Organisatie en werkwijze Burgerforum Kiesstelsel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Organisatie en werkwijze Burgerforum Kiesstelsel"

Transcriptie

1 De Voorzitter van de Tweede Kamer Inlichtingen Jan van Schagen T F Uw kenmerk Onderwerp Organisatie en werkwijze Burgerforum Kiesstelsel 1 van 6 Aantal bijlagen 0 1. Inleiding In mijn democratische vernieuwingsagenda van 8 juli 2005 heb ik namens het kabinet onder meer de instelling van een Burgerforum Kiesstelsel aangekondigd. De leden van het Burgerforum zullen zich in 2006 een oordeel vormen over het kiesstelsel voor de Tweede Kamer. In deze brief informeer ik u nader over de opzet, organisatie en werkwijze van het Burgerforum. Bezoekadres Schedeldoekshaven EZ Den Haag Postadres Postbus EA Den Haag Internetadres 2. De aanleiding Zoals ik in de democratische vernieuwingsagenda heb aangegeven, heeft het kabinet twee redenen voor de instelling van het Burgerforum Kiesstelsel. De eerste reden is gelegen in het onderwerp: het kiesstelsel voor de Tweede Kamer. De discussie over vernieuwing van het kiesstelsel wordt nu al vele decennia gevoerd. Hoewel velen het idee ondersteunen dat aanpassing nodig is, strandt de discussie voortdurend als het gaat om concrete voorstellen. Dat komt door principieel verschillende inzichten over de beste wijze waarop representativiteit vorm gegeven kan worden en over de vraag wat democratie nu eigenlijk inhoudt. Het heeft echter ook te maken met het feit dat parlementariërs die onder een bepaald kiesstelsel zijn gekozen niet snel overtuigd zullen zijn van de wenselijkheid om tot een nieuw kiesstelsel te komen. 1 Ook de overgang van het meerderheidsstelsel naar het stelsel van evenredige vertegenwoordiging in 1917 is niet zonder slag of stoot verlopen. 2 1 Zie over de omstandigheden waaronder kiesstelselwijzigingen plaatsvinden: Mixed Member Electoral Systems: Best of Both Worlds?, M.S. Shugart and M.P. Wattenberg (ed.), Oxford Zie hierover Anne Bos, Ron de Jong en Jasper Loots, Een sprong in het duister. De overgang van het absolute meerderheidsstelsel naar een stelsel van evenredige vertegenwoordiging, Den Haag/Nijmegen 2005.

2 Op grond van het verloop van de discussie over een nieuw kiesstelsel is het kabinet tot de conclusie gekomen dat het opnieuw op traditionele wijze varianten van kiesstelsels in onderzoek nemen niet bijdraagt aan een oplossing. Het kiest daarom voor een geheel nieuwe aanpak: het instellen van een Burgerforum. Het kabinet meent dat deze methode als zodanig al een bijdrage kan leveren aan het verkleinen van de kloof tussen burger en politiek. 2 van 6 3. De opdracht De opdracht voor de leden van het Burgerforum is om te onderzoeken wat in hun ogen het meest geschikte kiesstelsel is voor de Tweede Kamer der Staten- Generaal. Zij moeten over hun bevindingen een beargumenteerd verslag uitbrengen aan het kabinet vóór 1 november Deze opdracht is zowel breed als beperkt. Beperkt omdat het Burgerforum zich in zijn onderzoek dient te beperken tot het vormen van een oordeel over het kiesstelsel van de Tweede Kamer. Natuurlijk zal men bij zijn onderzoek het kiesstelsel in een bredere context bezien. Bij de vraag naar het beste kiesstelsel zijn ook de relatie tot de staatsinrichting als geheel, de politieke cultuur, de problematiek rond de band kiezer-gekozene, etc. van belang. Het uiteindelijke verslag dient een oordeel te bevatten over het kiesstelsel van de Tweede Kamer en niet een oordeel over onderwerpen als de positie van de minister-president, de gekozen burgemeester of andere onderwerpen die gerelateerd zijn aan democratische vernieuwing. De opdracht is ruim in die zin dat aan het Burgerforum geen criteria worden meegegeven waaraan het kiesstelsel moet voldoen. Het voorstel hoeft dus niet binnen de grenzen van de huidige Grondwet te blijven. Geheel zelfstandig zal men moeten bepalen welke criteria men van belang vindt en welk kiesstelsel daar het best bij past. Dit houdt dus ook in dat het Burgerforum tot de conclusie kan komen dat naar zijn oordeel het bestaande kiesstelsel gehandhaafd moet blijven. 4. De samenstelling en selectie Het is voor de legitimiteit van het oordeel van het Burgerforum van belang dat dit forum breed is samengesteld. Idealiter vormen de leden van het Burgerforum een precieze afspiegeling van de Nederlandse samenleving. Om dat te bereiken zou het Burgerforum vele honderden leden moeten tellen. Het is duidelijk dat dat niet werkbaar is. De grootte van de groep moet zodanig zijn dat op een zinvolle en effectieve manier samengewerkt kan worden. Ik heb daarom gekozen voor een omvang van rond de 140 leden. Het uitgangspunt bij de samenstelling van het Burgerforum is dat iedere kiesgerechtigde voor de Tweede Kamer in beginsel deel uit moet kunnen maken van het Burgerforum.

3 Om tot een samenstelling te komen die waarborgt dat het forum breed is samengesteld, heb ik voor de volgende selectiewijze gekozen. Uit het GBAbestand (GBA: Gemeentelijke Basis Administratie) is een willekeurige selectie gemaakt van kiezers. 3 In de eerste fase van de selectie krijgen 40 à kiezers een brief met een uitnodiging om lid te worden van het Burgerforum. Ik ga daarbij uit van een respons van ongeveer 1,5%. 4 Degenen die positief reageren krijgen een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst. Er zullen ongeveer zes van deze bijeenkomsten worden georganiseerd. Op de informatiebijeenkomsten, die de tweede fase van de selectie vormen, wordt uitleg gegeven over het doel van het Burgerforum en over wat van de leden verwacht wordt. In de derde en laatste fase wordt vervolgens via een gewogen loting het Burgerforum definitief samengesteld. De loting is gewogen omdat degenen die zich hebben opgegeven worden ingedeeld naar provincie en naar geslacht. 5 Op deze manier wordt bereikt dat het Burgerforum uit even veel mannen als vrouwen bestaat en dat de leden afkomstig zijn uit het hele land. Hoewel de kans klein is dat zij via deze methode geselecteerd worden, zijn leden van de Staten-Generaal, ambtenaren werkzaam bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en leden van de Kiesraad uitgesloten van deelname aan het Burgerforum. 3 van 6 5. De voorzitter Hoewel het ook denkbaar was geweest de leden van het Burgerforum uit hun midden een voorzitter te laten kiezen heb ik er voor gekozen zelf een voorzitter aan te zoeken. De reden hiervoor is dat van de voorzitter van het Burgerforum het nodige wordt geëist. Niet alleen een forse tijdsinvestering maar ook de kwaliteit om een grote groep mensen van divers pluimage te leiden en om het Burgerforum naar buiten toe te vertegenwoordigen. Gelet op de wijze van selectie van de leden van het Burgerforum is op voorhand niet zeker dat zich onder hen iemand met deze kwaliteiten bevindt. Bovendien acht ik het wenselijk dat de voorzitter vanaf het allereerste begin, te weten de selectie van de leden, bij het Burgerforum betrokken is. Ik heb mw. drs. Jacobine Geel bereid gevonden het Burgerforum in de rol van voorzitter te begeleiden. Zij wordt bijgestaan door een door mij ter beschikking gesteld secretariaat. 3 Namelijk door ieder 120 e record te selecteren uit het bestand met records 4 De reden dat in eerste instantie personen zijn geselecteerd uit het GBA is dat in het geval de respons fors lager is dan 1,5% een tweede groep wordt aangeschreven. 5 Bezien wordt nog of ook een indeling naar leeftijdscohorten wenselijk is.

4 6. De werkwijze Voorop staat dat het Burgerforum onafhankelijk is. Dat betekent dat het binnen zijn opdracht vrij is om een werkwijze vast te stellen, te bepalen wie men wil horen etc. Ik stel aan de voorzitter van het Burgerforum een budget ter beschikking. De voorzitter legt over de besteding daarvan verantwoording aan mij af. 4 van 6 Hiervoor heb ik al aangegeven dat het Burgerforum onafhankelijk is en daarmee ook vrij om binnen de opdracht de eigen werkwijze te bepalen. Gelet op de relatief korte tijd die het Burgerforum ter beschikking heeft voor 1 november 2006 moeten de werkzaamheden zijn afgerond heb ik al voorbereidingen getroffen om het Burgerforum in staat te stellen zijn werkzaamheden op een efficiënte wijze te organiseren. Gelet op de aanpak van het Citizens Assembly in het Canadese British Columbia ga ik ervan uit dat in de werkwijze van het Burgerforum globaal drie fasen te onderscheiden zijn. In de eerste fase, de scholingsfase, zullen de leden zich verdiepen in kiesstelsels. Hierbij zal zowel de techniek van kiesstelsels aan bod komen als meer contextuele onderwerpen als bijvoorbeeld de gevolgen van kiesstelsels voor de verhouding parlement-regering, de politieke cultuur, de vertegenwoordiging van vrouwen en minderheden in het parlement, de relatie tussen kiezers en gekozenen. In de tweede fase zullen de leden van het Burgerforum zich naar mijn mening moeten laten informeren over de opvattingen van anderen over kiesstelsels. Het gaat dan om hun medeburgers, groepen uit het maatschappelijk middenveld en politieke partijen. De leden zullen hiertoe bijeenkomsten in het land organiseren, dan wel personen en groeperingen uitnodigen voor een plenaire bijeenkomst. Natuurlijk zal ook via de internetsite ( het debat gevoerd worden. In de laatste fase, die na de zomer van 2006 zal plaatsvinden, zullen de leden conclusies moeten trekken uit alles wat zij gehoord en gelezen hebben en in onderling debat moeten komen tot het antwoord op de vraag wat naar hun mening het beste kiesstelsel voor de Tweede Kamer is. Gezien het karakter van het Burgerforum ga ik ervan uit dat het in zijn werkwijze een zo groot mogelijke openbaarheid zal betrachten. De plenaire bijeenkomsten zullen naar mijn mening als regel openbaar moeten zijn en toegankelijk voor pers en publiek. Ook kan ik mij voorstellen dat deze bijeenkomsten live via internet worden uitgezonden. 7. Facilitering van de leden van het Burgerforum Hiervoor heb ik al aangegeven dat het Burgerforum ondersteund wordt door een voorzitter en een secretariaat. Voor hun werkzaamheden ontvangen de leden van het Burgerforum een vergoeding overeenkomstig het Vacatiegeldenbesluit 1988.

5 Voor de bijeenkomsten van het Burgerforum, die op een aantal vrijdagavonden en de aansluitende zaterdagen plaats zullen vinden, stel ik vergaderruimte beschikbaar. Ook zullen de leden die dat op prijs stellen in de gelegenheid worden gesteld in de nabijheid te overnachten. Naast het overleg tijdens de gezamenlijke bijeenkomsten zullen de leden ook de behoefte hebben om tussentijds met elkaar te communiceren. Ik zal daarom een extranet laten inrichten dat hierin kan voorzien. De leden die geen beschikking hebben over een PC kunnen deze in bruikleen krijgen. Om zich goed voor hun taak te kunnen toerusten zal ik de leden van het Burgerforum ook de mogelijkheid bieden om enkele trainingen te volgen waarbij zij de benodigde vaardigheden verder kunnen ontwikkelen. Ik denk daarbij aan debatvaardigheden en presentatietechnieken. In totaal stel ik voor de ondersteuning van het Burgerforum euro beschikbaar (vacatiegelden, overnachtingen, trainingen en middelen). Vanzelfsprekend zal de voorzitter van het Burgerforum achteraf aan mij en financiële verantwoording moeten overleggen. 5 van 6 8. Het tijdpad Het is de bedoeling dat het Burgerforum voor 1 november 2006 verslag uitbrengt van zijn bevindingen. Dit levert wel een vrij strakke planning op: - februari-maart 2006 werving en selectie van de leden - maart-april-mei scholing van de leden in kiesstelsels - mei-juni leden van het burgerforum laten zich door mede-burgers, maatschappelijk middenveld en politieke partijen informeren over opvattingen over kiesstelsels - juli-augustus vakantie - september-oktober opstellen rapport 9. De afronding Het Burgerforum biedt zijn eindrapport aan het kabinet aan. Gelijktijdig met deze aanbieding zal de Voorzitter het rapport openbaar maken. Het kabinet zal het rapport vervolgens aan de Kamer zenden vergezeld van een kabinetsstandpunt. Het is vervolgens aan de Kamer om te bepalen hoe zij hier verder mee om wil gaan. Ik kan mij echter voorstellen dat de Kamer het Burgerforum tijdens een hoorzitting in de gelegenheid stelt zijn oordeel toe te lichten. Dat zou voor de leden van het Burgerforum een mooie afronding van hun werkzaamheden kunnen vormen en naar mijn mening ook een afsluiting zijn die goed past bij het Burgerforum als middel om de kloof tussen burger en politiek te verkleinen.

6 DE MINISTER VOOR BESTUURLIJKE VERNIEUWING EN KONINKRIJKSRELATIES, 6 van 6 A. Pechtold

Uitnodiging workshop vormgeving internetstemmen

Uitnodiging workshop vormgeving internetstemmen Datum 22 juni 2006 Ons kenmerk 2006-0000218751 Onderdeel GZW/project Kiezen op afstand Inlichtingen T F Uw kenmerk Onderwerp Uitnodiging workshop vormgeving internetstemmen Blad 1 van 2 Aantal bijlagen

Nadere informatie

Advies gemeentelijke herindelingen

Advies gemeentelijke herindelingen Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Postbus 20011 2500 EA DEN HAAG Inleiding Onderwerp Advies gemeentelijke herindelingen In uw brief van 3 december 2009 hebt u de Kiesraad en

Nadere informatie

In deze brief licht ik het voornemen tot oprichting van deze rechtspersoon nader toe.

In deze brief licht ik het voornemen tot oprichting van deze rechtspersoon nader toe. > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Bestuur, Democratie & Financiën Europa en Binnenlands Bestuur Schedeldoekshaven 200 2511 EZ Den Haag Postbus

Nadere informatie

Invoering gekozen burgemeester

Invoering gekozen burgemeester Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Inlichtingen mr J. Schipper-Spanninga mr T.D. Cammelbeeck T 070 426 6844 F 070 426 7655 Uw kenmerk Onderwerp Invoering gekozen burgemeester 1 van

Nadere informatie

Advies inzake wetsvoorstel raadplegend referendum Europees Hervormingsverdrag

Advies inzake wetsvoorstel raadplegend referendum Europees Hervormingsverdrag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Inlichtingen mw. mr. L. Loeber T (070) 4268219 F Uw kenmerk Onderwerp Advies inzake wetsvoorstel raadplegend referendum

Nadere informatie

Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2015

Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2015 Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2015 Inhoud Inleiding... 2 1. Organisatieopbouw... 3 2. Politieke vormings- en scholingsactiviteiten... 3 3. Informatievoorziening... 3 4. Ledenwerving: supporters...

Nadere informatie

Startnotitie project burgerraad Nederlandse stijl

Startnotitie project burgerraad Nederlandse stijl Bijlage 5 Startnotitie project burgerraad Nederlandse stijl Bijgevoegd treft u aan de startnotitie voor het project burgerraad Nederlandse stijl, geïnspireerd op het voorbeeld van citizens assembly van

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : M.M. Kool AB CATEGORIE : A-STUK (Afdoeningsstuk) VERGADERING D.D. : 25 maart 2014 NUMMER : WM/MBZ/NdL/8126 OPSTELLER : Mr. N. de Lange-Liemburg, 0522-276 721

Nadere informatie

Handreiking Benoemingsproces Burgemeester

Handreiking Benoemingsproces Burgemeester Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Datum 22 oktober 2007 Ons kenmerk DGKB/ Kabinetszaken Aan de Gemeenteraad ta.v. de griffier van de raad Onderdeel Kabinetszaken Inlichtingen R.W.J.

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Postbus 20011 2500 EA Den Haag

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Postbus 20011 2500 EA Den Haag De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Postbus 20011 2500 EA Den Haag Onderwerp Advies inzake de wijziging van het Kiesbesluit in verband met de invoering van het stemmen met

Nadere informatie

der Staten-Generaal Postbus Plein EA Den Haag 2511 CR DEN HAAG

der Staten-Generaal Postbus Plein EA Den Haag 2511 CR DEN HAAG Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postadres der Staten-Generaal Postbus 20001 Plein 2 2500 EA Den Haag 2511 CR DEN HAAG Bezoekadres Binnenhof 20, Den Haag Datum Kenmerk Onderwerp 26 maart 2005 05M473585

Nadere informatie

Polderen voor beginners

Polderen voor beginners Jongerenkamer Polderen voor beginners Voorwoord De Tweede Kamer is het hart van de Nederlandse democratie. De 150 gekozen Kamerleden gaan met elkaar en de regering in debat over de toekomst van Nederland.

Nadere informatie

Verkiezingen en kiesrecht. Kiesstelsel

Verkiezingen en kiesrecht. Kiesstelsel Verkiezingen en kiesrecht Kiesstelsel Nederlands kiesstelsel Kenmerkend voor het (huidige) Nederlandse kiesstelsel - in internationaal perspectief - is de toegankelijkheid ervan. Burgers en politieke

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 23 januari 2017 Beantwoording Kamervragen

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 23 januari 2017 Beantwoording Kamervragen > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directie Democratie en Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA

Nadere informatie

Advies kiescolleges Eerste Kamer

Advies kiescolleges Eerste Kamer Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Postbus 20011 2500 EA Den Haag SECRETARIAAT KIESRAAD Datum Ons kenmerk Onderwerp Advies kiescolleges Eerste Kamer Inlichtingen mr W.A.E. Brüheim T

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG.. Primair Onderwijs IPC 2400 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ

Nadere informatie

Uitnodiging deelname experiment Stemmen in een willekeurig stemlokaal bij de Europese verkiezingen op 4 juni 2009

Uitnodiging deelname experiment Stemmen in een willekeurig stemlokaal bij de Europese verkiezingen op 4 juni 2009 Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Datum 17 september 2008 BPR2008/U57890 Aan de raadsgriffier DGKB/BPR Inlichtingen verkiezingsproces@bprbz k.nl T F Uw kenmerk Onderwerp Uitnodiging

Nadere informatie

Onderwerp Uitnodiging experiment Stemmen in een willekeurig stemlokaal en nadere informatie over experiment Internetstemmen

Onderwerp Uitnodiging experiment Stemmen in een willekeurig stemlokaal en nadere informatie over experiment Internetstemmen Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Datum 18 juli 2006 Ons kenmerk 2006-0000240051 Het College van Burgemeester en Wethouders CC. Onderdeel CZW/KOA Inlichtingen M. Dam-Jansen/ E. Beneder

Nadere informatie

Kiezen Voor Een Nieuw Kiesstelsel

Kiezen Voor Een Nieuw Kiesstelsel Kiezen Voor Een Nieuw Kiesstelsel Deel 1: de selectie van het Burgerforum Kiesstelsel 2006 Henk van der Kolk Martha Brinkman Universiteit Twente - versie dd. 01/02/2008: commentaar welkom - Voorwoord Dit

Nadere informatie

Aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Mevrouw drs. K.H. Ollongren Postbus EA DEN HAAG. Geachte mevrouw Ollongren,

Aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Mevrouw drs. K.H. Ollongren Postbus EA DEN HAAG. Geachte mevrouw Ollongren, Retouradres: Postbus 16228 2500 BE Den Haag Aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Mevrouw drs. K.H. Ollongren Postbus 20011 2500 EA DEN HAAG Datum 26 januari 2018 Onderwerp Wijziging

Nadere informatie

Advies inzake wijziging van het Tijdelijk experimentenbesluit Kiezen op Afstand

Advies inzake wijziging van het Tijdelijk experimentenbesluit Kiezen op Afstand Aan de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Postbus 20011 2500 EA s-gravenhage Inlichtingen mw. mr. R. Hoorweg T (070) 426 6266 F (070) 426 6000 Uw kenmerk 1 van 5 Onderwerp Advies

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus ES Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus ES Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 ES Den Haag Bestuursondersteuning Bestuurszaken Schedeldoekshaven 200 2511 EZ Den

Nadere informatie

Uw verzoek om informatie

Uw verzoek om informatie Datum 1 oktober 2004 Ons kenmerk C&I2004/U77118 KRO Reporter t.a.v. dhr. J. Versluis 's-gravenlandseweg 80 1217 EW Hilversum Onderdeel GD/C&I/CA Inlichtingen Christa de Knegt/Ingrid van Dijk T (070) 426

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Aantekening Geschiedenis Hoofdstuk 6: Staatsinrichting

Aantekening Geschiedenis Hoofdstuk 6: Staatsinrichting Aantekening Geschiedenis Hoofdstuk 6: Staatsin Aantekening door C. 1154 woorden 16 januari 2014 4 3 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sfinx Constitutionele (parlementaire) monarchie Constitutie:

Nadere informatie

Advies wijziging Kiesbesluit

Advies wijziging Kiesbesluit KIES Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Postbus 20011 2500 EA en Haag Onderwerp Advies wijziging Kiesbesluit SECRETARIAAT KIESRAA atum Inlichtingen mw. mr. J.C.M. Haring T 070 426 84

Nadere informatie

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming Spoorboekje Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer Beeldvorming Oordeelsvorming Besluitvorming maart 2014 november 2014 Inleiding De gemeenteraad heeft op 29 oktober 2013 het

Nadere informatie

Wat is een democratie?

Wat is een democratie? Wat is een democratie? 2 Een democratie is een land waarin het volk regeert. Maar er is geen land ter wereld dat wordt bestuurd volgens de principes van directe democratie, waarbij het volk keer op keer

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 131 Verklaring dat er grond bestaat een voorstel in overweging te nemen tot verandering in de Grondwet, strekkende tot het opnemen van een constitutionele

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Datum 14 maar! 2008

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Datum 14 maar! 2008 Datum Stichting "Wij vertrouwen stemcomputers niet" t.a.v. dhr. R. Gonggrijp Linnaeusparkweg 98 1098 EJ Amsterdam Inlichtingen T F Uw kenmerk Onderwerp Wob-verzoek internetstemmen 1 van 5 Aantal bijlagen

Nadere informatie

Nr Houten, 22 oktober Beslispunten: De raad besluit: - de verordening Functioneringsgesprekken burgemeester en raad vast te stellen;

Nr Houten, 22 oktober Beslispunten: De raad besluit: - de verordening Functioneringsgesprekken burgemeester en raad vast te stellen; Nr. 2008-047 Houten, 22 oktober 2008 Aan de gemeenteraad Onderwerp: Vaststellen Verordening Functioneringsgesprekken burgemeester en raad Beslispunten: De raad besluit: - de verordening Functioneringsgesprekken

Nadere informatie

KIESRAAD. El El El De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Postbus EA Den Haag Datum l3juni 2016

KIESRAAD. El El El De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Postbus EA Den Haag Datum l3juni 2016 groot KIESRAAD E De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties KIESRAAD Postbus 20011 2500 EA Den Haag Datum Ons kenmerk Inlichtingen ml. R.N.A. Al T 070 426 62 66 Onderwerp Uw kenmerk Advies

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA DEN HAAG Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directie Democratie & Bestuur Afdeling Politieke ambtsdragers en Weerbaar

Nadere informatie

Advies toekenning kiesrecht ingezetenen Nederlandse Antillen en Aruba voor verkiezingen voor het EP

Advies toekenning kiesrecht ingezetenen Nederlandse Antillen en Aruba voor verkiezingen voor het EP Aan de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Postbus 20011 2500 EA 's-gravenhage Inlichtingen mw. mr. R. Hoorweg T (070) 426 6266 F (070) 426 6489 Uw kenmerk 1. Inleiding Onderwerp

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag De besturen van de politieke partijen vertegenwoordigd in de Tweede Kamer der Staten-Generaal Het bestuur

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 10 mei 2011 Betreft Externe contacten van ambtenaren

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 10 mei 2011 Betreft Externe contacten van ambtenaren > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Constitutionele Zaken en Wetgeving Constitutionele Zaken Herengracht

Nadere informatie

~dviesaanvraag i.v.m. wijziging Kiesbesluit

~dviesaanvraag i.v.m. wijziging Kiesbesluit Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Datum 27 oktober 2000 Ons kenmerk CWOO/U91698 De Kiesraad Postbus 2001 1 2500 EA Den Haag Onderdeel directie Constitutionele Zaken en Wetgeving

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 9949 16 mei 2012 Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 15 mei 2012, nr. 2012-0000272608,

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Datum : Nijkerk, 2 november 2015 Betreft : Actieplan lokale rekenkamers Telefoon : 033-2473435 E-mail : info@nvrr.nl

Nadere informatie

Gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp

Gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp Gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 567 63 55 Klant Contact centrum cluster Contactpersoon C.D.J. Knots Doorkiesnummer

Nadere informatie

Bestuursreglement Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie NVAO

Bestuursreglement Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie NVAO Bestuursreglement Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie NVAO Augustus 2017 Inhoud 1 Inleiding 4 Artikel 1.1 - Begripsbepalingen 4 Artikel 1.2 - De organisatie 4 2 Het bestuur 5 Artikel 2.1 - Samenstelling

Nadere informatie

circulaire Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

circulaire Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties De burgemeesters, de wethouders, de raadsleden, de commissieleden en de gemeentebesturen circulaire Directie Arbeidszaken Publieke Sector Cluster

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2013 No. 29 Regeling van de Minister van Algemene Zaken van de 23 e juli 2013, tot instelling van de Stuurgroep Nationale Ontwikkeling DE MINISTER VAN ALGEMENE

Nadere informatie

Wie praten er mee? Een analyse en evaluatie van het proces en de uitkomst van de selectie van het Burgerforum Kiesstelsel.

Wie praten er mee? Een analyse en evaluatie van het proces en de uitkomst van de selectie van het Burgerforum Kiesstelsel. Wie praten er mee? Een analyse en evaluatie van het proces en de uitkomst van de selectie van het Burgerforum Kiesstelsel Martha Brinkman Augustus 2007 Master thesis Public Administration Universiteit

Nadere informatie

De raden van de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk, ieder voor zover bevoegd,

De raden van de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk, ieder voor zover bevoegd, De raden van de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk, ieder voor zover bevoegd, gelezen de voorstellen van burgemeesters en wethouders van.. (datum); gelet op artikel 47 van de Participatiewet;

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 29 869 Wijziging van de Wet subsidiëring politieke partijen houdende verhoging van de subsidiebedragen, verbreding van de subsidiabele doelen en

Nadere informatie

B en W d.d

B en W d.d B en W 14.0354 d.d. 8-4-2014 Onderwerp Reactie aan VNG op de onderzoeksrapportage Groot-onderhoud gemeentefonds Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. Vast te stellen de brief aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 16950 2500 BZ Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 16950 2500 BZ Den Haag www.nctv.nl

Nadere informatie

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag > Retouradres Postbus 200112500 EA Den Haag de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directoraat-generaal Veiligheid Kwaliteitseisen Personeel, Materieel Schedeldoekshaven

Nadere informatie

Toedeling van mogelijke extra zetel in het Europees Parlement gedurende de zittingsperiode

Toedeling van mogelijke extra zetel in het Europees Parlement gedurende de zittingsperiode Aan de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Postbus 20011 2500 EA 's-gravenhage 1. Algemeen Onderwerp Toedeling van mogelijke extra zetel in het Europees Parlement gedurende de

Nadere informatie

Minis~eri ~an Binnenlandse Zaken ~n Koninkrijksrelaties Datum 17 september 2008

Minis~eri ~an Binnenlandse Zaken ~n Koninkrijksrelaties Datum 17 september 2008 Minis~eri ~an Binnenlandse Zaken ~n Koninkrijksrelaties Datum 17 september 2008 Ons kenmerk BPR2008iU57890 Aan de raadsgriffier Onderdeel DGKB/BPR Inlichtingen verklezingspmces@bprbz k.nl T F Uw kenmerk

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie adviesraad sociaal domein Ede 2015.

Verordening cliëntenparticipatie adviesraad sociaal domein Ede 2015. De raad van de gemeente Ede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november 2014; gelet op artikel 47 van de Participatiewet artikel 2.1.3, derde lid, van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijleer 2 vmbo gl/tl II

Eindexamen maatschappijleer 2 vmbo gl/tl II BEOORDELINGSMODEL Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 punt toegekend. MASSAMEDIA 1 maximumscore 2 Juiste antwoorden zijn (twee van de volgende redenen): De opera s (programma s) zijn

Nadere informatie

Procedure burgemeestersbenoemingen Burgemeestersprocedure Noord-Holland in het kort: Het openstellen van de vacature Het schetsen van een profiel.

Procedure burgemeestersbenoemingen Burgemeestersprocedure Noord-Holland in het kort: Het openstellen van de vacature Het schetsen van een profiel. Procedure burgemeestersbenoemingen De procedureregels bij burgemeestersbenoemingen zijn neergelegd in de circulaire van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 10 juli 2012 nr. 0000404807en

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2016 2017 34 648 Staat van de Europese Unie 2017 E VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 9 september 2017 De Eerste Kamer heeft tijdens de plenaire

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag >Retouradres Postbus 20010, 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Bijlagen 1 1 van 5 Datum 13 mei 2019 Betreft Antwoorden op vragen van

Nadere informatie

Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2017

Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2017 Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2017 Inhoud Inleiding... 2 1. Verkiezingscampagnes... 3 2. Politieke vormings- en scholingsactiviteiten... 3 3. Informatievoorziening... 3 4. Ledenwerving... 4 5. Werving

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk Datum 22 december 2017 Betreft Beantwoording

Nadere informatie

Registratienn (Reg.dat 10/07/2018) Afd./cluster. Uitnodiging deelname experiment centraal tellen verkiezingen 2019

Registratienn (Reg.dat 10/07/2018) Afd./cluster. Uitnodiging deelname experiment centraal tellen verkiezingen 2019 Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Gemeente Opsterland (FR) t.a.v. de burgemeester Postbus 10000 9244 ZP BEETSTERZWAAG Directie Democratie

Nadere informatie

Samenvatting Resolutie. Democratie van Nu. D66 krijgt het voor elkaar

Samenvatting Resolutie. Democratie van Nu. D66 krijgt het voor elkaar Samenvatting Resolutie Democratie van Nu D66 krijgt het voor elkaar 20190115162135_1090.adpro.indd 1 1/15/2019 4:21:51 PM Samenvatting Democratie van Nu 3 De oprichters van D66 maakten zich zorgen. Ze

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2013 2014 C Parlementair Onderzoek Privatisering / Verzelfstandiging Overheidsdiensten T VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 2 juli 2014 De

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Toekomst regionale samenwerking. Bestuur Besluitvorming Toekomst regionale samenwerking. Beleid en regie W. Hilboezen P.J.

Raadsvoorstel. Toekomst regionale samenwerking. Bestuur Besluitvorming Toekomst regionale samenwerking. Beleid en regie W. Hilboezen P.J. Titel Nummer 13/73 Toekomst regionale samenwerking Datum 30 oktober 2013 Programma Fase Onderwerp Bestuur Besluitvorming Toekomst regionale samenwerking Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag >Retouradres Postbus 20010, 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Bijlagen 0 1 van 5 Betreft Beantwoording vragen Lid Kuiken over publicatie

Nadere informatie

GEMEENTERAAD VAN HELMOND

GEMEENTERAAD VAN HELMOND GEMEENTERAAD VAN HELMOND Vergadering 3 oktober 2006, agendapunt 10 Onderwerp : Stemmen in een willekeurig stembureau Raadsvoorstel : 126 B&W vergadering : 5 september 2006 Dienst / afdeling : SE.STW Aan

Nadere informatie

Verordening Functioneringsgesprekken burgemeester en raad een voorbeeld

Verordening Functioneringsgesprekken burgemeester en raad een voorbeeld Verordening Functioneringsgesprekken burgemeester en raad een voorbeeld Het voorbeeld is gebaseerd op de Handreiking functioneringsgesprek burgemeester, BZK 2008, alsmede op diverse op internet circulerende

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus AE Den Haag. Datum 30 juni 2017 Verbeteringen in het verkiezingsproces

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus AE Den Haag. Datum 30 juni 2017 Verbeteringen in het verkiezingsproces De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20011 2500 AE Den Haag www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Kenmerk Uw kenmerk Datum 30 juni 2017 Betreft Verbeteringen

Nadere informatie

De Kiesraad. Organisatie en taken

De Kiesraad. Organisatie en taken De Kiesraad Organisatie en taken Taken Kiesraad De Kiesraad is centraal stembureau voor de verkiezingen van Tweede Kamer, Eerste Kamer en Europees Parlement, en: stelt de officiële verkiezingsuitslagen

Nadere informatie

Tekstuitgave van de verordening op de rekenkamercommissie

Tekstuitgave van de verordening op de rekenkamercommissie Tekstuitgave van de verordening op de rekenkamercommissie De raad van de gemeente Krimpen aan den IJssel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 21 juni 2005; gelet op artikel 81o van

Nadere informatie

MODEL D 3-1. REGISTRATIEFORMULIER VOOR KIEZERS DIE BUITEN NEDERLAND WONEN VOOR DE VERKIEZING VAN DE LEDEN VAN DE TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL...

MODEL D 3-1. REGISTRATIEFORMULIER VOOR KIEZERS DIE BUITEN NEDERLAND WONEN VOOR DE VERKIEZING VAN DE LEDEN VAN DE TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL... MODEL D 3-1. REGISTRATIEFORMULIER VOOR KIEZERS DIE BUITEN NEDERLAND WONEN VOOR DE VERKIEZING VAN DE LEDEN VAN DE TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL BELANGRIJK! o LEES EERST DE TOELICHTING o MET BLOKLETTERS

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Turfmarkt

Nadere informatie

Datum 4 juni 2012 Vragen lid Schouw (2012Z02139) over het verstrekken van biometrische gegevens aan de Verenigde Staten

Datum 4 juni 2012 Vragen lid Schouw (2012Z02139) over het verstrekken van biometrische gegevens aan de Verenigde Staten > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Constitutionele Zaken en Wetgeving Juridisch Advies Schedeldoekshaven 200

Nadere informatie

Zoetermeer, 24 juni 2015

Zoetermeer, 24 juni 2015 Ministerie van OCW Mevrouw dr. M. Bussemaker Postbus 16375 2500 BJ DEN HAAG Zoetermeer, 24 juni 2015 Betreft: concept beleidsregel adviescommissie macrodoelmatigheid Kenmerk: gev15-0713mr/bes_alg Geachte

Nadere informatie

vaste commissie voor Binnenlandse Zaken

vaste commissie voor Binnenlandse Zaken Den Haag, 29 juni Voortouwcommissie: vaste commissie voor Binnenlandse Zaken Volgcommissie(s): EZ i.v.m. agendapunt 9 FIN i.v.m. agendapunt 4 SZW i.v.m. agendapunt 15 V&J i.v.m. agendapunt 15 WR i.v.m.

Nadere informatie

14 ACTUALITEIT Het gebrek aan naleving van parlementaire regels ondergraaft kwaliteit politiek-staatkundig systeem door Rein Jan Hoekstra De auteur is oud-lid van de Raad van State. Het is verbazingwekkend

Nadere informatie

vaste commissie voor Binnenlandse Zaken Procedurevergadering commissie Binnenlandse Zaken

vaste commissie voor Binnenlandse Zaken Procedurevergadering commissie Binnenlandse Zaken Den Haag, 7 oktober Noot: Herziene agenda i.v.m. toevoeging agendapunt *) Voortouwcommissie: vaste commissie voor Binnenlandse Zaken BuZa i.v.m. agendapunt 27 DEF i.v.m. agendapunt 6, 26 EU i.v.m. agendapunt

Nadere informatie

95e Wijziging in de gemeentelijke Rechtspositieregeling

95e Wijziging in de gemeentelijke Rechtspositieregeling GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente 's-hertogenbosch Nr. 71792 6 april 2018 95e Wijziging in de gemeentelijke Rechtspositieregeling De arbeidsvoorwaarden voor ambtenaren zijn vastgelegd in de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 011 01 45 Verklaring dat er grond bestaat een voorstel in overweging te nemen tot verandering in de Grondwet van bepalingen inzake de inrichting en samenstelling

Nadere informatie

Bezoekadres Kenmerk Uw brief Bijlage(n) Maatschappelijke diensttijd, kansen en uitdagingen

Bezoekadres Kenmerk Uw brief Bijlage(n) Maatschappelijke diensttijd, kansen en uitdagingen > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Doorwerken na bereiken leeftijd 65 jaar. Bekendmaken van beleid

Doorwerken na bereiken leeftijd 65 jaar. Bekendmaken van beleid Onderdeel DGOBR/POI Rijk/PR Inlichtingen Wilmar Hagg T (070) 426 7663 F 1 van 5 Aan Onderwerp De ministers Doorwerken na bereiken leeftijd 65 jaar Aantal bijlagen 0 Bezoekadres Schedeldoekshaven 200 2511

Nadere informatie

houdende instelling van een Adviescollege burgerluchtvaartveiligheid

houdende instelling van een Adviescollege burgerluchtvaartveiligheid Besluit van houdende instelling van een Adviescollege burgerluchtvaartveiligheid Op de voordracht van Onze Minister van Verkeer en Waterstaat van, nr. HDJZ/LUV/2007-, Hoofddirectie Juridische Zaken, gedaan

Nadere informatie

Verordening overleg lokaal onderwijsbeleid

Verordening overleg lokaal onderwijsbeleid De raad van de gemeente Waalwijk; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 19 oktober 1999; gelet op de bepalingen over het op overeenstemming gericht overleg in de Wet op het primair onderwijs,

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet gemeente Berkelland 2015.

Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet gemeente Berkelland 2015. Verordening cliëntenparticipatie gemeente Berkelland 2015 De raad van de gemeente Berkelland; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 6 oktober 2014; gelet op artikel 47 van de Participatiewet;

Nadere informatie

*ZE9E6E63B11* Raadsvergadering d.d. 19 februari 2015.

*ZE9E6E63B11* Raadsvergadering d.d. 19 februari 2015. *ZE9E6E63B11* Raadsvergadering d.d. 19 februari 2015. Agendanr. 6. Aan de Raad No.ZA.15-32280/DV.15-450, de griffie. Sellingen, 12 februari 2015 Onderwerp: Verordening commissie voorbereiding aanbeveling

Nadere informatie

Spreekpunten van de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties over staatkundige verhoudingen en democratisch deficit

Spreekpunten van de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties over staatkundige verhoudingen en democratisch deficit Spreekpunten van de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties over staatkundige verhoudingen en democratisch deficit Dinsdag 13 juni 2006, Suze van Groenewegzaal van de Tweede Kamer

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving

Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Ministerie van Justitie Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Directie Juridische en Operationele Aangelegenheden Postadres: Postbus 20301, 2500 EH Den Haag De Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Aan de burgemeester van Haarlem, de heer drs. J. Wienen Postbus PB HAARLEM. Geachte heer Wienen,

Aan de burgemeester van Haarlem, de heer drs. J. Wienen Postbus PB HAARLEM. Geachte heer Wienen, Aan de burgemeester van Haarlem, de heer drs. J. Wienen Postbus 511 2003 PB HAARLEM Geachte heer Wienen, Tijdens ons gesprek op 27 november jl. bespraken we de zichtbaarheid van de Nationale ombudsman,

Nadere informatie

Wijziging van de Experimentenwet Kiezen op Afstand in verband met de verlenging van de werkingsduur van die wet.

Wijziging van de Experimentenwet Kiezen op Afstand in verband met de verlenging van de werkingsduur van die wet. Hieronder het antwoord van de staatssecretaris van BZK op vragen uit de Kamer over de voorgestelde verlenging van de Experimentenwet Kiezen op Afstand. Van deze tekst zijn twee versies in omloop geweest

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2002 2003 28 885 Voorstel van wet van de leden Karimi, Dubbelboer en Van der Ham betreffende het houden van een raadplegend referendum over het grondwettelijk

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2010 2011 32 500 XV Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2011 D VERSLAG VAN EEN

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 9 november 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 9 november 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

etouradres Postbus EA Den Haag Directie Democratie en Burgerschap oorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

etouradres Postbus EA Den Haag Directie Democratie en Burgerschap oorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Bij deze brief treft u, mede namens de minister van Veiligheid en Justitie, de antwoorden aan op de vragen die de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken op 22 december jl. heeft gesteld over het manipuleren

Nadere informatie

Besluit beschikbaarstelling politieambtenaren ten behoeve van vredesmissies

Besluit beschikbaarstelling politieambtenaren ten behoeve van vredesmissies Datum 23 December 2002 Kenmerk EA2002/101294 Onderdeel directie Politie Inlichtingen R. Demilt T (070) 426 7586 F (070) 426 7440 Blad 1 van 2 Aan De Minister van Justitie de korpsbeheerders van de regionale

Nadere informatie

eisen voor programmatuur die gebruikt wordt bij de berekening van de uitslag van verkiezingen die vallen onder de werking van de Kieswet

eisen voor programmatuur die gebruikt wordt bij de berekening van de uitslag van verkiezingen die vallen onder de werking van de Kieswet Datum 9 april 2008 Ons kenmerk BPR2008/U52926 Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Onderdeel DGKB/BPR Inlichtingen T F Uw kenmerk Onderwerp eisen voor

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 68793 28 november 2017 Besluit van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 22 november 2017,

Nadere informatie

Reglement van het Verantwoordingsorgaan

Reglement van het Verantwoordingsorgaan Reglement van het Verantwoordingsorgaan Per 3 december 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk I Algemene bepalingen 3 Artikel 1 Begripsbepalingen 3 Artikel 2 Voorzitter en plaatsvervangend voorzitter 4 Artikel 3

Nadere informatie

Bezoekadres Kenmerk Bijlage(n) Samenvatting

Bezoekadres Kenmerk Bijlage(n) Samenvatting > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

b e z w a a r m a k e n

b e z w a a r m a k e n bezwaar maken In de gemeente Westland worden voortdurend besluiten genomen. Deze besluiten kunnen gevolgen hebben voor uw woon- en leefsituatie. Daarom is het in de wet geregeld dat u bezwaar kunt maken

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2011

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2011 Rekenkamercommissie Jaarverslag 2011 Rekenkamercommissie Terneuzen 19 maart 2012 Samenstelling van de Rekenkamercommissie Terneuzen de heer drs. A.W. Zabel (voorzitter) de heer W.A.A.M. van Overveld (lid

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 32 417 Kabinetsformatie 2010 Nr. 2 BRIEF VAN DE INFORMATEUR Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Hierbij zend ik u, daartoe

Nadere informatie