RONDE TAFEL ONDERSTEUNING VAN DE PATIËNT EN ZIJN OMGEVING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "18.02.2008 RONDE TAFEL ONDERSTEUNING VAN DE PATIËNT EN ZIJN OMGEVING"

Transcriptie

1 RONDE TAFEL ONDERSTEUNING VAN DE PATIËNT EN ZIJN OMGEVING Deelnemers Frank Boeye (Werkgroep Hersentumoren vzw), Jacques Born (CHR de la Citadelle, Liège), Michiel Callens (Landsbond Christelijke Mutualiteiten), Ariane Cambier (Les Amis de Bordet), Stijn De Corte (FOD Volksgezondheid, DG1 Dienst Acute, Chronische en Ouderenzorg), Katia della Faille de Leverghem (Volksvertegenwoordiger Open VLD), Paul De Milt (Inami- Riziv), Wim Distelmans (UZ Brussel & Omega vzw), Michel Dumont (Fédération Nationale des Infirmières de Belgique), Valérie Fabri (Union Nationale des Mutualités Socialistes), Sara Goossens (UZ Leuven), Greet Haelterman (FOD Volksgezondheid, DG1 Dienst Acute, Chronische en Ouderenzorg), Nahima Lanjri (CD&V senator en voorzitter van de Commissie voor de Sociale Aangelegenheden van de Senaat), Françoise Majois(Cancer et psychologie asbl), Petra Op 't Rood (Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen), Paul Pardon (FOD Volksgezondheid, DG Basisgezondheidszorg & Crisisbeheer), Paul Rabau (Nationale Raad van de Kinesitherapie), Darius Razavi (Institut J Bordet), Elisabeth Rijckaert (Werkgroep Hersentumoren vzw), Ilse Ruysseveldt (UZ Leuven), Hélène Termonia (Stichting tegen Kanker), Esmeralda Tobing (Wit-Gele Kruis), Anne Uyttebroeck (UZ Leuven), Jos Van Bragt (Domus Medica), Saskia Van Den Bogaert (FOD Volksgezondheid, DG1 Dienst Acute, Chronische en Ouderenzorg), Hedwig Verhaegen (Vlaamse Liga tegen Kanker), Marc Xhrouet (Fédération des CSD). Behandelde thema s - Informatie van de patiënt en zijn omgeving: betere, meer objectieve en gepersonaliseerde informatieverstrekking, meedelen van de diagnose, multidisciplinair oncologisch consult. - Psychologische steun aan de patiënt en zijn omgeving: instelling van teams voor psychologische ondersteuning, opsporing van ontreddering bij de patiënt, specifieke steun voor kinderen met kanker en hun familie, sociale steun, tekort aan psychooncologen en maatschappelijk werkers, specifieke opleiding voor de eerstelijnszorg en voor het verzorgend personeel. - Thuiszorg: organisatie van de overgang bij het terugkeren naar huis, thuiszorg, vervangingsinkomens. - Palliatieve zorg: organisatie in het ziekenhuis en thuis, onderscheid tussen palliatief en terminaal, personeelsbehoeften, oprichting van dagcentra voor palliatieve zorg, palliatieve forfaits. - Sociale en professionele wederopname: problemen om een lening te krijgen of een levensverzekering af te sluiten, verschuldigd saldo of ziekenhuisopname, toegang tot bepaalde beroepen, vereenvoudiging van de erkenning als persoon met een handicap, systeem van wederopname voor de werknemers die werkonbekwaam zijn (RIZIV), plaatsing, revalidatie. - Vervoer en begeleiding van de patiënt: reglementering van het vervoer, inclusief zonder draagberrie, tussenkomst van de ziekenfondsen, begeleiders.

2 Meer algemeen: psychosociaal onderzoek inzake kanker. 1. HOE KAN DE PATIËNT BETER GEÏNFORMEERD WORDEN? Wet op de Patiëntenrechten Het verstrekken van informatie aan de patiënt en zijn omgeving is bepaald door de Wet op de Patiëntenrechten (2002) waarin wordt bepaald dat iedere patiënt het recht heeft informatie te krijgen over zijn medische toestand, maar ook de keuze heeft deze informatie niet te ontvangen. MAAR: - Deze wet is slecht gekend. SUGGESTIE: nood aan initiatieven om duidelijkheid te verschaffen en te informeren. - Voor hulpverleners is het moeilijk in te schatten wat en wanneer de patiënt wél wenst te weten en níet wenst te weten. De patiënt heeft nood aan informatie op maat maar de arts kan hier niet altijd aan tegemoet komen. SUGGESTIE: een specifieke opleiding voor de artsen zoals momenteel reeds gebeurt in het Instituut Cedric Heylen. Informatie en de patiënt De informatie die patiënten kunnen ontvangen, zijn op de delen in verschillende categorieën: - Medische informatie (diagnose); - Informatie betreffende de dienstverlening; - Informatie die de patiënt zelf opzoekt via het internet; - Informatie die op ziekenhuisniveau ter beschikking gesteld wordt. KNELPUNT: Voor patiënten is er nood aan objectieve informatie over de aangewezen zorg, over de zorgverlening en het aanbod in de ziekenhuizen. De patiënt kan moeilijk inschatten in welke instelling hij het beste behandeld kan worden voor een welbepaalde aandoening en waar hij psychologische ondersteuning kan krijgen. Voorts is er nood aan basisinformatie voor de patiënt, wanneer deze de diagnose te horen krijgt. Een inventaris van alle informatie die de patiënt nodig heeft, is in deze optiek een handig instrument. Vb. via internet, folders, en dergelijke. Informatie en de zorgverlener De Wet op de Patiëntenrechten houdt ook in dat er interdisciplinaire informatie wordt uitgewisseld tussen de zorgprofessionals (vb. arts en kinesisten/thuiszorg/ ): snelle uitwisseling, op uniforme wijze, op geüniformeerde manier. Er is nood aan guidelines, een vaste aanpak bij het verstrekken van informatie aan de patiënt. Deze guidelines moeten worden opgesteld in functie van de specifieke noden van de patiënt. SUGGESTIE: De verplichting van het multidisciplinair oncologisch consult (MOC) houdt een multidisciplinaire aanpak in en leidt tot een verbetering van de informatieverstrekking. Het multidisciplinaire aspect is belangrijk, maar het meest belangrijk is dat de informatie tot bij de patiënt geraakt. De informatie moet doorstromen van de zorgverlener naar de patiënt. Dit is een prioriteit! Vanuit het standpunt van de zorgverlener is het verplichte MOC, in combinatie met de guidelines, een goede manier om beter te kunnen informeren.

3 2. PSYCHOLOGISCHE ONDERSTEUNING VAN DE PATIËNT EN ZIJN OMGEVING Waar situeren zich de noden van de patiënten en hoe kan de psychologische ondersteuning georganiseerd en gerealiseerd worden? Wetgeving : Psychosociale support teams (PST) KNELPUNT: De oprichting van de PST s is vastgelegd per K.B. maar er bestaan geen uitvoeringsbesluiten, geen normen, er wordt niet gezegd hoe deze PST s moeten georganiseerd worden. - Geen duidelijkheid, niet gedefinieerd; - Welk personeel inschakelen? SUGGESTIE: uitvoeringsbesluiten. - Er is een gebrek aan middelen voor het structureren van ondersteuning van de patiënten. Vaak zijn de instellingen genoodzaakt deze psychologische ondersteuning te financieren via fondsenwervingen, en dergelijke. Dit kan beter. - Minimale terugbetaling van psychologische ondersteuning voor kankerpatiënten. Voor de patiënt De patiënt en zijn familie hebben nood aan psychologische ondersteuning: - Wanneer het vermoeden van kanker wordt vastgesteld, maar de diagnose nog niet definitief is; - Wanneer de diagnose is vastgesteld; - Gedurende het verblijf in het ziekenhuis; - Na het verblijf in het ziekenhuis. Naast psychologische ondersteuning moet er ook sociale ondersteuning gegarandeerd worden, vb. om de overgang naar de werkvloer beter te organiseren. Standpunt zorgverleners Er is een duidelijk tekort aan oncopsychologen en maatschappelijk werkers (die tegemoet komen aan de sociale noden van de patiënt). Er is m.a.w. nood aan een opleiding psychooncologie met nationaal karakter. Een dergelijke opleiding bestaat reeds in het Instituut Cedric Heylen. Ook is er nood aan een specifieke opleiding voor de 1 e -lijnszorg, maar ook voor het verplegend personeel. De rol van de huisarts is primordiaal: de huisarts kan een groot deel van de patiënten opvangen die door de oncopsychologen opgevangen worden. Hiervoor dient de huisarts dan ook een extra opleiding te ontvangen. De ondersteuning dient te gebeuren vóór de diagnose, tijdens de behandeling en voor patiënten die het ziekenhuis verlaten, zowel voor patiënten als hun familie. Er is dan ook nood aan psychologen die gespecialiseerd zijn in oncologie (per ziektebeeld in 1 e -lijnszorg) en super oncopsychologen voor de patiënt die thuis verblijft (in 2 e -lijnszorg). De uitbreiding van de expertisecentra vormt een belangrijke schakel voor de uitbouw van de psychologische ondersteuning van de patiënten. Expertisecentra zijn verantwoordelijk voor continue opleiding.

4 SUGGESTIE. Er zijn dus twee pistes te bewandelen, met name: - Verbeteren van de eerstelijnszorg; - Uitbreiding van de expertisecentra. 3. THUISZORG Hoe kan de overgang naar huis beter georganiseerd worden? Bevoegdheid De organisatie van de thuiszorg is geen federale materie maar een bevoegdheid van de gemeenschappen. Het is echter zeer goed mogelijk dat het onderwerp thuiszorg, hoewel regionaal georganiseerd, toch op een federaal niveau aangekaart wordt. SUGGESTIE: meer middelen en meer mensen ter beschikking stellen van federaal niveau naar de gewestelijke overheden. Voor de patiënt De patiënt die thuis verblijft moet veel meer zelf betalen (medicatie, materiaal) in vergelijking met de patiënt die in het ziekenhuis is opgenomen (kosten worden opgenomen in de ligdagprijs). Een verbetering van de terugbetalingsmodaliteiten zou kunnen leiden tot een verhoging van het aantal patiënten dat thuis wil verzorgd worden. SUGGESTIE: het invoeren van een registratiesysteem dat een beeld geeft over hoeveel patiënten het gaat en met welke ongelijkheden ze te maken hebben qua financiering (materiaal en medicatie). Vervolgens kan het terugbetalingssysteem worden aangepast. Vaak komt de patiënt in financiële problemen als gevolg van de hoge kosten die verbonden zijn aan hun ziekte en behandeling. De vervangingsinkomens zijn vaak ontoereikend voor de hoge kosten; de patiënt is vaak aangewezen op liefdadigheid. SUGGESTIE: optrekken van vervangingsinkomens naar het niveau van de armoedegrens. De zorgverlening Er bestaat reeds in Canada een systeem in de ziekenhuizen waarbij (naast pijn, ) gepeild wordt naar het gevoel van onmacht en ontreddering na de diagnose. Dit gegeven wordt gebruikt als indicator aangezien dit een grote invloed heeft op het verdere verloop van de ziekte en het succes van de behandeling. SUGGESTIE: Het opstellen van een haalbaar meetinstrument voor ontreddering bij de patiënt zodat eventuele problemen op voorhand kunnen gedetecteerd worden. Bij thuiszorg moet de huisarts als 1 e -lijnszorgverstrekker een belangrijker statuut krijgen zodat de patiënt niet onnodig naar het ziekenhuis gaat en hij kan doorverwezen worden naar de 2 e -lijnszorg. De huisarts heeft echter wel nood aan extra vorming en instrumenten om hieraan tegemoet te komen.

5 De informatisering van de communicatie tussen ze zorgverstrekkers is een belangrijke stap en moet verder uitgebouwd worden. De communicatie tussen de zorgverleners is immers onvoldoende! 4. PALLIATIEVE ZORGEN Hoe kan de palliatieve zorg (in het ziekenhuis of thuis) beter georganiseerd worden? Algemene vaststelling 50% van de kankerpatiënten wordt palliatief, maar palliatief betekent niet noodzakelijk terminaal. De term palliatief heeft een beladen betekenis: vaak kan een patiënt nog jaren in palliatieve fase verder leven. Heelkundige ingrepen, radiotherapie en chemotherapie kunnen de palliatieve fase verlengen. MAAR: er is vaak sprake van therapeutische hardnekkigheid. De curatieve fase en de palliatieve fase worden vaak met elkaar verward. Een curatieve behandeling van een palliatieve patiënt kost handenvol geld door onaangepast gebruik van de medische technologieën. Palliatie betekent het behandelen van de symptomen van de ziekte. De palliatieve teams worden vaak te weinig en te laat aangesproken. SUGGESTIE: volgens een rapport van de evaluatiecel palliatieve zorg is er nood aan een extra investering van het RIZIV ten bedrage van 20 miljoen euro met als doel de therapeutische hardnekkigheid en het nutteloos uitvoeren van dure behandelingen terug te dringen. Deze investering zou een aanzienlijke return als gevolg hebben. Palliatieve zorgverlening De palliatieve zorgverlening kan op verschillende niveaus gebeuren: - De behandeling van pijn door (nieuwe) geneesmiddelen: een goede informatie hierover is zeer belangrijk; - De palliatieve zorgen op lange termijn: deze evolueren constant; - De palliatieve zorgen thuis: deze moeten aangemoedigd worden maar weliswaar in functie van de thuissituatie. KNELPUNTEN - Er is een tekort aan personeel om de continuïteit van de zorgverlening te garanderen -> de ploegen moeten versterkt worden; - Er is nood aan consultants binnen de palliatieve zorgen -> deze beroepsgroepen moeten dan ook erkend worden; - In geval van palliatieve thuiszorg moet de familie op geregelde tijdstippen kunnen ontlast worden, vb. dankzij opvang in dagcentra voor palliatieve zorgen. Een dergelijk dagcentrum biedt verschillende voordelen: (i) adempauze voor de naaste omgeving, (ii) mogelijkheid om behandelingen te voorzien die anders in ziekenhuis moeten gebeuren, (iii) kans voor patiënt om lotgenoten te ontmoeten. Het aanbod van en de aantallen dagcentra moeten uitgebreid worden aangezien deze zowel financieel als sociaal aantrekkelijk zijn. 80% van de aanvragen voor euthanasie komt van kankerpatiënten. In België is er nood aan artsen die collega-artsen bijstaan ingeval van vraag naar euthanasie. Vlaanderen: LEIF -artsen; Wallonië: médecins EOL. Dit systeem moet beter gestructureerd worden, ook financieel.

6 SUGGESTIE De overheidsfinanciering van de palliatieve zorgen moet verbeterd worden: - Overheidsfinanciering van de palliatieve centra; - Financiering van de multidisciplinaire begeleidingsteams; - Financiering van palliatieve zorgen in RVT/ROB s. 5. SOCIALE EN PROFESSIONELE REÏNTEGRATIE Hoe kan de patiënt sneller gereïntegreerd worden in het sociale leven en op de werkvloer? Sociale reïntegratie Een verzekering onderschrijven is problematisch voor ex-kankerpatiënten (zeker ook voor patiënten die kanker hadden op kinderleeftijd). De problemen manifesteren zich bij het afsluiten van een lening, levensverzekering, hospitalisatieverzekering, bij de keuze van een studierichting (vb. militaire richting), SUGGESTIE: de overheid moet een waarborgfonds organiseren voor schuldsaldoverzekering en hospitalisatieverzekering. Voorts moet er worden op toegezien dat dit systeem correct wordt toegepast. Een dergelijk waarborgfonds bestaat bijvoorbeeld al voor mensen die in een overstromingsgebied wonen. Wanneer een reïntegratie van de patiënt niet meer mogelijk is, is het verkrijgen van een erkenning als persoon met een handicap heel moeilijk. Dit moet vereenvoudigd worden. Professionele reïntegratie De kankerpatiënt die door de gevolgen van kanker of door zijn behandeling slechts deeltijds kan werken, vraagt specifieke aandacht. Zo n situatie is moeilijk voor de werkgever die vaak verplicht is het gewaarborgd inkomen te voorzien. Het is echter belangrijk dat de patiënt zo snel mogelijk weer aan het werk gaat, want invaliditeit invalideert. Het RIZIV werkt aan een reïntegratiesysteem voor werknemers die op bepaalde tijdstippen of langdurig werkonbekwaam zijn. Er ontbreekt echter budget om dit door te voeren. Het is een vaststaand feit dat 50% van de kankerpatiënten geneest van de ziekte. Indien de patiënt na enkele jaren nog steeds arbeidsongeschikt is, is er nood aan een aangepaste job via arbeidsbemiddeling voor zijn reïntegratie. De arbeidsgeneesheer en de arbeidsbemiddelaar moeten in deze optiek nauwer met elkaar samenwerken. De bestaande regelgeving voor de kankerpatiënt die het werk hervat (voltijds of deeltijds) is onduidelijk. De mutualiteiten kunnen hier meer duidelijkheid in verschaffen door de beschikbare informatie te centraliseren. 6. TRANSPORT EN BEGELEIDING VAN DE PATIËNT Hoe kan de patiënt op efficiënte manier vervoerd en begeleid worden?

7 Niet-dringend patiëntenvervoer Volgens een (beperkte) studie van de Stichting tegen Kanker blijkt dat 12% van de kankerpatiënten moeilijkheden heeft zich om zich naar zijn behandeling te begeven. Bovendien is het transport een dure zaak. Het niet-dringend niet-liggend patiëntenvervoer is momenteel wettelijk niet transparant geregeld: aan die leemte moet worden voorzien. Het transport moet beter geregeld worden, grondiger gecontroleerd en de patiënt moet hierover beter geïnformeerd worden. De beschikbaarheid van het transport en de voorwaarden om ervan gebruik te kunnen maken zijn voor de patiënt onduidelijk, waardoor ze soms onnodig gebruik maken van de dure ambulance. SUGGESTIE: collectieve initiatieven van overheid en ziekenfondsen. - De terugbetalingen van het transport indexeren; - De overheid kan de prijzen van het transport aan banden leggen/reglementeren (instellen van maximumprijzen); - De ziekenfondsen kunnen prijsafspraken maken met commerciële firma s om op die manier voordelige tarieven aan te bieden aan hun leden. De doorverwijzingen naar andere ziekenhuizen kunnen beter georganiseerd worden, ook door rekening te houden met de afstand tussen de instellingen. Het patiëntenvervoer kan ruimer beschouwd worden dan enkel het vervoer van en naar de behandeling. Er is eveneens behoefte aan mobiliteit buiten de medische context. Momenteel bestaat er in Vlaanderen al een aanbod bij de minder mobielen centrales, maar hiervoor geldt een inkomensgrens. Deze grens dient opgetrokken te worden. Begeleiding In combinatie met een beter geregeld transport van patiënten is er ook behoefte aan meer begeleiders (zowel beroepsbegeleiders als vrijwilligers). De mutualiteiten stellen momenteel al de diensten van begeleiders ter beschikking aan de patiënt. 7. ALGEMENE OPMERKING KANKERPLAN In alle Europese landen wordt veel aandacht besteed aan toegepast onderzoek naar de levenskwaliteit. Dit dient ook in het Belgisch Kankerplan een prioriteit te worden voor transparantie en kennisoverdracht. Naast het noodzakelijk onderzoek op puur medisch vlak (curatief aspect) zijn er ook overheidsinvesteringen nodig voor psychosociaal onderzoek m.b.t. kanker.

OVERZICHT TERUGBETALING NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER IN VLAANDEREN HEVERLEE, NOVEMBER 2016

OVERZICHT TERUGBETALING NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER IN VLAANDEREN HEVERLEE, NOVEMBER 2016 OVERZICHT TERUGBETALING NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER IN VLAANDEREN HEVERLEE, NOVEMBER 2016 1. Context Regelmatig verschijnen in de media verhalen van patiënten die een heel hoge factuur moeten betalen voor

Nadere informatie

18.02.2008 RONDE TAFEL ZORG EN BEHANDELINGEN

18.02.2008 RONDE TAFEL ZORG EN BEHANDELINGEN 18.02.2008 RONDE TAFEL ZORG EN BEHANDELINGEN Deelnemers Vincent Baro (Fédération Wallonne des Soins Palliatifs), Sonja Beken (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten), Yves Benoît

Nadere informatie

Informatiebrochure Oncologisch Centrum

Informatiebrochure Oncologisch Centrum Informatiebrochure Oncologisch Centrum Oncologisch Centrum 3 We werken samen aan uw gezondheid De laatste jaren is de kennis over de behandeling van kanker sterk toegenomen. Enerzijds heeft dit geleid

Nadere informatie

OVERZICHT TERUGBETALING NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER IN VLAANDEREN HEVERLEE, MEI 2019

OVERZICHT TERUGBETALING NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER IN VLAANDEREN HEVERLEE, MEI 2019 1. Context OVERZICHT TERUGBETALING NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER IN VLAANDEREN HEVERLEE, MEI 2019 Regelmatig verschijnen in de media verhalen van patiënten die een heel hoge factuur moeten betalen voor het

Nadere informatie

Wet- en Regelgeving rond de Palliatieve Zorg in Vlaanderen

Wet- en Regelgeving rond de Palliatieve Zorg in Vlaanderen Wet- en Regelgeving rond de Palliatieve Zorg in Vlaanderen In dit document wordt een samenvatting gegeven van de belangrijkste wet- en regelgeving met betrekking tot palliatieve zorg: 1. m.b.t. de zorgverlening

Nadere informatie

NATIONAAL KANKERPLAN

NATIONAAL KANKERPLAN 1 NATIONAAL KANKERPLAN 2008-2010 DR. S. VAN DEN BOGAERT FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU DG ORGANISATIE VAN DE GEZONDHEIDSZORGVOORZIENINGEN 2 32 INITIATIEVEN CONCRETE UITVOERING:

Nadere informatie

Structuur van de palliatieve zorg in Vlaanderen.

Structuur van de palliatieve zorg in Vlaanderen. Structuur van de palliatieve zorg in Vlaanderen. Dr. Y. Lievens 1,2, Dr. J. Menten 1, I. Bossuyt 1, M. Depril 1. 1 Palliatief-supportteam Dienst Gezwelziekten Universitaire Ziekenhuizen K.U.Leuven 2 Correspondentieadres

Nadere informatie

BELEIDSNOTA ZORG NA KANKER IN BELGIË: UITDAGINGEN EN OPPORTUNITEITEN VOOR DE KOMENDE REGEERPERIODE

BELEIDSNOTA ZORG NA KANKER IN BELGIË: UITDAGINGEN EN OPPORTUNITEITEN VOOR DE KOMENDE REGEERPERIODE BELEIDSNOTA ZORG NA KANKER IN BELGIË: UITDAGINGEN EN OPPORTUNITEITEN VOOR DE KOMENDE REGEERPERIODE 1 I. Context De vroegere opsporing en de betere behandeling van kanker maken dat meer en meer patiënten

Nadere informatie

FEDERALE ADVIESRAAD VOOR OUDEREN Advies 2016/4

FEDERALE ADVIESRAAD VOOR OUDEREN Advies 2016/4 FEDERALE ADVIESRAAD VOOR OUDEREN Advies 2016/4 De Federale Adviesraad voor ouderen, opgericht krachtens de wet van 8 maart 2007 tot oprichting van een Federale Adviesraad voor ouderen en waarvan de leden

Nadere informatie

STANDPUNT OVER INTERHOSPITAAL VERVOER HEVERLEE, 10 MEI 2019

STANDPUNT OVER INTERHOSPITAAL VERVOER HEVERLEE, 10 MEI 2019 STANDPUNT OVER INTERHOSPITAAL VERVOER HEVERLEE, 10 MEI 2019 Inhoud Inhoud...1 1. Situering...2 2. Vaststellingen...2 2.1. Het toenemende belang van interhospitaal vervoer...2 2.2. Knelpunten ziekenvervoer...3

Nadere informatie

PALLIATIEVE ZORG. IFPC Turnhout 23 oktober Hilde Michiels coördinator palliatief support team

PALLIATIEVE ZORG. IFPC Turnhout 23 oktober Hilde Michiels coördinator palliatief support team PALLIATIEVE ZORG IFPC Turnhout 23 oktober 2017 Hilde Michiels coördinator palliatief support team Palliatieve zorg - definitie Palliatieve zorg is de actieve totaalzorg voor mensen die ongeneeslijk ziek

Nadere informatie

Hoofdstuk II. zorgprogramma voor oncologische basiszorg

Hoofdstuk II. zorgprogramma voor oncologische basiszorg Simplificatie ontwerp KB oncologisch zorgprogramma: Hoofdstuk II. zorgprogramma voor oncologische basiszorg Afdeling 1. Doelgroep aard en inhoud Artikel 2 1 Elk ziekenhuis dient te beschikken over programma

Nadere informatie

De LEIFarts (en médecin EOL) is de Belgische SCENarts

De LEIFarts (en médecin EOL) is de Belgische SCENarts De LEIFarts (en médecin EOL) is de Belgische SCENarts Wim Distelmans MD PhD voorzitter LEIF leerstoel Waardig Levenseinde van demens.nu aan de Vrije Universiteit Brussel Nederland en België uniek wereldwijd

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN

INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN Palliatieve Zorg INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN PALLIATIEVE ZORG Palliatieve zorg is de zorg die u ontvangt wanneer genezen niet meer kan en kwaliteit van leven voor u belangrijk is. Als team bieden wij

Nadere informatie

Sociale voorzieningen voor kankerpatiënten en hun omgeving

Sociale voorzieningen voor kankerpatiënten en hun omgeving sociale dienst informatiebrochure Sociale voorzieningen voor kankerpatiënten en hun omgeving Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Financiële tussenkomst 4 3. Sociale tussenkomsten en tegemoetkomingen 8 4. Werk

Nadere informatie

Inleiding Organisatie gezondheidszorgvoorzieningen Missie Bevoegdheden 35 Referentie 36

Inleiding Organisatie gezondheidszorgvoorzieningen Missie Bevoegdheden 35 Referentie 36 Inhoud Inleiding 11 Hoofdstuk 1 ORGANISATIE VAN DE GEZONDHEIDSZORG IN BELGIË 15 1. Structuur van de gezondheidszorg in België 16 1.1. Federale structuur van België 16 1.2. Bevoegdheid van de federale overheid

Nadere informatie

2. De wettelijke bepaling op Palliatieve Support Teams (PST s)

2. De wettelijke bepaling op Palliatieve Support Teams (PST s) 2. De wettelijke bepaling op Palliatieve Support Teams (PST s) Alvorens met dit hoofdstuk te starten moeten er eerst twee zaken worden toegelicht. Ten eerste moet met de bespreking van de wettelijke bepaling

Nadere informatie

I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n. Zorgmogelijkheden in de palliatieve zorg

I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n. Zorgmogelijkheden in de palliatieve zorg I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Zorgmogelijkheden in de palliatieve zorg 2 Inhoud Inl e i d i n g... 3 Ve r zo r g i n g t h u i s... 4 Ve r zo r g i n g o p een pa l l i at i e v e e e n

Nadere informatie

Praten over palliatieve zorg in een oncologische context in Vlaanderen

Praten over palliatieve zorg in een oncologische context in Vlaanderen Praten over palliatieve zorg in een oncologische context in Vlaanderen Melissa Horlait, PhD CHI-Congres 11 december 2017 Mechelen Palliatieve zorg Palliatieve zorg Vroege palliatieve zorg Overlijden Model

Nadere informatie

Al gehoord van de 107? Mieke Craeymeersch, directeur Similes

Al gehoord van de 107? Mieke Craeymeersch, directeur Similes Al gehoord van de 107? Mieke Craeymeersch, directeur Similes Heb je al gehoord van de 107? Niet 101 of 102 of 105 maar 107? gebaseerd op het nummer van het artikel in het KB over de ziekenhuizen die de

Nadere informatie

Kanker en palliatieve (thuis) zorg. Guy Hannes, coördinator palliatief netwerk arrondissement Turnhout (PNAT)

Kanker en palliatieve (thuis) zorg. Guy Hannes, coördinator palliatief netwerk arrondissement Turnhout (PNAT) Kanker en palliatieve (thuis) zorg Guy Hannes, coördinator palliatief netwerk arrondissement Turnhout (PNAT) 7 maart 2015 Waar willen we het over hebben? Situering : wat is palliatieve zorg? Evoluties

Nadere informatie

Vlaams Patiëntenplatform vzw. Ups en downs 12 februari 2012

Vlaams Patiëntenplatform vzw. Ups en downs 12 februari 2012 Je rechten als patiënt Vlaams Patiëntenplatform vzw Ups en downs 12 februari 2012 1 Inhoud 1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Een paar vaststellingen 3. Wet op de patiëntenrechten en verpleegkundigen

Nadere informatie

Beroepstitel in de Oncologie. Wat verwacht de Oncologische Commissie?

Beroepstitel in de Oncologie. Wat verwacht de Oncologische Commissie? Beroepstitel in de Oncologie Wat verwacht de Oncologische Commissie? Oncologisch Congres 8/03/2014 Waarom? Nood aan meer professionalisering/specialisatie Medische specialisatie Nieuwe/complexe behandelingsstrategieën

Nadere informatie

BETAALBARE EN TOEGANKELIJKE GEZONDHEIDSZORG

BETAALBARE EN TOEGANKELIJKE GEZONDHEIDSZORG ONS ENGAGEMENT VOOR BETAALBARE EN TOEGANKELIJKE GEZONDHEIDSZORG 1STEKLAS EERSTEKLAS ZORG VOOR IEDERS PORTEMONNEE We investeren 800 miljoen extra in solidaire zorg Hiermee betalen we extra zorg terug via

Nadere informatie

Huisartsenkliniek Houten Anderhalvelijnzorg = Eerstelijnszorg PLUS

Huisartsenkliniek Houten Anderhalvelijnzorg = Eerstelijnszorg PLUS Huisartsenkliniek Houten Anderhalvelijnzorg = Eerstelijnszorg PLUS JvEI - 16 februari 2016 zorg een zorg.. Antoinette Blok Directeur Zorg in Houten Zorg in Houten - missie De best mogelijke geïntegreerde

Nadere informatie

Ziekenfonds: een veranderende rol in een veranderende gezondheidszorg-wereld

Ziekenfonds: een veranderende rol in een veranderende gezondheidszorg-wereld 2/10/2012 ziekenfondsen en toegankelijkheid 1 Ziekenfonds: een veranderende rol in een veranderende gezondheidszorg-wereld 2/10/2012 ziekenfondsen en toegankelijkheid 2 1. Wat is de taak van de ziekenfondsen

Nadere informatie

Tandem arts -psycholoog: vooraleer de ziekte te begrijpen, moet de patiënt doorheen verschillende fasen (weigering, ontkenning, woede, ) => angst!

Tandem arts -psycholoog: vooraleer de ziekte te begrijpen, moet de patiënt doorheen verschillende fasen (weigering, ontkenning, woede, ) => angst! Ontmoeting met de patiëntenverenigingen 6 februari 2008 Aankondiging van de diagnose Twee soorten informatie: andere ondersteuning! - medisch gedeelte: professionele kanalen - emotioneel gedeelte: zelfhulpgroepen,

Nadere informatie

UITDAGINGEN EN ONTWIKKELINGEN IN DE UITKERINGSVERZEKERING. Jo DE COCK Administrateur-generaal RIZIV Seminarie voor verzekeringsartsen 12 oktober 2011

UITDAGINGEN EN ONTWIKKELINGEN IN DE UITKERINGSVERZEKERING. Jo DE COCK Administrateur-generaal RIZIV Seminarie voor verzekeringsartsen 12 oktober 2011 UITDAGINGEN EN ONTWIKKELINGEN IN DE UITKERINGSVERZEKERING Jo DE COCK Administrateur-generaal RIZIV Seminarie voor verzekeringsartsen Evolutie aantallen en uitgaven uitkeringen arbeidsongeschiktheid (algemene

Nadere informatie

Onderzoeksvragen vanuit de praktijk 17/10/2017

Onderzoeksvragen vanuit de praktijk 17/10/2017 Onderzoeksvragen vanuit de praktijk 17/10/2017 Deze lijst van onderzoeksvragen kwam tot stand na een bevraging bij de coördinatoren van de regionale netwerken voor palliatieve zorg en de voorzitters van

Nadere informatie

Kanker, niet enkel een lichamelijke ziekte. Oncologisch Support Team OST

Kanker, niet enkel een lichamelijke ziekte. Oncologisch Support Team OST Kanker, niet enkel een lichamelijke ziekte Oncologisch Support Team OST Inhoud Oncologisch support team 4 Artsen 4 Sociaal werker 5 Psycholoog 6 Oncologisch verpleegkundigen 7 Levensbeschouwelijke zorg

Nadere informatie

De terminale patiënt: Inleiding. Prof Dr Nele Van Den Noortgate Universitair Ziekenhuis Gent PUO VZA 6 november 2007

De terminale patiënt: Inleiding. Prof Dr Nele Van Den Noortgate Universitair Ziekenhuis Gent PUO VZA 6 november 2007 De terminale patiënt: Inleiding Prof Dr Nele Van Den Noortgate Universitair Ziekenhuis Gent PUO VZA 6 november 2007 Medische beslissingen bij levenseinde Type of deaths 1998 % of all death 2001 Intention

Nadere informatie

Antwerpen 14/09/2017

Antwerpen 14/09/2017 Antwerpen 14/09/2017 ELZ wat is dat nu? Standpunt van Domus Medica (Huisartsenvereniging) Dr. Wim Verhoeven Geografische afbakening Ziekenhuisnetwerken Standpunt van de patiënt Tijd voor interactie: rondetafelgesprek

Nadere informatie

PATIËNTENBROCHURE Sociale Dienst

PATIËNTENBROCHURE Sociale Dienst PATIËNTENBROCHURE Sociale Dienst Werkwijze en Missie De inschakeling van de sociaal werker kan ofwel gebeuren op eigen initiatief ofwel op vraag van een andere hulpverlener, de patiënt en/of zijn omgeving.

Nadere informatie

Palliatieve zorg. Beste patiënt

Palliatieve zorg. Beste patiënt Beste patiënt Wij zijn er ons van bewust dat de stap naar palliatieve zorg een grote stap is. Als team willen wij u hierbij zoveel mogelijk ondersteunen en helpen. Daarom geven wij u graag de nodige informatie

Nadere informatie

De patiënt nu en in de toekomst verwachtingen van patiënten tav verpleegkundigen

De patiënt nu en in de toekomst verwachtingen van patiënten tav verpleegkundigen De patiënt nu en in de toekomst verwachtingen van patiënten tav verpleegkundigen Vlaams Patiëntenplatform vzw Symposium NVKVV 20 maart 2012 1 Inhoud 1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Een paar

Nadere informatie

HET VERHAAL VAN MINA

HET VERHAAL VAN MINA HET VERHAAL VAN MINA PSYCHOSOCIALE NODEN VAN KANKERPATIENTEN MET EEN MIGRATIEACHTERGROND NAZIHA MAHER, PROJECTCOÖRDINATOR ALLOCHTONENWERKING HET VERHAAL VAN MINA Als illustratie van de psychosociale noden

Nadere informatie

Unit voor palliatieve zorg en symptoombestrijding (PZU)

Unit voor palliatieve zorg en symptoombestrijding (PZU) Unit voor palliatieve zorg en symptoombestrijding (PZU) Afdeling 3.37 interne geneeskunde Locatie Veldhoven Unit voor palliatieve zorg en symptoombestrijding U bent of wordt opgenomen op de unit voor palliatieve

Nadere informatie

Thuisverpleegkundigen en ehealth

Thuisverpleegkundigen en ehealth Thuisverpleegkundigen en ehealth Jo DE COCK Administrateur-Generaal RIZIV Studiedag thuisverpleegkundigen - 19 maart 2013 TRENDS GEZONDHEIDSZORG meer chronische zorg i.p.v. louter acute zorg zorg op afstand

Nadere informatie

Onderzoek naar. levenskwaliteit. bij colorectale (ex-)kankerpatiënten. Basisrapport. Met financiële steun van

Onderzoek naar. levenskwaliteit. bij colorectale (ex-)kankerpatiënten. Basisrapport. Met financiële steun van Onderzoek naar levenskwaliteit bij colorectale (ex-)kankerpatiënten Basisrapport Met financiële steun van Onderzoek naar levenskwaliteit bij colorectale (ex-)kankerpatiënten Basisrapport Auteurs: De Gendt

Nadere informatie

Zorg voor kankerpatiënten Sarah Stemgée, regiocoördinator - Katlijn Sanctorum, projectmanager

Zorg voor kankerpatiënten Sarah Stemgée, regiocoördinator - Katlijn Sanctorum, projectmanager Zorg voor kankerpatiënten Sarah Stemgée, regiocoördinator - Katlijn Sanctorum, projectmanager De Stichting tegen Kanker 1924 1925 1950 1983 1999 2004 Nationale Liga tegen Kanker Nationale Kankerstichting

Nadere informatie

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit Midden-Vlaanderen Gent

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit Midden-Vlaanderen Gent TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit Midden-Vlaanderen Gent Juli 2016 Het Vlaams Patiëntenplatform maakte een overzicht van de terugbetaling van het ziekenvervoer

Nadere informatie

Een geïntegreerd zorgmodel voor abnormale moeheid: Oost-en West Vlaanderen

Een geïntegreerd zorgmodel voor abnormale moeheid: Oost-en West Vlaanderen Een geïntegreerd zorgmodel voor abnormale moeheid: Oost-en West Vlaanderen Rol van de kinesitherapeut D Hooghe Simon Axxon, Physical Therapy in Belgium CVS: Voorstel van proefproject Inleiding: 2009: KCE

Nadere informatie

CD&V SOCIALE VOORUITGANG DOOR ECONOMISCHE GROEI EEN DUIDELIJKE DOELGERICHTE EN DUURZAME VISIE OP ZORG

CD&V SOCIALE VOORUITGANG DOOR ECONOMISCHE GROEI EEN DUIDELIJKE DOELGERICHTE EN DUURZAME VISIE OP ZORG CDV 3 D ZORGPLAN SOCIALE VOORUITGANG DOOR ECONOMISCHE GROEI EEN DUIDELIJKE DOELGERICHTE EN DUURZAME VISIE OP ZORG CDV 3 D ZORGPLAN SOCIALE VOORUITGANG DOOR ECONOMISCHE GROEI MENS CENTRAAL TOTALE ZORG SAMENWERKEN

Nadere informatie

Brandend actueel: Multidisciplinaire pijncentra en algologische teams. Susan Broekmans VS pijn UZ Leuven

Brandend actueel: Multidisciplinaire pijncentra en algologische teams. Susan Broekmans VS pijn UZ Leuven Brandend actueel: Multidisciplinaire pijncentra en algologische teams Susan Broekmans VS pijn UZ Leuven Overzicht Historiek Pilootprojecten Algologische functies Multidisciplinaire pijnteams Waar staan

Nadere informatie

Bij de intake de hulpvraag analyseren ; Regelmatige contacten (telefonisch en persoonlijk) met. De patiënt en zijn familie ervaart

Bij de intake de hulpvraag analyseren ; Regelmatige contacten (telefonisch en persoonlijk) met. De patiënt en zijn familie ervaart Kernresultaatgebied : 1. Optimaliseren van de levenskwaliteit van de palliatieve in zijn thuissituatie De ervaart de meest passende begeleiding op de meest passende plaats. Bij de intake de hulpvraag analyseren

Nadere informatie

NAAR EEN TOEGANKELIJK KLACHTRECHT INGEBED IN EEN KWALITEITSBELEID HEVERLEE, APRIL 2016

NAAR EEN TOEGANKELIJK KLACHTRECHT INGEBED IN EEN KWALITEITSBELEID HEVERLEE, APRIL 2016 NAAR EEN TOEGANKELIJK KLACHTRECHT INGEBED IN EEN KWALITEITSBELEID HEVERLEE, APRIL 2016 1. Het belang van het klachtrecht 1.1. Mondige patiënt Onze gezondheidzorg is het laatste decennium sterk geëvolueerd.

Nadere informatie

Kanker, niet enkel een lichamelijke ziekte. Oncologisch Support Team OST

Kanker, niet enkel een lichamelijke ziekte. Oncologisch Support Team OST Kanker, niet enkel een lichamelijke ziekte Oncologisch Support Team OST Inhoud Oncologisch support team 4 Artsen 4 Sociaal werker 5 Psycholoog 6 Oncologisch verpleegkundigen 7 Overige samenwerkingen 7

Nadere informatie

MIJN WENSEN voor mijn gezondheidszorg

MIJN WENSEN voor mijn gezondheidszorg MIJN WENSEN voor mijn gezondheidszorg Leidraad bij VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING Eindejaarscongres BVPV 3 dec 2016 Arne Heylen klin. psycholoog PST arne.heylen@uzleuven.be Shift in patiëntenbejegening Voorafgaande

Nadere informatie

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Limburg

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Limburg TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Limburg April 2018 Het Vlaams Patiëntenplatform maakte een overzicht van de terugbetaling van het ziekenvervoer per ziekenfonds.

Nadere informatie

De borstverpleegkundige

De borstverpleegkundige De borstverpleegkundige INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN Wanneer je te horen krijgt dat je borstkanker hebt en een borstingreep moet ondergaan is dat even schrikken. Je wordt overspoeld met vragen en twijfels.

Nadere informatie

Ontwerp en realisatie: dienst communicatie UZ Leuven. Ook u kunt kanker bestrijden! mecenaat

Ontwerp en realisatie: dienst communicatie UZ Leuven. Ook u kunt kanker bestrijden! mecenaat Ontwerp en realisatie: dienst communicatie UZ Leuven Ook u kunt kanker bestrijden! Wat is het LKI? In België komen er per jaar 60 000 nieuwe kankerpatiënten bij. Het aantal diagnoses blijft stijgen, maar

Nadere informatie

WEEK VAN DE PATIËNTVEILIGHEID

WEEK VAN DE PATIËNTVEILIGHEID WEEK VAN DE PATIËNTVEILIGHEID UZ Leuven vindt het belangrijk om de verwachtingen van u als patiënt of familie te kennen. Zo kunnen we werken aan voortdurende verbetering van onze patiëntenzorg. Sinds eind

Nadere informatie

'De bestaande schemerzone rond palliatieve sedatie moet verdwijnen'

'De bestaande schemerzone rond palliatieve sedatie moet verdwijnen' 'De bestaande schemerzone rond palliatieve sedatie moet verdwijnen' 'Het is hoog tijd dat er volledige transparantie komt bij de verschillende medische beslissingen omtrent het levenseinde', schrijven

Nadere informatie

De lange weg is vaak te kort.

De lange weg is vaak te kort. www.hhzhlier.be 1 h.-hartziekenhuis vzw De lange weg is vaak te kort. Dr. F. Krekelbergh Geriater Verantwoordelijke arts palliatieve zorgen Levenseinde is belangrijk moment Vroeg of laat Leven : veel verlieservaringen

Nadere informatie

Inwendige geneeskunde

Inwendige geneeskunde PATIËNTEN INFORMATIE Inwendige geneeskunde onthaalbrochure 2 Beste patiënt en familie, Van harte welkom op de afdeling inwendige geneeskunde (4 de verdieping) van het AZ Lokeren. Met deze brochure stellen

Nadere informatie

Psychosociale aspecten bij longkankerpatiënten. Christine De Coninck Palliatief Support Team UZ Gent 1 december 2007

Psychosociale aspecten bij longkankerpatiënten. Christine De Coninck Palliatief Support Team UZ Gent 1 december 2007 Psychosociale aspecten bij longkankerpatiënten Christine De Coninck Palliatief Support Team UZ Gent 1 december 2007 Overzicht Inleiding Prevalentie psychosociale problemen Specifieke aspecten bij longkanker

Nadere informatie

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit regio Mechelen-Turnhout

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit regio Mechelen-Turnhout TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit regio Mechelen-Turnhout April 2018 Het Vlaams Patiëntenplatform maakte een overzicht van de terugbetaling van het ziekenvervoer

Nadere informatie

Algemene benadering van de thematiek van het levenseinde: Visie van de verpleegkundigen - Hoorzitting Senaat 7 mei 2013

Algemene benadering van de thematiek van het levenseinde: Visie van de verpleegkundigen - Hoorzitting Senaat 7 mei 2013 Algemene benadering van de thematiek van het levenseinde: Visie van de verpleegkundigen - Hoorzitting Senaat 7 mei 2013 Inleiding Geachte dames en heren, ik heb de eer en het genoegen u tijdens deze hoorzitting

Nadere informatie

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit regio Mechelen-Turnhout

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit regio Mechelen-Turnhout TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit regio Mechelen-Turnhout Juli 2016 Het Vlaams Patiëntenplatform maakte een overzicht van de terugbetaling van het ziekenvervoer

Nadere informatie

Hoe is palliatieve zorg in Vlaanderen georganiseerd? Netwerken

Hoe is palliatieve zorg in Vlaanderen georganiseerd? Netwerken Wat is palliatieve zorg? Cicely Saunders, pionier in palliatieve zorg, definieerde deze specifieke vorm van zorg als alles wat nog dient gedaan te worden als men denkt dat er niets meer kan gedaan worden.

Nadere informatie

Inhoud. Algologische functie in de praktijk. Annemie Van Aken verpleegkundige 4/13/2011

Inhoud. Algologische functie in de praktijk. Annemie Van Aken verpleegkundige 4/13/2011 Algologische functie in de praktijk Annemie Van Aken verpleegkundige Inhoud Taak van de algologische functie (AF) FOD begeleidingscomité - universitair onderzoeksequipe Samenstelling van de AF Project

Nadere informatie

tegemoetkomingen Netwerk Palliatieve Zorg Limburg tegemoetkomingen Als genezen niet meer kan

tegemoetkomingen Netwerk Palliatieve Zorg Limburg tegemoetkomingen Als genezen niet meer kan tegemoetkomingen Netwerk Palliatieve Zorg Limburg tegemoetkomingen Als genezen niet meer kan De palliatieve patiënt verblijft: 1 thuis in een woon- en zorgcentrum of thuisvervangend 2 milieu op de palliatieve

Nadere informatie

Richtlijnen Palliatieve en Supportieve zorg

Richtlijnen Palliatieve en Supportieve zorg Laarbeeklaan 101 1090 Brussel Oncologisch Handboek Palliatieve zorg V1.2008 PALLIATIEVE ZORG: TOELICHTING EN PRAKTISCHE RICHTLIJNEN 1 Inleiding In 2002 werden drie wetten met betrekking tot de zorg voor

Nadere informatie

23/12/15. Doelstelling. Inleidende oefening: groepsgesprek. Casus Jan. Belangrijke personen in mijn reintegratietraject

23/12/15. Doelstelling. Inleidende oefening: groepsgesprek. Casus Jan. Belangrijke personen in mijn reintegratietraject Medefinanciering door Doelstelling Kennis verhogen omtrent wie allemaal betrokken is/kan zijn bij een re-integratie-traject Meer duidelijkheid m.b.t. rol en taken van deze personen Je kan dit vertalen

Nadere informatie

Kinesitherapie Louis Ide

Kinesitherapie Louis Ide Uitgaven kinesitherapie De rode draad in de uitgaven voor kinesitherapie in België is dat er, als men de vergelijking maakt met het aandeel in de bevolking, er meer uitgaven voor kinesitherapie zijn in

Nadere informatie

AG Insurance: Statistieken, visie & oplossingen. Jean-Michel Kupper & Sven Desmytter

AG Insurance: Statistieken, visie & oplossingen. Jean-Michel Kupper & Sven Desmytter AG Insurance: Statistieken, visie & oplossingen Jean-Michel Kupper & Sven Desmytter 1 07/06/2017 2 07/06/2017 Werkloosheid Arbeidsongeschiktheid 216.000 381.000 727.000 542.000 Impact aantal uitkeringen

Nadere informatie

Een blauwdruk voor AYA zorg in Vlaanderen. Katrien Elpers Johan De Munter Hans Neefs Werkgroep AYA Zorg

Een blauwdruk voor AYA zorg in Vlaanderen. Katrien Elpers Johan De Munter Hans Neefs Werkgroep AYA Zorg Een blauwdruk voor AYA zorg in Vlaanderen Katrien Elpers Johan De Munter Hans Neefs Werkgroep AYA Zorg AYA Movement in Vlaanderen AYA Movement (2016) = samenwerking tussen AYA s, zorgverleners en Kom op

Nadere informatie

Webplatform. Informeren op maat 22/06/

Webplatform. Informeren op maat 22/06/ Webplatform Informeren op maat 22/06/2018 www.vlaanderen.be/informatievlaanderen Wat is informeren op maat? Welke problemen willen we oplossen? Burgers worden vaak geconfronteerd met information overload

Nadere informatie

Kanker en seksualiteit Infofolder voor hulpverleners.

Kanker en seksualiteit Infofolder voor hulpverleners. Kanker en seksualiteit Infofolder voor hulpverleners. Deze folder is bedoeld voor hulpverleners van kankerpatiënten met seksuele problemen. Thema kanker en seksualiteit bespreekbaar maken De diagnose en

Nadere informatie

Financiering psychologische zorg in de 1 ste lijn. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Maggie De Block

Financiering psychologische zorg in de 1 ste lijn. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Maggie De Block Financiering psychologische zorg in de 1 ste lijn Inhoud 1. Retroacta 2. Doelgroep 3. Profiel zorgverstrekker 4. Modaliteiten voor (terug)betaling 4.1 Verbinding met ggz-netwerk 4.2 Toewijzing budget 4.3

Nadere informatie

Voorafgaande zorgplanning: van studies naar klinische praktijk. Naomi Dhollander

Voorafgaande zorgplanning: van studies naar klinische praktijk. Naomi Dhollander Voorafgaande zorgplanning: van studies naar klinische praktijk. Naomi Dhollander Inhoud Wat is advance care planning (ACP) in kader van goede palliatieve zorg? Enkele cijfers voor Vlaanderen/België? ACP

Nadere informatie

5/22/2017 Expertisecentrum dementie Memo

5/22/2017 Expertisecentrum dementie Memo Van droom tot realiteit Start: ECD Memo ruim 10 jaar ervaring met JD Eerste zaadje: voorjaar 2015 Lancering ZC op 14/06/2016 N.a.v. Vele noodkreten van families met JD Weinig aangepaste zorgverlening voor

Nadere informatie

GESPREKSGIDS ONCOLOGIE HANDIG BIJ DE VOORBEREIDING VAN UW GESPREK MET DE (HUIS)ARTS OF ANDERE ZORGVERLENER

GESPREKSGIDS ONCOLOGIE HANDIG BIJ DE VOORBEREIDING VAN UW GESPREK MET DE (HUIS)ARTS OF ANDERE ZORGVERLENER GESPREKSGIDS ONCOLOGIE HANDIG BIJ DE VOORBEREIDING VAN UW GESPREK MET DE (HUIS)ARTS OF ANDERE ZORGVERLENER ONCOLOGISCH CENTRUM Onco_alg_047 INHOUDSTAFEL 01 Onderzoeken 3 02 Resultaten 3 03 Vragen over

Nadere informatie

WERKHERVATTING NA EEN LANGDURIGE AFWEZIGHEID OM MEDISCHE REDENEN. Hilde De Man Preventieadviseur Psychosociale Aspecten Idewe

WERKHERVATTING NA EEN LANGDURIGE AFWEZIGHEID OM MEDISCHE REDENEN. Hilde De Man Preventieadviseur Psychosociale Aspecten Idewe WERKHERVATTING NA EEN LANGDURIGE AFWEZIGHEID OM MEDISCHE REDENEN Hilde De Man Preventieadviseur Psychosociale Aspecten Idewe WAAROM AANDACHT VOOR LANGDURIG VERZUIM? (1) Psychische stoornissen en musculoskeletale

Nadere informatie

Informatiebrochure. Palliatief Support Team. I Autonome verzorgingsinstelling

Informatiebrochure. Palliatief Support Team. I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Palliatief Support Team I Autonome verzorgingsinstelling IIInhoudsopgave Voorwoord 5 Leden van het palliatief supportteam 6 Bij wie kan je terecht? Coördinerend palliatief arts 7 Zorgcoördinator

Nadere informatie

ADVIES BETREFFENDE DE VERSTERKING VAN DE PALLIATIEVE FUNCTIE IN DE RUST- EN VERZORGINGSTEHUIZEN EN IN DE RUSTOORDEN VOOR BEJAARDEN

ADVIES BETREFFENDE DE VERSTERKING VAN DE PALLIATIEVE FUNCTIE IN DE RUST- EN VERZORGINGSTEHUIZEN EN IN DE RUSTOORDEN VOOR BEJAARDEN FOD VOLKSGEZONDHEID, Brussel, 12/11/2009 VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU DIRECTORAAT-GENERAAL ORGANISATIE GEZONDHEIDSZORGVOORZIENINGEN NATIONALE RAAD VOOR DE ZIEKENHUISVOORZIENINGEN --------

Nadere informatie

Psychiatrisch Ziekenhuis Asster RIZIV Campus Stad Campus Melveren

Psychiatrisch Ziekenhuis Asster RIZIV Campus Stad Campus Melveren Psychiatrisch Ziekenhuis Asster RIZIV 720-991-10 Campus Stad Campus Melveren Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis Versie 01/01/2018 U kan als patiënt

Nadere informatie

Palliatief bed in WZC Sint Bernardus

Palliatief bed in WZC Sint Bernardus Palliatief bed in WZC Sint Bernardus Start 1/10/2017 Regionaal overleg woonzorgcentra ziekenhuizen 18/1/2018 Korte voorstelling WZC Sint Bernardus 206 erkende bedden 132 RVT waarvan 7 erkenningen voor

Nadere informatie

Referentiecentrum Zeldzame Ziekten UZ Brussel

Referentiecentrum Zeldzame Ziekten UZ Brussel Referentiecentrum Zeldzame Ziekten UZ Brussel 1 2-2-2018 Europese regelgeving (Richtlijn 2011/24/EU) Bevorderen van de ontwikkeling van Europese netwerken op het gebied van zeldzame ziekten Oprichten en

Nadere informatie

OMZENDBRIEF AAN DE VERPLEEGKUNDIGEN 2009/3

OMZENDBRIEF AAN DE VERPLEEGKUNDIGEN 2009/3 OMZENDBRIEF AAN DE VERPLEEGKUNDIGEN 2009/3 RIZIV Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering DIENST VOOR GENEESKUNDIGE VERZORGING Tel. : (02)739.74.79 Fax: (02)739.77.36 E-mail : Onze referte:

Nadere informatie

Oncologisch Centrum Sociale dienst. Wegwijs in de voorzieningen voor kankerpatiënten en hun naasten

Oncologisch Centrum Sociale dienst. Wegwijs in de voorzieningen voor kankerpatiënten en hun naasten Oncologisch Centrum Sociale dienst Wegwijs in de voorzieningen voor kankerpatiënten en hun naasten Inhoud 1. De Vlaamse Zorgverzekering (VZ)...5 2. De hospitalisatieverzekering...6 3. Tussenkomst in reisonkosten

Nadere informatie

wat breng ik in orde voor mijn euthanasie? Wim Distelmans leerstoel Waardig Levenseinde van demens.nu aan de VUB

wat breng ik in orde voor mijn euthanasie? Wim Distelmans leerstoel Waardig Levenseinde van demens.nu aan de VUB wat breng ik in orde voor mijn euthanasie? Wim Distelmans leerstoel Waardig Levenseinde van demens.nu aan de VUB sinds 2002: 3 unieke wetten wet patiëntenrechten wet palliatieve zorg euthanasiewet sinds

Nadere informatie

6. Palliatieve zorg, vroegtijdige zorgplanning en euthanasie

6. Palliatieve zorg, vroegtijdige zorgplanning en euthanasie 6. Palliatieve zorg, vroegtijdige zorgplanning en euthanasie 6.1 Palliatieve zorg Palliatieve zorg is de totaalzorg voor mensen met een levensbedreigende aandoening bij wie geen genezende behandeling meer

Nadere informatie

Euthanasie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Euthanasie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Euthanasie T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

Mogelijkheden van ondersteuning voor patiënt en omgeving

Mogelijkheden van ondersteuning voor patiënt en omgeving Mogelijkheden van ondersteuning voor patiënt en omgeving Thuis Patiënt: palliatieve premie sociaal fonds van de VLK (voor kankerpatiënten) Omgeving: werknemers: zelfstandigen: werklozen: loopbaanonderbreking:

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: kamerkeuze & financiële voorwaarden voor een opname in een psychiatrisch ziekenhuis

TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: kamerkeuze & financiële voorwaarden voor een opname in een psychiatrisch ziekenhuis Nakuurhome Papiermoleken Oudebaan 293 3000 Leuven TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: kamerkeuze & financiële voorwaarden voor een opname in een psychiatrisch ziekenhuis Inleiding Met dit document willen

Nadere informatie

Multidisciplinaire pijncentra en algologische teams. Susan Broekmans VS pijn UZ Leuven

Multidisciplinaire pijncentra en algologische teams. Susan Broekmans VS pijn UZ Leuven Multidisciplinaire pijncentra en algologische teams Susan Broekmans VS pijn UZ Leuven Overzicht Historiek Pilootprojecten Algologische functies Multidisciplinaire pijnteams Waar staan we nu? Multidisciplinaire

Nadere informatie

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit Brugge

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit Brugge TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit Brugge Juli 2016 Het Vlaams Patiëntenplatform maakte een overzicht van de terugbetaling van het per ziekenfonds. Het overzicht

Nadere informatie

informatiebrochure Pijn

informatiebrochure Pijn informatiebrochure Pijn Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Pijn = belangrijk aandachtspunt 4 3. Wie is betrokken? 5 4. Hoe pijn beschrijven? 5 5. Besluit 6 6. Contactgegevens bij vragen 7 7. Persoonlijke

Nadere informatie

WAT STAAT ER OP DE PLANNING VAN HET VPP IN 2017

WAT STAAT ER OP DE PLANNING VAN HET VPP IN 2017 WAT STAAT ER OP DE PLANNING VAN HET VPP IN 2017 Eerstelijnsconferentie Project levensdoelen is in kader van eerstelijnszorg Opvolging uitvoering van de eerstelijnsconferentie en de minister houden aan

Nadere informatie

Items algemene bevolking aantal of N: 35

Items algemene bevolking aantal of N: 35 Items algemene bevolking aantal of N: 35 Dit instrument is ontwikkeld door Katrien Moens en eigendom van het onderzoekscentrum PRAGODI, HUB. Meningsuitspraken: Likert-schaal: helemaal oneens oneens eens

Nadere informatie

Items cursisten aantal of N: 40

Items cursisten aantal of N: 40 Items cursisten aantal of N: 40 Dit instrument is ontwikkeld door Katrien Moens en eigendom van het onderzoekscentrum PRAGODI, HUB. Meningsuitspraken: Likert-schaal: helemaal oneens oneens eens helemaal

Nadere informatie

Financiële tegemoetkomingen in de thuiszorg

Financiële tegemoetkomingen in de thuiszorg Financiële tegemoetkomingen in de thuiszorg Uschi De Coster Wit-Gele Kruis van Vlaanderen 1 Inhoudstafel 1. Inleiding 2. Wist je dat 3. Een brede waaier 4. Casus 1: Jules 5. Casus 2: Martha 6. Waar vind

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie PATIËNTEN INFORMATIE Geriatrie 2 Mevrouw, mijnheer Welkom op de afdeling acute geriatrie. De dienst acute geriatrie van het Algemeen Ziekenhuis Lokeren beschikt over 26 bedden en biedt multidisciplinaire

Nadere informatie

thuiszorg in de standaardzorg voor

thuiszorg in de standaardzorg voor Tijdige integratie van palliatieve thuiszorg in de standaardzorg voor mensen met ernstige COPD Charlotte Scheerens 10 meest voorkomende doodsoorzaken 2008 Mortaliteit COPD/100 000 inwoners, 2011 België

Nadere informatie

Euthanasie bij psychisch lijden: Een ethische visie

Euthanasie bij psychisch lijden: Een ethische visie FOD Volksgezondheid Brussel, 14 december 2017 Euthanasie bij psychisch lijden: Een ethische visie Axel Liégeois KU Leuven Broeders van Liefde Inclusie psychisch lijden Inclusie psychisch lijden in euthanasiewet

Nadere informatie

Wat kost uw ziekenhuisopname?

Wat kost uw ziekenhuisopname? Wat kost uw ziekenhuisopname? INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN Deze folder bevat informatie over de kosten die verbonden zijn aan een verblijf in ons ziekenhuis. WELKE KOSTEN BETAALT UW MUTUALITEIT? Wanneer

Nadere informatie

Preventie door de eerstelijn van langdurige afwezigheid op het werk

Preventie door de eerstelijn van langdurige afwezigheid op het werk Preventie door de eerstelijn van langdurige afwezigheid op het werk dr. Inge Neyens & prof. dr. Chantal Van Audenhove (LUCAS KU Leuven) Met de steun van dr. Saskia Decuman & Dr. Patrick Verheijen (Kenniscentrum

Nadere informatie