WATERZIJDIG INREGELEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WATERZIJDIG INREGELEN"

Transcriptie

1 WATERZIJDIG INREGELEN Een aangenaam binnenklimaat en energie besparen

2 VOORWOORD Herkent u dit? In een deel van het gebouw is de temperatuur altijd veel te hoog, terwijl een ander deel juist niet warm te krijgen is. Een lastig probleem, dat gelukkig in de meeste gevallen eenvoudig kan worden opgelost met behulp van waterzijdig inregelen. Deze techniek zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld over alle te verwarmen ruimten. Tegelijkertijd met dat inregelen worden alle onderdelen van de installatie nagekeken, gerepareerd, vervangen of bijgesteld. Dat hele proces noemt men cv-optimalisatie. Ook als u geen comfort-problemen heeft maar wel wilt besparen op uw energierekening, kan cv-optimalisatie een uiterst aantrekkelijke optie zijn. Uit de praktijk blijkt dat er besparingen van 15 tot 25% mogelijk zijn. De kosten van inregelen worden gemiddeld binnen twee jaar terugverdiend. Kortom: dit is een zeer laagdrempelige manier om een milieumaatregel te nemen die ook nog eens beter is voor uw portemonnee. Wij hopen dat deze brochure voor u aanleiding is om contact op te nemen met de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU); de eerste 20 aanmeldingen krijgen van de Provincie Utrecht een tegemoetkoming in de kosten van 250,-. De NMU zal u begeleiden in het traject van de cv-optimalisatie. Zo zal zij u in contact brengen met één van de installateurs die de cursus cv-optimalisatie hebben gevolgd en er samen met adviesbureau Ecofys voor zorgen dat ook de monitoring van uw besparing goed wordt uitgevoerd. Voor meer informatie over dit initiatief en bijvoorbeeld ook namen van installateurs, kijkt u op Joris Hogenboom, directeur Natuur en Milieufederatie Utrecht

3 WAAROM CV-OPTIMALISATIE? Flink lagere stookkosten en comfortabel verwarmde ruimten, dat is het resultaat van cv- optimalisatie. Een wel heel eenvoudige manier van energie besparen dus. De enige reden waarom dat nog weinig gebeurt, is de onbekendheid met de methode. Vandaar dat de Natuur en Milieufederatie Utrecht en Ecofys hier nu werk van maken. Eerder al benaderden wij basisscholen, maar nu horen ook grotere onderwijsinstellingen en verzorgingstehuizen van ons. Cv-optimalisatie is namelijk ook daar prima toe te passen. de heer joop binnekamp, gedeputeerde voor milieu Dit energiebesparingsproject wordt gefinancierd door de Provincie Utrecht. Ik ben zeer te spreken over dit initiatief omdat het eigenlijk alleen maar voordelen heeft: het is een concrete manier om energie te besparen en dus ook geld. Er wordt gewerkt met een technologie die niet zo bekend is. Cv-optimalisatie, waaronder waterzijdig inregelen, wordt samen met marktpartijen aan de man gebracht. Als u zich herkent in de problemen van een ongelijkmatig verwarmd gebouw zoals in deze folder beschreven, dan is dit uw kans! Door deze aanpassing in uw gebouw door te voeren, verhoogt u het comfort en bespaart u op stookkosten. In enkele jaren verdient de maatregel zich terug. En het is óók nog goed voor het milieu. Kortom, wat willen we nog meer? Ik roep u op om mee te doen met deze fantastiche energiebesparingsmaatregel! De snelle aanmelders krijgen een tegemoetkoming in de aanloopkosten.

4 WAT IS CV-OPTIMALISATIE? Het inregelen van een cv-installatie is vergelijkbaar met het afstellen van een auto. Als alles goed op elkaar afgesteld staat, rijdt de auto zuinig en comfortabel. Bij een cv installatie is dat net zo. Goed ingeregeld wil zeggen dat door alle radiatoren voldoende water stroomt, dat op de juiste temperatuur is. Zonodig moet het verschil tussen het inen uitstromende water worden gecorrigeerd door de doorstroomsnelheid van het water te vergroten of te verkleinen. Daarvoor moeten de binnenwerken van (thermostatische) radiatorkranen bijgesteld worden, een eenmalige handeling die ook wel waterzijdig inregelen wordt genoemd. De juiste temperatuur ontstaat daarna door de regelklokken goed in te stellen. Dan komen alle ruimten gelijkmatig op temperatuur en is de installatie gemiddeld 20% zuiniger. Om uw cv-installatie te optimaliseren zijn er soms eerst technische aanpassingen noodzakelijk, zoals het vervangen van kapotte radiatorknoppen, het verplaatsen van temperatuurvoelers etc. Dit wordt vooraf in kaart gebracht in een bestek. De installateur stelt dit bestek voor u op. Daarbij schat hij ook in wat de benodigde tijd is en de kosten - voor het inregelen van de cv-installatie. Ter indicatie: de kosten van het inregelen van de cv-installaties van een gebouw van m2 liggen rond de 2.000,-. Dit bedrag is exclusief de eventueel te herstellen gebreken die bij het opmaken van het bestek worden geconstateerd.

5 CV-OPTIMALISATIE HELPT MEE TEGEN KLIMAATVERANDERING! Steeds meer begint het besef door te dringen dat er grote inspanningen gedaan moeten worden om klimaatverandering tegen te gaan. Substantiële CO2-reductie is daarvoor noodzakelijk via energiebesparing, inzet van duurzame energiebronnen en efficiënt gebruik van fossiele energie. De methodiek van CV-optimalisatie, kan een flinke bijdrage leveren op het vlak van energiebesparing. wichert eikelenboom algemeen directeur bkb leusden (Bovenschools Directoraat van het basisonderwijs Leusden en Achterveld) Nog nooit van gehoord! Dat was mijn gedachte toen ik de term waterzijdig inregelen voor het eerst hoorde. De geluiden over mogelijke bezuinigingen spraken mij enorm aan. In het kader van de te verwachten stijgingen van de energieprijzen werd ik snel enthousiast voor dit project. Het resulteerde in een plezierig contact en de cursus voor de cv monteurs werd bij ons in het kantoorgebouw gegeven. Eén van de vier scholen die wij wilden laten inregelen heeft als proefkonijn gefungeerd voor de cv monteurs en ik kan u geruststellen: de school is nog steeds warm! Ik ben blij dat ik met vier van onze schoolgebouwen mee heb gedaan in dit project. De financiële marges waarbinnen het primair onderwijs moet werken zijn zeer klein. De energie nota is er eentje waar we op deze manier iets aan kunnen doen. Ik beveel hierbij het project van harte bij u aan.

6 WAT BETEKENT DIT FINANCIEEL? Zoals gezegd zijn de kosten van het inregelen van een gebouw zonder een bestek moeilijk in te schatten. Ze zijn afhankelijk van het gebouw, het aantal ketels etc. Om inzicht te krijgen in deze kosten wordt er derhalve eerst een bestek opgemaakt. In het bestek staat precies omschreven wat er moet gebeuren, inclusief de eventueel noodzakelijke aanpassingen. In het bestek wordt ook het besparingspotentieel berekend; er staat vermeld hoeveel u jaarlijks kunt besparen en wat de terugverdientijd is van de investeringen. En omdat de gasprijzen ieder jaar stijgen, heeft u ieder jaar meer energiekostenvoordeel. De kosten van het bestek variëren met de grootte van het gebouw, het aantal warmteafgevers en installaties. Voor een gemiddelde basisschool geldt de prijs van 600,-. Een voortgezet onderwijs- of zorginstelling moet rekening houden met zo n 1.200,-. Wanneer u het bestek heeft laten maken en u besluit de beschreven maatregelen te laten uitvoeren, worden de bestekkosten in mindering gebracht op de eindafrekening. Niet direct geld voor een dergelijke grote investering? Heeft u als gebouweigenaar of -gebruiker geen financiële ruimte om het waterzijdig inregelen van de cv-installatie of andere energiebesparende maatregelen te laten uitvoeren, dan kunt u gebruik maken van de speciaal door Ecofys ontwikkelde financieringsconstructie; het zogenaamde energiebesparingscontract. Dit contract houdt in dat u de implementatie en financiering van de energiebesparende maatregelen overdraagt aan Ecofys. De investeringen voor de maatregelen worden door Ecofys ingebracht. Ter dekking van deze investeringen en de tijdbesteding van Ecofys wordt een jaarlijkse vergoeding op basis van de energiekostenbesparing afgesproken. Bijvoorbeeld gedurende de looptijd van het contract (bijv. 5 jaar) gaat 75% van de energiebesparing naar Ecofys en 25% naar u. Het energiebesparingscontract levert u dus een financieel voordeel op. Meer informatie is verkrijgbaar bij Ecofys.

7 MONITORING Na het inregelen van de cv-installatie is het van belang de verbruikgegevens vanaf dat moment regelmatig te analyseren. Het is aan te bevelen dit vier keer per jaar te laten doen op basis van de zogenaamde graaddagenmethode. De nieuwe verbruikcijfers worden met de oude vergeleken, waarbij de invloed van het verloop van de buitentemperatuur in de verschillende seizoenen zoveel mogelijk wordt gecorrigeerd. Zo kan de behaalde besparing worden berekend, maar ook kunnen eventuele onregelmatigheden tijdig worden gesignaleerd. Ecofys heeft hiervoor de methodiek in huis; indien u de verbruikcijfers aanlevert, koppelt Ecofys deze gegevens aan u terug. joep van de ven, cv tuning Met al mijn ervaring in het werkveld waterzijdig inregelen zie ik steeds dat er in alle gevallen veel energie - en dus geld - te besparen valt door uw cv-installatie waterzijdig in te regelen. En je zou het misschien niet verwachten, maar het besparingspercentage wordt eerder hoger dan lager bij nieuw aangelegde installaties. Dat komt omdat er niet standaard ingeregeld wordt op de radiatoren, de ontwerpen complexer zijn en er HR-rendement te winnen valt. Percentueel valt er daardoor dus net zoveel te halen, alleen in absolute zin wordt het minder. Wanneer u overweegt uw cv te laten optimaliseren, vergeet dan vooral ook niet dat het binnenklimaat (en dus ook het werkklimaat) zeker zal verbeteren. Cv-optimalisatie is de moeite waard.

8 HOE MELD IK ME AAN? Bent u geïnteresseerd? Neemt u dan contact op met de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU). Indien u tot de eerste 20 aanmeldingen behoort, krijgt u van de Provincie Utrecht een tegemoetkoming in de bestekkosten van 250,-. De NMU begeleidt u, samen met adviesbureau Ecofys, door het traject van: 1. het laten maken van een bestek, 2. het laten inregelen van uw CV en 3. de monitoring. Tot slot kan de NMU u ook ondersteunen in het zoeken van publiciteit voor deze maatregel die uw organisatie neemt. Ecofys Giel Linthorst g.linthorst@ecofys.nl Natuur en Milieufederatie Utrecht Ieke Benschop i.benschop@nmu.nl Dit project en deze brochure worden gefinancierd door de Provincie Utrecht kijk ook op

SUGGESTIES VOOR INHOUD PRESTATIE-AFSPRAKEN. TUSSEN GEMEENTE en WONINGCORPORATIES en HUURDERS

SUGGESTIES VOOR INHOUD PRESTATIE-AFSPRAKEN. TUSSEN GEMEENTE en WONINGCORPORATIES en HUURDERS SUGGESTIES VOOR INHOUD PRESTATIE-AFSPRAKEN TUSSEN GEMEENTE en WONINGCORPORATIES en HUURDERS Colofon Meer informatie over mogelijke ondersteuning op de verschillende onderwerpen: Ieke Benschop, NMU (i.benschop@nmu.nl;

Nadere informatie

SUGGESTIES VOOR INHOUD PRESTATIE-AFSPRAKEN. TUSSEN GEMEENTE en WONINGCORPORATIES en HUURDERS

SUGGESTIES VOOR INHOUD PRESTATIE-AFSPRAKEN. TUSSEN GEMEENTE en WONINGCORPORATIES en HUURDERS SUGGESTIES VOOR INHOUD PRESTATIE-AFSPRAKEN TUSSEN GEMEENTE en WONINGCORPORATIES en HUURDERS Colofon Meer informatie over mogelijke ondersteuning op de verschillende onderwerpen: Ieke Benschop, NMU (i.benschop@nmu.nl;

Nadere informatie

Waterzijdig inregelen, hoe doet u dat? Haal meer comfort en lagere energiekosten in huis

Waterzijdig inregelen, hoe doet u dat? Haal meer comfort en lagere energiekosten in huis Waterzijdig inregelen, hoe doet u dat? Haal meer comfort en lagere energiekosten in huis STAP 6 Plaats de radiatorregelaar Voor de regeling van de ruimtetemperatuur biedt Honeywell een compleet portfolio

Nadere informatie

FREE ENERGY NEWSLETTER

FREE ENERGY NEWSLETTER FREE ENERGY NEWSLETTER DE ENERGIEBRONNEN VAN DE 21 STE EEUW Nr. 20, 2011 INHOUDSOPGAVE Voorwoord... 2 Het Experiment deel 2... 4 Nieuwe rubriek: Gebruikers Vertellen... 8 Green Ebox MINI... 11 Speciale

Nadere informatie

Waterzijdig inregelen, hoe doet u dat? Haal meer comfort en lagere energiekosten in huis

Waterzijdig inregelen, hoe doet u dat? Haal meer comfort en lagere energiekosten in huis Waterzijdig inregelen, hoe doet u dat? Haal meer comfort en lagere energiekosten in huis Slecht ingeregelde CV-installatie: x Hoog gasverbruik Mogelijk koude ruimtes Radiator te koud Radiator te warm CV-ketel

Nadere informatie

De voordelen en het gebruik van een modulerende kamerthermostaat

De voordelen en het gebruik van een modulerende kamerthermostaat De voordelen en het gebruik van een modulerende kamerthermostaat In uw woonkamer hangt momenteel een zogenaamde modulerende kamerthermostaat die uw nieuwe cv-ketel aanstuurt. Dit is een ander type thermostaat

Nadere informatie

Duurzaam Gebouwbeheer

Duurzaam Gebouwbeheer 2-daagse cursus Duurzaam Gebouwbeheer Gemeenten hebben verschillende gebouwen in beheer, zoals gemeentehuizen, kantoren en brandweerkazernes. Ook zijn er gebouwen eigendom van de gemeente, maar worden

Nadere informatie

nergiebespaar Concept

nergiebespaar Concept nergiebespaar Concept Totaalpakket - Warmtepomp Zonneboiler CV-ketel Iets meer investeren, veel meer besparen: Zeer hoge energiebesparing! Zeer hoge subsidie! Zeer veel comfort! Waarom duurzaam? Drie redenen

Nadere informatie

Zuinige ketel? Dat loont! Ontdek de mogelijkheden, voordat uw oude verwarmingsketel stuk gaat.

Zuinige ketel? Dat loont! Ontdek de mogelijkheden, voordat uw oude verwarmingsketel stuk gaat. Zuinige ketel? Dat loont! Ontdek de mogelijkheden, voordat uw oude verwarmingsketel stuk gaat. Een nieuwe, zuinige ketel? Denk er nu al over na! Is uw ketel oud aan het worden? Wacht niet totdat hij stuk

Nadere informatie

Cloud Energy Optimizer Energie besparen, CO2-footprint verkleinen

Cloud Energy Optimizer Energie besparen, CO2-footprint verkleinen Cloud Energy Optimizer Energie besparen, CO2-footprint verkleinen Energie besparen in bestaande gebouwen is vaak ingrijpend en duur. De Cloud Energy Optimizer biedt u de mogelijkheid om veel minder energie

Nadere informatie

Cloud Energy Optimizer Energie besparen, CO2-footprint verkleinen

Cloud Energy Optimizer Energie besparen, CO2-footprint verkleinen Cloud Energy Optimizer Energie besparen, CO2-footprint verkleinen Energie besparen in bestaande gebouwen is vaak ingrijpend en duur. De Cloud Energy Optimizer biedt u de mogelijkheid om veel minder energie

Nadere informatie

Cloud Energy Optimizer Energie besparen, CO2-footprint verkleinen

Cloud Energy Optimizer Energie besparen, CO2-footprint verkleinen Cloud Energy Optimizer Energie besparen, CO2-footprint verkleinen Energie besparen in bestaande gebouwen is vaak ingrijpend en duur. De Cloud Energy Optimizer biedt u de mogelijkheid om veel minder energie

Nadere informatie

Geen comfort- en geluidsklachten dankzij slimme aanpak blokverwarming

Geen comfort- en geluidsklachten dankzij slimme aanpak blokverwarming Het Danfoss Renovation + concept voor tweepijpsverwarmingssystemen. Geen comfort- en geluidsklachten dankzij slimme aanpak blokverwarming Lagere energie- en exploitatiekosten en meer comfort in appartementen-

Nadere informatie

Ervaar het duurzame comfort van het nieuwe verwarmen met de Daikin Intergas Hybride.

Ervaar het duurzame comfort van het nieuwe verwarmen met de Daikin Intergas Hybride. minimaal 50% minder co 2 -uitstoot door halvering van uw gasverbruik Ervaar het duurzame comfort van het nieuwe verwarmen met de Daikin Intergas Hybride. Verwarm uw huis zoals u altijd gedaan heeft. Maar

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp Meer wooncomfort en minder energieverbruik door een warmtepomp voltalimburg.nl/warmtepomp Tip! Vraag subsidie aan bij de aanschaf van een warmtepomp. Het subsidiebedrag voor een warmtepomp van 5 kw is

Nadere informatie

Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling

Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling Een warmtepomp genereert op een efficiënte manier warmte om uw huis comfortabel te verwarmen of van warm water te voorzien. Warmtepompen hebben

Nadere informatie

I n f o m a i l. I V V U

I n f o m a i l. I V V U I n f o m a i l. I V V U datum : 13 februari 2013 nummer : 2 Infomail.IVVU is de electronische nieuwsbrief van de IVVU, waarmee u wordt geïnformeerd over actuele ontwikkelingen en de stand van zaken met

Nadere informatie

Onderzoek Week van de Energierekening Gfk i.o. Milieu Centraal oktober 2012

Onderzoek Week van de Energierekening Gfk i.o. Milieu Centraal oktober 2012 Onderzoek Week van de Energierekening Gfk i.o. Milieu Centraal oktober 2012 Achtergrond bij onderzoek In het onderzoek is gebruik gemaakt van een aselecte steekproef van 1.038 huishoudens. Deze steekproef

Nadere informatie

Stadswarmte in huis. Zo simpel werkt het.

Stadswarmte in huis. Zo simpel werkt het. Stadswarmte in huis. Zo simpel werkt het. Bewaar dit boekje in uw meterkast. Storing? Bel (gratis) 0800 0513 1 Inhoudsopgave. Voorwoord. Stadswarmte. Gemakkelijk, modern, milieuvriendelijk. Voorwoord 3

Nadere informatie

Scholieren enthousiast maken voor de techniek

Scholieren enthousiast maken voor de techniek Scholieren enthousiast maken voor de techniek Woorden van deze les de behoefte het imago de servicetechnicus de installatie uitdagend communiceren de installatietechniek carrière maken het project het

Nadere informatie

Aangenaam duurzaam. Informatieboekje

Aangenaam duurzaam. Informatieboekje Aangenaam duurzaam Informatieboekje Handige informatie Uw woning is aangesloten op Warmtenet Hengelo. Warmtenet Hengelo zorgt ervoor dat u het in huis aangenaam warm hebt en dat u warm water uit de kraan

Nadere informatie

Hydraulisch inregelen Verdraaid goed geregeld

Hydraulisch inregelen Verdraaid goed geregeld Hydraulisch inregelen Verdraaid goed geregeld Paul De Schepper Medewerker kenniscentrum energie 9 april 2007 Waarom waterzijdig inregelen? In een ongebalanceerd systeem: Is een slechte waterverdeling Waarom

Nadere informatie

Stookinstructie voor het gebruik van de verwarmingsinstallatie voor 322 woningen aan de Berliozhof, Edvard Grieghof en Diepenbrockstraat

Stookinstructie voor het gebruik van de verwarmingsinstallatie voor 322 woningen aan de Berliozhof, Edvard Grieghof en Diepenbrockstraat Stookinstructie voor het gebruik van de verwarmingsinstallatie voor 322 woningen aan de Berliozhof, Edvard Grieghof en Diepenbrockstraat Comfort en behaaglijkheid Comfort en behaaglijkheid zijn niet alleen

Nadere informatie

10/04/2014. Voorlichting. Laagdrempelige oplossingen. Voorlichting. Collectieve verwarmingsinstallaties Welke eisen stelt u?

10/04/2014. Voorlichting. Laagdrempelige oplossingen. Voorlichting. Collectieve verwarmingsinstallaties Welke eisen stelt u? Collectieve verwarmingsinstallaties Welke eisen stelt u? Voorlichting Verbeteren van het rendement van de warmteopwekker en het afgiftesysteem. Energieverbruik Voorkomen van geluidsklachten, comfortklachten,

Nadere informatie

Wie zijn wij? Waarom Installatiebedrijf Koller?

Wie zijn wij? Waarom Installatiebedrijf Koller? Wie zijn wij? Installatiebedrijf Koller Hattem BV is in 1969 als familiebedrijf begonnen en bestaat uit ruim 15 medewerkers. De kwaliteit van het werk is gewaarborgd door aansluiting bij brancheorganisaties

Nadere informatie

Hoe word je een energiebewuste handelaar?

Hoe word je een energiebewuste handelaar? Hoe word je een energiebewuste handelaar? Verlichting die onnodig brandt, kantoorapparatuur die niet of nauwelijks uitgeschakeld wordt, verwarming, koeling en ventilatiesystemen die onnodig ingeschakeld

Nadere informatie

Alles voor een goed gevoel.

Alles voor een goed gevoel. INHOUD Voorwoord 4 De goed gevoel garanties 6 Installatietechniek 8 Service & Onderhoud 10 Badkamer realisatie 12 Aqualon Groen 14 Project - Bij de Neut 16 Adviesgesprek 18 Aqualon Vlasstraat 8 5561 AJ

Nadere informatie

MAG IK MIJ VOORSTELLEN? IK BEN HERO, THE HEATMATCHER.

MAG IK MIJ VOORSTELLEN? IK BEN HERO, THE HEATMATCHER. WELKOM! MAG IK MIJ VOORSTELLEN? IK BEN HERO, THE HEATMATCHER. Lokaal opgewekte duurzame energie nóg beter inzetten. Nog gerichter gebruik maken van warmte uit de bodem en van de zon. En hierdoor het energiegebruik,

Nadere informatie

Comfort door energiebesparing. Honeywell perfect geregeld

Comfort door energiebesparing. Honeywell perfect geregeld Comfort door energiebesparing Honeywell perfect geregeld evohome Besparen was nog nooit zo comfortabel! Een woning bestaat uit diverse ruimtes. Toch hebben de meeste mensen maar één thermostaat in huis.

Nadere informatie

Tips, handvatten en financieringsmogelijkheden

Tips, handvatten en financieringsmogelijkheden Tips, handvatten en financieringsmogelijkheden 26 Hans november Scherpenzeel 2009 Hans Scherpenzeel Introductie Adviseur in Utiliteitsbouw-team SenterNovem Innovatie, Agentschap energie, van het klimaat,

Nadere informatie

de zuinigste comfort-ketel

de zuinigste comfort-ketel de zuinigste comfort-ketel Comfort Classic CombiPact CombiConnect duurzaam genieten unieke balans tussen comfort en duurzaamheid Meer comfort, meer woonplezier Genieten en comfort in huis, dat wil toch

Nadere informatie

de zuinigste comfort-ketel

de zuinigste comfort-ketel de zuinigste comfort-ketel Comfort Classic CombiPact CombiConnect duurzaam genieten unieke balans tussen comfort en duurzaamheid Meer comfort, meer woonplezier Genieten en comfort in huis, dat wil toch

Nadere informatie

evohome Wi-Fi Creëer uw perfecte comfortzone

evohome Wi-Fi Creëer uw perfecte comfortzone evohome Wi-Fi Creëer uw perfecte comfortzone Comfort en controle: dat is precies wat evohome u geeft Meer comfort u regelt gemakkelijk de temperatuur in elke ruimte afzonderlijk. Vanuit uw luie stoel thuis

Nadere informatie

reating ENERGY PROGRESS

reating ENERGY PROGRESS reating ENERGY PROGRESS 2012 ENERGIE EN MILIEU: Opwarming van de aarde: Drastische vermindering CO 2 -uitstoot Energie: De energiekosten fluctueren sterk en zullen alleen maar stijgen Behoud van het milieu

Nadere informatie

Haal kennis over energie in huis

Haal kennis over energie in huis 3 Incompany cursussen 3 Verduurzamen gebouwen Haal kennis over energie in huis Voor: facility manager, hoofd technische dienst, inkoper, financieel directeur, vastgoedmanager, hoofd vastgoed, hoofd huisvesting,

Nadere informatie

Deze dame of heer vertelt over hoe het mogelijk is om het energie verbruik te verminderen en laat energie besparende manieren zien.

Deze dame of heer vertelt over hoe het mogelijk is om het energie verbruik te verminderen en laat energie besparende manieren zien. DE ENERGIECOACH Wat doet een energiecoach Deze dame of heer vertelt over hoe het mogelijk is om het energie verbruik te verminderen en laat energie besparende manieren zien. Een opmerking vooraf : Het

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

Geniet van de DHP-AQ, de stilste en energiezuinigste lucht/water-warmtepomp ooit

Geniet van de DHP-AQ, de stilste en energiezuinigste lucht/water-warmtepomp ooit Geniet van de DHP-AQ, de stilste en energiezuinigste lucht/water-warmtepomp ooit Zekerheid, comfort en energiebesparing in elk seizoen. www.danfoss.com Danfoss warmtepomptechnologie: duurzaam, energiezuinig

Nadere informatie

Communiceren met ouderen

Communiceren met ouderen Communiceren met ouderen 1. Introductie a) Het SEE-GREEN project Het SEE-GREEN project is een Europees initiatief om de gevolgen voor de oudere generatie burgers in onze gemeenschappen te bepalen wanneer

Nadere informatie

Nieuwe voor de. Technologie Thuis Nu!

Nieuwe voor de. Technologie Thuis Nu! Nieuwe kansen voor de zorg in de modelwoonwijk van Technologie Thuis Nu! De uitdaging De vraag naar zorg op maat zal explosief toenemen. Sommige ramingen gaan uit van een behoefte aan 450.000 extra zorgverleners

Nadere informatie

Zet de zon aan! Gratis warm water met duurzame energie. Zonlichtsystemen van Remeha. remeha.nl/zon

Zet de zon aan! Gratis warm water met duurzame energie. Zonlichtsystemen van Remeha. remeha.nl/zon Zet de zon aan! Zonlichtsystemen van Remeha Gratis warm water met duurzame energie remeha.nl/zon Opstelling in dak Bespaar direct met zonne-energie! Opstelling op dak Opstelling plat dak Zonnecollectoren

Nadere informatie

Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: natuur en milieu Futrecht federatie

Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: natuur en milieu Futrecht federatie y ( A ctc-l-r^" Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: Matheijsen, Onno dinsdag 29 maart 2016 16:56 OW-Info FW: ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen en -afspraken met woningcorporaties en huurdersorganisaties

Nadere informatie

Home CHRONOTHERM TOUCH. Zo eenvoudig kan comfort zijn!

Home CHRONOTHERM TOUCH. Zo eenvoudig kan comfort zijn! Home CHRONOTHERM TOUCH Zo eenvoudig kan comfort zijn! Honeywell Home DE FINISHING TOUCH VOOR UW WOONCOMFORT! Een modern design, eenvoudige bediening en energiezuinige werking. Dat zijn de drie kernelementen

Nadere informatie

Resultaten Nationale Vergelijkingsmonitor 2015

Resultaten Nationale Vergelijkingsmonitor 2015 Resultaten Nationale Vergelijkingsmonitor 2015 Pricewise is de grootste onafhankelijke vergelijkingssite die zowel energie, verzekeringen als telecom vergelijkt. In de jaarlijks terugkerende Nationale

Nadere informatie

De waarde van stadswarmte. Hoe komt de prijs tot stand?

De waarde van stadswarmte. Hoe komt de prijs tot stand? De waarde van stadswarmte Hoe komt de prijs tot stand? De waarde van stadswarmte 3 Hoe komt de prijs tot stand? De energierekening is voor vrijwel iedereen een belangrijk onderdeel van de maandelijkse

Nadere informatie

Lekker wonen, lagere lasten

Lekker wonen, lagere lasten Lekker wonen, lagere lasten Lees hoe u energie kunt besparen met het energiepakket van Woonservice. Het energiepakket Een huishouden is gemiddeld 150,- per maand kwijt aan energie. Dat is een kwart van

Nadere informatie

Voorstel Van het college van burgemeester en wethouders Aan de raad van Zoeterwoude. Vergadering : 31 augustus 2017 Nummer : 17/37

Voorstel Van het college van burgemeester en wethouders Aan de raad van Zoeterwoude. Vergadering : 31 augustus 2017 Nummer : 17/37 Voorstel Van het college van burgemeester en wethouders Aan de raad van Zoeterwoude Vergadering : 31 augustus 2017 Nummer : 17/37 Afdeling : Ruimtelijk ontwikkeling Registernummer: bi/z17-015897-1776a

Nadere informatie

Koop nu uw cv-ketel en betaal in 2010

Koop nu uw cv-ketel en betaal in 2010 VERWARMING SANITAIR InstalCenter wenst u warme feestdagen: Koop nu uw cv-ketel en betaal in 2010 ELEKTRA KLIMAAT VAN 2095 1895 Remeha Avanta 28c combiketel; Inclusief installatie; Super compact formaat

Nadere informatie

Verwarm uw woning elektrisch. Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie

Verwarm uw woning elektrisch. Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie Verwarm uw woning elektrisch Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie Bespaar op energiekosten én het milieu De meeste woningen in Nederland gebruiken een cv-ketel op gas. Hiermee verwarmen

Nadere informatie

Zuinig wonen. 10. Doe de VREG-test! Bekijk zeker de website: http://www.vreg.be/nl/doe-de-v-test-voorgezinnen

Zuinig wonen. 10. Doe de VREG-test! Bekijk zeker de website: http://www.vreg.be/nl/doe-de-v-test-voorgezinnen 10. Doe de VREG-test! Bekijk zeker de website: http://www.vreg.be/nl/doe-de-v-test-voorgezinnen Hier vergelijk je de verschillende producten van de verschillende energieleveranciers. Zo kun je zien wat

Nadere informatie

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u!

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u! energie besparen = woonlasten verlagen VRAGEN? Bent u geïnteresseerd in één van de mogelijkheden die in deze brochure zijn beschreven, heeft u nog vragen of wilt u meer weten over de kosten? Vul dan het

Nadere informatie

evohome Wi-Fi Creëer uw perfecte comfortzone

evohome Wi-Fi Creëer uw perfecte comfortzone evohome Wi-Fi Creëer uw perfecte comfortzone Comfort en controle: dat is precies wat evohome u geeft Meer comfort u regelt gemakkelijk de temperatuur in elke ruimte afzonderlijk. Vanuit uw luie stoel thuis

Nadere informatie

Klimaatklachten of een hoog verbruik? Maak gebruik van de Agema Installatie Monitor.

Klimaatklachten of een hoog verbruik? Maak gebruik van de Agema Installatie Monitor. Klimaatklachten of een hoog verbruik? Maak gebruik van de Agema Installatie Monitor. Als verantwoord ondernemer wilt u zo veel mogelijk besparen op energieverbruik. Als modern ondernemer wilt u goede prestaties

Nadere informatie

Hoe herken je een vakman?

Hoe herken je een vakman? onderhouden+verbouwen Het is de installateur die de cv veilig en zuinig laat werken Hoe herken je een vakman? 30 CV-ketels moeten aan veel eisen voldoen, maar vervolgens mag iedereen ze ophangen en eraan

Nadere informatie

evohome Wi-Fi Creëer uw perfecte comfortzone

evohome Wi-Fi Creëer uw perfecte comfortzone evohome Wi-Fi Creëer uw perfecte comfortzone Comfort en controle: dat is precies wat evohome u geeft Met evohome heeft u de controle. U regelt eenvoudig de temperatuur in uw huis en kunt tegelijkertijd

Nadere informatie

COMFORTVERBETERING ENERGIEBESPARING MEER DAN 15% EFFECTIEVE CO2-REDUCTIE TERUGVERDIENTIJD MINDER DAN 5 JAAR

COMFORTVERBETERING ENERGIEBESPARING MEER DAN 15% EFFECTIEVE CO2-REDUCTIE TERUGVERDIENTIJD MINDER DAN 5 JAAR COMFORTVERBETERING ENERGIEBESPARING MEER DAN 15% EFFECTIEVE CO2-REDUCTIE TERUGVERDIENTIJD MINDER DAN 5 JAAR METEOVIVA CLIMATE: MEER COMFORT VOOR MINDER GELD VLIEGVELD DÜSSELDORF 20% Naarmate gebouwen beter

Nadere informatie

Energy Solutions Pioneering for you

Energy Solutions Pioneering for you Energy Solutions Pioneering for you Uw Energy Consultant : Ruben Boekel Telefoonnummer : 088-9456014 Energy Solutions Pompen zijn verantwoordelijk voor 10 procent van het wereldwijde energieverbruik. Dit

Nadere informatie

Ik wil zonnepanelen. Presentatie: Joop Eising van Invent www.invent.nl Erik Koning van Energiewacht www.ewacht.nl

Ik wil zonnepanelen. Presentatie: Joop Eising van Invent www.invent.nl Erik Koning van Energiewacht www.ewacht.nl Ik wil zonnepanelen. Presentatie: Joop Eising van Invent www.invent.nl Erik Koning van Energiewacht www.ewacht.nl Aanleiding vereniging voor energiebesparing: 1 hogere gemeentelijke tarieven voor verenigingen

Nadere informatie

4. Afstellen HR CV ketel.

4. Afstellen HR CV ketel. 4. Afstellen HR CV ketel. {deel 1) Wat kan je zelf, wat laat je doen. Bij een moderne HR ketel zijn de instellingen van het CV gedeelte en het warme tapwater gedeelte geheel onafhankelijk van elkaar. Dat

Nadere informatie

Warmtepompen. Een introductie

Warmtepompen. Een introductie Warmtepompen Een introductie Inhoud presentatie Introductie 040energie Warmtepompen: Principe Varianten Financieel Is mijn huis geschikt? Vragen? Introductie 040Energie 040energie is een vereniging van

Nadere informatie

Energiezuinig en comfortabel wonen in Rijswijk; een initiatief van Stadsgewest Haaglanden

Energiezuinig en comfortabel wonen in Rijswijk; een initiatief van Stadsgewest Haaglanden Energiezuinig en comfortabel wonen in Rijswijk; een initiatief van Stadsgewest Haaglanden Welkom door wethouder Dick Jense Rob Klokman Ecostream Wat kunt u verwachten deze avond Wat is Wonen++ Energiebesparende

Nadere informatie

Stadswarmte in huis. Zo simpel werkt het.

Stadswarmte in huis. Zo simpel werkt het. Stadswarmte in huis. Zo simpel werkt het. Bewaar dit boekje bij uw afleverset. Storing Nuon Stadswarmte? Bel gratis 0800 0513 Dag en nacht bereikbaar Inhoud Stadswarmte - Makkelijk, veilig, milieuvriendelijk

Nadere informatie

HET LABEL VOOR VEILIG EN ZUINIG STOKEN

HET LABEL VOOR VEILIG EN ZUINIG STOKEN HET LABEL VOOR VEILIG EN ZUINIG STOKEN ONDERHOUD AAN UW CV-KETEL? KIES VOOR OK CV Wilt u veilig én energiezuinig stoken? Laat uw cv-ketel dan regelmatig onderhouden door een Energie Service Specialist

Nadere informatie

Bespaar-toptips. die watt opleveren. samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl

Bespaar-toptips. die watt opleveren. samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl Bespaar-toptips die watt opleveren samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl Bespaar-toptip 1 Waterbesparende douchekop (max. 8L per minuut doe de emmerproef om dit te testen) ± 90 p.j. De groenste

Nadere informatie

Bereken de benodigde capaciteit, het vermogen van een radiator

Bereken de benodigde capaciteit, het vermogen van een radiator Bereken de benodigde capaciteit, het vermogen van een radiator Om een, voor uw woonruimte, geschikte radiator uit te zoeken moet u rekening houden met een aantal factoren. Wij bieden graag onze diensten

Nadere informatie

De natuurlijke combinatie

De natuurlijke combinatie De natuurlijke combinatie DAIKIN ALTHERMA HYBRIDE WARMTEPOMP 2 Een nieuwe opportuniteit in residentiële verwarming! Steeds meer huiseigenaars willen hun verwarmingssysteem, met name hun gasketel, vervangen

Nadere informatie

HOE PROFITEREN WE VAN EEN KOUDE WINTER?

HOE PROFITEREN WE VAN EEN KOUDE WINTER? HOE PROFITEREN WE VAN EEN KOUDE WINTER? Prijsdoorbraak zorgt voor nieuwe omzet impuls Zibro kachels GERICHT VERWARMEN SLAAT AAN kachelomzet, geïndexeerd Omzet en aantallen petroleumkachels stabiel Verkoop

Nadere informatie

ALLE MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJTJE VOOR EEN IDEAAL WOON-EN LEEFKLIMAAT WWW.ENERGIESERVICE.NL

ALLE MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJTJE VOOR EEN IDEAAL WOON-EN LEEFKLIMAAT WWW.ENERGIESERVICE.NL ALLE MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJTJE VOOR EEN IDEAAL WOON-EN LEEFKLIMAAT WWW.ENERGIESERVICE.NL Klimaatmakers Veilig en vertrouwd! Warmte en ventilatie zijn essentieel voor een heerlijk klimaat in uw woning.

Nadere informatie

Lekker wonen, lagere lasten

Lekker wonen, lagere lasten Lekker wonen, lagere lasten Lees hoe u energie kunt besparen met het energiepakket van Woonservice. Lekker wonen, lagere lasten Het energiepakket van Woonservice Energiekosten bepalen voor een groot deel

Nadere informatie

Alezio. >> Een winnende investering >> Tot 70% energiebesparing >> Behoud van het milieu. Warmte in al zijn éénvoud, warmte uit de lucht!

Alezio. >> Een winnende investering >> Tot 70% energiebesparing >> Behoud van het milieu. Warmte in al zijn éénvoud, warmte uit de lucht! ZONNESYSTEMEN HOUT WARMTEPOMPEN CONDENSATIE OLIE/GAS Alezio WARMTEPOMPEN LUCHT/WATER EASYLIFE Warmte in al zijn éénvoud, warmte uit de lucht! >> Een winnende investering >> Tot 70% energiebesparing >>

Nadere informatie

Creëer uw perfecte comfortzone met evohome

Creëer uw perfecte comfortzone met evohome Creëer uw perfecte comfortzone met evohome Meer comfort, meer controle en minder energie laat evohome zorgen voor de verwarming van uw huis. P2 Comfort en controle Comfort en controle: dat is precies wat

Nadere informatie

Geniet van de DHP-AQ, de stilste en energiezuinigste lucht/water-warmtepomp ooit Zekerheid, comfort en energiebesparing in elk seizoen

Geniet van de DHP-AQ, de stilste en energiezuinigste lucht/water-warmtepomp ooit Zekerheid, comfort en energiebesparing in elk seizoen MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Geniet van de DHP-AQ, de stilste en energiezuinigste lucht/water-warmtepomp ooit Zekerheid, comfort en energiebesparing in elk seizoen kleincomforttechniek.nl Danfoss warmtepomptechnologie:

Nadere informatie

Ontmoet Max. Unieke AFCtechnologie

Ontmoet Max. Unieke AFCtechnologie Unieke AFCtechnologie Ontmoet Max Om het ei van een hagedis succesvol uit te broeden, is een constante en nauwkeurig geregelde temperatuur noodzakelijk. Voor een gewone radiatorafsluiter zou dit een bijzonder

Nadere informatie

Investeer slim in uw woning met energiebesparende maatregelen. Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen

Investeer slim in uw woning met energiebesparende maatregelen. Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen Investeer slim in uw woning met energiebesparende maatregelen Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen Slim besparen 2 Slimme investeerder Familie Roubos: We wonen in een hoekhuis met veel ramen en hebben

Nadere informatie

Wie zijn wij? Van 0-meting tot haalbare business case. Programma. De methode. Meten van duurzaamheid. Heldere kijk op duurzaamheid.

Wie zijn wij? Van 0-meting tot haalbare business case. Programma. De methode. Meten van duurzaamheid. Heldere kijk op duurzaamheid. Van 0-meting tot haalbare business case Meer informatie: www.w-e.nl www.gprsoftware.nl ir. Janny Stevens (stevens@w-e.nl) ir. Saskia van Hulten (hulten@w-e.nl) Wie zijn wij? W/E adviseurs www.w-e.nl Saskia

Nadere informatie

Duurzame systemen. Comfortabel genieten, maximale energiebesparing. Het goede gevoel, het juiste te doen. 01-10 - 2015

Duurzame systemen. Comfortabel genieten, maximale energiebesparing. Het goede gevoel, het juiste te doen. 01-10 - 2015 Duurzame systemen Comfortabel genieten, maximale energiebesparing 01-10 - 2015 Het goede gevoel, het juiste te doen. Onbezorgde luxe, duurzaam leven! Energiezuinig dankzij bodem-, lucht- en zonnewarmte

Nadere informatie

De beste investering op het gebied van condensatie. >> Gegarandeerd hoog rendement >> Warm water in overvloed >> Eenvoudig in te bouwen

De beste investering op het gebied van condensatie. >> Gegarandeerd hoog rendement >> Warm water in overvloed >> Eenvoudig in te bouwen C o n d e n s a t i e G a s w a n d k e t e l Vivadens EASYLIFE De beste investering op het gebied van condensatie >> Gegarandeerd hoog rendement >> Warm water in overvloed >> Eenvoudig in te bouwen DE

Nadere informatie

Introductiekorting NU 200,- VOORDEEL! Remeha Calenta en isense VERWARMING

Introductiekorting NU 200,- VOORDEEL! Remeha Calenta en isense VERWARMING VERWARMING SANITAIR Introductiekorting NU 200,- VOORDEEL! ELEKTRA KLIMAAT Remeha Calenta en isense Supersnel warmte; Royaal warm water; Bij aanschaf van een Remeha Calenta in combinatie met de isense nu

Nadere informatie

Wat wil die consument nu eigenlijk

Wat wil die consument nu eigenlijk Wat wil die consument nu eigenlijk duurzaam 13 mei Ronald Provoost 1 Om hoeveel geld gaat het nu eigenlijk 2 Welke plannen heeft hij/zij 3 Welke partijen zijn belangrijk voor de consument 4 Waarop baseert

Nadere informatie

Geïntegreerde klimaatsystemen voor gebouwen

Geïntegreerde klimaatsystemen voor gebouwen Geïntegreerde klimaatsystemen voor gebouwen Uw huis is uw thuis. U komt er tot rust, besteedt er tijd met vrienden en familie. De ruimte waar u verblijft, moet daarom comfortabel en behaaglijk zijn als

Nadere informatie

Wat levert het de school en de kinderen op om hieraan mee te doen?

Wat levert het de school en de kinderen op om hieraan mee te doen? Veelgestelde vragen We kunnen ons voorstellen dat je na het lezen van alle informatie nog steeds vragen hebt. Daarom hebben we hier een en ander voor je op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet bij?

Nadere informatie

De natuurlijke combinatie

De natuurlijke combinatie Intergas Kombi Kompakt HRE EPC verlaging met 0.35 Informatie installateurs: Daikin Airconditioning Netherlands BV Fascinatio Boulevard 562 Postbus 8585 3009 AN Rotterdam t (088) 324 54 55 f (088) 324 54

Nadere informatie

Energiebesparing. Kantoren A-01

Energiebesparing. Kantoren A-01 Energiebesparing in Kantoren A-01 Meijer Energie- & Milieumanagement BV, Laan van N.O.I. 277, 2593 BS Den Haag. tel: 070-315 57 15 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze rapportage mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

Ons antwoord op de meest gestelde vragen Zit ik vast aan de slimme meter? Over Oxxio Welkom bij Oxxio! Wanneer start Oxxio met de energielevering?

Ons antwoord op de meest gestelde vragen Zit ik vast aan de slimme meter? Over Oxxio Welkom bij Oxxio! Wanneer start Oxxio met de energielevering? Welkom bij Oxxio! Uw overstap naar Oxxio: een slimme keuze Welkom bij Oxxio. Net als u hebben al vele particuliere en zakelijke klanten inmiddels ontdekt dat overstappen naar Oxxio een slimme keuze is.

Nadere informatie

Vraag en Antwoord over de Warmtewet

Vraag en Antwoord over de Warmtewet Vraag en Antwoord over de Warmtewet Vraag Antwoord 1 Wat is de Warmtewet? De Warmtewet is er om huurders te beschermen tegen het betalen van te hoge kosten voor energieverbruik en meer inzicht te geven

Nadere informatie

Ontbijtbijeenkomst GRIC Gilze en Rijen 16 september 2015

Ontbijtbijeenkomst GRIC Gilze en Rijen 16 september 2015 Ontbijtbijeenkomst GRIC Gilze en Rijen 16 september 2015 Krijn Ratsma (architect en voorzitter Stichting Energieke Regio) inhoud: ontstaan Energieke Regio opzet van het project ook in Gilze en Rijen? ons

Nadere informatie

Creëer uw perfecte comfortzone met evohome

Creëer uw perfecte comfortzone met evohome Creëer uw perfecte comfortzone met evohome P2 Comfort en controle Comfort en controle: dat is precies wat evohome u geeft P3 evohome Het systeem voor slimme zoneregeling Met evohome heeft u de controle.

Nadere informatie

De HR-ketel die óók elektriciteit opwekt. De persoonlijke energiecentrale voor warmte, warm water én elektriciteit in huis.

De HR-ketel die óók elektriciteit opwekt. De persoonlijke energiecentrale voor warmte, warm water én elektriciteit in huis. De HR-ketel die óók elektriciteit opwekt. De persoonlijke energiecentrale voor warmte, warm water én elektriciteit in huis. Introductiedatum: 1 november 2010. Inhoudsopgave Het belang van duurzame innovatie

Nadere informatie

Verdeling gemiddeld energieverbruik NL. Auto (benzine)

Verdeling gemiddeld energieverbruik NL. Auto (benzine) Warmtepomp Het gebruik van verwarming en warm water bepalen een zeer groot deel van het energieverbruik van een woning. Het gebruik van een warmtepomp is een (gedeeltelijk of volledig) alternatief voor

Nadere informatie

Warmtepompen en zonneboilers

Warmtepompen en zonneboilers Warmtepompen en zonneboilers 1 De Warmte pomp + zonneboilers De keuze voor een warmtepomp en/of zonneboilers wordt bepaald door: 1) Energieneutraal willen zijn EN energie en kosten besparing, 2) Wat is

Nadere informatie

Energiezuinig wonen. GEDRAG en GEBOUW Cothen 18 december 2012 Corina Onderstijn & Arno Harting

Energiezuinig wonen. GEDRAG en GEBOUW Cothen 18 december 2012 Corina Onderstijn & Arno Harting Energiezuinig wonen GEDRAG en GEBOUW Cothen 18 december 2012 Corina Onderstijn & Arno Harting 1)Waarom energie besparen? 2)Hoe kunt u energie besparen? 3)En de volgende stap! 1) Het klimaat verandert!

Nadere informatie

LED VERLICHTING & VvE s

LED VERLICHTING & VvE s LED VERLICHTING & VvE s LED s make a difference in the world! Energiezuinig wonen De ontwikkelingen gaan snel anno 2015! Een snel groeiend aantal VvE s ontdekt: 1. De hoge besparingsresultaten. Gebruik

Nadere informatie

Duurzame. warmte in huis. Tot maar liefst 75% minder CO 2 -uitstoot vergeleken met warmte uit gas. Warmte van HVC comfortabel en duurzaam

Duurzame. warmte in huis. Tot maar liefst 75% minder CO 2 -uitstoot vergeleken met warmte uit gas. Warmte van HVC comfortabel en duurzaam Duurzame warmte in huis Tot maar liefst 75% minder CO 2 -uitstoot vergeleken met warmte uit gas Warmte van HVC comfortabel en duurzaam Warmte van HVC: slim, schoon en zorgeloos Een betrouwbare verwarming

Nadere informatie

Stadswarmte in huis. Zo simpel werkt het.

Stadswarmte in huis. Zo simpel werkt het. Stadswarmte in huis. Zo simpel werkt het. Bewaar dit boekje in uw meterkast. Storing Nuon Stadswarmte? Bel gratis 0800 0513 Dag en nacht bereikbaar Inhoud Stadswarmte - Makkelijk, veilig, milieuvriendelijk

Nadere informatie

Cursusspecial Vakbekwaamheid

Cursusspecial Vakbekwaamheid Cursusspecial Vakbekwaamheid > Elektrotechniek > Waterleidingtechniek > Gastechniek > CV-techniek Haal uw vakbekwaamheidsdiploma en word Erkend Installateur. Uw klanten zitten erop te wachten. Als installateur

Nadere informatie

STAP NU OVER OP. Meer warmtecomfort tegen minder kosten. www.inhomeenergycare.be

STAP NU OVER OP. Meer warmtecomfort tegen minder kosten. www.inhomeenergycare.be STAP NU OVER OP Meer warmtecomfort tegen minder kosten www.inhomeenergycare.be Warm en zeker Toe aan een verwarmingsketel of warmwatertoestel op gas? Geen zorgen, maak kennis met de energiediensten van

Nadere informatie

Elk moment het meest klantvriendelijke klimaat in uw bedrijf. Retailinformatie

Elk moment het meest klantvriendelijke klimaat in uw bedrijf. Retailinformatie Elk moment het meest klantvriendelijke klimaat in uw bedrijf. Retailinformatie Een prettig klimaat in uw winkel of restaurant: dat is wat uw klanten en medewerkers willen! Uw personeel werkt met meer

Nadere informatie

Energie besparen door een correcte regeling van de verwarmingsinstallatie: praktijkvoorbeeld in een secundaire school

Energie besparen door een correcte regeling van de verwarmingsinstallatie: praktijkvoorbeeld in een secundaire school Energie besparen door een correcte regeling van de verwarmingsinstallatie: praktijkvoorbeeld in een secundaire school 1. INLEIDING Veel verwarmingsinstallaties in schoolgebouwen draaien op volle toeren,

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie