vereniging De Alphense Hondenbezitter nieuwsbrief pagina 1 JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "vereniging De Alphense Hondenbezitter nieuwsbrief redactie@alphensehondenbezitter.nl pagina 1 JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC"

Transcriptie

1 vereniging De Alphense Hondenbezitter nieuwsbrief pagina 1 H ndennieuws JAARGANG 1 / 2014 NUMMER 3 / SEPTEMBER JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC DEZE MAAND: TROUWE VIERVOETERS / FILMTIP FOTO VAN DE MAAND: BUDDY S FOREVER! GLADDE BETONPLATEN: WIE HEEFT ER SCHULD? PROJECTGROEPJE GAAT UITLAATGEBIEDEN LAGE ZIJDE BEOORDELEN RARARA RAAD DE LO- CATIE VAN SEPTEMBER EVENEMENT: DOGGY DAY IN BENTHUIZEN EEN GROTER EN VEILIGER WETERINGPARK: HET PLAN VAN DE VERENIGING ALFONSO IS DEZE MAAND IN ALPHEN KOMEN WONEN! MAANDELIJKSE UPDATE Weteringpark: groter en veiliger Pagina 6 Trouwe viervoeters Zo trouw als een hond is een uitspraak die genoeg zegt. U kent ze vast wel: verhalen van honden die geen afscheid kunnen nemen van hun overleden baasje. Uiteindelijk worden ze dood teruggevonden op het graf van hun baasje, omdat ze het verlies niet konden verwerken. Denk maar aan het verhaal van Hachi, waarover u meer kunt lezen op de volgende pagina. Het zijn verhalen die, of ze nu waar zijn of niet, ons toch weer de neiging geven de hond die trouw aan onze voeten ligt een extra aai over de bol te geven. In dit artikel vertelt Claudia Morgenrood over trouwe viervoeters. Ze is al tien jaar de trotse eigenaar van Claudia s Honden-Uitlaatservice. Deze maand viert ze haar jubileum. De Alphense Hondenbezitter was nieuwsgierig naar haar ervaring met honden Claudia, vertel! Baasje verhoogt overlevingskans Claudia verdiepte zich in de vraag wat honden zo trouw maakt. Ze kwam tot de conclusie dat deze persoonlijkheidsdimensie het resultaat is van een evolutionaire ontwikkeling. De hond die trouw is aan zijn roedelleider en een emotionele band heeft met zijn moeder, ziet de mens namelijk als plaatsvervangend roedelleider. Hij is zo trouw, omdat het in zijn aard ligt deel te zijn van een groep. Een groep die hem in de natuur de grootste mogelijkheid geeft om te overleven. Een groep waar iedere hond of wolf zijn positie en taak heeft. Een groep waar de wet van de sterkste heerst. Daarom moet duidelijk zijn wie de sterkste is en aan wie de hond zich maar beter kan onderwerpen. Tegenwoordig leven verreweg de meeste honden samen met mensen. De hond beschouwt het gezin waarin hij leeft als een roedel. Een groep waarin hij moet weten wat zijn positie is, wie de leider is en waar de plaats van de andere leden in het gezin of roedel is. Vanuit het perspectief van mensen wordt de lage positie van de hond veelal zielig gevonden. Als je het gevaar gaat inzien van een hond die zijn plaats niet goed weet te bepalen, wordt duidelijk dat deze positie helemaal niet zielig is. Een hond die niet goed weet wat zijn positie is binnen het gezin, kan onzeker, dominant of agressief worden.

2 vereniging De Alphense Hondenbezitter nieuwsbrief pagina 2 Driftige neusjes: mijn baasje was hier! Als Claudia de honden van haar klanten ophaalt voor een wandeling, zijn ze erg blij haar te zien. Maar als ze de honden weer thuis brengt, zijn ze ook altijd blij om weer thuis te komen, vertelt Claudia. Thuis, in hun eigen mandje en bij hun eigen baasje! Ik vind het altijd zo mooi om te zien dat ze hun baasje soms al in de lift kunnen ruiken! Twee honden uit mijn groep vertonen dit gedrag heel duidelijk. Ik haal ze op als er niemand thuis is, en als ik ze terugbreng (en hun baasjes zijn inmiddels thuisgekomen) Dan zie ik die neusjes gaan! Ze zijn dan heel zenuwachtig, lopen de lift in en snuffelen woest over de grond met de gedachte: hier is mijn baasje net geweest! Ik ruik het toch! Het baasje is al thuis! En tien van de tien keer blijkt dit te kloppen. Ik vind het prachtig om te zien! Dilemma! Verder vertelt Claudia over een mooi moment, waaraan ze moet denken bij het onderwerp trouwe viervoeters. Ze vertelt: ik kan me herinneren dat ik met mijn man op het strand van Noordwijk liep. In de verte zag ik een klant wandelen. Ze liep samen met haar hond. Ik heb altijd een speciaal fluitje bij me, waarmee ik de aandacht van de honden zoek, of aangeef dat ik verder wil. Ik blies toen op dat fluitje. En, ja hoor! De hond van mijn klant keek direct om en zette geen stap verder! Het baasje begreep er helemaal niets van: waarom liep haar hond niet meer mee? Toen besloot ik op haar af te lopen en een praatje te maken. Daarna gingen we beiden ons eigen weg, waardoor de hond in dit verhaal voor een enorm dilemma kwam te staan. Met wie moet ik nou mee? Ze koos voor haar baasje. Desalniettemin vond ik deze besluiteloosheid een enorm compliment! Tien jaar loyaliteit De vereniging feliciteert Claudia met het tienjarig jubileum van haar uitlaatservice. Zelf vind ik dat ik de mooiste baan van de wereld heb! Pure liefde, blijheid en loyaliteit zijn voor honden vanzelfsprekend! Ze zijn je beste vriend, wat er ook gebeurd! Voor mij is een leven zonder hond ondenkbaar! vertelt ze enthousiast. Tot slot wil de vereniging een filmtip meegeven die aansluit op dit onderwerp. De film Hachi vertelt het prachtige verhaal over een eerlijke vriendschap tussen een hond en zijn verzorger. Tot de dood hen scheidt, and beyond Foto van de maand: buddy s forever! Deze foto werd ons toegezonden door Anita. Haar foto ging gepaard met een kort maar krachtig bijschrift: geen tekst nodig buddy s forever! De volledige foto verschijnt op het persoonlijke facebookaccount Alphense Hondenbezitter. Heeft u ook zo n mooie foto? Stuur m door naar Wellicht plaatsen wij uw foto in het Hondennieuws van de maand oktober!

3 vereniging De Alphense Hondenbezitter nieuwsbrief pagina 3 Gevaarlijk gladde betonplaten langs hondenstrandjes Zegersloot Wie heeft er schuld? Wat vindt u? Klachten stromen binnen bij gemeente Sinds er betonplaten zijn geplaatst langs de kustlijn van de twee hondenstrandjes van de Zegersloot, komen er veel klachten binnen bij de gemeente. De klachten gaan over de gladheid van de platen. In de zomermaanden groeien er namelijk algen aan het oppervlak, waardoor ze erg glad worden. Wie heeft er schuld? Verantwoordelijkheid plaatsing betonplaten De gemeente verwijst klagende mensen door naar onze vereniging. De vereniging is echter niet verantwoordelijk geweest voor het plaatsen van de betonplaten en zij is evenmin verantwoordelijk voor het onderhoud van de betonplaten. De vereniging stemde uitsluitend in met een oplossing die de gemeente aandroeg. De vereniging erkent het probleem van de gladheid weliswaar, maar denkt graag in termen van oplossingen. Als de betonplaten worden verwijderd, moet er een alternatief komen. Waarom dit noodzakelijk is, kunt u teruglezen in eerdere nieuwsbrieven. Heeft u een haalbaar alternatief voor de betonplaten? Praat mee! Actieve Alphense Hondenbezitters De bestuursleden hebben de veiligheid van hun hond hoog in het vaandel staan. Daarom doen zij hun uiterste best om een veilige situatie te creëren. Helaas moet de vereniging constateren dat er veel klagende hondenbezitters zijn die hun hond desondanks laten zwemmen in een gebied waar de bezitters zelf geen zorg voor willen dragen (in termen van actief onderhoud of anderszins het aandragen van alternatieve oplossingen). Daarom is de vereniging erg blij met de mensen op deze foto! Daar wordt het bestuur, en belangrijker: uw hond, erg vrolijk van! COLOFON Deze nieuwsbrief is een uitgave van Verenigde Hondenbezitters Alphen aan den Rijn. Deze nieuwsbrief wordt maandelijks digitaal verstrekt aan de leden van de vereniging en mag in zijn geheel of gedeeltelijk worden verspreid onder de naam van de vereniging. REDACTIE EN VORMGEVING Jelle van der Meer Wilt u een natuur- of dierenfoto met ons delen? Heeft u een tip of opmerking met betrekking tot de inhoud of vormgeving van deze nieuwsbrief? Neem dan contact op met Jelle. Dit kan via het facebookaccount Alphense Hondenbezitter of via het mailadres: alphensehondenbezitter.nl Wilt u adverteren in deze nieuwsbrief? Dat kan. U kunt hierover informeren bij Nanouk: alphensehondenbezitter.nl BESTUUR Richard Deijs e.a. Wilt u een melding maken van een probleem in uw uitlaatgebied, heeft u vragen over het lidmaatschap of heeft u anderszins klachten, vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met het bestuur: alphensehondenbezitter.nl

4 vereniging De Alphense Hondenbezitter nieuwsbrief pagina 4 Projectgroepje beoordeelt uitlaatgebieden Lage Zijde Even voorstellen (3) Afgelopen jaar is Alphen aan den Rijn gefuseerd met Rijnwoude en Boskoop. Dit houdt ook in dat alle beleid op elkaar afgestemd dient te worden. Op dit moment wordt er gewerkt aan een uniform hondenbeleid. We streven ernaar om dit in overleg te doen met zowel hondenbezitters als niet-hondenbezitters. In Kerk en Zanen heeft een projectgroep van bewoners twee jaar geleden alle plekken in Kerk en Zanen onder de loep genomen. Samen met deze projectgroep zijn toen nieuwe plekken bepaald. Voor de wijk Lage Zijde geldt, dat er momenteel weinig losloopgebieden zijn en dat ook niet alle losloopgebieden meer voldoen. Daarom heeft Heleen Schrier de vereniging namens de gemeente Alphen aan den Rijn uitgenodigd om mee te denken over de inrichting- en het onderhoud van losloopgebieden van de Lage Zijde. Het eerste gesprek heeft halverwege september plaatsgevonden. Jaap Engel, projectleider van losloopgebieden in Kerk en Zanen, was hierbij aanwezig om een antwoord te geven op de vraag hoe het project in Kerk en Zanen is verlopen. In dit eerste gesprek werden vooral de financiën van de vereniging besproken, waarbij een eventuele subsidie centraal stond. Zodra de financiën van de vereniging rond zijn, kan de vereniging meer betekenen voor haar leden. In de gesprekken die zullen volgen, zal duidelijk worden of de vereniging zal worden bijgestaan door de gemeente. In de tussentijd zal het bestuur nadenken over de vraag wie de losloopgebieden van de Lage Zijde kan beoordelen. Vervolgens zal worden gesproken over oplossingen of aanvullingen. Nanouk met haar viervoeter De vereniging wil toegankelijk zijn voor haar leden. Daarom kan een voorstelrondje niet missen bij de start van deze maandelijkse nieuwsbrief. In deze derde uitgave vertelt Nanouk Knape over zichzelf. Nanouk verzorgt de public relations van de vereniging. Haar rol zal belangrijker worden naarmate de vereniging meer leden krijgt. Ze vertelt: Leuk dat u de nieuwsbrief leest! Laat ik mijzelf even voorstellen: ik ben Nanouk Knape, 27 jaar en woon samen met mijn vriend Nick, de poes Magalles (haar broer Magniks is er helaas niet meer), het konijn Chico en natuurlijk onze lieve boxer Quincy. Quincy is een lieve, speelse en soms wat waakse hond. Ze is helemaal gek van balletjes en geniet enorm van lekker fanatiek spelen met andere honden. Een enkele keer doet ze zich wel eens stoerder voor dan ze eigenlijk is en na een tsss á la Ceasar Milan loopt ze dan ook meestal gauw door. Ik werk in in de sociale sector met jongeren met een licht verstandelijke beperking, en mijn vrije tijd benut ik graag om me in te zetten voor dieren. Zo ben ik vrijwilliger bij de Dierenambulance en zet ik me, geïnspireerd door het enthousiasme van Richard Deijs, in voor alle Alphense hondenbezitters! Als (extra belastingbetalende) hondenbezitters maken wij veel gebruik van diverse gebieden en zorgen daarmee ook voor een stukje sociale controle. Persoonlijk vind ik dat wij daar ook iets voor terug mogen verwachten. Daarom wil ik er voor zorgen dat er een duidelijk hondenbeleid komt met veilige, leuke, schone en toegankelijke losloopgebieden voor íedereen. Niet alleen door in gesprek te gaan met de gemeente maar ook door, samen met u, de handen uit de mouwen te steken en zelf actie te ondernemen! Ik kijk er dan ook naar uit om u te ontmoeten :).

5 vereniging De Alphense Hondenbezitter nieuwsbrief pagina 5 Staatsbosbeheer organiseert Doggy Day Nieuw losloopgebied Staatsbosbeheer probeert het Bentwoud in Benthuizen op de kaart te zetten door een evenement voor honden te organiseren. Alle geïnteresseerden zijn welkom op het evenement dat vrij toegankelijk is. Het voornaamste doel van dit evenement is het winnen van populariteit voor het Bentwoud. Eerder deze maand is er namelijk een nieuw losloopgebied aangewezen. Voor ieder wat wils Het evenement dat de naam Doggy Day draagt, zal plaatsvinden aan het eind van deze maand: 28 september Tussen twaalf en vijf uur s middags kan uw hond het kersverse losloopgebied verkennen. Staatsbosbeheer heeft groot uitgepakt om zijn doel te bereiken. Zo kunt u demonstraties met jachthonden bijwonen, waarin onder andere te zien is wat deze honden kunnen met een frisbee. Er zullen ook kraampjes aanwezig zijn van onder andere de dierenambulance, trimsalons, Staatsbosbeheer en andere specialisten. Heeft u weinig affiniteit met kraampjes en demonstraties? Dat geeft niets, want Staatsbosbeheer heeft voor iedere hondenbezitter iets leuks in petto. Er wordt namelijk een excursie verzorgd door een boswachter. Hij vertelt u over het wel en wee van de natuur in het Bentwoud. Uw kinderen kunnen zich vermaken op het springkussen en als klap op de vuurpijl kunt u een professioneel kiekje van uw hond laten maken. De fotograaf staat voor u klaar! Adres: Omleidingsweg 4, Benthuizen (ingang: Benthuizer Sportclub). RaRaRa Raad de locatie van september september Check in op Facebook en tag ons!

6 vereniging De Alphense Hondenbezitter nieuwsbrief pagina 6 Plan van aanpak Weteringpark Klachten over de efficiëntie het Weteringpark In mei 2014 ontving de vereniging het verzoek om in het Weteringpark te kijken naar de gevaren en de daarbij horende mogelijkheden die het park biedt voor loslopende honden. Dit verzoek was afkomstig van een lid van de vereniging. Kort daarna ontving de vereniging een mail van een ander lid, waarin eveneens problemen werden aangekaart. Dit laatste lid had een meer specifiek probleem. Ze is namelijk mindervalide en is derhalve afhankelijk van haar scootmobiel. In het Weteringpark ervaart ze (met betrekking tot haar scootmobiel) veel problemen in het hondenlosloopgebied. Het bestuur van de vereniging heeft uiteraard een kijkje genomen in het gebied. Het bestuur liep tegen dezelfde problemen aan. Daarom besloot het een plan te maken om de kwaliteit van het gebied te bevorderen. Het doel van het verbeteringsplan Het doel van dit plan is een groter en veiliger wandelgebied te creëren voor de Alphense (valide en mindervalide) hondenbezitter, waarbij de belangen van zowel de hondenbezitter als de niet-hondenbezitter of recreant centraal stonden. Om dit doel te bereiken stelde de vereniging zichzelf de volgende vraag. Welke acties en materialen zijn nodig om het losloopgebied in het Weteringpark groter, veiliger en gebruiksvriendelijker te maken? Middels een analyse van het gebied, heeft de vereniging een plan bedacht. Een analyse van de tekortkomingen en de daarbij horende oplossingen Er is slechts één losloopgebied in het Weteringpark. Dit gebied wordt omringd door hekken en klap-hekjes die een mindervalide moeilijk of niet kan openen en sluiten. Daarnaast zijn er klaphekjes die hoger dan de weg liggen, waardoor een scootmobiel geen toegang heeft tot dit park. De paden waarover gereden mag worden door een mindervalide, bestaan uit houtsnippers en zand. Dit is vervelend om overheen te rijden omdat een scootmobiel hierin wegzakt, blijft steken of een lekke band oploopt. Binnen het losloopgebied zijn diverse wet- en regelgevingen van toepassing. Voor al het verkeer zijn dat de Wegenverkeerswet en het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens De Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Alphen aan den Rijn is eveneens van toepassing, maar is voornamelijk gebaseerd op honden buiten het losloopgebied. Het huidige losloopgebied is deels veilig. Het stuk bij het hondenstrandje is afgezet met hekwerk. Het losloopgebied loopt echter door langs de Staalweg. De Staalweg is een normale waar geen snelheidsbeperking geldt. De snelheid kan verminderd worden door het plaatsen van een verkeersbord dat aangeeft dat deze weg overloopt in een 30km-zone. Het losloopgebied ligt langs een heuvel langs de Staalweg. De honden rennen op deze heuvel. Hierbij letten de honden niet op de overige weggebruikers. Het hekwerk dat het losloopgebied ter hoogte van het hondenstrandje afzet, zal moeten worden doorgetrokken naar het kruispunt waar de Staalweg en de Kalkoverweg elkaar kruisen. In het midden van het park liggen twee grote velden. Deze velden worden niet gebruikt door recreanten. Aan weerszijden van deze velden zijn namelijk diverse sport- en speelgelegenheden gelegen. Deze velden zouden gebruikt kunnen worden om een uitbreiding te bieden aan het huidige losloopgebied, zodat ook mindervaliden over verharde paden kunnen rijden.

7 vereniging De Alphense Hondenbezitter nieuwsbrief pagina 7 Vervolg Er is tevens een dicht begroeid stuk grond aanwezig in het Weteringpark, zoals u kunt zien op de afbeelding rechtsonder. In dit gebied ligt al een zelf aangelegd pad. Dit pad wordt echter niet gebruikt door recreanten, maar door personen die kennelijk activiteiten verrichten die niet zouden worden goedgekeurd door de politie. Door dit pad te verruimen middels snoeiwerkzaamheden en het pad eventueel te verharden, kan criminaliteit of andere vormen van overlast worden voorkomen en krijgt dit gebied een betekenis voor bijvoorbeeld mindervaliden. Benodigdheden Om de genoemde verbeteringen te kunnen realiseren, is het volgende nodig: 10 borden: losloopgebied / 10 borden: einde losloopgebied / 3 borden: verboden voor honden / 13 bevestigingspalen voor de borden / Houten palen voor de afzetting langs de Staalweg / Gaaswerk voor afzetting tussen de houten palen / Een bord: 30 km/h zone De vereniging wil middels burgerparticipatie alles aanbrengen en verzorgen. Dit betekent voor de gemeente dat zij alleen in materiaal zou hoeven voorzien en het afvoeren van snoeiafval. Voor het aanleggen van een verhard pad zal de gemeente moeten denken aan een stenen voetgangerspad tussen de bosschages door en door het losloopgebied. Deze zal de gemeente moeten aanleggen vanwege het feit dat de vereniging hier geen capaciteit voor heeft. Alfonso is deze maand in Alphen komen wonen JvdM AH en ik overweeg een mensenvereniging op te richten!

8 3 Alphense Hondenbezitter MAANDELIJKSE UPDATE: DOOR ZOMERPERIODE (NOG) GEEN VORDERINGEN MET BETREKKING TOT VUURSCHALEN VOOR JONGEREN PLAN VAN AANPAK WETERINGPARK KLAAR, NOG NIET INGEDIEND BOTULISME: WATEREN ZIJN WEER VEILIG VOOR UW HOND SKATEPARK IN HET HEEMPARK: OPGERUIMD, SCHADE ECHTER NOG NIET HERSTELD AANTAL OFFICIËLE INSCHRIJVINGEN VALT TEGEN BESTAANDE LEDEN STEEDS ACTIEVER: ONZE DANK IS GROOT! ZEGT T VOORT!

Donderdag 28-jan 6:30 8:27 11:54 12:54 15:34 17:23 19:20

Donderdag 28-jan 6:30 8:27 11:54 12:54 15:34 17:23 19:20 Januari 2016 Vrijdag 1-jan 6:44 8:50 11:41 12:44 14:55 16:41 18:45 Zaterdag 2-jan 6:44 8:50 11:41 12:45 14:56 16:42 18:46 Zondag 3-jan 6:44 8:50 11:42 12:45 14:57 16:43 18:47 Maandag 4-jan 6:44 8:49 11:42

Nadere informatie

De meest complete en best bezochte website van Alphen aan den Rijn

De meest complete en best bezochte website van Alphen aan den Rijn De meest complete en best bezochte website van Alphen aan den Rijn alphens.nl alphens.nl 3 Introductie juni 0 is de website www.alphens.nl leven in geblazen om een platform te creëren voor alles dat met

Nadere informatie

Over honden, voor baasjes Hondenbezit in gemeente Overbetuwe

Over honden, voor baasjes Hondenbezit in gemeente Overbetuwe Over honden, voor baasjes Hondenbezit in gemeente Overbetuwe Samen prettig buiten. U woont met uw hond(en) in gemeente Overbetuwe. Wij vinden het belangrijk dat u de ruimte krijgt om samen te genieten

Nadere informatie

Uitvoeringsplan honden

Uitvoeringsplan honden Uitvoeringsplan honden Gemeente Alkmaar, juli 2013 Inhoudsopgave pagina Inleiding 2 Alkmaar: een hondvriendelijke stad 2 Voorzieningen voor honden 5 Bestrijden van overlast 6 De hondenpenning 8 Financieel

Nadere informatie

vereniging De Alphense Hondenbezitter nieuwsbrief redactie@alphensehondenbezitter.nl pagina 1 JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC

vereniging De Alphense Hondenbezitter nieuwsbrief redactie@alphensehondenbezitter.nl pagina 1 JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC vereniging De Alphense Hondenbezitter nieuwsbrief redactie@alphensehondenbezitter.nl pagina 1 H ndennieuws JAARGANG 1 / 2014 NUMMER 2 / AUGUSTUS JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC DEZE MAAND:

Nadere informatie

Nieuwsbrief, 8 januari 2013. Pyr s naar de Zoo

Nieuwsbrief, 8 januari 2013. Pyr s naar de Zoo Nieuwsbrief, 8 januari 2013 Beste PyrPlezier vrienden en vriendinnetjes, Allemaal natuurlijk de beste wensen voor 2013! Dat het maar een Pyr-gezellig jaar mag worden! In ieder geval gaan wij hiervoor ons

Nadere informatie

Evaluatie Hondenbeleid

Evaluatie Hondenbeleid Evaluatie Hondenbeleid Eind 2012 is door de raad van de gemeente Montferland het hondenbeleidsplan vastgesteld. Naar aanleiding van dit beleidsplan is in 2013 gestart met de uitvoer van de in het beleidsplan

Nadere informatie

Aanpak hondenpoepproblematiek

Aanpak hondenpoepproblematiek Aanpak hondenpoepproblematiek 1. Samenvatting De overlast die hondenpoep veroorzaakt staat al geruime tijd in de top 10 van ergernissen van inwoners in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Dit kan afgeleid

Nadere informatie

Ja hoor. Dan moet je rechtdoor. Bij de moet je naar rechts en daarna de links. Het postkantoor is aan rechterhand.

Ja hoor. Dan moet je rechtdoor. Bij de moet je naar rechts en daarna de links. Het postkantoor is aan rechterhand. Thema 5 Woonomgeving Oefening 2 Situatie 1 Pardon meneer, mag ik iets vragen? Jazeker, wat kan ik voor doen? Weet u het postkantoor is? Ja hoor. Dan moet je rechtdoor. Bij de moet je naar rechts en daarna

Nadere informatie

onderwerp Uitrol gemeentelijk hondenbeleid in Rijsenhout, Burgerveen, Lisserbroek, Weteringbrug en Zwaanshoek

onderwerp Uitrol gemeentelijk hondenbeleid in Rijsenhout, Burgerveen, Lisserbroek, Weteringbrug en Zwaanshoek gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Uitrol gemeentelijk hondenbeleid in Rijsenhout, Burgerveen, Lisserbroek, Weteringbrug en Zwaanshoek Portefeuillehouder Collegevergadering Inlichtingen S.

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken Arrondissement ANTWERPEN

Overzicht Verkeersinbreuken Arrondissement ANTWERPEN Overzicht Verkeersinbreuken 2015 Arrondissement ANTWERPEN VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2007-2015 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 TOTAAL AANTAL OI + PV 705.173

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken Provincie Oost-Vlaanderen

Overzicht Verkeersinbreuken Provincie Oost-Vlaanderen Overzicht Verkeersinbreuken 2015 Provincie Oost-Vlaanderen VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2007-2015 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 TOTAAL AANTAL OI + PV 468.238

Nadere informatie

Bewonersavond Koggepark

Bewonersavond Koggepark Bewonersavond Koggepark Woensdag 22 April Aanwezig: 17 bewoners, directeur Digitalis, De Stek, Mooizogoedzo, De Schoor Historie Koggepark Monique van Zandwijk, directeur basisschool de Digitalis startte

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken Provincie West-Vlaanderen

Overzicht Verkeersinbreuken Provincie West-Vlaanderen Overzicht Verkeersinbreuken 2016 Provincie West-Vlaanderen VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2008-2016 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 TOTAAL AANTAL OI + PV 533.900

Nadere informatie

Samenstelling Levensloop Platina Fonds in 2015

Samenstelling Levensloop Platina Fonds in 2015 Samenstelling Levensloop Platina Fonds in 2015 januari 813,401 535,514 1,568 1,350,482.89 10,416.12 februari 835,453 519,550 4,203 1,359,207.13 9,964.25 maart 877,904 524,371 3,271 1,405,545.28 10,002.50

Nadere informatie

12-11-2014. HGW..gezien vanuit het perspectief van ouders

12-11-2014. HGW..gezien vanuit het perspectief van ouders 12-11-2014 HGW..gezien vanuit het perspectief van ouders 1 Wat wensen ouders voor hun kind? 2 De drie G s Geluk Gezondheid Goede toekomst 3 4 Alle ouders willen.. zich welkom voelen Contact gaat voor contract

Nadere informatie

Deze afsluiting is nodig voor het aanbrengen van de laatste asfaltlagen, de zogenoemde deklagen.

Deze afsluiting is nodig voor het aanbrengen van de laatste asfaltlagen, de zogenoemde deklagen. Nummer 39 mei 2015 Met de nieuwsbrief Kersenbaan houden wij u op de hoogte over de aanleg van de Kersenbaan. In deze editie leest u meer over de Dag van de bouw, de weekendafsluiting van de Arnhemseweg

Nadere informatie

Over honden, voor baasjes

Over honden, voor baasjes Over honden, voor baasjes Hondenbezit in gemeente Overbetuwe U woont met uw hond(en) in gemeente Overbetuwe. Wij vinden het belangrijk dat u de ruimte krijgt om samen te genieten van het wandelen en spelen

Nadere informatie

BEHEERDER ZIJN BIJ DE DORPSBOERDERIJ IN WASPIK Het is inmiddels al een jaar geleden (maart 2012) dat onze Dorpsboerderij haar deuren officieel opende. Dankzij de inzet van een team van ongeveer 30 beheerders

Nadere informatie

at maakt mij gelukkig? Wie wil ik worden?

at maakt mij gelukkig? Wie wil ik worden? Naam: Datum: at maakt mij gelukkig? Wie wil ik worden? W Evaluatie 1. Is het echt geluk of schijngeluk? (5/5) Wat is echt geluk? Kruis drie dingen aan. Echt geluk? 1. Ik heb een leuke vriend of vriendin.

Nadere informatie

Gemeente Gouda Postbus 1086 2800 BB Gouda. Gouda, 23 oktober 2013

Gemeente Gouda Postbus 1086 2800 BB Gouda. Gouda, 23 oktober 2013 Stichting Wijkteam Plaswijck p/a De Buurtstee, Gildenburg 1, 2804 VJ Gouda info@wijkteamplaswijck.nl www.wijkteamplaswijck.nl Telefoon 06-239.56.999 Twitter: @wtplaswijck Facebook: wijkteamplaswijckgouda

Nadere informatie

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost.

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond. Sherlock

Nadere informatie

HONDENKAART. schone stad iedereen uitgelaten!

HONDENKAART. schone stad iedereen uitgelaten! HONDENKAART Uitgave 2009 schone stad iedereen uitgelaten! Honden horen erbij in Den Haag! Opruimmiddelen voor hondenpoep Honden spelen al eeuwen een belangrijke rol in onze samenleving. Vooral als gezelschapsdier,

Nadere informatie

In dit verkeersbulletin aandacht voor:

In dit verkeersbulletin aandacht voor: Het Vlaams Verkeer -------------------------------------Informatiebulletin van de Openbare Basisschool Emailadres: verkeersouders@devlaamsereus.nl ---5e Jaargang, nummer 8 -juni 2015- In dit verkeersbulletin

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken Provincie West-Vlaanderen

Overzicht Verkeersinbreuken Provincie West-Vlaanderen Overzicht Verkeersinbreuken 2015 Provincie West-Vlaanderen VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2007-2015 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 TOTAAL AANTAL OI + PV 489.020

Nadere informatie

Vierde nieuwsbrief. NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans

Vierde nieuwsbrief. NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans Tweewekelijkse NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans 27-9-2016 Vierde nieuwsbrief Honden op het plein. Bij het halen en brengen van de kinderen naar school komen regelmatig honden mee. Terwijl de kinderen

Nadere informatie

Een Berbers dorp. Mijn zussen en ik mochten van mijn vader naar school. Meestal mochten alleen jongens naar school.

Een Berbers dorp. Mijn zussen en ik mochten van mijn vader naar school. Meestal mochten alleen jongens naar school. Een Berbers dorp Ik ben geboren en opgegroeid in het noorden van Marokko. In een buitenwijk van de stad Nador. Iedereen kent elkaar en altijd kun je bij de mensen binnenlopen. Als er feest is, viert het

Nadere informatie

Wij hebben een aantal argumenten voor het volgen van het huidige hondenbeleid en behoud van een omheining.

Wij hebben een aantal argumenten voor het volgen van het huidige hondenbeleid en behoud van een omheining. 1 Geachte leden van de gemeenteraad, Zojuist hebben wij gesproken met Wethouder de Weger omtrent het Hondenuitrenveld in de Boekentuin. Wij hebben begrepen dat hij aanstaande vrijdag de hekken laat weghalen

Nadere informatie

Gemeente Schagen Gemeentelijke regels voor hondenbezitters

Gemeente Schagen Gemeentelijke regels voor hondenbezitters Gemeente Schagen Gemeentelijke regels voor hondenbezitters In dit document staat informatie over de plaatsen waar honden moeten zijn aangelijnd of helemaal niet mogen komen. Ook is informatie opgenomen

Nadere informatie

Nicole Kinsbergen over

Nicole Kinsbergen over Nicole Kinsbergen over DoggyDating app Even voorstellen: Nicole Kinsbergen, de bedenker, directeur en een gebruiker van DoggyDating. Wat is DoggyDating? Het betreft een app voor hondeneigenaren waarmee

Nadere informatie

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr Honger! (voor jonge kinderen) Drie kinderen lopen naar school. Opeens zien ze een heel rare man in oude kleren. Hij vraagt om een beetje geld voor eten. Natuurlijk schrikken de kinderen en denken ze aan

Nadere informatie

Een dag uit het leven van een au pair Doëlla Kroll

Een dag uit het leven van een au pair Doëlla Kroll Een dag uit het leven van een au pair Doëlla Kroll Weer een dag dat ik vroeg moet op staan, de ellende weer begint. De dagen worden steeds langer en vermoeiender. De dingen waaraan ik gedacht heb om het

Nadere informatie

KIDmail 25. www.kidpartners.nl. Januari 2013

KIDmail 25. www.kidpartners.nl. Januari 2013 www.kidpartners.nl KIDmail 25 Januari 2013 Allereerst willen wij jou een stralend 2013 wensen met de onderstaande doodle. Je kunt zelf invullen waar jouw ster het komend jaar gaat stralen. We hebben het

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vrienden van Elisabeth

Nieuwsbrief Vrienden van Elisabeth Nieuwsbrief Vrienden van Elisabeth Beste vrienden en vriendinnen, EDITIE 7, november 2012 De koude dagen staan weer voor de deur. Maar de heeft genoeg positieve energie om er de winter mee door te komen!

Nadere informatie

RUNFORESTRUN & SWIM 30 AUGUSTUS 2015. Beste RUNFORESTRUN deelnemer,

RUNFORESTRUN & SWIM 30 AUGUSTUS 2015. Beste RUNFORESTRUN deelnemer, RUNFORESTRUN & SWIM 30 AUGUSTUS 2015 Beste RUNFORESTRUN deelnemer, Welkom bij de eerste editie van de RUNFORESTRUN & Swim. Ondanks dat wij ons ten doel hadden gesteld het evenement iets groter te maken

Nadere informatie

Gemeente Zeist. Colofon. Uitgave. Gemeente Zeist. Postbus 513 3700 AM Zeist www.zeist.nl. januari 2008. Oplage 1.000 ex.

Gemeente Zeist. Colofon. Uitgave. Gemeente Zeist. Postbus 513 3700 AM Zeist www.zeist.nl. januari 2008. Oplage 1.000 ex. Gemeente Zeist Colofon Uitgave Gemeente Zeist Postbus 513 3700 AM Zeist www.zeist.nl januari 2008 Adressen Publiekshal Gemeente Zeist Slotlaan 20, Zeist-Centrum Wijkwinkel Noord Joh. Van Oldenbarneveltlaan

Nadere informatie

Nieuwsbrief 25 augustus Vakantie

Nieuwsbrief 25 augustus Vakantie Openbare Basis Est Dorpsstraat 3 4185 NA EST www.obsest.nl directie@obsest.nl Nieuwsbrief 25 augustus 2016 Vakantie De vakantie is weer voorbij en we zijn weer lekker aan de slag met onze leerlingen. In

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

Roodborstje tikt tegen 't raam, tik, tik, tik laat mij erin, laat mij erin. 't Is hier te guur en te koud naar mijn zin Laat mij er in, ja er in.

Roodborstje tikt tegen 't raam, tik, tik, tik laat mij erin, laat mij erin. 't Is hier te guur en te koud naar mijn zin Laat mij er in, ja er in. Oosterkerk, Zondag 27 januari 2013, Kinderdienst Het verhaal van de verloren zoon (Lucas 15:11-32) door de ogen van het varken Meditatie in woord en beeld ds.wim Hortensius Roodborstje tikt tegen 't raam,

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Werkelijk hemels: na ruim 20 jaar

Werkelijk hemels: na ruim 20 jaar Succes verhaal - Stoppen met haren uittrekken Werkelijk hemels: na ruim 20 jaar knokken tegen Trichotillomanie eindelijk bevrijd van gewoonte tot haren uittrekken!!!! Al ruim 20 jaar lang had ik last van

Nadere informatie

13 s e p t e m b e r p r o j e c t A l e w i j n s z - en V i s s e r s t r a a t

13 s e p t e m b e r p r o j e c t A l e w i j n s z - en V i s s e r s t r a a t informatieavond 13 s e p t e m b e r 2012 p r o j e c t A l e w i j n s z - en V i s s e r s t r a a t Welkom mobieltjes uit vragen na de pauze 2 Agenda 19:00 Inloop 19:30 Inleiding (Fenny de Graaf, directeur-bestuurder)

Nadere informatie

koppen bij elkaar voor wijk- en kerngericht werken

koppen bij elkaar voor wijk- en kerngericht werken bij elkaar voor wijk- en kerngericht werken Gemeente Alphen aan den Rijn Postbus 13 2400 AA Alphen aan den Rijn T. 14 0172 E. gemeente@alphenaandenrijn.nl www.alphenaandenrijn.nl Eenheid in verscheidenheid

Nadere informatie

Groep 1, 2 Thema 1 De groep? Dat zijn wij! 1. Hallo, hier ben ik! Samen plezier maken en elkaar beter leren kennen.

Groep 1, 2 Thema 1 De groep? Dat zijn wij! 1. Hallo, hier ben ik! Samen plezier maken en elkaar beter leren kennen. Groep 1, 2 1. Hallo, hier ben ik! 2. Prettig kennis te maken Kinderen leren elkaar beter kennen en ontdekken verschillen en overeenkomsten. 3. Samen in de klas Over elkaar helpen, geholpen worden en afspraken

Nadere informatie

Nieuwsbrief christelijke bso De Kleine Reiziger. Beste lezer,

Nieuwsbrief christelijke bso De Kleine Reiziger. Beste lezer, Nieuwsbrief christelijke bso De Kleine Reiziger Beste lezer, De december maand is weer begonnen. De bladeren zijn van de bomen en de december drukte is in volle gang, de sint is in het land, de schoentjes

Nadere informatie

LEEF. Pilot Hondenbeleid Purmer-Zuid

LEEF. Pilot Hondenbeleid Purmer-Zuid LEEF Pilot Hondenbeleid Purmer-Zuid 1 2 Pilot Hondenbeleid Hondenbeleid > 10 jaar Vastgelegd in APV Evaluatie in afgelopen 3 jaar Projectgroep van Wijkkerngroep In kaart brengen Klachten (mail; Social

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14, september 2010

Nieuwsbrief 14, september 2010 Stichting WoonMere Nieuwsbrief 14, september 2010 Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Eindelijk is het dan gebeurt: we zijn verhuist naar ons eigen appartement! Inmiddels wonen we hier alweer een

Nadere informatie

Kasstaat Contante verkopen feb-10

Kasstaat Contante verkopen feb-10 Kasstaat Contante verkopen feb-10 Kasstuk 1 tm 233 Afleverdatum: 1-28 februari 45 Villa 225,00 10.125,00 110 Lodge 180,00 19.800,00 78 Cabin 150,00 11.700,00 Bedrag exclusief omzetbelasting 41.625,00 Omzetbelasting

Nadere informatie

BELEGGER NIET OP VAKANTIE

BELEGGER NIET OP VAKANTIE BELEGGER NIET OP VAKANTIE Steeds meer handelen vanaf het strand EMBARGO TOT VRIJDAG 4 AUGUSTUS 09.30 UUR Beleggen vanaf het strand en vanuit het buitenland wordt steeds populairder. En daar is geen campingrally

Nadere informatie

VCA Nieuwsbrief dec 2015. LIBANON presentatie. www.veteranencafealmelo.nl. vca@veteranen.nl. Veteranen Cafe t Hookhoes, Grotestraat-zuid 129, Almelo

VCA Nieuwsbrief dec 2015. LIBANON presentatie. www.veteranencafealmelo.nl. vca@veteranen.nl. Veteranen Cafe t Hookhoes, Grotestraat-zuid 129, Almelo Naam bedrijf VCA Nieuwsbrief dec 2015 Veteranen Cafe t Hookhoes, Grotestraat-zuid 129, Almelo www.veteranencafealmelo.nl vca@veteranen.nl Contact : vca@veteranen.nl LIBANON presentatie 06-21 666 362 Redactie

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

Verzuimgegevens BVE 3e kwartaal 2014 t/m 2e kwartaal 2015

Verzuimgegevens BVE 3e kwartaal 2014 t/m 2e kwartaal 2015 Printdatum : 5-10-2015 1/13 Aantal werknemers gemiddeld Aantal werknemers totaal Aantal fte Aantal fte BAPO Aantal fte ziek Aantal ziekmeldingen Aantal herstelmeldingen Aantal nul-verzuimers 49.100 58.155

Nadere informatie

vereniging De Alphense Hondenbezitter nieuwsbrief redactie@alphensehondenbezitter.nl pagina 1 JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC

vereniging De Alphense Hondenbezitter nieuwsbrief redactie@alphensehondenbezitter.nl pagina 1 JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC vereniging De Alphense Hondenbezitter nieuwsbrief redactie@alphensehondenbezitter.nl pagina 1 H ndennieuws JAARGANG 1 / 2014 NUMMER 4 / OKTOBER JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC DEZE MAAND:

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken Administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad

Overzicht Verkeersinbreuken Administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad Overzicht Verkeersinbreuken 2016 Administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Administratief Arrondissement Brussel-Hoofdstad Vergelijking per jaar: 2008-2016

Nadere informatie

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Onze gemeentevisie GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Wij zijn gemeente van Jezus Christus die hem leren kennen, volgen en verkondigen. G K V - V Thematekst met gebaren: Sleutelvers: God

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Aantal groenestroomcertificaten verkocht aan minimumsteun

Aantal groenestroomcertificaten verkocht aan minimumsteun Statistieken Laatste aanpassing Aantal groenestroomcertificaten verkocht aan minimumsteun Dit document bevat gegevens betreffende de groenestroomcertificaten die werden verkocht aan de wettelijk vastgelegde

Nadere informatie

Traject brandveiligheid Welke informatie kunt u hier vinden?

Traject brandveiligheid Welke informatie kunt u hier vinden? Traject brandveiligheid Welke informatie kunt u hier vinden? Welke eisen stellen we aan brandveiligheid? Op het terrein Aan uw recreatieverblijf Wat zijn de uitgangspunten bij de verbetering van de brandveiligheid

Nadere informatie

1 ma 31-dec di 1-jan wo 2-jan do 3-jan vr 4-jan. 2 ma 7-jan di 8-jan DB-stukken verzenden wo 9-jan do 10-jan vr 11-jan

1 ma 31-dec di 1-jan wo 2-jan do 3-jan vr 4-jan. 2 ma 7-jan di 8-jan DB-stukken verzenden wo 9-jan do 10-jan vr 11-jan di 25-dec Kerstreces wo 26-dec do 27-dec vr 28-dec 1 ma 31-dec di 1-jan wo 2-jan do 3-jan vr 4-jan 2 ma 7-jan di 8-jan DB-stukken verzenden wo 9-jan do 10-jan vr 11-jan 3 ma 14-jan di 15-jan wo 16-jan

Nadere informatie

Geldt het bord voor de kinderen als ze lopen of fietsen? Hoe gedragen de kinderen zich bij het bord als ze er langs komen?

Geldt het bord voor de kinderen als ze lopen of fietsen? Hoe gedragen de kinderen zich bij het bord als ze er langs komen? Praktijk(verkeer)les: Kijken bij verkeersborden De kinderen gaan een wandeling maken langs verkeersborden in de buurt. Bij die borden gaan ze kijken of de mensen die erlangs komen, doen wat het bord zegt.

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Samen zorgen voor een schone woon- en leefomgeving. Hondenbeleid

Samen zorgen voor een schone woon- en leefomgeving. Hondenbeleid Samen zorgen voor een schone woon- en leefomgeving Hondenbeleid Inhoud Nieuw hondenbeleid Regels Wijkkaarten Besoyen Baardwijk - De Hoef Bloemenoord Capelle Centrum - Laageinde Landgoed Driessen Meerdijk

Nadere informatie

Kwaliteitssysteem Zorgboerderijen

Kwaliteitssysteem Zorgboerderijen Jaarverslag November 2012 - december 2012 Boerderijnummer: 1576 Kwaliteitssysteem Zorgboerderijen Versie 4.1, juni 2011. Federatie Landbouw en Zorg Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar

Nadere informatie

Met een nieuw elan voor de komende jaren

Met een nieuw elan voor de komende jaren 2Voorwoord Foto voorzijde: De Alk Met een nieuw elan voor de komende jaren Bouwen en betaalbaarheid Na jaren van huurverhogingen en zuinig omgaan met onderhoud heeft de NWS genoeg vlees op de botten om

Nadere informatie

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit.

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Wat is dat dan precies, een ecoduct? Zo vroeg een jonge

Nadere informatie

Werkblad: Gedrag van honden

Werkblad: Gedrag van honden Werkblad: Gedrag van honden Wat ga je doen? Je gaat het gedrag van honden bekijken als ze buiten lopen, op straat of in een park. Wat is het doel? Deel I. Onderzoeken hoe honden zich gedragen. Vragen hierbij

Nadere informatie

De Grote Bornse Carnavalsoptocht

De Grote Bornse Carnavalsoptocht De Grote Bornse Carnavalsoptocht Een van de grootste en bekendste onderdelen van het Bornse Carnaval is wellicht wel de Grote Bornse Carnavalsoptocht. Elk jaar op de carnavalszaterdag trekt deze bonte

Nadere informatie

Marjolein Steffens-van de Water / drs. Theo Weterings 30 september 2014 Addie Monster (4421)

Marjolein Steffens-van de Water / drs. Theo Weterings 30 september 2014 Addie Monster (4421) 7 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Aanwijzing losloopgebied voor honden in Abbenes Portefeuillehouder Collegevergadering Inlichtingen Marjolein Steffens-van de Water / drs. Theo Weterings

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

Storm op komst. We vinden het belangrijk dat onze kinderen rekening leert te houden met

Storm op komst. We vinden het belangrijk dat onze kinderen rekening leert te houden met Storm op komst Vandaag liep ik met mijn hond voorbij een schoolplein waar de pauze in volle gang was. Overal spelende en blije kinderen, maar bij het hek stonden een beteuterde kleuter en zijn juffrouw.

Nadere informatie

Inhoud. Reüniepakket. Bijlage I 9 Bijlage II 15 Bijlage III 17 Bijlage IV 19

Inhoud. Reüniepakket. Bijlage I 9 Bijlage II 15 Bijlage III 17 Bijlage IV 19 1 Inhoud 1 Voorbereiding 4 1.1 Begin tijdig met plannen 4 1.2 Bepaal de datum, locatie en tijdstip 4 1.3 Stel een reüniecommissie samen 4 1.4 Maak een actielijst na elke vergadering 4 1.5 Doe een aankondiging

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: De puberteit is naast de lichamelijke veranderingen ook de periode waarin je op een andere manier naar jezelf en de mensen om je heen gaat kijken. Dit komt omdat

Nadere informatie

Klas 4B Dierenasiel Zandvoort 2-9-2013 t/m 29-1-2014

Klas 4B Dierenasiel Zandvoort 2-9-2013 t/m 29-1-2014 Klas 4B Dierenasiel Zandvoort 2-9-2013 t/m 29-1-2014 naam stagiaire naam: Anne bersée stagebedrijf naam: Dierenasiel adres: Keesomstraat 5 plaats: Zandvoort telefoonnummer: 023 5343440 stagebegeleider:

Nadere informatie

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Kids United Inhoudsopgave Kids United Voorwoord Henk Sijtsma Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Enthousiast, gedreven, betrokken, respect: dat waren de woorden die

Nadere informatie

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen De ezel van Bethlehem Naar een verhaal van Jacques Elan Bewerkt door Koos Stenger Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen over iets wat er met me gebeurd is. Het

Nadere informatie

Dienstregeling 2015 KBS Sluis Klein Willebroek

Dienstregeling 2015 KBS Sluis Klein Willebroek regeling 2015 KBS Sluis Klein Willebroek lijst van : januari 2015 Sluis Klein Willebroek donderdag 01 jan - - - - 13:34-00:00 Nieuwjaar vrijdag 02 jan - - 11:06 18:06 02:12 14:36 07:00 zaterdag 03 jan

Nadere informatie

Samen zorgen voor een schone woon- en leefomgeving. Hondenbeleid

Samen zorgen voor een schone woon- en leefomgeving. Hondenbeleid Samen zorgen voor een schone woon- en leefomgeving Hondenbeleid Contact met de gemeente Waalwijk Bezoekadres Taxandriaweg 6 5141 PA Waalwijk U vindt de bezoekersingang aan de Winterdijk Postadres Postbus

Nadere informatie

HONDENBELEID BRIELLE

HONDENBELEID BRIELLE HONDENBELEID BRIELLE April 2005 Inhoudsopgave Inleiding Doelstelling Wettelijke instrumentarium Mogelijkheden Kosten, baten, dekking Overwegingen Voorstel Tijdsplanning 2 Inleiding De overlast van honden,

Nadere informatie

januari 2015 29 dec 30 31 1 jan 15 2 3 4 26 27 28 29 30 31 1 feb MAANDAG DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG 09:15 vrijzwemmen

januari 2015 29 dec 30 31 1 jan 15 2 3 4 26 27 28 29 30 31 1 feb MAANDAG DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG 09:15 vrijzwemmen januari 2015 januari 2015 1 1 2 3 4 2 5 6 7 8 9 10 11 3 12 13 14 15 16 17 18 4 19 20 21 22 23 24 25 5 26 27 28 29 30 31 februari 2015 5 1 6 2 3 4 5 6 7 8 7 9 10 11 12 13 14 15 8 16 17 18 19 20 21 22 9

Nadere informatie

INFO. 25 augustus 2015

INFO. 25 augustus 2015 INFO 25 augustus 2015 Obs de Regenboog Algemeen De school is weer begonnen; de zomervakantie ligt alweer achter ons. Ik hoop dat iedereen fijne vakantieweken achter de rug heeft. Wij hebben er weer zin

Nadere informatie

Horsemanship en Rijkunst

Horsemanship en Rijkunst Horsemanship en Rijkunst Janet Bos Monique de Rijk Een solide basis voor u en uw paard begint bij een goed contact, plus de juiste fysieke ontwikkeling van uw paard. En dát leert u allemaal tijdens de

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Bezoekje kinderboerderij

Bezoekje kinderboerderij Bezoekje kinderboerderij Kinderboerderij de Trotse Pauw ligt midden in het centrum van Spijkenisse. En, daar moesten twee Hollandse geiten, vaste bewoners van de boerderij, vanmiddag even verkassen. Want,

Nadere informatie

Huiselijk geweld/kindermishandeling

Huiselijk geweld/kindermishandeling Extra les: Huiselijk geweld/kindermishandeling HANDLEIDING BIJ EXTRA LES THEMA: HUISELIJK GEWELD DOEL De tieners beseffen dat huiselijk geweld helaas vaak voorkomt. Ze leren wat huiselijk geweld is en

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland

Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland Meld u ook aan als vrijwilliger! 2 Het waarom van vrijwilligerswerk De één doet het om een zinvolle bijdrage te leveren aan de maatschappij. De ander doet het om andere

Nadere informatie

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Bijbel voor Kinderen presenteert DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Leefbaarheid in de Fruithof Biddinghuizen. Claudia van Loveren

Leefbaarheid in de Fruithof Biddinghuizen. Claudia van Loveren Leefbaarheid in de Fruithof Biddinghuizen Claudia van Loveren Ik weet nog goed dat er tijdens de modernisering van onze woningen in 2007, in de Flevopost een prijsvraag stond van de gemeente en Oost Flevoland

Nadere informatie

Aantal groenestroomcertificaten verkocht aan minimumsteun

Aantal groenestroomcertificaten verkocht aan minimumsteun Statistieken Laatste aanpassing Aantal groenestroomcertificaten verkocht aan minimumsteun Dit document bevat gegevens betreffende de groenestroomcertificaten die werden verkocht aan de wettelijk vastgelegde

Nadere informatie

Een beetje baas ruimt op

Een beetje baas ruimt op Een beetje baas ruimt op uitleg over het hondenpoepplan Hondenpoep is een grote ergernis in Culemborg. Om daar wat tegen te doen is een hondenpoepplan opgesteld. Het hondenpoepplan is opgesteld in samenwerking

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VOOR LEDEN

NIEUWSBRIEF VOOR LEDEN NIEUWSBRIEF VOOR LEDEN APRIL 2017 Onder andere in deze nieuwsbrief: Familiewandeling met brunch Foto s van 55+ uitje en Paaseieren zoeken Kinderdisco 1 MEDEDELINGEN UIT HET BESTUUR Beste leden, Leuk dat

Nadere informatie

Hondenbeleid Leeuwarden Van overlast naar een schone en veilige woonomgeving

Hondenbeleid Leeuwarden Van overlast naar een schone en veilige woonomgeving Hondenbeleid Leeuwarden Van overlast naar een schone en veilige woonomgeving Inhoudsopgave Alg. info honden Ontwikkelingen < 2007 Pilots Nieuw beleid Onderzoek gedrag hondenbezitters Klachten en meldingen

Nadere informatie

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem Het overlijden van een broer of zus is een ingrijpende gebeurtenis. Toch wordt het onderwerp in de rouwliteratuur doodgezwegen. Tot verbazing van Minke Weggemans. De pastoraal therapeute schreef er daarom

Nadere informatie

VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES

VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES ONDERWIJSMAGAZIJN VOOR LOB VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo VRAGEN BIJ ONTDEK COMPETENTIES JE PASSIE MOTIEVEN INLEIDING In LOB-trainingen en tijdens gesprekken met

Nadere informatie

Fietspad door het Bentwoud open

Fietspad door het Bentwoud open Fietspad door het Bentwoud open Enkele weken geleden is het zogenoemde oost-west fietspad (tussen de toekomstige fietstunnel onder de N209 en het Schravenwildertpad) opengesteld. Ook het fietspad langs

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Lieve cursisten, Voor jullie ligt de 3 e nieuwsbrief vol met wetenswaardigheden en geplande activiteiten, ik wens jullie veel leesplezier!

Lieve cursisten, Voor jullie ligt de 3 e nieuwsbrief vol met wetenswaardigheden en geplande activiteiten, ik wens jullie veel leesplezier! Lieve cursisten, Voor jullie ligt de 3 e nieuwsbrief vol met wetenswaardigheden en geplande activiteiten, ik wens jullie veel leesplezier! BEURS PIJNACKER - WITTE HUIS Op 11 april houdt Oberon haar jaarlijkse

Nadere informatie

Sociaal Jaarverslag 2014

Sociaal Jaarverslag 2014 Sociaal Jaarverslag 2014 Voor u ligt het sociaal jaarverslag 2014 van Dorpsraad Lieshout. Waarom dit jaarverslag? Graag willen wij u informeren over het doel van de Dorpsraad en welke activiteiten we in

Nadere informatie

Gemeente Loon op Zand. Vastgesteld februari 2016. Hondenbeleid Loon op Zand Pagina 1

Gemeente Loon op Zand. Vastgesteld februari 2016. Hondenbeleid Loon op Zand Pagina 1 Hondenbeleid Loon op Zand Gemeente Loon op Zand Vastgesteld februari 2016 Hondenbeleid Loon op Zand Pagina 1 Inhoud Hondenbeleid Loon op Zand... 1 Gemeente Loon op Zand... 1 september 2015... 1 Inleiding...

Nadere informatie

Gefeliciteerd, je hebt ADHD!

Gefeliciteerd, je hebt ADHD! Gefeliciteerd, je hebt ADHD! Eerste druk, augustus 2012 2012 Petra van der Burg-Jansen Illustrator: Roel van Gestel Kaft: Denise Kennedy van Dam & Roel van Gestel Voorwoord: Mw. E. Chatrou, kinder- en

Nadere informatie

Ohja... deburen! Tips en adviezen voor een gelukkig leven met de buren

Ohja... deburen! Tips en adviezen voor een gelukkig leven met de buren Ohja... deburen! Tips en adviezen voor een gelukkig leven met de buren Tips en adviezen voor een gelukkig leven met de buren Ohja... de buren! Je buren kies je niet uit. Ze komen gewoon naast, boven of

Nadere informatie