Bewoners Vereniging Schiedam-West

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bewoners Vereniging Schiedam-West"

Transcriptie

1 Adres Sticker Bewoners Vereniging Schiedam-West BVSW-blad voor leden en belangstellenden 4e kwartaal.2008 Gelukkig Kerstfeest en een voorspoedig 2009 Voorwoord: - voorzitter...blz. 3 Uitnodiging Nieuwjaars receptie Kerstverhaal Pieter en Sint Fabriplein/ERKER Particulieren woning verbetering Nieuwe Boekhoudster BVSW St. Pintillie Ziekenhuis B.K.Laan van de bestuurstafel blz. 5 blz. 7 blz. 9 blz blz. 12 blz. 13 blz blz 17 Klein dierenfestijn Mijn inziens Collwest Verkiezing vrijwilliger 2008 Licht blauwe brigade Mededeling Halloween Frans Halsplein TOS Achterflap Afscheid Adverteerder Met dank aan onze adverteerders blz. 19 blz. 21 blz. 23 blz. 25 blz blz. 29 blz 31 blz 33 blz. 35 blz 37

2

3 voorwoord Van de voorzitter, Allereerst een warm welkom voor de werkgroep ziekenhuislocatie. Deze werkgroep is geïntegreerd in de BVSW en behartig de belangen voor de bewoners rondom het oude ziekenhuis. Uit deze groep wordt een of twee leden gekozen die het bestuur komen ondersteunen. Naar aanleiding van het stukje van Jan Oliekan is er een gesprek geweest met de heer Waardenberg over de veiligheid in onze omgeving. Ondanks kleine meningsverschillen was dit een verhelderend gesprek en blijven we in overleg. Er zijn twee bewonersavonden geweest betreffende de Huismanstraat. Woonplus heeft hier tekst en uitleg gegeven. Het waren hectische avonden met veel vragen en weinig antwoorden. De meeste bewoners gingen onbevredig naar huis en blijven met veel vragen achter. Voor de mensen die zich hebben opgegeven in de praatgroep een grote klus om iedereen op een lijn te krijgen. Project 213+ kabbelt voort en draait niet zoals veel bewoners zouden willen. Er is binnenkort een gesprek met de aannemer en het resultaat hoort U later. Ook de werkgroep Huisman is van start gegaan en het eerste gesprek tussen de partners is begin januari Onze boekhouder Leo de Lorijn heeft zijn functie opgegeven en overgedragen aan Ina Visser. Het bestuur is Leo veel dank verschuldigd voor zijn jarenlange inzet en zijn kennis. Wij zullen hem dan ook missen en hopen in de toekomst nog gebruik van zijn kennis te kunnen maken. Het bestuur wenst Ina veel succes en heten haar welkom bij de BVSW. Voor volgend jaar staan er ontzettend veel items op het programma en staat er veel te gebeuren in West wat een zware belasting voor het bestuur wordt. Als er mensen zijn die de BVSW een warm hart toedragen en een uurtje over hebben, kom dan in een werkgroep of kom eens kennis maken met onze werkzaamheden. De koffie staat klaar. Langs deze weg wil ik dan ook alle bestuursleden en werkgroepen bedanken voor hun tomeloze inzet van het afgelopen jaar. Ik wens een ieder die de BVSW een warm hart toedraagt prettige feestdagen en een gezond 2009 toe. Uw voorzitter, Harry Visser B.V.S.W. Ledenblad 4e Kwartaal 2008 Bladzijde 3 B.V.S.W.

4 radvertenties Onderhouds- en loodgietersbedrijf H.van Eldert B.V. Loodgieters werkzaamheden riool -gas- water lood - zink - dak bedekkingen kunststofkozijnen centraleverwarming pannendaken Tevens levering van alle loodgietersbenodigdheden. Tel: Fax: Laan van Spieringshoek LM Schiedam Snackbar-Partyservice van der Ree Rembrandtlaan 83 B 3117 VG Schiedam Cairostraat BB Rotterdam E Van der Ree Horeca Telefoon: Mobiel: Of kom even langs in een van onze zaken Restaurant In De Gouden Ree In De Gouden Ree Terras Zaal In De Gouden Ree Snackbar van de Ree Z Van Der Ree Horeca B.V.S.W. Ledenblad 4e Kwartaal 2008 Bladzijde 4 B.V.S.W.

5 wijkcentrum de Erker Op maandag 5 januari 2009 houden de BVSW & wijkcentrum de Erker een gezamenlijke Nieuwjaarsreceptie van uur tot uur in het wijkcentrum Alle bezoekers van de Erker en leden van de BVSW worden uitgenodigd, onder het genot van een hapje en een drankje, elkaar het beste voor het nieuwe jaar en de wijk te wensen. U komt toch ook!

6 radvertenties Grote collectie meubels en slaapkamers Tapijt, vinyl, gordijnen vitrage en zonwering St. Liduinastraat 52a 3117 CT Schiedam B.V.S.W. Ledenblad 4e Kwartaal 2008 Bladzijde 6 B.V.S.W.

7 Kerst verhaal Kerstsprookje. Kerstsprookje anno Er was eens een klein landje aan zee waar alleen maar kaaskoppen woonden. Het ging heel goed met dat landje aan de Noordzee, iedere kaaskop had werk, geld en een mooi huis. Werk was er volop dus konden de kaaskoppen het schoonste en best betaalde werk uitzoeken en daar door heel luxueus leven. Maar toen kwam er een groot probleem,de kaaskoppen voelden zich te goed om nog dom en vies werk en onderbetaald werk te doen. Weet je wat dachten de bazen van de kaaskoppen,een paar landjes verder wonen volkjes waar armoede en honger heerst en waar geen werk is voor iedereen. Dus werden er uit die landjes gekleurde koppen gehaald om het werk te doen waar de kaaskoppen zich te goed voor voelden. De kaaskoppen keken nog al neer op de gekleurde koppen die hard werkten en het geld dat zij verdienden naar hun familie stuurden om daar eten te kunnen kopen. Na een aantal jaren ging het niet meer zo goed in dat landje aan de zee,veel kaaskoppen hadden geen werk meer en dus ook geen geld om rijk te kunnen leven en wat deden ze toen? Juist, ze gaven de gekleurde koppen er de schuld van dat het zo slecht ging in hun landje. Dat was niet eerlijk, ze hadden zelf die gekleurde koppen hierheen gehaald omdat ze zelf te trots waren om vieze en slechtbetaalde baantjes te nemen. Gelukkig dachten niet alle kaaskoppen er zo over, want zij waren goede vrienden met de gekleurde koppen geworden die nu samen met hun familie in dat landje woonden en zich daar al aardig thuis voelden. Later leerden de kaaskoppen en de gekleurde koppen heel gelukkig en tevreden met elkaar samen te leven. Einde van dit sprookje,misschien wordt het nog eens werkelijkheid, heel misschien. Wilma. B.V.S.W. Ledenblad 4e Kwartaal 2008 Bladzijde 7 B.V.S.W.

8 advertentie echt waar jaar... Alex met de schaar. Kappers Schretzmeyer Alex en Wim Aleidastraat 56b 3117 DJ Schiedam tel: Bilderdijkstraat SN R.Dam tel: Milieuklachten Klachten over; geluid-, stank- of stofoverlast door bedrijven kunt u dag en nacht terecht bij de DCMR. De meldkamer onderzoekt (mogelijkerwijs) direct de klachten. Wordt de oorzaak van de klacht gevonden, dan probeert het bedrijf direct maatregelen treffen. U kunt uw milieuklacht doorgeven: via telefoon (010) of via het milieuklachtenformulier Alleen met meldingen kunnen wij wat beginnen. Wij zouden het op prijsstellen als de klacht ook aan de BVSW wordt doorgeven. BVSW-milieugroep of In het kader van het recent afgesloten convenant is afgesproken dat u bij geuroverlast, waarvan u vermoedt dat dit samenhangt met aktiviteiten bij de firma Huiman, direckt contact op-te-nemen met de firma Huisman, het is altijd verstandig dit te doen naast u melding bij de DCMR en de BVSW. telefoon B.V.S.W. Ledenblad 4e Kwartaal 2008 Bladzijde 8 B.V.S.W.

9 Sint en Piet PIETENMIDDAG OP HET FABRIPLEIN Met de gure wind door de bomen van het Fabriplein waaiend, was het de vraag of er donderdagmiddag 27 november wel kinderen zouden komen spelen op de Pietenmiddag. Maar gelukkig: waar muziek en natuurlijk de medewerkers van TOS zijn daar komen kinderen als vanzelf. TOS had een paar leuke spelletjes uitgezet, de kinderen waren er dus ook, maar.die Pieten. Waar bleven die nou?? Met zwaailichten en sirenes werden zij door twee politiewagens afgezet. Verdeeld over de groepen kinderen hebben zij allemaal het spelparcours gespeeld. Het werd een waar feest met een lekkere beker warme chocolade melk en natuurlijk een cadeautje op het eind. SINT IN DE ERKER Een week later waren de Pieten weer druk bezig in West en wel in de Erker. In hun vertrouwde rol als hulp van Sinterklaas. De kinderen uit de groepen tot en met vier waren in een mooi versierde zaal de mooiste sinterklaasliedjes aan het oefenen toen er opeens stevig op de deur werd gebonkt. En ja hoor, daar kwamen de Pieten weer en ook de Sint was er bij. Met bonzend hart spraken ze honderduit met de grote kindervriend die voor iedereen aandacht en tijd had. En volop strooigoed en weer een leuk cadeautje! De oudere kinderen vermaakten zich in de gymzaal met Apenkooien, maar ook voor hen had de Sint even tijd. Terwijl de Pieten zich van hun beste kant lieten zien was de gymzaal binnen de kortste keren vol met snoepgoed. Maar natuurlijk was ook hier voor elk kind een cadeau. En zo ging iedereen na een zeer geslaagd feest weer richting huis stilletjes al weer uitkijkend naar volgend jaar. Want dan zal er zeker weer een groot Sinterklaasfeest zijn. Bewoners Vereniging Schiedam-West Infowinkel: Dinsdag en Donderdag uur, Inloopspreekuur: Maandagavond uur. Voor hulp en advies rond wonen/huren, klachten afhandeling, ondersteuning van buurten bij gemeentelijke plannen en wijkbeheerzaken. Wilt u lid worden? voor 7 euro bent U een heel jaar lid. girorekening t.n.v. penningmeester BVSW. B.V.S.W. Ledenblad 4e Kwartaal 2008 Bladzijde 9 B.V.S.W.

10 WG-PWV. 3 e fase particuliere woningverbetering De wethouder geeft het startsein voor de uitbreiding. Op 30 oktober was het eindelijk zover: de derde fase voor de particuliere woningverbetering is officieel van start gegaan. Al in 2007 is door de gemeenteraad besloten tot het uitbreiden van het aantal woningen dat in aanmerking komt voor woningverbetering. De particuliere woningverbetering is al enkele jaren bezig. Op 30 oktober was het eindelijk zover: de derde fase voor de particuliere woningverbetering is officieel van start gegaan. Al in 2007 is door de gemeenteraad besloten tot het uitbreiden van het aantal woningen dat in aanmerking komt voor woningverbetering. De particuliere woningverbetering is al enkele jaren bezig. Een kleine terugblik naar de geschiedenis van de particuliere woningverbetering is hier zeker op zijn plaats. In 2003 wordt in de gemeente Schiedam gestart met de particuliere woningver-betering, dat wat wij nu de eerste fase noemen. Het aantal woningen bedraagt Alle woningen onder deze fase vallen onder de actieve aanpak, wat inhoudt in dat iedere eigenaar persoonlijk wordt benaderd. De eerste fase gaat zeker niet zonder slag of stoot van start; eigenlijk kunnen wij rustig spreken van een turbulente start! In 2004 worden de signalen van de eigenaren zo sterk (in het bijzonder in West) dat de voortgang van het project ernstig gevaar loopt. Het draagvlak ver-dwijnt zienderogen, de mensen hebben steeds meer kritiek op de wijze waarop de regelingen worden uitgevoerd en ook de rapportage schiet ernstig te kort. Zo zeer zelfs dat de bewonersorganisatie West stevig aan de bel trekt. Op initiatief van de BVSW en de gemeente wordt in april 2004 een overleg georganiseerd. Ook de twee andere betrokken bewonersorganisaties worden hiervoor uitgenodigd. In het gesprek wordt voor alle betrokken duidelijk dat op deze wijze doorgaan geen zin heeft. Het roer moet worden omgegooid. Ook zijn zij het er over eens dat vervolgbijeen-komsten nodig zijn. Zo ontstaat de werkgroep Particuliere Woningverbetering, kortweg WG-PWV. Gezamenlijk slagen zij erin het tij te keren. Als eerste wordt de communicatie naar de bewoners/eigenaren verbeterd. Periodiek verschijnt nu de nieuwsbrief. Het volgende punt is het transparant maken van de organisatie, waarin ook de rol van de gemeente goed uiteengezet wordt. Daarnaast wordt veel energie gestoken in de rapportage. De wijze van rapportage wordt tegen het licht gehouden. Verschillende bureaus hanteren verschillende rapporten. Ook de wijze van uitvoering verschilt enorm. Foute BOR-rapporten worden hersteld en het overleg wordt verbeterd. Met deze aanpak neemt langzaam maar zeker het draagvlak toe. Zo zeer zelfs dat de politiek besluit, het aantal woningen in de aanpak tweemaal uit te breiden. In de tweede fase is er naast de actieve aanpak B.V.S.W. Ledenblad 4e Kwartaal 2008 Bladzijde 10 B.V.S.W.

11 vervolg ook een passieve aanpak. Bij de laatste aanpak kunnen de eigenaren op vrijwillige basis meedoen. En in de praktijk gebeurt dit dan ook, want ook de eigenaren zien het belang in van een goede woning. Een goede woning levert een belangrijke bijdrage aan de leefomgeving. Nu komen wij aan bij de derde fase, waarin het aantal woningen voor de actieve aanpak verder wordt uitgebreid. De uitbreiding gaat over woningen in de wijken Oost, West en Zuid, maar nu ook over het Centrum. Nieuw in de derde fase is het gratis milieuadvies. Eigenaren kunnen hiermee precies zien in hoeveel tijd zij de kosten van energiebesparende maatregelen terug kunnen verdienen door een lagere energienota. Wethouder Y.J. Haan (van onder andere Volkshuisvesting) heeft na het welkomstwoord, gehouden door de voorzitter van de werkgroep PWV, op donderdag 30 oktober op feestelijke wijze het startsein voor fase 3 gegeven. De wethouder is onder meer ingegaan op het project particuliere woningverbetering, de moeizame start hiervan en het succes dat het nu aan het worden is. Vervolgens reikt hij een symbolische trofee uit aan de Vereniging van Eigenaren van de Bosboomlaan 10 t/m 20. De gemeente Schiedam zal 500 euro storten in het onderhoudsfonds van deze VvE. De eigenaren zijn samen gericht en actief bezig met het onderhoud van de woningen. De leden vergaderen regelmatig, de financiën zijn op orde, waardoor de VvE een reserve opbouwt, kortom: de VvE Bosboomlaan 10 t/m 20 is een voorbeeld-vve. VvE-voorzitter R. van Duppen zal aanwezig zijn om de trofee in ntvangst te nemen. Doordat zij tegen 1,5% goedkoop kunnen lenen is de milieu-investering, zoals een zuinige cv-ketel of dubbel glas, sneller terug verdiend. Ook blijkt dat een aantal eigenaren, die in fase twee als passief werden aangemerkt, nu alsnog als actief worden benaderd. Er zijn eigenaren (die nu actief benaderd gaan worden) die op eigen kosten het BOR-rapport hebben laten maken. Het zou niet goed zijn, deze eigenaren te laten opdraaien voor deze kosten. Tijdens de officiële opening zijn enkele van deze eigenaren bedankt voor hun inzet. Als blijk van waardering krijgen zij hun kosten middels tegoedbonnen vergoed. De bewonersorganisaties pleiten voor een vervolg op het verbeteren van de particuliere woningen en de woonomgeving. Het verbeteren van woningen stopt niet wanneer de drie fasen eindigen. Het is daarom van groot belang, verder naar de toekomst te kijken. Rob Tas Werkgroep PWV met dank aan E. Karssenboom voor de foto s B.V.S.W. Ledenblad 4e Kwartaal 2008 Bladzijde 11 B.V.S.W.

12 bvsw boekhoudster Hallo lezers van het B.V.S.W blad, Hier een klein stukje van mij. Ik zal me even voorstellen aan degenen die mij nog niet kennen. Mijn naam is Ina Visser, jawel de dochter van jullie voorzitter Harry. Ik ben nog net 37 jaar (ligt eraan wanneer dit boekje uit komt)ik heb 2 kinderen van 17 en 15 jaar en ben gescheiden. Ik heb een relatie en woon gedeeltelijk in Schiedam en gedeeltelijk in Maassluis. Een paar jaar terug heb ik een anderhalf jaar in het bestuur bij de B.V.S.W. gezeten. Ik ben/was een totaal groentje op dat gebied en toch wilde ik mij nuttig maken voor onze wijk. Door mijn privé omstandigheden kon ik helaas naar mijn mening te weinig tijd er in steken waardoor ik ben gestopt met het bestuur. Wel ben ik, als het bestuur mij dat vroeg,blijven notuleren op onder andere bv. de ledenvergadering. Vlak voor de laatste ledenvergadering heeft men aan mij gevraagd of ik weer in het bestuur wilde komen en dan in de functie van penningmeester. Ik heb aangegeven dat ik zeker bereid ben om te helpen maar niet in het bestuur omdat ik gewoonweg te weinig tijd naar mijn zin aan de vereniging kan geven. Ik ben toen als ondersteunend lid aan de leden voorgesteld. De huidige penningmeester heeft al een poos terug aan gegeven om te stoppen met zijn functie, dus het probleem was er nog steeds. Nu ga ik de financiële kant van de vereniging doen en Wilma de ledenadministratie. Samen met behulp van Gerard en Tinus moet het ons lukken om het penningmeesterschap in goede banen te blijven houden. Om inzicht in het penningmeesterschap en de pc te krijgen ben ik samen met Gerard 2 dagen in Houten op boekhoud cursus geweest. Wilma kon helaas door ziekte niet met ons mee. Die 2 dagen waren heel intensief maar we hebben er heel wat opgestoken. Doordat ik ooit op school boekhouden gehad heb was het een prima opfrissing en heb ik een heel goed inzicht gekregen in het programma wat de vereniging gebruikt. Heeft u misschien net als ik, niet heel veel tijd maar toch nog iets van uw tijd over kom dan gerust even langs op ons spreekuur. De vereniging kan best wel wat hulp uit de wijk gebruiken. Al is het maar een uurtje, elke minuut die u aan de vereniging geeft is welkom!! Ik hoop dat ik in de toekomst veel voor onze vereniging kan gaan betekenen. Hopelijk tot ziens bij de B.V.S.W, vriendelijke groet, Ina Visser B.V.S.W. Ledenblad 4e Kwartaal 2008 Bladzijde 12 B.V.S.W.

13 ingekomen post Hallo allemaal Graag wil de Stichting Pintilie jullie weer op de hoogte houden van het werk dat we met zijn allen aan het doen zijn. Het is de bedoeling dat we in de eerste week van December naar Roemenie en Litouwen gaan met een transport hulpgoederen. Dit is dan zoals wij het al jaren noemen het Kersttransport dit is dan het laatste transport van het jaar Bij dit transport doen we dan ook altijd levensmiddelen pakketten,en cadeaus voor kinderen,gewoon hele simpele dingen,niks met batterijen of stroom,want dan moeten wij met elk transport zorgen voor nieuwe batterijen. Ook schoolspullen zijn van harte welkom. Als u iets wilt brengen,of iets wilt laten ophalen bel dan even met, en Els Bosch staat u graag te woord,of de vrijwilligers komen nog steeds graag bij u langs. Verder willen wij u allemaal bedanken voor u hulp en steun in het afgelopen jaar. Wij wensen u allemaal hele fijne Kerstdagen,en een goed maar vooral gezond 2009 toe. En wij hopen dat we ook in het nieuwe jaar weer een beroep op u hulpvaardigheid mogen doen. Paul en Els Bosch, en alle vrijwilligers van Stichting Pintilie. B.V.S.W. Ledenblad 4e Kwartaal 2008 Bladzijde 13 B.V.S.W.

14 Ziekenhuisbuurt Spookziekenhuis BK-laan Het einde van het ziekenhuis aan de BK-laan is inzicht. Dit zorgt voor grote veranderingen voor de buurtbewoners. Maanmannen in witte pakken met maskers, een als tent ingepakt ziekenhuis, vrachtwagens die af- en aan-rijden, bomen die sneuvelen onder het geraas van de kettingzaag, een tikkende vliegtuigbom gedropt in 1943 die kan afgaan en een manshoog hek dat het terrein het komende jaar afsluit, zijn enkele van de zichtbare veranderingen De voorlaatste dag van het jaar-, 30 december, is gekozen om de patiënten van het ziekenhuis aan de BK-laan te verhuizen naar hun nieuwe onderkomen. Dat is een megaoperatie die om militaire precisie vraagt: het vervoeren van aan hun bedden gekluisterd patiënten. Als de patiënten vertrokken zijn, is het ziekenhuis niet langer een 24-uursbedrijf. Alleen ondersteunende afdelingen werkzaam tijdens de dagdienst, zoals de technische dienst en administratie, blijven tot medio maart in het oude ziekenhuis gevestigd. Vanaf 31 december staat een groot deel van ziekenhuis: kubieke meter leeg. Het ziekenhuisterrein is vanaf dat moment omgeven door een hek en moet voorkomen dat dak- en thuislozen, koperjagers en eventuele nieuwsgierige types het gebouw binnentreden. De slopers komen pas in acties als de laatste medewerkers het oude ziekenhuis medio maart hebben verlaten. Sloop asbest De sloop van het uit 1969 stammende gebouw gaat in diverse fasen. De jaren zestig berucht om het veelvuldig gebruik van asbest, heeft ook hier in dit gebouw zijn asbestsporen nagelaten. Onderzoek heeft aangetoond dat de vezelgeometrie, de lengte en diameter van asbest, bij inademing verantwoordelijk is voor het veroorzaken van kanker. (Sinds 1993 is het gebruik van asbest in Nederland verboden). Asbestsanering is dus niet zonder risico en gaat gepaard met strenge veiligheidseisen. Het gebouw is volledig ingepakt en de saneerders zijn gehuld in witte pakken en voorzien van maskers. De asbestverwijdering vindt plaats onder een luchtdichte asbesttent en zal vijf maanden duren. Tussentijds zal de Arbeidsinspectie de werkzaamheden en zorgvuldigheid controleren. Na juni zal pas met de grote sloop van het gebouw worden begonnen die tot maart 2010 zal voortduren. Vliegtuigbom De EOD (Explosieve Opsporingsdienst) heeft geconcludeerd dat er mogelijk een vliegtuigbom ligt op het terrein van het Vlietland Ziekenhuis. Tijdens het bombardement op 31 maart 1943 zijn enkele bommen in Schiedam terechtgekomen. Frank Barink van het Bureau Saricon, gespecialiseerd in het opsporen van explosieven, heeft nader onderzoek gedaan naar blindgangers (niet ontplofte bommen) op en rond het ziekenhuis terrein. Saricon komt in tegenstelling tot de EOD tot de conclusie dat er geen vliegtuigbom ligt. Het onderzoek van Saricon, bestaande uit onder meer luchtfoto-interpretaties, archiefonderzoek bij de RAF en de universiteit van Wageningen, toont aan dat destijds twee bom- B.V.S.W. Ledenblad 4e Kwartaal 2008 Bladzijde 14 B.V.S.W.

15 vervolg men zijn ontploft. Een trof het keukengebouw van het ziekenhuis en een andere bom trof een villa aan de Charlotte de Bourbonstraat. Er zijn geen sporen van kraters gevonden op het terrein, een aanwijzing voor de inslag van een blindganger. Getuigenverklaringen afkomstig uit Schiedamse kronieken bevestigen dit beeld dat de volledige lading van de B17, bestaande uit zes bommen, niet allemaal bij het ziekenhuis zijn gedropt. Maar dat het hier door de wind afgedreven bommen betreft die oorspronkelijk bestemd waren voor Rotterdam. Bomenkap Van de plannen om zo veel mogelijk bomen te behouden op en rond het ziekenhuisterrein is in de praktijk weinig te merken. Tijdens een inventarisatie van een bomendokter van de ONS is een groot deel van de bomen, zo n zeventig procent, als ziek, zwak en misselijk aangemerkt. En dat betekent actieve euthanasie: de kettingzaag. Voor deze bomen is een kapvergunning aangevraagd. De bomen die het eerst zullen worden geruimd, vanaf 15 januari (!) zijn de bomen die de sloper in de weg staan en een indicatie hebben gevaar voor de omgeving (omvallen tijdens storm). De volgende serie bomen (de kapvergunning is een jaar geldig) komt aan bod na de sloop: als de bomen de nieuwbouwplannen in de weg zullen staan. De BVSW onderneemt actie en maakt bezwaar tegen de kapvergunning. Verzakkingen De bouw van het oude Vlietlandziekenhuis in de zestiger jaren heeft geleid tot een aantal verzakkingen van woningen in de buurt. De wijk rust op een zandplaat die weer op veengrond rust. Bij grootscheepse sloop en nieuwbouw bestaat het gevaar van bodeminstabiliteit en daarmee het risico voor verdere verzakking. De aannemer van de sloop is door de gemeente verplicht om alle woningen in de eerste ring te schouwen. De eerste ring omvat de woningen BK-laan 36 tot en met 88, Juliana van Stolbergstraat tot 18, Louise de Colignonstraat, Nassau Dillenburgstraat, Charlotte de Bourbonstraat, Anna van Burenstraat en de Warande 13 tot aan de BK-laan. Een gecertificeerd en onafhankelijk bureau fotografeert de gevelconstructie en kozijnen en legt eventuele scheurvorming vast. Dat geldt ook voor verzakkingen van de grond. Deze inventarisatie, een zogenaamde nulmeting-rapportage, wordt gedeponeerd bij een notaris en zal bij eventuele claims dienstdoen als bewijsmateriaal. Een kopie van deze rapportage ligt voor de bewoners ter inzage in de bouwkeet van de toezichthouder bureau Oesterbaai. De afvoer van tweehonderdduizend kuub steen, beton, metselwerk, glas, staal en hout is geen sinecure. Vrachtwagens zullen vanaf een bepaalde locatie op het ziekenhuisterrein vertrekken en langs een en dezelfde route rijden om zoveel mogelijk overlast te vermijden. De voorlopige transportroute is BK-laan, via Arij Prinslaan, Westfrankenlandsedijk naar de Vlaardingerdijk. De gemeente bepaalt de definitieve route. Door het intensieve vrachtverkeer bestaat ook het gevaar voor verzakkingen aan panden. Voor deze indirecte schade zijn nog geen voorzieningen getroffen. Om zo goed mogelijk op de toekomstige ontwikkelingen te kunnen inspelen heeft het Bewonerscomité Ziekenhuisbuurt zich aangesloten bij de BVSW en gaat verder als BVSW Werkgroep Ziekenhuisbuurt verder. De werkgroep krijgt een eigen interactieve website. De website heeft een informatief openbaar gedeelte en een gedeelte voor leden. Medio december start de website en het nieuwe adres.. B.V.S.W. Ledenblad 4e Kwartaal 2008 Bladzijde 15 B.V.S.W.

16 interview radvertenties anti-grafitti 24-uurs service REINIGINGSTECHNIEKEN B.V. Voor informatie over onze werkzaamheden, foto s van onze mooiste projecten of voor het aanvragen van een vrijblijvende offerte: Kommiezenlaan AM Schiedam tel : of fax : B.V.S.W. Ledenblad 4e Kwartaal 2008 Bladzijde 16 B.V.S.W.

17 Mededelingen Van de bestuurstafel. Dhr. Lorijn, beter bekend als Leo de Lorijn penningmeester van de BVSW. Leo, is als gezegd jaren lang actief geweest als de penningmeester van de BVSW, hij heeft dat door die jaren heen meer dan naar behoren gedaan. Leo was als penningmeester ook lid van het dagelijks bestuur, ook daarin heeft hij zich weten te manifesteren, en zijn sporen verdiend. Leo wist altijd zijn stempel op de vergadering te drukken en de zaken te wegen.. Leo heeft tweejaar geleden besloten zijn bestuursfunctie en het penningmeesterschap neer te leggen. Leo besloot na overleg met het bestuur nog wel de boekhouding voor de BVSW te willen blijven doen. Nu twee jaar later is het moment gekomen dat hij ook daar mee is gestopt, wij zullen hem als een kritisch maar vooral als een fervent bestuurder blijven zien. Mw. Ina Visser, Elders in het blad stelde zij zich al voor, Al eerder was zij bestuurslid van de BVSW, zij kent dus de vereniging. Wij hebben haar bereid gevonden de boekhouding op zich te nemen, wij zijn haar daarvoor zeer erkentelijk. Inmiddels heeft zij geslaagd een tweedaagse cursus doorlopen, bij de leverancier van het boekhoudprogramma dat bij de BVSW in gebruikt is. Dhr. Jan Alblas, De naam Alblas is niet vreemd, al vanaf de oprichting van de BVSW is de naam Alblas terug te vinden in onze archieven. Alblas, was een der mede oprichter van de Bewonersvereniging "Schiedam-West" Nu, Jan Alblas, zoon van de befaamde Alblas, te kennen heeft gegeven zich als bestuurslid voor de BVSW te willen inzetten, wordt deze traditie voortgezet. Bewonerscomité ziekenhuisbuurt, verder als "BVSW Werkgroep Ziekenhuisbuurt" Het Bewonerscomité Ziekenhuisbuurt, dat zich inspant voor de gezamenlijke belangen van de omwonenden van de ziekenhuislocatie aan de Burgemeester Knappertlaan, heeft samenwerking gezocht met de Bewonersvereniging Schiedam-West (BVSW) en gaat verder als werkgroep binnen deze bewonersvereniging. Het bestuur; bedankt Leo voor zijn inzet ten diensten van de BVSW. Het bestuur; heten Ina en Jan van harte welkom bij de BVSW. Het bestuur; verwelkomt het Bewonerscomité ziekenhuisbuurt binnen haar gelederen. Oproep, Op dinsdag 27 januari 2009 organiseert de BVSW Werkgroep Ziekenhuisbuurt (voorheen Bewonerscomité Ziekenhuisbuurt) haar eerste ledenvergadering in Wijkcentrum De Erker. Toegang is voor BVSW-leden die zich hebben aangemeld bij de Werkgroep Ziekenhuisbuurt (www.bvsw.nl). zie ook de nieuwe website; De secretaris. B.V.S.W. Ledenblad 4e Kwartaal 2008 Bladzijde 17 B.V.S.W.

18 radvertenties VOOR AL UW STOFFERINGEN MEUBELSTOFFEERDERIJ J. Ruigrok Bilderdijkstraat 31 a Tel Mgr. Nolenslaan 694 Aleidastraat 62 b 3117 DK Schiedam Tel: Tel banketbakkerij Scholtes Voor al uw levensmiddelen Ruime sortering: Verse vleeswaren Tijdschriften Alle broodsoorten Rotmans Buurtsuper Westfrankelandsestraat AT Schiedam Tel: Glashandel De Kok B.V. Energieweg 21 b 3133 EB Vlaardingen Telefoon: , Fax: Goede klank voor spijs & drank Voor lunch, Diner & buffet P.J.Troelstralaan VD - Schiedam Tel.: Mob.: B.V.S.W. Ledenblad 4e Kwartaal 2008 Bladzijde 18 B.V.S.W.

19 Klein Dieren Festijn Klein Dieren Festijn Julianapark, Schiedam 20 december vanaf tot uur In het verlengde van de Cultuur Borrel's heeft de gemeente Schiedam de kunstenaar Aris de Bakker gevraagd een tijdelijk lichtproject voor het Julianapark te bedenken en organiseren. Het lichtproject heet het Klein Dieren Festijn, een verwijzing naar het 'Lichtfestijn', dat plaats heeft gevonden in de zomer van Er zijn toen 26 grote dierfiguren geëxposeerd. Deze dieren waren van doorzichtig plastic gemaakt en van binnen uit verlicht. Deze opstelling was onderdeel van het Vakantiefeest van 1959 en bleef tijdens de zomervakantie staan. Dit project was toentertijd een groot succes. Het'Lichtfestijn' is het uitgangspunt voor het Klein Dieren Festijn. Het Klein Dieren Festijn bestaat uit een lampionnenoptocht van buurthuis De Erker naar het Julianapark, twee tentoonstellingen van dierfiguren uitgevoerd in kaarsvet en diverse optredens. Het programma is door vier enthousiaste wijkbewoners, Suzette Ronteltap, Bernard Boode, Rob Dijkstra, Ineke Hagen (cultuurscout) en Aris de Bakker samengesteld. Programma Optocht lampionnen van De Erker naar Julianapark Koor 'De Colores' uit Vlaardingen, terwijl de lampionnen worden opgehangen Publiek wordt uitgenodigd kaarsen aan te steken in de lichtobjecten van de installatie Klein Dieren Festijn Peter Kruithuis, gitaar en zang "Spelen met vuur" door Cor de Lange Kawienbi, 'n Afrikaanse djembee-groep Dierfiguren op vlotten worden aangestoken Kinderen kunnen hun lampion ophalen Einde Lampionnenoptocht Onder leiding van de kunstenaar Yvon Koopman maken leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de basisscholen De Kring en de Annie MG Schmidtschool en leden van de kookclub in buurthuis De Erker 150 lampionnen van dierfiguren. Deze lampionnen van ijzerdraad en papier worden in een optocht van buurthuis De Erker naar het Julianapark gebracht, waar ze langs de paden in het park worden opgehangen. Klein Dieren Festijn In het hart van het Julianapark rond de koepel komt de installatie Klein Dieren Festijn van Aris de Bakker. Deze installatie bestaat uit honderden dieren van was, die van binnenuit verlicht zijn. Deze dieren zijn afgietsels van door bewoners van Schiedam-West ingeleverde plastic, keramieke of houten dierfiguur tijdens de 'Cultuur Borrelt' van 14 september. Van deze dierenfiguren is een mal gemaakt, waarvan de afgietsels in kaarsvet zijn gemaakt, die als lichtobject onderdeel vormen van de installatie. Drijvende lichtobjecten In de centrale vijver zullen 10 vlotjes met dierfiguren ronddobberen. Deze dierfiguren zijn ook van kaarsvet gemaakt. Ze zijn van binnenuit verlicht en worden om uur ook aan de buitenkant aangestoken. Eten en drinken Tussen en uur wordt er o.a. soep, brood en chocolademelk en glühwein geserveerd. De catering wordt mede verzorgd door buurthuis De Erker. Voor het complete programma van 20 december en hoogtepunten van de cultuurborrels: bezoek de website: B.V.S.W. Ledenblad 4e Kwartaal 2008 Bladzijde 19 B.V.S.W.

20 advertentie Openings- en bezorgtijden: 7 dagen per week van tot uur Ook mee te nemen. GRATIS THUISBEZORGD vanaf 7,50 Bestellingen onder de 7.50 wordt er 1,50 bezorgkosten berekend Bij bestellingen boven 35,- krijgt u 1 fles wijn gratis. Aleidastraat 58 b Schiedam Tel.: (010) gsm: B.V.S.W. Ledenblad 4e Kwartaal 2008 Bladzijde 20 B.V.S.W.

Venlo- Binnenstad 7-8 9-10 14-15 20-22. Jaargang 3 nr. 3 oktober 2004 DIT N UMMER. De Nolensfeeste. Flitsen. Kunstenaars.

Venlo- Binnenstad 7-8 9-10 14-15 20-22. Jaargang 3 nr. 3 oktober 2004 DIT N UMMER. De Nolensfeeste. Flitsen. Kunstenaars. Jaargang 3 nr. 3 oktober 2004 Venlo- Binnenstad Van de Redactie Op het moment dat we dit schrijven, genieten we van een nazomer waar je U tegen zegt. Het zonnetje was wat laat uit de veren maar maakt nu

Nadere informatie

info Mag PSW doorgroeien? ECI Cultuurfabriek Project Kunst in t Groen Vakantieverhalen Stichting Pedagogisch Sociaal Werk Midden- en Noord-Limburg

info Mag PSW doorgroeien? ECI Cultuurfabriek Project Kunst in t Groen Vakantieverhalen Stichting Pedagogisch Sociaal Werk Midden- en Noord-Limburg Wie en wat binnen onze organisatie Stichting Pedagogisch Sociaal Werk Midden- en Noord-Limburg info Zorg en ondersteuning bij een eigen leven PSW (Stichting Pedagogisch Sociaal Werk Midden-en Noord-Limburg)

Nadere informatie

Burgerparticipatie ten Top!!!

Burgerparticipatie ten Top!!! CWO meisjes beginnen bruisend Wijkfeest Stichting Ipse de Bruggen Vrijwilligers varen mee met Andante Pagina 4 Pagina 6 Pagina 11 De BabberGratis huis-aan-huis-blad voor Babberspolder en Vlaardinger Ambacht

Nadere informatie

Evaluatieverslag Training Op Eigen Kracht

Evaluatieverslag Training Op Eigen Kracht Evaluatieverslag Training Op Eigen Kracht Training financiële zelfredzaamheid en empowerment voor klanten van de Voedselbank Amsterdam Amsterdam, juni 2010 Drs. Hille Hoogland Drs. Adinda van de Beek Voorwoord

Nadere informatie

Maandblad van het Informatie- en Adviescentrum voor iedereen die vragen heeft over de vuurwerkramp.

Maandblad van het Informatie- en Adviescentrum voor iedereen die vragen heeft over de vuurwerkramp. Nieuwskrant 13 Mei Uitgave 13, juli/augustus 2002 Informatief magazine betreffende de gevolgen van de vuurwerkramp Uitgave 1, april 2001 Maandblad van het Informatie- en Adviescentrum voor iedereen die

Nadere informatie

Apeldoorn legt de lat voor veiligheid lager. compleet vernieuwd! Raad wil nieuwe detailhandelsvisie. Coffeeshopbeleid ter discussie. C.S.L.

Apeldoorn legt de lat voor veiligheid lager. compleet vernieuwd! Raad wil nieuwe detailhandelsvisie. Coffeeshopbeleid ter discussie. C.S.L. sgp post compleet vernieuwd! Apeldoorn legt de lat voor veiligheid lager Raad wil nieuwe detailhandelsvisie In gesprek met C.S.L. Janse Coffeeshopbeleid ter discussie Nieuwsbrief 30 SGP-fractie Apeldoorn

Nadere informatie

Het Stille Strand leeft!

Het Stille Strand leeft! JAARGANG 32 NUMMER 1 MAART 2014 SBOB jaarvergadering 20 mrt Abeelplein: de verskiosken Het Stille Strand leeft! Tips voor een betere buurt is het (gratis) kwartaalblad van de Bomenbuurt in Den Haag en

Nadere informatie

In dit nummer onder andere: Kunstroute in de Blaak. Na-inschrijving KVW. Commotie om bomenkap. Grote verbouwing apotheek en huisartsenpraktijk

In dit nummer onder andere: Kunstroute in de Blaak. Na-inschrijving KVW. Commotie om bomenkap. Grote verbouwing apotheek en huisartsenpraktijk Wijkblad De Blaak In dit nummer onder andere: Kunstroute in de Blaak Na-inschrijving KVW Commotie om bomenkap Grote verbouwing apotheek en huisartsenpraktijk Schrijfletters: Beeldhouwen met Henk de Beer

Nadere informatie

woonvenster Persoonlijke aandacht staat altijd voorop, hoe druk het ook is inhoud 3 Wat te doen bij schade in uw woning?

woonvenster Persoonlijke aandacht staat altijd voorop, hoe druk het ook is inhoud 3 Wat te doen bij schade in uw woning? woonvenster uitgave 3 14 de jaargang september 2012 inhoud 2 Team Woonservice: Fijn om écht het verschil te kunnen maken 3 Wat te doen bij schade in uw woning? 4 Grote opknapbeurt seniorenwoningen: van

Nadere informatie

Hoe en waar moet ik mijn kopij voor de Bân inleveren? Bij voorkeur als rtf bestand of als een gewoon word document (geen docx) en dan in

Hoe en waar moet ik mijn kopij voor de Bân inleveren? Bij voorkeur als rtf bestand of als een gewoon word document (geen docx) en dan in Van de redactie Redactie "de Bân Jan Lammert Sijtsema jr., Merkebuorren 39a tel: 48 12 00 Annie Posthumus, Weinterp 40 tel: 48 13 81 Klaasje v.d. Woude, Te Nijenhuiswei 10 tel: 48 13 91 Durk van der Veen,

Nadere informatie

Deze maand in *Je Meent Het*

Deze maand in *Je Meent Het* Colofon Deze maand in *Je Meent Het* Kunst kijken in de Meent pag. 7 Tentoonstelling was wederom een groot success Jaarwisseling vuurwerk. pag. 11 De kinderen worden gewaarschuwd.. UED: nieuwkomer in het

Nadere informatie

Clubblad van Wieler Toer Club De Trappistentrappers Opgericht 10 april 1981 Bankrekeningnummer 16.05.25.535 Editie December 2013 jaargang 23 nr.

Clubblad van Wieler Toer Club De Trappistentrappers Opgericht 10 april 1981 Bankrekeningnummer 16.05.25.535 Editie December 2013 jaargang 23 nr. Clubblad van Wieler Toer Club De Trappistentrappers Opgericht 10 april 1981 Bankrekeningnummer 16.05.25.535 Editie December 2013 jaargang 23 nr. 2 BESTUUR Voorzitter: Frans van Saane, Berkenring 84, 4881

Nadere informatie

business magazine prof. dr. A. Roy Thurik Ondernemerschap Ondernemerschap als wapen tegen de kredietcrisis Risicomanagement is kansen zien en benutten

business magazine prof. dr. A. Roy Thurik Ondernemerschap Ondernemerschap als wapen tegen de kredietcrisis Risicomanagement is kansen zien en benutten jaargang 6, juni 2009 prijs losse verkoop 5.95 Ondernemerschap prof. dr. A. Roy Thurik Ondernemerschap als wapen tegen de kredietcrisis Verder in dit nummer: Risicomanagement is kansen zien en benutten

Nadere informatie

Nieuws uit het Verre Westen

Nieuws uit het Verre Westen Nieuws uit het Verre Westen Uitgave Bewonersorganisatie Oud Mathenesse & Het Witte Dorp Bulgaarsestraat 4 3028 BB Rotterdam bewoners@boomhwd.nl www.boomhwd.nl Afscheid raadsman Wim van Nieuwenhuize compliment!

Nadere informatie

B u u r t k r a n t B o s c h ve l d

B u u r t k r a n t B o s c h ve l d B u u r t k r a n t B o s c h ve l d De krant van en voor de bewoners van Boschveld Jaargang 7 nummer 5 Juli 2011 Buurtfeest Na 2 maanden van voorbereiding, vond op 19 juni het jaarlijkse buurtfeest plaats.

Nadere informatie

GEIN3DORPER IN GEIN3DORP

GEIN3DORPER IN GEIN3DORP Jaargang 28, Voorjaar 2013 GEIN3DORPER HUIS-AAN AAN-HUIS IN GEIN3DORP JAARVERGADERING 17 APRIL STICHTING MUZIEK OP MAAT GEINBURGIA TENNIS INBRAKEN GAASPERPLAS WINDSURFING BADMINTON AFVALLEN KUN JE LEREN

Nadere informatie

Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt?

Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt? Dit rapport is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen worden gebruikt met bronvermelding. Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt? Monique Heijmans Geeke Waverijn Lieke van Houtum ISBN 978-94-6122-248-0

Nadere informatie

Buurtblad Kruidenbuurt

Buurtblad Kruidenbuurt In dit nummer: Achter de voordeur bij Peel en Sharon van Rouwendaal Terugblik 2014 Handige apps Vrijwilligers gezocht Prikbord Buurtblad Kruidenbuurt Nummer 1 - Februari 2015 Inhoud Voorwoord Activiteitenoverzicht

Nadere informatie

AanZet. Gouden jubilaris. Paralympics 2012

AanZet. Gouden jubilaris. Paralympics 2012 Nummer 3 juli 2012 AanZet Gouden jubilaris Paralympics 2012 En verder Ouderwetse wijkzuster goedkoper en beter Maatschappelijke coalitie vraagt keuze voor Eigen Regie Tuinbouw van de Wereld in Limburg

Nadere informatie

DE CORRIDOR maandelijks informatieblad voor de wijk Brouwhuis www.decorridor.nl

DE CORRIDOR maandelijks informatieblad voor de wijk Brouwhuis www.decorridor.nl Jaargang 25 september 2010 Stichting wijkblad DE CORRIDOR maandelijks informatieblad voor de wijk Brouwhuis www.decorridor.nl 25 IN DIT NUMMER Wijkvereniging de Zonnesteen met de agenda en mededelingen

Nadere informatie

NUUTS VEUR UCH. Winter 2013 Jaargang 3 editie 4. Nieuws & informatie voor en door inwoners van Maria Hoop

NUUTS VEUR UCH. Winter 2013 Jaargang 3 editie 4. Nieuws & informatie voor en door inwoners van Maria Hoop NUUTS VEUR UCH Winter 2013 Jaargang 3 editie 4 Nieuws & informatie voor en door inwoners van Maria Hoop Omwonenden van het pleintje Hertenstraat/Schellaertstraat versieren voor de vijfde keer op rij hun

Nadere informatie

AMSTERDAM WEST BINNEN DE RING STICHTING VOOR OPENBAAR PRIMAIR ONDERWIJS PERSONEELSBLAD 8 JULI 2011. Binnen de Ring

AMSTERDAM WEST BINNEN DE RING STICHTING VOOR OPENBAAR PRIMAIR ONDERWIJS PERSONEELSBLAD 8 JULI 2011. Binnen de Ring PERSONEELSBLAD 8 JULI 2011 AMSTERDAM WEST BINNEN DE RING STICHTING VOOR OPENBAAR PRIMAIR ONDERWIJS 8 Binnen de Ring in het kort Ontvangen door de koningin Drie scholen van AWBR verzorgden dit jaar het

Nadere informatie

De wijkkrant zoekt nieuwe redactieleden!

De wijkkrant zoekt nieuwe redactieleden! archipel willemspark & november 2013 Een uitgave van Bewonersorganisatie Archipel & Willemspark. Oplage 5000. nieuws mensen samenleving Vieze lucht happen www.archipelwillemspark.nl en de Javastraat voor

Nadere informatie

Welke begeleiding mag ik inkopen?

Welke begeleiding mag ik inkopen? Welke begeleiding mag ik inkopen? Wat mag wel en wat mag niet Herindicaties lopen niet op schema 10 antwoorden op meest gestelde vragen Ik wil leren koken, wassen en strijken Op weg naar een zelfstandig

Nadere informatie

Waar word ik blij van? Special maart 2011

Waar word ik blij van? Special maart 2011 Special maart 2011 Colofon Inhoudsopgave Waar word ik blij van is een special bij De Arme Krant van Nederland van maart 2011. Dit is een uitgave van de werkgroep Arme Kant van Nederland/ EVA (Economie,

Nadere informatie

De kabinetten Rutte I en II

De kabinetten Rutte I en II Nieuwe leergang gemeenteraad Interview: Pieter duisenberg en Karin Straus decentralisatie: 3 5 8 langdurige zorg voorjaarscongres Jaargang in maarssen 9 9 nummer 4 4 juli 2013 Verantwoordingsdag De overheid

Nadere informatie

Herinneringen aan prachtige Oranjefeesten

Herinneringen aan prachtige Oranjefeesten nummer 58 Afscheidsinterview met Thomas van Duin Foto: FransHoekFotografie Herinneringen aan prachtige Oranjefeesten door Margot Lodewijk Dodenherdenking in de wijk 4 mei - 19.00 uur Herdenkingsboom Zeemanlaan

Nadere informatie

COLOFON. Op eigen kracht. Inhoudsopgave. Column: Gerard van de Ven, directeur. Samenwerkingsovereenkomst Omnia Wonen en de S.H.O.W.

COLOFON. Op eigen kracht. Inhoudsopgave. Column: Gerard van de Ven, directeur. Samenwerkingsovereenkomst Omnia Wonen en de S.H.O.W. Voel je thuis! Het informatieblad Het informatieblad van Omnia Wonen Zoekt u iets, kunt u iets, heeft u iets, deel het! Katrien Ruitenburg van Stichting Present aan het woord Zeker van een goede verzekering!

Nadere informatie

Cliënten in beeld. Portretten van burgers met een hulpvraag

Cliënten in beeld. Portretten van burgers met een hulpvraag Cliënten in beeld Portretten van burgers met een hulpvraag COLOFON Cliënten in beeld Portretten van burgers met een hulpvraag Cliënten in beeld 2 Uitgave Gemeente Leiden Afdeling Sociaal en Economisch

Nadere informatie

Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers.

Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers. Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers. Ook dit boekje geeft je inzicht, ditmaal in de keuken van de realiteit. De hoe en waarom van het dagelijks leven. Natuurlijk kun je zelf de dingen

Nadere informatie