebreid te gaan dineren in het draaiende restaurant van de KL-Tower op 280 meter boven de stad?

7 Dag 11: Kuala Lumpur Je maakt vandaag een stadstour door KL. Het koloniale gedeelte van de stad rondom Merdeka Square (Onafhankelijkheidsplein) en het in Victoriaanse en Moorse stijl gebouwde Sultan Abdul Samad gebouw met haar 43 meter hoge klokkentoren, zijn enkele van de ingrediënten van de tour. De prachtige Jamek-moskee (gesloten op vrij- en feestdagen) is een lust voor het oog. Absolute toppers, letterlijk, zijn de Petronas Towers. Wil je naar de Skybridge van deze tweelingtorens, zorg dan dat je om 8.00 uur 's ochtends in de rij staat voor een kaartje. Er is dagelijks een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Ook kun je kaartjes vooraf online bestellen op de site van de Towers. Op maandag zijn de torens gesloten. TIP: je kunt tijdens deze groepsreis Maleisië ook gewoon de KL-Tower op gaan, dan heb je net zo n mooi zicht, maar dan mét view op de Petronas Towers. Wil je wat rust? De kunstig aangelegde Lake Gardens lenen zich uitstekend voor een heerlijke relaxte wandeling. Maleisische gezinnen gaan hier uitgebreid picknicken (vooral in de weekenden en tijdens feestdagen). Je kunt er voor een paar euro waterfietsen huren. Vogelliefhebbers kunnen in het vogelpark (KL Bird Park) hun hart ophalen. Hier vliegen wel 160 tropische vogels rond waaronder de fraai gekleurde neushoornvogels, papegaaien en flamingo s. Houd je ogen en oren open en waan je in de tropische jungle. Ben je geïnteresseerd in maritiem leven, dan kun je naar Aquaria KLCC met o.a. een 90 meter lange onderwatertunnel, waarin je wordt getrakteerd op haaien, roggen, schildpadden en tientallen kleine vissoorten. Dag 12: Kuala Lumpur Batu Caves Kuala Gandah Taman Negara Nationaal Park In de buurt van Kuala Lumpur vind je de imposante Batu grotten, een heilige plaats voor de hindoes. Om er te komen moet je een steile trap van 272 treden op. Tientallen apen hebben deze tempel en de trappen als hun woonplaats gekozen. Het wordt weer tijd voor natuur. Op de weg naar Taman Negara stoppen we Kuala Gandah. De leiding van dit Olifantenopvangcentrum is in handen van het Malaysian Department of Wildlife and National Parks. Het centrum werd opgericht in Olifanten die te dicht bij de bevolkte gebieden komen richten schade aan dorpen en gewassen. Vroeger doodde de lokale bevolking de dieren, nu worden de grijze reuzen op juiste wijze gevangen, naar het opvangcentrum gebracht en in een later stadium in onbewoonde gebieden uitgezet. De olifantenpopulatie in Maleisië is door deze methode de laatste jaren flink uitgebreid. Je kunt in Kuala Gandah de olifanten bekijken en ook veel te weten komen over het goede werk dat het opvangcentrum uitvoert, om de olifantenpopulatie te beschermen. TIP: Nog maar 400 jaar geleden was het overgrote deel van Maleisië van kust tot kust begroeid met dicht regenwoud. Zoals overal is er veel jungle verdwenen, maar in het uitgestrekte Taman Negara Nationaal Park, midden op het schiereiland kun je nog volop genieten van maagdelijke natuur. De jungle aldaar is het oudste regenwoud ter wereld en bestaat al 130 miljoen jaar ononderbroken. Het entreegeld voor het Taman Negara Nationaal Park is in je reissom inbegrepen.

8 Dag 13: Taman Negara Nationaal Park 's Ochtends maak je een pittige junglewandeling naar het uitkijkpunt bij de berg Bukit Teresek. Op dagen met helder weer kun je genieten van een schitterend mooi uitzicht over de regio. Vervolgens maak je een spectaculaire canopy walk, die je via 9 hangbruggen hoog door de toppen van de woudreuzen voert. Naar verluidt is het een van de langste canopy walks (ruim 500 meter) ter wereld. Uiteraard moet je geen hoogtevrees hebben; je hangt wel 25 meter boven de grond! 's Middags ben je vrij om je dag in te delen. Je zou (nog) een wandeling door de jungle kunnen maken. Er zijn diverse langere en kortere wandelingen uitgezet, die met richtingaanwijzers staan aangegeven. Een boottochtje naar de stroomversnelling Lata Berkoh is ook een leuke optie (mits de waterstand dit toelaat). Je kunt vaak ook kiezen voor een boottocht naar de Gua Telingagrot, een vochtige oorvormige grot. De plafonds hangen vol met vleermuizen en als je geluk hebt ziet je de Maleisische reuzenpadden die zo groot zijn als een vuist! Ben je toe aan een verfrissende duik, dan kan dat (als er voldoende water is) in de rivier. TIP: s Avonds maak je op dag 12 of 13 een 'nachtsafari' onder leiding van een lokale gids. Geluiden worden harder en intenser beleefd en dieren die zich overdag liever verscholen houden laten zich s avonds zien. Grote dieren zul je niet treffen, want in het immens grote park zoeken ze de toeristen niet op. Kleinere 'griezels' zoals vogelspinnen en grote rode mieren, maken deze wandeling tot een spannende en unieke ervaring. De gids neemt je op sleeptouw en kan je alles vertellen over de flora en fauna. Dag 14: Taman Negara Nationaal Park Cameron Highlands Je vervolgt je rondreis door Maleisië. In Taman Negara (Kuala Tahan) stap je op de boot naar Kuala Tembeling. Je passeert Orang Asli nederzettingen en soms laten de neushoornvogels, varanen, gibbons, otters, visarenden en ijsvogels zich tijdens de boottocht zien. In Kuala Tembeling staat de bus al te wachten. Je reist verder naar Cameron Highlands. een weelderig begroeid berggebied dat in de 19de eeuw door de Engelsen werd ontdekt toen zij de hitte van het laagland ontvluchtten. De temperatuur in het gebied stijgt zelden boven de 24 graden en 's nachts kan het behoorlijk afkoelen. Hier proef je nog de sfeer van het Britse koloniale verleden. Het Old Smoke House is hier een mooi voorbeeld van (en een leuke plek ook voor een High Tea). In de hooglanden bloeien het hele jaar door kleurige bloemen, waaronder veel soorten orchideeën. Het is een voortreffelijk wandelgebied met diverse tochten naar watervallen, bergtoppen en schitterende vergezichten.

9 Dag 15: Cameron Highlands Vrije dag. De Cameron Highlands bestaan voornamelijk uit immense theeplantages. Je zult zeker de kans krijgen om een van deze plantages te bezoeken, waarbij je het hele proces van het thee maken van dichtbij kunt bekijken. Daarna kun je heerlijk op een terrasje zitten en de thee van je voorkeur bestellen, terwijl je een geweldig uitzicht hebt op de hele omgeving. Naast een theeplantage, kun je onder andere een grote fruit- en groentemarkt bezoeken. Een bezoek aan de insecten farm is ook leuk. Hier zie je (zeldzame) insecten die in de omgeving voorkomen. In een buitenwijk van Brinchang ligt de prachtige Sam Poh tempel met gouden standbeelden die meer dan levensgroot zijn. Wie wil kan een optionele excursie per 4WD maken naar de top van de berg Brinchang (2031 meter) en een wandeling door het nevelwoud. Bijna sprookjesachtig met zijn varens, orchideeën, vleesetende planten en baardmossen. Dag 16: Cameron Highlands ± Penang Via de langste brug van Zuidoost-Azië (13 km) kom je aan op het eiland Penang, dat de bijnaam 'Parel van de Oriënt' heeft. De in de UNESCO Werelderfgoedlijst opgenomen eilandhoofdstad Georgetown is een heerlijke, kleurrijke stad met vele antiekwinkeltjes, oude ambachten en becaks (fietstaxi s). Georgetown telt ook een aantal fraaie koloniale gebouwen zoals de Victoria Memorial Clocktower en de City Hall. Interessant is de American Express Heritage Trail wandelroute, waarvan een routebeschrijving te verkrijgen is bij het toeristenbureau. Dag 17: Penang Vrije dag. Je kunt deelnemen aan een optionele fietstocht door Georgetown (aanrader!), of de stad en het eiland op eigen houtje gaan verkennen. Er valt genoeg te zien! Een van de oudste koloniale overblijfselen in Georgetown is het Britse fort Cornwallis. Het fort uit het begin van de 19de eeuw herbergt een aantal historische kanonnen. Het belangrijkste kanon, Seri Rambai dateert van 1603; er worden magische krachten aan toegeschreven. Vrouwen die kinderloos zijn hangen bloemen om de loop in de hoop spoedig zwanger te zullen geraken. Het 19de eeuwse Khoo Kongsi Clan House is een kleurrijke mix van draken, beelden, lampen en schilderingen. Het fungeerde als locatie set voor de speelfilm 'Anna and the King' uit In de Butterfly Farm zijn zo'n 100 soorten vlinders te bekijken; duizenden vlinders van meer dan honderd verschillende soorten in alle kleuren en maten fladderen hier rond. Mooi ook is het Kek Lok Si tempelcomplex met al haar kleurige paviljoens, het is wel even klimmen over trappen voordat je er bent. Dag 18: Penang Vrije dag. Misschien tijd voor een (mid)dagje strand? De badplaats Batu Ferringhi met haar mooie zandstrand is per taxi snel te bereiken. Let er wel op of er kwallen zijn voor je hier de zee in gaat. 's Avonds ontstaat er op de hoofdweg van Batu Ferringhi een flinke avondmarkt, de pasar malam. Ook kun je hier voortreffelijk dineren. Wie wil kan lekker luieren aan een van de stranden van het eiland of genieten van het weidse uitzicht vanaf Penang Hill (bereikbaar per kabelspoorbaan). Een aanrader is een bezoek aan het Penang Interactive Museum, waar je grappige foto s kunt maken

10 Dag 19: Penang ± Singapore Je vliegt vandaag naar de stadstaat Singapore, bekend om zijn moderne glimmende wolkenkrabbers en winkelcentra. Modern, veilig en zeer schoon. De omgeving van Marina Bay Sands is de moeite waard. Hier zie je de bekendste plekken van Singapore zoals het Merlion beeld en het Art Science Museum in de vorm van een lotusbloem. Het hotel/casino Marina Bay Sands steekt overal bovenuit. Vanaf het bovendek heb je een fantastisch uitzicht over de skyline van Singapore en over de Gardens by the Bay, een park met futuristische metalen bomen die door een hoge loopbrug met elkaar verbonden zijn. s Avonds vinden er op vaste tijden µsound & light shows plaats. Aan het water van relaxte uitgaansgebied Clarke Quay liggen talloze restaurants en cafés met leuke terrassen. Op verschillende plekken is livemuziek en de keuze uit internationale keukens is enorm. Het is zeker s avonds de place to be. Let op dat er andere invoer-regels kunnen gelden voor bijvoorbeeld alcohol en tabak wanneer je van Maleisië naar Singapore reist. En«kauwgom is verboden in Singapore. Daarnaast hanteert Singapore strenge regels m.b.t. de geldigheid van je paspoort. Zorg ervoor dat deze nog een half jaar geldig is bij vertrek uit Singapore. Dag 20: Singapore Vrije dag. Singapore heeft een rijk koloniaal verleden. Je vindt er de imposante gebouwen van het voormalige Britse imperium: het stadhuis, het parlementsgebouw en diverse musea en kerken in fraaie, Victoriaanse stijl. Ook het Raffles hotel is zeker een bezoekje waard. Hier kun je genieten van het bekendste drankje van de stad: de Singapore Sling. De kilometerslange Orchard Road is dé winkelstraat van de stad. Hier vind je verschillende winkelcentra waar echt alles te koop is. Niet voor niets is de slogan hier 'shop until you drop'. Orchard Road is ook bekend om de vele restaurants en het bruisende nachtleven. Singapore is nog veel meer dan dat. Het is een smeltkroes van verschillende culturen met stadsdelen als Little India, Chinatown en Arab Street. In Little India proef, ruik en voel je de sfeer van India. Interessant zijn hier de vele tempeltjes. Ook kun je je hier te goed doen aan verrukkelijke Indiase gerechten. Chinatown is met zijn prachtige oude koopmanshuizen het culturele hart van Singapore. Ook hier vind je een keur aan restaurantjes, winkeltjes en tempels. Arab Street is het moslimgedeelte van de stad, een goede plek om batik uit Indonesië, waterpijpen en andere souvenirs op de kop te tikken. Dag 21: Singapore Vrije dag. Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Jurong Vogelpark. Verder herbergt Singapore een van de prachtigste dierentuinen ter wereld waar je zeldzame dieren kunt bekijken zoals de Komodovaraan. Voor de liefhebbers van echt Singaporaans vermaak is een bezoek aan Sentosa wellicht een idee. De leukste manier om dit pretparkeiland te bereiken is per kabelbaan. Populaire attracties hier zijn Underwater World (een spectaculair aquarium), Images of Singapore, Fort Silosa, Asian Village, het Butterfly Park & Insect Kingdom en nog veel meer. In de loop van de avond ga je naar de luchthaven van Singapore. Na middernacht vlieg je terug naar Nederland (onder voorbehoud, afhankelijk van de definitieve vlucht).

11 Dag 22: Vertrek Singapore Aankomst Aankomst in Amsterdam/Brussel. N.B. Indien je gekozen hebt voor de reis met lokale Engelstalige reisbegeleiding, en je groep niet groter is dan 7 personen, neem je op dag 19 in Penang afscheid van je reisbegeleider. In Singapore kun je jezelf prima redden. Wel is er een 'station guide' aanwezig voor de transfers op dag 19 en dag 21. Aanvullende informatie reis Wat is inclusief? internationale vluchten; binnenlandse vlucht Kuching-Kuala Lumpur (dag 8); regionale vlucht Penang-Singapore (dag 19); alle transport met airconditioned (mini)bus; boottransfers naar/van Batang Ai; boottransfer Kuala Tembeling-Taman Negara N.P.; overnachtingen in hotels met ontbijt; lunch en diner op dag 5 en 6; Nederlandstalige reisbegeleiding; lokale Engelstalige reisbegeleiding op specifieke vertrekdata; lokale gids (op plekken waar dit verplicht is); dagexcursie Bako N.P.; bezoek orang-oetan opvangcentrum in Semenggoh; verkenning Melaka te voet; city tour Kuala Lumpur; junglewandeling / canopy walk / nachtsafari in Taman Negara; entreegelden voor Taman Negara / Semenggoh / Bako N.P.; heritage fee in Penang; luchthavenbelastingen; brandstofheffing; compensatie CO uitstoot Wat is exclusief? overige maaltijden; optioneel verblijf Iban Longhouse (opgeven bij boeking!); optionele excursies; overige entreegelden; fooien; boekingskosten; bijdrage Calamiteitenfonds (enkel in Nederland); reis- en annuleringsverzekering Extra kosten

12 Zakgeld / Bijkomende kosten Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimum bedrag voor je maaltijden, drankjes, excursies, entreegelden, ter plaatse te betalen luchthavenbelastingen en fooien. Het bedrag dat je uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van je eigen uitgavepatroon, souvenirs zijn mede daarom niet inbegrepen. Gezamenlijke uitgavenpot Tijdens je reis kun je regelmatig gezamenlijk deelnemen aan excursies of (niet vantevoren betaalde) maaltijden. Ook zullen er hier en daar gemeenschappelijke fooien betaald worden. Om hiervoor niet elke keer apart te hoeven afrekenen wordt er een Gezamenlijke Uitgavenpot ingesteld. Aan het begin van de reis wordt door de reisbegeleider van iedereen geld ingezameld voor deze pot. Aan het eind van de reis volgt dan de afrekening, waarbij je geld terug kunt krijgen of bij moet betalen. Met deze uitgaven is rekening gehouden bij de hoogte van ons adviesbedrag voor het zakgeld. De hoogte van deze Gezamenlijke Uitgavenpot voor deze reis bedraagt ca. 200,-. Reisdocumenten Internationaal paspoort: Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Visum: Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten, zoals paspoort en eventuele visa. Tevens vind je hier informatie over de visumprocedure en benodigde formulieren. Dien je aanvraag minimaal 4 tot 6 weken voor vertrek van je reis in bij Visumloket. Kies je ervoor om je visum via ons Visumloket te regelen, dan brengen wij, naast de visumkosten, 35,- bemiddelingskosten per persoon per visum in rekening. Kijk op de website van Visumloket wat je voor vertrek moet opsturen: Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen. Reizigers met meereizende kinderen dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen. Accommodatie en transport

13 Vervoer We reizen voor het grootste gedeelte met een eigen bus. Drie trajecten worden per binnenlandse/regionale vlucht uitgevoerd (Kuala Lumpur-Kuching-Kuala Lumpur, Penang- Singapore). Voor sommige trajecten maken we gebruik van boten of traditionele longboats. Eventuele extra vervoerskosten bij optionele excursies zijn niet inbegrepen. Indien je het landarrangement van deze reis boekt, dan begint voor jou de reis in Kuching op dag 2. De reis eindigt in Singapore op dag 21 in Singapore wanneer de overige deelnemers naar de luchthaven worden gebracht voor hun terugvlucht naar Amsterdam/ Brussel. Accommodatie We overnachten in goede middenklasse hotels. Het zijn schone en verzorgde hotels, altijd met eigen douche en toilet. Enkele van de geplande hotels hebben een zwembad; fijn om de tropische warmte van je af te spoelen! Dat geldt bijvoorbeeld voor de accommodaties in Batang Ai, Penang en Singapore. In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat er andere hotels zonder zwembad gebruikt moeten worden. Als dit zich voordoet zullen we proberen een passend alternatief te vinden. Als je kiest voor het facultatieve Longhouse-verblijf (omgeving van Batang Ai) moet je rekening houden met primitieve accommodatie (dat hoort bij de charme van het verblijf) en heb je gedeeld sanitair. Ook de accommodatie in Taman Negara is eenvoudig. Wifi is voor veel reizigers prettig om (via social media ) contact met het thuisfront te houden. Enkele van de geplande hotels beschikken over wifi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn. In Batang Ai en het Iban-longhouse is geen wifi beschikbaar. Reizigers die, zoals velen, alleen boeken, delen een tweepersoonskamer (met iemand van hetzelfde geslacht). Mocht je een kamer voor je alleen willen dan kan dat in principe (opgeven bij boeking!), mits je de verschuldigde eenpersoonskamertoeslag daarvoor betaalt (niet mogelijk tijdens het optionele verblijf in het Iban Longhouse). Vertrekdata met een Engelstalige reisbegeleider & groepen t/m 6 deelnemers Op enkele vertrekdata wordt de reis begeleid door een Engelstalige reisbegeleider. Je kunt dit zien op het tabblad 'Reisdata en prijzen'. Bij kleine groepen met een Engelstalige reisbegeleider gelden er speciale voorwaarden: - Bij groepen van minder dan 7 personen is de Engelstalige reisbegeleider tevens je chauffeur. - Bij groepen van minder dan 7 personen slaapt de Engelstalige reisbegeleider niet overal in dezelfde accommodatie als de groepsleden. - Bij groepen van minder dan 7 personen neemt de Engelstalige reisbegeleider afscheid van de groep in Penang. In Singapore heb je geen reisbegeleider. Je kunt hier prima je eigen weg vinden. Wel zorgen we ervoor dat er een station guide aanwezig is tijdens de transfers op dag 19 en Bij groepen vanaf 7 deelnemers slaapt de Engelstalige reisbegeleider wel in dezelfde accommodatie als de groepsleden, met uitzondering van Kuching en Kuala Lumpur. Er gaat bij groepen vanaf 7 deelnemers tot Penang een aparte chauffeur mee (naast de Engelstalige reisbegeleider).

14 Losse excursies Excursie Details Prijs Batang Ai Arrangement in Iban Longhouse (1 nacht) Boeken voor vertrek Je logeert één nacht in een Iban-dorp (i.p.v. een overnachting in Batang Ai). Je kunt heerlijk ontspannen rondsjouwen door het dorpje met zijn papajabomen en kokospalmen. Mannen hebben hier tatoeages op hun rug, schouders en bovenarmen. Hele moedige zelfs ook op hun keel. De tatoeages beelden gebeurtenissen uit hun leven uit. Ook oudere vrouwen zie je soms met tatoeages; in dat geval hebben ze adellijk bloed! Waarschijnlijk zul je al vroeg worden gewekt door de kraaiende hanen en blaffende honden van het dorp. De hanen worden vertroeteld door de eigenaars; regelmatig worden er hanengevechten gehouden! De honden gaan vaak mee op jacht. Fier keffend staan ze dan voorop de longboats. De jacht gebeurt over het algemeen met blaaspijpen. Na een demonstratie door een van de krijgers wil je misschien zelf wel eens zo'n blaaspijp proberen! 's Avonds zal er waarschijnlijk flink rijstwijn gedronken worden, gezongen en gedanst. Enige participatie is gewenst. Let wel: 'tuak' smaakt mild, maar heeft een flinke uitwerking Longhouses veranderen van naam als er een nieuw dorpshoofd is. In het longhouse word je ontvangen door het dorpshoofd, en kun je je installeren in de grote slaapzaal hier. Er zijn matrassen van ca. zeven cm dik, kussentjes, lakens en klamboes aanwezig. Ook zijn er toiletten en kraantjes (waar overigens als het weinig geregend heeft niet altijd water uit komt), maar allemaal erg eenvoudig. Het longhouse ligt aan de rivier, waar je kunt zwemmen en jezelf kunt wassen. Er is een klein keukengebouwtje waar voor je gekookt wordt en 's avonds is er gedurende vastgestelde uren zelfs een generatortje voor de elektriciteit. Je verblijf in het longhouse op basis van volpension (1x ontbijt; 1x lunch; 1x diner). 45 Cameron Highlands Gunung Brinchang en theeplantage per 4WD Ter plaatse boeken Het longhouse-verblijf is verrekend met een overnachting in Batang Ai. Een lokale gids brengt je per four-wheel drive naar de top van Gunung Brinchang, een berg van 2031 meter hoogte. Op de top zie je het mossige nevelwoud, waar eeuwenoude bomen staan en door de mist een mysterieuze sfeer hangt. Onderweg zie je de over de heuvels uitgespreide theeplantages. Als het mogelijk is bezoek je een theefabriek. NB: De theefabrieken zijn gesloten op maandagen en diverse feestdagen. De totale duur van de excursie is circa 4 uur. 14 Inbegrepen: Engelssprekende gids, trekking in nevelwoud, privévervoer per 4WD, bezoek theeplantage, bezoek theefabriek (niet op maandagen en diverse feestdagen) Niet inbegrepen: drankjes, fooi

15 Kuala Lumpur Chinatown by night, diner en dansvoorstelling Ter plaatse boeken In het hart van Kuala Lumpur maak je kennis met het bruisende nachtleven van Chinatown! Chinatown is ook bekend als Chee Cheong Kai, wat refereert naar de geschiedenis van het district als grote zetmeel producent. Tegenwoordig kun je op de nachtmarkt prima op koopjesjacht en vind je er Chinese kruiden en veel imitatie kleding. In China Town zul je je niet snel vervelen. Je bezoekt de hindoeïstische Sri Mahamariamman-tempel. Als je geluk hebt maak je een hindoebruiloft mee! Je geniet van een heerlijke Maleisische buffetmaaltijd en met een volle maag aanschouw je een traditionele dansvoorstelling. 34 NB: De dress code voor het diner is smart casual (geen korte broek en slippers). De totale duur van de excursie is circa 4 uur. Inbegrepen: Engelssprekende gids, vervoer, diner en dansvoorstelling Kuching Stadstour Ter plaatse boeken Niet inbegrepen: drankjes, fooi Maak kennis met Sarawak s historische hoofdstad! De 17 excursie begint in Kuching s gezellige Chinatown en vervolgt naar het Kattenstandbeeld (Kuching is het Maleisische woord voor kat ). Ook de kleurrijke Chinese Tua Pek Hong-tempel en het Civic Centre Viewing Platform, vanaf waar je uitkijkt over de stad, doe je aan. Over het Sarawak-museum dat je vervolgens bezoekt wordt gezegd dat het het beste museum van Zuidoost- Azië is. Je treft er voorwerpen, foto s en zelfs een hut van de etnische minderheden van Sarawak. Vervolgens kun je het Kattenmuseum of het Fort Margherita bezoeken, dat vroeger diende als bescherming tegen piraten op rooftocht. Je wandelt langs het Astana-paleis en de Grote Moskee door het oude gedeelte van de stad. Onderweg kom je door kleurrijke marktjes en nauwe straatjes waarin geurende kruiden en textiel worden verkocht. Ook kom je langs gebouwen uit de witte Rajah periode, het paviljoen, de Square Tower, het gerechtsgebouw, postkantoor en het Charles Brooke Monument. NB: De totale duur van de excursie is circa 3½ uur. Inbegrepen: Engelssprekende gids, privévervoer, entreegeld Sarawak Museum Niet inbegrepen: drankjes, fooi, eventueel camera fee Kattenmuseum

16 Penang Heritage on Wheels Ter plaatse boeken Vanaf het beginpunt (Tanjung City Marina, naast de Jetty Bus Terminal) maak je een mooie fietstocht met een Engelstalige gids door het centrum van Georgetown. Georgetown, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, werd gesticht in 1786 als basis van de British East India Company en draagt de naam van de toenmalige prins van Wales. Regelmatig stap je af om iets te bezichtigen. De Weld Quay Clan Piers zijn zeven lange houten steigers (jetties) die in de Straat van Melaka steken en al uit het eind van de 19de eeuw stammen. Iedere pier wordt door een andere Chinese clan bewoond, steeds met eigen huizen, winkeltjes en tempels. Je fietst door de wijk Little India, waar je een stopt voor een snack en een bezoek brengt aan de Sri Mariamman, een hindoetempel met fel beschilderde godenbeelden. Je bekijkt de levendige Chinese Kuan Yin tempel, gewijd aan de godin van genade. Even verderop staat de witte Saint George s Church, de oudste anglicaanse kerk in Zuidoost-Azië uit In dezelfde straat tref je ook de islamitische Kapitan Kling moskee. Dan is het tijd voor de volgende snack, nu in een Chinees of Maleis restaurant. Excursieduur: circa 4 uur. NB: In het geval van regen worden er regenjasjes verstrekt. De excursietijd kan in dat geval wijzigen. 37 Inbegrepen: huur van fiets en fietshelm, lokale Engelssprekende gids, snacks en drinkwater Niet inbegrepen: transfers van/naar hotel, overige drankjes, fooi Festivalinformatie Festival: Thaipusam Maleisië is door de variatie van mensen en religies rijk aan kleurrijke festivals en feestdagen gedurende het hele jaar. Krijg je de kans een feest te bezoeken dat is dit aan te raden, het wordt zeker een unieke belevenis. De data van deze feesten verschillen van jaar tot jaar vanwege de verschillende jaartellingen in de diverse religies. Het hindoeïstische festival Thaipusam (een soort Thanksgiving) wordt gevierd in de hindoemaand Thai in januari of februari en herdenkt de geboortedag van de god Subramanian, ook wel Murugan genoemd. Het wordt gevierd bij de Batu Caves en op Penang (bij de Balathandaythabani-tempel). Hindoes, die de goden willen bedanken of een gunst willen afdwingen, doen op deze dag aan zelfkastijding. Het doorboren van het lichaam is een van de opvallende onderdelen van het Thaipusamfestival. De gelovigen dragen kavadi s (houten constructies versierd met pauwenveren en bloemen) die zij aan hun lichaam hebben bevestigd met ijzeren haken en spijkers die ze in hun vlees hebben gestoken. Ook zie je pelgrims met metalen pennen en haken in hun wang of tong. De medische wereld nog steeds niet verklaren hoe het komt dat ze daarbij niet bloeden en dat nadat ze het eruit hebben gehaald ze een paar dagen later geen enkel teken eraan overhouden. De zelfpijniging is een daad van berouw in ruil voor gunsten die van goden worden gevraagd. Nieuwsberichten LANDINFO MALEISIË ACHTERGROND INFORMATIE

17 Cultuur Een huis, al is het nog zo klein en eenvoudig, dien je nooit met schoenen aan te betreden. Hetzelfde geldt voor moskeeën en tempels, en in paleizen en musea voor bepaalde ruimtes. Zelfs al zeggen de eigenaren beleefd dat de schoenen niet uit hoeven, dan wordt het toch gewaardeerd als je het huis op kousenvoeten of met blote voeten betreedt. Gewoonten in Maleisië Het ergste dat Maleisiërs in het maatschappelijk verkeer kan overkomen is 'gezichtsverlies. Vandaar dat het zeer onbehoorlijk is om iemand voor schut te zetten, hem rechtstreeks op fouten aan te spreken of in het openbaar op iemand kritiek te leveren. Vandaar dat men vaak een ontwijkend of indirect antwoord geeft zoals "misschien" of een "ja" dat niet instemmend bedoeld is, maar slechts begrip uitdrukt. Cadeaus worden in Maleisië ingepakt gegeven. De ontvanger opent ze pas als de gasten vertrokken zijn. Een eventuele teleurstelling blijft dan de gulle gever bespaard, mocht het cadeau niet bevallen. Op deze manier voorkomt men mogelijk gezichtsverlies. Kleding in Maleisië Door je tijdens je reis door Maleisië fatsoenlijk te kleden toon je respect voor de lokale bevolking. Dat geldt in het bijzonder in traditionele en islamitische gebieden. Draag bij voorkeur kleren die bovenbenen en schouders bedekken. Voor vrouwen is het dragen van een hoofddoek in veel moskeeën verplicht. Korte topjes worden als aanstootgevend beschouwd en topless zonnen kan echt niet. Mannen kunnen wel in een korte broek lopen (het is gek, maar niet onfatsoenlijk), maar een ontbloot bovenlijf gaat te ver. TE GAST IN Maleisië Meer informatie over culturele verschillen en omgangsvormen in Maleisië vind je in de pocketuitgave TE GAST IN MALEISIË (prijs 8,95; verkrijgbaar in boekhandel of te bestellen via Religie Hoewel de islam de officiële godsdienst van Maleisië is, heeft iedere maatschappelijke groepering het grondwettelijke recht om zijn eigen godsdienst te belijden. Vrijwel alle belangrijke religies ter wereld zijn in Maleisië vertegenwoordigd. Ruim de helft van de bevolking (55 procent) volgt de islam. Daarnaast zijn er aanhangers van het boeddhisme (19 procent), christendom en hindoeïsme (beide 7 procent). Islam in Maleisië De islam kwam in de 14de eeuw met de handelaren uit Zuid-India naar Maleisië en was minder orthodox dan de Arabische variant. Tegen de tijd dat de Portugezen in de 16de eeuw kwamen, was de islam al diep geworteld in de geloofsbeleving van de bewoners. Bekering tot het christendom bleek moeilijk. Hoewel veel Maleisische ceremoniën nog flarden van pre-islamitische religies tentoonspreiden zijn de Maleiers van West-Maleisië bijna allemaal fervente moslims. Overige religies in Maleisië De Chinezen houden het taoïsme, confucianisme en het boeddhisme aan en de Indiërs hoofdzakelijk het hindoeïsme, hoewel een minderheid van de Indiërs moslim of sikh zijn. De inheemse stammen hebben een animistische geloofsovertuiging en vereren hun voorouders.

18 Taal Het Maleis ofwel Bahasa Melayu is de officiële taal van Maleisië. Het is al sinds eeuwen de handelstaal in de archipel. Het Bahasa Indonesia, de officiële taal van Indonesië, komt voort uit het Bahasa Malayu. Hoewel Maleisië en Indonesië in 1972 tot overeenstemming kwamen over een uniforme spelling, bestaan er nog steeds verschillen tussen het Maleis dat op Maleisië en Indonesië gesproken wordt. Hoewel je met Engels op de meeste plaatsen uit de voeten kunt is het handig wanneer je wat woordjes Bahasa kent. Enkele woordjes Maleis Hoe gaat het met u? Apa khabar? Goede morgen/middag/avond Selamat pagi/petang/malam Tot ziens Selamat tinggal Dank u wel Terima kasih Goede reis Selamat jalan 1 = satu 2 = dua 3 = tiga 4 = empat 5 = lima 6 = enam 7 = tujuh 8 = lapan 9 = sembilan 10 = sepuluh 11 = sebelas 12 = dua belas 20 = duapuluh 100 = seratus 200 = duaratus 1000= seribu Voor meer woordjes Maleis, download de app google translate.

19 Festivals Dankzij de mengeling van verschillende culturen en religies staat de agenda in Maleisië vol met feesten. Belangrijke nationale feestdagen in Maleisië zijn: Nieuwjaar (1 januari), Dag van de Arbeid (1 mei), Verjaardag van de Koning (4 juni), Hari Kebangsaan oftewel Onafhankelijkheidsdag (31 augustus) en Kerstmis (25 december). De meeste Chinese, boeddhistische, hindoeïstische en islamitische feestdagen zijn gebaseerd op een maanjaar en vallen volgens onze kalender ieder jaar op een andere datum. Islamitische feestdagen in Maleisië Belangrijke islamitische feestdagen zijn: Awal Ramadan (16 mei 2019), de eerste dag van de vastenmaand. De vastenperiode eindigt na dertig dagen met Hari Raya Puasa of Aidil Fitri (15 juni 2019). Op deze dag bidden de moslims in de moskee en gaan daarna met hun familie feestvieren. Het feest duurt - afhankelijk van de regio - twee tot tien dagen. Winkels en kantoren zijn dan gesloten. Op Hari Raya Haji (21-23 augustus 2019, het Offerfeest, vieren moslims dat ze de Haj (pelgrimstocht) naar Mekka succesvol hebben voltooid. Het is een groot familiefeest. Maal Hijrah (11 september 2019) is het islamitisch nieuwjaar en Maulidir Rasul (21 november 2019) de geboortedag van de profeet Mohammed. Chinese feesten in Maleisië Voor Chinezen is het Chinees nieuwjaar (begint in 2019 op 16 februari) een jaarlijks hoogtepunt. Tijdens dit vijftien -daagse festival is het druk in de straten in Chinatown. Het feest wordt met veel bombarie afgesloten op de vijftiende dag, ook wel Chap Goh Mei genoemd. Bij tempels offeren de Chinezen wierook, bij restaurants knallen ze rotjes om geesten te verjagen. Een 'leeuw' van mensen steekt de lont aan. De festiviteiten eindigen met de chingay-optocht die zich door straten kronkelt, met dansers in traditionele kostuums, acrobaten, leeuwen- en drakendansers en praalwagens. Tijdens het festival van de Hungry Ghosts (15 augustus 2019) offeren Chinezen uitbundig voor de geesten. Het Mooncake of Maan Festival (15 september 2018) herinnert Chinezen aan de overwinning van China op de Mongolen. Overdag eet men de zogenaamde mooncakes; 's avonds gaan kinderen de straat op met lantaarns en bidden vrouwen tot de god van de maan. Indiase feesten in Maleisië Voor de Indiërs is Thaipusam (31 januari 2018) een populair hindoe-festival. Gelovigen in trance doorboren lichaamsdelen zoals wangen en rug met scherpe naalden en haken en dragen grote, bonte stellages op hun hoofd. Op deze manier dienen de hindoes Heer Muruga. De meest indrukwekkende ceremonies zijn te zien bij de Batu-grotten ten noorden van Kuala Lumpur. Deepavali (7 november 2018), het hindoe-festival van het licht, is een vijfdaags festival waarbij 's avonds op vele plaatsen lichtjes branden. De lichten symboliseren de triomf van het licht over de duisternis, van goed over kwaad. Het is een uitgesproken familiefeest. Veel mensen trekken die dag naar buiten om te picknicken. Boeddhistische feestdagen in Maleisië Tijdens Wesak herdenkt men de geboorte en dood van de Boeddha (29 mei 2018).

20 Eten en drinken Maleisië staat bekend om zijn smakelijke en gevarieerde keuken. Doordat de landen een smeltkroes zijn van culturen, kun je bijvoorbeeld Maleis ontbijten, Chinees lunchen en Indiaas dineren. Elke staat heeft ook zijn eigen specialiteiten, welke je allemaal kunt proeven tijdens je rondreis door Maleisië. Over het algemeen worden er veel kruiden toegevoegd aan Indiaas en Maleis voedsel, terwijl Chinees wat zachter van smaak is. Gerechten van Maleisië Wellicht het meest bekende Maleise gerecht is satay. Dit zijn gemarineerde stukjes lam, rund- of schapenvlees die worden geroosterd boven een houtskoolvuurtje. Andere populaire gerechten zijn nasi goreng, laksa johore (een kruidig noedelgerecht met romige vissaus), rojak (een saladeachtig gerecht dat onder andere taugé en tahoe in sojasaus bevat), en nasi lemak (kokosrijst geserveerd met gefrituurde ikan bikis (ansjovis), pinda's en een gebakken ei). De keuken van Oost-Maleisië is minder beïnvloed door andere eetculturen. Sabah en Sarawak kennen nog veel authentieke gerechten, die helemaal niet lijken op wat men in West-Maleisië eet. Wel gaan traditionele gerechten zoals wild zwijn en hagedis tegenwoordig vergezeld van sojasaus en tomatenketchup. Drinken in Maleisië In Maleisië kun je beter geen water uit de kraan drinken. Er is overal mineraalwater te koop evenals frisdranken en vruchtensappen. Een bijzondere ervaring tijdens je Maleisië rondreis is het om thee of koffie te drinken in een Chinese coffeeshop. Als je geen gecondenseerde melk in je thee wilt vraag dan om the-o. De melkachtige witte drank die ze vaak op straat verkopen is gemaakt van sojabonen. Bekende biermerken zijn Anchor en Tiger. Ze worden meestal in grote flessen verkocht. Fooien Fooien zijn gebruikelijk in restaurants. In duurdere eetgelegenheden brengt men vaak 10 procent extra in rekening voor de bediening. In eenvoudige restaurants, waarbij je afrekent bij de kassa, is het niet gebruikelijk om een fooi te geven. Hotelpersoneel zoals bell boys en kamermeisjes rekenen op een fooi voor bijvoorbeeld het sjouwen van de koffer. Weer en klimaat In Maleisië heerst een tropisch klimaat. Het is er altijd warm en vochtig. De gemiddelde temperatuur in de laaggelegen kustgebieden bedraagt 26 C. In de Cameron Highlands bedraagt de gemiddelde temperatuur 18 C. Het klimaat wordt beheerst door noordoostelijke en zuidwestelijke moessonregens. De noordoostelijke moesson waait van oktober tot februari en zorgt in december en januari voor zware regenval en overstromingen aan de oostkust. In Sabah en Sarawak is het in die periode ook het natst. Tijdens de zuidwestelijke moesson is het droger. Omdat er in Maleisië veel neerslag valt (jaarlijks gemiddeld 2500 mm) en er geen echt droog seizoen is, oogt het er altijd groen. Klimaattabel Maleisië: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater. KUALA LUMPUR

21

22 Bevolking Maleisië heeft een oppervlakte van (8 maal Nederland, 11 maal België) en telt bijna 30 miljoen inwoners. Het land bestaat uit twee delen die gescheiden worden door de Zuid-Chinese Zee. West- Maleisië is het schiereiland dat in het noorden grenst aan Thailand en in het zuiden aan Singapore. Het schiereiland beslaat ongeveer 40 procent van de totale oppervlakte, herbergt 85 procent van de bevolking, is goed ontwikkeld en oogt modern. Oost-Maleisië ligt op het eiland Borneo en bestaat uit de deelstaten Sarawak en Sabah. Het bestaat voornamelijk uit jungle, telt een groot aantal inheemse bevolkingsgroepen en is met 4,5 miljoen inwoners dunbevolkt. Multiraciale samenleving Door de centrale ligging tussen de Indische Oceaan en de Zuid-Chinese Zee is Maleisië van oorsprong altijd een ontmoetingsplaats geweest van handelaren uit oost en west. Als gevolg hiervan heeft Maleisië een multiculturele en multiraciale samenleving. De islamitische Maleiers vormen de grootste bevolkingsgroep (51 procent) en wonen vooral in West-Maleisië waar ze veruit in de meerderheid zijn. Over het algemeen hebben zij de politieke touwtjes in handen. De Chinezen (30 procent) vormen een belangrijke groep in de steden, waar ze een groot deel van het bedrijfsleven in handen hebben. Er woont ook een vrij grote Indische minderheid in West-Maleisië (8 procent), vooral mensen uit Zuid-India. De Indiërs zijn indertijd door de Britse kolonisten als arbeidskrachten naar Maleisië gehaald; tegenwoordig runnen ze vooral restaurants en winkels. Verder leeft er ook nog een kleine groep inheemsen: de Orang Asli. Inheemse volken van Maleisië In Oost-Maleisië leven zo n 31 verschillende inheemse volken. De grootste groep zijn de Iban met mensen. Andere volken zijn de Kenyah, de Kayan en de Kelabit. Hoewel ze onderling verschillen in taal en sociale organisatie, hebben de Dayaks (verzamelnaam voor groot aantal van deze inheemse volken) met elkaar gemeen dat ze in lange huizen langs de rivieren wonen en droge rijstbouw bedrijven. Landschap West-Maleisië bestaat voor een groot deel uit jungle. Het landschap is heuvelachtig en in de noordelijke helft bergachtig met toppen boven de 2000 meter. De westelijke laagvlakte is vruchtbaar, hier zijn de meeste rijstterrassen en woont het grootste deel van de bevolking. Aan de oostkant gaan de bergen wat abrupter over in een smalle vlakke kuststrook. Hier zijn de mooiste stranden. Het centrale deel is relatief onbewoond. Het nationale park Taman Negara ligt in het hart van West-Maleisië en is zeker een bezoekje waard tijdens je Maleisië rondreis. Een groot deel van Oost-Maleisië bestaat uit een dichte jungle. Imposante rivieren doorsnijden het landschap, er zijn veel mangroves (kustmoerassen) en je vindt er de grootste grotten ter wereld. Grote delen zijn bergachtig en Mount Kinabalu is met 4101 meter de hoogste piek van Zuidoost-Azië. PRACTISCHE INFO Tijdsverschil In Maleisië is het in de winter 7 uur later dan in de Benelux. In de zomer is dat 6 uur.

23 Geld De munteenheid van Maleisië is de ringgit (RM), onderverdeeld in 100 sen. Er zijn biljetten van 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 500 en 1000 RM en munten van 1, 5, 10, 20 en 50 sen en 1 ringgit. Kijk voor de actuele koers op: Geld wisselen in Maleisië Op het vliegveld van Kuala Lumpur kun je 24 uur per dag wisselen. Banken en wisselkantoren werken efficiënt en zijn er genoeg. Het wisselen van contant geld levert meestal een betere koers bij een wisselkantoor dan bij een bank. In enkele hotels waar we verblijven, kun je cash euro's wisselen. ATM in Maleisië De banken in de steden hebben een link met het internationale banknetwerk zodat je bijna overal kunt pinnen met een bankpas met Maestro of Cirruslogo. Een creditcard is altijd gemakkelijk voor onverwachte aankopen. Vrijwel bij alle banken kun je een cash advance krijgen op je Mastercard of Visa. Maybank, de grootste bank in Maleisië accepteert zowel Visa als Mastercard in de pinautomaten. Veilig pinnen in Maleisië Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestrologo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Maleisië dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar Wereld. Bagage en kledij Neem niet te veel bagage mee op je rondreis door Maleisië. Met name kleding kun je altijd goedkoop ter plekke aanschaffen. Bovendien heeft bijna elk hotel een 'laundry service'. Maleisië heeft een aangenaam klimaat dus luchtige, katoenen kleding is aan te raden. Neem voor het bezoek aan de Cameron Highlands een sweater of een dunne jas mee. Een regenjas kan van pas komen. Neem voor deze Maleisië rondreis in ieder geval een paar goede, ingelopen wandelschoenen met goed profiel en een paar slippers mee. Dat is alles wat je voeten vereisen. Verder voldoende spullen om je tegen de felle zon te beschermen: een hoed, zonnebril, zonnebrand met minimaal factor 15. Ook zijn belangrijk: zwemkleding, toiletartikelen, handdoek voor het strand, een reisapotheek, een hoofddeksel/doek, foto- of filmapparatuur en voldoende film, reservebatterijen, zaklantaarn, zakmes (niet in je handbagage stoppen!), wekker, schrijfwaren, boeken, geldig paspoort, kopieën van paspoort en reisverzekering, een pasje van de reisverzekering met daarop het alarmnummer, agenda met belangrijke adressen, reisgids. Verder eventueel: rol toiletpapier, leeslampje, universele stekker. Daarnaast is een kleine rugzak of schoudertas handig voor de dagelijkse handbagage. Voor het opbergen van waardepapieren kun je het beste een dunne geldgordel kopen, die je onder je kleding kunt dragen. Zorg dat je bagage niet te zwaar is. Verder is het handig om voldoende muggenmelk mee te nemen en een T-shirt met lange mouwen om het aantal muggenbeten zoveel mogelijk te beperken. In Maleisië verkopen ze eventueel ook 'mosquito coils'. Deze wierookspiralen branden een hele nacht en houden de muggen op afstand. Een muskietennet kan handig zijn als je deze wierookspiraaltjes niet wilt gebruiken. Een laken- of slaapzak is niet nodig voor deze Maleisië rondreis. Openingstijden In de deelstaten Perlis, Terengganu, Kelantan en Kedah valt het weekend op donderdag en vrijdag. In de overige deelstaten op zaterdag en zondag. Winkelcentra zijn open van uur 's ochtends tot uur 's avonds. Veel winkels in Maleisië zijn ook op zon- en feestdagen geopend. Postkantoren zijn van ma-za van uur geopend. De banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van uur tot uur en op zaterdag van tot Wisselkantoren zijn doorgaans langer open.

24 Communicatie Maleisië beschikt over een mobiel netwerk. Een overzicht van de beltarieven per provider vind je op (klik op buitenland ). Het internationale landennummer voor Maleisië is 0060, voor Nederland 0031 en voor België Internet in Maleisië Als je een simlockvrij toestel hebt kun je ter plekke een prepaid simkaart kopen waarmee je gebruik kunt maken van mobiel internet. Een kaart van 2 gigabyte biedt ruim voldoende voor dagelijks internetgebruik, whatsapp en eventueel bellen via whatsapp. Met een internetkaart ben je niet afhankelijk van wifi. Deze zijn verkrijgbaar bij de telefoonwinkels van Celcom, Maxis, DiGi en U Mobile. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken. Zeker in de grote steden en op plekken waar veel toeristen komen, zijn internetcafés te vinden. De meeste hotels bieden WiFi aan, net als veel restaurants en cafés. Elektriciteit De netspanning in Maleisië is 220 Volt. De stopcontacten zijn alleen geschikt voor de zogenaamde 'Amerikaanse' stekkers, met platte poten. Een verloopstekker is daarom raadzaam. Veiligheid Maleisië heeft zeker geen slechte naam wat betreft criminaliteit. Toch is het verstandig goed op je spullen te letten. Draag foto- en filmapparatuur in een tas of rugzak en loop niet te koop met sieraden. Laat je nooit in met lieden die drugs aanbieden. Treft men je in bezit van drugs dan beland je zonder pardon voor lange tijd in de gevangenis. Op het verhandelen van drugs staat de doodstraf en de overheid maakt daarbij geen onderscheid tussen eigen bevolking en buitenlanders. Met name op het vliegveld en bij de Thaise grens wordt grondig gecontroleerd; let er op dat niemand iets in je bagage verstopt en neem niet zomaar 'pakjes' van vreemden aan. Op drukke plaatsen zoals op markten en busstations moet je alert zijn voor zakkenrollers. Mocht je onverhoopt bestolen worden, zorg dan dat je vooraf de app SOS op reis gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt. Doe aangifte bij de politie, dat is nodig voor de verzekering. Reisadvies voor Maleisië Actuele informatie over de veiligheid in Maleisië vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken: (kijk onder reisadviezen bij Maleisië). Ook op de website van het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken vind je nuttige reistips.

25 Gezondheid Hoewel inentingen voor Maleisië niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, hangt af van het soort reis en het gebied dat je bezoekt. Actuele informatie staat op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. Vaccineren bij je thuis! Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD! Maak hier een afspraak voor jouw vaccinaties. Reisapotheek voor Maleisië Neem een kleine reisapotheek mee op je vakantie naar Maleisië met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten en muggenolie met DEET. Europees Medisch Paspoort Handig om mee te nemen op je Maleisië rondreis is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD. Preventieve maatregelen Bij aankomst in Maleisië is het zaak de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en zet bij uitstapjes in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Vind hier meer informatie over gezond op reis. Overige informatie Voor volwassenen gelden de volgende invoerbepalingen: je mag belastingvrij 200 sigaretten of 225 gram tabak en 1 liter sterke drank invoeren. Zie: Er geldt een uitvoerverbod voor souvenirs die gemaakt zijn van beschermde dier- of plantensoorten. Ook de uitvoer van antiek is verboden. Je mag belastingvrij producten tot een waarde van 430 euro mee naar huis nemen. Download de app Douane reizen (voor ios en Android). Fotografie Wil je mensen fotograferen in Maleisië, vraag dan altijd eerst om toestemming. Het is verboden om opnames te maken van kazernes, controleposten, vliegvelden, bruggen en andere strategische objecten. Overige praktische informatie Invoerbepalingen vanuit Maleisië Voor volwassenen gelden de volgende invoerbepalingen: je mag belastingvrij 200 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak en 1 liter sterke drank invoeren. Er geldt een uitvoerverbod voor souvenirs die gemaakt zijn van beschermde dier- of plantensoorten. Meer informatie over de belangrijkste beschermde soorten met een opsomming van de bekendste foute souvenirs vind je op Je mag belastingvrij tot een waarde van 430 euro mee naar huis nemen. Zie ook:

26 Omschrijving Wil jij binnenkort naar Maleisië reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Maleisië. Tijdens onze Maleisië reizen kun je op zoek naar neusapen en orang-oetans, wandel je door het regenwoud, exploreer je eeuwenoude grotten en maak je kennis met hypermodern Kuala Lumpur. Hoogtepunten tijdens onze Maleisië rondreizen zijn het prachtige bergland met theeplantages van de Cameron Highlands, de diepe jungle van Taman Negara en een verblijf op de idyllische Langkawiarchipel. Je overnacht in luxe resorts en sfeervolle chalets. Liefhebbers kunnen kiezen voor een verblijf in een traditioneel 'Iban-longhouse'. Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Maleisië rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Maleisië. Bekijk ook onze Maleisië reizen en selecteer je favoriete Maleisië rondreis. LANDINFO SINGAPORE ACHTERGROND INFORMATIE Cultuur Singapore is een land van strakke regels. Als je je er niet aan houdt kan dat resulteren in hoge boetes. Tegenwoordig kunnen mannen met lang haar weer zonder zorgen het land betreden maar tot voor kort werd ze de keus gelaten óf de schaar erin óf je kwam de grens niet over. Een aantal handelingen is streng verboden zoals roken in openbare gelegenheden zoals liften, bussen, bioscopen, restaurants, winkelcentra, overheidsgebouwen. Oversteken mag alleen bij een zebrapad en/of voetgangerslicht. Rommel op straat gooien (zelfs een sigarettenpeuk) kan je duur komen te staan. In bussen en in de metro mag je niet eten, drinken, roken en geen doerians vervoeren (stinkt). Trek altijd door in openbare toiletten, want ook hierop staat een boete als je dit verzuimt. Verkoop en bezit van kauwgum is verboden. Geen wonder dat Singapore een van de schoonste landen ter wereld is. Religie De meeste inwoners van Singapore volgen de religie die ze van huis uit mee hebben gekregen. De Chinese meerderheid houdt het boeddhisme en taoïsme aan (45 procent). Ongeveer 17 procent van de bevolking is christen. De meest Indiërs zijn hindoe (5 procent) en Maleiers voornamelijk moslim (15 procent). Ongeveer 18 procent heeft geen geloof. Taal Singapore kent vier officiële talen: Engels, Mandarijn, Maleis en Tamil. De overheid en scholen propageren het Engels als hoofdtaal. Onderling spreken veel inwoners van Singapore Singlish, een soort van mengtaal. Festivals Belangrijke nationale feestdagen in Singapore zijn: Nieuwjaar (1 januari), Dag van de Arbeid (1 mei) en Onafhankelijkheidsdag (9 augustus). De meeste Chinese, christelijke, hindoeïstische, islamitische en boeddhistische feestdagen zijn gebaseerd op een maanjaar en vallen volgens onze kalender ieder jaar op een andere datum. Voor Chinezen is het Chinees nieuwjaar (begint in 2019 op 05 februari) een jaarlijks hoogtepunt. De belangrijke christelijke feestdagen zijn Goede Vrijdag (19 april), Pasen en Kerstmis. Van de islamitische feestdagen: Hari Raya Puasa of Aidil Fitri (5-7 juni 2019) aan het eind van de vastenmaand en Hari Raya Haji (11-13 augustus 2018), het Offerfeest. Voor de Indiërs zijn Thaipusam (31 januari 2019) en Deepavali (27 oktober 2019) belangrijke hindoe-festivals. Voor boeddhisten geldt dat voor Wesak, het feest ter herdenking van de geboorte en dood van de Boeddha (19 mei 2019).

27 Eten en drinken Singapore staan bekend om zijn smakelijke en gevarieerde restaurants. Je vindt hier alle keukens van de wereld. De Chinese keuken is het meest prominent aanwezig. In Singapore kom je vooral in aanraking met de keukens van Guangzhou (de Kantonese keuken) en van die van de Hokkien, de grootste Chinese groep in Singapore. s Ochtends vroeg kun je op veel plaatsen gestoomde dimsum eten of een verse noedelsoep. s Avonds vind je in de Chinese restaurants veel visgerechten, schaal- en schelpdieren en verse groenten klaar gemaakt in een wok. Zoetzuur is erg populair, evenals gerechten die ter plekke op hete gietijzeren schalen gebraden worden. De Indiërs koken scherp en vaak vegetarisch. Beroemd zijn natuurlijk de curries. Het Maleise voedsel kennen we van de Indonesische keuken, met o.a. satay, rendang, nasi goreng en rojak. Deze gerechten zijn over het algemeen pittiger dan je thuis gewend bent. Wie goed en voordelig wil eten kan terecht in de Hawker Centres waar je kunt kiezen uit een groot aantal stalletjes. Goed van kwaliteit maar een stuk duurder zijn de restaurants aan de Singapore rivier. Wie de moeite neemt om een parallel straat te nemen is vaak een stuk goedkoper uit. Drinken in Singapore In Singapore is het water uit de kraan drinkbaar. Thee, koffie en verse sapjes zijn ruim verkrijgbaar. Dat geldt ook voor bier, hoewel dat voor Aziatische begrippen behoorlijk aan de prijs is. Fooien In eetstalletjes of restaurants waar je bij de kassa afrekent is het niet gebruikelijk om een fooi te geven. Duurdere cafés en restaurants brengen vaak 10 procent bedieningsgeld in rekening. Weer en klimaat Singapore heeft een tropisch klimaat. Het is er altijd warm en vochtig, ook al omdat er weinig wind is. De gemiddelde temperatuur is er het hele jaar 30 C. De noordoost moesson waait van november tot februari en zorgt voor flinke regenval. Klimaattabel: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mmneerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater.

Maleisiё van Kust tot Kust 18 dagen / 15 overnachtingen

Maleisiё van Kust tot Kust 18 dagen / 15 overnachtingen Maleisiё van Kust tot Kust 18 dagen / 15 overnachtingen In deze reis ontdekt u de grote onderlinge verschillen tussen het binnenland en de oost- en westkust van West Maleisië. De westkust is duidelijk

Nadere informatie

Maleisië. Djoser BV Breestraat 125 2311 CM Leiden 071-5126400 www.djoser.nl informatie@djoser.nl

Maleisië. Djoser BV Breestraat 125 2311 CM Leiden 071-5126400 www.djoser.nl informatie@djoser.nl Maleisië Malakka Na aankomst op het super moderne vliegveld van Kuala Lumpur worden we met de bus meteen naar Malakka gebracht. Malakka is kleurrijk stadje. Er rijden met bloemen versierde riksja's rond.

Nadere informatie

18 Daagse rondreis: Maleisiё van kust tot kust. FLY & DRIVE

18 Daagse rondreis: Maleisiё van kust tot kust. FLY & DRIVE Hart van Brabantlaan 30, 5038 JM Tilburg, The Netherlands T: 013 536 26 05 / F: 013-535 74 50 E: info@malaysiatravel.nl 18 Daagse rondreis: Maleisiё van kust tot kust. FLY & DRIVE In deze reis ontdekt

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Rondreis MALEISIË EN SINGAPORE - 22 dagen Neusapen en wolkenkrabbers Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: BAL 6-18 22 Uitgebreide routebeschrijving Route Welkom Een unieke combinatie van het vasteland

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Rondreis MALEISIË EN SINGAPORE - 22 dagen Neusapen en wolkenkrabbers Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: AMA 6-18 22 Uitgebreide routebeschrijving Route Welkom Een unieke combinatie van het vasteland

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Rondreis MALEISIË EN SINGAPORE - 22 dagen Neusapen en wolkenkrabbers Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: AMA 6-18 22 Uitgebreide routebeschrijving Route Welkom Een unieke combinatie van het vasteland

Nadere informatie

Aanbieding groep- en gezinsreizen 16 Daagse rondreis West Maleisiё

Aanbieding groep- en gezinsreizen 16 Daagse rondreis West Maleisiё Aanbieding groep- en gezinsreizen 16 Daagse rondreis West Maleisiё Tijdens deze rondreis maakt u kennis met veelzijdig Maleisiё. Uw rondreis begint in historisch Melaka, u bezoekt de bruisende hoofdstad

Nadere informatie

16 Daagse rondreis: West Maleisiё

16 Daagse rondreis: West Maleisiё Hart van Brabantlaan 30, 5038 JM Tilburg, The Netherlands T: 013 536 26 05 / F: 013-535 74 50 E: info@malaysiatravel.nl 16 Daagse rondreis: West Maleisiё Tijdens deze rondreis maakt u kennis met veelzijdig

Nadere informatie

Aanbieding groep- en gezinsreizen 18 Dagen West Maleisiё & Borneo

Aanbieding groep- en gezinsreizen 18 Dagen West Maleisiё & Borneo Aanbieding groep- en gezinsreizen 18 Dagen West Maleisiё & Borneo Sarawak, Maleisisch Borneo, kent geen massa toerisme. De grote steden hebben er nog een dorps karakter, rivieren zijn belangrijker dan

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Rondreis MALEISIË EN SINGAPORE - 22 dagen Neusapen en wolkenkrabbers Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: BAL 6-18 22 Uitgebreide routebeschrijving Route Welkom Een unieke combinatie van het vasteland

Nadere informatie

50Plus aanbieding: 16 Daagse rondreis West Maleisiё

50Plus aanbieding: 16 Daagse rondreis West Maleisiё 50Plus aanbieding: 16 Daagse rondreis West Maleisiё Tijdens deze rondreis maakt u kennis met veelzijdig Maleisiё. Uw rondreis begint in historisch Melaka, u bezoekt de bruisende hoofdstad Kuala Lumpur

Nadere informatie

22 Daagse rondreis: West Maleisie en Sarawak (Borneo)

22 Daagse rondreis: West Maleisie en Sarawak (Borneo) Hart van Brabantlaan 30, 5038 JM Tilburg, The Netherlands T: 013 536 26 05 / F: 013-535 74 50 E: info@malaysiatravel.nl 22 Daagse rondreis: West Maleisie en Sarawak (Borneo) Sarawak is één groot natuurreservaat

Nadere informatie

West Maleisiё en Sarawak (Borneo) 21 dagen / 18 overnachtingen

West Maleisiё en Sarawak (Borneo) 21 dagen / 18 overnachtingen West Maleisiё en Sarawak (Borneo) 21 dagen / 18 overnachtingen Sarawak kent geen massa toerisme en dat maakt deze reis sowieso al bijzonder. De grote steden hebben er nog een dorps karakter, rivieren zijn

Nadere informatie

15-daags individuele rondreis Onbetwist Maleisië

15-daags individuele rondreis Onbetwist Maleisië 15-daags individuele rondreis Onbetwist Maleisië Wij nemen u met deze rondreis mee door dit magische land en haar oneindige schoonheid. Bezoek de hoofdstad Kuala Lumpur voor een stukje historie, cultuur

Nadere informatie

The Secrets of Sarawak (Borneo) 18 dagen / 15 overnachtingen

The Secrets of Sarawak (Borneo) 18 dagen / 15 overnachtingen The Secrets of Sarawak (Borneo) 18 dagen / 15 overnachtingen Sarawak kent geen massa toerisme en dat maakt deze reis sowieso al bijzonder. De grote steden hebben er nog een dorps karakter, rivieren zijn

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Rondreis MALEISIË - 19 dagen Neusapen, koraal en wolkenkrabbers Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: AMA 6-18 19 Uitgebreide routebeschrijving Route Welkom Een unieke combinatie van het vasteland van

Nadere informatie

50Plus aanbieding: 18 Daagse rondreis West Maleisiё & Borneo

50Plus aanbieding: 18 Daagse rondreis West Maleisiё & Borneo 50Plus aanbieding: 18 Daagse rondreis West Maleisiё & Borneo Sarawak, Maleisisch Borneo, kent geen massa toerisme. De grote steden hebben er nog een dorps karakter, rivieren zijn belangrijker dan wegen.

Nadere informatie

Bangau Eastern tours

Bangau Eastern tours Bangau Eastern tours Kvk: 57637032 Rotterdam Tour beschrijving: Maleisië, Thailand, Singapore, Medan Dag 1: Amsterdam Kuala Lumpur Vertrek van Amsterdam naar Kuala Lumpur Dag 2: Kuala Lumpur Aankomst op

Nadere informatie

18 Daagse rondreis: The Secrets of Sarawak (Borneo)

18 Daagse rondreis: The Secrets of Sarawak (Borneo) Hart van Brabantlaan 30, 5038 JM Tilburg, The Netherlands T: 013 536 26 05 / F: 013-535 74 50 E: info@malaysiatravel.nl 18 Daagse rondreis: The Secrets of Sarawak (Borneo) Sarawak kent geen massa toerisme

Nadere informatie

Land, volk en cultuur

Land, volk en cultuur Land, volk en cultuur 'Malaysia truly Asia' 12 Maleisië in het kort 14 Natuur en milieu 16 Tropische kust en eilanden 16 Het binnenland 17 Plantage-economie 20 Milieu en natuurbescherming 21 Economie,

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken Singapore Inleiding Ik ga jullie wat vertellen over Singapore. Singapore is de kleinste stadstaat van Zuidoost-Azië. Deze stadstaat is dan ook net iets groter dan de Nederlandse Noordoostpolder. Wil je

Nadere informatie

14 daagse rondreis. Sri Lanka. Cultuur & meer

14 daagse rondreis. Sri Lanka. Cultuur & meer 14 daagse rondreis Sri Lanka Cultuur & meer Sri Lanka is al duizenden jaren een trekpleister voor handelaren, ontdekkingsreizigers en Boeddhistische monniken. Door het klimaat, de edelstenen en de unieke

Nadere informatie

Accommodatie Tijdens de reis zult u verblijven in onderstaande hotels of gelijkwaardig:

Accommodatie Tijdens de reis zult u verblijven in onderstaande hotels of gelijkwaardig: Voorlopig reisprogramma: Dag 1: Vliegreis Amsterdam Accra Dag 2: Accra Dag 3: Plan Ghana projectbezoeken Dag 4: The Lake Volta, van Accra naar Akossombo (120 km) Dag 5 en 6: Plan Ghana projectbezoeken

Nadere informatie

The Natural Wonders of Sabah 17 dagen / 14 overnachtingen

The Natural Wonders of Sabah 17 dagen / 14 overnachtingen The Natural Wonders of Sabah 17 dagen / 14 overnachtingen Sabah, ook wel Land onder de Wind genoemd, is op één na de grootste staat van Maleisië. In deze, meest noordelijk gelegen deelstaat van Maleisisch

Nadere informatie

MAGNIFIEK MALEISIË. // Dag 1 - Vertrek

MAGNIFIEK MALEISIË. // Dag 1 - Vertrek MAGNIFIEK MALEISIË De reisspecialisten bij de M van Maleisiëreizen organiseren maatwerkreizen; uw droomreis naar Maleisië op maat gemaakt. Wij stemmen ons reisvoorstel volledig af op uw wensen en voorkeuren,

Nadere informatie

Angola Discovery Tour 26 mei 2018

Angola Discovery Tour 26 mei 2018 Angola Discovery Tour 26 mei 2018 Bent u op zoek naar een nieuwe vakantiebestemming in Afrika, een land met een rijke en indrukwekkende cultuur, ongerept maar volop in ontwikkeling? Reis dan mee met ANGO

Nadere informatie

Cultuur en natuur van Ghana

Cultuur en natuur van Ghana Ghana Rondreis in groep Cultuur en natuur van Ghana Accra - Ejisu - Nkoranza - Boabeng - Laranba - Mole National Park - Kintampo Falls - Techiman - Kumashi - Bosumtwimeer - Axim - Nzulezi - Elmina - Kakum

Nadere informatie

14 daagse rondreis. Sri Lanka. Safari & meer

14 daagse rondreis. Sri Lanka. Safari & meer 14 daagse rondreis Sri Lanka Safari & meer Sri Lanka is een tropisch eiland op een unieke locatie in de wereld. De natuur is zo overweldigend dat het eiland in de oudheid de mooiste namen kreeg, zoals

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Rondreis MALEISIË - 19 dagen Neusapen, koraal en wolkenkrabbers Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: BAL 6-18 19 Uitgebreide routebeschrijving Route Welkom Een unieke combinatie van het vasteland van

Nadere informatie

Thema Sportief. Backpackcursus in Thailand, 30 dagen

Thema Sportief. Backpackcursus in Thailand, 30 dagen Thema Sportief Backpackcursus in Thailand, 30 dagen Reisschema Dag 1 Amsterdam - Bangkok Dag 2 aankomst Bangkok Dag 3 Bangkok Dag 4 Bangkok - Ratchaburi Dag 5 Ratchaburi - Bangkok Dag 6 Bangkok Dag 7 eigen

Nadere informatie

14-daags individuele rondreis Maleisisch Borneo

14-daags individuele rondreis Maleisisch Borneo 14-daags individuele rondreis Maleisisch Borneo Wij nemen u tijdens deze prachtige natuurreis mee naar Oost Maleisië, ofwel Maleisisch Borneo. Na een rustige start in Kuala Lumpur reizen we door naar het

Nadere informatie

16 Daagse Lodge Safari met Strandverlening op Zanzibar

16 Daagse Lodge Safari met Strandverlening op Zanzibar 16 Daagse Lodge Safari met Strandverlening op Zanzibar Bij een lodge safari brengt u de nacht door in huisjes of kleine hotels die van alle gemakken voorzien zijn. Veelal zijn deze lodges in typische afrikaanse

Nadere informatie

5 dagen. Meerdaagse Tour vanuit Chang Mai Mae Hong Son en Chang Rai avontuur deluxe. Vertrek vanuit Chang Mai: dagelijks

5 dagen. Meerdaagse Tour vanuit Chang Mai Mae Hong Son en Chang Rai avontuur deluxe. Vertrek vanuit Chang Mai: dagelijks Vertrek vanuit Chang Mai: dagelijks 5 dagen Dag 1 Wij halen u 's morgens vroeg op bij uw hotel en brengen u naar het vliegveld van Chiang Mai voor de vlucht naar Mae Hong Son. Daar wacht de gids u op.

Nadere informatie

17 Daagse rondreis: The Natural Wonders of Sabah

17 Daagse rondreis: The Natural Wonders of Sabah Hart van Brabantlaan 30, 5038 JM Tilburg, The Netherlands T: 013 536 26 05 / F: 013-535 74 50 E: info@malaysiatravel.nl 17 Daagse rondreis: The Natural Wonders of Sabah Sabah wordt het Land onder de Wind

Nadere informatie

Grand Prix Formule 1 Singapore

Grand Prix Formule 1 Singapore Grand Prix Formule 1 Singapore 14 19 september 2017 Vluchten KLM Vlucht Datum Van Naar Vertrek Aankomst KL 835 14/09/2017 Amsterdam Singapore 20.55 15.35 +1 KL 836 19/09/2017 Singapore Amsterdam 00.40

Nadere informatie

BIJZONDER BORNEO. // Dag 1 - Vertrek

BIJZONDER BORNEO. // Dag 1 - Vertrek BIJZONDER BORNEO De reisspecialisten bij de B van Borneoreizen organiseren maatwerkreizen; uw droomreis naar Borneo op maat gemaakt. Wij stemmen ons reisvoorstel volledig af op uw wensen en voorkeuren,

Nadere informatie

Reisschema. Djoser BV Breestraat CM Leiden

Reisschema. Djoser BV Breestraat CM Leiden Reisschema Dag 1 Amsterdam - Kuala Lumpur Dag 2 Kuala Lumpur, vlucht naar Kuching Dag 3 Kuching - Semongoh - Bako nationaal park Dag 4 Bako NP Dag 5 Bako NP - Kuching Dag 6 Kuching - boot naar Sibu Dag

Nadere informatie

16 Daagse Camp-Safari met Strandverlening op Zanzibar

16 Daagse Camp-Safari met Strandverlening op Zanzibar 16 Daagse Camp-Safari met Strandverlening op Zanzibar Een voordelige manier om de nationale parken in Tanzania te bezoeken is door tijdens de safari de nachten kamperend door te brengen. Tijdens de Safari

Nadere informatie

Meerdaagse Tour vanuit Bangkok De Klassieke Thailand Tour

Meerdaagse Tour vanuit Bangkok De Klassieke Thailand Tour Dag 1 Vroeg vertrek vanuit uw Bangkok hotel naar Ayutthaya. Op minder dan 100 kilometer ten noorden van Bangkok ligt de voormalige hoofdstad van Siam, Ayutthaya. Hier regeerden 33 koningen, tot de stad

Nadere informatie

Kenia. De magie van Kenia. Groepsreis in internationaal gezelschap. Masai Mara Lake Elementaita Amboseli National Park Tsavo Est Mombasa Zuid

Kenia. De magie van Kenia. Groepsreis in internationaal gezelschap. Masai Mara Lake Elementaita Amboseli National Park Tsavo Est Mombasa Zuid Kenia Groepsreis in internationaal gezelschap De magie van Kenia Masai Mara Lake Elementaita Amboseli National Park Tsavo Est Mombasa Zuid 13 dagen/10 nachten GROEPSREIS MET FRANSTALIGE GIDS IN KENIA Safari

Nadere informatie

Beready4asia.com. Wandelen in Kuala Lumpur. Kuala Lumpur (KL)

Beready4asia.com. Wandelen in Kuala Lumpur. Kuala Lumpur (KL) Wandelen in Kuala Lumpur Kuala Lumpur is geen echte wandelstad volgens het boekje. Bezienswaardigheden liggen op redelijk grote afstanden van elkaar en soms is het als voetganger een doolhof waar je terecht

Nadere informatie

!!! Reisprogramma: Natuur en strand extensie, Thailand. Dag 1, Krabie

!!! Reisprogramma: Natuur en strand extensie, Thailand. Dag 1, Krabie Reisprogramma: Natuur en strand extensie, Thailand Dag 1, Krabie Krabi, in Zuid Thailand, aan de kust van de Andamanse Zee vlakbij het Than Bok Khorani National park is bekend om zijn karst rots formaties

Nadere informatie

MAGNIFIEK MALEISIË. // Dag 1 - Vertrek

MAGNIFIEK MALEISIË. // Dag 1 - Vertrek MAGNIFIEK MALEISIË De reisspecialisten bij de M van Maleisiëreizen organiseren maatwerkreizen; uw droomreis naar Maleisië op maat gemaakt. Wij stemmen ons reisvoorstel volledig af op uw wensen en voorkeuren,

Nadere informatie

Andalusië Spanje 5 okt - 12 okt 2017

Andalusië Spanje 5 okt - 12 okt 2017 Andalusië Spanje 5 okt - 12 okt 2017 Als in Nederland de herfst z n intrede doet, vieren wij nog even de Spaanse zomer. Met gemiddeld 23 graden is Andalusië een heerlijke najaarsbestemming. We gaan 8 dagen

Nadere informatie

21 daagse rondreis. Sri Lanka. De Highlights

21 daagse rondreis. Sri Lanka. De Highlights 21 daagse rondreis Sri Lanka De Highlights Sri Lanka, de parel uit de Indische oceaan, biedt de reiziger een unieke ervaring door zijn uitbundige natuur, schitterende stranden, verlaten koningssteden,

Nadere informatie

16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging

16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging 16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging We beklimmen de Kilimanjaro via de Marangu Route, dit is de oudste route en ook de enige route waar u verblijft in hutten. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Reisverslag Sri-Lanka 2 juli

Reisverslag Sri-Lanka 2 juli Reisverslag Sri-Lanka 2 juli 25 December 2011 waren wij 12,5 jaar getrouwd en als verlaat huwelijksreis zijn wij met onze drie dochters naar Sri-Lanka vertrokken. Eerst lekker 3 dagen bij het zwembad rondhangen

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Groepsreis Maleisië Twee weken paradijs Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: SMM 4-24 15 Uitgebreide routebeschrijving Welkom Wie wil er niet twee weken betaalbaar rondreizen door het ware paradijs?

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Maleisie

Werkstuk Aardrijkskunde Maleisie Werkstuk Aardrijkskunde Maleisie Werkstuk door een scholier 1468 woorden 20 maart 2005 6,6 68 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inhoud Maleisie Hfst 1: Het Land Maleisie Hfst 2: Kuala Lumpur Hfst 3: Geschiedenis

Nadere informatie

20 DGN JAVA / BALI. Vertrek 29 Januari en 26 Februari 2016. Groepsrondreis Minimaal 6 maximaal 12 deelnemers

20 DGN JAVA / BALI. Vertrek 29 Januari en 26 Februari 2016. Groepsrondreis Minimaal 6 maximaal 12 deelnemers 20 DGN JAVA / BALI Vertrek 29 Januari en 26 Februari 2016 Groepsrondreis Minimaal 6 maximaal 12 deelnemers 1 Dag 1 Amsterdam / Jakarta Vandaag vertrek richting Jakarta Dag 2 Jakarta / Bogor Bij aankomst

Nadere informatie

ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS!

ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS! ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS! REISSCHEMA 9-daagse reis DAG 1 ADDIS ABEBA-JIMMA Je wordt opgehaald bij het hotel of de luchthaven door de Engelstalige chauffeur en vertrekt richting het zuidwesten. De rit

Nadere informatie

14-daagse Avontuurlijk Suriname

14-daagse Avontuurlijk Suriname REIZEN - VOYAGES Tel.32-3-238.11.03 Fax.32-3-238.71.58 Bresstraat, 14 IATA : 08210381 2018 Antwerpen licentie : A 1275 BELGIUM www.coconuttravel.be/suriname/ info@coconuttravel.be www.coconuttravel.be

Nadere informatie

Meerdaagse Tour vanuit Chang Mai Een Actief Thais Bergdorp-Belevenis

Meerdaagse Tour vanuit Chang Mai Een Actief Thais Bergdorp-Belevenis Vertrek vanuit Chang Mai: woensdag en zondag met de dagtrein 3 dagen Vertrek vanuit Bangkok: dinsdag en zaterdag met de nachttrein Dag 1 U wordt opgehaald van Ban Bin treinstation per lokale open taxi.

Nadere informatie

CHINA, de belangrijkste hoofdsteden van het keizerrijk Beijing en Xian

CHINA, de belangrijkste hoofdsteden van het keizerrijk Beijing en Xian CHINA, de belangrijkste hoofdsteden van het keizerrijk Beijing en Xian 10 daagse groepsreis onder begeleiding van Chinakenner Ng Sauw Tjhoi 17 oktober 26 oktober 2013 China moet je niet alleen zien, maar

Nadere informatie

Informatie voor reizigers naar Nepal 2014 stichting-maya

Informatie voor reizigers naar Nepal 2014 stichting-maya Informatie voor reizigers naar Nepal 2014 stichting-maya www.mayafoundation.com Turkish Airlines en Etihad hebben op dit moment vluchten met korte overstaptijden De vlucht regelt ieder voor zich. Als

Nadere informatie

17 DAGEN JAVA EN BALI PRIVÉ

17 DAGEN JAVA EN BALI PRIVÉ 17 DAGEN JAVA EN BALI PRIVÉ Vertrek van 01 November t/m 10 December 2016 en tussen 8 Januari en 14 Juni 2017 van Maandag t/m Vrijdag in de O klasse van Cathay Pacific Privé rondreis minimaal 2 deelnemers

Nadere informatie

Jongeren reis Senegal juli 2018

Jongeren reis Senegal juli 2018 Jongeren reis Senegal juli 2018 Praktische informatie Datum: Zaterdag 14 juli zondag 29 juli (datum kan, in overleg met de deelnemers, nog een beetje verschoven worden, afhankelijk van de vluchtprijzen.)

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Familiereis MALEISIË AVONTUUR - 19 dagen Apenstreken in de jungle Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: KML 6-22 19 Uitgebreide routebeschrijving Route Welkom Dit is een familiereis voor gezinnen met

Nadere informatie

Amazing Borneo. 15 Daagse exclusieve rondreis door Sabah & Sarawak

Amazing Borneo. 15 Daagse exclusieve rondreis door Sabah & Sarawak Amazing Borneo 15 Daagse exclusieve rondreis door Sabah & Sarawak 1 1 Dag 1: Brussel- Kuala Lumpur Vertrek vanuit Brussel voor de vlucht naar Kuala Lumpur via Istambul. Overnachting aan boord Dag 2: Kuala

Nadere informatie

BALI - MENSEN MET BEPERKING - 7 DAGEN

BALI - MENSEN MET BEPERKING - 7 DAGEN BALI - MENSEN MET BEPERKING - 7 DAGEN Tourcode: PMDJ-7D-Beperking Bali In samenwerking met onze lokale medewerkers te Bali hebben we voor mensen met een beperking een speciaal programma opgesteld. Vanuit

Nadere informatie

singlereis wandelvakantie vanaf 1.054

singlereis wandelvakantie vanaf 1.054 Mallorca 8 dagen singlereis wandelvakantie vanaf 1.054 Wandelen op wandelparadijs Mallorca Mallorca is één van de populairste vakantiebestemmingen in de Middellandse Zee. Hier vindt u werkelijk alles voor

Nadere informatie

Amazing Malacca, Borneo & KhaoLak 15 Daagse exclusieve rondreis door Sabah, Sarawak en de droomstranden van KhaoLak

Amazing Malacca, Borneo & KhaoLak 15 Daagse exclusieve rondreis door Sabah, Sarawak en de droomstranden van KhaoLak 1 Amazing Malacca, Borneo & KhaoLak 15 Daagse exclusieve rondreis door Sabah, Sarawak en de droomstranden van KhaoLak 1 2 Dag1: Brussel-Kuala Lumpur Vertrek met Qatar Airlines naar Kuala Lumpur en overnachting

Nadere informatie

INSPIRATIEREIS 2017/ DAGEN TANZANIA

INSPIRATIEREIS 2017/ DAGEN TANZANIA INSPIRATIEREIS 2017/2018 12 DAGEN TANZANIA 1 Dag 1 Aankomst op Kilimanjaro International Airport. Wij halen jullie op van het vliegveld, en brengen jullie naar Arusha Villa. Hier ontvangen we jullie ontvangen

Nadere informatie

Inleiding. Programma. Dag 1: Vlucht naar Jakarta met de maatschappij van uw keuze: KLM; Garuda, Qatar Airways,.

Inleiding. Programma. Dag 1: Vlucht naar Jakarta met de maatschappij van uw keuze: KLM; Garuda, Qatar Airways,. Inleiding Java en Bali zijn twee Indonesische eilanden, naast elkaar gelegen maar toch zo verscheiden. Waar Java ons in vervoering brengt met zijn authenticiteit, uitbundige natuur en mystieke tempels,

Nadere informatie

Junior: Maleisie. Maleisie, 20 dagen

Junior: Maleisie. Maleisie, 20 dagen Junior: Maleisie Maleisie, 20 dagen Reisschema Dag 1 Amsterdam - Kuala Lumpur Dag 2 aankomst Kuala Lumpur Dag 3 Kuala Lumpur, Bukit Melawati, excursie vuurvliegjes Kuala Selangor Dag 4 Kuala Lumpur - Malakka

Nadere informatie

Amazing Malacca, Borneo & Phuket 15 Daagse exclusieve rondreis door Sabah, Sarawak en de droomstranden van Phuket

Amazing Malacca, Borneo & Phuket 15 Daagse exclusieve rondreis door Sabah, Sarawak en de droomstranden van Phuket 1 Amazing Malacca, Borneo & Phuket 15 Daagse exclusieve rondreis door Sabah, Sarawak en de droomstranden van Phuket 1 1 Dag1: Brussel-Kuala Lumpur Vertrek met Qatar Airlines naar Kuala Lumpur en overnachting

Nadere informatie

TEXTIELREIS MAROKKO, 8 DAGEN

TEXTIELREIS MAROKKO, 8 DAGEN TEXTIELREIS MAROKKO, 8 DAGEN 22 29 September 2019 899 EUR (exclusief vluchten) Highlights: Cultuur, natuur, Marrakesh, winkelen, vrouwenorganisaties, weef- en borduurworkshops met lokale vrouwen, kookworkshop,

Nadere informatie

GRAND ZIMBABWE. Een 13 daagse internationale groepssafari min 4, max 12 mensen Tourcode: LA-JenGZ

GRAND ZIMBABWE. Een 13 daagse internationale groepssafari min 4, max 12 mensen Tourcode: LA-JenGZ GRAND ZIMBABWE Een 13 daagse internationale groepssafari min 4, max 12 mensen Tourcode: LA-JenGZ Ontdek de magie van Zimbabwe tijdens een safari door dit adembenemend mooie land. Trek naar de beroemdste

Nadere informatie

Dag 1 Amsterdam/Düsseldorf - Colombo. Dag 2 Aankomst en transfer naar Indische Oceaan. Dag 3 Indische Oceaan - Wilpattu - Anuradhapura.

Dag 1 Amsterdam/Düsseldorf - Colombo. Dag 2 Aankomst en transfer naar Indische Oceaan. Dag 3 Indische Oceaan - Wilpattu - Anuradhapura. Dagprogramma Dag 1 Amsterdam/Düsseldorf - Colombo Vlucht van Amsterdam of Düsseldorf naar Colombo, waar je de volgende dag aankomt. Dag 2 Aankomst en transfer naar Indische Oceaan Aankomst in Colombo,

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Familiereis MALEISIË EN SINGAPORE AVONTUUR - 22 dagen Droomstrand, jungle en wolkenkrabbers Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: KML 6-22 22 Uitgebreide routebeschrijving Route Welkom Dit is een familiereis

Nadere informatie

ZUID SUMATRA; KERINCI SEBLAT & KUBU STAM 14 DAGEN

ZUID SUMATRA; KERINCI SEBLAT & KUBU STAM 14 DAGEN ZUID SUMATRA; KERINCI SEBLAT & KUBU STAM 14 DAGEN Tourcode: DJ-14D-SUM-15 Dag 1 Padang 2 Padang Kersik Tuo 3 Kersik Tuo - Kerinci Seblat trekkingtocht 4 Kerinci Seblat Trekking 5 Kerinci Seblat National

Nadere informatie

Thailand. Kookreis in Thailand, 15 dagen

Thailand. Kookreis in Thailand, 15 dagen Thailand Kookreis in Thailand, 15 dagen Reisschema Dag 1 Amsterdam - Bangkok Dag 2 aankomst Bangkok Dag 3 Bangkok, kookcursus Dag 4 Bangkok, kookcursus Dag 5 Bangkok - Ampawa Dag 6 Ampawa - Khao Yai NP

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Antigua, Guatemala

Vrijwilligerswerk in Antigua, Guatemala EASY LANGUAGES Vrijwilligerswerk in Antigua, Guatemala Programma overzicht: Vanaf 18 jaar Vrijwilligerswerk in diverse sectoren Verblijf vanaf 4 weken Met of zonder Spaanse cursus Accommodatie in gastgezin

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Familiereis MALEISIË EN SINGAPORE AVONTUUR - 22 dagen Droomstrand, jungle en wolkenkrabbers Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: FML 6-22 22 Uitgebreide routebeschrijving Route Welkom Dit is een familiereis

Nadere informatie

Reisprogramma: Hemel op aarde extensie (Amritsar - Kashmir - Srinagar) 2014

Reisprogramma: Hemel op aarde extensie (Amritsar - Kashmir - Srinagar) 2014 Reisprogramma: Hemel op aarde extensie (Amritsar - Kashmir - Srinagar) 2014 Excursie vanuit Delhi. Vanuit Srinagar kunt u terugvliegen naar Delhi of uw reis per auto voortzetten naar Leh waar u aan kunt

Nadere informatie

onze gids en tolk kunnen we met ze praten. We overnachten weer in yurts.

onze gids en tolk kunnen we met ze praten. We overnachten weer in yurts. Dag 1: Bishkek De vlucht uit Amsterdam landt om 15:10 in Bishkek, waar jullie gids staat te wachten. We rijden naar Bishkek en checken in in een prettig 3* hotel, waar je je op kunt frissen. Daarna gaan

Nadere informatie

Dag tot dag beschrijving

Dag tot dag beschrijving Maleisie, 21 dagen Reisschema Dag 1 Amsterdam - Kuala Lumpur Dag 2 aankomst Kuala Lumpur Dag 3 Kuala Lumpur Dag 4 Kuala Lumpur, Bukit Melawati, excursie vuurvliegjes Kuala Selangor Dag 5 Kuala Lumpur -

Nadere informatie

Hoogtepunten van Indonesië.

Hoogtepunten van Indonesië. Hoogtepunten van Indonesië. Jippie wij gaan een rondreis maken door Java en Bali. Om iedereen te laten zien wat wij mee gaan maken hebben we alles uitgewerkt zodat iedereen een beetje kan meegenieten in

Nadere informatie

Avontuurlijk Borneo: Sarawak & Sabah 21 dagen / 18 overnachtingen

Avontuurlijk Borneo: Sarawak & Sabah 21 dagen / 18 overnachtingen Avontuurlijk Borneo: Sarawak & Sabah 21 dagen / 18 overnachtingen Sarawak is één natuurreservaat waar mens en dier nog in harmonie samenleven. Sarawak is het land van de Dayaks (ex-koppensnellers), de

Nadere informatie

Kruger National Park Safari

Kruger National Park Safari Kruger National Park Safari 4 dagen, accommodatiereis Deze reis is ook beschikbaar als kleine groepsreis (max 12 reizigers), zie voor de actuele prijzen de website. Maaltijden: Startpunt rondreis: Eindpunt

Nadere informatie

Werkstuk over Sri lanka

Werkstuk over Sri lanka Werkstuk over Sri lanka Inhoud - Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen? blz.3 - Geloof. blz.4 - Landschap blz.5 - Eten en drinken in Sri lanka blz.6 - Wat eten Sri lankanen? blz.7 - Bronnen blz.8 -

Nadere informatie

Fietsen rondom Chiang Mai Zaterdagmiddag 16 november 13:00 uur - 17:30 uur

Fietsen rondom Chiang Mai Zaterdagmiddag 16 november 13:00 uur - 17:30 uur Fietsen rondom Chiang Mai Zaterdagmiddag 16 november 13:00 uur - 17:30 uur Tijdens deze tour maakt u kennis met de facetten van het rijke culturele en culinaire leven in Chiang Mai. U fietst door nostalgische

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Groepsreis Maleisië & Singapore Reis vol contrasten Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: SMA 4-24 22 Uitgebreide routebeschrijving Welkom Als geen ander land laat Maleisië de tegenstelling tussen hypermodern

Nadere informatie

Junior: Maleisie. Maleisie, 15 dagen

Junior: Maleisie. Maleisie, 15 dagen Junior: Maleisie Maleisie, 15 dagen Reisschema Dag 1 Amsterdam Kuala Lumpur Dag 2 aankomst Kuala Lumpur Dag 3 Kuala Lumpur Dag 4 Kuala Lumpur, Bukit Melawati, excursie vuurvliegjes Kuala Selangor Dag 5

Nadere informatie

Het keizerlijke China

Het keizerlijke China CHINA Het keizerlijke China Kant-en-Klaar - 12 dagen / 10 nachten REF: 373 REISBESCHRIJVING - - - - Tunxi - - - Tongli - INTRODUCTIE consumptiemaatschappijen met bloeiende economieën. Gedurende eeuwen

Nadere informatie

Package 1. MamboViewPoint Basic 4 dagen - 3 nachten

Package 1. MamboViewPoint Basic 4 dagen - 3 nachten Package 1. MamboViewPoint Basic 4 dagen - 3 nachten Je wordt opgehaald met de taxi in Mombo of Lushoto. Kijk je ogen uit tijdens deze prachtige en af en toe hobbelige rit. Eenmaal aangekomen bij MamboViewPoint

Nadere informatie

PRAKTISCHE INFORMATIE

PRAKTISCHE INFORMATIE PROGRAMMA VIP PRAKTISCHE INFORMATIE REISDOCUMENTEN: Internationaal paspoort geldig tem eind augustus 2014. Visum (verzorgd door ASL travel, info volgt). TIJDZONE: In Moskou is het drie uur later dan in

Nadere informatie

Rondreis MALEISIË BORNEO 16 dagen AMN

Rondreis MALEISIË BORNEO 16 dagen AMN Rondreis MALEISIË BORNEO 16 dagen AMN 6-18 16 Rondreis MALEISIË BORNEO 16 dagen Naar het hart van Borneo AMN 6-18 16 Uitgebreide routebeschrijving Route 1 Dag tot dag schema Vervoer Route Overnachting

Nadere informatie

14-daagse combinatiereis de Parelwitte stranden van Zuid-Thailand

14-daagse combinatiereis de Parelwitte stranden van Zuid-Thailand Logo 14-daagse combinatiereis de Parelwitte stranden van Zuid-Thailand Zonvaart Destinations neemt u mee naar twee van de mooiste strandbestemmingen in Zuid- Thailand, Phuket en Krabi. shadow.png Phuket

Nadere informatie

INSPIREREND ST. PETERSBURG (MET BEZOEK

INSPIREREND ST. PETERSBURG (MET BEZOEK INSPIREREND ST. PETERSBURG (MET BEZOEK AAN QUILTFESTIVAL) 8 DAGEN N.t.b. oktober 2019 (derde of vierde week van oktober. Bekend uiterlijk in mei.) 799 EUR (exclusief vluchten) Highlights: Quiltfestival

Nadere informatie

SINGAPORE. De Clubdorpen. Bintan Island 4 Indonesië. Bali 4 Indonesië. City Stop. Cochin

SINGAPORE. De Clubdorpen. Bintan Island 4 Indonesië. Bali 4 Indonesië. City Stop. Cochin De Clubdorpen Bintan Island 4 Indonesië Bali 4 Indonesië 1 letkat - Fotolia.com City Stop Singapore vanuit de lucht Tijdverschil: + 7 uur in de winter en +6 uur in de zomer ten opzichte van Brussel. Openbaar

Nadere informatie

EEN ONVERGETELIJKE RONDREIS DOOR DE ISAAN REISPROGRAMMA

EEN ONVERGETELIJKE RONDREIS DOOR DE ISAAN REISPROGRAMMA ontdek het echte thailand! EEN ONVERGETELIJKE RONDREIS DOOR DE ISAAN REISPROGRAMMA LAOS 5 CHIANG KHAN 6 NONG KHAI BUNG KAN 7 NAKHON PHANOM PHETCHABUN 4 2 1 KHON KAEN 14 9 THAILAND CHAIYAPHUM ROI ET SURIN

Nadere informatie

Thema Sportief. Paardrijden in Hongarije, 8 dagen

Thema Sportief. Paardrijden in Hongarije, 8 dagen Thema Sportief Paardrijden in Hongarije, 8 dagen Reisschema Dag 1 Amsterdam - Boedapest - Kiskunsag Dag 2 Kiskunsag nationaal park Dag 3 Kiskunsag nationaal park Dag 4 Kiskunsag nationaal park Dag 5 Kiskunsag

Nadere informatie

De Grote Trans-Afrikaanse Safari

De Grote Trans-Afrikaanse Safari De Grote Trans-Afrikaanse Safari Een 21 daagse groep safari In internationaal gezelschap Inbegrepen: - Accommodaties en maaltijden zoals beschreven - Activiteiten vermeld in het programma - Professionele

Nadere informatie

Sri Lanka : 14 Daagse Familie reis. Vertrek zondag 06/08/2017 Retour zaterdag 19/08/2017

Sri Lanka : 14 Daagse Familie reis. Vertrek zondag 06/08/2017 Retour zaterdag 19/08/2017 Sri Lanka : 14 Daagse Familie reis Vertrek zondag 06/08/2017 Retour zaterdag 19/08/2017 Programma : Dag 1: zondag 06 augustus 2017 Vertrek rond 18u10 vanuit Brussel via Doha naar Colombo Sri Lanka. Dag

Nadere informatie

Groepsafaris in Afrika. 4 landen beleving. Een 24 daagse groep safari (min. 4, max. 12 personen) (in internationaal gezelschap)

Groepsafaris in Afrika. 4 landen beleving. Een 24 daagse groep safari (min. 4, max. 12 personen) (in internationaal gezelschap) 4 landen beleving Een 24 daagse groep safari (min. 4, max. 12 personen) (in internationaal gezelschap) Inbegrepen: - Accommodaties en maaltijden zoals beschreven - Activiteiten vermeld in het programma

Nadere informatie

Natuur en Cultuur. Dag 1 Maun

Natuur en Cultuur. Dag 1 Maun BOTSWANA SELF DRIVES Natuur en Cultuur Dag 1 Maun U haalt de 4x4 op bij het vliegveld en krijgt een uitgebreide 1-2 uur durende overdracht van de auto, de uitrusting en de route. Er is volop gelegenheid

Nadere informatie

Amazing Borneo & Penang. 15 Daagse exclusieve rondreis door Sabah, Sarawak en Penang

Amazing Borneo & Penang. 15 Daagse exclusieve rondreis door Sabah, Sarawak en Penang Amazing Borneo & Penang 15 Daagse exclusieve rondreis door Sabah, Sarawak en Penang 1 1 Dag 1: Brussel- Kuala Lumpur Vertrek vanuit Brussel voor de vlucht naar Kuala Lumpur via Doha. Overnachting aan boord

Nadere informatie

Openluchtmuseum in de Middellandse zee

Openluchtmuseum in de Middellandse zee CITY TRIP DELUXE 4 EN 3 NACHTEN Openluchtmuseum in de Middellandse zee PROGRAMMA Dag 1 : België - Malta Vertrek vanuit Zaventem met de rechtstreekse vlucht van Air Malta. Aankomst in Malta en start van

Nadere informatie

ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS!

ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS! DAG 1 AMSTERDAM of BRUSSEL-ADDIS ABEBA ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS! 14-daagse rondreis Noord Historische route + Simien Mountains En route Vlucht naar Addis Abeba vanuit Amsterdam (met overstap) of Brussel

Nadere informatie