No. 65. december 2009.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "No. 65. december 2009."

Transcriptie

1 No. 65. december 2009.

2 ROSS NEWSLETTER pag. 2 Beste naamgenoten, De laatste Newsletter van dit jaar bevat o.i. weer aan aantal leuke items. Wij hopen dat u er plezier aan beleeft. Veel leesplezier, George en Wil Ross, Evelindeflat 55, 4707 EX Roosendaal, Tel: georgeross@home.nl. INTERNET ADRESSEN Clan Ross Ass. USA. Clan Ross Ass. Canada Clan Ross Australië DEZE SITE IS OP DIT MOMENT NIET IN DE LUCHT!! Clan Ross Nieuw Zee land : Tain & District Museum Deze websites kunt u overigens ook bereiken via onze eigen website. Deze bevat naast de inhoud van de laatste Ross Newsletters ook informatie over Clan Ross in het algemeen, Schotten in Nederland en genealogische gegevens van enkele families Ros(s) in Nederland. Zie: Naast de officiële site zijn er nog een viertal aanvullingen : Een alfabetisch overzicht van de in de diverse genealogieën voorkomende personen met de naam Ros en/of Ross Idem maar dan wat uitgebreider en met een zoekmogelijkheid en gegevens van de partners Alle tot nu toe verschenen Ross Newsletters in PDF-vorm. Overzichten van onze eigen familie. De toegang tot deze gegevens verloopt het eenvoudigst via:

3 pag. 3 ROSS NEWSLETTER INTERNATIONAL CLAN NEWS Nieuw Zeeland In de Newsletter van september 2009 weer een vervolg op de stukjes over clanleden. Verder de eerste van een serie over Ross-towns around the world. Leuk idee. De eerste plaats die besproken wordt is Ross in Marin County, California, ongeveer 15 mijl ten noorden van de Golden Gate Brug. Canada In de Clan Ross nieuwsbrief van augustus een enthousiast verhaal over de gathering 2009 in Edinburg. Andrew Ross Thibodeau, de huidige president van de Clan Ross Ass. vertelt uitvoerig over hun belevenissen, de mars van Holyrood naar het kasteel en hun ontmoeting met Chief David Ross en zijn echtgenote, Bijgaande foto geeft een indruk van de Clan Ross delegatie op weg naar het kasteel. In de nieuwsbrief van november 2009 een redelijk uitgebreid verhaal van Ian M Ross over zijn bezoek aan Rome en over Schotten die een rol spelen in de geschiedenis van die stad. Ook een verslag van Andrew Ross Thibodeau (zie ook hierboven) over het bezoek van clan Ross members aan Tain in juli De Canadese Rossen zijn nogal verzot op herinneringsmonumenten. In beide Newsletters een verslag met foto s van onthulde nieuwe monumenten. In augustus voor Dr. Milton A Ross in Chatham, Ontaria en in november voor Sir George William Ross, premier van Ontario U.S.A. In de U.S.A. gaat e.e.a. niet goed. We hebben op 15 september jl.contact gehad met Charlie Ross, de president in de U.S.A. Die antwoordde dat er inderdaad een probleem was en dat hij hoopte dat het eertvolgende Clan Ross News op korte termijn zou uitkomen. Tot nu toe nog niets gezien. We wachten het maar af.

4 ROSS NEWSLETTER pag. 4 Een Ross-wekker. In de kerkgemeenschap waar één van onze kinderen met zijn gezin lid van is werd hem de vraag gesteld of de familie iets heeft met een klokkenmaker. Hij was n.l. in het bezit van een wekker met op de wijzerplaat de vermelding: A.W.Ross, Boekhorststraat 42, Den Haag. Omdat de vraagsteller totaal niets met Clan Ross van doen had kregen wij de wekker. Hieronder twee plaatjes: Bij nader onderzoek bleek de wekker verkocht te zijn door Adrianus Willem Ross, geboren op te Charlois. Hij was horlogemaker van beroep en had in de Boekhorststraat in Den Haag een winkel. Deze Adrianus Willem was de grootvader van de velen uwer bekende Paul C Ross uit Veere, van de familie uit Sprang. Wij hebben Paul toegezegd dat we de wekker, die nu bij ons thuis staat t.z.t aan hem zullen overhandigen. Waarom Tomas Ross Tomas Ross heet... door C.Paul Ross Het pseudoniem van Willem Hoogendoorn is Tomas Ross. Deze Tomas Ross heeft inmiddels een aantal bestsellers op zijn naam staan, alsmede verfilming van zijn werken zoals bv Wij Alexander. Het feit dat hij de achternaam Ross draagt is genoeg voor de vraag waarom, de naam Ross en waarom Tomas en geen Thomas wat je zou verwachten. Deze vraag is ooit in een van de Ross Newsletters aan de orde gekomen. Het eerste is makkelijk beantwoord ; Willem Hoogendoorn huwde met een Schotse die de "surname" Ross had. In de tijd dat Willem Hoogendoorn zijn eerste boek uitgegeven zag worden bij de drukker bedacht hij dat het wel leuk zou zijn om de naam Ross te gebruiken als auteurs naam.

5 pag. 5 ROSS NEWSLETTER Gedurende deze tijd was mevrouw Hoogendoorn-Ross zwanger van een baby welke ze als het een jongetje zou worden de naam Thomas zouden geven, Thomas Hoogendoorn dus. Aangezien de uitgever/drukker een gehaast baasje was en er toch al in de prive omstandigheden gezins uitbreiding aan zat te komem en Willem Hoogendoorn nog aan het hele uitgevers wereldje moest wennen, was het enige dat hem uit deze periode bij bleef haast...haast en nog eens haast... En deze haast heeft er toe geleid dat de uitgever/drukker waarschijnlijk in die tijd alleen maar aan de verkoop cijfers dacht en gulden tekens zag want men maakte een marginale fout. Nadat Willem Hoogendoorn bedacht had dat het wel leuk zou zijn de naam van zijn nog ongeboren baby Thomas te gebruiken vergat de haastige uitgever/ drukker de H tussen in de voornaam op te nemen op de mooie cover van het te verschijnen boek. En zo stond er in sierlijke letters TOMAS ROSS i.p.v. THOMAS ROSS... Maar nu weet u in ieder geval als lezer(es) van de Ross Newsletter het hoe en waarom van de naam/pseudoniem Tomas Ross. Rinus Ros en Zonen, Maarssen Op 1 maart 1929 begon de 25 jarige Johannes Marinus Ros, samen met zijn even oude echtgenote Maria G van Kooten een melkhandel in het toen net door hen aangekochte pand aan de Kaatsbaan nr. 10 te Maarssen. Dit is het begin van een artikel in een publicatie van de Historische Kring Maarssen. (Augustus 2009) over het 80-jarig bestaan van dit bedrijf. Het artikel is 6 pagina s lang en derhalve veel te groot om in z n geheel in deze Ross Newsletter over te nemen. We volstaan derhalve met deze aankondiging. Geïnteresseerden kunnen het gehele verhaal bij ons of bij Emiel Ros in Amsterdam opvragen.

6 ROSS NEWSLETTER pag. 6 Wie, O, Wie In december vorig jaar hebben we voor de eerste keer iets geschreven over een gevonden schilderij vervaardigd door een N of H Ros. In de periode tot de volgende Newsletter kwam er nog een tevoorschijn. Even was het stil, maar toen volgde nog meer meldingen van een schilderij van dezelfde schilder. In oktober j.l. meldde zich een Els van der Hoek, die in het bezit is van een drietal schilderijtjes van dezelfde maker en kregen we een bericht van een Bert Ponsen die er ook al één in zijn bezit heeft. In de tussentijd zijn uiteraard pogingen gedaan te achterhalen wie de schilder is. Daar zijn we nog niet uit. Uit diverse contacten bleek dat er wel een gekende kunstschilder was: Hero Hette Ros, zoon van Hendrina Ros, geboren te Leeuwerden op en waarschijnlijk overleden te Den Haag in Hij is op te Den Haag in het huwelijk getreden met Anna Elisabeth Hijman. Uit dit huwelijk zijn twee kinderen bekend: Anna Elisabeth Ros, geboren Den Haag en Hendrikus, geboren Den Haag Hij stamt uit een kleine familie Ros die hoofdzakelijk in Groningen en Friesland woonde. Hij komt op Internet meerdere keren voor als kunstschilder. Het is echter geenszins zeker dat hij de maker is van de serie schilderijtjes die wij hierboven bedoelen. O.i. is wordt dat duidelijk als we de signering op een rijtje zetten. Van de schilder waar wij naar op zoek zijn hebben we de volgende signeringen:

7 pag. 7 ROSS NEWSLETTER Van Hero Hette Ros hebben we de volgende signeringen: Ook de stijl van schilderen komt niet overeen. We kunnen dat hier moeilijk laten zien omdat de kwaliteit van de plaatjes van Hero Hette niet geschikt is om ze hier uit te printen. We blijven er voorlopig maar bij dat we te maken hebben met twee schilders, die weliswaar ongeveer in dezelfde tijd geleefd hebben maar hun kunstwerken op een andere manier presenteerden. Vandaar het opschrift boven dit artikel: WIE, O, WIE?? Signalement Of je het leuk vindt of niet, slechterikken kom je soms tegen bij genealogisch onderzoek. In dit geval een Maurits Ros die wegens diefstal met braak, in Groningen gevangen gezeten heeft. Hij is daar op 12 april 1900 ontslagen en kennelijk naar Amsterdam teruggekeerd. Hij kon het slecht zijn niet laten want van mei 1893 tot mei 1895 zat hij in de strafgevangenis in Arnhem. In 1910 is hij in Kerkrade getrouwd met Woldina van den Berg. Uit dit huwelijk is in 1911 zoon Maurits geboren. Zo n signalement met foto vindt je niet iedere dag.

8 ROSS NEWSLETTER pag. 8 Familieberichten: Overleden: Theo was één van de lezers van de Ross Newsletter van het eerste uur. Ook op de bijeenkomsten hebben wij hem regelmatig kunnen verwelkomen. Het is hem (en ons) nooit gelukt verder terug te komen dan Antonius Ross die in 1769 in Maastricht werd begraven. Overleden: Martijn Cornelis Ross, geboren te Amsterdam 9 juni 1962 en aldaar overleden op 27 november Martijn was lezer van onze Ross Newsletter en zoon van Bram en Tineke Ross uit Amstelveen Hij behoorde tot de familie Ross uit Goes. Overleden: Amsterdam, : Agatha Scheltema, weduwe van Cornelis Gerardus Jacobus Ros. Zij mocht 91 jaar worden. Omdat ze zeemansvrouw was (Cor Ros was stuurman op de grote vaart) heeft de familie afscheid genomen tijdens een rondvaart over het IJ in Amsterdam. (Familie Ros, Geertruidenberg)

No. 64. augustus 2009.

No. 64. augustus 2009. No. 64. augustus 2009. Beste naamgenoten, De vakantietijd is bijna voorbij en langzamerhand krijgt iedereen weer gelegenheid zich met andere zaken bezig te houden. Vandaar deze volgende Ross Newsletter.

Nadere informatie

No. 68. december 2010

No. 68. december 2010 No. 68. december 2010 ROSS NEWSLETTER pag. 2 Beste naamgenoten, Het is al weer de laatste editie van dit jaar en daar horen uiteraard onze beste wensen voor de a.s, feestdagen en het nieuwe jaar bij. We

Nadere informatie

No. 74. december 2012

No. 74. december 2012 No. 74. december 2012 pag. 2 Beste naamgenoten, Het is bijna eind december en dus weer tijd voor een volgende Ross Newsletter. Zeker in deze tijd van het jaar realiseer je je hoe snel het gaat. Zo ben

Nadere informatie

No. 67. augustus 2010

No. 67. augustus 2010 Beste naamgenoten, No. 67. augustus 2010 Als deze Ross Newsletter bij u in de bus valt is voor velen de vakanteperiode al weer voorbij. De meeste ouderen hebben geen last van vakantieperiodes. Wij dus

Nadere informatie

No. 66. april Internationaal clan nieuws met name uit de USA en Canada. Een vervolg over de Ros-schilderijen.

No. 66. april Internationaal clan nieuws met name uit de USA en Canada. Een vervolg over de Ros-schilderijen. Beste naamgenoten, No. 66. april 2010 Hierbij al weer de eerste Ross Newsletter van 2010. Juist omdat het de eerste is is dit ook de eerste gelegenheid velen van u te bedanken voor de beste wensen rond

Nadere informatie

No. 69. april 2011. Hier is dan weer de volgende Ross Newsletter. Het is wel wat laat in de maand april, maar toch nog wel op tijd.

No. 69. april 2011. Hier is dan weer de volgende Ross Newsletter. Het is wel wat laat in de maand april, maar toch nog wel op tijd. No. 69. april 2011 Beste naamgenoten, Hier is dan weer de volgende Ross Newsletter. Het is wel wat laat in de maand april, maar toch nog wel op tijd. We beginnen op pagina twee met een andere presentatie

Nadere informatie

No. 72. April Het is al wel weer vrij lang geleden maar toch..

No. 72. April Het is al wel weer vrij lang geleden maar toch.. No. 72. April 2012 Beste naamgenoten, Laten we beginnen met iedereen die ons ter gelegenheid van de feestdagen/jaarwisseling 2011/2012 de beste wensen stuurde te bedanken. Het is al wel weer vrij lang

Nadere informatie

No. 70. Augustus 2011

No. 70. Augustus 2011 No. 70. Augustus 2011 Beste naamgenoten, De vakantieperiode is weer voorbij en dus is het tijd voor de volgende Ross Newsletter. Eerlijkheidshalve moeten we zeggen dat we de inhoud al klaar hadden voor

Nadere informatie

No. 78 april 2014. Het nummer dat voor u ligt bevat nogal wat zoekplaatjes. We hopen dat iemand van de lezers ons kan helpen.

No. 78 april 2014. Het nummer dat voor u ligt bevat nogal wat zoekplaatjes. We hopen dat iemand van de lezers ons kan helpen. No. 78 april 2014 Beste naamgenoten, Voor u ligt het eerste van de drie Ross Newsletters van het jaar 2014. Het eerste kwartaal is al weer voorbij maar toch willen we iedereen die ons wensen stuurde ter

Nadere informatie

No. 63. April 2009. De nu voor u liggende Newsletter heeft naar ons idee weer een aantal interessante artikelen.

No. 63. April 2009. De nu voor u liggende Newsletter heeft naar ons idee weer een aantal interessante artikelen. No. 63. April 2009. Beste naamgenoten, April!!, dus weer tijd voor een volgende Ross Newsletter. De vorige, in december, leverde weer een stroom reacties op in de vorm van de beste wensen voor de Kerstdagen

Nadere informatie

No. 80 december 2014

No. 80 december 2014 No. 80 december 2014 pag. 2 Beste naamgenoten, Hier is dan al weer de laatste Ross Newsletter van dit jaar. Voor we het weten is het jaar voorbij. Naast de wensen op de voorpagina willen we u op deze plaats

Nadere informatie

No.52. Augustus 2005 (2005 no. 2)

No.52. Augustus 2005 (2005 no. 2) No.52. Augustus 2005 (2005 no. 2) Beste naamgenoten, Augustus. Dat betekent weer een nieuwe editie van de Ross Newsletter. De vakanties zijn bijna achter de rug en dus heeft bijna iedereen weer gelegenheid

Nadere informatie

No. 81 april 2015. Beste naamgenoten,

No. 81 april 2015. Beste naamgenoten, No. 81 april 2015 Beste naamgenoten, De maand april staat bij ons altijd weer in het teken van een nieuwe Ross Newsletter. Zodra de grappenmakerij van 1 april voorbij is gaan we ons bezig houden met de

Nadere informatie

No. 71. December 2011

No. 71. December 2011 No. 71. December 2011 pag. 2 Beste naamgenoten, Voor u ligt het Winternummer van de Ross Newsletter. We hebben ons best gedaan hem voor de kerstdagen bij u op de deurmat te hebben en dat is ook weer gelukt.

Nadere informatie

No. 89 december 2017

No. 89 december 2017 No. 89 december 2017 MERRY CHRISTMAS AND HAPPY NEW YEAR pag. 2 Beste naamgenoten, Bij december hoort uiteraard het Kerstnummer van de Ross Newsletter. Graag willen we alle lezers heel prettige kerstdagen

Nadere informatie

1\055 j}ew51etter. In onze brief van maart 1985 schreven dat we van plan waren te starten met een ROSS NEWSLETTER. Hièrbij dan het eerste nummer.

1\055 j}ew51etter. In onze brief van maart 1985 schreven dat we van plan waren te starten met een ROSS NEWSLETTER. Hièrbij dan het eerste nummer. 1\055 j}ew51etter. No.1, oktober 1985. START. n onze brief van maart 1985 schreven dat we van plan waren te starten met een ROSS NEWSLETTER. Hièrbij dan het eerste nummer. OF de inhoud van de nieuwsbrief

Nadere informatie

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh?

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Soms weten bezoekers ons tijdens rondleidingen te vermelden dat Vincent van Gogh ooit een kamertje bewoonde in hotel Schafrath aan het Park in Nuenen.

Nadere informatie

No. 60. April 2008. In de rubriek Internationaal Clan Nieuws komen vanzelfsprekend weer diverse buitenlandse onderwerpen aan de orde.

No. 60. April 2008. In de rubriek Internationaal Clan Nieuws komen vanzelfsprekend weer diverse buitenlandse onderwerpen aan de orde. No. 60. April 2008. Beste naamgenoten. De volgende Ross Newsletter is weer geboren. Het is weer een verzameling geworden van heel wat verschillende onderwerpen en dat maakt het, denken wij, aardig om te

Nadere informatie

No. 82 august 2015. Na de vakantieperiode wordt het weer tijd voor een volgende Ross Newsletter.

No. 82 august 2015. Na de vakantieperiode wordt het weer tijd voor een volgende Ross Newsletter. No. 82 august 2015 Beste naamgenoten, Na de vakantieperiode wordt het weer tijd voor een volgende Ross Newsletter. De meeste ruimte is gevuld met Nederlandse genealogie betrekking hebbende op de rubriek

Nadere informatie

No. 75. april De volgende Ross Newsletter ligt weer voor U of staat voor U op Uw computerscherm.

No. 75. april De volgende Ross Newsletter ligt weer voor U of staat voor U op Uw computerscherm. No. 75. april 2013 Beste naamgenoten, De volgende Ross Newsletter ligt weer voor U of staat voor U op Uw computerscherm. Het is de 75e, dus eigenlijk wel een soort jubileumuitgave. Niet dat we daar aandacht

Nadere informatie

No. 62. December 2008.

No. 62. December 2008. No. 62. December 2008. ROSS NEWSLETTER pag. 2 Beste naamgenoten. Hierbij weer onze laatste Ross Newsletter van dit jaar. We hebben uiteraard weer allerlei Internationaal nieuws. Deze keer niet uit Nieuw

Nadere informatie

No. 88 augustus 2017

No. 88 augustus 2017 No. 88 augustus 2017 Beste naamgenoten, Het einde van de vakantietijd nadert en dat betekent voor ons weer het gaan maken van een volgende Ross Newsletter. Zo ook dit jaar. Uiteraard is altijd weer de

Nadere informatie

No.58 Augustus 2007 (2007 no. 2)

No.58 Augustus 2007 (2007 no. 2) Beste naamgenoten. No.58 Augustus 2007 (2007 no. 2) De vakanties zijn bijna al weer voorbij. Hier in het zuiden in ieder geval. Het werd dus weer hoog tijd een nieuwe Ross Newsletter te maken. Iedere keer

Nadere informatie

Inhoud. Het leven van Escher. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld op z n kop.

Inhoud. Het leven van Escher. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld op z n kop. Inhoud. Blz. 1. Blz. 2. Blz. 3. Blz. 4. Blz. 5. Blz. 6. Blz. 7. Blz. 8. Blz. 9. Blz. 10. Blz. 11. Kaft Inhoud Het leven van Escher. Moeilijke jaren. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld

Nadere informatie

Van Buggenhout-Opstal to the States

Van Buggenhout-Opstal to the States Van Buggenhout-Opstal to the States Ons verhaal begint ergens in de jaren 1800 in de Broekstraat bij de familie Annaert. Het bevolkingsregister uit de Franse tijd (1818) vermeldt hen in het huis nr. 33.

Nadere informatie

Herinnering aan Elisabeth Bangert - tante Betje (1870-1964) FREEK DIJS

Herinnering aan Elisabeth Bangert - tante Betje (1870-1964) FREEK DIJS Herinnering aan Elisabeth Bangert - tante Betje (1870-1964) FREEK DIJS Van wie ben jij er één? Dat was telkens de vraag van tante Betje als ik bij mijn oma, haar zuster, kwam logeren in Baarn. Die vraag

Nadere informatie

No. 83 december 2015. Edinburgh Castle in de sneeuw

No. 83 december 2015. Edinburgh Castle in de sneeuw No. 83 december 2015 Edinburgh Castle in de sneeuw pag. 2 Beste naamgenoten, Het zal u niet verbazen dat zo in de dagen voor Kerst weer een nieuwe Ross Newsletter verschijnt. Graag willen we iedereen een

Nadere informatie

No.54. April 2006 (2006 no. 1)

No.54. April 2006 (2006 no. 1) No.54. April 2006 (2006 no. 1) Beste naamgenoten. Het is weer de hoogste tijd voor een volgende Ross Newsletter. Door allerlei familie-festiviteiten en een korte vakantie wellicht wat later dan normaal

Nadere informatie

No. ~ augustus 2002 (2002 no. 2) Het is al weer half augustus. In delen van Nederland zijn de schoolvakanties

No. ~ augustus 2002 (2002 no. 2) Het is al weer half augustus. In delen van Nederland zijn de schoolvakanties ~01)g 1!rwslrttrf. ANCIREAN CEANN CINNIOH No. ~ augustus 2002 (2002 no. 2) ~4j Beste naamgenoten, Het is al weer half augustus. In delen van Nederland zijn de schoolvakanties al weer voorbij. Het is dus

Nadere informatie

Bijlage 2: Achtergrondinformatie

Bijlage 2: Achtergrondinformatie 12 Bijlage 2: Achtergrondinformatie bij powerpointpresentatie bij les 1 Dit zijn de vader en moeder van Jozua (Joost) van der Poorten Schwartz, een Nederlands schrijver die in het Engels schreef en de

Nadere informatie

landelijk, licht EN eclectisch interieur

landelijk, licht EN eclectisch interieur interieur landelijk, licht EN eclectisch TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: JAN VERLINDE De bewoners van dit huis woonden eerder al in hetzelfde park. Ze waren het erover eens dat dit het leukste en

Nadere informatie

No. 87 april Uiteraard gaan we er weer tegenaan in dit nieuwe jaar.

No. 87 april Uiteraard gaan we er weer tegenaan in dit nieuwe jaar. No. 87 april 207 Beste naamgenoten, Al weer de eerste Ross Newsletter van 207. Na de vorige hebben we veel reacties gekregen in de vorm van beste wensen voor de feestdagen en/of het nieuwe jaar. Iedereen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Op weg naar 4 februari 2013

Nieuwsbrief Op weg naar 4 februari 2013 Nieuwsbrief Op weg naar 4 februari 2013 Met Esseline Dorrestijn en Gerie van der Land-Zijderveld De Plasmolense Hof Rijksweg 203 6586 AA Plasmolen Tel: 024-6961597 www.deplasmolensehof.nl Schrijverij Gerie

Nadere informatie

Café Kerkemeijer te Rekken

Café Kerkemeijer te Rekken -17- Café Kerkemeijer te Rekken Inleiding Café Kerkemeijer, aan de Rekkenseweg te Rekken, is in de gehele regio een bekende locatie en één om wat voor bijeenkomst dan ook te houden. Iedereen in Rekken

Nadere informatie

OUDE WOONPLEKKEN IN VORSTENBOSCH RIETDIJK 19 Arie van den Bogaart een landbouwer uit Schijndel is in 1832 de eigenaar van dit huis (sectie: E130). Hij bezit ook het huis er naast Rietdijk D (verdwenen

Nadere informatie

Mevr. Habets-Abrahams

Mevr. Habets-Abrahams NIEUWSBRIEF Nr.24-4 e JAARGANG uitgave nr.6 van 2015 opmaak: oktober 2015 info@heemkunde-margraten.nl www.heemkunde-margraten.nl Verenigingslokaal: Rijksweg 68 Margraten (naast feestzaal het Kroontje en

Nadere informatie

No.50. december 2004 (2004 no. 3)

No.50. december 2004 (2004 no. 3) No.50. december 2004 (2004 no. 3) ROSS NEWSLETTER pag. 2 Beste naamgenoten, Het is wellicht de vorige keer niet opgevallen dat ten onrechte als nummer 48 vermeld was in plaats van 49. Dat betekent dus

Nadere informatie

Javier Gómez en Arian Winterink exposeert in Museum vd Togt

Javier Gómez en Arian Winterink exposeert in Museum vd Togt Bijgewerkt: 20 oktober 2008 Zoek: ga. Begin: Nieuws Amstelveen Geschiedenis Foto's Gebeurtenissen Monumenten Partnersteden Straten Kerken Exposities Links Sponsoren Over de site Javier Gómez en Arian Winterink

Nadere informatie

Canonvensters Michiel de Ruyter

Canonvensters Michiel de Ruyter ARGUS CLOU GESCHIEDENIS LESSUGGESTIE GROEP 8 Canonvensters Michiel de Ruyter Michiel Adriaanszoon de Ruyter werd op 23 maart 1607 geboren in Vlissingen. Zijn ouders waren niet rijk. Michiel was een stout

Nadere informatie

Archief P.A Donker 1923-1965

Archief P.A Donker 1923-1965 Archief P.A Donker 1923-1965 Persmuseum Zeeburgerkade 10 1019 HA Amsterdam Nederland hdl:10622/arch03478 IISG Amsterdam 2015 Inhoudsopgave Archief P.A Donker...3 Archiefvorming...3 Inhoud en structuur...3

Nadere informatie

No. 84 april 2016. We sluiten uiteraard af met familieberichten (die er deze keer niet zijn) en nieuwe lezers.

No. 84 april 2016. We sluiten uiteraard af met familieberichten (die er deze keer niet zijn) en nieuwe lezers. No. 84 april 2016 Beste naamgenoten, Voor u ligt de volgende editie van onze Ross Newsletter. Rond deze tijd van het jaar zal u dat niet verbazen. Het is de eerste in 2016 en dat betekent dat we iedereen

Nadere informatie

No.57 April 2007 (2007 no. 1)

No.57 April 2007 (2007 no. 1) No.57 April 2007 (2007 no. 1) Beste naamgenoten. De winter is weer voorbij (op het moment dat we dit schrijven is het buiten zo n 25 C) en dus weer tijd voor een volgende Ross Newsletter. We willen beginnen

Nadere informatie

l\05s J}ewSlttter. No. 40. Augustus 2001 (2001 no. 2)

l\05s J}ewSlttter. No. 40. Augustus 2001 (2001 no. 2) l\05s J}ewSlttter. ANCIREAN CEANN CINNIDH No. 40. Augustus 2001 (2001 no. 2) Beste naamgenoten, Voor u ligt het "vakantienumrner" van de Ross Newsletter. Vakantie doet ons altijd denken aan Schotland.

Nadere informatie

Drie schilderijen in de consistorie te Oudelande

Drie schilderijen in de consistorie te Oudelande Drie schilderijen in de consistorie te Oudelande Sinds jaar en dag hangen er in de consistorie van de kerk te Oudelande drie schilderijen, twee panelen en een doek. De panelen stellen een gezicht op Oudelande

Nadere informatie

No. 48. augustus 2004 (2004 no. 2)

No. 48. augustus 2004 (2004 no. 2) No. 48. augustus 2004 (2004 no. 2) Beste naamgenoten, Onze excuses voor de late verschijning van dit nummer van de Ross Newsletter van de maand augustus 2004. Als deze in uw bus valt is het wellicht al

Nadere informatie

Adressen op basis van de burgerlijk stand:

Adressen op basis van de burgerlijk stand: Bidprentje van Hendrikus Werring. Foto en bidprentje (met onjuiste sterfdatum) van Ida Buijer. (met dank aan Ida Schroder-Werring en Anneke Westerbeek-Werring) Va Hendrikus (Hendrik of Hen(d)ricus) WERRING),

Nadere informatie

Beste Janien, familie, vrienden, allen hier aanwezig, Het is goed om vanavond bijeen te zijn in deze Sint-Joriskerk.

Beste Janien, familie, vrienden, allen hier aanwezig, Het is goed om vanavond bijeen te zijn in deze Sint-Joriskerk. Beste Janien, familie, vrienden, allen hier aanwezig, Het is goed om vanavond bijeen te zijn in deze Sint-Joriskerk. We gedenken vanavond Ramón Smits Alvarez. We staan stil bij zijn leven, we staan stil

Nadere informatie

No. 92 december 2018 Mooie Kerstdagen en een zeer voorspoedig 2019

No. 92 december 2018 Mooie Kerstdagen en een zeer voorspoedig 2019 No. 92 december 2018 Mooie Kerstdagen en een zeer voorspoedig 2019 pag. 2 Beste naamgenoten, Hier is al weer de laatste Ross Newsletter van dit jaar. Logisch dat die op pagina 1 begint met u allen prettige

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF PATIËNTENKRING GRONINGEN

NIEUWSBRIEF PATIËNTENKRING GRONINGEN NIEUWSBRIEF PATIËNTENKRING GRONINGEN Nr.18, september 2013 BERICHT VAN DE ADMINISTRATIE PATIËNTENKRING Het bankrekeningnummer voor het overmaken van uw ledenbijdrage is: 38 32 533 ten name van Patiëntenkring

Nadere informatie

Godri[e] - Gadri[e] - Goderi[e] --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Godri[e] - Gadri[e] - Goderi[e] -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ouders 2 Joannes Stepanus Stevens X Joanna Adriana Sijmonssen Antwerpen - 02/03/1659 Geboren 02/12/1652 Zundert - 21/09/1681 Gehuwd Zundert - [< 1697] Overleden - 2.1 Maria X1 Gerardus Paschaelis Adriaensen

Nadere informatie

l\oss 1!ewsletter. No. 19. maart 1994 (1994/1)

l\oss 1!ewsletter. No. 19. maart 1994 (1994/1) l\oss 1!ewsletter. No. 19. maart 1994 (1994/1) Rond de tijd dat u deze eerste Ross-Newsletter van 1994 onder ogen krijgt zijn wij net verhuisd of zijn wij daar nog mee bezig. Ons nieuwe adres luidt: Evelindeflat

Nadere informatie

No. 28. augustus 1997 (1997 no. 2)

No. 28. augustus 1997 (1997 no. 2) jltos,f) j1}ew!iletter. No. 28. augustus 1997 (1997 no. 2) Beste naamgenoten, Door het betrekkelijk plotseling overlijden van Wil's vader, op 10 augustus op 9 I-jarige leeftijd, ligt deze Ross Newsletter

Nadere informatie

No.56 December 2006 (2006 no. 3)

No.56 December 2006 (2006 no. 3) No.56 December 2006 (2006 no. 3) ROSS NEWSLETTER pag. 2 Beste naamgenoten. Hierbij dan weer het Kerstnummer van onze Ross Newsletter. Er staan naar ons idee weer een paar leuke items in en we hopen dat

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10. 2 De geboorte van een prins 16. 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20

1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10. 2 De geboorte van een prins 16. 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20 Inhoud Stamboom van het Koninklijk Huis 6 Inleiding 9 e 1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10 2 De geboorte van een prins 16 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20 4 De studententijd van prins Willem-Alexander

Nadere informatie

No. 86 december 2016

No. 86 december 2016 No. 86 december 2016 pag. 2 Beste naamgenoten, Dit december - nummer willen er uiteraard beginnen met u allen een heel goed kerstfeest en een gelukkig 2017 toe te wensen. Na iedere Newsletter hebben we

Nadere informatie

De Bergse geboorte van een Haags juweliersbedrijf.

De Bergse geboorte van een Haags juweliersbedrijf. De Bergse geboorte van een Haags juweliersbedrijf. In 2018 wil het Haags juweliersbedrijf Backers en Zoon haar 100-jarig jubileum vieren. Het bedrijf, gespecialiseerd in het vervaardigen van sieraden met

Nadere informatie

Het verhaal van de familie Wijnen, Langenboomseweg 39, Mill

Het verhaal van de familie Wijnen, Langenboomseweg 39, Mill Het verhaal van de familie Wijnen, Langenboomseweg 39, Mill Petrus Martinus Wijnen, mijn grootvader van vaders kant, werd geboren op 1 januari 1855 in Wanroij. Hij runde daar Café t Haantje aan de Lepelstraat

Nadere informatie

huwt Velsen 30 november 1905 (akte 116) met Noom VI.1 ANTJE NOOM geboren Velsen 10 november 1887 (akte 220)

huwt Velsen 30 november 1905 (akte 116) met Noom VI.1 ANTJE NOOM geboren Velsen 10 november 1887 (akte 220) VIII.C CORNELIS DEMMERS Cor, Cees geboren te Velsen 18 september 1882 (akte 146) 04:00 uur getuigen: Antoine Daniël Charles Clarion, gemeentesecretaris, en Willem Steen, ambtenaar ter secretarie stoker

Nadere informatie

OUDE WOONPLEKKEN IN VORSTENBOSCH HEUVEL 1 Vóór 1800 zou deze boerderij, die stamt uit 1648, in bezit zijn van de erven Joosten (info: Jo van den Berg). In 1832 zijn erven van Johannes van Veghel eigenaar

Nadere informatie

Het Onderzoek. Laura Koopman Groep 7 woensdag 5 maart 2014 HET ONDERZOEK

Het Onderzoek. Laura Koopman Groep 7 woensdag 5 maart 2014 HET ONDERZOEK Het Onderzoek Laura Koopman Groep 7 woensdag 5 maart 2014 HET ONDERZOEK Inhoud In deze hoofdstukken is mijn werkstuk verdeeld: 1.Christiaan Huygens blz: 4 2.Antonie van Leeuwenhoek blz: 6 3.De beschrijving

Nadere informatie

Het. riet- en gevestigd. Wilgenhorst. kopen. Sliebewust. zijn van drie. was

Het. riet- en gevestigd. Wilgenhorst. kopen. Sliebewust. zijn van drie. was Het Kompas kijkt binnen in Het Kompas keek binnen bij Vincent-Jan de Jong in aan de Molendijk. Een woonhuis dat rond 1886 gebouwd is in opdracht van zijn overgroot- was ouders. Erachter een hoepels-, biezen-,

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekreclame

Uitleg boekverslag en boekreclame Uitleg boekverslag en boekreclame groep 7 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave Stap 4: Inhoud boekverslag

Nadere informatie

No. 39. April 2001 (2001 no. 1)

No. 39. April 2001 (2001 no. 1) l\oss J!tWS(tttef. ANCIREAN CEANN CINNIDH No. 39. April 2001 (2001 no. 1) Beste naamgenoten, Wel wat later dan onze bedoeling was ligt de eerste Ross Newsletter van dit jaar dan weer voor U. Drukke tijden

Nadere informatie

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te kijken...4 De mensenmenigte opende zich in het midden...5 Toen

Nadere informatie

J.J. Allanstraat 63 van Simon Jacobszn Schoen en zijn zoon Gerrit Simonszn Schoen

J.J. Allanstraat 63 van Simon Jacobszn Schoen en zijn zoon Gerrit Simonszn Schoen Een vervolg van het verhaal over de boerderijen van de familie Schoen uit juni. J.J. Allanstraat 63 van Simon Jacobszn Schoen en zijn zoon Gerrit Simonszn Schoen Simon boerde met zijn vrouw Elisabeth de

Nadere informatie

Ongeval met een stoomketel

Ongeval met een stoomketel Ongeval met een stoomketel - 1877 Dat het werken in de suikerfabriek niet zonder gevaar was, konden jullie al lezen in het verhaal de dood van een Suikerbakker. Via bovenstaande overlijdensregistratie

Nadere informatie

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I Preek Gemeente van Christus, De mooiste dingen in het leven kun je niet als erfernis wegschenken Let er maar eens op. De belangrijkste dingen zijn geen erfstuk. Zeker, je kunt mooie spulletjes erven. Of

Nadere informatie

braille Anna Guitjens april 2014

braille Anna Guitjens april 2014 braille Anna Guitjens april 2014 Inleiding Ik heb het onderwerp Braille gekozen omdat ik er nog meer over wil weten. Ik heb namelijk mijn spreekbeurt in groep 7 ook over braille gehouden. Over braille

Nadere informatie

www.vorstenbosch-info.nl

www.vorstenbosch-info.nl OUDE WOONPLEKKEN IN VORSTENBOSCH HONDSTRAAT 4 Jan Rut Kluijtmans koopt op 24-12-1792 een huis en aangelag, gestaan en gelegen op Vorstenbosch onder Nistelrode, groot 2 L, 45 R, van Maria Sijmen Rijkers,

Nadere informatie

FAMILIE BAES. Verdere opzoekingen na 2015.

FAMILIE BAES. Verdere opzoekingen na 2015. FAMILIE BAES. Verdere opzoekingen na 2015. Door een vraag van Hendrik Baes, ook op zoek naar zijn voorouders, konden wij de vermoedens van Vincent van der Heijden versterken én bewijzen met enkele gegevens

Nadere informatie

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van.

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van. Vincent van Gogh Een van de beroemdste schilders die Nederland heeft gehad was Vincent van Gogh. Deze kunstenaar heeft zelfs zijn eigen museum gekregen in Amsterdam. Toch wel heel bijzonder, zeker als

Nadere informatie

Peeters (V2).indd 1 25-03-10 14:31

Peeters (V2).indd 1 25-03-10 14:31 Peeters (V2).indd 1 25-03-10 14:31 Peeters (V2).indd 3 25-03-10 14:31 Peeters (V2).indd 5 25-03-10 14:31 Peeters (V2).indd 7 25-03-10 14:31 Peeters (V2).indd 8 25-03-10 14:31 Peeters (V2).indd 9 25-03-10

Nadere informatie

inhoud 1. Een leven in beeld 2. Vincents jeugd 3. Aan het werk 4. Brieven 5. Boeren 6. Naar Parijs 7. Naar het zuiden 8. De ruziemaker 9.

inhoud 1. Een leven in beeld 2. Vincents jeugd 3. Aan het werk 4. Brieven 5. Boeren 6. Naar Parijs 7. Naar het zuiden 8. De ruziemaker 9. Vincent van Gogh inhoud 1. Een leven in beeld 3 2. Vincents jeugd 4 3. Aan het werk 5 4. Brieven 6 5. Boeren 7 6. Naar Parijs 9 7. Naar het zuiden 10 8. De ruziemaker 11 9. Ziek 12 10. Het einde 13 11.

Nadere informatie

Dit ben ik Naam: juf Alma van den Bergh School: o.b.s. de Torenuil Groep: 7a Datum: juni 2015

Dit ben ik Naam: juf Alma van den Bergh School: o.b.s. de Torenuil Groep: 7a Datum: juni 2015 Dit ben ik Naam: juf Alma van den Bergh School: o.b.s. de Torenuil Groep: 7a Datum: juni 2015 Inhoudsopgave Inleiding blz. 2 Hoofdstuk 1: Mijn stamboom blz. 3 Hoofdstuk 2: Mijn tijdlijn blz. 5 Hoofdstuk

Nadere informatie

5. Johannes Consemulder, geboren te Bergen op Zoom op

5. Johannes Consemulder, geboren te Bergen op Zoom op Parenteel van Wilhelmus Consemulder. Generatie I I. Wilhelmus Consemulder, gedoopt te Breda op zaterdag 12 december 1795, trouwt met Cornelia Schenkenberg, gedoopt te Bergen op Zoom op zondag 27 augustus

Nadere informatie

OUDE WOONPLEKKEN IN VORSTENBOSCH HONDSTRAAT 7 Dit pand kunnen we beschouwen als het stamhuis van de familie van der Heijden de latere Brouwerstak (hiervoor zijn gegevens gebruikt uit het boek van de familie

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 1)

Luisteren: muziek (B1 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

DE FAMILIE VAN LOON 130 _

DE FAMILIE VAN LOON 130 _ DE FAMILIE VAN LOON Mooi idee: je familie en huis jarenlang laten portretteren door schilders en fotografen. De roemrijke familie Van Loon uit Amsterdam deed dat. De indrukwekkende stapel familieportretten

Nadere informatie

Parenteel van Jan Brouwer [Kuipers 0062]

Parenteel van Jan Brouwer [Kuipers 0062] Page 1 of 5 1 Brouwer Jan 22-01-1877 Pasfoto I Jan Brouwer [Kuipers 0062] (afb. 1) is geboren op 22 januari 1877 in Nieuwehorne (Schoterland), zoon van Durk Jans Brouwer [Kuipers 0124] en Neeltje Jans

Nadere informatie

Een project van alle groepen van de cbs de Skoalfinne te Warns. 7 22 maart 2007

Een project van alle groepen van de cbs de Skoalfinne te Warns. 7 22 maart 2007 Een project van alle groepen van de cbs de Skoalfinne te Warns 7 22 maart 2007 WAT IS KUNST? Kunst is: Een unieke gedachte of boodschap op een unieke wijze vormgegeven door een uniek persoon. Wij zijn

Nadere informatie

Parenteel van Jan van Gent. Generatie I. Generatie II. Generatie III. Generatie IV

Parenteel van Jan van Gent. Generatie I. Generatie II. Generatie III. Generatie IV Parenteel van Jan van Gent. Generatie I I. Jan van Gent, trouwde met Johanna Geertrui Snak. 1. Jan, volgt II [blz. 1]. Generatie II II. Jan van Gent, (zoon van I [blz. 1] ), trouwde te Gorinchem op vrijdag

Nadere informatie

De meeuwen van de Afsluitdijk

De meeuwen van de Afsluitdijk De meeuwen van de Afsluitdijk Eerste druk, oktober 2011 2011 Ellen D. IJzendoorn Kleuringbewerking cover: Kasper Smoolenaars ISBN: 978-90-484-9016-5 NUR: 277 Uitgever: Literoza, Zoetermeer www.literoza.nl

Nadere informatie

No. 44. december 2002 (2002 no. 3)

No. 44. december 2002 (2002 no. 3) No. 44. december 2002 (2002 no. 3) ROSS NEWSLETTER pag. 2 Beste naamgenoten, Het is weer december en dus tijd voor de volgende Ross Newsletter. Naast de wensen op het voorblad van deze editie uiteraard

Nadere informatie

Werkgroep Genealogie

Werkgroep Genealogie Werkgroep Genealogie De werkgroep bestaat uit Bart van Schijndel en Anny Janssen. doelstelling: A. Het adviseren van (aankomende) genealogen. Voor vragen kunt u terecht bij de werkgroep. Gegevens uit het

Nadere informatie

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C OBSERVATIE Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt Robbert Kooiman G&I 1-C Contents Inleiding... 2 Covert of Overt... 2 Analyse... 3

Nadere informatie

OPEN DAG. Historische en Genealogische Vereniging Scheveningen Nieuwsbrief In dit nummer

OPEN DAG. Historische en Genealogische Vereniging Scheveningen Nieuwsbrief In dit nummer Historische en Genealogische Vereniging Scheveningen Nieuwsbrief 1-2019 In dit nummer 1. Open dag 2. Website 3. Genealogische software 3. Boek de Niet 3. Alg. ledenvergadering 4. Wout van Zeeland 5. Donateurs/vrienden

Nadere informatie

OUDHEIDKUNDIGE VERENIGING SLIEDRECHT DE VERENIGING WAAR VERLEDEN EN TOEKOMST ELKAAR ONTMOETEN WERKGROEP GENEALOGIE

OUDHEIDKUNDIGE VERENIGING SLIEDRECHT DE VERENIGING WAAR VERLEDEN EN TOEKOMST ELKAAR ONTMOETEN WERKGROEP GENEALOGIE OUDHEIDKUNDIGE VERENIGING SLIEDRECHT DE VERENIGING WAAR VERLEDEN EN TOEKOMST ELKAAR ONTMOETEN WERKGROEP GENEALOGIE Het is ons duidelijk geworden dat veel mensen geïnteresseerd zijn in stambomen. Om aan

Nadere informatie

De Jeroen Bosch krant

De Jeroen Bosch krant De Jeroen Bosch krant G E M A A K T V O O R E N D O O R L E E R L I N G E N 2 maart 2016 Workshop groep1/2 Circuit in groep 7 Groep 7 van de vlieger ging op 4-3-2016 een circuit houden over Jeroen Bosch.

Nadere informatie

No. 47. december 2003 (2003 no. 3)! "! The picture is from the Canadian Newsletter

No. 47. december 2003 (2003 no. 3)! ! The picture is from the Canadian Newsletter No. 47. december 2003 (2003 no. 3)! "! The picture is from the Canadian Newsletter ROSS NEWSLETTER pag. 2 Beste naamgenoten, Uiteraard gaat dit december-nummer weer vergezeld van onze beste wensen voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB juni 2015

Nieuwsbrief SHIB juni 2015 Nieuwsbrief SHIB juni 2015 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening: NL35 RABO 0152 6550 18 t.n.v. SHIB Nieuws Hierbij weer een nieuwsbrief! Met o.a. een kort verslag van de

Nadere informatie

www.vorstenbosch-info.nl

www.vorstenbosch-info.nl OUDE WOONPLEKKEN IN VORSTENBOSCH HEUVEL 3 VEEL ONZEKERHEID In 1832 is deze woning in bezit van Hendrik van Dijk (sectie: E 280/1052/1291) en in 1840 is de eigenaar Theodorus van Eenbergen. In 1843 gaat

Nadere informatie

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen Klee Lesmateriaal groep 5 en 6 deel 1: klassikale les op school bij de tentoonstelling Klee en Cobra Het begint als kind 28.01-22.04 2012 en Cobra Opnieuw beginnen Dit is Paul Klee En dit ook. En dit is

Nadere informatie