Wadwachten Engelsmanplaat en Rif

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wadwachten Engelsmanplaat en Rif"

Transcriptie

1 Wadwachten Engelsmanplaat en Rif Monitoringverslag 2013 Telgroep Engelsmanplaat voor Staatsbosbeheer SOVON

2 Colofon Wadwachten Engelsmanplaat en Rif Monitoringverslag 2013 Telgroep Engelsmanplaat Ron Mes (eindredactie), januari 2014 Wadwachten Engelsmanplaat 2013 voor Staatsbosbeheer SOVON Met bijdragen van Piet Veel (broedvogels), Rob Strietman (coördinatie wadwachten, dagverslag, plaatreviews, overige fauna), Jeroen van Wetten (plantengroei, hvp, zeehonden), Ron Mes (kaart plantengroei, hvp-tabellen, menselijke activiteiten, incidenten) en diverse wadwachten (plaatreviews). Tekstredactie Ellen Pont ( Foto s: omslag; Rob Strietman Er is naast dit monitoringverslag ook een uitgebreid dagverslag dat onder de wadwachten wordt verspreid.

3 Inhoud Colofon... 2 Inleiding... 4 Plantengroei Duintjes op het Rif... 4 Kweldervegetatie op de Engelsmanplaat... 7 Effect stormen Geomorfologische ontwikkeling... 9 Vogels tellingen hoogwatervluchtplaatsen (totaal, Plaat, Rif, t Bultje van Glorie) Drie deelgebieden gesommeerd, figuur Drie deelgebieden gesommeerd, tabel Engelsmanplaat, tabel Rif, tabel Bultje van Glorie (Pinkegat), tabel Broedseizoen 2013 op de Engelsmanplaat / Rif Eerste legsels (mei) Tweede legsels (juni tot 27-6) Derde legsels (juli/augustus) Zeehonden Overige fauna Monitoring recreatiejachten, vliegtuigen, wadlopers etc Incidenten en verstoringen in Nabeschouwing Vogelwachtershuisje werkt preventief Vrijwillige wadwachten doen goed werk Maatwerk Dankwoord Bijlagen Bijlage 1 Overige vogelwaarnemingen Bijlage 2 Menselijke activiteiten 2013 basistabel Bijlage 3 Overige (dode) zoogdieren Bijlage 4 Wadwachten Engelsmanplaat Staatsbosbeheer

4 Inleiding Dankzij de inspanningen van de wadwachten 2013 zijn ook dit jaar weer veel systematische monitoringdata verzameld die in dit verslag uitgewerkt zijn. Het valt niet mee om zo n gemêleerde groep wadwachten al hun waarnemingen te laten registreren op één laptop. Maar het is toch weer gelukt en daar zijn wij trots op. Wij kennen geen andere plaats in de Waddenzee, waar nu al zo lang zo systematisch natuur, recreatie en de interactie natuur-recreatie door vrijwilligers gemonitord wordt. Inmiddels hebben wij een tijdreeks die begint in Ook in eerdere jaren zijn veel data verzameld en gepubliceerd. Wij wadwachten Engelsmanplaat zeggen: DOORGAAN ZO!! Met tot wadvogels in de nazomer, een kleine maar groeiende en succesvolle broedkolonie sterns (waaronder Dwergsterns) behoort de Engelsmanplaat terecht tot de Europese topnatuur en daar komen ook nog eens vele recreanten (wadlopers en wadvaarders) van genieten. Laten we daar maar zuinig mee omgaan. Plantengroei 2013 In 2013 is de plantengroei op de Engelsmanplaat en het Rif nauwkeurig vastgelegd met een GPS. Alle Biestarwegras-planten (zelfs de eenzame sprietjes) en alle exemplaren van Engels slijkgras zijn ingemeten. De vele Zeekraal-plantjes (100 of meer) zijn niet individueel opgemeten. Bij deze soort werd volstaan met een track rondom de belangrijkste concentratie. Van de Zeeraket werd in september 2013 slechts één exemplaar gezien. In 2012 waren er tientallen exemplaren Zeeraket op het Rif waaronder hele grote. De resultaten van de GPS-metingen zijn weergegeven op een kaart 1 (figuur 1). Aan het werk bij de Noordse helm (Ron, Jeroen, Frans; foto Daphne Meijer) Duintjes op het Rif De primaire duinvorming op het Rif begint al flink door te zetten. Alle duintjes liggen in een strook van enkele tientallen meters breed als een smalle sikkel van oost naar west. Op het grootste duintje werden circa 900 halmen Biestarwegras geteld (dit is een grove schatting die eerder een onderschatting dan een overschatting is). De grootste duintjes liggen aan de oostkant. Laat je overigens niet misleiden door deze kaart! De informatie is correct, maar als je op het Rif loopt, zie je toch vooral kaal zand! Van de Deze kaart is gemaakt met het opensource-programma QGIS met als ondergrond OpenStreetMap / OpenSeaMap. Deze ondergrond is redelijk actueel (+ situatie 2011 of 2012, vergelijkbaar met de luchtfoto s in Bagviewer; de betonning is vrij recent).

5 ingemeten duintjes op het Rif zijn er 103 opgestoven rondom Biestarwegras 2. Slechts drie duintjes waren opgestoven rondom Noordse helm, een hybride van Duinriet x Helm (x Calammophila baltica). Deze hybride is te herkennen aan haar brede blad. Daarvan zijn overigens ook weer allerlei verschillende tussenvormen te vinden die onderling variëren in breedte. Zoals gezegd, de overgrote meerderheid van de duintjes is opgebouwd rond Biestarwegras. Bij de polletjes Biestarwegras werden in 69% van de gevallen ook bloeiende en zaadvormende aren waargenomen. Ongeveer 12% van de locaties Biestarwegras betrof minder dan drie sprietjes. Het zwaartepunt zat rond halmen (41 %) en halmen (28%). Van het Biestarwegras werd op 9% van de locaties een infectie met Moederkoren (Clavipes purpurea) waargenomen. Primair duin op het Rif. Primair duin met Noorse helm (foto: Ron Mes). Noordse helm (x Calammophila baltica), detail (foto Ron Mes). Biestarwegras besmet met Moederkoren. In september werd door Arjen Dijkstra één ex. Zeepostelein gevonden op het Rif. 2 Mogelijk zijn enkele exemplaren smalbladige Noordse helm als Biestarwegras gescoord.

6 Figuur 1 Kaart van de Plantengroei op Engelsmanplaat en Rif in 2013 (data: Ron Mes en Jeroen van Wetten, Telgroep Engelsmanplaat)

7 Sneeuwgorzen op het toch vooral zandige - Rif Kweldervegetatie op de Engelsmanplaat Op de Engelsmanplaat zelf is op het hoge midden het typerende eerste stadium van een kweldervegetatie aan het ontstaan. Deze beginnende kwelder bestaat nu nog slechts uit twee soorten: Engels slijkgras en Langarige zeekraal met respectievelijk tientallen tot honderden exemplaren. In september 2013 was het oppervlak van dit deel van de plaat helemaal bedekt met een glibberige laag (biofilm) diatomeeën, algen en bacteriën, die het begrip biobouwer mooi illustreert. De graassporen van Harders (Diklipharder Chelon labrosus) geven aan dat deze plaatsen onderwater staan bij hoogwater. En de graassporen tonen aan dat het hier om een significante laag biofilm gaat. Wij verwachten dat deze kweldervorming dóórzet. Als Engels slijkgras de dominante soort wordt, zal de kwelder niet interessant worden als voedselbron voor vogels. Als Zeekraal gaat domineren, wel. Vooralsnog is het afwachten. De grootteverschillen van de pollen (waarschijnlijk klonen) Engels slijkgras zijn het resultaat van de kolonisatiegeschiedenis. Er zijn vier grootteklassen (lees: leeftijdsgroepen) te zien: 1-5, 30-45, 280 en halmen. De twee grootste pollen zijn voor het eerst waargenomen vóór De vele kwelderplantensoorten die in 2012 op de binnenrand van de Hiezel stonden (in één aanspoelselrand) ontbraken in 2013 volledig. De Hiezel (geel op de kaart) is een zandige vloedhaak en daardoor te zandig voor een kweldervegetatie, maar zonder Biestarwegras. Eén van de twee oudste pollen Engels slijkgras (gevestigd voor 2009) (foto Ron Mes)

8 Het allereerste stadium van een kweldervegetatie met Langarige zeekraal (met een biofilm op de bodem). Deze vegetatie loopt vaak onder (zee)water, maar niet tijdens elk hoogwater (foto s Ron Mes) Een biofilm van kiezelwieren, algen en bacteriën die gedeeltelijk is opgerold. Rechtsonder in beeld graas sporen van een Harder. Langarige zeekraal (foto s Ron Mes). Meer foto s op Picasa Engelsmanlaat en rif september 2013 klik hier Effect stormen 2013 Na de Sinterklaasstorm van december 2013 is er op de Engelsmanplaat een tiental diepe gaten geslagen en mogelijk zijn er pollen Engels slijkgras verdwenen. Het Rif is flink afgevlakt, maar eind 2013 (relatief warm en nat) waren er nog steeds pollen Biestarwegras en die waren aan het uitlopen. Het opstuiven was ook alweer begonnen. Een veerkrachtig ecosysteem!

9 Geomorfologische ontwikkeling (Geïllustreerd met enkele luchtfoto s/ satellietbeelden, respectievelijk van Bing Maps en Bagviewer) Het Rif is zoals gebruikelijk weer enkele meters naar het zuiden opgeschoven. Het Oude Smeriggat is nu min of meer doodlopend, vanaf de Zoutkamperlaag gezien. De Zoutkamperlaag is smaller, veel ondieper en loopt vlak langs de Engelsmanplaat en het Rif. De Engelsmanplaat zelf is een cirkelvormige hoge plaat met als hoogste punt de Hiezel aan de oostkant. Sinds voorjaar/zomer 2012 is het uitdiepen onder de hut gestopt en is de bodem zelfs iets opgehoogd. Door de Sinterklaasstorm van 2013 is helaas weer een groot gat ontstaan onder het huisje. Het Rif met dichtgeslibde doorbraak uit voorgaande jaren in de noordwesthoek (bron: Bagviewer, circa 2011). Goed zichtbaar zijn de observatiehut en noordoostelijk daarvan de fundamenten / stortstenen van de Groote kaap (vermeld op zeekaarten uit 1834, 1859, 1874, en 1893; afgezaagd in 1914). Die fundamenten zijn nu (bijna) twee eeuwen oud. Het Rif met een barchanen-patroon (bron: Bing map, circa 2012).

10 Vogels tellingen hoogwatervluchtplaatsen (totaal, Plaat, Rif, t Bultje van Glorie) Drie deelgebieden gesommeerd, figuur Alle wadvogels Plaat-Rif-'t Bultje van Glorie

11 Drie deelgebieden gesommeerd, tabel

12 Engelsmanplaat, tabel

13 Rif, tabel

14 Bultje van Glorie (Pinkegat), tabel

15 Broedseizoen 2013 op de Engelsmanplaat / Rif 2013 was een redelijk goed broedseizoen voor de koloniebroeders op de Engelsmanplaat/ het Rif. Er waren drie opeenvolgende series legsels. De eerste, die hooguit enkele tientallen broedsels groot is geweest, spoelde tijdens een hoogwater eind mei weg. De tweede en derde serie (respectievelijk juni en juli/augustus) omvatten grotere aantallen en daarvan konden de jongen grotendeels opgroeien. In het hieronder staande relaas wordt nader op deze ontwikkelingen ingegaan. Eerste legsels (mei) Het broedseizoen begint met de constatering op 1 mei dat er zich zowel op het Rif als op de Hiezel sterns hebben gevestigd. Op het Rif worden 60 ex. van Noordse stern, twee van Visdief en twaalf van Dwergstern waargenomen (dat komt overeen met 30, 1, en 6 paren). Op de Hiezel gaat om 20 paar Noordse sterns en 10 paar Dwergsterns. Op 17 mei is de vestiging op de Hiezel gegroeid tot 40 paar Noordse stern, twee paar Visdief, 20 paar Dwergstern en één paar Scholeksters. Maar op 22 mei spoelen bij windkracht 7 beide kolonies deels weg. Op het Rif resteren 30 nesten van Noordse stern en op de Hiezel 20 Noordse sternlegsels en twaalf Dwergsterns. In de laatste week van mei worden naast sternlegsels voor het Rif ook genoemd: Scholekster (4 paar) en Eidereend (nest gevonden met 1 ei). Van de Strandplevier wordt op 24/5 een paartje waargenomen, maar het blijft bij deze ene waarneming. In de loop van deze laatste week worden Rif en Hiezel overspoeld door een combinatie van hoog water en noordwestenwind kracht zes. Hoewel in juni nog een pul wordt waargenomen die deze vloed dus kennelijk heeft overleefd, mag aangenomen worden dat de bestaande nesten (vrijwel) allen zijn weggespoeld. Tweede legsels (juni tot 27-6) Zoals vaker het geval is, wordt er vrijwel direct weer genesteld. De 17e en 22e juni laten het volgende beeld zien. Op het Rif worden de nesten geteld: Noordse stern 35, Visdief zestien, Dwergstern achttien en Scholekster drie. Op de Hiezel worden gevonden (aantal nesten): Noordse stern veertien, Visdief één, Dwergstern acht en Scholekster één. De totaaltelling wordt dan Noordse stern 49, Visdief zeventien, Dwergstern 26 en Scholekster 4. Kort daarop is er op 27/6 weer sprake van een hoge waterstand en daarmee ook van gehele overspoeling van de Hiezel en gedeeltelijke overspoeling van het Rif. Daarna wordt op het Rif wel veel activiteit gezien, hetgeen er op wijst dat een substantieel deel van de nesten ongestoord is gebleven. Derde legsels (juli/augustus) De derde golf legsels vindt plaats in de tweede helft van juli en de eerste helft van augustus. Op 17 juli worden op het Rif de volgende aantallen nesten geteld van Noordse stern/visdief , waarvan geschat wordt dat circa drie kwart Visdief betreft, Dwergstern vijf tot tien paar en mogelijk één paar Scholekster. Op de Hiezel werd de week daarvoor nog één nest van Noordse stern gevonden, dat later niet meer werd gezien. Op 8 augustus werd geconstateerd dat de springvloed van 7 augustus de kolonie op het Rif ongemoeid had gelaten en er veel pulli rondliepen in de kolonie, hetgeen wijst op een goed broedsucces. Op 11 augustus werd op de Hiezel nog een Scholeksterpaar met één pul gezien. In onderstaande tabel wordt een totaaloverzicht van het Rif en de Engelsmanplaat (Hiezel) gegeven.

16 Rif + Engelsmanplaat (Hiezel) Eerste legsels (mei) Tweede legsels (juni tot 27-6) Derde legsels (juli/augustus) SOVON opgave [1] Noordse stern Visdief Noordse stern/visdief Dwergstern Scholekster Eidereend Strandplevier? [1] SOVON BMP-criteria (waarnemingen binnen datumgrenzen)

17 Zeehonden Zeehondentelling Ruim na laagwater worden de hoogste aantallen geteld (= voorkeurstijdstip) tijden met dubbele punt typen bijv. 12:15 datum Tijdstip telling Tijdstip LW Bultje + Zuidplaatje Rif- West Rif- Oost Hiezel overige deelgebieden * Totaal 14-mei-13 9:00 7: mei-13 16:15 20: mei-13 9:20 8: : mei mei-13 17:00 19: * = deelgebied noemen 21: Kuipersplaat (??) 2-mei-13 12:30 11: mei-13 17:00 16: jun-13 9:00 6: jun-13 14:15 11: jun-13 11:15 8: jul-13 16:30 14: jul-13 16:45 15: jul-13 18:10 16: jul-13 18:45 17: jul-13 19:15 17: jul-13 19:30 18: jul-13 8:15 7: jul-13 20:39 19: jul-13 11:41 8: jul-13 18:30 12: jul-13 14: jul zijgeul Moker 25-jul aug aug aug aug aug-13 1 zijgeul Moker 18-aug aug aug uur na LW

18 Overige fauna Caryophylla smithii Ovale zeeanjelier (Rob Strietman, 25 oktober 2013) Determinatie Thijs de Boer. Komt voor in de Middellandse Zee, de Adriatische Zee en in de Noord-Atlantische Oceaan. In het westelijke gedeelte van de Middellandse Zee is de Zeeanjer vrij algemeen. Deze Zeeanjer komt ook in de Britse wateren voor, als een van de weinige koraalpoliepen. Overige natuurwaarnemingen schelpen zoogdieren rariteiten etc. soort aantal datum locatie bijzonderheden Een dag later, toen we wilden opmeten, was het beest in verregaande staat van ontbinding. We schatten de lengte op ca 85 Bruinvis 1 20-jul-13 bij het baken cm. schedel Bruinvis 1 6 sept Rif

19 Monitoring recreatiejachten, vliegtuigen, wadlopers etc. Ook in dit zomerseizoen zijn de aantallen droogvallende en ankerende recreatiejachten in de omgeving van de Engelsmanplaat genoteerd. Recreatiejachten zijn hier gedefinieerd als motor- en zeiljachten inclusief bruine vaart. Het gaat grotendeels om zeiljachten; de bruine vaart maakt maar spaarzaam gebruik van de Engelsmanplaat. De methode van monitoring is voor de jaren 2006, 2009, 2010, 2011, 2012 en 2013 vergelijkbaar, hoewel het aantal genoteerde etmalen een beetje varieert (n 2013 =104 etmalen). De aantallen staan in onderstaande tabel. Jachten, vliegtuig, wadlopers, wadwachten Jaar Recreatiejachten die rond Engelmanplaat / Rif droogvielen (excl kayak) Aantal mensen dat vanaf vaartuig E'plaat / Rif betreedt Aantal daarbij meegenomen honden Aantal daarvan loslopend Aantal keren dat personen (of schepen) in gesloten gebied komen (incl hvp) Vliegtuigen, helikopters, straaljagers, overig Aantal vliegtuigen, heli's, straaljagers, overig passerend.? Aantal dat daarbij vogels "verstoort" (naar interpretatie van wadwacht).? Aantal dat daarbij zeehonden "verstoort" (naar interpretatie van wadwacht).? Zeehonden Aantal keren dat personen het gesloten zeehondengebied betreden/erin aanleggen/droogvallen.? Wadlopers Aantal wadlopers aangevoerd per boot.? Aantal wadlopers lopend van de wal (excl. wadwachten)? Wadwachten zelf Aantal keren ronde over E'plaat lopend (LW; excl. nabijheid huisje)? Aantal keren ronde (deel van) Rif (verkenning broedvogels)? Aantal keren ronde overig gebied? Aantal rondvaarten met rubberboot? Aantal wadlopende wadwachten van/naar de wal? Eventuele beroepsvaartuigen (bijv. kokkelvissers) Aantal kokkelvissers (de schepen)? Aantal overige schepen beroeps? De basisgegevens waarop deze tabel is gebaseerd zijn te vinden op internet: rg0.home.xs4all.nl. Van deze data is ter illustratie een aantal figuren afgeleid die hieronder staan.

20 1000 Aantal recreatiejachten dat rond Engelmanplaat / Rif droogviel (excl kayak) ?? Honden?? Aantal daarbij meegenomen honden Aantal daarvan loslopend Personen in gesloten gebied ???

21 Verstoringen van zeehonden Wadlopers Aangevoerd per boot Lopend van de wal (excl. wadwachten) Incidenten en verstoringen in 2013 In het wadwachtseizoen 2013 werden slechts elf incidenten geregistreerd op een afzonderlijk formulier; dat is net als in 2011 het laagste aantal sinds Op een totaal aantal van 500 jachten en 2500 wadlopers is dit maar een klein aantal. Er was één vervelend incident met acht windsurfers die welbewust de hoogwatervluchtplaats en de zeehonden op het West-Rif verstoorden (25 augustus) en er was twee keer een probleem met motorjacht Wetterblom uit Koostertille (27 en 28 augustus). Verder was er één incident met een helikopter. Citaten van de incidentenformulieren van (zeer) ernstige incidenten: ernstige verstoring door helikopter Donkergroene helikopter vliegt op zo n 100 meter hoogte tweemaal van west naar oost over de gehele lengte van t Rif heen. Bij de eerste vlucht gaan er een zo n 1500 Wulpen de lucht in, ze gaan binnen een paar minuten weer zitten. De tweede keer gaan er ongeveer 20 zeehonden, die op het West-Rif liggen te rusten de zee in. Wederom gaan de Wulpen weer op de vleugels. Helaas is het registratienummer niet goed waar te nemen met de telescoop zeer ernstige verstoring door acht windsurfers Acht windsurfers kruisen tussen hut en West-Rif. Minstens zes van hen landen aan bij West-Rif. Ze reageren niet op roepen en niet op armgebaren. Daarna met de Zodiac er op af, en ook daar doen ze aanvankelijk alsof het hen niet aangaat. Uiteindelijk zes van hen toe kunnen spreken. Ze waren niet 3 het eerste jaar van systematische registratie

22 van goede wil. Weggestuurd. Merktekens van hun surfzeilen gefotografeerd. Op 10 zeehonden na hebben ze allen naar schatting 100 Gewone zeehonden van het West-Rif het water ingejaagd. De hoogwatervluchtplaats op het West-Rif is volledig verstoord. Naar schatting steltlopers vliegen weg en keren hier niet meer terug. Figuur $ Acht windsurfers in het Oude Smeriggat zeer ernstige verstoring door motorjacht Wetterblom Motorjacht Wetterblom uit Kootstertille vaart zachtjes heen en weer pal voor het West-Rif en verstoort daar alle zeehonden. Alle naar schatting 150 Gewone zeehonden gaan te water. Vervolgens vaart de Wetterblom pal langs de zeehonden op de Pinkenbult en daarna pal langs de zeehonden op het Zuidplaatje. Op de Pinkenbult jaagt hij een tiental zeehonden het water in, op de Zuidplaat nog eens 70. Op de terugreis doet de Wetterblom precies hetzelfde nog een keer ernstige verstoring weer door motorjacht Wetterblom Motorjacht Wetterblom uit Kootstertille verstoort net als gisteren de zeehonden op het West-Rif door daar vlakbij heen en weer te varen. Het is opzet. De opvarenden filmen en fotograferen net als gisteren de zeehonden. De boot ankert 100 meter van puntje West-Rif en laat Zuidplaat en Bultje nu met rust. Maar opvarenden gaan met opblaaskano zes keer tot in de zeehonden varen. Veel verstoring. Van de circa 100 zeehonden resteren er uiteindelijk 25 op de rustplaats. De rest is door de kano de zee in geforceerd. Schipper om half vier aan kunnen spreken vanuit de Zodiac. Hij zou voortaan afstand bewaren, maar ontkent dat hij zeehonden heeft verstoord vandaag en gisteren. Elk incident is er één te veel. Maar in verhouding tot het totaal aantal jachten dat droogvalt, plus het totaal aantal wadlopers zijn er relatief weinig incidenten (zie figuur). In andere jaren, bijvoorbeeld vorig jaar (2012), waren er meer incidenten.

23 Het valt op dat alle geregistreerde incidenten in de nazomer optraden. In die periode zijn er veel wadvogels op de hoogwatervluchtplaatsen. Er zijn nog steeds mensen die zich er niet bewust van zijn dat ze verstoren. In principe is voorlichting vooraf (!) voor deze groep zinvol. Vliegtuigen, helikopters, waaronder beroeps, blijven een risicogroep waarvoor ook voorlichting effectief kan zijn. Er zijn geen incidenten met wadlopers geregistreerd. Blijkbaar weten de gidsen goed van wanten 4. De gevoelige plekken waren Hiezel en West-Rif. De Hiezel is de eerste aanlandplaats vanaf Lauwersoog en Schier; broedvogels en hoogwatervluchtplaats op de Hiezel zijn voor de leek onopvallende verschijnselen. Het West-Rif is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een belangrijke zeehondenrustplaats én hoogwatervluchtplaats voor wadvogels. De vaarroute van het Nieuwe Smeriggat richting Ameland loopt hier nu nog vlak langs Aantal en ernst van incidenten Engelsmanplaat Rif geen licht matig ernstig zeer ernstig onbekend Bron van verstoring 2013 Wat werd verstoord? 2013 overige foerageergebied zeehond broedvogels hvp overige heli straaljager sportvliegtuig kokkelaar wadlopers kite/surfer kajak bruine vaart motor/zeiljacht Als kanttekening hierbij moet worden opgemerkt, dat wij vanaf het vogelwachtershuisje niet kunnen zien wat er op het Wierummerwad gebeurt, als groepen wadlopers heel vroeg (in de tijcyclus) gaan wadlopen. Daar zitten in de nazomer op dat moment nog veel wadvogels. De opmerking in de hoofdtekst is van toepassing op de directe omgeving van de Engelsmanplaat en het Rif.

24 grootgebied Oude Smeriggat Rif-oost Rif-Midden Rif-west Zeehondenplaat+Zuidpl. Bultje Nieuwe Smeriggat Wierummerwad paessensrede Moker Engelsmanplaat Hiezel Locatie incidenten Nabeschouwing Vogelwachtershuisje werkt preventief De Engelsmanplaat en het Rif behoren tot de weinige gebieden die we van-natuur-van-europees-topniveau kunnen noemen. Het is een gebied waar in een zomerseizoen honderden recreanten met hun jacht of als wadloper op bezoek komen. De vraag is altijd of dat goed samengaat. De praktijk op de Engelsmanplaat wijst uit dat dit in de meeste gevallen goed gaat, maar soms ook niet. De meeste mensen kennen het gebied goed en weten, wat ze kunnen doen. Maar er is ook een groep goedwillende mensen die nauwelijks weet wat er te zien is of waar ze wel of niet kunnen komen. Voor hen is een wadwacht die uitleg geeft, een uitkomst. En dan is er nog een kleine groep die (mogelijk moedwillig) incidenten veroorzaakt. Het aantal incidenten is onder de huidige omstandigheden maar beperkt. Onder de huidige omstandigheden dat wil zeggen mét een vogelwachtershuisje dat van verre zichtbaar is. Dat zien de bezoekers en dáár zitten mensen met goede telescopen, die zien alles. Dat weten de meesten heel goed. Wij zijn er van overtuigd dat alleen al dát feit de aanwezigheid van vogelwachters / wadwachten preventief werkt. Vrijwillige wadwachten doen goed werk De monitoringreeks die in dit verslag wordt gepresenteerd, is geheel tot stand gekomen door het werk van een groep vrijwilligers met de Telgroep Engelsmanplaat (van SBB/SOVON) als vaste kern. Ondersteund door en in overleg met de medewerkers van Staatsbosbeheer Ameland en de MS Krukel (Minister van EZ) regelen zij zelf de coördinatie van de bezetting, de monitoring van natuur en recreatie en de verslaglegging. Daarnaast regelt de Telgroep de wadvogeltellingen in de wintermaanden. Vrijwel altijd worden deze tellingen zelfstandig gedaan door naar het huisje te (wad)lopen. Dat gebeurt in december en januari, ook s nachts als HW in het licht niet te combineren valt met LW in het licht. Wij zijn ook blij met het alziend oog van de Kustwacht Schiermonnikoog (de radar op de vuurtoren). De Engelsmanplaat is dankzij deze Telgroep één van de meest intensief-gemonitorde locaties van de Nederlandse Waddenzee voor natuur én recreatie (misschien wel de meest intensieve). En dat willen wij graag zo houden. Maatwerk Het is goed om te beseffen dat de uitspraken die in dit verslag worden gedaan over de waargenomen interacties natuur - recreatie van toepassing zijn op de Engelsmanplaat en het Rif. Elders in het Waddengebied is de waterrecreatie anders samengesteld. Rond de Richel bij voorbeeld varen veel meer kieljachten (die niet droogvallen) en is veel meer bruine vaart die soms wel droogvalt met groepen scholieren etc.. Ook de fysieke omstandigheden verschillen, met name de waterdiepte. Op de

25 Noorderhaaks komen vooral snelle motorboten. Dat geeft een andere vorm van interactie. Kortom hetwadwacht-zijn is maatwerk. Dankwoord Wij bedanken Piet Visser en Marjan Veenendaal, Staatbosbeheer Ameland, Arjan Dijkstra en Bert Meerstra MS Krukel (Min. Van EZ) voor al hun werk om ook dit wadwachtseizoen weer tot een succes te maken. Menno Hornman van SOVON wordt bedankt voor de levering van de gegevens uit de database wadvogeltellingen.

26 Bijlagen Bijlage 1 Overige vogelwaarnemingen Overige vogelwaarnemingen doortrekkers etc. soort aantal datum locatie/vliegend naar... bijzonderheden Bergeend 2 11-mei-13 Bergeend 3 16-jul-13 Engelsmanplaat 18:25 Bergeend jul-13 naar oost Bergeend aug-13 Moker Blauwe reiger 1 11-mei-13 oost Blauwe reiger 1 14-mei-13 oost Blauwe reiger 1 15-jul-13 naar zuidoost Boerenzwaluw 10-tallen 11-mei-13 Boerenzwaluw 10-tallen 12-mei-13 oost Boerenzwaluw 7 14-mei-13 Boerenzwaluw mei-13 oost Boerenzwaluw 10-tallen 16-mei-13 oost Boerenzwaluw 10-tallen 19-mei-13 oost Boerenzwaluw >10 20-mei-13 oost Boerenzwaluw 1 21-mei-13 west Boerenzwaluw 1 26-mei-13 west Boerenzwaluw mei-13 oost, zuid en west Boerenzwaluw 10-tallen 28-mei-13 oost Boerenzwaluw regelmatig 29-mei-13 oost Boerenzwaluw regelmatig 30-mei-13 oost Boerenzwaluw regelmatig 1-jun-13 oost Boerenzwaluw regelmatig 2-jun-13 oost Boerenzwaluw regelmatig 3-jun-13 oost Boerenzwaluw regelmatig 4-jun-13 oost Boerenzwaluw 1 5-sep-13 Bontbekplevier aug-13 Hiezel Bontbekplevier 1 27-mei-13 Bontbekplevier 1 19-jun-13 Tussen HVP Bontbekplevier 3 18-aug-13 Hiezel Laten zich goed bekijken Bontbekplevier 7 aug Hiezel Bontbekplevier 1 24-aug-13 Engelsmanplaat Bontbekplevier aug-13 baken Bontbekplevier 8 27-aug-13 Moker Braamsluiper 1 20-mei-13 baken Brandgans 100-den 14-mei-13 oost Brandgans mei-13 met hoogwater Brandgans 100-den 19-mei-13 oost Brandgans mei-13 oost Brandgans 1 28-mei-13 oost Brandgans 90 5-jun-13 oost Even rusten op Plaat Brilduiker 2 11-mei-13 Bruine kiekendief 1 12-mei-13 west vrouw

27 Bruine kiekendief 1 27-mei-13 oost vrouw over Rif Bruine kiekendief 1 4-jun-13 over de Plaat oost juveniel Bruine kiekendief 1 5-jun-13 van Ameland Verjaagd door stern. Bruine kiekendief 1 17-aug-13 over hvp op Plaat ri west Vrouwtje, pest de hvp niet op. Canadese gans 9 28-mei-13 oost Canadese gans 6 5-jun-13 oost samen met groep Brandgans Canadese gans jun-13 op Rif Canadese gans jun-13 Z langs huisje Drieteenstrandloper jul-13 Oost-Rif Drieteenstrandloper jul-13 Oostpunt Rif 15:15 Drieteenstrandloper jul-13 Engelsmanplaat 18:25 Drieteenstrandloper aug-13 Plaat Dwergmeeuw 2 30-mei-13 oost eerste zomerkleed Dwergstern 45 Wadlopend onderweg naar 12-jul-13 Engelsmanplaat. Foeragerend voor vaargeul Dwergstern 5 24-aug-13 Plaat Dwergstern aug-13 Hiezel Dwergstern 5 28-aug-13 Hiezel Dwergstern 1 29-aug-13 Oost- en Midden-Rif Alarmerend Eidereend mei-13 Smeriggat 3 vrouw met 9 pulli Eidereend jun-13 Ten noorden van Rif rond LW Eidereend aug-13 Plaat ten nrd van Rif Fitis 1 11-mei-13 huisje Fitis 1 14-mei-13 west Fitis 1 20-mei-13 baken Fitis 2 20-mei-13 huisje Fitis 1 21-jun-13 in het bosje Fitis 1 25-aug-13 huisje Fitis 1 26-aug-13 huisje Met zekerheid een andere dan gisteren Fitis / Tjiftjaf 1 3-sep-13 huisje Fuut 2 11-mei-13 Fuut 2 20-mei-13 noordwest Fuut 1 15-jun-13 tussen SG en huisje duikend Gele kwikstaart 1 27-aug-13 Oude Smeriggat Gierzwaluw 6 15-mei-13 oost Gierzwaluw >10 28-mei-13 oost Gierzwaluw 1 29-mei-13 oost Gierzwaluw 2 15-jun-13 Langs huisje zuidwest Gierzwaluw jun-13 Over Plaat en Rif-oost Gierzwaluw 8 28-jul-13 langs huisje ri. Zuid Gierzwaluw 1 17-aug-13 huisje Laag over zee richting zuidoost trekkend Blijft zo'n vijf minuten rond het huisje fladderen, op zoek naar een plek om uit te

28 rusten. Grasmus 1 17-mei-13 huisje man Grasmus 1 20-mei-13 huisje Graspieper 1 25-aug-13 huisje Graspieper 1 24-aug-13 huisje Graspieper 1 26-aug-13 Hiezel Graspieper 2 26-aug-13 Oude Smeriggat Laag over zee richting zuidoost trekkend Grauwe gans 2 19-mei-13 oost Grauwe gans 2 20-mei-13 noord Grauwe gans 2 27-mei-13 oost Grauwe gans 6 2-sep-13 Plaat Groenpootruiter 1 11-mei-13 Groenpootruiter 2 15-mei-13 hvp Groenpootruiter 3 16-mei-13 Groenpootruiter 2 20-mei-13 Groenpootruiter 1 25-mei-13 Groenpootruiter 1 26-mei-13 Groenpootruiter 5 19-jun-13 tussen hvp Groenpootruiter aug-13 Plaat Grote jager 1 4-aug-13 Rif Grote mantelmeeuw 1 26-aug-13 Plaat Grote stern 2 17-mei-13 west Grote stern mei-13 Grote stern 2 21-mei-13 Grote stern jul-13 Rif-Oost Grote stern ± jul-13 oostpunt Rif 15:15 zittend op Rif tijdens HW1, ca 10:00 Veel minder dan de dagen ervoor Grote stern ± jul-13 Rif-Oost Grote stern 5 25-aug-13 Hiezel Grote stern aug-13 Hiezel Grutto 20 6-aug-13 Plaat Langs vliegend naar zuidwest Houtsnip 1 24-aug-13 Plaat Panisch flappend boven Plaat, apart van duizenden geschrokken steltlopers Huiszwaluw 2 14-mei-13 oost Huiszwaluw 3 16-mei-13 oost Huiszwaluw mei-13 in een groep, oost Huiszwaluw 3 19-mei-13 oost Huiszwaluw 1 22-mei-13 zuidwest Huiszwaluw 1 28-mei-13 oost Huiszwaluw 2 1-jun-13 oost Huiszwaluw 1 29-jul-13 Oost-Rif 10:30 Jan van Gent 4 26-mei-13 oost over Smeriggat Kanoet 2 20-jun-13 Na HW richting Rif

29 Kanoet 1 10-jul-13 Engelsmanplaat voor huisje Foeragerend tussen groepje bontjes, eerste van deze week Kanoetstrandloper jul-13 Engelsmanplaat 18:25 Kiekendief vrouw bruin 1 26-jul-13 Engelsmanplaat Vliegend naar zuid-oost 10:00 Kleine jager 2 24-jul-13 Rif 12:00 Kleine jager 3 14-aug-13 Rif Jagend op Noordse sterns Kleine mantelmeeuw 1 24-mei-13 Karel Kleine of Middelste jager 1 16-aug-13 In Rifkolonie tijdens hvp-telling, achterna gezeten door Noordse sterns Kleine strandloper 4 19-mei-13 hvp Kluut 2 14-mei-13 oost Kluut 1 16-jun-13 bij WW Kokmeeuw 5 15-mei-13 hvp Kokmeeuw mei-13 Hiezel juveniel Kuifeend 2 15-mei-13 zuid Lepelaar 3 12-mei-13 west Lepelaar 1 16-mei-13 Rif Lepelaar 3 18-mei-13 oost Lepelaar 4 19-mei-13 wad ten Z van Plaat Lepelaar 1 20-mei-13 west Lepelaar 1 23-mei-13 Plaat na HW Lepelaar 2 26-mei-13 Smeriggat foeragerend Lepelaar 7 27-mei-13 Smeriggat foeragerend Lepelaar 9 28-mei-13 Smeriggat foeragerend Lepelaar 2 29-mei-13 Smeriggat foeragerend Lepelaar 3 2-jun-13 Smeriggat foeragerend Lepelaar 3 3-jun-13 Smeriggat foeragerend Lepelaar 2 4-jun-13 Smeriggat foeragerend Lepelaar 1 5-jun-13 Smeriggat Lepelaar 1 11-jun-13 boven Rif Lepelaar 2 14-jun-13 Op Wierummerwad foeragerend Lepelaar 1 28-jun-13 Wierummerwad Lepelaar 1 30-jun-13 Wierummerwad Lepelaar 3 1-jul-13 Oude Smeriggat west Lepelaar 4 8-jul-13 Oude Smeriggat west foeragerend Lepelaar 2 15-jul-13 over OSG naar W Lepelaar 2 28-jul-13 WW Lepelaar 1 30-jul-13 Engelsmanplaat 12:00 Lepelaars 2 5-sep-13 Middelste zaagbek 7 11-mei-13 Middelste zaagbek 2 27-mei-13 oost Middelste zaagbek 9 18-jun-13 Tussen OSG en huisje Middelste zaagbek 3 21-jun-13 NO van huisje Noordse stern 1 26-aug-13 Hiezel

30 Noordse stern 1 29-aug-13 Oost- en Midden-Rif Alarmerend Oeverzwaluw 1 28-mei-13 oost over Rif Postduif 5 20-mei-13 baken Postduif 1 7-jul-13 uitrustend op dak huisje Regenwulp mei-13 oost Regenwulp 10-tallen 12-mei-13 oost Regenwulp 8 14-mei-13 oost Regenwulp 10-tallen 17-mei-13 oost Regenwulp >10 19-mei-13 oost Regenwulp 7 20-mei-13 Regenwulp mei-13 oost Regenwulp 2 16-jul-13 Engelsmanplaat 18:25 Regenwulp 4 17-jul-13 Engelsmanplaat ±18:00 Regenwulp 17 2-aug-13 Plaat vliegend naar zuid-west Regenwulp 2 9-aug-13 oude baken overvliegend, roepend 19:00 Regenwulp 1 24-aug-13 Plaat Reuzenstern 1 26-aug-13 Oude baken In de avondschemering tien keer keihard roepend bij Oude Baken Roodborsttapuit 1 24-aug-13 Baken Rosse grutto 100-den 27-mei-13 oost hoog, veel groepen Rosse grutto 8 14-jul-13 Engelsmanplaat naar Rif Rotgans mei-13 oost Rotgans mei-13 Plaat Rotgans mei-13 zuidwest Rotgans mei-13 Oude Smeriggat Rotgans 100-den 18-mei-13 na HW Rotgans mei-13 Rotgans mei-13 Rotgans mei-13 Rotgans mei-13 oost Rotgans 100-den 27-mei-13 oost veel groepen, vaak 50-60, soms 250, naar oost Rotgans 1 17-aug-13 Plaat Tussen hvp, zeekraal etend Rotgans 7 20-aug-13 tussen de Hiezel en het Rif Slechtvalk 1 13-mei-13 baken Slechtvalk 1 14-mei-13 baken Slechtvalk 1 15-mei-13 baken Slechtvalk 1 20-mei-13 baken Slechtvalk 1 21-mei-13 baken Slechtvalk 1 22-mei-13 baken Slechtvalk 1 28-mei-13 Slechtvalk 1 29-mei-13 baken Slechtvalk 1 30-mei-13 baken Slechtvalk 1 10-jul-13 zittend op balustrade huisje 's Ochtends om 06:30, schrok van mij en vloog weg. Slechtvalk 1 18-jul-13 op baken, vrouwtje Slechtvalk 1 24-jul-13 huisje 11:00 Slechtvalk 1 29-jul-13 op baken 21:00

31 Slechtvalk 2 2-aug-13 Plaat 1 mannetje + 1 adult vrouwtje, ter plaatse Slechtvalk 1 17-aug-13 Plaat Pest groot gedeelte van HVP op, maar slaat niets. Slechtvalk 1 25-aug-13 baken Slechtvalk 1 26-aug-13 Hiezel Slechtvalk 1 29-aug-13 Rif Adult vrouw Slechtvalk 1 29-aug-13 baken Juveniel: dus: twee verschillende Slechtvalken op Rif/Engelsmanplaat Slechtvalk 1 8-sep-13 op baken Slechtvalken 2 3-sep-13 op baken volw. man en jonge vrouw Slobeend 3 28-mei-13 oost Smienten 7 7-sep-13 tijdens hvp Engelsmanplaat Sperwer 1 26-jul-13 Engelsmanplaat 09:30 Spreeuw 1 16-jun-13 Rif richting west Steenloper 2 16-mei-13 Steenloper 5 19-mei-13 Steenloper 5 27-mei-13 Steenloper 3 14-jul-13 Engelsmanplaat naar Rif Steenloper 1 24-aug-13 Plaat Steenloper 1 26-aug-13 Hiezel Steenloper 1 27-aug-13 Plaat Steenloper 1 28-aug-13 Plaat Strandplevier 1 28-jul-13 Hiezel Tapuit 1 20-mei-13 Hiezel Tapuit 1 24-aug-13 Huisje Tapuit 1 26-aug-13 Hiezel Tapuit 1 26-aug-13 Oude Smeriggat Tapuit 1 27-aug-13 huisje Laag over zee richting zuidoost trekkend Tapuit 1 27-aug-13 Oude Smeriggat Laag over zee richting zuidoost trekkend Tapuit 1 6-sep-13 Tjiftjaf 1 17-mei-13 oost Torenvalk 1 12-jun-13 langs huisje oost Torenvalk 2 2-aug-13 Plaat langsvliegend naar zuid Torenvalk 1 4-aug-13 Plaat Torenvalk 1 15-aug-13 hek huisje Torenvalk 1 16-aug-13 Hiezel Torenvalk 1 17-aug-13 Rond huisje, daarna ri oost Torenvalk 1 26-aug-13 huisje Torenvalk 1 5-sep-13 Tureluur 2 14-mei-13 Tureluur 4 15-mei-13 hvp Tureluur 1 20-mei-13 Tureluur 1 27-mei-13 Tureluur 1 24-aug-13 Plaat Visdief aug-13 Hiezel

32 Visdief aug-13 Oost- en Midden-Rif Visdief 1 24-aug-13 Plaat Hevig alarmerend boven kolonie. Daar minstens 5 halfwas jongen Visdief/Noorse stern ± jul-13 Oostpunt Rif 15:15 Op hoogte (50 meter) roepend overvliegend naar Watersnip 2 29-aug-13 Oude Smeriggat zuidoost Wespendief 1 18-aug-13 Langs huisje over Plaat ri oost Achterna gezeten door Sterntjes Wilde eend 1 30-mei-13 Smeriggat man Wilde eend 4 25-aug-13 Plaat Wilde eend 8 27-aug-13 Plaat Wilde eend 4 3-sep-13 plaat Winterkoning 1 16-mei-13 huisje Winterkoning 1 20-mei-13 huisje Witte kwikstaart 1 19-mei-13 oost Witte kwikstaart 1 25-aug-13 huisje Zilvermeeuw 1 20-mei-13 Huismeeuw, eet dode Boerenzwaluw Zilverplevier mei-13 Zilverplevier 10-tallen 27-mei-13 oost hoog, veel groepen Zilverplevier jul-13 Engelsmanplaat gehoord Zwarte kraai 2 13-mei-13 west Zwarte kraai 1 16-mei-13 Plaat Zwarte ruiter 1 27-aug-13 Plaat Gehoord Zwarte stern 1 12-mei-13 west Zwarte stern 7 Wadlopend onderweg naar 12-jul-13 Engelsmanplaat Foeragerend voor vaargeul Zwarte stern 2 21-jul-13 Paessensrede Zwarte stern 1 24-jul-13 Engelsmanplaat Fouragerend Zwarte stern 6 28-jul-13 Zuidkant Plaat 4 juvenielen Zwarte stern 2 29-jul-13 Oost-Rif 1030 Zwarte stern 3 2-aug-13 Plaat Vliegend naar west Zwarte zee-eend 1 21-aug-13 noorden van Rif Zwarte zwaan 1 12-mei-13 Plaat

33 Bijlage 2 Menselijke activiteiten 2013 basistabel Op de website van de telgroep is de complete basistabel te vinden internet: rg0.home.xs4all.nl Bijlage 3 Overige (dode) zoogdieren soort aantal datum locatie bijzonderheden Een dag later, toen we het wilden opmeten was het beest in verregaande staat van ontbinding. We schatten de lengte ca 85 Bruinvis 1 20-jul-13 Dood bij het baken cm. Grijze zeehond 2 zwemmend langs 29-jul-13 West-Rif Grijze zeehond 4 Noordzeekant van 5-aug-13 Rif Gewone zeehond 1 27-aug-13 Hiezel Jong gemummificeerd leeg lijk, met groen Pieterburenmerkteken: Zeehond 448 zuidpl 18, Rif 70, t 3-sep-13 Bultje 360 zwemmend langs Zeehond 3 7 sept huisje. schedel Bruinvis 1 6 sept Rif Zeehond 1 7 sept West van Rif Ondergestoven oud lijk. 21 sept Zwemmend, tijdens hvptelling. Eerste waarneming Bruinvis Min Zoutkamperlaag van levend ex.? Bijlage 4 Wadwachten Engelsmanplaat Staatsbosbeheer 2013 Nr Week Van Tot Wadwachten /5 17/5 Edwin Post en Rob Strietman /5 24/5 Edwin Post en Rob Strietman /5 31/5 Harry Smit en Truus van der Pal /5 07/6 Fred Koster en Andries Venema /6 14/6 Arie Baas en Bob Giskes /6 21/6 Dorus Bakker en Wout Bakker /6 28/6 Cees de Haan en Tineke de Haan /6 05/7 Nanda Lauriks en Reinier Schretlen /7 13/7 Piet Visser en Jacqueline Visser /7 20/7 Ron Mes en Ellen Pont /7 27/7 Piet Veel en Marianne Narold /7 02/8 Theo Bakker en Mar Neeft /8 09/8 Marijke Schrier en Nico Jonker /8 16/8 Gerjan Zwaan en Denise Zwaan /8 23/8 Rinske Koster en Wout Bakker /8 30/8 Vasco van der Boon en Aielle Erens /8 07/9 Frank Koster en Miriam Veeken /9 14/9 Hennie van Amstel, Frans de Buijzer en Peter Koning

Engelsmanplaat / Rif zomer 2009

Engelsmanplaat / Rif zomer 2009 Engelsmanplaat / Rif zomer 2009 Verslag wadwachten / vogelwachters Ron Mes Met medewerking van alle wadwachten 2009 Staatsbosbeheer / Telgroep Engelsmanplaat e-mail: vogelwachter.engelsmanplaat@gmail.com

Nadere informatie

E N G E L S M A N P L A A T

E N G E L S M A N P L A A T ENGELSMANPLAAT 2011 Inhoudsopgave Inleiding Vogels Algemene ontwikkelingen geomorfologie Flora Monitoring menselijke activiteiten Dagverslag (in cursief) Colofon Engelsmanplaat 2011 Verslag tellingen en

Nadere informatie

Watervogels en kustbroedvogels tussen Breskens en Braakmanhaven

Watervogels en kustbroedvogels tussen Breskens en Braakmanhaven Watervogels en kustbroedvogels tussen Breskens en Braakmanhaven Tellingen 2001 en 2002 B.W.J. Oosterbaan T. Damm 2005 Opdrachtgever Rijkswaterstaat Rijksinstituut voor Kust en Zee Van der Goes en Groot

Nadere informatie

Instandhoudingsdoelen Nederlandse Natura 2000- gebieden

Instandhoudingsdoelen Nederlandse Natura 2000- gebieden Bijlage C. Instandhoudingsdoelen Nederlandse Natura 2000- gebieden Waddenzee Habitat H1110A H1140A Permanent overstroomde zandbanken (getijdengebied) Slik- en zandplaten, (getijdengebied) Behoud oppervlakte

Nadere informatie

Engelsmanplaat en Rif, Monitor Natuur en Recreatie 2014 Verslag Wadwachten

Engelsmanplaat en Rif, Monitor Natuur en Recreatie 2014 Verslag Wadwachten Engelsmanplaat en Rif, Monitor Natuur en Recreatie 2014 Verslag Wadwachten Ron Mes eindreactie Telgroep Engelsmanplaat voor Staatsbosbeheer en SOVON Vogelonderzoek Nederland Colofon 2 Verslag Wadwacht

Nadere informatie

E n g E l s m a n p l a a t

E n g E l s m a n p l a a t Engelsmanplaat 2012 Inhoudsopgave Inleiding Vogels Zeehonden Flora Monitoring menselijke activiteiten Incidenten en verstoringen Eerste verkenning voor een nieuw observatiehuis Gedicht P.C. Koning voor

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2011

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2011 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2011 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Routekaart 2011. Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011. Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer

Routekaart 2011. Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011. Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011 Routekaart 2011 Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer Welkom op het Frysk Fûgelpaad 2011 Deze vogelspotwandeling wordt gehouden in Nationaal

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Nationale Databank Flora en Fauna Uitvoerportaal

Nationale Databank Flora en Fauna Uitvoerportaal 160 records Middelpunt < 1km2 Middelpunt 1km2-5km2 Middelpunt > 5km2 Vlak schaal 1 : 5000 Zoekvraag Soort Soortgroep Wet en Beleid Periode Bronhouder Zoekgebied Alle Vaatplanten Vogels Zoogdieren Amfibieën

Nadere informatie

Verslag Wadvogeltellingen langs de Wieringerkust.

Verslag Wadvogeltellingen langs de Wieringerkust. Verslag Wadvogeltellingen langs de Wieringerkust. Over de periode December 2015 tot en met November 2016. Elke maand worden er Wadvogeltellingen gedaan in o.a het NL - Waddengebied tijdens hoog water.

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

(De boodschap uit de verantwoorde chocolade reep die we alleen op de Engelsmanplaat eten.)

(De boodschap uit de verantwoorde chocolade reep die we alleen op de Engelsmanplaat eten.) (De boodschap uit de verantwoorde chocolade reep die we alleen op de Engelsmanplaat eten.) De verwachting is dat het voor wadwachters een drukke week wordt. Mooi weer voorspelt, veel vogels, hoog water

Nadere informatie

Datum: 13 april Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch. Gids: Pim

Datum: 13 april Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch. Gids: Pim Datum: 13 april 2019 Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch Gids: Pim Rond de klok van 13.00 uur ontmoette ik Wil en zes andere deelnemers uit de regio Den Haag. Door omstandigheden zat Wil in een

Nadere informatie

Verslag project bontbekplevier Wilhelminadorp 2010 en tevens afsluiting monitoring gedurende 5 jaar.

Verslag project bontbekplevier Wilhelminadorp 2010 en tevens afsluiting monitoring gedurende 5 jaar. 1 Verslag project bontbekplevier Wilhelminadorp 2010 en tevens afsluiting monitoring gedurende 5 jaar. Het broedseizoen is weer achter de rug en wat heeft het voor de bontbekplevier opgeleverd. Het is

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Datum: Woensdag 26 juni Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: Woensdag 26 juni Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: Woensdag 26 juni 2019 Excursie: Oostvaardersplassen Gids: Pim Rond de klok van 9.00 uur ontmoette ik de deelnemers aan een excursie in de Oostvaardersplassen langs de Knardijk te Lelystad. Het was

Nadere informatie

De rustende grote meeuwen zijn deze keer niet op de parkeerplaats te vinden. Het ziet er heel verlaten uit.

De rustende grote meeuwen zijn deze keer niet op de parkeerplaats te vinden. Het ziet er heel verlaten uit. 14 december 2010 Ons traditionele eindejaar dagtripje naar Zeeland met een groepje (8 tal) vogelliefhebbers van IVN Oirschot vogelgroep. We vertrekken al in het donker om op tijd tussen de vogels te zitten

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

^^^^^<^3^ der Wal 'htinsen bij Bolt. Nederlandse Vissersbond De heer D.J.T. Berends Postbus AB EMMELOORD. Geachte heer Berends,

^^^^^<^3^ der Wal 'htinsen bij Bolt. Nederlandse Vissersbond De heer D.J.T. Berends Postbus AB EMMELOORD. Geachte heer Berends, PROVI N^IE FLEVOLAND Postbus 55 8200 AB Lelystad Nederlandse Vissersbond De heer D.J.T. Berends Postbus 64 8300 AB EMMELOORD Telefoon (0320)-255265 Fox (0320)-265260 E-mail provincie@flevoland.nl Website

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

BMP rapport Gat van Pinte 2013

BMP rapport Gat van Pinte 2013 BMP rapport Gat van Pinte 2013 Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut November 2013 1 van 9 BMP Gat van Pinte 2013 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Gebiedsbeschrijving Gat van Pinte... 3 4. De looproute... 5

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Bekendmaking aanwijzingsbesluiten Natura 2000 in het Waddengebied

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Bekendmaking aanwijzingsbesluiten Natura 2000 in het Waddengebied STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 38 25 februari 2009 Bekendmaking aanwijzingsbesluiten Natura 2000 in het Waddengebied De Minister van Landbouw, Natuur

Nadere informatie

Datum: Maandag 21 mei Excursie: Zuid-Kennemerland, Duinen & Polder. Gids: Pim

Datum: Maandag 21 mei Excursie: Zuid-Kennemerland, Duinen & Polder. Gids: Pim Datum: Maandag 21 mei 2019 Excursie: Zuid-Kennemerland, Duinen & Polder. Gids: Pim Rond de klok van half tien ontmoette ik Heleen en Henk uit Leiden bij de ingang Zandvoortselaan van de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Nadere informatie

Enkele aspecten van de situatie rond Engelsmanplaat en Rif 2009; recreatie, geomorfologie, natuur, logistiek, beleidsaanbevelingen

Enkele aspecten van de situatie rond Engelsmanplaat en Rif 2009; recreatie, geomorfologie, natuur, logistiek, beleidsaanbevelingen Enkele aspecten van de situatie rond Engelsmanplaat en Rif 2009; recreatie, geomorfologie, natuur, logistiek, beleidsaanbevelingen Telgroep Engelsmanplaat, mei 2009 Vogelwachtershuisje Engelsmanplaat mei

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2013

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2013 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2013 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

Vervolgens reden we via de Torenvalkweg naar de Oostvaardersplassen. We besloten van start te gaan met een wandeling over het Oostvaardersveld.

Vervolgens reden we via de Torenvalkweg naar de Oostvaardersplassen. We besloten van start te gaan met een wandeling over het Oostvaardersveld. Avondexcursie Oostvaardersplassen Datum: 19 mei 2018 Gids: Pim Rond half zes haalde ik Hans en drie, naar later bleek, enthousiaste dames op van het station van Lelystad. Ik kon het niet laten even een

Nadere informatie

Big Days Groot-Amsterdam

Big Days Groot-Amsterdam Fuut 1 1-2 1-2 1-4 1-4 1-5 x 7 Roodhalsfuut x 1 Geoorde Fuut 1-2 x 2 Dodaars 1 1-2 1-2 1-4 1-4 1-5 x 7 Aalscholver 1 1-2 1-2 1-4 1-4 1-5 x 7 Roerdomp 4 1 Groene Reiger 2-3 1 Kleine Zilverreiger 4 1 Grote

Nadere informatie

WETLAND TELLINGEN LEPELAARPLASSEN: 2013

WETLAND TELLINGEN LEPELAARPLASSEN: 2013 1 WETLAND TELLINGEN LEPELAARPLASSEN: 2013 TOTALE KENGETALLEN 50,000 45,000 40,000 35,000 30,000 25,000 20,000 15,000 10,000 Lepelaarsplassen: Totaal aantal vogels per jaar 5,000 Aantal Zonder wilgenbos

Nadere informatie

Symposium Op reis op de Boschplaat, 30 mei 2017 Over (broed)vogels in veranderende landschappen

Symposium Op reis op de Boschplaat, 30 mei 2017 Over (broed)vogels in veranderende landschappen Symposium Op reis op de Boschplaat, 30 mei 2017 Over (broed)vogels in veranderende landschappen Kees Koffijberg Sovon Vogelonderzoek Nederland 2 / 23 Boschplaat op reis, 30.05.2017 Vogels zijn belangrijke

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

op een onbewoond eiland in de Waddenzee

op een onbewoond eiland in de Waddenzee op een onbewoond eiland in de Waddenzee 2 De Wadden Deze brochure geeft een uniek overzicht van alle onbewoonde eilanden en zandplaten in het natuurlijke Werelderfgoed Waddenzee. Er zijn een tiental plekjes

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2016

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2016 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2016 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

Bijlage Overzicht Natura 2000-gebieden 1

Bijlage Overzicht Natura 2000-gebieden 1 Bijlage Overzicht Natura 2000-gebieden 1 In en in de ruimere omgeving van het plangebied zijn verschillende Natura 2000-gebieden gelegen. Binnen het plangebied zijn geen ontwikkelingen voorzien in de Natura

Nadere informatie

BMP rapport Gat van Pinte 2012

BMP rapport Gat van Pinte 2012 BMP rapport Gat van Pinte 2012 Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut Juli 2012 1 van 9 BMP Gat van Pinte 2012 Inhoud: Pagina 1. Inleiding 3 2. Gebiedsbeschrijving 3 3. Telrondes 3 4. De looproute 4 5.

Nadere informatie

Texel najaar tot en met 28 augustus Georganiseerd door:

Texel najaar tot en met 28 augustus Georganiseerd door: Texel najaar 2016 26 tot en met 28 augustus 2016 Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl Dag 1 vrijdag 26 augustus Iedereen kwam met dezelfde boot aan, dus al snel reden we richting de Petten en de Mokbaai.

Nadere informatie

Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks uur.

Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks uur. Avondexcursie Oostvaardersplassen, 23 mei 2017 Gids: Pim Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks 18.00 uur. We maakten eerst een wandeling naar

Nadere informatie

Datum: 13 april Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: 13 april Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: 13 april 2019 Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen Gids: Pim Om 8.00 uur ontmoette ik de deelnemers aan de ochtendexcursie in de Oostvaardersplassen, oude bekenden uit Bennekom die eerder

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2015

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2015 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2015 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim Datum: Vrijdag 5 april 2019 Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie Gidsen: Taco & Pim Op deze fraaie vrijdagochtend waren de gidsen Taco & Pim in de gelukkige omstandigheid om een groep uit Ede

Nadere informatie

Vogels van weide/boerenland en plas-dras

Vogels van weide/boerenland en plas-dras Vogels van weide/boerenland en plas-dras Vogelherkenningscursus 2017 Bert Geelmuijden Waarnemen en kennis Kun je iets waarnemen dat je niet kent? (5 e symfonie van Beethoven als ezelsbrug voor zang van

Nadere informatie

Rootsweekend Texel 2016

Rootsweekend Texel 2016 Rootsweekend Texel 2016 23 tot en met 25 september 2016 Roze Spreeuw Georganiseerd door: (foto: Klaas de Jong) in samenwerking met Dag 1 vrijdag 23 september De enorme drukte bij de boot zorgde ervoor

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2012

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2012 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2012 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

Aan mij de eer om een vriendelijk stel uit het Oosten des lands rond te leiden in de nieuwe wildernis : De Oostvaardersplassen.

Aan mij de eer om een vriendelijk stel uit het Oosten des lands rond te leiden in de nieuwe wildernis : De Oostvaardersplassen. Ochtendexcursie Oostvaardersplassen: 14 mei 2017 Gids: Pim. Aan mij de eer om een vriendelijk stel uit het Oosten des lands rond te leiden in de nieuwe wildernis : De Oostvaardersplassen. We besloten allereerst

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2014

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2014 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2014 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

Protocol Oog voor het Wad

Protocol Oog voor het Wad Protocol Oog voor het Wad Inloggen Toegang loopt via www.oogvoorhetwad.nl. Eerst inloggen met Sovon PID code. Als je nog geen Sovon account hebt eerst registreren http://portal.sovon.nl/user/newuser Telgebied

Nadere informatie

Weekendje Texel oktober 2016

Weekendje Texel oktober 2016 Weekendje Texel 14 17 oktober 2016 Terwijl een deel van onze vogelwerkgroep de vogels van Andalusië aan het ontdekken was, nam een gezellig groepje van 6 van onze leden deel aan het inmiddels traditionele

Nadere informatie

BMP rapport. Gat van Pinte 2014. Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut September 2014

BMP rapport. Gat van Pinte 2014. Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut September 2014 BMP rapport Gat van Pinte 2014 Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut September 2014 1 van 10 BMP Gat van Pinte 2014 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Gebiedsbeschrijving Gat van Pinte... 3 3. De telronden...

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Datum: Dinsdag 28 mei Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: Dinsdag 28 mei Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: Dinsdag 28 mei 2019 Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie Gids: Pim Vandaag mocht gids Pim op pad met een vriendelijk stel uit Zwolle. Peter had deze ochtendexcursie van zijn oud-collega

Nadere informatie

Protocol Oog voor het Wad

Protocol Oog voor het Wad Protocol Oog voor het Wad Inloggen Toegang loopt via www.oogvoorhetwad.nl. Eerst inloggen met Sovon PID code. Als je nog geen Sovon account hebt eerst registreren http://portal.sovon.nl/user/newuser Telgebied

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Om 18.15 uur trof ik mijn enthousiaste excursiedeelnemers uit het Nood Hollandse Uitgeest. We reden allereerst naar de Grote praambult

Nadere informatie

Lauwersmeer excursie, mei Vogelwerkgroep IVN Zuidwest Veluwezoom

Lauwersmeer excursie, mei Vogelwerkgroep IVN Zuidwest Veluwezoom Lauwersmeer excursie, mei 2019 Vogelwerkgroep IVN Zuidwest Veluwezoom De vogelwerkgroep, in dit geval een groep van 10 mensen, is een lang weekeind, van 3 t/m 6 mei, op excursie geweest naar het Lauwersmeergebied.

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Vogelwaarnemingen op De Beer door Kees van Leeuwen in 1951. Mededelingenreeks Natuurmonument De Beer 7

Vogelwaarnemingen op De Beer door Kees van Leeuwen in 1951. Mededelingenreeks Natuurmonument De Beer 7 Vogelwaarnemingen op De Beer door Kees van Leeuwen in 1951 Mededelingenreeks Natuurmonument De Beer 7 Vogelwaarnemingen op De Beer door Kees van Leeuwen in 1951 Mededelingenreeks Natuurmonument De Beer

Nadere informatie

TREKTELLEN 2006 TELPOST OOLMANSWEG Aagje van der Wulp

TREKTELLEN 2006 TELPOST OOLMANSWEG Aagje van der Wulp TREKTELLEN 2006 TELPOST OOLMANSWEG Aagje van der Wulp In het najaar van 2006 is er voor het eerst geteld aan de Oolmansweg. Door bebouwing in de zuidwesthoek van het recreatieterrein Bussloo moest er een

Nadere informatie

Datum: Vrijdag 14 juni Excursie: Middagexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: Vrijdag 14 juni Excursie: Middagexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: Vrijdag 14 juni 2019 Excursie: Middagexcursie Oostvaardersplassen Gids: Pim De regen trok rond het middaguur weg en het klaarde niet alleen op, het leek opeens een zomerse middag. Gids Pim mocht

Nadere informatie

Datum: Zondag 16 juni Excursie: Oostvaardersplassen middagexcursie. Gids: Pim

Datum: Zondag 16 juni Excursie: Oostvaardersplassen middagexcursie. Gids: Pim Datum: Zondag 16 juni 2019 Excursie: Oostvaardersplassen middagexcursie Gids: Pim Om 13.00 uur ontmoette ik Conchita, haar zus, twee dochters en nicht langs de Knardijk te Lelystad. Mijn vrouw had geadviseerd

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Strandvogels in de kijker Jan Seys communicatieverantwoordelijke Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)

Strandvogels in de kijker Jan Seys communicatieverantwoordelijke Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) Strandvogels in de kijker Jan Seys communicatieverantwoordelijke Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) Doelstelling = Herkennen & begrijpen vogels (& vogelsporen) op het strand Indeling/opbouw STRANDVOGELS

Nadere informatie

De broedvogels van de Feddema s Plas in 2007

De broedvogels van de Feddema s Plas in 2007 De broedvogels van de Feddema s Plas in 2007 Lieuwe Dijksen & Frank Willems SOVON-inventarisatierapport 2007/49 Dit rapport is samengesteld in opdracht van Het Groninger Landschap Colofon SOVON Vogelonderzoek

Nadere informatie

Broedvogel Monitoring Project. Bakelse Plassen inclusief golfbaan Stippelberg. voorjaar 2012

Broedvogel Monitoring Project. Bakelse Plassen inclusief golfbaan Stippelberg. voorjaar 2012 Broedvogel Monitoring Project Alle soorten (BMP A) Bakelse Plassen inclusief golfbaan Stippelberg voorjaar 2012 Vogelwerkgroep t Vuggelke, IVN Bakel-Milheeze-Rips Dit rapport is opgesteld op verzoek van

Nadere informatie

Required species Netherlands Number 1, 2 and 3 are required for pictures and sounds No numbers means not required

Required species Netherlands Number 1, 2 and 3 are required for pictures and sounds No numbers means not required Required species Netherlands Number 1, 2 and 3 are required for pictures and sounds No numbers means not required Species Pictures Sounds Dodaars 2 2 Roodhalsfuut 3 Fuut 2 Kuifduiker 3 Geoorde Fuut 3 Kuhls

Nadere informatie

Texel najaar tot en met 27 augustus Georganiseerd door: (foto: Klaas de Jong)

Texel najaar tot en met 27 augustus Georganiseerd door:   (foto: Klaas de Jong) Texel najaar 2017 25 tot en met 27 augustus 2017 (foto: Klaas de Jong) Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl Dag 1 vrijdag 25 augustus Door pech, drukte in Den Helder en voor sommigen persoonlijke omstandigheden

Nadere informatie

broedwaarde. Wilde eend - 1 zeker broedgeval. 9.05 : 1 w. met 3 pulli - regelmatig worden ongepaarde ex.

broedwaarde. Wilde eend - 1 zeker broedgeval. 9.05 : 1 w. met 3 pulli - regelmatig worden ongepaarde ex. Kleiputten 't Hoge 1983 2013 (2014) In deze kolom krijgen sommige soorten een andere kleur en dus een andere Broedende of waarschijnlijk broedende soorten broedwaarde. Wilde eend - 1 zeker broedgeval.

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

is uitgevoerd, wordt volstaan met

is uitgevoerd, wordt volstaan met 17 Zeetrek in de eerste helft van 1989 bij Bloemendaal aan Zee Inleiding Voorjaar 1989 is voor de derde maal in successie de vogeltrek over zee op systematische wijze geregistreerd vanaf de Bloemendaalse

Nadere informatie

Samenvatting feedback Nationale Vogelweek 2016

Samenvatting feedback Nationale Vogelweek 2016 Samenvatting feedback Nationale Vogelweek 2016 Beste excursieleider, Beste collega, De Nationale Vogelweek 2016 was geweldig met een recordaantal van bijna 10.000 deelnemers bij ruim 300 activiteiten door

Nadere informatie

Functioneren kunstmatig eiland voor sterns in de Inlaag Oesterput en op eilanden in de Inlaag s Gravenhoek, Noord-Beveland: Broedseizoen 2017

Functioneren kunstmatig eiland voor sterns in de Inlaag Oesterput en op eilanden in de Inlaag s Gravenhoek, Noord-Beveland: Broedseizoen 2017 Functioneren kunstmatig eiland voor sterns in de Inlaag Oesterput en op eilanden in de Inlaag s Gravenhoek, Noord-Beveland: Broedseizoen 2017 Mark Hoekstein Delta ProjectManagement (DPM) Postbus 315 4100AH

Nadere informatie

Plotseling was er grote paniek onder de aanwezige vogels, een fraaie Slechtvalk gaf act de presence.

Plotseling was er grote paniek onder de aanwezige vogels, een fraaie Slechtvalk gaf act de presence. Datum: Donderdag 27 september 2018 Excursie: Oostvaardersplassen middag Gids: Pim Om 13.00 uur ontmoette ik Jennie en Margreet langs de Knardijk ter hoogte van het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen.

Nadere informatie

KNNV - afdeling Voorne - Vogelwerkgroep. Mededeling nr. 202

KNNV - afdeling Voorne - Vogelwerkgroep. Mededeling nr. 202 KNNV - afdeling Voorne - Vogelwerkgroep Mededeling nr. 202 Broedvogel inventarisatie DE LAGUNE EN HET GROENE STRAND 2010 door Jaap van Oudenaarden en Peter Vermaas. 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 - doel -

Nadere informatie

Lepelaar vrij schaars klein aantal klein aantal

Lepelaar vrij schaars klein aantal klein aantal Sectie cursisten In de "nieuwe zakgids vogels" wordt bij veel vogelsoorten helaas verkeerde informatie weergegeven over hun voorkomen in Nederland. In de tabel hieronder vind je de juiste gegevens. Broedvogels

Nadere informatie

Excursie samen met Flevo Bird Watching uitgevoerd door: Ringheuvels Den Treek en Delta Schuitenbeek. Flevo Birdwatching, Rien Jans

Excursie samen met Flevo Bird Watching uitgevoerd door: Ringheuvels Den Treek en Delta Schuitenbeek. Flevo Birdwatching, Rien Jans Datum van de excursie: 4 mei 2016 Team: Flevo Birdwatching, Rien Jans Bezochte gebied: Ringheuvels Den Treek en Delta Schuitenbeek Vroege ochtend: Het Langeveen op landgoed Den Treek. En late ochtend/middag:

Nadere informatie

BMP rapport. Gat van Pinte 2017

BMP rapport. Gat van Pinte 2017 BMP rapport Gat van Pinte Foto: Zingende Tjiftjaf (BvB) Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut September 1 van 11 BMP Gat van Pinte Inhoud 2. Gebiedsbeschrijving Gat van Pinte... 3 3. De telronden... 4

Nadere informatie

BMP rapport. Gat van Pinte 2018 (1 e Concept) Wakende Holenduif. Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut Augustus 2018

BMP rapport. Gat van Pinte 2018 (1 e Concept) Wakende Holenduif. Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut Augustus 2018 BMP rapport Gat van Pinte (1 e Concept) Wakende Holenduif Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut Augustus 1 van 12 BMP Gat van Pinte Inhoud 2. Gebiedsbeschrijving Gat van Pinte... 3 3. De telronden van...

Nadere informatie

Datum: 13 mei Excursie: Brabantse Biesbosch. Gids: Pim

Datum: 13 mei Excursie: Brabantse Biesbosch. Gids: Pim Datum: 13 mei 2019 Excursie: Brabantse Biesbosch Gids: Pim Al rond 7.30 ontmoette ik Peter uit Zoetermeer langs de weg Steurgat buiten de bebouwde kom van Werkendam. Op de achtergrond hoorde we een kakofonie

Nadere informatie

Bijlage 8 Beknopte samenvatting van de droogvalwaarnemingen

Bijlage 8 Beknopte samenvatting van de droogvalwaarnemingen Bijlage 8 Beknopte samenvatting van de droogvalwaarnemingen Inleiding In deze bijlage zijn de waarnemingen kort beschreven. Ze zijn gerubriceerd per waarnemende organisatie. Voor een uitgebreider verslag

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Checklist van de vastgestelde vogelsoorten binnen Blokkersdijk

Checklist van de vastgestelde vogelsoorten binnen Blokkersdijk Checklist van de vastgestelde vogelsoorten binnen Blokkersdijk Gegevens bijgewerkt tot 12.12.2008 1. Toelichting Lijst A: alle soorten, uitgenomen die van Lijst B Lijst B: soorten die mogelijk, waarschijnlijk

Nadere informatie

Jubileum excursie Helgoland, een impressie Tjarda de Koe

Jubileum excursie Helgoland, een impressie Tjarda de Koe Jubileum excursie Helgoland, een impressie Tjarda de Koe Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de VWG was er van 21 tot 23 september een excursie naar Helgoland. Helgoland ligt in de Noordzee,

Nadere informatie

Vogelbevolking op De Beer door opzichter Van Doorn, 1945. Mededelingenreeks Natuurmonument De Beer 6

Vogelbevolking op De Beer door opzichter Van Doorn, 1945. Mededelingenreeks Natuurmonument De Beer 6 Vogelbevolking op De Beer door opzichter Van Doorn, 1945 Mededelingenreeks Natuurmonument De Beer 6 Vogelbevolking op De Beer door opzichter Van Doorn, 1945 Mededelingenreeks Natuurmonument De Beer 6 Maart

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Afgelopen maanden maart en april 2012:

Afgelopen maanden maart en april 2012: IVN Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie Afdeling Nijkerk Natuurwerkgroep Bunschoten Winnaar Natuur- en Milieuprijs 2009 provincie Utrecht oördinator: Wim Smeets, Bachlaan 111, 3752 HG Bunschoten

Nadere informatie

Er zijn drie tellingen waaraan u mee kunt doen. Deze tellingen staan los van elkaar dus u kunt zelf bepalen aan welke tellingen u mee wilt doen.

Er zijn drie tellingen waaraan u mee kunt doen. Deze tellingen staan los van elkaar dus u kunt zelf bepalen aan welke tellingen u mee wilt doen. Handleiding tellingen Er zijn drie tellingen waaraan u mee kunt doen. Deze tellingen staan los van elkaar dus u kunt zelf bepalen aan welke tellingen u mee wilt doen. Als er onduidelijkheden zijn over

Nadere informatie

Balgzand 2014. Verslag broedvogels en HVP-tellingen Balgzand. Broedvogels Noordwesthoek Amstelmeer

Balgzand 2014. Verslag broedvogels en HVP-tellingen Balgzand. Broedvogels Noordwesthoek Amstelmeer Balgzand 2014 Verslag broedvogels en HVP-tellingen Balgzand Broedvogels Noordwesthoek Amstelmeer Balgzand 2014 Verslag broedvogels en resultaten HVP-tellingen Broedvogels Noordwesthoek Amstelmeer Roelf

Nadere informatie

Excursie: De Brabantse Biesbosch Vanaf Werkendam ( )

Excursie: De Brabantse Biesbosch Vanaf Werkendam ( ) Excursie: De Brabantse Biesbosch Vanaf Werkendam (9.30-14.00) Gids: Pim Voor de tweede keer mocht ik als gids met Karlijn op stap. Ditmaal had ze deze excursie cadeau gedaan aan haar vader. Rond 9.30 uur

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Required species Belgium Number 1, 2 and 3 are required for pictures and sounds No number means not required

Required species Belgium Number 1, 2 and 3 are required for pictures and sounds No number means not required Required species Belgium Number 1, 2 and 3 are required for pictures and sounds No number means not required Species Pictures Sounds Dodaars 2 2 Kuifduiker 3 Geoorde Fuut 3 Kuhls Pijlstormvogel 3 Noordse

Nadere informatie

Documentnummer AMMD ( )

Documentnummer AMMD ( ) Bijlagenboek 8.4 MEMO Kopie aan x Van x Onderwerp Telgegevens niet-broedvogels Documentnummer AMMD-002853 (17.117038) Datum 6-7-2017 Methoden voor het bepalen van de aantallen watervogels langs de dijk

Nadere informatie

Veldrapportage vogelwaarnemingen bij drone-opnamen Koehoal-Westhoek

Veldrapportage vogelwaarnemingen bij drone-opnamen Koehoal-Westhoek Veldrapportage vogelwaarnemingen bij drone-opnamen Koehoal-Westhoek Ecosystemen Auteur: Martin J. Baptist DATUM 12 oktober 2015 Project: BwN Waddenzeehavens Koehoal Dit project ontving financiering van

Nadere informatie