2. Vraagstelling De vragen die u mij in uw eerste van 17 juli 2015 heeft voorgelegd, luiden als volgt:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2. Vraagstelling De vragen die u mij in uw eerste e-mail van 17 juli 2015 heeft voorgelegd, luiden als volgt:"

Transcriptie

1 In uw s van 17 juli 2015 heeft u mij om advies gevraagd in bovenstaande zaak. Hierna treft u mijn bevindingen aan. Het advies is als volgt opgebouwd: 1. relevante feiten en omstandigheden; 2. vraagstelling; 3. verhouding koopovereenkomsten en bestemmingsplan; 4. erfafscheidingen; 5. afwijkingsbevoegdheid en herziening bestemmingsplan; 6. kans van slagen (preventief) verzoek om handhaving; 7. schadevergoeding (voor periode tot bestemmingsplanherziening); 8. overige civielrechtelijke vragen uit tweede van 17 juli Relevante feiten en omstandigheden De gemeente Bunnik is begin 2015 gestart met de verkoop van stroken snippergroen. Recent heeft de gemeente in dit kader zeven koopovereenkomsten gesloten, te weten met de bewoners van de Gildenring 18 t/m 30 te Bunnik. De betreffende gronden zijn nog niet in eigendom overgedragen. U merkt op dat in de koopovereenkomsten staat dat de gronden zijn verkocht als tuingrond. Omdat er na de verkoop van de gronden onrust is ontstaan bij omwonenden, is de gemeente vooralsnog gestopt met de verkoop van snippergroen. De gemeenteraad wil éérst het bestemmingsplan herzien en pas dan verder gaan met de verkoop van gronden. Dit om verdere commotie bij omwonenden te kunnen voorkomen. In lijn hiermee heeft de gemeenteraad het college verzocht geen gebruik te maken van zijn afwijkingsbevoegdheid ten aanzien van de locaties waar grond is verkocht (in totaal 55 locaties). Na de raadsvergadering waar dit onderwerp aan de orde was, hebben omwonenden een preventief handhavingsverzoek ingediend ter zake de uitbreiding van de tuinen (lees: het gebruik van de stroken snippergroen als tuin) vóór een eventuele bestemmingsplanherziening. 2. Vraagstelling De vragen die u mij in uw eerste van 17 juli 2015 heeft voorgelegd, luiden als volgt: - Als de gemeente de gronden aan de bewoners van de Gildenring 18 t/m 30 te Bunnik zal hebben geleverd, mogen deze bewoners de gronden dan gebruiken als tuin (conform de koopovereenkomsten) ondanks dat deze gronden de bestemming Groen hebben? - Heeft het (preventieve) verzoek om handhaving kans van slagen zolang de bestemming nog niet is aangepast? - Hebben de kopers mogelijkheden om zonder afwijking van het bestemmingsplan een erfafscheiding te plaatsen? - Kan het college, gelet op de algemene beginselen van behoorlijk bestuur, weigeren om van het bestemmingsplan af te wijken als er in de koopovereenkomsten staat dat de

2 pagina 2 gronden als tuin mogen worden gebruikt en er in de koopovereenkomsten staat dat een schutting mag worden gebouwd? - Hebben de kopers recht op schadevergoeding indien zij de gronden (al dan niet tot het moment van herziening van het bestemmingsplan) niet mogen gebruiken als tuin? - In hoeverre kan de gemeenteraad weigeren om de bestemming te herzien indien er een goede ruimtelijke onderbouwing aanwezig is? De vragen die u mij in uw tweede van 17 juli 2015 heeft voorgelegd, luiden als volgt (afgezien van in uw tweede genoemde vragen die reeds in uw eerste stonden): - Wanneer aankoop en aanvaarding hebben plaatsgevonden, maar er nog geen schriftelijke overeenkomst is, is er dan al sprake van een koopovereenkomst? In het verlengde hiervan: kan de gemeente weigeren deze koopovereenkomsten te ondertekenen? - De gemeente heeft potentiële kopers bericht dat het aanbod tot koop (tijdelijk) wordt ingetrokken. Komt hiermee het recht van koop voor deze personen te vervallen? Wat voor acties kunnen deze personen ondernemen en hebben deze acties kans van slagen (bijvoorbeeld gelet op de algemene beginselen van behoorlijk bestuur)? - Bepaalde mensen hebben de gemeente bericht dat zij grond willen kopen. De gemeente heeft hen laten weten dat de verkoop van snippergroen tijdelijk is stilgelegd in afwachting van een raadsbeslissing over het bestemmingsplan. Kan de gemeente dit zonder risico s doen? 3. Verhouding koopovereenkomsten en bestemmingsplan 3.1 Relevante bepalingen standaard koopovereenkomst Artikel 4 van de standaard koopovereenkomst snippergroen heeft betrekking op de feitelijke levering, de staat van het verkochte en het gebruik. Artikel 4, zesde lid, van de standaard koopovereenkomst snippergroen luidt als volgt: ( ) Koper is voornemens het verkochte te gebruiken als tuin. ( ). Artikel 4, zevende lid, van de standaard koopovereenkomst snippergroen luidt als volgt: ( ) Ten aanzien van dit gebruik van het verkochte deelt verkoper mede: - dat hem niet bekend is dat dit gebruik op publiek- of privaatrechtelijke gronden niet is toegestaan; - dat het verkochte is verkocht als tuingrond; - dat een omgevingsvergunning is vereist voor het plaatsen van een erfafscheiding, tenzij het een haag of andere natuurlijke, groene erfafscheiding is. ( ). (onderstrepingen mijnerzijds, TL) Artikel 13, eerste lid, van de standaard koopovereenkomst snippergroen (kwalitatieve verplichting) luidt als volgt:

3 pagina 3 ( ) Het verkochte mag alleen worden gebruikt voor de aanleg van een tuin. ( ). 3.2 Relevante bepalingen bestemmingsplan Ter plaatse vigeert het op 27 juni 2013 vastgestelde bestemmingsplan Dorp Bunnik 2012 (hierna: het bestemmingsplan ). Aan de onlangs verkochte stroken snippergroen is de bestemming Groen toegekend. Artikel 10 van de planregels van het bestemmingsplan heeft betrekking op deze bestemming. Artikel 10.1 van de planregels luidt als volgt: ( ) 10.1 Bestemmingsomschrijving De voor Groen aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. plantsoenen; b. groenvoorzieningen; c. beplantingen; d. objecten van beeldende kunst; e. fiets- en voetpaden; f. toegangswegen en -paden naar percelen; g. water en waterberging; h. speelvoorzieningen, speelveldjes; i. ondergrondse vuilcontainers; alsmede voor: j. ter plaatse van de aanduiding 'landschapswaarden', de instandhouding en ontwikkeling van de landschappelijke waarden; k. ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van groen - paardenstal', een paardenstal; l. ter plaatse van de aanduiding 'parkeerterrein', een parkeerterrein met bijbehorende voorzieningen. ( ). (onderstrepingen mijnerzijds, TL) 3.3 Analyse Op de verkochte gronden rust de bestemming Groen. De vraag rijst of gebruik als tuin in overeenstemming is met de bestemming. Naar mijn oordeel is dat niet het geval. Een dergelijk ruime uitleg van de bestemming Groen is in strijd met de plansystematiek. Het bestemmingsplan bevat namelijk ook de bestemming Tuin. Binnen deze bestemming is het beoogde gebruik als tuin toegestaan. De bestemming Groen heeft betrekking op openbaar groen. Vergelijk in dit verband het onderscheid tussen beide bestemmingen dat ook in de Standaard Regels voor Bestemmingsplannen (SVBP) wordt gemaakt. De omstandigheid dat in de koopovereenkomsten staat dat de gronden als tuin mogen worden gebruikt, maakt het voorgaande niet anders. Hetgeen in de koopovereenkomsten is bepaald, laat de strijd met het bestemmingsplan immers onverlet.

4 pagina 4 Voor de civielrechtelijke consequenties van het voorgaande verwijs ik naar paragraaf 7 van dit advies. In uw aanvullende van 22 juli 2015 heeft u mij de vraag gesteld of (openbaar) groen wel in particuliere handen kan zijn en wat particulieren met deze grond kunnen, meer in het bijzonder hoe zij deze gronden mogen inrichten (en wat zij na de herziening van het bestemmingsplan mogen). Ook heeft u gevraagd met welke procedure het snelst tuinen kunnen worden gerealiseerd. Zoals ik hiervoor reeds heb aangegeven, laat hetgeen civielrechtelijk is overeengekomen, de publiekrechtelijke gebruiksmogelijkheden onverlet. Stroken openbaar groen kunnen dus gewoon in particuliere handen zijn, maar de publiekrechtelijke mogelijkheden en beperkingen blijven hierdoor onveranderd. Particuliere eigenaren mogen deze gronden dus slechts gebruiken conform de doeleindenomschrijving uit artikel 10.1 van de planregels. In de praktijk zullen deze gronden echter bij de tuinen worden getrokken en dus feitelijk als tuin worden gebruikt. De gronden zijn immers met het oog hierop aangekocht. Zolang de aangekochte gronden min of meer openbaar toegankelijk zijn, zal er van een illegale situatie geen sprake zijn. Bebouwing van de gronden ten behoeve van de woning waartoe de gronden behoren, is niet mogelijk, omdat de gronden vanwege de bestemming niet als erf in de zin van artikel 1 van Bijlage 2 bij het Bor kunnen worden aangemerkt. Voor het antwoord op de vraag met welke procedure het snelst tuinen kunnen worden gerealiseerd, is van belang dat het bestemmingsplan hiervoor geen binnenplanse afwijkings- of wijzigingsbevoegdheid bevat en dat hiervoor evenmin een kruimelomgevingsvergunning kan worden verleend (zie paragraaf 5 van dit advies). Tuinen kunnen dus slechts planologisch mogelijk worden gemaakt met een projectomgevingsvergunning of door het bestemmingsplan te herzien. Beide procedures duren ongeveer even lang. Zowel een projectomgevingsvergunning als een bestemmingsplan wordt namelijk voorbereid met afdeling 3.4 van de Awb (zienswijzenprocedure) en bij beide dient een ruimtelijke onderbouwing te worden opgesteld. Gelet op het feit dat tegen een projectomgevingsvergunning rechtsbescherming in twee instanties openstaat en tegen een bestemmingsplan in eerste en enige aanleg beroep kan worden ingesteld bij de Afdeling, geniet het echter de voorkeur te kiezen voor een bestemmingsplan. Belangrijk bijkomend voordeel is dat door middel van een bestemmingsplanherziening de bestemming wordt gewijzigd, wat bij een projectomgevingsvergunning niet het geval is. 4. Erfafscheidingen 4.1 Relevante bepalingen standaard koopovereenkomst Artikel 4, zevende lid, van de standaard koopovereenkomst snippergroen luidt zoals gezegd als volgt (nu een ander gedeelte onderstreept): ( ) Ten aanzien van dit gebruik van het verkochte deelt verkoper mede:

5 pagina 5 - dat hem niet bekend is dat dit gebruik op publiek- of privaatrechtelijke gronden niet is toegestaan; - dat het verkochte is verkocht als tuingrond; - dat een omgevingsvergunning is vereist voor het plaatsen van een erfafscheiding, tenzij het een haag of andere natuurlijke, groene erfafscheiding is. ( ). (onderstreping mijnerzijds, TL) Artikel 13, tweede lid, van de standaard koopovereenkomst snippergroen (kwalitatieve verplichting) luidt als volgt: ( ) Het plaatsen van een erfafscheiding is vergunningsplichtig, tenzij het een haag of andere natuurlijke, groene erfafscheiding is. ( ). 4.2 Relevante planregel Artikel 10.2 van de planregels luidt als volgt: ( ) 10.2 Bouwregels Voor het bouwen gelden de volgende regels: a. Op de voor Groen aangewezen gronden zijn uitsluitend bouwwerken geen gebouwen toegestaan met een bouwhoogte van niet meer dan 3 meter, met dien verstande dat de bouwhoogte voor speeltoestellen maximaal 4 meter mag bedragen; b. In afwijking van het bepaalde onder a. is ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van groen - paardenstal' een gebouw ten behoeve van de stalling van paarden toegestaan met een maximale goothoogte van 3 meter en een maximale bouwhoogte van 7 meter. ( ). (onderstreping mijnerzijds, TL) 4.3 Bor Ingevolge artikel 2, onderdeel 12, van bijlage II bij het Besluit omgevingsrecht (hierna: Bor ) is geen omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen en evenmin een omgevingsvergunning voor de activiteit planologisch strijdig gebruik vereist ingeval van: ( ) een erf- of perceelafscheiding, mits wordt voldaan aan de volgende eisen: a. niet hoger dan 1 m, of b. niet hoger dan 2 m, en 1. op een erf of perceel waarop al een gebouw staat waarmee de erf- of perceelafscheiding in functionele relatie staat, 2. achter de voorgevelrooilijn, en 3. op meer dan 1 m van openbaar toegankelijk gebied, tenzij geen redelijke eisen van welstand van toepassing zijn; ( ). 4.4 Analyse Erfafscheidingen kunnen worden aangemerkt als bouwwerken, geen gebouwen zijnde. Op pagina 95 van de plantoelichting (bij de toelichting op artikel 10 van de planregels) wordt dit zelfs expliciet benadrukt. Ingevolge artikel 10.2, onder a, van de planregels zijn bouwwerken,

6 pagina 6 geen gebouwen zijnde, ter plaatse toegestaan, mits deze niet hoger zijn dan 3 meter. Indien en voor zover de gronden als tuin zouden worden gebruikt, zijn erfafscheidingen naar mijn mening echter niet toegestaan, ook niet als deze lager zijn dan 3 meter (tenzij aan de voorwaarden van artikel 2, onderdeel 12, van bijlage II bij het Bor voldaan wordt). Er zal dan weliswaar niet in strijd met de bouwregels worden gehandeld (artikel 10.2 van de planregels), maar wel in strijd met de gebruiksregels (artikel 10.1 van de planregels). Voor erfscheidingen die hoger zijn dan 3 meter, is hoe dan ook een omgevingsvergunning voor planologisch strijdig gebruik benodigd wegens strijd met de bouwregels, temeer nu artikel 2, onderdeel 12, van bijlage II bij het Bor slechts ziet op erfscheidingen met een hoogte van maximaal 2 meter. Voor erfscheidingen die niet hoger zijn dan 1 meter, is geen omgevingsvergunning nodig voor de activiteiten bouwen en planologisch strijdig gebruik (zie artikel 2, onderdeel 12, onder a, van bijlage II bij het Bor). Erfafscheidingen tussen de 1 en 2 meter zijn onder omstandigheden omgevingsvergunningvrij voor deze activiteiten (zie artikel 2, onderdeel 12, onder b, van bijlage II bij het Bor). Voor erfafscheidingen die hoger zijn dan 2 meter, is hoe dan ook een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen benodigd. Gelet op het voorgaande staat vast dat het antwoord op de vraag of een omgevingsvergunning nodig is (en dat het antwoord op de vraag op welke activiteiten die omgevingsvergunning betrekking dient te hebben), afhankelijk is van de hoogte van de erfafscheidingen en van het beoogde gebruik van de gronden. De omstandigheid dat in de koopovereenkomsten staat dat voor normale erfafscheidingen altijd en voor hagen of voor andere natuurlijke, groene erfafscheidingen nooit een omgevingsvergunning nodig is, doet daar niet aan af. Een koopovereenkomst kan de publiekrechtelijke regels niet opzij zetten. Voor de civielrechtelijke consequenties van het voorgaande verwijs ik naar paragraaf 7 van dit advies. In uw aanvullende van 22 juli 2015 heeft u mij de vraag gesteld het bovenstaande te concretiseren (ook voor wat betreft de omgevingsvergunningvrije mogelijkheden). U heeft mij daarnaast de vraag gesteld of de erfscheidingen gesloten hekken moeten zijn of transparant moeten zijn (dit laatste vanwege het openbare karakter van het groen). Ervan uitgaande dat de stroken grond zullen worden gebruikt als tuin (hetgeen zoals gezegd strijd met het bestemmingsplan oplevert), zullen de erfafscheidingen slechts mogen worden geplaatst als ze omgevingsvergunningvrij zijn voor de activiteit bouwen èn voor de activiteit planologisch strijdig gebruik. Dit zal het geval zijn als de erfafscheidingen ofwel niet hoger zijn dan 1 meter, ofwel als deze niet hoger zijn dan 2 meter en: - in een functionele relatie staan met de woningen; - achter de voorgevelrooilijn zijn geplaatst; - op meer dan 1 meter van openbaar toegankelijk gebied zijn geplaatst (tenzij geen redelijke eisen van welstand van toepassing zijn).

7 pagina 7 De schuttingen zullen bij het gebruik van de gronden als tuin weliswaar in een functionele relatie met de woningen staan (zie Stb. 2010, 143, p. 150) en zullen zich weliswaar achter de voorgevelrooilijn bevinden, maar de erfafscheidingen zullen op minder dan 1 meter van openbaar toegankelijk gebied worden geplaatst. Het aangrenzend openbaar groen kan ingevolge de definitie van openbaar toegankelijk gebied uit artikel 1 van bijlage II bij het Bor namelijk als openbaar toegankelijk gebied worden aangemerkt. Gelet hierop staat vast dat de erfafscheidingen bij het gebruik van de gronden als tuin slechts omgevingsvergunningvrij zullen zijn als deze ofwel niet hoger zijn dan 1 meter, ofwel als deze tussen de 1 en 2 meter hoog zijn en geen redelijke eisen van welstand van toepassing zijn. Of dit laatste het geval is, is mij niet bekend. Wel zal het voorgaande de strijd met het bestemmingsplan voor wat betreft het gebruik van de gronden (als tuin) volledig onverlet laten (zie paragraaf 6 van dit advies inzake handhaving). Artikel 2, onderdeel 12, van bijlage II bij het Bor ziet immers niet op die gronden. Het antwoord op de vraag of de erfscheidingen gesloten hekken moeten zijn of transparant moeten zijn (dit laatste vanwege het openbare karakter van het groen), is niet van belang. Zodra de gronden als tuin worden gebruikt, worden de gronden immers niet meer als openbaar groen gebruikt. Het uiterlijk van de schuttingen, laat dit onverlet. 5. Afwijkingsbevoegdheid en herziening bestemmingsplan Artikel 10 van de planregels (de bestemming Groen ), noch de algemene afwijkingsbevoegdheid uit artikel 34 van de planregels, noch de algemene wijzigingsbevoegdheid uit artikel 35 van de planregels, bevat de mogelijkheid om een binnenplanse omgevingsvergunning te verlenen voor het afwijken van de bestemming Groen. Gelet op het feit dat op basis van artikel 4, onderdeel 11, van bijlage II bij het Bor ander gebruik van gronden (ander gebruik dan het in de onderdelen 1 t/m 10 van dat artikel genoemde gebruik) slechts voor ten hoogste 10 jaar planologisch mogelijk kan worden gemaakt, dient een projectomgevingsvergunning te worden verleend (of dient het bestemmingsplan te worden herzien). Het door u overgelegde kruimelbeleid is in zoverre dus niet van belang. Ondanks het feit dat in de koopovereenkomsten is opgenomen dat de gronden met de bestemming Groen als tuin mogen worden gebruikt, kan het college in beginsel weigeren een omgevingsvergunning te verlenen en kan de gemeenteraad in beginsel weigeren het bestemmingsplan in zoverre te herzien, namelijk indien in het geval van vergunningverlening of in het geval van een bestemmingsplanherziening geen sprake zou zijn van een goede ruimtelijke ordening. Daarbij hecht ik eraan op te merken dat uit de jurisprudentie van de Afdeling volgt dat een overeenkomst wel in het kader van de belangenafweging moet worden betrokken. Burgemeester en wethouders hebben koopovereenkomsten gesloten waaruit volgt dat de gronden als tuin gebruikt mogen worden. Daarmee hebben zij naar mijn oordeel het vertrouwen gewekt dat dit gebruik is toegestaan, althans zal worden toegestaan. Gelet op het gewekte vertrouwen zullen er zwaarwegende ruimtelijke argumenten moeten zijn om geen medewerking te verlenen. Voor de gemeenteraad ligt dat anders, omdat hij geen vertrouwen heeft gewerkt (ervan uitgaande dat de gemeenteraad bij de totstandkoming van de koopovereenkomsten niet betrokken is geweest). Niettemin blijkt uit de jurisprudentie dat ook in

8 pagina 8 dat geval op de gemeenteraad een verzwaarde motiveringsplicht kan liggen. Voor zover het gebruik als tuin een beperkte planologische impact zou hebben, zullen de verplichtingen die de gemeente in het kader van de koopovereenkomsten op zich heeft genomen, zwaarder wegen. Voor de volledigheid merk ik nog op dat uit artikel 3.2, laatste gedachtestreepje, van de door u overgelegde Beleidsregels Snippergroen volgt dat indien de grond verkocht wordt, de bestemming bij een integrale herziening van het bestemmingsplan wordt gewijzigd in de bestemming tuin onbebouwd. Van dit beleid kan slechts goed gemotiveerd worden afgeweken. 6. Kans van slagen (preventief) verzoek om handhaving Ingevolge artikel 5:7 van de Awb kan een herstelsanctie worden opgelegd zodra het gevaar voor de overtreding klaarblijkelijk dreigt. Vroeger was hier volgens de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: de Afdeling ) sprake van indien met een grote mate van waarschijnlijkheid vaststaat dat de overtreding zal plaatsvinden (vgl. AbRS 24 februari 1995, AB 1995, 527). Tegenwoordig moet volgens de Afdeling sprake zijn van een gevaar van een overtreding die met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zal plaatsvinden en moet voldaan worden aan de voorwaarde dat de overtreding in het besluit kan worden omschreven met een mate van duidelijkheid die uit het oogpunt van rechtszekerheid is vereist (vgl. AbRS 11 januari 2006, AB 2006, 240; AbRS 25 januari 2006, AB 2006, 229). Inhoudelijk komt dit echter op hetzelfde neer. De gronden in kwestie zijn nog niet geleverd en de eigendom van de gronden is dus nog niet overgedragen. Gelet hierop is er naar mijn mening op dit moment geen sprake van een gevaar van een overtreding die met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zal plaatsvinden. Er behoeft dus niet preventief handhavend te worden opgetreden (dit kan zelfs niet). Indien en voor zover de gronden nu wèl reeds in gebruik zouden worden genomen als tuin, is uiteraard gewoon sprake van een overtreding. In dat geval heeft de hoofdregel te gelden dat het college in beginsel handhavend dient op te treden tegen overtredingen, tenzij concreet zicht op legalisatie bestaat of handhavend optreden zodanig onevenredig is in verhouding tot de daarmee te dienen belangen dat van optreden in die concrete situatie behoort te worden afgezien (vgl. AbRS 30 juni 2004, JB 2004, 293, r.o. 2.2). Van onevenredigheid is niet snel sprake, terwijl concreet zicht op legalisatie pas wordt aangenomen zodra er een ontwerpbestemmingsplan ter inzage is gelegd waarbinnen het gebruik als tuin past (vgl. AbRS 1 juli 2015, zaaknummer /1/A1, r.o. 6.1, Aan deze laatste eis is op dit moment niet voldaan. Uit een recente uitspraak van de Afdeling blijkt dat er onder bijzondere omstandigheden sprake kan zijn van onevenredigheid indien er weliswaar nog geen sprake is van een ontwerpbestemmingsplan, maar burgemeester en wethouders hebben aangegeven dat het strijdige gebruik in een komende herziening van het bestemmingsplan zal worden meegenomen. 1 Of in uw geval van deze uitzondering kan worden geprofiteerd, hangt af van de concrete omstandigheden van het geval. 1 ABRvS 29 oktober 2014, ECLI:NL:RVS:2014:3885.

9 pagina 9 Tot slot wijs ik er nog op dat uitsluitend een besluit op een verzoek om handhaving dat is gedaan door een belanghebbende, appellabel is. Het is de vraag of degenen die het verzoek om (preventieve) handhaving indienen een voldoende betrokken rechtstreeks belang hebben (zie artikel 1:2 van de Awb). 7. Schadevergoeding (voor periode tot bestemmingsplanherziening) Voor zover de kopers het gekochte niet kunnen gebruiken als tuin, schiet de gemeente tekort in de nakoming van de verplichtingen die zij op grond van de koopovereenkomst heeft. In de koopovereenkomst is bepaald dat de gronden worden verkocht als tuingrond. De gemeente moet er rekening mee houden dat zij hiermee (impliciet) de garantie heeft afgegeven dat de gronden ook als tuin gebruikt mogen worden. 2 Indien gebruik als tuin niet is/wordt toegestaan, handelt de gemeente in strijd met deze garantie. Zij is gehouden de schade die de kopers daardoor lijden te vergoeden. De vraag wat de omvang van de schadevergoedingsverplichting is, valt buiten het bestek van dit advies. 8. Overige civielrechtelijke vragen uit tweede van 17 juli 2015 Er resteert nog een drietal vragen. Deze vragen zullen hieronder worden weergegeven. Per vraag wordt een antwoord geformuleerd. - Wanneer aankoop en aanvaarding hebben plaatsgevonden, maar er nog geen schriftelijke overeenkomst is, is er dan al sprake van een koopovereenkomst? In het verlengde hiervan: kan de gemeente weigeren deze koopovereenkomsten te ondertekenen? Dat hangt ervan af. Voor zover er uitsluitend ambtelijke gesprekken zijn gevoerd door een ambtenaar die niet krachtens mandaat bevoegd was de gemeente te binden, is de gemeente over het algemeen bevoegd de onderhandelingen af te breken tot het moment waarop burgemeester en wethouders besluiten de overeenkomst aan te gaan. - De gemeente heeft potentiële kopers bericht dat het aanbod tot koop (tijdelijk) wordt ingetrokken. Komt hiermee het recht van koop voor deze personen te vervallen? Wat voor acties kunnen deze personen ondernemen en hebben deze acties kans van slagen (bijvoorbeeld gelet op de algemene beginselen van behoorlijk bestuur)? Ja, zolang een aanbod niet is aanvaard, kan dit ingetrokken worden, tenzij sprake is van een onherroepelijk aanbod (bij voorbeeld: de gemeente doet dit aanbod gedurende 4 weken gestand). De gemeente kan de onderhandelingen staken, zonder dat zij schadeplichtig wordt. Dat ligt anders als burgemeester en wethouders het vertrouwen zouden hebben gewekt dat een overeenkomst tot stand komt. 2 HR 9 oktober 1992, NJ 1994, 289.

10 pagina 10 - Bepaalde mensen hebben de gemeente bericht dat zij grond willen kopen. De gemeente heeft hen laten weten dat de verkoop van snippergroen tijdelijk is stilgelegd in afwachting van een raadsbeslissing over het bestemmingsplan. Kan de gemeente dit zonder risico s doen? Ja, zie het antwoord op de vorige vraag. Met vriendelijke groet, Hekkelman Advocaten N.V.

: Bunnik/koopovereenkomst , beantwoording vragen 19 juni 2015 (privaatrechtelijke en bestuursrechtelijke aspecten)

: Bunnik/koopovereenkomst , beantwoording vragen 19 juni 2015 (privaatrechtelijke en bestuursrechtelijke aspecten) Memo Aan Van : Hans Spronk : Wendy Dwars en Ellen Wouters Datum : 22 juni 2015 Inzake : Bunnik/koopovereenkomst 201510751, beantwoording vragen 19 juni 2015 (privaatrechtelijke en bestuursrechtelijke aspecten)

Nadere informatie

juli

juli Inleiding De gemeente Bunnik heeft onlangs zeven (wederzijds getekende) koopovereenkomsten gesloten. De koop ziet op een aantal stukjes groen, die door de kopers bij de tuin kunnen worden getrokken. Nadat

Nadere informatie

Afwijkingenbeleid Kruimelgevallen

Afwijkingenbeleid Kruimelgevallen Afwijkingenbeleid Kruimelgevallen ex artikel 2.12, lid 1, onder a, onder 2, Wet algemene bepalingen omgevingsrecht j o artikel 4 van bijlage II Besluit omgevingsrecht Gemeente Barneveld maart 2013 Afwijkingenbeleid

Nadere informatie

ECLI:NL:RVS:2017:1481

ECLI:NL:RVS:2017:1481 ECLI:NL:RVS:2017:1481 Instantie Raad van State Datum uitspraak 07-06-2017 Datum publicatie 07-06-2017 Zaaknummer Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201604831/1/A1 Eerste

Nadere informatie

Eerste aanleg: ECLI:NL:RBGEL:2015:7684, Bekrachtiging/bevestiging

Eerste aanleg: ECLI:NL:RBGEL:2015:7684, Bekrachtiging/bevestiging ECLI:NL:RVS:2017:313 Instantie Raad van State Datum uitspraak 08-02-2017 Datum publicatie 08-02-2017 Zaaknummer Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201600609/1/A1 Eerste

Nadere informatie

Regels 1e herziening 'Smitsweg', locaties Noord en Midden

Regels 1e herziening 'Smitsweg', locaties Noord en Midden Regels 1e herziening 'Smitsweg', locaties Noord en Midden HOOFDSTUK 1 Inleidende regels Artikel 1 Begrippen 1.1 het plan Het bestemmingsplan '1e herziening Smitsweg, locaties Noord en Midden' met identificatienummer

Nadere informatie

Afdeling bcstviursrechtspraak. Uw kenmerk 2011/74. Behandelend ambtenaar J. Jhauw

Afdeling bcstviursrechtspraak. Uw kenmerk 2011/74. Behandelend ambtenaar J. Jhauw ' Raad vanstate Afdeling bcstviursrechtspraak Raad van de gemeente Zaanstad Postbus 2000 1500 GA ZAANDAM Datum Ons nummer 14 november 2012 201 201 949/1/R1 Onderwerp Zaanstad Bp. 'CIOO' Uw kenmerk 2011/74

Nadere informatie

' Raad. IBİM» Hill VanState Stuknummer: GEMEENTE SCHAGEI. Raad van de gemeente Harenkarspel Postbus AA SCHAGEN

' Raad. IBİM» Hill VanState Stuknummer: GEMEENTE SCHAGEI. Raad van de gemeente Harenkarspel Postbus AA SCHAGEN ' Raad m e h n a bestulirsrefhtsprvlk IBİM» Hill VanState Stuknummer: 13.026571 GEMEENTE SCHAGEI ING 2 1 NOV 2013 Raad van de gemeente Harenkarspel Postbus 8 1740 AA SCHAGEN Datum Ons nummer Uw kenmerk

Nadere informatie

Afdeling: CZ Leiderdorp, 31 oktober 2006

Afdeling: CZ Leiderdorp, 31 oktober 2006 Agendapunt 15 2006 VOORSTELLEN Nr. 185 (1) Afdeling: CZ Leiderdorp, 31 oktober 2006 Onderwerp: Beslissing op bezwaar afwijzing planschade Spiegheldreef 2 Aan de raad. Beslispunten 1. het bezwaarschrift

Nadere informatie

Bestemmingsplan Veghel-Noord, herziening Prins Willem Alexander Sportpark 7. Gemeente Veghel

Bestemmingsplan Veghel-Noord, herziening Prins Willem Alexander Sportpark 7. Gemeente Veghel Bestemmingsplan Veghel-Noord, herziening Prins Willem Alexander Sportpark 7 Gemeente Veghel Bestemmingsplan Veghel-Noord, herziening Prins Willem Alexander Sportpark 7 Gemeente Veghel Rapportnummer: 211X07057.079344_1

Nadere informatie

HEKKELMAN St ADVOCATEN NOTARISSEN

HEKKELMAN St ADVOCATEN NOTARISSEN St ADVOCATEN NOTARISSEN HEKKELMAN ADVOCATEN N.V. VERTROUWELIJK Burgemeester en wethouders van Grave Postbus 7 5360 AA GRAVE PRINS BERNHARDSTRAAT 1 (HOEK ORANJESINGEL 51) POSTBUS 1094 6501 BB NIJMEGEN WWW.HEKKELMAN.NL

Nadere informatie

Uitspraak 200904084/1/R2 gevonden via '' d eze uitsp raa k il de ze uitsp ra ak Page 1 of 4 Uitspraken ZAAKNUMMER 200904084/1/R2 DATUM VAN UITSPRAAK woensdag 24 maart 2010 TEGEN het college van gedeputeerde

Nadere informatie

Vrijstellingsverzoek voor het spelen van boerengolf in Lage Zwaluwe, Verzoek voor het nemen van een voorbereidingsbesluit voor het betrokken gebied.

Vrijstellingsverzoek voor het spelen van boerengolf in Lage Zwaluwe, Verzoek voor het nemen van een voorbereidingsbesluit voor het betrokken gebied. Aan de Raad Made, 29 mei 2007 Aan de commissie: Grondgebiedzaken Datum vergadering: 28 augustus 2007 Agendapunt : 13 Raadsvergadering: 20 september 2007 Onderwerp: Nummer raadsnota: Vrijstellingsverzoek

Nadere informatie

ECLI:NL:RBOBR:2017:3205

ECLI:NL:RBOBR:2017:3205 ECLI:NL:RBOBR:2017:3205 Instantie Datum uitspraak 12-06-2017 Datum publicatie 21-06-2017 Zaaknummer 17_175 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Rechtbank Oost-Brabant Omgevingsrecht Eerste

Nadere informatie

BELEIDSREGELS PERSOONSGEBONDEN OMGEVINGSVERGUNNING VOOR HET PERMANENT BEWONEN VAN EEN RECREATIEWONING

BELEIDSREGELS PERSOONSGEBONDEN OMGEVINGSVERGUNNING VOOR HET PERMANENT BEWONEN VAN EEN RECREATIEWONING BELEIDSREGELS PERSOONSGEBONDEN OMGEVINGSVERGUNNING VOOR HET PERMANENT BEWONEN VAN EEN RECREATIEWONING afdeling Milieu & Bouwen i.s.m. afdeling Ontwikkeling & Grondzaken 29 oktober 2012 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...

Nadere informatie

Beleidsregels Snippergroen (Vastgesteld bij besluit van 15 juli 2014 en gewijzigd bij besluit van 3 februari 2015)

Beleidsregels Snippergroen (Vastgesteld bij besluit van 15 juli 2014 en gewijzigd bij besluit van 3 februari 2015) Beleidsregels Snippergroen (Vastgesteld bij besluit van 15 juli 2014 en gewijzigd bij besluit van 3 februari 2015) 2 1. Inleiding 1.1 Aanleiding beleidsregels snippergroen Deze beleidsregels zijn opgesteld

Nadere informatie

UITWERKINGSPLAN MORTIERE FASE 4C3. GEMEENTE MIDDELBURG onherroepelijk 17 december ruimte voor ideeën

UITWERKINGSPLAN MORTIERE FASE 4C3. GEMEENTE MIDDELBURG onherroepelijk 17 december ruimte voor ideeën UITWERKINGSPLAN MORTIERE FASE 4C3 GEMEENTE MIDDELBURG onherroepelijk 17 december 2011 ruimte voor ideeën Mortiere fase 4c3 Deze standaard is gebaseerd op de Bro (21 april 2008) en SVBP2008 (10 april 2008).

Nadere informatie

V A L K E N S WA A R. D

V A L K E N S WA A R. D G E M E E N T E V A L K E N S WA A R. D Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email C. Evers 678 cev(o)valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 10raad00743 onderwerp Vaststellen

Nadere informatie

Beslisdocument college van Peel en Maas

Beslisdocument college van Peel en Maas 310358 Beslisdocument college van Peel en Maas Document openbaar: Ja Documentnummer: 1894/2012/104364 Besluitnummer: 34 5b Onderwerp: Handhaving Lorbaan 49a in Grashoek Advies: 1. Het bezwaarschrift van

Nadere informatie

ECLI:NL:RVS:2014:2812

ECLI:NL:RVS:2014:2812 ECLI:NL:RVS:2014:2812 Instantie Raad van State Datum uitspraak 18-07-2014 Datum publicatie 23-07-2014 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201404677/1/A1 en 201404677/2/A1 Bestuursrecht

Nadere informatie

Beleidsregels binnenplans afwijken van het bestemmingsplan (artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 1 Wabo)

Beleidsregels binnenplans afwijken van het bestemmingsplan (artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 1 Wabo) Beleidsregels binnenplans afwijken van het bestemmingsplan (artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 1 Wabo) Versie: vastgesteld Gemeente Landsmeer, januari 2011 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding...

Nadere informatie

A D V I E S N O T A AAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS zaak / stuknummer

A D V I E S N O T A AAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS zaak / stuknummer A D V I E S N O T A AAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS zaak / stuknummer Z2015 07441 / S2015 20251 datum 15 oktober 2015 naam redacteur Frea Kelderhuis afdeling FJZ Handhaving portefeuillehouder

Nadere informatie

het oprichten van een appartementengebouw Onyxdijk 167 te Roosendaal

het oprichten van een appartementengebouw Onyxdijk 167 te Roosendaal Stichting S&L Zorg T.a.v. D. van Randwijk Postbus 148 4700 AC Roosendaal NEDERLAND contactpersoon : Mevr. M. Bezemer (Aanw.op ma,di,do) Roosendaal : doorkiesnummer : (0165) 579875 (W20_vrl_OU) onderwerp

Nadere informatie

2. Beoordeling. 2.4 Artikel 2.1, eerste lid, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (hierna: de Wabo)

2. Beoordeling. 2.4 Artikel 2.1, eerste lid, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (hierna: de Wabo) LJN: BP4832,Voorzieningenrechter Rechtbank Breda, 11/816 Print uitspraak Datum uitspraak: 16-02-2011 Datum publicatie: 16-02-2011 Rechtsgebied: Bestuursrecht overig Soort procedure: Voorlopige voorziening

Nadere informatie

Artikel 16 Woongebied

Artikel 16 Woongebied blad -1- Artikel 16 Woongebied 16.1 Bestemmingsomschrijving De voor Woongebied aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. woningen met bijbehorende voorzieningen zoals tuinen en erven, alsmede aan huis verbonden

Nadere informatie

Aan de aanvraag hebben wij de volgende activiteit toegevoegd: - Planologisch afwijken (art. 2.1, lid 1 onder c Wabo);

Aan de aanvraag hebben wij de volgende activiteit toegevoegd: - Planologisch afwijken (art. 2.1, lid 1 onder c Wabo); Van Wijnen Projectontwikkeling West B.V. t.a.v. mevrouw C.N.M. Toussaint Postbus 764 3300 AT DORDRECHT uw brief van uw kenmerk ons kenmerk 1344385 datum onderwerp ontwerpbeschikking omgevingsvergunning

Nadere informatie

1e partiële herziening Hoofdwinkelcentrum

1e partiële herziening Hoofdwinkelcentrum 1e partiële herziening Hoofdwinkelcentrum Huizen bestemmingsplan identificatie planstatus identificatiecode: datum: status: NL.IMRO.0406.BPHWC2011H01-VG01 03-04-2014 ontwerp 26-06-2014 vastgesteld projectnummer:

Nadere informatie

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING T.B.V. HET PLAATSEN VAN (MODEL) TUINHUISJES AAN DE NIEUWE RIJKSWEG 25 TE S-HEER HENDRIKSKINDEREN

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING T.B.V. HET PLAATSEN VAN (MODEL) TUINHUISJES AAN DE NIEUWE RIJKSWEG 25 TE S-HEER HENDRIKSKINDEREN RUIMTELIJKE ONDERBOUWING T.B.V. HET PLAATSEN VAN (MODEL) TUINHUISJES AAN DE NIEUWE RIJKSWEG 25 TE S-HEER HENDRIKSKINDEREN Versie 2, d.d. 18 augustus 2011 Afdeling Stadsontwikkeling M. Jonker Inhoud 1.

Nadere informatie

Beleidsregels planologische afwijkingsmogelijkheden 2017

Beleidsregels planologische afwijkingsmogelijkheden 2017 Beleidsregels planologische afwijkingsmogelijkheden 2017 Artikel 2.12, eerste lid, sub a, onder 2 Wabo Beleidsregels toepassing artikel 2.12, eerste lid, sub a, onder 2 Wabo, gemeente Cranendonck 1 Hoofdstuk

Nadere informatie

Afdeling bestuursrechtspraak. Behandelend ambtenaar. I.P». Feis 070-4264578

Afdeling bestuursrechtspraak. Behandelend ambtenaar. I.P». Feis 070-4264578 Raad vanstate Afdeling bestuursrechtspraak IN14.0053S llltillullllllilllill College van burgemeester en wethouders van Beuningen Postbus 14 6640 AA BEUNINGEN GLD GEMEENTE BEÜNt, ocn INGEKOMEN 0 3 FEB 2011

Nadere informatie

Beslispunt Vaststelling van de lijst categorieën verklaring van geen bedenkingen Stadskanaal 2016.

Beslispunt Vaststelling van de lijst categorieën verklaring van geen bedenkingen Stadskanaal 2016. Voor het kiezen van de datum voor de raadsvergadering --> Klik op het knopje ernaast om een raadsvergaderdatum te selecteren.onderstaande velden worden door tekstverwerking ingevuld!!!stuur DIT RAADSVOORSTEL

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing 12 woningen aan de Kreukel te Bergen op Zoom

Ruimtelijke onderbouwing 12 woningen aan de Kreukel te Bergen op Zoom Gemeente Bergen op Zoom Ruimtelijke onderbouwing 12 woningen aan de Kreukel te Bergen op Zoom ten behoeve van het verlenen van een omgevingsvergunning ingevolge artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder

Nadere informatie

nri, ix advocaten I notarissen

nri, ix advocaten I notarissen Hekkelman Advocaten N.V. Postbus 1094 Prins Bernhardstraat 1 6501 BB Nijmegen 6521 AA Nijmegen T 024-382 83 84 www.hekkelman.n1 advocatuur@hekkelman.ril nri, ix advocaten I notarissen Gemeente Reusel-De

Nadere informatie

GEMEENTEBESTUUR UITGEEST

GEMEENTEBESTUUR UITGEEST GEMEENTEBESTUUR UITGEEST Nota / advies van: Patrick Monincx Behandelende afdeling: Publiekszaken/ Vergunningen Datum: 07-05-2015 NR. TITEL: Maatwerk voor erkers/woninguitbreiding aan de voorzijde, die

Nadere informatie

Beleidsregels Intrekken omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen. gemeente Bergen (L)

Beleidsregels Intrekken omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen. gemeente Bergen (L) Beleidsregels Intrekken omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen gemeente Bergen (L) Door de gemeente Bergen worden jaarlijks veel omgevingsvergunningen verleend, zowel aan particulieren als aan bedrijven.

Nadere informatie

Gelet op hoofdstuk 3 van het Besluit omgevingsrecht (Bor) zijn wij bevoegd om op deze aanvraag te beslissen.

Gelet op hoofdstuk 3 van het Besluit omgevingsrecht (Bor) zijn wij bevoegd om op deze aanvraag te beslissen. beschikking Omgevingsvergunning Documentnummer: 921860 Aanvraag Op 20 februari 2013 hebben wij, burgemeester en wethouders van de gemeente Alblasserdam, een aanvraag omgevingsvergunning als bedoeld in

Nadere informatie

VMR Actualiteitendag Handhaving - beginselplicht 19 maart 2015

VMR Actualiteitendag Handhaving - beginselplicht 19 maart 2015 VMR Actualiteitendag Handhaving - beginselplicht 19 maart 2015 mr. T.E.P.A. Lam advocaat Hekkelman Advocaten senior docent/onderzoeker Radboud Universiteit Nijmegen Thema s Handhavingsbeleid Concreet zicht

Nadere informatie

HABITAT ADVOCATENKANTOOR OMGEVINGSRECHT WONEN I ONDERNEMEN I NATUUR

HABITAT ADVOCATENKANTOOR OMGEVINGSRECHT WONEN I ONDERNEMEN I NATUUR HABITAT ADVOCATENKANTOOR OMGEVINGSRECHT WONEN I ONDERNEMEN I NATUUR OVER-gemeenten de gemeenteraad van Wormerland t.a.v. Ernest Bressers Postbus 20 1530 AA Wormer Retour naar correspondentieadres postbus

Nadere informatie

Bestemming 2 ^1 kapwoningen W-B2 De Opslach Ryptsjerk

Bestemming 2 ^1 kapwoningen W-B2 De Opslach Ryptsjerk Bestemming 2 ^1 kapwoningen W-B2 De Opslach Ryptsjerk Artikel 6: Wonen - B2 (twee onder één kap) 6.1. Bestemmingsomschrijving De voor Wonen - B2 aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. gebouwen en overkappingen

Nadere informatie

Zienswijzennota. Bestemmingsplan West I en II. Gemeente Hardinxveld-Giessendam Datum: 7 november 2014 GemHG\Intern\16962 Zaaknr: HG 19608

Zienswijzennota. Bestemmingsplan West I en II. Gemeente Hardinxveld-Giessendam Datum: 7 november 2014 GemHG\Intern\16962 Zaaknr: HG 19608 Zienswijzennota Bestemmingsplan West I en II Gemeente Hardinxveld-Giessendam Datum: 7 november 2014 GemHG\Intern\16962 Zaaknr: HG 19608 Inhoud 1. Inleiding 1.1 Status zienswijzennota 1.2 Procedure bestemmingsplan

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING Datum: 6 augustus 2015

OMGEVINGSVERGUNNING Datum: 6 augustus 2015 OMGEVINGSVERGUNNING Datum: 6 augustus 2015 Burgemeester en wethouders hebben op 16-1-2015 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het dempen en realiseren van water. De aanvraag gaat over

Nadere informatie

Registratienummer: Besluit omgevingsvergunning Elswoutshoek

Registratienummer: Besluit omgevingsvergunning Elswoutshoek Registratienummer: 2016003300 Besluit omgevingsvergunning Elswoutshoek Op 22 mei 2015 is namens de heer J.W. Slewe te Overveen een aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor de activiteit handelen in

Nadere informatie

Ontwerpbesluit omgevingsvergunning voor de activiteiten handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening en bouwen

Ontwerpbesluit omgevingsvergunning voor de activiteiten handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening en bouwen Ontwerpbesluit omgevingsvergunning voor de activiteiten handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening en bouwen Burgemeester en wethouders hebben op 17 april 2013 van de heer A.W.A. Bongers, Sint

Nadere informatie

Onderwerp Vaststellen bestemmingsplan 'Steenakker, herzieing diverse locaties Gageldonkseweg'

Onderwerp Vaststellen bestemmingsplan 'Steenakker, herzieing diverse locaties Gageldonkseweg' ~Q~ ~"~ Gemeente Breda Raadsvoorstel Agendapuntnummer: Registratienr: [ 43874] Aantal bijlagen: - 2 - Onderwerp Vaststellen bestemmingsplan 'Steenakker, herzieing diverse locaties Gageldonkseweg' Voorgesteld

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING VOORBLAD

OMGEVINGSVERGUNNING VOORBLAD VOORBLAD Besluit Burgemeester en wethouders hebben op 6 december 2013 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het plaatsen van 2 'te koop' borden. De aanvraag gaat over diverse locaties

Nadere informatie

ONTWERP. OMGEVINGSVERGUNNING Dorpsstraat 20 in Lattrop-Breklenkamp

ONTWERP. OMGEVINGSVERGUNNING Dorpsstraat 20 in Lattrop-Breklenkamp ONTWERP OMGEVINGSVERGUNNING Dorpsstraat 20 in Lattrop-Breklenkamp Zaaknummer : WABO-2017-1420) OLO nummer : 3326517 Documentnummer : Burgemeester en wethouders van Dinkelland beschikken op de aanvraag

Nadere informatie

Het bouwen van een erfafscheiding in afwijking van het bestemmingsplan

Het bouwen van een erfafscheiding in afwijking van het bestemmingsplan Zaaknummer: 253498 Het bouwen van een erfafscheiding in afwijking van het bestemmingsplan Collegevoorstel Inleiding Op 23 april 2011 is er een aanvraag om omgevingsvergunning ingekomen voor het bouwen

Nadere informatie

Bestemming vrijstaande woningen W-A2 De Opslach Ryptsjerk

Bestemming vrijstaande woningen W-A2 De Opslach Ryptsjerk Bestemming vrijstaande woningen W-A2 De Opslach Ryptsjerk Artikel 5: Wonen - A2 (vrijstaande woningen) 5.1. Bestemmingsomschrijving De voor Wonen - A2 aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. gebouwen

Nadere informatie

werkzaamheden en/of het daarbij veranderende gebruik van panden en/of percelen,

werkzaamheden en/of het daarbij veranderende gebruik van panden en/of percelen, Indieningsvereisten Ruimtelijke Plannen gemeente Woudenberg Zoals vastgesteld en van toepassing sinds januari 2012 en gewijzigd vastgesteld 16 juli 2015 Inleiding Voor het opstellen van een bestemmingsplan

Nadere informatie

Ontwerpbesluit omgevingsvergunning voor de activiteiten handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening en bouwen

Ontwerpbesluit omgevingsvergunning voor de activiteiten handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening en bouwen Ontwerpbesluit omgevingsvergunning voor de activiteiten handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening en bouwen Burgemeester en wethouders hebben op 17 april 2013 van de heer A.W.A. Bongers, Sint

Nadere informatie

ECLI:NL:RVS:2012:BY7283

ECLI:NL:RVS:2012:BY7283 ECLI:NL:RVS:2012:BY7283 Instantie Raad van State Datum uitspraak 18-12-2012 Datum publicatie 27-12-2012 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201208291/1/R1 en 201208291/2/R1

Nadere informatie

Uitspraak /1/R2

Uitspraak /1/R2 pagina 1 van 5 Uitspraak 201404071/1/R2 Datum van uitspraak: woensdag 28 januari 2015 Tegen: Proceduresoort: Rechtsgebied: 201404071/1/R2. Datum uitspraak: 28 januari 2015 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

Nadere informatie

ONTWERP OMGEVINGSVERGUNNING

ONTWERP OMGEVINGSVERGUNNING ONTWERP OMGEVINGSVERGUNNING voor: Plaatsen schutting activiteiten: bouwen van een bouwwerk gebruik in strijd met het bestemmingsplan verleend aan: De heer A.A. van der Griend locatie: Aurorastraat 6, 9635

Nadere informatie

Uitspraak /1/R2

Uitspraak /1/R2 Uitspraak 201307623/1/R2 Raad van State http://www.raadvanstate.nl/uitspraken/zoeken-in-uitspraken/tekst-uitspraak.html?id=... pagina 1 van 5 02-05-2014 Uitspraak 201307623/1/R2 DATUM VAN UITSPRAAK woensdag

Nadere informatie

Ontwerp Omgevingsvergunning

Ontwerp Omgevingsvergunning De heer J.B. Kamphuis Kloosterallee 3 8167 LT Oene Zaaknummer : 48503 Behandeld door : Team Ontwikkeling Vergunningverlening Telefoonnummer : 14 0578 Onderwerp : Ontwerp omgevingsvergunning uitgebreid

Nadere informatie

Planregels uitwerking Schoenmakershoek Oost fase 3 (20 oktober 2015)

Planregels uitwerking Schoenmakershoek Oost fase 3 (20 oktober 2015) Planregels uitwerking Schoenmakershoek Oost fase 3 (20 oktober 2015) 2 3 Hoofdstuk 1 INLEIDENDE REGELS Artikel 1 Begrippen 1.1 plan: de "Uitwerking Schoenmakershoek-Oost fase 3" (NL.IMRO.0777.0086SCHOENOOST3-3001)van

Nadere informatie

waarbij, ter plaatse van de aanduiding karakteristiek, de instandhouding van de bestaande karakteristieke hoofdvorm wordt nagestreefd;

waarbij, ter plaatse van de aanduiding karakteristiek, de instandhouding van de bestaande karakteristieke hoofdvorm wordt nagestreefd; 05-01-03 blz 49 Artikel 12: Bedrijfsdoeleinden 12. 1. Bestemmingsomschrijving De voor bedrijfsdoeleinden aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. gebouwen ten behoeve van: 1. bedrijven die zijn genoemd

Nadere informatie

*14.040393*14.040393omgevingsvergunningomgevingsvergunning150743543

*14.040393*14.040393omgevingsvergunningomgevingsvergunning150743543 Zaaknummer: 186570 Behoort bij besluit van het college van burgemeester en wethouders van Uden van, 09 01 2015 wnd. hoofd afdeling Bouwen en Milieu. *14.040393*14.040393omgevingsvergunningomgevingsvergunning150743543

Nadere informatie

Wij willen u erop attenderen dat het hier gaat om een ontwerp weigering omgevingsvergunning.

Wij willen u erop attenderen dat het hier gaat om een ontwerp weigering omgevingsvergunning. Ad de Wit Vastgoed & Beheer B.V. De heer A.J. de Wit Korte Ruigeweg 25 1751 DD SCHAGERBRUG Bezoekadres Laan 19, 1741 EA Schagen Postadres Postbus 8, 1740 AA Schagen Datum Ons kenmerk Contact Onderwerp

Nadere informatie

Artikel 6: Woondoeleinden 4

Artikel 6: Woondoeleinden 4 05-01-03 blz 29 Artikel 6: Woondoeleinden 4 6. 1. Bestemmingsomschrijving De voor woondoeleinden 4 aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. woonhuizen, al dan niet in combinatie met ruimte voor een aan-huis-verbonden

Nadere informatie

De heer M.H.G.W. Loo Givelderweg PB Heijenrath. diversen. Geachte heer Loo,

De heer M.H.G.W. Loo Givelderweg PB Heijenrath. diversen. Geachte heer Loo, De heer M.H.G.W. Loo Givelderweg 2 6276 PB Heijenrath Datum: 20 mei 2015 Behandeld door: de heer M. v.d. Venne Uw brief van: Onderwerp: verleende omgevingsvergunning Uw kenmerk: Dossiernummer: 20150011

Nadere informatie

Uw kenmerk Uw brief van Ons kenmerk Datum 1601167 V2014/685 26 november 2015

Uw kenmerk Uw brief van Ons kenmerk Datum 1601167 V2014/685 26 november 2015 De heer J.J.M. Zuijdervliet Cassiopeiadreef 16 2401 HK ALPHEN AAN DEN RIJN Stadhuisplein 1 Postbus 13 2400 AA Alphen aan den Rijn Telefoon: 14 0172 E-mail: gemeente@alphenaandenrijn.nl Website: www.alphenaandenrijn.nl

Nadere informatie

C. Evers 3678

C. Evers 3678 Agendapunt commissie: 3.2 steller telefoonnummer email C. Evers 3678 cev@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering portefeuillehouder M. Wijnen 4405/8116 onderwerp Bestemmingsplan Carolusdreef

Nadere informatie

het college van burgemeester en wethouders van Son en Breugel proceduresoort Eerste aanleg - meervoudig rechtsgebied Kamer 2 - Milieu - Overige

het college van burgemeester en wethouders van Son en Breugel proceduresoort Eerste aanleg - meervoudig rechtsgebied Kamer 2 - Milieu - Overige Essentie uitspraak: Een bedrijfswoning moet een functionele binding hebben met het bedrijf. Dat moet in de milieuvergunning zijn geregeld. Het bestemmingsplan moet de functie bedrijfswoning vervolgens

Nadere informatie

het bestemmingsplan Buitengebied Hardenberg, herziening regels van de gemeente Hardenberg; 1.2 bestemmingsplan:

het bestemmingsplan Buitengebied Hardenberg, herziening regels van de gemeente Hardenberg; 1.2 bestemmingsplan: Buitengebied Hardenberg, herziening regels Regels Hoofdstuk 1 Inleidende regels Artikel 1 Begrippen In deze regels wordt verstaan onder: 1.1 plan: het bestemmingsplan Buitengebied Hardenberg, herziening

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING kruising N737 Vliegveldstraat/Oude Vliegveldweg te Deurningen

OMGEVINGSVERGUNNING kruising N737 Vliegveldstraat/Oude Vliegveldweg te Deurningen OMGEVINGSVERGUNNING kruising N737 Vliegveldstraat/Oude Vliegveldweg te Deurningen Zaaknummer: : 16.09282 OLO nummer: : 2151845 Documentnummer : U16.010943 Burgemeester en wethouders van Dinkelland beschikken

Nadere informatie

BESTEMMINGSBEPALINGEN

BESTEMMINGSBEPALINGEN 05-01-03 blz 11 BESTEMMINGSBEPALINGEN Artikel 3: Woondoeleinden 1 3. 1. Bestemmingsomschrijving De voor woondoeleinden 1 aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. woonhuizen, al dan niet in combinatie met

Nadere informatie

Gemeente tj Bergen op Zoom

Gemeente tj Bergen op Zoom ų Gemeente tj Bergen op Zoom OMGEVINGSVERGUNNING vergunningnummer: 20140828OMV9665 poststuk nummer.: U14-044432 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente BERGEN OP ZOOM beschikkende op

Nadere informatie

Oplegnotitie tot het gewijzigd vaststellen van het bestemmingsplan Buitengebied

Oplegnotitie tot het gewijzigd vaststellen van het bestemmingsplan Buitengebied Oplegnotitie tot het gewijzigd vaststellen van het bestemmingsplan Buitengebied 1. Voorstel Het gewijzigd vaststellen van het bestemmingsplan Buitengebied (NL.IMRO.0642.bp15buitengebied 3002), zoals weergegeven

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING Datum: 11 november 2014

OMGEVINGSVERGUNNING Datum: 11 november 2014 OMGEVINGSVERGUNNING Datum: 11 november 2014 Burgemeester en wethouders hebben op 14 januari 2013 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het legaliseren van appartementen. De aanvraag

Nadere informatie

8 november Te besluiten om:

8 november Te besluiten om: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: 8 november 2012 Onderwerp: Algemene verklaring van geen bedenkingen omgevingsrecht Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1.Op grond

Nadere informatie

150kV-verbinding Geervliet-Middelharnis

150kV-verbinding Geervliet-Middelharnis 150kV-verbinding Geervliet-Middelharnis Inhoudsopgave Regels 3 Hoofdstuk 1 Inleidende regels 4 Artikel 1 Begrippen 4 Artikel 2 Wijze van meten 5 Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels 6 Hoofdstuk 3 Algemene regels

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Vaststelling bestemmingsplan partiële herziening Dorp Odijk 2012, snippergroen

Raadsvergadering. Onderwerp Vaststelling bestemmingsplan partiële herziening Dorp Odijk 2012, snippergroen RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 23 juni 2016 16-042 Onderwerp Vaststelling bestemmingsplan partiële snippergroen Aan de raad, Onderwerp Vaststelling bestemmingsplan partiële snippergroen Gevraagde

Nadere informatie

/1/R3 7 9 april 2014 lngevolge artikel 8, lid 8.1, van de planregels zijn de voor - "Gemengd 1" aangewezen gronden bestemd voor: a. culturele

/1/R3 7 9 april 2014 lngevolge artikel 8, lid 8.1, van de planregels zijn de voor - Gemengd 1 aangewezen gronden bestemd voor: a. culturele 201305620/1/R3 7 9 april 2014 lngevolge artikel 8, lid 8.1, van de planregels zijn de voor - "Gemengd 1" aangewezen gronden bestemd voor: a. culturele, sport- en recreatieve voorzieningen uit ten hoogste

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Bijgevoegde documenten De volgende bij het besluit behorende gewaarmerkte documenten worden digitaal nagezonden:

Omgevingsvergunning. Bijgevoegde documenten De volgende bij het besluit behorende gewaarmerkte documenten worden digitaal nagezonden: Omgevingsvergunning Burgemeester en Wethouders hebben op 23 december 2016 een aanvraag om omgevingsvergunning ontvangen van Jawelbouw BV voor het project het bouwen van acht woningen in bouwplan De Bamere

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning wordt verleend onder de bepaling dat de gewaarmerkte stukken en bijlagen deel uitmaken van de vergunning.

Omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning wordt verleend onder de bepaling dat de gewaarmerkte stukken en bijlagen deel uitmaken van de vergunning. Dossiernummer: 2011/16386 Omgevingsvergunning Burgemeester en wethouders van Zundert zijn voornemens om overeenkomstig de besluitvormingsprocedure als bedoeld in artikel 3.10 van de Wet algemene bepalingen

Nadere informatie

uitwerkingsplan Mortiere fase 7

uitwerkingsplan Mortiere fase 7 uitwerkingsplan Mortiere fase 7 Inhoudsopgave Regels 3 Hoofdstuk 1 Inleidende regels 4 Artikel 1 Begrippen 4 Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels 5 Artikel 2 Groen 5 Artikel 3 Tuin 6 Artikel 4 Verkeer 7 Artikel

Nadere informatie

Waterfront-Zuid Watersportboulevard. Vastgesteld uitwerkingsplan

Waterfront-Zuid Watersportboulevard. Vastgesteld uitwerkingsplan Waterfront-Zuid Watersportboulevard Vastgesteld uitwerkingsplan Waterfront-Zuid - Watersportboulevard Inhoudsopgave Regels 3 Hoofdstuk 1 Inleidende regels 5 Artikel 1 Begrippen 5 Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING (Nummer: W12/003578

OMGEVINGSVERGUNNING (Nummer: W12/003578 OMGEVINGSVERGUNNING (Nummer: W12/003578 Aanvraag Op 30 maart 2012 is een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het oprichten van een woning (vervangende bouw), kadastraal bekend gemeente

Nadere informatie

ontwerp OMGEVINGSVERGUNNING Echelpoelweg, gemeente Weerselo sectie P nr. 2012 en 1836

ontwerp OMGEVINGSVERGUNNING Echelpoelweg, gemeente Weerselo sectie P nr. 2012 en 1836 ontwerp OMGEVINGSVERGUNNING Echelpoelweg, gemeente Weerselo sectie P nr. 2012 en 1836 Zaaknummer: : 14.16391 OLO nummer: : 1526543 Documentnummer : U15.002356 Burgemeester en wethouders van Dinkelland

Nadere informatie

Erfafscheidingen. Gemeente Zeewolde, juni 2011

Erfafscheidingen. Gemeente Zeewolde, juni 2011 Erfafscheidingen Gemeente Zeewolde, juni 2011 Versie augustus 2016 2 1. Inleiding Iedereen wenst zijn/ haar perceel op een goede manier met de buren of het openbaar gebied te scheiden. Wanneer hiervoor

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING Datum: 20-01-2015

OMGEVINGSVERGUNNING Datum: 20-01-2015 OMGEVINGSVERGUNNING Datum: 20-01-2015 Burgemeester en wethouders hebben op 1-8-2014 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het nieuwbouw 2 gebouwen met elk 3 appartementen inclusief ondergrondse

Nadere informatie

Nota zienswijzen. Bestemmingsplan Snippergroen. Gemeente Deventer Januari 2016

Nota zienswijzen. Bestemmingsplan Snippergroen. Gemeente Deventer Januari 2016 Nota zienswijzen Bestemmingsplan Snippergroen Gemeente Deventer Januari 2016 1 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 3 2. ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN... 4 INGEDIENDE ZIENSWIJZEN... 4 BIJLAGE 1 LUCHTFOTO S... 6

Nadere informatie

Zienswijzennota realisatie loods Dronryp

Zienswijzennota realisatie loods Dronryp Zienswijzennota realisatie loods Dronryp Vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders d.d. 17 december 2013 Zienswijzennota realisatie loods Dronryp Inhoud plan Het planvoornemen betreft

Nadere informatie

Bestemming Verblijfsrecreatieve

Bestemming Verblijfsrecreatieve BIJLAGE 3 Bestemming Verblijfsrecreatieve doeleinden 1 Artikel Verblijfsrecreatieve doeleinden Bestemmingsomschrijving De voor verblijfsrecreatieve doeleinden aangewezen gronden zijn bestemd voor: a.

Nadere informatie

(G\L) NOTITIE. tweede gedeeltelijke herziening ( ) Datum : 11 oktober 2017

(G\L) NOTITIE. tweede gedeeltelijke herziening ( ) Datum : 11 oktober 2017 NOTITIE (G\L) Voor : Gemeente Heemstede, Afdeling Ruimtelijk Beleid, de heer R. van der Aar Cc : Gemeente Heemstede, de heer L. Kadiks, hoofd Algemene en Juridische Zaken Van : Geelkerken Linskens Advocaten

Nadere informatie

Nota van wijzigingen. Bestemmingsplan Beethoven, tweede fase

Nota van wijzigingen. Bestemmingsplan Beethoven, tweede fase Nota van wijzigingen Bestemmingsplan Beethoven, tweede fase Datum: 12 december 2017 Gemeente Amsterdam Pagina 2 van 6 Inleiding Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor het

Nadere informatie

* *

* * *15.077900* 15.077900 omgevingsvergunning bouwen van 9 woningen bouwen van 9 woningen Beschikking 229461 OMGEVINGSVERGUNNING nr. 229461 Uitgebreide procedure Het College van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

De voor 'Bedrijventerrein' aangewezen gronden zijn bestemd voor:

De voor 'Bedrijventerrein' aangewezen gronden zijn bestemd voor: Artikel 4 Bedrijventerrein 4.1 Bestemmingsomschrijving De voor 'Bedrijventerrein' aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. bedrijven ter plaatse van de aanduiding: 'bedrijf tot en met categorie 2' 'bedrijf

Nadere informatie

Regels bestemmingsplan '7e herziening Dubbeldam, gebied Haaswijkweg - Oudendijk'

Regels bestemmingsplan '7e herziening Dubbeldam, gebied Haaswijkweg - Oudendijk' Regels bestemmingsplan '7e herziening Dubbeldam, gebied Haaswijkweg - Oudendijk' 1 HOOFDSTUK 1 Inleidende regels Artikel 1 Begrippen 1.1 het plan Het bestemmingsplan '7e herziening Dubbeldam, gebied Haaswijkweg

Nadere informatie

Uitwerkingsplan. Nassaulaan. Definitief. Gemeente Baarle-Nassau Postbus AC Baarle-Nassau. Grontmij Nederland B.V. Eindhoven, 28 juli 2012

Uitwerkingsplan. Nassaulaan. Definitief. Gemeente Baarle-Nassau Postbus AC Baarle-Nassau. Grontmij Nederland B.V. Eindhoven, 28 juli 2012 Uitwerkingsplan Nassaulaan Definitief Gemeente Baarle-Nassau Postbus 105 5110 AC Baarle-Nassau Grontmij Nederland B.V. Eindhoven, 28 juli 2012 Verantwoording Titel : Uitwerkingsplan Subtitel : Nassaulaan

Nadere informatie

ECLI:NL:RBGEL:2016:2558

ECLI:NL:RBGEL:2016:2558 ECLI:NL:RBGEL:2016:2558 Instantie Rechtbank Gelderland Datum uitspraak 12-05-2016 Datum publicatie 19-05-2016 Zaaknummer AWB - 15 _ 7447 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

Toelichting bij de beleidsnotitie voor bijbehorende bouwwerken Gemeente Pekela

Toelichting bij de beleidsnotitie voor bijbehorende bouwwerken Gemeente Pekela Toelichting bij de beleidsnotitie voor bijbehorende bouwwerken Gemeente Pekela 2012 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Begrippen... 3 Het beleid uit 2005... 4 Vraagstelling... 4 Planologisch kader... 4 Juridisch

Nadere informatie

K. Kingma Mr. De Jongwei 42 9219 VN DE TIKE. Drachten, Kenmerk Zaaknummer Behandeld door 15 september 2015 14-0642/cor Z1170214 Alexander van der Veen

K. Kingma Mr. De Jongwei 42 9219 VN DE TIKE. Drachten, Kenmerk Zaaknummer Behandeld door 15 september 2015 14-0642/cor Z1170214 Alexander van der Veen Aan K. Kingma Mr. De Jongwei 42 9219 VN DE TIKE Drachten, Kenmerk Zaaknummer Behandeld door 15 september 2015 14-0642/cor Z1170214 Alexander van der Veen D1465184 0512 581234 al.van.der.veen@smallingerland.nl

Nadere informatie

Aalten. Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. 9.

Aalten. Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. 9. 7. Raadsvoorstel Gemeente Aalten AGENDAPUNT NO. 9. Voorstel tot afgifte van een verklaring van geen bedenkingen voor de splitsing van de hoofdbouwmassa op het perceel Beunkdijk 13 te Aalten in twee zelfstandige

Nadere informatie

Zienswijzenrapport. 1 e Herziening Zeelandsedijk 28-30a te Volkel. NL.IMRO.0856.BPZlndsedyk2830a01-ON01

Zienswijzenrapport. 1 e Herziening Zeelandsedijk 28-30a te Volkel. NL.IMRO.0856.BPZlndsedyk2830a01-ON01 Zienswijzenrapport 1 e Herziening Zeelandsedijk 28-30a te Volkel NL.IMRO.0856.BPZlndsedyk2830a01-ON01 Inhoudsopgave Zienswijzen 3 1. Inleiding 3 2. De ontvankelijkheid van zienswijzen 3 3. Overwegingen

Nadere informatie

*15.159324* 15.159324

*15.159324* 15.159324 omgevingsvergunning plaatsen van een luchtkanaal, overkapping en luchtwasser (Fase 2) plaatsen van een luchtkanaal, overkapping en luchtwasser (Fase 2) Beschikking 239368 *15.159324* 15.159324 ONTWERP-OMGEVINGSVERGUNNING

Nadere informatie

Beleidsregel kwalitatief sturen op appartementen

Beleidsregel kwalitatief sturen op appartementen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Enschede Nr. 81466 1 mei 2018 Beleidsregel kwalitatief sturen op appartementen Aanleiding en toelichting op het beleid Aanleiding Het beleidskader urbaan

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Doelstelling Door de bestemmingsplanherziening wordt de legale en bestaande situatie planologisch juist opgenomen.

gemeente Eindhoven Doelstelling Door de bestemmingsplanherziening wordt de legale en bestaande situatie planologisch juist opgenomen. gemeente Eindhoven Openbare Ruimte, Verkeer & Milieu Raadsnummer 10R4104 Inboeknummer 10bst02151 Beslisdatum B&W 9 november 2010 Dossiernummer 045.252 Raadsvoorsteltot het gewijzigd vaststellen van het

Nadere informatie

A td el i n g b est u n rsrec h rsp ra a k Pagina 1 van 1. Uw kenmerk. Onderwerp

A td el i n g b est u n rsrec h rsp ra a k Pagina 1 van 1. Uw kenmerk. Onderwerp Raad vanstate A td el i n g b est u n rsrec h rsp ra a k Pagina 1 van 1 2 8 JUN! 2018 Raad van de gemeente Woerden Postbus 45 3440 AA WOERDEN Oeh. Ambt. Ştreefdat.: Afschr.: ÏÒ&U B.V.O.: 18.012969 j RP

Nadere informatie