Als image consultant weet ik veel over kleur; ik heb een studie gemaakt van de eigenschappen en mogelijkheden van kleuren en kleurcombinaties.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Als image consultant weet ik veel over kleur; ik heb een studie gemaakt van de eigenschappen en mogelijkheden van kleuren en kleurcombinaties."

Transcriptie

1

2 INLEIDING Als image consultant weet ik veel over kleur; ik heb een studie gemaakt van de eigenschappen en mogelijkheden van kleuren en kleurcombinaties. Kleur trekt mij aan, eerder dan dat ik kleur aantrek. Ik ben vooral gefascineerd door de psychologische en helende werking die ervan uitgaat. Kleurgebruik, in hoeveelheid en frequentie, zegt heel veel meer over degene die de kleuren toepast dan wij denken en willen aannemen. Het zegt wie we zijn, maar vooral hoe we ons voelen. Kleur moet u dan ook leren voelen. Kleur kan uw beste vriend(in) zijn maar ook uw ergste vijand zonder dat u daarbij stilstaat. Het is waarschijnlijk de reden waarom veel mensen onbewust een beetje bang zijn voor kleur en zich daarom beperken tot veilige, en in veel gevallen nietszeggende kleuren. Nietszeggend voor hen, want een ander kan in dezelfde kleuren een onvergetelijke indruk maken. Die indruk heeft te maken met hoe we overkomen op anderen, met onze gehele uitstraling die zowel de binnen- als de buitenkant omvat. Kleurgebruik is daarin een belangrijke factor omdat het non-verbaal (= zonder woorden) heel veel vertelt over de drager. Waar die zich op dit moment in het leven bevindt, maar ook waar zij/hij vandaan komt en waar die persoon heen wil. Hebt u een kleur nog nooit gedragen? Of bent u opgehouden een (voorheen favoriete) kleur te dragen? Bent u juist begonnen een kleur te dragen die u nooit eerder frequent droeg? Het zijn onbewuste processen en beslissingen die u hiertoe brengen. Bewust zoeken naar de achterliggende redenen kan een openbaring zijn. Dit speelse overzicht is voor mensen vooral vrouwen - die niet vakmatig te maken hebben met kleur, maar er wel door gefascineerd zijn. Zomaar wat tips en weetjes die wat meer licht werpen op een onderwerp dat zijn oorsprong vindt in licht.

3 Dit is versie 2.0 van dit eboekje. Bij het samenstellen van dit eboekje is de grootste zorg besteed aan de juistheid van de hierin opgenomen informatie. Inga van Zalm kan echter niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige onjuist verstrekte informatie in dit overzicht. Stuur het rond: U mag dit eboekje gratis weggeven aan wie u maar wilt. Het mag echter uitsluitend in deze vorm worden verspreid; het is niet toegestaan de inhoud en/of opmaak te wijzigen, of informatie uit dit overzicht op een andere wijze te gebruiken. Ook het gebruik van delen van deze tekst, al dan niet in aangepaste vorm, is niet toegestaan. Plaats dit eboekje op uw website, geef het aan de leden van uw mailinglijst of verkoop het op advertentiesites. The Winning Image/Inga van Zalm Er verschijnen geregeld nieuwe ebooks, cursussen en artikelen op

4 WEET U DAT Algemene eigen wijsheden 1 kleur veel meer is dan dat wat u met uw ogen waarneemt? 2 kleur ontstaat uit licht en daarom ook energie heeft? Net als geluidsgolven heeft licht een meetbare frequentie (trilling). Kleur heeft die dus ook. 3 veel blinde mensen kleur kunnen voelen? 4 elke kleur haar eigen energie heeft? 5 u als mens - ook een bepaalde energie hebt? 6 wanneer u een kleur draagt die in energie frequentie (= trilling) overeenkomt met uw eigen energie frequentie, er een mooie harmonie ontstaat die u een positief en blij gevoel geeft? 7 u er vitaal, gezond en op uw best uitziet in uw eigen kleurexpressie? 8 u op die manier uw authenticiteit bekrachtigt en laat zien wie u echt bent? Niet alleen door het dragen van één kleur, maar ook door uw favoriete kleurcombinaties? 9 kleuren ook invloed hebben op uw geestelijk welzijn? 10 kleuren daarom invloed hebben op uw humeur - en dat van anderen? 11 de ene kleur uw persoonlijkheid beter tot haar recht laat komen dan de andere? 12 de werking van kleur iets is waarvan zelfs wetenschappers toegeven nog lang niet alles te weten? 13 dat er warme en koele kleuren zijn? Warme kleuren met een gele ondertoon (= met geel in de kleur) en koele kleuren met een blauwe ondertoon (= blauw in de kleur)? 14 dat dit niet een rigide wetmatigheid is en dat er ook koelere en warmere kleuren zijn, net als minder warme en minder koele? (????) 15 dat ook uw kleuring (of kleuruitstraling) kan bestaan uit warme en minder warme, koele en minder koele kleuren? En dat die termen niet slaan op uw karakter, temperament of persoonlijkheid, maar zuiver technische aanduidingen zijn? (?) 16 u er fantastisch uitziet als u uw eigen kleurritme aanhoudt? (?) 17 het een gemiste kans is wanneer u veel aandacht besteedt aan de kleuren van uw kleding, maar uw gezicht niet laat meespelen in die harmonie? 18 het dan lijkt of uw expressie ophoudt bij uw hals? Er is dan geen harmonieuze overgang of aansluiting.

5 19 het niet de bedoeling is dat u uw gezicht verbergt achter een laag makeup, maar dat ook dit te maken heeft met harmonie en de juiste combinatie? Eigen Smaak 20 een kleur IS zoals ze is? En dat u beslist of u haar mooi of lelijk vindt? 21 mooi een heel subjectief begrip is. Wat u mooi vindt, kan een ander juist lelijk vinden. En andersom. 22 dit enkel een kwestie van taal en interpretatie is? En dat mooi in feite net zo weinig zegt als niet-mooi of lelijk? 23 dat zulke subjectieve uitspraken niet meer zijn dan een individuele mening, meer zegt over degene die de uitspraak lanceert dan over een ander? 24 ik als image consultant/coach - nooit bezig ben met mooi, maar met krachtig en expressief (= tot uiting brengen wie u bent)? En dat de meeste mensen dat resultaat mooi vinden? 25 alle kleuren in principe mooi zijn? 26 wij ons vaak verschuilen achter onze eigen smaak om bepaalde kleuren te kunnen afwijzen? Vraagt u zich wel eens af waarom u zich bij bepaalde kleuren goed en veilig voelt? En bij sommige niet? 27 u vaak een onbewuste reden hebt voor die beslissing? 28 u zich daardoor mogelijk de kans ontneemt om werkelijk te stralen? Want bedenk: kleur is energie en geeft u een uitstraling of u wilt of niet. 29 die uitstraling zowel in uw voordeel als in uw nadeel kan uitvallen? 30 een kleur die u mooi vindt, u nog niet hoeft te flatteren. 31 anderzijds, een kleur die u niet gewend bent te dragen, een wereld van verschil kan maken voor de manier waarop anderen u ervaren? 32 een mens niet met smaak wordt geboren? 33 dat wij dagelijks ongemerkt door te veel factoren worden beïnvloed om een echt eigen smaak te kunnen ontwikkelen? 34 dat onze smaak veel meer te maken heeft met een voorkeur en een gewenning/gewoonte? En dat die voorkeur, net als elke gewoonte, kan veranderen / kan worden veranderd? 35 veel mensen om de 6 of 12 maanden van smaak veranderen omdat de mode nieuwe trends en kleuren dicteert? 36 smaak niet alleen geldt voor kleur en kleding, maar ook voor eten en drinken, muziek, kunst en eigenlijk op elk terrein waar voorkeuren de keus bepalen?

6 37 wij wel worden geboren met kleurgevoel, maar dat wij ons daar vaak van laten afbrengen onder invloed van de smaak (voorkeuren) van anderen? Het begint vaak met de smaak van onze moeder, maar daarna volgen vriendinnen, partners, dochters, de verkoopster in de winkel en ga zo maar door. 38 smaak daarom vaak niet zoveel te maken heeft met uw gevoel voor die kleur, ook al menen we vaak dat het zo is? En dat ze vaker wordt ingegeven door andere factoren? 39 u mogelijk een kleur mooi vindt vanwege de emotie die ze bij u oproept? En dat emotie iets anders is dan gevoel? 40 het geweldig is om uw hartskleuren te kennen en daarmee aan de slag te gaan? In uw kleding en accessoires, maar ook in uw leefomgeving? 41 geen twee mensen een kleur op dezelfde manier zien en/of ervaren? 42 een persoonlijke kleuranalyse echt werkt en u uw persoonlijkheid ermee tot expressie kunt brengen? 43 u hiermee de wereld kunt laten zien wie u bent? Kleuren en mensen 44 de juiste kleuren u een gezond uiterlijk geven en de verkeerde u een grauwe en vermoeide uitstraling kunnen geven? 45 juiste kleuren tinten zijn die in harmonie zijn met uw eigen kleuring? 46 kleuring een beschrijving is van de kleurimpressie die uw huid, haar en ogen tezamen creëren? En uw kleuring ook een bepaalde energie uitstraalt? 47 Als u de kleuren van uw kleding en make-up op uw eigen kleuring laat aansluiten, u een heel evenwichtige en harmonieuze uitstraling krijgt? 48 het dragen van de verkeerde kleuren u onnodig jaren ouder laat lijken? 49 kleuren die u draagt signalen uitzenden die door uw omgeving feilloos worden opgevangen en geïnterpreteerd? 50 die interpretatie varieert van: gezond, vitaal, actief, professioneel en zelfbewust tot: saai, timide, ziekelijk, zwak en oninteressant? 51 het dragen van de juiste kleur voor mannen nog belangrijker is dan voor vrouwen? 52 kleuren en vormen in het interieur van de woning meestal met meer zorg worden gekozen dan de kleuren en vormen die men zelf draagt? 53 mensen absoluut geen moeite hebben om het advies van een deskundige in te winnen bij het decoreren van hun woning? Maar aarzelen om een professional te raadplegen wanneer het om hun persoonlijke decoratie gaat?

7 54 die zelfde mensen vaak als motto hebben je huis is je visitekaartje. Maar zij zelf niet dan? 55 de harmonie van make-up kleuren even belangrijk is als de kleurharmonie in uw kleding? 56 u met een goede kleur het effect van een verkeerde kleur kunt afzwakken? 57 kleuren die u mooi vindt niet altijd de kleuren zijn die u mooi maken? 58 alle kleuren mooi zijn, maar dat een mooi resultaat een wisselwerking is tussen u (uw kleuring en persoonlijkheid) en een bepaalde kleur? 59 de meeste mensen bij het kopen van kleding niet echt kijken naar wat een kleur met hen doet omdat ze de kleur nu eenmaal mooi vinden? 60 een duur kledingstuk goedkoop lijkt wanneer u het kiest in een voor u verkeerde kleur? En andersom? 61 uw voorliefde voor of uw afkeer van een bepaalde kleur te maken heeft met aspecten die in uw leven spelen? 62 u hierover meer te weten kunt komen door Colour Coaching? Kijk op voor meer informatie. 63 een ongelukkig gekozen haarkleur u niet zacht maakt, maar bleek? 64 u hetzelfde effect krijgt als u een voor uw kleuring te donkere, te warme of juist te koele kleur draagt? 65 de kleur van uw kleding uw haar en uw ogen kan laten glanzen of juist doffer kan maken? 66 u door een juist gebruik van kleur visueel langer, korter, dikker of slanker kunt lijken? 67 heel veel vrouwen onbewust lijken te vinden dat ze alles over kleur en kleding horen te weten. Ze schijnen te vinden dat ze tekortschieten als ze een ander hierover om raad vragen. Bedenkt echter: goede stylisten hebben lange en uitgebreide opleidingen gevolgd om goed te kunnen adviseren in kleur- en kledinggebruik. 68 dat ongeveer 30% van alle kledingaankopen in meer of mindere mate miskopen" zijn? Kleding die we niet graag en dus niet vaak dragen? 69 u dit na een persoonlijk kleuradvies nooit meer zal overkomen? Terwijl u toch zichzelf kunt blijven? Of juist kunt worden? 70 een individueel kleurprogramma (waaier of paspoort) niet alleen een leuk hebbedingetje is, maar een kleurengids waarvan u uw hele verdere leven profijt hebt? 71 uw kleurkeuze heel veel over u zegt, en hoe u op dit moment in het leven staat?

8 72 het niet waar is dat uw hele leven dezelfde kleuren goed zullen staan? De meeste mensen veranderen na het 50 e levensjaar in meer of mindere mate van kleuring. Maar ook incidenteel kunnen we af en toe van kleuring veranderen. 73 wanneer u in de zomer een lekker bruin kleurtje hebt opgedaan, warmere kleuren u heel mooi kunnen staan? Ook wanneer u voornamelijk koel van kleuring bent? 74 iemand die van nature een koele kleuring heeft, gekleed in koele kleuren juist een warme uitstraling krijgt? En er bleek en moe uitziet in warme kleuren? 75 bij iemand met een warme kleuring dat omgekeerd evenredig werkt? 76 mensen tegen kleuranalyse zijn omdat ze niet in een hokje gestopt willen worden? 77 ze zichzelf juist in een hokje stoppen door de mode op de voet te volgen, zoals massa s andere personen dat ook doen? 78 uw eigenheid veel meer tot uiting komt als ze zich kleedt in uw specifieke eigen kleuren? In plaats van in de heersende modekleur of het veilige zwart? 79 vrijwel iedereen alle kleuren kan dragen, zowel koele(re) als warme(re)? Als u maar de voor u juist nuance van die kleur kiest? 80 de vlakverdeling waarin u kleur aanbrengt in uw kleding een groot verschil kan maken omdat u daardoor visueel slanker, groter, kleiner of juist gevulder kunt tonen? 81 rood, oranje en geel belangrijke kleuren zijn omdat alle huid- en haarkleuren daarvan afkomstig zijn? En ook alle bruine oogkleuren? 82 uw huid een levend orgaan is dat direct reageert op een kleur die er dichtbij wordt gedragen? 83 beloftes van een zachte uitstraling vaak misleidend zijn, omdat het meestal betekent dat alle kleur uit uw gezicht is verdwenen en u eruitziet alsof u bloedarmoede hebt? Zwart, wit en grijs 84 zwart ontstaat door de afwezigheid van alle kleur en het daarom eigenlijk geen kleur is? Daarom heet het in de kleurenleer een niet-kleur. 85 wit ontstaat door de aanwezigheid van alle kleur? Daarom is het eigenlijk ook geen kleur, maar een niet-kleur. 86 alleen kleuren (aanwezig in de regenboog) warm kunnen zijn. Als nietkleuren worden zwart en wit daarom altijd KOEL genoemd. 87 grijs, een mix van zwart en wit, dus in feite ook geen kleur is, en daarom bij de koele kleuren hoort? 88 zwart een prima basiskleur is, mits goed gecombineerd of vorm gegeven?

9 89 zwart veel meer invloed op uw uitstraling heeft dan rood? 90 als u een zachte (lichte) kleuring heeft, zwart u een harde, vermoeide uitstraling kan geven? En dat in strijd kan zijn met wie u bent of wilt zijn? 91 dat zwart en wit bij elkaar gedragen een (te) groot contrast creëren, waardoor u een afstandelijke indruk maakt? 92 deze combinatie u wel een krachtige uitstraling geeft, waardoor u meer overwicht krijgt? 93 zwart en wit onbarmhartig tekenen en elke rimpel, lijn en onzuiverheid in uw gezicht accentueren? 94 zwart met u in harmonie is wanneer u een of meer donkere aspecten in uw uiterlijk heeft? Bijv. donker haar en/of donkere ogen? En uiteraard ook als u een donkere huid hebt? 95 donkere kleuren afkleden doordat ze meer naar de achtergrond lijken te wijken en daardoor opties minder volume creëren? Terwijl lichte kleuren juist naar voren lijken te komen en daardoor opties meer volume creëren? 96 het juist is dat zwart afkleedt, maar alleen wanneer de belijning en de vorm van uw kleding een afkledend effect heeft? 97 u dit effect bereikt met alle donkere kleuren zolang uw kleding een goede belijning heeft. 98 het een misverstand is te denken dat zwart te allen tijde afkleedt. Zwart op zichzelf creëert in feite een compact en massaal beeld. Dat is nu juist wat de meeste mensen willen vermijden. 99 zwart alleen afkleedt wanneer het kledingstuk uw eigen lijn volgt en er een goede snit in zit? 100 u met een maatje meer gerust andere donkere kleuren dan zwart kunt kiezen als u slanker wilt overkomen? 101 het belangrijk is te weten welke gradatie van donker geschikt voor u is? In een te donkere kleur (in verhouding tot uw eigen kleuring) kunt u als persoon totaal onzichtbaar worden. Er is nog veel meer te weten over kleur. Kijk uit naar nog meer Weetjes! Heeft u vragen of opmerkingen over wat u hebt gelezen? dan naar ingaamsnl@yahoo.com.

100x KLEUR. Geschreven door Inga van Zalm. Image Masters www.color-snacks.nl

100x KLEUR. Geschreven door Inga van Zalm. Image Masters www.color-snacks.nl 100x KLEUR Geschreven door Inga van Zalm INLEIDING Als image consultants weten wij veel over kleur; wij hebben een studie gemaakt van de eigenschappen en mogelijkheden van kleuren en kleurcombinaties.

Nadere informatie

Direct MEER impact met je uitstraling. Marlie Franssen Color Connect 2015

Direct MEER impact met je uitstraling. Marlie Franssen Color Connect 2015 Direct MEER impact met je uitstraling Marlie Franssen Color Connect 2015 Dit is ie! Je E-book voor meer impact met je uitstraling. Veel vrouwen worstelen met het probleem hoe ze zichzelf kunnen laten zien.

Nadere informatie

Kleur. Kleurencirkel. De kleurencirkel wordt besproken in de klas. De kleurencirkel bestaat uit: primaire kleuren secundaire kleuren tertiaire kleuren

Kleur. Kleurencirkel. De kleurencirkel wordt besproken in de klas. De kleurencirkel bestaat uit: primaire kleuren secundaire kleuren tertiaire kleuren Klas 2 periode 2 Naam: Voor de toets van periode 2 leer je de volgende begrippen. Al deze begrippen staan op wiki.roncalli.nu Bekijk de plaatjes op de wiki in kleur en print hem uit!!! Kleur Kleurencirkel

Nadere informatie

5Wat doe ik aan als ik ga

5Wat doe ik aan als ik ga DC 5Wat doe ik aan als ik ga solliciteren? 1 Inleiding Veel mensen vragen zich af: Wat moet ik aantrekken als ik ga solliciteren, moet ik opvallen of juist niet? Veel mensen vinden het echter lastig om

Nadere informatie

Color & Style. Workshop tips. Inspiratie Color & style 1

Color & Style. Workshop tips. Inspiratie Color & style 1 Color & Style Workshop tips Neem mee: Goud/Zilverdoek Inspiratiekaart met gezichtsvormen & kleurencirkel Make-up in koele en warme tinten Penselen/kwasten om zachte en hardere lijnen te laten zien Eventueel:

Nadere informatie

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld:

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: hoofdstuk 10 Hoe je je voelt Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: zenuwachtig wakker worden omdat je naar school moet, vrolijk

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Kleuren maken met Caran d Ache

Kleuren maken met Caran d Ache Kleuren maken met Caran d Ache De kleuren van je huid maken met Caran d Ache is best lastig. Er zijn een aantal basisregels die je kunt gebruiken. Kom je er niet uit met de bestaande kleuren uit de pakjes,

Nadere informatie

Y-choice. Luister naar De keuzes die je maakt van Van Dik Hout. Het nummer staat op de CD Het beste van 1994-2001. De songtekst vind je in bijlage 1.

Y-choice. Luister naar De keuzes die je maakt van Van Dik Hout. Het nummer staat op de CD Het beste van 1994-2001. De songtekst vind je in bijlage 1. Kiezen Opwarmertje Een eigen keuze (Naar: Kiezels 10 e jaargang, nr. 5) Laat één jongere beginnen met het noemen van een drietal belangrijke zaken uit zijn leven, bijvoorbeeld iemand kiest scooter, voetbal

Nadere informatie

Een donkere vloer met bleke muren en plafond verbreedt de kamer. Een donkere vloer en donker plafond maakt de ruimte breder en lager.

Een donkere vloer met bleke muren en plafond verbreedt de kamer. Een donkere vloer en donker plafond maakt de ruimte breder en lager. Welke kleurencombinaties kiezen? Kleuren bepalen voor een groot deel de sfeer in het interieur. Het is belangrijk om de juiste kleurencombinaties te kiezen. Kleur, licht en ruimte oefenen een grote invloed

Nadere informatie

HET ABC VAN PERSONAL IMPACT

HET ABC VAN PERSONAL IMPACT HET ABC VAN PERSONAL IMPACT INLEIDING Personal Impact ligt aan de basis van Personal Branding. Dat is mijn stellige overtuiging. Je bent niet alleen als expert-in-je-vak bezig met je Personal Brand, maar

Nadere informatie

5 tips om je. erotisch kapitaal. zichtbaar te maken voor zakelijke onderscheiding en succes

5 tips om je. erotisch kapitaal. zichtbaar te maken voor zakelijke onderscheiding en succes 5 tips om je erotisch kapitaal zichtbaar te maken voor zakelijke onderscheiding en succes Geschreven door: Peggy de Lange Ik leer zakenvrouwen en professionals met kleding en styling een authentieke en

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen 14 In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen einde, alleen een voortdurende kringloop van materie

Nadere informatie

Mijn kledinggebruik. Succes! Dit gedeelte gaat over het kopen van kleding.

Mijn kledinggebruik. Succes! Dit gedeelte gaat over het kopen van kleding. Mijn kledinggebruik Wellicht weet je al dat verschillende aspecten van kleding slecht zijn voor het milieu. In deze opdracht gaan we bekijken op welke manier jij zelf je steentje bij kan dragen aan het

Nadere informatie

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in LINDA AMMERLAAN KINDERVOEDINGSCOACH Inleiding Wie ben ik? Als moeder van 2 kinderen weet ik hoe lastig het is om in deze tijd je kinderen gezond te laten opgroeien.

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Top 5 van meest gemaakte fouten: Persoonlijke presentatie Uiterlijk (non-verbaal): 55% Stem: 38% Inhoud (verbaal):7%

Top 5 van meest gemaakte fouten: Persoonlijke presentatie Uiterlijk (non-verbaal): 55% Stem: 38% Inhoud (verbaal):7% Persoonlijke presentatie Uiterlijk (non-verbaal): 55% Stem: 38% Inhoud (verbaal):7% Het belang van een goed uiterlijk De eerste indruk, welk signaal geef je? Onze non-verbale communicatie bepaalt een groot

Nadere informatie

HET. ik ik ik. en...ik BOEK

HET. ik ik ik. en...ik BOEK HET en...ik BOEK Wie ben? Wie ben? Mijn naam weten jullie inmiddels. Ik ben nu...jaar oud. Ik ben nu...cm lang. Ik heb een tekening van mezelf gemaakt. Zoals jullie kunnen zien, zijn mijn ogen...en mijn

Nadere informatie

Copyright Beertje Anders

Copyright Beertje Anders Copyright Beertje Anders Beren hebben allerlei gevoelens. Kun jij zien hoe Beertje Anders zich nu voelt? Blij. Ik ben blij als ik jarig ben, als ik spelen mag met Beertje Bruin, als ik met de andere beren

Nadere informatie

VMG. Kleurenleer KLEUR gebruiken in ruimtes

VMG. Kleurenleer KLEUR gebruiken in ruimtes VMG KLEUR gebruiken in ruimtes De basis Primaire kleuren De meeste mensen hebben de term primaire kleuren al wel eens gehoord. Rood, geel en blauw zijn de kleuren waarmee je alle andere kunt mengen. Andersom

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Daarnaast komen de 3 secundaire kleuren, die ontstaan door 2 primaire kleuren te mengen.

Daarnaast komen de 3 secundaire kleuren, die ontstaan door 2 primaire kleuren te mengen. Iedereen heeft wel een voorkeur voor bepaalde kleuren. Maar met alleen je favoriete kleuren is het toch knap lastig om een evenwichtig kleurenplan voor je tuin te maken. Passen de gekozen kleuren wel bij

Nadere informatie

Eerste indruk: je eigen online stijladviseur met Outfittery

Eerste indruk: je eigen online stijladviseur met Outfittery Eerste indruk: je eigen online stijladviseur met Outfittery Geen zin om in een krap pashokje broeken te passen, maar wil je wel advies op maat? Outfittery biedt een oplossing. Kleding wordt nog grotendeels

Nadere informatie

Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden

Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden Communiceren doe je met zijn tweeën Deze folder is bedoeld voor de goedhorenden die in hun omgeving iemand kennen die slechthorend is, en voor slechthorenden

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze lessen zijn geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Verslag bij Make-Over, Make-Under of Make-Up

Verslag bij Make-Over, Make-Under of Make-Up Verslag bij Make-Over, Make-Under of Make-Up Voorbereiding Er wordt te allen tijde gestart met een inspectie en palpatie om de huid te leren kennen. Een goede voorbereiding is belangrijk om de make-up

Nadere informatie

Op zoek naar de vrouw áchter de lesbo

Op zoek naar de vrouw áchter de lesbo LANG LEVE DE DI VER SI TEIT tekst Saskia Doorschodt fotografie Dorien Grötzinger Op zoek naar de vrouw áchter de lesbo Ik ben lesbisch. Velen van ons hebben dit wel eens hardop tegen iemand anders gezegd.

Nadere informatie

Hulp en informatie om huiselijk geweld te stoppen. Help jezelf. Help de ander. 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut. www.huiselijkgeweldhollandsmidden.

Hulp en informatie om huiselijk geweld te stoppen. Help jezelf. Help de ander. 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut. www.huiselijkgeweldhollandsmidden. Hulp en informatie om huiselijk geweld te stoppen Help jezelf. Help de ander. 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut www.huiselijkgeweldhollandsmidden.nl Huiselijk geweld stopt nooit vanzelf Misschien wil je

Nadere informatie

Dharma DE WARME CHARME VAN

Dharma DE WARME CHARME VAN REPORTAGE Dharma DE WARME CHARME VAN Het enthousiast kloppend hart van Kortrijk heeft er sinds kort een uniek adresje bij. Met Bed&Breakfast Dharma maakt gastvrouw Linda haar droom waar en garandeert ze

Nadere informatie

Email Marketing CHECKLIST

Email Marketing CHECKLIST Email Marketing CHECKLIST Auteur: Copyright 2011, Alle rechten voorbehouden www.emailmarketingexpert.nl 1 Inhoudsopgave Voorwoord...3 Mogelijkheden van Email marketing...4 Dé Checklist...5 Klaar?!...7

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Weerbaarheid Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en opgroeien, dat is handig!

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN AMIGA4LIFE Hooggevoelig, wat is dat? 7-10 jaar WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN 1 voorlichtingsbrochure hooggevoeligheid - www.amiga4life.nl Ik heb een talent! Ik kan goed

Nadere informatie

VRAGENLIJST. Mantelzorger

VRAGENLIJST. Mantelzorger VRAGENLIJST pagina 2 Uw ervaringen als mantelzorger zijn waardevol U zorgt voor uw partner, een familielid, een vriend of andere naaste. In deze lijst staan vragen over wat die zorg betekent voor u als

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Lees blz. 5 tot en met 8. Jim vindt Rudsel een rare naam. Jim zegt dit ook tegen Rudsel. Vind jij het ook een rare naam? Is

Nadere informatie

Adam en Eva eten van de boom

Adam en Eva eten van de boom Adam en Eva eten van de boom God maakt een prachtig paradijs. Hij zegt: Het is heel goed. Maar God heeft ook een vijand, En weet jij wel wat hij doet? Het mooie wat God heeft gemaakt, maakt hij juist graag

Nadere informatie

Eerlijk is eerlijk. Reclame maken. Proeven en ruiken

Eerlijk is eerlijk. Reclame maken. Proeven en ruiken Eerlijk is eerlijk Reclame maken Bedenk in groepjes van drie of vier een reclame van twintig seconden voor volkorenbrood. Denk aan kleurgebruik, tekst en welke emoties je wilt laten overkomen. Presenteer

Nadere informatie

Masterclasses. masterclasses worden gegeven in Amsterdam en Sneek.

Masterclasses. masterclasses worden gegeven in Amsterdam en Sneek. Programma 2013 Masterclasses Je hebt de basismodules kleur- én kledingstijl gedaan bij NM Imago Groep of een ander gecertificeerd bedrijf. Wil je je aanvullend verdiepen of specialiseren? Naast de basisopleidingen

Nadere informatie

E-Book Thuiswerk Vacatures Met 10 Insider Tips!!! Gratis downloaden op: www.thuiswerk-vacatures.be

E-Book Thuiswerk Vacatures Met 10 Insider Tips!!! Gratis downloaden op: www.thuiswerk-vacatures.be E-Book Thuiswerk Vacatures Met 10 Insider Tips!!! Gratis downloaden op: www.thuiswerk-vacatures.be Disclaimer Bij het samenstellen van deze cursus is de grootste zorg besteed aan de juistheid van de hierin

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

KLeRenZooI Mensen onderschatten me vaak In de rubriek Klerenzooi wordt elke maand gekeken hoe je je voor weinig geld leuk kunt kleden. Hanan Bajja (21) volgt een opleiding aan het instituut voor Media

Nadere informatie

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente Geloven kun je niet alleen! Stap 1 Jouw kijk op de wereld 15 min. Kijken in de spiegel naar jezelf Wat vind je van je eigen lichaam? Wat vind je mooi? Als je zou mogen kiezen, welk deel zou je dan weghalen?

Nadere informatie

WEBKWESTIE PRIVACY EN IDENTITEIT WERKBOEK. Dit boekje is van

WEBKWESTIE PRIVACY EN IDENTITEIT WERKBOEK. Dit boekje is van WEBKWESTIE PRIVACY EN IDENTITEIT WERKBOEK Dit boekje is van Stap 1. Tip 1: Tip 2: Tip 3: Stap 2. Wat geef je wel door op internet en wat niet? Kleur het rondje in: Rood = niet doorgeven op internet Oranje

Nadere informatie

In gesprek met medewerkers over verzuim

In gesprek met medewerkers over verzuim TIP: dit is een interactieve pdf. de inhoudsopgave en het menu onder aan de pagina s zijn clickable. In gesprek met medewerkers over verzuim Inhoud 1. verzuim bespreken met medewerkers Het is belangrijk

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

Ook jij kunt een goede profielfoto maken maar maak onderstaande fouten niet:

Ook jij kunt een goede profielfoto maken maar maak onderstaande fouten niet: Een goede profielfoto: je juiste visuele indentiteit Iedereen weet dat in deze hippe en moderne digitale wereld een goede profielfoto belangrijk is. Instagram, LinkedIn, Facebook en niet te vergeten ID-badges

Nadere informatie

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht:

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: 1. Maak een spinnenweb van jouw belangrijkste vrienden. 2. Schrijf er telkens bij waar je die vriend hebt leren kennen. 3. Schrijf de meest positieve eigenschap als vriend

Nadere informatie

Inleiding 2. Wie is Christine? 4. Tip 1: Houd het doel van feedback voor ogen 5. Tip 2: Richt feedback op gedrag, niet op de persoon 6

Inleiding 2. Wie is Christine? 4. Tip 1: Houd het doel van feedback voor ogen 5. Tip 2: Richt feedback op gedrag, niet op de persoon 6 Inhoudsopgave Inleiding 2 Wie is Christine? 4 Tip 1: Houd het doel van feedback voor ogen 5 Tip 2: Richt feedback op gedrag, niet op de persoon 6 Tip 3: Geef feedback over uw waarneming en vermijd interpretaties

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Voorwoord Verschijnt september 2013 DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Allerdaagse overdenkingen voor het dagelijks leven Daar ligt het dan. Een boekje met dagelijkse overdenkingen. Noem het maar tegeltjeswijsheden.

Nadere informatie

Vragenkaartjes voor kinderen van 4 t/m 6 jaar

Vragenkaartjes voor kinderen van 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar Hoe vraag je aan iemand om met je te spelen? Wat speel je graag op het schoolplein? Jij kan al goed helpen hè. Wie help jij graag? Wat doe je dan? van 4 t/m 6 jaar

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

Respectvol reageren op gevoelens

Respectvol reageren op gevoelens OPDRACHTFORMULIER Respectvol reageren op gevoelens Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

Nadere informatie

Informatie en advies voor ouders

Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders 1 2 Wist u dat de gevolgen van het zien of horen van geweld in het gezin net zo groot zijn als zelf geslagen worden? Ook als het geweld gestopt

Nadere informatie

Tips & trucs banners maken voor je webshop

Tips & trucs banners maken voor je webshop 9-9-2014 15:53:00 Tips & trucs banners maken voor je webshop v1.01 Alicia van Moorsel Inhoudsopgave Pagina 1: - Wat is een header? - Sfeer - Aanbieding/nieuw product - Maar maak ik goede converterende

Nadere informatie

U leert in deze les "om raad vragen". Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies.

U leert in deze les om raad vragen. Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies. OM RAAD VRAGEN les 3 spreken inleiding en doel U leert in deze les "om raad vragen". Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies. Het is belangrijk

Nadere informatie

jan-mrt 2011 Contactenkrant Samen boodschappen doen op de markt? Wie fietst er ook graag? Ik zoek een kaartmaatje

jan-mrt 2011 Contactenkrant Samen boodschappen doen op de markt? Wie fietst er ook graag? Ik zoek een kaartmaatje jan-mrt 2011 Contactenkrant Wie vindt het leuk om samen af en toe te koken? Wie wil samen met mij gaan wandelen? Samen zwemmen? Samen boodschappen doen op de markt? Ik zoek een kaartmaatje Gezocht: vriend(in)

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma BE HAPPY 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma Alle rechten voorbehouden. Geen deel van dit boek mag worden gereproduceerd op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever.

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel.

Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel. Tekst Audio Les 7 /m 11 Radio Amsterdam Les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel. Track 1 Jingle Track 2 Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel.

Nadere informatie

Als opvoeden even lastig is

Als opvoeden even lastig is Als opvoeden even lastig is Hoe pak je dat dan aan? Soms weet ik niet meer wat ik moet doen om hem stil te krijgen. Schattig? Je moest eens weten. Hoezo roze wolk? Mijn dochter kan af en toe het bloed

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 2 Lente/zomer 2015

Nieuwsbrief nr. 2 Lente/zomer 2015 Musthaves/trends voor Lente/zomer 2015 voor de man & de vrouw; Shirley s choice voor Lente/zomer 2015; Het True colour kleuradvies AANBIEDING tot 01-07-2015 vanaf 110 euro all in vraag naar de voorwaarden

Nadere informatie

De make-over van Valérie

De make-over van Valérie De make-over van Valérie 29/01/2008 12:53 Valérie komt uit Luik is 37 jaar en werkt als administratief bediende. Ze is gescheiden en heeft 3 kinderen, waardoor ze weinig tijd heeft voor zichzelf. Ze heeft

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Afdeling Heelkunde, locatie AZU. Voorstadium van borstkanker (Carcinoma in situ)

Afdeling Heelkunde, locatie AZU. Voorstadium van borstkanker (Carcinoma in situ) Afdeling Heelkunde, locatie AZU Voorstadium van borstkanker (Carcinoma in situ) Inleiding Na een aantal onderzoeken blijkt dat u een voorstadium van borstkanker heeft. Het medische woord hiervoor is carcinoma

Nadere informatie

Sociale/pedagogische vragenlijst

Sociale/pedagogische vragenlijst Bijlage 1 Sociale/pedagogische vragenlijst voor ouders en begeleiders van mensen met een matige tot (zeer) ernstige verstandelijke beperking, al dan niet in combinatie met een lichamelijke beperking 1

Nadere informatie

Het onze Vader. Naam:

Het onze Vader. Naam: Het onze Vader Naam: Onze Vader Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd. Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde. Geef ons heden ons dagelijks brood.

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Vrienden & Relaties s Avonds en in het weekend zit ik vaak alleen thuis. Ik bel dan wel eens met mijn vrienden, maar ze bellen me nooit terug. Ik heb verkering,

Nadere informatie

1.1 Relatie verslaving

1.1 Relatie verslaving 1.1 Relatie verslaving Typering Iemand wordt relatieverslaafd genoemd als hij denkt niet zonder relatie te kunnen leven. Soms zijn mensen zo afhankelijk van een relatie, dat ze er alles voor doen om die

Nadere informatie

In Balans Annemie Mestdagh

In Balans Annemie Mestdagh In Balans Annemie Mestdagh Interview Genieten nr 152 November 2010 Tekst: Liesbeth Cooymans Fotografie: Luc Viatour Geef je woning energie met Shen Dao Op haar visitekaartje staat voetreflexologie en dat

Nadere informatie

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie heet vragen stellen. We gaan

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Als je verliefd op iemand bent is dat vaak een fijn gevoel. Als de ander dan ook verliefd op jou is, wordt dit gevoel alleen maar sterker. Het is echter niet altijd

Nadere informatie

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les:

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les: Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen "Welkom,." Introductiefase bij de eerste les: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie

Nadere informatie

Vragenlijst bij rugpijn

Vragenlijst bij rugpijn Vragenlijst bij rugpijn Naam: Geb.datum: - - Pijn en coping en cognitie lijst Instructie: Bij een persoon, die pijn heeft zullen er andere gedachten door het hoofd gaan dan wanneer die persoon geen pijn

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap.

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. EET PALEO 3 Inhoudsopgave Inleiding 6 Mijn Paleo verhaal 8 De 7 stappen in het kort 12 Stap 1 Richt je op de praktijk 14

Nadere informatie

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren Welzijn op recept Welkom bij SWOA. Uw huisarts heeft u met ons in contact gebracht. De dokter kan u op dit moment geen passende behandeling (meer) bieden. Toch voelt u zich niet lekker, of heeft u pijn.

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Pijn Coping en Cognitie Lijst

Pijn Coping en Cognitie Lijst Pijn Coping en Cognitie Lijst S.G.M. Stomp-van den Berg, J.W.S.Vlaeyen, M.M. ter Kuile, Ph. Spinhoven, G. van Breukelen, A.M.J. Kole-Snijders november 1999 Instructie: Bij een persoon die pijn heeft zullen

Nadere informatie

BESTEMMING BEREIKT?! Opdrachtenblad Niveau:

BESTEMMING BEREIKT?! Opdrachtenblad Niveau: Opdrachten Opdracht 1 Wat vind je van het verhaal? Welk risico loopt Wesley? Wat zou jij deze vakantie anders doen om niet halverwege met te weinig geld te zitten? Ken jij iemand met een vergelijkbaar

Nadere informatie

Module TA 3 Strooks Het belang van bekrachtiging van het goede bij het werken met mensen.

Module TA 3 Strooks Het belang van bekrachtiging van het goede bij het werken met mensen. Module TA 3 Strooks Het belang van bekrachtiging van het goede bij het werken met mensen. In de TA wordt gesproken over het begrip strook. Een strook is een eenheid van erkenning. Mensen hebben een sterke

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Inknippen van je tongriempje

Inknippen van je tongriempje Wilhelmina Kinderziekenhuis Inknippen van je tongriempje Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Inknippen van het tongriempje 6 Tips 9 Wil je meer

Nadere informatie

E-mailmarketing voor zorg-professionals: Reader Deel 1: Waarom is e-mail marketing belangrijk?

E-mailmarketing voor zorg-professionals: Reader Deel 1: Waarom is e-mail marketing belangrijk? Waarom is e-mail marketing belangrijk als zorg-professional? Als therapeut of coach werk je graag met mensen. Ook wil je graag genoeg verdienen om van te kunnen leven. Dat betekent dat het belangrijk voor

Nadere informatie

Introductie: Brom en Bram

Introductie: Brom en Bram ! Activiteit 43 Brom, Bram en Brim Ontwikkelingsaspecten De kleuters doen ervaringen op met het onderscheiden van klanken (auditieve discriminatie). Materiaal kopies van de tekeningen van Brom en Bram

Nadere informatie

De make-over van Annelies

De make-over van Annelies De make-over van Annelies 03/01/2008 17:37 "Ken je dat gevoel dat je spiegelbeeld er toch niet meer zo uitziet dan pakweg 10 jaar geleden? Dat gevoel dat er dringend iets mag veranderen opdat je man weer

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Vragenlijst multiproblematiek I

Vragenlijst multiproblematiek I Bijlage B Vragenlijst multiproblematiek I 1 Achtergrondkenmerken V1. Wat is je geboortedatum? V2. Ben je een jongen of een meisje? V3. Wat zijn de vier cijfers van je postcode? V4. In welk land ben je

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie