Ziekte en medicijnbeleid Stichting BELhamels

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ziekte en medicijnbeleid Stichting BELhamels"

Transcriptie

1 Ziekte en medicijnbeleid Stichting BELhamels

2 Inleiding Een ziek kind is het liefste thuis, dat weten we allemaal. Het begrip ziek is echter voor een ieder anders. Om zoveel mogelijk duidelijkheid te verschaffen over ons ziektebeleid, treft u hieronder een aantal regels aan die wij hanteren in geval van ziekte van uw kind(-eren). Uitgangspunten van het beleid Onze leidsters volgen minimaal de regels van de GGD, maar in het belang van alle kinderen op de peuterspeelzaal, zijn wij soms genoodzaakt om de richtlijnen aan te scherpen. Wij kunnen een kind dat zich ziek voelt niet de juiste aandacht en verzorging geven die het nodig heeft. Een ziek kind is thuis, in een rustige en vertrouwde omgeving het beste af. Een kind met een besmettelijke aandoening of ziekte mag niet naar de peuterspeelzaal i.v.m. besmettingsgevaar. Dit in het belang van de andere kinderen, hun ouders én onze medewerkers. Alleen als het echt noodzakelijk is, zullen onze leidsters u vragen om uw zieke kind op te halen. Richtlijnen voor ouders/verzorgers 1. Bij koorts hoger dan 38,5 C nu of 6 uur voor het brengtijdstip, kan uw kind niet naar de peuterspeelzaal. Ook niet als de koorts tijdelijk is onderdrukt door bijvoorbeeld paracetamol. 2. Vertoont uw kind duidelijk afwijkende lichamelijke kenmerken zoals vlekken, uitslag, overgeven, diarree, dan gelden de volgende regels: Bij vermoeden van een besmettelijke ziekte, blijft uw kind in principe thuis. Heeft uw kind uitslag van waterpokken? Pas als de blaasjes zijn ingedroogd mag uw kind de peuterspeelzaal weer bezoeken. Bij uitslag als gevolg van de 5e en 6e ziekte kan uw kind gewoon de opvang bezoeken. Raadpleeg uw huisarts in geval uw kind een loopoor, ontstoken ogen of open koortslip heeft. Wanneer die meent dat het besmettelijk is, kan uw kind niet zonder overleg naar de peuterspeelzaal komen. Bij de besmettelijke varianten van deze aandoeningen is behandeling met antibioticazalf nodig. Als deze behandeling in gang is gezet, mag uw kind vaak na 48 uur na de eerste behandeling weer naar de peuterspeelzaal komen. Uw kind kan niet naar de peuterspeelzaal bij herhaald diarree en/of overgeven. Bij constatering van hoofdluis, moet uw kind z.s.m. worden opgehaald. Na behandeling met de daarvoor bestemde middelen en na overleg met de groepsleiding kan uw kind weer gewoon naar de opvang.

3 Heeft uw kind een verkoudheid, kan het gewoon naar de peuterspeelzaal, tenzij het één van de hierboven genoemde kenmerken vertoont. 3. Bij andere symptomen, bijvoorbeeld dat uw kind hangerig, huilerig, astmatisch is of veel slaap nodig heeft, is het in het belang van uw kind om dit even te melden bij de groepsleidsters. Zij kunnen dan in de gaten houden of de klachten erger worden. Mocht dat het geval zijn, zal de groepsleidster met u overleggen om te beslissen of uw kind op de peuterspeelzaal kan blijven. Als uw kind ziek wordt tijdens de speelochtend Mocht uw kind zich tijdens de speelochtend niet lekker gaan voelen, zullen de leidsters u hierover informeren en de situatie met u overleggen. Wordt uw kind zo ziek, dat het gezien de richtlijnen gewenst is dat uw kind naar huis gaat, zal de groepsleidster u zo snel mogelijk informeren. Wij verwachten in dat geval van u, dat u uw kind zo snel mogelijk ophaalt. De groepsleiding spreekt met u af hoe zij in de tussentijd omgaan met uw kind. Het is van belang dat u ook een noodtelefoonnummer doorgeeft voor het geval u zelf niet in de gelegenheid bent om uw kind te komen halen. Indien medische hulp gewenst is, bijvoorbeeld bij een ongeluk(je) of plotseling optredende ziekte, zullen onze leidsters direct handelen in het belang van uw kind. Bij voorkeur overleggen zij vooraf met u, maar in ieder geval wordt u zo snel mogelijk geïnformeerd en wordt verder overleg gepleegd. Onze medewerkers zullen nooit zelfstandig overgaan tot het toedienen van medicijnen (ook geen paracetamol). Wanneer mag uw kind in geen geval naar de peuterspeelzaal komen? In de volgende gevallen mag uw kind niet naar de peuterspeelzaal komen: Waterpokken (niet ingedroogd) Krentenbaard Koorts hoger dan 38,5 C Rode hond Bof Mazelen Geelzucht Roodvonk Kinkhoest RS-virus Ernstige diarree Hersenvliesontsteking

4 Preventie Om besmetting binnen de opvang te voorkomen, worden de volgende maatregelen genomen: 1. Kinderen met een besmettelijke ziekte worden niet op de opvang toegelaten 2. Kinderen die tijdens het verblijf op de opvang ziek worden, moeten door de ouders worden opgehaald 3. Alle handelingen worden verricht met inachtneming van de werkinstructie Hygiëne Wijze van handelen door de pedagogisch medewerkers Indien een kind ziek wordt tijdens het verblijf op de peuterspeelzaal wordt door de pedagogisch medewerker de ouders op de hoogte gebracht en eventueel verzocht om hun kind op te (laten) halen. Indien er een besmettelijke ziekte onder de kinderen heerst, worden de ouders daarvan op de hoogte gebracht via een mededeling in de hal. Bij twijfel over het ziektebeeld en/of symptomen wordt de huisarts telefonisch geraadpleegd. Onderstaande richtlijnen zijn aanleiding voor een pedagogisch medewerker om de ouders te bellen: gedrag lichamelijke kenmerken andere signalen lichaamstemperatuur boven 38,5 graden Gegevens met betrekking tot allergieën en chronische aandoeningen worden in het dossier van het kind bewaard. Bij de kindbesprekingen in de teamvergaderingen zullen de medische gegevens van het kind worden doorgelopen. Medicijnen Toedienen van medicijnen Op advies van de GGD worden medicijnen alleen toegediend als deze door de (huis)arts zijn voorgeschreven. Ouders dienen een medicijnverklaring te onderteken waarop zij vermelden welk medicijn wanneer in welke dosering moet worden toegediend. Medicijnen worden alleen toegediend door een pedagogisch medewerker van Stichting BELhamels. Medicijnen worden alleen toegediend als deze eerder thuis verstrekt zijn, dit om te voorkomen dat er een onverwachte reactie optreedt. Verlopen medicijnverklaringen worden bewaard in het dossier van het kind op de locatie Paracetamol Paracetamol wordt veel gebruikt bijkinderen, o.a. bij het doorkomen van tanden en kiezen (al dan niet met koorts), na een inenting of bij pijn of koorts zonder directe aanleiding. Op advies van de GGD wordt door de pedagogisch medewerkers paracetamol alleen op voorschrift van een (huis)arts toegediend. Koorts heeft namelijk altijd een oorzaak, die vaak niet direct aan te tonen is. Omdat Stichting BELhamels verantwoordelijk is voor het kind gedurende het verblijf, wordt geen paracetamol toegediend. Medicijnen moeten worden aangeleverd in de originele verpakking met bijsluiter. Voordat een medewerker het medicijn geeft draagt hij/zij er zorg voor dat de bijsluiter gelezen wordt. Homeopathische middelen Veel ouders geven hun kind homeopathische middelen, zoals chamodent of neusspray. Ouders wordt gevraagd een medicijnverklaring daarvoor in te vullen. Een verklaring is 1 maand geldig en wordt dus per maand opnieuw ingevuld als een middel gedurende langere tijd wordt gegeven.

5 Medische handelingen De medewerkers zijn niet bevoegd om medische handelingen uit te voeren. Mocht er zich een situatie voordoen waarin het noodzakelijk is dat er bij een kind tijdens het verblijf een medische handeling verricht wordt, dan zal de directie per geval beslissen of aan dit verzoek gehoor kan worden gegeven. Hierbij worden de regels uit de Wet BIG gevolgd. Deze wet houdt in dat bepaalde handelingen alleen mogen worden verricht als voldaan wordt aan de volgende voorwaarden: 1. de medische handeling moet worden verricht in opdracht van een beroepsbeoefenaar die voor het verrichten van de handeling zelf wettelijk bevoegd is 2. de persoon die de handeling verricht, moet de aanwijzingen van de opdrachtgever opvolgen 3. de persoon die de handeling verricht, moet bekwaam zijn om de handeling te verrichten 4. er wordt een aanvullende overeenkomst met de ouders afgesloten. In een dergelijke overeenkomst worden de afspraken over de aanvullende zorg, de financiering ervan en de aansprakelijkheden van het kinderdagverblijf en het personeel nader geregeld. 5. uit de aanvullende overeenkomst moet expliciet blijken voor welke medische handelingen de ouders van het kind toestemming hebben verleend 6. uit een zogenaamd autorisatieformulier dient de toestemming van een arts en bovendien de beschikbaarheid, bekwaamheid en bereidheid van de medewerkster te blijken 7. de medewerkster ontvangt aanwijzingen van de arts met betrekking tot: de wijze waarop de handeling moet worden uitgevoerd algemene aandachtspunten ter observatie na het uitvoeren van de handeling instructies voor het handelen bij bepaalde verschijnselen de arts bepaalt in hoeverre extra toezicht en tussenkomst van zijn/haar kant noodzakelijk is. Afspraken dienen schriftelijk te worden vastgelegd. Noodsituaties De Wet BIG is slechts van toepassing op medische handelingen die beroepsmatig worden verricht. In noodsituaties wordt iedereen geacht naar beste vermogen te handelen en kan het verrichten van voorbehouden handelingen in strijd met de wet zelfs noodzakelijk zijn. In dat geval is er sprake van overmacht en levert de hulpverlening geen strafbaar feit op. Alle medewerkers zijn in het bezit van een geldig diploma kinderehbo en BHV.

6 Bijlage: Medicijnverstrekkingsverklaring.

7 p/a Akkerpad TL Eemnes Telefoon: Kamer van Koophandel: Rabobank: Verklaring medicijnverstrekking Naam kind Peuterspeelzaal De Stappertjes De Bengeltjes Dagdelen Ouder bereikbaar op nummer Het gaat om het middel Als gevolg van aandoening Huisarts of specialist Verbonden aan de instelling Naam medicijn De wijze van gebruik/frequentie Eventuele bijwerkingen De wijze van bewaren Houdbaarheid tot Hierbij verklaart...(ouder/verzorger) toestemming te geven aan de leiding van de groep om...(naam kind) bovengenoemde medicatie toe te dienen. Als het kind anders reageert dan verwacht op de medicijnen nemen wij de volgende maatregelen : Ondergetekende gaat akkoord met de volgende voorwaarden; Er wordt een bijsluiter of kopie van bijsluiter bijgevoegd op het moment dat het medicijn op de peuterspeelzaal aanwezig is, zonder bijsluiter verstekken wij geen medicatie Ondergetekende ouder/verzorger is verantwoordelijk voor de houdbaarheid van het medicijn Ondergetekende ouder/verzorger is verantwoordelijk voor het aanvullen van het medicijn Ondergetekende ouder/verzorger is verantwoordelijk voor het doorgeven van wijzigingen Bij iedere wijziging wordt een nieuwe verklaring ondertekend Stichting BELhamels is niet aansprakelijk als er iets gebeurt met het kind ten gevolge van het bovenstaand medicijn/middel Ondergetekende ouder/verzorger zorgt voor een kopie van het toe te dienen middel of een schriftelijke indicatie van de BIG geregistreerde beroepsbeoefenaar Naam/Handtekening ouder/verzorger Naam/Handtekening hoofdleidster peuterspeelzaal