Lessuggesties. Wat vindt u in deze lessuggesties?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lessuggesties. Wat vindt u in deze lessuggesties?"

Transcriptie

1 Lessuggesties Wat vindt u in deze lessuggesties? - Informatie over Pluk van de Petteflet en de boeken over Pluk - Lessuggesties voor alle leeftijden - Deelname aan de stampertjes-zoektocht: win een musicalbezoek voor de hele klas! Uitgeverij Querido Alle illustraties in deze lessuggesties zijn getekend door Fiep Westendorp en zijn afkomstig uit het boek Pluk van de Petteflet. Deze illustraties mogen niet overgenomen of gekopieerd worden. Fiep Amsterdam bv; Fiep Westendorp Illustrations.

2 Lessuggesties Annie M.G. Schmidt-week 014 Annie M.G. Schmidt-week 014 Van woensdag 14 tot en met zondag 4 mei 014 is het weer Annie M.G. Schmidtweek. Tien dagen lang staan de boeken van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp in de boekhandel, in de bibliotheek, op scholen en op kinderdagverblijven in de schijnwerpers de boeken over Pluk in het bijzonder dit jaar. U kunt met uw klas op diverse manieren deelnemen aan de Annie M.G. Schmidt-week. In deze lessuggesties krijgt u verschillende tips om met uw leerlingen aan de slag te gaan. En leuk voor alle leeftijden: de Stampertjes-zoektocht! Op de laatste pagina van dit document kunt u zien hoe ook uw klas hieraan mee kan doen. De winnende klas wint een bezoek aan de Pluk van de Petteflet-musical, inclusief vervoer! Pluk van de Petteflet: tijdloze klassieker De avonturen over Pluk van de Petteflet verschenen tussen 1968 en 1970 in weekblad Margriet en werden voor het eerst in boekvorm uitgegeven in Het boek over het jongetje en zijn kraanwagen dat zijn intrek neemt in de torenkamer van de Petteflet is door de jaren heen onverminderd populair gebleven. Verkrijgbaar van Pluk van de Petteflet: Pluk van de Petteflet (gebonden en paperback uitgave) 19,95 / 1,50 ook verkrijgbaar als luisterboek Pluk redt de dieren (gebonden) 15,95 ook verkrijgbaar als luisterboek En voor de allerkleinsten: Dag Pluk! (stofboekje) 6,95 Welterusten Pluk! (Stofboekje) 6,95

3 Lessuggesties Annie M.G. Schmidt-week 014 Lessuggesties De boeken over Pluk van de Petteflet zijn geschikt voor kinderen tot een jaar of zeven. Onderstaande lessuggesties kunt u zelf beoordelen voor uw leerlingen. Ze zijn onderverdeeld in een groepsgesprek en doe-opdrachten. Alle verwijzingen naar het boek zijn gebaseerd op de 35 ste druk (010). Bij eerdere drukken kunnen de paginanummers afwijken. Groepsgesprek over het boek Lees het boek (gedeeltelijk) voor en laat de kinderen naar de illustraties kijken. Laat ze eerst spontaan reageren. Ga dan vragen stellen: 1. Wat vind je leuk aan dit boek? Of grappig? Of spannend?. Is er ook iets wat je niet leuk vindt? Of saai? Of lelijk? Of erg? Of raar? 3. Wat begrijp je niet helemaal? 4. Wat viel je op in het verhaal en aan de tekeningen? Op deze laatste vraag kunnen antwoorden komen als: Opvallend in de tekst: Nergens wordt gerept over een vader of moeder van Pluk. Pluk is een heel zelfstandig en verantwoordelijk jongetje dat in zijn eigen kraanwagentje rijdt, dieren even belangrijk vindt als mensen, een kakkerlak als vriendje heeft, niet naar school gaat en toch heel veel kan. Dieren kunnen praten met mensen. In het verhaal komen veel vogels voor, echte en neppe: vooral duiven, meeuwen en de krullevaar. Veel namen zeggen iets over de persoon die die naam draagt: mevrouw Helderder, meneer Pen, de Stampertjes, Langhors, de heen- en weerwolf, de Lispeltuut, de krullevaar. Er komen grappige personages en fantasiefiguren in voor: mevrouw Helderder, de kluizelaar, vader Stamper, de Adjudant en Majoor, meneer Plomp van het vogelmuseum. Aardrijkskundige namen zijn verhaspeld: Egwijk (samenvoeging van Egmond en Noordwijk of Wijk aan Zee), Waas (Waal en Maas). Er wordt veel getoverd in het boek, vooral met de hasselbramen. Er komen veel dingen van vroeger in voor: geen supermarkten maar kleine winkeltjes: bakker, slager, kruidenier; er zijn vaste telefoons en geen mobieltjes, guldens in plaats van euro s, geen computers, een dokter die de zieke thuis bezoekt, deftig theedrinken gebeurt met de pink in de lucht, schoonmaakspullen als boenders en zwabbers. Soms zijn er ouderwetse uitroepen: Gunst! (p. 40), Schandelijk! (p 15), Gut! Enig! (p. 196).

4 Lessuggesties Annie M.G. Schmidt-week 014 Opvallend in de illustraties: De tekeningen zijn allemaal in kleur en ze hebben verschillende formaten. Soms staan ze in een hoekje van een pagina, soms vullen ze een hele bladzijde, aan het eind van het verhaal staat een tekening over twee pagina s. Het zijn grappige, karikaturale tekeningen met veel hoekige lijnen. De ogen van alle mensen zijn cirkeltjes of stippen en kinderneusjes zijn van voren dopjes en van opzij puntjes. Er zijn veel kinderen met borstelige haardossen, vooral de Stampertjes. Al die opmerkingen over patronen, stijl en opbouw, karakteristieken in tekst en illustraties kunnen prikkelen tot verder gesprek en onderzoek en de kinderen nog meer betrekken bij het verhaal. Over het soort boek Ik ben Dollie, zei de duif. En de Petteflet is hier vlakbij. (p. 7) Het komt door die bramen zei meneer Pen. Die hasselbramen. Het zijn speelbramen, zodra je ervan eet, wil je spelen in plaats van werken. (p. 146) De dieren in het boek kunnen praten. En de hasselbramen zijn een soort toverbramen. Pluk van de Petteflet lijkt wel een sprookje. Maar is het een sprookjesboek? Praat er samen over. Of is het meer een avonturenboek, een boek over kinderen en het milieu? Iemand zei dat Pluk van de Petteflet een roman is voor kleuters. Een roman is een dik boek met een lang verhaal. Vind jij Pluk van de Petteflet een boek voor kleuters, of moet je er ouder voor zijn? Waarom vind je dat? Tips voor de leerkracht: - Er is niet één waarheid, één oplossing of één goed antwoord. Een gesprek kan opbloeien door de diversiteit aan meningen en interpretaties. - Er zijn uiteraard (veel) meer vragen mogelijk. Verschillende antwoorden leveren ook andere vervolgvragen op. - Alles mag gezegd of opgemerkt worden. Niets is gek of stom. Laat de kinderen merken dat het belangrijk is wat ze zeggen. - De kinderen moeten het boek goed kennen voordat ze er een groepsgesprek over kunnen voeren. Dan kunnen ze hun mening uitleggen aan de hand van fragmenten en illustraties uit het boek. - Stel geen gesloten vraag waarop maar één antwoord mogelijk is. Vraag liever: Waar zie je dat?, Hoe bedoel je dat?, Kun je dat laten zien? of Vertel eens. - Laat het gesprek niet langer duren dan nodig. Het ene boek/verhaal geeft meer gespreksstof dan het andere. - Deze manier om een groepsgesprek te voeren werkt het best als er regelmatig zo met elkaar wordt gepraat. Dan raken de kinderen eraan gewend en gaan ze het leuk vinden om op ontdekkingsreis te gaan in een volgend boek.

5 Lessuggesties Annie M.G. Schmidt-week 014 Doen - voor peuters en kleuters Kleurplaat Pluk van de Petteflet Voor de jongste leerlingen staat er op een kleurplaat van Pluk en zijn rode kraanwagen, een illustratie van Fiep Westendorp. Na het voorlezen van het eerste Pluk-verhaal kunnen de kinderen hiermee aan de slag. Welke kleur maken zíj de kraanwagen? En welke kleur krijgt de pet van Pluk? Een Petteflet bouwen Bouw van blokken of duplo een Petteflet met een torenkamer voor Pluk. Zien hoe een hijskraan werkt Pluk had een klein rood kraanwagentje. Hij reed ermee door de hele stad en hij zocht naar een huis om in te wonen. (p.7) Zo begint Pluk van de Petteflet. Laat een kind van thuis een kraanwagen meenemen om te laten zien hoe een hijskraan werkt. Of bouw met elkaar een hijskraan van constructiespeelgoed als Duplo of K nex. Een boom vol vogels tekenen Koop (gekleurde) kippenveertjes of verzamel vogelveren die je vindt in een bos of park of op straat. Geef elk kind een veer. Vraag de kleuters hun veer op een tekenpapier te plakken en er daarna een vogel omheen te tekenen. Knip de vogeltekeningen uit. Schilder op een groot vel een boom en prik of lijm alle vogeltekeningen op de takken. Zo ontstaat er een vrolijke boom vol vogels.

6 Lessuggesties Annie M.G. Schmidt-week 014 Doen alle leeftijden Een kakkerlak in een luciferdoosje stoppen Lig je lekker, Zaza? riep hij. Zaza lag in een luciferdoosje met watten. Prima! riep hij met z n hele kleine kakkerlakkenstem. (p. 10) (Illustratie van Zaza, afkomstig uit Pluk van de Petteflet. Fiep Amsterdam bv; Fiep Westendorp Illustrations) Een van de eerste vrienden van Pluk is de kakkerlak Zaza. Pluk heeft hem al in het eerste hoofdstuk gered van een wisse dood. Maak van een bolletje boetseerklei, wat ijzerdraadjes, stukjes tandenstoker en kleine kraaltjes een kakkerlak. Zaza is zwart, maar jouw kakkerlak mag gekleurd zijn. Hij is zo klein dat hij in een luciferdoosje past. Doe watten in een luciferdoosje en leg je kakkerlak erin. Geef hem een eigen naam en schrijf die op het versierde schuifje van het doosje. Vergeet geen luchtgaatjes te prikken in het schuifje. En geef hem natuurlijk een stukje appelschil! Laat elkaar je kakkerlakkendoosjes zien. Maak er een tentoonstelling van. Nieuwe achternamen bedenken Ben jij Pluk? riepen ze. Pluk van de kraanwagen? Pluk van de kakkerlak? (p. 13) In het begin van het boek weten de Stampertjes al heel veel over Pluk van de Petteflet: dat hij een kraanwagen heeft, dat hij een kakkerlak heeft gered Aan het eind van het boek weten ze natuurlijk nog meer over hem. Bedenk drie dingen die de Stampertjes dan kunnen zeggen en schrijf ze op: Pluk van, Pluk van en Pluk van Lees elkaar voor wat je hebt gevonden. Schrijf je voornaam drie keer onder elkaar op. Schrijf achter de voornamen van. Geef jezelf drie nieuwe achternamen die bij je passen. Je kunt daarbij net als Pluk denken aan waar je woont (van de Petteflet), aan iets bijzonders wat je bezit (van de Kraanwagen) of een huisdier dat je hebt (van de Kakkerlak). Misschien heb je een nog beter idee voor een achternaam: Rosa van de Paarden, Jerry van de Sliding, Jesse van de Lekke Band Stel jezelf in de groep voor met je beste nieuwe achternaam en vertel er iets over. Teken een portret van jezelf met nieuwe achternaam. Iets van je achternaam komt ook voor op de tekening. Hang de tekeningen (met nieuwe handtekening!) op in een portrettengalerij.

7 Lessuggesties Annie M.G. Schmidt-week 014 Praten als de Lispeltuut Toen hield het getuut op en er kwam een heel zacht fluisterend stemmetje uit de schelp. Het stemmetje zei: Daar if de fee. Pluk keek om zich heen. Hij verwachtte half-en-half dat er een fee zou verschijnen tussen de duinen. Maar het stemmetje ging door en zei: Tuffen die fruiken if de fee. Nu begreep Pluk dat de schelp het niet had over een fee. Tussen die struiken is de zee, bedoelde de schelp. (p. 78) De Lispeltuut is een slissende schelp. Hij zegt voor iedere s een f. Dus: De Lifpeltuut if een fliffende fchelp. Kies een woord met een s erin en schrijf het op. Schrijf het woord nog keer, maar vervang de s door f. Fluister je woord, zoals de Lispeltuut het zou zeggen. Verzin een zin met een paar woorden met een s erin. Schrijf je zin op zoals de Lispeltuut hem zou uitspreken. Fluister je zin, zacht maar hoorbaar. Geef in een groep een grote schelp aan elkaar door: zo n groot slakkenhuis waarin je de zee kunt horen ruisen, bijvoorbeeld een wulk. Als je de schelp hebt, luister je naar wat hij zegt. Daarna zeg je fluisterend je eigen, nieuwe Lispeltuut-zin. Vogelgeluiden nadoen Hij zette het ding aan. Het bandje begon te draaien. En daar klonk: Ahoy weee weeeeee het schelle gekrijs van een meeuw. Dat was een meeuw, zei meneer Pen. Luister nou verder. Roekoe roekoe Een duifie zei de agent vertederd. Inderdaad, zei meneer Pen. En nu even goed luisteren! Prrr ta lie loe! Het schalde door de winkel. (p. 18) Meneer Pen heeft de geluiden van een meeuw, een duif en de krullevaar opgenomen. Probeer Ahoy weee weeeeee te laten klinken als het schelle gekrijs van een meeuw. Wie van de groep kan dat het beste? Die krijgt de Meeuwenprijs. En hoe klinkt het geluid van een duif? Roekoe roekoe Samen uitproberen. Wie wint de Duivenprijs? En hoe klinkt het geluid van de krullevaar? Prrr ta lie loe! Verzin er allerlei manieren voor. De mooiste stem krijgt de Krullevaarprijs. Verdeel de groep in drie groepjes: meeuwen, duiven en krullevaren. Een kind is dirigent. De dirigent geeft aan welke groep aan de beurt is, welke groepen samengaan, hoe hard of zacht de geluiden moeten zijn, hoe lang of hoe kort. Geef zo een spannend vogelconcert. Maak een opname.

8 Lessuggesties Annie M.G. Schmidt-week 014 Muur vol tekenen (illustratie van Mevrouw Helderder en Aagje, afkomstig uit Pluk van de Petteflet. Fiep Amsterdam bv; Fiep Westendorp Illustrations) Ze volgden Aagje naar de huiskamer. En daar stond mevrouw Helderder te tekenen op de pas gewitte muren. Hallo, riep ze. Kom binnen, neem maar allemaal een kleurstift en doe mee! De kleine Stampertjes stortten zich juichend op de doos met viltstiften. Ze zochten de mooiste kleuren uit en ze begonnen gekke poppetjes te tekenen. (p. 166) Mevrouw Helderder heeft te veel hasselbramenjam gegeten en tekent haar keurig witte muren vol. Volg haar voorbeeld! Knip uit tijdschriften allerlei meubels: tafel, stoelen, banken, kasten, bedden, noem maar op. Plak de meubels aan de onderkant van een wit vel tekenpapier. Teken daarna met viltstift de witte kamermuur vol gekleurde bloemen, vogels, vissen, schepen, huizen met rook, bloemen in potten, gekke poppetjes en zo verder. Hang daarna alle tekeningen precies naast elkaar. Dan zie je een lange kamer met meubels en een muur vol tekeningen. Een groot stapelbed tekenen Kijk naar het driehoge stapelbed van de Stampertjes (op pagina 1 van Pluk van de Petteflet). Maak net als Fiep Westendorp ook een stapelbed, maar dan eentje voor de hele groep. Elk kind schildert op een rechthoekig stuk papier zichzelf in bed met alles wat daarbij hoort: dekbed, kussens, knuffels, speelgoed, losse kleren, enzovoorts. Let erop dat de geschilderde bedden allemaal ongeveer even groot zijn, want ze moeten in het stapelbed van de groep passen. Hang naast elkaar stroken behangpapier aan de muur. Schilder daarop in grote lijnen een stapelbed met net zoveel bedden als er kinderen in de groep zijn. Elk kind plakt het eigen bed in het stapelbed. Schilder tenslotte met elkaar (touw)ladders aan het stapelbed, spinnenwebben, kleren aan hangertjes en waslijnen, speelgoed en plantjes en kruiken in hoeken en gaten.

9 Lessuggesties Annie M.G. Schmidt-week 014 Alle vogels laten vliegen Maar zodra ze door de glazen deur naar buiten stapte op de bovenste galerij ontzettend het leek alsof de hemel verduisterd werd door een sneeuwstorm ze vlogen vlak vóór haar, ze zaten op de vloer, ze fladderden voor haar ogen, ze schreeuwden afgrijselijk! (p. 39) Dat zijn de meeuwen die mevrouw Helderder wegpesten uit het torenkamertje. Speel het spel Alle vogels vliegen met figuren uit Pluk van de Petteflet. Begin met te zeggen: Alle vogels vliegen! Daarop moeten de kinderen met hun armen in de lucht vliegbewegingen maken. Het gaat erom dat ze dat alleen doen als iets wordt genoemd dat echt kan vliegen. Het is een reactiespelletje. Wie zich vergist is af. Ga steeds sneller: - Alle duiven vliegen! - Alle meeuwen vliegen! - Alle Stampertjes vliegen! - Alle mussen vliegen! - Alle Lispeltuten vliegen! - Alle Duizeltjes vliegen! - Alle Dollies vliegen! - Alle Pettefletten vliegen! - Alle Liezebetjes vliegen! - Alle vlinders vliegen! - Alle vliegen vliegen! - Alle uitgestorven vogels vliegen! - Alle hasselbramen vliegen! - Alle Leentjes vliegen! - Alle Aagjes vliegen! - Alle tortels vliegen! - Alle spuitbussen vliegen! - Alle reigers vliegen! - Alle wormen vliegen! - Alle wespen vliegen! - Alle frieten vliegen! - Alle zeekoekoeken vliegen! - Alle kakkerlakken vliegen! Zeg, als het lang genoeg geduurd heeft: Alle krullevaren vliegen! Dit is een valstrik, want de krullevaar is een vogel die eerst niet kan vliegen (zie p. 169), maar later wel (p. 19). Deze lessuggesties zijn gebaseerd op de lessuggesties van Lieke van Duin & Jos van Hest, 010.

10 Lessuggesties Annie M.G. Schmidt-week 014 Oproep: Stampertjes gezocht! (Illustratie van Pluk en Aagje met de Stampertjes. Afkomstig uit Pluk van de Petteflet. Fiep Amsterdam bv; Fiep Westendorp Illustrations) Bij de familie Stamper thuis liggen matrassen op de grond, want wat maken de Stampertjes een lawaai! Hoe hard kan uw klas stampen en zingen? Hoe doet uw klas mee? Lees het verhaal waarin de Stampertjes worden voorgesteld voor, zodat iedereen weet wie de Stampertjes zijn. Het leukste is natuurlijk voorlezen uit het boek. Is het boek uitgeleend in de schoolbieb? Het verhaal staat, tot het einde van de Annie M.G. Schmidtweek, ook op. Bekijk dan met de kinderen op onze site de Stampsong (de tekst vindt u op de volgende pagina). Maak een filmpje van uw leerlingen en upload deze op Youtube. Mail de link naar promotie@singel6.nl, o.v.v. de naam van uw school. Uit alle inzenders wordt de winnaar van de hoofdprijs gekozen. Wat kunt uw klas winnen? De winnende klas wint een uitje naar de Pluk van de Petteflet-musical, inclusief vervoer. De winnaars krijgen voor 31 mei 014 bericht. De ingezonden filmpjes worden geplaatst op en op ons Facebook-account (Facebook/Queridokind) [Uitgeverij Querido en Senf theaterproducties stellen 30 kaartjes voor de musical inclusief busreis beschikbaar. Het bezoek aan de musical vindt vermoedelijk in schooljaar 14/15 plaats, aangezien 7 juni al de laatste voorstelling van dit seizoen is. De datum van het bezoek wordt uiteraard overlegd met de winnende school.]

11 Lessuggesties Annie M.G. Schmidt-week 014 Stampsong - tekst Nummer één stampt als-ie blij is en dat is haast elke dag Nummer stampt als-ie slagroom uit de spuitbus eten mag Nummer 3 dat is een rare, want die stampt, maar waarom, geen idee Hoe of wat of waar dus stampt-ie maar en dan doen we lekker mee en gaan we Stampen, stampen, stampen, stamp, laat het dreunen, laat het knallen dat de foto s uit hun lijsten vallen en de lampekappen van de lampen Stampen, stampen, stampen! Nummer 4 is heel gevoelig en die stampt wanneer-ie huilt Nummer 5 omdat-ie spijt heeft als-ie speelgoed heeft geruild Nummer 6 is boos op nummer vijf of drie of nummer twee Maar dat duurt nooit lang want hij wordt steeds bang want we stampen met hem mee, daar gaan we Stampen, stampen, stampen, stamp, laat het dreunen, laat het knallen dat de foto s uit hun lijsten vallen en de lampekappen van de lampen Stampen, stampen, stampen!

Auditieve oefeningen bij Pluk van de Petteflet.

Auditieve oefeningen bij Pluk van de Petteflet. Auditieve oefeningen bij van de Petteflet. Àelk woord hoort er niet bij? 1. Aardbeien 2. Opa Bakkebaard Mevrouw Helderder 3. Autobus Langhors Kraanwagen 4. Meeuw Mus Duif 5. Krullevaar Liezebetje Marieke

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

* Letters samenvoegen tot een woord. * Nazeggen van zinnen van 7 à 10 woorden.

* Letters samenvoegen tot een woord. * Nazeggen van zinnen van 7 à 10 woorden. Taaloefeningen (met dank aan Margriet van Laar) obs De Weier Vissedijk 35c 7602 CP Almelo tel. 0546 491218 fax. 0546 491245 Auditieve taalontwikkelingsoefeningen bij het onderwerp: Pluk. Auditieve Synthese:

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

P lukda g. spelletjesboekje

P lukda g. spelletjesboekje P lukda g spelletjesboekje Anne Frankschool groep 1/2 25 mei 2005 In dit boekje staan de spelletjes beschreven die je op de Plukdag kunt doen. Op de plattegrond van de school kun je zien waar de spelletjes

Nadere informatie

Toneelspelen KINDERLITERATUUR

Toneelspelen KINDERLITERATUUR Toneelspelen Wat ga je leren? Je leert wat letterlijke tekst is, wat een verteller is en hoe je tekst uit een boek in een toneelstukje kunt omzetten. INLEIDING Hieronder zie je een stuk van het verhaal

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Doel. Doelgroep. Een film in je hoofd

Doel. Doelgroep. Een film in je hoofd Doel Het op gang brengen of houden van leesplezier! Van wat voor soort boeken houden de kinderen en waarom? Zouden ze zelf graag de hoofdpersoon zijn in één van hun lievelingsboeken? Welke omslagen spreken

Nadere informatie

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn: 1; Pluk van de Petteflet

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn: 1; Pluk van de Petteflet Auditieve oefeningen Boek van de week: 1; Pluk van de Petteflet Verhaalbegrip: Bij het boek stel ik de volgende vragen: Wat staat er op de voorkant Hoe zou het boek heten Waarom denk je dat? Wat staat

Nadere informatie

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen In groep 1 en 2 hebben de leerlingen binnen dit thema geleerd dat er in de natuur verschillende kleuren, vormen en texturen te vinden zijn. De leerlingen in groep 3 en 4 richten zich in dit thema op bomen.

Nadere informatie

Doelen van de lessen. Januari C.D. 4

Doelen van de lessen. Januari C.D. 4 Januari C.D. 4 Doelen van de lessen De kinderen kunnen een voorgelezen verhaal navertellen zonder gebruik te hoeven maken van illustraties. De kinderen kunnen fonemen als de kleinste klankeenheden in woorden

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart Kerstkaart Refrein: Ik stuur een kerstkaart naar oom Rob en één naar tante Fee. Zeg postbezorger, breng je ook voor mij een

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Lees blz. 5 tot en met 8. Jim vindt Rudsel een rare naam. Jim zegt dit ook tegen Rudsel. Vind jij het ook een rare naam? Is

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

Annie M.G. Schmidt & Fiep Westendorp Pluk. van de Petteflet. Amsterdam Antwerpen Em. Querido s Uitgeverij BV 2010

Annie M.G. Schmidt & Fiep Westendorp Pluk. van de Petteflet. Amsterdam Antwerpen Em. Querido s Uitgeverij BV 2010 Annie M.G. Schmidt & Fiep Westendorp Pluk van de Petteflet Amsterdam Antwerpen Em. Querido s Uitgeverij BV 2010 www.queridokinderboeken.nl www.annie-mg.com www.fiepwestendorp.nl Inhoud Deze nieuwe editie

Nadere informatie

Ander werk van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp

Ander werk van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp Pluk redt de dieren ANNIE M.G. SCHMIDT (1911-1995) Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur 1964 Constantijn Huygensprijs 1987 Hans Christian Andersenprijs 1988 FIEP WESTENDORP (1916-2004) Oeuvre-Penseel

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Lesbrief. 100 jaar. Groep 1 en 2. Fiep Amsterdam bv; Fiep Westendorp Illustrations

Lesbrief. 100 jaar. Groep 1 en 2. Fiep Amsterdam bv; Fiep Westendorp Illustrations Lesbrief Groep 1 en 2 100 jaar Fiep Amsterdam bv; Fiep Westendorp Illustrations Fiep Fiep Hoera! Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Fiep Westendorp werd geboren en het werk van de illustratrice is nog

Nadere informatie

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek DieDrie Lesbrief bij de voorstelling Muziekles (deel1) ±35 minuten (incl. filmpjes) (uitleg en filmpjes) Groep 3 t/m 8 Hoe? In groepjes op 1 of meer computers (met internet), of klassikaal met beamer of

Nadere informatie

Jouw avontuur met de Bijbel

Jouw avontuur met de Bijbel Nieske Selles-ten Brinke Jouw avontuur met de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Uitgeverij Jes! is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie

Nadere informatie

Pluk vindt een huisje

Pluk vindt een huisje Pluk vindt een huisje Pluk had een klein rood kraanwagentje. Hij reed ermee door de hele stad en hij zocht naar een huis om in te wonen. Af en toe stopte hij. En dan vroeg hij aan de mensen: Weet u niet

Nadere informatie

VOORJAARSBLOK 2014-2015

VOORJAARSBLOK 2014-2015 VOORJAARSBLOK 04-05 WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? Dit is het boekje van het voorjaarsblok. Voorjaar? Maar het is toch winter? Het is inderdaad winter maar in de tijd dat dit blok loopt, beginnen ook de

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

In deze lesbrief vindt u lesideeën bij een selectie van onze Klavertjesboeken. - voor groep 3/4 en 5/6

In deze lesbrief vindt u lesideeën bij een selectie van onze Klavertjesboeken. - voor groep 3/4 en 5/6 In deze lesbrief vindt u lesideeën bij een selectie van onze Klavertjesboeken. - voor groep 3/4 en 5/6 Klavertje Een: De hut van Marion van de Coolwijk, AVI 2 Klavertje Twee: De draak van Harmen van Straaten,

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Deze les gaat over praten in de wachtkamer. Meneer Bashir gaat naar de huisarts. Hij moet even wachten. Hij zit in de wachtkamer. Er zitten veel mensen. Ze praten.

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Opdrachten thema. Veluwe

Opdrachten thema. Veluwe en thema Schema groepjes en opdrachten bij vorm 2: elke opdracht vaste begeleider Groepje 1: spechten Groepje 2: muizen Groepje 3: vossen Groepje 4: eekhoorns Groepje 5: egels Kleine beestjes + voedselketens

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Wat ga je doen? Wat zet je klaar? Wie doet er mee en waar? Hoe zit het in elkaar?

Wat ga je doen? Wat zet je klaar? Wie doet er mee en waar? Hoe zit het in elkaar? 2 vogel Piet Wat ga je doen? Wat zet je klaar? Wie doet er mee en waar? De peuters luisteren en spelen met het prentenboek Vogel Piet. Het verhaal gaat over vogel Piet, een vogeltje zonder veren. het prentenboek

Nadere informatie

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah Lesbrief Voetstappen Kader Abdolah Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan vragen,

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

Copyright Beertje Anders

Copyright Beertje Anders Copyright Beertje Anders Beren hebben allerlei gevoelens. Kun jij zien hoe Beertje Anders zich nu voelt? Blij. Ik ben blij als ik jarig ben, als ik spelen mag met Beertje Bruin, als ik met de andere beren

Nadere informatie

Gedichten werkboekje. Naam: Groep:

Gedichten werkboekje. Naam: Groep: Gedichten werkboekje Naam: Groep: Gedichten lezen 1. Wat valt je als eerste op bij dit gedicht? Bang Bang, dat ik het nooit vergeten zal. Ik zal het nooit vergeten. Ik zag hem daar voor het laatst in de

Nadere informatie

De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier

De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier Marlies Huijzer verzorging wat wil jouw dier? De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier om te vertroetelen. Ze denken niet zo na over wat een dier zelf leuk vindt

Nadere informatie

Meten en wegen. Kleuren. Tellen en getalbegrip. Vormen. Sorteren en begrippen. Tijd

Meten en wegen. Kleuren. Tellen en getalbegrip. Vormen. Sorteren en begrippen. Tijd Opdrachten rekenkastje Thema: Pluk van de Petteflet Meten en wegen Doel: Licht en zwaar Bob de bouwer en Wendy: Dollie mag met een mandje heen en weer vliegen van Pluk naar Aagje en steeds komt er wat

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Hieronder vind je een lesvoorbereiding voor twee lesuren rond lichaamsbeeld bij kinderen van 10 tot 12 jaar. Het bevat verschillende

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs (4-6 jaar) Deze lesbrief is te gebruiken bij de voorstelling Aardblij. Aardblij is een voorstelling met zang, acrobatiek

Nadere informatie

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s

Nadere informatie

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen 1 Gedichten, geïnspireerd door bomen Geheimen In het donker huizen bomen die overdag gewoner zijn. Wij slaan de bochten van een pad mee om en gaan, ontkomen aan het licht af op geheimen.kleine geluiden

Nadere informatie

Lou en Lena: NEE tegen geweld!

Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, ik ben Lou. En dit is mijn zus Lena. We

Nadere informatie

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk.

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Prent 1 Sst, ik hoor iets! Prent 1. Sst, ik hoor iets! Said en Jamal zitten aan tafel te eten. Samen met papa en mama. Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Papa laat het horloge zien. Het is een

Nadere informatie

Lesbrief. Bij ons in het dorp Jan Terlouw

Lesbrief. Bij ons in het dorp Jan Terlouw Lesbrief Bij ons in het dorp Jan Terlouw Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan

Nadere informatie

De Drakendokter: Gideon

De Drakendokter: Gideon De Drakendokter: Gideon Om hulp vragen Vervolgverhalen Groep 5 en 6 (SO en SBO) Overzicht De opdrachten zijn het leukst om te doen, als het hele boek in de klas is voorgelezen. Dit kan door elke dag in

Nadere informatie

Nieuws uit groep 1/ 2 d.

Nieuws uit groep 1/ 2 d. Nieuws uit groep 1/ 2 d. Dit schooljaar begonnen we met 15 oudste kleuters en 9 jongste kleuters. In september kwamen Jake en Indy erbij. Ons eerste thema van schatkist was Erop uit: het verhaal van Kleine

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT DUTCH KLEURENPALET De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik ga verhuizen

Inhoud. Mijn leven. ik ga verhuizen Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Plannen... 4 Hoofdstuk 2 Meubels enzo... 6 Hoofdstuk 3 Geld... 8 Hoofdstuk 4 Winkelen... 10 Hoofdstuk 5 Adreswijziging... 12 Hoofdstuk 6 De sleutel!... 14 Hoofdstuk 7 Voorbereiden...

Nadere informatie

Het verhaal op reis. groep 1-2. melle de muis. Bijlagen Les 1. media. spoor

Het verhaal op reis. groep 1-2. melle de muis. Bijlagen Les 1. media. spoor Het verhaal op reis groep 1-2 melle de muis Bijlagen Les 1 Les 1 - Bijlage 1 - brief kunstenaar 1 Lieve kinderen, Vandaag begint er een bijzonder project: HET VERHAAL OP REIS. Jullie gaan vandaag met elkaar

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Vollenhove Wonen op een havezate

Vollenhove Wonen op een havezate D S T R K C N T Opdracht 1 Nodig: foto van jezelf als klein kind, fotoblad opdracht 1 In Vollenhove staat de havezate Oldruitenborgh. De havezate is al heel oud. Bijna 250 jaar geleden, rond 1770, woonden

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Deze les gaat over praten in de wachtkamer. Een man, meneer Wong, gaat naar de huisarts. Hij moet even wachten. Hij zit in de wachtkamer. Er zitten veel mensen.

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

de kinderen hier om elkaar te gebruiken als de massa mensen, ze kunnen door elkaar heen lopen en elkaar begroeten etc.).

de kinderen hier om elkaar te gebruiken als de massa mensen, ze kunnen door elkaar heen lopen en elkaar begroeten etc.). Als je boven de stad vliegt, land je midden op een plein. Het plein is vol met mensen, je steekt het plein over en loopt dwars door de mensen heen, af en toe begroet je iemand. (help de kinderen hier om

Nadere informatie

Adam en Eva eten van de boom

Adam en Eva eten van de boom Adam en Eva eten van de boom God maakt een prachtig paradijs. Hij zegt: Het is heel goed. Maar God heeft ook een vijand, En weet jij wel wat hij doet? Het mooie wat God heeft gemaakt, maakt hij juist graag

Nadere informatie

Nieuwsbrief Moederdag

Nieuwsbrief Moederdag Nieuwsbrief Moederdag Het is alweer bijna Moederdag, een belangrijk moment voor de kinderen om hun mama eens extra te verwennen! In deze nieuwsbrief vind u twee activiteiten met leuke ideeën om te knutselen

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Lestip 'Jacques naar de stad'

Lestip 'Jacques naar de stad' Lestip 'Jacques naar de stad' Over het boek Jacques is een klein, mollig hondje met een trui aan. Samen met zijn vriend meneer Wiebelsok trekken ze de stad in. Ze drinken een kopje thee in een café en

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Hallo wereld! Schrijf een reisverhaal

Hallo wereld! Schrijf een reisverhaal Deze les sluit aan bij het kinderboekenweekthema 2012: Hallo wereld. Doel: Deze les is een oefening in creatief schrijven. De kinderen schrijven een reisverhaal. Doelgroep: Basisonderwijs groep 4 en hoger.

Nadere informatie

Pluk van de Petteflet, een rijk en geletterd thema voor de onderbouw

Pluk van de Petteflet, een rijk en geletterd thema voor de onderbouw Pluk van de Petteflet, een rijk en geletterd thema voor de onderbouw Ondanks dat de verhalen van Pluk van de Petteflet al meer dan veertig jaar oud zijn, smullen kinderen ook nu nog steeds van de avonturen

Nadere informatie

ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS. Van:

ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS. Van: ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS Van: Ieder groepje gaat op ontdekkingsreis, deze gebieden worden verdeeld: heelal, de zee, een onderaards gebied, een vulkanisch gebied, een bergachtig gebied, een woestijn

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Schrijfpalet. Denk goed na! 12. Olifant met gsm?

Schrijfpalet. Denk goed na! 12. Olifant met gsm? 12. Olifant met gsm? Ontspannende tekst: kort verhaal Gisteren was het markt in de stad. Ik pakte m n fiets en reed naar de markt. Het was er erg druk. Opeens zag ik mijn neefje staan. Ik riep hem en zwaaide.

Nadere informatie

De arme man en zijn parkiet

De arme man en zijn parkiet De arme man en zijn parkiet deel 3/3 Iedereen op straat is blij dat de arme straatmuzikant niet arm meer is. s Avonds brengt hij zijn volle buideltjes met geld naar de bank. Dat is heel veel en thuisgekomen

Nadere informatie

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag Thema Op het werk. Demet TV Lesbrief 8. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef vertelt

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. mijn vrije tijd

Inhoud. Mijn leven. mijn vrije tijd Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Hobby... 4 Hoofdstuk 2 Contact... 6 Hoofdstuk 3 Lezen... 8 Hoofdstuk 4 Kijken... 10 Hoofdstuk 5 Spelen... 12 Hoofdstuk 6 Samen in een huis... 14 Hoofdstuk 7 Op bezoek...

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Kofi is op het werk. De chef geeft opdrachten: zij zegt wat Kofi moet doen. De eerste opdracht is de rommel opruimen. Kofi moet de vloer vegen. Het is weer netjes

Nadere informatie

Lesbrief. De familieblues Yvonne Kroonenberg

Lesbrief. De familieblues Yvonne Kroonenberg Lesbrief De familieblues Yvonne Kroonenberg Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief

Nadere informatie

Herfst in de kleuterklas

Herfst in de kleuterklas Herfst in de kleuterklas Versjes, woordenschat, voelspelletje Tekst en idee Rian Visser In de herfst kun je in het bos van alles vinden. Welke dingen ken je? Walnoot Eikels Hazelnoten Herfstbladeren Beukennootjes

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

Uitleg bij de spellingskaartjes.

Uitleg bij de spellingskaartjes. Uitleg bij de spellingskaartjes. 1. De BLAUWE kaartjes zijn bedoeld om alleen te oefen met de spellingskaartjes 2. Met de Paarse kaartjes mag je met zijn tweeën oefenen met de spellingskaartjes 3. De Groene

Nadere informatie

Liefde in het kippenhok

Liefde in het kippenhok Liefde in het kippenhok Kippentalk deel 1, groep 3, tekst en illustraties Ingrid Huijbregts 1 Theaterlezen Karakters Pink Hipkip: Pink is een hippe kippenmeid. Titia Tutkip: Titia is een kippendame van

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Onder druk Geen uitweg voor Aïsha

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Onder druk Geen uitweg voor Aïsha Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Onder druk Geen uitweg voor Aïsha Lees blz. 5, 6, 7, 8 Wat denk je dat Aïsha wilde doen? Waarom is dat niet gelukt? Is het goed dat de deur van het dak altijd op slot

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 Wolfje is voorbestemd om een SprookjesWolf te worden. Hij is namelijk de oudste zoon van de oudste zoon in de oudstezonenfamilielijn.

Nadere informatie

7 gratis tips : ABSToRACT ntdek SCHILDER je eigen stijl EN

7 gratis tips : ABSToRACT ntdek SCHILDER je eigen stijl EN 7 gratis tips : ABSTRACT ontdek je SCHILDEREN eigen stijl 7 tips om je eigen stijl te ontdekken Ook voor kunstenaars met tablet of zonder tablet Je eigen schilderstijl heeft onder andere met je karakter

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Er vaart een boot op het grote meer

Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer, met discipelen en de Heer. Maar bij storm en lelijk weer, roepen de vrienden: Help ons Heer! De Here zegt dan: Zwijg,wees stil.

Nadere informatie

Terwijl uw kind niet kijkt, pakt u één van deze dingen op en maakt u er geluid mee. Uw kind zegt wat het hoort.

Terwijl uw kind niet kijkt, pakt u één van deze dingen op en maakt u er geluid mee. Uw kind zegt wat het hoort. Luisterspelletjes Welk geluid hoor je? Uw kind doet de ogen dicht of krijgt een blinddoek voor. U laat allerlei geluiden horen die het moet raden. Bijvoorbeeld: in de handen klappen, op de deur kloppen,

Nadere informatie

Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw

Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw Lesbrief met enkele suggesties voor creatieve verwerkings- lessen n.a.v. het bezoek aan de tentoonstelling Le Peintre de

Nadere informatie

Stemwerkschrift. Inhoud

Stemwerkschrift. Inhoud Stemwerkschrift Inhoud Allerlei dingen, die slecht zijn voor je stem Schreeuwen Voor je ouders Schreeuwen Schrapen en kuchen Voor je ouders Schrapen en kuchen Gekke stemmetjes nadoen Voor je ouders Gekke

Nadere informatie

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco.

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco. 1 Het portiek Jacco ruikt het al. Zonder dat hij de voordeur opendoet, ruikt hij al dat er tegen de deur is gepist. Dat gebeurt nou altijd. Zijn buurjongen Junior staat elke avond in het portiek te plassen.

Nadere informatie

De gelukkige olifant

De gelukkige olifant De gelukkige olifant Voor Geesje, Mats, Rinke en Samuel Youp van t Hek De gelukkige olifant TEKENINGEN GEORGIEN OVERWATER Leopold / Amsterdam Eerste druk 2011 2011 tekst: Youp van t Hek Omslag en illustraties:

Nadere informatie

Wat staat er in dit boekje?

Wat staat er in dit boekje? Wat staat er in dit boekje? Informatie voor ouders (scheur t maar uit voor ze!) 7 Even uitleggen 11 Ik & Zo! Dit ben ik! 15 Ik & Zo! Handig om te weten 17 Weekschema co-ouderschap 29 Planning weekenden,

Nadere informatie

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen DOCENT In het thema architectuur gaan op onderzoek uit naar de oude huizen die vroeger in en rondom het gebied stonden dat nu is. Ze vergelijken de bouwstijl van verschillende oude huizen met hun eigen

Nadere informatie

De jongen weet dat hij niet in slaap moet vallen. Want dan zullen dieven zijn spullen stelen. Ook al is het nog zo weinig wat hij heeft.

De jongen weet dat hij niet in slaap moet vallen. Want dan zullen dieven zijn spullen stelen. Ook al is het nog zo weinig wat hij heeft. In Kanton, China Op de hoek van twee nauwe straatjes zit een jongen. Het is een scheepsjongen, dat zie je aan zijn kleren. Hij heeft een halflange broek aan, een wijde bloes en blote voeten. Hij leunt

Nadere informatie

Niet eerlijk. Kyara Blaak

Niet eerlijk. Kyara Blaak Kyara Blaak Niet eerlijk Kyara Blaak Kyara Blaak 248media uitgeverij, Steenwijk Grafische realisatie: MDS Grafische Vormgeving Illustraties binnenwerk: Kyara Blaak Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie