De complete behandeling van borstkanker in het Slotervaartziekenhuis

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De complete behandeling van borstkanker in het Slotervaartziekenhuis"

Transcriptie

1 Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie De complete behandeling van borstkanker in het Slotervaartziekenhuis Spreekuur Mammapoli zonder afspraak Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische zorg, onderwijs en wetenschap van hoge kwaliteit. Uniek programma voor mentaal en lichamelijk herstel Workshops haarverzorging en make-up-advies Ondersteuning Mammarosa bij taal- en cultuurbarrières MAMMAFOON TELEFOON

2 2 In deze folder informeren we u over de complete behandeling van borstkanker in het Slotervaartziekenhuis. De Mammapoli waar u zonder afspraak naar toe kunt, het unieke programma voor mentaal en lichamelijk herstel, workshops over haarverzorging en make-up-advies en de hulp van de medewerkers van Mammarosa bij taal- en cultuurbarrières. U krijgt tevens een overzicht van de artsen en specialisten die betrokken kunnen zijn bij uw behandeling. MAMMAPOLI UNIEK HERSTEL- PROGRAMMA WEER OP DE RIT De diagnostiek van borstkanker is in het Slotervaartziekenhuis geconcentreerd binnen de Mammapoli. In het Sloter - vaartziekenhuis is de Mammapoli van maandag tot en met vrijdag geopend met een inloopspreekuur, uur, waar u zonder afspraak, maar wel in overleg met uw huisarts, naar toe kunt. Dit is uniek in Nederland. Ook kunt u bellen naar de Mammafoon, telefoon: (direct contact met de mammaspecialist) of de Mammapoli, telefoon: , bereikbaar alle werkdagen van 8.30 uur uur. Kijkt u voor verdere voorlichting(films) op onze website Ook biedt het Slotervaartziekenhuis een uniek herstel - programma Weer op de rit. De behandeling van borstkanker vraagt veel van het menselijk lichaam. Een goede lichamelijke conditie helpt bij het herstellen van een operatie en de ingrijpende nabehandeling in de vorm van bestraling en/of chemotherapie. Binnen het Slotervaartziekenhuis maakt het werken aan een goede lichamelijke conditie een vast onderdeel uit van het behandelplan.

3 BEHANDELING VAN BORSTKANKER 3 HET MAMMATEAM STAAT VOOR U KLAAR! HET MAMMATEAM. Bijzonder aan het herstelprogramma van het Slotervaart - ziekenhuis is dat de conditionele begeleiding van borst - kanker patiënten al direct na de diagnose of operatie kan starten en dat het herstelprogramma tot na de laatste bestraling of chemokuurbehandeling wordt voortgezet. Ons team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen biedt optimale zorg bij een borstafwijking volgens de meest recente richtlijnen van de beroepsverenigingen. Wij vinden dat u bij onzekerheid over een borstafwijking snel duidelijkheid moet hebben. Mede hierom is de poli vijf dagen per week geopend. Als u, in overleg met uw huisarts, met een borstafwijking op de Mammapoli komt, ziet u eerst de mammachirurg of verpleegkundig specialist mammazorg. De werkwijze binnen de Mammapoli is er op gericht het onderzoek naar borstkanker op één dag uit te voeren en zo mogelijk diezelfde dag al een diagnose te stellen. Houd er wel rekening mee dat u in ieder geval de hele ochtend en soms ook een deel van de middag met alle onderzoeken bezig bent. Soms is extra onderzoek nodig. Hiervoor krijgt u dan een nieuwe afspraak. Deze uitslag is in dit geval dus niet binnen één dag bekend.

4 4 PERSOONLIJKE BEGELEIDING WACHTLIJST Gelukkig is er in veel gevallen sprake van een goedaardige aandoening van de borst en is geen behandeling noodzakelijk. Wordt de diagnose borstkanker gesteld, dan krijgt u een duidelijk behandelvoorstel voorgelegd. In het Slotervaartziekenhuis krijgt u persoonlijke begeleiding. U ziet dezelfde borstchirurg op de polikliniek, voor de operatie en ook bij de nazorg. U wordt altijd door een voor u bekende dokter geopereerd. Als tweede aanspreekpunt staan onze verpleegkundig specialist én mammaverpleeg - kundige voor u klaar. Wij hebben nauwelijks een wachtlijst voor de operatie. De operatiedatum wordt in overleg met u binnen enkele weken gepland. Als u in aanmerking komt voor een ingrijpende mammaoperatie, kunt u altijd ook de plastisch chirurg spreken. Directe reconstructie of uitgebreide borstbesparende operaties kunnen besproken worden. De uitgebreide nazorg en het unieke revalidatieprogramma in het Slotervaartziekenhuis tijdens de behandeling aan borstkanker, is bij alle specialisten in de regio bekend. Wij staan voor u klaar! MAMMAPOLI.

5 Wij stellen aan u voor! 5 DR. NIKOLA KIMMINGS (L) EN DRS. ERIC VAN DULKEN. MARIAN VAN DER LINDEN (L), MAMMACAREVERPLEEGKUNDIGE EN HANNA VAN DER POL, VERPLEEGKUNDIG SPECIALIST I.O. V.L.N.R. LABORANTEN: MARIANNE BARHORST, BEP HOFLAND, INGE STOOP, KARIN BEKKEREN, ELINE KAMP, MARIEKE TROMPERT, INGE EGBERTS, SUZANNE HOUT, KITTY VAN VELSE EN TINEKE SWART. RADIOLOGEN: MARILYN PINAS EN YVONNE BUDDE. Mammachirurgen De mammachirurg is de eerste arts die u ziet op de Mammapoli van het Slotervaartziekenhuis. Er zijn twee gespecialiseerde mammachirurgen, die zich hebben toegelegd op de behandeling en begeleiding van patiënten met een borstafwijking. De mammachirurg die u op de poli ziet, wordt in principe uw vaste behandelaar. Persoonlijke begeleiding, nauwkeurig opereren en toegankelijke (na)zorg vinden wij zeer belangrijk, evenals de intensieve samenwerking met de andere specialisten van het mammateam. Mammaverpleegkundigen Het coördineren van de werkzaamheden, het geven van directe en indirecte patiëntenzorg maakt het werken mooi op de Mammapoli van het Slotervaartziekenhuis. Er is nauwe samenwerking met de chirurgen waardoor we de zorg goed onderling kunnen afstemmen. Op deze manier kunnen we ingaan op de behoefte van de patiënt en kunnen we die persoonlijke begeleiding geven die iemand nodig heeft tijdens het ontdekken van een borstafwijking. Mammateam Radiologie De patiënten van de mammapoli zijn iedere dag welkom bij ons mammateam op de afdeling Radiodiagnostiek, zodat in één ochtend de diagnose gesteld kan worden. Bij het mammateam op de afdeling Radiodiagnostiek is er naast het daadwerkelijke onderzoek ook veel aandacht voor de spanning en de emoties van de patiënt. Zowel de laboranten, als de radiologen nemen de tijd om het verhaal te horen, het onderzoek toe te lichten en de patiënt zo veel als mogelijk is, gerust te stellen. Het onderzoek op de afdeling Radiodiagnostiek bestaat uit een mammografie, vaak ook echografisch onderzoek met eventueel een punctie of biopt. Later kunnen er nog meer onderzoeken nodig zijn. Ook bij de Radiologie staat betrokkenheid bij de patiënt centraal!

6 6 DR. JOHAN WESTERGA (L) EN DRS. CLAUDIE FLOHIL. Pathologen Als een punctie wordt verricht of een biopt van de borst wordt genomen dan wordt dit in het laboratorium onderzocht door de patholoog, die tot taak heeft op dit weefsel een betrouwbare diagnose te stellen. Als wordt vastgesteld dat sprake is van borstkanker dan wordt het weefsel verder onderzocht op kenmerken die belangrijk zijn voor het behandelplan. Soms gebeurt dat aanvullende onderzoek pas na de operatie, als de gehele tumor wordt verwijderd. De patholoog controleert in dat geval ook of de tumor volledig is verwijderd. DRS. THEA VAN LOENEN (L) EN DR. FLORINE KINGMA. DRS. MARCEL SOESAN (L) EN DR. HANS-MARTIN OTTEN. Plastisch chirurgen Een borstreconstructie is bij vrijwel iedere vrouw mogelijk. Een reconstructie met een prothese kan tegelijk worden ingepland met de amputatie van de borst. Er zijn verschillende manieren om een borst te reconstrueren. Niet iedere methode is geschikt voor elke patiënt. Welke methode voor u het meest geschikt is, bespreekt de plastisch chirurg persoonlijk met u. Oncologen Tegenwoordig spelen medicijnen een grote rol bij de behandeling van borstkanker. De genezings kansen van borstkanker worden vaak aanzienlijk vergroot door de toepassing van hormoontherapie, chemotherapie en immunotherapie. Soms wordt hier al zelfs vóór een operatie mee begonnen. Deze behandeling wordt door de oncologen gegeven. Iedere patiënt heeft een individueel behandelplan nodig. Om deze gecombineerde behandeling goed af te stemmen, vindt tweemaal per week een bespreking plaats met mammachirurgen, oncologen, radiotherapeut (uit het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis), pathologen en mammaverpleegkundigen. Zo ontstaat geen vertraging in het opstellen van het individuele behandelplan. Voor de behandelaren is het heel prettig om zo intensief samen te kunnen werken rond elke patiënt. Dit versterkt het gevoel om mét de patiënt een eenheid te vormen.

7 BEHANDELING VAN BORSTKANKER 7 V.L.N.R.: MARGREET STROOMER, JEANETTE VAN HOUWELINGEN, NICOLETTE VAN WARMERDAM, MARIANNE KLINKHAMER EN FRANK KRISTEL. Verpleegkundig specialisten oncologie Een verpleegkundig specialist oncologie is een verpleeg - kundige die zich heeft gespecialiseerd in de oncologie, medische kennis rondom behandeling van kanker. Binnen de zorg voor patiënten met borstkanker vervult de verpleegkundig specialist een coördinerende rol, zij vormen de spil in de zorg en behandeling voor deze groep patiënten. Gedurende de chemotherapeutische behandeling is de verpleegkundig specialist het eerste aanspreekpunt voor de patiënt en familie. Zij hebben een zelfstandige bevoegdheid om patiënten door te verwijzen naar andere disciplines zoals fysiotherapie, medische psycholoog en/of het voorschrijven van medicatie. In de loop der jaren is gebleken dat de verpleegkundig specialist een belangrijke rol speelt als stabiel aanspreekpunt voor de patiënt. REVALIDATIE- PROGRAMMA, OOK NA AFLOOP VAN BESTRALINGEN OF CHEMOKUUR Revalidatieprogramma Een aantal weken na de laatste bestraling of chemokuur is er binnen het Slotervaartziekenhuis de mogelijkheid om deel te nemen aan een multidisciplinaire groepsrevalidatie. Dit programma is vooral bedoeld om de gevolgen (van de behandeling) van borstkanker te verminderen en/of te voor - komen, en richt zich op vrouwen die ernstige beperkingen ondervinden in het dagelijks leven. Het betreft een groeps - revalidatie programma met maximaal acht deelnemers waarbij individuele doelen worden gesteld die aansluiten bij de persoonlijke behoeften van de deelnemers. Onderwerpen die tijdens de behandeling aan bod komen zijn onder andere het omgaan met verminderde energie of vermoeidheid, sociale en psychische klachten, ergonomische principes, arbeidsintegratie en voeding. Tevens wordt er gewerkt aan het herstel van de conditie en de kracht van de deelnemers. Het begeleidingsteam bestaat uit revalidatieartsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, maatschappelijk werkers, psychologen en diëtisten.

8 8 Revalidatiearts / fysiotherapeuten Een belangrijke bijdrage aan het herstelprogramma wordt geleverd door de fysiotherapeuten. Zij werken aan conditie, beweeglijkheid en pijnbestrijding. De periode na de operatie, tijdens bestraling en chemokuren, wordt door patiënten vaak als heel zwaar ervaren. Het herstelprogramma is er primair op gericht om ervoor te zorgen dat de patiënt zo goed mogelijk kan blijven functioneren. REVALIDATIEARTS DRS. THEO NIJSSEN. Er wordt individueel en/of in groepen getraind. De behandel - inhoud en de trainingsfrequentie wordt voor de individuele patiënt samengesteld. Veel patiënten kiezen voor een groepsprogramma omdat zij het als prettig ervaren met lotgenoten in contact te komen. Veel vragen worden beantwoord door mensen die het meegemaakt hebben. Het plezier dat mensen beleven aan het sporten en bewegen met elkaar is natuurlijk ook heel welkom in deze moeilijke periode. FYSIOTHERAPEUTEN MEINIE DE HERTOG (L) EN RIENIER HAYES. V.L.N.R.: FYSIOTHERAPEUTEN BIANCA REFALU, MIRANDA SINNEGER EN MEINIE DE HERTOG. Vermoeidheid, futloosheid, concentratieproblemen, de arm niet goed kunnen gebruiken, werk niet kunnen hervatten enz. De lijst met geestelijke en lichamelijke klachten is vaak lang na de behandeling van borstkanker. Tijdens de veertien weken durende oncologische revalidatie werkt de fysiotherapie, samen met andere behandelaars, om vrouwen weer vertrouwen te laten krijgen in bewegen, om weer te gaan sporten, hobby s weer op te pakken en om met energie te leren omgaan. Het is fantastisch om te zien hoe in die paar maanden de vrouwen veranderen, weer grip krijgen op hun leven en weer zin hebben om werk en hobby s op te pakken. Het contact tussen de vrouwen tijdens deze periode is intensief. Het contact blijft na het programma vaak bestaan. Na zes maanden komen zij nog één keer gezamenlijk in het Slotervaartziekenhuis en wordt er met de vrouwen teruggekeken naar de afgelopen periode.

9 BEHANDELING VAN BORSTKANKER 9 V.L.N.R: ERGOTHERAPEUTEN V.L.N.R.: MARLIES VERKADE, MSc ANNEMIEKE JONG EN JANTINE BLOM. Ergotherapie Ergotherapie is onderdeel van het multidisciplinaire revalidatieprogramma na borstkanker, maar ook individuele behandeling is mogelijk. Binnen de ergotherapie staat het betekenisvol handelen centraal. Juist binnen de voor hen belangrijke activiteiten moeten patiënten na kanker een nieuwe balans vinden tussen wensen en fysieke en emotionele mogelijkheden. Met behulp van ergotherapie kunnen zij fysiek en emotioneel zo optimaal mogelijk functioneren bij het uitvoeren van alledaagse activiteiten. Tijdens de behande - lingen gaat het om: Inzicht geven in en leren omgaan met het huidige energieniveau; Keuzes maken in de opbouw van activiteiten en het stellen van prioriteiten; Het optimaal benutten van ontspanning, rustmomenten en slapen; Ergonomie; fysiek belastende houdingen en activiteiten in relatie tot de geopereerde zijde van het lichaam; Het uitbreiden van activiteiten na afronding van het revalidatieprogramma/of individuele behandeling. Patiënten analyseren zelf hun situatie, stellen prioriteiten en maken keuzes; zelfmanagement staat voorop. Wanneer patiënten meer inzicht hebben in eigen afwegingen (bezwaren en passies), kunnen zij ook betere keuzes maken Medische psychologe In het nazorg zijn een serie van gespreksbijeenkomsten opgenomen, geleid door een medisch psycholoog, om als groep van lotgenoten te praten over de psychische gevolgen zoals angst voor een recidief, overspoelende gevoelens (van boosheid of verdriet); veranderd zelfbeeld of veranderd lichaamsbeeld. MEDISCH PSYCHOLOGE TRUUS WILTERDINK.

10 10 Sommige patiënten hebben individuele behandeling nodig; bijvoorbeeld omdat er naast de borstkanker nog meer is, zoals eerdere nare verlieservaringen, een depressie of bij relatieproblemen. Wanneer ook kinderen hulp nodig hebben, begeleidt de medische psycholoog samen met de kinder - psycholoog het gezin. DIËTISTE ALISA DE VRIES. Diëtetiek Ook diëtisten en maatschappelijk werkers maken deel uit van het multidisciplinaire team en kunnen indien nodig worden ingeschakeld. Ervaringen van patiënten De patiënten ervaren de kracht van de (nazorg)groep, ze staan er niet alleen voor. Gedurende gemiddeld een jaar komen ze elke week samen voor het revalidatieprogramma. Na afloop gaan ze meestal allemaal met elkaar koffie drinken en bijpraten. Het zijn voornamelijk de bijwerkingen van de behandeling die beperkingen geven bij vele dagelijkse activiteiten. Ondanks dat er op het gebied van de genezing van borst - kanker veel ontwikkeld is in de afgelopen tijd, blijft het delen van alle ervaringen zo belangrijk: het uitwisselen van tips bij klachten. Hoe tevreden patiënten zijn blijkt onder andere wel uit een ingezonden brief van één van deze groepen aan de Raad van Bestuur waarin zij laten weten hoe zeer zij deze volledige zorg rondom de behandeling kunnen waarderen. Een heel team, dat er voor mij is. Om mij te helpen bij alle problemen waar ik ineens voor kom te staan, op een moment in mijn leven dat alles op de kop staat. Mede hierdoor wordt er weer een toekomst zichtbaar.

11 STICHTING MAMMAROSA AMSTERDAM BEHANDELING VAN BORSTKANKER Sinds 2012 werkt Stichting Mammarosa Amsterdam vanuit het Slotervaartziekenhuis met als doel het informeren van migranten vrouwen van westerse en niet westerse komaf over borstkanker. Kijkt u voor meer informatie op de website of Waar kunt u Mammarosa Amsterdam vinden?: 11 BORSTKANKER- VERENIGING NEDERLAND De Borstkankervereniging Nederland (BVN) feliciteert het Slotervaart ziekenhuis omdat het ziekenhuis voldoet aan de basiseisen van goede zorg in de Monitor Borstkankerzorg. De Monitor laat zien hoe de zorg in ziekenhuizen is georganiseerd. Door de feitelijke ziekenhuisinformatie te combineren met patiëntervaringen is het een uniek instrument. Borstkankervereniging Nederland heeft de criteria van de Monitor Borstkankerzorg ook dit jaar weer aangescherpt. Het ziekenhuis wordt in de Monitor Borstkankerzorg onderscheiden als voldaan wordt aan de vijf belangrijkste voorwaarden die BVN heeft gesteld én aan zeven van de overige tien criteria. Door deze jaarlijkse aanscherping wil BVN een impuls geven om kwaliteit van borstkanker zorg, vanuit patiëntperspectief, te verbeteren. De aanscherping van deze criteria is breed getoetst bij patiënten en professionals. Ga naar voor alle informatie en de nieuwe criteria. De Monitor Borstkankerzorg is ontwikkeld door Borst kankervereniging Nederland en Mediquest, met medewerking van Stichting Pink Ribbon, Stichting Miletus en de zieken huizen.

12 BEHANDELING VAN BORSTKANKER WORKSHOP LOOK GOOD FEEL BETTER Workshop Look Good Feel Better over uiterlijke verzorging voor mensen met kanker. Kijk op onze website voor de data of neem contact op met de polikliniek Oncologie, telefoon: , pieper 389. VRAGEN? CONTACT Wij hopen u met deze folder volledig geïnformeerd te hebben over de complete behandeling van borstkanker in het Slotervaartziekenhuis en verwijzen voor verdere informatie naar onze site Mocht u nog vragen hebben na het lezen van deze brochure dan kunt u contact opnemen met de Mammafoon. Slotervaartziekenhuis Louwesweg EC Amsterdam Mammafoon, telefoon: Mammapoli, telefoon : Polikliniek Oncologie, telefoon: , pieper 389 Wij zijn alle werkdagen bereikbaar van 8.30 uur tot uur. SLZ9632-jan2013 Foto cover en pagina 3-onder: Sander van der Torren

Oncologische revalidatie

Oncologische revalidatie Oncologische revalidatie Inleiding Kanker verandert uw leven van de één op de andere dag. De afdeling Revalidatie van Zuyderland Medisch Centrum Heerlen heeft een gespecialiseerd behandelteam voor mensen

Nadere informatie

St. Anna Borstzorg (mammapoli)

St. Anna Borstzorg (mammapoli) St. Anna Borstzorg (mammapoli) Uw huisarts heeft u doorverwezen naar St. Anna Borstzorg (mammapoli), van het St. Anna Ziekenhuis. In deze folder geven wij u meer informatie over de werkwijze binnen St.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Chirurgie Mammapoli

Patiënteninformatie. Chirurgie Mammapoli Patiënteninformatie Chirurgie Mammapoli Inleiding Onlangs bent u doorverwezen naar de mammapoli van de Reinier de Graaf Groep. Het team van de mammapoli is gespecialiseerd in het onderzoeken van borstafwijkingen.

Nadere informatie

Mammapoli Westfriesgasthuis

Mammapoli Westfriesgasthuis Mammapoli Westfriesgasthuis Patiëntenvoorlichting Mammapoli 1 Mammapoli Westfriesgasthuis U bent bij uw huisarts geweest omdat u een verandering heeft bemerkt aan uw borst, of omdat u bericht heeft gehad

Nadere informatie

Aanvullende behandeling en controle bij borstkanker

Aanvullende behandeling en controle bij borstkanker Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Aanvullende behandeling en controle bij borstkanker z Chirurg en verpleegkundig specialist 1 Medische ontrole Na een borstsparende

Nadere informatie

Revant, de kracht tot ontwikkeling!

Revant, de kracht tot ontwikkeling! Neurologische revalidatie Hartrevalidatie Revalidatie bij complex chronisch longfalen Oncologische revalidatie Kind- en jeugdrevalidatie Revalidatie bij pijn en gewrichtsaandoeningen Arm-, hand- en polsrevalidatie

Nadere informatie

Mammapolikliniek. Chirurgie

Mammapolikliniek. Chirurgie Mammapolikliniek Chirurgie Wat is een mammapoli? De mammapoli is een polikliniek gespecialiseerd in borstafwijkingen. Mamma is het Latijnse woord voor borst. Wanneer u een klacht heeft aan uw borst, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Zorgen rond kanker. Bij wie van ons kunt u terecht?

Zorgen rond kanker. Bij wie van ons kunt u terecht? Zorgen rond kanker Bij wie van ons kunt u terecht? Zorgen rond kanker Bij u is kanker geconstateerd. Tijdens of na uw ziekte kunt u te maken krijgen met situaties waar u geen raad mee weet, ook wanneer

Nadere informatie

informatie over uw zorgpad borstkanker

informatie over uw zorgpad borstkanker informatie over uw zorgpad borstkanker Oncologisch Centrum Amsterdam Oncologisch Centrum Amsterdam is het grootste oncologisch samenwerkingsverband van Amsterdam, een initiatief van BovenIJ ziekenhuis,

Nadere informatie

Borstkanker? Snel duidelijkheid door gespecialiseerd onderzoek van borstafwijkingen

Borstkanker? Snel duidelijkheid door gespecialiseerd onderzoek van borstafwijkingen Borstkanker? Snel duidelijkheid door gespecialiseerd onderzoek van borstafwijkingen Bezoekadressen: Meander Medisch Centrum Maatweg 3 3813 TZ Amersfoort Locatie Baarn Molenweg 2 3743 CM Baarn Locatie Barneveld

Nadere informatie

U bent doorverwezen naar de "mammapoli" ("mamma" betekent borst) van SJG Weert. In deze folder staat informatie over de gang van zaken op de

U bent doorverwezen naar de mammapoli (mamma betekent borst) van SJG Weert. In deze folder staat informatie over de gang van zaken op de 00 De Mammapoli 1 U bent doorverwezen naar de "mammapoli" ("mamma" betekent borst) van SJG Weert. In deze folder staat informatie over de gang van zaken op de mammapoli en over de onderzoeken die worden

Nadere informatie

Onderzoek op de mammapoli

Onderzoek op de mammapoli Onderzoek op de mammapoli Er is een mogelijke afwijking gevonden in uw borst(en) en/of oksel(s). Daarom bent u doorverwezen naar de mammapolikliniek ( mamma is de Latijnse benaming voor borst) van Maasziekenhuis

Nadere informatie

Oncologie. Patiënteninformatie. Omgaan met kanker. Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis

Oncologie. Patiënteninformatie. Omgaan met kanker. Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis Oncologie Omgaan met kanker i Patiënteninformatie Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis Algemeen Het hebben van kanker kan grote gevolgen hebben voor uw leven en dat van uw naasten. Lichamelijk

Nadere informatie

Het nazorgtraject. Borstcentrum Máxima locatie Eindhoven

Het nazorgtraject. Borstcentrum Máxima locatie Eindhoven Het nazorgtraject Borstcentrum Máxima locatie Eindhoven In de afgelopen periode bent u behandeld voor borstkanker. Nu uw behandeltraject is afgesloten begint het nazorgtraject. Hieronder vindt u informatie

Nadere informatie

Revalidatie bij kanker

Revalidatie bij kanker REVALIDATIE Revalidatie bij kanker De mogelijkheden BEHANDELING Revalidatie bij kanker U kunt in het St. Antonius Ziekenhuis terecht voor verschillende revalidatieprogramma s bij kanker. Revalidatie bij

Nadere informatie

Ondersteuning van mensen met kanker en hun naasten

Ondersteuning van mensen met kanker en hun naasten Ondersteuning van mensen met kanker en hun naasten Inhoudsopgave Pagina Inleiding 2 Algemene informatie 2 Artsen en verpleegkundigen 3 Psychosociale hulpverlening 4 Aanvullende zorg 5 Meer informatie

Nadere informatie

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Máxima Oncologisch Centrum (MOC) Inleiding Als u van uw behandelend arts te horen krijgt dat u kanker heeft, krijgen u en uw naasten veel informatie en emoties

Nadere informatie

Oncologische revalidatie Balans/FIT Revalidatiecentrum Breda

Oncologische revalidatie Balans/FIT Revalidatiecentrum Breda Oncologische revalidatie Balans/FIT Revalidatiecentrum Breda Door betere behandelingen hebben mensen met kanker tegenwoordig een grotere kans op genezing. Toch blijft kanker een ingrijpende ziekte die

Nadere informatie

H.307216.0714. Waar kunt u terecht als u kanker heeft

H.307216.0714. Waar kunt u terecht als u kanker heeft H.307216.0714 Waar kunt u terecht als u kanker heeft Inleiding Bij u is kanker geconstateerd. Tijdens of na uw ziekte kunt u te maken krijgen met situaties waar u geen raad mee weet, ook wanneer de behandeling

Nadere informatie

Borstcentrum Bernhoven. Yvonne Paquay Chirurg

Borstcentrum Bernhoven. Yvonne Paquay Chirurg Borstcentrum Bernhoven Yvonne Paquay Chirurg Klachten van de borst? Verwijzing naar het borstcentrum voor analyse en zonodig behandeling 2 3 4 Verwijsredenen: > Knobbeltje voelbaar > BOBZ (de bus) > Controle

Nadere informatie

Oncologie. Patiënteninformatie. Omgaan met kanker. Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis

Oncologie. Patiënteninformatie. Omgaan met kanker. Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis Oncologie Omgaan met kanker i Patiënteninformatie Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis Algemeen Het hebben van kanker kan grote gevolgen hebben voor uw leven en dat van uw naasten. Lichamelijk

Nadere informatie

Oncologische Revalidatie

Oncologische Revalidatie Libra R&A Revalidatie Oncologische Revalidatie Herstellen na kanker Uw primaire behandelingen in het ziekenhuis zijn achter de rug en u probeert de draad van uw leven weer op te pakken. Dat blijkt niet

Nadere informatie

Borstkanker? meander medisch centrum. Snel duidelijkheid door gespecialiseerd onderzoek van borstafwijkingen. www.meandermedischcentrum.

Borstkanker? meander medisch centrum. Snel duidelijkheid door gespecialiseerd onderzoek van borstafwijkingen. www.meandermedischcentrum. Borstkanker? Snel duidelijkheid door gespecialiseerd onderzoek van borstafwijkingen meander medisch centrum www.meandermedischcentrum.nl Inleiding Uw huisarts heeft u doorverwezen naar de mammapoli van

Nadere informatie

Borstonderzoek op de mammapolikliniek

Borstonderzoek op de mammapolikliniek Borstonderzoek op de mammapolikliniek HMC (Haaglanden Medisch Centrum) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken intensief samen binnen het Universitair Kankercentrum Leiden - Den Haag (UKC).

Nadere informatie

Waar kunt u terecht als u kanker hebt?

Waar kunt u terecht als u kanker hebt? Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Waar kunt u terecht als u kanker hebt? z Vragen? 1 Er is kanker bij u geconstateerd. Als gevolg van uw ziekte kunt u te maken

Nadere informatie

Ontslag na een borstoperatie

Ontslag na een borstoperatie Ontslag na een borstoperatie U bent opgenomen voor een borstoperatie. Met deze folder willen wij u voorbereiden op het ontslag vanuit het ziekenhuis. Na het ontslag uit het ziekenhuis kunt u uw dagelijkse

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Trainingsprogramma s tijdens en na behandeling bij kanker

PATIËNTEN INFORMATIE. Trainingsprogramma s tijdens en na behandeling bij kanker PATIËNTEN INFORMATIE Trainingsprogramma s tijdens en na behandeling bij kanker Revalidatie bij kanker Uit onderzoek blijkt dat revalidatie tijdens en na de behandeling bij kanker leidt tot een verhoogde

Nadere informatie

Naam:... man/vrouw. Geboortedatum:... Adres:... Postcode en woonplaats:... Telefoonnummer:... Mobiel nummer:... adres:...

Naam:... man/vrouw. Geboortedatum:... Adres:... Postcode en woonplaats:... Telefoonnummer:... Mobiel nummer:...  adres:... Aanmeldingsformulier Oncologische Revalidatie Jeroen Bosch Ziekenhuis Herstel & Balans of Fysieke training Om in aanmerking te komen voor Oncologische Revalidatie moet u het aanmeldingsformulier invullen

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) MAMMACARE. onderdeel HERSTEL EN NAZORG

Patiënteninformatiedossier (PID) MAMMACARE. onderdeel HERSTEL EN NAZORG Patiënteninformatiedossier (PID) MAMMACARE onderdeel HERSTEL EN NAZORG INHOUDSOPGAVE Thuiszorg... 3 Uiterlijke en psychische veranderingen... 4 Nacontrole... 7 Coördinerend Oncologie Verpleegkundige...

Nadere informatie

Mammapoli. Poli chirurgie

Mammapoli. Poli chirurgie Mammapoli Poli chirurgie De mammapoli Inleiding U bent doorverwezen naar de mammapoli (mamma=borst) van het Diaconessenhuis Meppel, omdat u een verandering hebt bemerkt aan uw borst, bijvoorbeeld een zwelling,

Nadere informatie

Waar kunt u terecht als u kanker hebt?

Waar kunt u terecht als u kanker hebt? Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Waar kunt u terecht als u kanker hebt? z Er is kanker bij u geconstateerd. Als gevolg van uw ziekte kunt u te maken krijgen met

Nadere informatie

NEUROLOGIE. Opname op de Stroke Unit

NEUROLOGIE. Opname op de Stroke Unit NEUROLOGIE Opname op de Stroke Unit Opname op de Stroke Unit U bent opgenomen op de Stroke Unit, een onderdeel van de afdeling Neurologie. De Stroke Unit is bedoeld voor mensen die speciale neurologische

Nadere informatie

Ondersteunende zorg bij kanker

Ondersteunende zorg bij kanker Informatie (inloop)spreekuren Ondersteunende zorg bij kanker Kanker is een ziekte met ingrijpende gevolgen. Patiënten kunnen in het verloop van hun behandeling, maar ook daarna op verschillende terreinen

Nadere informatie

Oncologische Revalidatie. Zuyderland Revalidatie

Oncologische Revalidatie. Zuyderland Revalidatie Oncologische Revalidatie Zuyderland Revalidatie Inleiding Kanker is een veel voorkomende, ingrijpende ziekte. Het aantal mensen dat leeft met kanker of met de psychische, fysieke en sociale gevolgen daarvan,

Nadere informatie

Eerste bezoek aan de mammapoli. polikliniek chirurgie

Eerste bezoek aan de mammapoli. polikliniek chirurgie Eerste bezoek aan de mammapoli polikliniek chirurgie Wie is wie Op de mammapoli wordt u geholpen en onderzocht door verschillende verpleegkundigen en artsen. Hier volgt een overzicht van de verschillende

Nadere informatie

AANMELDINGSFORMULIER ONCOLOGISCHE NAZORG HERSTEL & BALANS OF FYSIEKE TRAINING

AANMELDINGSFORMULIER ONCOLOGISCHE NAZORG HERSTEL & BALANS OF FYSIEKE TRAINING AANMELDINGSFORMULIER ONCOLOGISCHE NAZORG HERSTEL & BALANS OF FYSIEKE TRAINING Om in aanmerking te komen voor Oncologische Nazorg dient u het aanmeldingsformulier invullen en binnen drie weken retourneren

Nadere informatie

Operatie bij borstkanker. Behandeling. Borstsparende operatie

Operatie bij borstkanker. Behandeling. Borstsparende operatie Operatie bij borstkanker Er is bij u borstkanker vastgesteld. De diagnose borstkanker brengt veel emoties en onzekerheden met zich mee. Deze informatie is bedoeld als algemene voorlichting. Mogelijk hebt

Nadere informatie

Herstel & Balans Revalidatieprogramma voor (ex-)kankerpatiënten

Herstel & Balans Revalidatieprogramma voor (ex-)kankerpatiënten Revalidatie Herstel & Balans Revalidatieprogramma voor (ex-)kankerpatiënten Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Kanker is een ingrijpende ziekte.

Nadere informatie

Hartrevalidatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Hartrevalidatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Hartrevalidatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De cardioloog, de hartfalenverpleegkundige of de ICD-verpleegkundige heeft u geadviseerd het poliklinische hartrevalidatieprogramma

Nadere informatie

Afdeling Heelkunde, locatie AZU. Voorstadium van borstkanker (Carcinoma in situ)

Afdeling Heelkunde, locatie AZU. Voorstadium van borstkanker (Carcinoma in situ) Afdeling Heelkunde, locatie AZU Voorstadium van borstkanker (Carcinoma in situ) Inleiding Na een aantal onderzoeken blijkt dat u een voorstadium van borstkanker heeft. Het medische woord hiervoor is carcinoma

Nadere informatie

Borstonderzoek op de Mammapolikliniek

Borstonderzoek op de Mammapolikliniek Borstonderzoek op de Mammapolikliniek Informatie voor patiënten MB0009-1500 oktober 2014 Bronovo www.bronovo.nl Bronovolaan 5 2597 AX Den Haag Postbus 96900 2509 JH Den Haag 070 312 41 41 Medisch Centrum

Nadere informatie

Welke vragen stel ik mijn dokter?

Welke vragen stel ik mijn dokter? Welke vragen stel ik mijn dokter? INLEIDING Goede algemene voorlichting over het onderzoek en de behandeling van borstkanker is enorm belangrijk. Goede voorlichting over het eigen ziektebeeld is nog belangrijker,

Nadere informatie

U bent doorverwezen naar de "mammapoli" ("mamma" betekent borst) van het SJG Weert. In deze folder staat informatie over de gang van zaken op de

U bent doorverwezen naar de mammapoli (mamma betekent borst) van het SJG Weert. In deze folder staat informatie over de gang van zaken op de 00 De Mammapoli U bent doorverwezen naar de "mammapoli" ("mamma" betekent borst) van het SJG Weert. In deze folder staat informatie over de gang van zaken op de mammapoli en over de onderzoeken die worden

Nadere informatie

Revalidatie bij kanker

Revalidatie bij kanker REVALIDATIE Revalidatie bij kanker BEHANDELING Revalidatie bij kanker Tijdens en na de behandeling van kanker kunt u allerlei klachten krijgen. Zo gaat onder andere uw conditie achteruit. U kunt zich hierdoor

Nadere informatie

informatie over uw zorgpad borstkanker

informatie over uw zorgpad borstkanker informatie over uw zorgpad borstkanker Oncologisch Centrum Amsterdam Oncologisch Centrum Amsterdam is het grootste oncologisch samenwerkingsverband van Amsterdam, een initiatief van BovenIJ ziekenhuis,

Nadere informatie

Fysieke training tijdens en/of na kankerbehandeling

Fysieke training tijdens en/of na kankerbehandeling FYSIOTHERAPIE Fysieke training tijdens en/of na kankerbehandeling BEHANDELING Fysieke training tijdens en/of na kankerbehandeling Als u te maken krijgt met kanker is dit zeer ingrijpend. Tijdens en na

Nadere informatie

Belangrijkste punten van deze folder:

Belangrijkste punten van deze folder: Longkanker: wat nu? HMC (Haaglanden Medisch Centrum) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken intensief samen binnen het Universitair Kankercentrum Leiden - Den Haag (UKC). De belangrijkste

Nadere informatie

Oncologische revalidatiebehandeling

Oncologische revalidatiebehandeling Oncologische revalidatiebehandeling informatie voor de patiënt Revalideren bij kanker: oncologische revalidatie Kanker is een ingrijpende ziekte die de balans in het leven kan verstoren. De behandelingen

Nadere informatie

Poliklinische revalidatiebehandeling. met longkanker

Poliklinische revalidatiebehandeling. met longkanker Poliklinische revalidatiebehandeling in verband met longkanker POLIKLINISCHE REVALIDATIEBEHANDELING NA OPERATIE IN VERBAND MET LONGKANKER Bij u is de diagnose longkanker vastgesteld. De longarts heeft

Nadere informatie

Oncologische revalirrevalidatiebehandeling

Oncologische revalirrevalidatiebehandeling Informatie voor de patiënt Oncologische revalirrevalidatiebehandeling Laat zien wat je kunt Revalideren bij kanker: oncologische revalidatie Kanker is een ingrijpende ziekte die de balans in het leven

Nadere informatie

In deze folder leest u meer over het doel en de mogelijkheden van het programma en welke hulpverleners erbij betrokken zijn.

In deze folder leest u meer over het doel en de mogelijkheden van het programma en welke hulpverleners erbij betrokken zijn. Hartrevalidatie Inleiding De cardioloog, de hartfalenverpleegkundige of de ICD-verpleegkundige heeft u geadviseerd het poliklinische hartrevalidatieprogramma te gaan volgen. Het hartrevalidatie-programma

Nadere informatie

Verpleegkundig oncologisch spreekuur

Verpleegkundig oncologisch spreekuur Oncologie Verpleegkundige spreekuren Verpleegkundig oncologisch spreekuur i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Het verpleegkundig oncologisch spreekuur is er voor mensen waarbij de diagnose

Nadere informatie

Borstonderzoek op de Mammapolikliniek

Borstonderzoek op de Mammapolikliniek Borstonderzoek op de Mammapolikliniek Belangrijkste punten van deze folder: U bent verwezen naar de mammapolikliniek voor borstonderzoek. De duur van het bezoek aan de mammapolikliniek hangt af van welke

Nadere informatie

Ondersteuning bij de diagnose kanker (de lastmeter)

Ondersteuning bij de diagnose kanker (de lastmeter) Ondersteuning bij de diagnose kanker (de lastmeter) De diagnose kanker kan grote impact op u en uw naaste(n) hebben. De ziekte en de behandeling kunnen niet alleen lichamelijke klachten met zich meebrengen,

Nadere informatie

Samenwerking binnen het UKC Gespecialiseerde behandelteams

Samenwerking binnen het UKC Gespecialiseerde behandelteams Onze zorg voor u Voor het verlenen van optimale zorg aan patiënten met kanker, werkt HMC (Haaglanden Medisch Centrum) samen met het Leids Universitair Medische Centrum (LUMC) binnen het Universitair Kanker

Nadere informatie

Het verwijderen van de borst

Het verwijderen van de borst Patiënteninformatie Het verwijderen van de borst Het verwijderen van de borst 899953 Verwijderen van borst.indd 1 1 17-02-17 14:27 Het verwijderen van de borst Martini Borstcentrum, route 1.7 Telefoon:

Nadere informatie

Mammacare verpleegkundige

Mammacare verpleegkundige Mammacare verpleegkundige Inleiding Uw specialist heeft met u besproken dat u een operatie moet ondergaan vanwege een afwijking aan uw borst(en). Deze diagnose en de behandeling kunnen een ingrijpende

Nadere informatie

De Lastmeter. Hoeveel last heeft u van problemen, klachten en zorgen? Oncologie

De Lastmeter. Hoeveel last heeft u van problemen, klachten en zorgen? Oncologie 00 De Lastmeter Hoeveel last heeft u van problemen, klachten en zorgen? Oncologie 1 Kanker is een ziekte die uw leven ingrijpend kan verstoren. De ziekte en behandeling kunnen niet alleen lichamelijke

Nadere informatie

vind. De mogelijkheden voor zorg en steun. Informatie over: Oncologische aandoeningen

vind. De mogelijkheden voor zorg en steun. Informatie over: Oncologische aandoeningen vind. Informatie over: Oncologische aandoeningen De mogelijkheden voor zorg en steun. Door een oncologische aandoening kan een intensieve periode aanbreken. Laurens helpt u. In deze folder leest u meer

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Psychosociale zorg. voor mensen met kanker

PATIËNTEN INFORMATIE. Psychosociale zorg. voor mensen met kanker PATIËNTEN INFORMATIE Psychosociale zorg voor mensen met kanker 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over psychosociale zorg voor mensen met

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Revalideren direct na uw hartoperatie

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Revalideren direct na uw hartoperatie UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Revalideren direct na uw hartoperatie Optimaal herstel na uw operatie en regie over eigen leven UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord U ondergaat

Nadere informatie

Revalidatie bij kanker

Revalidatie bij kanker Revalidatie Revalidatie bij kanker Vermoeidheid bij kanker BEHANDELING Revalidatie bij kanker Tijdens en na de behandeling van kanker kunt u allerlei klachten krijgen. Zo gaat onder andere uw conditie

Nadere informatie

Polikliniek familiaire tumoren. voor patiënten met familiaire belasting voor borst- en / of eierstokkanker

Polikliniek familiaire tumoren. voor patiënten met familiaire belasting voor borst- en / of eierstokkanker Polikliniek familiaire tumoren voor patiënten met familiaire belasting voor borst- en / of eierstokkanker Inleiding U bent doorverwezen naar de polikliniek familiaire tumoren van het UMC Utrecht, Cancer

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Borstamputatie. Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd)

Patiënteninformatie. Borstamputatie. Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd) Patiënteninformatie Borstamputatie Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd) Borstamputatie Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd)

Nadere informatie

Ondersteuning bij de diagnose kanker (de lastmeter)

Ondersteuning bij de diagnose kanker (de lastmeter) ndersteuning bij de diagnose kanker (de lastmeter) De diagnose kanker kan grote impact op u en uw naaste(n) hebben. De ziekte en de behandeling kunnen niet alleen lichamelijke klachten met zich meebrengen,

Nadere informatie

1 Revalidatie bij kanker

1 Revalidatie bij kanker De ziekte kanker is ingrijpend en kan uw leven flink overhoop halen. Tijdens en na de behandeling kunt u allerlei klachten krijgen. Soms gaat uw conditie achteruit. Misschien bent u moe, angstig of onzeker.

Nadere informatie

Nazorg en controles. Mammapoli

Nazorg en controles. Mammapoli 00 Nazorg en controles Mammapoli 1 In de afgelopen periode bent u behandeld voor borstkanker. Dit kan een operatie, bestraling, chemotherapie, hormonale therapie, immunotherapie (Herceptin) of een combinatie

Nadere informatie

Chirurgie. Mamma Care. www.catharinaziekenhuis.nl

Chirurgie. Mamma Care. www.catharinaziekenhuis.nl Chirurgie Mamma Care www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CHI043 / Mamma Care / 17-07-2014 2 Mamma Care Uw specialist heeft met u besproken dat

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hypermobiliteit

PATIËNTEN INFORMATIE. Hypermobiliteit PATIËNTEN INFORMATIE Hypermobiliteit 2 PATIËNTENINFORMATIE In deze folder willen wij de behandeling van klachten ten gevolge van hypermobiliteit in ons revalidatiecentrum toelichten. Inleiding Ten gevolge

Nadere informatie

Verdenking dikke darmkanker Behandeltraject

Verdenking dikke darmkanker Behandeltraject Verdenking dikke darmkanker Behandeltraject Máxima Oncologisch Centrum Máxima Oncologisch Centrum Er is bij u een darmonderzoek verricht waarbij een afwijking is gevonden en waarbij gedacht wordt aan darmkanker.

Nadere informatie

Omgaan met kanker. Moeheid

Omgaan met kanker. Moeheid Omgaan met kanker Moeheid Vermoeidheid is een veelvoorkomende bijwerking van kanker of de behandeling ervan. Ruim 60% van alle mensen zegt last van vermoeidheid te hebben, zelfs dagelijks. De vermoeidheid

Nadere informatie

Voorbereiding op de operatie Wij vragen u om uw oksel niet meer te ontharen vanaf het moment van bericht van opname tot aan de operatie.

Voorbereiding op de operatie Wij vragen u om uw oksel niet meer te ontharen vanaf het moment van bericht van opname tot aan de operatie. BORSTAMPUTATIE Inleiding Uw chirurg heeft met u gesproken over een borstamputatie. Bij een dergelijke operatie verwijdert de chirurg de gehele borst met tepel. In deze folder vindt u meer informatie over

Nadere informatie

9.1 Chemotherapie na een operatie bij borstkanker

9.1 Chemotherapie na een operatie bij borstkanker 9.1 Chemotherapie na een operatie bij borstkanker Uw behandelend chirurg heeft in overleg met u en de internist-oncoloog (internist gespecialiseerd in de behandeling van kanker), besloten om na uw operatie

Nadere informatie

Net de diagnose gekregen

Net de diagnose gekregen Net de diagnose gekregen Vragen die u kunt stellen Hieronder vindt u een lijst met vragen die in verschillende stadia van het onderzoek, de behandeling en de verzorging van patiënten van pas komen. Deze

Nadere informatie

Deze patiënteninformatie is eigendom van: Naam: Adres: Postcode: Woonplaats: Telefoon:

Deze patiënteninformatie is eigendom van: Naam: Adres: Postcode: Woonplaats: Telefoon: Deze patiënteninformatie is eigendom van: Naam: Adres: Postcode: Woonplaats: Telefoon: Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Belangrijke namen en telefoonnummers 3. Wat is kanker (algemeen) 4. Behandeling van

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin. onderdeel NAZORG. (NON) HODGKIN Nazorg

Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin. onderdeel NAZORG. (NON) HODGKIN Nazorg Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin onderdeel NAZORG (NON) HODGKIN 2 Inhoud... 4 Telefonisch verpleegkundige consult... 5 Praten over wat u bezighoudt... 5 Vermoeidheid en algehele malaise...

Nadere informatie

Waar kunt u heen als u kanker hebt?

Waar kunt u heen als u kanker hebt? Oncologiecentrum Waar kunt u heen als u kanker hebt? www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Waar kunt u terecht als u kanker hebt?... 3 Overzicht hulpverleners binnen het Catharina Kanker Instituut... 3 Extern...

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) COLONCARE. onderdeel. Herstel en nazorg. COLONCARE Herstel en nazorg. Herstel en nazorg 1

Patiënteninformatiedossier (PID) COLONCARE. onderdeel. Herstel en nazorg. COLONCARE Herstel en nazorg. Herstel en nazorg 1 Patiënteninformatiedossier (PID) COLONCARE onderdeel Herstel en nazorg Herstel en nazorg 1 COLONCARE Herstel en nazorg Herstel en nazorg 2 INHOUDSOPGAVE Herstel en nazorg... 4 Thuiszorg... 4 Uiterlijke

Nadere informatie

Oncologische revalidatie en Herstel en balans

Oncologische revalidatie en Herstel en balans Oncologische revalidatie en Herstel en balans Afdeling sportgeneeskunde Locatie Veldhoven De oncologische revalidatieprogramma s van Máxima Medisch Centrum zijn erop gericht om mensen die zijn behandeld

Nadere informatie

Medische Publieksacademie

Medische Publieksacademie Medische Publiekacademie Medisch Centrum Leeuwarden Leeuwarder Courant Aan de winnende hand Borstkanker 27 oktober 2015 Welkom! #mclmpa 1 Borstkanker aan de winnende hand Marloes Emous, oncologisch chirurg

Nadere informatie

Revalideren na een ziekenhuisopname in Slotervaart

Revalideren na een ziekenhuisopname in Slotervaart Revalideren na een ziekenhuisopname in Slotervaart Revalideren na een ziekenhuisopname U gaat revalideren na een ziekenhuisopname. Tijdens uw verblijf in Slotervaart werkt u aan een verantwoorde terugkeer

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie Oncologische Revalidatie

UMCG Centrum voor Revalidatie Oncologische Revalidatie UMCG Centrum voor Revalidatie Oncologische Revalidatie Revalideren bij of na kanker UMCG Centrum voor Revalidatie Oncologische Revalidatie Revalideren bij of na kanker 1 Oncologische Revalidatie 2 UMCG

Nadere informatie

Libra R&A locatie Leijpark. Longrevalidatie. in samenwerking met het specialisme longziekten van het St. Elisabeth Ziekenhuis

Libra R&A locatie Leijpark. Longrevalidatie. in samenwerking met het specialisme longziekten van het St. Elisabeth Ziekenhuis Libra R&A locatie Leijpark Longrevalidatie in samenwerking met het specialisme longziekten van het St. Elisabeth Ziekenhuis Libra Revalidatie & Audiologie locatie Leijpark organiseert in samenwerking met

Nadere informatie

Lastmeter Radboud universitair medisch centrum

Lastmeter Radboud universitair medisch centrum Lastmeter Kanker is een ziekte die uw leven ingrijpend kan verstoren. De ziekte en de behandeling kunnen niet alleen lichamelijke klachten met zich meebrengen, maar ook psychische, praktische of sociale.

Nadere informatie

Deel 1. Uw bezoek aan de polikliniek

Deel 1. Uw bezoek aan de polikliniek . Uw bezoek aan de polikliniek Inhoud Inleiding 1 Behandelteam 1 Vragen en onzekerheid 1 Onderwerpen die ter sprake (kunnen) komen 2 Patiënteninformatie vll 081/0911 Inleiding Om de diagnose kanker met

Nadere informatie

Borstkanker-behandeling

Borstkanker-behandeling Apeldoorn Zutphen Professionals Leren Over Gelre Werken bij Gelre Zoeken Gelre ziekenhuizen Home / Apeldoorn / Zorgaanbod / Onderzoek & Behandeling / Borstkanker-behandeling Borstkanker-behandeling Als

Nadere informatie

9.1 Chemotherapie voorafgaand aan de operatie bij borstkanker

9.1 Chemotherapie voorafgaand aan de operatie bij borstkanker 9.1 Chemotherapie voorafgaand aan de operatie bij borstkanker Uw behandelend chirurg heeft na overleg met de internist-oncoloog (internist gespecialiseerd in de behandeling van kanker) en in overleg met

Nadere informatie

mammaprint adviezen hernia-operatie borstkanker ZorgSaam

mammaprint adviezen hernia-operatie borstkanker ZorgSaam mammaprint adviezen na een bij hernia-operatie borstkanker ZorgSaam 1 2 Mammaprint Deze folder geeft u informatie over de Mammaprint, een laboratoriumtest die kan worden ingezet bij de behandeling van

Nadere informatie

Darmkanker, fase van controle

Darmkanker, fase van controle Supplement informatiewijzer oncologie Darmkanker, fase van controle Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Controle na de operatie 3. Controle bij de stomaverpleegkundige 4. Controle bij de internist-oncoloog /

Nadere informatie

Mammapolikliniek. Algemene informatie

Mammapolikliniek. Algemene informatie Mammapolikliniek Algemene informatie 1 Poli chirurgie Tel. 0591-69 14 00, keuze 3 2 De mammapoli Uw huisarts heeft u doorverwezen naar het Scheper Ziekenhuis om een afwijking in uw borst te laten onderzoeken.

Nadere informatie

Revant, de kracht tot ontwikkeling!

Revant, de kracht tot ontwikkeling! Neurologische revalidatie Hartrevalidatie Revalidatie bij complex chronisch longfalen Oncologische revalidatie Kind- en jeugdrevalidatie Revalidatie bij pijn en gewrichtsaandoeningen Arm-, hand- en polsrevalidatie

Nadere informatie

Verwijderen van een borst (ablatio)

Verwijderen van een borst (ablatio) Verwijderen van een borst (ablatio) Inleiding Als u deze folder krijgt, heeft u zojuist een gesprek gehad met uw chirurg. Uit onderzoek is gebleken dat u borstkanker heeft. In principe zijn bij borstkanker

Nadere informatie

Bijlage 5 Verbeterscores

Bijlage 5 Verbeterscores Bijlage 5 Verbeterscores In deze bijlage wordt een overzicht gegeven van de gemiddelde belangscores, de percentages patiënten die negatieve ervaring rapporteerden en de resulterende verbeterscores. De

Nadere informatie

Borstsparende behandeling

Borstsparende behandeling Patiënteninformatie Borstsparende behandeling Borstsparende behandeling 899960 Borstsparende behandeling.indd 1 1 12-07-16 14:31 Borstsparende behandeling Martini Borstcentrum, route 1.7 Telefoon: (050)

Nadere informatie

Ondersteuning bij kanker

Ondersteuning bij kanker Het bericht dat kanker is geconstateerd laat je niet onberoerd. Meestal volgt een ingrijpende tijd. Misschien komt u voor situaties te staan waar u zich geen raad mee weet, ook wanneer de behandeling al

Nadere informatie

Revant, de kracht tot ontwikkeling!

Revant, de kracht tot ontwikkeling! Neurologische revalidatie Hartrevalidatie Revalidatie bij complex chronisch longfalen Oncologische revalidatie Kind- en jeugdrevalidatie Revalidatie bij pijn en gewrichtsaandoeningen Arm-, hand- en polsrevalidatie

Nadere informatie

Ductaal Carcinoma In Situ (DCIS)

Ductaal Carcinoma In Situ (DCIS) Bij u is een voorstadium van borstkanker geconstateerd. Deze afwijking wordt Ductaal Carcinoma In Situ (afgekort DCIS) genoemd. Uw arts of verpleegkundig specialist heeft uitgelegd wat DCIS inhoudt en

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Borstamputatie. Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd) terTER_

Patiënteninformatie. Borstamputatie. Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd) terTER_ Patiënteninformatie Borstamputatie Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd). 1234567890-terTER_ Borstamputatie Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of

Nadere informatie

Persoonsgegevens. Naam. Adres. Postcode en woonplaats. Telefoon

Persoonsgegevens. Naam. Adres. Postcode en woonplaats. Telefoon Persoonsgegevens Naam Adres Postcode en woonplaats Telefoon Heeft u deze Behandelwijzer gevonden? Neemt u dan alstublieft contact op met de eigenaar. 1 Inhoudsopgave Pagina Persoonsgegevens 1 Allergie

Nadere informatie

Handreiking Kiesgerust

Handreiking Kiesgerust Handreiking Kiesgerust Begeleiding bij het maken van een bewust keuze Quirine van Rossum, internist-oncoloog Vlietland ziekenhuis Ingeborg Mares, chirurg Vlietland ziekenhuis Jorien van den Doel, huisarts

Nadere informatie