Beleid zieke kind versie september 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beleid zieke kind versie september 2015"

Transcriptie

1 Beleid zieke kind versie september 2015 Gezondheid Een goede gezondheid is voor iedereen van onschatbare waarde, maar voor kinderen helemaal. Een kind heeft een goede gezondheid nodig om te groeien en om zich te ontwikkelen - lichamelijk en geestelijk. Een gezond kind is levenslustig, heeft de energie om te spelen kortom het kind zit lekker in zijn / haar vel. Kinderen komen in het kindercentrum vaak voor het eerst in aanraking met infectieziekten. Infectieziekten blijven, veelal ook doordat groepen qua samenstelling wisselen, van tijd tot tijd terugkomen. Er ontstaat een situatie waarin er als een kind ziek is of ziek wordt op het kindercentrum vastgesteld moet worden hoe te handelen. Ondanks het feit dat ziekten, zieke kinderen, onze inschatting en hoe wij er mee omgaan per situatie verschilt, is het verstandig om daarvoor richtlijnen te ontwikkelen. Binnen Vlietkinderen geldt de regel dat zieke kinderen het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal of de naschoolse opvang niet kunnen bezoeken. Enerzijds omdat de centra daar niet (voldoende) voor toegerust zijn en omdat het in een aantal gevallen i.v.m. infectiegevaar, besmettingsgevaar is uitgesloten dat een kind het centrum bezoekt. Anderzijds omdat we mogen veronderstellen dat kinderen wanneer ze ziek zijn of zich ziek voelen, zich waarschijnlijk thuis het beste op hun gemak voelen. Hetzelfde beleid hanteert Vlietkinderen m.b.t. alle medewerkers die in direct contact staan met de kinderen. Kinderen die een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of naschoolse opvang bezoeken komen op jonge leeftijd in aanraking met meer ziekten dan kinderen die geen gebruik maken van kinderopvang. De weerstand die andere kinderen in een aantal jaren opbouwen, wordt in korte tijd opgebouwd. Hierdoor lijkt het alsof kinderen die van kinderopvang gebruik maken vaker ziek zijn dan andere kinderen. Ze kunnen eerder en in betrekkelijk kortere tijd een aantal infectieziekten doormaken. Als kinderen bepaalde ziekten eenmaal hebben doorgemaakt kunnen ze bij een volgende invasie van de (inmiddels bekende) ziekte deze meestal de baas zonder dat er ziekteverschijnselen zijn. Een ziek kind betekent dat zowel ouders / verzorgers als medewerkers zorgen hebben over de gezondheidstoestand van een kind. Het geeft namelijk bij medewerkers en ouders / verzorgers een extra zorg en belasting.

2 Als het kind echt heel ziek is zal het voor iedereen duidelijk zijn; ouders / verzorgers nemen vrij of schakelen een vertrouwd persoon in om voor het zieke kind te zorgen. Is het kind hangerig, warm of heeft het bijv. vlekjes maar verder niets, dan is niet altijd even duidelijk of een kind nu wel of niet ziek is. Bij het beoordelen van een situatie gaat het om het vaststellen van een aantal grenzen; de gezondheid en welbevinden van het kind individueel en in de groep. de optimale dienstverlening aan ouders / verzorgers. de belangen van de medewerkers en van de organisatie. Wanneer we binnen dit kader een situatie moeten inschatten en beoordelen is het soms heel lastig beslissingen te nemen op basis van belangenafweging. Het is tenslotte toch ook normaal dat een kind, net zoals volwassenen, ook best een dagje niet lekker in zijn vel kan en mag zitten en ander gedrag vertoont dan we gewend zijn. Grenzen over wat ziek en wat niet-ziek is, zijn niet altijd even makkelijk en duidelijk te trekken. Verantwoordelijkheid Ouders / verzorgers zullen zelf moeten bepalen wat ziek zijn is en wanneer zij het verantwoord vinden dat een kind gebracht kan worden. We gaan er van uit dat wanneer een kind gebracht wordt, het kind niet ziek is. Als blijkt dat een kind gebracht wordt en toch ziek is, zullen de medewerkers (zonodig de leidinggevende) de desbetreffende ouders / verzorgers er op wijzen dat het gaat om het belang van het kind. Praktische gang van zaken Vaak wordt een kind ziek wanneer het kind al op het centrum is. Indien het kind niet voldoende mee kan doen met het gewone dagprogramma, het kind teveel aandacht nodig heeft en/of er besmettingsgevaar is voor de andere kinderen en/of medewerkers kan het kind niet op het centrum blijven. Er wordt contact opgenomen met de ouders / verzorgers en afgesproken om het kind op te halen of eerder dan normaal op te halen of (alvast) iets te regelen voor de komende dagen. Uitgangspunten wel of niet ziek? speelt het kind zoals we gewend zijn? reageert het kind op wat wij zeggen en /of doen?

3 huilt het kind vaker / langer dan gewoonlijk? klaagt het kind over pijn? wil het kind steeds liggen of slaapt het veel meer dan anders? praat het kind zoals wij dat gewend zijn? voelt het kind warm aan? gaat het naar het toilet, vaker, langer dan normaal en hoe is de ontlasting? kan het kind meekomen met het groepsgebeuren, kan het kind zowel binnen als buiten spelen? hoeveel extra aandacht en/of verzorging heeft het kind nodig? Kan dat gegeven worden en blijft er nog voldoende tijd over voor de andere kinderen? is er besmettingsgevaar voor de andere kinderen en/of medewerkers? Wat is een kinderziekte? Een echte kinderziekte is een ziekte die zo besmettelijk is, dat het kind het al vaak op jonge leeftijd krijgt. Nadat een kind de ziekte heeft gehad, is het er meestal immuun voor en zal het de ziekte dus waarschijnlijk geen tweede keer oplopen. De kinderziekten die kinderen kunnen krijgen zijn: roodvonk, waterpokken, vijfde ziekte en zesde ziekte. Een aantal andere kinderziekten komt nauwelijks meer voor, omdat vrijwel elk kind ertegen ingeënt wordt: difterie, tetanus, polio, bof, mazelen en rode hond. Wat is koorts? Een kind heeft koorts als de lichaamstemperatuur 38.5 c of hoger is. Koorts is een reactie van het lichaam: er zijn ziektekiemen (virussen of bacteriën) binnengedrongen en die wil het lichaam afbreken. Een kind, zeker een baby, kan snel hoge koorts hebben, tot 40 c. Verschil tussen een virusinfectie en een bacteriële infectie Tegen een virusinfectie zijn meestal geen medicijnen beschikbaar. Het kind moet dus uitzieken (al kunnen er wel middelen tegen pijn en koorts gegeven worden). Het kind bouwt tegen een virusinfectie wel weerstand op. Als een ziekte door een bacterie wordt veroorzaakt kun je de ziekte bestrijden met antibiotica. Sommige ziekten kunnen zowel door een virus als een bacterie veroorzaakt worden. Vaccinatie of niet? Als een kind tegen een ziekte is gevaccineerd bouwt het daar kunstmatig een weerstand tegen op. Daardoor krijgt het die ziekte niet meer of alleen in een milde vorm (zoals bij kinkhoest). Er wordt vooral gevaccineerd tegen ziekten die ernstige complicaties kunnen hebben.

4 Als ouders / verzorgers een plaats voor hun kind (eren) krijgen aangeboden wordt bij het intake gesprek altijd gevraagd het consultatiebureau boekje + de vaccinatiekaart mee te brengen. Als bij plaatsing blijkt dat ouders / verzorgers hun kind niet hebben gevaccineerd op grond van levensbeschouwelijke argumenten of omdat zij bang zijn voor de gevolgen van de vaccinatie zelf zal dit voor de Vlietkinderen geen reden zijn de plaatsing te annuleren. Wel wordt uiterst zorgvuldig gekeken in welke groep het niet ingeënte kind geplaatst wordt met het oog op onderstaande gegevens. Door vaccinatie op grote schaal worden de enkelingen die niet gevaccineerd zijn beschermd door de overigen: de zgn. kudde immuniteit. Om voldoende kudde immuniteit te houden moet 80 a 90% van de groep zijn gevaccineerd. Dat betekent in de praktijk dat er niet meer dan 1 niet gevaccineerd kind in een groep zou moeten zitten. Om bovenstaande gegevens goed in kaart te brengen en te houden worden van alle kinderen de vaccinatie gegevens bijgehouden. De GGD kan inzage van deze gegevens verlangen. De infectieziektewet De Infectieziektewet voorziet in maatregelen om de gezondheid van de bevolking te beschermen tegen infectieziekten. Instellingen hebben de wettelijke plicht infectieziekten te melden bij de GGD (Artikel 7 van de infectieziektewet). Er zijn in Nederland 44 infectieziekten waarvoor een meldingsplicht geldt bij ieder geval! Zie ook website RIVM Zorginstellingen, kinderopvangorganisaties en scholen moeten ook de volgende situaties melden: - huiduitslag/schurft; - maag- darmproblemen (vanaf 2 gevallen in korte tijd /week); - geelzucht (vanaf 1 geval); En andere ernstige aandoeningen die vermoedelijk infectieus zijn: zoals meerdere gevallen van longontsteking of hersenvliesontsteking in korte tijd. Melding moet worden gedaan bij: infectieziekten@ggdhaaglanden.nl of via telefoonnummer: Deze gegevens worden geregistreerd. De GGD neemt contact op met de leidinggevende van de betreffende locatie voor advies en begeleiding. Doet zich een geval voor op het kindercentrum uit de lijst van het RIVM of een infectieziekte die gevolgen kan hebben voor andere kinderen en/of volwassenen, dan worden ouders onmiddellijk en in overleg met onze afdeling Communicatie geïnformeerd.

5 Wet BIG / voorbehouden handeling In de Wet BIG is een aantal handelingen voorbehouden aan de daartoe bevoegde beroepsbeoefenaren (bijvoorbeeld artsen en verpleegkundigen). Het geven van injecties is daarvan de meest voorkomende handeling die relevant is voor de kinderopvang. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van de epi-pen bij een allergische reactie en het toedienen van insuline bij iemand met suikerziekte. Wanneer deze injecties in privésituaties door ouders of verzorgers worden toegediend, worden zij niet beschouwd als voorbehouden handelingen. Injecties die door professionals werkzaam in kinderopvangorganisaties worden toegediend vallen niet onder de bovengenoemde privésituatie. Omdat er kinderen geplaatst zijn en kunnen worden die kans hebben op een anafylactische reactie (als gevolg van een allergie), hanteert Vlietkinderen een protocol epi-pen. Het bijbehorende formulier bespreken medewerkers met ouders/verzorgers en is na ondertekening van kracht. Verder mag een onbevoegde in een noodsituatie altijd een voorbehouden handeling uitvoeren. Het gebruik van een epi-pen kan zich in een noodsituatie voordoen. Daarnaast bestaan er ook handelingen die niet onder de voorbehouden handelingen volgens de Wet BIG vallen, maar wel een zeker risico voor de het kind inhouden. Dit zijn zogeheten risicovolle handelingen. Voor het uitvoeren van voorbehouden handelingen is scholing verplicht. Dit kan in de vorm van een training, instructie of cursus. Tijdens deze scholing kan ook geanticipeerd worden op noodsituaties (zoals bijvoorbeeld het gebruik van de epipen bij een plotseling optredende allergische reactie) zodat medewerkers weten hoe zij moeten handelen. Een manier om scholing aan te tonen is een verklaring van deelname aan de training, instructie of cursus. Een bekwaamheidsverklaring wordt niet verplicht gesteld vanuit de Wet BIG, maar een bekwaamheidsverklaring zegt niets over bekwaamheid. De uitvoerder van de handeling moet zichzelf ook bekwaam achten om de handeling uit te voeren. Dit houdt in dat de handeling moet zijn aangeleerd en bekwaamheid hierin moet worden bijgehouden. Als de uitvoerder zichzelf onvoldoende bekwaam acht, mag deze de handeling niet uitvoeren.

Ziekteprotocol kinderopvang. september Protocol ter ondersteuning van handelswijze bij ziektegevallen in de kinderopvang

Ziekteprotocol kinderopvang. september Protocol ter ondersteuning van handelswijze bij ziektegevallen in de kinderopvang Ziekteprotocol kinderopvang september 2018 Protocol ter ondersteuning van handelswijze bij ziektegevallen in de kinderopvang ZIEKTEPROTOCOL KINDEROPVANG Algemeen Het ziekteprotocol is opgesteld conform

Nadere informatie

Ziekteprotocol kinderopvang. Juni Protocol ter ondersteuning van handelswijze bij ziektegevallen in de kinderopvang

Ziekteprotocol kinderopvang. Juni Protocol ter ondersteuning van handelswijze bij ziektegevallen in de kinderopvang Ziekteprotocol kinderopvang Juni 2015 Protocol ter ondersteuning van handelswijze bij ziektegevallen in de kinderopvang ZIEKTEPROTOCOL KINDEROPVANG Algemeen Het ziekteprotocol is opgesteld conform de Wet

Nadere informatie

2.1.2.b ZIEKTE EN ONGEVALLEN Verkort VERSIE 6 02-11-2015

2.1.2.b ZIEKTE EN ONGEVALLEN Verkort VERSIE 6 02-11-2015 2.1.2.b ZIEKTE EN ONGEVALLEN Verkort VERSIE 6 02-11-2015 Verkort ziektebeleid FloreoKids HANDLEIDING VOOR OUDERS/VERZORGERS BIJ ZIEKTE KIND 1. Kan een ziek kind het kindercentrum bezoeken? FloreoKids biedt

Nadere informatie

2.1.2.b ZIEKTE EN ONGEVALLEN Verkort VERSIE 5 27-03-2012

2.1.2.b ZIEKTE EN ONGEVALLEN Verkort VERSIE 5 27-03-2012 2.1.2.b ZIEKTE EN ONGEVALLEN Verkort VERSIE 5 27-03-2012 Verkort ziektebeleid FloreoKids HANDLEIDING VOOR OUDERS/VERZORGERS BIJ ZIEKTE KIND 1. Kan een ziek kind het kindercentrum bezoeken? FloreoKids biedt

Nadere informatie

Ziektebeleid (ter info voor ouders) versie 1

Ziektebeleid (ter info voor ouders) versie 1 Ziektebeleid (ter info voor ouders) 01-10-2017 versie 1 evaluatie 01-10-2018 Algemeen Als uw kind thuis ziek is geworden en dus niet naar het kinderdagverblijf of de naschoolse opvang komt, dient dit voor

Nadere informatie

Protocollen KDV Het (B)engeltje. 3 april 2013

Protocollen KDV Het (B)engeltje. 3 april 2013 Protocol ziekte en ongevallen ALGEMEEN ALARMNUMMER 112 HUISARTS 0495 56 14 54 BIJ SPOED HUISARTS 0495 56 30 35 ZIEKENHUIS 0495 57 21 00 Handelswijze bij zieke kinderen Uitgangspunt m.b.t. de handelswijze

Nadere informatie

Ziekte Kinderopvangorganisatie de KinderKroon

Ziekte Kinderopvangorganisatie de KinderKroon Protocol ziekte Ziekte Algemeen Alarmnummer : 112 Huisarts : 0546-623355 Bij spoed huisarts : 0546-623356 Ziekenhuis : 0546-693693 Ouders die gebruik maken van de kinderopvang worden vaak geconfronteerd

Nadere informatie

Zieke kinderen en de kinderopvang

Zieke kinderen en de kinderopvang Zieke kinderen en de kinderopvang Oktober 2012 Inleiding Het kan voorkomen dat uw kind ziek is en daardoor niet naar de opvang kan komen. Ook kan het gebeuren dat uw kind ziek word op de opvang. Om duidelijkheid

Nadere informatie

Weren van zieke kinderen

Weren van zieke kinderen Uw kind is ziek en kan mogelijk niet naar de gastouder, het kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of peuterspeelzaal. Wat is het beleid van de SKPC bij het weren van zieke kinderen en het bieden van

Nadere informatie

Hoofdstuk 5: Opvang 5.3.5.0 Zieke kinderen / besmettelijke ziekten en werkwijze versie: 2

Hoofdstuk 5: Opvang 5.3.5.0 Zieke kinderen / besmettelijke ziekten en werkwijze versie: 2 De organisatie heeft een protocol opgesteld conform de Wet Bestrijding Infectieziekten, waarin beschreven staat hoe te handelen in geval van (besmettelijke) ziekte(n) van kinderen. Het protocol is van

Nadere informatie

Kinderdagverblijf Ziza Zebra

Kinderdagverblijf Ziza Zebra Protocol Zieke kinderen en medicijngebruik Kinderdagverblijf Ziza Zebra Versie Januari 2015 Inleiding Een ouder kiest onder andere voor een kinderdagverblijf omdat de opvang voor het kind gegarandeerd

Nadere informatie

Protocol ziekte kinderen en medicijnen

Protocol ziekte kinderen en medicijnen Protocol ziekte kinderen en medicijnen Datum: 01-01-2016 Versie 1.1 Auteur: Elseline Burgering - van Laar Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Zieke kinderen 3 3 Besmettelijke ziekten 4 4 Medicijnen 5 4.1 Medische

Nadere informatie

Huisregels zieke kinderen

Huisregels zieke kinderen Huisregels zieke kinderen Herziene versie 2, 2017 Pagina 1 Voorwoord Peuterspeelzaal De peuterhoek is niet berekend op de opvang van zieke kinderen. Ziekte is echter een nogal rekbaar begrip. Er ontstaat

Nadere informatie

Ziektebeleid KINDERDAGVERBLIJF DE PEUTERBOERDERIJ & KINDCENTRUM HET BORGHONK. De Peuterboerderij & Het Borghonk GEA VELDHUIZEN OVERBERG, RENSWOUDE

Ziektebeleid KINDERDAGVERBLIJF DE PEUTERBOERDERIJ & KINDCENTRUM HET BORGHONK. De Peuterboerderij & Het Borghonk GEA VELDHUIZEN OVERBERG, RENSWOUDE Ziektebeleid KINDERDAGVERBLIJF DE PEUTERBOERDERIJ & KINDCENTRUM HET BORGHONK De Peuterboerderij & Het Borghonk GEA VELDHUIZEN OVERBERG, RENSWOUDE Inhoud 1. Ziekte van kinderen... 2 1.1 Wanneer moet een

Nadere informatie

Ziekte en medicijnbeleid Stichting BELhamels

Ziekte en medicijnbeleid Stichting BELhamels Ziekte en medicijnbeleid Stichting BELhamels Inleiding Een ziek kind is het liefste thuis, dat weten we allemaal. Het begrip ziek is echter voor een ieder anders. Om zoveel mogelijk duidelijkheid te verschaffen

Nadere informatie

Als het kind thuis koorts krijgt, boven de 38,5 c, mag het niet naar de kinderopvang gebracht worden.

Als het kind thuis koorts krijgt, boven de 38,5 c, mag het niet naar de kinderopvang gebracht worden. PROTOCOL ZIEKTE EN ALLERGIE Inleiding Als ouder kies je onder andere voor een kinderdagverblijf, omdat de opvang voor je kind gegarandeerd is. Een uitzondering is echter een ziek kind. Zieke kinderen kunnen

Nadere informatie

Protocol Zieke kinderen en Medicijnen Gastouderbureau Sjoepkar

Protocol Zieke kinderen en Medicijnen Gastouderbureau Sjoepkar 2012 Protocol Zieke kinderen en Medicijnen Gastouderbureau Sjoepkar Metagegevens Auteur Zef Knooren, Houder Goedkeuring Dennis Gelissen, Manager kinderopvang Eline Köpp, Pedagogisch medewerker Henri Heeren,

Nadere informatie

22-11-2012. Beleid zieke kinderen

22-11-2012. Beleid zieke kinderen Beleid zieke kinderen Inhoudsopgave Inleiding... 3 Het beleid omvat de volgende onderdelen:... 3 1. Zieke kinderen op een groep... 3 1. Zieke kinderen op een groep... 3 2. Kinderziekten... 3 2.1 Voorkomende

Nadere informatie

HUISREGELS ZIEKE KINDEREN

HUISREGELS ZIEKE KINDEREN HUISREGELS ZIEKE KINDEREN Versie 30 augustus 2016, versie 15 Verantwoordelijke Beleidsmedewerker Kwaliteit Aantal pagina s 5 Geldig tot 31 december 2018 Voorwoord De kindercentra van stichting Kwest en

Nadere informatie

Zieke kinderen Kinderen zijn ziek als: krentenbaard Waterpokken Rode hond Vijfde ziekte

Zieke kinderen Kinderen zijn ziek als: krentenbaard Waterpokken Rode hond Vijfde ziekte Zieke kinderen Kinderen zijn ziek als: hun lichaamstemperatuur boven 39 graden koorts is. ze 1-op-1 aandacht van de pedagogisch medewerker nodig hebben omdat ze niet in hun normale doen zijn. ze een besmettelijke

Nadere informatie

Protocol ziekte en ongevallen

Protocol ziekte en ongevallen Protocol ziekte en ongevallen Protocollen Kinderdagverblijf Duimelot te Zenderen Algemeen Alarmnummer : 112 Huisarts : 074-2661462 Bij spoed huisarts : 074-2667374 Noodtelefoonnummer : 074-2665908 Ziekenhuis

Nadere informatie

Ziektebeleid gastouderbureau Kindercath

Ziektebeleid gastouderbureau Kindercath Ziektebeleid gastouderbureau Kindercath Gastouderopvang biedt in veel gevallen meer ruimte voor de individuele benadering van een ziek kind. Een ziektegeval moet daarom dan ook per keer worden beoordeeld

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1

Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Protocol Ziekte bij kinderen Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Voorwoord... 2 Ziektebeleid... 3 Zieke kinderen... 3 Richtlijnen voor geneesmiddelenverstrekking binnen het dagverblijf... 3 Richtlijnen voor

Nadere informatie

Huisregels zieke kinderen Peuterspeelzaal Tamarinde

Huisregels zieke kinderen Peuterspeelzaal Tamarinde Huisregels zieke kinderen Peuterspeelzaal Tamarinde 2016 2017 Huisregels zieke kinderen Peuterspeelzaal Tamarinde is niet berekend op de opvang van zieke kinderen. Ziekte is echter een nogal rekbaar begrip.

Nadere informatie

Protocol ziekte en ongevallen

Protocol ziekte en ongevallen Protocol ziekte en ongevallen Algemeen Alarmnummer : 112 Huisarts : 075-616 98 73 (Dokter Van Loenen) Bij spoed huisarts : 075-616 98 73 (toets 1) Huisartsenpost: 075-653 30 00 Afd spoedeisende hulp Ziekenhuis

Nadere informatie

Ziekte bij Calimero Kinderopvang

Ziekte bij Calimero Kinderopvang Ziekte bij Calimero Kinderopvang 1. Zieke kinderen Als team hebben we er begrip voor, dat het heel lastig kan zijn als uw kind ziek is en u moet werken. Toch is het noodzakelijk dat een kinderdagverblijf

Nadere informatie

PROTOCOL ZIEKE KINDEREN 2014

PROTOCOL ZIEKE KINDEREN 2014 PROTOCOL ZIEKE KINDEREN 2014 Ria Kruiper Inleiding Als ouder kies je o.a. voor een BSO omdat de opvang voor je kind gegarandeerd is. Een uitzondering is echter een ziek kind. Zieke kinderen kunnen de BSO

Nadere informatie

Protocol zieke kinderen en medicijnen

Protocol zieke kinderen en medicijnen Inleiding Protocol zieke kinderen en medicijnen Laatste versie: Februari 2019 Als ouder kies je o.a. voor een kinderdagverblijf, omdat de opvang voor je kind gegarandeerd is. Een uitzondering is echter

Nadere informatie

Brochure Kinderziekten en de Kinderopvang

Brochure Kinderziekten en de Kinderopvang Brochure Kinderziekten en de Kinderopvang Brochure Kinderziekten en kinderopvang Inleiding Bij Kinderopvang Schoonhoven komen kinderen van 6 weken tot 13 jaar. Deze leeftijdsgroep is extra bevattelijk

Nadere informatie

Bescherm je kind tegen infectieziekten. Rijksvaccinatieprogramma

Bescherm je kind tegen infectieziekten. Rijksvaccinatieprogramma Bescherm je kind tegen infectieziekten Rijksvaccinatieprogramma Bescherm je kind tegen ernstige infectieziekten Bijna alle kinderen in Nederland worden gevaccineerd tegen ernstige infectieziekten. Daarom

Nadere informatie

Protocol Zieke kinderen en medicijngebruik

Protocol Zieke kinderen en medicijngebruik Protocol Zieke kinderen en medicijngebruik Herzien november 2017 Kinderdagverblijf Ziza Zebra Inleiding Een ouder kiest onder andere voor een kinderdagverblijf omdat de opvang voor het kind gegarandeerd

Nadere informatie

Protocol zieke kinderen.

Protocol zieke kinderen. Protocol zieke kinderen. Kinderdagverblijf De Kleine Zeester Inhoud. - Inleiding - Ziek of niet ziek? - Kan het kind in de groep blijven? - Wanneer moeten de ouders worden gewaarschuwd? - Wanneer wordt

Nadere informatie

Protocol Zieke kinderen en Medicijngebruik

Protocol Zieke kinderen en Medicijngebruik Protocol Zieke kinderen en Medicijngebruik Kinderdagverblijf Ziza Zebra Versie 1.0 Januari 2016 Inleiding Een ouder kiest onder andere voor een kinderdagverblijf omdat de opvang voor het kind gegarandeerd

Nadere informatie

Protocol bij Ziekte en Medicijngebruik

Protocol bij Ziekte en Medicijngebruik Protocol bij Ziekte en Medicijngebruik Wanneer kunnen zieke kinderen naar DONS komen en wanneer moeten zij thuisblijven? Bij verzuim door ziekte letten wij op: 1. Gezondheid en welbevinden van het kind

Nadere informatie

U denkt dat uw kind mazelen heeft Wanneer u vermoedt dat uw kind mazelen heeft, verzoeken wij u contact op te nemen met uw huisarts.

U denkt dat uw kind mazelen heeft Wanneer u vermoedt dat uw kind mazelen heeft, verzoeken wij u contact op te nemen met uw huisarts. Aan alle ouders en verzorgers, Bij een aantal niet-gevaccineerde kind(eren) in het Land van Heusden en Altena is mazelen geconstateerd. In deze brief willen wij u in overleg met de GGD West-Brabant informeren

Nadere informatie

Ziektebeleid Petit Petit 2019

Ziektebeleid Petit Petit 2019 Ziektebeleid Petit Petit 2019 N.B. In dit beleidstuk wordt gesproken over ouders. Waar ouders staat kan ook verzorgers gelezen worden. Onder verzorger wordt de ouder en/of wettelijk vertegenwoordiger (bijvoorbeeld

Nadere informatie

Brochure Kinderziekten en de Kinderopvang

Brochure Kinderziekten en de Kinderopvang Brochure Kinderziekten en de Kinderopvang Brochure Kinderziekten en kinderopvang Inleiding Bij Kinderopvang Schoonhoven komen kinderen van 6 weken tot 13 jaar. Deze leeftijdsgroep is extra bevattelijk

Nadere informatie

Bescherm je kind tegen infectieziekten

Bescherm je kind tegen infectieziekten Bescherm je kind tegen infectieziekten Bijna 95% van alle kinderen in Nederland is gevaccineerd tegen infectieziekten. Door betere hygiëne, een betere gezondheidszorg én door vaccinaties komt sterfte door

Nadere informatie

Ziektebeleid Kinderopvang Baarn 2017

Ziektebeleid Kinderopvang Baarn 2017 Ziektebeleid Kinderopvang Baarn 2017 N.B. In dit beleidstuk wordt gesproken over ouders. Waar ouders staat kan ook verzorgers gelezen worden. Onder verzorger wordt de ouder en/of wettelijk vertegenwoordiger

Nadere informatie

Kinderdagverblijf. Duckie. Ziektebeleid

Kinderdagverblijf. Duckie. Ziektebeleid Kinderdagverblijf Duckie Ziektebeleid Ziektebeleid Kinderdagverblijf Duckie is niet berekend op de opvang van zieke kinderen. Ziekte is echter een nogal rekbaar begrip. Er ontstaat daardoor voor de ouders

Nadere informatie

Medicijnbeleid. Versie 8 juni 2017

Medicijnbeleid. Versie 8 juni 2017 Medicijnbeleid Versie 8 juni 2017 De procedure Medicijntoediening en (voorbehouden) Medische handelingen bestaat uit: Medicijnbeleid Medicijnbeleid - formulier medicijntoediening Medicijnbeleid - formulier

Nadere informatie

Wat zijn infectieziekten

Wat zijn infectieziekten Wat zijn infectieziekten Infectieziekten zijn ziekten die veroorzaakt worden door micro-organismen. Dit zijn hele kleine, levende deeltjes zoals virussen en bacteriën. Ze worden meestal van de ene mens

Nadere informatie

HOE TE HANDELEN BIJ ZIEKE KINDEREN

HOE TE HANDELEN BIJ ZIEKE KINDEREN P R O T O C O L HOE TE HANDELEN BIJ ZIEKE KINDEREN Protocol Hoe te handelen bij zieke kinderen april 2011 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding. pag. 3 2. Het kind wordt ziek op de peuterspeelzaal.. pag. 4 3. Het

Nadere informatie

Ziektebeleid kdv De Huiskamer.

Ziektebeleid kdv De Huiskamer. Ziektebeleid kdv De Huiskamer. Heeft u een ziek kind? Graag horen wij dit van u vóór 09.30 uur. Mocht er sprake zijn van een besmettelijke aandoening of ziekte, wilt u dit dan expliciet vermelden? Alvast

Nadere informatie

Wat zijn infectieziekten en hoe te handelen op school.

Wat zijn infectieziekten en hoe te handelen op school. Wat zijn infectieziekten en hoe te handelen op school. Infectieziekten Infectieziekten zijn ziekten die veroorzaakt worden door micro-organismen. Dit zijn hele kleine, levende deeltjes zoals virussen en

Nadere informatie

Stichting SpelenderWijs IJsselgraaf Keppelseweg 56 6999 AR Hummelo ZIEKTEBELEID STICHTING SPELENDERWIJS IJSSELGRAAF

Stichting SpelenderWijs IJsselgraaf Keppelseweg 56 6999 AR Hummelo ZIEKTEBELEID STICHTING SPELENDERWIJS IJSSELGRAAF Stichting SpelenderWijs IJsselgraaf Keppelseweg 56 6999 AR Hummelo ZIEKTEBELEID STICHTING SPELENDERWIJS IJSSELGRAAF 2016 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Zieke kinderen in de peuterspeelzaal/bso... 4 2.1 Een

Nadere informatie

Protocol Ziekte Protocol ziekte Peuteropvang Calimero versie 0 oktober 2016

Protocol Ziekte Protocol ziekte Peuteropvang Calimero versie 0 oktober 2016 Protocol Ziekte Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Zieke Kinderen... 3 2.1 Wat doen we met zieke kinderen?... 3 2.2 Wanneer kunnen kinderen niet meer op de groep blijven?... 3 2.3 Wanneer wordt de huisarts ingeschakeld?...

Nadere informatie

Kinderziekten en de risico s in de zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Kinderziekten en de risico s in de zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Kinderziekten en de risico s in de zwangerschap Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Waterpokken Na een besmetting duurt het 2 tot 3 weken tot de eerste ziekteverschijnselen zich aandienen. Waterpokken zijn

Nadere informatie

Protocol Zieke kinderen en medicijngebruik

Protocol Zieke kinderen en medicijngebruik Protocol Zieke kinderen en medicijngebruik Inhoudsopgave 1 Kinderziektes 2 Het kind wordt ziek bij de gastouder 3 Het verstrekken van medicijnen op verzoek 4 Medische handelingen 5 Toestemmingsformulier

Nadere informatie

Protocol. Gebruik geneesmiddelen en medisch handelen. Structuur deel

Protocol. Gebruik geneesmiddelen en medisch handelen. Structuur deel Protocol Gebruik geneesmiddelen en medisch handelen Structuur deel Primair proces Datum vaststelling Versie 1.0 06 november 2013 Datum herijking Voorgaande versies Verantwoording Uitwerken met Advies van

Nadere informatie

Protocol ziekte/medicijngebruik De Holm

Protocol ziekte/medicijngebruik De Holm Lingewijk 13 3831 LE Leusden 033-4943936 info@deholm.nl Protocol Ziekte/ Medicijngebruik Inhoudsopgave: 1. Inleiding over medicijnverstrekking 2. Het kind wordt ziek op school 3. Het verstrekken van medicijnen

Nadere informatie

Vaccinaties voor kinderen van 9 jaar. Rijksvaccinatieprogramma

Vaccinaties voor kinderen van 9 jaar. Rijksvaccinatieprogramma Vaccinaties voor kinderen van 9 jaar Rijksvaccinatieprogramma Als je kind 9 jaar oud is, heeft het voor een aantal infectieziekten al bescherming opgebouwd. Vaccinaties tegen hib-ziekten, kinkhoest en

Nadere informatie

Ziekte / Medicijnen Beleid

Ziekte / Medicijnen Beleid Im Langental 58a D-52538 Selfkant-Hillensberg Ziekte / Medicijnen Beleid Inleiding Een kinderdagverblijf is niet berekend op de opvang van zieke kinderen. Ziekte is echter een rekbaar begrip waardoor soms

Nadere informatie

Vaccinaties voor kinderen van 4 jaar. Rijksvaccinatieprogramma

Vaccinaties voor kinderen van 4 jaar. Rijksvaccinatieprogramma Vaccinaties voor kinderen van 4 jaar Rijksvaccinatieprogramma Rond de vierde verjaardag krijgt je kind zijn of haar vijfde inenting tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP). Het Rijksvaccinatieprogramma

Nadere informatie

Medicijnverstrekking en medische handelingen

Medicijnverstrekking en medische handelingen Medicijnverstrekking en medische handelingen Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 1. Omgaan met zieke kinderen op het IKC... 4 2. Het verstrekken van medicijnen op verzoek... 6 3. Medische handelingen...

Nadere informatie

Inleiding Rozengeur & Maneschijn hanteert een ziektebeleid voor de ouders en het personeel van het kinderdagverblijf met als doel:

Inleiding Rozengeur & Maneschijn hanteert een ziektebeleid voor de ouders en het personeel van het kinderdagverblijf met als doel: Inleiding Rozengeur & Maneschijn hanteert een ziektebeleid voor de ouders en het personeel van het kinderdagverblijf met als doel: Het bewaken van de gezondheid van de kinderen door het nemen van maatregelen

Nadere informatie

- Hun lichaamstemperatuur boven 39 graden koorts is - Ze 1-op 1 aandacht van de leidster nodig hebben - Ze een besmettelijke ziekte hebben

- Hun lichaamstemperatuur boven 39 graden koorts is - Ze 1-op 1 aandacht van de leidster nodig hebben - Ze een besmettelijke ziekte hebben Protocol zieken kinderen en medicijnen kinderdagverblijf De Speelhaven Schuitevoerderslaan 16 1671 JZ Medemblik februari 2015 Inhoud 1. Inleiding 2. Zieke kinderen 3. Preventie 4. Wijze van handelen door

Nadere informatie

PROTOCOL ZIEKTE EN ALLERGIE

PROTOCOL ZIEKTE EN ALLERGIE PROTOCOL ZIEKTE EN ALLERGIE Inleiding Als ouder kies je onder andere voor een kinderdagverblijf, omdat de opvang voor je kind gegarandeerd is. Een uitzondering is echter een ziek kind. Zieke kinderen kunnen

Nadere informatie

Reglement OMGAAN MET ZIEKE KINDEREN

Reglement OMGAAN MET ZIEKE KINDEREN Reglement OMGAAN MET ZIEKE KINDEREN kinderdagverblijf De Morgenster Tengnagelshoek 9 7201 NE Zutphen Inhoudsopgave Inleiding 1 handelwijze t.a.v. kinderen die gedurende een korte periode ziek zijn criteria

Nadere informatie

Ziektebeleid. Uk & Ko Kinderdagverblijven hanteert een ziektebeleid voor de ouders en het personeel van het kinderdagverblijf met als doel:

Ziektebeleid. Uk & Ko Kinderdagverblijven hanteert een ziektebeleid voor de ouders en het personeel van het kinderdagverblijf met als doel: Uk & Ko Kinderdagverblijven hanteert een ziektebeleid voor de ouders en het personeel van het kinderdagverblijf met als doel: Het bewaken van de gezondheid van de kinderen door het nemen van maatregelen

Nadere informatie

Mocht u vragen hebben dan kunt u terecht bij de leidinggevende van uw locatie.

Mocht u vragen hebben dan kunt u terecht bij de leidinggevende van uw locatie. Informatie aan ouders over zieke kinderen Voorwoord Uitgaande van de richtlijnen van de GGD heeft onze organisatie een beleid ontwikkeld dat handvatten geeft bij eventuele ziekte van uw kind(eren). Dit

Nadere informatie

Protocol 8: Zieke Kinderen in het Kindercentrum 1 (ZKKC) KDV t Sprookjesland

Protocol 8: Zieke Kinderen in het Kindercentrum 1 (ZKKC) KDV t Sprookjesland Protocol 8: Zieke Kinderen in het Kindercentrum 1 (ZKKC) KDV t Sprookjesland 1 Laatste versie: 27 januari 2014 INHOUD 8.1. Ziek of niet ziek? 8.2. Kan het kind in de groep blijven? 8.3. Wanneer moeten

Nadere informatie

Protocol zieke kinderen en medicijnen

Protocol zieke kinderen en medicijnen Protocol zieke kinderen en medicijnen Inleiding Als ouder kies je o.a. voor een kinderdagverblijf omdat de opvang voor je kind gegarandeerd is. Een uitzondering is echter een ziek kind. Zieke kinderen

Nadere informatie

Protocol. medicijnverstrekking en medisch handelen. Protocol Medicijnverstrekking en medisch handelen WL

Protocol. medicijnverstrekking en medisch handelen. Protocol Medicijnverstrekking en medisch handelen WL Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen. Protocol Medicijnverstrekking en medisch handelen WL 1009 1 Soort Document: Protocol Code: WL- Gezondheid Titel: Medicijnverstrekking en medisch handelen.

Nadere informatie

ZIEKTEBELEID SKBNM PEUTERSPEELZALEN

ZIEKTEBELEID SKBNM PEUTERSPEELZALEN ZIEKTEBELEID SKBNM PEUTERSPEELZALEN Ons ziektebeleid is gebaseerd op de richtlijnen van het Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid. De volledige tekst is te vinden op http://www.rivm.nl/onderwerpen/l/lci_richtlijnen.

Nadere informatie

Ziektebeleid Peuterspeelzaal De Peuterhof

Ziektebeleid Peuterspeelzaal De Peuterhof Ziektebeleid Peuterspeelzaal De Peuterhof Stichting peuterspeelzaal De Peuterhof te Bunschoten heeft een ziektebeleid uitgewerkt voor ouders en het personeel van de peuterspeelzalen met als doel: De bevordering

Nadere informatie

1. Beleid rondom zieke kinderen

1. Beleid rondom zieke kinderen 1. Beleid rondom zieke kinderen 1.1 Ziek of niet ziek Elke pedagogisch medewerker kent het probleem: een kind dat hangerig en snotterig is en niet goed meedoet in de groep. Is dit kind ziek of niet? En

Nadere informatie

Protocol Ziekte. Peuteropvang Losser Reekersgaarden JB Losser. Telefoon /

Protocol Ziekte. Peuteropvang Losser Reekersgaarden JB Losser. Telefoon / Protocol Ziekte Peuteropvang Losser Reekersgaarden 24 7582 JB Losser Telefoon 06-83095182/06-20746545 E-mail: info@kinderopvang-losser.nl LRKP-nummer Peuteropvang Calimero: 193513031 Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

Beleid. Ziekte. Datum: 14/11/2011 Versie: 009

Beleid. Ziekte. Datum: 14/11/2011 Versie: 009 Beleid Ziekte Datum: 14/11/2011 Versie: 009 Inhoud Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Doel en visie... 5 Ziek kind niet in opvang... 5 Opvang van kinderen met een (medische) zorgbehoefte... 5 Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Uk & Ko Kinderdagverblijven hanteert een ziektebeleid voor de ouders en het personeel van het kinderdagverblijf met als doel:

Uk & Ko Kinderdagverblijven hanteert een ziektebeleid voor de ouders en het personeel van het kinderdagverblijf met als doel: Uk & Ko Kinderdagverblijven hanteert een ziektebeleid voor de ouders en het personeel van het kinderdagverblijf met als doel: Het bewaken van de gezondheid van de kinderen door het nemen van maatregelen

Nadere informatie

Ziekte Ziekteverschijnselen Incubatietijd Besmettelijk? Wering school * Risicogroepen. Ja, 5 dagen voor tot negen dagen na het begin van de zwelling.

Ziekte Ziekteverschijnselen Incubatietijd Besmettelijk? Wering school * Risicogroepen. Ja, 5 dagen voor tot negen dagen na het begin van de zwelling. Hieronder vindt u een lijst met veel voorkomende kinderziektes op school. Als school hanteren wij de richtlijnen van de GGD. Op de site van de GGD vindt u nog meer informatie over deze kinderziektes en

Nadere informatie

Kinderziektes van 0-4 jaar

Kinderziektes van 0-4 jaar Kinderziektes van 0-4 jaar Voor het 6 de levensjaar komen de kinderen in aanraking met honderden virussen. De eerste grote confrontatie is bij een gastouder en daar moet je als ouder wel even aan wennen.

Nadere informatie

ZIEKTEBELEID SKBNM buitenschoolse opvang, versie juni 2015

ZIEKTEBELEID SKBNM buitenschoolse opvang, versie juni 2015 ZIEKTEBELEID SKBNM buitenschoolse opvang, versie juni 2015 Ons ziektebeleid is gebaseerd op de richtlijnen van het Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid. De volledige tekst is te vinden op http://www.rivm.nl/onderwerpen/l/lci_richtlijnen.

Nadere informatie

Protocol voor medicijn verstrekking en medisch handelen

Protocol voor medicijn verstrekking en medisch handelen Protocol voor medicijn verstrekking en medisch handelen Inhoudsopgave: 1. Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen 2. Het kind wordt ziek op school 3. Het verstrekken van medicijnen op verzoek

Nadere informatie

PROTOCOL. Richtlijnen geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen op de peuterspeelzalen

PROTOCOL. Richtlijnen geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen op de peuterspeelzalen PROTOCOL Richtlijnen geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen op de peuterspeelzalen November 2007 Inleiding De peuters die onze zalen bezoeken kunnen ziek worden. Ook worden peuterspeelzaalleidsters

Nadere informatie

ZIEKTEBELEID SKBNM tienercentrum Tiens, versie juni 2015

ZIEKTEBELEID SKBNM tienercentrum Tiens, versie juni 2015 ZIEKTEBELEID SKBNM tienercentrum Tiens, versie juni 2015 Ons ziektebeleid is gebaseerd op de richtlijnen van het Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid. De volledige tekst is te vinden op http://www.rivm.nl/onderwerpen/l/lci_richtlijnen.

Nadere informatie

Protocol ziek Hebbeskind toedienen medicatie / zelfzorg middelen

Protocol ziek Hebbeskind toedienen medicatie / zelfzorg middelen Protocol ziek Hebbeskind toedienen medicatie / zelfzorg middelen Versie 4, oktober 2018 Protocol geneesmiddelenverstrekking Kinderen kunnen geneesmiddelen voorgeschreven krijgen door huisarts of specialist.

Nadere informatie

Protocol medicijnverstrekking & medisch handelen

Protocol medicijnverstrekking & medisch handelen Protocol medicijnverstrekking & medisch handelen november 2010 Inhoud Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen... 3 Het kind wordt ziek op school... 3 Het verstrekken van medicijnen op verzoek...

Nadere informatie

Protocol Medisch Handelen

Protocol Medisch Handelen Protocol Medisch Handelen Protocol medisch handelen: Zieke kinderen: Indien het kind ziek wordt tijdens de opvang of een ongelukje krijgt worden de ouders zo spoedig mogelijk geïnformeerd wanneer de pedagogisch

Nadere informatie

Protocollen KDV Het (B)engeltje. 3 april 2013

Protocollen KDV Het (B)engeltje. 3 april 2013 PROTOCOL GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCHE HANDELINGEN Inleiding Kinderen in de kinderopvang kunnen ziek worden. Kinderdagverblijf het (B)engeltje kent daarom een ziektebeleid, waarin afspraken staan

Nadere informatie

Protocol zieke kinderen en medicijnen Kinderdagverblijf De Kei

Protocol zieke kinderen en medicijnen Kinderdagverblijf De Kei Protocol zieke kinderen en medicijnen Kinderdagverblijf De Kei Als ouder kies je o.a. voor een kinderdagverblijf omdat de opvang voor je kind gegarandeerd is. Een uitzondering is echter een ziek kind.

Nadere informatie

Werkinstructie Ziekte

Werkinstructie Ziekte Ziekte Print datum 4 mrt 2019 Publicatiedatum 12 okt 2018 Versie 11 (Actueel) 1/16 Inhoud Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Doel en visie... 5 Ziek kind niet in opvang... 5 Opvang van kinderen met een (medische)

Nadere informatie

Wat doet de GGD? Bij meerdere gevallen van bof kan de GGD onderzoek doen. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de GGD.

Wat doet de GGD? Bij meerdere gevallen van bof kan de GGD onderzoek doen. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de GGD. Wat is bof? Bof is een besmettelijke ziekte waarbij de speekselklier bij het oor ontstoken is. Bof wordt veroorzaakt door het bofvirus. Bof komt regelmatig voor in Nederland. De meeste kinderen in Nederland

Nadere informatie

Medisch protocol OBS Prins Claus

Medisch protocol OBS Prins Claus Medisch protocol OBS Prins Claus Linschoten september 2016 Inhoudsopgave INLEIDING... 3 EEN KIND WORDT ZIEK OP SCHOOL... 3 HET VERSTREKKEN VAN MEDICIJNEN OP VERZOEK... 3 MEDISCHE HANDELINGEN... 4 OMGAAN

Nadere informatie

BSO de Schildpad Zieke kinderen. Inhoudsopgave:

BSO de Schildpad Zieke kinderen. Inhoudsopgave: Dorrestraat 1 7415 LD Deventer Rapport nummer: 0001 Document nummer: 0001 Revisie: 1 BSO de Schildpad Zieke kinderen Inhoudsopgave: 1. Beleid rondom zieke kinderen 1.1 Ziek of niet ziek 1.2 Wanneer is

Nadere informatie

Validatie: Directeur. Het op een doeltreffende wijze handelen in geval van ziekte van kinderen en bij ongevallen.

Validatie: Directeur. Het op een doeltreffende wijze handelen in geval van ziekte van kinderen en bij ongevallen. Code: Kwa-WVS-2.4-064 Datum: 22-4-15 Versienummer: 6 Titel: Zieke kinderen Auteur: Agnes de Beer Eigenaar: Manager Bedrijfsbureau Validatie: Directeur Bladnummer: 1 van 5 1. Doel Het op een doeltreffende

Nadere informatie

Vaccinaties voor peuters van 14 maanden. Rijksvaccinatieprogramma

Vaccinaties voor peuters van 14 maanden. Rijksvaccinatieprogramma Vaccinaties voor peuters van 14 maanden Rijksvaccinatieprogramma In Nederland gingen vroeger veel kinderen dood aan infectieziekten waartegen nu vaccins bestaan. Omdat bijna alle kinderen in Nederland

Nadere informatie

PROTOCOL OPVANG VAN KINDEREN MET EEN MEDISCHE INDICATIE/BIG

PROTOCOL OPVANG VAN KINDEREN MET EEN MEDISCHE INDICATIE/BIG PROTOCOL OPVANG VAN KINDEREN MET EEN MEDISCHE INDICATIE/BIG Versie augustus 2015, versie 06 Verantwoordelijke Beleidsmedewerker Kwaliteit Aantal pagina s 9 Geldig tot 31 december 2017 Het doel van dit

Nadere informatie

Beleid Ziekte gob Versie: 006 Definitief Datum: 23/12/2011

Beleid Ziekte gob Versie: 006 Definitief Datum: 23/12/2011 Beleid Ziekte gob Versie: 006 Definitief Datum: 23/12/2011 Inhoud Inleiding... 3 Wanneer is een kind ziek?... 4 Wat te doen als een kind ziek is?... 5 Aandachtspunten:... 5 Handelingen bij een ziek kind...

Nadere informatie

7.12 Veiligheids- en gezondheidsbeleid

7.12 Veiligheids- en gezondheidsbeleid Dit is het veiligheids- en gezondheidsbeleid van Sam&ko. In dit beleid beschrijven wij wat wij doen om de veiligheid en gezondheid van de kinderen op onze locaties te waarborgen. Hoe wij gevaar voorkomen,

Nadere informatie

Protocol medisch handelen en medicijnverstrekking

Protocol medisch handelen en medicijnverstrekking Protocol medisch handelen en medicijnverstrekking Michelle Smit 2018 Vastgesteld door de DMR d.d. Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Communicatie... 3 3. Beleid... 3 4. Uitwerking... 3 4.1 Een leerling

Nadere informatie

In dit protocol is beschreven hoe het personeel van de ASKO in de volgende situaties handelt:

In dit protocol is beschreven hoe het personeel van de ASKO in de volgende situaties handelt: Medicijn protocol Protocol medicijnverstrekking/medisch handelen Leerkrachten op school worden regelmatig geconfronteerd met leerlingen die klagen over pijn die meestal met eenvoudige middelen te verhelpen

Nadere informatie

Protocol toediening geneesmiddelen (ziekte en medisch handelen)

Protocol toediening geneesmiddelen (ziekte en medisch handelen) Inhoudsopgave 1. Zieke kinderen op locatie...4 Kind wordt ziek op het kindercentrum...4 Kind wordt ziek/niet fit gebracht...4 Te ziek voor de kinderopvang...4 Fit genoeg voor de kinderopvang...4 Infectieziekten

Nadere informatie

Protocol ziek Hebbeskind toedienen medicatie / zelfzorg middelen

Protocol ziek Hebbeskind toedienen medicatie / zelfzorg middelen Protocol ziek Hebbeskind toedienen medicatie / zelfzorg middelen Versie 3 juli 2018 Protocol geneesmiddelenverstrekking Kinderen kunnen geneesmiddelen voorgeschreven krijgen door huisarts of specialist.

Nadere informatie

Vaccinaties voor kinderen van 9 jaar. Rijksvaccinatieprogramma

Vaccinaties voor kinderen van 9 jaar. Rijksvaccinatieprogramma Vaccinaties voor kinderen van 9 jaar Rijksvaccinatieprogramma In Nederland gingen vroeger veel kinderen dood aan infectieziekten waartegen nu vaccins bestaan. Omdat bijna alle kinderen in Nederland worden

Nadere informatie

Protocol Geneesmiddelenver strekking en medische handelingen

Protocol Geneesmiddelenver strekking en medische handelingen Protocol Geneesmiddelenver strekking en medische handelingen Protocol geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen. Inleiding Kinderen in de kinderopvang kunnen ziek worden. Bso Marlon kent daarom

Nadere informatie

Het Tuinhuis Bodegraven Oud Bodegraafseweg 87 2411 HW Bodegraven Tel.nr. 0172-618348

Het Tuinhuis Bodegraven Oud Bodegraafseweg 87 2411 HW Bodegraven Tel.nr. 0172-618348 ZIEKTEBELEID TUINHUIS BODEGRAVEN De mening van ons kindercentrum is dat zieke kinderen thuis horen; daar kunnen ze alle zorg en aandacht krijgen die ze nodig hebben, zonder daar de andere kinderen mee

Nadere informatie

Kinderopvang Poespas Protocol Ziekte en infectieregistratie

Kinderopvang Poespas Protocol Ziekte en infectieregistratie Kinderopvang Poespas Protocol Ziekte en infectieregistratie Inhoud 1. Richtlijnen bij ziekte en aandoeningen 2. Medicijngebruik/medisch handelen 3. Inentingen registratie niet ingeënte kinderen 4. Bijwerkingen

Nadere informatie

Protocol handelen bij besmettelijke ziekten

Protocol handelen bij besmettelijke ziekten Marsstraat 2, 1716 WH Opmeer Postbus 53, 1715 ZH Spanbroek Tel: 0226 352552 directie.ruimteschip@skowestfriesland.nl R.K. Basisschool t Ruimteschip www.bsruimteschip.nl Protocol handelen bij besmettelijke

Nadere informatie

Spoedeisende Hulp / Spoedpost. Tetanusvaccinatie.

Spoedeisende Hulp / Spoedpost. Tetanusvaccinatie. Spoedeisende Hulp / Spoedpost Tetanusvaccinatie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl SEH003 / Tetanusvaccinatie / 22-08-2013 2 Tetanusvaccinatie

Nadere informatie