Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO)"

Transcriptie

1 Home no. 2 April 2018 Eerdere edities Verenso.nl Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO) Praktijk en wetenschap samen op weg naar mensgerichte ouderenzorg Meriam Janssen, Leonieke van Boekel, Katrien Luijkx M.Janssen4@tilburguniversity.edu Binnen de Academische Werkplaats (AW) Ouderen van Tranzo, Tilburg University, willen we kennis opleveren die gewenst is door de praktijk, die de zorgpraktijk in beweging brengt en de mensgerichte ouderenzorg ten goede komt. Graag nemen we je mee in hoe er binnen de AW Ouderen van Tranzo samengewerkt wordt tussen wetenschap en de praktijk van de ouderenzorg. Het doel van deze samenwerking is om met behulp van wetenschappelijke kennis bij te dragen aan het realiseren van mensgerichte ouderenzorg. Daarbij is het uitgangspunt dat de ontwikkelde kennis gebruikt kan worden in de praktijk van de ouderenzorg. Academische Werkplaats Ouderen De AW Ouderen opereert binnen Tranzo, een departement binnen Tilburg University (TiU). De AW Ouderen is een langdurige samenwerking tussen Tranzo en 11 organisaties in de ouderenzorg. Dit zijn (anno 2018) Azora, Brabantzorg, CZ Zorgkantoor, Groenhuysen, De Riethorst Stromenland, Schakelring, Surplus, Thebe (zorggroep Westen Midden-Brabant), Volckaert, De Wever en Zuidzorg. Deze organisaties maken de bijzondere leerstoel Ouderenzorg van Katrien Luijkx mogelijk.

2 De missie van de AW Ouderen is het realiseren van mensgerichte ouderenzorg waarbij de leefwereld van ouderen centraal staat. 1,2 Mensen willen graag gezien en gehoord worden en hun leven zoveel mogelijk voortzetten zoals zij dat gewend waren, ook als zij ouder worden, wat gaan mankeren en meer dan voorheen aangewezen zijn op ondersteuning van anderen, thuis of in het verpleeghuis Mensgerichte ouderenzorg is daarom essentieel. Onderzoekers binnen de AW Ouderen ontwikkelen in nauwe samenwerking tussen ouderen, zorgprofessionals, managers en bestuurders kennis over de leefwereld van ouderen. Focus van onderzoek Het onderzoek focust zich op maatschappelijke vraagstukken over kwetsbare ouderen in het verpleeghuis en daarbuiten. De partners van de AW Ouderen bepalen gezamenlijk de onderzoeksagenda. Deze wordt voortdurend geactualiseerd en bestaat uit vragen en thema s die langere tijd actueel en interessant zijn, zowel voor de zorgorganisaties als voor Tranzo. Elk onderzoek kent zijn eigen specifieke focus met bijbehorende onderzoeksvragen en onderzoeksopzet. Toch zijn er globaal gezien vier hoofdonderwerpen waarop we vanuit de AW Ouderen onderzoek doen: 1) mensgerichte zorg, inclusief eigen regie, 2) sociale netwerken en sociale behoeften, 3) technologie en 4) kwaliteitsverbetering van de ouderenzorg. Kennisontwikkeling Binnen de AW Ouderen voeren we promotieonderzoek en praktijkvertalingsprojecten uit. We doen vooral kwalitatief onderzoek en we gebruiken regelmatig participatieve onderzoeksmethoden zoals actieonderzoek. De centrale onderzoeksvraag van een promotieonderzoek past binnen een van de hierboven genoemde thema s en de leefwereld van ouderen staat centraal. Thema s van lopende promotieonderzoeken zijn onder andere intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis, eigen regie/eigenaarschap van ouderen in verpleeghuizen en meer autonomie en mantelzorgverlening bij ouderen met dementie door sociale en technische innovatie.

3 De ontwikkelde kennis in een promotieonderzoek is theoretisch van aard en nog niet gebruiksklaar voor de zorgpraktijk. Daarom startte de AW Ouderen in 2017 met praktijkvertalingsprojecten na afloop van een afgerond proefschrift. Dat zijn kortdurende projecten (12-15 maanden) om de ontwikkelde kennis uit een proefschrift te vertalen naar de zorgpraktijk. Dit resulteert bijvoorbeeld in een evaluatietool voor de GRZ en een model om het toegangsproces voor de intramurale ouderenzorg te verbeteren. Dit gebeurt zoveel mogelijk in co-creatie met de zorgpraktijk, met zowel zorgprofessionals als ouderen. Ouderen centraal Het realiseren van mensgerichte ouderenzorg, waarbij de leefwereld van ouderen centraal staat, is de missie van de AW Ouderen. Daarom bestuderen we bij de start van een promotieonderzoek het perspectief of de leefwereld van ouderen. Hoe kijken ouderen aan tegen het onderzoeksthema en wat zijn hun ervaringen? We slagen erin om in elk onderzoek de leefwereld van ouderen te bestuderen, ook die van ouderen met dementie of die van ouderen die in een verpleeghuis leven. Dit lukt mede dankzij de intensieve en gelijkwaardige samenwerking tussen wetenschap en zorgpraktijk. Alle betrokkenen zijn ervan overtuigd dat het belangrijk is om ouderen te horen en te zien, ook tijdens het onderzoek. We willen echter dat ouderen niet alleen betrokken worden tijdens dataverzameling. Om mensgerichte ouderenzorg te kunnen realiseren, is goed luisteren naar ouderen onontbeerlijk; nothing about us, without us. Ons streven is dat ouderen ook aan de voordeur, en dus op strategisch niveau, meedenken met de AW Ouderen. Daarom startte in 2017 een onderzoeksproject over participatie van ouderen in de AW Ouderen met de vraag hoe we ouderen een structurele en volwaardige plek kunnen geven in de AW Ouderen. Doel is om ouderen beter te betrekken bij de totstandkoming van onderzoeksvragen en het gebruik van onderzoeksresultaten.

4 Samenwerking en kennisdeling in de AW Ouderen Samenwerking en kennisdeling gebeurt via personen zoals bestuurders, contactpersonen en onderzoekers, science practitioners en onderzoeksmakelaars. Daarnaast gebeurt kennisdeling via bijeenkomsten. Hieronder volgt een toelichting. Bestuurders, contactpersonen en onderzoekers Iedere zorgorganisatie participeert met minimaal een bestuurder en een contactpersoon. Op strategisch en operationeel niveau worden relevante ontwikkelingen binnen de zorgorganisaties en Tranzo gedeeld, over lopend onderzoek en de waarde hiervan voor de praktijk en over de wensen en behoeften voor toekomstig onderzoek. Zo vindt kruisbestuiving plaats tussen onderzoekers en de zorgorganisaties en ook tussen de zorgorganisaties onderling. Science practitioner Ook is er per organisatie een science practitioner verbonden aan de AW Ouderen. Binnen de AW Ouderen is een science practitioner een zorgprofessional die werkzaam is bij en in dienst is van een zorgorganisatie. Deze zorgprofessional combineert werken in de zorgpraktijk met promotieonderzoek binnen de AW Ouderen en slaat zo een figuurlijke brug tussen wetenschap en praktijk. Onderzoeksmakelaar Een tweede bruggenbouwer is de onderzoeksmakelaar. Dit is een ervaren onderzoeker in dienst van de universiteit. Enerzijds heeft de onderzoeksmakelaar onderzoekstaken binnen de AW Ouderen. Zo denkt ze mee in de strategie van de AW Ouderen, signaleert kansen voor onderzoek en subsidies en begeleidt onderzoekers. Anderzijds werkt de onderzoeksmakelaar intensief samen met en op de locaties van de zorgorganisaties. Doel is om (het doen van) wetenschappelijk onderzoek binnen de zorgorganisaties verder te verstevigen en om de samenwerking tussen wetenschap en de praktijk van de ouderenzorg verder te intensiveren. Een groot netwerk binnen alle lagen van de zorgorganisaties opbouwen en continu linken leggen naar (mogelijkheden van) onderzoek zijn belangrijke werkzaamheden.

5 Bijeenkomsten Via bijeenkomsten delen we de actuele kennis uit ons onderzoek met een breed publiek. In een research preview staat bijvoorbeeld een lopend onderzoek centraal. Kennis die tot dan toe ontwikkeld is, wordt gedeeld met medewerkers en ouderen van de zorgorganisaties. Zij worden gericht uitgenodigd omdat het onderwerp voor hen relevant is. Doelen zijn om samen tot ideeën te komen om de kennis in de zorgpraktijk te kunnen gebruiken en om de onderzoeker te voeden hoe het onderzoek relevant blijft voor de zorgpraktijk. Daarnaast verzorgen we symposia, zorgsalons en mondelinge presentaties voor een breed publiek. Toekomst van de AW Ouderen Bovengenoemde manieren van samenwerken leveren mooie samenwerking en onderzoeken op en dus kennisontwikkeling, -deling en evidence based werken. Intussen bestaat de AW Ouderen 15 jaar. Veel van bovengenoemde manieren van werken zijn intrinsiek geworden voor de betrokkenen van de AW Ouderen. Een aantal van bovengenoemde manieren van werken, bijvoorbeeld de praktijkvertalingsprojecten en de inzet van de onderzoeksmakelaar zijn nieuw. We hebben de ambitie om de AW Ouderen door te ontwikkelen tot een AW Ouderen 2.0. Hierbij is het uitgangspunt om een intensievere samenwerking tussen wetenschap en zorgpraktijk te bewerkstelligen, door kennisvragen op te halen in de praktijk en te vertalen naar onderzoekvragen, kennis te ontwikkelen door gezamenlijk en in afstemming onderzoek uit te voeren en kennis nog explicieter en meer op maat te delen. Dit alles met het doel om de brug tussen wetenschap en praktijk nog verder te verstevigen. Meer informatie over de AW Ouderen kunt u vinden op de website van de Tilburg University.

6 Dit is een bijdrage van de Academische Werkplaats Ouderen van Tranzo, namens de Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO). De academische netwerken ouderenzorg vormen een belangrijke brug tussen wetenschappelijk onderzoek en de zorgpraktijk: onderzoekers werken samen met professionals uit de ouderenzorg aan (zorg)innovaties en nieuwe kennis. Andere academische netwerken ouderenzorg zijn die van Amsterdam (UNO-VUmc), Nijmegen (UKON), Leiden (UNC-ZH), Maastricht (AWO-ZL) en Groningen UNO-UMCG. Auteur(s) Meriam Janssen, senior onderzoeker en onderzoeksmakelaar, AW Ouderen van Tranzo, Tilburg University Leonieke van Boekel, senior onderzoeker en onderzoeksmakelaar, AW Ouderen van Tranzo, Tilburg University Katrien Luijkx, bijzonder hoogleraar Ouderenzorg, AW Ouderen van Tranzo, Tilburg University Literatuur 1. Luijkx K: Horen, zien en samen zorgen. Innovatie vanuit de leefwereld van ouderen. Tilburg: Tilburg University; University T: Over de Academische Werkplaats Ouderen. retrieved from: Anderberg P, Berglund AL: Elderly persons' experiences of striving to receive care on their own terms in nursing homes. International Journal of Nursing Practice 2010, 16(1): Berlin Hallrup L, Albertsson D, Bengtsson Tops A, Dahlberg K, Grahn B: Elderly women's experiences of living with fall risk in a fragile body: a reflective lifeworld approach. Health & Social Care in the Community 2009, 17(4): Dunér A, Nordström M: Intentions and strategies among elderly people: Coping in everyday life. Journal of Aging Studies 2005, 19(4): Eales J, Keating N, Damsma A: Seniors' experiences of client-centred residential care. Ageing & Society 2001, 21(3): Hsu H-C: Exploring elderly people's perspectives on successful ageing in Taiwan. Ageing & Society 2007, 27(1): Hwang HL, Hsieh PF, Wang HH: Taiwanese long-term care facility residents' experiences of caring: a qualitative study. Scandinavian Journal of Caring Sciences 2013, 27(3): Liveng A: The vulnerable elderly's need for recognizing relationships a challenge to Danish home-based care. Journal of Social Work Practice 2011, 25(3):

7 10. Molony SL: The meaning of home: A qualitative metasynthesis. Research in Gerontological Nursing 2010, 3(4): Svensson AM, Martensson LB, Muhli UH: Well-being dialogue: elderly women's subjective sense of well-being from their course of life perspective. International Journal of Qualitative Studies on Health and Well-being 2012, 7: Thanakwang K, Soonthorndhada K, Mongkolprasoet J: Perspectives on healthy aging among Thai elderly: a qualitative study. Nursing & Health Science 2012, 14(4):

Samen aan de slag met theorie en praktijkervaringen om uw implementatie een stap verder te krijgen

Samen aan de slag met theorie en praktijkervaringen om uw implementatie een stap verder te krijgen Samen aan de slag met theorie en praktijkervaringen om uw implementatie een stap verder te krijgen Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties

Nadere informatie

(potentiële) belangenverstrengeling. Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld

(potentiële) belangenverstrengeling. Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder

Nadere informatie

Analyse instrument. Disclosure belangen sprekers. Toegangsproces tot zorg

Analyse instrument. Disclosure belangen sprekers. Toegangsproces tot zorg Analyse instrument Toegangsproces tot zorg Van wetenschappelijk onderzoek naar de implementatie van een toepasbaar instrument Lisette Schipper Willeke Vos Marjolein Verbiest Disclosure belangen sprekers

Nadere informatie

Samenwerking in academische netwerkensa

Samenwerking in academische netwerkensa Home no. 6 December 2014 Eerdere edities Verenso.nl Samenwerking in academische netwerkensa Verbetering van patiëntenzorg door wetenschap Drs. Monique A.A. Caljouw, wetenschappelijk coördinator UNC-ZH

Nadere informatie

Mensgerichte (ouderen)zorg; merkbaar beter!? Projectidee voor toegepast wetenschappelijk promotieonderzoek

Mensgerichte (ouderen)zorg; merkbaar beter!? Projectidee voor toegepast wetenschappelijk promotieonderzoek Mensgerichte (ouderen)zorg; merkbaar beter!? Projectidee voor toegepast wetenschappelijk promotieonderzoek Prof. dr. Katrien G. Luijkx (Tranzo, Tilburg University) in samenwerking met Martijn Kilsdonk,

Nadere informatie

Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO)

Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO) Home no. 1 Februari 2018 Themanummer Cardiovasculair Eerdere edities Verenso.nl Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO) Geen bewijs voor effectiviteit van preventieve cardiovasculaire medicatie

Nadere informatie

Samenwerkende Academisch Netwerken Ouderenzorg (SANO)

Samenwerkende Academisch Netwerken Ouderenzorg (SANO) Home no. 3 Juni 2018 Eerdere edities Verenso.nl Samenwerkende Academisch Netwerken Ouderenzorg (SANO) Onderzoekssubsidie stimuleert onderzoeksvragen uit de praktijk - de ervaringen van drie subsidie-ontvangers.

Nadere informatie

Samenwerking in academisch netwerkensaetwerken

Samenwerking in academisch netwerkensaetwerken Home no. 1 Feb. 2015 Revalidatie chronische aandoeningen Eerdere edities Verenso.nl Samenwerking in academisch netwerkensaetwerken Verbetering van patiëntenzorg door wetenschap: in beweging! Lizette Wattel,

Nadere informatie

Wetenschap en praktijk: door co-creatie verbonden. Petri Embregts

Wetenschap en praktijk: door co-creatie verbonden. Petri Embregts Wetenschap en praktijk: door co-creatie verbonden Petri Embregts 11 april 2013 Kwaliteit van zorg- en hulpverlening vindt in de meest wezenlijke vorm plaats in een betekenisvolle relatie tussen de cliënt

Nadere informatie

Voortgang expertteams: delier, geriatrische revalidatie en extramurale behandeling

Voortgang expertteams: delier, geriatrische revalidatie en extramurale behandeling Samenwerking in zorg en wetenschap Voortgang expertteams: delier, geriatrische revalidatie en extramurale behandeling Nijmegen, oktober 2018 A. Persoon Radboud universitair medisch centrum Afdeling Eerstelijnsgeneeskunde,

Nadere informatie

Kader notitie Academische werkplaats

Kader notitie Academische werkplaats Kader notitie Academische werkplaats Het UWV en het KCVG hebben gekozen voor de Academische Werkplaats als samenwerkingsvorm tussen universiteit en UWV-regio om de doelstelling van academisering te bereiken.

Nadere informatie

In vogelvlucht. Verschillende onderzoeksmethodieken. Gezondheid? Cijfers zeggen niet alles. Of is gezondheid.

In vogelvlucht. Verschillende onderzoeksmethodieken. Gezondheid? Cijfers zeggen niet alles. Of is gezondheid. Lokale strategie voor gezond ouder worden Voor Elkaar in de Buurt Jeanette Lezwijn J.Lezwijn@ggdgelre-ijssel.nl tel 088-443 3251) In vogelvlucht. Epidemiologie en gezondheidsbevordering Gezond ouder worden

Nadere informatie

The Academic Collaborative Center Public Health Brabant: societal impact by co-creation. Prof. dr. Ien van de Goor Tilburg, sept 12th, 2016

The Academic Collaborative Center Public Health Brabant: societal impact by co-creation. Prof. dr. Ien van de Goor Tilburg, sept 12th, 2016 The Academic Collaborative Center Public Health Brabant: societal impact by co-creation Prof. dr. Ien van de Goor Tilburg, sept 12th, 2016 Academische collaborative centers: basic principles Academische

Nadere informatie

Horen, zien en samen zorgen Innovatie vanuit de leefwereld van ouderen

Horen, zien en samen zorgen Innovatie vanuit de leefwereld van ouderen Horen, zien en samen zorgen Innovatie vanuit de leefwereld van ouderen Rede, uitgesproken door prof. dr. Katrien Luijkx Prof. dr. Katrien G. Luijkx is bijzonder hoogleraar Ouderenzorg bij Tranzo, Tilburg

Nadere informatie

de meerwaarde van de leerstoel Sociaal Werk

de meerwaarde van de leerstoel Sociaal Werk de meerwaarde van de leerstoel Sociaal Werk In deze brochure nodigen wij u uit u te laten informeren over de meerwaarde van de leerstoel en academische werkplaats Sociaal Werk aan de Universiteit van Tilburg

Nadere informatie

Het verhaal als kwaliteitsinstrument

Het verhaal als kwaliteitsinstrument Het verhaal als kwaliteitsinstrument Drs. Beatriz Roman Science-practitioner / Promovendus Tranzo (Tilburg University) Onderzoeker Lectoraat Dynamische Talentinterventies Docent Fontys Hogescholen HRM

Nadere informatie

Wie zijn wij UKON. UKON bureau p/a Radboudumc afd. ELG-117 Postbus HB Nijmegen tel

Wie zijn wij UKON. UKON bureau p/a Radboudumc afd. ELG-117 Postbus HB Nijmegen tel Wie zijn wij UKON UKON bureau p/a Radboudumc afd. ELG-117 Postbus 9101 6500 HB Nijmegen tel 024-3668244 www.ukonnetwerk.nl INHOUDSOPGAVE INLEIDING 2 1. Doel, Visie en AMBITIE 3 1.1 Doel 3 1.2 Visie 3 1.3

Nadere informatie

Wetenschap en praktijk: in co-creatie verbonden. Prof. dr. Petri Embregts

Wetenschap en praktijk: in co-creatie verbonden. Prof. dr. Petri Embregts Wetenschap en praktijk: in co-creatie verbonden Prof. dr. Petri Embregts Kwaliteit van zorg- en hulpverlening vindt in de meest wezenlijke vorm plaats in een betekenisvolle relatie tussen de cliënt en

Nadere informatie

Wetenschappelijke kennis inbrengen in de opleidingen

Wetenschappelijke kennis inbrengen in de opleidingen Wetenschappelijke kennis inbrengen in de opleidingen Wilco Achterberg is hoogleraar institutionele zorg en ouderengeneeskunde bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) én hij werkt als specialist

Nadere informatie

Multi-disciplinary workshop on Ageing and Wellbeing

Multi-disciplinary workshop on Ageing and Wellbeing Date 7-12-2011 1 Multi-disciplinary workshop on Ageing and Wellbeing Prof. Dr. Inge Hutter Demographer, anthropologist Coordinator Healthy Ageing Alpha Gamma RUG Dean Faculty Spatial Sciences Date 7-12-2011

Nadere informatie

Klein maar fijn. Onderzoek voor verbetering van de zorg. Jeanet Landsman. Senior onderzoeker. 2 november 2016, Kennismarkt Vilans

Klein maar fijn. Onderzoek voor verbetering van de zorg. Jeanet Landsman. Senior onderzoeker. 2 november 2016, Kennismarkt Vilans 2 november 2016, Kennismarkt Vilans Klein maar fijn Onderzoek voor verbetering van de zorg Jeanet Landsman Senior onderzoeker Afdeling Onderzoek & Ontwikkeling Waarom onderzoek bij Alliade? Vormen van

Nadere informatie

ONDERZOEKSONDERSTEUNING VANUIT UNO-VUMC

ONDERZOEKSONDERSTEUNING VANUIT UNO-VUMC ONDERZOEKSONDERSTEUNING VANUIT UNO-VUMC Het Universitair Netwerk Ouderenzorg UNO-VUmc is een samenwerkingsverband tussen 22 1 instellingen in de ouderenzorg (UNO-instellingen) en de afdeling huisartsgeneeskunde

Nadere informatie

Academische toerusting voor werken binnen de Openbare Gezondheid

Academische toerusting voor werken binnen de Openbare Gezondheid Academische toerusting voor werken binnen de Openbare Gezondheid ZonMw Programma Academische Werkplaatsen Dr. Marijke Janssens Utrecht, 15 juni 2006 Doel: het structureel versterken en verankeren van vraaggestuurde

Nadere informatie

Geïnformeerd pensioendebat

Geïnformeerd pensioendebat Geïnformeerd pensioendebat Mogelijkheden partnership in Netspar Juni 2016 De denktank en het onderzoeksnetwerk Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement. Missie Netspar draagt bij aan de voortdurende

Nadere informatie

Ontwikkeling van evidence based producten. Luciënne Heerkens Petri Embregts

Ontwikkeling van evidence based producten. Luciënne Heerkens Petri Embregts Ontwikkeling van evidence based producten Luciënne Heerkens Petri Embregts Vertalen van evidence naar praktijk Evidence based practice Gewetensvol, oordeelkundig gebruik van beste bewijs om beslissingen

Nadere informatie

De Waarde van Werk. Patricia van Casteren. 31 mei Aan de slag met de Capability Approach. we support the quality of working life

De Waarde van Werk. Patricia van Casteren. 31 mei Aan de slag met de Capability Approach. we support the quality of working life De Waarde van Werk Aan de slag met de Capability Approach Patricia van Casteren 31 mei 2018 we support the quality of working life Disclosure (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk

Nadere informatie

Onderzoek Van regels naar relaties

Onderzoek Van regels naar relaties Onderzoek Sinds maart 2017 doet Annemarie de Brabander bij Topaz (locatie Munnekeweij) onderzoek naar de beweging. Hoe kunnen de inzichten uit haar onderzoek vertaald worden naar Waarde-vol Onderwijs?

Nadere informatie

Anders kijken, anders leren, anders doen

Anders kijken, anders leren, anders doen Anders kijken, anders leren, anders doen Grensoverstijgend leren en opleiden in zorg en welzijn in het digitale tijdperk HOOFDLIJN 8 Hoofdlijn 8. Onderzoek, onderwijs, praktijk en beleid verbinden Kernboodschap

Nadere informatie

UWV/SMZ & Academische Werkplaatsen

UWV/SMZ & Academische Werkplaatsen UWV/SMZ & Academische Werkplaatsen Bouwen met beperkte middelen Achtereenvolgens Context Academisering Verzekeringsgeneeskunde KCVG 2 e fase: consolidatie Concept Academische werkplaatsen AWP UWV concreet

Nadere informatie

Een kwaliteitsfunctionaris faciliteert practice development

Een kwaliteitsfunctionaris faciliteert practice development Een kwaliteitsfunctionaris faciliteert practice development Dr. Shaun Cardiff Programmaleider Professionele Ontwikkeling Lectoraat Persoonsgerichte & Evidence Based Praktijkvoering in Zorg & Welzijn Opbouw:

Nadere informatie

Schets kennisinfrastructuur verpleging en verzorging (V&V) Datum:

Schets kennisinfrastructuur verpleging en verzorging (V&V) Datum: Schets kennisinfrastructuur verpleging en verzorging (V&V) Datum: 1-6-2018 Auteurs: Initiatiefnemers Manifest Kwaliteit van Zorg en aanjagers van het Manifest 1 Schets kennisinfrastructuur Verpleging en

Nadere informatie

Oproep tot het indienen van aanvragen promotieonderzoek voor het Programma Onderzoeken in de Praktijk Programma van het Zorgondersteuningsfonds

Oproep tot het indienen van aanvragen promotieonderzoek voor het Programma Onderzoeken in de Praktijk Programma van het Zorgondersteuningsfonds Oproep tot het indienen van aanvragen promotieonderzoek voor het Programma Onderzoeken in de Praktijk Programma van het Doel van het programma De veranderingen in de langdurige zorg richten zich voor een

Nadere informatie

Dr. Hilde Verbeek 15 april 2014. Department of Health Services Research Focusing on Chronic Care and Ageing 1

Dr. Hilde Verbeek 15 april 2014. Department of Health Services Research Focusing on Chronic Care and Ageing 1 Dr. Hilde Verbeek 15 april 2014 Department of Health Services Research Focusing on Chronic Care and Ageing 1 Doelstelling Nurses on the Move Bijdragen aan verbetering kwaliteit van zorg in verpleeg- en

Nadere informatie

Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Brabant. Aangenaam kennis te maken

Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Brabant. Aangenaam kennis te maken Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Brabant Aangenaam kennis te maken Via dit overzicht laten wij u graag nader kennis maken met de medewerkers en activiteiten van de Academische Werkplaats Publieke

Nadere informatie

CASCADE MODEL FUNDAMENTEN

CASCADE MODEL FUNDAMENTEN HET CASCADE model bevordert een holistische en persoonsgerichte benadering van zorg vertrekkende vanuit de sterke kanten van de persoon om de zelfstandigheid (autonomie) en kwaliteit van leven te optimaliseren

Nadere informatie

Samenwerking in academisch netwerkenrken

Samenwerking in academisch netwerkenrken Home no. 3 Juni 2015 Juridische aspecten Eerdere edities Verenso.nl Samenwerking in academisch netwerkenrken Goed gedrag in wetenschappelijk onderzoek Dr. Anke Persoon, coördinator UKON, afdeling ELG,

Nadere informatie

Hoe delen zorgorganisaties kennis?

Hoe delen zorgorganisaties kennis? Hoe delen zorgorganisaties kennis? Door de techniek en door het snel veranderende zorglandschap zijn er steeds meer mogelijkheden om kennis te halen en te delen. De mobiele telefoon maakt het vinden van

Nadere informatie

Growing old is becoming lonely? Jana D hoedt

Growing old is becoming lonely? Jana D hoedt Growing old is becoming lonely? Jana D hoedt Introduction Loneliness is a personal, subjective experience. A person experiences this feeling when his social relationships do not match his wishes. It is

Nadere informatie

Transities in de ouderenzorg: verantwoordelijkheden van burgers. 26 juni 2014

Transities in de ouderenzorg: verantwoordelijkheden van burgers. 26 juni 2014 Transities in de ouderenzorg: verantwoordelijkheden van burgers 26 juni 2014 Programma 15:00 uur Welkom door dagvoorzitter Prof. dr. Katrien Luijkx 15:10 uur Presentatie sprekers: Lilian Linders Ad Pijnenborg

Nadere informatie

#gezondheidsvaardigheden

#gezondheidsvaardigheden #gezondheidsvaardigheden Inhoud Achtergrond Congres Overview en impressie programma Capacity building Health Literate Organizations Policy on a national level Take home messages University College Dublin

Nadere informatie

Jaarplan 2014. UKON bureau p/a UMC St Radboud afd. ELG-117 Postbus 9101 6500 HB Nijmegen tel 024-3668244 www.ukonnetwerk.nl

Jaarplan 2014. UKON bureau p/a UMC St Radboud afd. ELG-117 Postbus 9101 6500 HB Nijmegen tel 024-3668244 www.ukonnetwerk.nl Jaarplan 2014 UKON bureau p/a UMC St Radboud afd. ELG-117 Postbus 9101 6500 HB Nijmegen tel 024-3668244 www.ukonnetwerk.nl Samenwerking in zorg en wetenschap INHOUDSOPGAVE INLEIDING 2 1. SPEERPUNT 2014:

Nadere informatie

Eigen regie door ouderen

Eigen regie door ouderen Eigen regie door ouderen In de langdurende intramurale zorg Systematisch literatuuronderzoek Onderzoek uitgevoerd door Jolande van Loon Science Practitioner, De Wever Promotor, Prof. dr. Katrien Luijkx

Nadere informatie

Waardige betrokkenheid van bewoners en hun naasten

Waardige betrokkenheid van bewoners en hun naasten Waardige betrokkenheid van bewoners en hun naasten Colofon: Inhoudsopgave 1 Waardige betrokkenheid van bewoners en hun naasten... 3 2 Verschillende soorten interventies... 4 2.1 Trainen/onderwijzen van

Nadere informatie

Uitdagingen voor de sociale professional anno Tine Van Regenmortel, Vlaardingen, 26/11/2015

Uitdagingen voor de sociale professional anno Tine Van Regenmortel, Vlaardingen, 26/11/2015 Uitdagingen voor de sociale professional anno 2015 Tine Van Regenmortel, Vlaardingen, 26/11/2015 We vragen veel van de sociale professional» Van zorgen voor naar zorgen dat» Van leunen naar ondersteunen»

Nadere informatie

Bijdrage van de AWO aan Kwaliteit van de Ouderenzorg

Bijdrage van de AWO aan Kwaliteit van de Ouderenzorg Bijdrage van de AWO aan Kwaliteit van de Ouderenzorg Prof. Dr. Jan Hamers Academische Werkplaats Ouderenzorg Wat is de werkplaats? Hoe werken we? Wat is de opbrengst? Academische Werkplaats Ouderenzorg

Nadere informatie

Valorisatie is samen werken

Valorisatie is samen werken Valorisatie is samen werken Stefan de Jong 1 Gemeenschappelijk doel Stefan de Jong 2 Valorisatie is samen werken Gemeenschappelijk doel Stefan de Jong 3 Valorisatie is samen werken Wat is valorisatie?

Nadere informatie

Het verhaal als kwaliteitsinstrument

Het verhaal als kwaliteitsinstrument Het verhaal als kwaliteitsinstrument Drs. Beatriz Roman Science-practitioner / Promovendus Tranzo (Tilburg University) Docent / Onderzoeker Fontys Hogescholen HRM en TP 2 Er is een groot verschil tussen

Nadere informatie

Zien, bewogen worden en in beweging komen. Prof. dr. Petri Embregts

Zien, bewogen worden en in beweging komen. Prof. dr. Petri Embregts Zien, bewogen worden en in beweging komen Prof. dr. Petri Embregts 20-6-2018 Zien, bewogen worden, in beweging komen Kwaliteit van zorg- en hulpverlening vindt in de meest wezenlijke vorm plaats in een

Nadere informatie

Inspiratiereizen Dementie. Frankfurt: Eigen kijk op dementie

Inspiratiereizen Dementie. Frankfurt: Eigen kijk op dementie Inspiratiereizen Dementie Frankfurt: Eigen kijk op dementie Introductie De zorg voor mensen met dementie staat in Nederland volop in de belangstelling. En dat is volkomen terecht. Door de dubbele vergrijzing

Nadere informatie

Workshop Kwalitatief en Kwantitatief Onderzoek

Workshop Kwalitatief en Kwantitatief Onderzoek Workshop Kwalitatief en Kwantitatief Onderzoek Wim Krijnen Lector Analyse Technieken voor Praktijk Onderzoek Lectoraat Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing Hanze University of Applied Sciences

Nadere informatie

Toekomstbestendige ouderenzorg is afhankelijk van goede kwaliteit van verpleging en verzorging

Toekomstbestendige ouderenzorg is afhankelijk van goede kwaliteit van verpleging en verzorging Toekomstbestendige ouderenzorg is afhankelijk van goede kwaliteit van verpleging en verzorging Prof. dr. Jan Hamers Health Services Research Focusing on Chronic Care and Ageing Agenda voor de zorg (gezamenlijke

Nadere informatie

Type Dementie als Oorzaak van Seksueel Ontremd Gedrag. Aanwezigheid van het Gedrag bij Type Alzheimer?

Type Dementie als Oorzaak van Seksueel Ontremd Gedrag. Aanwezigheid van het Gedrag bij Type Alzheimer? Type Dementie als Oorzaak van Seksueel Ontremd Gedrag Aanwezigheid van het Gedrag bij Type Alzheimer? Type of Dementia as Cause of Sexual Disinhibition Presence of the Behavior in Alzheimer s Type? Carla

Nadere informatie

Welke scores zijn voor een patiënt het belangrijkste?

Welke scores zijn voor een patiënt het belangrijkste? Welke scores zijn voor een patiënt het belangrijkste? Maarten de Wit 31 mei 2013 Lokatie Tilburg University Overzicht 1. Wat is het patiëntenperspectief? 2. Hoe krijg je als onderzoeker toegang tot de

Nadere informatie

Slim organiseren van ouderenzorg: hoe doe je dat?

Slim organiseren van ouderenzorg: hoe doe je dat? PICA-seminar 16 september 2013 Slim organiseren van ouderenzorg: hoe doe je dat? Dennis Moeke d.moeke@avans.nl 06-14660986 http://vu-nl.academia.edu/dennismoeke Wie ben ik? Docent: AVANS Hogeschool: docent

Nadere informatie

WETENSCHAP: NOODZAKELIJK VOOR TOPZORG?! Symposium ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van het UKON

WETENSCHAP: NOODZAKELIJK VOOR TOPZORG?! Symposium ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van het UKON WETENSCHAP: NOODZAKELIJK VOOR TOPZORG?! Symposium ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van het UKON 1 november 2013 Toelichting De ouderenzorg is actueler dan ooit. Het kabinet zet in op een verdere

Nadere informatie

Oproep tot het indienen van aanvragen promotieonderzoek voor het Programma Onderzoeken in de Praktijk

Oproep tot het indienen van aanvragen promotieonderzoek voor het Programma Onderzoeken in de Praktijk Oproep tot het indienen van aanvragen promotieonderzoek voor het Programma Onderzoeken in de Praktijk Programma van het Zorgondersteuningsfonds Doel van het programma De veranderingen in de langdurige

Nadere informatie

Samen de goede koers varen

Samen de goede koers varen Home no. 3 Juni 2016 Themanummer Eerste lijn Eerdere edities Verenso.nl Samen de goede koers varen Op weg naar structurele samenwerking huisarts en specialist ouderengeneeskunde Ronald van Nordennen, Vincent

Nadere informatie

Healthy Work? Christiane de Lange & Nienke Velterop

Healthy Work? Christiane de Lange & Nienke Velterop Healthy Ageing @ Work? Christiane de Lange & Nienke Velterop Healthy Ageing @ Work? Inhoud Presentatie: Onderzoek Christiane naar Duurzame Inzetbaarheid van werknemers Onderzoek Nienke Velterop naar Oudere

Nadere informatie

Zorgondersteuningsfonds Oproep kortdurende praktijkgerelateerde onderzoeken Programma Onderzoeken in de Praktijk Vastgesteld, 19 september 2016

Zorgondersteuningsfonds Oproep kortdurende praktijkgerelateerde onderzoeken Programma Onderzoeken in de Praktijk Vastgesteld, 19 september 2016 Oproep tot het indienen van aanvragen kortdurende, praktijkgerelateerde onderzoeken voor het Programma Onderzoeken in de Praktijk Programma van het Zorgondersteuningsfonds Doel van het programma De veranderingen

Nadere informatie

Waarom zelf het wiel uitvinden?

Waarom zelf het wiel uitvinden? Home no. 6 December 2017 Eerdere edities Verenso.nl Waarom zelf het wiel uitvinden? Knowledge brokers CVA verbeteren kwaliteit geriatrische revalidatie Mia Willems, Eugenie Brinkhof, Marike Jansen, Liesbeth

Nadere informatie

Van praktijk naar wetenschap naar praktijk

Van praktijk naar wetenschap naar praktijk 15-11-2013 Van praktijk naar wetenschap naar praktijk de UKON methode Debby Gerritsen Senior onderzoeker UKON UKON: samenwerken in zorg en wetenschap Stimuleren van wetenschappelijk onderzoek Organiseren

Nadere informatie

De capability approach in de praktijk

De capability approach in de praktijk psychologen en coaches voor werkactivering De capability approach in de praktijk Patricia van Casteren Ascender Januari 2018 We support the quality of working life Psycholoog Arbeid & Gezondheid Ascender

Nadere informatie

STRATAEGOS CONSULTING

STRATAEGOS CONSULTING STRATAEGOS CONSULTING EXECUTIE CONSULTING STRATAEGOS.COM WELKOM EXECUTIE CONSULTING WELKOM BIJ STRATAEGOS CONSULTING Strataegos Consulting is een strategie consultancy met speciale focus op strategie executie.

Nadere informatie

DE IMPACT VAN SAMENWERKING

DE IMPACT VAN SAMENWERKING DE IMPACT VAN SAMENWERKING Ir. Marcel Kloosterman 16 mei 2017 Programma Ontwikkelingen Voorbeelden van samenwerking IXA Polifysiek Amsterdam Data Science Playgrounds Projectaanvraag Smart Culture Leerpunten

Nadere informatie

SAMENSPEL FORMELE EN INFORMELE ZORG

SAMENSPEL FORMELE EN INFORMELE ZORG SAMENSPEL FORMELE EN INFORMELE ZORG Nieuwsbrief No 1 Mei 2013 Dit is de eerste nieuwsbrief van het project Samenspel Formele en Informele zorg van de Wmo werkplaatsutrecht. Op de site www.wmowerkplaatsutrecht.nl

Nadere informatie

Navigeren door het zorglandschap De ontwikkeling van de VS en PA. Dr. Iris Wallenburg

Navigeren door het zorglandschap De ontwikkeling van de VS en PA. Dr. Iris Wallenburg Navigeren door het zorglandschap De ontwikkeling van de VS en PA Dr. Iris Wallenburg wallenburg@bmg.eur.nl Onderzoeken naar taakherschikking EU (FP7) onderzoek (MUNROS): kosten en effecten van taakherschikking

Nadere informatie

Industry consulting. Care management. Effectieve procesinnovatie in de zorg. Onze zorg Kwaliteit nu én in de toekomst

Industry consulting. Care management. Effectieve procesinnovatie in de zorg. Onze zorg Kwaliteit nu én in de toekomst Industry consulting Care management Effectieve procesinnovatie in de zorg Onze zorg Kwaliteit nu én in de toekomst Effectieve procesinnovatie Iedere organisatie is uniek. Dat is in de zorg niet anders.

Nadere informatie

Zorgondersteuningsfonds Oproep aanvragen (research)masteropleiding - Programma Onderzoeken in de Praktijk Vastgesteld, 19 september 2016

Zorgondersteuningsfonds Oproep aanvragen (research)masteropleiding - Programma Onderzoeken in de Praktijk Vastgesteld, 19 september 2016 Oproep tot het indienen van aanvragen (research)masteropleiding voor het Programma Onderzoeken in de Praktijk Programma van het Zorgondersteuningsfonds Doel van het programma De veranderingen in de langdurige

Nadere informatie

Optimaliseren van Impact door Alfa- en Gammawetenschappen Aantonen en stimuleren van Societal Impact in synergie met andere wetenschappen

Optimaliseren van Impact door Alfa- en Gammawetenschappen Aantonen en stimuleren van Societal Impact in synergie met andere wetenschappen Optimaliseren van Impact door Alfa- en Gammawetenschappen Aantonen en stimuleren van Societal Impact in synergie met andere wetenschappen Welkom bij het programmaonderdeel: Healthy Ageing Optimaliseren

Nadere informatie

Broodje met. Familiezorg

Broodje met. Familiezorg Broodje met. Familiezorg UMCG, 07-02-2017 Family Nursing: van patiënt centraal naar de familie centraal Dr. M.L.A.Luttik, Senior onderzoeker Lectoraat Verpleegkundige Diagnostiek, Projectleider IWP Familiezorg,

Nadere informatie

Zorg Voorzitter: Walter Amerika Sprekers: Robbert Gobbens en Marjolein Albers Sprekers: Katja van Vliet en Anneloes van Staa

Zorg Voorzitter: Walter Amerika Sprekers: Robbert Gobbens en Marjolein Albers Sprekers: Katja van Vliet en Anneloes van Staa Maatschappelijke Impact van Praktijkgericht Onderzoek Parallelsessie 27 juni 2019, Rotterdam Zorg Voorzitter: Walter Amerika Sprekers: Robbert Gobbens en Marjolein Albers Sprekers: Katja van Vliet en Anneloes

Nadere informatie

Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas

Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas University of Groningen Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version

Nadere informatie

Palliatieve Zorg. Onderdeel: Kwalitatief onderzoek. Naam: Sanne Terpstra Studentennummer: 500646500 Klas: 2B2

Palliatieve Zorg. Onderdeel: Kwalitatief onderzoek. Naam: Sanne Terpstra Studentennummer: 500646500 Klas: 2B2 Palliatieve Zorg Onderdeel: Kwalitatief onderzoek Naam: Sanne Terpstra Studentennummer: 500646500 Klas: 2B2 Inhoudsopgave Inleiding Blz 2 Zoekstrategie Blz 3 Kwaliteitseisen van Cox et al, 2005 Blz 3 Kritisch

Nadere informatie

De zorg is onze passie, verbeteren ons vak. 2-daagse Masterclass. De Excellerende Zorgorganisatie

De zorg is onze passie, verbeteren ons vak. 2-daagse Masterclass. De Excellerende Zorgorganisatie De zorg is onze passie, verbeteren ons vak. 2-daagse Masterclass De Excellerende Zorgorganisatie Brochure De Excellerende Zorgorganisatie CBO 2013 CBO, Postbus 20064, 3502 LB UTRECHT Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Disclosure slide. Geen. (potentiële) belangenverstrengeling. Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven

Disclosure slide. Geen. (potentiële) belangenverstrengeling. Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder

Nadere informatie

Liefde is alles Over intimiteit en seksualiteit bij mensen met dementie in een verpleeghuis

Liefde is alles Over intimiteit en seksualiteit bij mensen met dementie in een verpleeghuis Liefde is alles Over intimiteit en seksualiteit bij mensen met dementie in een verpleeghuis Tineke Roelofs LIEFDE IS ALLES Over intimiteit en seksualiteit bij mensen met dementie in een verpleeghuis Tineke

Nadere informatie

Dr. W. Paans, Lector Verpleegkundige Diagnostiek, Hanzehogeschool Groningen

Dr. W. Paans, Lector Verpleegkundige Diagnostiek, Hanzehogeschool Groningen Dr. M.L.A.Luttik, Senior onderzoeker Lectoraat Verpleegkundige Diagnostiek, Projectleider IWP Familiezorg, Hanzehogeschool Groningen/Trainer Familiezorg, FamiliezorgGroningen m.l.a.luttik@pl.hanze.nl Dr.

Nadere informatie

Communities; een manier om nieuwe kennis in de praktijk te gebruiken? Luciënne Heerkens, Mariska Eijsberg, Hanneke Kooiman

Communities; een manier om nieuwe kennis in de praktijk te gebruiken? Luciënne Heerkens, Mariska Eijsberg, Hanneke Kooiman Communities; een manier om nieuwe kennis in de praktijk te gebruiken? Luciënne Heerkens, Mariska Eijsberg, Hanneke Kooiman Communities; een manier om nieuwe kennis in de praktijk te gebruiken? L. Heerkens,

Nadere informatie

Fysieke (in)activiteit in de zorg

Fysieke (in)activiteit in de zorg Fysieke (in)activiteit in de zorg Wat kunnen de ouderenzorg en gehandicaptensector van elkaar leren? Gerdine Douma MSc. Dr. Leontien Bossink Onderzoekers Academische Werkplaats EMB 26-9-2019 Fysieke (in)activiteit

Nadere informatie

WELKOM. Op ons 5e netwerkforum

WELKOM. Op ons 5e netwerkforum WELKOM Op ons 5e netwerkforum Programma 9:30 Welkomstwoordje van onze voorzitter van de Netwerkstuurgroep, Mark Neyens 9:40 Voorstelling van 1G1P Jeugdhulp Hageland Voorstelling van 1G1P Asse-Meise-Vilvoorde

Nadere informatie

Sociaal werk onderzoek Praktijkgerichtheid, praktijkverbetering & co-research

Sociaal werk onderzoek Praktijkgerichtheid, praktijkverbetering & co-research Sociaal werk onderzoek Praktijkgerichtheid, praktijkverbetering & co-research Martine Ganzevles, Jenny Zwijnenburg & Wilma Numans Lustrumconferentie Academische Werkplaats Sociaal werk Tilburg, 5 juli

Nadere informatie

Samenvatting. Adviesaanvraag

Samenvatting. Adviesaanvraag Samenvatting Adviesaanvraag De afgelopen decennia is de omvang en het maatschappelijk belang van toezicht op de gezondheidszorg gegroeid. De introductie van marktwerking, de privatisering en de toenemende

Nadere informatie

In de Visie is beschreven waar SGL in de toekomst voor wil staan, rekening houdend met ontwikkelingen die op dit moment aan de orde zijn.

In de Visie is beschreven waar SGL in de toekomst voor wil staan, rekening houdend met ontwikkelingen die op dit moment aan de orde zijn. Bijlage 1 meerjarenbeleidsplan Missie, visie en kernwaarden SGL In dit document vindt u de hernieuwde Missie, Visie en kernwaarden. In de Missie is beschreven wat SGL uit wil dragen naar buiten. Daarbij

Nadere informatie

Burgerschap en ouderen

Burgerschap en ouderen Burgerschap en ouderen Susan van Hees 11 april 2014 Health Services Research Health Services Research Focusing on Chronic Care and Ageing 1 Focusing on Chronic Care and Ageing Van verzorgingsstaat naar

Nadere informatie

Van regels naar relaties

Van regels naar relaties RADICALE VERNIEUWING VERPLEEGHUISZORG Kwartaaluitgave 13 herfst 2019 Ondersteund door Van regels naar relaties Toekomst Radicale vernieuwing We ontwikkelen en groeien door in 2020 Leernetwerken bestuurders

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Sociaal Werk. Jaarverslag 2015 pagina 1

Jaarverslag Stichting Sociaal Werk. Jaarverslag 2015 pagina 1 Inleiding In het jaar 2015 stonden een aantal speerpunten centraal: - het, door middel van een startconferentie, publicitair starten van de bijzondere leerstoel en academische werkplaats - het opstarten

Nadere informatie

Een wetenschappelijk perspectief op het Comic model

Een wetenschappelijk perspectief op het Comic model Een wetenschappelijk perspectief op het Comic model Grip op complexiteit? Prof. dr. Mirella Minkman Innovation and governance of long term integrated care/ Director Research & Innovation, Vilans Voettekst

Nadere informatie

Uitdagingen bij het organiseren van toegang tot ouderenzorg

Uitdagingen bij het organiseren van toegang tot ouderenzorg Uitdagingen bij het organiseren van toegang tot ouderenzorg Samenvatting van de belangrijkste resultaten van het onderzoek van Lisette Schipper naar het toegangsproces tot langdurige zorg voor ouderen,

Nadere informatie

Innovatie door gedeeld leiderschap Dr. Anita Wydoodt Lid Raad van Bestuur ETZ (06)

Innovatie door gedeeld leiderschap Dr. Anita Wydoodt Lid Raad van Bestuur ETZ (06) Innovatie door gedeeld leiderschap Dr. Anita Wydoodt Lid Raad van Bestuur ETZ a.wydoodt@etz.nl (06) 40 19 26 56 Wat is goed leiderschap? Grote ondernemingen zijn te complex voor één bestuurder die met

Nadere informatie

EVB+ in beeld! Wat hebben mensen met een EVB+ nodig? Hoe kunnen we (toekomstige) professionals scholen? Hoe doen we inclusief onderzoek?

EVB+ in beeld! Wat hebben mensen met een EVB+ nodig? Hoe kunnen we (toekomstige) professionals scholen? Hoe doen we inclusief onderzoek? Wat hebben mensen met een EVB+ nodig? Kunnen we biofeedback gebruiken? Hoe kunnen we (toekomstige) professionals scholen? EVB+ in beeld! Wat is de invloed van spanning? Hoe doen we inclusief onderzoek?

Nadere informatie

Doelmatigheidstoets Master Vitality and Ageing Samenvatting

Doelmatigheidstoets Master Vitality and Ageing Samenvatting Doelmatigheidstoets Master Vitality and Ageing Samenvatting Leiden, augustus 2014 Algemeen Soort aanvraag Naam instelling Nieuwe opleiding Universiteit Leiden Contactpersoon Contactgegevens - adres drs.

Nadere informatie

Van zorgen voor naar zorgen dat Het werken aan zelfredzaamheid

Van zorgen voor naar zorgen dat Het werken aan zelfredzaamheid Van zorgen voor naar zorgen dat Het werken aan zelfredzaamheid Silke Metzelthin & Teuni Rooijackers (AWO -ZL) Mandy Boosten & Marijke Hennen (MeanderGroep -ZL) Symposium Wijkverpleging in Beweging 23 oktober

Nadere informatie

- Geplaatst in VISUS EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE?

- Geplaatst in VISUS EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE? - Geplaatst in VISUS 4-2017 - EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE? Om de verschillen tussen de kennis uit het laatste wetenschappelijk bewijs en de klinische praktijk kleiner te maken is de afgelopen

Nadere informatie

Beleidsplan Juli 2014-2019

Beleidsplan Juli 2014-2019 Beleidsplan Juli 2014-2019 Nijmegen, 1 januari 2014 Inhoudsopgave Inleiding 1. Doel van de Stichting - uitgangspunten - doelstelling - onderzoek - doelgroepen 2. Werkzaamheden van de Stichting - strategie

Nadere informatie

Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector

Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector Wie wij zijn Het Retail Innovation Platform helpt de innovatie- en concurrentiekracht van de retailsector te versterken. Samen met retailers en andere

Nadere informatie

Palliative care in an aging society Palliatieve zorg in een ouder wordende samenleving. 3rd Amsterdam Symposium on Palliative Care

Palliative care in an aging society Palliatieve zorg in een ouder wordende samenleving. 3rd Amsterdam Symposium on Palliative Care 3rd Amsterdam Symposium on Palliative Care Palliative care in an aging society Palliatieve zorg in een ouder wordende samenleving Dinsdag 8 oktober 2013 Auditorium Vrije Universiteit Amsterdam Palliative

Nadere informatie

Praktijkvoorbeeld Evidence Based Werken. Foutloos Leren bij Korsakov

Praktijkvoorbeeld Evidence Based Werken. Foutloos Leren bij Korsakov Praktijkvoorbeeld Evidence Based Werken Foutloos Leren bij Korsakov SYMPOSIUM: BIJEENKOMST EVIDENCE BASED WERKEN IN VERPLEEGHUIZEN 8 MAART 2018 CYNTHIA VOGELER, DIRECTEUR KORSAKOV KENNISCENTRUM Inleiding

Nadere informatie

De waarde van Werk. Patricia van Casteren Tosca Jansen Irene ten Haaf September ervaren. psychologen en coaches voor werkactivering

De waarde van Werk. Patricia van Casteren Tosca Jansen Irene ten Haaf September ervaren. psychologen en coaches voor werkactivering psychologen en coaches voor werkactivering De waarde van Werk Patricia van Casteren Tosca Jansen Irene ten Haaf September 2017 We support the quality of working life Patricia van Casteren Psycholoog van

Nadere informatie