Hitte protocol SXB breed

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hitte protocol SXB breed"

Transcriptie

1 Hitte protocol SXB breed (versie ) 1 Definitie Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico voor bepaalde groepen mensen. Met name ouderen, mensen in zorghuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn risicogroepen. Deze mensen kunnen de hitte niet goed aan. Ze krijgen gezondheidsproblemen door de warmte en de kwaliteit van leven gaat achteruit. Tevens is uit onderzoek gebleken dat er in Nederland elk jaar extra sterfgevallen zijn tijdens perioden van aanhoudende hitte. Het CBS heeft berekend dat er in 2010, tijdens de laatste periode van aanhoudend warm weer, naar schatting 500 mensen meer zijn overleden dan normaal. Bron. RIVM. Gezondheidseffecten Langdurig aanhoudende hitte kan leiden tot klachten van vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Warmte kan ook huidproblemen geven zoals jeuk en uitslag met blaasjes. Door uitdroging kan kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden. 2 Doel Effectief en efficiënt omgegaan met het beoordelen van warmte risico's en het verminderen van de gezondheidsrisico s voor patiënten, cliënten en personeel tijdens langdurig warm weer. 3 Uitvoerenden Alle betrokken medewerkers 4 Indicaties Een hittegolf is een serie van minstens vijf zomerse dagen waarvan er zeker drie tropisch zijn, dit is het geval als de temperatuur minstens 30 graden heeft bereikt. Indeling in warmteklassen Grofweg is een indeling in drie warmteklassen te maken: C C 3. Boven de 35 0 C Deze indeling geldt bij gewone luchtvochtigheid. Wanneer er sprake is van een hoge luchtvochtigheid, broeierig en klam weer, dan wordt de temperatuur als extra belastend ervaren omdat het lichaam dan door transpiratie zijn warmte niet kwijt kan. Het nationaal hitteplan wordt per provincie geactiveerd wanneer het KNMI aangeeft dat er een grote kans is op een aaneengesloten periode van minimaal 4 dagen met dagelijkse maxima van 27 C of meer. Deze is zichtbaar op de site KNMI onder vermelding van kleurcode geel: waarschuwing extreem hoge temperatuur.

2 5 Werkwijze De RvB besluit, al dan niet na overleg met het management team, dat de preventieve maatregelen in werking treden. De teammanagers (TM), wijkmanagers (WM) en manager Facilitair en Techniek (FT) worden geïnformeerd en het plan wordt uitgevoerd. De teammanagers en wijkmanagers zijn verantwoordelijk dat de maatregelen op hun locaties en afdelingen worden nageleefd. De manager facilitair en techniek informeert de leden van de technische dienst die vervolgens verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de maatregelen betreffende de techniek. Er volgt geen bericht wanneer de hitteperiode voorbij is. Dit is immers vanzelf duidelijk. Alle (team)managers kunnen een adviserende rol hebben richting het RVB om het plan in werking te laten gaan, immers op de werkvloer wordt het eerst de hitte ervaren. 6 Bijlagen/ opmerkingen Preventieve Maatregelen Zorg voor de medewerkers; Extra aandacht voor zwangere medewerkers, mensen met hart- of longaandoeningen. Bij warmte loopt het concentratievermogen terug. De teammanager en wijkmanager bepaald op welk moment eventueel een ander dienstenpatroon (tropenrooster) in werking treedt. Waarbij bijvoorbeeld de diensten korter worden. Zware lichamelijke inspanning proberen zo mogelijk vermijden dan wel verminderen en/of uitstellen. Er moet de mogelijkheid geboden worden om vaker korte pauzes te nemen, koele dranken te drinken en later op de dag of in de avond bouillon te drinken. In bepaalde werkruimten worden ventilatoren geplaatst, of indien mogelijk wordt in koelere ruimten gewerkt. Bij medische problemen wordt advies aan de bedrijfsarts gevraagd.

3 Zorg voor patiënten en cliënten: Lichaamsverzorging / kleding Bij patiënten/cliënten die het warm hebben worden de dekens en dekbedden opgeruimd in de kast. Patiënten/cliënten wordt geadviseerd zoveel mogelijk katoenen, luchtige, lichtgekleurde kleding te dragen. Bedlegerige patiënten/cliënten krijgen dagelijks een schoon kussensloop met handdoek. Er worden zo nodig vaker lakens over het voeteneind heen gelegd (lucht). Zieke patiënten/cliënten worden naar behoefte gewassen. Douchen heeft nadelen ( is benauwd voor personeel en geeft verhoging van luchtvochtigheid). Gewoon wassen is daarom vaak verfrissender dan douchen, maar volg zoveel mogelijk de wens van de patiënt/cliënt. Eten/drinken; Bij elk eet- of drinkmoment wordt een extra glas water of bouillon aangeboden. Er moet wel nagegaan worden of er beperkingen zijn voor vochtinname/toediening. Alcoholische dranken, en wellicht ook thee en koffie versterken de vochtuitscheiding (dus niet via transpiratie), Gebruik van gewoon fris water is daarom aan te raden. In overleg met de voedingsdienst op de locatie kan dagelijks waterijs verstrekt worden aan patienten/cliënten en medewerkers. Groenten en fruit zijn aan te bevelen omdat deze veel water bevatten en een bron zijn van vitamines en zouten. Mogelijk dat familie dit kan meenemen. Etenswaren moeten goed gekoeld zijn en er moet aandacht besteed worden aan de hygiëne in de keuken. Controleren of de cliënt ook daadwerkelijk voldoende drinkt, alleen klaarzetten is niet voldoende. Er moet voldoende hulp worden geboden en zo nodig moet de intake vastgelegd worden. Vraag mantelzorgers of hun naaste goed drinkt tijdens bezoekuren. Minimum vochtinname van ca 2 liter per dag, tenzij door de arts anders is vastgesteld. Bij tekorten in de intake direct overleg met de arts. Ziekte: Bij cliënten met diarree moet men extra alert zijn op voldoende vochtinname. Bij koorts wordt per graad koorts boven de 38 graden 500 ml extra aanbevolen. Zo nodig worden Oral Rehydration oplossingen verstrekt in overleg met de arts. De artsen en verplegend personeel letten extra op het gebruik van diuretica en passen zo nodig ook andere medicatie (laxantia en psychofarmaca) aan. Bij cliënten met koorts/infectieziekten, worden verkoelende maatregelen genomen. Op advies van de arts bij zieke cliënten koude wassingen geven, koude voetenbadjes geven. In overleg met de arts worden patiënten op indicatie naar koelere ruimtes gebracht.

4 Activiteiten ouderenzorg Een bijzondere situatie is ook weer eens iets anders,maak er, waar dat mogelijk is, een positieve belevenis van. Mocht de cliënt naar buiten willen dan is het advies het hoofd te bedekken met een zonnehoed of zonneklep en de onbedekte huid moet dan ook ingesmeerd worden met een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor. Fysiotherapieschema s, douchen inspannende activiteiten worden aangepast. Overmatige inspanning moet bij forse warmte overdag zoveel mogelijk vermeden worden. Het houden van een siësta is een goede optie. Voor cliënten in de verzorgingshuizen /(extramurale) thuissituatie; Cliënten informeren over eventueel te nemen maatregelen die helpen tegen hoge temperaturen, zoals veel drinken, bescherming van de huid doormiddel van zonnebrandcrème, katoenen kleding, lichamelijk activiteiten aanpassen, gebruik ventilatoren, advies vragen aan de huisarts over diuretica en goed contact te houden met de mantelzorg. Naar behoefte van de cliënt zo mogelijk wat vaker wassen, vermijdt sterke temperatuurwisselingen. Douchen heeft nadelen maar volg zoveel mogelijk de wens van de cliënt. Wanneer de situatie van de cliënt/patiënt dreigt te verslechteren tijdig signaleren naar behandelend (huis)arts. Het is eventueel mogelijk via het regionale hittesteunpunt GGD/GHOR extra vrijwilligerszorg te organiseren. Maak tijdig gebruik van zonwering om opwarming van de woning/kamer te beperken. Gebouwbeheer Maak efficiënt gebruik van (gemeenschappelijke)ruimten waar temperatuur/klimaatbeheersing wel realiseerbaar is. Flexibele zonwering tijdig, dus voor zonsopkomst benutten. Buiten zonwering is veel effectiever dan binnenzonwering. Zodra buitentemperatuur hoger is dan binnen; deuren en ramen sluiten en ventilatie terugbrengen tot het hoogst noodzakelijke (behalve bij topkoeling). Rekening blijven houden met de kwaliteit van de binnenlucht, luchtvochtigheid. Vermijdt tocht. Losse ventilatoren bevorderen de (transpiratie)verkoeling, maar geven ook tocht en lawaai. De TL- verlichting aan en de spots en andere (gloei)lampen (hitteproducerend) zoveel mogelijk uit. Overige elektrische apparatuur (televisie, computer) zoveel mogelijk uit (ook standby geeft warmte). In de nacht worden de ruimten gelucht door middel van openen ramen ; Zowel door natuurlijke of mechanische ventilatie voorzieningen gedurende de gehele nacht te laten functioneren. Daksproeien bij platte daken, afhankelijk van bouw- en dakisolatie.

5 Technische voorzieningen ouderenzorg In alle cliëntgebonden ruimtes zijn waar nodig en indien de stroomvoorziening het toelaat airco s geplaatst. Dit in overleg met de huismeester. Technische voorzieningen ziekenhuis In overleg met de technische dienst worden er ventilatoren en mobiele airco s geplaatst indien de stroomvoorziening het toelaat op patiëntenkamers/ verpleegafdeling. De afweging wordt in overleg met teammanager gemaakt. In het dagverblijf en in de patiëntenkamers kan plaatsing van ventilatoren overwogen worden Indien er één of andere isolatievorm ingesteld is s.v.p. eerst overleggen met afdeling Infectiepreventie, Algemene maatregelen: Binnen: graden Celsius: graden Celsius > 35 graden Celsius (tropisch) 1) Zonwering laten zakken voordat de zon op het raam gaat staan. 1) Zonwering laten zakken voordat de zon op het raam gaat staan. 1) Zonwering laten zakken voordat de zon op het raam gaat staan. 2) Als het binnen koeler is dan buiten, dan de ramen 3) Als binnen een airco of een mechanisch ventilatiesysteem (incl. koeling) aanwezig is, dan altijd de ramen (en deuren) 4) Warmteproducerende apparatuur (PC s en monitoren) zoveel mogelijk uitzetten wanneer deze enige tijd niet worden gebruikt. 2) Als het binnen koeler is dan buiten, dan de ramen 3) Als binnen een airco of een mechanisch ventilatiesysteem (incl. koeling) aanwezig is, dan altijd de ramen (en deuren) 4) Warmteproducerende apparatuur (PC s en monitoren) zoveel mogelijk uitzetten wanneer deze enige tijd niet worden gebruikt. 2) Als het binnen koeler is dan buiten, dan de ramen gesloten houden. 3) Als binnen een airco of een mechanisch ventilatiesysteem (incl. koeling) aanwezig is, dan altijd de ramen (en deuren) 4) Warmteproducerende apparatuur (PC s en monitoren) zoveel mogelijk uitzetten wanneer deze enige tijd niet worden gebruikt. 5) Meer drinken. 5) Meer drinken. 5) Meer drinken. 6) Lichtere kleding dragen. 6) Lichtere kleding dragen. 6) Lichtere kleding dragen. Geen concessie aan Geen concessie aan (verplichte) persoonlijke (verplichte) persoonlijke beschermingsmiddelen zoals beschermingsmiddelen zoals het dragen van open het dragen van open schoenen. schoenen. 7) Zwaar fysiek werk vermijden en uitstellen tot koelere periodes. 8) Eventueel extra ventilatoren plaatsen. Geen concessie aan (verplichte) persoonlijke beschermingsmiddelen zoals het dragen van open schoenen. 7) Zwaar fysiek werk vermijden en uitstellen tot koelere periodes. 8) Eventueel extra ventilatoren plaatsen. Deze ventilatoren alléén gebruiken als de

6 omgevingslucht lager is dan de lichaamstemperatuur. 9) Meer drinken. Het 9) Meer drinken. Het verstrekken van ijsjes is een verstrekken van ijsjes is een aardig gebaar, maar aardig gebaar, maar versterkt versterkt de dorst door het de dorst door het zoutgehalte in zoutgehalte in het ijs. het ijs. 11) Pauzeren in koelere 11) Pauzeren in koelere ruimtes. ruimtes. 12) Platte daken nathouden (alleen als er niet plaatselijk een drinkwater tekort is). 13) Wanneer de temperaturen zeer hoog oplopen heeft het gebruik van ventilatoren geen verkoelend effect meer, maar doet geforceerde ventilatie de temperatuur van het lichaam nog verder oplopen. 14) Eventueel tijdelijk mobiele airco s plaatsen. Buiten: graden Celsius: graden Celsius 1) Aangepaste kleding dragen (geen concessies aan veiligheidskleding). 2) Niet in de volle zon 1) Aangepaste kleding dragen (geen concessies aan veiligheidskleding). 2) Niet in de volle zon werken werken zonder bescherming. zonder bescherming. 3) Zo min mogelijk de huid 3) Zo min mogelijk de huid onbedekt houden. onbedekt houden. 4) Een cap (pet) of helm met 4) Een cap (pet) of helm met een nekflap dragen. een nekflap dragen. 5) Elke twee uur niet bedekte 5) Elke twee uur niet bedekte huid insmeren met een huid insmeren met een zonnebrandcrème (minimaal zonnebrandcrème (minimaal factor 10). factor 10). 6) Zwaar fysiek werk slechts kortere tijd doen of het zware fysieke werk uitstellen tot koelere periodes. 7) Verlagen werktempo en werkintensiteit. 8) Frequent pauzeren (in de schaduw of koelere ruimte). 9) Zo min mogelijk in de zon werken. 10) Gelegenheid tot vaker douchen en omkleden bieden. > 35 graden Celsius (tropisch) 1) Aangepaste kleding dragen (geen concessies aan veiligheidskleding). 2) Niet in de volle zon werken zonder bescherming. 3) Zo min mogelijk de huid onbedekt houden. 4) Een cap (pet) of helm met een nekflap dragen. 5) Elke twee uur niet bedekte huid insmeren met een zonnebrandcrème (minimaal factor 10). 6) Zwaar fysiek werk slechts kortere tijd doen of het zware fysieke werk uitstellen tot koelere periodes. 7) Verlagen werktempo en werkintensiteit. 8) Frequent pauzeren (in de schaduw of koelere ruimte). 9) Zo min mogelijk in de zon werken. 10) Gelegenheid tot vaker douchen en omkleden bieden.

7 11) Veel drinken. 11) Veel drinken. Communicatie Zoek vooral de constructieve samenwerking met (externe)partijen en kijk ook waar en hoe je iets voor anderen kunt betekenen in hete tijden. Ook intern geeft de bijzondere omstandigheid van aanhoudende hitte, naast het gezamenlijk zucht, puffen en blazen ook gelegenheid er qua sfeer in positieve zin iets bijzonders en gezelligs van te maken. Complicaties bij blootstelling aan hitte Flauwvallen. Dit komt door onvoldoende doorbloeding naar de hersenen. Het lichaam gebruikt te veel bloed om zweten mogelijk te maken. Het gaat meestal gepaard met hoofdpijn, misselijkheid en uitdroging. Hitte-uitputting door uitdroging. Dit gebeurt als er te veel vocht verloren gaat door zweten of andere oorzaken en niet voldoende aangevuld wordt. Hittekramp (kramp in de spieren) ontstaat als het lichaam door zweten teveel zout verliest. Huidaandoeningen zoals jeuk en blaasjesuitslag. Dit komt omdat bij een langdurige natte huid de afvoergangen en van de zweetklieren verstopt raken. Hitteberoerte (zonnesteek) is het meest ernstig. Dit gebeurt als de inwendige temperatuur van het lichaam te hoog wordt. Bijbehorende verschijnselen zijn: rode en droge huid, krampen, stuiptrekkingen en verlies van bewustzijn. Bij een hitteberoerte moet altijd met spoed medische hulp worden gezocht. Bron: RIVM Ministerie SZW

Zorg aan cliënten bij (extreme) hitte

Zorg aan cliënten bij (extreme) hitte Zorg aan cliënten bij (extreme) hitte NB. van toepassing op de intra- en extramurale zorgverlening ActiVite Een periode van aanhoudende hitte vormt een risico voor de gezondheid van kwetsbare personen.

Nadere informatie

Zorg voor kwetsbare ouderen; verstandig handelen tijdens perioden van hitte met temperaturen die langdurig boven 25 o C blijven.

Zorg voor kwetsbare ouderen; verstandig handelen tijdens perioden van hitte met temperaturen die langdurig boven 25 o C blijven. Zorg voor kwetsbare ouderen; verstandig handelen tijdens perioden van hitte met temperaturen die langdurig boven 25 o C blijven. Prof. dr. JMGA Schols, Capaciteitsgroep Huisartsgeneeskunde, Universiteit

Nadere informatie

WERKEN ONDER WARME OMSTANDIGHEDEN

WERKEN ONDER WARME OMSTANDIGHEDEN WERKEN ONDER WARME OMSTANDIGHEDEN Werken onder warme omstandigheden moet zoveel mogelijk voorkomen kan worden. Gevolgen van blootstelling aan veel warmte kunnen o.a. zijn: Huidaandoeningen zoals jeuk en

Nadere informatie

Is het te heet in school? 1

Is het te heet in school? 1 Is het te heet in school? 1 In scholen loopt de temperatuur vaak erg hoog op. Een binnentemperatuur boven 25 graden heeft een duidelijk ongunstige invloed op het leerproces. Als de temperatuur dagen lang

Nadere informatie

- HANDLEIDING - De Hitte de Baas. Het Nederlandse Rode Kruis Nationale Hulpverlening

- HANDLEIDING - De Hitte de Baas. Het Nederlandse Rode Kruis Nationale Hulpverlening - HANDLEIDING - De Hitte de Baas Het Nederlandse Rode Kruis Nationale Hulpverlening April 2011 Inhoud Inleiding 3 1 Achtergrond van hittegolven 4 1.1 Definitie hittegolf 4 1.2 Nationaal Hitteplan 6 2 Wat

Nadere informatie

Hitte. Veelgestelde vragen. Inhoud. 1 Algemeen

Hitte. Veelgestelde vragen. Inhoud. 1 Algemeen Hitte Veelgestelde vragen Inhoud 1. Algemeen 2. Risicogroepen 3. Risicosituaties 4. Gezondheidseffecten door hitte 5. Voorkomen van ongemak 6. Nationaal Hitteplan 7. Overige veel gestelde vragen 8. Meer

Nadere informatie

PROTOCOL TEMPERATUUR, VOCHTBEHEERSING EN HITTE

PROTOCOL TEMPERATUUR, VOCHTBEHEERSING EN HITTE PROTOCOL TEMPERATUUR, VOCHTBEHEERSING EN HITTE 1 Temperatuur en vochtbeheersing T.a.v. de omgevingstemperatuur en vochtbeheersing hanteert Sisa Kinderopvang het volgende beleid: Stel de temperatuur in

Nadere informatie

GHOR. Checklist maatregelen en adviezen bij hitte

GHOR. Checklist maatregelen en adviezen bij hitte Checklist maatregelen en adviezen bij hitte GHOR Nu de warme dagen van de zomer er weer gaan aankomen, is het verstandig om als organisator voorbereid te zijn op de mogelijke gevolgen van hitte op medewerkers,

Nadere informatie

vijf dagen dienen tropisch ( 30 C) te zijn.

vijf dagen dienen tropisch ( 30 C) te zijn. Gezondheidsrisico s van warme weersomstandigheden Vraag en antwoord Inhoud 1. Algemeen 2. Risicogroepen 3. Risicosituaties 4. Gezondheidseffecten door hitte 5. Voorkomen van ongemak 6. Nationaal Hitteplan

Nadere informatie

De een heeft het warm, de ander te warm en de ander heeft het veel te warm, en dat in dezelfde werkruimte.

De een heeft het warm, de ander te warm en de ander heeft het veel te warm, en dat in dezelfde werkruimte. Hittestress: werken en warm weer Inleiding De een heeft het warm, de ander te warm en de ander heeft het veel te warm, en dat in dezelfde werkruimte. De gevoelstemperatuur wordt, behalve door de luchttemperatuur

Nadere informatie

Protocol Oververhitting

Protocol Oververhitting Inleiding Oververhitting (hyperthermie, hitteletsel) ontstaat wanneer het lichaam meer warmte produceert dan dat het kan afgeven. Hierdoor kan de lichaamstemperatuur oplopen tot boven de normale waarden.

Nadere informatie

Vraag en antwoord: Hitte

Vraag en antwoord: Hitte Vraag en antwoord: Hitte Versie 2015 onderwerpen 1 Algemeen... 2 2 Risicogroepen... 3 3 Risicosituatie... 5 4 Gezondheidseffecten door hitte... 7 5 Voorkomen van ongemak... 8 6 Nationaal Hitteplan... 10

Nadere informatie

Gezondheidsrisico s van warme weersomstandigheden Vraag en antwoord

Gezondheidsrisico s van warme weersomstandigheden Vraag en antwoord Gezondheidsrisico s van warme weersomstandigheden Vraag en antwoord Behorende bij de toolkit Hitte Opgesteld door de GGD werkgroep Hitte en gezondheid Datum: mei 2011 Inhoud 1. Algemeen 2. Risicogroepen

Nadere informatie

Werken in de Zon / UV-straling

Werken in de Zon / UV-straling Werken in de Zon Werken in de Zon / UV-straling Inleiding Gezondheidsrisico's Verschillende huidtypes Plan van aanpak UV-index / Zonkrachtwaarden 0 1-2 3-4 5-6 7-8 9-10 geen zonkracht vrijwel geen zonkracht

Nadere informatie

Gezondheidsrisico s van warme weersomstandigheden Vraag en antwoord

Gezondheidsrisico s van warme weersomstandigheden Vraag en antwoord Gezondheidsrisico s van warme weersomstandigheden Vraag en antwoord Behorende bij de toolkit Hitte Opgesteld door de GGD werkgroep Hitte en gezondheid Datum: mei 2011 Inhoud 1. Algemeen 2. Risicogroepen

Nadere informatie

1 Geniet van de zon, maar voorkom verbranding of beschadiging van je huid.

1 Geniet van de zon, maar voorkom verbranding of beschadiging van je huid. Met enorme warmte op komst, nog even alle zaken op een rij: 1 Geniet van de zon, maar voorkom verbranding of beschadiging van je huid. De straling van de zon is je vriend en vijand tegelijk. Zonlicht is

Nadere informatie

Het lichaam maakt teveel warmte aan of raakt te weinig warmte kwijt.

Het lichaam maakt teveel warmte aan of raakt te weinig warmte kwijt. Leerbladen EHBO Hoofdstuk 1 + 7 + 8 Herhaling Hoofdstuk 1: 5 belangrijke punten: 1) Let op gevaar! van jezelf, omstanders en slachtoffer(s). Als het niet veilig is, kan je niet helpen. 2) Ga na wat er

Nadere informatie

Werken bij hitte? Wat kan je doen!

Werken bij hitte? Wat kan je doen! Werken bij hitte? Wat kan je doen! Heerlijk zo n zonnetje toch? In de bouw werk je vaak buiten. Lekker, vooral in de zomer, de zon schijnt en de temperatuur loopt op. Maar gevaar ligt op de loer. Werken

Nadere informatie

R i c h t l i j n e n. Risicovol weer bij evenementen

R i c h t l i j n e n. Risicovol weer bij evenementen R i c h t l i j n e n Risicovol weer bij evenementen Versie 1.0 - augustus 2016 Evenementen tijdens risicovolle weersomstandigheden kunnen verschillende gezondheidsrisico s opleveren. Hitte kan bijvoorbeeld

Nadere informatie

Warmste zomer in minimaal 3 eeuwen. NVvA 11 april Elvera Breedland Inspectiebreed Kenniscentrum Inspectie SZW

Warmste zomer in minimaal 3 eeuwen. NVvA 11 april Elvera Breedland Inspectiebreed Kenniscentrum Inspectie SZW Warmste zomer in minimaal 3 eeuwen NVvA 11 april 2019 Elvera Breedland Inspectiebreed Kenniscentrum Inspectie SZW Gemiddelde temperatuur zomer 2018 2 Temperatuur op de werkplek Hoge temperaturen Lage temperaturen

Nadere informatie

65.1 Agrarische kinderopvang

65.1 Agrarische kinderopvang 65 Bijlagen 65.1 Agrarische kinderopvang Agrarische kinderopvang is kinderopvang met agrarische (neven)activiteiten voor kinderen. Aan agrarische kinderopvangcentra die dieren hebben, zijn infectierisico

Nadere informatie

Integrated Management System

Integrated Management System Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Doel... 1 2. Toepassingsgebied... 1 3. Referentie... 1 4. Definities... 1 5. Werkinstructie... 2 5.1 Blootstelling aan extreme koude belasting... 2 5.2 Blootstelling

Nadere informatie

Basisinspectiemodule

Basisinspectiemodule Basisinspectiemodule Blootstelling aan hitte op de werkplek (hittestress) Deze BasisInspectieModule (BIM) is opgesteld aan de hand van de stand van de wetenschap en is geschreven voor intern gebruik door

Nadere informatie

Inleiding. De zomer is weer in volle gang. Daarbij hopen we op mooi weer. Maar dit kan tijdens ons werk een risico vormen.

Inleiding. De zomer is weer in volle gang. Daarbij hopen we op mooi weer. Maar dit kan tijdens ons werk een risico vormen. WERKEN IN DE ZOMER Inleiding De zomer is weer in volle gang. Daarbij hopen we op mooi weer. Maar dit kan tijdens ons werk een risico vormen. Hoe reageert de mens op warmte? Normaal bedraagt de lichaamstemperatuur

Nadere informatie

Hitte bestrijdings beleid

Hitte bestrijdings beleid Hitte bestrijdings beleid 1 Het probleem Hitte veroorzaakt ongevallen Slechtere grip door zweet handen Slechter zicht door beslagen glazen van brillen Mensen worden minder alert Hitte bedreigt de gezondheid

Nadere informatie

Risicovol weer bij evenementen

Risicovol weer bij evenementen Risicovol weer bij evenementen Evenementen tijdens risicovolle weersomstandigheden kunnen verschillende gezondheidsrisico s opleveren. Hitte kan bijvoorbeeld zorgen voor uitdroging of een zonnesteek. In

Nadere informatie

Houd het hoofd koel. Aandachtspunten bij hoge temperaturen

Houd het hoofd koel. Aandachtspunten bij hoge temperaturen Aandachtspunten bij hoge temperaturen Alert, doelgericht, inspirerend Houd het hoofd koel Houd het hoofd koel aandachtspunten bij hoge temperaturen - ActiZ-handreiking, juni 2007- Deze handreiking is tot

Nadere informatie

WHITE PAPER. Hittestress. Zo blijf je gezond en productief

WHITE PAPER. Hittestress. Zo blijf je gezond en productief WHITE PAPER Hittestress Zo blijf je gezond en productief INHOUD 1. Wat is hittestress? 2. Welke regelgeving geldt er? 3. Welke factoren hebben invloed? 4. Symptomen 5. Zelf hittestress meten 6. Effectieve

Nadere informatie

Een beginners handleiding om koel te blijven.

Een beginners handleiding om koel te blijven. Een beginners handleiding om koel te blijven. Alles wat je moet weten om koel te blijven: - Omdat het goed is voor je gezondheid. - Omdat je er geld meer kunt besparen. INHOUD 1. Introductie 2.1. Zelf

Nadere informatie

Hittestress. Zo blijf je gezond en productief EEN PUBLICATIE VAN WHITE PAPER

Hittestress. Zo blijf je gezond en productief EEN PUBLICATIE VAN WHITE PAPER EEN PUBLICATIE VAN expert in PBM en VEILIGHEIDSKLEDING WHITE PAPER Hittestress Zo blijf je gezond en productief Dit document mag zonder toestemming van Wijngaarden VeiligGoed niet met derden gedeeld worden.

Nadere informatie

Blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas.

Blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas. EHBO en veiligheid Medicatie Medicatie van deelnemers wordt bewaard bij de deelkampcoördinatoren of bij de EBHO. Op die manier kan het niet kwijt raken en is er toezicht op het innemen hiervan. Dit wordt

Nadere informatie

MTT INFORMATIEBULLETIN

MTT INFORMATIEBULLETIN 1 Juli 2014 3e kwartaal MTT INFORMATIEBULLETIN Fysiotherapie & Medisch Trainingscentrum Move ON Na een zachte lente is de zomer aangebroken. Stap op uw fiets of trek uw wandelschoenen aan en ga langs de

Nadere informatie

16. Klimaat: temperatuur, tocht en luchtvochtigheid

16. Klimaat: temperatuur, tocht en luchtvochtigheid Het arbothemablad Klimaat is onderdeel van de Arbocatalogus Tuincentra. Dit arbothemablad is bedoeld voor werkgevers en medewerkers om te voldoen aan de verplichtingen uit de Arbo-wet. Het arbothemablad

Nadere informatie

SF Z. Oncologisch support Team. Nexavar SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS

SF Z. Oncologisch support Team. Nexavar SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS Oncologisch support Team Nexavar Nexavar Uw arts schreef u een nieuw geneesmiddel voor, Nexavar. Deze behandeling richt zich op kankercellen (targeted therapie). Nexavar

Nadere informatie

DIARREE A P O T H E E K. N L

DIARREE A P O T H E E K. N L DIARREE WAT IS DIARREE WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN OP VAKANTIE: DIARREE VOORKOMEN APOTHEEK.NL D I A R R E E Iedereen heeft weleens last

Nadere informatie

Buikgriep bij kinderen Informatie voor ouders. Maatschap Kindergeneeskunde IJsselland Ziekenhuis

Buikgriep bij kinderen Informatie voor ouders. Maatschap Kindergeneeskunde IJsselland Ziekenhuis Buikgriep bij kinderen Informatie voor ouders Maatschap Kindergeneeskunde IJsselland Ziekenhuis Uw kind is op de Spoedeisende Hulp gekomen omdat hij of zij buikgriep heeft. In deze folder krijgt u de nodige

Nadere informatie

Werken bij hoge temperaturen (heat stress) Balen/Overpelt

Werken bij hoge temperaturen (heat stress) Balen/Overpelt 1 DOEL... 2 2 TOEPASSINGSGEBIED... 2 3 DEFINITIES... 2 4 VOORSCHRIFT... 2 1 DOEL... 2 2 TOEPASSINGSGEBIED... 2 3 DEFINITIES... 2 4 VOORSCHRIFT... 2 4.1 Temperatuur beneden 35 C: geen restricties... 2 4.2

Nadere informatie

Dermatologie. Constitutioneel eczeem en jeuk

Dermatologie. Constitutioneel eczeem en jeuk Dermatologie Constitutioneel eczeem en jeuk Dermatologie Inleiding Deze brochure geeft informatie over jeuk als gevolg van constitutioneel eczeem en over krabben als reactie daarop. Daarnaast geeft de

Nadere informatie

Brandweeractiviteiten in de hitte HANDREIKING OMGAAN MET WARMTE EN HITTE

Brandweeractiviteiten in de hitte HANDREIKING OMGAAN MET WARMTE EN HITTE Brandweeractiviteiten in de hitte HANDREIKING OMGAAN MET WARMTE EN HITTE INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 1 Belastende omstandigheden 4 2 Hitte gerelateerde aandoeningen 6 3 Maatregelen ter voorkoming 8 INLEIDING

Nadere informatie

WERKEN BIJ VERSCHILLENDE WEERSOMSTANDIGHEDEN

WERKEN BIJ VERSCHILLENDE WEERSOMSTANDIGHEDEN WERKEN BIJ VERSCHILLENDE WEERSOMSTANDIGHEDEN Bij buitenwerkzaamheden kunnen klimaatomstandigheden zorgen voor onveilige of ongezonde situaties. Denk bijvoorbeeld aan onweer, harde wind, sneeuw en gladheid

Nadere informatie

Bijlage 7: Gezondheidsmatrix Warme Dagen in kinderopvang

Bijlage 7: Gezondheidsmatrix Warme Dagen in kinderopvang Bijlage 7: Gezondheidsmatrix Warme Dagen in kinderopvang KINDEROPVANG ZUIGELING/KIND GROEP OPVANG OMGEVING BUITEN DE Educatie en sensibilisatie Hou kwetsbare kinderen extra in het oog, vooral bij: - mentale

Nadere informatie

Zwanger en reizen. Risico s en tips

Zwanger en reizen. Risico s en tips Zwanger en reizen Risico s en tips Zwanger en reizen Op reis gaan is tijdens de zwangerschap meestal geen probleem. Vrouwen die zwanger zijn of willen worden en op reis gaan naar de (sub)tropen, hebben

Nadere informatie

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Bijwerkingen van chemotherapie Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Mondverzorging 3 Huidverzorging 4 Voeding 5 Vermoeidheid 6 Haarverzorging 7 Diarree

Nadere informatie

Daling van de bloeddruk na het gaan staan

Daling van de bloeddruk na het gaan staan Daling van de bloeddruk na het gaan staan Inleiding Veel ouderen hebben last van duizeligheid. Dit kan verschillende klachten veroorzaken zoals zich licht in het hoofd voelen, onzekerheid bij het gaan

Nadere informatie

Basisinspectiemodule

Basisinspectiemodule Basisinspectiemodule Blootstelling aan hitte op de werkplek (hittestress) Deze BasisInspectieModule (BIM) is opgesteld aan de hand van de stand van de wetenschap en is geschreven voor intern gebruik door

Nadere informatie

Hittegolf & Ozonpiek

Hittegolf & Ozonpiek 0478/23.40.82 alfazorg.thuisverpleging@gmail.com www.alfazorg.be In samenwerking met alle mutualiteiten Hittegolf & Ozonpiek Hoe een oudere/ zwakkere persoon beschermen tijdens een hittegolf/ Ozonpiek

Nadere informatie

GIRO Voor meer informatie:

GIRO Voor meer informatie: Deze brochure kwam tot stand met medewerking van prof. dr. Jacques De Keyser, neuroloog, verbonden aan het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG). Nationaal msfonds Voor meer informatie: Landelijk

Nadere informatie

Koelboxmeeting. Als het koeler kan doe het dan

Koelboxmeeting. Als het koeler kan doe het dan Koelboxmeeting Als het koeler kan doe het dan 2012 Werken in de hitte (logo) bedrijf Datum, locatie Koelbox Uitvoering dakwerkzaamheden bij zeer warm weer. Werken in de buitenlucht is meestal prettig,

Nadere informatie

Rapportage HITTEBELEVING IN ZORGINSTELLINGEN. Project in samenwerking met de gemeente Arnhem gefinancierd door de

Rapportage HITTEBELEVING IN ZORGINSTELLINGEN. Project in samenwerking met de gemeente Arnhem gefinancierd door de Rapportage HITTEBELEVING IN ZORGINSTELLINGEN Project in samenwerking met de gemeente Arnhem gefinancierd door de Academische Werkplaats Medische Milieukunde 6 juni 2014 www.vggm.nl HITTEBELEVING IN ZORGINSTELLINGEN

Nadere informatie

Bijlage 9: Gezondheidsmatrix Warme Dagen in schoolcontext thema voldoende verkoeling

Bijlage 9: Gezondheidsmatrix Warme Dagen in schoolcontext thema voldoende verkoeling Bijlage 9: Gezondheidsmatrix Warme Dagen in schoolcontext thema voldoende verkoeling GEZONDE SCHOOL Educatie en sensibilisatie Geef gezondheidseducatie rond langdurige blootstelling aan warmte: wijs de

Nadere informatie

SPORTDIËTISTE SPORTNETWERK

SPORTDIËTISTE SPORTNETWERK Feel Good, SD Caspers, maart 2016 SPORTDIËTISTE SPORTNETWERK - Steffanie Caspers - Sport voedingsadviesbureau Feel Good - Namens sportnetwerk Ommedijk: - presentaties - individuele begeleiding sporter

Nadere informatie

Daling van de bloeddruk na opstaan. Orthostatische hypotensie

Daling van de bloeddruk na opstaan. Orthostatische hypotensie Daling van de bloeddruk na opstaan Orthostatische hypotensie 2 Uw behandelend arts heeft u verteld dat u daling van de bloeddruk (orthostatische hypotensie) heeft. Orthostatische hypotensie betekent letterlijk

Nadere informatie

Met je kind op vakantie: warm weer, voeding en hygiëne. Informatie voor ouders / verzorgers

Met je kind op vakantie: warm weer, voeding en hygiëne. Informatie voor ouders / verzorgers Met je kind op vakantie: warm weer, voeding en hygiëne. Informatie voor ouders / verzorgers Deze informatie is bedoeld voor ouders/verzorgers die met een baby op vakantie gaan. Er wordt ingegaan op wat

Nadere informatie

Diarree is een verstoring van het normale ontlastingpatroon. De ontlasting bevat meer water dan gewoonlijk en u moet vaker naar het toilet.

Diarree is een verstoring van het normale ontlastingpatroon. De ontlasting bevat meer water dan gewoonlijk en u moet vaker naar het toilet. DIARREE In het dagelijks leven noemen we het liever buikgriep of voedselvergiftiging. Voor het woord diarree schamen we ons een beetje. Toch heeft iedereen er wel eens last van. Op vakantie of gewoon thuis.

Nadere informatie

HITTEGOLVEN EN OZONPIEKEN

HITTEGOLVEN EN OZONPIEKEN / informatiebrochure HITTEGOLVEN EN OZONPIEKEN Informatie bestemd voor gezondheids en welzijnswerkers werkzaam met bejaarden 17.04.2014 Hittegolven en ozonpieken Informatie bestemd voor gezondheids en

Nadere informatie

Ziekte bij Calimero Kinderopvang

Ziekte bij Calimero Kinderopvang Ziekte bij Calimero Kinderopvang 1. Zieke kinderen Als team hebben we er begrip voor, dat het heel lastig kan zijn als uw kind ziek is en u moet werken. Toch is het noodzakelijk dat een kinderdagverblijf

Nadere informatie

Warme Dagen in WZC Emilie De Witte, medisch milieukundige bij Logo ZL

Warme Dagen in WZC Emilie De Witte, medisch milieukundige bij Logo ZL Warme Dagen in WZC Emilie De Witte, medisch milieukundige bij Logo ZL LOGO = LOkaal GezondheidsOverleg In opdracht van de Vlaamse overheid werken Logo s lokaal aan gezondheidsbevordering en ziektepreventie

Nadere informatie

Trastuzumab (Herceptin )

Trastuzumab (Herceptin ) Trastuzumab (Herceptin ) Borstkanker (mammacarcinoom) De diagnose borstkanker is bij u vastgesteld. Dit wordt ook wel een mammacarcinoom genoemd. De behandeling van een mammacarcinoom bestaat uit een operatieve

Nadere informatie

Margriet Contact. Welkom. Mededeling. Margriet nieuws

Margriet Contact. Welkom. Mededeling. Margriet nieuws H U I Z E P R I N S E S M A R G R I E T Margriet Contact Jaargang 15 Nummer 75 Augustus 2016 Welkom Beste bewoners, Na lange tijd weer een Margriet contact. Aangezien er weinig respons is vanuit de bewoners,

Nadere informatie

Informatie over het norovirus

Informatie over het norovirus Informatie over het norovirus 2 Net als in andere Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen komt er in het Ommelander Ziekenhuis Groningen af en toe buikgriep onder patiënten voor. Vaak is het norovirus

Nadere informatie

rapportage Meldpunt werken in de zomerhitte 2010

rapportage Meldpunt werken in de zomerhitte 2010 rapportage Meldpunt werken in de zomerhitte 2010 2 1. Inleiding De zomer van 2010 lijkt nu al een van de kanshebbers te voor de titel heetste zomer van de eeuw. Prettig als je vakantie viert, lastig als

Nadere informatie

WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS

WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS Gezondheidsinformatie voor de Hadj en Umrah www.vggm.nl WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS GEZONDHEIDSINFORMATIE VOOR DE HADJ EN UMRAH Tijdens de jaarlijkse bedevaart reizen

Nadere informatie

Informatieblad Zomer, milieu en gezondheid en de rol van het Bureau GMV 2011

Informatieblad Zomer, milieu en gezondheid en de rol van het Bureau GMV 2011 Informatieblad Zomer, milieu en gezondheid en de rol van het Bureau GMV 2011 Eikenprocessierups en gezondheid De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van

Nadere informatie

Koelboxmeeting. Als het koeler kan doe het dan

Koelboxmeeting. Als het koeler kan doe het dan Koelboxmeeting Als het koeler kan doe het dan 2013-2015 Werken in de hitte In het kader van het project: Duurzaam inzetbaar dakwerk Veilig en gezond op het dak Werken in de hitte (logo) bedrijf Datum,

Nadere informatie

Het norovirus wordt gemakkelijk overgedragen en er zijn maar weinig virusdeeltjes nodig om besmet te raken.

Het norovirus wordt gemakkelijk overgedragen en er zijn maar weinig virusdeeltjes nodig om besmet te raken. Norovirus Inleiding Net als in andere Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen komt er in de OZG af en toe een buikgriepuitbraakje voor, die wordt veroorzaakt door het norovirus. Bij een uitbraak van

Nadere informatie

In deze folder leest u wanneer u zonder problemen voor uzelf kunt zorgen en wanneer u beter naar een huisarts kunt gaan.

In deze folder leest u wanneer u zonder problemen voor uzelf kunt zorgen en wanneer u beter naar een huisarts kunt gaan. Diarree In het dagelijks leven noemen we het liever buikgriep of voedselvergiftiging. Voor het woord diarree schamen we ons een beetje. Toch heeft iedereen er wel eens last van. Op vakantie of gewoon thuis.

Nadere informatie

Geriatrie. Patiënteninformatie. Flauwvallen (syncope) Slingeland Ziekenhuis

Geriatrie. Patiënteninformatie. Flauwvallen (syncope) Slingeland Ziekenhuis Geriatrie Flauwvallen (syncope) i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Syncope (uitgesproken: sin-co-péé) is de medische term voor flauwvallen: een aanval waarbij u kort het bewustzijn verliest.

Nadere informatie

Dermatologie. Schurft

Dermatologie. Schurft Dermatologie Schurft Sinds de afgelopen zomer krijgt de GGD West-Brabant meldingen van schurft. Ook bereiken ons diverse vragen over deze infectieziekte en de behandeling daarvan. Om u zo volledig mogelijk

Nadere informatie

Protocol Ziekte Protocol ziekte Peuteropvang Calimero versie 0 oktober 2016

Protocol Ziekte Protocol ziekte Peuteropvang Calimero versie 0 oktober 2016 Protocol Ziekte Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Zieke Kinderen... 3 2.1 Wat doen we met zieke kinderen?... 3 2.2 Wanneer kunnen kinderen niet meer op de groep blijven?... 3 2.3 Wanneer wordt de huisarts ingeschakeld?...

Nadere informatie

Handreiking hoe te handelen bij bijzondere weersomstandigheden binnen Productie BV

Handreiking hoe te handelen bij bijzondere weersomstandigheden binnen Productie BV Handreiking hoe te handelen bij bijzondere weersomstandigheden binnen Productie BV Naam: Witte van Tuil coördinator Arbeid & Gezondheid HR advies Mail NL Datum: november 2013 (Versie 3.0) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Energiebespaar Tips!

Energiebespaar Tips! Energiebespaar Tips! Hieronder vind u een aantal tips waarmee u op uw energierekening vele euro s kunt besparen. De tips zijn verdeeld in de verschillende onderdelen waaraan u energie verbruikt in uw huis.

Nadere informatie

Hitteprotocol Christelijke basisschool De Hoeksteen

Hitteprotocol Christelijke basisschool De Hoeksteen Hitteprotocol Christelijke basisschool De Hoeksteen 06VD Pieter Biggestraat 11 3257 AR Ooltgensplaat 0187 631485 info@hoeksteen-ooltgensplaat.nl www.www.hoeksteen-ooltgensplaat.nl Inleiding In scholen

Nadere informatie

VIVA-SVVV neemt even vakantie.

VIVA-SVVV neemt even vakantie. Jaargang 8 Nr. 3 Juli-Augustus-September 2015 Belgique - Belgie P.P. - P.B. 2830 WILLEBROEK BC 30653 VIVA-SVVV neemt even vakantie. We zijn er terug in september. Driemaandelijks tijdschrift - V.U. : Lydia

Nadere informatie

Het griepvirus bijvoorbeeld vertoont zich steeds weer in een nieuwe gedaante waardoor vaccinatie moeilijk is.

Het griepvirus bijvoorbeeld vertoont zich steeds weer in een nieuwe gedaante waardoor vaccinatie moeilijk is. Norovirus Inleiding Net als in andere Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen komt er in de OZG af en toe een buikgriepepidemie voor, die wordt veroorzaakt door het norovirus. Bij een uitbraak van

Nadere informatie

Nieuwsbrief Mei 2015. Deze maand in de nieuwsbrief. Honden en Warmte Juni chipmaand Nieuwe collega *Actie* Huisdieren ras van de maand

Nieuwsbrief Mei 2015. Deze maand in de nieuwsbrief. Honden en Warmte Juni chipmaand Nieuwe collega *Actie* Huisdieren ras van de maand Nieuwsbrief Mei 2015 Deze maand in de nieuwsbrief Honden en Warmte Juni chipmaand Nieuwe collega *Actie* Huisdieren ras van de maand Honden en Warmte Honden transpireren niet Honden kunnen niet zoals mensen

Nadere informatie

Logboek Polikliniek hartfalen

Logboek Polikliniek hartfalen Logboek Polikliniek hartfalen Inleiding Uw cardioloog heeft u naar de hartfalenpolikliniek verwezen. De hartfalenverpleegkundige is er om u te begeleiden hoe u met uw hartklachten om kunt gaan. Hij/zij

Nadere informatie

Dienst geriatrie Dehydratatie. Informatiebrochure voor de patiënt en de familie

Dienst geriatrie Dehydratatie. Informatiebrochure voor de patiënt en de familie Dienst geriatrie Dehydratatie Informatiebrochure voor de patiënt en de familie INLEIDING Dehydratatie of uitdroging is een verstoring van de vochtbalans van het lichaam. Ons lichaam bestaat voor 50 tot

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Adviezen en informatie bij atopisch eczeem. (= constitutioneel eczeem)

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Adviezen en informatie bij atopisch eczeem. (= constitutioneel eczeem) Refaja Ziekenhuis Stadskanaal Adviezen en informatie bij atopisch eczeem (= constitutioneel eczeem) ADVIEZEN EN INFORMATIE BIJ ATOPISCH ECZEEM (= CONSTITUTIONEEL ECZEEM) INLEIDING Deze folder is bedoeld

Nadere informatie

Leefstijladviezen bij hartfalen

Leefstijladviezen bij hartfalen Leefstijladviezen bij hartfalen 1. Begrijp het belang van medicijnen De dagelijkse voorgeschreven hoeveelheid van de verschillende soorten medicijnen is essentieel voor een goede behandeling van hartfalen.

Nadere informatie

Stichting De Lotus kinderopvang/bso Protocol hygiëne.

Stichting De Lotus kinderopvang/bso Protocol hygiëne. Stichting De Lotus kinderopvang/bso Protocol hygiëne. Kinderopvang is aan kwaliteitsregels gebonden. Gelukkig maar want ouders willen graag het beste voor hun kind en daar komt hygiëne ook bij kijken.

Nadere informatie

ERGONOMIE BESTAANDE CHAUFFEURSCABINE VRACHTWAGEN

ERGONOMIE BESTAANDE CHAUFFEURSCABINE VRACHTWAGEN ERGONOMIE BESTAANDE CHAUFFEURSCABINE VRACHTWAGEN Wettelijke grondslag De maatregelen beschrijven op welke wijze werkgevers en werknemers invulling kunnen geven aan de wettelijke bepalingen uit de Arbowet.

Nadere informatie

Continue thuisbehandeling met diuretica via infuus bij hartfalen

Continue thuisbehandeling met diuretica via infuus bij hartfalen Continue thuisbehandeling met diuretica via infuus bij hartfalen 2 Samen met uw behandelend arts heeft u besloten om thuis behandeld te worden met diuretica (plasmedicijn) via de bloedbaan. In een vergevorderd

Nadere informatie

Informatie over verstandig zonnen en bescherming van de huid.

Informatie over verstandig zonnen en bescherming van de huid. Informatie over verstandig zonnen en bescherming van de huid. Ieder jaar gaan er miljoenen mensen op vakantie naar zonnige oorden. Maar ook in eigen land kunnen we van de zon genieten. En daar is niets

Nadere informatie

Omgaan met jeuk. Dermatologie. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Omgaan met jeuk. Dermatologie. Locatie Hoorn/Enkhuizen Omgaan met jeuk Dermatologie Locatie Hoorn/Enkhuizen Omgaan met jeuk Inleiding Leven met jeuk, elke dag opnieuw, is geen gemakkelijke opgave. Deze folder is bedoeld voor mensen die jeuk hebben als gevolg

Nadere informatie

Overmatig braken tijdens de zwangerschap

Overmatig braken tijdens de zwangerschap Gynaecologie / Verloskunde Diëtetiek Overmatig braken tijdens de zwangerschap i Patiënteninformatie Hyperemesis gravidarum Slingeland Ziekenhuis Algemeen De helft van alle zwangeren is de eerste drie of

Nadere informatie

Niet altijd treden ziekteverschijnselen op. Als er ziekteverschijnselen optreden, gebeurt dat meestal 3-4 dagen na de besmetting.

Niet altijd treden ziekteverschijnselen op. Als er ziekteverschijnselen optreden, gebeurt dat meestal 3-4 dagen na de besmetting. E. coli infecties (EHEC = Enterohemorragische Escherichia coli ) 1 Wat is het De E-coli bacterie is meestal een onschuldige darmbewoner bij de mens. Er zijn echter ook E.coli bacteriën waarvan je ziek

Nadere informatie

Stoombad... ook goed voor u

Stoombad... ook goed voor u Stoombad... ook goed voor u Het stoombad is een badmethode waarbij men gedurende perioden van 8-12 minuten het onbedekte lichaam afwisselend en herhaald blootstelt aan een opwarming. Tijdens zo'n stoombad

Nadere informatie

KLIMAAT EN WEERSOMSTANDIGHEDEN

KLIMAAT EN WEERSOMSTANDIGHEDEN KLIMAAT EN WEERSOMSTANDIGHEDEN Extreme weersomstandigheden kunnen zorgen voor onveilige of ongezonde situaties. Denk bijvoorbeeld aan onweer, harde wind, sneeuw en gladheid. Knelpunten Medewerkers kunnen

Nadere informatie

Koorts & pijn. Zo zijn ze snel weer helemaal zichzelf. Verantwoord kiezen bij koorts of pijn.

Koorts & pijn. Zo zijn ze snel weer helemaal zichzelf. Verantwoord kiezen bij koorts of pijn. Johnson & Johnson Consumer biedt een uitgebreid gamma aan voor de behandeling van koorts en pijn van je kind: Koorts & pijn op basis van paracetamol op basis van ibuprofen Verantwoord kiezen bij koorts

Nadere informatie

en wat je kan doen. Koorts & pijn Wat je moet weten Krijgt je kind een aangepaste behandeling? Kinderziekten

en wat je kan doen. Koorts & pijn Wat je moet weten Krijgt je kind een aangepaste behandeling? Kinderziekten Wat je moet weten en wat je kan doen. Koorts & pijn Kinderziekten Krijgt je kind een aangepaste behandeling? Koorts & pijn Inhoud De meest gebruikte middelen tegen koorts en pijn voor kinderen bevatten

Nadere informatie

Energiebespaar Tips!

Energiebespaar Tips! Energiebespaar Tips! Hieronder vind u een aantal tips waarmee u op uw energierekening vele euro s kunt besparen. De tips zijn verdeeld in de verschillende onderdelen waaraan u energie verbruikt in uw huis.

Nadere informatie

Reizen met kinderen. Vaccinaties en voorzorgsmaatregelen

Reizen met kinderen. Vaccinaties en voorzorgsmaatregelen Reizen met kinderen Vaccinaties en voorzorgsmaatregelen Reizen met kinderen In diverse landen kunt u vervelende en soms gevaarlijke ziekten oplopen. Bedenk dat in een aantal landen de medische voorzieningen

Nadere informatie

Bijlage 8: Gezondheidsmatrix Verkoelende maatregelen

Bijlage 8: Gezondheidsmatrix Verkoelende maatregelen Bijlage 8: Gezondheidsmatrix Verkoelende maatregelen We geven dit overzicht weer als een gezondheidsmatrix omdat je dankzij deze tool breder kunt kijken naar mogelijke acties die je kunt ondernemen. Door

Nadere informatie

SCHURFT (SCABÏES) 17743

SCHURFT (SCABÏES) 17743 SCHURFT (SCABÏES) 17743 Inleiding Er is bij u schurft geconstateerd. Schurft (officiële naam: scabiës) is een besmettelijke huidziekte en komt met regelmaat op alle leeftijden en bij alle lagen van de

Nadere informatie

SCHURFT (OF SCABIËS)

SCHURFT (OF SCABIËS) SCHURFT (OF SCABIËS) Wat is schurft? Scabiës of schurft is een besmettelijke huiduitslag die door de schurftmijt veroorzaakt wordt. De schurftmijt is een spinachtig diertje dat niet met het blote oog waarneembaar

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Zweten Inleiding Hallo allemaal ik houd mijn spreekbeurt over zweten ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik er niet zoveel over wist en het wel interessant leek ik vond het leuk om er aan te werken. Ik

Nadere informatie

Adviezen verzorging Ileostoma

Adviezen verzorging Ileostoma Adviezen verzorging Ileostoma De dagelijke verzorging van het ileostoma Hoe vaak u uw stoma moet verzorgen is onder andere afhankelijk van het systeem en wat u zelf prettig vindt. De stomaverpleegkundige

Nadere informatie

Hepatitis A en B. informatie over hepatitis A en B en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis.

Hepatitis A en B. informatie over hepatitis A en B en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis. Hepatitis A en B informatie over hepatitis A en B en andere vakantietips Gezond op reis. Gezond weer thuis. Waarom is het verstandig u te beschermen tegen hepatitis A en B? Hepatitis A en B zijn infecties

Nadere informatie

Buikgriep bij kinderen

Buikgriep bij kinderen Buikgriep bij kinderen Buikgriep (gastro-enteritis) is een acute ontsteking van de maag- en darmwand. Uw kind heeft last van diarree, spugen en/ of buikkrampen. Ook kan het zijn dat uw kind koorts heeft.

Nadere informatie

BCOU PROTOCOL NIEUWE INFLUENZA A H1N1, DE ZOGENAAMDE MEXICAANSE GRIEP, VERSIE 26 AUGUSTUS 2009 / IVK

BCOU PROTOCOL NIEUWE INFLUENZA A H1N1, DE ZOGENAAMDE MEXICAANSE GRIEP, VERSIE 26 AUGUSTUS 2009 / IVK BCOU PROTOCOL NIEUWE INFLUENZA A H1N1, DE ZOGENAAMDE MEXICAANSE GRIEP, VERSIE 26 AUGUSTUS 2009 / IVK MEDE OP BASIS VAN NOTITIE NUOVO Teksten voor website PCOU en Willibrord Het H1N1-influenzavirus (de

Nadere informatie