Agrarisch natuurbeheer als geldmachine

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Agrarisch natuurbeheer als geldmachine"

Transcriptie

1 NIEUWSBRIEF STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 6, nummer 4 Patrijzenkuikens tellen Geslaagde stage Observeren Flevoland Terugblik stage Slaapplaatstelling Van alles wat Agrarisch natuurbeheer als geldmachine Door Ben Koks Ruim voordat agrarisch natuurbeheer in akkerland werd geïntroduceerd deden wij ons kunstje met Grauwe Kiekendieven. Het waren prettige en vooral motiverende jaren. De wereld was overzichtelijk en het samenspel met de provincie en Dienst Landelijk Gebied (DLG) effectief. Na 23 seizoenen is het onvermijdelijk om zo nu en dan terug te blikken. Zonder historisch besef immers geen toekomst. Inmiddels is agrarisch natuurbeheer een goed geoliede geldmachine geworden. Waar geld om de hoek komt kijken, veranderen de regels van het spel. Daar waar eerst deskundigheid, enthousiasme en heldere doelen (meer vogels, behoud landschap) maatgevend waren, zijn nu overbodige vergadercircuits en starre systemen de norm geworden. Waar het eigenlijk om gaat is veel beoefenaren van agrarisch natuurbeheer allang ontgaan. De Werkgroep heeft in drie provincies van harte meegedaan aan het oprichten van verschillende agrarische natuurverenigingen. Door beleidsmakers worden deze ANV s collectieven genoemd. Momenteel zijn deze collectieven één van de speerpunten om richting Brussel het functioneren van agrarisch natuurbeheer te promoten. Naar mijn smaak is het enige waar de collectieven in uitblinken dat ze collectief hebben gefaald. Het systeem waar we nu in zitten (SNL) stelt geen doelen meer. Grutto, Watersnip, Veldleeuwerik en Patrijs trekken aan het kortste eind en op het einde staan we allemaal collectief voor paal. Goed beschouwd heeft het huidige stelsel geen betekenis voor biodiversiteit in het agrarisch gebied. Verandering is nodig. Als boeren en beleidsmakers dit niet inzien dan zijn er in deze tijden van schaarste wel andere zaken waar we de peperdure Euro s aan kunnen besteden. Stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief, postbus 46, 9679 ZG, Scheemda Bezoekadres: Plattelandshuis Oost-Groningen, Nassaustraat 14, 9671 BW, Winschoten

2 Pagina 2 Patrijzenkuikens tellen Door Popko Wiersma Dat patrijzen het bijna overal in Europa moeilijk hebben is helaas een feit. De industrialisatie van de landbouw en de daarmee gepaard gaande herinrichting van het boereland heeft tot gevolg gehad dat er minder voedsel, minder nestgelegenheid en minder beschutting beschikbaar is. Deels is de achteruitgang te wijten aan gebrek aan geschikt broed- en voedselhabitat voor volwassen vogels, maar een zeer belangrijke factor is mogelijk de sterfte onder jonge kuikens. Gedurende de eerste twee weken van hun leven zijn patrijzen afhankelijk van insecten. Daarna gaan ze over op plantaardig voedsel, zoals zaden (granen) en bladpunten. Het vinden van voldoende insecten in het moderne akkerland is echter geen sinecure. Op enkele plekken in patrijzengebieden zijn er deze zomer insecten bemonsterd en het werd snel duidelijk dat er in tarwe-, aardappel- of bietenvelden niets te vinden is. De insecten waar patrijzenkuikens van afhankelijk zijn moeten dus gezocht worden in bermen, akkerranden, braakveldjes en overhoekjes. Maar hoe staat het dan met de overleving van de kuikens? Weten ze toch nog voldoende insecten bij elkaar te scharrelen? Of is de sterfte dermate hoog dat er geen populatiegroei mogelijk is? Om deze cruciale vraag te beantwoorden is het dus nodig om er achter te komen hoeveel jongen er per paar groot worden. Dit kan relatief eenvoudig door het aantal jongen per familie te tellen. De nadruk ligt hier wel op relatief, want patrijzen laten zich niet zo snel zien. Nu het graan is geoogst is het echter iets gemakkelijker geworden. Ik wil hierbij dan ook een iedereen vragen om patrijzen te gaan zoeken en kuikens te tellen!

3 Pagina 3 Popko Wiersma Deze jonge kuikens vond ik nabij Muntendam. Een vrouwtje scharrelde met drie jongen door de stoppels. September is een uitstekende periode om hiervoor het veld in te gaan. Zoek de vogels aan de randen van akkers, op geoogste percelen, in bermen, etc. Wanneer je een patrijs hebt gespot is het zaak om goed op te letten of er ook kuikens aanwezig zijn. Mogelijk hebben ze zich gedrukt en staan ze pas na een vrij lange tijd weer op. Noteer het aantal volwassen vogels (liefst ook of het om man en/of vrouw gaat, maar daar is vaak telescoop voor nodig) en het aantal jongen. Bekijk het uiterlijk goed - - hebben ze nog dons of niet- en maak eventueel een schatting van de grootte van de jongen door ze te vergelijken met de oudervogels, bijv. driekwart grootte van ouder. En noteer natuurlijk zo nauwkeurig mogelijk de locatie. Alle aanvullende informatie over de plaats is welkom zoals het gewas geoogst of niet geoogst, stoppel of bewerkt, wel of niet bemest etc. Waarnemingen kunnen worden ingevoerd in Waarneming.nl of mogen via een mailtje aan mij worden doorgegeven popko. wiersma@grauwekiekendief.nl Zoek patrijzen op stoppel, in bermen, etc., vaak nabij randen Neem de tijd om jongen op te sporen en te tellen Schat de grootte van de jongen (t.o.v. ouder, beschrijf dons/verenkleed) Noteer locatie en habitat Popko Wiersma Ze zijn er echt. Zoek en gij zult vinden.

4 Pagina 4 Een geslaagde stage Door Mark Meulman Het is alweer even geleden dat ik bezig ben geweest met het onderzoek naar het vrijwilligersbeleid bij de werkgroep. Het was de eerste keer dat de werkgroep een dergelijk onderzoek heeft laten uitvoeren onder hun vrijwilligers. Het doel van het onderzoek was om te kijken of er wensen waren t.a.v. het vrijwilligersbeleid en de activiteiten bij de werkgroep. Langs deze weg wil ik allereerst de elf de vrijwilligers bedanken, die mee hebben gewerkt aan de interviews. Daarnaast wil ik ook alle vijfenvijftig vrijwilligers bedanken die de digitale enquête hebben ingevuld. Ik vond het erg leuk om vrijwilligers te interviewen. De meeste interviews heb ik bij de mensen thuis gehouden, maar met een aantal heb ik lang getelefoneerd voordat alle vragen gesteld waren. Mijn oren waren daarna nog een tijd rood. Siegfried Woldhek Plaatsen van nestbescherming in de omgeving van Nieuwolda-Oost. Uiteindelijk zijn er een aantal aanbevelingen uitgekomen op het gebied van: Informatievoorziening m.b.t. inventarisaties. Ondersteuning in het vergroten van kennis over kiekendieven in theorie en praktijk. Doorgeven van informatie over acties/activiteiten van andere organisaties Vastleggen van het vrijwilligersbeleid Uitleg over de beheersmaatregelen in het kader van agrarisch natuurbeheer Mijn stage zit er nu 1,5 maand op en ik ben geslaagd voor MBO Dierverzorging Wildlife. Ik wil nog graag even zeggen dat het drie geweldige maanden waren in Oost-Groningen. Zoveel mooie gebeurtenissen die ik heb meegemaakt en de mensen waren er ook geweldig. Ik zal nog regelmatig terugkeren naar Oost-Groningen om te helpen met wat activiteiten.

5 Pagina 5 In juni belde Wim Stegeman, een zeer betrokken agrariër in Flevoland om te vertellen dat hij weer een paartje grauwe kiekendieven in zijn wintertarwe had. Een nest met vier eieren. Het nest werd op 2 juli beschermd, er waren op dat moment vier jongen van rond de 12 dagen oud. Op 16 juli worden er vier jongen van wingtags voorzien. Bij het opruimen van de beschermingskooien vlak voor de wintertarwe oogst op 24 juli waren alle vier de jongen nog aanwezig en leken zeer gehecht aan hun uitvalsbasis, de kooi. In overleg met Wim afgesproken dat hijzelf de beschermingskooi zal opruimen. Uit waarnemingen bleek dat het mannetje van dit paar een gele kleurring had. Mooie gelegenheid om iemand te vragen die goede foto s maakt om dit prachtige stel nog eens extra vast te leggen. - Redactie - Een ochtend grauwe kiekendieven observeren in Flevoland Tekst en foto s door Karel Mauer Na contact met Ben Koks, ben ik op 2 augustus een ochtendje bij de grauwe kiekendieven geweest om foto s te maken. De ochtend begon bewolkt, maar langzaam klaarde het op. Helaas niet langdurig. Aan het eind van de morgen begon het te regenen. Van 6.50 tot 8.00u 6.50u: bij aankomst zit er 1 juveniel op de nestbeschermer en 1 op de prooipaal. 7.00u: man komt met prooi. Beide jongen vliegen hem piepend tegemoet. Prooi wordt boven de nestplaats gedropt en het mannetje gaat er weer vandoor. Het mannetje draagt aan de rechterpoot een hoge gele ring. 7.03u: een 3e juveniel komt aanvliegen, gaat bij het nest zitten Siegfried Woldhek 7.05u: 7.10u: 7.15u: 7.22u: 7.23u: een van de jongen gaat weer op de paal zitten, maar vliegt er direct weer af als het mannetje met prooi komt aanzetten. 3 jongen in de lucht. man is er weer met prooi. Geeft prooi af bij nest. wederom man met prooi. Een van de jongen vliegt hem tegemoet en neemt prooi in de lucht over. 2 jongen zijn op de nestbeschermer te zien. man komt met prooi, 3 jongen vliegen op. 1 juveniel vliegt een groot rondje en gaat elders op de grond zitten.

6 Pagina u: een 2e kalenderjaar man Bruine Kiek vliegt over, een juveniel vliegt op vanuit de nestlocatie, gaat even wat cirkelen en gaat verderop in het veld zitten. Nu geen juveniel meer op nestbeschermer te zien. 7.34u: man is er weer met prooi en gaat naar het nest. Er komen geen jongen op af. Man cirkelt even en landt dan bij het nest. Blijft hier ca. 1 minuut, komt weer tevoorschijn met prooi en vliegt naar het betonpad en gaat daar even zitten. Vliegt dan weer op met prooi en vliegt over het tarweveld. Dan komen er 2 jongen op hem af, stoeien wat met pa en als de prooi is overgenomen gaan de jongen weer in het veld zitten en de man gaat er weer vandoor u: 3 jongen vliegen in de verte over het tarweveld u: de zon begint wat door te komen, maar de vogels blijven (ver) weg aan de grond u: heel even een juveniel boven het graanveld. Dit uur is het mannetje 6 keer langsgekomen met prooi, slechts steeds 3 jongen gezien en het vrouwtje nog helemaal niet tot 9.00u 8.05u: een juveniel zonder wingtags vliegt over het veld en gaat voor ca. 2 minuten aan de grond alvorens weer verder te vliegen u: man met prooi. Een juveniel komt erop af en neemt de prooi over. Er volgt even een korte achtervolging met de niet-getagde vogel (hoort deze wel bij het gezin?). Het mannetje landt in het veld. 8.25u: er zitten nu 2 getagde en een niet-getagde in het stoppelveld. 8.30u: 8.43u: 3 getagde jongen vliegen achter in het stoppelveld op als daar (eindelijk) het vrouwtje met prooi aan komt. Vrouw gaat in het veld zitten maar niet bij de jongen die bij elkaar blijven. Nu 2 tags en een niet-tag bij elkaar in het veld. 2 jongen vliegen even wat rond, een ervan gaat even wat houtduiven pesten.

7 Pagina 7 Dit uur minder activiteit. Man is nu slechts 1 keer langsgekomen, maar dit keer ook het vrouwtje met prooi. De jongen bleven op afstand van het nest. Maximaal 3 met wingtags en een niet-tag tot 10.00u 9.04 u: al een tijdje verblijven de jongen achter op het tarweveld uit het zicht. Man ook al tijdje niet gezien u: 3 jongen vliegen weer even rond en gaan in hettoppelveld zitten u: de vogels vliegen weer op, spelen even met elkaar en landen weer uit zicht achter in het veld u: 1 jong vliegt weer rond en gaat in het stoppelveld zitten u: al even een tijdje geen activiteit u: 2 jongen vliegen. Een komt iets dichterbij in het stoppelveld zitten, de ander vliegt over het veld en jaagt een Houtduif op. Gaat er niet echt achteraan. Landt ook in het veld u: 2 jongen boven de Vogelweg, een nog in het veld u: 2 jongen vliegen terug naar nestlocatie. Een gaat op de nestbescherming zitten, de ander landt op de paal en blijft hier niet langer dan ca. een minuut. Gaat dan richting de kooi, zit hier enkele seconden en vliegt dan weer weg. 1 juveniel blijft nog op de rand van de nestbescherming zitten. Dit uur geen adulte vogels gezien. Jongen vlogen steeds even om daarna weer een tijdje aan de grond te verblijven. Max 3 jongen gezien tot 11.15u u: het begint te regenen. Juveniel vliegt van beschermer af, nu 2 jongen in de lucht u: regen wordt minder, er vliegt nog 1 juveniel rond u: een juveniel komt terug op de nestbeschermer u: man komt met prooi, vliegt eerst langs jong op beschermer, dan langs 2 jongen in het veld. De jongen gaan erachter aan en man laat prooi vallen.

8 Pagina u: man brengt prooi naar juveniel dat op de nest bescherming is terug gekeerd. Juveniel vliegt achter man aan die de prooi weer dropt en daarna wat blijft rondvliegen u: een juveniel is weer terug op de beschermer u: man is er weer met prooi. Drie jongen inclusief die van de beschermer gaan erachter aan en man vliegt weer weg nadat hij de prooi heeft afgegeven u: een juveniel weer op de nestbeschermer u: man brengt weer prooi aan bij de vogel op de nestlocatie u: het mannetje is er weer. Nadat hij het voedsel heeft afgeleverd gaat hij even op de paal zitten u: aan 2 jongen in het stoppelveld wordt door het mannetje voedsel gebracht u: einde observatie. De lucht begint steeds weer grauwer te worden en regen zal er ongetwijfeld gaan vallen. Het is jammer voor de fotografie. Dit uur weer meer activiteit van de man. In totaal is hij er 6 keer met prooi. Van het vrouwtje wederom geen teken van leven. Ook nu weer max 3 jongen gezien. Opvallend was dat ik steeds maar drie getagde juveniele grauwe kiekendieven heb gezien en er op een gegeven moment een niet-getagde bijkwam. Het adulte mannetje kwam aan het begin regelmatig prooi aanbrengen, daarna een tijd niet gezien en aan het eind weer frequenter. Het adulte vrouwtje heb ik slechts één maal gezien. Vergeleken met mijn eerdere waarnemingen op 25 juli waren de juveniele vogels vaker in de lucht en begaven zich verder van de nestplaats af. Helaas door de weersomstandigheden en problemen met mijn camera heb ik geen duidelijke foto van de gele kleurring van het mannetje kunnen maken. Van de redactie: toch is het na bestudering van de beschikbare foto s gelukt om de kleurring af te lezen: geel HT. Het mannetje is geringd op 30 juli 2004, in de omgeving van Korengarst, Noordbroek. Vóór deze observatie van Karel Mauer zag onze administratie van Flevoland er als volgt uit: 4 broedparen, 3 succesvol, 9 jongen. Allen van wingtags voorzien. Wie dit verslag goed heeft gelezen kan een belangrijke conclusie trekken namelijk inderdaad: een vijfde broedpaar (!) met minimaal een uitgevlogen jong. Voor Flevoland een zeer mooi resultaat. In deze provincie hebben we dus een broedpaar gemist. Dat toont aan hoe belangrijk ogen in het veld zijn en het doorgeven van waarnemingen is, en hoe moeilijk het is om die waarnemingen juist te interpreteren. Zo nu eerst een winterstop en dan op naar 2013 met hopelijk meer armslag om ons beschermingswerk ook in deze provincie goed voort te kunnen zetten.

9 Pagina 9 Terugblik op een half jaar stage Door Morrison Pot Hans Hut Toen ik eind januari voet aan wal zette in Oost-Groningen keek ik uit naar het dagen doorbrengen tussen enorme groepen geelgorzen, groenlingen en kneuen, naar dagelijkse ontmoetingen met blauwe kiekendieven en misschien zelfs een goede soort te zien tussen al het geweld op de wintervoedselvelden van de Vriescheloërvennen. Natuurlijk, het was fantastisch: in mijn eerste week vond ik twee strandleeuweriken in een groep veldleeuweriken, later gevolgd door waarnemingen van grauwe gorzen en velduilen. Maar wat ik toen nog niet wist, was wat het echte veldseizoen zou gaan brengen: het grauwe kiekenwerk. Afstudeeropdracht Het doel van mijn afstudeeropdracht was om aan de hand van het inventariseren van wintervoedselvelden in de Vriescheloërvennen iets te kunnen zeggen over het agrarisch natuurbeheer in Nederland. Elke week telde ik, toen nog op de fiets, elk wintervoedselveld in de Vriescheloërvennen. Daarnaast telde ik ter controle de Weddermarke; een akkergebied zonder agrarisch natuurbeheer. Menig van u telt zelf ook wintervoedselvelden, dus u heeft er denk ik wel een beeld bij dat ik na mijn eerste week er al van overtuigd was dat deze maatregelen het gewenste effect hadden: namelijk het aantrekken van massa s vogels. Een slechte winteroverleving is namelijk één van de grootste oorzaken voor het verdwijnen van akkervogels in Nederland. Verder werd snel duidelijk dat niet elk wintervoedselveld even succesvol was. Vooral veldjes met struweel in de nabije omgeving trokken grote aantallen geelgorzen en groenlingen aan. Eerste grauwe kiekendief Op 19 april zag ik mijn eerste Groningse grauwe kiekendief. Natuurlijk had ik de soort al eerder op trek langs verschillende telposten gezien, maar zo n eerste Groninger vogel is toch iets speciaals. Ik reed op de provinciale weg van Veendam richting Pekela toen ik in mijn ooghoek een slanke kiekendief zag vliegen. Zou het? Bij de eerstvolgende afslag ben ik toen snel omgedraaid en terug gescheurd (red.: inmiddels voorzien van een gifgroen autootje). Aan de andere kant van de weg zag ik nog net een slanke donkergrijze vleugel met een zwarte vleugelpunt. Yes, een adult mannetje grauwe kiekendief, het kiekenseizoen was begonnen.

10 Pagina 10 Veldseizoen Het veldseizoen was supergaaf! Ik maakte erg lange dagen vanaf zonsopgang omdat ik naast het zoeken van paartjes, het lokaliseren van nesten en het beschermen van nesten ook nog 140 MAS-punten moest tellen. Ik heb erg genoten van het fanatisme en volle overtuiging waarmee alle medewerkers en vrijwilligers zich inzetten voor de werkgroep. Als ringer vond ik het vangen van vogels natuurlijk het allermooist, met als hoogtepunt een adult vrouwtje grauwe kiek dat ik mocht ringen. Leuk om telkens maar weer een manier te bedenken om de vogels te slim af te zijn. Het was alleen een beetje jammer dat mijn eigen pogingen om een bruine kiekendief te vangen voor het loggeronderzoek een gebed zonder eind werd. We hebben werkelijk alles geprobeerd. Deze vogels blijken toch iets slimmer/voorzichtiger/banger dan grauwe kiekendieven. We hebben maar geconcludeerd dat het gewoon softies zijn Ik heb erg genoten en erg veel geleerd van mijn periode bij de Werkgroep Grauwe Kiekendief. Maar jullie zijn nog niet van me af, deze winter kom ik gewoon weer wintervoedselveldjes tellen! Oike Vlaanderen Harold van der Meer Een Bruine softie neemt een duik.

11 Pagina 11 Naar aanleiding van de datagegevens van loggerkieken uit 2011 zijn we op 5 juni 2012 begonnen met een à twee keer per week slaaplaatstellingen te organiseren. Op woensdag 5 september vond de laatste telling plaats. Het is een intrigerend fenomeen in het broedseizoen dat alle drie de soorten kieken van Nederland in dezelfde gebieden en of percelen slapen. - Redactie - Verslag van een (individuele) slaapplaatstelling Tekst en foto s door Huug Bes 10 augustus 2012 (ter informatie zonsondergang 21.12, einde schemering 21.46) Vanaf Vriescheloo, waar alleen een Bruine kiek te zien was, over de Bisschopsweg naar de Venneweg. Hier werd overal grasland gemaaid. In de zuidoostelijke helft van het gebied probeerde een Blauwe man zich te handhaven tussen een tiental Buizerds. Een vrouw en man Bruin waren aan het stoeien De Venneweg inrijdend naar oost vloog een links geringd vrouwtje Grauwe langs, het veld in. Daar, in het gras ten noorden van de Venneweg, zaten in totaal drie of vier vrouwtjes Grauw. Eén met logger (onder), het eerder genoemde vrouwtje, en één ver weg. Nog verder oost was alleen een man Bruin aan het jagen. Siegfried Woldhek Nu naar de westkant van de Venneweg. Daar vloog aan de noordkant een man Blauw voorbij, die zijn naam eer aandeed.

12 Pagina Aan het eind van de weg omgekeerd, en wat zat er op de weg waarover ik net was gekomen? Een ongeringd, maagdelijk mannetje Grauw. Daar heb ik dus een tweehonderd foto s van gemaakt, waarbij er niet één was waarop hij echt intelligent keek. Hij liet zich twee keer bijna van de weg afrijden, ging dan honderd meter verderop weer zitten: Siegfried Woldhek Ook wilde hij nog wel even lopend oversteken: Tijd om te verzamelen bij de Blijhamsterweg maar ik dacht in het kader van de slaapplaatstelling moet ik het gedrag van deze kiek bestuderen, en trouwens ik kon het niet maken om hem te verjagen om naar de verzamelplaats met de andere tellers te gaan. De twee keer dat Bruine Kieken binnen zijn zichtafstand waren, keek hij wel erg alert rond, maar hij maakte geen aanstalten om weg te vliegen.

13 Pagina Goed, inmiddels was het geweest, er waren twee Bruine Kieken geland in de tarwe in de noordwestelijke hoek van het gebied daar waar eerder die man Blauw ook vloog Toen de laatste auto passeerde, ging het mannetje Grauw ten westen van me zitten, toen ik hem wilde bekijken bleken er ineens drie mannetjes op een rijtje te zitten! Het voorste mannetje heb ik niet expres onscherp gemaakt omwille van privacy, dat komt door mijn lens. De achterste vogel had wat glimmende vlekken op zijn rug, waarschijnlijk een logger, toen hij na zes minuten zitten een rondje maakte boven het voorste mannetje Grauw was de logger ook te zien. De voorste man maakte even een miauwend geluid, zoiets als een Buizerdjong op grote afstand. Na zijn korte vlucht ging hij weer direct achter het tot dan toe middelste mannetje zitten. Een biddende Torenvalk deed de beide achterste mannetjes opvliegen, om een meter of honderd verder westelijk te gaan zitten. Door de invallende duisternis waren ze nauwelijks meer zichtbaar. Het voorste mannetje zat nu wel erg ver van de anderen af. In de veronderstelling dat deze drie heren hier daadwerkelijk gingen slapen wilde ik ze wat dichter bij elkaar krijgen om nieuwe binnenkomers ook te zien. Siegfried Woldhek Ik reed in de berm, zonder lichten naar hem toe, waardoor hij mij niet zag als een auto die hem zou aanrijden, maar als een rijdende observatietent, net als het afgelopen uur. Tot mijn verbazing vloog hij helemaal niet af, zelfs niet toen ik nog maar tien meter van hem af was. Hij keek me aan of hij wilde zeggen probeer het niet he? Na twee minuten, toen ik de motor startte, vloog hij toch maar weer een stukje naar de anderen toe, die ik toen redelijk kon zien.

14 Pagina Ondertussen viel een vrouwtje Grauw in, in de tarwe in de zuidwestelijke hoek, zonder enige reactie van de heren Net toen het me gepast leek om te gaan vragen of de heren ook een kopje koffie wilden werd ik afgeleid door een haas in de berm in tegenovergestelde richting. Ondertussen wordt het aardig donker. Nu viel hetzelfde vrouwtje van (links geringd) in bij het andere vrouwtje, te herkennen aan haar ruipatroon Terwijl ik weer naar de haas keek vlogen kort na elkaar alle drie de mannetjes toch maar het echtelijk bed in. Er werd even heen en weer gevlogen door tenminste 4 vogels (om de eigen partner te zoeken, of juist niet?) maar dat duurde maar even ~ het totaal op 10 augustus aan Venneweg-west: 2x Bruin, 2x vrouw Grauw, 3x man Grauw. De grauwe kiekendieven sliepen op o N O. Ik denk niet dat ik de mannen daar had zien binnenkomen als ik ze niet bij me weg had zien vliegen. Opvallend was het haantjesgedrag, de dames kwamen na een dag hard werken (?) laat thuis, terwijl de heren al een half uur zaten te niksen (één zelfs anderhalf uur). Dat zij best alvast even de bedden hadden kunnen opmaken was echt teveel gevraagd. Siegfried Woldhek NB: mannetje Marc en het vrouwtje Floor zaten volgens de binnengekomen data twee uur later in het betreffende gebied te slapen. Het eerste vrouwtje dat inviel was nauwelijks te zien maar moet Floor geweest zijn.

15 Pagina 15 Van alles wat Kleurtjes Om meer zicht te krijgen op het wel en wee van de inmiddels zeer kleine populatie blauwe kiekendieven in Nederland hebben we zoals al eerder gemeld de beide oudervogels van het beschermde nest in Oost-Groningen een datalogger gegeven. Vervolgens zijn de twee jongen van dit nest voorzien van wingtags. Het gaat om een ander codesysteem dan bij de grauwe kiekendieven. De wingtags die bestaan uit een of twee kleuren zonder een symbool. De kleurencombinaties die de twee jonge vrouwtjes hebben gekregen zijn: Harold van der Meer Harold van der Meer FB - BF Klik op de foto voor meer info De volgorde van opschrijven is belangrijk: de kleuren worden van boven naar beneden afgelezen en de code van de linkervleugel wordt als eerste genoteerd. Klik voor meer informatie op de foto Kijk naar ze uit, geef je waarnemingen aan ons door en voer je informatie ook in op Waarneming.nl en Busards.com. Onderweg De grauwe kiekendieven zijn begonnen aan de trek naar het zuiden. Dat ze daarbij bijzondere omzwervingen maken en opvallende ontmoetingen hebben is sinds 20 augustus met zeven satellietzendervogels weer te volgen op onze website. Klik op het kaartje en volg ze op hun reis. Tijdens de trek worden grauwe kiekendieven op allerlei plaatsen gezien kijk goed of het om vogels met wingtags of met logger/zender gaat en geef ze door op Waarneming.nl en de wingtagvogels ook op Busards.com.

16 Pagina 16 Oproep Winterveldjes inventariseren in Drenthe, Flevoland of Oost-Groningen Vanaf 15 oktober lekker één keer in de veertiendagen buiten struinen opzoek naar bezoekers van het tafeltje dekje in het veld? Bezoekers noteren als ruigpoten, velduilen, blauwe kiekendieven (met/zonder logger of wingtags), groenlingen geelgorzen, rietgorzen, ringmussen, reeën, muizen, vossen enzovoort? Lees voor meer informatie de handleiding op onze site. Heb je vragen of wil je, je opgeven? Stuur een mail naar In het broedseizoen treffen we veel mensen rond het beschermen van nesten en bij het ringen van jonge kiekendieven. We waarderen deze positieve aandacht en de enthousiaste reacties zeer. Na het ringen van twee grauwekiekjongen in de omgeving van het Lauwersmeer kregen we van Meino Zondervan en Sije Schotanus een leuke impressie van deze gebeurtenis. Op pagina twee is te zien dat in het broedseizoen van de kieken men gelukkig ook nog van andere vogels geniet. Klik op de afbeelding voor meer info *Jac. P. Thijsse - Het vogeljaar. Nederlandsche vogels in hun leven geschetst. W. Versluys, Amsterdam Het hoofdstuk De jachtdieren is zeer toepasselijk waar het ons onderzoek naar patrijzen en de oproep om patrijzen met kuikens te tellen betreft. Akkervogels Tekst Koos Dijksterhuis Foto s Hans Hut Ingezonden impressie Uit de oude doos Te koop Prijs 15,- met verzendkosten 18,-. Te bestellen via verkoop@grauwekiekendief.nl onder vermelding van naam en adres.

Het Meetnet Agrarisch Soorten van start in de Provincies Drenthe, Flevoland en Groningen.

Het Meetnet Agrarisch Soorten van start in de Provincies Drenthe, Flevoland en Groningen. Het Meetnet Agrarisch Soorten van start in de Provincies Drenthe, Flevoland en Groningen. Beste mensen, Het MAS+ toegelicht en een oproep tot deelname! De Lente begint - al knipperend - te ontwaken. Het

Nadere informatie

2013 wordt het jaar van de Patrijs.

2013 wordt het jaar van de Patrijs. 2013 wordt het jaar van de Patrijs. 1 Waarom? De soort kwam vroeger in grote aantallen voor in NL; er werd zelfs op gejaagd (en in sommige landen nog steeds) Bijna iedereen heeft de vogel wel eens gezien

Nadere informatie

Achtergrondinformatie voor groep 3/4. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Zo herken je hem

Achtergrondinformatie voor groep 3/4. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Zo herken je hem Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Roofvogelwerkgroep Fruitstreek. Februari 2014

Nieuwsbrief Roofvogelwerkgroep Fruitstreek. Februari 2014 Nieuwsbrief Roofvogelwerkgroep Fruitstreek Februari 2014 Het is begonnen. Misschien iets vroeger dan anders, maar de laatste zonnige dagen levert al baltsgedrag op van buizerds. Het is dan ook deze soort

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. De Specht Er zijn verschillende soorten spechten: de groene, de zwarte en

Nadere informatie

De Skiere Hoanskrobber in Friese akkers

De Skiere Hoanskrobber in Friese akkers De Skiere Hoanskrobber in Friese akkers Een sierlijke grijsblauwe roofvogel jaagt tegen de wind in op zoek naar een prooi. Op twee meter hoogte speurt hij op gehoor akkerranden en kwelders af op veldmuizen.

Nadere informatie

Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen

Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen In veel zinnen in de tekst staan verwijswoorden. Een verwijswoord verwijst naar een ander woord. Bijvoorbeeld: hij, hem, zij, het, die, hun, daar,

Nadere informatie

Saleghemse krekengebied Overview langs kreek met zijn prachtige rietkragen, weilanden en graanakkers langsheen oude dijken.

Saleghemse krekengebied Overview langs kreek met zijn prachtige rietkragen, weilanden en graanakkers langsheen oude dijken. Saleghemse krekengebied Overview langs kreek met zijn prachtige rietkragen, weilanden en graanakkers langsheen oude dijken. Hier zijn nog ontzettend mooie plekken die een sterke aantrekkingskracht hebben

Nadere informatie

Spreeuwen tellen op hun slaapplaats

Spreeuwen tellen op hun slaapplaats Spreeuwen tellen op hun slaapplaats Jan Kolsters, Jacques van Kessel, Wil de Veer en Wim Deeben Inleiding Tijdens de slaapplaatstellingen van de Grote Zilverreigers hadden we ze al vaak gezien. Vele groepen

Nadere informatie

Weilandberichten - Een vijfling!

Weilandberichten - Een vijfling! Weilandberichten - Een vijfling! Hans Simons, vanaf het begin lid van de agrarische natuurvereniging, heeft al sinds jaar en dag een paal in het weiland staan met een uilenkast. Niet dat er wel eens een

Nadere informatie

Voorkomen van Bruine Kiekendief (Circus aeruginosus) in Het Verdronken Land Van Saeftinghe Walter Van Kerkhoven

Voorkomen van Bruine Kiekendief (Circus aeruginosus) in Het Verdronken Land Van Saeftinghe Walter Van Kerkhoven Voorkomen van Bruine Kiekendief (Circus aeruginosus) in Het Verdronken Land Van Saeftinghe. 2017 Walter Van Kerkhoven Tijdens het broedseizoen van 2017 werd onderzoek gedaan naar het voorkomen, broedgedrag

Nadere informatie

Bruine kiekendieven in 2005

Bruine kiekendieven in 2005 Bruine kiekendieven in 2005 Het goede muizenjaar 2004 kreeg in 2005 een vervolg waardoor het ook voor de bruine kiekendief een uitstekend jaar werd. Dit zien we onmiddellijk aan het aantal broedgevallen.

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Bescherming Weidevogels Zuid-Holland Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen

Bescherming Weidevogels Zuid-Holland Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen Bescherming Weidevogels Zuid-Holland 2018 Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen Dit jaarverslag is tot stand gekomen in samenwerking met 17 actieve weidevogelgroepen

Nadere informatie

Terug een topjaar voor de bruine kiekendieven in de Westkustpolders

Terug een topjaar voor de bruine kiekendieven in de Westkustpolders Terug een topjaar voor de bruine kiekendieven in de Westkustpolders Net zoals bij onze kerkuilen beleefden we vorig jaar ook bij de bruine kiekendieven een topjaar met een totaal van maar liefst 38 broedgevallen.

Nadere informatie

Vogelwerkgroep De Kempen. Nieuwsbrief. Wespendievenonderzoek in de Kempen 2012.

Vogelwerkgroep De Kempen. Nieuwsbrief. Wespendievenonderzoek in de Kempen 2012. Vogelwerkgroep De Kempen Postadres: Kermisberg 6, 5508 DW Veldhoven Website: www.vwgdekempen.nl Gironummer: 5859111 - Kamer van Koophandel: 40238962 Nieuwsbrief Wespendievenonderzoek in de Kempen 2012.

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

30 Jaar! 2010 JAARVERSLAG IT EIBERTSHIEM

30 Jaar! 2010 JAARVERSLAG IT EIBERTSHIEM 30 Jaar! 2010 JAARVERSLAG IT EIBERTSHIEM H.Folkertsma Juni 2011 Feest & genieten. In het afgelopen verslagjaar vierden we ons dertigjarig jubileum en dat jaar stond in het teken van genieten. Want het

Nadere informatie

Biotoopverbetering voor Patrijs en andere akkervogels. Olivier Dochy Provincie West-Vlaanderen

Biotoopverbetering voor Patrijs en andere akkervogels. Olivier Dochy Provincie West-Vlaanderen Biotoopverbetering voor Patrijs en andere akkervogels Olivier Dochy Provincie West-Vlaanderen Wat zijn akkervogels? volledig gebonden aan landbouwgebied = de echte weidevogels = de akker- en weidevogels

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Eend Inleiding Ik hou mijn werkstuk over eenden omdat ik het leuke dieren vind en ik wil er wat over leren. Dit wil ik er over weten: Wat doen eenden de hele dag? Wat eten eenden? Wat voor soorten eenden

Nadere informatie

2004 De Flamingo's in het Zwillbröcker Venn

2004 De Flamingo's in het Zwillbröcker Venn 2004 De Flamingo's in het Zwillbröcker Venn De Flamingo's komen al zo'n 20 jaar in het Zwillbröcker Venn voor. De eerste jaren kwamen er maar enkele. De grootste aantallen komen er in de maanden april

Nadere informatie

beeldverslag excursie Groninger noordkust VWG-Eelde-Paterswolde 28 januari 2017 samenstelling: Sieds Rienks

beeldverslag excursie Groninger noordkust VWG-Eelde-Paterswolde 28 januari 2017 samenstelling: Sieds Rienks beeldverslag excursie Groninger noordkust VWG-Eelde-Paterswolde 28 januari 2017 samenstelling: Sieds Rienks Waarnemingen: GEBIED: Groninger noordkust DATUM: 28 januari 2017 Organisatie/leiding/verslag:

Nadere informatie

Nieuwsbrief Jaar van de Patrijs in Zeeland

Nieuwsbrief Jaar van de Patrijs in Zeeland Nieuwsbrief Jaar van de Patrijs in Zeeland 2013 is door Vogelbescherming Nederland en Sovon uitgeroepen tot het Jaar van de Patrijs. Deze fraaie vogel is de laatste decennia sterk afgenomen (-95%).Ten

Nadere informatie

Beestige Buren. Voorbereiding in de klas

Beestige Buren. Voorbereiding in de klas Beestige Buren Voorbereiding in de klas Inhoud 1. Inleiding 2. Klauw, de grauwe klauwier 2.1 Een brief van Klauw 2.2 Paspoort van Klauw 3. De zomer- en winterburen van Klauw 3.1 Voorbereiding 3.2 Uitleg

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2011

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2011 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2011 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 FLIPPEN Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 Verantwoording: Opleiding: Media Vormgeven School: Media college Amsterdam Jaar: 1 Projectomschrijving: Het maken van

Nadere informatie

Voorkomen van Bruine Kiekendief (Circus aeruginosus) in Het Verdronken Land Van Saeftinghe Walter Van Kerkhoven

Voorkomen van Bruine Kiekendief (Circus aeruginosus) in Het Verdronken Land Van Saeftinghe Walter Van Kerkhoven Voorkomen van Bruine Kiekendief (Circus aeruginosus) in Het Verdronken Land Van Saeftinghe. 2018 Walter Van Kerkhoven In het kader van de volledige broedvogelinventarisatie werd tijdens het broedseizoen

Nadere informatie

Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum)

Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum) Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum) Na een aantal jaren met zaadeters te hebben gekweekt heb ik toch weer besloten om spreeuwen te gaan houden. Een aantal jaren geleden heb ik ook verschillende koppels gehad

Nadere informatie

Meer over de ooievaar. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Hieraan herken je hem

Meer over de ooievaar. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Hieraan herken je hem Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

Resultaten van het kleurringen van Nijlganzen en Grote Canadese Ganzen Frank Majoor & Berend Voslamber

Resultaten van het kleurringen van Nijlganzen en Grote Canadese Ganzen Frank Majoor & Berend Voslamber Resultaten van het kleurringen van Nijlganzen en Grote Canadese Ganzen Frank Majoor & Berend Voslamber Sovon-rapport 2013/74 Resultaten van het kleurringen van Nijlganzen en Grote Canadese Ganzen Frank

Nadere informatie

Grauwe kiekendieven houden stand in het intensieve Oost Groningse akkerland

Grauwe kiekendieven houden stand in het intensieve Oost Groningse akkerland Grauwe kiekendieven houden stand in het intensieve Oost Groningse akkerland Oost-Groningen Populatieontwikkeling Nederland EU-braak Agrarisch Natuurbeheer Vestiging tijdens grootschalige braaklegging EU

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

NATUURNIEUWS DE FRISSE WIND

NATUURNIEUWS DE FRISSE WIND NATUURNIEUWS DE FRISSE WIND Gortdroog voorjaar speelt weidevogels parten, enkele deelgebieden nader bekeken, Grutto s en grutto nesten Grutto nest met 5 eieren gevonden door Tinus Mooy. Het gortdroge voorjaar

Nadere informatie

Spreekbeurt de grote Toppereend

Spreekbeurt de grote Toppereend Ra,ra wie ben ik. Spreekbeurt de grote Toppereend Inleiding Ik doe mijn spreekbeurt over de grote toppereend. Omdat ik dit een hele mooie vogel vind. En omdat jullie misschien veel te weinig weten over

Nadere informatie

WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD

WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD 214 Er is goed nieuws en er is slecht nieuws WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD 214: ER IS GOED NIEUWS EN ER IS SLECHT NIEUWS Sinds 211 telt DNatuur voor ANV Lopikerwaard hoeveel Grutto

Nadere informatie

Brandganzen in de Workumerwaard

Brandganzen in de Workumerwaard Brandganzen in de Workumerwaard foto Sieds Waarnemingen: GEBIED: Zuidwest Friesland DATUM: 22-11-2014 TIJD: WEER: hele dag Eerst bewolkt met wat regen, later lichter met zon; eerst vrij strakke ZO-wind,

Nadere informatie

Woord vooraf. Hoe hun seizoen verliep, kunt u lezen in dit jaarverslag.

Woord vooraf. Hoe hun seizoen verliep, kunt u lezen in dit jaarverslag. 1 xxxx 2 3 - - - xxxx Woord vooraf Op de cover van dit jaarverslag staat een grutto, een mannetje. De kans is groot dat het legsel van zijn vrouwtje is beschermd door vrijwillige weidevogelbeschermers.

Nadere informatie

Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente

Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Groep Dit werkblad is geschikt voor kinderen uit de groepen 7 en 8. Introductie en instructie voor de leerkracht Middels

Nadere informatie

Broedgeval Grauwe kiekendief in Belgisch Limburg Zomer 2012 Werkgroep Grauwe Gors - Rémar ERENS

Broedgeval Grauwe kiekendief in Belgisch Limburg Zomer 2012 Werkgroep Grauwe Gors - Rémar ERENS Broedgeval Grauwe kiekendief in Belgisch Limburg Zomer 2012 Werkgroep Grauwe Gors - Rémar ERENS In de eerste helft van juli 2012 kon men al lezen over Duitse liefde op Belgische akkers. Het bericht bracht

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Juli 2018

NIEUWSBRIEF Juli 2018 NIEUWSBRIEF Juli 2018 Inhoud Akkerrandmengsel verkoop kantoor Inzaaien akkerranden en evaluatie Verslag ledenexcursie Voorintekening 2019 Foto: Henk Krajenbrink Akkerrandmengsel verkoop kantoor Voor het

Nadere informatie

Op de foto is een bord te zien van een doner kebab tent bij het station van hoofddorp. Op dit bord hebben ze geprobeerd te communiceren met de

Op de foto is een bord te zien van een doner kebab tent bij het station van hoofddorp. Op dit bord hebben ze geprobeerd te communiceren met de Op de foto is een bord te zien van een doner kebab tent bij het station van hoofddorp. Op dit bord hebben ze geprobeerd te communiceren met de mensen, maar naar mijn mening komt dit niet goed over bij

Nadere informatie

Monitoringsnieuwsbrief 1 mei 2016

Monitoringsnieuwsbrief 1 mei 2016 Monitoringsnieuwsbrief 1 mei 2016 Monitoring akkerranden in Zeeland Afgelopen winter (2015 2016) is er een start gemaakt met het monitoren van akkervogels. Poldernatuur Zeeland was hiermee één van de eerste

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne.

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Bij research Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Opdracht 1 Stagelogboek De eerste dag heb ik bij Ron Steijvers stage gelopen en die is project leider ontwikkelaar, vooral

Nadere informatie

Nieuwsbrief Odoorner Luchtvaart Club

Nieuwsbrief Odoorner Luchtvaart Club Nieuwsbrief Odoorner Luchtvaart Club Contact: nieuwsbrief@flyolc.nl Redactie: Piet Sloot Januari 2016 De redactie wenst iedereen een goed, gezond en vooral een fijn vliegjaar. Bate Hardenberg heeft de

Nadere informatie

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm In 2011 gingen mijn man en ik 10 dagen op vakantie naar Cyprus. Toen we geland waren, stond er een taxi klaar, om ons naar ons vakantieverblijf, te brengen.

Nadere informatie

02-01-2006-28-04-2014 (8 jaar)

02-01-2006-28-04-2014 (8 jaar) BELLA (II) 02-01-2006-28-04-2014 (8 jaar) In 2007 kwam je voor het eerst lessen op onze hondenschool. Je had als pup eerder getraind op een andere school maar moest daar stoppen vanwege ED operaties aan

Nadere informatie

BMP Needse Achterveld 2008

BMP Needse Achterveld 2008 BMP Needse Achterveld 2008 De dag van de fitissen Op 13 april was de vierde inventarisatie van het Achterveld gepland. Er hadden zich veel personen aangemeld: Irene, Berend, Hans en Sonja die elk een deel

Nadere informatie

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C OBSERVATIE Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt Robbert Kooiman G&I 1-C Contents Inleiding... 2 Covert of Overt... 2 Analyse... 3

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

Welke uilen en roofvogels zijn dat?

Welke uilen en roofvogels zijn dat? . Welke uilen en roofvogels zijn dat? De vogels zijn volgens de kleurcode onderverdeeld in de volgende groepen: Uilen 10 Valken 30 Overige roofvogels 46 Extra: Vliegsilhouet van de belangrijkste soorten

Nadere informatie

Eindrapport HUISMUSSEN TER PLAATSE VAN EN DIRECT ROND JACOBA VAN BEIERENWEG TE VOORHOUT

Eindrapport HUISMUSSEN TER PLAATSE VAN EN DIRECT ROND JACOBA VAN BEIERENWEG TE VOORHOUT Eindrapport HUISMUSSEN TER PLAATSE VAN EN DIRECT ROND JACOBA VAN BEIERENWEG 75-77 TE VOORHOUT Eindrapport HUISMUSSEN TER PLAATSE VAN EN DIRECT ROND JACOBA VAN BEIERENWEG 75-77 TE VOORHOUT rapportnr. 2017.2529

Nadere informatie

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen 1 Gedichten, geïnspireerd door bomen Geheimen In het donker huizen bomen die overdag gewoner zijn. Wij slaan de bochten van een pad mee om en gaan, ontkomen aan het licht af op geheimen.kleine geluiden

Nadere informatie

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Oom Remus bron. Z.n., z.p. ca. 1950 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/remu001twee01_01/colofon.php 2010 dbnl / erven J.C. Harries 2 [Het

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

Herbert. de Ouwe Chimpansee

Herbert. de Ouwe Chimpansee Herbert de Ouwe Chimpansee Hans Boeykens Eva Lamont El Mathematico Z e noemden hem El Mathematico. Niets wist hem uit zijn lood te slagen. Hij wist wat zijn doel was en ging er steevast zonder omwegen

Nadere informatie

Landelijke klapekstertelling winter 2008/2009 Eindresultaten

Landelijke klapekstertelling winter 2008/2009 Eindresultaten Landelijke klapekstertelling winter 2008/2009 Eindresultaten Foto J. Schwiebbe - http://www.birdphoto.nl April 2009, Matthijs Broere (Waarneming.nl) & Fred Hustings (SOVON) 1. Inleiding Afgelopen winter

Nadere informatie

Jaarverslag steenuilen 2013. uitgebreide versie

Jaarverslag steenuilen 2013. uitgebreide versie Jaarverslag steenuilen 2013 uitgebreide versie Jaarverslag steenuilen 2013 uitgebreid Broedseizoen 2013 zit er weer op. Tijd om de balans op te maken en dit met jullie te delen. We hebben qua aantallen

Nadere informatie

Meer over onze slechtvalken. Even voorstellen. Echte natuur

Meer over onze slechtvalken. Even voorstellen. Echte natuur Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Nieuwsbrief, 8 januari 2013. Pyr s naar de Zoo

Nieuwsbrief, 8 januari 2013. Pyr s naar de Zoo Nieuwsbrief, 8 januari 2013 Beste PyrPlezier vrienden en vriendinnetjes, Allemaal natuurlijk de beste wensen voor 2013! Dat het maar een Pyr-gezellig jaar mag worden! In ieder geval gaan wij hiervoor ons

Nadere informatie

Pumadrivers nieuwsbrief 3/2011

Pumadrivers nieuwsbrief 3/2011 Pumadrivers nieuwsbrief 3/2011 Van de voorzitter Ik heb in de eerste nieuwsbrief van dit jaar gezegd dat er nieuws moet zijn voor een nieuwe nieuwsbrief En nieuws hebben we zeker weer. Nieuwe bestuursleden

Nadere informatie

Experts maakten zich in het voorjaar zorgen: waar blijven de zwaluwen? Nieuwsbrief augustus 2018

Experts maakten zich in het voorjaar zorgen: waar blijven de zwaluwen? Nieuwsbrief augustus 2018 Op Woensdagavond 13 juli was er bij John van Raak aan de Luther in Hooge Mierde een bijeenkomst over de over de akkerranden. Van daaruit hadden we een rondleiding langs de akkers welke in overleg met de

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel akker COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL 2019

BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel akker COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL 2019 BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel akker COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL 2019 Overzicht beheerpakketten Binnen het leefgebied Open AKKER zijn er in het werkgebied van Collectief Midden Overijssel enkele

Nadere informatie

akkerbouw. Meest verbouwde gewassen zijn granen (vooral wintertarwe), aardappels, suikerbieten en uien. Bij het selecteren van de bedrijven voor deze

akkerbouw. Meest verbouwde gewassen zijn granen (vooral wintertarwe), aardappels, suikerbieten en uien. Bij het selecteren van de bedrijven voor deze Samenvatting Intensivering van de landbouw heeft ertoe geleid dat populaties van boerenlandvogels sterk zijn afgenomen sinds de jaren 60. Ooit veelvoorkomende soorten als patrijs (Perdix perdix) veldleeuwerik

Nadere informatie

AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSCOLLECTIEF MIDDEN-GRONINGEN BEHEERPAKKETTEN AKKERVOGELBEHEER. Versie 24 maart 2015

AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSCOLLECTIEF MIDDEN-GRONINGEN BEHEERPAKKETTEN AKKERVOGELBEHEER. Versie 24 maart 2015 AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSCOLLECTIEF MIDDEN-GRONINGEN BEHEERPAKKETTEN AKKERVOGELBEHEER Aangepast landelijk pakket 2 Kuikenvelden Veldleeuwerik Naam beheerpakket Kuikenvelden Veldleeuwerik op grasland

Nadere informatie

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua Spreekbeurt Dag Oglaya Doua Ik werd wakker voordat m n wekker afging. Het was de dag van mijn spreekbeurt. Met m n ogen wijd open lag ik in bed, mezelf afvragend waarom ik in hemelsnaam bananen als onderwerp

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk 3 e jaargang Editie steenuil Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk Inhoud: Broedresultaten Steenuil 2013 Assistent-ringers Braakballen! LOVO Opvallende zaken Veilige drinkbak voor de steenuil in het

Nadere informatie

Betreft: Aanvullende informative quickscan Flora & Fauna Locatie: Wijbosscheweg 107, Schijndel Kenmerk: Tm2011.099QFF BRF Datum: 19 11 2012

Betreft: Aanvullende informative quickscan Flora & Fauna Locatie: Wijbosscheweg 107, Schijndel Kenmerk: Tm2011.099QFF BRF Datum: 19 11 2012 Betreft: Aanvullende informative quickscan Flora & Fauna Locatie: Wijbosscheweg 107, Schijndel Kenmerk: Tm2011.099QFF BRF Datum: 19 11 2012 Built By Brekel T.a.v. Dhr. G. van den Brekel Sweelinckplein

Nadere informatie

Vogeltrektelling 30 oktober 2016

Vogeltrektelling 30 oktober 2016 Vogeltrektelling 30 oktober 0 Voorwoord De laatste vogeltrektelling van 0 vond plaats op zondag 30 oktober, op de nieuwe dit jaar gekozen locatie de Volthe es.de tel locatie ligt dicht tegen de zuid kant

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 D/2012/45/239 - isbn 978 94 014 0183 8 - nur 248 Tweede druk Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Illustraties omslag en binnenwerk: Marcel Jurriëns,

Nadere informatie

Kort verslag kleurringen van Nijlganzen en Grote Canadese Ganzen

Kort verslag kleurringen van Nijlganzen en Grote Canadese Ganzen Kort verslag kleurringen van Nijlganzen en Grote Canadese Ganzen 2011-2015 Frank Majoor & Berend Voslamber Sinds 2011 worden op verschillende plekken in Nederland in opdracht van het Faunafonds Nijlganzen

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps

Nadere informatie

Laten we om te beginnen de eerste waarnemingen waarover wij schreven, herhalen:

Laten we om te beginnen de eerste waarnemingen waarover wij schreven, herhalen: Wanneer één of misschien twee mensen vreemde geluiden horen in de lucht, dan is er misschien nog twijfel over of daar werkelijk iets vreemds aan de hand is. Echter, na ons artikel enkele dagen geleden

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie

Het restaurant in Otterlo.

Het restaurant in Otterlo. Het verslag van mijn spontane actie/uitdaging handbikend van Enschede naar Scherpenzeel en terug. Een totale afstand van 259,92 km en heb hier zowel de zaterdag als de zondag 12 uur over gedaan (inclusief

Nadere informatie

Even (nou even..) bijpraten

Even (nou even..) bijpraten Even (nou even..) bijpraten Reageren? info@collectiefnhz.nl Meer informatie, ook persoonlijke documenten: www.collectiefnhz.nl Beste leden van Collectief Noord-Holland Zuid, De drukke tijd is voor iedereen

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al:

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al: Niet meer overgeven Vaak is de eerste zin die de klant uitspreekt een aanwijzing voor de hulpvraag. Paula zat nog maar net toen ze zei: ik ben bang om over te geven. Voor deze angst is een mooie naam:

Nadere informatie

Reisverslag BirdingBreaks macro weekend Viroinval België

Reisverslag BirdingBreaks macro weekend Viroinval België Reisverslag BirdingBreaks macro weekend Viroinval België 10-13 juli 2014 Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl Reisschema Dag 1 10-07-2014 Amsterdam Nismes Na zo n 2,5 uur rijden vanuit Utrecht reden

Nadere informatie

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B Maatschappelijke Zorgboerderij Amatheon Nikki van Berlo Jasmijn Borms Joy Willems T4B Inleiding Ons groepje bestaat uit Nil

Nadere informatie

BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel akker COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL

BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel akker COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel akker COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL 2018-2019 Overzicht beheerpakketten Binnen het leefgebied Open AKKER zijn er in het werkgebied van Collectief Midden Overijssel enkele

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

Met vogels op trektocht

Met vogels op trektocht Met vogels op trektocht Leerdagboek van:... Een (on)bekend geluid Wat voor geluid hoor je? Waar komt het geluid vandaan? Dit wil ik opschrijven over de vogel: Denk aan vragen als: Hoe ziet de vogel eruit?

Nadere informatie

Onderzoek steltlopers op slaapplaatsen in Noord-Holland Eerste resultaten

Onderzoek steltlopers op slaapplaatsen in Noord-Holland Eerste resultaten Onderzoek steltlopers op slaapplaatsen in Noord-Holland Eerste resultaten Het Kenniscentrum Weidevogels 1 heeft in 2008 het initiatief genomen in Noord-Holland het gehele weidevogelseizoen onderzoek te

Nadere informatie

Jeroen Driessen Maatschappelijke stage TG3C

Jeroen Driessen Maatschappelijke stage TG3C Pagina 3 Inleiding. Pagina 4-5-6 De voorbereiding. Pagina 7 De motorische demodagen. Pagina 8 na de demodagen. Pagina 9 Wat heb ik er van geleerd Pagina 10-11-12 logboekkaarten Voor school moeten we een

Nadere informatie

STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 5, nummer 4. Muis met zender Kiek ik heb je Blauwe kiekendief. 250 woorden in het veldseizoen?!

STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 5, nummer 4. Muis met zender Kiek ik heb je Blauwe kiekendief. 250 woorden in het veldseizoen?! MONTY S FLYING CIRCUS NIEUWSBRIEF STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 5, nummer 4 Voorwoord Kiekendag... De grauwe kiekendief... Muis met zender Kiek ik heb je Blauwe kiekendief Grauwe kiek

Nadere informatie

KERKUILEN WERKGROEP TWENTE

KERKUILEN WERKGROEP TWENTE KERKUILEN WERKGROEP TWENTE Broedseizoen kerkuil De start van het broedseizoen kerkuilen was zeer verrassend. Rond half maart werd er op een locatie in Oud-Ootmarsum een nestkast aangetroffen met daarin

Nadere informatie

Lesbrief Cumela PSO. naam: Klas:

Lesbrief Cumela PSO. naam: Klas: Lesbrief Cumela PSO naam: Klas: 1. Je komt vast weleens op het sportpark. Daar heb je natuurlijk alleen oog voor de bal Maar weet je ook hoe sportvelden aangelegd en onderhouden worden? Hieronder staan

Nadere informatie

Meer over de steenuilen. Even voorstellen. Hier wonen ze

Meer over de steenuilen. Even voorstellen. Hier wonen ze Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Gierzwaluwbescherming Nederland 1

INHOUDSOPGAVE. Gierzwaluwbescherming Nederland 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding blz 2 Het tellen van vliegende gierzwaluwen blz 3 Het tellen van invlieggaten blz 4 Buurtbewoners inschakelen blz 4 Het project camera monitoring blz 5 Observatie-nestkasten blz

Nadere informatie

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014 Growth & Reflection Growth & Reflection Opleverdatum: 18 juni 2014 Multimediaal Reclamebureau 2013/2014 Inleiding Er zit alweer een half jaar bij MMR op en ik heb weer veel nieuwe dingen geleerd en nieuwe

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3 november 2014

Nieuwsbrief 3 november 2014 Nieuwsbrief 3 november 2014 JNC-web JNC-facebook JNC seizoen 2014/2015 In deze editie verslagen van de Open middag 27 augustus Activiteit 1: Help de ringslangen van De Wieden 10 en17 september Activiteit

Nadere informatie

STICHTING IT EIBERTSHIEM

STICHTING IT EIBERTSHIEM 4/6/2013 WWW.OOIEVAARS.NL STICHTING IT EIBERTSHIEM Jaarverslag 2012 H.Folkertsma TOP. Van stadsmensen wordt vaak beweerd dat ze geen verstand van de natuur hebben. Of dat zo is waag ik te betwijfelen,

Nadere informatie