ThermoGIS V1.2 Gebruikers handleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ThermoGIS V1.2 Gebruikers handleiding"

Transcriptie

1 USER MANUAL THERMOGIS V1.2 TNO-rapport ThermoGIS V1.2 Gebruikers handleiding Princetonlaan CB Utrecht Postbus TA Utrecht T F infodesk@tno.nl Datum 1 maart 2013 Auteur(s) L.Kramers M.Pluymaekers Exemplaarnummer Oplage Aantal pagina's Aantal bijlagen Opdrachtgever Projectnaam Projectnummer 23 (incl. bijlagen) Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, foto-kopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van TNO. Indien dit rapport in opdracht werd uitgebracht, wordt voor de rechten en verplichtingen van opdrachtgever en opdrachtnemer verwezen naar de Algemene Voorwaarden voor opdrachten aan TNO, dan wel de betreffende terzake tussen de partijen gesloten overeenkomst. Het ter inzage geven van het TNO-rapport aan direct belang-hebbenden is toegestaan TNO USER MANUAL THERMOGIS V1.2

2 TNO-rapport 2 / 23 Inhoudsopgave 1 Disclaimer Gebruik Uitsluiting van aansprakelijkheid Intellectuele eigendomsrechten ThermoGIS opstarten Aan de slag Panelen in ThermoGIS Introductie ThermoGIS-functionaliteiten... 9

3 TNO-rapport 3 / 23 1 Disclaimer Voor het gebruik van ThermoGIS zijn de voorwaarden van deze disclaimer van toepassing. Door deze applicatie te gebruiken stemt u in met deze disclaimer. Een volledige versie van de disclaimer is via te downloaden. In dit document zijn een aantal passages uit deze disclaimer opgenomen. Door ThermoGIS het gebruiken stemt u in met de volledige disclaimer. 1.1 Gebruik Hoewel TNO zorgvuldigheid heeft betracht om de juistheid van de informatie zoals vermeld op de website en ThermoGIS-applicatie te verzekeren, aanvaardt TNO geen verantwoordelijkheid daarvoor. Alle inhoud wordt verstrekt in staat waarin het zich bevindt en zoals beschikbaar. Beslissingen die u neemt op basis van deze informatie zijn voor uw eigen rekening en risico. TNO garandeert niet dat deze website foutloos of ononderbroken zal functioneren. 1.2 Uitsluiting van aansprakelijkheid In geen enkel geval zijn TNO, haar bestuurders, directeuren en/of medewerkers aansprakelijk ten aanzien van directe en/of indirecte, immateriële of gevolgschade met inbegrip van gederfde winst of inkomsten en verlies aan contracten of orders, die op enigerlei wijze voortvloeit of verband houdt maar niet beperkt hoeft te zijn tot: 1. defecten, virussen of overige onvolkomenheden aan apparatuur en andere software in verband met de toegang tot of het gebruik van deze website; 2. de informatie die op of via deze website wordt aangeboden; 3. het onderscheppen, wijzigen of oneigenlijk gebruik van informatie die aan TNO of aan u wordt gezonden; 4. de werking of het niet-beschikbaar zijn van deze website; 5. misbruik van deze website; 6. verlies van gegevens; 7. het downloaden of gebruiken van software die via deze website beschikbaar wordt gesteld; of 8. aanspraken van derden in verband met gebruik van deze website. De uitsluiting van aansprakelijkheid geldt ook indien TNO op de hoogte is gesteld van de mogelijkheid van het optreden van dergelijke schade. 1.3 Intellectuele eigendomsrechten Behoudens persoonlijk, niet commercieel, gebruik is het niet toegestaan informatie op de website of ThermoGIS-applicatie te kopiëren, te downloaden of op enigerlei wijze openbaar te maken, te verspreiden of te verveelvoudigen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van TNO of de rechtmatige toestemming van de rechthebbende. Het is niet toegestaan om de informatie en/of vormgeving te kopiëren, te vermenigvuldigen of te bewerken.

4 TNO-rapport 4 / 23 2 ThermoGIS opstarten Voor een goede weergave van de applicatie is een minimale beeldscherm resolutie van 1280 x 1024 pixels vereist. Om de applicatie op te starten is de Java versie 1.6 of hoger vereist. Java kan gedownload worden via: Met een muisklik op de ThermoGISv1.2 Expert applicatie op de homepagina van ThermoGIS kunt u de Thermogis applicatie (ThermoGISExpert.zip) downloaden. Sla deze op en pak het uit in elk gewenste folder op uw PC. Nadat u het heeft uitgepakt kunt u via ThermoGISExpert_v1_2.exe de ThermoGIS applicatie opstarten. Figuur 1 Homepage van ThermoGIS Voordat de applicatie opstart zal een venster openen met een disclaimer en belangrijke meldingen (Figuur 2). Indien u de disclaimer accepteert klik dan op om verder te gaan.

5 TNO-rapport 5 / 23 Figuur 2. Belangrijke informatie en disclaimer venster die getoond zal worden zodra ThermoGIS wordt opgestart. Het openingsscherm van ThermoGIS verschijnt zodra de disclaimer is geaccepteerd (Figuur 3). Figuur 3 Openingsscherm van ThermoGIS.

6 TNO-rapport 6 / 23 3 Aan de slag In dit hoofdstuk zullen de functionaliteiten van ThermoGIS worden besproken. Zie de publicaties op de ThermoGIS website voor een gedetailleerde omschrijving van de kaarten en de gevolgde methodologie om de kaarten te vervaardigen. In de volgende paragraaf worden de diverse panelen in (en bediening van) ThermoGIS kort besproken. U kunt dit hoofdstuk gebruiken om stapsgewijs bekend te raken met de applicatie. Attentie Houd er rekening mee dat na selectie van kaarten uit de uitrolmenu s de kaart pas zichtbaar wordt, nadat u de -knop heeft bediend. De kaarten worden niet automatisch geladen! De kaarten moeten gedownload worden van onze server. Het laden van de gegevens wordt bovenaan het venster aangegeven. Het laden zal enkele seconden duren. 3.1 Panelen in ThermoGIS In ThermoGIS zijn verschillende panelen te onderscheiden (Figuur 4): Figuur 4 In het ThermoGIS venster zijn 8 panelen te onderscheiden: 1) bediening en kaarten, 2) scenario paneel, 3) Filter paneel, 4) weergave en invoer coördinaten, 5) invoer postcode, 6) informatie paneel, 7) display, 8) gebied waar legenda getoond wordt nadat kaart geladen is.

7 TNO-rapport 7 / 23 1) Bediening en kaarten Bovenaan het venster bevinden zich de bedieningsknoppen voor navigatie en de selectie van algemene kaarten: Tabel 1 geeft een overzicht van de knoppen en hun functies. De functies worden nader toegelicht in de sectie 3.2. Tabel 1 Omschrijving van de bedieningsknoppen. No. Button Description 1 Reset, terug naar beginscherm 2 Vergroten 3 Ga terug naar voorgaande uitvergroting (verkleinen) 4 Kaart grijpen en verplaatsen 5 Parameters weergeven 6 Dwarsdoorsnede creeren 7 Downloaden geselecteerde kaarten 8 Plaatsing locatiepunt en connective naar doubletcalc 2) Scenario combo boxen Met de scenario-comboboxen kan de gebruiker een geologische groep, aquifer en geologische eigenschappen selecteren. Totaal zijn er zes verschillende comboboxen waar selectie gemaakt kunnen worden. In de paragrafen en worden de verschillende mogelijkheden behandeld. 3) Filter combo boxen Met de filter opties kunnen er delen van een geselecteerde scenario kaart gemarkeerd worden. Meer details kunt u vinden in paragraaf

8 TNO-rapport 8 / 23 4) Weergave en invoer coördinaten In de tekst boxen worden automatisch de x,y-coordinaten weergegeven van de positie waarop de cursor zich op de kaart bevindt. Rechts van deze tekstboxen kan de gebruiker ook zelf coördinaten invoeren. Nadat de coördinaten zijn ingetoetst wordt er een locatie punt zichtbaar op de display op de plaats van de ingevoerde coördinaten zodra de gebruiker op de -knop heeft gedrukt. Standaard is het UTM31N coördinaten stelsel geactiveerd. Het is ook mogelijk om het coördinatenstelsel te veranderen naar RD-coördinatenstelsel door naar het scenariopaneel te gaan en onder coordinate system om te herladen. RD te selecteren. Druk vervolgens op 5) Postcode Indien gewenst kan een postcode ingevuld worden in. Na invoer van de postcode zal ingezoomd worden naar de postcodegebied zodra de vink-knop naast de postcode-tekstbox is ingedrukt. 6) Informatie balk Het informatie balk bestaat uit twee onderdelen: a) Een titelbalk welke aangeeft welke selecties geladen zijn b) Een titelbalk waarop de geselecteerde kaarten van het filterpaneel geladen zijn Deze titelbalk geeft tevens informatie en de eenheden weer van de legenda. 7) Display In de display worden de geselecteerde kaarten weergegeven. 8) Legenda In de legenda worden de kleuren en bijbehorende waarden getoond van de geselecteerde kaart in het display.

9 TNO-rapport 9 / Introductie ThermoGIS-functionaliteiten In de volgende paragrafen wordt u geïntroduceerd in functies van ThermoGIS. Voor ThermoGIS zijn de meest geschikte aquifers gekarteerd. Er zijn mogelijk meerdere aquifers in de ondergrond aanwezig die nog niet gekarteerd zijn of waarvan de geschiktheid niet goed te bepalen valt door gebrek aan gegevens. Regelmatig komen er nieuwe gegevens beschikbaar over de ondergrond. Hierdoor kan op locaties, waar nieuwe gegevens beschikbaar komen, de huidige inzichten op de reservoireigenschappen (diepte, dikte enz.) wijzigen. Veranderingen in de eigenschappen zal ook effect hebben op de overige kaarten die hierop gebaseerd zijn (potentieel kaarten, vermogenskaarten en onzekerheden). Houd er bovendien rekening mee dat in ThermoGIS een regionaal beeld geeft. Gedetailleerd geologisch onderzoek op locatie zijn essentieel om de geschiktheid van een aquifer beter in te kunnen schatten Algemene kaarten [ ] Bovenaan het ThermoGIS venster zijn verschillende algemene kaarten aan en uit te vinken (Figuur 7). Om de kaarten te visualiseren in het kaartvenster vinkt u de gewenste kaart(-en) aan. Er zijn vijf algemene kaarten te selecteren: 1. Provinces: kaart met provinciegrenzen 2. Permits: huidige aardwarmtevergunningen 3. Municipalities: gemeente en steden kaart 4. Scenario: weergave van de geselecteerde en geladen scenariokaarten 5. Wells: Overzicht van putten Figuur 5. Voorbeeld van display zodra de provinciekaart wordt uitgezet.

10 TNO-rapport 10 / Auxiliary maps [ ] Naast de algemene kaarten kunt u via het Auxiliary Maps -uitrolmenu een drietal optionele kaarten aan en uit vinken: 1. 2D seismic: 2D seismische lijnen 2. 3D seismic: 3D seismische surveys 3. Fields: locatie van olie- (rood) en gasvelden (groen) Scenario kaarten [,,,,, ] Om de overview -kaarten zichtbaar te maken moet het vakje voor scenario aangevinkt worden; Deze is reeds aangevinkt bij het opstarten van ThermoGIS. Bij het openen van ThermoGIS wordt standaard de overzichtskaart van het geothermisch potentieel geladen. Door verschillen in systeemeisen en daarmee samenhangende aannames is een onderscheid gemaakt tussen kassen (greenhouse) en woningbouw (spatial heating). Standaard wordt het potentieel voor kassen weergegeven. Via het uitrolmenu kunt u ook voor spatial heating kiezen. In de default modus zijn geen geologische groepen en eenheden gespecificeerd. Deze modus is herkenbaar aan en aan de linkerzijde van het ThermoGIS-venster. Hiermee wordt inzichtelijk waar de meest kansrijke geothermische regio s in Nederland zijn [ ] (Figuur 6). Voor deze functie zijn alle relevante gegevens van gekarteerde aquifers samengevoegd. In het uitrol menu scenariokaarten; is een keuze te maken uit vijf verschillende 1. Potential (default); De potentie kaart geeft een indicatie hoe geschikt de ondergrond is voor de specifieke toepassing. De kaart is onderverdeeld in 3 categorieën: Onbekend Mogelijke potentie Goede potentie

11 TNO-rapport 11 / 23 Bij een mogelijke potentie is er sprake van meer dan 30% kans, dat de ondergrondse gesteldheid goed genoeg is voor geothermie. Bij een goede potentie is de kans minimaal 50%. Onbekend geeft aan dat er te weinig informatie beschikbaar is over de geschiktheid van de ondergrond voor geothermie. 2. Power indication De vermogenskaart geeft een indicatie van het winbaar thermische vermogen per doublet: Onbekend Mogelijke indicatie >10 MW th Goede indicatie > 10 MW th Goede indicatie > 15 MW th Goede indicatie > 20 MW th Zie voor definiëring goed, mogelijke indicatie en onbekend ad Power application Deze kaart geeft een indicatie van de schaalgrootte van de toepassing van een doublet. De toepassingsschaal wordt uitgedrukt in het aantal huizen [x1000] c.q. aantal ha kas dat per doublet verwarmd kan worden. De eenheden zijn gebaseerd op de jaarlijkse geproduceerde energie [GJ] gedeeld door de jaarlijkse warmtevraag [GJ] per huis c.q. ha kas. 4. Pt. Recoverable Heat (Potential Recoverable Heat) Dit is een overzichtskaart dat een indicatie geeft voor de hoeveelheid aardwarmte die technisch maximaal kan worden gewonnen. Hierbij is de aanname dat 1/3 van de beschikbare warmte in de aquifers benut kan worden in een periode van 30 jaar. De technische potentiekaarten zijn een minimale schattingen. 5. Heat in Place; Dit is de theoretische hoeveelheid geothermische energie die maximaal in geschikte aquifers opgeslagen ligt. Niet alle energie zal echter benut kunnen worden. Let op dat u de juiste applicatietype geeft geselecteerd ( greenhouse of spatial heating ), de kaarten zijn verschillend! Zie voor meer informatie over de aannames en gebruikte methodes de publicaties die te downloaden zijn via de ThermoGIS website.

12 TNO-rapport 12 / 23 Figuur 6. In het openingsscherm wordt standard de Potentieel winbare warmte in GJ/m 2 weer gegeven Laden van eigenschappen kaarten afzonderlijke aquifers [,,, ] Onder aan de linkerzijde van ThermoGIS vindt u meerdere uitrolmenu s. Via deze menu s kunt u geologische groepen, bijbehorende aquifers en hun reservoireigenschappen selecteren. De groepen en aquifers zijn gecodeerd. Zie tabel 2 voor de naamgeving. In de nu volgende paragrafen zullen de verschillende stappen besproken worden. De geologische groep RO (Boven Rotliegend) is hierbij als voorbeeld genomen. Begin eerst met het selecteren van een groep via het -uitrolmenu. Na selectie van een groepscode zullen alle andere uitrolmenu s automatisch herladen worden. Nu kunt u alle aquifers en hun reservoireigenschappen (zoals diepte, dikte, temperatuur, enz.) die bij deze groep behoren vervolgens selecteren. Indien u de groep N (Cenozoic), TR (Trias) of RO (Perm) heeft geselecteerd ziet u in de lijst met aquifers ook.._stacked staan. In deze kaarten zijn alle eigenschappen van de aquifers die behoren tot bovengenoemde geologische groepen bij elkaar opgeteld. Hiermee krijgt u een totaal overzicht van het geothermisch potentieel van de geologische groep.

13 TNO-rapport 13 / 23 In het volgende voorbeeld zijn de algemene kaarten inmiddels afgevinkt en is alleen nog scenario actief; Selecteer bijvoorbeeld de RO in het uitrolmenu, en achtereenvolgens RO_stacked, en de reservoireigenschap en druk op. De dieptekaart van het RO_stacked wordt nu geladen vanaf de server (Figuur 7). Wilt u een andere reservoireigenschappen kaart raadplegen, bijvoorbeeld permeabiliteit, selecteer dan op en vervolgens op om de kaart te laden (Figuur 8). Na enkele seconden wordt de permeabiliteitkaart zichtbaar in het display. Tabel 2. Overzicht van de geologische groepen en eenheden in ThermoGIS

14 TNO-rapport 14 / 23 Figuur 7. Dieptekaart van alle Rotliegend aquifers (RO_stacked). Figuur 8. Ga via het property uitrolmenu naar bijvoorbeeld permeabiliteitkaart van het RO_stacked.

15 TNO-rapport 15 / Verwachtingswaarde transmissiviteit Indien u de kh-kaart (transmissiviteit) heeft geselecteerd dan heeft u nog een extra keuzemogelijkheid. Het uitrolmenu is nu geactiveerd en geeft u de mogelijkheid om de verwachtingswaarde van de transmissiviteit in P90, P70, P50, P30 en P10 weer te geven (P = probability /verwachtingswaarde). De verwachtingswaarde geeft aan hoe groot de kans is dat u de getoonde transmissiviteit bij een boring daadwerkelijk zult aantreffen Verkleinen / vergroten [,, ] Om de kaart te vergroten druk dan op de -knop. De cursor in ThermoGIS zal van een pijl veranderen in. U zit nu in de inzoom-modus. Houd de rechtermuisknop ingedrukt en sleep vervolgens een gewenst oppervlak op de display (Figuur 9). Na loslaten van de muisknop wordt automatisch op het gewenste oppervlak ingezoomd (Figuur 10). Herlaad het voortgaande weergave met de -knop. U kunt de kaart handmatig verplaatsen door de grijp- en sleepfunctie via -knop te activeren. Zodra u de cursor ziet veranderen in verslepen. kunt u op het display de kaart grijpen en Figuur 9. vergroot door met de rechtermuisknop ingedrukt het gewenste oppervlak te omlijnen.

16 TNO-rapport 16 / 23 Figuur 10. Het oppervlak in Figuur 9 wordt automatisch geladen nadat de muisknop is losgelaten Putten weergeven [ ] Zodra u aanvinkt (bovenaan venster) zullen de putten en hun verkorte naam, automatisch worden weergegeven op de display. Indien u de checkbox aanvinkt wanneer de overview kaarten geladen zijn ( ) worden alle putten in rood weergegeven. Indien u een van de volgende aquifereigenschappen geselecteerd en geladen heeft,,,, dan zullen alleen de putten die de geselecteerde aquifer hebben aangeboord weergegeven worden. Er wordt dan ook een ander kleurenschema gehanteerd. Hiervoor dient telkens wel de ingedrukt te zijn geweest zodra een andere kaart is geselecteerd in een van de uitrolmenu s. De kleuren geven de volgende informatie; Rood geen data beschikbaar voor specifieke eigenschap Groen Put beschikt over gegevens en is gebruikt bij modelleren. Oranje Put bevat relevante gegevens maar is niet verwerkt. Paars Put bevat gegevens maar voldoen niet aan kwaliteitseisen.

17 TNO-rapport 17 / 23 Figuur 11. Met de kunnen de putten in de regio weergegeven worden. Hier wordt de RO weergegeven met de putten die deze aquifer hebben aangeboord. De verschillende kleuren geven aan of een put informatie bevat of niet, deze verwerkt is in de modellering en/of deze niet aan de gewenst kwaliteitsnormen voldoet Dwarsprofiel maken [ ] Met de functieknop kunt u ThermoGIS een dwarsdoorsnede van de ondergrond laten creëren. Indien deze functie activeert veranderd de cursor in. Vervolgens kunt u op de display een lijn trekken. Houd hiervoor de muisknop ingedrukt, totdat de gewenst afstand is bereikt. Na enkele seconden opent een nieuw scherm met een dwarsdoorsnede van de ondergrond op de door u aangegeven lijn. Hierop ziet u de geologische structuur van de ondergrond met hoofdbreuken met een verzet van 50 m of meer (Figuur 12). Als u de cursor op de dwarsdoorsnede verplaatst in het nieuw geopende venster kunt u de x,y coördinaten en diepte, die naast de cursor verschijnen, bijvoorbeeld In het hoofdvenster beweegt een groene punt mee op de lijn van de dwarsdoorsnede op het hoofdvenster, wanneer u op het dwarsdoorsnedevenster de cursor verplaatst. Zo kunt u gemakkelijk nagaan waar u zich op de lijn begeeft. Merk op dat de gekozen aquifer in roze op het dwarsdoorsnede aangegeven wordt. Aan de rechterzijde van de dwarsdoorsnede ziet u de legenda met de getoonde kleuren en geologische groepen die daarbij horen (Figuur 13). Indien u een nieuwe dwarsdoorsnede wilt maken, moet het huidige venster met de dwarsdoorsnede eerst afgesloten worden!

18 TNO-rapport 18 / 23 Figuur 12. Als de dwarsdoorsnedefunctie is geactiveerd kun teen een lijn trekken op de display, waarna een nieuw venster zal worden geopend met daarop de dwarsdoornede corresponderend met de getrokken lijn (Figuur 13). Figuur 13. Nadat de rechtermuis knop losgelaten is zal een nieuw venster openen met een dwarsdoorsnede van de ondergrond. In roze wordt de geselecteerde aquifer getoond.

19 TNO-rapport 19 / Locatie specifieke informatie [,,, ] ThermoGIS biedt verschillende opties om aquifer eigenschappen te raadplegen. Voor een globaal overzicht kunt u gebruikmaken van de legenda aan de rechterzijde van het ThermoGIS-venster. Wilt u de exacte waarden weten op een specifieke locatie op de kaart dan zijn twee opties mogelijk. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de parameter weergave -functie. Activeer deze functie door op de -knop te drukken. De cursor verandert vervolgens in. Door met de cursor over de kaart te bewegen leest u in de cel ( ) op de informatiebalk (paneel 6) de waarde af van de plek waar de cursor zich op dat ogenblik bevindt (Figuur 14). Figuur 14. In de parameter weergave functie kunt u de specifieke waarde op de kaart aflezen door met de cursor over de geladen kaart te bewegen. U kunt ook gebruik maken van de locatiepunt-functie. De cursor verandert in na activatie. Met deze functie kunt u een vast punt aanwijzen op de kaart, bijvoorbeeld op de plek waar u een geothermische installatie zou willen plaatsen. Wilt u de punt weer verwijderen klik dan op de linkermuisknop. Indien u de coördinaten van de beoogde locatie weet kunt u deze ook direct invoeren in de cellen en vervolgens klikken op. Een locatiepunt verschijnt direct op de ingevoerde coördinaten. Let hierbij op dat u het juiste coördinatenstelsel heeft geselecteerd in het coordinate system - uitrolmenu. U kunt nu met de -cursor op het locatiepunt gaan staan, waarna een informatiekader naast de cursor verschijnt. U ziet nu alle eigenschappen van de geselecteerde aquifer in één

20 TNO-rapport 20 / 23 overzicht (Figuur 15). Het voordeel hiervan is dat u nu niet alle kaarten afzonderlijk hoeft te laden om de waarde af te lezen. U dient wel eerst de parameter weergave -functie via de -knop te activeren. Figuur 15. Met de locatiepunt en de parameterweergave functie kunt u in een oogopslag alle warden op de specifieke locatie aflezen uit een informatiekader Doublet calculator Met de locatiepunt heeft u nog een extra functie geactiveerd. U kunt namelijk door eenmaal op de locatiepunt te klikken in de display doublet calculator activeren (Figuur 16). Doublet calculator is een rekenmodule die aan de hand van de reservoireigenschappen op de geselecteerde locatie een technisch-economische vermogensanalyse uitvoert. Alle geologische parameters van de door u aangegeven locatie worden automatisch in doublet calculator ingeladen. Deze zijn niet te veranderen. Het is echter wel mogelijk om naar eigen inzicht de technische (bijv. put eigenschappen) en economische parameters te veranderen. Meer gedetailleerdere information over doublet calculator kunt u vinden Let Op: Indien is geselecteerd is het niet mogelijk om doublet calculator op te starten, omdat er dan geen specifieke aquifer is geselecteerd. Het locatiepunt is roodgekleurd ( ) dat aangeeft dat doublet calculator niet actief is.

21 TNO-rapport 21 / 23 Figuur 16. Doublet calculator maakt het mogelijk om aan de hand van geologisch parameters een technoeconomische vermogensanalyse uit te voeren. Het programma zal alle relevante informatie automatisch inladen vanaf het gekozen locatiepunt op de display.

22 TNO-rapport 22 / Filtering [,,, ] Het is in ThermoGIS mogelijk om gebieden op de kaart uit te sluiten door gebruik te maken van de uitrolmenu s in het paneel linksonder het ThermoGIS-venster. Figuur 17. In het uitrolmenu auxiliary maps zijn de gasvelden geselecteerd. Na het herladen worden de velden in roze weergeven. De bediening en selectie in het filter paneel werken hetzelfde als de scenario paneel. U kunt wederom de geologische groepen, de bijbehorende aquifers en de eigenschappen laden. Nadat de geselecteerde kaarten geladen zijn worden de kaarten over de reeds geselecteerde scenario-kaarten geprojecteerd. De selecties uit de filter paneel worden in roze weergegeven. De filtering werkt als volgt; Met de tekstboxen, kunt u een range aangeven van een bepaalde eigenschapy, bijvoorbeeld het gebied waar de permeabiliteit tussen de 600 en 1000 md valt. Wel dient u na elke selectie en invoer de -knop in te drukken. Als voorbeeld gaan wij weer uit dat de RO en RO_stacked kaarten geladen zijn en dat de permeabiliteitskaart op het display is geprojecteerd. Selecteer nu RO en RO_Stacked in het filter-paneel. Type vervolgens in de waarde 600, in de waarde 1000 in en druk op. Na enkele seconden verschijnt in het display een roze gebied. U ziet het gebied waar de permeabiliteit tussen de 600 en 1000 md ligt.

23 TNO-rapport 23 / 23 Figuur 18. In de lowbound en highbound tekstboxen zijn respectievelijk 600 en 1000 md ingevoerd. Na herladen van de kaart is het gebied waar de permeabiliteit tussen de 600 en 1000 md ligt in roze gemarkeerd.

Supplement op rapport regionale studie aardwarmtepotentie provincie Limburg

Supplement op rapport regionale studie aardwarmtepotentie provincie Limburg TNO-rapport TNO 2012 R11208 Supplement op rapport regionale studie aardwarmtepotentie provincie Limburg Princetonlaan 6 3584 CB Utrecht Postbus 80015 3508 TA Utrecht www.tno.nl T +31 88 866 42 56 F +31

Nadere informatie

Gebruikershandleiding NAPinfo 3.4.0. Datum 11 april 2013 Status Definitief versie 1.3

Gebruikershandleiding NAPinfo 3.4.0. Datum 11 april 2013 Status Definitief versie 1.3 Datum 11 april 2013 Status Definitief versie 1.3 Inhoud 1 1.1 Introductie NAPinfo 3 Website 3 1.2 Inloggen 3 2 2.1 NAPinfo starten en basisfuncties 4 NAPinfo algemeen 4 2.2 NAPinfo kaartlaag toevoegen

Nadere informatie

De belangrijkste onderdelen van het scherm zijn in onderstaande afbeelding aangegeven. Hieronder vindt u de uitleg ervan.

De belangrijkste onderdelen van het scherm zijn in onderstaande afbeelding aangegeven. Hieronder vindt u de uitleg ervan. Help Inhoud Introductie Onderdelen van het scherm Werken met de kaart De knoppenbalken Overzichtskaart Kaartlagen De legenda De kaartschaal Informatie opvragen Gericht zoeken naar een adres Afdrukken Introductie

Nadere informatie

Opstarten Ga naar start \ alle programma s \ algemene programma s \ geoweb Geoweb start automatisch op (zonder in te loggen)

Opstarten Ga naar start \ alle programma s \ algemene programma s \ geoweb Geoweb start automatisch op (zonder in te loggen) Werkinstructie Geoweb Opstarten Ga naar start \ alle programma s \ algemene programma s \ geoweb Geoweb start automatisch op (zonder in te loggen) Het volgende scherm verschijnt: Informatie vinden Er zijn

Nadere informatie

PRAKTISCHE HANDLEIDING VOOR GEBRUIK GEOLOKET

PRAKTISCHE HANDLEIDING VOOR GEBRUIK GEOLOKET PRAKTISCHE HANDLEIDING VOOR GEBRUIK GEOLOKET In deze handleiding wordt het gebruik van het Geoloket uitgelegd. Eerst worden de functies van de belangrijkste knoppen toegelicht. Daarna wordt aandacht besteed

Nadere informatie

Snelstart BankingTools. C@shflow v4

Snelstart BankingTools. C@shflow v4 Snelstart BankingTools C@shflow v4 Bespaar geld en spaar het milieu! Lees de handleiding vanaf uw beeldscherm. Wilt u toch de handleiding afdrukken? Kiest u dan voor de speciale optie meerdere pagina s

Nadere informatie

Handleiding. Nederlandse Ondergrond Viewer

Handleiding. Nederlandse Ondergrond Viewer Handleiding Nederlandse Ondergrond Viewer In samenwerking met: INSIGHT Geologische softwaresysteme GmbH Mei, 2010 Handleiding voor het gebruik van de Nederlandse Ondergrond Viewer In deze handleiding

Nadere informatie

ershandleiding user guide

ershandleiding user guide Moditech Rescue Solutions B.V. Koningspade 16-B 1718 MN Hoogwoud tel.: +31 (0)226 412 900 fax: +31 (0)226 412 909 url: www.moditech.com e-mail: info@moditech.com Copyright: Moditech Rescue Solutions B.V.

Nadere informatie

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 2 Inhoud: Opstart scherm PassanSoft... 1 Het hoofdmenu van PassanSoft wordt geopend... 4 Verklaring extra knoppen weergegeven

Nadere informatie

Handleiding voor gebruik van de verstoringsbronnenkaart

Handleiding voor gebruik van de verstoringsbronnenkaart Handleiding voor gebruik van de verstoringsbronnenkaart De Verstoringsbronnenkaart... 2 Achtergrond... 2 Opbouw van de kaart... 2 Beperking... 2 Gebruik van de kaartviewer... 3 Gereedschappen en statusbalk...

Nadere informatie

Aan de slag Uren registreren met WorkTimer (voor medewerkers)

Aan de slag Uren registreren met WorkTimer (voor medewerkers) Aan de slag Uren registreren met WorkTimer (voor medewerkers) Over dit document Binnen uw organisatie is gekozen om WorkTimer te gebruiken voor tijdregistratie. WorkTimer is een programma waarmee u eenvoudig

Nadere informatie

Calculatie tool. Handleiding. Datum Versie applicatie 01 Versie document

Calculatie tool. Handleiding. Datum Versie applicatie 01 Versie document Calculatie tool Handleiding Auteur Bas Meijerink Datum 01-09-2016 Versie applicatie 01 Versie document 03D00 Inhoudsopgave 1. Een calculatie maken - 3-1.1 Start een nieuwe calculatie... - 3-1.2 Algemene

Nadere informatie

ZorgMail Secure e-mail

ZorgMail Secure e-mail ZorgMail Secure e-mail 2014 ENOVATION B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een data verwerkend systeem of uitgezonden in enige

Nadere informatie

Handleiding Planmonitor wonen

Handleiding Planmonitor wonen Handleiding Planmonitor wonen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Systeemeisen 3. Toelichting per onderdeel 3.1 Opstarten en inloggen 3.2 De onderdelen van het venster 3.3 Plannen zoeken 3.3.1 (eenvoudig) zoeken

Nadere informatie

Aan de slag. Werken met OnsRooster. (voor medewerkers)

Aan de slag. Werken met OnsRooster. (voor medewerkers) Aan de slag Werken met OnsRooster (voor medewerkers) Over dit document Binnen uw organisatie is gekozen om OnsRooster te gebruiken voor roostering en tijdregistratie. OnsRooster is een programma waarmee

Nadere informatie

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving Kennismaking Word is een tekstverwerkingsprogramma. U kunt er teksten mee maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. U kunt ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra

Nadere informatie

Tips en Tricks basis. Microsoft CRM Revisie: versie 1.0

Tips en Tricks basis. Microsoft CRM Revisie: versie 1.0 Tips en Tricks basis Microsoft CRM 2016 Revisie: versie 1.0 Datum: 23/03/2016 Inhoud 1. Basisinstellingen... 3 1.1 INSTELLEN STARTPAGINA... 3 1.2 INSTELLEN AANTAL REGELS PER PAGINA... 3 2. Algemene bediening...

Nadere informatie

Mapsource. handleiding Mapsource vs. 6.16.3 2010 www.hansenwebsites.nl

Mapsource. handleiding Mapsource vs. 6.16.3 2010 www.hansenwebsites.nl Mapsource handleiding Mapsource vs. 6.16.3 2010 www.hansenwebsites.nl Inhoud deel 1 Schermindeling Menu s Werkbalken Statusbalk tabbladen Kaartmateriaal Kaartmateriaal selecteren Kaartmateriaal verwijderen

Nadere informatie

Handleiding applicatie BerekenGrensscore-Rekenen & BerekenGrensscore-Taal Versie Januari 2013

Handleiding applicatie BerekenGrensscore-Rekenen & BerekenGrensscore-Taal Versie Januari 2013 Handleiding applicatie BerekenGrensscore-Rekenen & BerekenGrensscore-Taal Versie Januari 2013 Inleiding Deze applicatie is bestemd voor toetsaanbieders die deelnemen aan de Headstart van het project Referentiesets

Nadere informatie

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie...

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie... ProDoc Bouwstenen voor Word & Outlook 2007 Inhoud Kopiëren bestanden... 2 Hoofdmap Bouwstenen... 2 Bouwsteen.dotm... 2 Installatie Bouwstenenmodule onder Word 2007... 3 Installatie Bouwstenenmodule onder

Nadere informatie

Menu Door op de menuknop te klikken kunt u het hoofdmenu sluiten of openen. De menuknop is het icoon met drie streepjes vlak onder elkaar.

Menu Door op de menuknop te klikken kunt u het hoofdmenu sluiten of openen. De menuknop is het icoon met drie streepjes vlak onder elkaar. Start de Management Drives Viewer. Voer uw gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op de button om in te loggen. Na inloggen opent het hoofdmenu automatisch. Menu Door op de menuknop te klikken kunt u

Nadere informatie

Selenium IDE Webdriver. Introductie

Selenium IDE Webdriver. Introductie Selenium IDE Webdriver Het Wielsem 10, 5231 BW s- Hertogenbosch, telefoon 073-6409311 e- mail info@testwork.nl internet http://www.testwork.nl 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 2 2 Selenium IDE... 3 3

Nadere informatie

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren Inleiding Voor u ziet u de handleiding van TYPO3 van Wijngaarden AutomatiseringsGroep. De handleiding geeft u antwoord geeft op de meest voorkomende vragen. U krijgt inzicht in het toevoegen van pagina

Nadere informatie

Handleiding ZorgMail Secure e-mail - Webmail

Handleiding ZorgMail Secure e-mail - Webmail Handleiding ZorgMail Secure e-mail - Webmail 2014 ENOVATION B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een data verwerkend systeem

Nadere informatie

SnelFact Handleiding. SnelFact. Handleiding. Jerrisoft Pagina 1 van 13

SnelFact Handleiding. SnelFact. Handleiding. Jerrisoft Pagina 1 van 13 SnelFact Handleiding Jerrisoft Pagina 1 van 13 Inleiding Welkom bij de handleiding van SnelFact. Het facturatie programma voor de ondernemer die snel en eenvoudig offertes, orders en facturen wil maken..

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat laatst gewijzigd 27 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met software van Kruidvat. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Foto's voor uw fotoboek

Nadere informatie

Afbeelding 1: GO. vergaderen in de App Store

Afbeelding 1: GO. vergaderen in de App Store Afbeelding 1: GO. vergaderen in de App Store Afbeelding 2: home knop Afbeelding 3: sleep tegel naar boven om de gewenste app volledig te sluiten Afbeelding 4: Kruisjes bij de app iconen om te verwijderen

Nadere informatie

Inhoud van dit document

Inhoud van dit document Handleiding OVM Menu versie 1.0.0 (definitief) november 2012 Inhoud van dit document 1 INLEIDING... 2 2 MENU... 3 3 GEBRUIKERSBEHEER... 4 3.1 SORTEREN EN FILTEREN... 5 3.2 'UITGESTELD' BEHEER... 5 3.3

Nadere informatie

HANDLEIDING Online personeel en salaris

HANDLEIDING Online personeel en salaris HANDLEIDING Online personeel en salaris Inloggen op loket.nl Via https://online.loket.nl/vsp.prd.loket.new/ kunt u inloggen op de online applicatie van loket.nl. U komt op het onderstaande inlogscherm.

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING BV Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de bestandsstructuur van uw

Nadere informatie

Priva Blue ID Network scanner / Syslog Tool

Priva Blue ID Network scanner / Syslog Tool Priva Blue ID Network scanner / Syslog Tool Versie 1.3.15.0 Bladzijde 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Introductie:... 3 Systeemeisen:... 4 Installeren op een SX100:... 5 De Werking:... 6 Scannen van

Nadere informatie

Handleiding. Omschrijving Handleiding RaadDigitaal Android. Datum 29-01-2015 Versienummer 2.1

Handleiding. Omschrijving Handleiding RaadDigitaal Android. Datum 29-01-2015 Versienummer 2.1 Handleiding Omschrijving Handleiding RaadDigitaal Android Auteur SIMgroep Datum 29-01-2015 Versienummer 2.1 Inhoudsopgave HANDLEIDING... 1 INHOUDSOPGAVE... 2 1. INLEIDING... 3 2. RAADDIGITAAL INSTALLEREN...

Nadere informatie

Handleiding voor installatie en gebruik van

Handleiding voor installatie en gebruik van Handleiding voor installatie en gebruik van Opticon OPN-2001 Data Collector Inhoud pakket: - OPN-2001 - USB Communicatie kabel - Neckstrap Voordat u kunt communiceren met de OPN-2001 dient u de volgende

Nadere informatie

ershandleiding user guide

ershandleiding user guide Moditech Rescue Solutions B.V. Koningspade 16-B 1718 MN Hoogwoud tel.: +31 (0)226 412 900 fax: +31 (0)226 412 909 url: www.moditech.com e-mail: info@moditech.com Copyright: Moditech Rescue Solutions B.V.

Nadere informatie

OndergrondTool. Handleiding

OndergrondTool. Handleiding OndergrondTool Handleiding Inhoudsopgave 1 Inleiding... Error! Bookmark not defined. 2 Overview... Error! Bookmark not defined. 3 Navigatie... Error! Bookmark not defined. 3.1 Terug naar totaal overzicht...

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

Handleiding Webviewer Radiologie

Handleiding Webviewer Radiologie Handleiding Webviewer Radiologie Versie 1.0 01/05/2013 Jan Yperman Ziekenhuis - Amaron bvba Inhoudstafel Inhoudstafel... 2 Aanmelden als arts met login... 3 Aanmelden als patiënt... 5 Functionaliteiten

Nadere informatie

https://customers.exact.com/docs/docview.aspx?documentid=%7b40b2eaf4-2e9f-47...

https://customers.exact.com/docs/docview.aspx?documentid=%7b40b2eaf4-2e9f-47... pagina 1 van 6 Exact Globe Navigatie en menu Exact Globe Next Introductie De navigatie in Exact Globe Next is geheel toegespitst op gebruiksvriendelijkheid. Dit document beschrijft de wijze waarop het

Nadere informatie

HydroNET handleiding

HydroNET handleiding HydroNET handleiding Applicatie HydroView HydroLogic Systems BV HydroLogic Systems BV Postbus 2177 3800 CD Amersfoort 033 4753535 hydrologic.nl P401 augustus 2016 Inhoud 1 Applicatie HydroView... 1 1.1

Nadere informatie

SECRETZIP HANDLEIDING

SECRETZIP HANDLEIDING SECRETZIP COMPRESSIE & ENCRYPTIE programma (enkel voor Windows). Het programma bevindt zich op de USB Flash-drive. Raadpleeg a.u.b. de handleiding op de USB Flash-drive of bezoek integralmemory.com om

Nadere informatie

196 CEWE *)zie einde les

196 CEWE *)zie einde les www.sencomp.nl 196 CEWE *)zie einde les laatst gewijzigd 29 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met CEWE. Deze cursus bestaat uit 5 delen.indien u gekozen heeft voor Hema lees Hemafotoboek

Nadere informatie

Afdrukken in Calc Module 7

Afdrukken in Calc Module 7 7. Afdrukken in Calc In deze module leert u een aantal opties die u kunt toepassen bij het afdrukken van Calc-bestanden. Achtereenvolgens worden behandeld: Afdrukken van werkbladen Marges Gedeeltelijk

Nadere informatie

Handleiding Extractie patiëntenbestand

Handleiding Extractie patiëntenbestand Handleiding Extractie patiëntenbestand Auteurs Diverse medewerkers PharmaPartners B.V. Redactie PharmaPartners Redactie, onderdeel PharmaPartners College 28 augustus 2013 Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

Handleiding Facility Performance Monitor 4 februari 2013 versie 1.1

Handleiding Facility Performance Monitor 4 februari 2013 versie 1.1 Handleiding Facility Performance Monitor 4 februari 2013 versie 1.1 Aan Gebruikers Facility Performance Monitor Van Hospitality Consultants Smallepad 13-15 Postbus 2186 3800 CD AMERSFOORT Auteurs Hospitality

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Scan+ Introductie Met Scan+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

iphone app - Roll Call

iphone app - Roll Call iphone app - Roll Call Roll Call - iphone App Deze Paxton applicatie is gratis verkrijgbaar in de App Store. Deze applicatie is ontwikkeld om gebruikt te worden op elk ios apparaat versie 5.1 of hoger

Nadere informatie

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Gebruik handleiding 103: Deze handleiding is bestemd voor wijkhoofden en Vrienden die gegevens gaan verwerken en bewerken in een wijk binnen een

Nadere informatie

DOCUMENT SAMENSTELLEN

DOCUMENT SAMENSTELLEN Pagina 168 7 In dit hoofdstuk gaat u een nieuwsbrief maken met behulp van een sjabloon. De artikelen die in de nieuwsbrief worden opgenomen zijn al geschreven. U hoeft de tekst alleen nog naar de juiste

Nadere informatie

TAB07-210 XENTA 7c TAB07-211 XENTA 7c TAB07-212 XENTA 7c FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES. Pagina 1 van 8

TAB07-210 XENTA 7c TAB07-211 XENTA 7c TAB07-212 XENTA 7c FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES. Pagina 1 van 8 TAB07-210 XENTA 7c TAB07-211 XENTA 7c TAB07-212 XENTA 7c FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES Pagina 1 van 8 VOORDAT U BEGINT: BACKUP BELANGRIJKE GEGEVENS! Bij het upgraden van uw Yarvik tablet zullen alle gebruikersinstellingen,

Nadere informatie

Net2 kaarten bedrukken

Net2 kaarten bedrukken kaarten bedrukken kaarten bedrukken - Welke methode? Er bevinden zich twee pakketen om kaarten te bedrukken in de software. Een basis vast formaat dat al aanwezig is in de software sinds 2003 (V3.16) en

Nadere informatie

Handleiding ABK Extra - Zoekprofielen

Handleiding ABK Extra - Zoekprofielen Handleiding ABK Extra - Zoekprofielen U vindt in deze handleiding: 1. Inleiding... 2 2. Abonnementsvormen... 2 3. Zoeken... 2 3.1 Aankondigingen overzicht... 3 3.2 Zoekfilter... 4 3.3 Hoofdinhoud... 5

Nadere informatie

Deel 1: PowerPoint Basis

Deel 1: PowerPoint Basis Deel 1: PowerPoint Basis De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 1 PowerPoint Basis

Nadere informatie

1 BUSINESS INTERNET SUPPORT

1 BUSINESS INTERNET SUPPORT Versie 1 BUSINESS INTERNET SUPPORT Yoron Dot Net Stap voor stap Handleiding YORON DOT NET BEHEER V1.X Stap voor stap handleiding YORON Het Wielsem 10 s-hertogenbosch Inhoudsopgave Opstarten Yoron DotNet

Nadere informatie

Help. Snel op weg. Help Inhoud. Informatie uit de kaart kunt u in slechts drie stappen opvragen. Klik hier voor de instructie.

Help. Snel op weg. Help Inhoud. Informatie uit de kaart kunt u in slechts drie stappen opvragen. Klik hier voor de instructie. Help Snel op weg Informatie uit de kaart kunt u in slechts drie stappen opvragen. Klik hier voor de instructie. Help Inhoud Introductie Onderdelen van het scherm Werken met de kaart De knoppenbalken Overzichtskaart

Nadere informatie

HANDLEIDING. Risico en Assurantie Analyse Tool. (RAAT) Software

HANDLEIDING. Risico en Assurantie Analyse Tool. (RAAT) Software HANDLEIDING Risico en Assurantie Analyse Tool (RAAT) Software Versie 6.0 25 februari 2014 Inhoud 1. Starten vragenlijst... 3 1.1 Inloggen op beheeromgeving... 3 2. Navigeren in het RAAT... 5 2.1 De navigatieknoppen...

Nadere informatie

Handleiding. Serviceportal. Versie 1.2 Datum

Handleiding. Serviceportal. Versie 1.2 Datum Handleiding Serviceportal Versie 1.2 Datum 04-04-12 Inhoud 1 Inloggen... 3 2 Transportdocumenten... 4 2.1 Zoeken naar documenten... 4 2.2 Downloaden van alle documenten op factuurnummer... 6 2.3 Order

Nadere informatie

GHOR4all 2.0. Handleiding voor RCC gebruikers

GHOR4all 2.0. Handleiding voor RCC gebruikers GHOR4all 2.0 Handleiding voor RCC gebruikers Auteur(s): Jeroen Egbertzen, Vincent Mulder Versie: 0.1 Datum: 18 oktober, 2010 Inhoud Inleiding... 1 1 Aanmelden op het systeem... 2 1.1 Inloggen... 2 1.2

Nadere informatie

Microsoft Word Kennismaken

Microsoft Word Kennismaken Microsoft Word 2013 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

Aan de slag met AdminView

Aan de slag met AdminView Aan de slag met AdminView uitgebreide handleiding S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

HANDLEIDING Q1600 Fashion

HANDLEIDING Q1600 Fashion HANDLEIDING Q1600 Fashion Pag.: 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Beheer...4 Kleurlijsten beheren...4 Kleurlijst groep aanmaken...6 Kleurlijst groep verwijderen...6 Kleuren (kleurnummers) aanmaken/wijzigen...7

Nadere informatie

Handleiding Webapplicatie Robin

Handleiding Webapplicatie Robin Handleiding Webapplicatie Robin (Versie 02) Inhoudstafel 1. Registratie van uw labo... 2 2. Persoonlijke account aanmaken... 4 3. Inloggen in uw labo account... 7 4. Wijziging labogegevens... 8 5. Inschrijven

Nadere informatie

Handleiding gebruik webmail Roundcube maart 2010

Handleiding gebruik webmail Roundcube maart 2010 Handleiding gebruik webmail Roundcube maart 2010 U opent de webmail door te klikken op het pictogram webmail in de webstek www.edugo.be: 1. Inleiding 1.1 Wat is er nieuw? De webmail van edugo draait vanaf

Nadere informatie

Documentatie gereedschapbeheer android applicatie. GB Inspect. Handleiding Gereedschapbeheer android applicatie GB Inspect - 1

Documentatie gereedschapbeheer android applicatie. GB Inspect. Handleiding Gereedschapbeheer android applicatie GB Inspect - 1 GB Inspect Handleiding Gereedschapbeheer android applicatie GB Inspect Datum: 10 september 2014 Behorende bij app versie 1.1.5-1 1. Inleiding De Gereedschapbeheer.nl app is bedoeld voor het inspecteren

Nadere informatie

Handleiding voor gebruik van de verstoringsbronnenkaart

Handleiding voor gebruik van de verstoringsbronnenkaart Handleiding voor gebruik van de verstoringsbronnenkaart Inhoud 2 De Verstoringsbronnenkaart, pag 3 Achtergrond, pag 3 Opbouw van de kaart, pag 3 Beperking, pag 3 Gebruik van de kaartviewer, pag 4 Gereedschappen

Nadere informatie

Ga naar www.basisonline.nl of selecteer in de website van de school- intranet basisonline

Ga naar www.basisonline.nl of selecteer in de website van de school- intranet basisonline Werken met de website basisonline Ga naar www.basisonline.nl of selecteer in de website van de school- intranet basisonline - login met de verkregen inlognaam en wachtwoord - je inlognaam is jouw emailadres

Nadere informatie

Inhoud. MySite Handleiding 1

Inhoud. MySite Handleiding 1 Inhoud Een module bewerken: Een module toevoegen...2 Een module kopiëren...4 Een module verplaatsen...5 Een module verbergen...6 Een module verwijderen...6 Openingsuren wijzigen...7 Een pagina bewerken:

Nadere informatie

IMPACTXRM CRM GENERAL GEBRUIKERSHANDLEIDING. IMPACTXRM NV Zuidleiestraat 12/1b 9880 Aalter 0032 (50)

IMPACTXRM CRM GENERAL GEBRUIKERSHANDLEIDING. IMPACTXRM NV Zuidleiestraat 12/1b 9880 Aalter 0032 (50) IMPACTXRM CRM GENERAL GEBRUIKERSHANDLEIDING IMPACTXRM NV Zuidleiestraat 12/1b 9880 Aalter 0032 (50)960070 info@impactxrm.com Herzien 12.09.2016 Inhoud Inhoud... 1 IMPACTXRM General Algemene informatie...

Nadere informatie

Handleiding Mooy Logistics Servicedesk

Handleiding Mooy Logistics Servicedesk Handleiding Mooy Logistics Servicedesk Handleiding Mooy Logistics Servicedesk... 1 1. Inloggen... 2 2. Zoeken naar documenten.... 3 3. Downloaden van alle documenten op factuurnummer.... 5 4. Order regels

Nadere informatie

1. Doel - Het door de klant via een webapplicatie invoeren van zijn/haar orders in het TMS systeem van van Reenen.

1. Doel - Het door de klant via een webapplicatie invoeren van zijn/haar orders in het TMS systeem van van Reenen. ID WI1.08.07 Omschrijving Orderintake online order entry Proces P 1.08 Trefwoorden Aslas; Online Order Entry Beschreven door Laurens van Oostenbrugge Datum 22-05-2012 Activiteit Transport Versie TranspasOnline

Nadere informatie

Handleiding Image Webviewer Radiologie Voor huisartsen

Handleiding Image Webviewer Radiologie Voor huisartsen Handleiding Image Webviewer Radiologie Voor huisartsen Versie 1.2 1/7/2010 AZ Nikolaas - Amaron bvba Inhoud 1. Aanmelden...3 2. Patiëntselectiescherm...4 3. De image viewer (1 onderzoek, 1 beeld)...7 3.1.

Nadere informatie

Handleiding gebruik Citymail

Handleiding gebruik Citymail Handleiding gebruik Citymail Versie : 4.0.1 Jaar : 2014 Auteur : Citymail BV / Charly Traarbach Citymail BV Copyright 1 Citymail BV, Nederland 2014 Niets uit dit document mag worden vermenigvuldigd en/of

Nadere informatie

Handleiding Webviewer Radiologie PatientPortal

Handleiding Webviewer Radiologie PatientPortal Handleiding Webviewer Radiologie PatientPortal Versie 1.0 01/08/2015 AZ ALMA Ziekenhuis - Amaron bvba Inhoudstafel Inhoudstafel... 2 Aanmelden als patiënt... 3 Functionaliteiten van de viewer... 5 1. Overzicht

Nadere informatie

Inwerkboek Fa MOS. Gilde Kleur. Versie voorjaar 2011

Inwerkboek Fa MOS. Gilde Kleur. Versie voorjaar 2011 Versie voorjaar 2011 INHOUDSOPGAVE 1. VEREISTE HARDWARE SPECIFICATIES... 2 2. INSTALLATIE FA MOS... 2 3. BEELDSCHERM INSTELLEN... 3 4. DE KLEURENWAAIERS... 4 5. HET MARKEREN VAN FOTO S... 6 6. EEN FOTO

Nadere informatie

NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING. 3.2.1. Eigenschappen knop

NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING. 3.2.1. Eigenschappen knop Handleiding NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING 1. Introductie 2. Configureren en bestellen 3. Sjabloon (categorieën en descriptors) 3.1 Lijst sjablonen 3.2 Sjablonen bewerken 3.2.1. Eigenschappen knop 4. Analyseren

Nadere informatie

Handleiding dashboard. 3WA SaaS platform

Handleiding dashboard. 3WA SaaS platform Handleiding dashboard 3WA SaaS platform 151021 versie 1.0.2 Inhoud Inloggen... 3 Menu... 4 Algemeen... 5 Beginscherm... 5 Toevoegen widget aan dashboard... 5 Overige functionaliteiten bij widgets... 8

Nadere informatie

Handmatig je lokale mailbox migreren

Handmatig je lokale mailbox migreren Handmatig je lokale mailbox migreren Mailbox data locatie opsporen: Start Outlook en ga naar de hoofdmap van de mailbox, klik hier met de rechtermuisknop en kies voor Open File Location of Open bestands

Nadere informatie

mijnnaktuinbouw - Keuringen

mijnnaktuinbouw - Keuringen Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Nieuwe update mijnnaktuinbouw - Keuringen... 2 Uw keuringendossier altijd beschikbaar... 2 Uw jaarlijkse teeltaangifte... 3 1 Voorlopige teeltaangiftes voor u klaargezet

Nadere informatie

Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1600

Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1600 1 Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1600 Albupad (Album Page Designer) is een computerprogramma waarmee u gemakkelijk en snel albumbladen voor bijvoorbeeld postzegels kunt maken. Met het

Nadere informatie

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office PowerPoint Basis PowerPoint openen 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office Klik op Microsoft PowerPoint 2010 Wacht nu tot het programma volledig is opgestart.

Nadere informatie

ga je aan de slag met WinFakt!?

ga je aan de slag met WinFakt!? FOCUS 1 Hoe ga je aan de slag met WinFakt!? Focus 1.1 Hoe installeer je WinFakt!? Op school is het normaal gezien de ICT-coördinator of leerkracht die het programma WinFakt! zal installeren. Oefen je ook

Nadere informatie

Opleiding Technische Informatica 2007-2008 Ontwerp Gericht Onderwijs 1.1 (2IO05) Handleiding

Opleiding Technische Informatica 2007-2008 Ontwerp Gericht Onderwijs 1.1 (2IO05) Handleiding Opleiding Technische Informatica 2007-2008 Ontwerp Gericht Onderwijs 1.1 (2IO05) Handleiding Eindhoven, 24 augustus 2007 Gemaakt door: Meulemans, W. Dinkla, K. Coördinator: Sidorova, dr. N. 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 ONSCREENKEYS 5 Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 [ PRODUCT BESCHRIJVING ] [ Dit vernuftige on-screen toetsenbord met virtuele muis klik mogelijkheden en spraak uitvoer maakt snel typen

Nadere informatie

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen.

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Aldi printsoftware downloaden en installeren Deel

Nadere informatie

811.1. Gebruiksaanwijzing WTW PC-software

811.1. Gebruiksaanwijzing WTW PC-software 811.1 Gebruiksaanwijzing WTW PC-software Inhoudsopgave 1 FUNCTIONELE SPECIFICATIES........................................................................... 1 2 INSTALLATIE.............................................................................................

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

Tool Calculeren voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl Handleiding

Tool Calculeren voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl Handleiding voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl V2011.03.1 Tool Calculeren Voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl Een uitgave van Sdu Uitgevers bv Uitgever Adres Abonnement Klantenservice Algemene

Nadere informatie

VERZENDLIJSTEN HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology

VERZENDLIJSTEN HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology VERZENDLIJSTEN HANDLEIDING OTYS Recruiting Technology OTYS RECRUITING TECHNOLOGY WWW.OTYS.NL 29-8-2017 Versie 1.0 2 INHOUD 1 Introductie... 4 1.1 Over verzendlijsten... 4 1.2 Doel van deze instructie...

Nadere informatie

Mellon BV april Toelichting Geo-module VR-beheer

Mellon BV april Toelichting Geo-module VR-beheer Mellon BV april 2016 Toelichting Geo-module VR-beheer Geo-module De geo-module is een extra module voor VR-beheer die bestaat uit onderstaande functionaliteiten: A. Het geocoderen van een adres. B. Het

Nadere informatie

1. Cellen en formules

1. Cellen en formules 13 1. Cellen en formules Microsoft Excel is een rekenprogramma, ook wel spreadsheetprogramma genoemd. Met het woord spread wordt in het Engels tekst over meer kolommen bedoeld en de term sheet betekent

Nadere informatie

AAN DE SLAG SYMWRITER INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate Symwriter. www.leerhulpmiddelen.nl

AAN DE SLAG SYMWRITER INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate Symwriter. www.leerhulpmiddelen.nl AAN DE SLAG AAN DE SLAG Aan de slag met Communicate Symwriter Symwriter, schrijven met symbolen, is een eenvoudige tekstverwerker, voor kinderen die beginnen met leren lezen en schrijven. De symbolen verschijnen

Nadere informatie

Handleiding. Omschrijving Handleiding RaadDigitaal Android. Datum Versienummer 2.0

Handleiding. Omschrijving Handleiding RaadDigitaal Android. Datum Versienummer 2.0 Handleiding Omschrijving Handleiding RaadDigitaal Android Auteur SIMgroep Datum 30-09-2014 Versienummer 2.0 Inhoudsopgave Handleiding 1 Inhoudsopgave 2 1. Inleiding 3 2. RaadDigitaal installeren 4 2.1.

Nadere informatie

Handleiding IrfanView. IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan.

Handleiding IrfanView. IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan. Handleiding IrfanView IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan. Start IrfanView door te klikken op Start -> Programs -> IrfanView Met IrfanView

Nadere informatie

Installatie. Klik vervolgens op OK om verder te gaan met de installatie. Om verder te gaan met de installatie kunt op op Volgende klikken.

Installatie. Klik vervolgens op OK om verder te gaan met de installatie. Om verder te gaan met de installatie kunt op op Volgende klikken. Installatie De client software van Backup+ kan worden gedownload op de Internet Limburg website. Kijk hiervoor op http://www.ilimburg.nl/downloads. Na het downloaden en openen van het backup+.exe bestand

Nadere informatie

AN1034-NL Net2 kaarten bedrukken

AN1034-NL Net2 kaarten bedrukken n A kaarten bedrukken - Welke methode? 26/11/2007 Er bevinden zich twee pakketen om kaarten te bedrukken in de software. Een basis vast formaat dat al aanwezig is in de software sinds 2003 (V3.16) en een

Nadere informatie

Elektronisch factureren

Elektronisch factureren Elektronisch factureren Inleiding Elektronisch Factureren in RADAR is mogelijk vanaf versie 4.0. Deze module wordt niet standaard meegeleverd met de RADAR Update maar is te bestellen via de afdeling verkoop

Nadere informatie

Handleiding Management Drives

Handleiding Management Drives Handleiding Management Drives Viewer Download de Management Drives viewer op: www.managementdrives.com/md-viewer-update Start de Management Drives Viewer. Voer uw gebruikersnaam en wachtwoord in en klik

Nadere informatie

iphone app - Rapporten

iphone app - Rapporten iphone app - Rapporten Rapporten - iphone App Net2 AN1114-NL Deze Paxton applicatie is gratis verkrijgbaar in de App Store. Deze applicatie is ontwikkeld om gebruikt te worden op elk ios apparaat versie

Nadere informatie