Wij zijn ambassadeur van Limburg Hart Veilig.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wij zijn ambassadeur van Limburg Hart Veilig."

Transcriptie

1 Wij zijn van Limburg Hart Veilig. Elk jaar worden duizenden mensen in Nederland getroffen door een acute hartstilstand. In Limburg zijn dat enkele honderden mensen per jaar. Hiervan vinden 80% van de hartstilstanden thuis plaats. Door binnen zes minuten 112 te bellen, te starten met Wij, s van Limburg Hart Veilig, hebben nu geleerd te reanimeren en zijn reanimatietraining hebben ervaren. Word ook van Limburg Hart Veilig! Voor meer informatie:

2 Anton Vriesde Oud MVV speler Sjors Verdellen MVV speler Ik ben blij dat ik eindelijk tijd heb gemaakt om deel te nemen aan de cursus. Al een aantal jaar heb ik mij voorgenomen om een reanimatiecursus te volgen, omdat ik niet zou weten wat ik moest doen in geval van een hartfalen. Dit gevoel werd sterker naarmate steeds meer voetballers tijdens wedstrijden en trainingen getroffen werden door een hartstilstand. Gezien het feit dat ik trainer ben, moest ik er niet aan denken dat mij zoiets zou gebeuren en dat ik in dat geval niet zou weten wat ik moest doen. Alleen het initiatief nemen tot een cursus heb ik tot op heden niet gedaan, ei genlijk vanwege tijdgebrek, maar dat is natuurlijk geen goed excuus. Vandaar dat ik direct gereageerd heb toen ik de ontving of ik als oud speler van MVV wilde deelnemen aan deze reanimatiecursus en als wilde optreden voor dit projekt. Toen ik vanuit MVV werd voorgedragen om mij op te geven voor deze re animatietraining was ik meteen enthousiast en heb me meteen aangemeld. De reden dat ik me heb opgegeven is dat ik hulp wil bieden in geval van een hartstilstand en dat ik de skills wil leren hoe ik dan moet handelen. Dit vind ik belangrijk ook voor mijn eigen omgeving. Ik heb een gezin en moet er niet aan denken dat ik niet weet wat ik moet doen, als er iets gebeurt.

3 Roxanne van Wunnik Ward Vleugels Raadslid gemeente Maastricht Ik vind deze reanimatietraining aan de ene kant best wel confronterend, omdat het toch wel dichtbij komt. Stel je voor, het is een levensechte situatie en het betreft je vader of moeder. Want de meeste hartstilstanden komen thuis voor. Dat maakt deze training toch wel aangrijpend. Maar ik wil het gevoel van machteloosheid voorkomen zodat ik in een geval van een hartstilstand wel hulp kan bieden. Daarom vind ik deze actie zo n goed initiatief zodat ik de vaardigheden leer en ze goed onder de knie krijg om indien nodig deze als een instinctieve reactie meteen te kunnen toepassen. Stichting Maatschappelijk Projecten Maastricht (SMPM) heeft zich samen te maken. Met zijn allen gaan wij ons de komende tijd sterk maken om een uitgebreid AED netwerk in de regio te realiseren. te leren reanimeren èn tegelijkertijd al die mensen te laten aansluiten op het een sms toegestuurd. De sms wordt gestuurd naar die mensen woonachtig binnen een straal die binnen enkele minuten te halen is. En daar zit de winst, daar gaan we voor. Vandaar dat ik dit initiatief een warm hart toedraag en mij

4 Bryan Smeets MVV speler Roger Meesters Het heeft mij positief verrast te ervaren dat zo veel enthousiaste belangeloze jonge vrijwilligers deze reanimatiecursus vormgeven. De reanimatietraining kan goed van pas komen in geval van een hartstilstand. Eigenlijk vind ik het zo belangrijk dat een reanimatiecursus verplicht zou moet worden in het bedrijfsleven. Alleen als je reanimatietraining hebt gevolgd kun je hulp bieden en je voelt je dan niet zo machteloos als iemand een hartstilstand krijgt. Ik vind het daarom heel belangrijk dat ik vandaag ga leren reanimeren. uiteenlopende achtergronden) gepassioneerd meegetrokken in deze voor mij het verschil tussen leven en dood! Eigenlijk een must voor iedereen en ik zou dan ook een oproep willen doen omarmen om zo reanimatie een vaste plek te geven in het in het onderwijs. De cursusduur van 4 uur was dan ook zo omgevlogen en ik heb mij na ook ik wil graag mijn verantwoordelijkheid nemen voor de gezondheid van mijn medeburgers!

5 Peter Geelen Henri Hochstenbag Sinds een aantal jaren krijg ik van mijn vrouw Marianne herhaaldelijk te horen: wanneer ga jij eens een reanimatiecursus doen. Telkens doe ik dit af met: dit komt wel en hier wil ik nu geen tijd voor vrijmaken. Een aantal keren is er wel wat initiatief binnen de gemeenteraad geweest. Raad breed, fractie breed, maar het kwam niet van de grond. Doordat je wat ouder wordt, ga je meer nadenken over de toekomst en zie je van alles om je heen gebeuren. Graag wil je ook altijd anderen helpen maar reanimeren is toch een ander verhaal. Gelukkig kreeg ik vorige week een plek als toegewezen en heb deze bijeenkomst als bijzonder positief ervaren. Goed georganiseerd, enthousiaste mensen die ons begeleiden en m.n. de uitstraling van het Broederschap van Sint Servaas en zal anderen hier ook nog op aanspreken. Met het oog op de geboden technologie en trainingen zou het wel zeer onverschillig zijn als we hier geen gebruik van zouden maken. Het is maar een kleine stap om te nemen en je zelf beschikbaar te stellen en te laten trainen. Je gaat hier een mensenleven mee redden, besef goed hoe waardevol dat is! Heel veel succes met jullie bijzonder mooi werk.

6 Chantal Nijkerken Wethouder gemeente Onderbanken Stéphanie Lieure Ik roep een ieder op om niet alleen te praten over reanimatie, maar vooral machteloos voelen in geval van een hartstilstand in uw omgeving? Door simpel investeren van wat vrije tijd in deze reanimatietraining, weet ik nu in geval van nood adequaat te handelen. Hierdoor kan ik tijd kopen voor zowel de patiënt als de gealarmeerde professionele hulpverleners en hiermee de kans op een succesvolle medische behandeling vergroten. En dat geeft mij een goed gevoel! Ik heb altijd al iets willen doen, zoals een EHBO of een reanimatie cursus heb nooit de tijd hiervoor genomen. Achteraf vind ik dit jammer, want zoveel tijd kost het niet en het maakt een groot verschil als het erop aan komt. Ik had nog nooit een soort gelijke cursus gevolgd en vond het heel spannend;; je wilt alles onthouden en natuurlijk ook goed doen. Maar eigenlijk kun je niets fout doen. Nou ja, misschien door helemaal niets te doen. Maar bij het Alert. Ik weet nu waar de AED s bij mij in de buurt zijn (woon of werk), en sta nu beschikbaar mocht er iets gebeuren waarbij ik kan helpen. Ik kan met zekerheid zeggen dat ik nu beter voorbereid ben in het geval dat er iets in mijn omgeving gebeurt en weet nu wat ik kan verwachten en moet doen. Het is helemaal niet moeilijk, heel toegankelijk en iedereen kan het. Ik zou het iedereen die de kans krijgt aanbevelen om z n cursus te gaan volgen.

7 Sacha Oerlemans Raymond Huijnen er ging gebeuren, maar de reanimatie training bleek toch heel bijzonder. Het zelf doen, de reanimatie stappen blijven herhalen en veel oefenen dat versterkt het vertrouwen om te kunnen reanimeren wanneer het echt nodig is. Pas achteraf realiseerde ik me hoe speciaal het is om de training samen met m n partner te doen. Want samen hebben we er nog veel over gepraat (en gelachen, want de sfeer was bijzonder goed) en weten we nu dat mocht er iemand een hartstilstand krijgen, we kunnen samenwerken om de overlevingskans te vergroten. inlogcode en wachtwoord. Het was een leerzame goed opgebouwde cursus met ruimte voor vragen en opmerkingen, ook de inwendige mens werd niet vergeten, kortom super. Bedankt Nu maar hopen dat ik deze vaardigheid nooit nodig heb, maar mocht het zo zijn, dat ik met vertrouwen burgerhulp kan verlenen.

8 Jef Loontjens Oud Stadsprins / Architect AvB Richard Jongen Oud Stadsprins voor de leefbaarheid in mijn directe omgeving. Daarin past ook aandacht voor je medemens. Ons buurtplatform heeft mede zorg gedragen voor het plaatsen (en het demonstreren) van een AED in de openbare ruimte in onze wijk. Persoonlijk miste ik de kennis en kunde, in combinatie met reanimatie, met dit apparaat om te kunnen gaan. De uitnodiging via de Aajd Stadsprinse vaan Mestreech een reanimatietraining te volgen heb ik dus met beide handen aangegrepen. Het was een boeiende en zeer leerzame ochtend op 4 februari en ik zet nu mijn schap in bij het enthousiasmeren van mijn medebestuursleden (ook bij andere verenigingen) voor Mijn reactie is kort gezegd een geweldig ervaring, goed gestructureerde cursus waardoor je na een dag verandert van een persoon die in geval van een hartstilstand bij iemand, naar achteren kruipt in een groep, naar iemand die zal opstaan en actie ondernemen. De dag was compleet toen ik s avonds tijdens het prinsebal in Maastricht met de vrouw sprak waarover we tijdens de cursus alle details over haar hartstilstand hadden gehoord. Deze vrouw was er weer bijna helemaal bovenop gekomen, geweldig haar en haar man te hebben ontmoet. Kunnen reanimeren is hart nodig.

9 Corné Gilissen Oud Stadsprins Peter Schrijen Oud Stadsprins Afgelopen zaterdag zijn we op een aangename manier nuttig bezig geweest. Ik was blij met de mogelijkheid om reanimatie te leren en te trainen. Het was een van die dingen die ik altijd nog een keer wilde doen en nu, met deze actie, was het heel eenvoudig om ja te zeggen. De sessie was goed georganiseerd. De noodzaak is mij volslagen duidelijk geworden en ik begrijp het stappenplan. In volle overtuiging heb ik inmiddels ook ja gezegd tegen het vrijwilligerschap om bij oproep (AED Alert) te gaan helpen (al hoop ik dat het niet of maar weinig nodig zal zijn). Mijn functie als krijgt gestalte. Hier in mijn bedrijf heb ik inmiddels en mijn eigen vrouw aan het bewerken. Met veel plezier heb ik meegedaan, maar bovenal was het zeer leerzaam en nuttig. Vreemd eigenlijk dat ik dat niet veel eerder heb gedaan. Het geeft mij nu een beter gevoel en ik weet zeker dat ik kan en zal handelen in een noodsituatie. Er werd gezegd dat wij nog een soort van code zouden krijgen om in te loggen en je te registreren in je eigen buurt.

10 Peter Paul Muijres Ondernemend Maatschappelijk Makelaar Ed Rousseau DSM Ik vond het een geweldige ervaring om aan deze cursus mee te doen. Ik ben zelf gids in de grotten van de Jezuïetenberg en ben met deze cursus veel beter voorbereid mocht er iets gebeuren met een van mijn gasten tijdens een rondleiding. Ik ga overwegen om ook een AED kit aan te schaffen binnen onze stichting. Prima trainingsdag, waaraan ik vanuit de Stichting Maatschappelijke Projecten Maastricht (SMPM) deel mocht nemen. Aan ons adagium van SMPM (Veer doen t) werd recht gedaan;; korte theorie en vooral veel wat je moet doen bij een eventueel hartfalen en nog belangrijker, meer ook te doen, het kan straks ook jouw eigen leven redden... Gerald Janssen Directeur Wat een fantastische ochtend! In een gezellige atmosfeer heel serieus bezig met het aanleren (drillen) van een aantal routines waarmee levens te redden zijn. En wat is het uiteindelijk simpel. Sjevrauje (kippevel), afgewisseld met humor. Maar vooral: dankbaar dit te hebben mogen leren. Kom erbij en sluit je aan!

11 Genoveve Leers Rino Soeters Algemeen Directeur, La Bergere Hotel Group Ik ondersteun deze actie omdat ik het belangrijk vind om hulp te kunnen bieden bij omstanders, maar ook voor mezelf vind ik dit belangrijk. Ik wil weten wat ik moet doen in een geval van een harstilstand. Ambassadeur worden was een vanzelfsprekendheid;; een kwestie van zijn allemaal aangesloten op de SMS alert centrale. Een van mijn medewerkers zei het heel goed;; mijn ouders worden ook ouder, stel hun overkomt iets, dan zou ik ook willen dat iemand ze helpt;; dus ik doe mee! Harold Hogenboom Voetbalvereniging RKASV Ik heb heel vaak de AED in de kantine van de voetbalclub zien hangen, en gedacht hoe zou ik er mee omgaan als iets hier gebeurt. Daarom ben ik blij dat ik die vrije zaterdag er voor heb op geofferd. Nu kan ik tenminste helpen als iets gebeurt. Ronald Hochstenbach Amateurvereniging Rkhsv van de noodzakelijke basale eerste hulp ingeval van een hartstilstand. Ik heb dit ook zo beleefd. Ben overal hulp kan bieden. Ik heb mij aangemeld als vanuit amateurvereniging Rkhsv om de bij onze vereniging aanwezige AED niet alleen maar een aanwezig aparaat te laten zijn. Een actief netwerk van leden en volgers van Rkhsv die BLS kunnen geven en de AED kunnen bedienen is een doelstelling van mijn schap. Daarnaast wil ik het belang verder laten gaan dan de verengingsgrenzen. doelstelling. Kortom heb ik een kloppend hart gekregen van het initiatief vanuit Mvv met de Stichting Maatschappelijke Projecten Maastricht i.s.m. Limburg Hart Veilig. Hoop dat mijn hart nog lang blijft kloppen waardoor de bijdrage aan dit ambitieuze project vanuit Rkhsv gewaarborgd blijft. Josje Dresens Jasper de Winter Secretaris JOVD Maastricht Afgelopen zaterdag heb ik aan de reanimatie training deelgenomen in de businessclub van MVV Maastricht. Het was voor mij een enerverende ervaring omdat ik mijn vader een paar jaar geleden op tweede kerstdag tijdens het kerstdiner bij mij thuis plotseling heb verloren i.v.m. hartproblemen. Ik hoop dan ook nu ik deze training gevolgd heb mensen kan proberen het leven te redden. Het is mij duidelijk geworden dat een snelle reanimatie en gebruik van het AED apparaat van levensbelang zijn. Eigenlijk zou het een verplichting m.i. voor iedere burger moeten zijn om zo n training te volgen. Ik draag als vrijwilliger (commerciele zaken) de maatschappelijke voetbalvereniging MVV Maastricht een warm hart toe en draag minstens evenveel dit initiatief een warm hart toe! Het was zaterdag best intensief maar oh zo mooi om thans te leven met het idee dat ik door deze training wellicht mensen het leven kan redden! Ik heb mij dan ook zaterdagmiddag direct aangemeld op de website van de burgerhulpverlening Limburg. Ook wil ik Q Park van harte bedanken voor dit geweldige initiatief en sponsoring van dit project! Om eerlijk te zijn heb ik er nooit aan gedacht om een cursus reanimeren te volgen, samen met heel veel anderen onderschatte ik het belang ervan. Dat het van belang is werd wel duidelijk door de informatie die tijdens de cursus werd gegeven. Veel mensen leven met het idee dat instanties alles wel voor ons opknappen, terwijl juist die instanties vaak niet op tijd bij het slachtoffer kunnen zijn. Burgers moeten hun instelling veranderen, niet afhankelijk zijn van anderen, maar juist zelfredzaam en redzaam voor anderen zijn. Kijk eens naar jezelf, jij als burgers bent heel goed in staat om een Dan moet je daar uiteraard wel de kennis voor hebben en ik doe dan ook een oproep aan iedereen Taskforce heeft genomen. Ik ben blij dat ik via dit initiatief nu levens kan redden.

12 Roberto Lanckohr Oud MVV speler Na enkele jaren gedacht te hebben dat een ander de reanimatietraining wel zou volgen, had ik nu de overtuiging dat ik zelf moest deelnemen, mede gezien het fantastische initiatief, Limburg Hart Veilig. De reanimatietraining heeft mij nog meer doen beseffen, hoe belangrijk snelle en adequate hulp bij een hartstilstand is. Peter Reijnders In eerste instantie had ik geen idee wat de reanimatiecursus zou inhouden, maar ik was wel meteen erg nieuwsgierig om het te leren. Ik heb een aantal collega s die wel al getraind zijn en daarom werd ik ook extra gemotiveerd. Vanuit mijn werk heb ik te actiefs doen om mensen te redden. En ik kan daar nu mede voor zorgen, zeker ook gezien mijn deelname/aanmelding bij AED alert! Richard Leenards Paul Penders Voetbalverereniging Standaard Gedurende de vier uur durende training krijg je steeds meer zelfvertrouwen in het feit dat je dit ook in de praktijk voor elkaar zult krijgen. En terugkijkend is het eigenlijk helemaal niet zo spannend of ingewikkeld, al is het wel vier uur lang keihard werken om, als het ooit een keer zover komt, de cruciale eerste 6 minuten voor je rekening te nemen. Naast het feit dat het gewoonweg een leerzame dag was, is het feit dat je nu zelf minder hulpeloos voelt ingeval van nood al een hele vooruitgang. Ingeval van nood kun je nu daadwerkelijk hulp bieden in plaats van toekijken. Dat alleen al geeft een beter gevoel. Michiel Bemelmans Marij van Bun Bestuur voetbalvereniging Scharn Bestuur voetbalvereniging Scharn In eerste instantie heb ik de persconferentie in een afwachtende houding bijgewoond. Je gaat er altijd vanuit dat dit soort dingen altijd bij anderen en ver weg gebeuren. Bij de persconferentie bleken enkele, mij bekende personen aanwezig te zijn. Tot mijn verbazing bleken twee ervan met succes gereanimeerd te zijn na een acute hartstilstand.tevens had een derde bekende met succes een reanimatie uitgevoerd. Ik heb hier nooit weet van gehad. Ik was dan ook zeer gemotiveerd om de cursus te volgen en ik ben inmiddels hard bezig om binnen de voetbalvereniging Scharn de cursus aan de man/vrouw te brengen! Vanuit het bestuur van de voetbalvereniging maak ik mij al geruime tijd hard om de Daarbij ben ik aangesloten bij de Federatie van de sport medische instelling en doe ieder jaar een herhaaltraining. verlenen van adequate hulp met reanimeren, bellen naar 112 en het toepassen van de AED was ik samen met mijn collega in staat om het leven van deze persoon te redden. Op dat moment handel je gewoon en voer je de acties uit. Daarom ben ik zo n voorstander van het leren van reanimeren want zo kun je mensenlevens redden.

13 Jannick Burggraaff Voorzitter JOVD Maastricht Al enige tijd was ik van plan een reanimatietraining te volgen. Het was er echter nog nooit van gekomen, totdat mij gevraagd werd of ik wilde deelnemen aan dit initiatief. Ik heb toen direct toegezegd. Namens de Maastrichtse afdeling van de liberale politieke jongerenorganisatie, de JOVD, heb ik samen met Jasper de Winter de training gevolgd. Juist vanuit de politiek wil ik dit soort initiatieven omarmen. Als liberaal hecht ik veel waarde aan zelfredzaamheid. Ik vind het dus fantastisch om te zien dat er zulke initiatieven zijn en dat zoveel burgers bereid zijn zich vrijwillig in te zetten voor anderen, zonder dat de overheid daar voor nodig is. Word ook van Limburg Hart Veilig. Voor meer informatie: Huib Pijpers Secretaris MVV Keten van overleven Gratis Reanimatietraining Tijdens deze dag kreeg ik steeds meer gevoel voor groot belang hiervan en groeide mijn enthousiasme voor de training. Aan het einde van de dag wilde ik gewoon dè prima oefening doen. Meld je nu aan op: Limburg Hart Veilig maakt zich hart om minimaal 250 getrainde vrijwilligers aan te sluiten op AED-Alert, BEL 112 REANIMEER DEFIBRILLEER voor 20 april Arie van Staveren Oud MVV speler mijn dank, ben ik eindelijk over de streep getrokken om me aan te melden voor een reanimatietraining. De training heeft geheel voldaan aan mijn verwachting en hoewel ik hoop dat ik de training nooit in de praktijk ten uitvoer zal hoeven te brengen ben ik er wel klaar voor als het echt nodig mocht zijn.

6-Minutenzone van levensbelang. Laura Slits Claartje de Leeuw 24 november 2015

6-Minutenzone van levensbelang. Laura Slits Claartje de Leeuw 24 november 2015 6-Minutenzone van levensbelang Laura Slits Claartje de Leeuw 24 november 2015 Elke week krijgen 300 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis Bij hartstilstand binnen 6 minuten Nergens

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

Als elke seconde telt...

Als elke seconde telt... www.hartslagnu.nl Als elke seconde telt......kunnen we dan op jou rekenen? Meld je nu aan als burgerhulpverlener Plotseling kan uw hulp nodig zijn! In Nederland krijgt jaarlijks 1 op de 1000 inwoners een

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

Projectplan Zes Minuten Zone Gemeente Stede Broec

Projectplan Zes Minuten Zone Gemeente Stede Broec Projectplan Zes Minuten Zone Gemeente Stede Broec Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Doel... 3 3. Samenwerking... 3 4. AED s... 4 5. Alarmeringssysteem... 5 6. Trainingen... 6 7. Financiën... 6 8. Communicatie...

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Wees duidelijk tegen je klanten

Wees duidelijk tegen je klanten Ronald Dingerdis Wees duidelijk tegen je klanten 3 In onze training Klantgerichtheid en communicatie vroeg een cursist me onlangs of je tegen je klant kan zeggen dat hij extreem vervelend is. Dat hij onredelijk

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

FAQ s ZES MINUTEN ZONE KOUDENHOVEN. 1. Wat is een zes minuten zone? 2. Waarom wordt een Zes Minuten Zone ingericht? 3. Hoe werkt een Zes Minuten

FAQ s ZES MINUTEN ZONE KOUDENHOVEN. 1. Wat is een zes minuten zone? 2. Waarom wordt een Zes Minuten Zone ingericht? 3. Hoe werkt een Zes Minuten In de nieuwsbrief van de wijkvereniging kon u vorige week lezen over de voortgang van de Zes Minuten Zone in Koudenhoven. We hebben u in die brief een uitgebreide uitleg beloofd naar aanleiding van de

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Allemaal in ontwikkeling. Door: Rieke Veurink / Fotografie: Kees Winkelman

Allemaal in ontwikkeling. Door: Rieke Veurink / Fotografie: Kees Winkelman Permanente educatie in Smallingerland Allemaal in ontwikkeling Door: Rieke Veurink / Fotografie: Kees Winkelman Van cursussen professioneel Engels, kennis opdoen bij een andere afdeling tot vierjarige

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Succesvolle warming-up bijeenkomst Kerkrade hartveilig

Succesvolle warming-up bijeenkomst Kerkrade hartveilig Succesvolle warming-up bijeenkomst Kerkrade hartveilig Op donderdagavond 2 oktober jl. vond er in het raadhuis in Kerkrade een bijeenkomst plaats voor alle mensen die zich als vrijwilliger hebben aangemeld

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Je motivatie vormt de basis om dingen te veranderen.

Je motivatie vormt de basis om dingen te veranderen. Je motivatie vormt de basis om dingen te veranderen. Om iets te bereiken moet je actie ondernemen. Je moet vanuit jezelf iets doen. Om iets te doen moet je gemotiveerd zijn. Je zou dus kunnen stellen dat

Nadere informatie

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo. Relaties HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Relaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het omgaan

Nadere informatie

affirmaties voor een gelukshuis

affirmaties voor een gelukshuis affirmaties voor een gelukshuis affirmeer de verkoop van je huidige huis affirmeer de aankoop van je droomhuis Edith Hagenaar Affirmeren Weet je niet wat affirmaties zijn? Lees dan dit artikel: http://www.palaysia.com/affirmatie/index.html#aff

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Dominique Filion s prestatiemix

Dominique Filion s prestatiemix Dominique Filion s prestatiemix Dominique over de 7 factoren die haar prestaties beïnvloeden Geschreven door Marlon van Wissen en Dominique Filion Er zijn 7 factoren die de prestaties van een ruiter beïnvloeden

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

Suggesties en aanbevelingen AED netwerk in Aalburg

Suggesties en aanbevelingen AED netwerk in Aalburg 2011 Suggesties en aanbevelingen AED netwerk in Aalburg ChristenUnie Aalburg Voor elkaar! 12-4-2011 Inleiding Elke week worden in ons land 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand.

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen 14 In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen einde, alleen een voortdurende kringloop van materie

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Tica Peeman. Gebaseerd op columns voor Management Team. In samenwerking met Management Team en Happy Companies

Tica Peeman. Gebaseerd op columns voor Management Team. In samenwerking met Management Team en Happy Companies Tica Peeman Gebaseerd op columns voor Management Team In samenwerking met Management Team en Happy Companies Inhoudsopgave 5 8 11 14 17 20 23 26 29 32 35 38 41 44 47 50 53 56 60 62 64 68 72 De magie van

Nadere informatie

U levert maatwerk, wij ook. Zakelijke taaltrainingen op maat.

U levert maatwerk, wij ook. Zakelijke taaltrainingen op maat. Klantbeoordelingen 2015 - zakelijke taaltrainingen januari t/m december 2015, n = 1.247 Klantenwaardering Vraagstelling Uitstekend Goed Voldoende Onvoldoende Slecht Wat vindt u van het gebruikte lesmateriaal?

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling.

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Leerzaam, leuk, nieuwe contacten opgedaan, nieuwe ideeën. Het open Space concept is geweldig. Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Ontspannen maar

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.]

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] 2011 Life Coach Désirée Snelling Berg Desirée [IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] Leer de technieken om met behulp van je onderbewuste en het universum je ex weer terug te krijgen. Inleiding Het is geen geheim

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Gemaakt door: Kelly.

Gemaakt door: Kelly. De kanjertraining. Gemaakt door: Kelly. Inhoud. Inhoud. 1 Inleiding. 2 Wat is de Kanjertraining? 3 Hoe en wanneer is de Kanjertraining ontstaan? 4 Wanneer ga je naar de Kanjertraining? 6 Welke stappen

Nadere informatie

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf ASSERTIVITEIT beter communiceren vanuit jezelf Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij

Nadere informatie

Speel het spel. stimulansen

Speel het spel. stimulansen Speel het spel In een mix van hints, pictionary, ganzenbord en spijker slaan staan we stil bij belevingsgericht werken. In twee teams strijden we om de eer: wie is het meest belevingsgericht? Hierbij moeten

Nadere informatie

Ben Tiggelaar. Nieuwe, praktische inzichten voor verandering en groei. Alle plaatjes uit het boek

Ben Tiggelaar. Nieuwe, praktische inzichten voor verandering en groei. Alle plaatjes uit het boek Ben Tiggelaar DOEN! Nieuwe, praktische inzichten voor verandering en groei Alle plaatjes uit het boek intenties gedrag gedrag situatie intenties gedrag situatie gepland gedrag automatisch gedrag gepland

Nadere informatie

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Kids United Inhoudsopgave Kids United Voorwoord Henk Sijtsma Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Enthousiast, gedreven, betrokken, respect: dat waren de woorden die

Nadere informatie

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam.

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam. Formeel en informeel Tijdens je stage praat je veel met mensen. Soms is het een officieel gesprek, soms een gezellig praatje met een collega. Dit noem je formele en informele gesprekken. Formeel betekent

Nadere informatie

Kortom, informatie en advies die vindbaar, begrijpelijk en herkenbaar is. Ik zal u aangeven waarom ik dit zo belangrijk vind.

Kortom, informatie en advies die vindbaar, begrijpelijk en herkenbaar is. Ik zal u aangeven waarom ik dit zo belangrijk vind. Tekst: opening Helpdesk Welkom dames en heren, Het doet mij goed om te zien dat er zo veel mensen op deze feestelijke opening van de Helpdesk zijn afgekomen. Dat betekent dat er veel interesse voor is.

Nadere informatie

i.s.m. Start 2 Start...

i.s.m. Start 2 Start... i.s.m. Start 2 Start... i.s.m. Start 2 Start... Klanten werven JIJ MAAKT HET VERSCHIL! Wie vergeet zich voor te bereiden... bereidt zich voor vergeten te worden... Neem de juiste verkoopsattitude aan.

Nadere informatie

1 Ben of word jij weleens gepest?

1 Ben of word jij weleens gepest? Onderzoeksresultaten TipHorstaandeMaas.nl Pesten Pesten is van alle generaties. Het kan bijna overal plaatsvinden en is daarom dichterbij dan mensen soms denken 8 1 Ben of word jij weleens gepest? 7 6

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN. Wijs ze op. www.lereniseenmakkie.nl. en de online coach.

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN. Wijs ze op. www.lereniseenmakkie.nl. en de online coach. 30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN Wijs ze op en de online coach. Vermijd stressverhoging: dat blokkeert het leren nog meer. Wijs je kind steeds weer op wat het al wel

Nadere informatie

Afscheid groep 8 3 JULI 2015

Afscheid groep 8 3 JULI 2015 Afscheid groep 8 3 JULI 2015 DE REGENBOOG Hallo iedereen, is en blijft een mooie en leuke school. De tijd op de Regenboog was super leuk, ik heb veel geleerd maar ook veel gelachen. Mijn klasgenoten en

Nadere informatie

Timemanagement? Manage jezelf!

Timemanagement? Manage jezelf! Timemanagement? Manage jezelf! Trefwoorden Citeren timemanagement, zelfmanagement, stress, overtuigingen, logische niveaus van Bateson, RET, succes citeren vanuit dit artikel mag o.v.v. bron: www.sustrainability.nl

Nadere informatie

Offener Internationaler Stadtwerke- Cup 15 Hamm (D)

Offener Internationaler Stadtwerke- Cup 15 Hamm (D) NIEUWSBRIEF SEPTEMBER Seizoen 2015-2016 Hallo allemaal! De eerste weken zitten er weer op en alles draait weer alsof het nooit vakantie is geweest! Iedereen is lekker uitgerust in de vakantie en we kunnen

Nadere informatie

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Voorwoord Verschijnt september 2013 DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Allerdaagse overdenkingen voor het dagelijks leven Daar ligt het dan. Een boekje met dagelijkse overdenkingen. Noem het maar tegeltjeswijsheden.

Nadere informatie

10 Gouden Tips voor Professioneel Relatiebeheer

10 Gouden Tips voor Professioneel Relatiebeheer 2 Inhoudsopgave Inleiding ----------------------------------------------------------- 5 Wees je bewust van je doel -------------------------------------- 6 Bellen: een uitstekend instrument -------------------------------

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

E-PAPER. Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken!

E-PAPER. Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken! Dé expert in praktische apotheektrainingen E-PAPER Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken! 1 Inhoudsopgave De cliënt en ik 3 Weet jij nog waarom je in de apotheek wilde

Nadere informatie

Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken. coaching en energetische therapie. www.pranakompas.nl

Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken. coaching en energetische therapie. www.pranakompas.nl Nieuwsbrief 2015-3: Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken coaching en energetische therapie www.pranakompas.nl Een nieuw jaar nieuwe kansen! 9 Tips die je helpen je

Nadere informatie

Huiselijk geweld tussen zussen

Huiselijk geweld tussen zussen Huiselijk geweld tussen zussen Motiverende gespreksvoering: Casus huiselijk geweld tussen zussen Door drs. Sergio van der Pluijm Een tijd terug had ik een jonge vrouw (18) van allochtone afkomst in begeleiding

Nadere informatie

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen?

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen? Stap 6. Changes only take place through action Dalai Lama Wat ga je doen? Jullie hebben een ACTiePlan voor het experiment gemaakt. Dat betekent dat je een nieuwe rol en andere ACTies gaat uitproberen dan

Nadere informatie

Masters hangen aan Eelco's lippen...

Masters hangen aan Eelco's lippen... Masters hangen aan Eelco's lippen... De spanning voor het WK-Masters in Lyon loopt bij de deelnemers aan Project 2015 al danig op. Daarom hebben we Eelco gevraagd of hij een keer met ons wilde praten over

Nadere informatie

Je gezicht en houding. spreken boekdelen!

Je gezicht en houding. spreken boekdelen! Ronald Dingerdis Je gezicht en houding 5 spreken boekdelen! Iedereen lekt non-verbale communicatie. Het is menselijk en het gebeurt gewoon. Het is ook logisch want communicatie bestaat voor het grootste

Nadere informatie

OVER VITALITEIT; WAAROM PAMPEREN FIJN LIJKT MAAR MACHTELOOS MAAKT

OVER VITALITEIT; WAAROM PAMPEREN FIJN LIJKT MAAR MACHTELOOS MAAKT E-blog OVER VITALITEIT; WAAROM PAMPEREN FIJN LIJKT MAAR MACHTELOOS MAAKT Reeks: bestuurders over vitaliteit Colofon: einde artikel Wilma de Jong, lid van de Raad van Bestuur van BrabantZorg, is een kordate

Nadere informatie

Coöperatief Vergaderen

Coöperatief Vergaderen Coöperatief Vergaderen Een complete aanpak voor actief vergaderen met betrokken deelnemers Dr. Spencer Kagan Met Betty de Jaeger en Dook Kopmels Inhoud Hoe dit boek tot stand kwam 4 Voorwoord 5 Hoofdstuk

Nadere informatie

Eindverslag SLB module 12

Eindverslag SLB module 12 Eindverslag SLB module 12 Marthe Verwater HDT 3C 0901129 Inhoudsopgave: Eindreflectie.. Blz.3 Reflectieverslag les 1.. Blz.4 Reflectieverslag les 2.. Blz.6 Reflectieverslag les 3.. Blz.8 2 Eindreflectie

Nadere informatie

Sterker met Stoma. door jouw ervaring te delen. Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging.

Sterker met Stoma. door jouw ervaring te delen. Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging. FC 60 C 22 M 21 Y 10K PMS 549 FC 0 C 54 M 100 Y 0 K PMS 144 Sterker met Stoma door jouw ervaring te delen Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging.nl

Nadere informatie

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren Welzijn op recept Welkom bij SWOA. Uw huisarts heeft u met ons in contact gebracht. De dokter kan u op dit moment geen passende behandeling (meer) bieden. Toch voelt u zich niet lekker, of heeft u pijn.

Nadere informatie

Unispect - Toolbox 8 - Ongevallen

Unispect - Toolbox 8 - Ongevallen Unispect - Toolbox 8 - Ongevallen Uit onderzoek (CBS) is gebleken dat in het jaar 2000 een kleine 150.000 personen ten minste één arbeidsongeval met letsel is overkomen. Een deel van deze groep overkomt

Nadere informatie

2012 Hart voor Limburg Reanimatie Oproep Netwerk

2012 Hart voor Limburg Reanimatie Oproep Netwerk Inhoud presentatie 13 februari 2012 De kans een mensenleven te redden krijg je niet elke dag Opening Hart voor Limburg Cijfers en wetenswaardigheden met betrekking tot een circulatiestilstand Kenmerk,

Nadere informatie

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN 30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN Alle kinderen die wij gevraagd hebben om een tip voor jullie hebben gezegd: blijf je vertrouwen in mij tonen, behandel me niet als een

Nadere informatie

Gedragscode. Gewoon goed doen

Gedragscode. Gewoon goed doen Gedragscode Gewoon goed doen 2 Inhoudsopgave pagina 1. Missie, ambitie en kernwaarden 4 2. Gewoon goed doen 5 3. Waarom een gedragscode? 6 4. Omgaan met de patiënt/klant: respectvol en gastvrij 7 5. Professioneel

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

De VrijBaan Vragenlijst (specifiek voor iemand die geen werk heeft)

De VrijBaan Vragenlijst (specifiek voor iemand die geen werk heeft) De VrijBaan Vragenlijst (specifiek voor iemand die geen werk heeft) Inleiding Veel mensen ervaren moeilijkheden om werk te vinden te behouden, of van baan / functie te veranderen. Beperkingen, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN PREVIEW Probeer nu 1 dag DE JONGE JAREN VAN DAVID VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN DAG 1 GOD ZIET JOU ZITTEN! Het is niet leuk om buitengesloten te worden,

Nadere informatie

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Van de Amerikaanse psycholoog Michael W. Fordyce 1. Wees actief en ondernemend. Gelukkige mensen halen meer uit het leven omdat ze er meer in stoppen. Blijf niet op

Nadere informatie

Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November

Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November Parkinson Café Delft en omstreken website: Sophia Revalidatie (sportkantine), www.parkinsoncafedelfteo.nl Reinier de Graafweg 1, email:

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Krachtig samenwerken: meer bereiken

Krachtig samenwerken: meer bereiken Of ligt het misschien ook aan mij? Krachtig samenwerken: meer bereiken Voor verantwoordelijke, resultaatgerichte managers en professionals die willen leren hoe ze meer voor elkaar krijgen. Belangrijke

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Kijk, zo en zo gaat het beter, voel je wel?

Kijk, zo en zo gaat het beter, voel je wel? Kijk, zo en zo gaat het beter, voel je wel? Wat is seksuele intimidatie? Sporten is heerlijk! Je kunt er al je energie in kwijt. Het is vaak spannend en gezellig en je voelt je er goed door. Maar soms

Nadere informatie

Nieuwsbrief 6 September 2015

Nieuwsbrief 6 September 2015 Stichting In de Wingerd Gezinshuis In de Wingerd Hullenweg 6 Hullenweg 6 8191 LB Wapenveld 8191 LB Wapenveld secretarisindewingerd@gmail.com 038-3376189 www.indewingerd.nl indewingerd@gmail.com www.indewingerd.nl

Nadere informatie

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR Altijd al gezocht naar een trainingsconcept voor uw medewerkers waar je meteen van zegt: GewoonDoen! Nu is deze kans eindelijk aanwezig en wel voor een deelnameprijs van

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

Jaarverslag 2013-2014

Jaarverslag 2013-2014 NOVA Voorzitter Anthony Matthijsen 24-9-2014 Inhoud Voorwoord... 2 Inleiding... 3 Mijn taken... 3 Externe contacten... 4 Vergaderingen... 4 Administratie... 4 Commissies... 5 Eerstejaarsfeest... 5 De club...

Nadere informatie

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Geachte dames en heren, Zelfredzaamheid is een mooi en positief begrip. Immers, elk kind wil dingen zelf leren doen, jezelf kunnen redden

Nadere informatie

1. Heb je een EHBO-diploma?

1. Heb je een EHBO-diploma? Rechte tellingen Eerste hulp 8 7 1. Heb je een EHBO-diploma? 75% 6 5 25% Ja Nee Toelichting: 1 Alleen Reanimatie + AED 1 Bedrijfs hulp verlener 1 Ehbo voor kinderen, ik ben gastouder 1 Ik heb cursus reanimatie

Nadere informatie

Vragen gesteld in het evaluatieformulier + Antwoorden

Vragen gesteld in het evaluatieformulier + Antwoorden Verslag Studenten Evaluatie Videoproject Door Tonny Mulder, a.b.mulder@uva.nl, 26 sept 213 De studenten van de opleidingen Biologie, Biomedische Wetenschappen en Psychobiologie krijgen in het 1 ste jaar

Nadere informatie

Een AED in onze haven

Een AED in onze haven Een AED in onze haven Sommigen onder u zal het zijn opgevallen dat er sinds enige tijd op verschillende plaatsen in onze haven pamfletten hangen waarop staat vermeld dat er een AED aanwezig is. Nu is er

Nadere informatie

Inhoudstafel Luistermoment La J Kinderen Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding...

Inhoudstafel Luistermoment La J Kinderen Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... Inhoudstafel Luistermoment La J Kinderen Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... 2 Voorbereiding... 2 Locatie... 2 Materiaal... 2 Veel

Nadere informatie

Beurstraining Starting Smart Together

Beurstraining Starting Smart Together Beurstraining Starting Smart Together Essent ia l Toget her Ivar van Asten Ondernemerscoach Organisator en inspirator Spreker en dagvoorzitter Teamontwikkelaar Ervaringsgerichte trainer Legger van verbindingen

Nadere informatie

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule Werkboek Inhoudsopgave: 1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule 2. Het H.A.R.T. model 2.1. H.A.R.T. staat voor: 2.1.1. Mijn verhaal over oprechte communicatie 2.1.1: Hoofd Gebruik de rest van deze

Nadere informatie