Op welke manier wordt in onderstaand vers het volk van Israël beschreven?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Op welke manier wordt in onderstaand vers het volk van Israël beschreven?"

Transcriptie

1 De HEERE en de mislukte wijngaard Israël. Op welke manier wordt in onderstaand vers het volk van Israël beschreven? Jesaja 5:1 1 Ik wil graag voor mijn Beminde zingen, een lied van mijn Geliefde over Zijn wijngaard. Mijn Beminde had een wijngaard op een vruchtbare heuvel. De profeet Jesaja gebruikt nu een nieuwe manier om Israël aan te spreken, namelijk door een lied. Het is een liefdeslied, net als Hooglied en gaat over een wijngaard.

2 Wie is in de gedachten van Jesaja zijn Beminde en zijn Geliefde in dit lied en waar verwijst Zijn wijngaard naar? Jesaja 5:1, eerste deel Ik wil graag voor mijn Beminde zingen, een lied van mijn Geliefde over Zijn wijngaard. Jesaja zingt over wat de Beminde dat is, zoals wij weten, de HEERE voor Zijn volk heeft gedaan. In het beeld van de wijngaard bezingt hij Israël, zoals God het volk zag aan het begin van zijn geschiedenis in het beloofde land.

3 Waar op aarde bleek deze wijngaard op een vruchtbare heuvel te staan? Jesaja 5:1, laatste deel Mijn Beminde had een wijngaard op een vruchtbare heuvel. Deuteronomium 8:7-8 7 Want de HEERE, uw God, brengt u in een goed land: een land met waterbeken, bronnen en diepe wateren, die ontspringen in het dal en op het gebergte; 8 een land met tarwe en gerst, wijnstokken, vijgenbomen en granaatappels; een land met olierijke olijfbomen en honing; De wijngaard stond op een vruchtbare heuvel, dus op vruchtbare grond, dat is het land Kanaän.

4 Wat deed God voor het volk van Israël? Jesaja 5:2, eerste deel; zie Jeremia 2:21; Psalm 80: Hij spitte hem om en zuiverde hem van stenen, Hij beplantte hem met edele wijnstokken. Hosea 10:1 1 Israël is een weelderige wijnstok, hij brengt zijn vrucht voort. Hoe groter zijn vrucht is, hoe meer er voor de altaren is. Hoe beter zijn land, hoe mooier de gewijde stenen. Hij spitte hem om en zuiverde hem van stenen. Dat wil zeggen dat Hij de heidense volken met hun afgoden uit het land verdreef. Met de edele wijnstokken waarmee Hij hem beplantte, worden de Israëlieten bedoeld.

5 Wat bouwde God voor het volk van Israël en welke functie had dit? Jesaja 5:2, tweede deel; Zie spreuken 18:10 In het midden ervan bouwde Hij een toren, Hij in het midden ervan een toren, wat ziet op de centrale stad Jeruzalem die Hij bouwde om Zijn Naam daar te vestigen. Die toren was tevens een wachttoren waar de priesters woonden die moesten waken tegen het binnendringen van verkeerde invloeden.

6 Wat werd door God ook vervaardigd? Jesaja 5:2, derde deel en hakte ook een perskuip daarin uit. De perskuip die Hij daarin uithakte, ziet op de tempel. Daar zou het volk Hem de vrucht van het land brengen, de offers, om daarmee, door de werking van Zijn Geest, hun aanbidding en lofprijzing tot uiting te brengen.

7 Werden Gods inspanningen gewaardeerd? Jesaja 5:2, laatste deel Hij verwachtte dat hij [goede] druiven zou voortbrengen, maar hij bracht stinkende druiven voort. Het slot van het lied is echter een anticlimax. In plaats van goede druiven die Hij op grond van al Zijn inspanningen toch mocht verwachten, bracht de wijnstok stinkende druiven voort.

8 De inspanning van God worden door Gods volk genegeerd. Wat stelt God nu en waarom? Jesaja 5:3 3 Nu dan, inwoners van Jeruzalem en mannen van Juda, oordeel toch tussen Mij en Mijn wijngaard. Nadat Jesaja in zijn lied de uitvoerige beschrijving van de inspanningen van de HEERE voor een optimaal resultaat heeft bezongen, zien we ons ineens verplaatst in een rechtszaal. De HEERE spreekt nu Zelf, een spreken dat doorloopt tot vers 7. Hij vraagt de inwoners van Jeruzalem en de mannen van Juda in een rechtszaak om te oordelen tussen Hem en Zijn wijngaard. Hij vraagt hun om een uitspraak, waarmee hij hen dwingt de situatie goed op zich te laten inwerken.

9 Welke vraag stelt God eerst aan Zijn volk? Jesaja 5:4, eerste deel 4 Wat is er nog meer te doen aan Mijn wijngaard, dan wat Ik eraan gedaan heb? Hij is de Aanklager, Die tegelijk Zichzelf verdedigt door hun te vragen wat Hij volgens hen nog meer had kunnen doen dan Hij gedaan heeft.

10 Welke vraag stelt God daarna aan Zijn volk en wat is opmerkelijk aan deze vraag? Jesaja 5:4, laatste deel Waarom heb Ik verwacht dat hij [goede] druiven zou voortbrengen, terwijl hij [slechts] stinkende druiven voortbracht? Waren Zijn verwachtingen te hoog door goede druiven te verwachten na zoveel zorg eraan besteed te hebben, terwijl hij dus slechts stinkende druiven voortbracht? De vraag stellen is hem beantwoorden. De wijze waarop de HEERE deze mensen aanspreekt, is heel opmerkelijk. Hij stelt Zich op als iemand die een klacht heeft tegen de wijngaard en hun oordeel vraagt.

11 Welke spiegel zet God Zijn kinderen in de tijd van Jesaja voor en ook in deze tijd voor? Zie Jesaja 5:4, laatste deel Alsof ze als rechtvaardige rechters bekwaam waren om daar een uitspraak over te doen! Maar de mannen van Juda zijn zelf de planten. Op subtiele wijze vraagt de HEERE eigenlijk om bereidheid tot zelfoordeel. In plaats van een beschuldiging te uiten wordt hun oordeel gevraagd, waardoor de liefde, die de bron is van deze benadering, hoopt op bereidheid tot zelfonderzoek.

12 Wat is t gevolg van de voortdurende ongehoorzaamheid van Gods volk? Jesaja 5:5-6; zie Ezechiël 15:2-5 5 Nu dan, Ik wil u graag bekendmaken wat Ik met Mijn wijngaard ga doen: Ik zal zijn omheining wegnemen, zodat hij verwoest zal worden; Ik zal een bres slaan in zijn muur, zodat hij vertrapt zal worden. 6 Ik zal er een wildernis van maken. Hij zal niet gesnoeid worden of geschoffeld, maar doornen en distels zullen er opschieten. De Aanklager laat vervolgens weten wat Hij met Zijn wijngaard gaat doen. Voorafgegaan door een plechtig: Nu dan maakt Hij het vonnis over Zijn waardeloze wijngaard bekend. Een wijngaard die geen vruchten voortbrengt, is immers volledig waardeloos. Het enige waarvoor een wijnstok bruikbaar is, is juist het dragen van vrucht. Het hout ervan is zonder vrucht te waardeloos om ook maar voor iets anders geschikt te zijn dan voor brandhout.

13 Hoe was de situatie in de tijd van Jesaja en welke belofte komt uit in de eindtijd? Jesaja 5:7; zie Jesaja Want de wijngaard van de HEERE van de legermachten is het huis van Israël, en de mannen van Juda zijn Zijn lievelingsplant. Hij verwachtte goed bestuur, maar zie, [het werd] bloedbestuur, gerechtigheid, maar zie, [het werd] geschreeuw. De wijngaard wordt verwoest, maar niet voorgoed. Later vinden we de belofte dat de wijngaard hersteld zal worden. Dat zal in de eindtijd gebeuren. Het betekent niet dat God tot die tijd zonder wijngaard en zonder vrucht uit de wijngaard is.

14 Hoe herstelt onze Schepper waar de mens faalt? Johannes 15:1-2, 8; zie Mattheüs Ik ben de ware Wijnstok en Mijn Vader is de Wijngaardenier. 2 Elke rank die in Mij geen vrucht draagt, neemt Hij weg; en elke rank die vrucht draagt, reinigt Hij, opdat zij meer vrucht draagt. 8 Hierin wordt Mijn Vader verheerlijkt, dat u veel vrucht draagt en Mijn discipelen bent. In de eerste plaats heeft de Heer Jezus als de ware wijnstok de plaats van het falende Israël ingenomen. Hij zegt van Zichzelf: Ik ben de ware wijnstok. Zijn leven was een en al vreugde voor God. Hij is de ware lievelingsplant van God, want in Hem vindt God al Zijn welgevallen. In de tweede plaats laat de Heer Jezus in een gelijkenis zien dat de wijngaard, het koninkrijk van God, verbonden zal zijn met een ander volk, het overblijfsel. Elk oprecht kind van God dat met de ware wijnstok, Christus, verbonden is, draagt vrucht voor God.

16 mei 2019 Bodegraven

16 mei 2019 Bodegraven 16 mei 2019 Bodegraven Johannes 14 31 maar de wereld zou weten dat ik de Vader liefheb en zó doe zoals de Vader mij instrueert. Kom overeind, laten we hier vandaan gaan. = het einde van de gesprekken in

Nadere informatie

Israëlzondag. Thema: zoeken naar erkenning

Israëlzondag. Thema: zoeken naar erkenning Orde van dienst voor zondag 5 oktober 2014 Wijkgemeente Markus ~ Grote Kerk 9.30 uur Israëlzondag Thema: zoeken naar erkenning Voorganger: ds. H.L. Versluis Ouderling van dienst: Jan Bakker Organist: Simon

Nadere informatie

Taizéviering 1 oktober 2017

Taizéviering 1 oktober 2017 Taizéviering 1 oktober 2017 Thema: Gods wijngaard 1 In de kerk is het stil * Welkom en groet en een korte uitleg over de gang van zaken in deze Taizéviering. *Zingen: Cantate Domino (27) *De Paaskaars

Nadere informatie

Gods heil voor Israël

Gods heil voor Israël Noordhorn Gods heil voor 12 februari 2018 2017-2019 18 sep Gods Woord klinkt vanuit Jeruzalem 1-2 9 okt Het lied van de wijngaard 3-6 30 okt Immanuël : God met ons! 7-12 20 nov Gods visie op de volken

Nadere informatie

Kindvriendelijke dienst: Lente, een nieuw begin!.

Kindvriendelijke dienst: Lente, een nieuw begin!. Kindvriendelijke dienst: Lente, een nieuw begin!. Orde van dienst: Zingen: Zie de zon, zie de maan (GK 145) Iets van alle dieren (Zimmer mbv Youtube-filmpje: https://youtu.be/fqhihbhjkbq ) God kent jou

Nadere informatie

Welke stad wordt hier bedoeld en tot welke conclusie komt God?

Welke stad wordt hier bedoeld en tot welke conclusie komt God? Het oordeel. gericht te gaan. Helaas blijkt de situatie niet volgens Gods wil te zijn. Welke stad wordt hier bedoeld en tot welke conclusie komt God? Jesaja 1:21 21 Hoe is de trouwe stad tot een hoer geworden!

Nadere informatie

Wie worden als getuigen genoemd om aan te tonen hoe triest het volk Juda bezig is?

Wie worden als getuigen genoemd om aan te tonen hoe triest het volk Juda bezig is? De schuld van het volk vastgesteld. Wie worden als getuigen genoemd om aan te tonen hoe triest het volk Juda bezig is? Jesaja 1:2 2 Luister, hemel, neem ter ore, aarde! Want de HEERE spreekt: Ik heb kinderen

Nadere informatie

Welk opmerkelijk feit gaat gebeuren volgens de profetie van Jesaja met het volk Juda?

Welk opmerkelijk feit gaat gebeuren volgens de profetie van Jesaja met het volk Juda? Sion en de Spruit. Welk opmerkelijk feit gaat gebeuren volgens de profetie van Jesaja met het volk Juda? Jesaja 4:1 1 Op die dag zullen zeven vrouwen één man vastgrijpen [en] zeggen: Ons [eigen] brood

Nadere informatie

Viering voor de tweede zondag van de missiemaand

Viering voor de tweede zondag van de missiemaand Viering voor de tweede zondag van de missiemaand 8 oktober 2017 27 e zondag doorheen het jaar A In samenwerking met de Sint-Pieterparochie van Puurs Intredelied ZJ 545 Wij willen samen vieren Begroeting

Nadere informatie

Welke vraag werd er gesteld en welk antwoord gaf Jesaja?

Welke vraag werd er gesteld en welk antwoord gaf Jesaja? De roeping en opdracht van Jesaja. Welke vraag werd er gesteld en welk antwoord gaf Jesaja? Jesaja 6:8; zie 2 Timotheüs 2:21 8 Daarna hoorde ik de stem van de Heere. Hij zei: Wie zal Ik zenden? Wie zal

Nadere informatie

De IDENTITEIT van EFRAÏM

De IDENTITEIT van EFRAÏM De IDENTITEIT van EFRAÏM wie/waar is hij? Wie zijn wij werkelijk in Jezus Christus en waarom herkennen Joden hun Messias niet? Als in de Bijbel de naam Israël wordt genoemd, dienen we goed te onderzoeken

Nadere informatie

Gods heil voor Israël

Gods heil voor Israël Noordhorn Gods heil voor Israël 12 februari 2018 2017-2019 18 sep Gods Woord klinkt vanuit Jeruzalem 1-2 9 okt Het lied van de wijngaard 3-6 30 okt Immanuël : God met ons! 7-12 20 nov Gods visie op de

Nadere informatie

Welk goed nieuws kondigde Maleachi aan?

Welk goed nieuws kondigde Maleachi aan? Maleachi en Gods tempel. Welk goed nieuws kondigde Maleachi aan? Maleachi 3:1 die voor Mij de weg bereiden zal. 1 Zie, Ik zend Mijn engel, Plotseling zal naar Zijn tempel komen die Heere, Die u aan het

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 34 (31-08)

De Bijbel open 2013 34 (31-08) 1 De Bijbel open 2013 34 (31-08) Onlangs kreeg ik voor ons programma de Bijbel open een vraag over de onvruchtbare vijgenboom in Mattheus 21. Je kunt deze geschiedenis ook in andere evangeliën lezen. We

Nadere informatie

Er is, broeders en zusters, een goddelijk geheim dat ik u niet wil onthouden, omdat ik wil voorkomen dat u op uw eigen inzicht afgaat.

Er is, broeders en zusters, een goddelijk geheim dat ik u niet wil onthouden, omdat ik wil voorkomen dat u op uw eigen inzicht afgaat. Er is, broeders en zusters, een goddelijk geheim dat ik u niet wil onthouden, omdat ik wil voorkomen dat u op uw eigen inzicht afgaat. Romeinen 11:25 Israël, Gods geliefde volk Over de plaats van Israël

Nadere informatie

Hosea. Gods trouw Israëls ontrouw

Hosea. Gods trouw Israëls ontrouw Hosea Gods trouw Israëls ontrouw Hosea redding Gods trouw Israëls ontrouw Hosea redding Jozua Jezus Jah redt Mattheüs 1 : 21 u zult hem de naam Jezus geven, want Hij zal Zijn volk verlossen van hun zonden.

Nadere informatie

Welk danklied wordt beschreven in Jesaja 12?

Welk danklied wordt beschreven in Jesaja 12? Een danklied aan God. Welk danklied wordt beschreven in Jesaja 12? Jesaja 12:1-3 1 Op die dag zult u zeggen: Ik dank U, HEERE, dat U toornig op mij geweest bent, [maar] Uw toorn is afgekeerd en U troost

Nadere informatie

De zegeningen van het Beloofde Land

De zegeningen van het Beloofde Land Hugo Bouter De zegeningen van het Beloofde Land Want de Here, uw God, brengt u in een goed land, een land van beken, bronnen en diepe wateren, die in de dalen en op de bergen ontspringen. Deuteronomium

Nadere informatie

Liturgie morgendienst -C Emmen, 1 december 2013 1e zondag van Advent Thema: God verwacht wat van jou...

Liturgie morgendienst -C Emmen, 1 december 2013 1e zondag van Advent Thema: God verwacht wat van jou... Liturgie morgendienst -C Emmen, 1 december 2013 1e zondag van Advent Thema: God verwacht wat van jou... 1. Votum 2. Zegengroet Genade voor u en vrede, van God onze Vader en van de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

Allen welke strijden of haat hebben tegen Gods volk, vechten bewust of onbewust tegen hun eigen Schepper! Gevaarlijk! Het worden verliezers!

Allen welke strijden of haat hebben tegen Gods volk, vechten bewust of onbewust tegen hun eigen Schepper! Gevaarlijk! Het worden verliezers! DE WILDE OLIJF Wij twijfelen niet dat wij vandaag aan het einde van de genadetijd leven. Wij stellen een enorme verdeeldheid vast onder allen die zich christenen noemen. Zo kwamen er veel verschillende

Nadere informatie

Welke angst leefde bij Mozes toen hij alle wetten, regelingen en verordeningen had opgeschreven?

Welke angst leefde bij Mozes toen hij alle wetten, regelingen en verordeningen had opgeschreven? Israël opgeroepen tot gehoorzaamheid. Welke angst leefde bij Mozes toen hij alle wetten, regelingen en verordeningen had opgeschreven? Zie Deuteronomium 4, 5, 6 en 7 Nadat Mozes de wet in het openbaar

Nadere informatie

Verbonden met Israël!? Verbonden met Israël!?

Verbonden met Israël!? Verbonden met Israël!? Gezonde balans Alles draait om Israel Israel: wat is dat? 1 Israël In de bijbelse betekenis duidt Israël l niet een gebied maar Gods volk aan. Genesis 12: 6-7 En Abram trok het land door tot de plek bij

Nadere informatie

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament...

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament... Inhoud Pagina Voorwoord... 7 1. Israël, Gods eerstgeboren zoon... 9 Exodus 4:21-23; 19:5-6 2. Jezus, Gods eniggeboren Zoon... 15 Johannes 1:1-18, Romeinen 1:1-7 3. Jezus is een Jood... 21 Romeinen 15:7-13,

Nadere informatie

Is het Bijbels om bang voor mensen te zijn?

Is het Bijbels om bang voor mensen te zijn? Hij zal voor u een heiligdom zijn. 1 Is het Bijbels om bang voor mensen te zijn? Jesaja 8:13 13 De HEERE van de legermachten, Hem moet u heilig achten; Hij is uw vrees en Hij is uw verschrikking. De HEERE

Nadere informatie

Ezechiël 15 Het volk Israël is de wijngaard Het lied van de wijngaard Jesaja 5:1-7

Ezechiël 15 Het volk Israël is de wijngaard Het lied van de wijngaard Jesaja 5:1-7 Ezechiël 15 1 Het woord van de HEERE kwam tot mij: 2 Mensenkind, wat heeft het hout van de wijnstok vóór op elk ander rankendragend hout dat onder de bomen van het woud is? 3 Kan er hout uit gehaald worden

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Waarom is het laatste hoofdstuk van het boek van Amos zo belangrijk voor de eindtijd?

Waarom is het laatste hoofdstuk van het boek van Amos zo belangrijk voor de eindtijd? De profeet Amos en de eindtijd. Waarom is het laatste hoofdstuk van het boek van Amos zo belangrijk voor de eindtijd? Wij hebben in het boek Amos de uiteenzetting gezien van de onveranderlijke wegen die

Nadere informatie

dat het volk een eigen weg gaat en niet met God rekent.

dat het volk een eigen weg gaat en niet met God rekent. Jezus wordt Koning der Koningen. Waarom heeft God Zijn volk verlaten? Jesaja 2:6, eerste deel 6 Maar U hebt Uw volk verlaten, het huis van Jakob, Jesaja wendt zich met zijn klacht rechtstreeks tot de HEERE.

Nadere informatie

Warffum seizoen Uw koninkrijk kome

Warffum seizoen Uw koninkrijk kome www.debijbelopen.nl Warffum seizoen 2017-2018 Vragen, opmerkingen? Mail naar wim@debijbelopen.nl Uw koninkrijk kome 23 september tot koning gezalfd 28 oktober Nog geen koning, de vijand verslagen 25 november,

Nadere informatie

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 16-09-15

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 16-09-15 De Bijbel open 16-09-15 2 Petr.3: 3 Dit vooral moet u weten, dat er in de laatste dagen spotters met spotternij zullen komen, die naar hun eigen begeerten wandelen, 4 en zeggen: Waar blijft de belofte

Nadere informatie

Gods heil voor Israël

Gods heil voor Israël Noordhorn Gods heil voor Israël 12 februari 2018 2017-2019 Jesaja 18 sep Gods Woord klinkt vanuit Jeruzalem 1-2 9 okt Het lied van de wijngaard 3-6 30 okt Immanuël : God met ons! 7-12 20 nov Gods visie

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

De brief aan de Hebreeën. Ingaan in Zijn rust

De brief aan de Hebreeën. Ingaan in Zijn rust De brief aan de Hebreeën Ingaan in Zijn rust Hebreeen 3: 7 Daarom, zoals de Heilige Geest zegt: Heden, indien u Zijn stem hoort, 8 verhard dan uw hart niet, zoals bij de verbittering, op de dag van de

Nadere informatie

De wijnstok (Joh. 15:1-8) 1 Ik ben de ware Wijnstok en Mijn Vader is de Wijngaardenier.

De wijnstok (Joh. 15:1-8) 1 Ik ben de ware Wijnstok en Mijn Vader is de Wijngaardenier. - 1 - De wijnstok (Joh. 15:1-8) 1 Ik ben de ware Wijnstok en Mijn Vader is de Wijngaardenier. In de tijd, dat Jezus op aarde was, was op het tempelgebouw in Jeruzalem een gouden wijnstok als versiering

Nadere informatie

Gods heil voor Israël

Gods heil voor Israël Noordhorn Gods heil voor Israël 12 februari 2018 2017-2019 Jesaja 18 sep Gods Woord klinkt vanuit Jeruzalem 1-2 9 okt Het lied van de wijngaard 3-6 30 okt Immanuël : God met ons! 7-12 20 nov Gods visie

Nadere informatie

Spannend, dit lied van mijn lief en zijn wijngaard! Gemeente van onze Heer Jezus Christus, broeders en zusters, jongens en meisjes,

Spannend, dit lied van mijn lief en zijn wijngaard! Gemeente van onze Heer Jezus Christus, broeders en zusters, jongens en meisjes, Schriftlezing: Matteüs 21:33-44; Johannes 7:37-44 Tekst: Jesaja 5:1-7 Ps. 65:1,2,3 Ps. 101:1,2,5 Ps. 80:1,5,6,8 Lb. 75:10,11,12 Lb. 252:1,2,3,4 Gehouden te: Baflo, 04-11-12 (9.30 u.) Thema: Spannend, dit

Nadere informatie

Maar de vrucht van de Geest is liefde (Galaten 5:22)

Maar de vrucht van de Geest is liefde (Galaten 5:22) Les 7 voor 18 februari 2017 Ik ben de ware Wijnstok en Mijn Vader is de Wijngaardenier. Elke rank die in Mij geen vrucht draagt, neemt Hij weg; en elke rank die vrucht draagt, reinigt Hij, opdat zij meer

Nadere informatie

Christus Hoop van Israël en de volken

Christus Hoop van Israël en de volken Christus Hoop van Israël en de volken Hatikwa de hoop Als ik u vergeet, Jeruzalem, laat dan mijn rechterhand zichzelf vergeten. Laat mijn tong vastkleven aan mijn gehemelte, als ik niet aan u denk, als

Nadere informatie

Waar gaat het boek Jesaja over?

Waar gaat het boek Jesaja over? nleiding op het boek Jesaja. Waar gaat het boek Jesaja over? Dit hoofdstuk is de inleiding op het hele boek. Het beschrijft de rechtszaak van de HEERE tegen Juda. De rechtszaak maakt de noodzaak van het

Nadere informatie

WELKOM. Zondag 5 juli Voorganger : Ds. Pieter van Winden Muzikale leiding : Willem Blonk Met medewerking van: Open Hof Cantorij

WELKOM. Zondag 5 juli Voorganger : Ds. Pieter van Winden Muzikale leiding : Willem Blonk Met medewerking van: Open Hof Cantorij WELKOM Zondag 5 juli 2015 Voorganger : Ds. Pieter van Winden Muzikale leiding : Willem Blonk Met medewerking van: Open Hof Cantorij Laudato si - Een bewerking van het Zonnelied van Franciscus van Assisi

Nadere informatie

Gods heil voor Israël

Gods heil voor Israël Noordhorn Gods heil voor Israël 12 februari 2018 2017-2019 Jesaja 18 sep Gods Woord klinkt vanuit Jeruzalem 1-2 9 okt Het lied van de wijngaard 3-6 30 okt Immanuël : God met ons! 7-12 20 nov Gods visie

Nadere informatie

22 maart 10.00 uur AA Kramer

22 maart 10.00 uur AA Kramer 22 maart 10.00 uur AA Kramer Orde van dienst: Zingen: Zie de zon, zie de maan (GK 148) Iets van alle dieren (Zimmer mbv Youtube-filmpje:https://youtu.be/FqhihBhJkbQ ) God kent jou vanaf het begin. Welkom

Nadere informatie

Drie argumenten van God

Drie argumenten van God Jesaja 43v Drie argumenten van God 1. Jes 43:16 in het verleden, Exodus: een weg door de zee, water uit de rots (Jes 12) 2. Jes 43:18 in de toekomst, een weg in de woestijn, rivieren in de wildernis 3.

Nadere informatie

Één Herder en één kudde. Johannes 10:1-11. Één lichaam. 1 Korinthe 12: Één. tempel. 1 Korinthe 3: Één

Één Herder en één kudde. Johannes 10:1-11. Één lichaam. 1 Korinthe 12: Één. tempel. 1 Korinthe 3: Één Les 6 voor 10 november 2018 De Bijbel bevat verschillende afbeeldingen die spirituele en theologische waarheden vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld, water in Johannes 7: 38, wind in Johannes 3: 8 en een kolom

Nadere informatie

[dia 1] In Sion geboren

[dia 1] In Sion geboren [dia 1] In Sion geboren Waar bent u geboren? En jij? Ik ben in. geboren. En wanneer ik er ben, zo af en toe, denk ik: dit is míjn stad. Ik wil het niet overdrijven, want ik ben een nuchter mens. Maar ik

Nadere informatie

Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus,

Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus, ORDE VAN DIENST rondom Johannes 15, 1-8 3 mei 2015 Lezen: Hooglied 2, 1-7 Lezen: Johannes 15: 1-8 Overdenking door ds. Jan Bos Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus, 1) Bijbelse

Nadere informatie

EEN BIJBEL DIE GODS NAAM EERT

EEN BIJBEL DIE GODS NAAM EERT 8-14 FEBRUARI We gaan bekijken hoe de Nieuwe- Wereldvertaling een krachtig instrument is om Gods naam te heiligen en zijn wil bekend te maken. We gaan het ook hebben over de herziene uitgave van 2013.

Nadere informatie

Waar verwijzen de hoofdstukken Zacharia 9 tot en met 14 naar?

Waar verwijzen de hoofdstukken Zacharia 9 tot en met 14 naar? De profeet Zacharia en de koning van Sion. Waar verwijzen de hoofdstukken Zacharia 9 tot en met 14 naar? Zie Zacharia 9, 10, 11, 12, 13, 14 De hoofdstukken 9-14 handelen bijna uitsluitend over de toekomst.

Nadere informatie

Laatste voorbereidingen 1. Besnijdenis, niet op basis van eigen kracht 2. Pascha, verbond wordt hersteld 3. Begin van een nieuw tijdperk

Laatste voorbereidingen 1. Besnijdenis, niet op basis van eigen kracht 2. Pascha, verbond wordt hersteld 3. Begin van een nieuw tijdperk Gideon Rechters 6 1 De Jordaan oversteken 1. Focus op Gods woord 2. Zorg dat je de Heer ieder moment kunt ontmoeten 3. Volg Jezus, wees een Jozua generatie 4. Kom in beweging Stenen oprichten 1. Gods grote

Nadere informatie

En de broeders geven dan met woord en daad - dit weer door aan hun vrouwen. Maak het leven fijn

En de broeders geven dan met woord en daad - dit weer door aan hun vrouwen. Maak het leven fijn - 1 - Maak het leven fijn door een offer te zijn. We lezen daarover in Romeinen 12:1 de volgende heerlijke woorden: broeders, door de ontfermingen van God, om uw lichamen aan God te wijden als een levend

Nadere informatie

Het Oude Testament in vogelvlucht

Het Oude Testament in vogelvlucht Het Oude Testament in vogelvlucht Vooraf: Houd de bijbel nog even dicht. Weet jij nog hoe de lijn van het hele Oude Testament loopt? Maak allemaal individueel een overzicht van de geschiedenis vanaf de

Nadere informatie

Wees elkaar niets schuldig, behalve liefde, want wie de ander liefheeft, heeft de hele wet vervuld.

Wees elkaar niets schuldig, behalve liefde, want wie de ander liefheeft, heeft de hele wet vervuld. Wees elkaar niets schuldig, behalve liefde, want wie de ander liefheeft, heeft de hele wet vervuld. Prijs en dank God Bid met en voor elkaar Romeinen1:18 32 1 Op welke manier kan ieder mens zien dat

Nadere informatie

JEZUS. Hij zoekt en redt de verlorene (Lukas 19:10) Hij neemt de zonde weg (Johannes 1:29) Hij redt van zonden. Hij pleit voor ons (Hebreeën 2:17)

JEZUS. Hij zoekt en redt de verlorene (Lukas 19:10) Hij neemt de zonde weg (Johannes 1:29) Hij redt van zonden. Hij pleit voor ons (Hebreeën 2:17) Les 6 voor 6 februari 2016 JEZUS Wat betekenen de namen van de Heiland in Mattheüs 1:20-23? De namen JEZUS ( De Heer redt ) en IMMANUEL ( God met ons ) vertegenwoordigen de twee doelen van de missie van

Nadere informatie

En dat gebeurt vandaag: Hij neemt het woord. Luister! zegt Hij (vs. 33). Nu ontkom je er niet meer aan.

En dat gebeurt vandaag: Hij neemt het woord. Luister! zegt Hij (vs. 33). Nu ontkom je er niet meer aan. Nú komt Zijn Zoon Psalm 95:1, 4 Psalm 36:3 Psalm 118:11, 13 Psalm 31:13, 19 Psalm 2:6, 7 Lezen: Mattheüs 21:23-32 Tekst: Mattheüs 21:33-46 Door ds. J.A.W. Verhoeven, Krimpen a/d IJssel Gemeente des Heeren,

Nadere informatie

schat Zefanja = de Heer bewaart Waar het volk faalt, is de Heer Verlosser

schat Zefanja = de Heer bewaart Waar het volk faalt, is de Heer Verlosser schat Zefanja = de Heer bewaart Waar het volk faalt, is de Heer Verlosser koningen en profeten in Israël Juda Israël koningen en profeten in Israël Juda Israël koningen en profeten in Israël Juda Israël

Nadere informatie

Neem van de vruchten van het land mee

Neem van de vruchten van het land mee Hugo Bouter Neem van de vruchten van het land mee De Here sprak tot Mozes: Zend mannen uit om het land Kanaän te verspieden, dat Ik de Israëlieten geven zal; telkens één man zult u zenden als vertegenwoordiger

Nadere informatie

GENESIS

GENESIS 1 Bijbellezen SCHEMA AANWIJZINGEN. Vul de datums in waarop u van plan bent de betreffende hoofdstukken te lezen. Vink ze af bij voltooiing van elk gedeelte. U kunt de Bijbelboeken in volgorde lezen of

Nadere informatie

De profeet Jona. Wordt de profeet Jona tot de 12 kleine profeten ingedeeld? Ja.

De profeet Jona. Wordt de profeet Jona tot de 12 kleine profeten ingedeeld? Ja. De profeet Jona. Wordt de profeet Jona tot de 12 kleine profeten ingedeeld? Ja. In welke tijd leefde de profeet Jona? Ongeveer 780 jaar voor Christus. De tijdsorde van de profeten zou ongeveer als volgt

Nadere informatie

Wie gaf het bevel om Kanaän te verkennen en hoeveel mensen moesten dat gaan doen en wat viel bij de samenstelling op?

Wie gaf het bevel om Kanaän te verkennen en hoeveel mensen moesten dat gaan doen en wat viel bij de samenstelling op? Bevel om Kanaän te verkennen. Wie gaf het bevel om Kanaän te verkennen en hoeveel mensen moesten dat gaan doen en wat viel bij de samenstelling op? 1 De HEERE sprak tot Mozes: 2 Stuur mannen voor u uit

Nadere informatie

dat het volk een eigen weg gaat en niet met God rekening houdt.

dat het volk een eigen weg gaat en niet met God rekening houdt. Waarom heeft God Zijn volk verlaten? Jesaja 2:6, eerste deel 6 Maar U hebt Uw volk verlaten, het huis van Jakob, Jesaja wendt zich met zijn klacht rechtstreeks tot de HEERE. Hij spreekt het uit tot Hem

Nadere informatie

School van Leo Joods/Christelijk Bijbelonderwijs WERKBOEK. Nehemia. Een nieuwe start. Studiereeks voor groep 6 t/m 8

School van Leo Joods/Christelijk Bijbelonderwijs WERKBOEK. Nehemia. Een nieuwe start. Studiereeks voor groep 6 t/m 8 School van Leo Joods/Christelijk Bijbelonderwijs WERKBOEK Nehemia Een nieuwe start Studiereeks voor groep 6 t/m 8 Naam: Groep: Deze studie-serie is geschreven door Leo Smits En opgemaakt door Savita den

Nadere informatie

Wie overleed en waar was het volk toen?

Wie overleed en waar was het volk toen? Het water van Meriba. Wie overleed en waar was het volk toen? Numeri 20:1 1 De Israëlieten kwamen in de woestijn Zin, heel de gemeenschap, in de eerste maand, en het volk bleef in Kades. Daar stierf Mirjam,

Nadere informatie

volk dat daar woont, is veel te sterk voor ons. Wij kunnen ze niet overwinnen. Een Koningskind 1 Petrus 2:1 t/m 10

volk dat daar woont, is veel te sterk voor ons. Wij kunnen ze niet overwinnen. Een Koningskind 1 Petrus 2:1 t/m 10 - 1 - Een Koningskind 1 Petrus 2:1 t/m 10 Als inleiding dat wij geestelijk gesproken van adel zijn, dat wij een koninklijk priesterschap zijn maakt de apostel Petrus ons eerst duidelijk dat er zaken moeten

Nadere informatie

Johannes 15: 1-8, 1 Johannes 3: 18-24, 26 mei 2019, Amsterdam, Willem de Zwijgerkerk. Voorganger: Anita Winter.

Johannes 15: 1-8, 1 Johannes 3: 18-24, 26 mei 2019, Amsterdam, Willem de Zwijgerkerk. Voorganger: Anita Winter. Johannes 15: 1-8, 1 Johannes 3: 18-24, 26 mei 2019, Amsterdam, Willem de Zwijgerkerk. Voorganger: Anita Winter. Gemeente van onze Heer Jezus Christus Er was eens een rabbi die zijn hele leven lang God

Nadere informatie

- 1 - De profeet Haggaï en wij. We beginnen te lezen in Haggaï hoofdstuk 1:1a

- 1 - De profeet Haggaï en wij. We beginnen te lezen in Haggaï hoofdstuk 1:1a - 1 - De profeet Haggaï en wij Het boek Haggaï staat niet voor niets in de bijbel; het is een boekje van maar twee hoofdstukken. Deze profeet Haggaï trad op na de terugkeer van de Joodse ballingen uit

Nadere informatie

Groeien en snoeien. Zondag 26 augustus 2018

Groeien en snoeien. Zondag 26 augustus 2018 Groeien en snoeien Zondag 26 augustus 2018 Samenvatting vorige keer Geestelijk groei je van kind tot volwassene Je bent verantwoordelijk voor gezonde groei Bedieningen helpen je om te groeien door melk

Nadere informatie

De profeet Haggaï en wij. Het boek Haggaï staat niet voor niets in de bijbel; het is een boekje van maar twee hoofdstukken.

De profeet Haggaï en wij. Het boek Haggaï staat niet voor niets in de bijbel; het is een boekje van maar twee hoofdstukken. - 1 - De profeet Haggaï en wij Het boek Haggaï staat niet voor niets in de bijbel; het is een boekje van maar twee hoofdstukken. Deze profeet Haggaï trad op na de terugkeer van de Joodse ballingen uit

Nadere informatie

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod?

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Zondag 35 Zondag 35 gaat over het tweede gebod. Lees de tekst van Zondag 35. Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Antw : Dat wij God in generlei wijze afbeelden en op geen andere wijze vereren,

Nadere informatie

Ik vermag alle dingen. We lezen in Filip. 4:13 een opmerkelijk woord van Paulus. Hij schrijft daar: Ik vermag alle dingen in Hem die mij kracht geeft.

Ik vermag alle dingen. We lezen in Filip. 4:13 een opmerkelijk woord van Paulus. Hij schrijft daar: Ik vermag alle dingen in Hem die mij kracht geeft. - 1 - Ik vermag alle dingen We lezen in Filip. 4:13 een opmerkelijk woord van Paulus. Hij schrijft daar: Ik vermag alle dingen in Hem die mij kracht geeft. Deze tekst begint met Ik dus het is een persoonlijk

Nadere informatie

Geloof dat het er is

Geloof dat het er is Geloof dat het er is Romeinen 10:17 Zo is dan het geloof uit het horen, en het horen door het woord van Christus. 1 Corinthiërs 2: 5 opdat uw geloof niet zou bestaan in wijsheid van mensen, maar in kracht

Nadere informatie

De ware wijnstok Jesaja 5:1-7, Johannes 15:1-8. Broeders en zusters, jongens en meisjes, lieve mensen,

De ware wijnstok Jesaja 5:1-7, Johannes 15:1-8. Broeders en zusters, jongens en meisjes, lieve mensen, De ware wijnstok Jesaja 5:1-7, Johannes 15:1-8 Broeders en zusters, jongens en meisjes, lieve mensen, De woorden van de Here Jezus over de wijnstok, die we zo juist hebben gelezen, heeft Hij uitgesproken

Nadere informatie

Door God geroepen: JESAJA. Jesaja 6:1-13

Door God geroepen: JESAJA. Jesaja 6:1-13 Door God geroepen: JESAJA Jesaja 6:1-13 Uzzia was zestien jaar oud toen hij koning werd, en hij regeerde tweeënvijftig jaar in Jeruzalem. Hij deed wat juist was in de ogen van de HEERE, In de dagen dat

Nadere informatie

Maleachi Boodschapper van God (ca v.chr.)

Maleachi Boodschapper van God (ca v.chr.) Maleachi Boodschapper van God (ca. 450-425 v.chr.) De laatste profeet voor het overblijfsel van Juda Tijdlijn Overblijfsel van Juda keert terug uit de ballingschap Bouw van het altaar in Jeruzalem Begin

Nadere informatie

Wie is als Jahweh? Micha. God houdt Zijn Woord. Micha 7 : 18-20

Wie is als Jahweh? Micha. God houdt Zijn Woord. Micha 7 : 18-20 Wie is als Jahweh? Micha God houdt Zijn Woord Micha 7 : 18-20 koningen en profeten in Israël 839 Juda Israël Hoort 1 2 3 Micha 1-2 volken allemaal! Micha 3-5 hoofden van Jakob / Israël Micha 6-7 naar wat

Nadere informatie

Wat beschrijft het eerste deel van Jesaja 11?

Wat beschrijft het eerste deel van Jesaja 11? De Messias en Zijn koninkrijk. Wat beschrijft het eerste deel van Jesaja 11? Jesaja 11:1-5 1 Want er zal een Twijgje opgroeien uit de [afgehouwen] stronk van Isaï, en een Loot uit zijn wortels zal vrucht

Nadere informatie

Het geschil. De strijd om het geboorterecht bereastudies.nl

Het geschil. De strijd om het geboorterecht bereastudies.nl Het geschil Tot nu toe hebben ons alleen maar gericht op de slechte vijgen die in Jeremia 24 aangehaald worden. Het is tijd om naar de andere boom van Juda te gaan kijken. Dit is van groot belang om de

Nadere informatie

Zondagochtend 22 april KOR. 5: EEN NIEUWE IDENTITEIT IN CHRISTUS: JE BENT EEN NIEUWE SCHEPPING

Zondagochtend 22 april KOR. 5: EEN NIEUWE IDENTITEIT IN CHRISTUS: JE BENT EEN NIEUWE SCHEPPING Zondagochtend 22 april 2018 2 KOR. 5: 14-21 EEN NIEUWE IDENTITEIT IN CHRISTUS: JE BENT EEN NIEUWE SCHEPPING 14 Want de liefde van Christus dringt ons, die tot dit oordeel gekomen zijn: als Eén voor allen

Nadere informatie

verlossing Wat laat de profeet Habakuk eerst weten? De profeet Habakuk verwachtte een toekomstige

verlossing Wat laat de profeet Habakuk eerst weten? De profeet Habakuk verwachtte een toekomstige De profeet Habakuk en het geloof in God. Wat laat de profeet Habakuk eerst weten? Habakuk 3:3-4 3 God kwam van Teman, en de Heilige van de berg Paran. Sela. Zijn heerlijkheid bedekte de hemelen, en het

Nadere informatie

Zie, Ik leg in Sion een uitverkoren en kostbare hoeksteen, en wie op hem zijn geloof bouwt, zal niet beschaamd uitkomen.

Zie, Ik leg in Sion een uitverkoren en kostbare hoeksteen, en wie op hem zijn geloof bouwt, zal niet beschaamd uitkomen. - 1 - Gij echter zijt We lezen in 1 Petrus 2:9 een wonderbaar heerlijk woord: Gij echter zijt een uitverkoren geslacht, een koninklijk priesterschap, een heilige natie, een volk (Gode) ten eigendom, om

Nadere informatie

OPW :733 ELB 398:1-5 OPW :42 OPW :705. MAT 5:13-16 LUC 6:43-45 Je mag er zijn 838 :1,2,3,4. Droom, Durf ELB 390:1-5. Welkom en Afkondigingen >

OPW :733 ELB 398:1-5 OPW :42 OPW :705. MAT 5:13-16 LUC 6:43-45 Je mag er zijn 838 :1,2,3,4. Droom, Durf ELB 390:1-5. Welkom en Afkondigingen > Welkom en Afkondigingen > Zingen: Opwekking 733 (via de beamer: geluid en tekst) > Stil Gebed, Bemoediging en Groet > Deel je Leven > Vragen > Zingen: ELB 398:1,2,3,4,5 > 1. Handen heb je om te geven Van

Nadere informatie

Welke koning komt naar voren in Zacharia 9:1-8? De aardse koning Alexander de Grote.

Welke koning komt naar voren in Zacharia 9:1-8? De aardse koning Alexander de Grote. Zacharia over de aardse koning versus de hemelse Koning. Welke koning komt naar voren in Zacharia 9:1-8? De aardse koning Alexander de Grote. Welke stad zou uiteindelijk behouden blijven? Zie Zacharia

Nadere informatie

Kanazondag. De Vredehorst 20 januari 2019 Thema: Terugvallen in het water! Voorganger: ds. Wim Loosman Organist: Peter ten Kate DE VOORBEREIDING

Kanazondag. De Vredehorst 20 januari 2019 Thema: Terugvallen in het water! Voorganger: ds. Wim Loosman Organist: Peter ten Kate DE VOORBEREIDING Kanazondag De Vredehorst 20 januari 2019 Thema: Terugvallen in het water! Voorganger: ds. Wim Loosman Organist: Peter ten Kate DE VOORBEREIDING Lied vooraf: Woord van welkom door de kerkenraad, mededelingen

Nadere informatie

Zondag 3 december e Advent

Zondag 3 december e Advent Welkom en mededelingen VOORBEREIDING Drempelgebed Lied 85: 1, 2 Zondag 3 december 2017 1 e Advent Voorganger: dr. M. van Veen, Weesp Gastvrouw: Jantie de Vries Lector: Jantie de Vries Diaken: Willy Hoekstra

Nadere informatie

Waarin bestaat de ware bekering van de mens? Antwoord: In het afsterven van de oude en het opstaan van de nieuwe mens

Waarin bestaat de ware bekering van de mens? Antwoord: In het afsterven van de oude en het opstaan van de nieuwe mens Zondag 33 Vraag 88: Waarin bestaat de ware bekering van de mens? Antwoord: In het afsterven van de oude en het opstaan van de nieuwe mens Zondag 33 Vraag 89: Wat is het afsterven van de oude mens?` Antwoord:

Nadere informatie

De tabernakel. De Bijbel Open. God wil mensen ontmoeten

De tabernakel. De Bijbel Open. God wil mensen ontmoeten De tabernakel 26 sep 09 24 okt 09 21 nov 09 19 dec 09 23 jan 10 27 feb 10 27 mrt 10 24 apr 10 God wil mensen ontmoeten de voorhof het heilige het heilige der heilige planken en dekkleden brand-, spijs-

Nadere informatie

Les 2 voor 13 oktober 2018

Les 2 voor 13 oktober 2018 Les 2 voor 13 oktober 2018 God wil dat zijn volk verenigd is. Gehoorzaamheid aan Gods wil is essentieel om eenheid te bereiken. Wanneer we verenigd zijn, vullen vreugde en voorspoed de kerk en wordt het

Nadere informatie

Warffum seizoen Uw koninkrijk kome

Warffum seizoen Uw koninkrijk kome www.debijbelopen.nl Warffum seizoen 2017-2018 Vragen, opmerkingen? Mail naar wim@debijbelopen.nl Uw koninkrijk kome 23 september tot koning gezalfd 28 oktober Nog geen koning, de vijand verslagen 25 november,

Nadere informatie

Hij is van plan om mensen voorspoed te brengen (Jeremia 29:11) Hij heeft behagen in Zijn volgelingen (Psalm 147:11)

Hij is van plan om mensen voorspoed te brengen (Jeremia 29:11) Hij heeft behagen in Zijn volgelingen (Psalm 147:11) Les 4 voor 28 april 2018 En ik zag een andere engel, die hoog aan de hemel vloog. En hij had het eeuwige Evangelie, om dat te verkondigen aan hen die op de aarde wonen, en aan elke natie, stam, taal en

Nadere informatie

Eén eeuwig verbond. Verbond. Verbond. Discussie. Twee manieren van bijbellezen. blok F - nivo 3 - avond 7

Eén eeuwig verbond. Verbond. Verbond. Discussie. Twee manieren van bijbellezen. blok F - nivo 3 - avond 7 Eén eeuwig verbond blok F - nivo 3 - avond 7 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Terugblik, herhaling 19.20 Discussie over de positie van Israël 19.30 Twee manieren van bijbellezen 19.35

Nadere informatie

Kennismaking met de bijbel

Kennismaking met de bijbel Kennismaking met de bijbel 1. De Bijbel, wat is dat voor boek? 2. Wat heb ik met God te maken? 3. Wie is Jezus Christus? 4. Hoe kom ik in de hemel? 5. Wat is de christelijke doop? 4 De bijbel, wat is dat

Nadere informatie

Wat moeten wij nog doen onder de genade

Wat moeten wij nog doen onder de genade Wat moeten wij nog doen onder de genade 1 Johannes 3: 7 Kinderkens, laat niemand u misleiden. Wie de rechtvaardigheid doet, is rechtvaardig, gelijk Hij rechtvaardig is; Mattheüs 28: 19 Ga dan heen, onderwijs

Nadere informatie

Voorzegging van de inval van Assyrië. Met welke buurlanden had Achaz te maken?

Voorzegging van de inval van Assyrië. Met welke buurlanden had Achaz te maken? Voorzegging van de inval van Assyrië. Met welke buurlanden had Achaz te maken? Israël Syrië Assyrië Egypte Welke kans had Achaz, koning van Juda, laten lopen en wat waren de gevolgen van zijn keuze? Jesaja

Nadere informatie

Christus in de Psalmen

Christus in de Psalmen De Bijbel Open seizoen 2011-20 27 aug Christus in de Psalmen Een inleiding op de Psalmen 24 sep Ps. 2 Christus, de Zoon 29 okt Ps. 8 Christus, de Mens 26 nov Ps. 16 Christus, de Dienaar 17 dec Ps. 22,23

Nadere informatie

DE ONTWIKKELING VAN GODS HEILSPLAN IN DE TIJD

DE ONTWIKKELING VAN GODS HEILSPLAN IN DE TIJD DE ONTWIKKELING VAN GODS HEILSPLAN IN DE TIJD GOD WERKT IN DE TIJD Zeventig weken zijn er bepaald over uw volk en uw heilige stad, om de overtreding te beëindigen, de zonden te verzegelen, de ongerechtigheid

Nadere informatie

DOCTRINE VAN DE DRIE-EENHEID

DOCTRINE VAN DE DRIE-EENHEID DOCTRINE VAN DE DRIE-EENHEID STOF VANDAAG Wat de Drie-eenheid niet is. Er is maar één God De drie onderscheidende personen in de Godheid WAT DE DRIE-EENHEID NIET IS Vermijd analogieën: - Ik ben één persoon,

Nadere informatie

Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4. Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4. Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4. Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4

Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4. Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4. Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4. Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4 HOOFDSTUK 1 MET HEEL JE HART HOOFDSTUK 2 DE HEER GEEFT RUST Het beloofde land Rechters 1 3 : 6 En ze dienden de Baäls Rechters 3 : 7 41 Vrouwen in dienst van de Heer Rechters 4 & 5 Met heel je hart Lesboek

Nadere informatie

SOAKEN. Thema s N i e u w L e v e n M a a s tri ch t. Rust vinden bij degene die werkelijke rust geeft. S u btitel

SOAKEN. Thema s N i e u w L e v e n M a a s tri ch t. Rust vinden bij degene die werkelijke rust geeft. S u btitel Thema s N i e u w L e v e n M a a s tri ch t SOAKEN Rust vinden bij degene die werkelijke rust geeft Soms ben je zo druk met rennen en vliegen voor Hem. En natuurlijk weet je dat het zijn veel belangrijker

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. W.G. Teeuwissen (Veenendaal)

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. W.G. Teeuwissen (Veenendaal) Welkom in deze dienst Voorganger is ds. W.G. Teeuwissen (Veenendaal) Schriftlezing: Johannes 15 vers 1 t/m 8 Psalm 26 vers 1 en 3 (Nieuwe Berijming) Psalm 8 vers 9 (Schoolpsalm) Psalm 101 vers 1, 2 en

Nadere informatie

Geschreven door Administrator dinsdag, 01 september :41 - Laatst aangepast zondag, 12 september :20

Geschreven door Administrator dinsdag, 01 september :41 - Laatst aangepast zondag, 12 september :20 Betrouwbaar De exacte en verrassende vervulling van bijbelse profetieën is een van de sterke getuigenissen van de HERE, de God van Israël. "Uw getuigenissen zijn zeer betrouwbaar" - Psalm 93:5. Het komt

Nadere informatie

Preek Jesaja 5:2-7, 27:2-6 en Lucas 13:6-9 Zandvoort, 8 oktober 2017

Preek Jesaja 5:2-7, 27:2-6 en Lucas 13:6-9 Zandvoort, 8 oktober 2017 Preek Jesaja 5:2-7, 27:2-6 en Lucas 13:6-9 Zandvoort, 8 oktober 2017 Gemeente van Christus, het bekende lied van Jesaja over de wijngaard begint vrolijk en bijna dartel: Voor mijn geliefde wil ik zingen,

Nadere informatie