Hof van Cassatie van België

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hof van Cassatie van België"

Transcriptie

1 24 APRIL 2009 C N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C N LEXIS JURIDISCHE DIENSTENGROEP, naamloze vennootschap, met zetel te 2930 Brasschaat, Jacobuslei 37, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Pierre Van Ommeslaghe, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 1050 Brussel, Louizalaan 106, tegen DEXIA BANK BELGIË, naamloze vennootschap, met zetel te 1000 Brussel, Pachecolaan 44, verweerster, vertegenwoordigd door mr. Bruno Maes, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 1000 Brussel, Central Plaza, Loksumstraat 25, waar de verweerster woonplaats kiest.

2 24 APRIL 2009 C N/2 I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep is gericht tegen een arrest, op 19 oktober 2006 gewezen door het Hof van Beroep te Antwerpen. Raadsheer Alain Smetryns heeft verslag uitgebracht. Advocaat-generaal Christian Vandewal heeft geconcludeerd. II. CASSATIEMIDDEL De eiseres voert in haar verzoekschrift een middel aan. Geschonden wettelijke bepalingen - de artikelen 1315 tot en met 1369 van het Burgerlijk Wetboek; - artikel 1134 van het Burgerlijk Wetboek; - artikel 149 van de Grondwet. Aangevochten beslissingen Het bestreden arrest verklaart de vordering van de verweerster tegen de eiseres gegrond. Het verwijst vooreerst naar de feiten zoals uiteengezet door de eerste rechter. De eerste rechter geeft de feiten als volgt weer: Op 28 april 1999 werd tussen (de eiseres) en het Gemeentekrediet van België nv, rechtsvoorganger van (de verweerster), een overeenkomst van kredietopening afgesloten met bankwaarborg, waarbij Gemeentekrediet er zich toe verbond om in opdracht van (de eiseres) op eerste verzoek een bedrag van ,35 euro te betalen ter aanzuivering van achterstallige sociale bijdragen verschuldigd door g.c.v. Clio Mode aan RSZ, op voorlegging van: 1. het vonnis van de rechtbank van koophandel uitgesproken op 29 april 1999 of uiterlijk 6 mei 1999, waarbij het verzet tegen het faillietverklarend vonnis der elfde kamer van de Rechtbank van Koophandel te Antwerpen A.R. 565/99 ontvankelijk en gegrond wordt verklaard en het faillissement der Clio Mode derhalve ingetrokken wordt; 2. de opneming in het Belgisch Staatsblad van een uittreksel van dit vonnis; 3. een getuigschrift van de griffier van deze rechtbank waaruit blijkt dat binnen de vijftien dagen na deze opneming in het Belgisch Staatsblad geen derdenverzet of hoger beroep werd ingesteld dit vonnis. Door de terbeschikkingstelling van deze bankwaarborg wenste (de eiseres) de intrekking van het faillissement van g.c.v. Clio Mode te bekomen, in faling verklaard op 28 januari 1999;

3 24 APRIL 2009 C N/3 Bij vonnis van 20 mei 1999 werd het faillissement ingetrokken. Bij schrijven van 8 februari 2002 verzocht RSZ om uitbetaling in overeenstemming met de bankwaarborg met in bijlage het vonnis van 20 mei 1999 en een verklaring van geen verzet noch hoger beroep van de griffie van de rechtbank van koophandel van 13 augustus (De verweerster) ging over tot betaling aan RSZ op 18 februari 2002, en debiteerde tegelijkertijd de rekening van opdrachtgever (de eiseres). Bij schrijven van 20 februari 2002 en 26 februari 2002 verzet (de eiseres) zich tegen uitkering van de bankwaarborg (en debitering van haar rekening) zolang niet is voldaan aan de voorwaarden van de bankwaarborg. Op 5 maart 2002 meldt (de verweerster): In aansluiting op ons telefonisch onderhoud eind vorige week, heb ik bij deze de eer u schriftelijk de terugstorting te bevestigen van het bedrag van ,35 euro (voormalig frank) op uw beroepsrekening en dit met valutadatum 18 februari Zoals overeengekomen geschiedt deze terugbetaling onder voorbehoud van een eventueel later rechtmatig beroep op bovenstaande bankwaarborg door de RSZ. Mocht zodanige situatie zich gedurende het verdere verloop van dit dossier voordoen, dan zullen wij vanzelfsprekend niet nalaten u hierover voorafgaandelijk te berichten om op die manier eventuele ongemakken voor u als klant zoveel mogelijk te beperken ; Bij brieven van 13 juni 2003 en 29 september 2003 vordert (de verweerster) lastens (de eiseres) dan toch terugbetaling van het bedrag. (De verweerster) stelt dat de uitbetaling aan RSZ terecht en geldig is gebeurd, zodat zij zich verplicht zag de uitbetaling van de bankwaarborg aan RSZ te handhaven, op grond waarvan zij thans lastens (de eiseres) terugbetaling vordert. Het bestreden arrest steunt de veroordeling van de eiseres op volgende gronden: Clio werd begin 1999 failliet verklaard op vordering van de RSZ. Hoewel niet duidelijk is welke relatie bestaat tussen Clio en (de eiseres) is deze opgetreden als belanghebbende bij de intrekking van het faillissement. De garantie in kwestie vermeldt: Deze bankwaarborg kadert in de goede uitvoering van de besprekingen van de opdrachtgever (de eiseres) met de RSZ van 28 april 1999, genoemd de onderliggende overeenkomst. Wat deze onderliggende overeenkomst precies inhield wordt niet verduidelijkt en daarover worden geen stukken overgelegd. Wel staat vast dat de RSZ verklaarde akkoord te gaan met de intrekking van het faillissement indien voldaan zou worden aan bepaalde voorwaarden waaronder het afleveren van een bankgarantie voor de schulden van Clio voor een bedrag van frank.

4 24 APRIL 2009 C N/4 De garantie vermeldt dat op de waarborg beroep kan worden gedaan op voorlegging van 1. het vonnis van de rechtbank van koophandel uitgesproken op 29 april 1999 of uiterlijk 6 mei 1999 waarbij het verzet tegen het faillietverklarend vonnis AR 565/99 ontvankelijk en gegrond wordt verklaard en het faillissement van Clio Mode derhalve ingetrokken wordt. Het faillissement van Clio werd ingetrokken bij vonnis van 20 mei Volgens (de eiseres), hierin gevolgd door de eerste rechter, werd hiermee niet voldaan aan de voormelde voorwaarde. (De eiseres) pleegt rechtsmisbruik door voor te houden dat het vonnis van 20 mei 1999 niet beantwoordt aan de in de garantie vermelde voorwaarde. Het staat immers buiten kijf dat de RSZ slechts bereid is geweest akkoord te gaan met de intrekking van het faillissement omdat zij de bankwaarborg bekwam. Met andere woorden heeft (de eiseres) de garantie gebruikt voor het doel waarvoor ze werd afgeleverd en heeft zij dit doel ook bereikt. In de procedure over de faillietverklaring van Clio heeft zij (vermits (de eiseres) blijkbaar de belangen behartigde van Clio mag ervan uit gegaan worden dat zij Clio ook in de procedure bijstond) er blijkbaar niet op gewezen dat de garantie slechts geldig kon afgeroepen worden onder de voormelde stricte voorwaarde. Indien zij dit wel had gedaan dan had de RSZ haar akkoord met de intrekking niet verleend, minstens dit akkoord afhankelijk gesteld van de intrekking van het faillissement ten laatste op 6 mei Uit het vonnis van 20 mei 1999 blijkt dat de partijen maar op de zitting van 6 mei 1999 gehoord werden en de zaak alsdan in beraad werd genomen. Geen der partijen heeft blijkbaar aangedrongen opdat nog dezelfde dag vonnis zou worden verleend. Door in die omstandigheden de garantie in het voordeel van Clio aan te wenden of laten aanwenden heeft (de eiseres), ten overstaan van de RSZ en de rechtbank, te kennen gegeven dat de datum van het vonnis van intrekking van het faillissement niet essentieel was voor zover deze intrekking maar in een nabije toekomst na datum van de garantie gebeurde. Door zich thans en ten overstaan van de garant op de stricte interpretatie van de datum van intrekking van het faillissement te beroepen pleegt (de eiseres) rechtsmisbruik. De uitspraak van 20 mei 1999 waarbij het faillissement werd ingetrokken voldoet aan de eerste in de garantie gestelde voorwaarde. De garantie vermeldt dat de waarborg kan afgeroepen worden op voorlegging van 2. de opneming in het Belgisch Staatsblad van een uittreksel van dit vonnis en van 3. een getuigschrift van de griffier van deze rechtbank waaruit blijkt dat binnen de vijftien dagen na deze opneming in het Belgisch Staatsblad geen derdenverzet of hoger beroep werd ingesteld tegen dit vonnis. Het is juist dat de publicatie in het Belgisch Staatblad niet gevoegd was bij de afroep. Deze publicatie is trouwens slechts gebeurd op 11 mei 2002, na de afroep van de garantie.

5 24 APRIL 2009 C N/5 De verklaring van de griffier houdende afwezigheid van hoger beroep of derdenverzet dateert van 13 augustus 1999 en is dus van voor de publicatie in het Belgisch Staatsblad. Ook met betrekking tot de tweede en derde voorwaarde is aangetoond dat (de eiseres) rechtsmisbruik pleegt door de niet vervulling van deze voorwaarde in te roepen. De publicatie in het Staatsblad heeft immers slechts zin in het kader van het aanwenden van mogelijke rechtsmiddelen tegen het vonnis tot intrekking van het faillissement waarop ook de derde in de garantie vermelde voorwaarde betrekking heeft. Belanghebbende derden hadden immers nog de mogelijkheid tot het aantekenen van derdenverzet tegen het vonnis. De RSZ maakte slechts beroep op de bankwaarborg in februari 2002, 34 maanden na het verlenen van de waarborg. Op dat ogenblik stond vast dat geen enkel rechtsmiddel was aangewend tegen het vonnis van 20 mei 1999 waarbij het faillissement werd ingetrokken, feit waarvan (de eiseres) zeker op de hoogte was. Bij de beoordeling van de rechten van partijen bij een garantieovereenkomst op eerste verzoek moet rekening gehouden worden met de bedoeling van de partijen in de overeenkomst wanneer, zoals te dezen, voorwaarden werden bedongen voor de afroep die geen betrekking hebben op de verbintenissen waarvoor de garantie gegeven werd. Door te verwijzen naar de niet vervulling van de formele vereisten wetende dat de achterliggende bedoeling van deze vereisten wel vervuld waren pleegt (de eiseres) rechtsmisbruik. Het stond immers in februari 2002 vast dat het vonnis van 20 mei 1999 definitief was, ook zonder de aanwezigheid van publicatie en attest van afwezigheid van rechtsmiddel. Op basis van voormelde motieven heeft (de verweerster) terecht gevolg gegeven aan de afroep van de bankwaarborg door RSZ. (De eiseres) kan zich niet beroepen op de niet vervulling van de voorwaarden tot afroep. Bijgevolg is (de eiseres) gehouden haar contractuele verbintenis tot betaling na te komen. Grieven Eerste onderdeel Rechtsmisbruik moet steunen op feiten die bewezen zijn aan de hand van bewijsmiddelen in burgerlijke zaken (artikelen 1315 tot en met 1369 van het Burgerlijk Wetboek). Feiten waarvan de rechter persoonlijk kennis heeft en verklaringen van de partij op wie de bewijslast rust, vormen geen dergelijke bewijsmiddelen.

6 24 APRIL 2009 C N/6 Het bestreden arrest beslist dat de eiseres rechtsmisbruik pleegt door voor te houden dat het vonnis van 20 mei 1999 niet beantwoordt aan de in de garantie vermelde voorwaarde en dat dit vonnis voldoet aan de eerste in de garantie gestelde voorwaarde op grond van volgende motieven: In de procedure over de faillietverklaring van Clio heeft (de eiseres) er blijkbaar niet op gewezen dat de garantie slechts geldig kon afgeroepen worden onder de voormelde stricte voorwaarde. Indien zij dit wel had gedaan dan had de RSZ haar akkoord met de intrekking niet verleend, minstens dit akkoord afhankelijk gesteld van de intrekking van het faillissement ten laatste op 6 mei Geen der partijen heeft blijkbaar aangedrongen opdat nog dezelfde dag vonnis zou worden verleend. Door in die omstandigheden de garantie in het voordeel van Clio aan te wenden of laten aanwenden heeft (de eiseres), ten overstaan van de RSZ en de rechtbank, te kennen gegeven dat de datum van het vonnis van intrekking van het faillissement niet essentieel was voor zover deze intrekking maar in een nabije toekomst na de datum van de garantie gebeurde. Geen enkel element van de zaak bewijst dat in de procedure over de faillietverklaring van Clio de eiseres niet erop heeft gewezen dat de garantie slechts geldig kon afgeroepen worden onder de stricte voorwaarde van een vonnis van intrekking van het faillissement van 6 mei 1999 en dat geen van de partijen op de zitting van 6 mei 1999 heeft aangedrongen opdat nog dezelfde dag vonnis zou worden verleend. Vermelde motieven steunen derhalve op feiten waarvan de appelrechter persoonlijk kennis had of op verklaringen van de verweerster, die de eiseres in haar conclusie als onbewezen beschouwde (zie 3 conclusie van de eiseres voor het Hof van Beroep te Antwerpen, p. 8 eerste, derde, vierde en vijfde alinea). Het bestreden arrest schendt derhalve de artikelen 1315 tot en met 1369 van het Burgerlijk Wetboek. Tweede onderdeel Het beginsel van artikel 1134, derde lid, van het Burgerlijk Wetboek dat overeenkomsten te goeder trouw moeten worden uitgevoerd verbiedt aan een partij misbruik te maken van de rechten die de overeenkomst haar toekent. Rechtsmisbruik is de rechtsuitoefening op een manier die kennelijk de grenzen te buiten gaat van de normale uitoefening van die rechten door een voorzichtig en bezorgd persoon. Uit de feiten die het bestreden arrest ten laste legt van de eiseres, te weten dat zij in de procedure van faillietverklaring van Clio niet erop gewezen heeft dat de garantie slechts geldig kon worden afgeroepen onder de voorwaarde van een vonnis van intrekking van het faillissement ten laatste op 6 mei 1999 en dat zij niet heeft aangedrongen opdat op de zitting van 6 mei 1999 een vonnis zou worden verleend en aldus ten opzichte van de RSZ te kennen heeft gegeven dat de datum van het vonnis van intrekking van het faillissement niet essentieel was, kan niet worden afgeleid dat eiseres, door te stellen dat het vonnis

7 24 APRIL 2009 C N/7 van intrekking van het faillissement van 20 mei 1999 niet beantwoordt aan de eerste in de garantie vermelde voorwaarde, haar rechten ingevolge de overeenkomst van 28 april 1999 met de verweerster uitoefent op een wijze die kennelijk de grenzen te buiten gaat van de normale uitoefening van die rechten door een voorzichtig en bezorgd persoon. Het bestreden arrest schendt derhalve artikel 1134, derde lid, van het Burgerlijk Wetboek. Derde onderdeel Alle overeenkomsten die wettig zijn aangegaan, strekken degenen die ze hebben aangegaan, tot wet. Zij kunnen niet worden herroepen dan met hun toestemming of op de gronden door de wet erkend. Zij moeten te goeder trouw worden ten uitvoer gebracht (artikel 1134 van het Burgerlijk Wetboek), wat inhoudt dat het een partij verboden is misbruik te maken van de rechten die de overeenkomst haar toekent. In principe mag de rechter rekening houden met alle omstandigheden van de zaak bij zijn beoordeling of er misbruik van recht werd begaan, tenzij uit de aard van de overeenkomst bepaalde omstandigheden niet in aanmerking kunnen worden genomen bij die beoordeling. Krachtens de overeenkomst van kredietopening van 28 april 1999 tussen de eiseres en de verweerster, verbond de verweerster zich ertoe een bedrag van ,35 euro te betalen aan de RSZ op voorlegging van: 1. het vonnis van de rechtbank van koophandel uitgesproken op 29 april 1999 of uiterlijk 6 mei 1999, waarbij het verzet tegen het faillietverklarend vonnis der elfde kamer van de Rechtbank van Koophandel te Antwerpen A.R. 565/99 ontvankelijk en gegrond wordt verklaard en het faillissement der Clio Mode derhalve ingetrokken wordt; 2. de opneming in het Belgisch Staatsblad van een uittreksel van dit vonnis; 3. een getuigschrift van de griffier van deze rechtbank waaruit blijkt dat binnen de vijftien dagen na deze opneming in het Belgisch Staatsblad geen derdenverzet of hoger broep werd ingesteld tegen dit vonnis. Die verbintenis van de verweerster staat los en is onafhankelijk van de verhouding tussen de eiseres of de vennootschap Clio en de RSZ en derhalve van de middelen die de RSZ zou kunnen laten gelden ten opzichte van de eiseres wat betreft de aanwending van de bankwaarborg om de intrekking van het faillissement van de vennootschap Clio te bekomen (zie het abstract karakter van de bankwaarborg waarover de eiseres heeft geconcludeerd voor het hof van beroep). Het rechtsmisbruik dat het bestreden arrest aan de eiseres verwijt doordat deze laatste voorhoudt dat het vonnis van 20 mei 1999 niet beantwoordt aan de in de garantie vermelde (eerste) voorwaarde, berust op feiten die slaan op de verhouding tussen de eiseres of de vennootschap Clio en de RSZ (zie tweede en derde alinea van het punt 9 van het bestreden arrest) en die de RSZ aan de eiseres zou kunnen verwijten. Nu vermelde verbintenis van de verweerster losstaat en onafhankelijk is van de verhouding tussen de eiseres of de vennootchap Clio en de RSZ, vermocht het bestreden

8 24 APRIL 2009 C N/8 arrest feiten die kaderen in die verhouding niet als een rechtsmisbruik te kwalificeren in de relatie tussen de eiseres en de verweerster teneinde te beslissen dat het vonnis van 20 mei 1999 voldoet aan de eerste in de garantie gestelde voorwaarde. Door dit toch te doen schendt het bestreden arrest de bindende kracht van de overeenkomst van 28 april 1999 tussen de eiseres en de verweerster (schending van artikel 1134, eerste en tweede lid, van het Burgerlijk Wetboek) en heeft het op onwettige wijze geoordeeld dat concluante ten opzichte van de eiseres rechtsmisbruik pleegt (schending van artikel 1134, derde lid, van het Burgerlijk Wetboek). Vierde onderdeel Het is tegenstrijdig te overwegen, enerzijds, dat De publicatie in het Staatsblad (..) slechts zin (heeft) in het kader van het aanwenden van mogelijke rechtsmiddelen tegen het vonnis tot intrekking van het faillissement (...). Belanghebbende derden hadden immers nog de mogelijkheid tot het aantekenen van derdenverzet tegen het vonnis en, anderzijds, dat Het in (...) februari 2002 vast(stond) dat het vonnis van 20 mei 1999 definitief was, ook zonder de aanwezigheid van publicatie en attest van afwezigheid van rechtsmiddel. De eerste overweging houdt immers in dat na de publicatie van het vonnis van 20 mei 1999 in het Belgisch Staatsblad, derde belanghebbenden de mogelijkheid hadden derdenverzet tegen dit vonnis aan te tekenen en de tweede overweging houdt in dat het vonnis van 20 mei 1999 definitief (namelijk niet meer aanvechtbaar) was ook zonder de aanwezigheid van publicatie in het Belgisch Staatsblad. Door de grond van deze tegenstrijdige motieven te beslissen dat de eiseres wist dat aan de achterliggende bedoeling van de tweede en derde vereiste van de bankwaarborg was vervuld en dat aldus ook met betrekking tot de tweede en derde voorwaarde van de bankgarantie is aangetoond dat de eiseres rechtsmisbruik pleegt door de niet vervulling van deze voorwaarde in te roepen, is die beslissing niet gemotiveerd (schending van artikel 149 van de Grondwet). Vijfde onderdeel Het beginsel van artikel 1134, derde lid, van het Burgerlijk Wetboek dat overeenkomsten te goeder trouw moeten worden uitgevoerd verbiedt aan een partij misbruik te maken van de rechten die de overeenkomst haar toekent. Rechtsmisbruik is de rechtsuitoefening op een manier die kennelijk de grenzen te buiten gaat van de normale uitoefening van die rechten door een voorzichtig en bezorgd persoon. Uit de motivatie van het bestreden arrest met betrekking tot de tweede en derde voorwaarde van de bankgarantie kan niet worden afgeleid dat eiseres, door te stellen dat de tweede en derde voorwaarde voor de uitbetaling van de bankgarantie niet vervuld waren, haar rechten ingevolge de overeenkomst van 28 april 1999 met de verweerster uitoefent op een wijze die kennelijk de grenzen te buiten gaat van de normale uitoefening van die rechten door een voorzichtig en bezorgd persoon.

9 24 APRIL 2009 C N/9 Het bestreden arrest schendt derhalve artikel 1134, derde lid, van het Burgerlijk Wetboek. III. BESLISSING VAN HET HOF Beoordeling Derde onderdeel 1. Bij een bankgarantie op eerste verzoek is de garant tot betaling verplicht, van zodra de garantie op een geldige wijze wordt afgeroepen. Wanneer de garantieovereenkomst of garantiebrief de overlegging van bepaalde documenten vereist, heeft de garantie een documentair karakter en vindt de afroeping slechts op geldige wijze plaats indien de begunstigde de vereiste documenten overlegt. 2. Het autonoom en abstract karakter van de bankgarantie, houdt in dat de gehoudenheid van de garant uitsluitend wordt bepaald door de inhoud en de draagwijdte van de garantieovereenkomst of garantiebrief en dat de garant, die met miskenning van de desbetreffende bepalingen heeft betaald, zijn recht van verhaal op de opdrachtgever verliest. Hieruit volgt dat een eventueel rechtsmisbruik van de opdrachtgever bij zijn verweer tegen het verhaal van de garant, dient te worden beoordeeld zonder acht te slaan op de verhouding tussen de opdrachtgever en de begunstigde van de garantie en uitsluitend dient te worden getoetst aan de wijze waarop de opdrachtgever zijn uit de garantieovereenkomst voortvloeiende rechten ten aanzien van de garant uitoefent. 3. Wanneer de garantieovereenkomst of garantiebrief is aangegaan onder opschortende voorwaarde, houdt ze op te bestaan wanneer de voorwaarde voor een geldige afroeping niet meer kan worden vervuld. De garant, die desondanks heeft betaald en deze betaling wenst te verhalen op de opdrachtgever, kan de opdrachtgever, die zich op de niet verwezenlijking van de voorwaarde beroept, geen rechtsmisbruik verwijten gebaseerd op de houding ingenomen door de opdrachtgever ten aanzien van de begunstigde.

10 24 APRIL 2009 C N/10 4. De appelrechters stellen vast dat: - de verweerster in opdracht van de eiseres op 28 april 1999 een bankgarantie op eerste verzoek verstrekte ten voordele van de RSZ voor schulden van de in staat van faillissement verklaarde Clio Mode; - voor de afroeping van de garantie de overlegging vereist was van het vonnis van de rechtbank van koophandel uitgesproken op 29 april of uiterlijk 6 mei 1999 waarbij het verzet tegen het faillietverklarend vonnis (...) ontvankelijk en gegrond wordt verklaard en het faillissement van Clio Mode derhalve ingetrokken wordt ; - het faillissement van Clio Mode werd ingetrokken bij vonnis van 20 mei 1999; - de bankgarantie door de RSZ op 8 februari 2002 werd afgeroepen, waarop de verweerster tot de betaling overging. Verder oordelen zij dat de eiseres, die door de verweerster in terugbetaling wordt aangesproken, rechtsmisbruik pleegt door voor te houden dat het vonnis van 20 mei 1999 niet beantwoordt aan de in de garantie vermelde voorwaarde, daar: - de eiseres in het kader van het verzet tegen de faillietverklaring van Clio Mode er blijkbaar niet op wees dat de garantie slechts geldig kon worden afgeroepen onder de strikte voorwaarde dat het vonnis van intrekking uiterlijk op 6 mei 1999 tussenkwam; - de RSZ, indien de eiseres dit wel had gedaan, haar akkoord met de intrekking van het faillissement niet zou hebben verleend; - nu geen der partijen in de faillissementsprocedure ter zitting van 6 mei 1999 er op aandrong dat nog dezelfde dag vonnis zou worden verleend, zij te kennen gaven dat de datum van het vonnis van intrekking van het faillissement niet essentieel was. 5. Door op die gronden rechtsmisbruik te aanvaarden in de verhouding tussen de eiseres als opdrachtgever en de verweerster als garant, miskennen de appelrechters de bindende kracht van de overeenkomst van 28 april 1999 tussen de eiseres en de verweerster en oordelen ze op onwettige wijze dat de eiseres ten opzichte van de verweerster rechtsmisbruik pleegt. Het onderdeel is gegrond.

11 24 APRIL 2009 C N/11 Dictum Het Hof, Vernietigt het bestreden arrest, behalve in zoverre dit het hoger beroep ontvankelijk verklaart. Beveelt dat van dit arrest melding zal worden gemaakt op de kant van het gedeeltelijk vernietigde arrest. Houdt de kosten aan en laat de beslissing daaromtrent aan de feitenrechter over. Verwijst de aldus beperkte zaak naar het Hof van Beroep te Brussel. Dit arrest is gewezen te Brussel door het Hof van Cassatie, eerste kamer, samengesteld uit voorzitter Ivan Verougstraete, als voorzitter, afdelingsvoorzitter Robert Boes, en de raadsheren Eric Dirix, Eric Stassijns en Alain Smetryns, en in openbare terechtzitting van 24 april 2009 uitgesproken door voorzitter Ivan Verougstraete, in aanwezigheid van advocaat-generaal Christian Vandewal, met bijstand van griffier Johan Pafenols. J. Pafenols A. Smetryns E. Stassijns E. Dirix R. Boes I. Verougstraete

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 8 MEI 2008 C.07.0472.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.07.0472.N PHLIPPO SHOWLIGHTS, naamloze vennootschap, met zetel te 2500 Lier, Antwerpsesteenweg 334, eiseres, vertegenwoordigd door mr.

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 4 MAART 2010 C.08.0324.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.08.0324.N ALGEMENE ONDERNEMINGEN AERTS, naamloze vennootschap, met zetel te 2500 Lier, Paaiestraat 9, eiseres, vertegenwoordigd door

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 19 SEPTEMBER 2011 C.10.0278.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0278.N H. S., eiser, vertegenwoordigd door mr. Bruno Maes, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 1000 Brussel, Central

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 12 JANUARI 2012 C.10.0683.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0683.N CITY MOTORS GROUP nv, met zetel te 2030 Antwerpen, Noorderlaan 89, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Bruno Maes, advocaat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 27 MEI 2011 C.10.0197.N-C.10.0205.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest I Nr. C.10.0197.N CID LINES nv, met zetel te 8900 Ieper, Waterpoortstraat 2, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Bruno Maes, advocaat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 22 JUNI 2007 C.05.0032.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.05.0032.N 1. AVERO BELGIUM INSURANCE, met zetel te 1200 Sint-Lambrechts- Woluwe, Woluwelaan 62, 2. FORTIS CORPORATE INSURANCE, vennootschap

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 24 JANUARI 2011 C.09.0446.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.09.0446.N 1. INOX CONSTRUCT, naamloze vennootschap, met zetel te 8650 Houthulst, Poelkapellestraat 52, 2. V.M., eisers, vertegenwoordigd

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 7 NOVEMBER 2013 C.12.0570.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0570.N Jean de CHAFFOY de COURCELLES, advocaat, met kantoor te 1000 Brussel, Kunstlaan 24, bus 9 A, in zijn hoedanigheid van curator

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 12 JUNI 2008 C.07.0236.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.07.0236.N 1. D.K.L, en, 2. K.R., eisers, vertegenwoordigd door mr. Bruno Maes, advocaat bij het Hof van Cassatie, kantoor houdende te

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 24 JANUARI 2011 C.09.0522.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.09.0522.N BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van Landsverdediging, met kantoor te 1000 Brussel, Lambermontstraat 8,

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Hof van Cassatie Onderwerp Faillissement. Curator. Vorderingsrecht. Vennootschap onder firma. Uittredende vennoten. Gedifferentieerde gehoudenheid Datum 7 november 2013 Copyright and disclaimer

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 12 MEI 2016 C.14.0561.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.14.0561.N BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, met kabinet te 1000 Brussel, Kruidtuinlaan

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 2 MAART 2006 C.05.0061.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.05.0061.N V.S. in zijn hoedanigheid van curator van het faillissement BVBA A.A. Renovatiewerken, eiser, vertegenwoordigd door mr. Johan

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 20 SEPTEMBER 2010 S.09.0039.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.09.0039.N D.A., eiser, vertegenwoordigd door mr. Bruno Maes, advocaat bij het Hof van Cassatie, kantoor houdende te 1000 Brussel,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 3 OKTOBER 2014 C.13.0164.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.13.0164.N BESTLEASE bvba, met zetel te 8670 Koksijde, Goudbloemstraat 8, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Johan Verbist, advocaat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 5 JANUARI 2006 C.04.0184.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.04.0184.N FIAT AUTO BELGIO, naamloze vennootschap, met zetel te 1140 Brussel, Genèvestraat 175, eiseres, vertegenwoordigd door mr.

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 26 NOVEMBER 2010 C.10.0006.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0006.N PROXXON WERKZEUG GmbH., vennootschap naar Duits recht, met zetel te D-54518 Niersbach, (Duitsland) Im Spanischen 18-24,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 24 JANUARI 2011 C.09.0635.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.09.0635.N S.J., eiser, vertegenwoordigd door mr. Johan Verbist, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 1000 Brussel, Brederodestraat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 15 DECEMBER 2006 F.05.0019.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.05.0019.N 1. S.W., en zijn echtgenote, 2. O.W., eisers, vertegenwoordigd door mr. Pierre van Ommeslaghe, advocaat bij het Hof van

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 29 MEI 2015 C.13.0615.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.13.0615.N Ch. V., eiseres, vertegenwoordigd door mr. Johan Verbist, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 2000 Antwerpen,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 26 JUNI 2008 C.07.0546.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.07.0546.N G. P., eiser, vertegenwoordigd door mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof van Cassatie, kantoor houdende te 1050 Brussel,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 10 NOVEMBER 2011 C.10.0438.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0438.N PARK ATLANTIS vme, met zetel te 8420 De Haan, Torenhofstraat 2, vertegenwoordigd door syndicus DE ROECK bvba, met zetel

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 27 JANUARI 2006 C.04.0201.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.04.0201.N V. A., Mr. Cécile Draps, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen D. P. I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 19 JUNI 2015 C.14.0214.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.14.0214.N VLAAMS GEWEST, vertegenwoordigd door de Vlaamse regering in de persoon van de minister-president, met kabinet te 1000 Brussel,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 29 JANUARI 2015 C.14.0195.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.14.0195.F 1. S. D., 2. R. D., 3. J. D., Mr. Paul Alain Foriers, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen BROUWERIJ HAACHT nv, Mr.

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 15 APRIL 2011 C.10.0119.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0119.N MARMINVEST nv, met zetel te 9790 Wortegem-Petegem, Kouter 3, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Bruno Maes, advocaat bij het

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 19 JUNI 2015 C.14.0403.N C.14.0474.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest I Nr. C.14.0403.N VLAAMSE VERVOERMAATSCHAPPIJ DE LIJN, met zetel te 2800 Mechelen, Motstraat 20, eiseres, vertegenwoordigd door

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 7 NOVEMBER 2013 C.12.0095.N- C.12.0110.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest I. Nr. C.12.0095.N 1. J V D H, 2. A V L, 3. H V D H, 4. E V D H, 5. L V D H, allen in hun hoedanigheid van erfgenamen van wijlen

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 12 SEPTEMBER 2014 C.13.0232.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.13.0232.N SYRAL BELGIUM nv, met zetel te 9300 Aalst, Burchtstraat 10, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Caroline De Baets, advocaat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 24 FEBRUARI 2012 C.11.0463.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0463.F BELGISCHE STAAT, minister van Financiën, Mr. François T Kint, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. C. G., 2. F.S.,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 14 DECEMBER 2012 C.12.0018.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0018.N JACKY AUSSEMS nv, met zetel te 3740 Bilzen, Natveld 11, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Caroline De Baets, advocaat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 19 MEI 2014 C.13.0310.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.13.0310.N 1. D., 2. M., eisers, vertegenwoordigd door mr. Willy van Eeckhoutte, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 9051

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 10 APRIL 2014 C.11.0796.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0796.N WOONPLANNERS bvba, met zetel te 2650 Edegem, Prins Boudewijnlaan 218, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Pierre Van Ommeslaghe,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 29 OKTOBER 2009 C.08.0448.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.08.0448.N 1. ARGENTA SPAARBANK, naamloze vennootschap, met zetel te 2018 Antwerpen, Belgiëlei 49-53, 2. ARGENTA ASSURANTIES, naamloze

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 27 FEBRUARI 2015 C.14.0344.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.14.0344.N ALGEMENE BORGSTELLINGEN cvba, met zetel te 1140 Evere, Henry Dunantlaan 19-21, eiseres, vertegenwoordigd door mr. John

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 18 MAART 2011 C.10.0015.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0015.N C.B.S. IMMO II nv, met zetel te 2018 Antwerpen, Schupstraat 1, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Michel Mahieu, advocaat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 25 NOVEMBER 2013 S.12.0025.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.12.0025.N RIJKSDIENST VOOR SOCIALE ZEKERHEID, openbare instelling, met zetel te 1060 Brussel, Victor Hortaplein 11, eiser, vertegenwoordigd

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 14 FEBRUARI 2003 C.00.0354.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.00.0354.N R.J. eiseres, vertegenwoordigd door mr. Philippe Gérard, advocaat bij het Hof van Cassatie, kantoor houdende te 1050 Brussel,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 6 SEPTEMBER 2013 C.12.0386.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0386.F EOS AREMAS BELGIUM nv, Mr. Jacqueline Oosterbosch, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. D. B. en 2. L. M. I. RECHTSPLEGING

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 13 MAART 2015 C.14.0247.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.14.0247.N HONDA MOTOR EUROPE LIMITED, vennootschap naar het recht van het Verenigd Koninkrijk, met zetel te SL3 BQY Berkshire (Verenigd

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 29 JUNI 2006 C.04.0290.N-C.04.0359.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest I Nr. C.04.0290.N W.J., in zijn hoedanigheid van curator van de NV Daniël Van Ceulebroeck, eiser, vertegenwoordigd door mr. Bruno

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 28 NOVEMBER 2013 C.12.0549.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0549.N 1. PX3 DEVELOPMENT nv, met zetel te 2000 Antwerpen, Leopold De Waelplaats 26, 2. BOUWONDERNEMING VOORUITZICHT nv, met zetel

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 22 MEI 2014 F.12.0188.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.12.0188.N BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van Financiën, met kabinet te 1000 Brussel, Wetstraat 12, voor wie optreedt

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 10 OKTOBER 2013 C.12.0274.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0274.N 1. PRICE & QUALITY FIDUCIAIRE nv, met zetel te 8550 Zwevegem, Avelgemstraat 53/B, 2. PRICE & QUALITY CONSULTING nv, met

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 9 MEI 2016 C.14.0442.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.14.0442.N MOBISTAR nv, met zetel te 1140 Evere, Bourgetlaan 3, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Johan Verbist, advocaat bij het Hof van

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Hof van Cassatie Onderwerp Schenkingen. Doorslaggevende beweegreden. Onvrijwillige verkeerde voorstelling van de werkelijkheid. Dwaling. Grond tot nietigheid Datum 14 januari 2013 Copyright

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 25 FEBRUARI 2010 C.09.0043.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.09.0043.N 1. VM INVEST, naamloze vennootschap, met zetel te 9240 Zele, Spinnerijstraat 12, 2. SEGHERS Monique, wonende te 9200 Dendermonde

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 17 OKTOBER 2014 C.13.0400.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.13.0400.N A. B., eiseres, vertegenwoordigd door mr. Paul Lefèbvre, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 1050 Brussel,

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Hof van Cassatie Onderwerp Echtscheiding. Hulpplicht tussen echtgenoten. Voorlopige maatrgeleen t.o.v. de echtgenoten m.b.t. het levensonderhoud Datum 5 juni 2014 Copyright and disclaimer De

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 5 MEI 2011 C.10.0175.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0175.F G. V., Mr. Jacqueline Oosterbosch, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen D. B.. I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 5 SEPTEMBER 2013 C.12.0476.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0476.N K., eiser, vertegenwoordigd door mr. Willy van Eeckhoutte, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 9051 Gent,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 24 SEPTEMBER 2007 C.05.0246.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.05.0246.F AFAS BELGIUM, naamloze vennootschap, Mr. Johan Verbist, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen BODYCOTE BELGIUM, naamloze

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 3 MEI 2013 C.12.0350.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0350.N 1. LEEMCO nv, met zetel te 2000 Antwerpen, Ankerrui 26-30, 2. GROEP L bvba, met zetel te 2000 Antwerpen, Ankerrui 26-30, eiseressen,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 5 DECEMBER 2013 C.13.0041.N-C.13.0067.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest I Nr. C.13.0041.N T.P., eiser, vertegenwoordigd door mr. Huguette Geinger, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 15 JUNI 2006 C.05.0370.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.05.0370.N FORTIS BANK, naamloze vennootschap, met zetel te 1000 Brussel, Warandeberg 3, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Pierre van

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 12 SEPTEMBER 2008 C.07.0394.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.07.0394.N L. J.-P., eiser, vertegenwoordigd door mr. Lucien Simont, advocaat bij het Hof van Cassatie, kantoor houdende te 1050

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 20 JANUARI 2012 C.10.0135.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0135.F BELGISCHE STAAT, minister van Landsverdediging, Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen ENTREPRISE ANDRE

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling hof van cassatie Onderwerp Huwelijksvermogensrecht. Wettelijk stelsel. Ontbinding. Vereffening. Vergoeding door het gemeenschappelijk vermogen Datum 21 januari 2011 Copyright and disclaimer

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 13 OKTOBER 2011 C.10.0503.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0503.N KBC BANK nv, met zetel te 1080 Sint-Jans-Molenbeek, Havenlaan 2, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Johan Verbist, advocaat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 29 OKTOBER 2015 C.15.0030.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.15.0030.N RIJKSDIENST VOOR SOCIALE ZEKERHEID, openbare instelling, met zetel te 1060 Sint-Gillis, Victor Hortaplein 11, eiser, vertegenwoordigd

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 13 MEI 2013 C.11.0762.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0762.N BEROEPSINSTITUUT VAN VASTGOEDMAKELAARS (BIV), met zetel te 1000 Brussel, Luxemburgstraat 16 B, eiser, vertegenwoordigd door

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 20 FEBRUARI 2015 C.14.0163.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.14.0163.N 1. G. S., 2. L. M., eisers, vertegenwoordigd door mr. Huguette Geinger, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 26 JANAUARI 2012 C.11.0318.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0318.N AXA BELGIUM nv, met zetel te 1170 Watermaal-Bosvoorde, Vorstlaan 25, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Bruno Maes, advocaat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 5 MAART 2015 C.13.0358.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.13.0358.F MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL, Mr. Paul Wouters, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen M. S.,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 22 SEPTEMBER 2011 C.10.0003.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0003.N 1. A.P. VASTGOED bv, met zetel te 8451 CE Oudeschoot (Nederland), 2. TRUSTA HOLDING bv, met zetel te 8451 CE Oudeschoot

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 22 DECEMBER 2005 C.04.0168.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.04.0168.N BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van Financiën, wiens kabinet gevestigd is te 1000 Brussel, Wetstraat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 30 MAART 2009 C.07.0557.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.07.0557.N 1. H.S., 2. V.M., eisers, vertegenwoordigd door mr. Ludovic De Gryse, advocaat bij het Hof van Cassatie, kantoor houdende

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 10 MEI 2019 C.18.0564.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.18.0564.N KBC BANK nv, met zetel te 1080 Sint-Jans-Molenbeek, Havenlaan 2, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Johan Verbist, advocaat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 27 MEI 2011 C.09.0618.N-C.09.0620.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest I. Nr. C.09.0618.N HAWE BELGIUM nv, met zetel te 2900 Schoten, Kruiningenstraat 188, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Michel Mahieu,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 28 JUNI 2012 C.11.0069.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0069.N C.W., eiseres, vertegenwoordigd door mr. Paul Lefèbvre, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 1050 Brussel, Louizalaan

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 22 NOVEMBER 2012 C.11.0443.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0443.F SCANTRAX nv, Mr. François T Kint, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. F. R., Mr. Jacqueline Oosterbosch, advocaat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 28 NOVEMBER 2013 C.12.0523.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0523.N L., eiseres, vertegenwoordigd door mr. Huguette Geinger, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 1000 Brussel,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 12 JANUARI 2007 D.05.0027.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. D.05.0027.N S.H., eiser, vertegenwoordigd door mr. Bruno Maes, advocaat bij het Hof van Cassatie, kantoor houdende te 1060 Brussel,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 5 JANUARI 2012 C.10.0501.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0501.N D. B., eiser, vertegenwoordigd door mr. Bruno Maes, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 1000 Brussel, Central

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 31 MEI 2012 C.10.0647.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0647.N 1. D.K., 2. FRUITBEDRIJF KOEKELBERGH lv, wonende te 3850 Nieuwerkerken, Diestersteenweg 83, eisers, vertegenwoordigd door mr.

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 10 SEPTEMBER 2015 C.13.0016.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.13.0016.N ABFIN nv, met zetel te 2020 Antwerpen, Jan Van Rijswijcklaan 162/11, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Paul Lefèbvre,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 26 SEPTEMBER 2011 C.11.0072.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0072.F AXA BANK EUROPE, naamloze vennootschap, Mr. Johan Verbist, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. V. B. en 2. D.

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 26 NOVEMBER 2010 C.09.0584.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.09.0584.N MAGIC MIRRORS, besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, met zetel te 2300 Turnhout, Gotenhoutlaan 9, eiseres,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 1 OKTOBER 2010 C.09.0563.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.09.0563.N D. W. E., eiser, vertegenwoordigd door mr. Paul Wouters, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 1050 Brussel,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 4 OKTOBER 2010 C.09.0475.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.09.0475.N V.H., eiser, vertegenwoordigd door mr. Huguette Geinger, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 1000 Brussel,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 23 SEPTEMBER 2013 C.12.0559.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0559.N D., eiser, vertegenwoordigd door mr. Huguette Geinger, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 1000 Brussel,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 5 SEPTEMBER 2013 C.12.0445.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0445.N 1. D., 2. D., eisers, vertegenwoordigd door mr. Bruno Maes, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 1000 Brussel,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 30 JANUARI 2015 C.14.0159.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.14.0159.N ADVANCED TECHNOLOGY COMPANY nv, met zetel te 9850 Nevele, IJsbeerlaan 1, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Huguette Geinger,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 21 JANUARI 2011 C.08.0364.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.08.0364.N C.B., eiseres, vertegenwoordigd door mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 1050 Brussel,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 7 FEBRUARI 2014 C.12.0545.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0545.F A. N., Mr. Simone Nudelholc, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen H. G., Mr. Paul Lefèbvre, advocaat bij het Hof van

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 29 OKTOBER 2015 C.14.0386.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.14.0386.N UNION CYCLISTE INTERNATIONALE, vereniging naar Zwitsers recht, met zetel te 1860 Aigle (Zwitserland), Chaussée de la Melée

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 10 SEPTEMBER 2015 C.14.0514.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.14.0514.N ACCOUNTANTSKANTOOR VERCAMMEN bvba, in vereffening, met zetel te 2640 Mortsel, Liersesteenweg 191, vertegenwoordigd door

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 12 JANUARI 2012 C.10.0662.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0662.N MH SHIPPING COMPANY, vennootschap naar Engels recht, met zetel te EC2P 2AA Londen (Verenigd Koninkrijk), Bishopgate 41,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 26 MEI 2011 C.10.0407.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0407.F A. T., Mr. Simone Nudelholc, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen AXA BELGIUM nv, Mr. Paul Wouters, advocaat bij het Hof

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 17 JUNI 2011 C.10.0241.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0241.N R. C., eiser, vertegenwoordigd door mr. Johan Verbist, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 1000 Brussel, Brederodestraat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 15 SEPTEMBER 2014 C.13.0017.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.13.0017.N P. S. eiser, vertegenwoordigd door mr. Huguette Geinger, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 1000 Brussel,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 30 JANUARI 2015 C.14.0270.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.14.0270.N A. V., in eigen naam en in zijn hoedanigheid van vakbondssecretaris van de Algemene Centrale van het Algemeen Belgisch Vakverbond,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 5 JUNI 2015 C.14.0568.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.14.0568.N EEG SLACHTHUIS VERBIST IZEGEM nv, met zetel te 8870 Izegem, Gentse Heerweg 78, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Johan Verbist,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 12 OKTOBER 2009 C.08.0559.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.08.0559.F GT MANAGEMENT, bvba, Mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen POLYCAR, vennootschap naar Italiaans

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 12 DECEMBER 2014 F.13.0134.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.13.0134.N R.S., eiser, vertegenwoordigd door mr. Paul Wouters, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 3000 Leuven, Koning

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 20 JUNI 2011 C.10.0134.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0134.N ZURICH INSURANCE PUBLIC LIMITED COMPANY, vennootschap naar Iers recht, met zetel te Dublin 4 (Ierland), Ballsbridge Park, Eagle

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 27 FEBRUARI 2014 C.12.0143.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0143.N 1. C C, 2. J C, eisers, vertegenwoordigd door mr. Johan Verbist, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 2000

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 8 MAART 2018 C.17.0454.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.17.0454.N G.A.B. LUXURY nv, met zetel te 1740 Ternat, Assesteenweg 96, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Huguette Geinger, advocaat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 29 NOVEMBER 2010 S.09.0062.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.09.0062.F REPUBLIEK ZUID-AFRIKA, eiseres, Mr. Huguette Geinger, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen G. N., verweerster. I. RECHTSPLEGING

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 17 OKTOBER 2008 C.07.0214.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.07.0214.N ROBERT, naamloze vennootschap, met zetel te 2030 Antwerpen, Vosseschijnstraat 11, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Johan

Nadere informatie