EXTRA EDITIE: PROJECTS 4 LEARNING (P4L) 5 JULI 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EXTRA EDITIE: PROJECTS 4 LEARNING (P4L) 5 JULI 2018"

Transcriptie

1 Dit is een extra editie van het VMN-tje over het laatste thema: Wat is leven. In deze editie leest u alles over wat de verschillende groepen over dit onderwerp hebben geleerd in de afgelopen tijd. Veel leesplezier gewenst. P4L in de kleutergroepen Wij zijn het project gestart met een powerpoint over leven. Daarbij kwam het verschil naar voren tussen dieren die uit een ei geboren zijn en dieren die niet uit een ei geboren zijn (zoogdieren). We hebben een echte broedkast op school gehad en konden daarmee volgen of en hoe de eieren van de kippen van juf Brendy uit zouden komen. Dat was best spannend en het wachten tot er iets gebeurde duurde ook best lang Maar er gebeurde toch iets Er kwam een barst in 1 van de eieren en het ei begon te piepen, spannend hoor! En ja hoor, het eerst kuikentje werd geboren. Deze hebben we in een bak gedaan met een rode warmtelamp erboven. Er zijn 6 kuikentjes geboren uit de broedmachine. 1 kuikentje is helaas dood gegaan. De kuikentjes groeien nu verder bij juf Brendy thuis en zoals jullie op de foto kunnen zien groeien ze erg hard! We zijn op bezoek geweest bij de boerderij van de Fam. Hutten. Wat hebben we daar veel gezien! We mochten een kalfje aaien en hebben ook eendenkuikentjes gezien, die erg schattig waren! In de klas hebben we veel gepraat over de dieren die op een boerderij thuishoren en welke mamadieren en baby s bij elkaar horen. Ook hebben we (jonge) dieren bekeken bij de Zwiese(borg). Dat was erg leuk! Ook waren daar broedende vogels en we konden er ook heerlijk spelen in de speeltuin, op het springkussen en op de skelters. Wat een feest! We hebben genoten van het project en weten nu veel over dieren op de boerderij!

2

3 P4L in groep 2/3 De Hardenbergse Koe. De afgelopen weken heeft groep 2/3 met P4L toegewerkt naar een eigen kinderboerderij. Hiervoor was het natuurlijk nodig om kennis te hebben over dieren. We leerden over de dieren die uit een ei komen en zoogdieren. Wist u bijvoorbeeld dat er 2 zoogdieren zijn die ook uit een ei komen? En dat het mannetje van de vroedmeesterpad de eitjes op zijn rug meeneemt en pas naar het water brengt als de eitjes bijna uitkomen? En dat alle zoogdieren 7 nekwervels hebben? Door het doen van proefjes ontdekten we veel over eieren. Ook dachten we na over welke dieren er op onze kinderboerderij moesten komen en wat een goed verblijf is voor de dieren. Om hier meer over te weten te komen gingen we op bezoek bij de kinderboerderij in Baalder. We bedachten verschillende namen en d.m.v. stemmen kreeg onze kinderboerderij de naam: De Hardenbergse Koe. De Hardenbergse Koe is nu gevestigd in ons hoekenlokaal en bestaat uit zelf geknutselde dieren en meegebrachte knuffels. Het is een fijn plekje om te spelen geworden! P4L in groep 3 Ook in groep 3 hebben we de afgelopen tijd aan het thema Wat is leven? gewerkt. Zo hebben we kikkervisjes in de klas gehad en gezien hoe ze groeien en wat ze nodig hebben om te blijven leven en groeien. Daarnaast hebben we geleerd welke dieren er uit een ei komen en welke dieren zoogdieren zijn. Ook hebben we lange tijd de havik gevolgd via beleef de lente. Wat was dat mooi om te zien! Van ei, tot opeens een aantal kuikens in het nest die vervolgens na een tijdje uitvliegen. Al voor de kerstvakantie was de belofte gemaakt dat juf Melissa zou regelen dat de paarden op school zouden komen. Ook dat is gebeurd en we hebben allemaal vragen mogen stellen, de paarden geborsteld, en een stukje wortel gegeven!

4 P4L in groep 4 Eerst zijn we begonnen met het verkennen van het thema Wat is leven. Wat hoort daar allemaal bij en waar gaat het nou eigenlijk over. Dat hebben we allemaal opgeschreven in een woordveld. En daarna kwam de vraag: als je nou kijkt naar alles wat we hebben opgeschreven, waar zou je dan nog graag iets meer over willen weten en leren? En toen bleek dat de kinderen heel graag meer wilden weten over het menselijk lichaam: hoe ziet het er allemaal uit bij ons van binnen en hoe werkt het. En dat zijn we toen gaan onderzoeken. Eerst hebben we gekeken naar bewegen. Vanuit het bewegen van dieren en vissen (waar we een stop motion filmpje over gemaakt hebben) kwamen we bij de spieren en de botten van de mens en hebben we geraamtes geplakt. Daarna hebben we gekeken naar groeien. Eerst bij de planten (helaas komen veel van onze zaadjes niet boven de grond uit, dus dat is een beetje mislukt) en daarna ook weer naar hoe het dan gaat bij mensen. Tot slot hebben we gekeken naar onze organen. Hiervoor hebben we een lapbook van onszelf gemaakt. Van buiten zie je onze buitenkant en als je hem dan openklapt zie je ons van binnen met onze organen. Op de computer hebben we informatie gezocht en die erbij geplakt. Het was hard werken, maar we hebben wel veel geleerd. P4L in groep 4/5 Dit project gaat over leven. Verschillende dingen leven zoals: dieren, planten, mensen en de natuur. We begonnen met plantjes zaaien. We keken elke dag of ze ook groeiden. Ook bedachten we hoe we eruit zouden zien in de toekomst en tekenden we ons toen we baby waren. Voor dit project ging groep 5 een lapbook maken. Ze mochten zelf kiezen waarover. Groep 4 ging een doolhof maken van een kartonnen doos, rietjes en verf. Toen het droog was gingen ze plaatjes plakken van rups tot vlinders een daar moest de knikker langs gaan. Sommige kinderen kozen hoe de vlieg of de mug groeit of de paardenbloem. Groep 5 ging ook nog een webquest maken over bijen en vlinders. Er kwam ook een imker bij ons in de klas die vertelde over bijen. We mochten ook honing proeven! Vorige week hebben we ook nog zaadbommen gemaakt die je kapot kan gooien en daar komen dan bloemen uit. Vlinders kunnen daar weer opzitten en bijen halen daar de nectar en stuifmeel eruit. We hebben ook heel veel filmpjes over bijen gezien. Het was een leerzaam project! Groetjes van groep 4/5, geschreven door Merel, Ilse, Naomi en Emma.

5 P4L in groep 5

6 P4L in groep 6 Na de mei vakantie zijn we begonnen met P4L. Het ging over het leven van dingen. We hadden het vooral over de bij. En de andere kleine beestjes. We moesten informatie zoeken over de bij. Daarna moest je een mindmap maken. We hadden ook een imker in de klas. Die heet meneer Meilink. Daarna hadden we het over de voedselketen. Dat is dat iets bijvoorbeeld dat de Plankton plant eet. Dat iets anders de Plankton weer op eet dan gaat het de hele tijd door. En toen over de voedselpiramide. Dat is bijna het zelfde. We gingen ook heel veel filmpjes kijken over het project. We hadden het heel veel over de over wie wat eet. Daarna hadden we het over de geschiedenis. Je moest vragen beantwoorden. Over bijvoorbeeld wat aten ze en wat dronken ze. Als je dat allemaal had gedaan. Moest je een poster of een folder maken. Daar moest je een presentatie van maken. Dan was je klaar. We gingen ook kriebelbeestjes zoeken bij de Koppel. P4L IS SUPER LEUK! Ruben Sikkenga groep 6. P4L in groep groep 6/7 Wij hebben heel veel geleerd en maakten ook veel uitjes. We leerden hoe snel het klimaat verandert, hoe het komt dat je op je ouders lijkt. We zochten DNA uit een kiwi. We kregen ook bezoek. Fleur Hoogenweg van de Groene Welle vertelde over het fokken van koeien. Sommige vleeskoeien worden heel dik! We hebben vis les gehad en als laatste gingen we kijken naar het leven op 3 verschillende boerderijen! Het allermooiste was dat we kuikentjes in de klas hadden. Ze waren heel lief! En we zagen hoe een vlinder uit een pop komt. P4L was heel leuk!

7 P4L in groep 7 (van groep 7/8) In de klas : Ik ga wat vertellen over het thema: wat is leven. We hebben in de klas drie verschillende kuikens gehad: een kalkoen, parelhoender en een kip. Veder hebben we kikkervisjes gehad. We hebben zelfs vlinders gehad toen de vlinders uit kwamen waren ze allemaal mooi oranje. Op de boerderij : We gingen met meester Bart naar verschillende boerderijen: één met koeien, één met kippen, lelies en nog één met aardappels, suikerbieten en mais we hebben door een doolhof van mais gelopen en lekker gegeten bij meester Bart. We hebben ook nog gezien hoe een koe wordt gemolken met één robot. Ook hebben we uitleg gekregen over lelies en kippen. Ik vond het een leuke en gezellige dag. Lisa Toisuta uit groep 7/8.

Het Bazzeroet journaal

Het Bazzeroet journaal Het Bazzeroet journaal juli 2015 Het is alweer zomervakantie en dus is het tijd om ons huidige thema af te gaan sluiten. Wij werken op de boerderij was voor de kinderen weer een leuke manier om de wereld

Nadere informatie

inhoud 1. Kom jij uit een ei? 2. Dieren uit een ei. 3. Vogels 4. Vissen 5. Insecten 6. Spinnen 7. Reptielen 8. Kikkers en padden 9.

inhoud 1. Kom jij uit een ei? 2. Dieren uit een ei. 3. Vogels 4. Vissen 5. Insecten 6. Spinnen 7. Reptielen 8. Kikkers en padden 9. Het ei inhoud. Kom jij uit een ei? 3. Dieren uit een ei. 5 3. Vogels 7 4. Vissen 8 5. Insecten 0 6. Spinnen 3 7. Reptielen 4 8. Kikkers en padden 5 9. Filmpje 6 Pluskaarten 7 Bronnen en foto s 9 Colofon

Nadere informatie

Nieuwskraker nr. 19, 4 juli 2013

Nieuwskraker nr. 19, 4 juli 2013 Nieuwskraker nr. 19, 4 juli 2013 Wat gebeurd is Zomerfeest Afgelopen vrijdag hebben we ons traditionele zomerfeest gehad. Gelukkig waren de weergoden ons gunstig gezind en bleef het de hele middag droog.

Nadere informatie

KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN

KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN Vul de benamingen van onderstaande dieren in rooster 1 in. 10 3 6 18 16 12 8 23 21 22 19 5 9 17 4 15 14 20 27 1 7 2 13 26 24 25 11 KRUISWOORDRAADSEL

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Keerkring afdeling SO - April 2017

Nieuwsbrief De Keerkring afdeling SO - April 2017 Nieuwsbrief De Keerkring afdeling SO - April 2017 Aan de ouders en verzorgers, Nieuwsbrief U ontvangt vóór de voorjaars -, mei -, zomer -, herfst- en kerstvakantie een nieuwsbrief met informatie over de

Nadere informatie

Raar, maar waar! deel 1. groep 3 en 4

Raar, maar waar! deel 1. groep 3 en 4 Raar, maar waar! deel 1 Natuur groep 3 en 4 Inhoud 1 Raar, maar waar! 3 2 Een vreemd ei 4 3 Spring er maar uit 5 4 Verstopt 6 5 Slim 7 6 Vlieg er niet in 8 7 Een kever met een luchtje 9 8 Een zware hap

Nadere informatie

Raar, maar waar! Natuur Na

Raar, maar waar! Natuur Na Raar, maar waar! Natuur Inhoud 1. Raar, maar waar! 3 2. Een vreemd ei. 4 3. Spring er maar uit. 5 4. Verstopt. 6 5. Slim. 7 6. Vlieg er niet in. 8 7. Een kever met een luchtje. 9 8. Een zware hap. 10 9.

Nadere informatie

THEMA LENTE Auditieve oefeningen

THEMA LENTE Auditieve oefeningen THEMA LENTE Auditieve oefeningen Auditieve synthese Lettergrepen samenvoegen tot een woord Tulp Gras Wei Letters samenvoegen tot een woord Kalfje Krokus Lente Narcis Zaaien Veulen Groeien Paashaas je Poesje

Nadere informatie

Lente. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Lente. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur DigilessenPO Laatst gewijzigd 05 November 2015 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/50334 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen.

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen. Lente groep 3/4 inhoud blz Lente 3 1 Langer licht 4 2 Bollen 5 3 Wakker worden 6 4 Frisse blaadjes 7 5 Kikkerdril 8 6 Op reis 9 7 In de wei 10 8 Er op uit! 11 9 Filmpjes 12 Werkblad winter 13 Schrijf je

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de zesde uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de zesde uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de zesde uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Vlinders in de tuin Vooral op warme dagen kun je veel vlinders zien in allerlei

Nadere informatie

Klassennieuws. Beste ouders/ verzorgers, Hierbij het klassennieuws van de afgelopen weken.

Klassennieuws. Beste ouders/ verzorgers, Hierbij het klassennieuws van de afgelopen weken. Klassennieuws Beste ouders/ verzorgers, Hierbij het klassennieuws van de afgelopen weken. Thema post Na de voorjaarsvakantie zijn we bezig geweest met het thema post. Regelmatig komt de postbode langs

Nadere informatie

Van eitje tot vlinder

Van eitje tot vlinder Werkblad Van eitje tot vlinder Wat is de goede volgorde van de plaatjes? Begin bij plaatje : de vlinder legt eieren. Schrijf de letter a in hokje. Welk plaatje is de volgende? Zet de letter ervan in hokje

Nadere informatie

8 5 Aarde en heelal. Lees de vragen over de planeten in de tabel hieronder. Vragen over de planeten. Aarde Maan Mars

8 5 Aarde en heelal. Lees de vragen over de planeten in de tabel hieronder. Vragen over de planeten. Aarde Maan Mars Lees de vragen over de planeten in de tabel hieronder. Vragen over de planeten. Aarde Maan Mars Is er water? ja beetje ja (vooral ijs!) Kunnen er planten groeien? ja nee nee Kunnen er dieren leven? ja

Nadere informatie

echte moppentappers hebben we er een mooie show van gemaakt.

echte moppentappers hebben we er een mooie show van gemaakt. April 2011 1 Nieuws van groep 1/2 A Het wordt al weer gezellig druk in de klas. Brian die is pas vier geworden en komt nu elke dag bij ons in de klas. Evie en Quinten zijn al vaak komen kijken en zijn

Nadere informatie

Lessuggesties voor groep 3 & 4

Lessuggesties voor groep 3 & 4 Lessuggesties voor groep 3 & 4 1 Inhoud pakket - Achtergrondinformatie vindt u op: www.rotterdam.nl/downloadslesmateriaal - Leskaarten met lessuggesties groep 3 & 4 - Materialen van het pakket: Leskaart

Nadere informatie

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 3-5

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 3-5 Een hoort erbij! Over dieren uit een ei groepen 3-5 1. Een ei hoort erbij Veel dieren leggen eieren: vogels en vissen. Maar ook insecten leggen kleine eitjes. Uit dat eitje komt een klein diertje. Dat

Nadere informatie

Zorgboerderij Boer Hans Werkstuk van Sam Driessen groep 6 21 Juni 2010

Zorgboerderij Boer Hans Werkstuk van Sam Driessen groep 6 21 Juni 2010 Zorgboerderij Boer Hans Werkstuk van Sam Driessen groep 6 21 Juni 2010 Blz. 1 Voorwoord: Ik heb gekozen voor het onderwerp, zorgboerderij boer hans. Omdat ik het zelf heel leuk vind om daar naar toe te

Nadere informatie

Meivakantie 2014: Lente kriebels

Meivakantie 2014: Lente kriebels Maandag 28 april 2014 Plantjes poten Natuur/crea 1 / 2 Hooiberg Spelletjes in de zaal Sport 1 t/m 4 HB/KH Gymspullen mee! Vrolijke kleuren sleutelhanger Crea 3 t/m 8 KH/ST Vrij zwemmen Sport 5 t/m 8 Stal

Nadere informatie

Dit is het lenteboekje van:

Dit is het lenteboekje van: Dit is het lenteboekje van: Goed en snel! 15 + 9 =... 12 + 21 =... 18 + 20 =... 10 + 14 =... 15 + 30 =... 14 + 5 =... 18 + 29 =... 13 + 5 =... 10 + 28 =... 12 + 15 =... 15 + 30 =... 17 + 14 =... 10 +

Nadere informatie

Opdrachten thema. Veluwe

Opdrachten thema. Veluwe en thema Totaal materialen heide Materialen per groepje 1A Sporen van grazers 3 Witte bakken 3 Pincetten Zoekkaart bos- en heideplanten 1B Dennen trekken Handschoenen voor elk kind Zoekkaart bos- en heideplanten

Nadere informatie

Een uitgave vol Regenboog nieuwtjes Vrijdaginfo 13!

Een uitgave vol Regenboog nieuwtjes Vrijdaginfo 13! Wij feliciteren. Voor de komende weken feliciteren we Stef, Bella, Roos en Nicky met hun verjaardagen. Wij wensen jullie een fijne dag! Welkom Komende maandag komt Luisa voor het eerst bij ons op school

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 1/2C

Nieuwsbrief groep 1/2C Nieuwsbrief groep 1/2C Beste ouders, Voor u ligt de nieuwsbrief van groep 1/2C voor de komende periode. Wij wensen u veel plezier met lezen. Met vriendelijke groet, Eline van Ee Simone Dreierink Wat gaan

Nadere informatie

Lessuggesties voor groep 1 & 2

Lessuggesties voor groep 1 & 2 Lessuggesties voor groep 1 & 2 1 Inhoud pakket - Achtergrondinformatie vindt u op: www.rotterdam.nl/downloadslesmateriaal - Leskaarten met lessuggesties groep 1 & 2 - Materialen van het pakket: Leskaart

Nadere informatie

Thema: Anna en de lente en Anna en de paashaas

Thema: Anna en de lente en Anna en de paashaas Thema: Anna en de lente en Anna en de paashaas De laatste week vóór de paasvakantie leerden we over Anna en de lente en als afsluiter lazen we het boek Anna en de paashaas. De week was vlug om, maar we

Nadere informatie

Natuur dagboek. Op ontdekking in je achtertuin

Natuur dagboek. Op ontdekking in je achtertuin Natuur dagboek Op ontdekking in je achtertuin Hey daar! Dit is jouw eigenste, hoogst persoonlijkste Dit natuurdagboek is van natuurdagboek. Trek de tuin, het park of het bos in. Gebruik je ogen, oren en

Nadere informatie

Groepennieuws groep 2b/3 juni 2014

Groepennieuws groep 2b/3 juni 2014 Groepennieuws groep 2b/3 juni 2014 De kinderen van groep 2 hebben gewerkt over het thema op de boerderij. Ze hebben van alles geleerd over de boerderij. Ze hebben zelfs een bezoek gebracht aan de kinderboerderij.

Nadere informatie

Thema nieuwsbrief Karel in de lente April 2015

Thema nieuwsbrief Karel in de lente April 2015 Thema nieuwsbrief Karel in de lente April 2015 Beste ouders en/of verzorgers Tijdens de vorige thema s hebben de kinderen veel gedaan. Zo hebben ze uitstapjes gedaan, geknutseld, gezongen en de boekjes

Nadere informatie

Openingstijden Het Madeliefje. Openingstijden het Krummelhûs. Openingstijden Het Zonneroosje. Openingstijden De Wegwijzer. Openingstijden De Stroekeld

Openingstijden Het Madeliefje. Openingstijden het Krummelhûs. Openingstijden Het Zonneroosje. Openingstijden De Wegwijzer. Openingstijden De Stroekeld Openingstijden Het Madeliefje Maandag t/m vrijdag 7.30-18.00 uur Openingstijden het Krummelhûs Di, Do, en vrijdag 7.30-18.00 uur Openingstijden Het Zonneroosje Maandag t/m Vrijdag 7.30-18.00 uur Openingstijden

Nadere informatie

25 FEBRUARI T/M 19 APRIL

25 FEBRUARI T/M 19 APRIL De Woelmuis Thema informatie ELMO-Kinderopvang 25 FEBRUARI T/M 19 APRIL `19 T H E M A D E T A N D A R T S DEZE WEEK SLUITEN WE SAMEN MET DE KINDEREN HET THEMA DE TANDARTS AF. WE HEBBEN 6 WEKEN HARD AAN

Nadere informatie

Het boek van VISJE BLUB. Gemaakt door iedereen die op de foto staat

Het boek van VISJE BLUB. Gemaakt door iedereen die op de foto staat Het boek van VISJE BLUB Gemaakt door iedereen die op de foto staat Het is 8 juni, een paar dagen voor de Slootjesdag in Diessen. Een vrijwilligster van de groep zit rustig wat te lezen bij t Turkaa tot

Nadere informatie

Van de directeur Vorige week hebben wij een inspirerende 2 daagse gehad in het winterse landschap van Echten.

Van de directeur Vorige week hebben wij een inspirerende 2 daagse gehad in het winterse landschap van Echten. OJS de Zevensprong*Ellertsveld 15*8302 JD*Emmeloord*0527-788688*ojsdezevensprong@aves.nl Jaargang 3, nummer 10 17 februari 2017 Van de directeur Vorige week hebben wij een inspirerende 2 daagse gehad in

Nadere informatie

kal koen kalkoen kalkoenen He ken dorp Hekendorp boer de rij boerderij kinderboerderij be dacht bedacht

kal koen kalkoen kalkoenen He ken dorp Hekendorp boer de rij boerderij kinderboerderij be dacht bedacht Vooraf Luister en lees mee. vo gel griep vogel griep vogelgriep kal koen kalkoen kalkoenen za ter dag zater dag zaterdag no vem ber november He ken dorp Hekendorp be smette lijk besmettelijk besmettelijke

Nadere informatie

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is.

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is. BIOBOER 1 Hoe het elk jaar gaat... Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5 vakjes vooruit! Maar vandaag is het aardoliealarm.

Nadere informatie

De Vlaamse gaai is dol op eikels. De Vlaamse gaai is dus een boom-planter! Waarom zegt de Vlaamse gaai op het laatste plaatje Mijn boom mijn werk?

De Vlaamse gaai is dol op eikels. De Vlaamse gaai is dus een boom-planter! Waarom zegt de Vlaamse gaai op het laatste plaatje Mijn boom mijn werk? Lees de uitleg over de eik en de vlaamse gaai. Dit is een Vlaamse gaai, zie jij het eikeltje in zijn bek? Zie jij ook zijn dikke nek? Zijn keel zit ook vol eikels! De Vlaamse gaai is dol op eikels. In

Nadere informatie

Aardoliealarm in het bos

Aardoliealarm in het bos de graad > Landbouw > lesmateriaal > spelkaarten Aardoliealarm in het bos BIOBOER Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5

Nadere informatie

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Cardboardles - kartonbeest (lesformat) Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. 90 Minuten.

Nadere informatie

Op 7 juli zijn we met groep 5, 6 en 7 op schoolreis geweest naar de Beekse Bergen.

Op 7 juli zijn we met groep 5, 6 en 7 op schoolreis geweest naar de Beekse Bergen. Op 7 juli zijn we met groep 5, 6 en 7 op schoolreis geweest naar de Beekse Bergen. We vertrokken rond 9.30 uur en waren rond 10.00 uur als eerste binnen. We hebben toen een plekje gezocht voor de tassen

Nadere informatie

Klassennieuws van groep 1/2 C

Klassennieuws van groep 1/2 C Klassennieuws van groep 1/2 C Koninklijke week In de week van 22 april t/m 27 april kleurde de Vlieberg Koninklijk rood, wit en blauw. Deze week stond geheel in het teken van de inhuldiging van Koning

Nadere informatie

KRIEBELENDE KRUIPERTJES

KRIEBELENDE KRUIPERTJES 13 Plattegrond dreuzelpad KRIEBELENDE KRUIPERTJES Dit boekje is onderdeel van het eindproject van de IVN natuurgidsencursus van Henriëtte Beers, Fred van Hoof en Afke Schoo. Maart 2003. IVN afd. Bergeijk-Eersel

Nadere informatie

KRIEBELENDE KRUIPERTJES

KRIEBELENDE KRUIPERTJES KRIEBELENDE KRUIPERTJES Een insectenwandeling over het dreuzelpad door natuurtuin 't Loo voor kinderen van groep 1-4 onder leiding van een volwassene. 2 Een insectentocht over het dreuzelpad door natuurtuin

Nadere informatie

4 In de tekst staat: Dit is een recept voor een toetje. Weet jij wat een recept is? Kruis de goede zin aan.

4 In de tekst staat: Dit is een recept voor een toetje. Weet jij wat een recept is? Kruis de goede zin aan. Blok 2 LB 16-17 LES 1 MAAK EEN TOETJE Lees de tekst in het leesboek nog niet. 1 Kijk naar de plaatjes. Nu weet je al heel veel. 1 Hier staat hoe je een toetje maakt. Hier staat hoe je een pop maakt. 2

Nadere informatie

Amfibieën. Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker. 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen.

Amfibieën. Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker. 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen. Amfibieën Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker Inhoud 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen. Hulpmiddel Prezi les 1: http://prezi.com/hwpatwdyvqpv/?utm_campaign

Nadere informatie

H utnieuws

H utnieuws OBS de Boomhut 16 april 2014 H utnieuws 17 2013-2014 Locatie Bernhardlaan 10 6824 LE Arnhem 026-4433102 Locatie Julianalaan 1 6824 KG Arnhem 026-3701183 In dit nummer: Blog van de directie Ixperium groep

Nadere informatie

Voorjaar op de boerderij. Wat een drukte!

Voorjaar op de boerderij. Wat een drukte! Voorjaar op de boerderij Wat een drukte! Een uitgave van Natuur- en milieueducatie Afdeling Realisatie - Team Stadsruimte Gemeente Leiden, 2012 De boerderij is erg groot. Er zijn stallen met dieren. En

Nadere informatie

Hier zijn wij. Een schooljaar vol plannen en voornemens

Hier zijn wij. Een schooljaar vol plannen en voornemens Hier zijn wij Een schooljaar vol plannen en voornemens Hier zijn WIJ. In de eerste weken van het schooljaar leggen we de basis voor de sociale verhoudingen binnen de groepen. Het gaat over hoe we met

Nadere informatie

BASISSCHOOL NOORDERLICHT JAARGANG 6 NUMMER 6 21 APRIL 2017 NIEUWSBRIEF

BASISSCHOOL NOORDERLICHT JAARGANG 6 NUMMER 6 21 APRIL 2017 NIEUWSBRIEF BASISSCHOOL NOORDERLICHT JAARGANG 6 NUMMER 6 21 APRIL 2017 NIEUWSBRIEF School voor jonge avonturiers die hun wereld willen ontdekken Speelleerplein en aanplant Voorjaar! Tijd om de aanleg van het speelleerplein

Nadere informatie

inhoud blz. Vleugels 3 1. Zweven 4 2. Vleugels om te zwemmen 5 3. De boemerang 6 4. Vogels op de grond 7 5. Het geheim van vliegen 8 6.

inhoud blz. Vleugels 3 1. Zweven 4 2. Vleugels om te zwemmen 5 3. De boemerang 6 4. Vogels op de grond 7 5. Het geheim van vliegen 8 6. Vleugels inhoud blz. Vleugels 3 1. Zweven 4 2. Vleugels om te zwemmen 5 3. De boemerang 6 4. Vogels op de grond 7 5. Het geheim van vliegen 8 6. Snelle vleugels 9 7. Geboren zonder vleugels 10 8. Zaden

Nadere informatie

Voedselweb en voedselketen

Voedselweb en voedselketen Informatie: Moeilijkheid:**** Tijdsduur: *** Een plant groeit, dieren eten die plant op, die dieren worden weer opgegeten door andere dieren, die dieren gaan weer dood, het dier wordt weer opgeruimd door

Nadere informatie

Dit weet ik er al over:

Dit weet ik er al over: Lees de uitleg. Voorspellen en tekst lezen Voor je een tekst gaat lezen, voorspel je waarover hij gaat. Kijk eerst goed hoe de tekst eruitziet. Want je kunt aan de buitenkant van de tekst soms al zien

Nadere informatie

Lente. groep 3, 4 en 5

Lente. groep 3, 4 en 5 Lente groep 3, 4 en 5 Inhoud Lente 3 1. Langer licht 4 2. Bollen 5 3. Wakker worden 6 4. Frisse blaadjes 7 5. Kikkerdril 8 6. Op reis 9 7. In de wei 10 8. Er op uit! 11 9. Filmpjes 12 Werkblad lente 14

Nadere informatie

Onderzoek op de Boerderij 2010 Buitenopdrachten

Onderzoek op de Boerderij 2010 Buitenopdrachten Onderzoek op de Boerderij 2010 Buitenopdrachten paard sporen stap draf Paarden hebben hoefijzers. Pak eens een hoefijzer uit de emmer en bekijk hem goed. 1 Waar zijn de gaatjes voor? Waar zijn hoefijzers

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: de kinderboerderij

Auditieve oefeningen bij het thema: de kinderboerderij Auditieve oefeningen bij het thema: de kinderboerderij Boek van de week: 1; Kinderboerderij; Betty Sluyzer 2; Kinderboerderij/kijkdoosserie 3; Het grote voorleesboek van de Kinderboerderij 4; Boeken over

Nadere informatie

Week van de Lentekriebels

Week van de Lentekriebels Week van de Lentekriebels De projectweek Week van de Lentekriebels, georganiseerd door Rutgers WPF samen met alle GGD-en in Nederland, bestaat dit jaar 10 jaar. Tijdens het project geven basisscholen in

Nadere informatie

Nr. 19 22 maart 2016 Nieuws uit de groepen

Nr. 19 22 maart 2016 Nieuws uit de groepen Nr. 19 22 maart 2016 Nieuws uit de groepen We hebben weer een leuke nieuws uit de groepen brief voor u samengesteld. Iedere groep heeft een selectie gemaakt van de leuke en leerzame dingen die we op De

Nadere informatie

uitga uitg v a e v 2013

uitga uitg v a e v 2013 Lente uitgave 2013 groep 3/4 inhoud blz. Lente 3 1. Langer licht 4 2. Bollen 5 3. Wakker worden 6 4. Frisse blaadjes 7 5. Kikkerdril 8 6. Op reis 9 7. In de wei 10 8. Er op uit! 11 9. Filmpjes 12 Werkblad

Nadere informatie

Vrolijke narcissen en hyacinten voor het raam. Laat de lente maar komen!

Vrolijke narcissen en hyacinten voor het raam. Laat de lente maar komen! juf Astrid en juf Liesbeth groep C Mei 2015 Welkom: Storm, Lyona, Finn We hebben weer drie nieuwe kinderen in de klas. Storm is een vriendje van Viona en is al op de open dag bij ons in de klas geweest.

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Soorten 3 2. Zo herken je een insect 4 3. Insecten en hun jong 6 4. Vijanden Meer insecten Filmpjes 15 Pluskaarten 16

inhoud blz. 1. Soorten 3 2. Zo herken je een insect 4 3. Insecten en hun jong 6 4. Vijanden Meer insecten Filmpjes 15 Pluskaarten 16 Insecten inhoud blz. 1. Soorten 3 2. Zo herken je een insect 4 3. Insecten en hun jong 6 4. Vijanden 10 5. Meer insecten 11 6. Filmpjes 15 Pluskaarten 16 Bronnen en foto s 17 Colofon en voorwaarden 18

Nadere informatie

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 5-6. uitgave 2013

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 5-6. uitgave 2013 Een hoort erbij! Over dieren uit een ei uitgave 2013 groepen 5-6 inhoud blz 1 Een ei hoort erbij 3 2 De kip en het ei 4 3 Eitjes op een blad 5 4 Eieren op het strand 6 5 Op zoek naar een ei 7 6 Eitjes

Nadere informatie

Werkbundel Poelien laat haar kuikens zien

Werkbundel Poelien laat haar kuikens zien Werkbundel Poelien laat haar kuikens zien 1 inhoud Voorwoord Uitleg boerderijkoffer Ontwikkelingsdoelen Gebruikte iconen Werkblaadjes De haan en de hen 7 Ik zie 8 Zo worden kuikens geboren 9 Van ei tot

Nadere informatie

Moeder Natuur BESCHUIT MET MUISJES

Moeder Natuur BESCHUIT MET MUISJES Naam: Moeder Natuur BESCHUIT MET MUISJES Bekijk het clipje: Beschuit met muisjes Groep: LES 8 - WERKBLAD 1 a) Weet je hoe het was toen jij een baby was? Bijvoorbeeld: Was je het eerste kind bij jou thuis

Nadere informatie

Als ik mijn ogen sluit en denk aan Golgotha

Als ik mijn ogen sluit en denk aan Golgotha De Bron Nieuwsbrief 7, groep 1/2 April 2014 Wist u dat Mees al bijna jarig is? Op 18 april wordt hij 5! Als ik mijn ogen sluit en denk aan Golgotha We zijn begonnen met het oefenen van het Paasprogramma!

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Handleiding leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Handleiding leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Handleiding leerkracht Vogels in de klas Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 5-6 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les

Nadere informatie

Wat hebben wij het goed gedaan met de kinderkleding beurs! Fijn dat er vrijwilligers zijn die zich inzetten voor de peuterspeelzaal. Dank je wel!

Wat hebben wij het goed gedaan met de kinderkleding beurs! Fijn dat er vrijwilligers zijn die zich inzetten voor de peuterspeelzaal. Dank je wel! Leidsterpraat Wat hebben wij het goed gedaan met de kinderkleding beurs! Fijn dat er vrijwilligers zijn die zich inzetten voor de peuterspeelzaal. Dank je wel! Wij hebben de afgelopen tijd heerlijk kunnen

Nadere informatie

Erichem, 29 april Beste ouders/ verzorgers,

Erichem, 29 april Beste ouders/ verzorgers, Erichem, 29 april 2016 Beste ouders/ verzorgers, We hebben de afgelopen weken hard gewerkt aan de thema's bouwen en lente. Tussendoor hebben we ook stil gestaan bij de feesten zoals: Pasen, Koningsdag

Nadere informatie

Natuuronderwijs op de Hovenschool

Natuuronderwijs op de Hovenschool Natuuronderwijs op de Hovenschool De lente is begonnen. Bij uitstek het seizoen waarin goed te zien is hoe we op de Hovenschool werken aan ons profiel natuur in de groepen. In de kleutergroepen hebben

Nadere informatie

In deze schoolkrant: Een lekker recept van Lisa, smullen! Verslag van het kamp in Oosterhout en De vastenactie van groep 7. Rosalie vertelt voor de

In deze schoolkrant: Een lekker recept van Lisa, smullen! Verslag van het kamp in Oosterhout en De vastenactie van groep 7. Rosalie vertelt voor de In deze schoolkrant: Een lekker recept van Lisa, smullen! Verslag van het kamp in Oosterhout en De vastenactie van groep 7. Rosalie vertelt voor de Kinder GemeenteRaad! Hallo, ik ben Lisa en ik zit in

Nadere informatie

blauwer dan dat, kan het niet zijn. Zonder blauw is het leven grauw, zonder blauw is de wereld in rouw. Roxan

blauwer dan dat, kan het niet zijn. Zonder blauw is het leven grauw, zonder blauw is de wereld in rouw. Roxan blauwer dan dat, kan het niet zijn. Zonder blauw is het leven grauw, zonder blauw is de wereld in rouw. Roxan Gedichten over kleuren In één van de taallessen zat de opdracht om een gedicht te maken over

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Mama komt ze halen. We gaan eten! Wat eten we?, vraagt Isa gelijk. Bonensalade.

Mama komt ze halen. We gaan eten! Wat eten we?, vraagt Isa gelijk. Bonensalade. Verhaal door Zonne 2099 woorden 4 november 2017 4,4 4 keer beoordeeld Vak Nederlands Hoofdstuk 1 Isa pak jij je tas?, roept mama door de keuken. Jaaa! Doe ik zo!, roept Isa terug van de bank. Isa en haar

Nadere informatie

Lesbrief Kikker viert de lente. Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar

Lesbrief Kikker viert de lente. Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar Lesbrief Kikker viert de lente Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart 2018 Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar Van 21 t/m 30 maart kleurt heel Nederland groen met het

Nadere informatie

Beste ouders, de Grote en zijn hofhouding. Een hartelijke groet uit groep 6! Nummer 3

Beste ouders, de Grote en zijn hofhouding. Een hartelijke groet uit groep 6! Nummer 3 Beste ouders, Hierbij weer de nieuwsbrief voor de voorjaarsvakantie, met daarbij een impressie uit onze groepen Wij wensen u een goede vakantie toe! Een hartelijke groet van het team van de bovenbouw!

Nadere informatie

Nieuwsbrief 6 Schooljaar november 2014

Nieuwsbrief 6 Schooljaar november 2014 Nieuwsbrief 6 Schooljaar 2014-2015 november 2014 Hoofdweg 2034 2158MC Buitenkaag 0252 544308 directeur@st-willibrordusschool.nl www.st-willibrordusschool.nl In dit nummer Pepernoten bakken Sinterklaasfeest

Nadere informatie

Suchmann. Natuur, hoofdstuk Lente en natuurverschijnselen

Suchmann. Natuur, hoofdstuk Lente en natuurverschijnselen Suchmann Natuur, hoofdstuk Lente en natuurverschijnselen Wanneer: Dinsdagmiddag 6-13-20 & 27 april De kinderen worden in groepjes verdeeld van 3 of 4 kinderen. Ieder groepje krijgt een onderwerp toebedeeld

Nadere informatie

Vandaag heb ik een best lang foto verslag van vijf weken. Dus geniet van alle leuke foto,s en de verhalen die erbij horen.

Vandaag heb ik een best lang foto verslag van vijf weken. Dus geniet van alle leuke foto,s en de verhalen die erbij horen. My weekly 31 t/m 36 Vandaag heb ik een best lang foto verslag van vijf weken. Dus geniet van alle leuke foto,s en de verhalen die erbij horen. Tijdens therapie even een moment voor mijzelf nemen. Ik kan

Nadere informatie

nieuwsbrief. 05 nieuwsbrief voor ouders

nieuwsbrief. 05 nieuwsbrief voor ouders nieuwsbrief. 05 nieuwsbrief voor ouders 2017 2018 Agenda Vrijdag 30 maart Goede Vrijdag Maandag 2 april: 2de Paasdag Vrijdag 20 april: Koningsspelen Vanuit de directiekamer: Iedere keer worden we verrast

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema:

Auditieve oefeningen bij het thema: Auditieve oefeningen bij het thema: Boek van de week: 1; Kom uit het ei, kleintje 2; Dottie s eieren 3; Dottie s kuikens 4; Mijn kuiken Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat

Nadere informatie

Nieuwsbrief van: Studiemiddag Aanstaande maandagmiddag 5 maart hebben we op Meander een studiemiddag en zijn alle kinderen dus vrij.

Nieuwsbrief van: Studiemiddag Aanstaande maandagmiddag 5 maart hebben we op Meander een studiemiddag en zijn alle kinderen dus vrij. Studiemiddag Aanstaande maandagmiddag 5 maart hebben we op Meander een studiemiddag en zijn alle kinderen dus vrij. Project Bouwen aan Meander Maandag start het leerarrangement Bouwen aan Meander. Samen

Nadere informatie

Waar groeit mijn eten? handleiding

Waar groeit mijn eten? handleiding Waar groeit mijn eten? handleiding Uitgave: Amsterdams NME Centrum Waar groeit mijn eten? handleiding Ontwikkeld in opdracht van Vereniging Boerenstadswens Redactie/layout: Hans Wilschut, Marijntje van

Nadere informatie

Activiteiten bij De Helderse Vallei - augustus 2016

Activiteiten bij De Helderse Vallei - augustus 2016 maandag 1 augustus: Zomervakantie dinsdag 2 augustus: Aan de slag op de kinderboerderij donderdag 4 augustus: Aan de slag op de kinderboerderij vrijdag 5 augustus: Met de kippen op stok 16.30 uur Elke

Nadere informatie

Bewoners. Noordzee. Introductie. Als de Noordzee een paspoort zou hebben dan zou het er zo uitzien:

Bewoners. Noordzee. Introductie. Als de Noordzee een paspoort zou hebben dan zou het er zo uitzien: Gemiddelde: diepte 94 meter Oppervlak: 572.000 km2 Bodem: hoofdzakelijk zand Bewoners van de Noordzee Introductie Als de Noordzee een paspoort zou hebben dan zou het er zo uitzien: De Noordzee is natuurlijk

Nadere informatie

We maken een plattegrond van onze klas..kijk maar goed wat zie je en waar plak je de foto op de plattegrond

We maken een plattegrond van onze klas..kijk maar goed wat zie je en waar plak je de foto op de plattegrond Voorjaar 2016 groep 1b De plattegrond We maken een plattegrond van onze klas..kijk maar goed wat zie je en waar plak je de foto op de plattegrond Waar moet je staan Darren.. Ahmet Aras kijkt op de plattegrond

Nadere informatie

We hebben voor de verschillende ontwikkelingsgebieden activiteiten en ideeën verzameld.

We hebben voor de verschillende ontwikkelingsgebieden activiteiten en ideeën verzameld. Thema Lente 1 Hierbij presenteren wij het thema lente! We hebben voor de verschillende ontwikkelingsgebieden activiteiten en ideeën verzameld. Het boek dat dit thema centraal staat is Moederdag valt ook

Nadere informatie

Zelfs als je geen bijbel had vertelden de bomen jou wel dat er een God in de hemel leeft die veel om je geeft

Zelfs als je geen bijbel had vertelden de bomen jou wel dat er een God in de hemel leeft die veel om je geeft Datum: 21 mei 2019 Jaargang: 29 Nummer: 10 @pcbdebranding www.facebook.com/debrandingswifterbant Let op: deze versie is voor de site. Dit betekent dat we alleen voornamen gebruiken en ervoor kiezen om

Nadere informatie

Nieuwsbrief 30 april 2015

Nieuwsbrief 30 april 2015 Beste kinderen, ouders/verzorgers, Nieuwsbrief 30 april 2015 Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief met belangrijke informatie over de Blokpoelschool. De nieuwsbrief wordt ook op de website www.blokpoelschool.nl

Nadere informatie

titel/kopje/plaatje Ik denk aan: Dit weet ik er al over:

titel/kopje/plaatje Ik denk aan: Dit weet ik er al over: Lees de uitleg. Voorspellen en tekst lezen Voor je een tekst gaat lezen, voorspel je waarover hij gaat. Kijk eerst goed hoe de tekst eruitziet. Want je kunt aan de buitenkant van de tekst soms al zien

Nadere informatie

Klassenkrant. De regenboog. Kleuterpraat. Wij kunnen mooie zinnen bedenken over pasen.

Klassenkrant. De regenboog. Kleuterpraat. Wij kunnen mooie zinnen bedenken over pasen. Klassenkrant groep 1 & 2 Redactie: Demi, Eeltje, Imme, Levy, Lisa, Lyan, Readbad, Sam, Thymen, Tygo, Bear, Bram, Djurre, Dynke, Hugo, Marie, Nica, Robin, Mirthe, Floortje, Birk Nieuws van / uit de klas

Nadere informatie

Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum)

Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum) Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum) Na een aantal jaren met zaadeters te hebben gekweekt heb ik toch weer besloten om spreeuwen te gaan houden. Een aantal jaren geleden heb ik ook verschillende koppels gehad

Nadere informatie

Het Groenteparadijs SCHOOLWERKTUIN HEERHUGOWAARD

Het Groenteparadijs SCHOOLWERKTUIN HEERHUGOWAARD SCHOOLWERKTUIN HEERHUGOWAARD Het Groenteparadijs 2015 Bijdragen van leerlingen (en ouders) van basisscholen Atalanta en Reflector. Hoe hebben zij het ervaren om één seizoen lang hun eigen moestuin te verzorgen

Nadere informatie

Waarom? 3 1. Waarom heeft een zebra witte en zwarte strepen? 4 2. Waarom worden bladeren in de herfst geel en oranje? 5 3. Waarom hebben leeuwen

Waarom? 3 1. Waarom heeft een zebra witte en zwarte strepen? 4 2. Waarom worden bladeren in de herfst geel en oranje? 5 3. Waarom hebben leeuwen Waarom? Waarom? 3 1. Waarom heeft een zebra witte en zwarte strepen? 4 2. Waarom worden bladeren in de herfst geel en oranje? 5 3. Waarom hebben leeuwen manen? 6 4. Waarom slaapt je arm of been soms? 7

Nadere informatie

de Dierenbescherming Spreekbeurt Beter Leven Kenmerk van

de Dierenbescherming Spreekbeurt Beter Leven Kenmerk van Spreekbeurt Beter Leven Kenmerk van de Dierenbescherming Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt over het Beter Leven kenmerk gaat doen! Ik kan je daar heel veel over vertellen Bijvoorbeeld dat

Nadere informatie

Wist je dat?... Overwintering van vlinders. Vragen. De vlinder. De levenscyclus..

Wist je dat?... Overwintering van vlinders. Vragen. De vlinder. De levenscyclus.. Lesbrief groep 5 6 Inhoudsopgave Wist je dat?... Vlinderwiel Stripverhaal.. Overwintering van vlinders. Vlinder mobiel Het voedsel van rupsen.. Vragen. De vlinder. De levenscyclus.. 1 Wist je dat Allerlei

Nadere informatie

Schooljaar Nieuwsbrief nr Verjaardagen: Davey, Giovanni, Maya, juf Noortje, Nick en Ruben : van harte gefeliciteerd!

Schooljaar Nieuwsbrief nr Verjaardagen: Davey, Giovanni, Maya, juf Noortje, Nick en Ruben : van harte gefeliciteerd! 12-10-2018 Verjaardagen: 16 december: 20 december: 24 december: Davey Giovanni Maya 27 december: 6 januari: 10 januari: juf Noortje Nick Ruben Davey, Giovanni, Maya, juf Noortje, Nick en Ruben : van harte

Nadere informatie

Het kweken met de Zosterops palpebrosus

Het kweken met de Zosterops palpebrosus Het kweken met de Zosterops palpebrosus De naam Zosterops palpebrosus heb ik zelf niet verzonnen het is de latijnse naam voor Indische brilvogel of Gangesbrilvogel, waarbij Zosterops staat voor brilvogel.

Nadere informatie

Tobi en. de wilde bijen

Tobi en. de wilde bijen Tobi en de wilde bijen Het is eindelijk paasvakantie en Tobi komt aan op de boerderij van zijn oom. Zijn nichtje Hanna wacht al op hem. Ze knuffelt Tobi en lacht: Kom, we gaan spelen! Lachend en pratend

Nadere informatie

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Een dagje ouder Ouder worden Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Een dagje ouder, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern

Nadere informatie

Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar..

Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar.. Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar.. Dit is alweer de laatste donderdagbrief van het jaar 2015. Wat is het allemaal snel gegaan. Wat hebben de kinderen goed hun best gedaan. Iedereen kan

Nadere informatie

Deze keer in de FreeKids krant: Verjaardagen Maand van de lente Moppen Interview met? Tips! Puzzels en nog veel meer.

Deze keer in de FreeKids krant: Verjaardagen Maand van de lente Moppen Interview met? Tips! Puzzels en nog veel meer. Deze keer in de FreeKids krant: Verjaardagen Maand van de lente Moppen Interview met? Tips! Puzzels en nog veel meer. Info nummer 3 Dit is de derde uitgave van de FreeKids krant. Weer boordevol informatie

Nadere informatie

Verslag Activiteiten Zomervakantie 2014

Verslag Activiteiten Zomervakantie 2014 Verslag Activiteiten Zomervakantie 2014 Maandag 28 juli 2014: een dagje dierenpark. Onze eerste activiteit was een dagje naar het dierenpark in Overloon. Iedereen ging gezellig mee, behalve Linda en Bas

Nadere informatie

Even voorstellen: Pool:

Even voorstellen: Pool: Beste ouders/verzorgers van de leerlingen van groep D2. De afgelopen periode hebben we in D2 hard gewerkt. Wij hebben veel geleerd, maar ook veel leuke dingen gedaan. De nieuwsbrief is voor het grootste

Nadere informatie