Waarom is het laatste hoofdstuk van het boek van Amos zo belangrijk voor de eindtijd?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waarom is het laatste hoofdstuk van het boek van Amos zo belangrijk voor de eindtijd?"

Transcriptie

1 De profeet Amos en de eindtijd. Waarom is het laatste hoofdstuk van het boek van Amos zo belangrijk voor de eindtijd? Wij hebben in het boek Amos de uiteenzetting gezien van de onveranderlijke wegen die God steeds gaat met zijn volk en met de volkeren. Wij hebben daarin gevonden wat deze wegen noodzakelijk maakt. Behalve in zijn laatste woorden, ontsluierde Amos ons niet de dingen die nu nog toekomst zijn, maar de gebeurtenissen die in zijn tijd op het punt stonden vervuld te worden. Dat maakt zijn boek zo belangrijk voor de dag van heden. De openbaringen van de zonden die genoemd worden komen in alle tijden voor en kunnen zowel bij gelovigen als bij ongelovigen geconstateerd 1 worden. Amos leerde ons wat daarvan in beide gevallen het loon is.

2 Hoe wordt Gods belofte door Amos verwoord? Amos 9:11 11 Op die dag zal Ik oprichten de vervallen hut van David. Zijn scheuren zal Ik dichtmaken, en wat aan hem is afgebroken, zal Ik oprichten, Ik zal hem opbouwen als in de dagen van oude tijden af; De nu volgende verzen spreken van de zegeningen van het duizendjarig rijk, en zijn de kroon op Amos' profetie. "Te dien dage zal Ik de vervallen hut van David weder oprichten, Ik zal haar scheuren dichten en wat daarvan is ingestort, overeind zetten; Ik zal haar herbouwen als in de dagen van ouds". Het huis (de hut) van David, het koningschap van Hem aan wie God zijn gunstbewijzen toegezegd had, zal weer opgericht worden. Hoewel het voor altijd weggezonken leek in de beving die de aarde had doen sidderen, 2 zal God het rijk herstellen in een onverdeeld koninkrijk.

3 Waarom wordt door de profeet Amos juist het volk van Edom genoemd? Amos 9:12 12 zodat zij de rest van Edom in bezit zullen nemen, en alle heidenvolken waarover Mijn Naam is uitgeroepen, spreekt de HEERE, Die dit doet. 3 Amos gebruikt Edom als voorbeeld van het herstel van Gods gezag. God oefent Zijn gezag uit door middel van Zijn volk over alle volken die eens aan Israël onderworpen waren, maar die zich door het verval van het huis van David aan het gezag daarvan hadden onttrokken.

4 Welke profeet had in ongeveer dezelfde bewoordingen deze tijd aangekondigd? Amos 9:12 12 zodat zij de rest van Edom in bezit zullen nemen, en alle heidenvolken waarover Mijn Naam is uitgeroepen, spreekt de HEERE, Die dit doet. Jeremia 48:47; Zie ook Jeremia 49:6, 10 en In later tijd echter, spreekt de HEERE, zal ik een omkeer brengen in de gevangenschap van Moab. Zó zal het laatste en enig werkelijke wereldrijk zijn onder de heerschappij van de Messias, het ware hoofd van Davids huis. 4

5 Wat zegt de profeet Obadja over het volk Edom? Obadja 1:18, tweede deel en het huis van Ezau zal tot stoppels worden; zij zullen tegen hen ontbranden en hen verslinden, zodat er geen ontkomene zal zijn voor het huis van Ezau! Ja, de HEERE heeft gesproken! 5 Edom krijgt te horen dat het gestraft zal worden om wat het de kinderen van Juda heeft aangedaan, toen Jeruzalem was ingenomen.

6 6 Wat geeft de apostel Jakobus in feite aan? Zie Handelingen 15:16 Zoals eerder is aangetoond, ziet het oprichten van de vervallen hut op de tijd dat de Heer Jezus op aarde zal regeren op de troon van Zijn vader David. Maar zoals het in die toekomstige tijd zal zijn dat er dan zegen zal zijn voor de heidenen als apart gezelschap, zo past Jakobus de aanhaling uit Amos toe op de huidige tijd. Ook in deze tijd gebeurt namelijk wat God zal doen in de toekomst en dat is de heidenen zegenen. God zegent hen, niet door de heidenen tot het Jodendom te laten toetreden, maar door Jood en heiden tot één lichaam, de gemeente, te vormen.

7 Wie zal in de eindtijd terugkeren en zal te zien zijn op de wolken? Handelingen 15:16 16 Hierna zal Ik terugkeren en de vervallen hut van David weer opbouwen, en wat daarvan is afgebroken, weer opbouwen en Ik zal hem weer oprichten, Tijdens de apostelvergadering te Jeruzalem haalde Jakobus dit gedeelte aan, dat door de vertaling der zeventigen aan te halen, anders weergegeven wordt. Hij deed dit uitsluitend om aan te tonen dat de volken recht hadden op de zegeningen die de joden hun betwistten, omdat de naam des Heren over hen was uitgeroepen". 7 Door het werk van Christus is de scheiding tussen Jood en heiden opgeheven. In de tempel scheurde het voorhangsel van boven naar beneden op het moment dat Jezus stierf aan het kruis.

8 Waar zit het verschil tussen wat de profeet Amos zegt en wat de apostel Jakobus aanreikt? Zie Handelingen 15:16 De overeenstemming tussen wat Amos zegt en het probleem in Handelingen 15 is dus dat er zegen is voor de heidenen als zodanig. Het verschil is dat Amos profetisch spreekt over een tijd waarin er zegen is voor de heidenen, wanneer ze zich onderwerpen aan Israël en niet over de huidige tijd. In Handelingen 15 gaat het over de tijd van de gemeente waarin wij nu nog steeds leven en gaat het erover dat zegen voor de 8 heidenen komt door bekering tot God en niet door Jood te worden. Amos spreekt over de tijd van het vrederijk waarin de hele aarde zal worden gezegend door middel van Israël.

9 Wat geeft onderstaand vers aan? Amos 9:13 13 Zie, er komen dagen, spreekt de HEERE, dat de ploeger de maaier zal ontmoeten en de druiventreder de zaaier, en dat de bergen zullen druipen van jonge wijn en al de heuvels doordrenkt zullen worden. 9 In de beide voorgaande verzen heeft de profeet gesproken over het herstel en de uitbreiding van het uiterlijke koninkrijk. Nu gaat hij spreken over de innerlijke heerlijkheid met de rijkste zegeningen voor het land (vers 13) en voor de bewoners ervan, het volk Israël (vers 14). Het geheel zal tot in eeuwigheid blijven bestaan (vers 15).

10 10 Welke belofte is dan een feit? Leviticus 26:5 5 Dan zal de dorstijd bij u tot de wijnoogst duren, en de wijnoogst zal tot de zaaitijd duren. U zult uw brood tot verzadiging toe eten en onbezorgd in uw land wonen. Hier vinden we de situatie die wordt beloofd in geval het volk gehoorzaam zal zijn aan de HEERE. Deze overvloed aan aardse zegen is te danken aan het werk van Christus aan het kruis. Als het kleinste insect of het geringste kruid buiten dit werk van de verzoening was gelaten, zou de vijand toch de overwinning over God en Christus hebben gehaald, en dat kan nooit.

11 Welke belofte is te vinden in het laatste hoofdstuk van het boek van Amos? Amos 9:14 14 Ik zal een omkeer brengen in de gevangenschap van Mijn volk Israël. Zij zullen de verwoeste steden herbouwen en bewonen, zij zullen wijngaarden planten en de wijn ervan drinken, zij zullen tuinen aanleggen en de vrucht ervan eten. God heeft een voorraad van zegen juist voor Zijn volk. Een land zonder volk is dood. Een volk bepaalt het land. Gods volk woont in Gods land. Als God een keer in het lot van Zijn volk heeft gebracht, wil dat zeggen dat Zijn volk zich niet meer in den vreemde bevindt, daar waar God 11 het naar toe heeft laten voeren vanwege hun ontrouw, maar dat Hij een omkeer in hun gevangenschap heeft gebracht.

12 Wie zal eeuwig Gods volk leiden? Zie Amos 9:14; 5:11; Deuteronomium 28:33 Met Hem aan het hoofd zullen ze hun steden herbouwen en daarin gerust 12 wonen, zonder iemand die hen opschrikt. Met Hem aan het hoofd zullen ze wijngaarden planten en ongestoorde blijdschap genieten, waarvan de wijn een beeld is. Met Hem aan het hoofd zullen ze tot verzadiging eten van alle vruchten die hun boomgaarden zullen opleveren, zonder vrees dat anderen die vrucht zullen eten. Het volk zal in ongestoorde rust de resultaten van hun arbeid mogen genieten, zonder angst voor een strafgericht Er zal een overvloed aan monden zijn om de overvloed aan opbrengst te nuttigen.

13 13 Welke belofte is er tenslotte? Amos 9:15 15 Ik zal hen in hun land planten, en zij zullen nooit meer weggerukt worden uit hun land, dat Ik aan hen gegeven heb, zegt de HEERE, uw God. De zegen die zij dan zullen genieten, zal duren tot in eeuwigheid. Amos is zijn profetie begonnen met treurende herders en een verdorde Karmel. Hij besluit zijn profetie met een tafereel vol vreugde en vruchtbaarheid. De heerlijkheid van die tijd zal zo groot zijn, dat alle leed verdwenen en vergeten zal zijn.

14 Hoe verwoordt Jesaja deze prachtige belofte? 14 Jesaja 65: Want zie, Ik schep een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Aan de vorige dingen zal niet meer gedacht worden, ze zullen niet meer opkomen in het hart. 18 Maar wees vrolijk en verheug u tot in eeuwigheid in wat Ik schep, want zie, Ik schep Jeruzalem een vreugde en zijn volk blijdschap. 19 En Ik zal Mij verheugen over Jeruzalem en vrolijk zijn over Mijn volk. Geen stem van geween zal erin meer gehoord worden, of een stem van geschreeuw.

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 9, Middagdienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 9, Middagdienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Amos 9, 11-15 Middagdienst H. Avondmaal Broeders en zusters, de Here wil ons in deze dienst laten stilstaan bij de wijze waarop Hij aan zijn volk een nieuwe en heerlijke

Nadere informatie

David als voorloper van de Messias. 1. De komst van het Lam, de Koning-Knecht 2. De komst van de Leeuw uit de stam van Juda

David als voorloper van de Messias. 1. De komst van het Lam, de Koning-Knecht 2. De komst van de Leeuw uit de stam van Juda David als voorloper van de Messias 1. De komst van het Lam, de Koning-Knecht 2. De komst van de Leeuw uit de stam van Juda De leeuw uit de stam van Juda Openbaringen 5:1-5 En ik zag op de rechterhand van

Nadere informatie

Welk opmerkelijk feit gaat gebeuren volgens de profetie van Jesaja met het volk Juda?

Welk opmerkelijk feit gaat gebeuren volgens de profetie van Jesaja met het volk Juda? Sion en de Spruit. Welk opmerkelijk feit gaat gebeuren volgens de profetie van Jesaja met het volk Juda? Jesaja 4:1 1 Op die dag zullen zeven vrouwen één man vastgrijpen [en] zeggen: Ons [eigen] brood

Nadere informatie

Welk goed nieuws kondigde Maleachi aan?

Welk goed nieuws kondigde Maleachi aan? Maleachi en Gods tempel. Welk goed nieuws kondigde Maleachi aan? Maleachi 3:1 die voor Mij de weg bereiden zal. 1 Zie, Ik zend Mijn engel, Plotseling zal naar Zijn tempel komen die Heere, Die u aan het

Nadere informatie

Israël-avond Lezing door: Jeep van der Schoot

Israël-avond Lezing door: Jeep van der Schoot Israël-avond Lezing door: Jeep van der Schoot Datum: 22 februari 2018 a. Ongeveer 75% van de Bijbel gaat over Israël b. Ongeveer een derde deel van de Bijbel is profetie c. De Gemeente was in het O.T.

Nadere informatie

Gods Verbonden: Deel 5: Palestijnse of Moabitische verbond

Gods Verbonden: Deel 5: Palestijnse of Moabitische verbond Gods Verbonden: Deel 5: Palestijnse of Moabitische verbond 5.1 Waarom het Palestijnse verbond? Dat heeft te maken met de naam van het land, Palestina. Het was de antisemitische keizer Hadrianus die in

Nadere informatie

- 1 - De profeet Haggaï en wij. We beginnen te lezen in Haggaï hoofdstuk 1:1a

- 1 - De profeet Haggaï en wij. We beginnen te lezen in Haggaï hoofdstuk 1:1a - 1 - De profeet Haggaï en wij Het boek Haggaï staat niet voor niets in de bijbel; het is een boekje van maar twee hoofdstukken. Deze profeet Haggaï trad op na de terugkeer van de Joodse ballingen uit

Nadere informatie

Het Nieuwe Verbond voor Israël

Het Nieuwe Verbond voor Israël Het Nieuwe Verbond voor Israël Inhoud: Inleiding 1. Wanneer? 2. Door wie? 3. De kenmerken 4. En wat daarna? Oud/nieuw Inleiding: Het Nieuwe Verbond Het oude verbond Hebr. 8:13 Als Hij spreekt van een nieuw

Nadere informatie

De profeet Haggaï en wij. Het boek Haggaï staat niet voor niets in de bijbel; het is een boekje van maar twee hoofdstukken.

De profeet Haggaï en wij. Het boek Haggaï staat niet voor niets in de bijbel; het is een boekje van maar twee hoofdstukken. - 1 - De profeet Haggaï en wij Het boek Haggaï staat niet voor niets in de bijbel; het is een boekje van maar twee hoofdstukken. Deze profeet Haggaï trad op na de terugkeer van de Joodse ballingen uit

Nadere informatie

Wie worden als getuigen genoemd om aan te tonen hoe triest het volk Juda bezig is?

Wie worden als getuigen genoemd om aan te tonen hoe triest het volk Juda bezig is? De schuld van het volk vastgesteld. Wie worden als getuigen genoemd om aan te tonen hoe triest het volk Juda bezig is? Jesaja 1:2 2 Luister, hemel, neem ter ore, aarde! Want de HEERE spreekt: Ik heb kinderen

Nadere informatie

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!!

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!! 1 Preek 24 januari 2010 Schriftlezing Jesaja 61:1-9 en Lucas 4:14-21 Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden

Nadere informatie

Wat zag de profeet Zacharia daarna?

Wat zag de profeet Zacharia daarna? e profeet Zacharia, de derde droom. Wat zag de profeet Zacharia daarna? Zacharia 2:1 1 Weer hief ik mijn ogen op, en ik zag; en ziet, er was een man, en in zijn hand was een meetsnoer. Welke vraag stelde

Nadere informatie

Komt de eindtijd dichterbij?

Komt de eindtijd dichterbij? Komt de eindtijd dichterbij? Echtenerbrug voorjaar 2019 11 april Ontwikkelingen in het Midden-Oosten 9 mei Vragen, opmerkingen? Mail naar: wim@zoeklicht.nl Jeruzalem, Jeruzalem u hebt niet gewild totdat

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Christus Hoop van Israël en de volken

Christus Hoop van Israël en de volken Christus Hoop van Israël en de volken Hatikwa de hoop Als ik u vergeet, Jeruzalem, laat dan mijn rechterhand zichzelf vergeten. Laat mijn tong vastkleven aan mijn gehemelte, als ik niet aan u denk, als

Nadere informatie

Wie zal komen aan het einde der tijden?

Wie zal komen aan het einde der tijden? Jesaja over de Messias in de eindtijd. Wie zal komen aan het einde der tijden? Jesaja 2:2 2 Het zal in het laatste der dagen geschieden dat de berg van het huis van de HEERE Hij vast zal staan als de hoogste

Nadere informatie

Israëls toekomst - op weg naar shalom. Jeruzalem, Jeruzalem u hebt niet gewild. Zie, er komt een dag voor de Here

Israëls toekomst - op weg naar shalom. Jeruzalem, Jeruzalem u hebt niet gewild. Zie, er komt een dag voor de Here Jeruzalem, Jeruzalem u hebt niet gewild Zie, er komt een dag voor de Here Nebukadnezar Kores Babel Meden 606 536 ballingschap Nebukadnezar Darius Babel Meden 606 537 ballingschap Jeremia Daniël Daniël

Nadere informatie

Heeft de profeet Micha aangegeven in welke plaats de zoon van God eens geboren zal worden?

Heeft de profeet Micha aangegeven in welke plaats de zoon van God eens geboren zal worden? De profeet Micha en het overblijfsel. Heeft de profeet Micha aangegeven in welke plaats de zoon van God eens geboren zal worden? Micha 5:1, eerste deel 1 En gij, Bethlehem Efratha! zijt gij klein om te

Nadere informatie

Israëls toekomst - op weg naar shalom. Jeruzalem, Jeruzalem u hebt niet gewild. Zie, er komt een dag voor de Here

Israëls toekomst - op weg naar shalom. Jeruzalem, Jeruzalem u hebt niet gewild. Zie, er komt een dag voor de Here s toekomst - op weg naar shalom Jeruzalem, Jeruzalem u hebt niet gewild Zie, er komt een dag voor de Here s toekomst - op weg naar shalom Nebukadnezar Kores Babel Meden 606 536 ballingschap s toekomst

Nadere informatie

Wat werd Edom tenslotte ontnomen?

Wat werd Edom tenslotte ontnomen? Het boek Obadja nader bekeken, deel 3. Wat werd Edom tenslotte ontnomen? Obadja 1:9 9 Ook zullen uw helden, o Teman! versaagd zijn; opdat een ieder uit Ezau s gebergte door de moord worde uitgeroeid. De

Nadere informatie

Is het Bijbels om bang voor mensen te zijn?

Is het Bijbels om bang voor mensen te zijn? Hij zal voor u een heiligdom zijn. 1 Is het Bijbels om bang voor mensen te zijn? Jesaja 8:13 13 De HEERE van de legermachten, Hem moet u heilig achten; Hij is uw vrees en Hij is uw verschrikking. De HEERE

Nadere informatie

ESCHATOLOGIE GEWORTELD IN HET OUDE TESTAMENT.

ESCHATOLOGIE GEWORTELD IN HET OUDE TESTAMENT. ESCHATOLOGIE Eschatologie = de leer der laatste dingen. Veel variatie in leringen hierover / veel verschillende interpretaties. Enkelen worden gevoed door Bijbelse inzichten, anderen door niet-bijbelse

Nadere informatie

Tot welk volk richtte de profeet Obadja zich?

Tot welk volk richtte de profeet Obadja zich? Het boek Obadja nader bekeken. Tot welk volk richtte de profeet Obadja zich? Obadja 1:1 1 Het visioen van Obadja. Zo zegt de Heere HEERE over Edom: Een bericht hebben wij gehoord van de HEERE, en een gezant

Nadere informatie

Kom tot de wateren Jesaja 55. Er kan gegeten en gedronken worden. Gegeten van het brood des levens en gedronken van het water des levens.

Kom tot de wateren Jesaja 55. Er kan gegeten en gedronken worden. Gegeten van het brood des levens en gedronken van het water des levens. - 1 - Kom tot de wateren Jesaja 55 1 O, alle dorstigen, komt tot de wateren, en gij die geen geld hebt, komt, koopt en eet; ja komt, koopt zonder geld en zonder prijs wijn en melk. Zoals een koopman zijn

Nadere informatie

Er zijn drie manieren waarop men de toekomst probeert te voorspellen.

Er zijn drie manieren waarop men de toekomst probeert te voorspellen. Een waarmerk De meeste mensen zijn benieuwd naar wat de toekomst zal brengen.vooral in spannende en angstige tijden, zoals onze tijd, is er veel vraag naar wat er staat te gebeuren. Er zijn drie manieren

Nadere informatie

Welk danklied wordt beschreven in Jesaja 12?

Welk danklied wordt beschreven in Jesaja 12? Een danklied aan God. Welk danklied wordt beschreven in Jesaja 12? Jesaja 12:1-3 1 Op die dag zult u zeggen: Ik dank U, HEERE, dat U toornig op mij geweest bent, [maar] Uw toorn is afgekeerd en U troost

Nadere informatie

Vier beloften van de God van Jakob

Vier beloften van de God van Jakob Hugo Bouter Vier beloften van de God van Jakob God opende de hemel voor Jakob in Betel om Zichzelf aan hem bekend te maken en hem te zegenen, toen hij op weg was naar Haran: Toen droomde hij, en zie, op

Nadere informatie

Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede

Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede Mattheus 20:28 zoals ook de Zoon des mensen niet gekomen is om gediend te worden, maar om te dienen, en Zijn ziel te geven tot een losprijs voor velen.

Nadere informatie

zal een groot licht zien.

zal een groot licht zien. Want een Kind is ons geboren. Welke blijde boodschap laat Jesaja dan horen? Jesaja 9:1-2 1 Het volk dat in duisternis wandelt, zal een groot licht zien. Zij die wonen in het land van de schaduw van de

Nadere informatie

Waar gaat het boek Jesaja over?

Waar gaat het boek Jesaja over? nleiding op het boek Jesaja. Waar gaat het boek Jesaja over? Dit hoofdstuk is de inleiding op het hele boek. Het beschrijft de rechtszaak van de HEERE tegen Juda. De rechtszaak maakt de noodzaak van het

Nadere informatie

Genade & Waarheid. Johannes 1:17 (NBG) Want de Wet is door Mozes gegeven, de genade en de waarheid zijn door Jezus Christus gekomen.

Genade & Waarheid. Johannes 1:17 (NBG) Want de Wet is door Mozes gegeven, de genade en de waarheid zijn door Jezus Christus gekomen. Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

De belofte is dat Jezus zelf zal wederkomen. Dat is de grondtoon van de Bijbel!

De belofte is dat Jezus zelf zal wederkomen. Dat is de grondtoon van de Bijbel! Wat is de grote belofte van de Bijbel? Johannes 14:1-3 Uw hart worde niet ontroerd; gij gelooft in God, gelooft ook in Mij. 2 In het huis Mijns Vaders zijn vele woningen; anderszins zo zou Ik het u gezegd

Nadere informatie

Eén eeuwig verbond. Verbond. Verbond. Discussie. Twee manieren van bijbellezen. blok F - nivo 3 - avond 7

Eén eeuwig verbond. Verbond. Verbond. Discussie. Twee manieren van bijbellezen. blok F - nivo 3 - avond 7 Eén eeuwig verbond blok F - nivo 3 - avond 7 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Terugblik, herhaling 19.20 Discussie over de positie van Israël 19.30 Twee manieren van bijbellezen 19.35

Nadere informatie

Verwijst de profeet Micha naar de eindtijd?

Verwijst de profeet Micha naar de eindtijd? De profeet Micha en de eindtijd. Verwijst de profeet Micha naar de eindtijd? Micha 4:1 1 Maar in het laatste der dagen zal het geschieden, dat de berg van het huis des Heeren zal vastgesteld zijn op de

Nadere informatie

Warffum seizoen Uw koninkrijk kome

Warffum seizoen Uw koninkrijk kome www.debijbelopen.nl Warffum seizoen 2017-2018 Vragen, opmerkingen? Mail naar wim@debijbelopen.nl Uw koninkrijk kome 23 september tot koning gezalfd 28 oktober Nog geen koning, de vijand verslagen 25 november,

Nadere informatie

Les 2 voor 13 oktober 2018

Les 2 voor 13 oktober 2018 Les 2 voor 13 oktober 2018 God wil dat zijn volk verenigd is. Gehoorzaamheid aan Gods wil is essentieel om eenheid te bereiken. Wanneer we verenigd zijn, vullen vreugde en voorspoed de kerk en wordt het

Nadere informatie

Hoe is de inhoud van het boek Joël te verdelen?

Hoe is de inhoud van het boek Joël te verdelen? De profeet Joël. Hoe is de inhoud van het boek Joël te verdelen? Zie Joël 1, 2, 3 Joël 1 gaat over Gods recente oordelen. Joël 2 handelt over het toekomstig oordeel van God; toont Gods erbarmen; hoe God

Nadere informatie

Wat zegt God tegen Zijn ongehoorzame kudde?

Wat zegt God tegen Zijn ongehoorzame kudde? Oproep tot bekering. Wat zegt God tegen Zijn ongehoorzame kudde? Jesaja 1:16 16 Was u, reinig u! Doe uw slechte daden van voor Mijn ogen weg! Houd op met kwaad doen, Mattheüs 3:8 8 Brengt dan vruchten

Nadere informatie

De oordelen. 1. Het oordeel over de zonden. 2. Het oordeel over de werken. 3. Het oordeel over de volken. 4. Het oordeel over de doden.

De oordelen. 1. Het oordeel over de zonden. 2. Het oordeel over de werken. 3. Het oordeel over de volken. 4. Het oordeel over de doden. De oordelen. 1. Het oordeel over de zonden. 2. Het oordeel over de werken. 3. Het oordeel over de volken. 4. Het oordeel over de doden. Hierbij de volgende vragen: Wie voert het oordeel uit? Over welke

Nadere informatie

INLEIDING TOT DE KLEINE PROFETEN UIT DE SYNOPSIS DEEL DE SYNOPSIS IS EEN DIEPGAAND COMMENTAAR

INLEIDING TOT DE KLEINE PROFETEN UIT DE SYNOPSIS DEEL DE SYNOPSIS IS EEN DIEPGAAND COMMENTAAR INLEIDING TOT DE KLEINE PROFETEN UIT DE SYNOPSIS DEEL 4 VAN J.N. DARBY 4.6.1 UIT HET WOORD DER WAARHEID DE SYNOPSIS IS EEN DIEPGAAND COMMENTAAR OP DE HELE BIJBEL, VERSCHENEN IN 8 DELEN BIJ DEZE UITGEVER.

Nadere informatie

Obadja. God duldt geen haat tegen Zijn volk. = slaaf van God. Genesis 36 : 1, 8, 19, 43 Ezau, dat is Edom. Dat is Ezau, de vader van de Edomieten.

Obadja. God duldt geen haat tegen Zijn volk. = slaaf van God. Genesis 36 : 1, 8, 19, 43 Ezau, dat is Edom. Dat is Ezau, de vader van de Edomieten. Obadja = slaaf van God God duldt geen haat tegen Zijn volk Edom Ezau Genesis 36 : 1, 8, 19, 43 Ezau, dat is Edom. Dat is Ezau, de vader van de Edomieten. Jakob Edom Ezau Jakob Genesis 25 : 23 Het ene volk

Nadere informatie

bouwen in Jeruzalem, in Juda. Wie nu onder u tot enig deel van zijn volk behoort, de Here, zijn God, zij met hem, hij trekke op.

bouwen in Jeruzalem, in Juda. Wie nu onder u tot enig deel van zijn volk behoort, de Here, zijn God, zij met hem, hij trekke op. - 1 - De profeet Haggaï en wij Het boek Haggaï staat niet voor niets in de bijbel; het is een boekje van maar twee hoofdstukken. Deze profeet Haggaï trad op na de terugkeer van de Joodse ballingen uit

Nadere informatie

FOR THE SOWER JES.55:10 FOR THE EATER korte Bijbelse boodschappen van. Otis Q. Sellers, Bijbelleraar

FOR THE SOWER JES.55:10 FOR THE EATER korte Bijbelse boodschappen van. Otis Q. Sellers, Bijbelleraar SEED & BREAD FOR THE SOWER JES.55:10 FOR THE EATER korte Bijbelse boodschappen van Otis Q. Sellers, Bijbelleraar Vertaling Stichting Lachai Roï, Lelystad, Nederland www.lachairoi.org Nr. 191 Analyse van

Nadere informatie

metterdaad dienaren van de Heer. Daar staat namelijk: Het boek Obadja

metterdaad dienaren van de Heer. Daar staat namelijk: Het boek Obadja - 1 - Het boek Obadja Men kan beter spreken van een boekje dan van een boek, want het bevat slechts één hoofdstuk van 21 verzen. Toch is dit kleine boekje een "best seller" geworden want het boek Obadja

Nadere informatie

Het Oude Testament in vogelvlucht

Het Oude Testament in vogelvlucht Het Oude Testament in vogelvlucht Vooraf: Houd de bijbel nog even dicht. Weet jij nog hoe de lijn van het hele Oude Testament loopt? Maak allemaal individueel een overzicht van de geschiedenis vanaf de

Nadere informatie

Vragen over het Koninkrijk van God

Vragen over het Koninkrijk van God Hugo Bouter Vragen over het Koninkrijk van God Matteüs 13 e.a.p. Inleidende vragen Al een aantal jaren probeer ik de aspecten van het Koninkrijk van God te begrijpen en ik ben me ervan bewust dat er verschillende

Nadere informatie

INHOUD. Citaten : Statenvertaling 1977 Aanbevolen websites: www:mybrethren.org/index.html

INHOUD. Citaten : Statenvertaling 1977 Aanbevolen websites:  www:mybrethren.org/index.html INHOUD 1: Jezus Christus de Verlosser 2: Het koninkrijk der hemelen 3: Het huis van God 4: Het lichaam van Christus 5: De bruid van het Lam 6: Het betoverde christendom 7: De terugkeer van Jezus Christus

Nadere informatie

JESAJA ZIET IN DE TOEKOMST

JESAJA ZIET IN DE TOEKOMST Bijbel voor Kinderen presenteert JESAJA ZIET IN DE TOEKOMST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Jonathan Hay Aangepast door: Mary-Anne S. Vertaald door: Erna van Barneveld Geproduceerd door:

Nadere informatie

Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten?

Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten? Jesaja en zijn kinderen. Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten? Jesaja 8:16-18 16 Bind het getuigenis toe! Verzegel de wet onder Mijn leerlingen! 17 Ik zal

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

Gods heil voor Israël

Gods heil voor Israël Noordhorn Gods heil voor Israël 12 februari 2018 2017-2019 18 sep Gods Woord klinkt vanuit Jeruzalem 1-2 9 okt Het lied van de wijngaard 3-6 30 okt Immanuël : God met ons! 7-12 20 nov Gods visie op de

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

Welke koning komt naar voren in Zacharia 9:1-8? De aardse koning Alexander de Grote.

Welke koning komt naar voren in Zacharia 9:1-8? De aardse koning Alexander de Grote. Zacharia over de aardse koning versus de hemelse Koning. Welke koning komt naar voren in Zacharia 9:1-8? De aardse koning Alexander de Grote. Welke stad zou uiteindelijk behouden blijven? Zie Zacharia

Nadere informatie

David de man naar Gods hart

David de man naar Gods hart David de man naar Gods hart blok F - nivo 2 - avond 5 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Terugblik, huiswerk, intro 19.25 Wie was David 19.30 Man naar Gods hart 19.40 Bijbelstudie 2 Samuel

Nadere informatie

Welkom en Afkondigingen >

Welkom en Afkondigingen > Welkom en Afkondigingen > Zingen: 146c: 1, 7 > > Stil gebed > Groet & Onze hulp> Gebed om ontferming > Zingen 152:2,4,9,10 > > > > Gebed > Lezen: Jesaja 40:1-11 > 1. Troost, troost mijn volk, zegt jullie

Nadere informatie

Ga uit uw land, uit uw familie naar het land dat Ik u wijzen zal. Ik zal u tot een groot volk maken; en u zult tot een zegen zijn. Ik zal zegenen wie

Ga uit uw land, uit uw familie naar het land dat Ik u wijzen zal. Ik zal u tot een groot volk maken; en u zult tot een zegen zijn. Ik zal zegenen wie Ga uit uw land, uit uw familie naar het land dat Ik u wijzen zal. Ik zal u tot een groot volk maken; en u zult tot een zegen zijn. Ik zal zegenen wie u zegenen, en wie u vervloekt, zal Ik vervloeken; en

Nadere informatie

het boek Openbaring enkele sleutels Amos 3 : 7 Voorzeker, de Here HERE doet geen ding, of Hij openbaart zijn raad aan zijn knechten, de profeten.

het boek Openbaring enkele sleutels Amos 3 : 7 Voorzeker, de Here HERE doet geen ding, of Hij openbaart zijn raad aan zijn knechten, de profeten. God Openbaring van Jezus Christus Amos 3 : 7 Voorzeker, de Here HERE doet geen ding, of Hij openbaart zijn raad aan zijn knechten, de profeten. Zijn slaven God Openbaring van Jezus Christus Zijn engel

Nadere informatie

Gods heil voor Israël

Gods heil voor Israël Noordhorn Gods heil voor Israël 12 februari 2018 2017-2019 Jesaja 18 sep Gods Woord klinkt vanuit Jeruzalem 1-2 9 okt Het lied van de wijngaard 3-6 30 okt Immanuël : God met ons! 7-12 20 nov Gods visie

Nadere informatie

Hoofdlijnen van het boek God heeft een Zoon door Floor van der Rhee

Hoofdlijnen van het boek God heeft een Zoon door Floor van der Rhee "GOD HEEFT EEN ZOON!" "Israël in de Schrift en de betekenis van Israël voor de gemeente" Uitgever: www.fuma.nl Maar wij verwachten, naar Zijn belofte, nieuwe hemelen en een nieuwe aarde, in dewelke gerechtigheid

Nadere informatie

Wat blijkt het uitgangspunt van de profeet Zacharia te zijn?

Wat blijkt het uitgangspunt van de profeet Zacharia te zijn? De profeet Zacharia, de eerste droom. Wat blijkt het uitgangspunt van de profeet Zacharia te zijn? Zacharia 1:4, middelste deel Bekeert u toch van uw boze wegen, en uw boze handelingen; Voelde de profeet

Nadere informatie

Christus in de Psalmen

Christus in de Psalmen De Bijbel Open seizoen 2011-20 27 aug Christus in de Psalmen Een inleiding op de Psalmen 24 sep Ps. 2 Christus, de Zoon 29 okt Ps. 8 Christus, de Mens 26 nov Ps. 16 Christus, de Dienaar 17 dec Ps. 22,23

Nadere informatie

Op welke manier wordt in onderstaand vers het volk van Israël beschreven?

Op welke manier wordt in onderstaand vers het volk van Israël beschreven? De HEERE en de mislukte wijngaard Israël. Op welke manier wordt in onderstaand vers het volk van Israël beschreven? Jesaja 5:1 1 Ik wil graag voor mijn Beminde zingen, een lied van mijn Geliefde over Zijn

Nadere informatie

De woorden van Amos, die behoorde. De profeet Amos

De woorden van Amos, die behoorde. De profeet Amos - 1 - De profeet Amos Ooit wel eens gehoord van de tekst: Maak u gereed om uw God te ontmoeten. Wel, die tekst staat in Amos 4:12b En aan het einde van vers 13 staat, hoe de naam is van deze God: Heere,

Nadere informatie

22 november 2018 Katwijk

22 november 2018 Katwijk 22 november 2018 Katwijk 26 In de zesde maand nu, werd de boodschapper Gabriël door God gestuurd naar een stad van Galilea, genaamd Nazareth, 27 naar een maagd, die in ondertrouw gegeven was aan een man,

Nadere informatie

Voorbereiding 22.6: Het nieuwe Koninkrijk van de meerdere Salomo

Voorbereiding 22.6: Het nieuwe Koninkrijk van de meerdere Salomo Voorbereiding 22.6: Het nieuwe Koninkrijk van de meerdere Salomo Schriftgedeelte Kerntekst Psalm 72 en Mattheüs 12:38-42 Mattheus 12:42b Thema De Heere Jezus overtreft Salomo in Zijn nieuwe Koninkrijk

Nadere informatie

Beloftes in de Bijbel

Beloftes in de Bijbel Beloftes in de Bijbel In de Bijbel staan heel veel beloftes. Wel meer dan vijfhonderd. We citeren vaak beloftes en hechten er veel troost aan. Kun je zomaar alle beloftes voor jezelf zien, voor wie zijn

Nadere informatie

Wie zal komen en overwinnen?

Wie zal komen en overwinnen? Zacharia over Gods definitieve overwinning. Wie zal komen en overwinnen? Zacharia 14:1 1 Zie, er komt een dag voor de HEERE waarop de buit, op u behaald, in uw midden zal worden verdeeld. Jesaja 2:12 Want

Nadere informatie

Verbonden met Israël!? Verbonden met Israël!?

Verbonden met Israël!? Verbonden met Israël!? Gezonde balans Alles draait om Israel Israel: wat is dat? 1 Israël In de bijbelse betekenis duidt Israël l niet een gebied maar Gods volk aan. Genesis 12: 6-7 En Abram trok het land door tot de plek bij

Nadere informatie

De beloften van het Nieuwe Testament

De beloften van het Nieuwe Testament CHRISTIAN ASSEMBLIES EUROPE POSTBUS 3683 1001 AL AMSTERDAM NEDERLAND Categorie A1 Blad 1020/0511 De beloften van het Nieuwe Testament Er zijn 750 beloften in het Nieuwe Testament te vinden, maar eigenlijk

Nadere informatie

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament...

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament... Inhoud Pagina Voorwoord... 7 1. Israël, Gods eerstgeboren zoon... 9 Exodus 4:21-23; 19:5-6 2. Jezus, Gods eniggeboren Zoon... 15 Johannes 1:1-18, Romeinen 1:1-7 3. Jezus is een Jood... 21 Romeinen 15:7-13,

Nadere informatie

Gods Verbonden: Deel 6: Davidische verbond

Gods Verbonden: Deel 6: Davidische verbond Gods Verbonden: Deel 6: Davidische verbond U herkent uiteraard de naam van David. David was de tweede koning, eerst was daar Saul. Saul echter week af van Gods gebod en werd verworpen. Een verschil tussen

Nadere informatie

Opdracht Levensbeschouwing Exegese Joel

Opdracht Levensbeschouwing Exegese Joel Opdracht Levensbeschouwing Exegese Joel Opdracht door een scholier 2018 woorden 6 november 2005 6,4 11 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Over de profeet: Joel. De afbakening van het gedeelte: Waarom

Nadere informatie

Welke landen worden in veroverd door de koning van Assyrië?

Welke landen worden in veroverd door de koning van Assyrië? Assyrië valt Juda binnen. Welke landen worden in veroverd door de koning van Assyrië? Jesaja 8:7 7 daarom, zie, doet de Heere over hen opkomen de machtige, geweldige wateren van de rivier [de Eufraat],

Nadere informatie

Hoeveel van u geloven in Profetie?

Hoeveel van u geloven in Profetie? Step up 7 Een nieuwe weg Hoeveel van u geloven in Profetie? In 1980 pleegde de leider van Suriname een coup. Het land was in rep en roer want de mensen hadden nog nooit gehoord over een coup, een militaire

Nadere informatie

Daar hij dan een profeet was en wist, dat God hem met een eed had gezworen. heeft hij vooruitgezien en gesproken over de opstanding van de Messias

Daar hij dan een profeet was en wist, dat God hem met een eed had gezworen. heeft hij vooruitgezien en gesproken over de opstanding van de Messias De Handelingen van de verrezen Heer Jezus De hoop van Israeël De opstanding & het aanbreken van de laatste dagen 2. De hoop van Israël: Israël de opstanding & de laatste dagen De in het OT. de OT leer

Nadere informatie

Welke dieren worden genoemd in de volgende verzen en wat valt daarbij op?

Welke dieren worden genoemd in de volgende verzen en wat valt daarbij op? Een verwijzing naar het hemels koninkrijk. Welke dieren worden genoemd in de volgende verzen en wat valt daarbij op? Jesaja 11:6-8 Een wolf zal bij een lam verblijven, een luipaard bij een geitenbok neerliggen,

Nadere informatie

DE WIJZE KONING SALOMO

DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Gods heil voor Israël

Gods heil voor Israël Noordhorn Gods heil voor Israël 12 februari 2018 2017-2019 Jesaja 18 sep Gods Woord klinkt vanuit Jeruzalem 1-2 9 okt Het lied van de wijngaard 3-6 30 okt Immanuël : God met ons! 7-12 20 nov Gods visie

Nadere informatie

DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID

DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID Romeinen 8: 13 Want indien gij naar het vlees leeft, zult gij sterven; maar indien gij door de Geest de werkingen des lichaams doodt, zult gij leven. 14

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Maar de engel zei tegen hem: Wees niet bang, Zacharias, je gebed is verhoord: je vrouw Elisabet zal je een zoon baren, en je moet hem Johannes

Maar de engel zei tegen hem: Wees niet bang, Zacharias, je gebed is verhoord: je vrouw Elisabet zal je een zoon baren, en je moet hem Johannes Maar de engel zei tegen hem: Wees niet bang, Zacharias, je gebed is verhoord: je vrouw Elisabet zal je een zoon baren, en je moet hem Johannes noemen. 14 Vreugde en blijdschap zullen je ten deel vallen,

Nadere informatie

Zijn naam betekent: Lastdrager. Beroep: Herder en kweker van moerbeivijgen Hij strijd tegen: de vormendienst

Zijn naam betekent: Lastdrager. Beroep: Herder en kweker van moerbeivijgen Hij strijd tegen: de vormendienst Amos Zijn naam betekent: Lastdrager Beroep: Herder en kweker van moerbeivijgen Hij strijd tegen: de vormendienst Amos Hij kwam uit: Tekoa (18 km onder Jeruzalem) in de woestijn van Juda. Hij werd gezonden

Nadere informatie

om u te zegenen door ieder van u af te keren van uw boze wegen. (Hd.3:12-26)

om u te zegenen door ieder van u af te keren van uw boze wegen. (Hd.3:12-26) De Handelingen van de verrezen Heer Jezus De hoop van Israel De opstanding & het aanbreken van de laatste dagen Het eindtijdherstel is nu aangebroken voor Gods volk Toen nu Petrus dit zag, antwoordde hij

Nadere informatie

Maar met deze kleine gemeente Filadelfia is de Heer blij. Filadelfia

Maar met deze kleine gemeente Filadelfia is de Heer blij. Filadelfia - 1 - Filadelfia We lezen uit Openb. 3:7 waar staat: En schrijf aan de engel der gemeente te Filadelfia: De stad Filadelfia was een kleine stad in een vulkanische streek en door de vele aardbevingen is

Nadere informatie

Het nieuwe verbond Een Stap in je geloof. Kortrijk, 25 februari 2015

Het nieuwe verbond Een Stap in je geloof. Kortrijk, 25 februari 2015 Het nieuwe verbond Een Stap in je geloof Kortrijk, 25 februari 2015 Je bestemming Schema Hoe ziet ons leven nu eruit? Wat is de prediking van Jezus De zegen van het Nieuwe Verbond Veranderingen van het

Nadere informatie

WAARVOOR KOMT DE MESSIAS? 2 e adventszondag.

WAARVOOR KOMT DE MESSIAS? 2 e adventszondag. WAARVOOR KOMT DE MESSIAS? 2 e adventszondag. Psalm 8:5-7 Wat is dan de sterveling, dat U aan hem denkt, en het mensenkind, dat U naar hem omziet? Toch hebt U hem weinig minder gemaakt dan de engelen en

Nadere informatie

DIENST VAN DE VOORBEREIDING

DIENST VAN DE VOORBEREIDING Orde van dienst voor de viering van de eredienst in de Protestantse Gemeente Heemskerk Morgensterkerk Palmzondag 1 april 2012 DIENST VAN DE VOORBEREIDING De kinderen trekken met Palmpasenstokken door de

Nadere informatie

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 16-09-15

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 16-09-15 De Bijbel open 16-09-15 2 Petr.3: 3 Dit vooral moet u weten, dat er in de laatste dagen spotters met spotternij zullen komen, die naar hun eigen begeerten wandelen, 4 en zeggen: Waar blijft de belofte

Nadere informatie

SCHIJNBARE TEGENSTELLING VERZOEND OF NIET?

SCHIJNBARE TEGENSTELLING VERZOEND OF NIET? :14-21 14 Want de liefde van Christus dringt ons, 15 dit oordelend*: indien één voor allen stierf, dan dus allen stierven. En Hij stierf voor allen, opdat de levenden niet meer voor zichzelf zouden leven,

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Votum en groet We belijden dat onze hulp en verwachting van God komt.

Votum en groet We belijden dat onze hulp en verwachting van God komt. Inleidend orgelspel Welkom en afkondigingen Door ouderling van dienst Stil gebed Votum en groet We belijden dat onze hulp en verwachting van God komt. De volgende liederen zingen we staande (indien mogelijk)

Nadere informatie

Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal

Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal Aan Tafel [VBW-themalied] De allergrootste Koning de allergrootste Koning Heeft aan jou een vraag: heeft aan jou een vraag Mag ik

Nadere informatie

De bijbel is een verzameling van groot aantal boeken uit de het oude Israël, het antieke

De bijbel is een verzameling van groot aantal boeken uit de het oude Israël, het antieke De bijbel is een verzameling van groot aantal boeken uit de het oude Israël, het antieke jodendom en het vroege christendom. Het woord bijbel komt van het Griekse woord biblia, en dat betekent boeken of

Nadere informatie

Was het verstandig om tijdens de belegering van Jeruzalem een akker te kopen en wie gaf aan Jeremia opdracht om een akker te kopen?

Was het verstandig om tijdens de belegering van Jeruzalem een akker te kopen en wie gaf aan Jeremia opdracht om een akker te kopen? De reden waarom Jeremia een akker koopt. Was het verstandig om tijdens de belegering van Jeruzalem een akker te kopen en wie gaf aan Jeremia opdracht om een akker te kopen? Jeremia 32:6-7 6 Jeremia zei:

Nadere informatie

DE WIJZE KONING SALOMO

DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 1. les 5a FOLLOW

Wie is Jezus, deel 1. les 5a FOLLOW Wie is Jezus, deel 1 les 5a DEEL 2B FOLLOW JEZUS LAAT ZIEN WIE GOD IS Joh 14: 7 Door het leven van Jezus leren we wie God is. In het OT zien we veel karaktereigenschappen van God. Eén eigenschap ontbreekt

Nadere informatie

Hoe zagen de omringende volken David, en waar was de tabernakel op dat moment?

Hoe zagen de omringende volken David, en waar was de tabernakel op dat moment? Het erfelijk koningschap aan David toegezegd. Hoe zagen de omringende volken David, en waar was de tabernakel op dat moment? Zie 2 Samuel 7 Veel van de omringende volken, die de voorspoed van Israël zagen,

Nadere informatie

JEREMIA, DE MAN VAN TRANEN

JEREMIA, DE MAN VAN TRANEN Bijbel voor Kinderen presenteert JEREMIA, DE MAN VAN TRANEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Jonathan Hay Aangepast door: Mary-Anne S. Vertaald door: Erna van Barneveld Geproduceerd door:

Nadere informatie

Jesjoea opgewekt uit de dood als eersteling Jesjoea beweegoffer van de eerstelingen 1 Korinthe 15:20-28 Eersteling Messias als Eersteling

Jesjoea opgewekt uit de dood als eersteling Jesjoea beweegoffer van de eerstelingen 1 Korinthe 15:20-28 Eersteling Messias als Eersteling FOB 7 9 april 2016 We zijn aan het einde van het FOB aangekomen.. dag 7 Het begon met Pesach en afgelopen donderdag herdachten we de opstandingdag. Donderdag? Op de deels herstelde Zadok kalender was dat

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie