Teksten in de Torah. Exodus 23: 16a, Exodus 34: 22a. l Leviticus 23: l Numeri 28: l Deuteronomium 16: 9 12

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Teksten in de Torah. Exodus 23: 16a, Exodus 34: 22a. l Leviticus 23: l Numeri 28: l Deuteronomium 16: 9 12"

Transcriptie

1 Shavuot

2 Teksten in de Torah Exodus 23: 16a, Exodus 34: 22a Leviticus 23: Numeri 28: Deuteronomium 16: 9 12

3 De naam van het feest Tekstpaats Hebreeuwse naam Naam Ex. 23: 16a Chag hakatzir Oogstfeest Ex. 34: 22a Chag shavuot Wekenfeest Lev. 23: 16 Num. 28: 26 Yom habikurim beshavuotechem Geen naam Deut. 16: 10 Chag shavuot Wekenfeest Dag van de eersteingen bij uw weken(feest) Wekenfeest, Oogstfeest, Dag van de eersteingen

4 Context (1) Exodus 23 Exodus 34 Leviticus 23 context 3 x per jaar optrekken Hoofdinstructies wanneer Moshe met nieuwe stenen tabetten de Sinai is bestegen. Bespreking van de moadim eementen Oogst van je daden, nadat je gezaaid hebt op het ved Het vieren van wekenfeest bij de eersteingen van de tarweoogst, 50 dagen teen na de eerste omer, een nieuwe broodgift, 2 broden (gegist) as t'nufa + oah + shamim, heiiging, geen dienstwerk.

5 Context (2) Numeri 28 Deut. 16 context De offers bij verschiende gebeurtenissen. Beschrijving van de moadim. eementen Dag van eersteingen, nieuwe broodgift, uw weken(feest), heiiging, geen werk, oah + mincha, geit as zoenoffer, inc. pengoffers. Het feest der weken vieren met wat je vrijwiig meeneemt, verheug je, gedenken dat je dienstknecht was in Egypte.

6 Kenmerken Na 50 dagen teen (7 weken) vanaf het wuiven met de omer. Er is oogst van wat gezaaid (eigen werk) is. Inzameing van tarwe. Een nieuwe broodgift. T'nufa, een wuifoffer van 2 broden met chametz (gist). Het zijn eersteingen. Het optrekken naar de speciae paats (de tempe in Jeruzaem). Een dag van rust. Vreugde, extra offers. Gedenken dat je dienstknecht was in Egypte.

7 Wanneer wuiven met de omer? Leviticus 23: 10 as je zut oogsten de oogst. Deut. 16: 9 aan het begin van de sikke in het staande koren.

8 Indeing Leviticus 23 Aanhef Vers 1 Vers 9 Vers 23 Vers 26 Vers 26 Onderwerpen die besproken worden De samenkomsttijden agemeen, de shabbat, Pesach en Matzot. Wuiven van de omer, 50 dagen teen, Shavuot Yom Trua Yom HaKippurim Succot

9 Levitucus 23: 14 Brood, geroosterd graan en verse aren zut ge niet eten tot op deze huidige dag, tot ge deze toenaderingsgave voor uw God hebt gebracht; een inzetting van eeuwig voor a uw generaties, waar ge ook zut zitten!

10 Gezer kaender

11 De opgangsfeesten Pesach Bevrijding, het eten van matzot Shavuot Brood (dageijks voedse) van het and. Geen saaf meer in Egypte. Succot Compete vrucht van het and, terugzien in dankbaarheid.

12 Leviticus 2: 11 en 12 Geen enkee broodgift weke ge doet naderen tot Adonai zu je aanmaken met gist; nee, wek zuurdeeg en wek honingzoet ook, nooit zut ge daarvan een vuuroffer in rook doen opgaan voor Adonai. As eerste toenadering (korban reshit) kunt ge die doen naderen tot Adonai, maar as reuk dietot-rust brengt zuen ze die niet doen opgaan op het ataar.

13 Deuteronomium 8: 7 10 Want Adonai, je God, is bezig je te brengen in een and dat goed is, een and van waterbeken, ween en koken die opspringen in senk en bergand; een and van tarwe en gerst, wijnstok, vijg en granaatappe; een and van oijven vo oie en van honing, een and waarin je niet in gebrek je brood zut eten, waarin het je aan niets za ontbreken, een and weks stenen puur ijzer zijn en uit weks bergen je koper hakt. Eten zu je en verzadigd worden, en zegenen Adonai, je God, om het goede and dat hij je heeft gegeven.

14 Vergeijking 6 dagen a uw werk doen 6 jaar het and bewerken en oogsten Shabbat Rust voor mens en dier 7 maa shabbat en dan de 50ste dag, Shavuot Een nieuw jaar met brood tot verzadiging. Shabbatsjaar Rust voor het and 7 maa shabbatsjaar en dan het 50ste jaar, Jubejaar Rust, herste, terugkeer naar oorsprong, vrijating, een nieuwe start.

15 Kenmerken Shavuot Er is een nieuwe periode gestart. Oogst in het and van beofte, voedige voorziening door de Eeuwige. Eerst waren we saven in Egypte, nu zijn we vrij en genieten brood zonder schaarste. Adonai is de eerste, Hij ontvangt de eerste broden. Het is een chag voor Adonai, opgaan naar de tempe en vreugde beeven voor Zijn aangezicht.

16 Shavuot Een nieuwe periode met de voedige voorziening van de Eeuwige, gevierd met de eersteingen.

17 Joe 1 1: 1-12 Joe spreekt van een ramp die over het and komt. Het and wordt kaagevreten door aerei knagers, voorgested as een groot eger dat aes vernietigt. 1: 13-2: 1 Een oproep tot vasten en aanroepen van Adonai. Nabij is de dag van Adonai en die za as verwoesting komen.

18 Joe 2 2: 2 11 Een beschrijving van hoe de dag van Adonai er uit za zien: vreseijk, een eger dat aes vernietigt. 2: Een oproep tot bekering in gezamenijkheid. 2: De reactie van de Eeuwige op de bekering: bevrijding en herste, vergoeding van wat veroren ging, Adonai temidden van Zijn vok.

19 Joe 3 (2: 28 32) 3: 1-5 (2: 28-32) Uitstorting van de Geest van Adonai, over ae vees, wondertekens in de heme en op aarde. De tekenen aan de heme gaan vooraf aan de grote en vreseijke dag van Adonai. Wie Adonai aanroepen zuen behouden worden, want er is ontkoming in Sion.

20 Joe 4 (3) 4 (3) 1-16: Vergeding aan de vokeren 16: maar Adonai za een toevucht zijn voor Zijn vok 17, 18: herste van Juda 19: afrekening met Egypt en Edom 20, 21: Juda za bijven tot in eeuwigheid en Adonai za wonen op Sion.

21 Samenvatting Joe Een waarschuwing aan Juda voor de komende 'dag van Adonai'. Een oproep tot terugkeer naar de Eeuwige. Opnieuw een waarschuwing voor die vreseijke dag Opnieuw een oproep tot bekering. De reactie van de Eeuwige voorzegt: een nieuwe toekomst, herste en zegen en afrekening met de vijanden.

22 Lezen Joe 3: 1 5a (2: 28 32a)

23 Joe en Shavuot (1) 1: 9 Spijsoffer en drankoffer is van het huis van Adonai afgesneden. 1: 11 de akkerieden zijn beschaamd om de tarwe en de gerst, want de oogst van het ved is vergaan. 1: 13 spijsoffer en drankoffer zijn onttrokken aan het huis van Adonai 1: 17 het graan is verschromped

24 Joe en Shavuot (2) 2: 19 Adonai za antwoorden: ik zend u het koren, de most en de oie. 2: 24 Vuen zuen zich de dorsvoeren met koren 2: 26 eten en eten zut ge en verzadigd worden, en oven zut ge de naam van Adonai, uw God.

25 Shavuot Een nieuwe periode met de voedige voorziening van de Eeuwige, gevierd met de eersteingen.

De middelste van de Opgangsfeesten

De middelste van de Opgangsfeesten De middelste van de Opgangsfeesten C.J. van den Boogert De Opgangsfeesten Het Wekenfeest behoort tot de drie zogenaamde Opgangsfeesten of Pelgrimsfeesten. De opdracht daartoe werd gegeven in Exodus 23:14

Nadere informatie

Voordat in Leviticus de zeven feesten aan bod zijn wordt eerst een wekelijks feest benadrukt. Welke heilige samenkomst is dat?

Voordat in Leviticus de zeven feesten aan bod zijn wordt eerst een wekelijks feest benadrukt. Welke heilige samenkomst is dat? De zeven feesten. Voordat in Leviticus de zeven feesten aan bod zijn wordt eerst een wekelijks feest benadrukt. Welke heilige samenkomst is dat? Leviticus 23:2-3 2 Spreek tot de Israëlieten en zeg tegen

Nadere informatie

Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer; (Leviticus 4) Schuldoffer; (Leviticus 5)

Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer; (Leviticus 4) Schuldoffer; (Leviticus 5) De verschillende offers: het spijsoffer. Hoeveel offers worden in de Bijbel genoemd? Zie Leviticus 1-9 Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer;

Nadere informatie

Bevernieuws - nr. nr. 8, 16 januari 2015 met ook het nieuws van en voor de Integratiegroepen van de Samuëlschool

Bevernieuws - nr. nr. 8, 16 januari 2015 met ook het nieuws van en voor de Integratiegroepen van de Samuëlschool Bevernieuws - nr nr. 8, 16 januari 2015 met ook het nieuws van en voor de Integratiegroepen van de Samuëlschool Joël Net als Hoséa is Joël één van de zogenaamde kleine profeten. Het Bijbelboek telt slechts

Nadere informatie

SHAVUOT - tw[wbx. DE PERIODE VAN HET TELLEN - SFIERAT HA'OMER (rmw[h tryps) De fundamenten. 1. De plaats: Leviticus 23:15-16.

SHAVUOT - tw[wbx. DE PERIODE VAN HET TELLEN - SFIERAT HA'OMER (rmw[h tryps) De fundamenten. 1. De plaats: Leviticus 23:15-16. SHAVUOT - tw[wbx Deze mo'ed is nauw verbonden met het Pesachseizoen door middel van de periode van het tellen. Daarom zullen we de periode van het tellen en Shavuot tezamen bestuderen, hoewel de periode

Nadere informatie

INLEIDING BIJBELSE FEESTEN

INLEIDING BIJBELSE FEESTEN INLEIDING BIJBELSE FEESTEN Hieronder worden in het kort de tien Feesten van JHWH 1 en de twee Joodse feesten Chanoeka en Poerim beschreven. Waarom deze tweedeling? Zijn het dan niet allemaal Joodse feesten?

Nadere informatie

Wanneer begint het Pascha?

Wanneer begint het Pascha? Waarom Juda de Omer telt vanaf de eerste dag van Ongezuurde Broden door Tony Robinson Page 1 Wanneer begint het Pascha? Ezechiël 45:21 In de eerste maand, op de veertiende dag van de maand, zal voor u

Nadere informatie

Hoe is de inhoud van het boek Joël te verdelen?

Hoe is de inhoud van het boek Joël te verdelen? De profeet Joël. Hoe is de inhoud van het boek Joël te verdelen? Zie Joël 1, 2, 3 Joël 1 gaat over Gods recente oordelen. Joël 2 handelt over het toekomstig oordeel van God; toont Gods erbarmen; hoe God

Nadere informatie

Welke angst leefde bij Mozes toen hij alle wetten, regelingen en verordeningen had opgeschreven?

Welke angst leefde bij Mozes toen hij alle wetten, regelingen en verordeningen had opgeschreven? Israël opgeroepen tot gehoorzaamheid. Welke angst leefde bij Mozes toen hij alle wetten, regelingen en verordeningen had opgeschreven? Zie Deuteronomium 4, 5, 6 en 7 Nadat Mozes de wet in het openbaar

Nadere informatie

De tabernakel. De Bijbel Open. God wil mensen ontmoeten

De tabernakel. De Bijbel Open. God wil mensen ontmoeten De tabernakel 26 sep 09 24 okt 09 21 nov 09 19 dec 09 23 jan 10 27 feb 10 27 mrt 10 24 apr 10 God wil mensen ontmoeten de voorhof het heilige het heilige der heilige planken en dekkleden brand-, spijs-

Nadere informatie

De offers in Leviticus

De offers in Leviticus De offers in Leviticus Brandoffer en graanoffer donderdag 20 november 2014 1 Inleiding Paaslam (Ex12:21) Christus (1Ko5:7; vgl. 1Pt1:19) Tabernakeldienst met offers Christus (Hb-brief) Hogepriester die

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. 1 Introductie... 8 DEEL 1: GENESIS De schepping De zondeval De zondvloed en daarna... 40

INHOUDSOPGAVE. 1 Introductie... 8 DEEL 1: GENESIS De schepping De zondeval De zondvloed en daarna... 40 INHOUDSOPGAVE 1 Introductie... 8 1.1 Inleiding... 8 1.2 Auteurschap van de Pentateuch... 9 1.3 Theologie van de Pentateuch in historisch perspectief... 18 Vragen bij hoofdstuk 1... 20 Excurs: auteurschap

Nadere informatie

Jesjoea opgewekt uit de dood als eersteling Jesjoea beweegoffer van de eerstelingen 1 Korinthe 15:20-28 Eersteling Messias als Eersteling

Jesjoea opgewekt uit de dood als eersteling Jesjoea beweegoffer van de eerstelingen 1 Korinthe 15:20-28 Eersteling Messias als Eersteling FOB 7 9 april 2016 We zijn aan het einde van het FOB aangekomen.. dag 7 Het begon met Pesach en afgelopen donderdag herdachten we de opstandingdag. Donderdag? Op de deels herstelde Zadok kalender was dat

Nadere informatie

Jezus in het midden van de Bijbelse feesten

Jezus in het midden van de Bijbelse feesten Jezus in het midden van de Bijbelse feesten 21 jan 2018 Kees Noorlander 1 Kerkelijke feesten Datum Goede Vrijdag Vrijdag vóór Pasen Pasen 1 e zondag (en maandag) na 1 e volle maan na 21 maart Hemelvaartsdag

Nadere informatie

SHAVUOT Het WEKENFEEST

SHAVUOT Het WEKENFEEST SHAVUOT Het WEKENFEEST CENTRAAL WOORD Uw volk is mijn volk en uw God is mijn God. Ruth 1:16c Bijbelse teksten O.T. Ex 23:16; 34:12 Samenvatting van wat komt: Lev. 23:15-23 Num. 28:26-31 Deut. 16:9-12 Zie

Nadere informatie

Tsaw Leviticus 6:1 8:36

Tsaw Leviticus 6:1 8:36 Tsaw Leviticus 6:1 8:36 Aliyah 1 Leviticus 6:1 6:11 In sommige vertalingen zult u dit gedeelte vinden in Leviticus 6:8-18. In dit gedeelte gaat het, net als in Leviticus 1, over het brandoffer. Dat is

Nadere informatie

Centraal Woord: Bijbelteksten O.T. Ex. 23:16. Wat leren we ervan? verheerli. Lev. 23:3. Num 29: Deut 16: Zach. 14:

Centraal Woord: Bijbelteksten O.T. Ex. 23:16. Wat leren we ervan? verheerli. Lev. 23:3. Num 29: Deut 16: Zach. 14: D CH Centraal Woord: En Hij r Ik zeg u, koninkrij En op de Indien ie gelijk de vloeien. D ontvange verheerli Bijbelteksten O.T. Ex. 23:16 Lev. 23:3 Num 29: Deut 16: Ezr. 3:4; 1 Kon. 8: Zach. 14: Wat leren

Nadere informatie

Het Wekenfeest. (Shavu ot - Pinksteren)

Het Wekenfeest. (Shavu ot - Pinksteren) Het Wekenfeest (Shavu ot - Pinksteren) Wekenfeest Shavu ot Pinksteren Pinkst(-erdag) is een verbastering van pentekoste, 50 e. De Pinksterdag is de 50 e dag van het Wekenfeest (Shavu ot) of Feest der Weken,

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 7

Inhoud. Woord vooraf 7 Inhoud Woord vooraf 7 Hij riep 13 Leviticus 1:1-5:26 Gebied 20 Leviticus 6:1-8:36 De achtste 27 Leviticus 9:1-11:47 Wanneer zij zaad zaait 34 Leviticus 12:1-13:59 De Egyptisch-zieke 41 Leviticus 14:1-15:33

Nadere informatie

Welke instelling heeft God bepaald en waarom mag er niet gegeten worden wat gezuurd is?

Welke instelling heeft God bepaald en waarom mag er niet gegeten worden wat gezuurd is? Heiliging van de eerstgeborenen. Welke instelling heeft God bepaald en waarom mag er niet gegeten worden wat gezuurd is? Genesis 13:1-3 1 Toen sprak de HEERE tot Mozes: 2 Heilig voor Mij alle eerstgeborenen:

Nadere informatie

Joodse Feesten. Naam Joodse maand Onze maand Historisch objectief Schriftreferentie Profetische betekenis Status

Joodse Feesten. Naam Joodse maand Onze maand Historisch objectief Schriftreferentie Profetische betekenis Status Leviticus 23:1-44 Joodse Feesten Naam Joodse maand Onze maand Historisch objectief Schriftreferentie Profetische betekenis Status 1. Pascha (Pesach) 14 Niesan (1 ste maand) Maart-april Herinnert Israël

Nadere informatie

Opdracht Levensbeschouwing Exegese Joel

Opdracht Levensbeschouwing Exegese Joel Opdracht Levensbeschouwing Exegese Joel Opdracht door een scholier 2018 woorden 6 november 2005 6,4 11 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Over de profeet: Joel. De afbakening van het gedeelte: Waarom

Nadere informatie

Waarom is het laatste hoofdstuk van het boek van Amos zo belangrijk voor de eindtijd?

Waarom is het laatste hoofdstuk van het boek van Amos zo belangrijk voor de eindtijd? De profeet Amos en de eindtijd. Waarom is het laatste hoofdstuk van het boek van Amos zo belangrijk voor de eindtijd? Wij hebben in het boek Amos de uiteenzetting gezien van de onveranderlijke wegen die

Nadere informatie

Shavuot Wekenfeest - Viering

Shavuot Wekenfeest - Viering Shavuot Wekenfeest - Viering Programma voor de Shavuot-viering op zondag 12 juni 2016 door Robert Berns 13-6-2016 Elim - Huis van Gebed - Shavuot 2016 1 Shavuot - viering Weet voor Wie je nadert Menorah

Nadere informatie

Oude Testament Cursus 9

Oude Testament Cursus 9 Oude Testament Cursus 9 30. Joël Schrijver: Joël. Voor wie?: Juda. Doel: Juda waarschuwen vanwege hun zonden en wijzen op de noodzaak van bekering. Informatie over Gods toekomstplannen met het volk. Een

Nadere informatie

De zegeningen van het Beloofde Land

De zegeningen van het Beloofde Land Hugo Bouter De zegeningen van het Beloofde Land Want de Here, uw God, brengt u in een goed land, een land van beken, bronnen en diepe wateren, die in de dalen en op de bergen ontspringen. Deuteronomium

Nadere informatie

Grondwet van het Koninkrijk

Grondwet van het Koninkrijk Grondwet van het Koninkrijk Matteüs 22: 34-40 Traject24, 14 februari 2016 Bijbelgedeelte: Matt 22:35-40 35 Om hem op de proef te stellen vroeg een van hen, een wetgeleerde: 36 'Meester, wat is het grootste

Nadere informatie

Het laatste avondmaal volgens Leonardo da Vinci

Het laatste avondmaal volgens Leonardo da Vinci Het laatste avondmaal volgens Leonardo da Vinci Verwijder al op de eerste dag alle gist uit de huizen Op de eerste dag van het feest van het Ongedesemde brood kwamen de leerlingen naar Jezus toe en vroegen:

Nadere informatie

Lezen: Handelingen 2:1-13, Tekst: Deuteronomium 16:9-12 Bijzonderheid: Pinksteren 2018, belijdenis Kris van Harten, buitendienst icm Delfshaven

Lezen: Handelingen 2:1-13, Tekst: Deuteronomium 16:9-12 Bijzonderheid: Pinksteren 2018, belijdenis Kris van Harten, buitendienst icm Delfshaven Lezen: Handelingen 2:1-13, 41-47 Tekst: Deuteronomium 16:9-12 Bijzonderheid: Pinksteren 2018, belijdenis Kris van Harten, buitendienst icm Delfshaven Pinksteren is feest van het eerste van de oogst Het

Nadere informatie

HET WEKENFEEST, SJAVOEOT OF PINKSTEREN Door Stef Looijen - mei 2018

HET WEKENFEEST, SJAVOEOT OF PINKSTEREN Door Stef Looijen - mei 2018 HET WEKENFEEST, SJAVOEOT OF PINKSTEREN Door Stef Looijen - mei 2018 Als ik zeg dat 50 dagen na Pasen het Pinksterfeest plaatsvindt, weten veel christenen wel wat ik bedoel (zeker zij die naar Opwekking

Nadere informatie

1 Joël, de zoon van Petuel, was een profeet. De Heer sprak tegen hem. Nu volgt wat Joël van de Heer moest zeggen.

1 Joël, de zoon van Petuel, was een profeet. De Heer sprak tegen hem. Nu volgt wat Joël van de Heer moest zeggen. Joël 1 1 Joël, de zoon van Petuel, was een profeet. De Heer sprak tegen hem. Nu volgt wat Joël van de Heer moest zeggen. De Heer straft zijn volk Sprinkhanen hebben alles opgegeten 2-4 Leiders en inwoners

Nadere informatie

20 Februari. H. Bijzondere Feesten. 1. Pascha en het Feest van Ongezuurde Broden

20 Februari. H. Bijzondere Feesten. 1. Pascha en het Feest van Ongezuurde Broden 20 Februari H. Bijzondere Feesten. Ex. 23:14-17 34:23 Deut. 16:16,17 Ex. 34:24 DRIE FEESTEN INGESTELD. Drie reizen in het jaar zult gij Mij feest houden. Het feest van de ongezuurde broden zult gij houden;

Nadere informatie

De feesten van de Heer. C. Noorlander

De feesten van de Heer. C. Noorlander De feesten van de Heer C. Noorlander Kerkelijke feesten Datum Goede Vrijdag Vrijdag vóór Pasen Pasen 1 e zondag (en maandag) na 1 e volle maan in de lente Hemelvaartsdag 6 e donderdag na Pasen Pinksteren

Nadere informatie

OVERZICHT VAN GODS MOADIEM

OVERZICHT VAN GODS MOADIEM 1. 1 Moadiem - Overzicht OVERZICHT VAN GODS MOADIEM In Leviticus 23 worden, naast de Sjabbat, zeven Moadiem ים) (מ וע ד opgesomd. Dit Hebreeuwse woord, in enkelvoud Moëed,(מועד) wordt ten onrechte vaak

Nadere informatie

Week 1: De zevende maand

Week 1: De zevende maand 14 p Lezen! Jullie hebben thuis een kalender. Daarop staan de 4 seizoenen, 12 maanden, 52 weken en 365 dagen van het jaar. Op die kalender kun je zien of schrijven wat er op een bepaalde dag te doen is.

Nadere informatie

Opmerkelijke openbaringen over het Loofhuttenfeest

Opmerkelijke openbaringen over het Loofhuttenfeest Opmerkelijke openbaringen over het Loofhuttenfeest Inleiding Loofhuttenfeest, zoals alle andere Bijbelse feesten is een herdenkingsfeest en profetisch feest. Het kijkt terug op de uittocht uit Egypte en

Nadere informatie

Zondag 12 april 2015

Zondag 12 april 2015 Zondag 12 april 2015 Lichtlied: 637:1 en 4 4. Ziehier het licht van lange duur, ziehier de Zoon, de zon, het vuur; o vlam van Pasen, steek ons aan de Heer is waarlijk opgestaan! 1 Welkom Bemoediging en

Nadere informatie

20 Februari. H. Bijzondere Feesten. 1. Pascha en het Feest van Ongezuurde Broden

20 Februari. H. Bijzondere Feesten. 1. Pascha en het Feest van Ongezuurde Broden 20 Februari H. Bijzondere Feesten. Ex. 23:14-17 34:23 Deut. 16:16,17 Ex. 34:24 DRIE FEESTEN INGESTELD. "Driemaal per jaar moet u feest vieren ter ere van Mij. Het eerste is het Feest van de Ongezuurde

Nadere informatie

Witte donderdag 21 april 2011

Witte donderdag 21 april 2011 Witte donderdag 21 april 2011 Op Witte donderdag dagen we je uit om je avond vorm te geven rond een eenvoudige maaltijd (bij de voorbereiding op Goede vrijdag en Pasen is soberheid op zijn plaats). Dat

Nadere informatie

Ik wil beginnen om met jullie te lezen over de instelling van het feest in Leviticus 23:15&16

Ik wil beginnen om met jullie te lezen over de instelling van het feest in Leviticus 23:15&16 Parasja 31-05-2009 Bij de feesttijden die God in Zijn woord nadrukkelijk Mijn feesttijden noemt vinden we ook de instelling van het wekenfeest beschreven. Het wekenfeest is één van de drie pelgrimsfeesten.

Nadere informatie

Pesach / Pasen. Het Pesachfeest.

Pesach / Pasen. Het Pesachfeest. Pesach / Pasen. Dit jaar, 2015, valt Pesach precies samen met het Paasfeest, zoals wij dat vieren. Vrijdagavond (Goede Vrijdag) begint het Pesachfeest. Dit wordt ook wel Seideravond genoemd, naar de maaltijd,

Nadere informatie

Van Pasen naar Pinksteren Van Pinksteren naar het Loofhuttenfeest. 1. Pesach (Pasen) 2. Sjawoeot (Pinksteren) 3. Soekot (Loofhuttenfeest)

Van Pasen naar Pinksteren Van Pinksteren naar het Loofhuttenfeest. 1. Pesach (Pasen) 2. Sjawoeot (Pinksteren) 3. Soekot (Loofhuttenfeest) Van Pasen naar Pinksteren Van Pinksteren naar het Loofhuttenfeest 1. Pesach (Pasen) 2. Sjawoeot (Pinksteren) 3. Soekot (Loofhuttenfeest) De betekenis van het feest Wat is de oorspronkelijke betekenis?

Nadere informatie

ETS-Bijbelcursus. Leviticus. Inhoud van de les. Doelstellingen van deze les

ETS-Bijbelcursus. Leviticus. Inhoud van de les. Doelstellingen van deze les ETS-Bijbelcursus Leviticus Inhoud van de les Opening Inleiding en achtergrond Leviticus Boodschap en inhoud Leviticus Pauze Feesten in de Thora Afsluiting Doelstellingen van deze les De cursisten kunnen

Nadere informatie

De maaltijd van de Heer!

De maaltijd van de Heer! De maaltijd van de Heer! Wie weet waarover zij spraken? Over de exodus van onze Heiland! Luk.9:31 Ex.12:3,5-9,13-14 3 Spreek tot heel de gemeenschap van Israël: Op de tiende dag van deze maand moet ieder

Nadere informatie

De dienst van Schrift en Tafel van 19 februari 2017, het gedeelte van de avondmaalsviering 6 e zondag na Epifanie/Septuagesima.

De dienst van Schrift en Tafel van 19 februari 2017, het gedeelte van de avondmaalsviering 6 e zondag na Epifanie/Septuagesima. Hervormde Gemeente Sleeuwijk, avondmaalsliturgieën De dienst van Schrift en Tafel van 19 februari 2017, het gedeelte van de avondmaalsviering 6 e zondag na Epifanie/Septuagesima. Kleur: Groen Brood en

Nadere informatie

Vorm een heilig priesterschap om geestelijke offers te brengen die God, dankzij Jezus Christus, welgevallig zijn.

Vorm een heilig priesterschap om geestelijke offers te brengen die God, dankzij Jezus Christus, welgevallig zijn. Vorm een heilig priesterschap om geestelijke offers te brengen die God, dankzij Jezus Christus, welgevallig zijn. 1 Petrus 2:1-5 (NBV) Ontdoe u dus van alles wat slecht is, van alle bedrog en huichelarij,

Nadere informatie

BORDSPEL DE ACHTSTE DAG

BORDSPEL DE ACHTSTE DAG BORDSPEL DE ACHTSTE DAG Doe alle moeite om door de smalle deur naar binnen te gaan, want velen, zeg ik jullie, zullen proberen naar binnen te gaan maar er niet in slagen.(lucas 13:24) Inleiding Misschien

Nadere informatie

Pesach. (voorbij gaan/passeren/overslaan)

Pesach. (voorbij gaan/passeren/overslaan) Pesach (voorbij gaan/passeren/overslaan) Binnenkort is het weer zover. Op de 14 e dag van de eerste maand Nisan, tussen de twee avonden, gaan we opnieuw het Pesachfeest vieren. We doen dit binnen onze

Nadere informatie

Wegwijs in de Bijbel. 3 e avond met Mozes door de woestijn

Wegwijs in de Bijbel. 3 e avond met Mozes door de woestijn Wegwijs in de Bijbel 3 e avond met Mozes door de woestijn Torah wet pentateuch Genesis ( In den beginne ) Exodus ( Namen ) Leviticus ( Hij riep ) Numeri ( In de woestijn ) Deuteronomium ( Redevoeringen

Nadere informatie

FOB dag 7 Een doorgangs feest met profetisch lading.

FOB dag 7 Een doorgangs feest met profetisch lading. FOB dag 7 Een doorgangs feest met profetisch lading. Even resumerend; vandaag is het de zevende dag 7 FOB volgens de zon-sterren kalender. Vanuit de equinox telden we naar dag 14 aviv en vervolgens 7 dagen

Nadere informatie

Sjavoe ot Tesjoeva-gemeente 2018

Sjavoe ot Tesjoeva-gemeente 2018 Sjavoe ot Tesjoeva-gemeente 2018 Wacht op de kracht We zijn in de jaarlijkse feestencyclus aangeland bij het laatste voorjaarsfeest, sjavoe ot, weken; sjavoea is in het Hebreeuws week in het Nederlands

Nadere informatie

Yeshua, Zoon van David

Yeshua, Zoon van David Yeshua, Zoon van David Lukas 1: 26 33 Mat 22: 41 46 Inleiding Vandaag is het Shavuot, een feest dat genoemd wordt in de rij opgangsfeesten in Leviticus 23. Het tellen van de omer (een schoof gerst) begint

Nadere informatie

Vrienden van onze Heer Jezus Christus,

Vrienden van onze Heer Jezus Christus, Overdenking 24 maart 2016, Witte Donderdag, in de Sixtuskerk 1 e lezing Ex. 12: 1-14 We zingen als antwoordpsalm 81: 1, 4, 7, 8, 9 2 e lezing Lucas 22: 7-20 We zingen Lied 558: 1, 2, 4 Door Ds A.J. Wouda

Nadere informatie

Thema: Gods basisonderwijs door middel van het brandoffer.

Thema: Gods basisonderwijs door middel van het brandoffer. Preek over Leviticus 1:1-9 drs Ton de Ruiter. Thema: Gods basisonderwijs door middel van het brandoffer. Bijbellezingen: Deuteronomium 6:4-9 (aansluitend zingen Psalm 1) Romeinen 12:1,2 Efeziërs 5:1,2

Nadere informatie

Protestantse gemeente te Haaksbergen Buurse i.o. 5 juni 2016, 2 e na Trinitatis

Protestantse gemeente te Haaksbergen Buurse i.o. 5 juni 2016, 2 e na Trinitatis Protestantse gemeente te Haaksbergen Buurse i.o. 5 juni 2016, 2 e na Trinitatis Mozes Jezus Thema: Wijs Hem niet af! In de dienst vieren we ook het Heilig Avondmaal. Voorganger: ds. Gonda Elzenga 1 ste

Nadere informatie

Een heilig priesterschap. Vorm een heilig priesterschap om geestelijke offers te brengen die God, dankzij Jezus Christus, welgevallig zijn.

Een heilig priesterschap. Vorm een heilig priesterschap om geestelijke offers te brengen die God, dankzij Jezus Christus, welgevallig zijn. Een heilig priesterschap Vorm een heilig priesterschap om geestelijke offers te brengen die God, dankzij Jezus Christus, welgevallig zijn. 1 Petrus 2:1-5 (NBV) Ontdoe u dus van alles wat slecht is, van

Nadere informatie

1 februari uur JH Smit. Liturgie bij Leerdienst Het doel van God. Votum: gezongen Groet Amen: gezongen. LvdK 434, (LB 868) Gebed.

1 februari uur JH Smit. Liturgie bij Leerdienst Het doel van God. Votum: gezongen Groet Amen: gezongen. LvdK 434, (LB 868) Gebed. 1 februari 17.00 uur JH Smit Liturgie bij Leerdienst Het doel van God Votum: gezongen Groet LvdK 434, 1.2.5 (LB 868) Gebed Woord Startvragen (zie ppt) Preek (Schriftlezingen in preek: o Deut. 8,7-9 en

Nadere informatie

Genesis 3:19 HSV In het zweet van uw gezicht zult u brood eten, totdat u tot de aardbodem terugkeert, omdat u daaruit genomen bent; want stof bent u

Genesis 3:19 HSV In het zweet van uw gezicht zult u brood eten, totdat u tot de aardbodem terugkeert, omdat u daaruit genomen bent; want stof bent u Genesis 3:19 HSV In het zweet van uw gezicht zult u brood eten, totdat u tot de aardbodem terugkeert, omdat u daaruit genomen bent; want stof bent u en u zult tot stof terugkeren. Genesis 4:3-5 HSV En

Nadere informatie

Orde van de dankdienst HARM SCHURING

Orde van de dankdienst HARM SCHURING Orde van de dankdienst voorafgaande aan de begrafenis van HARM SCHURING Geboren: 22 september 1924 Overleden: 1 maart 2017 op dinsdag 7 maart 2017 in de Hervormde kerk te Sellingen. Aanvang 13.30 uur Voorganger:

Nadere informatie

Het nieuwe verbond. Stap in je geloof

Het nieuwe verbond. Stap in je geloof Het nieuwe verbond Stap in je geloof Schema Hoe ziet ons leven nu eruit? Wat is de prediking van Jezus De zegen van het Nieuwe Verbond Verschil van het Nieuwe t.o.v. het Oude Verbond Hoe leef je vanuit

Nadere informatie

Loofhuttenfeest 2014: Oogstfeest en profetische boodschap van JHWH s heilsplan. Uitgangstekst Hosea 6:1-3

Loofhuttenfeest 2014: Oogstfeest en profetische boodschap van JHWH s heilsplan. Uitgangstekst Hosea 6:1-3 Loofhuttenfeest 2014: Oogstfeest en profetische boodschap van JHWH s heilsplan Uitgangstekst Hosea 6:1-3 Kom, laten wij terugkeren naar JHWH, want Hij heeft verscheurd, maar Hij zal ons genezen; Hij heeft

Nadere informatie

De Bijbelse feesten en hun betekenis

De Bijbelse feesten en hun betekenis Zierikzee 15 januari 2018 De Bijbelse feesten en hun betekenis Je missie vinden, volgen, vervullen De Bijbelse feesten en hun betekenis Leviticus 23: De HEERE sprak tot Mozes: 2 Spreek tot de Israëlieten

Nadere informatie

Liturgie. 26 mei 2019

Liturgie. 26 mei 2019 Liturgie 26 mei 2019 Zondag 'Rogate', bidt 6e van Pasen In deze dienst vieren wij het Heilig Avondmaal Voorganger: ds. Elsje Braam Ouderling van dienst: Daniël Jumelet Organist: Marijn Slappendel Open

Nadere informatie

Over de betekenis van Bijbelse voorjaarsfeesten

Over de betekenis van Bijbelse voorjaarsfeesten Over de betekenis van Bijbelse voorjaarsfeesten Aangedragen door de Rankwerkgroep Israël, Februari 2016 In het oude testament stelt God een aantal feesten 1 in, zoals het Pascha. Er is veel over deze feesten

Nadere informatie

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach Lukas 22,15-20 - Jezus: meer dan Pesach Viering Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Ps 81,1.2.4 Stil gebed Votum / zegengroet Zingen Ps 133,3 Gebed Lezen uit de Bijbel: - Ex 12,1-20 Zingen: Ps 105,16.17

Nadere informatie

Seidermaaltijd met kinderen

Seidermaaltijd met kinderen Seidermaaltijd met kinderen pagina 1 Seidermaaltijd met kinderen Hoe leer je het meest? Door al je zintuigen te gebruiken! Met deze eenvoudige (en beperkte) Seidermaaltijd kun je je kinderen leren wat

Nadere informatie

Van de opbrengst van het land, zowel de gewassen op de akkers als de vruchten aan de bomen, is een tiende als heilige gave voor

Van de opbrengst van het land, zowel de gewassen op de akkers als de vruchten aan de bomen, is een tiende als heilige gave voor Gen 28 (NBV) 15 Ikzelf sta je terzijde, ik zal je overal beschermen, waar je ook heen gaat, en ik zal je naar dit land terugbrengen; ik zal je niet alleen laten tot ik gedaan heb wat ik je heb beloofd.

Nadere informatie

Liturgie morgendienst Zondag 21 juli Gezang 448 vers 1 Liedboek voor de kerken

Liturgie morgendienst Zondag 21 juli Gezang 448 vers 1 Liedboek voor de kerken Schriftlezing Exodus 1 vers 8-22 Schriftlezing Exodus 3 vers 10-22 Schriftlezing 2 Korintiërs 5 vers 17-19 Gezang 448 vers 1 Soms groet een licht van vreugde de christen als hij zingt: de Heer is 't die

Nadere informatie

Maleachi Boodschapper van God (ca v.chr.)

Maleachi Boodschapper van God (ca v.chr.) Maleachi Boodschapper van God (ca. 450-425 v.chr.) De laatste profeet voor het overblijfsel van Juda Tijdlijn Overblijfsel van Juda keert terug uit de ballingschap Bouw van het altaar in Jeruzalem Begin

Nadere informatie

Pesach / Feest der Ongezuurde broden. Sjemot 12: Jozua 5: 2 6: 1 Johannes 12: 20 28a

Pesach / Feest der Ongezuurde broden. Sjemot 12: Jozua 5: 2 6: 1 Johannes 12: 20 28a Pesach / Feest der Ongezuurde broden Sjemot 12: 48 51 Jozua 5: 2 6: 1 Johannes 12: 20 28a Een bijzondere feestweek is gisteravond begonnen met de viering van de Sedermaaltijd. Dit is een maaltijd ter ere

Nadere informatie

BEHA ALOTCHA (als je opstaat) Bemidbar 8:1-12:16

BEHA ALOTCHA (als je opstaat) Bemidbar 8:1-12:16 BEHA ALOTCHA (als je opstaat) Bemidbar 8:1-12:16 De Parasja begrijpen Numeri 10:35-36 We zullen leren hoe we 1) Het hoofdthema (onderwerp) van een Parasja (wekelijkse Torah-lezing) kunnen begrijpen. 2)

Nadere informatie

De Feesttijden des HEREN PESACH

De Feesttijden des HEREN PESACH PESACH Centraal woord: En op die dag zult gij uw zoon uitleggen: Dit is ter wille van wat de HERE mij heeft gedaan bij mijn uittocht uit Egypte. Ex 13:8 Bijbelteksten O.T. Ex. 12:1-14, 11,21,43,48 Wat

Nadere informatie

De brief aan de Hebreeën. Ingaan in Zijn rust

De brief aan de Hebreeën. Ingaan in Zijn rust De brief aan de Hebreeën Ingaan in Zijn rust Hebreeen 3: 7 Daarom, zoals de Heilige Geest zegt: Heden, indien u Zijn stem hoort, 8 verhard dan uw hart niet, zoals bij de verbittering, op de dag van de

Nadere informatie

Neem van de vruchten van het land mee

Neem van de vruchten van het land mee Hugo Bouter Neem van de vruchten van het land mee De Here sprak tot Mozes: Zend mannen uit om het land Kanaän te verspieden, dat Ik de Israëlieten geven zal; telkens één man zult u zenden als vertegenwoordiger

Nadere informatie

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg Eredienst 06 mei 2018 10:00 Voorganger: ds. H. van den Berg Liturgie Votum / zegengroet Psalm 65 : 1 (NPB) Wet Psalm 65 : 2 (NPB) Gebed Johannes 13 : 31 38 Gezang 61 : 1, 2, 3 Tekst: 1 Korintiërs 13 :

Nadere informatie

Op welke manier wordt in onderstaand vers het volk van Israël beschreven?

Op welke manier wordt in onderstaand vers het volk van Israël beschreven? De HEERE en de mislukte wijngaard Israël. Op welke manier wordt in onderstaand vers het volk van Israël beschreven? Jesaja 5:1 1 Ik wil graag voor mijn Beminde zingen, een lied van mijn Geliefde over Zijn

Nadere informatie

Dankdag, woensdag 1 november Ouderling van dienst: Piet Jansen Voorganger: ds. Pieter Dekker Organist: Harrie Samsen

Dankdag, woensdag 1 november Ouderling van dienst: Piet Jansen Voorganger: ds. Pieter Dekker Organist: Harrie Samsen Dankdag, woensdag 1 november 2017 Ouderling van dienst: Piet Jansen Voorganger: ds. Pieter Dekker Organist: Harrie Samsen Welkom door de kerkenraad Psalm 98 : 3 en 4 Stil gebed Bemoediging Groet Gebed

Nadere informatie

Christus in de Psalmen

Christus in de Psalmen De Bijbel Open seizoen 2011-2012 Christus in de Psalmen 27 aug Een inleiding op de Psalmen 24 sep Ps. 2 Christus, de Zoon 29 okt Ps. 8 Christus, de Mens 26 nov Ps. 16 Christus, de Dienaar 17 dec Ps. 22

Nadere informatie

PARASHA METZORA Leviticus 14: 1 15: 33

PARASHA METZORA Leviticus 14: 1 15: 33 PARASHA METZORA Leviticus 14: 1 15: 33 En drie zijn er die getuigen op de aarde: de Geest, het water en het bloed; en deze drie zijn één. 1 Johannes 5: 8 We zien een beweging van buiten naar binnen om

Nadere informatie

Preek Witte Donderdag 2017

Preek Witte Donderdag 2017 Lieve Gemeente, Vanavond is een bijzondere avond. We vieren Avondmaal, zo maar op een doordeweekse avond. We denken daarbij aan de laatste maaltijd die Jezus heeft gehouden met zijn leerlingen. En in de

Nadere informatie

Organist:Cor van Kooten

Organist:Cor van Kooten Witte Donderdag viering : Handen die voeten wassen Voorganger: Ds. D. van Leeuwen Assink Organist:Cor van Kooten orgelspel begroeting door de ouderling van dienst Lied 276 gemeente blijft zitten v. Onze

Nadere informatie

Joodse feesten. Joodse feesten

Joodse feesten. Joodse feesten Joodse feesten Mogen christenen joodse feesten vieren? Misschien denk je bij geloven en kerk niet direct aan feest vieren. Toch zegt God in de Bijbel dat feestvieren erg belangrijk is! Hij zegt zelfs in

Nadere informatie

De dag van de eersteling Jesjoea Pesach is achter de rug en we zitten nu in het feest van de ongezuurde broden (FOB).

De dag van de eersteling Jesjoea Pesach is achter de rug en we zitten nu in het feest van de ongezuurde broden (FOB). Van dood naar leven De dag van de eersteling Jesjoea Pesach is achter de rug en we zitten nu in het feest van de ongezuurde broden (FOB). Nog even wil ik opnieuw de diepe betekenis van deze 2 feesten aanhalen

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. H.J.J. Pomp

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. H.J.J. Pomp Welkom in de Hoeksteen Voorganger: ds. H.J.J. Pomp Lezen : Psalm 124 Psalm 100 : 1, 2, 3 en 4 Gezang 176a : 1 en 2 Gezang 176a : 12 en 13 Psalm 65 : 1 en 3 Psalm 124 Gezang 145 Welkom in de Hoeksteen

Nadere informatie

Kies dan heden wie gij dienen zult (Yehoshua [Jozua] 24:15) maar weet: Men moet G d meer gehoorzamen dan de mensen (Handelingen 5:29)

Kies dan heden wie gij dienen zult (Yehoshua [Jozua] 24:15) maar weet: Men moet G d meer gehoorzamen dan de mensen (Handelingen 5:29) Kies dan heden wie gij dienen zult (Yehoshua [Jozua] 24:15) maar weet: Men moet G d meer gehoorzamen dan de mensen (Handelingen 5:29) Christelijke leer: Vers: Bijbelse leer: Vers: Bekeerde Joden dienen

Nadere informatie

SEDER = orde. Muziek (Bea, Jetske, Johannes) Welkom. 1 We zingen Lied 78 : 1 en 2

SEDER = orde. Muziek (Bea, Jetske, Johannes) Welkom. 1 We zingen Lied 78 : 1 en 2 Seider- of Seder-viering 1 SEDER = orde Muziek (Bea, Jetske, Johannes) Welkom 1 We zingen Lied 78 : 1 en 2 Mijn volk, ik ga geheimen openleggen. Wend nu het oor tot wat ik u zal zeggen. Verborgenheden

Nadere informatie

Het verbond op de Sinaï

Het verbond op de Sinaï Het verbond op de Sinaï blok F - nivo 2 - avond 4 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Terugblik 19.20 Uit de actualiteit 19.25 Bijbelstudie Deuteronomium 7:6-11 19.30 Verschil met het verbond

Nadere informatie

Zingen lied 681: Veni Creator Spiritus De cantorij zingt het lied 2x, daarna allen 2x

Zingen lied 681: Veni Creator Spiritus De cantorij zingt het lied 2x, daarna allen 2x voorganger is ds. Corrie van Duinen ouderling: Ruerd Ruben diaken: Niek de Graaf cantor- organist: Gert Boersma muzikale medewerking: de cantorij van de Duinzichtkerk Het woord pinksteren is afgeleid van

Nadere informatie

Uitroepen van de vastgestelde tijden. Uitroepen van de vastgestelde tijden alle cursieve Bijbelteksten zijn gebaseerd op de Herziene Statenvertaling

Uitroepen van de vastgestelde tijden. Uitroepen van de vastgestelde tijden alle cursieve Bijbelteksten zijn gebaseerd op de Herziene Statenvertaling Uitroepen van de vastgestelde tijden alle cursieve Bijbelteksten zijn gebaseerd op de Herziene Statenvertaling Leviticus 23 geeft een overzicht van de vastgestelde tijden of feesten van de Eeuwige. Deze

Nadere informatie

Een schets van het leven van Jozua

Een schets van het leven van Jozua Hugo Bouter Een schets van het leven van Jozua Toen zei de HERE tot Mozes: Neem u Jozua, de zoon van Nun, een man in wie de Geest is, en leg hem uw hand op en stel hem voor de priester Eleazar en voor

Nadere informatie

Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer; (Leviticus 4) Schuldoffer; (Leviticus 5)

Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer; (Leviticus 4) Schuldoffer; (Leviticus 5) De verschillende offers: het dankoffer. Hoeveel offers worden in de Bijbel genoemd? Zie Leviticus 1-9 Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer; (Leviticus

Nadere informatie

Specialisatie Geschiedenis van het jodendom en christendom

Specialisatie Geschiedenis van het jodendom en christendom Specialisatie Een religieuze periodisering 586 70 Jahwisme Vroeg- Jodendom Rabbijns Jodendom Voor de gewone jaartelling 1 Na de gewone jaartelling Het gebied Het gebied Zoek kaart Palestina Bronnen Bijbel

Nadere informatie

Welk danklied wordt beschreven in Jesaja 12?

Welk danklied wordt beschreven in Jesaja 12? Een danklied aan God. Welk danklied wordt beschreven in Jesaja 12? Jesaja 12:1-3 1 Op die dag zult u zeggen: Ik dank U, HEERE, dat U toornig op mij geweest bent, [maar] Uw toorn is afgekeerd en U troost

Nadere informatie

Zondag 18 maart 2018

Zondag 18 maart 2018 Welkom en mededelingen In memoriam Reinier Beltman Lied 91a: 1, 2 1 Wie in de schaduw Gods mag wonen hoeft niet te vrezen voor de dood. Zoek je bij Hem een onderkomen dan wordt zijn vrede jou tot brood.

Nadere informatie

De Feesten van de HEER

De Feesten van de HEER De Feesten van de HEER (Leviticus 23) door Bert Otten Inhoud: Voorwoord 2 De Sabbat 4 Pascha 8 Beweeggarve & de Dagen der Ongezuurde Broden 11 Dag der Eerstelingen, Wekenfeest, Pinksterdag 16 Bazuinendag

Nadere informatie

Welke plaag moesten zij aankondigen; wanneer zou de vijfde plaag een feit worden en had Gods volk last van deze plaag?

Welke plaag moesten zij aankondigen; wanneer zou de vijfde plaag een feit worden en had Gods volk last van deze plaag? De overige plagen in Egypte. Welke plaag moesten zij aankondigen; wanneer zou de vijfde plaag een feit worden en had Gods volk last van deze plaag? Genesis 9:2-5 2 Want als u hun weigert te laten gaan

Nadere informatie

Pesach Pasen Heilig Avondmaal.

Pesach Pasen Heilig Avondmaal. Pesach Pasen Heilig Avondmaal. Vanavond, maandag 14 april, begint Pesach (ook wel Pascha genoemd) en het Feest van de ongezuurde broden met de Sedermaaltijd. Ons Pasen, het Paasfeest, is terug te leiden

Nadere informatie

Organist: Pim Lodder M.m.v. gelegenheidskoor o.l.v. Jacky Bak Lector: Gerry Bronkhorst Voorganger: ds. Annette Driebergen

Organist: Pim Lodder M.m.v. gelegenheidskoor o.l.v. Jacky Bak Lector: Gerry Bronkhorst Voorganger: ds. Annette Driebergen Organist: Pim Lodder M.m.v. gelegenheidskoor o.l.v. Jacky Bak Lector: Gerry Bronkhorst Voorganger: ds. Annette Driebergen Orgelspel Welkom door ouderling van dienst Zingen: Lied 556: 1, 2, 3 en 4 (we

Nadere informatie

Sabbat. door Ans Bouman. met gebruikmaking van (onder andere): Unsearchable Riches. Vol. 6 pag.135 e.v.; Vol 17 pag. 8 e.v.; pag. 300 e.v.

Sabbat. door Ans Bouman. met gebruikmaking van (onder andere): Unsearchable Riches. Vol. 6 pag.135 e.v.; Vol 17 pag. 8 e.v.; pag. 300 e.v. Sabbat door Ans Bouman met gebruikmaking van (onder andere): Unsearchable Riches. Vol. 6 pag.135 e.v.; Vol 17 pag. 8 e.v.; pag. 300 e.v. Betekenis van het woord: Sabbat. Het erbij horend Hebreeuwse werkwoord

Nadere informatie

PESACH - xsp. - het apart zetten van het Pesachlam - het slachten van het lam - in de avondschemering - de maaltijd, de laatste plaag en de uittocht

PESACH - xsp. - het apart zetten van het Pesachlam - het slachten van het lam - in de avondschemering - de maaltijd, de laatste plaag en de uittocht PESACH - xsp Volgens Leviticus 23 wordt het mo'ed, dat volgt op de Shabbat, Pesach genoemd. In werkelijkheid worden onder Pesach vier verschillende mo'adiem gerekend: Pesach, het feest van de Ongezuurde

Nadere informatie