SWV Primair Onderwijs. Rapportage 1-meting basisondersteuning SWV PO december 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SWV Primair Onderwijs. Rapportage 1-meting basisondersteuning SWV PO december 2015"

Transcriptie

1 SWV - Primair Onderwijs Rapportage -meting basisondersteuning SWV PO - december 5 Vastgesteld d.d. maart 6

2 Inhoudsopgave Pagina Korte Inleiding. Omschrijving basisondersteuning per -8-. Resultaten -meting basisondersteuning 7. Versterking basisondersteuning. Samenvatting en conclusies 5. Aanbevelingen Korte inleiding: In dit document treft u de rapportage aan van de door Fontys Fydes in december 5 gehouden -meting als vervolg op de -meting van december. In beide metingen is het niveau van de basisondersteuning op de scholen van het SWV PO - in beeld gebracht. De indicatoren gehanteerd bij de metingen zijn gebaseerd op het inspectiekader en het referentiekader Passend Onderwijs. Daarnaast zijn voor het SWV specifieke indicatoren toegevoegd. De indicatoren op basis van het inspectiekader zijn de zgn. harde cijfers. De indicatoren gebaseerd op het referentiekader en specifiek voor PO - zijn op basis van zelfevaluatie ingevuld. Het SWV is verheugd dat er sprake is van % deelname waardoor een volledige terugkoppeling naar de besturen gegeven kan worden over de resultaten op school- en op het niveau van het SWV. Voor scholen die inmiddels een nieuw inspectierapport hebben, is een aanvullende analyse gemaakt. Deze is niet opgenomen in deze rapportage maar is wel opvraagbaar. Tussen december en december 5 is het aantal scholen binnen dit SWV teruggelopen van 5 naar 8. In de maanden maart en april 6 worden monitoringsgesprekken gevoerd op bestuursniveau door de directeur bestuurder a.i. van SWV PO - en de voorzitter van de Toelaatbaarheids- en Adviescommissie. Een belangrijke uitdaging voor SWV en besturen blijft om ambities voor de indicatoren van de metingen nadrukkelijker te formuleren en vast te leggen in het Ondersteuningsplan.

3 . Omschrijving van de basisondersteuning per augustus in het Ondersteuningsplan Basisondersteuning is het door het samenwerkingsverband - afgesproken geheel van preventieve en lichte curatieve interventies, die binnen de onderwijsondersteuningsstructuur van de school planmatig en op een overeengekomen kwaliteitsniveau, eventueel in samenwerking met ketenpartners, wordt uitgevoerd. Het is wat van alle basisscholen verwacht wordt op het gebied van passend onderwijs en ondersteuning. Samenwerkingsverband - sluit hiermee aan op de omschrijvingen van het Referentiekader Passend Onderwijs (januari, van o.a. de PO-Raad) Voor zover bekend bij het SWV voldoen op basis van de rapportages van de inspectie van het onderwijs alle basisscholen aan het basisarrangement volgens het kwaliteitstoezicht van de onderwijsinspectie. Dat biedt een eerste garantie voor de kwaliteit van de basisondersteuning. Overigens is het bestuur van de school verantwoordelijk voor de kwaliteit van het primair proces. Binnen het samenwerkingsverband - is afgesproken dat besturen/scholen planmatig hun ambities beschrijven om het niveau van de basisondersteuning te verhogen. Gesteld staat in het Ondersteuningsplan dat vanaf augustus 6 door alle scholen aan de gestelde norm van de basisondersteuning voldaan moet worden en dat dit een voorwaarde is om voor extra ondersteuning in aanmerking te komen. Uitgangspunt met betrekking tot de extra ondersteuning aan de scholen is dat ondersteuning naar de school toe wordt gebracht. Hierbij speelt vooral ook thuisnabij onderwijs een rol. In het Referentiekader Passend Onderwijs worden vier aspecten van de basisondersteuning onderscheiden:. kwaliteit van het onderwijs;. ondersteuningsstructuur;. planmatige werken;. preventieve en licht curatieve interventies. Op basis van bovengenoemde aspecten zijn in onderstaand kader alle indicatoren voor de basisondersteuning voor het SWV PO - beschreven. Schets Basisondersteuning augustus Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Primair Onderwijs - Kwaliteit van het onderwijs - De school heeft inzicht in ondersteuningsbehoeften van haar leerlingenpopulatie (indicator inspectie 9.). - De school evalueert jaarlijks de resultaten van de leerlingen en de school evalueert regelmatig het onderwijsleerproces (indicatoren inspectie 9. en 9.). - De school werkt planmatig aan verbeteractiviteiten (indicator inspectie 9.). - De school borgt de kwaliteit van het onderwijsleerproces (indicator inspectie 9.5). - De school legt aan belanghebbenden verantwoording af over de gerealiseerde onderwijskwaliteit(indicator inspectie 9.6). - De school draagt zorg voor de kwaliteit van het onderwijs gericht op bevordering van actief burgerschap en sociale integratie (indicator inspectie 9.7).

4 en Ondersteuningsstructuur en Planmatig Werken Het tweede aspect van basisondersteuning is de inrichting van de ondersteuningsstructuur. Het derde aspect van basisondersteuning is planmatig werken. De indicatoren Zorg en begeleiding, zoals die door de onderwijsinspectie in het toezichtkader voor primair onderwijs vormen hiervoor het uitgangspunt. Onderstaand de standaarden voor de ondersteuningsstructuur en planmatig werken aan elkaar gekoppeld verbonden: - De school gebruikt een samenhangend systeem van genormeerde instrumenten en procedures voor het volgen van de prestaties en ontwikkeling van de leerlingen (indicator inspectie 7.). - De leraren volgen en analyseren systematisch de voortgang in de ontwikkeling van de kinderen (indicator inspectie 8.). - De school stelt bij plaatsing voor iedere leerling een ontwikkelingsperspectief vast (geldt voor SO en SBO) (indicator inspectie 7.). - De school volgt of de leerlingen zich ontwikkelen conform het ontwikkelingsperspectief en maakt naar aanleiding hiervan beredeneerde keuzes (geldt voor SO en SBO (indicator inspectie 7.). - De school signaleert vroegtijdig welke kinderen zorg nodig hebben (indicator inspectie 8.). - Op basis van een analyse van de verzamelde gegevens bepaalt de school de aard van de zorg (indicator inspectie 8.). - De school voert de zorg planmatig uit (indicator inspectie 8.).. - De school evalueert regelmatig de effecten van de zorg (indicator inspectie 8.). - De school zoekt de structurele samenwerking met ketenpartners waar noodzakelijke interventies op leerlingenniveau haar eigen kerntaak overschrijden (indicator inspectie 8.5). In ons samenwerkingsverband - streven we een hoge ambitie na. Dit houdt in dat voor planmatig werken ook voldaan moet worden aan de volgende aspecten van het inspectiekader: - De leraren brengen de ondersteuningsbehoeften van leerlingen in kaart. - De leraren stellen op basis van alle gegevens groepsplannen op. - De leraren voeren de groepsplannen systematisch uit. - Groepsplannen worden aangepast o.b.v. de toetsgegevens, observaties en evaluaties. - Indien de school handelingsverlegen is, maakt men gebruik van de bovenschoolse voorzieningen. Voor de ondersteuningsstructuur geldt dat voldaan moet worden aan de volgende voorwaarden: - De school heeft een multidisciplinair samengesteld zorg- en ondersteuningsteam. - Voor het inzetten van extra ondersteuning op school is bespreking van de leerling in het zorg-/ ondersteuningsteam een voorwaarde. Dit team komt ten minste maal per jaar bij elkaar. - Ouders worden altijd actief betrokken bij een aanmelding; zij krijgen vooraf informatie over wat het zorg-/ ondersteuningsteam is en kan doen. - Externe zorgpartners maken onderdeel uit van het zorg-/ ondersteuningsteam.

5 Preventieve en licht curatieve interventies Onder preventie verstaan we de basisondersteuning voor alle leerlingen die er op gericht is om tijdig leerproblemen en opgroei- en opvoedproblemen te signaleren. Vroegtijdige signalering vereist de aanwezigheid van diagnostische expertise en kan al dan niet in samenwerking met ketenpartners worden georganiseerd. Ook de zorg voor een veilig schoolklimaat (zowel voor leerlingen als medewerkers) maakt deel uit van de basisondersteuning. Onderstaande deelgebieden met daarbij horende kenmerken en indicatoren. (gebaseerd op de standaarden inspectie).. Een aanbod voor leerlingen met dyslexie en dyscalculie (conform de protocollen). Kenmerken: - De leraren signaleren dyslectische leerlingen en leerlingen met leesproblemen tijdig. - De leraren bieden dyslectische leerlingen en leerlingen met leesproblemen ondersteunende middelen en aanpakken. - De leraren gebruiken beschikbare toetsen die goed toegankelijk zijn voor dyslectische leerlingen. - De leraren hanteren het dyslexieprotocol en/of de afspraken die in de school zijn gemaakt. - De leraren signaleren leerlingen met dyscalculie en leerlingen met rekenproblemen tijdig. - De leraren bieden leerlingen met dyscalculie en leerlingen met rekenproblemen ondersteunende middelen en aanpakken. Indicatoren: - De school voert het Protocol Ernstige Leesproblemen en/ of dyslexie uit. - De school voert het Protocol Ernstige Rekenproblemen en/ of dyscalculie uit.. Onderwijsprogramma s en leerlijnen die zijn afgestemd op leerlingen met een meer of minder dan gemiddelde intelligentie. De begrenzing van ondersteuning voor leerlingen op basis van IQ alleen wordt vermeden. Kenmerken: - Het is voor alle leraren binnen de school duidelijk welke kinderen binnen een bepaalde doelgroep horen. - De school heeft in grote lijnen het aanbod voor deze leerlingen geformuleerd. - De leraren zijn vaardig het aanbod van deze leerlingen uit te voeren. Indicatoren: - De school beschikt over een afgestemd en samenhangend aanbod voor leerlingen met meer of minder dan gemiddelde intelligentie. - De school werkt met ontwikkelingsperspectieven voor doelgroepleerlingen.. De ontwikkelingsperspectieven (OPP) op school hebben ten eerste een vaste structuur en procedure. Kenmerken: - De school werkt met een vast format - Het ontwikkelingsperspectief zit in het (digitaal) leerlingendossier. - Het ontwikkelingsperspectief heeft zoveel mogelijk een integraal karakter (één-leerlingéén-plan). - Er is duidelijk beschreven wat onder "doelgroepkinderen" wordt verstaan. Indicatoren: - De school werkt met ontwikkelingsperspectieven voor doelgroepkinderen - De ontwikkelingsperspectieven zijn ingericht volgens een vaste structuur en procedure. 5

6 Fysieke toegankelijkheid van schoolgebouwen Bij fysieke toegankelijkheid gaat het om aangepaste werk- en instructieruimtes en de beschikbaarheid van hulpmiddelen voor leerlingen die dit nodig hebben. Er wordt vanuit gegaan dat het schoolgebouw en ruimtes rolstoel toegankelijk zijn. Tevens zijn aanwezig: invalidetoilet(ten), voorzieningen voor dove/slechthorende leerlingen, voorzieningen voor blinde/slechtziende leerlingen, gespreksruimtes, therapieruimte(s), verzorgingsruimte(s), stilteruimte(s) en time- out ruimte(s). Sociale veiligheid en het voorkomen en aanpakken van (lichtere) gedragsproblemen Veiligheidsbeleid Kenmerken: - De school regels hanteert voor veiligheid en omgangsvormen. - De school incidenten registreert die zich voordoen. - De school een beleid heeft gericht op het voorkomen en aanpakken van incidenten. - De school een pestprotocol hanteert. - De school volgens de wettelijke meldcode handelt. - De school een actief veiligheidsbeleid voert. Veiligheidsbeleving Kenmerken: - De school leerlingen en personeel op een structurele wijze bevraagt naar hun beleving van veiligheid en daarvoor een instrument gebruikt, waardoor vergelijking met een benchmark mogelijk is. Indicatoren: - De school heeft inzicht in de veiligheidsbeleving van leerlingen en personeel. - In het strategisch beleid van de school zijn activiteiten opgenomen om de kwaliteit te verbeteren van de veiligheidsbeleving. De school voert een beleid op het gebied van het omgaan met gedragsproblemen Kenmerken: - De school heeft omschreven welk gedrag wel en niet wordt geaccepteerd. - De leraren in staat zijn proactief en preventief te reageren bij gedragsproblemen. - De school bepaalt jaarlijks hoe aan de ondersteuning van de sociaal-emotionele ontwikkeling en het verminderen van de gedragsproblemen wordt gewerkt. - De school evalueert de effecten jaarlijks van deze ondersteuning en aanpak. - Alle leraren hebben basiskennis en vaardigheden op het gebied van (lichte) sociaalemotionele - en gedragsondersteuning, waaronder stil en teruggetrokken gedrag (zoals ASS), faalangst, druk en impulsief gedrag (zoals ADHD), zelfvertrouwen, weerbaarheid en pesten. - Binnen het team is er specifieke kennis en vaardigheden aanwezig over sociaalemotionele - en gedragsondersteuning, waaronder stil en teruggetrokken gedrag (zoals ASS), faalangst, druk en impulsief gedrag (zoals ADHD), zelfvertrouwen, weerbaarheid en pesten. De school heeft protocollen en procedures voor medische handelingen voor de volgende situaties - Bij ziek worden op school. - Bij ongevallen. - Bij medicijnverstrekking op verzoek. - Bij medicijntoediening op verzoek. - Bij het uitvoeren van medische handelingen op verzoek. - Bij calamiteiten. 6

7 De curatieve zorg en ondersteuning die de school samen met ketenzorgpartners kan bieden De school onderhoudt contacten met de volgende partners: - Afdeling leerplicht van de gemeente. - Centrum voor Jeugd en Gezin. - (School) maatschappelijk werk - Jeugdgezondheidszorg. - Instellingen voor jeugdhulp. - Politie. - Wijkorganisaties. - Voorzieningen voor voorschoolse educatie (KDV/PSZ).. Resultaten -meting basisondersteuning Inleiding: Ieder schoolbestuur ontvangt een eigen zelfstandige rapportage van de resultaten van de eigen scores op de vragenlijsten per school en op bestuursniveau. Van de 8 scholen hebben uiteindelijk alle scholen deelgenomen aan het onderzoek (bij de -meting waren dat 5 scholen). In deze rapportage volstaan we met het formuleren van de algemene conclusies waarin steeds de verbinding wordt gelegd tussen de - meting en de -meting. Er is een aparte analyse gemaakt voor de scholen die in de afgelopen jaar een inspectiebeoordeling hebben gehad. Dat betekent dat de overige scholen () niet opnieuw beoordeeld zijn, en de oude cijfers van jaar geleden hebben ingevuld op de indicatoren van Inspectie (tabel,, ). Op de eerste plaats zijn de samenstellers van het ondersteuningsplan verheugd met de hoge deelname aan dit onderzoek. Het belang van longitudinaal onderzoek over de ontwikkelingen op de scholen wordt onderkend en draagt bij aan het inzicht in de kwaliteit van het onderwijs op de scholen. Uiteraard is dit van groot belang voor het werken in het samenwerkingsverband PO-. Beseft moet worden dat de schoolbesturen verantwoordelijk zijn en blijven voor die kwaliteit. Daarom is er ook voor gekozen dat ieder bestuur een eigen kwantitatieve rapportage krijgt van de resultaten van de eigen scholen. Inspectierapport: Kwaliteit van het onderwijs Voor de scoring is aangesloten bij de waardering door de inspectie ( = zwak, = onvoldoende, = voldoende, = goed). De kolom plan geeft aan hoeveel scholen dit onderwerp momenteel in de planning hebben staan. Gem. = gemiddelde score van alle scholen. De bovenste regel per indicator betreft de -meting, de onderste regel betreft de -meting. De SBO-scholen staat achter het + teken vermeld in de kolommen. 7

8 . Kwaliteit van onderwijs Gem. * * * plan (9.) inzicht in onderwijsbehoeften (9.) jaarlijkse evaluatie leerlingresultaten (9.) evaluatie onderwijsleerproces (9.) planmatig werken aan verbeteractiviteiten (9.5) borgt kwaliteit onderwijsleerproces (9.6) verantwoording over gerealiseerde onderwijskwaliteit (9.7) bevordering actief burgerschap en sociale integratie. (beoordeeld op scholen).6 7+ * Het eerste getal verwijst naar het aantal basisscholen, het tweede naar het aantal sbo s Inspectierapport: planmatig werken / ondersteuningsstructuur. Planmatig werken / ondersteuningsstructuur Gem. plan 7. Leerlingvolgsysteem planmatig volgen en analyseren OPP voor ieder leerling (sbo) 7. volgen en beredeneerde keuzes (sbo) Inspectierapport: planmatig werken / ondersteuningsstructuur, vervolg Vervolg Planmatig werken / ondersteuningsstructuur Gem. plan (8.) vroegtijdig signaleren (8.) analyse aard van de zorg.7.5 (8.) zorg planmatig uitvoeren (8.) regelmatige evaluatie van de zorg.9.77 (8.5) bij overschrijding kerntaak structurele samenwerking met ketenpartners (deze indicator is slechts bij () scholen beoordeeld)

9 Aanvulling op het inspectiekader. Handelingsgericht werken ja nee In ontwikkeling De leraren brengen de ondersteuningsbehoeften van leerlingen in kaart. De leraren stellen op basis van de verzamelde gegevens groepsplannen op. De leraren voeren de groepsplannen systematisch uit. Groepsplannen worden aangepast o.b.v. de toetsgegevens, observaties, evaluaties. Indien de school handelingsverlegen is, maakt men gebruik van bovenschoolse ondersteuningsvoorzieningen Effectief zorg/ ondersteuningsteam ja nee In ontwikkeling Multidisciplinair samengesteld team 5 7 Leerlingbespreking als voorwaarde voor ondersteuning Team komt minimaal x per jaar bij elkaar 8 Ouders actief betrokken en geïnformeerd Preventieve en licht curatieve interventies () 5. Protocollen en procedures ja nee In ontwikkeling Dyslexie protocol Dyscalculie protocol Samenhangend aanbod hoge of lage intelligentie De school werkt met OPP s voor doelgroepleerlingen + 5 OPP volgens vaste structuur en procedure

10 Preventieve en licht curatieve interventies () 6. Fysieke toegankelijkheid van de gebouwen ja nee In ontwikkeling rolstoelvriendelijk invalidentoilet Voorzieningen dove leerlingen Voorzieningen blinde leerlingen Gespreksruimte(s) Therapieruimte(s) Verzorgingsruimte(s) Stilteruimte(s) Time-out ruimte(s) Preventieve en licht curatieve interventies () 7. Sociale veiligheid Gem. zwak onv. vold. goed plan De school voert een actief veiligheidsbeleid.5 De school heeft inzicht in de veiligheidsbeleving van leerlingen en personeel meting ja nee De school werkt met een (erkend) programma voor veiligheidsbeleid + 5 Preventieve en licht curatieve interventies () 8. Omgaan met gedragsproblemen / gedragsvraagstukken van leerlingen ja nee In ontwikkeling School heeft omschreven welk gedrag wel / niet geaccepteerd wordt Leraren zijn in staat pro- en reactief te reageren / ondersteunen 6+ + School bepaalt jaarlijks hoe aan de ondersteuning van SEO en gedragsproblemen wordt gewerkt School evalueert jaarlijks de effecten van deze aanpak Alle leerkrachten hebben basiskennis en vaardigheden voor SEOen gedragsondersteuning Binnen het team zijn specifieke kennis en vaardigheden voor SEO- en gedragsondersteuning aanwezig

11 Preventieve en licht curatieve interventies (5) 9. Medisch handelen ja nee In ontwikkeling De school heeft protocollen en procedures voor medisch handelen Preventieve en licht curatieve interventies (6). Samenwerking met ketenpartners niet incidenteel wel Afdeling leerplicht gemeente + + CJG gemeente Wijkteams (niet in alle gemeenten) (school)maatschappelijk werk GGD / JGZ + + Jeugdzorg Politie Wijkorganisaties (anders dan wijkteams) Voorschools: KDV / PSZ / BSO / NSO Overig: MEE - -. Versterking basisondersteuning Het samenwerkingsverband - streeft naar een hoog niveau van basisondersteuning. Dit past volledig in het perspectief van passend onderwijs. We willen de kwaliteit van de basisondersteuning verhogen om zo meer leerlingen te laten profiteren van het onderwijsaanbod en meer leerlingen passend onderwijs te bieden. Hiervoor is een schooldeel middelen toegekend om in de afgelopen twee jaar het niveau van de basisondersteuning te verhogen. In de afgelopen jaren hebben de scholen in het samenwerkingsverband al veel energie gestoken in de ontwikkeling van de basisondersteuning. Vooral gaat het dan om verworvenheden op terreinen als handelingsgericht werken en planmatig werken.. Samenvatting en conclusies - Kwaliteit van het onderwijs (tabel ) Alle indicatoren laten groei zien, waarbij 9.6 gemiddeld boven uitstijgt en 9. gemiddeld bijna is. Enkel bij 9.7 is er een daling zichtbaar, waarvoor op dit moment geen verklaring is.

12 - Planmatig werken/ondersteuningsstructuur (tabel ) Indicatoren 7. (leerlingvolgsysteem) en 7. (planmatig volgen en analyseren) laten groei zien. Planmatig en handelingsgericht werken heeft een stevige plaats gekregen op de scholen. - Ook indicatoren 8. t/m 8.5 laten allen groei zien ten opzichte van de -meting. Met name 8. vroegtijdig signaleren scoren scholen of hoger. Indicator 8. analyse aard van de zorg vraagt nog wel aandacht. - Handelingsgericht werken (tabel ) is op bijna alle scholen goed geïmplementeerd. Alle scholen geven aan gebruik te maken van bovenschoolse ondersteunings-voorzieningen - Effectief zorg/ondersteuningsteam (tabel ) Het geven van ondersteuning aan leerlingen vraagt om overleg en afstemming binnen de school en met externe ketenpartners. Alle scholen hebben een multidisciplinair samengesteld team of werken eraan. Voor 8 scholen geldt dat ouders actief betrokken zijn bij de ondersteuning en worden geïnformeerd. Overige scholen (op één na) hebben dit in ontwikkeling. - Protocollen en procedures (tabel 5) Het omgaan met dyslexie en dyscalculie is een onderdeel van de preventieve en licht curatieve interventies van de scholen. Bij scholen geeft men aan te beschikken over een dyslexie protocol en voor 6 scholen geldt dat deze in ontwikkeling is. We stellen vast dat we met dyscalculie nog aan het begin van een dergelijk proces staan. Slechts één school geeft aan te beschikken over een dyscalculie protocol. Scholen geven aan er nog geen te hebben. Bij 6 scholen is dit protocol nog in ontwikkeling. - Onderdeel van de preventieve en licht curatieve interventies is ook het inrichten van een aanbod voor leerlingen met hoge of lage intelligentie. Dit aanbod sluit goed aan bij de doelstellingen van passend onderwijs en het geven van onderwijs op maat. Door scholen wordt aangegeven dat zij inderdaad dat aanbod hebben. Voor 8 scholen geldt dat het in ontwikkeling is. - De wet passend onderwijs vraagt om een ontwikkelingsperspectief voor leerlingen die extra ondersteuning ontvangen. Dit perspectief vervangt het huidige handelingsplan. Scholen geven aan over een ontwikkelingsperspectief te beschikken volgens een vaste structuur en procedure. Voor 5 scholen is dit een ontwikkelpunt. - Fysieke toegankelijkheid van de gebouwen (tabel 6) geeft een wisselend beeld. Voorzieningen als rolstoelvriendelijk, invalidentoilet, gespreksruimte vinden langzaam maar zeker hun weg. Voorzieningen voor dove en blinde leerlingen is slechts op 5 à 6 scholen aanwezig. - Sociale veiligheid (tabel 7) In het kader van passend onderwijs is het van belang dat kinderen en personeel zich veilig voelen. Gemiddeld scoren scholen op actief veiligheidsbeleid,5 en inzicht in veiligheidsbeleving,. Bij deze -meting is de vraag toegevoegd of scholen werken met een (erkend) programma voor veiligheidsbeleid. Scholen geven daarbij een positief antwoord. 5 Scholen hebben dit nog niet in hun beleid opgenomen.

13 - Aansluitend op het veiligheidsbeleid is het van belang hoe de scholen omgaan met gedragsproblemen/gedragsvraagstukken van leerlingen (tabel 8). Scholen hebben omschreven welk gedrag wel en welk gedrag niet geaccepteerd wordt en bij scholen is dit in ontwikkeling. - Over de eigen professionaliteit kan worden gesteld dat voor 6 scholen geldt dat alle leraren basiskennis en vaardigheden hebben voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en gedragsondersteuning. Bij scholen is verdere ontwikkeling en verdieping gewenst in verband met handelingsverlegenheid bij complexe ondersteuningsvragen. - De nieuwe wetgeving schrijft ook voor dat scholen de beschikking moeten hebben over een protocol en procedures voor medisch handelen (tabel 9). 7 Scholen geven aan dit te bezitten, bij 8 scholen is het nog in ontwikkeling. - De ondersteuning aan leerlingen met ondersteuningsvragen vraagt om samenwerking met ketenpartners (tabel ). Veel scholen onderhouden contacten met afdeling leerplicht, CJG/Wijkteams, SMW, GGD/JGZ en kinderopvang. De contacten met Jeugdzorg, politie en wijkorganisaties zijn vooral incidenteel. 5. Aanbevelingen Binnen het SWV dient in samenwerking tussen besturen en scholen vooral veel aandacht uit te gaan naar de versterking van de basisondersteuning. Veel indicatoren uit de - meting liggen gemiddeld beneden de (= voldoende). Om werkelijk het niveau van de basisondersteuning te verhogen is het noodzakelijk dat:. De ambities voor de basisondersteuning door de bestuurders worden vastgesteld op het niveau van de indicator (waarderingskader inspectie) per school, bestuur en samenwerkingsverband. Minimaal wordt op elke indicator van de basisondersteuning een (voldoende) behaald door de scholen. Het gevolg hiervan is dat op elke indicator zowel op bestuurs- als op het niveau van het samenwerkingsverband ook op een of hoger ligt. Het al of niet behalen van deze ambities betreffende de vastgestelde norm voor de basisondersteuning worden langzamerhand zichtbaar in de nieuwe inspectierapporten. Veel scholen rapporteerden dat bij de -meting de resultaten op de indicatoren gelijk waren aan de - meting, omdat er in de tussentijd geen nieuw inspectiebezoek heeft plaats gevonden. Verwacht wordt dat veel scholen in de komende jaren een nieuw inspectierapport zullen ontvangen.. Op alle niveaus (leerkracht, directie, bestuur en samenwerkingsverband) interventies en planmatige acties op onderstaande terreinen worden ingezet. o Leerkrachten kunnen in de klassensituatie planmatig omgaan met zwaardere en intensieve ondersteuningsvragen op het terrein van gedrag bij leerlingen. o Leerkrachten kunnen in de klassensituatie afstemmen op diversiteit in leerdoelen en leerlijnen op de vier vakgebieden en het daarbij passende klassenmanagement toepassen. Van volgend naar plannend onderwijs. o Directeuren ontwikkelen samen met hun team een plan van aanpak voor de ontwikkeling van de basisondersteuning op basis van de -meting. Hierbij is aandacht voor zowel de teamprofessionaliteit als individuele professionaliteit. o Besturen ontwikkelen met hun scholen een plan van aanpak aansluitend bij wat zichtbaar is bij de -meting van de respectievelijke scholen en monitoren de ontwikkeling. o Het Samenwerkingsverband monitort de ontwikkelingen bij de besturen en inventariseert en clustert gezamenlijke ontwikkelpunten op school- en

14 bestuursniveau. In overleg met de Deelnemersraad wordt op basis hiervan het jaarlijkse activiteitenplan vastgesteld.

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 8 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN De Schalm (18ZU00) De Schalm 18ZU00 Directeur Hiske de Koning Adres Katendrechtsestraat 61 3072 NS ROTTERDAM Telefoon

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 7 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN De Notenkraker (19DQ00) De Notenkraker 19DQ00 Directeur Jan. Trommel Adres Othelloweg 8 3194 GS HOOGVLIET ROTTERDAM

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 8 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN SBO Hoogvliet (21HJ00) SBO Hoogvliet 21HJ Directeur Renée Spetter Adres Cloese 10 3191 ED HOOGVLIET ROTTERDAM Telefoon

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 7 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN Charlois (18OR00) Charlois 18OR00 Directeur Lydia van den Hoonaard Adres Clemensstraat 117 3082 CE ROTTERDAM Telefoon

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 7 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN Babylon Taalschool (08GN00) Babylon Taalschool 08GN00 Directeur Mieke der Kinderen Adres Van Speykstraat 109 3014

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 8 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Openbare Montessori Basisschool Tuinstad Schiebroek/ Ter Bregge (17FY00) Algemene gegevens School BRIN Tuinstad Schiebroek 17FY00 Directeur René

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 7 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN Samsam (18ZH00) Samsam 18ZH00 Directeur Wendy Koopmans Adres Moliereweg 629 3076 GE ROTTERDAM Telefoon 0104190565

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 8 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN Basisschool Het Prisma (19DN00) Bs Het Prisma 19DN00 Directeur Henk van Dijk Adres Nieuwe Wetering 251 3194 TB HOOGVLIET

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 8 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN School voor Speciaal Basisonderwijs De Kring (20KY00) School voor Speciaal Basisonderwijs De Kring 20KY Directeur

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 7 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN De Kleine Wereld (20HA00) De Kleine Wereld 20HA00 Directeur Saskia de Bruijne Adres Taborstraat 40-42 3061 EW ROTTERDAM

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 7 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN Basisschool over De Slinge (18QZ00) BS over De Slinge 18QZ00 Directeur Ruud van Orsouw Adres Krabbendijkestraat 243-245

Nadere informatie

Samenvatting. Totalen

Samenvatting. Totalen MONITOR BASISONDERSTEUNING ANNE FRANKSCHOOL ARNHEM Ingevuld door: Julia van Broeckhuijsen J. Burema Samenvatting Totalen Leerlingen ontwikkelen zich in een veilige omgeving.. De school heeft inzicht in

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 7 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN De Mare (18SV00) De Mare 18SV00 Directeur Reinder. Eggens Adres Grift 50 3075 SB ROTTERDAM Telefoon 0102917514 E-mail

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 7 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN De Catamaran (18WX00) De Catamaran 18WX00 Directeur Arina Rook Adres Catullusweg 298 3076 KH ROTTERDAM Telefoon 0102916770

Nadere informatie

IJK instrument kwaliteit van de basisondersteuning voor scholen van het SWV 20-01

IJK instrument kwaliteit van de basisondersteuning voor scholen van het SWV 20-01 IJK instrument kwaliteit van de basisondersteuning voor scholen van het SWV 20-01 Naam bestuur: Scholengroep Perspectief Invullen door de school Datum: 12-05-2017 Naam school: CBS Oranje Nassauschool 1.

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 8 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN School voor Speciaal Basisonderwijs Sonnevanck (20RD00) Directeur Martine - Remijn Adres Zwartewaalstraat 38 3081

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel Naam school: Julianaschool Fijnaart Datum besproken in Team 1-10-13 Datum advies MR 12-2013 A. ALGEMEEN: Om vanuit een gezamenlijk kader te werken aan basiszorg, basisondersteuning

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 8 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN Blyvliet (18WG00) Blyvliet 18WG00 Directeur Marjan. Dekker Adres Hillevliet 96 3074 KD ROTTERDAM Telefoon 0104849228

Nadere informatie

INDICATOREN BASISONDERSTEUNING

INDICATOREN BASISONDERSTEUNING INDICATOREN BASISONDERSTEUNING (ofwel de kwaliteit van de basisondersteuning binnen het schoolondersteuningsprofiel van de basisscholen in het samenwerkingsverband Passend onderwijs PO Eindhoven) Een werkgroep

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel Naam school: De Singel Datum besproken in Team 21 april 2015 Datum advies MR 19 mei 2015 A. ALGEMEEN: Om vanuit een gezamenlijk kader te werken aan basiszorg, basisondersteuning

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 6 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN De Clipper (19BE00) De Clipper 19BE00 Directeur Helma - Kemner Adres Laan op Zuid 1362 3071 AC ROTTERDAM Telefoon

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel Naam school: Montessorischool ZieZo Datum besproken in Team 18-09-2013 Datum advies MR 03-12-2013 A. ALGEMEEN: Om vanuit een gezamenlijk kader te werken aan basiszorg, basisondersteuning

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel Naam school: Kennedyschool Datum besproken in Team 24-11-2014 Datum advies MR 25-11-2014 A. ALGEMEEN: Om vanuit een gezamenlijk kader te werken aan basiszorg, basisondersteuning

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel Naam school: Datum besproken in Team Basisschool Zilverlinde 26-09-2013 Datum advies MR A. ALGEMEEN: Om vanuit een gezamenlijk kader te werken aan basiszorg, basisondersteuning

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel Naam school: Datum besproken in Team CBS Het Bastion 17-09-2013 (MT) Datum advies MR 02-12-2013 A. ALGEMEEN: Om vanuit een gezamenlijk kader te werken aan basiszorg, basisondersteuning

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel Naam school: OBS De Springplank Datum besproken in Team 01-10-2015 Datum advies MR 05-11-2015 A. ALGEMEEN: Om vanuit een gezamenlijk kader te werken aan basiszorg, basisondersteuning

Nadere informatie

Bijlage 2. Basisondersteuning binnen SWV Groningen Ommelanden

Bijlage 2. Basisondersteuning binnen SWV Groningen Ommelanden Bijlage 2. Basisondersteuning binnen SWV Inleiding Het samenwerkingsverband dient te bepalen wat het niveau van de basisondersteuning is. Hiermee wordt bedoeld wat elke school tenminste in huis dient te

Nadere informatie

Definitieve versie februari 2015

Definitieve versie februari 2015 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel Steven Stemerding Algemene gegevens School Steven Stemerding BRIN 12GJ Directeur Marloes Snel Adres Slingeplein 10 Telefoon 010-4808635 E-mail Bestuur Basisondersteuning

Nadere informatie

Uw schoolondersteuningsprofiel

Uw schoolondersteuningsprofiel Uw schoolondersteuningsprofiel Moment van opstellen 2012/08/01 1 e tussenevaluatie 2014 11 18 Typering van onze school De Klankhof/ 't Kofschip zijn twee kleine, sfeervolle locaties met een veilige sfeer

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 8 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN Pantarijn (18UM00) Pantarijn 18UM00 Directeur Bert - Hoogwerf Adres Dubbelstraat 6 3073 LG ROTTERDAM Telefoon 0104851184

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel Naam school: CBS Zwingelspaan Datum besproken in Team 19 september 2013 Datum advies MR 26 november A. ALGEMEEN: Om vanuit een gezamenlijk kader te werken aan basiszorg, basisondersteuning

Nadere informatie

Uw schoolondersteuningsprofiel

Uw schoolondersteuningsprofiel Uw schoolondersteuningsprofiel Moment van opstellen 2012/08/01 1 e tussenevaluatie 2014011018 Typering van onze school De incent van oghschool (11XL) is een pc-school van ongeveer 200 lln en valt samen

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel Naam school: CBS Het Bastion Versie 06-03-2018 Datum besproken in Team MT: 13-03-2018 Datum advies MR 16-04-2018 A. ALEMEEN: Om vanuit een gezamenlijk kader te werken aan basiszorg,

Nadere informatie

Definitieve versie februari 2015

Definitieve versie februari 2015 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel Dominicusschool Algemene gegevens School Dominicusschool BRIN 17YR00 Directeur Antoinette Schmidt Adres Noorderhavenkade 45-49d Telefoon 010 4432500 E-mail info@dominicusschool.nl

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel Naam school: bs De Schittering Datum besproken in Team 30-9-2013 en 7-10-2013 Datum advies MR Is op 30-10-2013 besproken in de mr vergadering. A. ALGEMEEN: Om vanuit een gezamenlijk

Nadere informatie

Ondersteuningsplan

Ondersteuningsplan Bijlage 9: Basisondersteuning met uitwerking in standaarden 1. Inleiding In juni 2013 is de notitie basisondersteuning van het samenwerkingsverband Passend Onderwijs IJmond vastgesteld. Er heeft scholing

Nadere informatie

Cornelis Haak School

Cornelis Haak School 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel Cornelis Haak School Algemene gegevens School Cornelis Haak School BRIN 11BY Directeur J. Ligthart Locatieleider R. Liefhebber Adres Algiersstraat 6, 3067 MZ

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel SWV Friesland 2018

Schoolondersteuningsprofiel SWV Friesland 2018 Schoolondersteuningsprofiel SWV Friesland 2018 1. Schoolselectie Schoolgegevens Schoolnaam : IKC Middelstein Plaatsnaam : Midlum Brinnummer : 12EV 1. Soort onderwijs Basisonderwijs 2. Wat is uw e-mailadres?

Nadere informatie

Basisondersteuning. Preventieve en licht curatieve ondersteuning. Berséba - PO0001. School Plaats Directeur Datum

Basisondersteuning. Preventieve en licht curatieve ondersteuning. Berséba - PO0001. School Plaats Directeur Datum Preventieve en licht curatieve ondersteuning Berséba - PO0001 School Plaats Directeur Datum 1 HGW Handelingsgericht en preventief werken De school werkt handelingsgericht en preventief. De school signaleert

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 12ZQ00 De Bongerd

Schoolondersteuningsprofiel. 12ZQ00 De Bongerd Schoolondersteuningsprofiel 12ZQ00 De Bongerd Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning... 8 4 Deskundigheid

Nadere informatie

Dr. Martin Luther Kingschool

Dr. Martin Luther Kingschool 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel Dr. Martin Luther Kingschool Algemene gegevens School Dr. Martin Luther Kingschool BRIN 09TC Directeur L. de Roo Adres Bertrand Russellplaats 7 Telefoon 010-4205629

Nadere informatie

Definitieve versie februari 2015

Definitieve versie februari 2015 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel Het Tangram Algemene gegevens School Het Tangram BRIN 28CL Directeur G.J. Stavenuiter Adres Marcel Duchampplein 801 3059 RD Rotterdam Telefoon 010-7076500 E-mail

Nadere informatie

Met basisondersteuning in het onderwijs wordt de ondersteuning bedoeld die elke school minimaal biedt.

Met basisondersteuning in het onderwijs wordt de ondersteuning bedoeld die elke school minimaal biedt. Basisondersteuning Met basisondersteuning in het onderwijs wordt de ondersteuning bedoeld die elke school minimaal biedt. De basisondersteuning is gebaseerd op de volgende bronnen. De afspraken die de

Nadere informatie

Definitieve versie 1 mei 2015

Definitieve versie 1 mei 2015 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel Het Spectrum Algemene gegevens School Het Spectrum BRIN 27xk Directeur Dhr. J. Ligthart Adres Robert van t Hoffstraat 10, 3059 PN Rotterdam Telefoon 010-2222842

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel samenwerkingsverband primair onderwijs Inhoudsopgave Inleiding 3 1. 4 2. Missie en Visie 4 3. ondersteuning 5 4. Wat kan de 6 4.1 Regionale afspraken minimaal te bieden ondersteuning

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel Naam school: BS de Hoeksteen Datum besproken in Team 21 oktober 2013 Datum advies MR 12-11-2013 A. ALGEMEEN: Om vanuit een gezamenlijk kader te werken aan basiszorg, basisondersteuning

Nadere informatie

Concept Ondersteuningsprofiel

Concept Ondersteuningsprofiel Concept Ondersteuningsprofiel 1. Inleiding 2. Algemene gegevens l 2a. Contact en vaststellingsgegevens l Naam: Adres: Naam school Brin: Telefoon: E- mail: Opgesteld namens Datum directie en team Directeur

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind?

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Wat is het schoolondersteuningsprofiel en waar dient het voor? Het schoolondersteuningsprofiel beschrijft welke ondersteuning

Nadere informatie

Definitieve versie 1 mei 2015

Definitieve versie 1 mei 2015 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel CBS Het Mozaiëk Algemene gegevens School BRIN Directeur Adres CBS Het Mozaiëk 12 XS Jaap Valkhoffplein 5, 3023 PV Rotterdam Telefoon 0102440891 E-mail Bestuur

Nadere informatie

Basisondersteuning Samenwerkingsverband Stromenland

Basisondersteuning Samenwerkingsverband Stromenland Basisondersteuning Samenwerkingsverband Stromenland Inleiding Binnen het samenwerkingsverband Stromenland is met diverse gremia gezamenlijk gekomen tot deze notitie basisondersteuning. De procesgang is

Nadere informatie

Locatie Sprang-Capelle Rembrandtlaan ES Sprang-Capelle T Locatie Landgoed Driessen Burgemeester van Casterenstraat GA

Locatie Sprang-Capelle Rembrandtlaan ES Sprang-Capelle T Locatie Landgoed Driessen Burgemeester van Casterenstraat GA SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL Koningsschool Wat is het schoolondersteuningsprofiel en waar dient het voor? Het schoolondersteuningsprofiel beschrijft welke ondersteuning wij kinderen kunnen bieden die op

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel CBS de ster Harkstede

Schoolondersteuningsprofiel CBS de ster Harkstede Schoolondersteuningsprofiel CBS de ster Harkstede VGPONN- SWV PO 20.01 1 Inhoudsopgave Inleiding pag 3 Schoolgegevens pag 4 Ondersteuning pag 5 Basisondersteuning pag 5 Extra ondersteuning pag 6 Zorg voor

Nadere informatie

Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel. Jacobusschool

Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel. Jacobusschool Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel Jacobusschool Algemene gegevens School Jacobus BRIN 16KS01 Directeur Ron van Leeuwen Adres Hesselingstraat 5 Telefoon 010-2950095 E-mail directie@kbsjacobus.nl

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel Versie 17 februari 2014 Naam school: Basisschool De Regenboog Datum besproken in Team Februari 2014 (MT ) Datum advies MR 12 november 2013 voorlopig, deze aangepaste versie

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel van school: OBS de Telescoop

Schoolondersteuningsprofiel van school: OBS de Telescoop Schoolondersteuningsprofiel van school: OBS de Telescoop 1. Inleiding Het schoolondersteuningsprofiel (SOP) geeft een realistisch beeld van de ondersteuning en begeleiding die de school momenteel in het

Nadere informatie

Samenvatting Schoolondersteuningsprofiel. Naam School

Samenvatting Schoolondersteuningsprofiel. Naam School 1 LOGO SCHOOL Samenvatting Schoolondersteuningsprofiel Naam School Algemene gegevens School Zalmplaatschool BRIN 10QX 00 Directeur Nico Bakker Adres Aalreep 8-10 Telefoon 010-4167408 E-mail directie@ Bestuur

Nadere informatie

Gegevens van de school:

Gegevens van de school: Met dit formulier omschrijft de school haar ondersteuningsprofiel met behulp van een aantal velden. Het ondersteuningsprofiel bestaat uit twee delen: A Het eindverslag van de externe audit van IVO B Een

Nadere informatie

Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel. Naam School

Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel. Naam School 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel Naam School Algemene gegevens School Cbs. Het Middelpunt BRIN 09YO Directeur Dhr. J. Oudshoorn Adres Cromme Meth 70, 3191 TG Hoogvliet Telefoon 010-4168762 E-mail

Nadere informatie

Dr. J.C. Logemannschool

Dr. J.C. Logemannschool 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel SBO Dr. J.C. Logemannschool Algemene gegevens School BRIN Directeur Locatieleider Dr. J.C. Logemannschool 06RV vacature Mevr. S.C. van Duin Adres Schiedamseweg

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP BASISSCHOOL CANADA

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP BASISSCHOOL CANADA RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP BASISSCHOOL CANADA Plaats : Doetinchem BRIN-nummer : 13BV Onderzoeksnummer : 119331 Datum schoolbezoek : 21 Inhoud 1 Onderzoek 5 2 Bevindingen

Nadere informatie

versie mei blz 1

versie mei blz 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel CBS de Akker Algemene gegevens School CBS de Akker BRIN 16WZ00 Directeur Stoffel Boot Adres Millinxstraat 33, Rotterdam Telefoon 010-4844687 E-mail basisschool@cbsdeakker.nl

Nadere informatie

Definitieve versie februari 2015

Definitieve versie februari 2015 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel PCB Westpunt Algemene gegevens School PCB Westpunt BRIN 10QX02 Directeur Dhr.I.van Wijngaarden Adres Foeliestraat 16 Telefoon 010-4161435 E-mail administratie@pcbwestpunt.nl

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel van school: De Teugelaar

Schoolondersteuningsprofiel van school: De Teugelaar Schoolondersteuningsprofiel van school: De Teugelaar 1. Inleiding Het schoolondersteuningsprofiel (SOP) geeft een realistisch beeld van de ondersteuning en begeleiding die de school momenteel in het kader

Nadere informatie

Procesbeschrijving ondersteuning op niveau 1,2,3 en 4. I : Algemeen

Procesbeschrijving ondersteuning op niveau 1,2,3 en 4. I : Algemeen I : Algemeen Richtinggevend kader De visie van het samenwerkingsverband: kijken naar kansen en mogelijkheden in plaats van naar belemmeringen; Het proces van extra ondersteuning en verwijzen binnen onze

Nadere informatie

Minister Marga Klompéschool

Minister Marga Klompéschool 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel Minister Marga Klompéschool Algemene gegevens School Minister Marga Klompéschool BRIN 17RX Directeur R. van der Veer Adres Robert Kochplaats 346-348 Telefoon

Nadere informatie

1 LOGO SCHOOL. Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel. Naam School

1 LOGO SCHOOL. Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel. Naam School 1 LOGO SCHOOL Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel Naam School Algemene gegevens School Vreewijkschool BRIN 14FC Directeur W.M. Hoogerboord Adres Groenezoom 156 Telefoon 010 4190630 E-mail directie@vreewijkschool.nl

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel samenwerkingsverband primair onderwijs Inhoudsopgave Voorwoord 3 1. 4 2. Missie en Visie 4 3. ondersteuning 5 4. 7 4.1 Regionale afspraken minimaal te bieden ondersteuning 7

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN STELSELONDERZOEK Basisschool Jan Ligthart

RAPPORT VAN BEVINDINGEN STELSELONDERZOEK Basisschool Jan Ligthart RAPPORT VAN BEVINDINGEN STELSELONDERZOEK 2013-2014 Basisschool Jan Ligthart Plaats : Zelhem BRIN nummer : 10EJ C1 Onderzoeksnummer : 274481 Datum onderzoek : 15 april 2014 Datum vaststelling : 16 juni

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 00CV00 School Matthijsje

Schoolondersteuningsprofiel. 00CV00 School Matthijsje Schoolondersteuningsprofiel 00CV00 School Matthijsje Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind?

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Wat is het schoolondersteuningsprofiel en waar dient het voor? Het schoolondersteuningsprofiel beschrijft welke ondersteuning

Nadere informatie

Uitwerking basisondersteuning (concept)

Uitwerking basisondersteuning (concept) Uitwerking basisondersteuning (concept) Auteur Versie Datum 1 Overzicht besluitvormingstraject Datum: 19-3-2015 bestuur (concept) Datum: 20-5-2015 bestuur (definitieve versie) 2 Inhoudsopgave Wat verstaan

Nadere informatie

Brinnummer: 04DT AF - afgerond Afspraken op bestuursniveau NVT - niet van toepassing IO AF Bestuur NVT

Brinnummer: 04DT AF - afgerond Afspraken op bestuursniveau NVT - niet van toepassing IO AF Bestuur NVT Naam school: GBS De Wegwijzer, Hilversum IO - in ontwikkeling Brinnummer: 04DT AF - afgerond Afspraken op bestuursniveau NVT - niet van toepassing IO AF Bestuur NVT IJkpunt 1 1 De school weet de onderwijsbehoeften

Nadere informatie

Schets niveau basisondersteuning

Schets niveau basisondersteuning Schets niveau basisondersteuning Versie: 2 Inleiding In het kader van Passend onderwijs dienen samenwerkingsverbanden bestuurlijke afspraken te maken over het niveau van basisondersteuning. Voor u ligt

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel o.b.s. Hendrik van Brederode Ameide

Schoolondersteuningsprofiel o.b.s. Hendrik van Brederode Ameide Schoolondersteuningsprofiel o.b.s. Hendrik van Brederode Ameide versie april 2016 Pagina 1 van 10 Bestuur O2A5 School o.b.s. Hendrik van Brederode BRIN 02ZF Aantal leerlingen per 1 oktober 2015 66 Directeur

Nadere informatie

Definitieve versie 1 mei 2015

Definitieve versie 1 mei 2015 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel De Fontein Algemene gegevens School De Fontein BRIN 04FI Locatieleider Mw. L. v.d. Wel Adres Hoyledestraat 23, 3036 LP Rotterdam Telefoon 010-4659366 E-mail

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel samenwerkingsverband primair onderwijs Inhoudsopgave Voorwoord 3 1. 4 2. Missie en Visie 4 3. ondersteuning 5 4. 7 4.1 Regionale afspraken minimaal te bieden ondersteuning 7

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 11BF00 De Mienskip

Schoolondersteuningsprofiel. 11BF00 De Mienskip Schoolondersteuningsprofiel 11BF00 De Mienskip Inhoudsopgave Inhoud Toelichting... 4 DEEL I INVENTARISATIE... 7 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 8 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Kwaliteitsaspect Indicator Praktijken Midden oktober 2014 Verwijzingen Ja in % BASISKWALITEIT Toezichtskader TZK Zie Integraal / KH / WMK..

Kwaliteitsaspect Indicator Praktijken Midden oktober 2014 Verwijzingen Ja in % BASISKWALITEIT Toezichtskader TZK Zie Integraal / KH / WMK.. Kwaliteitsaspect Indicator Praktijken Midden oktober 2014 Verwijzingen Ja BASISKWALITEIT Toezichtskader TZK Zie Integraal / Inspectie KH / WMK.. HOOG NIVEAU De school voert een Zie beschrijving in het

Nadere informatie

Kwaliteitsaspect Indicator Praktijken Verwijzingen Ja Nee BASISKWALITEIT Toezichtskader Inspectie. TZK Zie Integraal / KH / WMK..

Kwaliteitsaspect Indicator Praktijken Verwijzingen Ja Nee BASISKWALITEIT Toezichtskader Inspectie. TZK Zie Integraal / KH / WMK.. Kwaliteitsaspect Indicator Praktijken Verwijzingen Ja Nee BASISKWALITEIT Toezichtskader Inspectie TZK Zie Integraal / KH / WMK.. HOOG NIVEAU VAN De school voert een helder beleid op het Zie beschrijving

Nadere informatie

Basisondersteuning in het samenwerkingsverband Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek

Basisondersteuning in het samenwerkingsverband Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek Mei 2018 Basisondersteuning in het samenwerkingsverband Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek In het samenwerkingsverband is voor ieder kind een plek en krijgt het de gelegenheid zich binnen zijn/haar

Nadere informatie

SWV PO 2203 PASSEND ONDERWIJS INTERN KWALITEITSONDERZOEK

SWV PO 2203 PASSEND ONDERWIJS INTERN KWALITEITSONDERZOEK SWV PO 2203 PASSEND ONDERWIJS INTERN KWALITEITSONDERZOEK 2015-2016 15 DECEMBER 2015 intern kwaliteitsonderzoek 15 december 2015 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 SWV PO 2203 Monitor Basisondersteuning: IJkpunten

Nadere informatie

Definitieve versie mei 2016

Definitieve versie mei 2016 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel Waalse School Algemene gegevens School Waalse School BRIN 14 CL Directeur Mevr. P. van der Meer Adres Goudseweg 25 Telefoon 010-4130405 E-mail Bestuur Basisondersteuning

Nadere informatie

CBS Mozaiëk.

CBS Mozaiëk. 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel CBS Mozaïek Algemene gegevens School BRIN Directeur CBS Mozaiëk 12 XS P. van Schelven Adres Jaap Valkhoffplein 5, 3023 PV Rotterdam Telefoon 010 2440891 E-mail

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP WILLEM VAN ORANJE

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP WILLEM VAN ORANJE RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP WILLEM VAN ORANJE Plaats : Kampen BRIN-nummer : 13KB Onderzoeksnummer : 119040 Datum schoolbezoek : 30 Rapport vastgesteld te Zwolle op 9

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 13PM00 De Windroos

Schoolondersteuningsprofiel. 13PM00 De Windroos Schoolondersteuningsprofiel 13PM00 De Windroos Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning... 8 4 Deskundigheid

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind?

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Wat is het schoolondersteuningsprofiel en waar dient het voor? Het schoolondersteuningsprofiel beschrijft welke ondersteuning

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSPLAN MAERLANT-LYCEUM

ONDERSTEUNINGSPLAN MAERLANT-LYCEUM ONDERSTEUNINGSPLAN MAERLANT-LYCEUM In het kader van de Wet Passend Onderwijs Per 01-08-2014 ONDERSTEUNINGSPROFIEL MAERLANT-LYCEUM A. DE BASISZORG B. STANDAARD 1 DE SCHOOL NEEMT LEERLINGEN ZORGVULDIG AAN

Nadere informatie

SWV Driegang heeft haar ambitie gelegd bij PO-kwaliteit. Wij willen daar in twee stappen komen;

SWV Driegang heeft haar ambitie gelegd bij PO-kwaliteit. Wij willen daar in twee stappen komen; Schoolondersteuningsprofiel 2016-2017 1 Inleiding Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van obs Het Mozaïek In dit plan staat beschreven welke zorg en ondersteuning wij onze leerlingen kunnen

Nadere informatie

Samenvatting schoolondersteuningsprofiel Jenaplanschool Hanevoet

Samenvatting schoolondersteuningsprofiel Jenaplanschool Hanevoet Oldengaarde 1B 5655 CP Eindhoven (040)2518972 info@bs-hanevoet.nl www.bs-hanevoet.nl Samenvatting schoolondersteuningsprofiel Jenaplanschool Hanevoet 1 Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. De Poolster

Schoolondersteuningsprofiel. De Poolster Schoolondersteuningsprofiel De Poolster Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Basisondersteuning... 8 3 Deskundigheid voor ondersteuning... 9 4 Ondersteuningsvoorzieningen...

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel 2018 Onderwijs Op De Regenboog werken we in iedere groep op verschillende niveaus door te differentiëren in tempo, instructie, hoeveelheid en moeilijkheidsgraad. Daarbij blijven

Nadere informatie

Voorbeeld. Eenvoudig Maatwerk in begeleiding Digitaal. Schoolondersteuningsprofiel. Primair onderwijs/ speciaal onderwijs Versie 3.

Voorbeeld. Eenvoudig Maatwerk in begeleiding Digitaal. Schoolondersteuningsprofiel. Primair onderwijs/ speciaal onderwijs Versie 3. Voorbeeld Schoolondersteuningsprofiel Primair onderwijs/ speciaal onderwijs Versie 3.0 Augustus 2012 Eenvoudig Maatwerk in begeleiding Digitaal Toelichting Dit is het invulscherm voor het schoolondersteuningsprofiel

Nadere informatie

Uw schoolondersteuningsprofiel 3008 Helmond

Uw schoolondersteuningsprofiel 3008 Helmond Uw schoolondersteuningsprofiel 3008 Helmond http://fluidsurveys.com/surveys/infotopics/3008-helmond-po-v3-sjabloon-aug- 2012/2e9a5712cd545e1a4a0bd76302831d53/ Filled maandag, maart 25, 2013 Identificatie

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind?

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Wat is het schoolondersteuningsprofiel en waar dient het voor? Het schoolondersteuningsprofiel beschrijft welke ondersteuning

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel 2017-2018 Naam school: CBS t Kompas Radewijk Ingevuld op: 1 oktober 2017 Typering van de school als onderwijsondersteuningsvoorziening We hebben in ons team 1 interne begeleider

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP OBS MOLENBEEK

DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP OBS MOLENBEEK DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP OBS MOLENBEEK Plaats : Enschede BRIN-nummer : 16NC Onderzoeksnummer : 120274 Datum schoolbezoek : 13 Rapport vastgesteld te Zwolle

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel van Lyceum Ypenburg

Ondersteuningsprofiel van Lyceum Ypenburg Ondersteuningsprofiel van Lyceum Ypenburg Inhoud 1. Ondersteuningsaanbod... 2 a. Basisondersteuning:... 2 b. Extra ondersteuning... 6 c. Grenzen aan de ondersteuning... 7 20140825 ondersteuningsprofiel

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP BASISSCHOOL TWICKELO

DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP BASISSCHOOL TWICKELO DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP BASISSCHOOL TWICKELO Plaats : Delden BRIN-nummer : 06MZ Onderzoeksnummer : 120340 Datum schoolbezoek : 18 Rapport vastgesteld te

Nadere informatie