Realistisch advies en concrete oplossingen SPECIAL

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Realistisch advies en concrete oplossingen SPECIAL"

Transcriptie

1 Realistisch advies en concrete oplossingen JAARGANG 11 AUGUSTUS 2013 SPECIAL Opgraving aan de Aardhuisweg te Uddel nieuwsbrief VAN ECONSULTANCY Oud en Nieuw op de woningbouwlocatie aan de Aardhuisweg te Uddel te Uddel Nieuwbouwplan Aardhuus ligt aan de zuidkant van Uddel. Hier worden in totaal 105 woningen gerealiseerd. Voor de realisatie is een samenwerkingsverband opgericht met de naam Aardhuus Ontwikkeling B.V. Hierin participeren Bouwbedrijf van de Kolk uit Garderen, woningcorporatie Sprengenland Wonen uit Eerbeek, Vastbouw Vastgoedontwikkeling uit Bunschoten en Janssen de Jong Projectontwikkeling uit Hengelo. Robert Hoekstra van Saltos management & advies behartigt de gezamenlijke belangen en begeleidt het proces. Donderdag 11 juli is het bestemmingsplan voor het woningbouwplan vastgesteld. Het woningbouwplan bestaat uit 105 woningen waarvan circa 40% sociale woningbouw met een deel in de huur en een deel in de koop voor starters op de woningmarkt. De andere woningen worden ontwikkeld in verschillende prijsklassen in de koopsector. Naast woningen zijn er ook 16 vrije kavels in het plan opgenomen waar kopers hun eigen vrijstaande woningen kunnen bouwen. In het voorbereidende traject is gebleken dat er in het verleden ook al gewoond werd op de locatie Aardhuus. Het zuidoostelijke deel van de locatie wordt de komende tijd het domein van de archeologen, in september wordt de archeologische opgraving afgerond waarna het terrein verder gereed wordt gemaakt voor woningbouw. Namens Aardhuus ontwikkeling B.V., Econsultancy en de gemeente Apeldoorn heten wij u van harte welkom op de opgraving aan de Aardhuisweg te Uddel.

2 Kerstening Christelijke missionarissen begeleiden de Frankische veroveraars. Angelsaksische monniken die de volkstaal spreken, worden de missionarissen van het noorden, al wordt er ook missie bedreven vanuit het Frankische zuiden. Het bisdom Utrecht wordt in 695 ingesteld. Het wordt het missiecentrum en kerkelijke hart van het voormalige Friese gebied. VIKINGEN Tussen 834 en 890 houden de Vikingen in deze streken geweldig huis. Zo wordt handelsplaats Dorestad (bij Wijk bij Duurstede) meermalen geplunderd en ook Zutphen wordt verwoest. De Karolingische vorsten zien zich gedwongen om grote delen van de kuststreken, inclusief Dorestad in leen te geven. Uiteindelijk worden in de bedreigde gebieden grote ringwalburgen gebouwd, om de verdediging tegen invallers te organiseren. De Frankische edelen krijgen hier grote gebieden in leen, die zij geleidelijk uitbouwen tot domeinen of Villae. Frankische expansie De archeologie van de Nederlandse zandgronden Archeologie bestudeerd het menselijke leven in het verleden door onderzoek van tastbare overblijfselen. Dit is anders dan bijvoorbeeld geschiedenis die het menselijke leven in het verleden bestudeert door onderzoek van teksten. Rond 600 komen de Franken onder leiding van de Merovingische koningen, naar het noorden en raken slaags met de Friezen. De legendarische koning Redbad biedt in eerste instantie tegenwicht. Na Redbads dood in 719 veroveren de Franken Friesland, daarna lijven ze ook het saksische gebied met veel geweld in (804). Heel het land wordt tenslotte in gouwen verdeeld, die elk onder leiding staan van een graaf. Nederland is een land van zand en klei, een delta aan de Noordzee. Natuursteen om mee te bouwen is er niet veel en baksteen kwam pas in zwang in de 12e eeuw. De huizen op de Nederlandse zandgronden bestaan daarom voornamelijk uit houtbouw. Dit is een lastig gegeven voor de archeologen want hout rot weg waardoor alleen nog maar vlekken in de bodem overblijven, wij noemen deze vlekken, grondsporen. Het ontstaan van grondsporen op de Nederlandse zandgronden 1) Een woonplaats op de zandgrond. 2) Na het verlaten van de nederzetting raakt de woning in verval; de paalstompen beginnen aan de bovenzijde te vermolmen; het land wordt na verloop van tijd herontdekt en ontgonnen. 3) Door landbewerking wordt de oorspronkelijke woonlaag omgezet en raken de daarin aanwezige archeologica verplaatst en gefragmenteerd; alleen de diepere ingravingen blijven voor een deel intact; eventueel botmateriaal is inmiddels vergaan. 4) Het opbrengen van plaggenmest sinds de Middeleeuwen heeft geleid tot de vorming van een plaggendek, waardoor de vindplaats wordt afgedekt en niet verder wordt verstoord door de gewone akkerbouwwerkzaamheden.

3 Het onderzoek van de grondsporen Eerst wordt met een kraan laagsgewijs een horizontaal vlak aangelegd. Het is de deskundigheid van de archeoloog om op het juiste moment te stoppen zodat de archeologie wel zichtbaar is maar nog niet vergraven. Alle sporen die dan zichtbaar zijn worden getekend, ingemeten, gefotografeerd en beschreven. Elk spoor krijgt zijn eigen nummer om het spoor te identificeren. Als er vondsten zijn gedaan, worden deze geregistreerd en verzameld. Nadat het werk klaar is, is er geen archeologie meer over, daarom is het belangrijk dat we zoveel mogelijk informatie verzamelen tijdens het onderzoek want weg is weg! Resultaten van het vooronderzoek Voordat met een grote opgraving zoals deze wordt begonnen, wordt eerst een heel traject doorlopen. Op het moment dat bouwplannen duidelijk zijn wordt eerst onderzocht of daarbij een archeologische vindplaats verloren zal gaan. Het moet duidelijk worden of er een vindplaats aanwezig is en of deze de moeite waard is om op te graven. In december 2010 heeft Econsultancy een archeologisch bureau- en booronderzoek voor de locatie uitgevoerd. Met behulp van historische kaarten is als het ware een reis in het verleden gemaakt en zo is gekeken in welk type landschap het plangebied ligt. Gebleken is dat het door de eeuwen heen een gunstige plek was om te wonen en akkeren. Ook zijn eerdere archeologische onderzoeken in de nabije omgeving opgevraagd en de vondsten bekeken. Hieruit bleek dat er grote kans was dat zich hier archeologie zou bevinden tenzij de bodem in recente tijden verstoord was. Uit het booronderzoek is gebleken dat de bodemopbouw binnen het plangebied nog intact is en er inderdaad een archeologisch bodemarchief aanwezig is. het rijk van karel de grote In de archeologie wordt met het begrip bodemarchief de sporen van (vooral) menselijke bewoning en bewerking die in de bodem zijn achtergebleven en nog in onverstoorde toestand verkeren bedoeld. Vanwege het intacte bodemarchief in het plangebied bestaat de kans dat er een archeologische vindplaats aanwezig is. Een goede reden om tot nader onderzoek over te gaan. Op basis van de meer dan 900 grondsporen en het vondstmateriaal dat tijdens het proefsleuvenonderzoek is aangetroffen, is gebleken dat hier archeologische Het Frankische rijk bereikt onder Karel de Grote zijn hoogtepunt. Karel voert eindeloze oorlogen en wordt in Rome door de Paus tot Keizer gekroond. Ter plaatse van het Nijmeegse Valkhof, de locatie van het laatste Romeinse castellum bij de hoofdplaats der Bataven bouwt hij in 776 een palts. Karels bestuurlijke ordening, gebaseerd op het oude Germaanse Gefolgschaftsidee, legt het fundament onder het leenstelsel en de middeleeuwse feodale staat. Tenslotte raakt het rijk onder Karels opvolgers weer verdeeld.

4 resten aanwezig zijn uit de Vroege Middeleeuwen. Hiermee kan geconcludeerd worden dat het gaat om een relatief grote nederzetting. Of het hier gaat om een aaneengesloten nederzettingsterrein of verspreid liggende boerenerven kan aan de hand van de proefsleuven niet bepaald worden. Daar moet een opgraving antwoord op geven. Tevens zijn er opvallend veel vierkante tot rechthoekige vlekken gevonden. Deze vlekken hebben tijdens de bewoningsperiode gediend als kuil voor een half ingegraven gebouwtje, een zogenaamde hutkom. Waarschijnlijk bestaan deze, net als de grotere gebouwen, uit vlechtwerkwanden, palen en een rieten dak. Alleen al in de proefsleuven zijn delen van maar liefst 31 van deze ingegraven gebouwtjes gevonden! Dit is erg veel voor een gewone nederzetting uit de 7e tot 10e eeuw. Dit is dan ook zeker een punt van aandacht tijdens de opgraving! Onze verwachtingen zijn hooggespannen, want op dit moment kunnen de archeologische resten binnen het gebied al worden bestempeld als zeer bijzonder en uniek voor de geschiedenis van de Veluwe Eerste historische vermelding van Uddel Tijdens de regering van Karel de Grote wordt voor het eerst in een schenkingsacte (in de codex Laureshamensis) melding gemaakt van Uddel, en wel in het jaar 793, het einde van de 8e eeuw. In deze akte staat dat Walther en Richtlint een hoeve met een gebouw in de villa of mark Uttiloch aan de abdij van Lauresham in Duitsland schenken. Walther en Richtlint de grootgrondbezitters van Uddel in het eind van de 8e eeuw Walther is enkel bekend uit deze Codex Laureshamensis, de kroniek van het klooster Lauresham of Lorsch in Hessen. Samen met waarschijnlijk zijn echtgenote Richlint schonk hij dit enkele decennia eerder gestichte Karolingische rijksklooster goederen en personen in de omgeving van Nijmegen en op de Veluwe. Dat gebeurde ten tijde van Richbod, abt van Lorsch van 784 tot 804, in het vijfentwintigste regeringsjaar van Karel de Grote. De schenking van Walther en Richlint omvatte land (5 1/2 hoeve, in totaal mogelijk tussen de 44 en 55 ha bouwland) met opstallen in Valburg, Gendt, Millingen, Uddel, Apeldoorn, Zegoltmarca (onbekend op de Veluwe) en Rotherimarca (ergens in de omgeving van Hattem), en 59 onvrijen. Hunneschans Op circa 2,5 kilometer ten zuidwesten van het plangebied ligt de Hunneschans. De Hunneschans staat al meer dan anderhalve eeuw in belangstelling van archeologen. Toch is van de maanvormige omwalling aan het Uddelermeer niet of nauwelijks bekend hoe en wanneer de wal is ontstaan. De onderzoekers zijn er over eens dat de wal ergens in de Vroege- of het begin van de Late Middeleeuwen is opgeworpen. Het meest gedacht is dat de Schans aan het eind van de 9e eeuw n. Chr. is opgeworpen ter verdediging van de ijzerindustrie op de Veluwe tegen de Vikingen. De vondst van de nederzetting uit dezelfde periode op zo n korte afstand van de Hunneschans sluit goed aan bij en geeft meer betekenis en context aan dit al lang bekende archeologische monument. LOKALE AMBACHTEN In het vooronderzoek naar de op te graven nederzetting zijn de sporen van boerderijen gevonden, dus landbouw was een belangrijke bron van bestaan voor de bewoners, zoals voor de meeste mensen in die tijd. Maar het viel ook op dat er wel heel veel hutkommen op de erven hebben gestaan. Dit zijn kleine schuurtjes waarvan de vloer een stuk in de grond gegraven is. Deze vinden we vaak op erven uit deze tijd, maar dit zijn er wel uitzonderlijk veel voor een gewone boerennederzetting! Het is nog onbekend waar de hutkommen hier voor gebuikt zijn. Uit andere opgravingen weten we dat er waarschijnlijk allerlei ambachten in werden uitgeoefend. Zoals spinnen en weven van van wol of vlas of het smeden van ijzer. Voor beiden zijn in het vooronderzoek al wel aanwijzingen gevonden. Zo zijn er spinsteentjes gevonden en smeedslakken, afval uit een smeedhaard. Maar het blijft nog de vraag waarom er zo veel hutkommen zijn. Heeft het misschien te maken met de ijzerproductie? Hopelijk vinden we daar in deze opgraving een antwoord op.

5 Middeleeuwse vindplaats Aardhuus sleutelstuk van de puzzel Apeldoorn! Archeologisch onderzoek is als het leggen van een puzzel. Een puzzel waarvan de puzzelstukjes soms wat verweerd zijn, zoek zijn geraakt of op meerdere plekken in de puzzel passen. Een puzzel waarvan je niet het plaatje op een doos hebt staan. Een puzzel die je koestert, omdat je weet dat die uniek is. Soms heb je tijdens het puzzelen een stukje te pakken. Een stukje waar je heel enthousiast van wordt. Want door dat puzzelstukje vallen meerdere stukjes van de puzzel op hun plaats. Noem het een soort sleutelstukje. Zo n sleutelstukje is de vindplaats op de Aardhuuslocatie! De gemeente Apeldoorn heeft een bijzonder rijk archeologisch bodemarchief. Denk aan de eerste boeren die hier bij het Uddelermeer zijn neergestreken. Denk aan de grafheuvels en het moderne onderzoek dat wij vanuit de gemeente faciliteren. Denk ook aan de archeologie van de Tweede Wereldoorlog. Maar denk vooral nu even aan de middeleeuwse ijzerindustrie! Een ijzerindustrie van nationale en internationale proporties. Waarvoor tussen de 7e en 10e eeuw, in Apeldoorn en de rest van de Veluwe, tonnen ijzer is gewonnen. Naast een bloeiende industrie, betekende dit ook een bloeiende handel. Handel die, zoals we nu denken, vanuit de Hunneschans, bij het Uddelermeer, gecoördineerd en uitgevoerd werd. Een industrie en een handel die ook hun archeologische sporen hebben nagelaten. Het zal niet voor niets zijn dat Uddel en Apeldoorn al in de 8e eeuw voor het eerst schriftelijk vermeld worden. Ze worden genoemd in een schenkingsakte ter gelegenheid van het vijfentwintigste regeringsjaar van Karel de Grote. In die akte uit 792 of 793 schenken de heer Walter en vrouw Richlint onder andere een hoeve met gebouw in de villa of mark Uttiloch. Dit Uttiloch zou zomaar over het nu gevonden dorp kunnen gaan! Het doet mij deugd te merken dat niet alleen de gemeente, maar ook de ontwikkelaar, Aardhuus Ontwikkeling B.V. en de archeologische uitvoerder, Econsultancy, het belang van deze vindplaats inzien. Dat het een gedeelde opdracht is om de puzzel van Apeldoorn te leggen en dat het verhaal tijdens een open dag in gezamenlijkheid verteld wordt. Welk verhaal dit puzzelstukje precies oplevert? Het zal een hoofdstuk over de middeleeuwse ijzerindustrie zijn. En de puzzel van Apeldoorn heeft daarmee zeker meer kleur gekregen. Het middeleeuwse Aardhuus, een sleutelstuk voor Apeldoorn! Nathan Stukker Wethouder archeologie Sporen van de vroeg middeleeuwse ijzerwinning In de gemeente Apeldoorn zijn nog vele sporen van de vroeg middeleeuwse ijzerwinning te vinden. De ijzererts werd in de vorm van klapperstenen opgegraven. Verspreid over Apeldoorn liggen zo nog duizenden ijzerkuilen. Ook zijn er locaties van houtskoolmeilers bekend, waar op grote schaal houtskool gemaakt werd voor deze industrie. En er worden vaak ijzerslakken, het afvalproduct bij de ijzerproductie, gevonden. De grootste ijzerslakkenhoop van Nederland ligt in Apeldoorn, in het Orderbos. Wethouder Nathan Stukker op veldbezoek met de gemeentelijk archeoloog Masja Parlevliet en David Fontijn van de Universiteit Leiden. Gemeentelijk archeoloog Janneke Zuyderwyk vertelt hoe de ijzerwinning in zijn werk gaat. Regiarcheoloog Nathalie Vossen (links) op veldbezoek bij de opgraving van een boerderij uit de 11e eeuw in Orden.

6 Archeologie Econsultancy Econsultancy is een onafhankelijk ingenieursbureau dat in opdracht van overheden, het bedrijfsleven en particulieren projecten uitvoert op het gebied van bodem, waterbodem, water en infra, archeologie, ecologie, milieu en ruimte. Wij ondersteunen overheden en bedrijven bij het oplossen van milieuvraagstukken. Ons werkterrein beperkt zich niet alleen tot de technische aspecten van het milieu. Ook voor vragen op beleidsmatig, juridisch, financieel of organisatorisch gebied kunt u bij ons terecht. In de uitvoering van projecten staat tevredenheid van onze klanten over kwaliteit, prijs en service voorop. BOdem Inzet en professionele betrokkenheid kenmerken de diensten. De verantwoordelijke projectleider is het eenduidige aanspreekpunt voor de klant en is verantwoordelijk voor alle aspecten van het project: kwaliteit, tijd, geld, communicatie en organisatie. De kernwaarden deskundig, vertrouwd, betrokken, flexibel, zorgvuldig en vernieuwend zijn een belangrijke leidraad in ons handelen. Onze medewerkers vormen ons belangrijkste kapitaal. Ook persoonlijke en inhoudelijke ontwikkeling staat centraal, want ons werk vraagt steeds om nieuwe kennis en nieuwe verantwoordelijkheden. Wij bieden realistisch advies en concrete ecologie oplossingen voor milieuvraagstukken en willen daarmee een bijdrage leveren aan een duurzaam en verantwoord gebruik van onze leefomgeving. waterbodem Uitgave Econsultancy Oplage 500 exemplaren Redactie S. Diependaal en M. Wortelboer vormgeving en druk ARS Grafisch, Roermond Foto s met dank aan Bart Coenders, ( gemeente Apeldoorn en Aardhuus VESTIGING limburg Rijksweg Noord KS Swalmen TEL (0475) FAX (0475) swalmen@econsultancy.nl VESTIGING brabant Rapenstraat GJ Boxmeer TEL (0485) FAX (0485) boxmeer@econsultancy.nl VESTIGING gelderland Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem TEL (0314) FAX (0314) doetinchem@econsultancy.nl internet econsultancy.nl s.v.p. artikelen en reactie op de artikelen sturen naar nieuwsbrief@econsultancy.nl verschijning De gemeente Apeldoorn en Saltos hebben hun medewerking verleend aan de totstandkoming van deze speciale editie, waarvoor dank

NOTITIE LUCHTKWALITEIT GREVENHOUT 21 (LANDAL RABBIT HILL) TE NIEUW-MILLIGEN (UDDEL) GEMEENTE APELDOORN

NOTITIE LUCHTKWALITEIT GREVENHOUT 21 (LANDAL RABBIT HILL) TE NIEUW-MILLIGEN (UDDEL) GEMEENTE APELDOORN NOTITIE LUCHTKWALITEIT GREVENHOUT 21 (LANDAL RABBIT HILL) TE NIEUW-MILLIGEN (UDDEL) GEMEENTE APELDOORN Notitie luchtkwaliteit Grevenhout 21 (Landal Rabbit Hill) te Nieuw-Milligen (Uddel) in de gemeente

Nadere informatie

MIDDELEEUWS UTTILOCH ONDER WIJK AARDHUUS?

MIDDELEEUWS UTTILOCH ONDER WIJK AARDHUUS? MIDDELEEUWS UTTILOCH ONDER WIJK AARDHUUS? In 2013 is bij een archeologisch onderzoek aan de rand van Uddel - op de plek waar nu de woonwijk Aardhuus ligt - een archeologische vindplaats ontdekt. Sporen

Nadere informatie

NOTITIE BEDRIJVEN EN MILIEUZONERING VINKELSESTRAAT 99/101 TE HEESCH GEMEENTE BERNHEZE

NOTITIE BEDRIJVEN EN MILIEUZONERING VINKELSESTRAAT 99/101 TE HEESCH GEMEENTE BERNHEZE NOTITIE BEDRIJVEN EN MILIEUZONERING VINKELSESTRAAT 99/101 TE HEESCH GEMEENTE BERNHEZE Notitie bedrijven en milieuzonering Vinkelsestraat 99/101 te Heesch in de gemeente Bernheze Opdrachtgever Dhr. F. van

Nadere informatie

De archeologie van Weert-Nederweert van de prehistorie tot de Middeleeuwen

De archeologie van Weert-Nederweert van de prehistorie tot de Middeleeuwen De archeologie van Weert-Nederweert van de prehistorie tot de Middeleeuwen dr. H.A. Hiddink senior-archeoloog VUhbs, Amsterdam cursus Weerterlogie, 17-02-2016 Geologie - hooggelegen rug in Roerdalslenk

Nadere informatie

1 Hoe gaan we om met archeologie in de gemeente Oss? U heeft een omgevingsvergunning aangevraagd.voordat we een vergunning kunnen verlenen,

1 Hoe gaan we om met archeologie in de gemeente Oss? U heeft een omgevingsvergunning aangevraagd.voordat we een vergunning kunnen verlenen, Sinds 2010 heeft de gemeente Oss een archeologiebeleid. Vanaf 1 januari 2013 geldt dit voor het gehele grondgebied van de nieuwe gemeente Oss, inclusief Lith dus. Deze brochure is voor iedereen bedoeld

Nadere informatie

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is rcheobode Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is archeoloog. Hij hoort bij de groep archeologen die nu aan het opgraven is in Oosterhout in het gebied Vrachelen. Daar wordt over een jaar

Nadere informatie

OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND

OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND In het najaar van 2011 en de lente van 2012 deed een team archeologen van Archeologisch Onderzoek Leiden (Archol bv) en Diachron UvA bv opgravingen in Aarle in de gemeente

Nadere informatie

3000 jaar historie van Best-Aarle opgegraven

3000 jaar historie van Best-Aarle opgegraven Locatie: Best en Aarle Periode: NEO, BRONS, IJZ, ROM, XME, NT Complextype: ELA, GC, GVX, IX, IPER, NX, NHP, XXX. Soort onderzoek: opgraving Jaartal onderzoek:2011 en 2012 Datum vondst:2011 en 2012 Uitvoerder:

Nadere informatie

Een verborgen verleden. Archeologie in Heerde. www.heerde.nl

Een verborgen verleden. Archeologie in Heerde. www.heerde.nl Een verborgen verleden Archeologie in Heerde www.heerde.nl Een verborgen verleden De gemeente Heerde heeft een rijke geschiedenis. U als inwoner kent een deel van deze geschiedenis. Misschien zelf meegemaakt

Nadere informatie

Archeologie Bouwen en verbouwen. www.sudwestfryslan.nl

Archeologie Bouwen en verbouwen. www.sudwestfryslan.nl Archeologie Bouwen en verbouwen www.sudwestfryslan.nl Archeologie Heeft u bouwplannen of moet u voor andere werkzaamheden graven in de grond? Dan bent u soms verplicht om vooraf archeologisch onderzoek

Nadere informatie

VERSLAGEN VAN WERKZAAMHEDEN

VERSLAGEN VAN WERKZAAMHEDEN VERSLAGEN VAN WERKZAAMHEDEN 1. ACTIVITEITEN VAN DE WERKGROEP APELDOORN (AWA) Door Chris Nieuwenhuize (veldwerkleider). Inventarisatie cultuurhistorie Bruggelen De Stichting Probos heeft samen met een aantal

Nadere informatie

5,1. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders.

5,1. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart 2013 5,1 27 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders. Paragraaf 1 De Romeinen trekken zich terug. 1. Welke

Nadere informatie

NOTITIE LUCHTKWALITEIT BARON VAN NAGELLSTRAAT 2 TE VOORTHUIZEN GEMEENTE BARNEVELD

NOTITIE LUCHTKWALITEIT BARON VAN NAGELLSTRAAT 2 TE VOORTHUIZEN GEMEENTE BARNEVELD NOTITIE LUCHTKWALITEIT BARON VAN NAGELLSTRAAT 2 TE VOORTHUIZEN GEMEENTE BARNEVELD Notitie luchtkwaliteit Baron van Nagellstraat 2 te Voorthuizen in de gemeente Barneveld Opdrachtgever Bouwbedrijf van de

Nadere informatie

Tijd van monniken en ridders ( ) 3.1 Leenheren en leenmannen ( ) ( ) Plundering Rome door Alarik in 410, tekening uit de 20 e eeuw

Tijd van monniken en ridders ( ) 3.1 Leenheren en leenmannen ( ) ( ) Plundering Rome door Alarik in 410, tekening uit de 20 e eeuw 3.1 Leenheren en nen 3.1 Leenheren en nen Gallië was rond 450 n. Chr. al meer dan 4 eeuwen (sinds Caesar) onder Romeins bestuur en een sterk geromaniseerd gebied, cultuur, bestuur, economie, taal en geloof

Nadere informatie

Publiekssamenvatting. Archeologisch onderzoek Groene Rivier Pannerden

Publiekssamenvatting. Archeologisch onderzoek Groene Rivier Pannerden Publiekssamenvatting Archeologisch onderzoek Groene Rivier Pannerden Catastrofale overstromingen kwamen vaak voor in de geschiedenis van Pannerden, wat met de ligging in de driehoek tussen de rivieren

Nadere informatie

Tijd van monniken en ridders (500 100) 3.1 Leenheren en leenmannen (500 100) (500 100) Plundering Rome door Alarik in 410, tekening uit de 20 e eeuw

Tijd van monniken en ridders (500 100) 3.1 Leenheren en leenmannen (500 100) (500 100) Plundering Rome door Alarik in 410, tekening uit de 20 e eeuw 3.1 Leenheren en nen 3.1 Leenheren en nen Gallië was rond 450 n. Chr. al meer dan 4 eeuwen (sinds Caesar) onder Romeins bestuur en een sterk geromaniseerd gebied, cultuur, bestuur, economie, taal en geloof

Nadere informatie

Opgraving Hengelo Winkelskamp Grafveld

Opgraving Hengelo Winkelskamp Grafveld 2015 Archeologisch Onderzoek Leiden (Archol) Postbus 9515 2300 RA Leiden (071) 527 33 13 www.archol.nl Opgraving Hengelo Winkelskamp Grafveld Voorlopig evaluatierapport, Archol BV Opgraving Hengelo Winkelskamp

Nadere informatie

Gemeente Haarlem. Archeologisch onderzoek en waardestellend rapport

Gemeente Haarlem. Archeologisch onderzoek en waardestellend rapport Gemeente Haarlem Archeologisch onderzoek en waardestellend rapport Archeologisch onderzoek en waardestellend rapport Om archeologisch erfgoed te beschermen, kan bij een vergunningsaanvraag een waardestellend

Nadere informatie

Quick scan archeologie, gemeente Loon op Zand, Kaatsheuvel Van Heeswijkstraat / Horst

Quick scan archeologie, gemeente Loon op Zand, Kaatsheuvel Van Heeswijkstraat / Horst Quick scan archeologie, gemeente Loon op Zand, Kaatsheuvel Van Heeswijkstraat / Horst Opsteller: B. van Sprew Opdrachtgever: H. de Jongh (H. de Jongh Advies) Datum: 22-8-2012 Aanleiding en doelstelling

Nadere informatie

Bijlage 3. Vrijstellingen

Bijlage 3. Vrijstellingen Bijlage 3. Vrijstellingen Terreinen van hoge archeologische waarde: provinciaal monument (AWG categorie 1) De West-Friese Omringdijk is een provinciaal monument. Vergunning verloopt via de provincie Noord-

Nadere informatie

Archol bv. Ivo van Wijk. Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat te Elsloo, gemeente Stein

Archol bv. Ivo van Wijk. Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat te Elsloo, gemeente Stein 2012 Archol bv Ivo van Wijk Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat te Elsloo, gemeente Stein Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat

Nadere informatie

Projectnummer: C Opgesteld door: Ons kenmerk: : Kopieën aan:

Projectnummer: C Opgesteld door: Ons kenmerk: : Kopieën aan: MEMO ARCADIS NEDERLAND BV Zendmastweg 19 Postbus 63 9400 AB Assen Tel 0592 392 111 Fax 0592 353 112 www.arcadis.nl Onderwerp Werkprotocol archeologie uitvoering Groote Diep Assen, 16 mei 2013 Van drs I.E.

Nadere informatie

Bijlage 11 Archeologisch onderzoek

Bijlage 11 Archeologisch onderzoek Bijlage 11 Archeologisch onderzoek Woningbouwlocatie Laan van Westenenk 501-701 ontwerp, september 2015 1243 Rapport E. Goossens, TNO-terrrein te, Gemeente. Archeologisch vooronderzoek: bureauonderzoek

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2 Gebiedsanalyse

HOOFDSTUK 2 Gebiedsanalyse HOOFDSTUK 2 Gebiedsanalyse 2.1 Inleiding In dit hoofdstuk zijn achtereenvolgens de ruimtelijke structuur en de functionele structuur van het plangebied uiteengezet. De ruimtelijke structuur is beschreven

Nadere informatie

BODEMINTACTHEIDSONDERZOEK ZWARTE PLAKWEG TE AMERICA GEMEENTE HORST AAN DE MAAS

BODEMINTACTHEIDSONDERZOEK ZWARTE PLAKWEG TE AMERICA GEMEENTE HORST AAN DE MAAS BODEMINTACTHEIDSONDERZOEK ZWARTE PLAKWEG 59-61 TE AMERICA GEMEENTE HORST AAN DE MAAS Bodemintactheidsonderzoek Zwarte Plakweg 59-61 te America in de gemeente Horst aan de Maas Opdrachtgever Pijnenburg

Nadere informatie

2-2-2015. Houtbouw en funderingen in de Zaanstreek 1000-1900 P. Kleij, gemeentelijk archeoloog Zaanstad, Wormerland en Oostzaan.

2-2-2015. Houtbouw en funderingen in de Zaanstreek 1000-1900 P. Kleij, gemeentelijk archeoloog Zaanstad, Wormerland en Oostzaan. Houtbouw en funderingen in de Zaanstreek 1000-1900 P Kleij, gemeentelijk archeoloog Zaanstad, Wormerland en Oostzaan Opzet verhaal: 1 Ontginning van de Zaanstreek 2 Houtbouw 3 Funderingen 1 Ontginning

Nadere informatie

6.3. Analyse en interpretatie van de grondsporen Algemeen

6.3. Analyse en interpretatie van de grondsporen Algemeen 6.3. Analyse en interpretatie van de grondsporen 6.3.1. Algemeen In totaal werden er tijdens het vlakdekkend onderzoek 31 sporen geregistreerd in het vlak. Vijf ervan kwamen ook reeds tijdens het vooronderzoek

Nadere informatie

Nieuw Delft - Veld 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10.2 en 11

Nieuw Delft - Veld 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10.2 en 11 Delftse Archeologische Notitie 99 Nieuw Delft - Veld 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10.2 en 11 Een archeologisch bureauonderzoek Jean Paul Bakx, Jorrit van Horssen & Bas Penning 5 Nieuw Delft Veld 3 5.1 Plangebied

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 maart 2012

Nieuwsbrief 1 maart 2012 Nieuwsbrief 1 maart 2012 De Heemshof Het gebied rond De Heemshof in Heemskerk wordt bedreigd door nieuwbouwplannen van de gemeente. Op verzoek van Lambert Koppers, eigenaar van De Heemshof en deelnemer

Nadere informatie

De resultaten van de publieksopgraving in Dalfsen

De resultaten van de publieksopgraving in Dalfsen De resultaten van de publieksopgraving in Dalfsen Henk van der Velde en Niels Bouma Inleiding In de zomermaanden van 2017 heeft er in Oosterdalfsen een publieksopgraving plaatsgevonden. Een archeoloog,

Nadere informatie

De kracht van vrijwilligers Bijdragen aan archeologisch onderzoek. Bijdragen aan archeologisch onderzoek

De kracht van vrijwilligers Bijdragen aan archeologisch onderzoek. Bijdragen aan archeologisch onderzoek 21 Bijdragen aan archeologisch onderzoek 22 De kracht van vrijwilligers Bijdragen aan archeologisch onderzoek Het belang van actief onderzoek doen Vrijwilligers ondersteunen gemeenten en beroepsarcheologen

Nadere informatie

Interview Tessa de Groot

Interview Tessa de Groot Interview Tessa de Groot Tessa de Groot die op 27 september een lezing voor onze Kring verzorgt is momenteel werkzaam als senior onderzoeker Romeinse tijd bij de nieuwe Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap

Nadere informatie

BEDRIJVEN EN MILIEUZONERING HOOFDSTRAAT 110 TE HEESWIJK-DINTHER

BEDRIJVEN EN MILIEUZONERING HOOFDSTRAAT 110 TE HEESWIJK-DINTHER BEDRIJVEN EN MILIEUZONERING HOOFDSTRAAT 110 TE HEESWIJK-DINTHER Bedrijven en milieuzonering Hoofdstraat 110 te Heeswijk-Dinther Opdrachtgever RO Connect Graafsebaan 31 5384 RS HEESCH Rapportnummer 2544.002

Nadere informatie

: Archeologische begeleiding in Katwijk, Tweede Mientlaan

: Archeologische begeleiding in Katwijk, Tweede Mientlaan Bodemshop Dhr. Roosendaal s-gravendijckseweg 45 A 2201 CZ Noordwijk Noordwijk, 16 juni 2008 Kenmerk : 09840508/29047 Contactpersoon : drs. Edwin Hoven E-mail : ehoven@beckerenvandegraaf.nl Betreft : Archeologische

Nadere informatie

Cultuurhistorische inventarisatiescan nieuwe scoutingterrein Broekpolder

Cultuurhistorische inventarisatiescan nieuwe scoutingterrein Broekpolder Cultuurhistorische inventarisatiescan nieuwe scoutingterrein Broekpolder Adviescode: 2015.020 Auteur: R. Terluin, archeoloog gemeente Vlaardingen Oktober 2017 Inleiding Scoutinggroepen worden verplaatst

Nadere informatie

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Willibrord Willibrord werd geboren als zoon van pas bekeerde ouders en werd als zevenjarige jongen door zijn vader Wilgis toevertrouwd aan het klooster van Ripon nabij

Nadere informatie

8 QUICKSCAN 2017 ARCHEOLOGIE KLAVER Gemeente Horst aan de Maas

8 QUICKSCAN 2017 ARCHEOLOGIE KLAVER Gemeente Horst aan de Maas QUICKSCAN ARCHEOLOGIE KLAVER 8 QUICKSCAN 2017 ARCHEOLOGIE KLAVER Gemeente 8 2017 Horst aan de Maas Gemeente Horst aan de Maas 20 APRIL 2017 20 APRIL 2017 Contactpersonen KOOS MOL Arcadis Nederland B.V.

Nadere informatie

Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag.

Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag. Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag. projectnr. 405215.01 revisie 01 15 oktober 2015 auteur M. Arkema Opdrachtgever BDP

Nadere informatie

Het Frankische rijk. Bedreigd door de islam. Monniken en Ridders

Het Frankische rijk. Bedreigd door de islam. Monniken en Ridders prehistorie 32 oudheid 3000 v. Chr. 2500 v. Chr. 2000 v. Chr. 1500 v. Chr. Monniken en Ridders Het Frankische rijk Jos staat in een hoek van de kringloopwinkel in een grote doos te grabbelen. Hij rommelt

Nadere informatie

Adviesdocument 768. Oranjerie landgoed Mattemburgh, gemeente Woensdrecht. Project: Projectcode: HOOM2. Opdrachtgever: Brabants Landschap

Adviesdocument 768. Oranjerie landgoed Mattemburgh, gemeente Woensdrecht. Project: Projectcode: HOOM2. Opdrachtgever: Brabants Landschap Adviesdocument 768 Project: Oranjerie landgoed Mattemburgh, gemeente Woensdrecht Projectcode: HOOM2 Opdrachtgever: Brabants Landschap Datum: 12 juni 2015 1 ARCHEOLOGIE & DE ORANJERIE MATTEMBURGH Inleiding

Nadere informatie

Graven op het tracé van de rondweg

Graven op het tracé van de rondweg Een uitzonderlijk grote klus Graven op het tracé van de rondweg HARRY BENSCHOP Begin maart is gestart met het archeologisch onderzoek op het tracé van de omleidingsweg rond Baarle. Vóór de kerst moet het

Nadere informatie

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 3 Toetsvragen

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 3 Toetsvragen Tijdvak 3 Toetsvragen 1 Op veel afbeeldingen wordt de Romeinse keizer Constantijn als een heilige afgebeeld met een stralenkrans om zijn hoofd. Welke reden was er om Constantijn als christelijke heilige

Nadere informatie

Oude ijzerindustrie in Apeldoorn

Oude ijzerindustrie in Apeldoorn 4 e Cultuur n e e t historisch Apeldoorn e m g Oude ijzerindustrie in Apeldoorn Het Ruhrgebied van Nederland Hoewel men het op het eerste gezicht niet zou zeggen, heeft de gemeente Apeldoorn een vorm van

Nadere informatie

Selectiebesluit archeologie Breda, Molengracht JEKA

Selectiebesluit archeologie Breda, Molengracht JEKA Gemeente Breda Bureau Cultureel Erfgoed ErfgoedBesluit 2009-30 Selectiebesluit archeologie Breda, Molengracht JEKA Controle BCE Johan Hendriks Bureau Cultureel Erfgoed, Naam Afdeling/bedrijf Datum Paraaf

Nadere informatie

Activiteitenschema Archeologie

Activiteitenschema Archeologie Activiteitenschema Archeologie Soort activiteit: Spullen opgraven uit de zandbak. Tijdsindeling: 5 Minuten de plaatjes in de zandbak verstoppen. 5 Minuten vertellen over hoe de mensen vroeger wat zochten

Nadere informatie

Al in de Bronstijd leefden er mensen in het gebied

Al in de Bronstijd leefden er mensen in het gebied Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld Archeologisch onderzoek in het gebied van de Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld Al in de Bronstijd leefden er mensen in het gebied Om de dorpen en steden langs de IJssel te

Nadere informatie

Veldheem Wezep en archeologie

Veldheem Wezep en archeologie Veldheem Wezep en archeologie In opdracht van Delta Wonen heeft de regioarcheoloog van De Regio Noord Veluwe in mei 2011 een archeologisch bureauonderzoek uitgevoerd ten behoeve van de planontwikkelingen

Nadere informatie

Archeologisch onderzoek begeleiding Kevelderstraat Groenlo GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 68

Archeologisch onderzoek begeleiding Kevelderstraat Groenlo GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 68 Archeologisch onderzoek begeleiding Kevelderstraat Groenlo GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 68 Archeologische begeleiding Kevelderstraat Groenlo GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 68 Definitief ISSN 1573-5710

Nadere informatie

Archeologische MonumentenZorg

Archeologische MonumentenZorg Provincie NoordBrabant Archeologische MonumentenZorg 1. EINDOORDEEL ADVIES Onderwerp Waalwijk, Sprang, Plangebied Aansluiting Bevrijdingsweg, N261 locatie B te Sprang, N261 archeologisch onderzoek. Aan

Nadere informatie

Wonen in de Duinburg

Wonen in de Duinburg Wonen in de Duinburg Onderzoek in de ringwalburg van Domburg Lezing voor de Zeeuwse Amateur-Archeologen-Dag Walcherse Archeologische Dienst, maart 2011 Een opgraving in de Duinburg inleiding de geschiedenis

Nadere informatie

Advies Archeologie Plangebied Smidsvuurke 5, (gemeente Veldhoven)

Advies Archeologie Plangebied Smidsvuurke 5, (gemeente Veldhoven) Administratieve gegevens Advies Archeologie NAW-gegevens plan: Plan: Oppervlakteplangebied: RO-procedure: Smidsvuurke 5 te Veldhoven Realisatie van een woning. De totale oppervlakte van het plangebied/perceel

Nadere informatie

Archeologisch veldonderzoek Hoogheemraadschap van Delfland

Archeologisch veldonderzoek Hoogheemraadschap van Delfland Delftse Archeologische Notitie 101 Archeologisch veldonderzoek Hoogheemraadschap van Delfland Proefsleuvenonderzoek aan de Phoenixstraat 32 te delft Jorrit van Horssen Delftse Archeologische Notitie 101

Nadere informatie

Munten schrijven geschiedenis. Werkbrochure muntschatten

Munten schrijven geschiedenis. Werkbrochure muntschatten Munten schrijven geschiedenis Werkbrochure muntschatten Archeologie en munten Colofon Samenstelling en redactie Inge Baetens Grafische vormgeving en DTP Lieve Delestinne Tekeningen Erik Pijl, Lieve Delestinne

Nadere informatie

BOERMARKEN IN DRENTHE

BOERMARKEN IN DRENTHE BOERMARKEN IN DRENTHE Historie Geschiedenis gaat ver terug. Het begrip Boermarke, ook wel Marke genoemd, gaat in feite terug tot de tijd van de Germanen die zich op vaste plaatsen gingen vestigen. MARKE,

Nadere informatie

Gemeente Deventer, archeologisch beleidsadvies 795

Gemeente Deventer, archeologisch beleidsadvies 795 Gemeente Deventer, archeologisch beleidsadvies 795 Bestemmingsplan Hoornwerk Eiland 3 Datum: 01-04-2016 Opsteller: Bevoegd gezag: A. Oosterwegel, adviseur Ruimte en Archeologie gemeente Deventer B. Vermeulen

Nadere informatie

OPENBAAR Adviseur: L. van de Geijn (VROM, tst. 832) Portefeuillehouder: E.M. Timmers - van Klink INFORMATIENOTA

OPENBAAR Adviseur: L. van de Geijn (VROM, tst. 832) Portefeuillehouder: E.M. Timmers - van Klink INFORMATIENOTA OPENBAAR Adviseur: L. van de Geijn (VROM, tst. 832) Portefeuillehouder: E.M. Timmers - van Klink 11.06022 1 INFORMATIENOTA Politieke Ronde d.d. 1 september 2011 Programma en product 3.3 Wonen en Werken

Nadere informatie

Archeologietoets. locatie kerkstraat 57 Riel gemeente Goirle

Archeologietoets. locatie kerkstraat 57 Riel gemeente Goirle Archeologietoets locatie kerkstraat 57 Riel gemeente Goirle Archeologietoets Locatie Kerkstraat 57, Riel projectleider: B. van Spréw Datum: 13 oktober 2006 Uitgevoerd in opdracht van SAB Eindhoven contactpersoon:

Nadere informatie

Uitleg categorieën en planregels dubbelbestemmingen archeologie

Uitleg categorieën en planregels dubbelbestemmingen archeologie Uitleg categorieën en planregels dubbelbestemmingen archeologie Categorieën Niet alle delen van de binnenstad hebben dezelfde archeologische verwachtingswaarde. Op basis van eerdere opgravingen en historische

Nadere informatie

ARCHEOLOGISCHE BEGELEIDING VAN DE SANERING VAN ZINKASSEN HEIJERSTRAAT 26 TE WESTERHOVEN GEMEENTE BERGEIJK

ARCHEOLOGISCHE BEGELEIDING VAN DE SANERING VAN ZINKASSEN HEIJERSTRAAT 26 TE WESTERHOVEN GEMEENTE BERGEIJK ARCHEOLOGISCHE BEGELEIDING VAN DE SANERING VAN ZINKASSEN HEIJERSTRAAT 26 TE WESTERHOVEN GEMEENTE BERGEIJK Archeologische begeleiding van de sanering van zinkassen Heijerstraat 26 te Westerhoven in de gemeente

Nadere informatie

Archeo-rapport 48 Het archeologische vooronderzoek aan de Spurkerweg te Bilzen

Archeo-rapport 48 Het archeologische vooronderzoek aan de Spurkerweg te Bilzen Archeo-rapport 48 Het archeologische vooronderzoek aan de Spurkerweg te Bilzen Kessel-Lo, 2010 Studiebureau Archeologie bvba Archeo-rapport 48 Het archeologische vooronderzoek aan de Spurkerweg te Bilzen

Nadere informatie

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr.

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr. 6 prehistorie oudheid 3000 v. Chr. 2500 v. Chr. 2000 v. Chr. 1500 v. Chr. Jagers en Boeren De oudste bewoners Jos en Mirthe fietsen in de zomervakantie op de Elspeetse heide. Ze maken met hun ouders een

Nadere informatie

TIJD VAN MONNIKEN EN RIDDERS. 732: Karel Martel verslaat de Arabieren bij Poitiers

TIJD VAN MONNIKEN EN RIDDERS. 732: Karel Martel verslaat de Arabieren bij Poitiers Monniken en Ridders Het Frankische rijk TIJD VAN MONNIKEN EN RIDDERS 400 500 700 600 800 732: Karel Martel verslaat de Arabieren bij Poitiers 1000 500 732: Karel de Grote overlijdt en wordt begraven te

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 3

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 3 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 3 Samenvatting door B. 1191 woorden 7 oktober 2016 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Tijdvak 3 Tijd van monniken en ridders De vroege middeleeuwen 500-1000 https://www.scholieren.com/verslag/samenvatting-geschiedenis-hoofdstuk-3-98166

Nadere informatie

S C H E N K I N G, G I F T O F N A L A T E N S C H A P

S C H E N K I N G, G I F T O F N A L A T E N S C H A P V o o r h e t b e h o u d v a n h e t D r e n t s e c u l t u r e l e e r f g o e d S C H E N K I N G, G I F T O F N A L A T E N S C H A P S t i c h t i n g O u d e D r e n t s e K e r k e n Dwalen door

Nadere informatie

GEURONDERZOEK REALISATIE NIEUWBOUW FICARYSTRAAT TE BEUNINGEN

GEURONDERZOEK REALISATIE NIEUWBOUW FICARYSTRAAT TE BEUNINGEN GEURONDERZOEK REALISATIE NIEUWBOUW FICARYSTRAAT TE BEUNINGEN Geuronderzoek realisatie nieuwbouw Ficarystraat te Beuningen Opdrachtgever Fam. Derks Ficarystraat 2 6641 KP Beuningen Rapportnummer 2083.004

Nadere informatie

Vikingen in Domburg. opgraving van de vroeg-middeleeuwse ringwalburg, de Duinburg

Vikingen in Domburg. opgraving van de vroeg-middeleeuwse ringwalburg, de Duinburg Vikingen in Domburg Walcherse Archeologische Dienst opgraving van de vroeg-middeleeuwse ringwalburg, de Duinburg Impressie van een ringwalburg Bloemers 1998 I nleiding In het centrum van Domburg ontwikkelt

Nadere informatie

Nieuwsbrief Lekkanaal/3 e kolk Beatrixsluis Juli 2016

Nieuwsbrief Lekkanaal/3 e kolk Beatrixsluis Juli 2016 Nieuwsbrief Lekkanaal/3 e kolk Beatrixsluis Juli 2016 In deze nieuwsbrief vindt u meer informatie over de voorbereidingen en de uiteindelijke aanleg van de 3 e kolk Beatrixsluis en de verbreding van het

Nadere informatie

Aannemer Boskalis aan de slag met realisatie N260

Aannemer Boskalis aan de slag met realisatie N260 December 2016 De kom van Baarle-Nassau (Nederland) en Baarle- Hertog (België) heeft doorstromings- en leefbaarheidsproblemen. Om deze problemen aan te pakken werken de provincie Noord-Brabant, provincie

Nadere informatie

Locatie Zandoerleseweg, perceel 845 Datum onderzoek 21 Juni 2010 Datum evaluatieverslag 21 juni 2010 Opstelier evaluatieverslag

Locatie Zandoerleseweg, perceel 845 Datum onderzoek 21 Juni 2010 Datum evaluatieverslag 21 juni 2010 Opstelier evaluatieverslag Locatie Zandoerleseweg, perceel 845 Datum onderzoek 21 Juni 2010 Datum evaluatieverslag 21 juni 2010 Opstelier evaluatieverslag Mirjam Brouwer Goedkeuring evaluatieverslag Jos van der Weerden Locatie.

Nadere informatie

kloosterhaar groep 5 & 6 Klooster Groot Galilea in Sibculo inhoud LES

kloosterhaar groep 5 & 6 Klooster Groot Galilea in Sibculo inhoud LES kloosterhaar Klooster Groot Galilea in Sibculo LES 2 < kloosterhaar Docentenhandreiking Klooster Groot Galilea in Sibculo < 1200 1860 1870 1880 1890 1900 1910 1920 1930 1940 1950 1960 1970 1980 1990 2000

Nadere informatie

Het bevoegd gezag is het bestuursorgaan dat het besluit neemt of de vergunning verleent.

Het bevoegd gezag is het bestuursorgaan dat het besluit neemt of de vergunning verleent. Archeologische Monumentenzorg stapsgewijs Proces Archeologische Monumentenzorg (AMZ) Het opsporen en waarderen van archeologische vindplaatsen in het kader van ruimtelijke ingrepen vindt plaats in stappen.

Nadere informatie

verslag van archeologisch onderzoek vanaf de jaren zeventig in de wijk padbroek werkgroep archeologie cuijk museum ceuclum

verslag van archeologisch onderzoek vanaf de jaren zeventig in de wijk padbroek werkgroep archeologie cuijk museum ceuclum OUDE BEWONING IN PADBROEK verslag van archeologisch onderzoek vanaf de jaren zeventig in de wijk padbroek werkgroep archeologie cuijk museum ceuclum Oude bewoning in Padbroek Tijdens de bouw en inrichting

Nadere informatie

Watou Oude Provenstraat. Archeologisch onderzoek

Watou Oude Provenstraat. Archeologisch onderzoek Watou Oude Provenstraat Archeologisch onderzoek 1. Inleiding Begin november 2014 werd een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd langs de Oude Provenstraat in Watou ter voorbereiding van de toekomstige

Nadere informatie

BEREKENING T.B.V. NATUURBESCHERMINGSWET DRIESTAPELENSTOEL TE KAATSHEUVEL GEMEENTE LOON OP ZAND

BEREKENING T.B.V. NATUURBESCHERMINGSWET DRIESTAPELENSTOEL TE KAATSHEUVEL GEMEENTE LOON OP ZAND BEREKENING T.B.V. NATUURBESCHERMINGSWET DRIESTAPELENSTOEL TE KAATSHEUVEL GEMEENTE LOON OP ZAND Berekening t.b.v. natuurbeschermingswet Driestapelenstoel te Kaatsheuvel in de gemeente Loon op Zand Opdrachtgever

Nadere informatie

Programma van maatregelen bij Archeologienota : Uitbreiding woonzorgcentrum Meredal, Erpe-Mere, Vijverstraat 38, Oost-Vlaanderen

Programma van maatregelen bij Archeologienota : Uitbreiding woonzorgcentrum Meredal, Erpe-Mere, Vijverstraat 38, Oost-Vlaanderen Programma van maatregelen bij Archeologienota : Uitbreiding woonzorgcentrum Meredal, Erpe-Mere, Vijverstraat 38, Oost-Vlaanderen Robby Vervoort (red.) Freelance Senior Archeoloog Borgerhout, januari 2017

Nadere informatie

Archeologische rijksmonumenten - aantal complexen

Archeologische rijksmonumenten - aantal complexen De Erfgoedmonitor Home > Indicatoren > Archeologische rijksmonumenten - aantal complexen Archeologische rijksmonumenten - aantal complexen Publicatiedatum: 10 november 2017 E ind 2015 bestonden de 1.435

Nadere informatie

4 Archeologisch onderzoek

4 Archeologisch onderzoek 4 Archeologisch onderzoek 99044462 Inhoudsopgave ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK 1 Inleiding... 2 1.1 Algemeen... 2 1.2 Aanleiding en doelstelling... 2 2 Bureauonderzoek... 3 2.1 Werkwijze... 3 2.2 Resultaten

Nadere informatie

Karel de Grote Koning van het Frankische Rijk

Karel de Grote Koning van het Frankische Rijk Karel de Grote Koning van het Frankische Rijk Eén van de bekendste koningen uit de Middeleeuwen is Karel de Grote. Hij leeft zo'n 1300 jaar geleden, waar hij koning is van het Frankische rijk. Dat rijk

Nadere informatie

Ontdekking. Dorestad teruggevonden

Ontdekking. Dorestad teruggevonden Dorestad teruggevonden Ontdekking Het vroegmiddeleeuwse Dorestad verdween na de negende eeuw van de kaart. Pas rond 1840 werd de stad teruggevonden, bij toeval. Kort daarna deed het RMO opgravingen en

Nadere informatie

De Limfa zat er niet voor niets

De Limfa zat er niet voor niets Veel waterputten gevonden bij archeologisch onderzoek De Limfa zat er niet voor niets HARRY BENSCHOP Tijdens het veldwerk voor het archeologisch onderzoek op het voormalige Limfa-terrein aan de Chaamseweg

Nadere informatie

Archeologie. Dit werkstuk is gemaakt door: Lonneke Surstedt.

Archeologie. Dit werkstuk is gemaakt door: Lonneke Surstedt. Archeologie Dit werkstuk is gemaakt door: Lonneke Surstedt. Inhoudsopgave Wat is een archeoloog? Bekende archeologen. Opleiding. Soorten archeologen. Tempel van Empel. Opgravingen. Mijn buurman. 1 Wat

Nadere informatie

Jaarverslag BATO 2006

Jaarverslag BATO 2006 Jaarverslag BATO 2006 Afgelopen jaar was een bewogen en creatief jaar voor Bato. Ten eerste hebben zich twee nieuwe leden aangemeld: Christa van Diepen en Jan van Oostveen. Naast de gewoonlijke werkzaamheden

Nadere informatie

Project 434: Bureaustudie Actualisering archeologische verwachting nieuwbouwlocatie Stadhuiskwartier. Interne Rapportages Archeologie Deventer 55

Project 434: Bureaustudie Actualisering archeologische verwachting nieuwbouwlocatie Stadhuiskwartier. Interne Rapportages Archeologie Deventer 55 Interne Rapportages Archeologie Deventer 55 Mei 2012 Project 434: Bureaustudie Actualisering archeologische verwachting nieuwbouwlocatie Stadhuiskwartier COLOFON 2012, Gemeente Deventer, Deventer. Auteur:

Nadere informatie

BAAC do 17/09/ :37Update: do 17/09/ :12 Gianni Paelinck, Pieterjan Huyghebaert, Joost Van Liefferinge Persinfo

BAAC do 17/09/ :37Update: do 17/09/ :12 Gianni Paelinck, Pieterjan Huyghebaert, Joost Van Liefferinge Persinfo Unieke Romeinse villa blootgelegd in Dilbeek BAAC do 17/09/2015-09:37Update: do 17/09/2015-12:12 Gianni Paelinck, Pieterjan Huyghebaert, Joost Van Liefferinge Persinfo In de Vlaams-Brabantse gemeente Dilbeek

Nadere informatie

ARCHEOLOGIENOTA. MELLE ROOTPUTTE (prov. 00ST-VLAANDEREN) PROGRAMMA VAN MAATREGELEN VOOR UITGESTELD VOOR- ONDERZOEK MET INGREEP IN DE BODEM

ARCHEOLOGIENOTA. MELLE ROOTPUTTE (prov. 00ST-VLAANDEREN) PROGRAMMA VAN MAATREGELEN VOOR UITGESTELD VOOR- ONDERZOEK MET INGREEP IN DE BODEM ARCHEOLOGIENOTA MELLE ROOTPUTTE (prov. 00ST-VLAANDEREN) PROGRAMMA VAN MAATREGELEN VOOR UITGESTELD VOOR- ONDERZOEK MET INGREEP IN DE BODEM Auteurs: Bert ACKE, Bart BARTHOLOMIEUX, Tina BRUYNINCKX, Lisa VAN

Nadere informatie

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus 138 Tijdwijzer Het begin Op deze tijdbalk past niet de hele geschiedenis van de mens. Er lopen namelijk al zo n 100.000 jaar mensen rond op aarde. Eigenlijk zou er dus nog 95.000 jaar bij moeten op de

Nadere informatie

Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag.

Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag. Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag. projectnr. 405215.01 revisie 03 25 februari 2016 auteur M. Arkema Opdrachtgever BDP

Nadere informatie

ARCHEOLOGIENOTA. WEVELGEM NIEUWSTRAAT (prov. WEST-VLAANDEREN) PROGRAMMA VAN MAATREGELEN

ARCHEOLOGIENOTA. WEVELGEM NIEUWSTRAAT (prov. WEST-VLAANDEREN) PROGRAMMA VAN MAATREGELEN ARCHEOLOGIENOTA WEVELGEM NIEUWSTRAAT (prov. WEST-VLAANDEREN) PROGRAMMA VAN MAATREGELEN Auteurs: Bert ACKE, Bart BARTHOLOMIEUX, Sarah DALLE Monument Vandekerckhove nv Oostrozebekestraat 54 8770 INGELMUNSTER

Nadere informatie

Inleiding. Vigerend beleid en bevoegd gezag. Quick scan archeologie: Trajectstudie Bochtverbetering Alphen a/d Rijn. Utrecht, 25 november 2012

Inleiding. Vigerend beleid en bevoegd gezag. Quick scan archeologie: Trajectstudie Bochtverbetering Alphen a/d Rijn. Utrecht, 25 november 2012 Quick scan archeologie: Trajectstudie Bochtverbetering Alphen a/d Rijn Utrecht, 25 november 2012 Inleiding De provincie heeft voornemens om de zuidwestelijke oever van de kruising van de Oude Rijn met

Nadere informatie

Archeologische observaties tijdens OCE-onderzoek Richelleweg, Soest

Archeologische observaties tijdens OCE-onderzoek Richelleweg, Soest Archeologische observaties tijdens OCE-onderzoek Richelleweg, Soest augustus 2011 Amersfoort, oktober 2013 Opgesteld door: Drs. M.L. Verhamme, Regio-archeoloog Centrum voor Archeologie Langegracht 11 3811

Nadere informatie

Archeologische Quickscan

Archeologische Quickscan Document: Archeologische Quickscan versie 2 Plangebied: Polderpark, Oudesluis, gemeente Schagen Adviesnummer: 16185 Opsteller: drs. C.M. Soonius (senior archeoloog) & drs. S. Gerritsen (senior archeoloog)

Nadere informatie

ARCHEOLOGIENOTA. LEUVEN HERTOGENSITE SINT-RAFAEL (prov. VLAAMS-BRABANT) PROGRAMMA VAN MAATREGELEN

ARCHEOLOGIENOTA. LEUVEN HERTOGENSITE SINT-RAFAEL (prov. VLAAMS-BRABANT) PROGRAMMA VAN MAATREGELEN ARCHEOLOGIENOTA LEUVEN HERTOGENSITE SINT-RAFAEL (prov. VLAAMS-BRABANT) PROGRAMMA VAN MAATREGELEN Auteurs: Bert ACKE, Bart BARTHOLOMIEUX, Lisa VAN RANSBEECK Monument Vandekerckhove nv Oostrozebekestraat

Nadere informatie

Verkennend archeologisch onderzoek IVO Vorstenbosch-Bergakkers fase 2. R. Jansen, L.G.L. van Hoof

Verkennend archeologisch onderzoek IVO Vorstenbosch-Bergakkers fase 2. R. Jansen, L.G.L. van Hoof Verkennend archeologisch onderzoek IVO Vorstenbosch-Bergakkers fase 2 R. Jansen, L.G.L. van Hoof Colofon Archol Rapport nummer 41 Verkennend archeologisch onderzoek Vorstenbosch-Bergakkers fase 2 Uitvoering:

Nadere informatie

Archeologisch onderzoek te Macharen Kerkstraat

Archeologisch onderzoek te Macharen Kerkstraat Archeologisch onderzoek te Macharen Kerkstraat T.D. Hamburg Archol briefrapport 15 Inleiding In opdracht van de gemeente Oss heeft Archeologische Onderzoek Leiden (Archol bv) op maandag 26 augustus een

Nadere informatie

VERSLAGEN VAN WERKZAAMHEDEN

VERSLAGEN VAN WERKZAAMHEDEN VERSLAGEN VAN WERKZAAMHEDEN 8 1. ACTIVITEITEN VAN DE WERKGROEP APELDOORN (AWA) Door Chris Nieuwenhuize (veldwerkleider). Onderzoek baksteenoven Kroondomein In 2003 en 2004 werd in Berg en Bos, pal langs

Nadere informatie

Quickscan Archeologie. Bedrijfsunits te Deil. Gemeente Geldermalsen

Quickscan Archeologie. Bedrijfsunits te Deil. Gemeente Geldermalsen Quickscan Archeologie Bedrijfsunits te Deil Opdrachtgever: Van Es architecten Hazenberg AMZ-publicaties 2009-12 Auteur Datum Versie Status dr. W.K. Vos 24 juli 2009 1.1 Definitief Contactgegevens Hazenberg

Nadere informatie

Kampen Reevediep R.C.A. Geerts (ADC ArcheoProjecten)

Kampen Reevediep R.C.A. Geerts (ADC ArcheoProjecten) Kampen Reevediep R.C.A. Geerts (ADC ArcheoProjecten) Ten zuiden van de stad Kampen worden een hoogwatergeul en twee dijklichamen aangelegd door bouwcombinatie Isala Delta in opdracht van de provincie Overijssel/Rijkswaterstaat.

Nadere informatie

Papendrecht, Westeind 25, gemeente Papendrecht (ZH). Archeologisch en cultuurhistorisch bureauonderzoek. Transect-rapport 528 (concept 1.

Papendrecht, Westeind 25, gemeente Papendrecht (ZH). Archeologisch en cultuurhistorisch bureauonderzoek. Transect-rapport 528 (concept 1. 1. ALGEMENE GEGEVENS Titel Auteur(s) Autorisatie Gemeente Papendrecht, Westeind 25, gemeente Papendrecht (ZH). Archeologisch en cultuurhistorisch bureauonderzoek. Transect-rapport 528 (concept 1.0) H.

Nadere informatie

ADVIES ARCHEOLOGIE 16 dec 2013

ADVIES ARCHEOLOGIE 16 dec 2013 NAW plan: Plan: Opp plangebied: RO-procedure: Opsteller: Aanvrager: Inrichting openbare ruimte plangebied Pantarhei aanleg ontsluitingsweg, parkeergelegenheid, openbaar groen ca. 5000 m² (locatie Pantarhei);

Nadere informatie

Archeologienota: Het archeologisch vooronderzoek aan de Hoorn te Leuven Vanessa Vander Ginst Maarten Smeets Marjolein Van Der Waa

Archeologienota: Het archeologisch vooronderzoek aan de Hoorn te Leuven Vanessa Vander Ginst Maarten Smeets Marjolein Van Der Waa Archeologienota: Het archeologisch vooronderzoek aan de Hoorn te Leuven Vanessa Vander Ginst Maarten Smeets Marjolein Van Der Waa Kessel-Lo, 2016 Studiebureau Archeologie bvba Archeologienota: Het archeologisch

Nadere informatie