Veiligheid op de bouwplaats. Hoe verminderde blootstelling en meer veiligheid invloed hebben op de bottom line

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Veiligheid op de bouwplaats. Hoe verminderde blootstelling en meer veiligheid invloed hebben op de bottom line"

Transcriptie

1 Veiligheid op de bouwplaats Hoe verminderde blootstelling en meer veiligheid invloed hebben op de bottom line

2 Het belang van veiligheid Het beheer van veiligheidsgerelateerde kosten IS VOOR VEEL BOUWHEREN EN AANNEMERS DE HOOGSTE PRIORITEIT GEWORDEN, EN MET GOEDE REDEN. HET AMERIKAANSE INSTITUUT VOOR DE BOUW (CONSTRUCTION INDUSTRY INSTITUTE CII) SCHAT DAT DE TOTALE KOSTEN VAN BOUWGERELATEERDE LETSELS MEER DAN $17 MILJARD PER JAAR BEDRAGEN. BOUWHEREN REALISEREN ZICH DAT DE KOSTEN VAN LETSELS EEN GROTE FACTOR ZIJN IN HUN TOTALE BOUWKOSTEN. Voor veel bouwheren zijn de bewezen veiligheidsprestaties van een aannemer niet alleen een voorwaarde om deel te kunnen nemen aan het aanbestedingsproces, het wordt een van de beslissende factoren voor de keuze van de aannemer. Daarnaast verschijnen er steeds meer veiligheidsen beveiligingsrichtlijnen in de algemene of aanvullende voorwaarden van bouwcontracten. Dit alles zet intelligente aannemers ertoe aan om letsels middels technieken te voorkomen en tot nul te reduceren.

3 DE KOSTEN VAN LETSELS De kosten van letsels tijdens de bouw zijn zowel direct als indirect. Directe kosten zijn medische behandelingen, medicijnen, vervangend personeel en verzekeringskosten. Deze kosten worden meestal gedekt door de ziektekostenverzekering. Maar de indirecte kosten hebben vaak meer invloed op het totale kostenplaatje. INDIRECTE KOSTEN ONDERBREKINGEN IN DE WERKPLANNING TRAINING VAN VERVANGEND PERSONEEL ADMINISTRATIEVE TIJD VOOR ONDERZOEK NAAR OORZAKEN VAN LETSELS EN VOORBEREIDEN VAN RAPPORTERING REPAREREN OF VERVANGEN VAN BESCHADIGD MATERIAAL, UITRUSTING OF FACILITEIT EVENTUEEL VEREIST OPRUIMEN VAN DE ONGEVALSPLEK OMGAAN MET EVENTUEEL RESULTERENDE RECHTSZAKEN WAAROM VEILIGHEID BELANGRIJK IS De basismissie van Victaulic is het consistent ontwikkelen van innovatieve producten en diensten die een werkelijke toegevoegde waarde bieden aan onze klanten. Veiligheid is zo n echte toegevoegde waarde. Het heeft invloed op mensen en op de bottom line. Naast de persoonlijke kant van werkletsel, heeft de veiligheid invloed op aannemers en bouwheer, personeel en managers, de reputatie van bedrijven en zelfs de prestaties, productiviteit en winstgevendheid. Bedrijven die geven om hun personeel en het personeel van hun aannemers, zijn constant op zoek naar manieren om hun bouwterreinen veiliger te maken. In dat proces bewaken ze tegelijkertijd hun reputatie als hun winst. AANTAL PERSONEN OP BOUWPLAATS HOGERE VERZEKERINGSPREMIES OF BOETES VICTAULIC VERKLEINT BLOOTSTELLING AANZIENLIJK Max mankrachtlijn per ploeg WEKEN MECHANISCHE BOUW Victaulic-piek mankracht Laspiek mankracht Behalen of overtreffen projectschema VEILIGHEIDSFORMULE Gemiddeld zijn er voor lasverbindingen tot 45% meer manuren nodig dan bij Victaulic no-flame-leidingoplossingen. En de gemiddelde bouwkosten kunnen tot wel een derde hoger uitvallen dan bij het gebruik van Victaulic. Hoe meer mankracht u inschakelt, hoe hoger de bouwkostencurve wordt. Het is een simpele rekensom: minder manuren betekent minder blootstelling en minder projectrisico.

4 Spotlight op veiligheid DOOR LETSELS UIT TE SLUITEN, KUNNEN WERKGEVERS HUN WINST AANZIENLIJK VERHOGEN. PERSPECTIEF BOUWHEER Tegenwoordig moeten bouwheren goed letten op alle aspecten van veiligheidsgerelateerde kosten. Van de veiligheidsmaatregelen van hun aannemers, met inbegrip van hun huurcontracten en onderaannemers, tot de beslissing of de bouw moet worden stilgelegd. Bemerk dat een werkonderbreking zorgt voor een enorme druk om het project alsnog binnen de termijn te voltooien, wat de kans op letsel dan weer aanzienlijk vergroot. STILLEGGEN VAN DE BOUW CREËERT RUIMTE VOOR FOUTEN Het CII (Construction Industry Institute) zegt: Hoewel nieuwbouwprojecten en renovatie projecten gelijklopende veiligheidsprestaties vertonen, werd geconstateerd dat bij stilgelegde nieuwbouwprojecten, de veiligheidsprestaties slechter waren. Een project dat stilgelegd werd, wordt gekenmerkt door een strak schema, aanzienlijke hoeveelheden overuren, personeel dat vaak meerdere ploegen achtereen werkt, en over het algemeen een snelle toename van het personeelsbestand. Wanneer personeel en management gedurende één of twee maanden veel uren werken, verhoogt de kans op menselijke fouten, en dus ook de kans op letsels. AANDACHT VOOR EMR Veel bouwheren in de VS verlangen in het aanbestedingsproces van hun aannemers dat ze een Experience Modifier Rate (EMR) hebben van 1,0 of lager. Dit getal is het instappunt geworden voor het kwalificeren van verantwoordelijke aannemers. EMR is een middel voor werknemerscompensatie geworden waarmee de basispremie van een werkgever wordt bepaald. De cijfers lopen van 0,2 aan de lage kant voor grote werkgevers tot 3,0 aan de hoge kant en 0,8 aan de lage kant voor kleine werkgevers. Door letsel te voorkomen, kunnen werkgevers hun EMR verkleinen, hun indirecte kosten verlagen en hun winstgevendheid aanzienlijk vergroten.

5 Verhaal van een aannemer Gainesville Mechanical, Inc., opgericht in 1989, is een fullservice aannemersbedrijf dat zich specialiseert in HVAC en loodgieterij. Het bedrijf heeft 100+ medewerkers en heeft projecten in meerdere categorieën uitgevoerd, waaronder industrieel, medisch, vleesverwerking, academisch en commerciële bouw. Gainesville Mechanical werkt sinds 1994 met Victaulic en de Victaulic Piping Solutions, vooral het groefsysteem van Victaulic op buizen met schedule 10, in een verscheidenheid van toepassingen zoals persluchtsystemen, gekoeld-watersystemen, loodgieterij en condensafvoersystemen. Sinds 1994 heeft Gainesville Mechanical geen registreerbare ongevallen gehad, mede dankzij het gebruik van de Victaulicproducten. Onze EMR is verlaagd van 1,6 in 1994 tot 0,86, waarbij nul euro kon worden toegeschreven aan ongevallen met Victaulicsystemen. Gainesville heeft hiermee hun verzekeringspremies voor werknemers met 75% kunnen verlagen tijdens deze periode. Dat maakt een groot verschil. Bij het schatten van de winstgevendheid van een project, weten we uit ervaring dat we per manuur 75% meer opbrengst kunnen behalen door gebruik te maken van Victaulic-systemen, vooral omdat de gegroefde oplossingen zoveel sneller te installeren zijn. Indien we het Victaulic Systeem gebruiken kunnen we minder werknemers op een project inzetten dan met het traditionele lasof schroefkoppelingensysteem. RUSTY GRAVITT, VOORZITTER VAN GAINESVILLE MECHANICAL, INC. Met Victaulic kunnen we accurater aanbieden, omdat hun systeem veel voorspelbaarder is. Het feit dat het gegroefde systeem van Victaulic een mechanisch product is, maakt het inherent veiliger. Hierbij wordt de beknellingsfactor uitgeschakeld die optreedt bij het uitrichten van lange, zware buizen. Het gebruik van buizen schedule 10 of 5 in plaats van schedule 40, levert een enorm veiligheidsvoordeel in alleen al het gebruik op. Bovendien is er geen open vlam en zijn er geen giftige dampen. Victaulic-leidingen kunnen op de grond worden gesneden en gegroefd en in de lucht worden opgehangen. De koppeling kan op een heel kleine plek geïnstalleerd worden. Dit voorkomt een hele reeks beslissingen tijdens de bouw zoals: Heb ik een ladder nodig of een steiger? Hoe kan ik die bocht daarboven op die krappe plek lassen? etc. Vijfennegentig procent van ons HVAC- en loodgieterswerk wordt uitgevoerd met de Victaulic noflame-oplossing en ik denk dat dat bijdraagt aan de hoge moraal bij ons personeel. Onze mensen hebben een sterke voorkeur voor Victaulic. Ik denk dat het gebruik van Victaulic het werk van onze leidingfitters aanzienlijk gezonder maakt en dat verhoogt hun levenskwaliteit. Waar het op neer komt, is dat Victaulic het veiligheidsbeleid van mijn bedrijf ondersteunt, de moraal verbetert en ook nog eens bijdraagt aan de bottom line. Dat is behoorlijk indrukwekkend.

6 Victaulic levert veiligheid Risico van onvoldoende getraind personeel OM TE VOLDOEN AAN OSHA- STANDAARDEN MOETEN LASSERS GOED GETRAIND ZIJN. AANGEZIEN HET AANBOD VAN VAKKUNDIGE LASSERS NIET VOLDOET AAN DE HUIDIGE VRAAG, BESTAAT ER EEN ENORM RISICO BIJ HET INZETTEN VAN ONVOLDOENDE GETRAIND PERSONEEL, WAT VAAK LEIDT TOT EXTRA WERK. DIT LEVERT EEN DUIDELIJK DILEMMA OP VOOR AANNEMERS. VICTAULIC NO-FLAME MECHANISCHE BUISVERBINDINGSSYSTEMEN ZIJN DE OPLOSSING. INDIRECTE VEILIGHEIDSVOORDELEN Victaulic levert bouwoplossingen die consequent het aantal benodigde manuren per klus verlagen. Bouwprojecten waarbij open vlam wordt gebruikt, krijgen te maken met een bijna man-voor-man bijtelling van de bouwkosten. Denk hier eens aan: voor lassen moet vaak een werkvergunning worden aangevraagd. Wegens veiligheidseisen moet vaak een gebied worden afgesloten waar wordt gelast. Voor lassen is brandveiligheidspersoneel nodig, en telkens als u uw personeelsbestand uitbreidt, stijgen de bouwkosten proportioneel mee. Bij het hardsolderen van koper kan het gebruikte vloeimiddel acute gezondheidsproblemen veroorzaken zoals irritatie van de luchtwegen, en chronische gezondheidsklachten zoals nier- of leverbeschadigingen. GEEN OPEN VLAM...GEEN TOXISCHE DAMPEN...MINDER KANS OP LETSEL Bij het Victaulic-principe voor het koppelen van gegroefde buizen vervallen de veiligheidsoverwegingen die komen kijken bij buisverbindingsmethoden waarbij open vlam wordt gebruikt. Leidingfitters worden niet blootgesteld aan de schadelijke dampen die tijdens rechtszaken vaak worden genoemd als oorzaak van ernstige gezondheidsproblemen. Gegroefde mechanische buisverbindingen vormen een no-flame-oplossing. Er is geen kostbaar brandveiligheidspersoneel of vlamafscherming nodig. Geen tanks, geen branders en geen potentieel gevaarlijke loodstaven. Dit zijn allemaal directe veiligheidsvoordelen. ALTERNATIEF VOOR WERK BIJ HOGE TEMPERATUREN Voor de meeste werkvergunningen voor werk bij hoge temperaturen moet een aanvrager alternatieve bouwmethoden aandragen. Met andere woorden: Is er een no-flame-optie die moet worden overwogen als alternatief voor lassen? Victaulic kan een no-flame-alternatief leveren en een specifieke situatie evalueren. Victaulic doet daarbij aanbevelingen en neemt factoren in overweging zoals kosten, bouwterrein, buismateriaal en inhoud, planning en meer. UIT EEN RECENT ARTIKEL IN HET WALL STREET JOURNAL: Bij de eerste in een serie rechtszaken waarbij wordt beweerd dat blootstelling aan lasdampen bij lassers de ziekte van Parkinson en andere ernstige neurologische aandoeningen veroorzaakt, is een schikking getroffen van meer dan $1,5 miljoen de advocaten van de eiser zeggen dat dit zal leiden tot snellere schikkingen en uitbetaling van schadevergoedingen in duizenden andere gevallen. Dit was een van de 4500 afzonderlijke gevallen die in Amerikaanse federale rechtszalen lopen, naast nog eens een geschat aantal van 5000 lopende gevallen in staatsgerechtshoven.

7 Gevaren van lassen Volgens Parker & Waichma, een vooraanstaande firma op het gebied van persoonlijke letsels en nalatigheidswetgeving, is lassen een van de gevaarlijkste industriële activiteiten. De risico s bij lassen zijn brandveiligheid, elektrische schokken, drukgassen, giftige dampen en een gebrek aan persoonlijke bescherming voor de ogen, handen, voeten en het lichaam. Voor lassen is een enorme planning qua voorzorgsmaatregelen nodig, omdat de risico s op persoonlijk letsel door een vergissing zo groot zijn. Blootstelling aan lasrook heeft ernstige gezondheidsgevolgen op korte en lange termijn en leidt vaak tot problemen met longen, hart, nieren en het centrale zenuwstelsel. Volgens talloze onderzoeken en wetgeving die nog in ontwikkeling is, zijn enkele van de neveneffecten van open-flame-methoden: IRRITATIE VAN OGEN, NEUS, BORST EN LUCHTWEGEN MISSELIJKHEID, HOOFDPIJN, DUIZELIGHEID METAALDAMPKOORTS (LIJKT OP INFLUENZA) LONGKANKER KANKER AAN DE URINEWEGEN HARTAFWIJKINGEN NIERBESCHADIGINGEN ZIEKTE VAN PARKINSON De OSHA (US Occupational Safety & Health Administration) heeft recent een nieuwe standaard uitgegeven over hexavalent chroom of CrVI, een zwaar metaal dat bijzonder schadelijk kan zijn wanneer het in hogere concentraties wordt ingeademd. Blootstelling vindt plaats wanneer werknemers roestvrij staal lassen of snijbranden in ruimtes die onvoldoende worden geventileerd. Hier een samenvatting van de standaard: OSHA heeft vastgesteld dat, bij de huidig toegestane blootstellingslimiet (PEL), werknemers een belangrijk gezondheidsrisico lopen, waaronder een verhoogd risico op longkanker, astma en schade aan de neusslijmvliezen en huid. De uiteindelijke beslissing omvat een aanzienlijke reductie van de PEL. De uiteindelijke beslissing omvat ook aanvullende voorzorgsmaatregelen ter bescherming van werknemers, zoals eisen voor het bepalen van de blootstelling, voorkeursmethoden om blootstelling te beperken, beschermende kleding en apparatuur, hygiëneruimtes en -praktijken, medisch toezicht en het bijhouden van gegevens.

8 Bottom Line Victaulic levert Hoe Victaulic de veiligheid vergroot How Victaulic Impacts Safety VICTAULIC-PRODUCTEN ZIJN ONTWORPEN VOOR DE EENVOUD, VEILIGHEID Victaulic products are designed to be simple, EN safe and DUURZAAMHEID. durable. Our mechanical ONZE pipe MECHANISCHE joining BUISVERBINDINGSSYSTEMEN systems are easy to install and provide a union ZIJN EENVOUDIG TE INSTALLEREN EN LEVEREN EEN VERBINDING BIJ ELKE at every joint, giving contractors maximum field KOPPELING, flexibility and enhanced WAARDOOR on-site decision AANNEMERS making OVER MAXIMALE FLEXIBILITEIT IN HET VELD capability. BESCHIKKEN Plus, the Victaulic ENProduct BETERE Delivery BESLISSINGSMOGELIJKHEDEN TER PLAATSE. System bag and tag services helps construction managers to maximize site-workflow efficiency and reduce material handling. And Victaulic systems are designed to address thermal expansion and contraction, seismic movement, and noise and vibration attenuation, making them safer and more beneficial than other pipe joining methods. Het Victaulic Product Delivery System bag and tag services helpt bouwmanagers hun workflow op de bouw efficiënt te maximaliseren en de materiaalbehandeling te reduceren. Victaulic-systemen zijn ontworpen om thermische expansie en contractie en seismische bewegingen te weerstaan, en geluid en trillingen te dempen, waardoor ze veiliger en gunstiger zijn dan andere buisverbindingsmethoden. PRODUCTINNOVATIES VAN VICTAULIC Victaulic streeft naar de ontwikkeling van HET GEGROEFD KOPEREN KOPPELSYSTEEM Het gegroefd koperen koppelsysteem van Victaulic, een volledige reeks koppelingen, fittingen en kleppen, voorkomt de noodzaak van potentieel gevaarlijk solderen of hardsolderen. ADVANCED GROOVED SYSTEM (AGS) Deze productlijn voor buizen met grote diameters maakt een visuele bevestiging van de juiste installatie mogelijk en bestaat uit tweedelige koppelingen waarmee minder nodig is tijdens de installatie.

9 Groef Dichting Koppelingshelft Bout/Moer Groef Technologie van gegroefde uiteinden Het Victaulic-leidingensysteem met gegroefde uiteinden is het meest veelzijdige, economische en betrouwbare leidingsysteem dat er is. Het is aanzienlijk sneller te installeren dan gelaste systemen, en biedt een ontwerpflexibiliteit waar andere systemen zich niet aan kunnen meten. Het systeem is ontworpen voor gesneden of gerolde groeven in standaardbuizen of lichte wandbuizen met gerolde groeven. Een complete reeks groefgereedschappen is verkrijgbaar, waarmee buizen snel en efficiënt kunnen worden gegroefd in de werkplaats of op het bouwterrein. innovatieve producten die veiliger zijn in gebruik en sneller te installeren. Enkele voorbeelden: FIRELOCK EZ Deze voorgemonteerde opzetkoppeling bevat geen losse delen, zodat er tijdens de installatie geen onderdelen kunnen vallen. GEREEDSCHAPPEN VOOR BUISVOORBEREIDING Uniek gepatenteerd rolontwerp op verbeterde looprollen voorkomt uitlopen bij het groeven van korte buislengtes. VEILIGE INSTALLATIE Victaulic-kleppen, zoals deze Vic-300 MasterSeal-vlinderklep, wegen slechts 50% van het gewicht en zijn veel gemakkelijker te tillen dan gelaste/geflenste kleppen.

10 Het Victaulic-voordeel Veiligheid als kernwaarde VEILIGHEID LEVEREN, DAT IS DE BELOFTE DIE WIJ MAKEN AAN ONZE KLANTEN. HET IS EEN KERNWAARDE VAN VICTAULIC. BIJ VICTAULIC BETEKENT VEILIGHEID: STREVEN NAAR HET LEVEREN VAN PRODUCTEN MET DE HOOGSTE KWALITEIT. VERBETERT DE VEILIGHEID OP HET BOUWTERREIN Dit betekent dat we producten en processen ontwikkelen waarmee projectblootstelling en risico s worden verkleind of weggenomen. Vanaf ons gepatenteerde, gegroefde mechanische buissysteem en alle veiligheidskenmerken die we in onze producten ontwikkelen, tot de manier waarop we onze onderdelen verpakken, labelen en verzenden. Veiligheid is een direct resultaat van onze merkbelofte. Het is een belofte die we aan onze klanten doen. En onze beloftes inlossen betekent heel veel voor ons. VERKLEINT DE KANS OP LETSEL EN DAARAAN GERELATEERDE DIRECTE EN INDIRECTE KOSTEN AANZIENLIJK BIEDT CONCURRENTIEVOORDEEL DOOR DE VEILIGHEIDSPRESTATIES VAN AANNEMERS TE VERBETEREN VERMINDERT DE MATERIAALBEHANDELING (30-70% GERELATEERDE MANUREN EN KOSTEN) VERMINDERT MANUREN TIJDENS DE BOUW EN VERKLEINT DAARDOOR PROJECTBLOOTSTELLING EN RISICO VERKORT BOUWPLANNINGEN VERLAAGT DE TOTALE BEHOEFTE AAN MANKRACHT VERLAAGT DE TOTALE BOUWKOSTEN

11 Historische restauratieprojecten Veiligheid speelt een grote rol bij restauratieprojecten, vooral die waarbij historisch belang een factor is. Independence Hall in Philadelphia, Pennsylvania is gebouwd in 1732 en heeft vele restauraties ondergaan om het oorspronkelijke uiterlijk te behouden. Dit gebouw is de geboorteplaats van zowel de onafhankelijkheidsverklaring als de grondwet van de Verenigde Staten, en is volledig gerestaureerd. Aannemers gingen op zoek naar bouwprocessen die veilig waren en waarbij no-flame-technieken konden worden gebruikt. De aannemer en technici besloten het gegroefd koper systeem van Victaulic te installeren op de waterleidingen binnen. Aangezien hierbij geen brandgevaar optreedt zoals bij solderen, werd het werk op tijd voltooid zonder behoefte aan brandveiligheidspersoneel, dampafzuiging, vergunningen voor heet werk of gevaarlijke lasapparatuur. diensten buismaterialen buisreeksen 2 8"/60,3 219,1 mm specificaties drinkwater 2 6"/60,3 168,3 mm brandbeveiliging koper koolstofstaal

12 CONTACT OPNEMEN MET VICTAULIC HOOFDKANTOOR WERELDWIJD EUROPA MIDDEN- EN ZUID-AMERIKA MIDDEN-OOSTEN P.O. Box 31 Easton, PA USA Kesslersville Road Easton, PA USA PICK-VIC ( ) (fax) CANADA 123 Newkirk Road Richmond Hill, ON L4C 3G (fax) Prijkelstraat Nazareth, België (fax) VERENIGD KONINKRIJK Unit 14, Arlington Business Park Whittle Way, Stevenage Hertfordshire SG1 2BD +44 (0) (0) (fax) P.O. Box 31 Easton, PA USA Kesslersville Road Easton, PA USA (fax) AZIË EN PACIFIC 4/F, No. 321 Tian Yao Qiao Road Shanghai China (fax) PO Box Unit XB 8 Jebel Ali Free Zone Dubai United Arab Emirates (fax) PB-306-DUT 4392 REV A WCAS-6KWH59 VICTAULIC IS EEN GEREGISTREERD HANDELSMERK VAN DE VICTAULIC COMPANY VICTAULIC COMPANY. ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN.

Advanced Groove System

Advanced Groove System Victaulic Advanced Groove System Het sterkste en meest betrouwbare mechanische buisverbindingssysteem voor buis van 14"- 72"/350-1800 mm TM Victaulic Advanced Groove System Het snelste en meest betrouwbare

Nadere informatie

VICTAULIC STELT VOOR: DE NIEUWE STIJL 107 QuickVic. starre koppeling GEPATENTEERD

VICTAULIC STELT VOOR: DE NIEUWE STIJL 107 QuickVic. starre koppeling GEPATENTEERD VICTAULIC STELT VOOR: DE NIEUWE STIJL 107 QuickVic starre koppeling GEPATENTEERD STIJL 107 QuickVic starre koppeling Geschikt voor een druk tot 580psi/ 4000 kpa en beschikbaar in 2-4"/ 60,3-114,3 mm. Victaulic

Nadere informatie

piping system flow control

piping system flow control piping system flow control OPLOSSINGEN VAN VICTAULIC Victaulic vernuft Het Victaulic gegroefd einde leidingsysteem Het onderscheidende kenmerk van het Victaulic buiskoppelsysteem is een gewalste of gesneden

Nadere informatie

Ten dienste van commerciële gebouwen

Ten dienste van commerciële gebouwen Ten dienste van commerciële gebouwen Victaulic Originele uitvinding Mechanische buiskoppelingstechnologie onstond in 1925 toen Victaulic het eerste koppelsysteem voor buizen met gegroefd einde ontwierp

Nadere informatie

Your added value provider

Your added value provider Energiebesparing Presentatie Energiebesparing waarom? Meer netto winst Efficient proces Energie besparen Minder CO2 beter milieu Minder onderhoud Energiebesparing: Energieverbruik Wereldwijd Rendement,

Nadere informatie

Productiviteit voor de onderneming

Productiviteit voor de onderneming Productiviteit voor de onderneming Optimale bedrijfsresultaten door productiever met documenten te werken 1 Productiviteit voor de onderneming Als CEO, CIO, CTO, business manager, IT-manager of afdelingshoofd

Nadere informatie

Trimble Access Software: Stel u in verbinding met een wereld van nieuwe mogelijkheden

Trimble Access Software: Stel u in verbinding met een wereld van nieuwe mogelijkheden Trimble Access Software: Stel u in verbinding met een wereld van nieuwe mogelijkheden Access is efficiëntie Met Trimble Access software kunt u sneller, efficiënter en zonder onderbrekingen gegevens uitwisselen

Nadere informatie

20.19-DUT AGS Y-stuk Vic-Filter

20.19-DUT AGS Y-stuk Vic-Filter De serie 732 AGS Vic-filter verschaft een mooie doorstroming bij een lage drukval. Hij wordt geïnstalleerd met twee Victaulic koppelingen. De W732 Vic-filters zijn verkrijgbaar in maten gaande van 14-18

Nadere informatie

HVAC (verwarming, ventilatie en airconditioning) en Koeling zijn essentiële elementen voor gezondheid, welzijn en comfort in ons dagelijks leven

HVAC (verwarming, ventilatie en airconditioning) en Koeling zijn essentiële elementen voor gezondheid, welzijn en comfort in ons dagelijks leven HVAC en Koeling HVAC (verwarming, ventilatie en airconditioning) en Koeling zijn essentiële elementen voor gezondheid, welzijn en comfort in ons dagelijks leven Huizen, commerciële en industriële gebouwen

Nadere informatie

Rosemount 5400 Series

Rosemount 5400 Series Snelstartgids 00825-0511-4026, Rev AA Rosemount 5400 Series Kegelantenne met geschroefde aansluiting Snelstartgids WAARSCHUWING Negeren van deze richtlijnen voor veilige installatie en veilig onderhoud

Nadere informatie

Lockout / Tagout Saves Lives. Prebes Oost-Vlaanderen. Brady Workplace Safety & Compliance Solutions = Increase Safety Lower risks

Lockout / Tagout Saves Lives. Prebes Oost-Vlaanderen. Brady Workplace Safety & Compliance Solutions = Increase Safety Lower risks Lockout / Tagout Saves Lives Prebes Oost-Vlaanderen Doel van een LOTO programma: Om werknemers te beschermen tegen gevaarlijke energieën tijdens onderhouds- en herstellingswerkzaamheden. Dit wordt bereikt

Nadere informatie

FireLock NXT TM Automatische afsluitersystemen

FireLock NXT TM Automatische afsluitersystemen V I C T A U L I C B R A N D B E V E I L I G I N G S S Y S T E M E N FireLock NXT TM Automatische afsluitersystemen Apparaattypes Droog Deluge Elektrisch Deluge droge pilootlijn Deluge natte pilootlijn

Nadere informatie

PLANON E-LEARNINGSERVICE. Breid uw kennis van Planon uit met realtime toegang tot innovatieve e-learningcursussen

PLANON E-LEARNINGSERVICE. Breid uw kennis van Planon uit met realtime toegang tot innovatieve e-learningcursussen PLANON E-LEARNINGSERVICE Breid uw kennis van Planon uit met realtime toegang tot innovatieve e-learningcursussen De Planon e-learningservice biedt onder meer de volgende modules: Algemene e-learning Domeinspecifieke

Nadere informatie

groovee Cast Concrete Glass Balustrade

groovee Cast Concrete Glass Balustrade groovee Cast Concrete Glass Balustrade 2 EeStairs Introductie EeStairs is wereldwijd specialist in het ontwerpen, produceren en installeren van op maat gemaakte trappen. We leveren aan retailers, particulieren

Nadere informatie

HEMPACORE. Passieve brandbeveiliging

HEMPACORE. Passieve brandbeveiliging HEMPACORE Passieve brandbeveiliging Duurzaamheid De sterkte van onze coatings minimaliseert het risico op beschadigingen tijdens transport, verwerking en blootstelling aan weersinvloeden. U kunt rekenen

Nadere informatie

KEMPPI K5 LASAPPARATUUR. Minarc Evo 180 UITERST COMPACT

KEMPPI K5 LASAPPARATUUR. Minarc Evo 180 UITERST COMPACT KEMPPI K5 LASAPPARATUUR Minarc Evo 180 UITERST COMPACT 30.11.2018 Minarc Evo 180 DE KLEINE REUS VAN HET ELEKTRODELASSEN (MMA), WAAR HET WERK OOK IS. De Minarc Evo 180 is het nieuwste MMA-model binnen de

Nadere informatie

Rosemount golfgeleide radar

Rosemount golfgeleide radar 00825-0311-4530, Rev AB Rosemount golfgeleide radar Montage-instructies voor de gesegmenteerde sonde WAARSCHUWING Als u deze installatie- en onderhoudsrichtlijnen niet aanhoudt, kan ernstig letsel het

Nadere informatie

dit boekje? Waarom dit boekje? 3 Wat is lasrook? 4 Wat zijn de risico s? 5 Wat kan ik doen? 6

dit boekje? Waarom dit boekje? 3 Wat is lasrook? 4 Wat zijn de risico s? 5 Wat kan ik doen? 6 lasrook te lijf! 2 lasrook te lijf! inhoud waarom dit boekje? 5xbeter 3 Waarom dit boekje? 3 Wat is lasrook? 4 Wat zijn de risico s? 5 Wat kan ik doen? 6 Voordat je gaat lassen 7 Lasrookpluim 8 Bronafzuiging

Nadere informatie

Verwen uw gasten Vereenvoudig het werk Verhoog de winst

Verwen uw gasten Vereenvoudig het werk Verhoog de winst Verwen uw gasten Vereenvoudig het werk Verhoog de winst Direct succes. Onze lange termijn belofte die gegarandeerd uitkomt. Een compleet concept dat het verrassend eenvoudig maakt om uw gasten uitzonderlijk

Nadere informatie

Vestigingen over de hele wereld

Vestigingen over de hele wereld Vestigingen over de hele wereld VERENIGDE STATEN CANADA NEDERLAND ENGELAND FRANKRIJK DUITSLAND RUSLAND AUSTRALIË MALEISIË CHINA INDIA JAPAN KOREA www.thermon.com The Heat Tracing Specialists Wereldwijd

Nadere informatie

Canon Essential Business Builder Program. Combineert alles wat u nodig hebt voor zakelijk succes

Canon Essential Business Builder Program. Combineert alles wat u nodig hebt voor zakelijk succes Canon Essential Business Builder Program Combineert alles wat u nodig hebt voor zakelijk succes Essential Business Builder Program Introductie Het runnen van een drukkerij is een uitdaging. De activiteiten

Nadere informatie

Staff Workload Planner. + Brengt balans in de taakbelasting van het personeel. + Helpt prioriteiten van personeel en instituten te bereiken

Staff Workload Planner. + Brengt balans in de taakbelasting van het personeel. + Helpt prioriteiten van personeel en instituten te bereiken Systeemoverzicht Naadloze integratie met S+ Breng balans in de taakbelasting van personeel Vermijd overbelasting van personeel Kom tegemoet aan de prioriteiten van instituten Verbeterde personeelsservice

Nadere informatie

S 582- laag bed Veilige en efficiënte zorg voor patiënten met verhoogd risico op vallen

S 582- laag bed Veilige en efficiënte zorg voor patiënten met verhoogd risico op vallen S 582- laag bed Veilige en efficiënte zorg voor patiënten met verhoogd risico op vallen Een bed, ontworpen om valgevoelige patiënten te beschermen Door goed te luisteren naar de feedback van onze klanten

Nadere informatie

THE SUCCESS YOU WANT.

THE SUCCESS YOU WANT. CAT CONNECT THE SUCCESS YOU WANT. Het succes dat u wenst. MATERIEELBEHEER PRODUCTIVITEIT VEILIGHEID DUURZAAMHEID MATERIEEL, TECHNOLOGIE EN DIENSTEN COMBINEREN DIE U HELPEN UW SUCCES TE VERGROTEN. Cat Connect

Nadere informatie

Een passie voor zorg. Een partner voor u.

Een passie voor zorg. Een partner voor u. Een passie voor zorg. Een partner voor u. Linde Healthcare Benelux De Keten 7, 5651 GJ Eindhoven Tel. +31.40.2825825, Fax +31.40.2816875 info.healthcare.nl@linde.com, www.linde-healthcare.nl 1100_004 (0713/1500)

Nadere informatie

WIN TIJD, WIN GELD WERELDWIJD

WIN TIJD, WIN GELD WERELDWIJD WIN TIJD, WIN GELD WERELDWIJD TNT GAAT EEN STAPJE VERDER Het zeer uitgebreide lucht- en wegennetwerk van TNT heeft nu een nog groter geografisch bereik: tot wel 99,9 % van de wereldwijde bestemmingen.

Nadere informatie

VOOR EEN SCHONERE, VEILIGERE EN GEZONDERE WERELD. INNOVATIE IRIS VLOOTMANAGER. Uw Intelligente Commandocentrum

VOOR EEN SCHONERE, VEILIGERE EN GEZONDERE WERELD. INNOVATIE IRIS VLOOTMANAGER. Uw Intelligente Commandocentrum VOOR EEN SCHONERE, VEILIGERE EN GEZONDERE WERELD. INNOVATIE IRIS VLOOTMANAGER Uw Intelligente Commandocentrum Uw Intelligente Commandocentrum KRACHTIGE FUNCTIES VOOR DYNAMISCH VLOOTMANAGEMENT Kritieke

Nadere informatie

Systeem nr. Ingediend door Deel spec. Para Locatie Datum Goedgekeurd Datum

Systeem nr. Ingediend door Deel spec. Para Locatie Datum Goedgekeurd Datum De Victaulic AGS klep voor drie toepassingen is een montage (verzonden als individuele componenten) van een Serie W761 AGS Vic-300 vlinderklep en een Serie W715 AGS Vic- terugslagklep. Deze combinatie

Nadere informatie

Compacte buisverwarmingen

Compacte buisverwarmingen Combat Meer dan 91.5% NETTO rendement! Compacte afmetingen - ideaal als de ruimte beperkt is Voor gesloten ruimten en bij een open afvoerkanaal Branders met automatische ontsteking en uitschakelen/reset

Nadere informatie

GEPREFABRICEERDE INFILTRATIEBUIS ZONDER GRIND

GEPREFABRICEERDE INFILTRATIEBUIS ZONDER GRIND GEPREFABRICEERDE INFILTRATIEBUIS ZONDER GRIND Bovenaanzicht Vooraanzicht Ø 300 mm of 370 mm Onderaanzicht L = 3 m of 6 m Net van polyethyleen EPS vlokken Het onderste deel is niet voorzien van geotextiel,

Nadere informatie

DIGITAAL DICTEREN, SPRAAKHERKENNING & WORKFLOW MANAGEMENT VOOR ZORGPROFESSIONALS

DIGITAAL DICTEREN, SPRAAKHERKENNING & WORKFLOW MANAGEMENT VOOR ZORGPROFESSIONALS DIGITAAL DICTEREN, SPRAAKHERKENNING & WORKFLOW MANAGEMENT VOOR ZORGPROFESSIONALS IMAGE SPEECH PROCESSING SOLUTIONS DOING MORE WITH SPEECH DÉ SOLUTION PROVIDER Kostenefficiëntie in de zorg is nog steeds

Nadere informatie

Omvangrijke renovatieopgave: traditionele aanpak of one size fits all? 104 juni 2014 duurzaam gebouwd

Omvangrijke renovatieopgave: traditionele aanpak of one size fits all? 104 juni 2014 duurzaam gebouwd Omvangrijke renovatieopgave: traditionele aanpak of one size fits all? 104 juni 2014 duurzaam gebouwd Rondetafelgesprek Renovatie De omvangrijke renovatieopgave bereikt een hoogtepunt, aangewakkerd door

Nadere informatie

SOMS MOET JE OM VOORUIT TE GAAN EVEN TERUG IN DE TIJD

SOMS MOET JE OM VOORUIT TE GAAN EVEN TERUG IN DE TIJD SOMS MOET JE OM VOORUIT TE GAAN EVEN TERUG IN DE TIJD CITY M AIR PURIFIER VAN CAMFIL Camfil Clean Air Solutions 1 FEITEN: MET ONZE LUCHTREINIGERS GAAT U DUIZENDEN JAREN TERUG IN DE TIJD. In enkele uren

Nadere informatie

Reference case Atlas Copco. Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren. Vodafone Power to you

Reference case Atlas Copco. Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren. Vodafone Power to you Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren Vodafone Power to you Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren Atlas Copco

Nadere informatie

Exact Synergy Enterprise. Krachtiger Financieel Management

Exact Synergy Enterprise. Krachtiger Financieel Management Exact Synergy Enterprise Krachtiger Financieel Management 1 Inleiding Waar gaat het om? Makkelijke vragen zijn vaak het moeilijkst te beantwoorden. Als het hectische tijden zijn, moet u soms veel beslissingen

Nadere informatie

Persinformatie. Solisten voor het systeem

Persinformatie. Solisten voor het systeem Persinformatie Datum: 26 maart 2014 Roto raam- en deurtechnologie voor "fensterbau/frontale" 2014 Roto: Complete deurtechnologie / Uitgebreid "Door" portfolio / Sluitsystemen, scharnieren, dorpels en accessoires

Nadere informatie

V.C.A. belang voor de industrie. Koen Bollaerts Nationaal Adviseur Preventie & Kwaliteit Antwerpen 27 oktober 2009

V.C.A. belang voor de industrie. Koen Bollaerts Nationaal Adviseur Preventie & Kwaliteit Antwerpen 27 oktober 2009 V.C.A. belang voor de industrie Koen Bollaerts Nationaal Adviseur Preventie & Kwaliteit Antwerpen 27 oktober 2009 Koen Bollaerts Veiligheidskundige niveau 1 15 jaar ervaring met veiligheid en kwaliteit

Nadere informatie

De HPR130XD levert ongeëvenaarde HyDefinition-snijkwaliteit met maar de helft van de operationele kosten

De HPR130XD levert ongeëvenaarde HyDefinition-snijkwaliteit met maar de helft van de operationele kosten De HPR1XD levert ongeëvenaarde HyDefinition-snijkwaliteit met maar de helft van de operationele kosten Hypertherm heeft gedurende meer dan veertig jaar meer dan 75 gepatenteerde plasmatechnologieën ontwikkeld

Nadere informatie

Harde schijf (met montagebeugel) Gebruiksaanwijzing

Harde schijf (met montagebeugel) Gebruiksaanwijzing Harde schijf (met montagebeugel) Gebruiksaanwijzing CECH-ZHD1 7020228 Compatibele hardware PlayStation 3-systeem (CECH-400x-serie) Voorzorgsmaatregelen Lees om veilig gebruik van dit product te garanderen

Nadere informatie

Vermogen en diversiteit Zehnder Stana & Zehnder Stana Neo. Ventilatie

Vermogen en diversiteit Zehnder Stana & Zehnder Stana Neo. Ventilatie Vermogen en diversiteit Zehnder Stana & Zehnder Stana Neo Verwarming Koeling Ventilatie Luchtzuivering Als u op zoek bent naar een universele verwarmingsoplossing. Elk bouwproject is uniek. Daarom waardeert

Nadere informatie

mijn zaak poweredbycisco. innovatie. powered by

mijn zaak poweredbycisco. innovatie. powered by mijn zaak poweredbycisco. innovatie. powered by De klanten zijn binnengehaald, de medewerkers zijn aangenomen, de uitdagingen zijn het hoofd geboden. Kortom, uw bedrijf is opgebouwd. En nu kunt u ook nog

Nadere informatie

Peak Performance Programma

Peak Performance Programma Peak Performance Programma HeartMath Peak Performance Programma Organisaties en bedrijven verwachten van u als professional dat u creatief bent, dat u oplossingen aanreikt voor lastige problemen of dillema

Nadere informatie

Verbonden: Wereldwijde bescherming onder één dak

Verbonden: Wereldwijde bescherming onder één dak Verbonden: Wereldwijde bescherming onder één dak Als geen ander met de klant verbonden. Ons doel: mensen, bezittingen en hun omgeving beschermen. Niemand is hier beter toe in staat dan Tyco Fire Suppression

Nadere informatie

www.mwm.net Energy. Efficiency. Environment.

www.mwm.net Energy. Efficiency. Environment. www.mwm.net Energy. Efficiency. Environment. in samenwerking Onze hoge kwaliteitsnormen zijn uw succes! Bij MWM kunt u profiteren van de meer dan 1150 toegewijde medewerkers die over de hele wereld bij

Nadere informatie

Vopak Fundamentals on Safety

Vopak Fundamentals on Safety Vopak Fundamentals on Safety Inleiding Iedereen die op een Vopak-lokatie werkt moet aan het eind van de werkdag naar huis kunnen gaan zonder op enigerlei wijze schade ondervonden of veroorzaakt te hebben.

Nadere informatie

RoofSafe. Anker. Klaar om in actie te springen als het erop aankomt. Het innovatieve NIEUWE RoofSafe Anker. met

RoofSafe. Anker. Klaar om in actie te springen als het erop aankomt. Het innovatieve NIEUWE RoofSafe Anker. met RoofSafe Anker Klaar om in actie te springen als het erop aankomt Het innovatieve NIEUWE RoofSafe Anker met Afbeelding van anker met SpiraTech Force Management technologie. Deze afbeelding dient uitsluitend

Nadere informatie

De weg naar warmte-krachtkoppeling (wkk)

De weg naar warmte-krachtkoppeling (wkk) De weg naar warmte-krachtkoppeling (wkk) De controle nemen over uw energie Productreeks September 2017 De kracht van warmte-krachtkoppeling Veerkracht verbeteren Met ENER-G warmte-krachtkoppeling (wkk)

Nadere informatie

Gas dat lichter is dan lucht, in de lichtste cilinder ooit!

Gas dat lichter is dan lucht, in de lichtste cilinder ooit! Gas dat lichter is dan lucht, in de lichtste cilinder ooit! Ga luchtiger door het leven met 50% meer gas en lichtere cilinders! Als s werelds belangrijkste leverancier van helium voor commerciële doeleinden

Nadere informatie

Zicht op veilig werken.

Zicht op veilig werken. Zicht op veilig werken. Niet alle risico s voor lassers zijn duidelijk zichtbaar. Ogen, gelaat, hoofd- en luchtwegen zijn bij de mens van nature teer en kwetsbaar. Dat geldt des te meer in de harde wereld

Nadere informatie

Koel uw producten duurzaam én efficiënt met de ZEAS van Daikin.

Koel uw producten duurzaam én efficiënt met de ZEAS van Daikin. Tot wel 25% minder energieverbruik en co 2 -uitstoot Koel uw producten duurzaam én efficiënt met de ZEAS van Daikin. Ontdek hoe duurzame ambities en commerciële doelstellingen samenkomen in uw koelschap.

Nadere informatie

Enterprise Resource Planning. Hoofdstuk 1

Enterprise Resource Planning. Hoofdstuk 1 Enterprise Resource Planning Hoofdstuk 1 Een basis om inzicht te krijgen in Enterprise Resource Planning-systemen Pearson Education, 2007; Enterprise Resource Planning door Mary Sumner Leerdoelstellingen

Nadere informatie

Capitec Bank verbetert de klantbeleving met het digitaal content management systeem van Scala

Capitec Bank verbetert de klantbeleving met het digitaal content management systeem van Scala Capitec Bank verbetert de klantbeleving met het digitaal content management systeem van Scala Elektronisch wachtrijbeheer gecombineerd met digital signage verhoogt de klanttevredenheid en verbetert de

Nadere informatie

De Nieuwe Generatie Dealer Management Oplossing. Ontworpen om u te helpen groeien.

De Nieuwe Generatie Dealer Management Oplossing. Ontworpen om u te helpen groeien. De Nieuwe Generatie Dealer Management Oplossing. Ontworpen om u te helpen groeien. De automobielbranche ondergaat wereldwijd enorme veranderingen. Bedrijven in de sector worden steeds meer geconfronteerd

Nadere informatie

De garantie om uw electriciteitsnota te verlagen en CO2 uitstoot te verkleinen PQMS.NL/VO4BIZ

De garantie om uw electriciteitsnota te verlagen en CO2 uitstoot te verkleinen PQMS.NL/VO4BIZ De garantie om uw electriciteitsnota te verlagen en CO2 uitstoot te verkleinen Wat is VO4BIZ? VO4BIZ is een Brits ontwerp, spanningsoptimalisatie systeem dat het inkomende voltage verlaagt en de stroomkwaliteit

Nadere informatie

B AT T E RY T ECHN O LOGIES BOUW UW BEDRIJF OP DE KRACHT VAN SAMENWERKING

B AT T E RY T ECHN O LOGIES BOUW UW BEDRIJF OP DE KRACHT VAN SAMENWERKING B AT T E RY T ECHN O LOGIES BOUW UW BEDRIJF OP DE KRACHT VAN SAMENWERKING Kies voor ons als leverancier van accu s en profiteer van de kracht van samenwerking. Maak gebruik van het grootste gespecialiseerde

Nadere informatie

De arbeidsomstandigheden zijn enorm verbeterd en we hoeven nu aanzienlijk minder schoon te maken.

De arbeidsomstandigheden zijn enorm verbeterd en we hoeven nu aanzienlijk minder schoon te maken. Klantuitspraken We hebben voor en na de installatie van het luchtreinigingssysteem metingen uitgevoerd en een groot verschil geconstateerd. Lars-Erik Andersson, directeur, ICA Maxi Hälla, Västerås (SE)

Nadere informatie

Veiligheid voor uw leidingwerk GIRAIR SYSTEM Leidingen, fittingen en kranen voor perslucht

Veiligheid voor uw leidingwerk GIRAIR SYSTEM Leidingen, fittingen en kranen voor perslucht Veiligheid voor uw leidingwerk GIRAIR R SYSTEM Leidingen, fittingen en kranen voor perslucht Perslucht Haal een kruis door: Lekkage, verontreinigde perslucht, korrosie en tijdverlies.. ALS PERSLUCHT UW

Nadere informatie

Handleiding voor de SYSTIMAX GigaSPEED X10D FTP-oplossingen

Handleiding voor de SYSTIMAX GigaSPEED X10D FTP-oplossingen Handleiding voor de SYSTIMAX GigaSPEED X10D FTP-oplossingen SYSTIMAX GigaSPEED X10D FTP-oplossing www.systimax.com Inhoudsopgave Inleiding 1 SYSTIMAX GigaSPEED X10D FTP-channelprestaties 2 SYSTIMAX GigaSPEED

Nadere informatie

Maak nog competitievere aanbiedingen Haal meer opdrachten binnen! Plooibare gegolfde gasbuizen

Maak nog competitievere aanbiedingen Haal meer opdrachten binnen! Plooibare gegolfde gasbuizen Plooibare gegolfde gasbuizen Maak nog competitievere aanbiedingen Haal meer opdrachten binnen! Verschillende diameters voor al uw behoeften : DN12 DN15 DN22 DN28 DN32 DN40 DN50 Geteste en goedgekeurde

Nadere informatie

Livetap Productbrochure

Livetap Productbrochure Modificatie en uitbreiding van operationele sprinklersystemen Livetap Productbrochure Livetap Wat is Livetap? Livetap is een innovatie op het gebied van het aanpassen en uitbreiden van sprinklersystemen

Nadere informatie

Knauf Isolava gipsblokken Lichtgewicht met een massief karakter

Knauf Isolava gipsblokken Lichtgewicht met een massief karakter Knauf Isolava gipsblokken Lichtgewicht met een massief karakter Lichtgewicht met een massief karakter U kent als geen ander het belang van een comfortabele binnenruimte. En u weet als geen ander hoe u

Nadere informatie

giftig doelorgaan - toxisch acuut toxisch

giftig doelorgaan - toxisch acuut toxisch Algemene gegevens CAS nr: 50-00-0 EU-etikettering: R-zinnen: 23/24/25-34-40-43 S-zinnen: (1/2)-26-36/37/39-45-51 giftig CLP(EU-GHS): Signaalwoord: GEVAAR H: 351-331-311-301-314-335-317 acuut toxisch doelorgaan

Nadere informatie

Autoherstelwerkplaatsen. Alles wat u nodig hebt om uw garage schoon, veilig en efficiënt te houden

Autoherstelwerkplaatsen. Alles wat u nodig hebt om uw garage schoon, veilig en efficiënt te houden Autoherstelwerkplaatsen Alles wat u nodig hebt om uw garage schoon, veilig en efficiënt te houden Verbeter uw werkplaats De oplossingen van Nederman dragen bij tot: Veilige en ergonomische werkplaatsen

Nadere informatie

Océ TCS500. Tijd is kostbaar. Grootformaat. kleurenprint-, kopieer- en. scansysteem

Océ TCS500. Tijd is kostbaar. Grootformaat. kleurenprint-, kopieer- en. scansysteem Océ TCS500 Tijd is kostbaar Grootformaat kleurenprint-, kopieer- en scansysteem Klaar voor elke klus: hoge Prestaties waarop u kunt productiviteit rekenen Hoge capaciteit in kleur en Volledig te configureren

Nadere informatie

Exact Synergy Enterprise. Krachtiger Klantbeheer CRM

Exact Synergy Enterprise. Krachtiger Klantbeheer CRM Exact Synergy Enterprise Krachtiger Klantbeheer CRM 1 Inleiding Waar gaat het om? De klant komt op de eerste plaats. Maar geldt dat voor al uw klanten? En om hoeveel (potentiële) klanten gaat het; tientallen,

Nadere informatie

Maak optimaal gebruik van uw dak. lnvesteer in zonne-energie met SunPower

Maak optimaal gebruik van uw dak. lnvesteer in zonne-energie met SunPower Maak optimaal gebruik van uw dak lnvesteer in zonne-energie met SunPower Hoe werkt het? Verhoog uw inkomsten met zonne-energie 1 SunPower-zonnepanelen Tot voor enkele jaren was een investering met het

Nadere informatie

Technologie die werkt en vooruitgaat. ZF-Duodrive: de hydrostatische aandrijving

Technologie die werkt en vooruitgaat. ZF-Duodrive: de hydrostatische aandrijving Technologie die werkt en vooruitgaat. ZF-Duodrive: de hydrostatische aandrijving Tegenwoordig worden vrachtwagens niet enkel gebruikt om van A naar B te rijden, maar ook om werkzaamheden op lage snelheid

Nadere informatie

Gegroefde fittingen. Victaulic fittingen in diverse uitvoeringen. Kenmerken. Opties

Gegroefde fittingen. Victaulic fittingen in diverse uitvoeringen. Kenmerken. Opties Telefoon 074 2435334 Gegroefde fittingen Victaulic fittingen in diverse uitvoeringen. Kenmerken Victaulic biedt een ruime keuze aan fittingen tot DN1200 in diverse uitvoeringen, gereduceerd en niet-gereduceerd.

Nadere informatie

Zehnder Clean Air Solutions: Meer succes in de recyclingbranche. Verwarming Koeling Ventilatie Filtering

Zehnder Clean Air Solutions: Meer succes in de recyclingbranche. Verwarming Koeling Ventilatie Filtering Zehnder Clean Air Solutions: Meer succes in de recyclingbranche. Verwarming Koeling Ventilatie Filtering De ervaring laat zien dat onze klanten voor de volgende uitdagingen staan: Strenge certificeringseisen:

Nadere informatie

Nederlands. Geheugen. AppleCare. Instructies voor vervanging

Nederlands. Geheugen. AppleCare. Instructies voor vervanging Nederlands Instructies voor vervanging Geheugen AppleCare Volg de instructies in dit document nauwgezet. Als u dit niet doet, kan uw apparatuur beschadigd raken en de garantie komen te vervallen. Opmerking

Nadere informatie

De nieuwe ALPHA2. De beste pomp. Dankzij vier nieuwe functies is de nieuwe ALPHA2 nu het hele stookseizoen lang extra betrouwbaar lees verder!

De nieuwe ALPHA2. De beste pomp. Dankzij vier nieuwe functies is de nieuwe ALPHA2 nu het hele stookseizoen lang extra betrouwbaar lees verder! De nieuwe ALPHA2 De beste pomp nu nog BETER Dankzij vier nieuwe functies is de nieuwe ALPHA2 nu het hele stookseizoen lang extra betrouwbaar lees verder! Kies de beste circulatiepomp voor de beste installaties

Nadere informatie

ONLY TOYOTA TRUCKS WITH SAS KNOW HOW

ONLY TOYOTA TRUCKS WITH SAS KNOW HOW ONLY TOYOTA TRUCKS WITH SAS KNOW HOW www.toyota-forklifts.nl TO DRIVE DOWN COSTS Toyota vorkheftrucks met SAS maken gebruik van intelligente technologieën om chauffeurskosten en kosten als gevolg van schade

Nadere informatie

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. AB-QM: Perfectie in regeltechniek. Regelen én balanceren met één afsluiter

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. AB-QM: Perfectie in regeltechniek. Regelen én balanceren met één afsluiter MAKING MODERN LIVING POSSIBLE : Perfectie in regeltechniek Regelen én balanceren met één afsluiter » De toekomst begint nu Het doel van een HVAC-installatie is duidelijk: een aangenaam binnenklimaat creëren

Nadere informatie

TM-1200 FP HANDLEIDING

TM-1200 FP HANDLEIDING TM-1200 FP HANDLEIDING www.visionaudiovisual.com/nl/techmount/tm-1200_fp 1 CONFORMITEITSVERKLARING Indien van toepassing, zijn alle producten van Vision gecertificeerd en voldoen ze aan alle bekende lokale

Nadere informatie

Wavin Hep2O. push-fit. het. leidingsysteem voor warm en koud water

Wavin Hep2O. push-fit. het. leidingsysteem voor warm en koud water Wavin Hep2O het push-fit leidingsysteem voor warm en koud water Toevoer van drinkwater en CV-installaties Slimme keuzes, sneller werken Haastige spoed is zelden goed. Maar met snel werken is niks mis!

Nadere informatie

17 AUGUSTUS 2015 DUURZAAMHEIDSVRAAGSTUK MILIEUVERVUILING EN ALLERGIEËN. Actuele Topics in Aardrijkskunde 2014-2015 GULIZAR HEYECAN 3SA2

17 AUGUSTUS 2015 DUURZAAMHEIDSVRAAGSTUK MILIEUVERVUILING EN ALLERGIEËN. Actuele Topics in Aardrijkskunde 2014-2015 GULIZAR HEYECAN 3SA2 17 AUGUSTUS 2015 DUURZAAMHEIDSVRAAGSTUK MILIEUVERVUILING EN ALLERGIEËN Actuele Topics in Aardrijkskunde 2014-2015 GULIZAR HEYECAN 3SA2 Inhoud 1. Allergieën (Bevolking)... 2 2. Oorzaken van allergieën (Biosfeer,

Nadere informatie

Onze Integra cilinders. Een veiliger concept voor lassen, snijden en solderen

Onze Integra cilinders. Een veiliger concept voor lassen, snijden en solderen Onze Integra cilinders Een veiliger concept voor lassen, snijden en solderen Kleiner, lichter, gemakkelijker, en ze gaan vaak langer mee dan traditionele cilinders Veiliger op de werkplek Minder risico

Nadere informatie

HSE guidelines mei 2012 AARDGASCONDENSAAT HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines mei 2012 AARDGASCONDENSAAT HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS S HSE guidelines mei 2012 AARDGASCONDENSAAT HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

De financiële impact van BYOD

De financiële impact van BYOD De financiële impact van BYOD Top 10 inzichten uit het wereldwijde -onderzoek Jeff Loucks / Richard Medcalf Lauren Buckalew / Fabio Faria Het aantal BYOD-apparaten in de zes landen van ons onderzoek zal

Nadere informatie

Hidden Profit.! Optimal Hotel Performance!

Hidden Profit.! Optimal Hotel Performance! Creatieve Omzet! Verantwoorde Kostenbesparingen! Een Uitdagende Economische Realiteit.! Loopt u voorop en groeit uw marktaandeel! of staat u achter en verliest u terrein?! Royal Bank of Scotland klaar!

Nadere informatie

Bescherm u medewerkers met de beste lasbescherming in de markt

Bescherm u medewerkers met de beste lasbescherming in de markt Bescherm u medewerkers met de beste lasbescherming in de markt Een schip, een olieplatform, een vliegtuig, een wolkenkrabber, een brug of een machine. Wat hebben deze zaken met elkaar gemeen? Ze zouden

Nadere informatie

VAKMENSEN KIEZEN VOOR INNOVATIEVE OPLOSSINGEN.

VAKMENSEN KIEZEN VOOR INNOVATIEVE OPLOSSINGEN. VAKMENSEN KIEZEN VOOR INNOVATIEVE OPLOSSINGEN. WWW.KI-TS.COM OVER ONS "Geweldige bedrijven bieden hun klanten, naast de producten die ze vragen, ook oplossingen voor hun problemen. Knauf Insulation streeft

Nadere informatie

Voor integrale ondersteuning van de volledige keten van klantvraag, backoffice en medewerkers in het werkveld

Voor integrale ondersteuning van de volledige keten van klantvraag, backoffice en medewerkers in het werkveld PLANON mobile field services Voor integrale ondersteuning van de volledige keten van klantvraag, backoffice en medewerkers in het werkveld Een innovatieve specialist met dertig jaar ervaring in het IWMS

Nadere informatie

VICTAULIC BUISOPLOSSINGEN VOOR DATACENTERS. Wanneer elke moment telt, kiest u voor de oplossing die een verschil uitmaakt.

VICTAULIC BUISOPLOSSINGEN VOOR DATACENTERS. Wanneer elke moment telt, kiest u voor de oplossing die een verschil uitmaakt. VICTAULIC BUISOPLOSSINGEN VOOR DATACENTERS Wanneer elke moment telt, kiest u voor de oplossing die een verschil uitmaakt. Victaulic PIPING. SYSTEMS. SOLUTIONS. Als wereldleider op het vlak van mechanische

Nadere informatie

PHAROS Gamma combi-condensatievloerketels

PHAROS Gamma combi-condensatievloerketels Gas Zonne-energie PHAROS Gamma combi-condensatievloerketels > Energiebesparingen > Optimaal comfort bij verwarming en productie van sanitair warm water > Beperkt gebruik vloeroppervlak > Ideaal bij intensief

Nadere informatie

MYRUN TECHNOGYM improve your running

MYRUN TECHNOGYM improve your running MYRUN TECHNOGYM improve your running MYRUN TECHNOGYM Ontwikkeld door hardlopers voor hardlopers. MYRUN TECHNOGYM biedt u de ultieme hardloopervaring, dankzij trainingsprogramma's op maat en feedback over

Nadere informatie

FlexiClic De snelste weg naar vorstbeveiliging

FlexiClic De snelste weg naar vorstbeveiliging FlexiClic De snelste weg naar vorstbeveiliging FlexiClic Raychem FlexiClic vorstbeveiligingssystemen zorgen ervoor dat het water blijft stromen en de vloeistof in de leidingen niet bevriest! Isolatie alleen

Nadere informatie

Het unieke ergonomische ladderlaadsysteem voor elke opdracht.

Het unieke ergonomische ladderlaadsysteem voor elke opdracht. Het unieke ergonomische ladderlaadsysteem voor elke opdracht. ErgoRack wordt altijd bediend vanaf de grond. Dat minimaliseert de belasting op uw onderrug en schouders en voorkomt dat u zware lasten boven

Nadere informatie

STOFVRIJ WERKEN LASROOK

STOFVRIJ WERKEN LASROOK STOFVRIJ WERKEN LASROOK In Nederland overlijden per jaar zo n 2.000 3.500 mensen aan beroepsziekten, onder meer door blootstelling aan kankerverwekkende stoffen. Dat aantal moet en kan omlaag. Preventie

Nadere informatie

FixPlan voor installaties

FixPlan voor installaties FixPlan voor installaties Installatietechniek FixPlan installatietechniek is een creatieve en innovatieve partner die technische installaties ontwerpt, installeert, onderhoudt en beheert op het gebied

Nadere informatie

ood Neem uw veiligheid serieus Gevaar 3M Veiligheidsprodukten

ood Neem uw veiligheid serieus Gevaar 3M Veiligheidsprodukten Lood Gevaar Stof en dampen van industriële processen waarbij lood of looddeeltjes betrokken zijn kunnen worden ingeademd het lood kan worden geabsorbeerd en in de bloedsomloop opgenomen worden. Lood kan

Nadere informatie

Milieu en Gezondheid in Genk-Zuid. Dirk Wildemeersch Vlaamse Gezondheidsinspectie

Milieu en Gezondheid in Genk-Zuid. Dirk Wildemeersch Vlaamse Gezondheidsinspectie Milieu en Gezondheid in Genk-Zuid Dirk Wildemeersch Vlaamse Gezondheidsinspectie Inhoud Probleemstelling Giftigheid Algemeen Specifiek voor de verhoogd gemeten stoffen Richtwaarden en normen versus Genk

Nadere informatie

... Think safety! Werken met. Aardgascondensaat. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Werken met. Aardgascondensaat. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Werken met VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Werken met Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit;

Nadere informatie

Maximale productiviteit

Maximale productiviteit Wat u ook last, dankzij Air Products nieuwe reeks las- en snijgassen bent u zeker van het allerbeste resultaat. De speciale samenstelling van elk gas zorgt voor een hogere productiviteit. Gemakkelijk in

Nadere informatie

Enkel blauw past perfect!

Enkel blauw past perfect! www.klauke.com Enkel blauw past perfect! Slim, veilig en efficiënt. Gustav Klauke. De specialist in verbindingstechniek. Vertrouw op verbindingen met een systeem. Als wereldmarktleider voor verbindingsmateriaal,

Nadere informatie

... Think safety! Werken met. Gevaarlijke stoffen. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Werken met. Gevaarlijke stoffen. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid Werken met VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Werken met Denk aan veiligheid- altijd en overal Bij werkzaamheden aan gesloten installaties en systemen zijn strikte procedures van kracht. Er bestaat

Nadere informatie

aurostep plus zonneboiler

aurostep plus zonneboiler aurostep plus zonneboiler Veel warm water dankzij zonne-energie 01-09 - 2015 Het goede gevoel, het juiste te doen. Meer comfort terwijl u energie bespaart Duurzaam verzekerd van veel warm water Open de

Nadere informatie

Werken met CMR stoffen

Werken met CMR stoffen Werken met CMR stoffen Jasper Hersbach Hoofd Veiligheid 1 Werken met CMR stoffen in de praktijk In deze workshop zullen we vooral aandacht besteden aan twee aspecten: Hoe wordt de arbeidshygiënische strategie

Nadere informatie

Digitale Heetwater Oplossingen voor Instellingen

Digitale Heetwater Oplossingen voor Instellingen Digitale Heetwater Oplossingen voor Instellingen Ononderbroken Toezicht en Communicatie The Brain kan ingezet worden als laatste punt om de temperatuur te regelen voordat het hete water de ruimte bij nieuwe

Nadere informatie

Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Value at Stake-analyse (Analyse potentiële waarde) van IoE voor de publieke sector door Cisco

Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Value at Stake-analyse (Analyse potentiële waarde) van IoE voor de publieke sector door Cisco Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Value at Stake-analyse (Analyse potentiële waarde) van IoE voor de publieke sector door Cisco Joseph Bradley Christopher Reberger Amitabh Dixit Vishal

Nadere informatie