Slooijer tuinontwerp advies bureau

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Slooijer tuinontwerp advies bureau www.doehetzelf-tuin.nl"

Transcriptie

1 Een tuin aanleggen lijkt vrij simpel, maar er komt veel bij kijken. Deze folder zet alle aandachts punten voor u op een rij. Grondwerk De basis voor een goede tuin, om in de toekomst problemen te voorkomen is grondwerk één van de werkzaamheden die goed moet worden uitgevoerd! De tuin moet als het mogelijk is omgespit worden met een kraan, minimaal 60 cm diep en het liefst tot 100 cm diep omspitten afhankelijk van de diepte van de zogenaamde rode grond deze moet namelijk op zijn plek blijven. Ook kan deze kraan de cuneten (zandbed voor bestrating) klaar maken, dus zwarte grond er uit en vulzand er weer in, en de vijver uitgraven (later wel met de schop bijwerken). Eventueel kan er voor of tijdens het spitten van de tuin ook al vast materiaal neergezet worden (dit is eenvoudiger als later alles met de kruiwagen naar achter kruien) als de grond eenmaal is gespit is het verstandig om hier niet meer over te rijden met zware machines. Stroom voorziening en beregening en afvoer Na of tijdens het grondwerk kunt u voorzieningen treffen voor: verlichting, stroomvoorziening tuinhuis, regenwater infiltratie of hergebruik, beregenings installatie, afvoerputjes of goten zelfs kan er datakabel of tv kabel in uw tuin worden verwerkt. Het is dan natuurlijk van groot belang waar deze voorzieningen aangelegd moeten worden werk dus altijd met een goed tuinontwerp waarop deze voorzieningen zijn aangegeven. Wij werken vaak met een werktekening waarop alle technische voorzieningen zijn aangegeven houdt u goed aan deze tekening zodat u bij eventuele problemen de kabels en leidingen weer kunt vinden.

2 Aanleggen bestrating Bestrating is er in veel soorten en maten kies de juiste materialen voor elke bestemming, voor een oprit kunt u namelijk geen grootformaat(van 40x40 tot 120x120 cm)tegels gebruiken deze liggen namelijk minder stevig dan bijvoorbeeld een klinker formaat. Voor terras of looppad kan echter elk formaat gekozen worden. Ook de vorm van de bestrating is belangrijk bij het bepalen van het soort bestrating, voor rechte vormen kunnen de meeste soorten en formaten gebruikt worden. Bij ronde vormen is het echter verstandig om een klein formaat te gebruiken rijn of waal formaat ook een 10x10 cm coblestone is hiervoor geschikt. Het gekozen materiaal heeft ook invloed op het verwerken, kleine formaten kunnen eenvoudig op maat worden gemaakt met een steenknipper grote formaten moet worden gezaagd (met een diamantzaag) dit scheelt aanzienlijk in prijs en tijd! De ondergrond is ook van belang zo moet er minimaal 15 cm vulzand onder de bestrating, voor een oprit adviseren wij eerst een laag van 20 a 30 cm gebroken puin aan te brengen daarboven op een laag van 5 cm vul zand of puinstof (dit puinstof wordt uiteindelijk een harde laag waar onkruiden moeilijk in hechten). Kiest u voor natuursteen tegels (deze zijn vaak dun 3 a 5 cm) dan adviseren wij gestabiliseerd zand (zand gemengd met cement) dit zorgt er voor dat de bestrating wast en stabiel komt te liggen. In alle gevallen dient de ondergrond goed aangetrild te worden met een trilplaat dit verdicht het zand en voorkomt na zakingen. Langs de randen van de bestrating moet een kantopsluiting aangebracht worden met behulp van betonbanden, afhankelijk van het gebruik wordt het formaat gekozen. Voor ronde vormen wordt vaak een klinker of waal formaat gebruikt als kantopsluiting.

3 Vervolg aanleggen bestrating, Om water overlast te voorkomen is het verstandig om de bestrating onder afschot te leggen, zorg er altijd voor dat het water van de bebouwing weg loopt de tuin in. Mocht dit niet kunnen dan kunt u gebruik maken van afvoerputjes of goten (dit afgevoerde water kan heel goed worden hergebruikt of geïnfiltreerd). Ook trappen en op/af stapjes kunnen nu gemaakt worden. Tot slot komt de afwerking de voegen moeten gevuld, hiervoor zijn verschillende materialen verkrijgbaar, de meest voor komende oplossing is het invegen met vul of breker zand. Ook kan er gekozen worden voor een voegmiddel (bij grote voegen) op basis van cement of harst deze zijn waterdoorlatend en onkruid werend. Plaatsen van erfafscheidingen Erf afscheidingen zijn er in veel vormen maten en soorten, er zijn echter wel regels verbonden aan deze afscheidingen namelijk: De wet bepaalt tot op grote hoogte de rechten en plichten tussen buren. We zetten de regels over de erfgrens, de scheidsmuur en beplanting op een rijtje. Uw erf afscheiden kan op verschillende manieren: met paaltjes en draad, een hekwerk, een heg of een schutting. Bij het plaatsen van een afsluiting van uw tuin/erf is het van belang om te weten waar de erfgrens ligt. De erfgrens is een denkbeeldige lijn die twee erven van elkaar scheidt. Bij twijfel kunt u bij het Kadaster navragen waar de grens precies ligt. Een eigenaar van een erf kan van de buurman eisen dat zij de kosten van een afscheiding of afsluiting gezamenlijk betalen. Scheidsmuur Achter de zogenaamde voorgevelrooilijn, pal tegen de grens van het naburig erf, mag u op uw eigen erf altijd een scheidsmuur plaatsen tot twee meter hoogte, mits uw erf niet aan de openbare weg of openbaar groen ligt. Voor een erfafscheiding vóór het huis is één meter het maximum. Het is overigens mogelijk dat uw gemeente in een gemeentelijke verordening iets anders heeft voorgeschreven. Daarmee dient u dan rekening te houden. Onder een muur wordt verstaan iedere ondoorzichtige afsluiting van steen, hout, matglas, plastic, versterkte rietmatten of ander daarvoor geschikt materiaal. De ene buurman kan eisen dat de andere buurman er aan meewerkt dat op de erfscheiding een scheidsmuur van twee meter hoogte wordt geplaatst. Dus voor de ene helft op het erf van de één en voor de andere helft op het erf van de ander. Een dergelijk scheidsmuur is gezamenlijk eigendom (dit wordt mandeligheid genoemd) en de eigenaren van een dergelijk muur dragen gezamenlijk de kosten. Woningwet In de Woningwet staat vermeld hoe hoog een erfafscheiding maximaal mag zijn, maar dit geldt alleen voor bouwwerken en niet voor beplanting. Wanneer u beplanting gebruikt als erfafscheiding stelt de gemeente geen eisen over de hoogte van die beplanting, behalve als die beplanting aan het wegverkeer het vrije uitzicht belemmert of op andere wijze hinder of gevaar oplevert.

4 Vervolg erfafscheiding Beplanting U mag uiteraard bomen, heesters en heggen in uw tuin planten, maar u dient wel rekening te houden met een afstand van twee meter tussen erfgrens en boom, en 50 cm tussen erfgrens en heggen. De afstand moet u meten vanuit het midden van de voet van de boom, heg of heester. Is afstand binnen die toegestane afstand wel aangeplant, dan is dat van aanvang af een onrechtmatige situatie. U kunt de rechter dan een machtiging vragen tot verwijdering van de boom. Alleen met toestemming van uw buren is dichter op de erfgrens plaatsen geen probleem. Die toestemming heeft overigens pas werking tegenover latere buren als die toestemming via de notaris als erfdienstbaarheid wordt gevestigd en wordt geregistreerd bij het kadaster. bron jurofoon.nl 2 juli 2008 Het is dus verstandig om in goed overleg en na informatie te hebben ingewonnen bij uw gemeente aan de slag te gaan! In ons DOE-HET-ZELF-PAKKET leggen wij u stapsgewijs uit hoe u de door u gekozen afscheiding kunt plaatsen, Verlichting Verlichting zorgt voor meer tuinplezier het verlengd de avonden in de tuin en in de winter geeft verlichting contact met uw tuin, een mooi uitgelichte boom of subtiele wandlampjes langs een verhoging dit geeft het hele jaar door sfeer! Wij adviseren tuinverlichting met een laagspannings trafo deze is gemakkelijk zelf aan te leggen de kabels hoeven niet op 80cm diep in de grond en het is een compleet systeem. Voor verlichting op 220 volt is vaak een installateur nodig, bij nieuwbouw of renovatie van uw woning is het raadzaam om schakelaars voor tuinverlichting in uw woning te plaatsen. Kies ook voor led verlichting dit is zuinig met stroom en het geeft een mooi verlichtings beeld dat ook overdag te zien is. Wij kunnen bij uw tuinontwerp een technische tekening maken met daarop een verlichtingsplan.

5 Het plaatsen van tuinhuizen en andere bouwwerken Ook hiervoor zijn regels deze zijn echter verschillend per gemeente ga daar dus eerst informeren wat de mogelijkheden zijn. Als u alle nodige voorzieningen heeft getroffen kan het tuinhuis of bouwwerk zonder problemen worden geplaatst. Overige dode materialen verwerken Nu kunnen verhogingen, pergola s, vlonders, vijvers en waterpartijen worden geplaatst. Bijvoorbeeld de verhoging kan tussen de afscheiding en de bestrating worden gemaakt. In ons DOE-HET-ZELF-PAKKET worden de volgorde en de benodigde stappen goed uitgelegd. Bij verhogingen adviseren wij aan de achterkant (dus niet in het zicht) om de grond op te vangen hardhouten planken en palen deze zijn vaak goedkoper en sneller te verwerken als het materiaal voor de verhogingen. Voor vlonders en andere houten bouwwerken zoals pergola s en rozenbogen adviseren wij hardhout dit heeft een veel langere levensduur en de kleur past overal bij, kies natuurlijk wel voor hout met een FSC keurmerk. Voor vijvers en waterpartijen adviseren wij om rubberfolie te gebruiken dit is uv bestendig en kan tegen een stootje ook is het veel eenvoudiger te verwerken (is niet zo stug als PVC folie, de levensduur is veel langer. Houdt rekening met filters en pompen hiervoor is stroom nodig, ook tijdens de wintermaanden zijn dit gevoelige punten. Ook hiervoor is ons DOE-HET-ZELF-PAKKET uitermate geschikt het verteld u stapsgewijs de handelingen die u moet doen voor een mooi en goed resultaat.

6 Beplanting en bemesting aanbrengen Beplanting is er in veel soorten en maten bij uw tuinontwerp kunnen wij ook een passend beplantingsplan maken daarin verwerken wij uw wensen, denk hierbij aan kleur, vorm, maat en hoogte. De kosten voor beplanting zijn afhankelijk van de maat, neem bijvoorbeeld een fruitboom al verkrijgbaar vanaf 30,- met de maat 6-8 cm dit is de stam omtrek dit is een duimdik boompje hoe dikker de boom hoe duurder (en hoe ouder), wilt u voor een haag beginnen met 60 cm of wilt u direct privacy (180/200cm). En dan zijn er natuurlijk nog soorten die vooral door transport (komen uit Spanje of Italië) duur zijn, soorten zoals de olijf en palmbomen zijn populair op dit moment maar een stuk duurder dan een conifeer of fruitboom. Bemesting is een belangrijk punt, niet alle beplanting houdt van dezelfde voeding dit moet dus goed gedoseerd en op soort gegeven worden. Bemesten is belangrijk voor het aanslaan van de plant en voor de toekomst bloei en groei is afhankelijk van bemesting. In ons ONDERHOUDS-PAKKET staat per plant beschreven hoe te bemesten en net zo belangrijk hoe te snoeien. Gazon aanleg Als laatste kan het gazon worden aangelegd, dit kan als laatste gedaan worden omdat het enige tijd niet belopen mag worden. Er zijn verschillende mogelijkheden voor uw gazon, de goedkoopste manier is zaaien het duurt dan 2 a 3 maanden voordat u een mooi groen tapijt heeft. De tweede mogelijkheid is het leggen van graszoden dit geeft direct resultaat en is na 2 weken al beloopbaar, voor een mooi en sterk gazon is ook bemesting nodig! Een gazon heeft elke week een maaibeurt nodig en moet regelmatig worden bemest. Dan is er nog kunstgras voor een groen tapijt zonder onderhoud.

7 Zo ziet u er zijn veel keuzes en beslissingen die gemaakt moeten worden, voor dat er één schop de grond in gaat, een goede voorbereiding is dus erg belangrijk. Graag ontwerp, adviseer en begeleid ik u bij het realiseren van uw droomtuin. Maak voor meer informatie een afspraak of kijk op want samen maken we uw droomtuin! Graag tot ziens Michiel Slooijer.

8 Maak hier uw notities, Lijst met aandachts punten Grondwerk Bestrating Soort Cunet Oprit Terrassen Water afvoer Voegen Erf afscheiding Overige bouwwerken

9 Verhogingen, pergola s, vlonders, ed Beplanting, gazon en bemesting Maat Kleur Verlichting

Tuinonderhoud en achterpaden

Tuinonderhoud en achterpaden Tuinonderhoud en achterpaden waar je thuis bent... Verzorgde tuin, kleine moeite De bewoner is verantwoordelijk voor het tuinonderhoud. Dit is wettelijk zo bepaald. In het besluit kleine herstellingen

Nadere informatie

Je tuin. tips en afspraken

Je tuin. tips en afspraken Je tuin tips en afspraken Je tuin hoort bij je woning. Het is prettig als deze er netjes en goed onderhouden uitziet. Zodat je er altijd van kunt genieten. Maar hoe richt je je tuin in? En hoe onderhoud

Nadere informatie

Buren, bomen, heesters, heggen en erfscheidingen

Buren, bomen, heesters, heggen en erfscheidingen Buren, bomen, heesters, heggen en erfscheidingen Bomen en beplanting zijn belangrijk voor de leefomgeving van mensen. Als deze te hoog worden, kan dat aanleiding zijn tot een burenruzie. Ook over een erfafscheiding

Nadere informatie

Tuinonderhoud richtlijnen en tips

Tuinonderhoud richtlijnen en tips Tuinonderhoud richtlijnen en tips Tuinonderhoud - richtlijnen en tips Iedereen wil graag wonen in een verzorgde omgeving. Een prettig buitenbeeld draagt bij aan de leefbaarheid van de buurt. Tuinen spelen

Nadere informatie

Volksbelang: Midden tussen haar klanten

Volksbelang: Midden tussen haar klanten Zorgeloos tuinieren Volksbelang: Midden tussen haar klanten Zorgeloos huren en wonen, dat is waar Volksbelang voor staat. Als sociale organisatie die midden tussen haar klanten staat, vindt Volksbelang

Nadere informatie

Maak van uw tuin, uw droomtuin

Maak van uw tuin, uw droomtuin Van Hout Tuinprojecten Maak van uw tuin, uw droomtuin www.vanhouttuinprojecten.nl 1 2 Tuinontwerp Bent u trots als u naar uw tuin kijkt? Of ziet uw droomtuin er heel anders uit? Van Hout Tuinprojecten

Nadere informatie

Tuinwijzer. Wat u moet weten over het onderhoud van uw tuin. Thuis in woondiensten

Tuinwijzer. Wat u moet weten over het onderhoud van uw tuin. Thuis in woondiensten U huurt een woning van Sité met een tuin. Als huurder houdt u uw tuin natuurlijk netjes bij. Want een goed onderhouden tuin is niet alleen prettig voor uzelf, maar ook voor de buurt. In deze Tuinwijzer

Nadere informatie

Onderhoud tuinen en erfafscheidingen

Onderhoud tuinen en erfafscheidingen Onderhoud tuinen en erfafscheidingen Of uw tuin nu een plek voor ontspanning en privacy is, de plek waar uw (kleine) kinderen kunnen spelen of uw band met de natuur, het is nodig de tuin te onderhouden.

Nadere informatie

Aanleg en onderhoud van verhardingen voor niveau 2

Aanleg en onderhoud van verhardingen voor niveau 2 Aanleg en onderhoud van verhardingen voor niveau 2 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Dick van der Neut 10 februari 2014 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/49260

Nadere informatie

> Onderhoud van de tuin. De tuin: tips en regels

> Onderhoud van de tuin. De tuin: tips en regels > Onderhoud van de tuin De tuin: tips en regels > Inhoudsopgave 1 De tuin: tips en regels 3 Een tuin die bij u past 4 Verplichtingen huurder 7 Bomen en struiken 10 Hagen, schuttingen en hekken 12 Schuurtjes

Nadere informatie

TUINONDERHOUD. Daar hebben we allemaal plezier van.

TUINONDERHOUD. Daar hebben we allemaal plezier van. TUINONDERHOUD Daar hebben we allemaal plezier van. TUINONDERHOUD Daar hebben we allemaal plezier van. Een mooie tuin geeft een mooi aanzicht. Voor uzelf en ook voor uw buren en de buurt. Een verzorgde

Nadere informatie

Richtlijnen Buitenruimte

Richtlijnen Buitenruimte Richtlijnen Buitenruimte Inleiding Een mooie buitenruimte van de woning geeft een fraai aanzicht. Voor een huurder, voor de buren en voor de buurt. Een verzorgde en goed onderhouden tuin draagt bij aan

Nadere informatie

Onderhouden van uw tuin

Onderhouden van uw tuin Onderhouden van uw tuin ruimte voor leven Een mooie tuin geeft een mooi aanzicht. Voor uzelf en ook voor uw buren en de buurt. Een verzorgde en goed onderhouden tuin draagt bij aan een groene, leefbare

Nadere informatie

Uw tuin. tips en afspraken

Uw tuin. tips en afspraken Uw tuin tips en afspraken U huurt een huis van Standvast Wonen met een tuin. Praktisch ingericht en goed onderhouden, is een tuin een prettige plek om te verblijven. Hoe pak je inrichting en onderhoud

Nadere informatie

Op weg naar uw nieuwe tuin

Op weg naar uw nieuwe tuin Op weg naar uw nieuwe tuin U wilt een tuin die niet alleen bij u en uw budget past, maar ook bij uw woning en in zijn omgeving. Want uw tuin maakt een onlosmakelijk onderdeel uit van uw woonplezier en

Nadere informatie

A.C. DE GRAAFWEG 21 A 1687 PS WOGNUM T: 0229 57 76 10 WWW.JOHNKOOMEN.NL

A.C. DE GRAAFWEG 21 A 1687 PS WOGNUM T: 0229 57 76 10 WWW.JOHNKOOMEN.NL JOHN KOOMEN A.C. DE GRAAFWEG 21 A 1687 PS WOGNUM T: 0229 57 76 10 WWW.JOHNKOOMEN.NL EEN EERLIJKE TUIN Ik houd van tuinen waarin een mens zich prettig voelt. Noem het eerlijke tuinen, zonder overdaad of

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving groene ruimte CSPE BB

landbouw en natuurlijke omgeving groene ruimte CSPE BB Examen VMBO-BB 2017 gedurende 240 minuten landbouw en natuurlijke omgeving groene ruimte CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 10 opdrachten.

Nadere informatie

In het burenrecht staat o.a. beschreven dat u niet altijd een absoluut recht op zon, licht of uitzicht zou hebben.

In het burenrecht staat o.a. beschreven dat u niet altijd een absoluut recht op zon, licht of uitzicht zou hebben. In een klein land met veel mensen per vierkante kilometer, zoals in Nederland, is de kans ontzettend groot dat je buren hebt. En zoals het goede buren betaamt dien je rekening met elkaar te houden. Niet

Nadere informatie

U en uw woonomgeving

U en uw woonomgeving U en uw woonomgeving Samen verantwoordelijk voor de woonomgeving Iedereen woont graag in een fijne buurt waar het schoon en netjes is. Als huurder kunt u samen met andere bewoners een bijdrage leveren

Nadere informatie

Het Bindend Advies. gegeven door mr. J.S. Reid, verder te noemen de rijdende rechter.

Het Bindend Advies. gegeven door mr. J.S. Reid, verder te noemen de rijdende rechter. Zaaknummer : S21-49a Datum uitspraak : 12 februari 2016 Plaats uitspraak : Zeist in het geschil tussen: J.H.W. Lentink en A. Lentink-Hendriks te Apeldoorn verder te noemen Lentink c.s. tegen: A.P. Pinkster

Nadere informatie

CO 2 wijzer voor Tuinen

CO 2 wijzer voor Tuinen CO 2 wijzer voor Tuinen Achtergrond Tuinen hebben van nature een groen imago en niemand denkt direct aan een bijdrage aan het klimaateffect, als men over tuinen spreekt. In de praktijk is het natuurlijk

Nadere informatie

Bestratingsoplossingen. Sierbestrating Verwerkingsadvies

Bestratingsoplossingen. Sierbestrating Verwerkingsadvies Sierbestrating Verwerkingsadvies 2 Verwerkingsadvies Algemeen Het beste resultaat wordt verkregen door de bestrating te laten aanleggen door een professionele stratenmaker of hovenier. Wanneer je er toch

Nadere informatie

kluswijzer tuinafscheidingen

kluswijzer tuinafscheidingen kluswijzer 9 tuinafscheidingen Plezierig wonen Wonen is iets persoonlijks. In uw woning ziet u graag de kleuren waar u van houdt, heeft u een indeling waar u zich prettig bij voelt en als het even kan,

Nadere informatie

Tuinbeleid Januari 2016 1

Tuinbeleid Januari 2016 1 Tuinbeleid Januari 2016 1 Tuinbeleid Waarom een tuinbeleid? Veel van de woningen die Huis & Erf verhuurt hebben een tuin. De huurder mag deze tuin inrichten en aankleden naar eigen smaak en wens. Maar

Nadere informatie

Voor het beste resultaat adviseren wij altijd een zandbed van breker- of lavazand aan te brengen.

Voor het beste resultaat adviseren wij altijd een zandbed van breker- of lavazand aan te brengen. KUNSTGRAS AANLEGGEN Aanleg instructie kunstgras Benodigdheden - Tommygrass kunstgras - Geotextiel drukverdelend onderdoek - Stanleymes - Lijm en lijmband (2 varianten) 2 componenten lijm lijmband 2 componenten

Nadere informatie

A-Garden heeft het groen in de vingers

A-Garden heeft het groen in de vingers A-Garden heeft het groen in de vingers A-Garden heeft het groen in de vingers! Ontwerp De perfecte tuin wordt eerst voor- U wilt bijvoorbeeld een jaren 30-tuin, of een speeltuin waarin uw kinderen U kunt

Nadere informatie

Graszoden die niet onmiddellijk gelegd kunnen worden, rolt u uit op een stuk plastic. Geef ze dagelijks water.

Graszoden die niet onmiddellijk gelegd kunnen worden, rolt u uit op een stuk plastic. Geef ze dagelijks water. Graszoden leggen Graszoden leggen Het voordeel van graszoden boven graszaad is dat het effect direct zichtbaar is. Maar ook graszoden moeten eerst aanslaan voor ze kunnen worden betreden en moeten vochtig

Nadere informatie

Prof. Schoemaker Plantage Delft

Prof. Schoemaker Plantage Delft Prof. Schoemaker Plantage Delft KLINKERBUURT 2 U kiest het ontwerp, wij verzorgen de rest De verschillende sferen van de tuinen op een rij: GRASSENTUIN, informeel en ruimtelijk VLONDERTUIN, rondingen met

Nadere informatie

KUNSTGRAS LEGGEN Benodigdheden Ondergrond Voor het beste resultaat adviseren wij toch een zandbed van breker- of lavazand aan te brengen.

KUNSTGRAS LEGGEN Benodigdheden Ondergrond Voor het beste resultaat adviseren wij toch een zandbed van breker- of lavazand aan te brengen. KUNSTGRAS LEGGEN Benodigdheden - stanleymes - lijm - lijmband - lijmkam - plastic handschoenen - kunstgras - geotextiel drukverdelend onderdoek - evt. vulzand Ondergrond Verwijder eerst het oude gras en

Nadere informatie

joy gardens uitgebreide leginstructies

joy gardens uitgebreide leginstructies joy gardens uitgebreide leginstructies Joy Gardens is een turn-key systeem, wereldwijd geïnstalleerd met de Joy filosofie: Alleen met een perfecte installatie zul je het meest van jouw Joy gras genieten.

Nadere informatie

Kies de tuin van uw dromen!

Kies de tuin van uw dromen! Kies de tuin van uw dromen! Bij het kopen van een nieuwe woning komt veel kijken. Is de woning af, dan heeft u ook nog een tuin in te richten. Voor de één een uitdaging, voor de ander een zorg. Waar komt

Nadere informatie

Dit moet je moet weten voordat je een schutting koopt

Dit moet je moet weten voordat je een schutting koopt Dit moet je moet weten voordat je een schutting koopt - door Zuidema Schuttingen - Gratis e-book Oriënteer jij je op een passende schutting voor in je tuin dan is dit e-book bij uitstek geschikt. We laten

Nadere informatie

Vanaf dag één mooie tuin bij je nieuwe huis! Kan ik nog dingen aanpassen? Laat je tuin geen sluitpost zijn! Vraag je offerte vrijblijvend aan

Vanaf dag één mooie tuin bij je nieuwe huis! Kan ik nog dingen aanpassen? Laat je tuin geen sluitpost zijn! Vraag je offerte vrijblijvend aan Vanaf dag één mooie tuin bij je nieuwe huis! Speciaal voor jouw toekomstige woonwijk heeft Gardini.nl een aantal tuinen ontworpen. Verschillende ontwerpen die goed passen bij de wijk en natuurlijk bij

Nadere informatie

De Geldboom! Iets voor jou?

De Geldboom! Iets voor jou? De Geldboom! Iets voor jou? http://www.mijntuingeheim.nl De geldboom is onderweg. Beste tuinliefhebber, Zou jij dat ook niet willen zo n boom waar je af en toe wat uit kunt plukken? Ik ben er al een tijd

Nadere informatie

UW TUIN. vragen en antwoorden

UW TUIN. vragen en antwoorden UW TUIN vragen en antwoorden UW TUIN: VRAGEN EN ANTWOORDEN In deze brochure vindt u informatie over: Hoe u uw tuin mag gebruiken. Wat u wel en wat u niet mag bouwen in uw tuin. Hoe u uw tuin achter moet

Nadere informatie

HANDLEIDING AANLEGGEN VAN KUNSTGRAS

HANDLEIDING AANLEGGEN VAN KUNSTGRAS HANDLEIDING AANLEGGEN VAN KUNSTGRAS In deze handleiding vindt u informatie om goed voorbereid aan de slag te gaan met het aanleggen van uw gazon met kunstgras van Mooi-Kunstgras.nl De Ondergrond Het is

Nadere informatie

Uw tuin. tips en afspraken

Uw tuin. tips en afspraken Uw tuin tips en afspraken U huurt een huis van Standvast Wonen met een tuin. Praktisch ingericht en goed onder- Privacyschot of erfafscheiding De erfgrens is meestal aangeduid met paal en Bij verhuizing

Nadere informatie

sfeerlicht voor Het mooiste tuin Gewonnen! Benieuwd naar het resultaat? Sla om!

sfeerlicht voor Het mooiste tuin Gewonnen! Benieuwd naar het resultaat? Sla om! Tuinwens Gewonnen! Het mooiste de sfeerlicht voor tuin FOTOGRAFIE: RENÉ GONKEL (AVOND), MIRJAM ROSKAMP (DAG). STYLING: KIM TIMMERMAN Dankzij in-lite en ging een echte tuindroomwens in vervulling: Els Grijmans

Nadere informatie

Nieuwsbrief Karveel 37, 43 en 44

Nieuwsbrief Karveel 37, 43 en 44 Nieuwsbrief Karveel 37, 43 en 44 Informatie over het definitief ontwerp Met deze nieuwsbrief informeren wij u over het definitief ontwerp voor Karveel 37, 43 en 44. Op de informatiebijeenkomst van 29 november

Nadere informatie

Gratis Rapport: 10 Praktische Tips Voor Een Tuinontwerp

Gratis Rapport: 10 Praktische Tips Voor Een Tuinontwerp Gratis Rapport: 10 Praktische Tips Voor Een Tuinontwerp Peter van Straalen Gratis Rapport: 10 Praktische Tips Voor Een Tuinontwerp Beste lezer, Verlangt u erg naar een nieuwe tuin? En kan u niet wachten

Nadere informatie

ERF- OF PERCEELAFSCHEIDINGEN

ERF- OF PERCEELAFSCHEIDINGEN ERF- OF PERCEELAFSCHEIDINGEN HEEFT U WEL OF GEEN VERGUNNING NODIG? ERF- OF PERCEELAFSCHEIDINGEN Wilt u geen inkijk en graag vrij zitten in uw tuin? Vindt u dat uw terrein duidelijk moet worden afgebakend?

Nadere informatie

.boekeltuinen.nl www

.boekeltuinen.nl www www.boekeltuinen.nl TEGEL ERUIT, PLANTJE ERIN TIP Houd de tuin zo groen Barbara Bekhof mogelijk en minimaliseer de verharding. Arjen Grent 3 REGENTON Als je de regenpijp hebt afgekoppeld, kun je het regenwater

Nadere informatie

Mooie tuinplannen? Bespreek ze met tuincentrum Osdorp

Mooie tuinplannen? Bespreek ze met tuincentrum Osdorp Mooie tuinplannen? Bespreek ze met tuincentrum Osdorp Inhoudsopgave Afhankelijk van de tuinklus is het belangrijk om vooraf over enkele zaken na te denken, zoals de ligging en de maatvoering van de tuin

Nadere informatie

GROEN - TUINONTWERP & -AANLEG

GROEN - TUINONTWERP & -AANLEG 2017 / 2018 GROEN - TUINONTWERP & -AANLEG WEDSTRIJDOPDRACHT Groen Opleidingsprofiel Team Uitvoering door 120 Wedstrijdduur (minuten) Inleiding Skills Talents zijn teamvakwedstrijden. Bij deze voorrondewedstrijd

Nadere informatie

Werkvoorbereiding. Raming I renovatie tuin - nr 1015715 Datum: 6-10-2015 Besteknummer: AK0520-1-04. Postnummer Werkomschrijving Prijs

Werkvoorbereiding. Raming I renovatie tuin - nr 1015715 Datum: 6-10-2015 Besteknummer: AK0520-1-04. Postnummer Werkomschrijving Prijs Raming I renovatie tuin - nr 0575 Datum: 6-0-05 Besteknummer: AK050--04 0 Werkvoorbereiding 0.0 Inmeten tuin: Inmeten tuin c.q. terrein qua oppervlakten en eventuele hoogten. Hoogten worden ingemeten met

Nadere informatie

BuitenGewoonKunstgras is official supplier van Lifegrass kunstgras

BuitenGewoonKunstgras is official supplier van Lifegrass kunstgras is official supplier van Lifegrass kunstgras kan de aanleg van het Kunstgras volledig uit handen nemen. Onze vaste installateurs hebben de juiste gereedschappen en materialen om uw kunstgras naadloos te

Nadere informatie

FUNDERING. Draagvaste ondergrond VOEGMIDDEL. Advies en handige tips KERAMIEK. verwerkingsadvies MBI KERAMISCHE TERRASTEGELS

FUNDERING. Draagvaste ondergrond VOEGMIDDEL. Advies en handige tips KERAMIEK. verwerkingsadvies MBI KERAMISCHE TERRASTEGELS FUNDERING Draagvaste ondergrond VOEGMIDDEL Advies en handige tips KERAMIEK verwerkingsadvies MBI KERAMISCHE TERRASTEGELS Verwerking Keramische terrastegels met Tubag mortels ALGEMEEN Het Zandbed Wanneer

Nadere informatie

Tuintrip: +!717973!911562! kktkt. Kleurenparadijs: Tuinfestival aan de Loire. Nazomeren Pompoenseizoen Dahlia. Tuintrend Wilgentenen Buitenhaard

Tuintrip: +!717973!911562! kktkt. Kleurenparadijs: Tuinfestival aan de Loire. Nazomeren Pompoenseizoen Dahlia. Tuintrend Wilgentenen Buitenhaard WWW.GARDENZINE.NL SEPTEMBER 2009 3,95 H E T T I J D S C H R I F T V O O R D E T U I N, S E R R E E N H E T T E R R A S +!717973!911562! kktkt Tuintrip: Kleurenparadijs: Tuinfestival aan de Loire Nazomeren

Nadere informatie

Regenwater leid je niet om de tuin!

Regenwater leid je niet om de tuin! Regenwater leid je niet om de tuin! Regenwater is te waardevol om direct het riool in te laten lopen. Vang het op en gebruik het goed. Kijk voor tips op www.denhaag.nl/water Regenwater leid je niet om

Nadere informatie

P=0.65+ P=0.20+ P=0.25+ P=0.15+ P=0.00 B. Bank komend uit het terras d.m.v. U-elementen 40x40x50cm, antraciet (2st.) Meerstammige kleine boom

P=0.65+ P=0.20+ P=0.25+ P=0.15+ P=0.00 B. Bank komend uit het terras d.m.v. U-elementen 40x40x50cm, antraciet (2st.) Meerstammige kleine boom B' Bank komend uit het terras dmv U-elementen 40x40x50cm, antraciet (2st) P=065+ Haag, +150cm Meerstammige kleine boom Div soorten beplanting Verhoogd terras, Betontegels 50x50x5cm, antaciet Klinkers,

Nadere informatie

Op weg naar uw nieuwe tuin

Op weg naar uw nieuwe tuin Op weg naar uw nieuwe tuin U wilt een tuin die niet alleen bij u en uw budget past, maar ook bij uw woning en in zijn omgeving. Want uw tuin maakt een onlosmakelijk onderdeel uit van uw woonplezier en

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving groene ruimte CSPE KB

landbouw en natuurlijke omgeving groene ruimte CSPE KB Examen VMBO-KB 2016 gedurende 200 minuten landbouw en natuurlijke omgeving groene ruimte CSPE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSPE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan dit er één is.

Nadere informatie

Het onderhouden van uw tuin. De verantwoordelijkheden van verhuurder en huurder op een rij

Het onderhouden van uw tuin. De verantwoordelijkheden van verhuurder en huurder op een rij Het onderhouden van uw tuin De verantwoordelijkheden van verhuurder en huurder op een rij beleid: juni 2007, versie: 2014 Waterweg Wonen verhuurt circa 12.000 woningen in Vlaardingen. Een aanzienlijk deel

Nadere informatie

DANZIGERBOCHT 29 1013 AM AMSTERDAM T: 020 820 4118 WWW.020GROEN.NL

DANZIGERBOCHT 29 1013 AM AMSTERDAM T: 020 820 4118 WWW.020GROEN.NL 020GROEN DANZIGERBOCHT 29 1013 AM AMSTERDAM T: 020 820 4118 WWW.020GROEN.NL EEN KLEINE BROCHURE Een tekst in een kleine brochure als deze zal in woorden nooit helemaal recht doen aan de werkzaamheden waar

Nadere informatie

Zelf klussen. Maak van uw huis uw droomhuis

Zelf klussen. Maak van uw huis uw droomhuis Zelf klussen Maak van uw huis uw droomhuis 1 Zelf klussen Maak van uw huis uw droomhuis Zelf uw droomkeuken plaatsen? Plannen om de zolder te verbouwen? Schuurtje in de tuin? Een tweede toilet in de badkamer?

Nadere informatie

Inhoudsopgave. VERZORGDE TUINEN, FIJNE BUURTEN Het tuinonderhoudsbeleid van Wonen Zuid

Inhoudsopgave. VERZORGDE TUINEN, FIJNE BUURTEN Het tuinonderhoudsbeleid van Wonen Zuid VERZORGDE TUINEN, FIJNE BUURTEN Het tuinonderhoudsbeleid van Wonen Zuid Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Uitgangspunten van dit tuinonderhoudsbeleid... 3 Over smaak valt niet te twisten... 3 Als een tuin

Nadere informatie

U en uw woonomgeving. Samen maken we er iets moois van

U en uw woonomgeving. Samen maken we er iets moois van U en uw woonomgeving Samen maken we er iets moois van Wonen doe je niet alleen. U heeft altijd te maken met uw woonomgeving. Rekening houden met elkaar en begrip tonen zijn daarbij erg belangrijk. Leystromen

Nadere informatie

TIGERTURF KUNSTGRAS Leginstructie kunstgras zelf installeren

TIGERTURF KUNSTGRAS Leginstructie kunstgras zelf installeren TIGERTURF KUNSTGRAS Leginstructie kunstgras zelf installeren 1. Ondergrond Kunstgras moet geïnstalleerd worden op een stabiele en goed drainerende ondergrond zonder onkruid. De opbouw van de ondergrond

Nadere informatie

BuitenGewoon Kunstgras. Leginstructies. Een fris, groen en keurig onderhouden gazon het gehele jaar door

BuitenGewoon Kunstgras. Leginstructies. Een fris, groen en keurig onderhouden gazon het gehele jaar door BuitenGewoon Kunstgras Leginstructies Stelt u zich eens voor... Een fris, groen en keurig onderhouden gazon het gehele jaar door Nooit meer grasmaaien Nooit meer verticuteren en bemesten Nooit meer sproeien

Nadere informatie

Onderhoud Rekening huurder Rekening verhuurder. plafonds en het schilderen van binnen houtwerk en zo nodig behangen van binnenmuren

Onderhoud Rekening huurder Rekening verhuurder. plafonds en het schilderen van binnen houtwerk en zo nodig behangen van binnenmuren Onderhoud Rekening huurder Rekening verhuurder Schilderwerk Witten van binnenmuren en plafonds en het schilderen van binnen houtwerk en zo nodig behangen van binnenmuren Buitenschilderwerk Voorbereidende

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB 2004

Correctievoorschrift VMBO-BB 2004 Correctievoorschrift VMBO-BB 2004 tijdvak 1 LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING GROENE RUIMTE CSE BB inzenden scores Verwerk de scores van de alfabetisch eerste 10 kandidaten per school in het programma Wolf

Nadere informatie

Keramische buitentegels Tegels: Verwerking:

Keramische buitentegels Tegels: Verwerking: Keramische buitentegels Keramische tegels zijn de laatste tijd ontzettend in opkomst en eigenlijk al niet meer weg te denken uit het tuinbeeld. De enorme populariteit van deze tegels is logisch te verklaren.

Nadere informatie

Particulier Aandacht voor de natuur

Particulier Aandacht voor de natuur Particulier Aandacht voor de natuur Voorwoord Inhoudsopgave Een tuin is veel meer dan gras, heesters, bomen of een vijver. Het is uw leefomgeving. Een plek waar u zich optimaal thuis moet voelen en tot

Nadere informatie

Leginstructie Namgrass / easy grass: Benodigdheden: Ondergrond: plastic handschoenen kunstgras geotextiel drukverdelend onderdoek

Leginstructie Namgrass / easy grass: Benodigdheden: Ondergrond: plastic handschoenen kunstgras geotextiel drukverdelend onderdoek Leginstructie Namgrass / easy grass: Benodigdheden: stanleymes lijm lijmband lijmkam plastic handschoenen kunstgras geotextiel drukverdelend onderdoek 1 Ondergrond: 1) Verwijder eerst het oude gras en

Nadere informatie

F. RAANHUIS testdreef AB BOSKOOP

F. RAANHUIS testdreef AB BOSKOOP F. RAANHUIS testdreef 3 1234 AB BOSKOOP Datum Referentie Betreft : : : 16 oktober 2018 2018/0551/542 testproject materiaalfoto's Geachte heer Raanhuis, In ons gesprek van 28-08-2018 heb ik uw wensen betreffende

Nadere informatie

Tuinvoornemens & 26 februari bij tuincentrum Osdorp

Tuinvoornemens & 26 februari bij tuincentrum Osdorp Tuinvoornemens 2017 25 & 26 februari bij tuincentrum Osdorp Een goed begin is het halve werk. Voor iedereen met mooie balkon-, terras- of tuinplannen organiseren wij in samenwerking met de van TV bekende

Nadere informatie

Mario & Isabelle VOF Dendermondesteenweg 596 te 9070 Destelbergen (Gent) BE BE

Mario & Isabelle VOF Dendermondesteenweg 596 te 9070 Destelbergen (Gent) BE BE Tuin laten snoeien? Jaarlijks snoeien van de bomen en struiken in uw tuin zijn van groot belang om de tuin in optimale staat te houden. Als er goed gesnoeid wordt voorkomt dit problemen met bomen die te

Nadere informatie

De tuin WOONTIJ. Uw tuin als visitekaartje. Een mooie tuin

De tuin WOONTIJ. Uw tuin als visitekaartje. Een mooie tuin 16 De tuin Uw tuin als visitekaartje Een mooie tuin Een mooie tuin siert uw woning De leefbaarheid in de wijk wordt in grote mate bepaald door de tuinen Het is belangrijk dat tuinen goed worden onderhouden

Nadere informatie

Beoordeling. h2>klacht

Beoordeling. h2>klacht Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat de gemeente Dordrecht zijn verzoek niet heeft ingewilligd, om een boom, die eigendom is van de gemeente en waarvan de wortels schade veroorzaken in de tuin

Nadere informatie

Informatiedocument. tuinaanleg. Villapark Burggooi Alphen aan de Rijn

Informatiedocument. tuinaanleg. Villapark Burggooi Alphen aan de Rijn Informatiedocument tuinaanleg Villapark Burggooi Alphen aan de Rijn V O O R W O O R D Gefeliciteerd met uw nieuw woning. In het verschiet liggen vele jaren woonplezier. Naast uw woning wilt BPD u ook informeren

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving groene ruimte CSPE KB

landbouw en natuurlijke omgeving groene ruimte CSPE KB Examen VMBO-KB 2014 gedurende 200 minuten landbouw en natuurlijke omgeving groene ruimte CSPE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSPE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan dit er één is.

Nadere informatie

LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING. Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan dit er één is.

LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING. Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan dit er één is. Examen VMBO-KB 2006 tijdvak 1 vrijdag 19 mei 9.00-11.00 uur LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING GROENE RUIMTE CSE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan

Nadere informatie

5 Borderonderhoud 70 BORDERONDERHOUD

5 Borderonderhoud 70 BORDERONDERHOUD 5 Borderonderhoud 5 Borderonderhoud 70 5.1 Algemeen onderhoud 71 5.2 Groeien en snoeien 74 5.3 Afzetten en dunnen 75 5.4 Overig onderhoud 76 5.5 Afsluiting 78 70 BORDERONDERHOUD Alle vormen van tuinonderhoud

Nadere informatie

KLACHTENLIJST BOMEN Meeuwenstraat.

KLACHTENLIJST BOMEN Meeuwenstraat. KLACHTENLIJST BOMEN Meeuwenstraat. Algemeen. Een aantal jaren geleden zijn er nieuwe stoeptegels gelegd. I.v.m. de ondergrondse wortels van de bomen is het trottoir toen eveneens opgehoogd. Voor de huizen

Nadere informatie

Zaaknummer : S21-75 Datum uitspraak : 16 maart 2017 Plaats uitspraak : Zeist

Zaaknummer : S21-75 Datum uitspraak : 16 maart 2017 Plaats uitspraak : Zeist Zaaknummer : S21-75 Datum uitspraak : 16 maart 2017 Plaats uitspraak : Zeist Bindend Advies in het geschil tussen: W. Kumutat en E. Kumutat-Dam wonende te Nieuw-Vossemeer verder te noemen: Kumutat c.s.

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving groene ruimte CSPE BB

landbouw en natuurlijke omgeving groene ruimte CSPE BB Examen VMBO-BB 2014 gedurende 240 minuten landbouw en natuurlijke omgeving groene ruimte CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen een bijlage en een digitaal bestand. Dit examen bestaat

Nadere informatie

Achtergevel met schuifpui

Achtergevel met schuifpui WERKOMSCHRIJVING Onderstaand treft u een uitgebreide omschrijving van de compleet nieuw aan te leggen voor-en achtertuin van onze nieuwbouwwoning te s-hertogenbosch. De woning wordt 1 oktober 2013 opgeleverd.

Nadere informatie

Uitgebreid abonnement tuinonderhoud vanaf 160,-/maand

Uitgebreid abonnement tuinonderhoud vanaf 160,-/maand Uitgebreid abonnement tuinonderhoud vanaf 160,-/maand Ondervindt het gemak van een uitgebreid abonnement voor het tuinonderhoud van uw tuin. Een goed onderhouden tuin is een lust voor het oog en een kostbaar

Nadere informatie

Burgerlijk Wetboek, Boek 5

Burgerlijk Wetboek, Boek 5 Burgerlijk Wetboek, Boek 5 Titel 4. Bevoegdheden en verplichtingen van eigenaars van naburige erven Artikel 37 (J) De eigenaar van een erf mag niet in een mate of op een wijze die volgens artikel 162 van

Nadere informatie

Een bouwkavel kopen van de gemeente? Praktische tips voor de zelfbouwer

Een bouwkavel kopen van de gemeente? Praktische tips voor de zelfbouwer Een bouwkavel kopen van de gemeente? Praktische tips voor de zelfbouwer Maart 2019 De aankoopprocedure Ik heb interesse in een kavel, waar kan ik mij melden? Voor de bouwkavels in Hoebenakker-Salmespad

Nadere informatie

Handleiding: aanleg van een buitenbolbaan voor de krulbolsport

Handleiding: aanleg van een buitenbolbaan voor de krulbolsport Handleiding: aanleg van een buitenbolbaan voor de krulbolsport Een buitenbolbaan is niet in één dag aangelegd. In deze handleiding worden alle facetten behandeld die nodig zijn om een buitenbolbaan aan

Nadere informatie

PRODUCTINFORMATIEBLAD KERA + QUITE LIGHT. Belangrijk. Controle bij aflevering

PRODUCTINFORMATIEBLAD KERA + QUITE LIGHT. Belangrijk. Controle bij aflevering PRODUCTINFORMATIEBLAD KERA + QUITE LIGHT Belangrijk Controle bij aflevering Ondanks de hoge kwaliteitseisen die wij stellen aan onze producten, productie en uitlevering dient u de materialen bij aflevering,

Nadere informatie

WILSIERBESTRATING.NL. Tuinideeën

WILSIERBESTRATING.NL. Tuinideeën Tuinideeën wilsierbestrating.nl vervaardigt regelmatig nieuwe tuinconcepten. De tuinontwerpen zijn zo gemaakt, dat ze relatief eenvoudig in iedere tuin nagemaakt kunnen worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt

Nadere informatie

Kies de tuin van uw dromen!

Kies de tuin van uw dromen! Kies de tuin van uw dromen! Bij het kopen van een nieuwe woning komt veel kijken. Is de woning af, dan heeft u ook nog een tuin in te richten. Voor de één een uitdaging, voor de ander een zorg. Waar komt

Nadere informatie

Module Medewerker hoveniersbedrijf KB. vmbo landbouwbreed kaderberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4

Module Medewerker hoveniersbedrijf KB. vmbo landbouwbreed kaderberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4 Module Medewerker hoveniersbedrijf KB vmbo landbouwbreed kaderberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4 Het Ontwikkelcentrum heeft ernaar gestreefd de auteursrechten te regelen volgens de wettelijke bepalingen.bent

Nadere informatie

Een tuin bij jouw huis. Regels en tips

Een tuin bij jouw huis. Regels en tips Een tuin bij jouw huis Regels en tips Een tuin bij jouw huis Regels en tips Bij veel van onze huurhuizen hoort een tuin. Je kunt daarin naar eigen smaak tuinieren en natuurlijk volop genieten. We geven

Nadere informatie

Tuinenbeleid Bouwvereniging Ambt Delden

Tuinenbeleid Bouwvereniging Ambt Delden Tuinenbeleid Bouwvereniging Ambt Delden Inleiding Het grootste deel van onze huurders huurt een woning met een tuin. De tuin maakt deel uit van het gehuurde. Het onderhoud is de verantwoordelijkheid van

Nadere informatie

Een mooie tuin draagt bij aan een fijne woonomgeving

Een mooie tuin draagt bij aan een fijne woonomgeving Een mooie tuin draagt bij aan een fijne woonomgeving Regels en richtlijnen tuinonderhoud 2 Plezierig wonen gaat verder dan een goed onderhouden woning. Woonplezier wordt voor een groot deel ook bepaald

Nadere informatie

Is de waterafvoer niet geregeld krijg je veel gezeik als het regent!

Is de waterafvoer niet geregeld krijg je veel gezeik als het regent! Is de waterafvoer niet geregeld krijg je veel gezeik als het regent! Het Land van Cuijk gaat voor groen Het klimaat verandert, nu jouw tuin nog! Staat je tuin blank als het hard regent? Wel eens water

Nadere informatie

De eenvoudige en milieuvriendelijke oplossing voor wateroverlast in de tuin en op het terras

De eenvoudige en milieuvriendelijke oplossing voor wateroverlast in de tuin en op het terras De eenvoudige en milieuvriendelijke oplossing voor wateroverlast in de tuin en op het terras REGENWATER DRAINAGE- EN BUFFERSYSTEEM GEEN LEIDINGWERK NODIG www.hydroblob.com REGENWATER WORDT SNEL GEABSORBEERD

Nadere informatie

Een mooie tuin draagt bij aan een fijne woonomgeving

Een mooie tuin draagt bij aan een fijne woonomgeving Een mooie tuin draagt bij aan een fijne woonomgeving Regels en richtlijnen tuinonderhoud 2 Plezierig wonen gaat verder dan een goed onderhouden woning. Woonplezier wordt voor een groot deel ook bepaald

Nadere informatie

Drainage voorkomt grondwateroverlast. Ontwateren van uw perceel voorkomt grondwateroverlast in huis en tuin

Drainage voorkomt grondwateroverlast. Ontwateren van uw perceel voorkomt grondwateroverlast in huis en tuin Drainage voorkomt grondwateroverlast Ontwateren van uw perceel voorkomt grondwateroverlast in huis en tuin Inleiding Als gevolg van een hoge grondwaterstand kan grondwater overlast veroorzaken in huis

Nadere informatie

Aanleg en onderhoud van uw tuin

Aanleg en onderhoud van uw tuin Optimaal genieten van uw tuin! U huurt bij Groninger Huis een woning met een tuin. Daar wilt u natuurlijk optimaal van genieten. Een tuin is immers een verlengstuk van de woning. Een plek voor de barbecue,

Nadere informatie

DE RIJDENDE RECHTER. Bindend Advies. gegeven door mr. F.M.Visser, verder te noemen de rijdende rechter.

DE RIJDENDE RECHTER. Bindend Advies. gegeven door mr. F.M.Visser, verder te noemen de rijdende rechter. Zaaknummer: S21-33 Datum uitspraak: 25 juni 2015 Plaats uitspraak: Zeist DE RIJDENDE RECHTER in het geschil tussen: K. Eijer te Zaandam, verder te noemen: Eijer, tegen: C. te Kolsté te Zaandam, verder

Nadere informatie

Antraciet Grijs-Antraciet Grijs Rood genuanceerd

Antraciet Grijs-Antraciet Grijs Rood genuanceerd Toepassingen Opritten Parkeerplaatsen Tuinpaden Terrassen Eigenschappen Vlak geproduceerde betonnen bestratingssteen Getrommelde kanten Licht verouderd Duurzaam Slijtvast Maatvast Vorstbestendig Antislip

Nadere informatie

Kunstgras leggen. Voor- en nadelen van kunstgras. Kunstgras aanschaffen

Kunstgras leggen. Voor- en nadelen van kunstgras. Kunstgras aanschaffen Kunstgras leggen Voor- en nadelen van kunstgras Indien u nadenkt over het aanleggen van een kunstgras gazon is het goed om even de voor en nadelen op een rijtje te zetten. Aan het aanleggen van een kunstgrasgazon

Nadere informatie

Burenrecht en Mandeligheid in het Burgerlijk Wetboek Nb. Check voor meest actuele wettekst op overheid.nl

Burenrecht en Mandeligheid in het Burgerlijk Wetboek Nb. Check voor meest actuele wettekst op overheid.nl Bijlage VI Burenrecht en Mandeligheid in het Burgerlijk Wetboek Nb. Check voor meest actuele wettekst op overheid.nl Boek 5, BW, titel 4. Bevoegdheden en verplichtingen van eigenaars van naburige erven.

Nadere informatie

AANLEG EN ONDERHOUD ERFAFSCHEIDING PERGOLA VLONDER + STEIGER OVERKAPPING

AANLEG EN ONDERHOUD ERFAFSCHEIDING PERGOLA VLONDER + STEIGER OVERKAPPING AANLEG EN ONDERHOUD ERFAFSCHEIDING PERGOLA VLONDER + STEIGER OVERKAPPING Aanleg algemeen Tekening uitvoering = constructietekening Bij iedere constructie zou een tekening aanwezig moeten zijn Je voorkomt

Nadere informatie

Stappenplan zwemvijver

Stappenplan zwemvijver Stappenplan zwemvijver 18-06-2018 Het idee achter een natuurlijke zwemvijver is het aanleggen van een vijver zonder chemische middelen waarin ook gezwommen kan worden. De waterkwaliteit wordt op niveau

Nadere informatie

Kant & Klaar. Groenconcepten KAN T & K LAAR HAAG

Kant & Klaar. Groenconcepten KAN T & K LAAR HAAG Kant & Klaar Groenconcepten THE ORIGINAL KAN T & K LAAR HAAG Haagbeuk De kwekerij De Kant & Klaar Haag wordt geproduceerd in moderne kwekerijen, gelegen op diverse locaties in binnen en buitenland. Voordat

Nadere informatie