vereniging De Alphense Hondenbezitter nieuwsbrief pagina 1 JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "vereniging De Alphense Hondenbezitter nieuwsbrief redactie@alphensehondenbezitter.nl pagina 1 JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC"

Transcriptie

1 vereniging De Alphense Hondenbezitter nieuwsbrief pagina 1 H ndennieuws JAARGANG 1 / 2014 NUMMER 3 / SEPTEMBER JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC DEZE MAAND: TROUWE VIERVOETERS / FILMTIP FOTO VAN DE MAAND: BUDDY S FOREVER! GLADDE BETONPLATEN: WIE HEEFT ER SCHULD? PROJECTGROEPJE GAAT UITLAATGEBIEDEN LAGE ZIJDE BEOORDELEN RARARA RAAD DE LO- CATIE VAN SEPTEMBER EVENEMENT: DOGGY DAY IN BENTHUIZEN EEN GROTER EN VEILIGER WETERINGPARK: HET PLAN VAN DE VERENIGING ALFONSO IS DEZE MAAND IN ALPHEN KOMEN WONEN! MAANDELIJKSE UPDATE Weteringpark: groter en veiliger Pagina 6 Trouwe viervoeters Zo trouw als een hond is een uitspraak die genoeg zegt. U kent ze vast wel: verhalen van honden die geen afscheid kunnen nemen van hun overleden baasje. Uiteindelijk worden ze dood teruggevonden op het graf van hun baasje, omdat ze het verlies niet konden verwerken. Denk maar aan het verhaal van Hachi, waarover u meer kunt lezen op de volgende pagina. Het zijn verhalen die, of ze nu waar zijn of niet, ons toch weer de neiging geven de hond die trouw aan onze voeten ligt een extra aai over de bol te geven. In dit artikel vertelt Claudia Morgenrood over trouwe viervoeters. Ze is al tien jaar de trotse eigenaar van Claudia s Honden-Uitlaatservice. Deze maand viert ze haar jubileum. De Alphense Hondenbezitter was nieuwsgierig naar haar ervaring met honden Claudia, vertel! Baasje verhoogt overlevingskans Claudia verdiepte zich in de vraag wat honden zo trouw maakt. Ze kwam tot de conclusie dat deze persoonlijkheidsdimensie het resultaat is van een evolutionaire ontwikkeling. De hond die trouw is aan zijn roedelleider en een emotionele band heeft met zijn moeder, ziet de mens namelijk als plaatsvervangend roedelleider. Hij is zo trouw, omdat het in zijn aard ligt deel te zijn van een groep. Een groep die hem in de natuur de grootste mogelijkheid geeft om te overleven. Een groep waar iedere hond of wolf zijn positie en taak heeft. Een groep waar de wet van de sterkste heerst. Daarom moet duidelijk zijn wie de sterkste is en aan wie de hond zich maar beter kan onderwerpen. Tegenwoordig leven verreweg de meeste honden samen met mensen. De hond beschouwt het gezin waarin hij leeft als een roedel. Een groep waarin hij moet weten wat zijn positie is, wie de leider is en waar de plaats van de andere leden in het gezin of roedel is. Vanuit het perspectief van mensen wordt de lage positie van de hond veelal zielig gevonden. Als je het gevaar gaat inzien van een hond die zijn plaats niet goed weet te bepalen, wordt duidelijk dat deze positie helemaal niet zielig is. Een hond die niet goed weet wat zijn positie is binnen het gezin, kan onzeker, dominant of agressief worden.

2 vereniging De Alphense Hondenbezitter nieuwsbrief pagina 2 Driftige neusjes: mijn baasje was hier! Als Claudia de honden van haar klanten ophaalt voor een wandeling, zijn ze erg blij haar te zien. Maar als ze de honden weer thuis brengt, zijn ze ook altijd blij om weer thuis te komen, vertelt Claudia. Thuis, in hun eigen mandje en bij hun eigen baasje! Ik vind het altijd zo mooi om te zien dat ze hun baasje soms al in de lift kunnen ruiken! Twee honden uit mijn groep vertonen dit gedrag heel duidelijk. Ik haal ze op als er niemand thuis is, en als ik ze terugbreng (en hun baasjes zijn inmiddels thuisgekomen) Dan zie ik die neusjes gaan! Ze zijn dan heel zenuwachtig, lopen de lift in en snuffelen woest over de grond met de gedachte: hier is mijn baasje net geweest! Ik ruik het toch! Het baasje is al thuis! En tien van de tien keer blijkt dit te kloppen. Ik vind het prachtig om te zien! Dilemma! Verder vertelt Claudia over een mooi moment, waaraan ze moet denken bij het onderwerp trouwe viervoeters. Ze vertelt: ik kan me herinneren dat ik met mijn man op het strand van Noordwijk liep. In de verte zag ik een klant wandelen. Ze liep samen met haar hond. Ik heb altijd een speciaal fluitje bij me, waarmee ik de aandacht van de honden zoek, of aangeef dat ik verder wil. Ik blies toen op dat fluitje. En, ja hoor! De hond van mijn klant keek direct om en zette geen stap verder! Het baasje begreep er helemaal niets van: waarom liep haar hond niet meer mee? Toen besloot ik op haar af te lopen en een praatje te maken. Daarna gingen we beiden ons eigen weg, waardoor de hond in dit verhaal voor een enorm dilemma kwam te staan. Met wie moet ik nou mee? Ze koos voor haar baasje. Desalniettemin vond ik deze besluiteloosheid een enorm compliment! Tien jaar loyaliteit De vereniging feliciteert Claudia met het tienjarig jubileum van haar uitlaatservice. Zelf vind ik dat ik de mooiste baan van de wereld heb! Pure liefde, blijheid en loyaliteit zijn voor honden vanzelfsprekend! Ze zijn je beste vriend, wat er ook gebeurd! Voor mij is een leven zonder hond ondenkbaar! vertelt ze enthousiast. Tot slot wil de vereniging een filmtip meegeven die aansluit op dit onderwerp. De film Hachi vertelt het prachtige verhaal over een eerlijke vriendschap tussen een hond en zijn verzorger. Tot de dood hen scheidt, and beyond Foto van de maand: buddy s forever! Deze foto werd ons toegezonden door Anita. Haar foto ging gepaard met een kort maar krachtig bijschrift: geen tekst nodig buddy s forever! De volledige foto verschijnt op het persoonlijke facebookaccount Alphense Hondenbezitter. Heeft u ook zo n mooie foto? Stuur m door naar redactie@alphensehondenbezitter.nl. Wellicht plaatsen wij uw foto in het Hondennieuws van de maand oktober!

3 vereniging De Alphense Hondenbezitter nieuwsbrief pagina 3 Gevaarlijk gladde betonplaten langs hondenstrandjes Zegersloot Wie heeft er schuld? Wat vindt u? Klachten stromen binnen bij gemeente Sinds er betonplaten zijn geplaatst langs de kustlijn van de twee hondenstrandjes van de Zegersloot, komen er veel klachten binnen bij de gemeente. De klachten gaan over de gladheid van de platen. In de zomermaanden groeien er namelijk algen aan het oppervlak, waardoor ze erg glad worden. Wie heeft er schuld? Verantwoordelijkheid plaatsing betonplaten De gemeente verwijst klagende mensen door naar onze vereniging. De vereniging is echter niet verantwoordelijk geweest voor het plaatsen van de betonplaten en zij is evenmin verantwoordelijk voor het onderhoud van de betonplaten. De vereniging stemde uitsluitend in met een oplossing die de gemeente aandroeg. De vereniging erkent het probleem van de gladheid weliswaar, maar denkt graag in termen van oplossingen. Als de betonplaten worden verwijderd, moet er een alternatief komen. Waarom dit noodzakelijk is, kunt u teruglezen in eerdere nieuwsbrieven. Heeft u een haalbaar alternatief voor de betonplaten? Praat mee! Actieve Alphense Hondenbezitters De bestuursleden hebben de veiligheid van hun hond hoog in het vaandel staan. Daarom doen zij hun uiterste best om een veilige situatie te creëren. Helaas moet de vereniging constateren dat er veel klagende hondenbezitters zijn die hun hond desondanks laten zwemmen in een gebied waar de bezitters zelf geen zorg voor willen dragen (in termen van actief onderhoud of anderszins het aandragen van alternatieve oplossingen). Daarom is de vereniging erg blij met de mensen op deze foto! Daar wordt het bestuur, en belangrijker: uw hond, erg vrolijk van! COLOFON Deze nieuwsbrief is een uitgave van Verenigde Hondenbezitters Alphen aan den Rijn. Deze nieuwsbrief wordt maandelijks digitaal verstrekt aan de leden van de vereniging en mag in zijn geheel of gedeeltelijk worden verspreid onder de naam van de vereniging. REDACTIE EN VORMGEVING Jelle van der Meer Wilt u een natuur- of dierenfoto met ons delen? Heeft u een tip of opmerking met betrekking tot de inhoud of vormgeving van deze nieuwsbrief? Neem dan contact op met Jelle. Dit kan via het facebookaccount Alphense Hondenbezitter of via het mailadres: redactie@ alphensehondenbezitter.nl Wilt u adverteren in deze nieuwsbrief? Dat kan. U kunt hierover informeren bij Nanouk: nanouk.knape@ alphensehondenbezitter.nl BESTUUR Richard Deijs e.a. Wilt u een melding maken van een probleem in uw uitlaatgebied, heeft u vragen over het lidmaatschap of heeft u anderszins klachten, vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met het bestuur: info@ alphensehondenbezitter.nl

4 vereniging De Alphense Hondenbezitter nieuwsbrief pagina 4 Projectgroepje beoordeelt uitlaatgebieden Lage Zijde Even voorstellen (3) Afgelopen jaar is Alphen aan den Rijn gefuseerd met Rijnwoude en Boskoop. Dit houdt ook in dat alle beleid op elkaar afgestemd dient te worden. Op dit moment wordt er gewerkt aan een uniform hondenbeleid. We streven ernaar om dit in overleg te doen met zowel hondenbezitters als niet-hondenbezitters. In Kerk en Zanen heeft een projectgroep van bewoners twee jaar geleden alle plekken in Kerk en Zanen onder de loep genomen. Samen met deze projectgroep zijn toen nieuwe plekken bepaald. Voor de wijk Lage Zijde geldt, dat er momenteel weinig losloopgebieden zijn en dat ook niet alle losloopgebieden meer voldoen. Daarom heeft Heleen Schrier de vereniging namens de gemeente Alphen aan den Rijn uitgenodigd om mee te denken over de inrichting- en het onderhoud van losloopgebieden van de Lage Zijde. Het eerste gesprek heeft halverwege september plaatsgevonden. Jaap Engel, projectleider van losloopgebieden in Kerk en Zanen, was hierbij aanwezig om een antwoord te geven op de vraag hoe het project in Kerk en Zanen is verlopen. In dit eerste gesprek werden vooral de financiën van de vereniging besproken, waarbij een eventuele subsidie centraal stond. Zodra de financiën van de vereniging rond zijn, kan de vereniging meer betekenen voor haar leden. In de gesprekken die zullen volgen, zal duidelijk worden of de vereniging zal worden bijgestaan door de gemeente. In de tussentijd zal het bestuur nadenken over de vraag wie de losloopgebieden van de Lage Zijde kan beoordelen. Vervolgens zal worden gesproken over oplossingen of aanvullingen. Nanouk met haar viervoeter De vereniging wil toegankelijk zijn voor haar leden. Daarom kan een voorstelrondje niet missen bij de start van deze maandelijkse nieuwsbrief. In deze derde uitgave vertelt Nanouk Knape over zichzelf. Nanouk verzorgt de public relations van de vereniging. Haar rol zal belangrijker worden naarmate de vereniging meer leden krijgt. Ze vertelt: Leuk dat u de nieuwsbrief leest! Laat ik mijzelf even voorstellen: ik ben Nanouk Knape, 27 jaar en woon samen met mijn vriend Nick, de poes Magalles (haar broer Magniks is er helaas niet meer), het konijn Chico en natuurlijk onze lieve boxer Quincy. Quincy is een lieve, speelse en soms wat waakse hond. Ze is helemaal gek van balletjes en geniet enorm van lekker fanatiek spelen met andere honden. Een enkele keer doet ze zich wel eens stoerder voor dan ze eigenlijk is en na een tsss á la Ceasar Milan loopt ze dan ook meestal gauw door. Ik werk in in de sociale sector met jongeren met een licht verstandelijke beperking, en mijn vrije tijd benut ik graag om me in te zetten voor dieren. Zo ben ik vrijwilliger bij de Dierenambulance en zet ik me, geïnspireerd door het enthousiasme van Richard Deijs, in voor alle Alphense hondenbezitters! Als (extra belastingbetalende) hondenbezitters maken wij veel gebruik van diverse gebieden en zorgen daarmee ook voor een stukje sociale controle. Persoonlijk vind ik dat wij daar ook iets voor terug mogen verwachten. Daarom wil ik er voor zorgen dat er een duidelijk hondenbeleid komt met veilige, leuke, schone en toegankelijke losloopgebieden voor íedereen. Niet alleen door in gesprek te gaan met de gemeente maar ook door, samen met u, de handen uit de mouwen te steken en zelf actie te ondernemen! Ik kijk er dan ook naar uit om u te ontmoeten :).

5 vereniging De Alphense Hondenbezitter nieuwsbrief pagina 5 Staatsbosbeheer organiseert Doggy Day Nieuw losloopgebied Staatsbosbeheer probeert het Bentwoud in Benthuizen op de kaart te zetten door een evenement voor honden te organiseren. Alle geïnteresseerden zijn welkom op het evenement dat vrij toegankelijk is. Het voornaamste doel van dit evenement is het winnen van populariteit voor het Bentwoud. Eerder deze maand is er namelijk een nieuw losloopgebied aangewezen. Voor ieder wat wils Het evenement dat de naam Doggy Day draagt, zal plaatsvinden aan het eind van deze maand: 28 september Tussen twaalf en vijf uur s middags kan uw hond het kersverse losloopgebied verkennen. Staatsbosbeheer heeft groot uitgepakt om zijn doel te bereiken. Zo kunt u demonstraties met jachthonden bijwonen, waarin onder andere te zien is wat deze honden kunnen met een frisbee. Er zullen ook kraampjes aanwezig zijn van onder andere de dierenambulance, trimsalons, Staatsbosbeheer en andere specialisten. Heeft u weinig affiniteit met kraampjes en demonstraties? Dat geeft niets, want Staatsbosbeheer heeft voor iedere hondenbezitter iets leuks in petto. Er wordt namelijk een excursie verzorgd door een boswachter. Hij vertelt u over het wel en wee van de natuur in het Bentwoud. Uw kinderen kunnen zich vermaken op het springkussen en als klap op de vuurpijl kunt u een professioneel kiekje van uw hond laten maken. De fotograaf staat voor u klaar! Adres: Omleidingsweg 4, Benthuizen (ingang: Benthuizer Sportclub). RaRaRa Raad de locatie van september september Check in op Facebook en tag ons!

6 vereniging De Alphense Hondenbezitter nieuwsbrief pagina 6 Plan van aanpak Weteringpark Klachten over de efficiëntie het Weteringpark In mei 2014 ontving de vereniging het verzoek om in het Weteringpark te kijken naar de gevaren en de daarbij horende mogelijkheden die het park biedt voor loslopende honden. Dit verzoek was afkomstig van een lid van de vereniging. Kort daarna ontving de vereniging een mail van een ander lid, waarin eveneens problemen werden aangekaart. Dit laatste lid had een meer specifiek probleem. Ze is namelijk mindervalide en is derhalve afhankelijk van haar scootmobiel. In het Weteringpark ervaart ze (met betrekking tot haar scootmobiel) veel problemen in het hondenlosloopgebied. Het bestuur van de vereniging heeft uiteraard een kijkje genomen in het gebied. Het bestuur liep tegen dezelfde problemen aan. Daarom besloot het een plan te maken om de kwaliteit van het gebied te bevorderen. Het doel van het verbeteringsplan Het doel van dit plan is een groter en veiliger wandelgebied te creëren voor de Alphense (valide en mindervalide) hondenbezitter, waarbij de belangen van zowel de hondenbezitter als de niet-hondenbezitter of recreant centraal stonden. Om dit doel te bereiken stelde de vereniging zichzelf de volgende vraag. Welke acties en materialen zijn nodig om het losloopgebied in het Weteringpark groter, veiliger en gebruiksvriendelijker te maken? Middels een analyse van het gebied, heeft de vereniging een plan bedacht. Een analyse van de tekortkomingen en de daarbij horende oplossingen Er is slechts één losloopgebied in het Weteringpark. Dit gebied wordt omringd door hekken en klap-hekjes die een mindervalide moeilijk of niet kan openen en sluiten. Daarnaast zijn er klaphekjes die hoger dan de weg liggen, waardoor een scootmobiel geen toegang heeft tot dit park. De paden waarover gereden mag worden door een mindervalide, bestaan uit houtsnippers en zand. Dit is vervelend om overheen te rijden omdat een scootmobiel hierin wegzakt, blijft steken of een lekke band oploopt. Binnen het losloopgebied zijn diverse wet- en regelgevingen van toepassing. Voor al het verkeer zijn dat de Wegenverkeerswet en het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens De Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Alphen aan den Rijn is eveneens van toepassing, maar is voornamelijk gebaseerd op honden buiten het losloopgebied. Het huidige losloopgebied is deels veilig. Het stuk bij het hondenstrandje is afgezet met hekwerk. Het losloopgebied loopt echter door langs de Staalweg. De Staalweg is een normale waar geen snelheidsbeperking geldt. De snelheid kan verminderd worden door het plaatsen van een verkeersbord dat aangeeft dat deze weg overloopt in een 30km-zone. Het losloopgebied ligt langs een heuvel langs de Staalweg. De honden rennen op deze heuvel. Hierbij letten de honden niet op de overige weggebruikers. Het hekwerk dat het losloopgebied ter hoogte van het hondenstrandje afzet, zal moeten worden doorgetrokken naar het kruispunt waar de Staalweg en de Kalkoverweg elkaar kruisen. In het midden van het park liggen twee grote velden. Deze velden worden niet gebruikt door recreanten. Aan weerszijden van deze velden zijn namelijk diverse sport- en speelgelegenheden gelegen. Deze velden zouden gebruikt kunnen worden om een uitbreiding te bieden aan het huidige losloopgebied, zodat ook mindervaliden over verharde paden kunnen rijden.

7 vereniging De Alphense Hondenbezitter nieuwsbrief pagina 7 Vervolg Er is tevens een dicht begroeid stuk grond aanwezig in het Weteringpark, zoals u kunt zien op de afbeelding rechtsonder. In dit gebied ligt al een zelf aangelegd pad. Dit pad wordt echter niet gebruikt door recreanten, maar door personen die kennelijk activiteiten verrichten die niet zouden worden goedgekeurd door de politie. Door dit pad te verruimen middels snoeiwerkzaamheden en het pad eventueel te verharden, kan criminaliteit of andere vormen van overlast worden voorkomen en krijgt dit gebied een betekenis voor bijvoorbeeld mindervaliden. Benodigdheden Om de genoemde verbeteringen te kunnen realiseren, is het volgende nodig: 10 borden: losloopgebied / 10 borden: einde losloopgebied / 3 borden: verboden voor honden / 13 bevestigingspalen voor de borden / Houten palen voor de afzetting langs de Staalweg / Gaaswerk voor afzetting tussen de houten palen / Een bord: 30 km/h zone De vereniging wil middels burgerparticipatie alles aanbrengen en verzorgen. Dit betekent voor de gemeente dat zij alleen in materiaal zou hoeven voorzien en het afvoeren van snoeiafval. Voor het aanleggen van een verhard pad zal de gemeente moeten denken aan een stenen voetgangerspad tussen de bosschages door en door het losloopgebied. Deze zal de gemeente moeten aanleggen vanwege het feit dat de vereniging hier geen capaciteit voor heeft. Alfonso is deze maand in Alphen komen wonen JvdM AH en ik overweeg een mensenvereniging op te richten!

8 3 Alphense Hondenbezitter MAANDELIJKSE UPDATE: DOOR ZOMERPERIODE (NOG) GEEN VORDERINGEN MET BETREKKING TOT VUURSCHALEN VOOR JONGEREN PLAN VAN AANPAK WETERINGPARK KLAAR, NOG NIET INGEDIEND BOTULISME: WATEREN ZIJN WEER VEILIG VOOR UW HOND SKATEPARK IN HET HEEMPARK: OPGERUIMD, SCHADE ECHTER NOG NIET HERSTELD AANTAL OFFICIËLE INSCHRIJVINGEN VALT TEGEN BESTAANDE LEDEN STEEDS ACTIEVER: ONZE DANK IS GROOT! ZEGT T VOORT!

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14, september 2010

Nieuwsbrief 14, september 2010 Stichting WoonMere Nieuwsbrief 14, september 2010 Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Eindelijk is het dan gebeurt: we zijn verhuist naar ons eigen appartement! Inmiddels wonen we hier alweer een

Nadere informatie

Donderdag 28-jan 6:30 8:27 11:54 12:54 15:34 17:23 19:20

Donderdag 28-jan 6:30 8:27 11:54 12:54 15:34 17:23 19:20 Januari 2016 Vrijdag 1-jan 6:44 8:50 11:41 12:44 14:55 16:41 18:45 Zaterdag 2-jan 6:44 8:50 11:41 12:45 14:56 16:42 18:46 Zondag 3-jan 6:44 8:50 11:42 12:45 14:57 16:43 18:47 Maandag 4-jan 6:44 8:49 11:42

Nadere informatie

Roodborstje tikt tegen 't raam, tik, tik, tik laat mij erin, laat mij erin. 't Is hier te guur en te koud naar mijn zin Laat mij er in, ja er in.

Roodborstje tikt tegen 't raam, tik, tik, tik laat mij erin, laat mij erin. 't Is hier te guur en te koud naar mijn zin Laat mij er in, ja er in. Oosterkerk, Zondag 27 januari 2013, Kinderdienst Het verhaal van de verloren zoon (Lucas 15:11-32) door de ogen van het varken Meditatie in woord en beeld ds.wim Hortensius Roodborstje tikt tegen 't raam,

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

BEHEERDER ZIJN BIJ DE DORPSBOERDERIJ IN WASPIK Het is inmiddels al een jaar geleden (maart 2012) dat onze Dorpsboerderij haar deuren officieel opende. Dankzij de inzet van een team van ongeveer 30 beheerders

Nadere informatie

Wijs Worden. werkboek. deel 1 DAMON

Wijs Worden. werkboek. deel 1 DAMON Wijs Worden werkboek deel 1 DAMON WW wb deel 1 mei2009.indd 1 5/25/09 10:33:45 AM Hoofdstuk 1 Over wat echt belangrijk is Paragraaf 1 Inleiding Opdracht 1, p.8 Hieronder staan twaalf standpunten over wat

Nadere informatie

Ja hoor. Dan moet je rechtdoor. Bij de moet je naar rechts en daarna de links. Het postkantoor is aan rechterhand.

Ja hoor. Dan moet je rechtdoor. Bij de moet je naar rechts en daarna de links. Het postkantoor is aan rechterhand. Thema 5 Woonomgeving Oefening 2 Situatie 1 Pardon meneer, mag ik iets vragen? Jazeker, wat kan ik voor doen? Weet u het postkantoor is? Ja hoor. Dan moet je rechtdoor. Bij de moet je naar rechts en daarna

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Hondenbeleid

Uitvoeringsplan Hondenbeleid Uitvoeringsplan Hondenbeleid Verantwoording Op 30 oktober 2014 is er een bewonersbijeenkomst geweest waar alle inwoners van de gemeente Gennep waren uitgenodigd om mee te praten. De uitkomsten van deze

Nadere informatie

De meest complete en best bezochte website van Alphen aan den Rijn

De meest complete en best bezochte website van Alphen aan den Rijn De meest complete en best bezochte website van Alphen aan den Rijn alphens.nl alphens.nl 3 Introductie juni 0 is de website www.alphens.nl leven in geblazen om een platform te creëren voor alles dat met

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Bijbel voor Kinderen presenteert DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection 1 Beste docent, Binnenkort gaat u samen met uw klas naar de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection. Deze lesbrief

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Uitvoeringsplan honden

Uitvoeringsplan honden Uitvoeringsplan honden Gemeente Alkmaar, juli 2013 Inhoudsopgave pagina Inleiding 2 Alkmaar: een hondvriendelijke stad 2 Voorzieningen voor honden 5 Bestrijden van overlast 6 De hondenpenning 8 Financieel

Nadere informatie

Wat doen jongeren op internet?

Wat doen jongeren op internet? Hoofdstuk 1 - Oefening 17 - Leesdossier Opdracht 1 Lees de tekst Wat doen jongeren op internet? U gebruikt op de leeskaart Zoekend lezen. Beantwoord daarna de vragen. Leeskaart Zoekend lezen Wat doen jongeren

Nadere informatie

Kwaliteitssysteem Zorgboerderijen

Kwaliteitssysteem Zorgboerderijen Jaarverslag November 2012 - december 2012 Boerderijnummer: 1576 Kwaliteitssysteem Zorgboerderijen Versie 4.1, juni 2011. Federatie Landbouw en Zorg Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar

Nadere informatie

Nieuwsbrief, 8 januari 2013. Pyr s naar de Zoo

Nieuwsbrief, 8 januari 2013. Pyr s naar de Zoo Nieuwsbrief, 8 januari 2013 Beste PyrPlezier vrienden en vriendinnetjes, Allemaal natuurlijk de beste wensen voor 2013! Dat het maar een Pyr-gezellig jaar mag worden! In ieder geval gaan wij hiervoor ons

Nadere informatie

Welkom bij YourMoneyAlarms.tips

Welkom bij YourMoneyAlarms.tips Welkom bij YourMoneyAlarms.tips In dit overzicht leest u onze resultaten tot en met augustus 2017. Sinds januari 2008 zijn er meer dan 100 trades uitgevoerd op basis van de signalen van het analysemodel

Nadere informatie

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem Het overlijden van een broer of zus is een ingrijpende gebeurtenis. Toch wordt het onderwerp in de rouwliteratuur doodgezwegen. Tot verbazing van Minke Weggemans. De pastoraal therapeute schreef er daarom

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

Door onze keuze is er een breuk tussen God en mens.

Door onze keuze is er een breuk tussen God en mens. Probleem: breuk tussen en mens Door onze keuze is er een breuk tussen en mens. maakte de mens omdat Hij een vriend wilde. Hij wilde aanhoudend contact met de mens. Hij gaf de mens een verrassend mooi leven.

Nadere informatie

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost.

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond. Sherlock

Nadere informatie

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren Welzijn op recept Welkom bij SWOA. Uw huisarts heeft u met ons in contact gebracht. De dokter kan u op dit moment geen passende behandeling (meer) bieden. Toch voelt u zich niet lekker, of heeft u pijn.

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk?

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk? 25 december 2015 1 e Kerstdag Sixtuskerk te Sexbierum Ds. A.J. (Anneke) Wouda Teksten: Hebr. 1:1-6 en Lucas 2: 15-21 Geliefden van God, gemeente van Christus, Kerstochtend 2015 U zit midden in een kerstviering,

Nadere informatie

Samen eenzaam. Frida den Hollander

Samen eenzaam. Frida den Hollander Samen eenzaam Samen eenzaam Frida den Hollander Tweede editie Schrijver: Frida den Hollander Coverontwerp: Koos den Hollander Correctie: Koos den Hollander ISBN:9789402122442 Inhoud Inleiding 1 Ik ben

Nadere informatie

Storm op komst. We vinden het belangrijk dat onze kinderen rekening leert te houden met

Storm op komst. We vinden het belangrijk dat onze kinderen rekening leert te houden met Storm op komst Vandaag liep ik met mijn hond voorbij een schoolplein waar de pauze in volle gang was. Overal spelende en blije kinderen, maar bij het hek stonden een beteuterde kleuter en zijn juffrouw.

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

1. Hoeveel uur per week zaten jongeren op internet in 2009?

1. Hoeveel uur per week zaten jongeren op internet in 2009? Hoofdstuk 1 - Oefening 17 Leesdossier Opdracht 1 Lees de tekst Wat doen jongeren op internet? U gebruikt de leeskaart: zoekend lezen. Beantwoord daarna de vragen. Wat doen jongeren op internet? Onder 13-

Nadere informatie

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL.

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL. Liefde Ik laat je nooit in de steek. Ik zal je helpen. Jij bent mijn beste vriendin. Het mooiste wat ik heb, geef ik aan jou. Ik ben verliefd... Ik heb alles voor je over. IK HOU VAN JOU! Ik bid voor je.

Nadere informatie

Leefbaarheid in de Fruithof Biddinghuizen. Claudia van Loveren

Leefbaarheid in de Fruithof Biddinghuizen. Claudia van Loveren Leefbaarheid in de Fruithof Biddinghuizen Claudia van Loveren Ik weet nog goed dat er tijdens de modernisering van onze woningen in 2007, in de Flevopost een prijsvraag stond van de gemeente en Oost Flevoland

Nadere informatie

Van mij. Een gezicht is geen muur. Jan Bransen, Universiteit Utrecht

Van mij. Een gezicht is geen muur. Jan Bransen, Universiteit Utrecht [Gepubliceerd in Erik Heijerman & Paul Wouters (red.) Praktische Filosofie. Utrecht: TELEAC/NOT, 1997, pp. 117-119.] Van mij Een gezicht is geen muur Jan Bransen, Universiteit Utrecht Wij hechten veel

Nadere informatie

Klas 4B Dierenasiel Zandvoort 2-9-2013 t/m 29-1-2014

Klas 4B Dierenasiel Zandvoort 2-9-2013 t/m 29-1-2014 Klas 4B Dierenasiel Zandvoort 2-9-2013 t/m 29-1-2014 naam stagiaire naam: Anne bersée stagebedrijf naam: Dierenasiel adres: Keesomstraat 5 plaats: Zandvoort telefoonnummer: 023 5343440 stagebegeleider:

Nadere informatie

Een goed leven voor.

Een goed leven voor. Een goed leven voor. Juultje Holla - Perspectief - maart 2013 Als onderdeel van het ZonMW project Zeggenschap en Inclusie Met dank aan Rob, die mij hierbij enorm geholpen heeft. Een goed leven voor. Een

Nadere informatie

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag Gebedsboek voor dagelijks gebruik Gemaakt door club 12-14 Marije Hoekstra Indra de Vries Delia Postma Ekyoci Amisi Shabani Jentje Hansma Johan Gjaltema Mendé Bosma Femke Veenhuizen Elzerd Elzinga Gert

Nadere informatie

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis.

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis. 1e Statie: Jezus wordt ter dood veroordeeld. De eerste plaats waar Jezus stil stond op de kruisweg, was het paleis van de Romeinse landvoogd Pontius Pilatus. De joodse leiders wilden Jezus uit de weg ruimen.

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Geachte dames en heren, Zelfredzaamheid is een mooi en positief begrip. Immers, elk kind wil dingen zelf leren doen, jezelf kunnen redden

Nadere informatie

Jezus, het licht van de wereld

Jezus, het licht van de wereld Jezus, het licht van de wereld Het evangelie naar Johannes 8: 1-30 1 Overzicht 1. De overspelige vrouw 2. Jezus als het Licht der wereld 3. Twistgesprekken met de Farizeeën 2 De overspelige vrouw Bijbeltekst

Nadere informatie

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb hoofdstuk 8 Kernovertuigingen Kernovertuigingen zijn vaste gedachten en ideeën die we over onszelf hebben. Ze helpen ons te voorspellen wat er gaat gebeuren en te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

Nadere informatie

Alle resultaten sinds 2008 Meer dan 100 signalen

Alle resultaten sinds 2008 Meer dan 100 signalen YourMoneyAlarms.tips Ontvang gratis alerts en laat uw geld groeien! Alle resultaten sinds 2008 Meer dan 100 signalen Kiest u maar: 5% rendement binnen gemiddeld 65 dagen 25% - 35% rente na gemiddeld 12

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERLOREN ZOON Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Jij en jouw diepste drijfveren

Jij en jouw diepste drijfveren Jij en jouw diepste drijfveren blok E - nivo 2 - avond 7 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Terugkoppeling en intro 19.25 Bijbelstudie 19.35 Catechismus 19.45 Bijbelstudie Matteus 22 19.55

Nadere informatie

Met de hond de natuur in

Met de hond de natuur in Met de hond de natuur in Alles over loslopen en aanlijnen bij Staatsbosbeheer in Almere Uw hond aan de lijn. We vragen het niet zomaar. Wandelen met de hond in de natuur of uw dagelijkse rondje om uw viervoeter

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Voorwoord. 15 miljoen mensen Op dat hele kleine stukje aarde Die moeten niet t keurslijf in Die laat je in hun waarde

Voorwoord. 15 miljoen mensen Op dat hele kleine stukje aarde Die moeten niet t keurslijf in Die laat je in hun waarde Voorwoord 15 miljoen mensen Op dat hele kleine stukje aarde Die moeten niet t keurslijf in Die laat je in hun waarde Fluitsma & Van Tijn, 2007 Het zijn er inmiddels 16 miljoen en het zullen er ook nog

Nadere informatie

Krabbie Krab wordt Kapper

Krabbie Krab wordt Kapper E-boek Geschreven en Vormgeving Esther van Duin Copyright Esthers Atelier www.esthersatelier.nl email info@esthersatelier.nl Krabbie Krab wordt Kapper Krabbie krab was een kunstenaar. Hij maakte beelden

Nadere informatie

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit.

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Wat is dat dan precies, een ecoduct? Zo vroeg een jonge

Nadere informatie

Denk je te weten wat je wilt, blijkt het een idee van anderen te zijn. Wat doe je dan?

Denk je te weten wat je wilt, blijkt het een idee van anderen te zijn. Wat doe je dan? Denk je te weten wat je wilt, blijkt het een idee van anderen te zijn. Wat doe je dan? Jolanda gaat op pad met onze Wandelcoach Tineke Franssen Jolanda (33) werkt als hypotheekadviseur in het bankwezen.

Nadere informatie

Alle resultaten sinds 2008 Meer dan 100 signalen

Alle resultaten sinds 2008 Meer dan 100 signalen YourMoneyAlarms.tips Ontvang gratis alerts en laat uw geld groeien! Alle resultaten sinds 2008 Meer dan 100 signalen Kiest u maar: 5% rendement binnen gemiddeld 65 dagen 25% - 35% rente na gemiddeld 12

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Kids United Inhoudsopgave Kids United Voorwoord Henk Sijtsma Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Enthousiast, gedreven, betrokken, respect: dat waren de woorden die

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland

Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland Meld u ook aan als vrijwilliger! 2 Het waarom van vrijwilligerswerk De één doet het om een zinvolle bijdrage te leveren aan de maatschappij. De ander doet het om andere

Nadere informatie

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is.

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is. De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008 Lieve mensen, Allereerst wens ik iedereen een vreugdevol nieuw jaar toe. Misschien begin je dit jaar met de beste voornemens, zoals altijd en heb je bewust gekeken naar

Nadere informatie

Voortaan haal ik, zodra ik wilde wingerd zie, de plant gelijk uit de heg. Wat opvalt is, dat hij steeds weer terugkomt: op blijven letten dus!

Voortaan haal ik, zodra ik wilde wingerd zie, de plant gelijk uit de heg. Wat opvalt is, dat hij steeds weer terugkomt: op blijven letten dus! Liefde Je kunt je soms lelijk vergissen! Het lijkt heel wat, maar als je beter kijkt of de gevolgen ziet, dan is het toch ineens heel anders! Je zou s zomers mijn heg moeten zien. Niets bijzonders, hoor!

Nadere informatie

Welkom bij YourMoneyAlarms.tips. In onderstaande tabel ziet u de resultaten van de signalen van het afgelopen jaar.

Welkom bij YourMoneyAlarms.tips. In onderstaande tabel ziet u de resultaten van de signalen van het afgelopen jaar. Welkom bij YourMoneyAlarms.tips Sinds januari 2008 heeft ons model meer dan 100 signalen gegeven. Gebaseerd op meer dan 10 jaar lang analyses. Elke signaal vertaalt zich in een activiteit. In onderstaande

Nadere informatie

Kortom, informatie en advies die vindbaar, begrijpelijk en herkenbaar is. Ik zal u aangeven waarom ik dit zo belangrijk vind.

Kortom, informatie en advies die vindbaar, begrijpelijk en herkenbaar is. Ik zal u aangeven waarom ik dit zo belangrijk vind. Tekst: opening Helpdesk Welkom dames en heren, Het doet mij goed om te zien dat er zo veel mensen op deze feestelijke opening van de Helpdesk zijn afgekomen. Dat betekent dat er veel interesse voor is.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 7. Kooijman Racing. ONK Supersport 600. Inhoud:

Nieuwsbrief 7. Kooijman Racing. ONK Supersport 600. Inhoud: Kooijman Racing ONK Supersport 600 Nieuwsbrief 7 Inhoud: - Verslag GAMMA Racing Days - Kooijman Racing start niet in Spa-Francorchamps - ALS-dag in Assen 22 september - Caravan Verhuur Karsten helpt mee

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afgelopen maandag hebben we met de deelnemers van de kring Eigentijds Bijbellezen Paasverhalen gelezen. Vier verhalen van de opstanding, verteld door

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

In dit verkeersbulletin aandacht voor:

In dit verkeersbulletin aandacht voor: Het Vlaams Verkeer -------------------------------------Informatiebulletin van de Openbare Basisschool Emailadres: verkeersouders@devlaamsereus.nl ---5e Jaargang, nummer 8 -juni 2015- In dit verkeersbulletin

Nadere informatie

BINNENSUIS Jehudi van Dijk

BINNENSUIS Jehudi van Dijk BINNENSUIS Jehudi van Dijk Op het toneel staat een vrouw. Ze draagt gewone kleren en ze heeft een horloge om. Ook staat er een stoel en een prullenbak en ligt er een pluisje op de grond. Ik denk altijs

Nadere informatie

WebsiteKlanten.nl Piet Hein Bouwkamp

WebsiteKlanten.nl Piet Hein Bouwkamp 1. Staat er een superduidelijke beschrijving van jouw toegevoegde waarde op je website op een plek die niet te missen is? Een plek waar echt niemand er omheen kan? Tip: Je toegevoegde waarde is niet wat

Nadere informatie

explore the big questions of life Een introductie

explore the big questions of life Een introductie explore the big questions of life Een introductie www.youthalpha.nl Youth Alpha is een programma van Youth for Christ Nederland en stichting Alpha-cursus Nederland. 2 Youth for Christ Nederland www.yfc.nl

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

YourMoneyAlarms.tips - ALLE resultaten sinds 2008

YourMoneyAlarms.tips - ALLE resultaten sinds 2008 YourMoneyAlarms.tips - ALLE resultaten sinds 2008 Sinds januari 2008 heeft ons model meer dan 100 signalen gegeven. Gebaseerd op meer dan 10 jaar lang analyses. Kijkt u op de laatste pagina s voor het

Nadere informatie

YourMoneyAlarms.tips - ALLE resultaten sinds 2008

YourMoneyAlarms.tips - ALLE resultaten sinds 2008 YourMoneyAlarms.tips - ALLE resultaten sinds 2008 Sinds januari 2008 heeft ons model meer dan 100 signalen gegeven. Gebaseerd op meer dan 10 jaar lang analyses. Kijkt u op de laatste pagina s voor het

Nadere informatie

Alle resultaten sinds 2008 Meer dan 100 signalen

Alle resultaten sinds 2008 Meer dan 100 signalen YourMoneyAlarms.tips Ontvang gratis alerts en laat uw geld groeien! Alle resultaten sinds 2008 Meer dan 100 signalen Kiest u maar: 5% rendement binnen gemiddeld 66 dagen 25% - 35% rente na gemiddeld 12

Nadere informatie

Soms kom je erachter dat je een strijd hebt gestreden die je niet kan winnen.

Soms kom je erachter dat je een strijd hebt gestreden die je niet kan winnen. Update 27-3-2012 Lieve mensen, Soms kom je erachter dat je een strijd hebt gestreden die je niet kan winnen. Vorige week op 18-3-2012 werd Lady ziek. Zij heeft koliek gekregen (buikpijn) en daar zijn we

Nadere informatie

Jezus zoekt ruzie. en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder

Jezus zoekt ruzie. en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder Jezus zoekt ruzie Inleiding Denk niet dat ik gekomen ben om op aarde vrede te brengen. Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard. Want ik kom een wig drijven tussen een man en zijn vader,

Nadere informatie

Over honden, voor baasjes Hondenbezit in gemeente Overbetuwe

Over honden, voor baasjes Hondenbezit in gemeente Overbetuwe Over honden, voor baasjes Hondenbezit in gemeente Overbetuwe Samen prettig buiten. U woont met uw hond(en) in gemeente Overbetuwe. Wij vinden het belangrijk dat u de ruimte krijgt om samen te genieten

Nadere informatie

Gefeliciteerd, je hebt ADHD!

Gefeliciteerd, je hebt ADHD! Gefeliciteerd, je hebt ADHD! Eerste druk, augustus 2012 2012 Petra van der Burg-Jansen Illustrator: Roel van Gestel Kaft: Denise Kennedy van Dam & Roel van Gestel Voorwoord: Mw. E. Chatrou, kinder- en

Nadere informatie

KIDmail 25. www.kidpartners.nl. Januari 2013

KIDmail 25. www.kidpartners.nl. Januari 2013 www.kidpartners.nl KIDmail 25 Januari 2013 Allereerst willen wij jou een stralend 2013 wensen met de onderstaande doodle. Je kunt zelf invullen waar jouw ster het komend jaar gaat stralen. We hebben het

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

Nieuwsbrief christelijke bso De Kleine Reiziger. Beste lezer,

Nieuwsbrief christelijke bso De Kleine Reiziger. Beste lezer, Nieuwsbrief christelijke bso De Kleine Reiziger Beste lezer, De december maand is weer begonnen. De bladeren zijn van de bomen en de december drukte is in volle gang, de sint is in het land, de schoentjes

Nadere informatie

Nicole Kinsbergen over

Nicole Kinsbergen over Nicole Kinsbergen over DoggyDating app Even voorstellen: Nicole Kinsbergen, de bedenker, directeur en een gebruiker van DoggyDating. Wat is DoggyDating? Het betreft een app voor hondeneigenaren waarmee

Nadere informatie

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad.

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad. Een dode De voetbalwedstrijd is afgelopen. Het stadion is bijna leeg. Het is koud, de zon schijnt bleek. Munck staat op de tribune van vak H en staart naar de dode man op de bank. Wat vreselijk, denkt

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Wat wil jij? Wat wil ik?

Wat wil jij? Wat wil ik? Alle formulieren bij het boek Wat wil jij? Wat wil ik? ALLE PAGINACIJFERS KOMEN OVEREEN MET DE PAGINANUMMERS IN HET BOEK UITGEVERIJ BOEKENCENTRUM ZOETERMEER eens oneens 1 Ik vind mijzelf aantrekkelijk

Nadere informatie

plastraining voor kinderen adviezen voor ouders

plastraining voor kinderen adviezen voor ouders plastraining voor kinderen adviezen voor ouders Uw kind start met een plastraining op de polikliniek Kindergeneeskunde van het OLVG. Uw kind volgt de training omdat hij problemen heeft met zijn blaas.

Nadere informatie

7 februari 2011 op TV L in Limburg Dichterbij,Ine Hellwig als lid van het reizigersoverleg Limburg.

7 februari 2011 op TV L in Limburg Dichterbij,Ine Hellwig als lid van het reizigersoverleg Limburg. Bestuurslid op de TV bij L1. 7 februari 2011 op TV L in Limburg Dichterbij,Ine Hellwig als lid van het reizigersoverleg Limburg. Begin januari werd het ROL via de provincie gevraagd een bijdrage te leveren

Nadere informatie

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen De ezel van Bethlehem Naar een verhaal van Jacques Elan Bewerkt door Koos Stenger Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen over iets wat er met me gebeurd is. Het

Nadere informatie

Help! Verzuim voorkomen

Help! Verzuim voorkomen TIP: dit is een interactieve pdf. de inhoudsopgave en het menu onder aan de pagina s zijn clickable. Help! Verzuim voorkomen Een leidraad voor werkoverleg met medewerkers over verzuim Deze publicatie is

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie