Zondag 6 juni 2010 Op de pedalen tijdens de Meetjeslandse Gordel! Fietsen voor meer natuur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zondag 6 juni 2010 Op de pedalen tijdens de Meetjeslandse Gordel! Fietsen voor meer natuur"

Transcriptie

1 Zondag 6 juni 2010 Op de pedalen tijdens de Meetjeslandse Gordel! Fietsen voor meer natuur Kies een route en fiets op eigen tempo langs boswegen, kerkwegels, op dijken en naast kanalen dwars door het Meetjesland stuk voor stuk trage wegen waar de auto op het achterplan verdwijnt. Dat is de boodschap van de 5de editie van de Meetjeslandse Gordel. Tijdens de fietstocht kan men neuzen in een open ecotuin of een kijkje nemen in een biologisch bedrijf, luisteren naar een Meetjeslands verhaal of genieten van een drankje. De deelnemers kunnen ook deelnemen aan één van de activiteiten op de centrale locatie in Het Leen in Eeklo. Foto: Ludo Goossens 6 startplaatsen in het Meetjesland Starten kan op verschillende locaties. In Het Leen kan men voor alle routes starten, op de andere locaties kan voor slechts een beperkt aantal routes worden gestart. Alle fietsroutes passeren langs Het Leen, waar ook heel wat te beleven valt. Provinciaal domein Het Leen, Gentsesteenweg 80, 9900 Eeklo (centraal punt - starten mogelijk 10-16u): startplaats voor alle routes Bachten t Kloosterhof, Zwagershullestraat 26, 9881 Bellem (starten mogelijk 10-15u) Vrije Basisschool, Merendreedorp 24, 9850 Merendree (starten mogelijk 10-15u) Parking Vlaams Gewest (vlakbij restaurant Jagershof), Drongengoedweg, 9910 Knesselare (starten mogelijk 10-16u) Café 't Oud Liefken, Stoktevijver 65, 9930 Zomergem (starten mogelijk 10-15u) Plattelandscentrum, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins (starten mogelijk 10-16u) 7 fietsroutes, 12 infopunten Op elke route zijn minstens 2 infopunten voorzien waar de fietsers halt kunnen houden: een open tuin, een natuurgebied, een biologisch bedrijf, een verteller, Deze extra activiteiten worden exclusief tijdens de Gordel georganiseerd, een unieke kans! Herbakkersroute (20 km, omgeving Eeklo) ontdek de verhalen en leuke plekjes van Eeklo met het hele gezin Cuesta-bossenroute (40 km, omgeving Knesselare en Maldegem) ontdek welke toekomst is weggelegd voor het Drongengoed en omgeving (i.h.k.v. de gebiedsvisie Drongengoed van het Agentschap voor Natuur en Bos) Opentuinenroute (28 km, omgeving Waarschoot, Lembeke en Oosteeklo) ontdek 2 natuurlijke tuinen (i.h.k.v. het Opentuinenweekend van VELT) Krekenverhalenroute (34 km, omgeving Sint-Laureins) ontdek de legenden rond het Krekengebied / fietsen onder begeleiding van een verteller mogelijk (vertrek om 14u)

2 Bioroute (30 of 47 km, omgeving Merendree, Lovendegem, Waarschoot en Zomergem) ontdek 2 biologische landbouwbedrijven: Netelvuur en De Zwaluw (i.h.k.v. de bioweek) Bossenroute (37 km, omgeving Aalter, Lovendegem, Zomergem en Maldegem) ontdek de Meetjeslandse bossen en hun legenden, de kracht van biologische kruiden en veel meer Kanalenroute (40 km, Zomergem) ontdek het Zomergems dialect in het Keigatbos, de kracht van biologisch kruiden en veel meer Hét Meetjeslands fietsevenement Toerisme Meetjesland zet dit jaar haar schouders onder de Gordel en promoot dat als het fietsevenement van het Meetjesland. Dit wordt immers het fietsfeest voor de streek: alle routes volgen de knooppunten van het Fietsnetwerk Meetjesland. Hier en daar wordt via bewegwijzering afgeweken van het netwerk om een natuurgebied of tuin te bezoeken. Het is erg gemakkelijk om de fietsroute te volgen: de deelnemers krijgen op de startplaats een sticker mee met daarop de te volgen nummers en met aanduiding van de infopunten. Een kaartje helpt de route te visualiseren. De Verhalenzomer op de Gordel Het gonst deze zomer van de verhalen in het Meetjesland. Ook tijdens de Gordel kan men op verschillende plaatsen genieten van verhalen en legendes: in Het Leen kan men de hele dag instappen in de Nostalbus om naar verhalen te luisteren of zelf te vertellen. Rond de middag wordt in Het Leen ook de legende van de Rode Geul gebracht en wordt met paarden getoond hoe het bosbeheer vroeger gebeurde. Op verschillende routes leiden vertellers de fietsers even af en het splinternieuwe Meetjeslandse Verhalenboek zal te koop zijn tijdens de Gordel. Wie het allemaal wat intenser wil beleven, kan om 14u vertrekken op een begeleide fietstocht door het Krekengebied met verteller (vertrek om 14u in het Plattelandscentrum en in Het Leen). Alle activiteiten in het kader van de Verhalenzomer zijn te vinden op Praktisch Deelname aan de Gordel kost 2 (per persoon) of 6 (per gezin); halve prijs voor leden van Natuurpunt. Inschrijven op voorhand is niet mogelijk: men kan zich op zondag 6 juni aanmelden vanaf 10u tot ongeveer 15u op één van de startplaatsen. De Gordel is een organisatie van Natuurpunt en Partners Meetjesland, de 8 Meetjeslandse Natuurpunt-afdelingen en Regionaal Landschap Meetjesland. Het volledige programma is te vinden op Meer info ook op of via info[at]meetjeslandsegordel.be. Met dank aan het Agentschap voor Natuur en Bos, cafetaria en provinciaal domein Het Leen, Tandem, Toerisme Oost-Vlaanderen en Toerisme Meetjesland, Comeet, Stad Eeklo, Milieuraad Eeklo, VELT Meetjesland, Bioforum en alle andere medewerkers een sponsors.

3 Zondag 6 juni 2010 Centraal punt: provinciaal domein Het Leen Ongeacht op welk startpunt men vertrekt: alle routes passeren langs provinciaal domein Het Leen in Eeklo, het centrale punt van dit evenement. En er valt hier heel wat te beleven tijdens de Gordel! ACTIVITEITEN Allerlei leuke activiteiten voor jong en oud (vanaf 11u, tenzij anders vermeld): Extra drankgelegenheid aan de Gordelbar bij de cafetaria van Het Leen Biofrietjes (vanaf ong. 12u) In de Nostalbus kan je luisteren naar verhalen, of zelf verhalen vertellen, of oude foto's, dia's, negatieven, 8 mm-filmpjes of objecten meebrengen om te laten digitaliseren, scannen of fotograferen. De legende van de Rode Geul: luister je mee? (1 opvoering om 11.45u, ong. 30 min., vanaf 13 jaar) Jos Vergauwe neemt je mee naar een grijze tijdzone, alwaar hij je de enige en echte legende van de Rode Geul vertelt s Morgens vroeg, na een geslaagd vrijdag-de-dertiende-feestje in een welbepaald Asseneeds café waar alle aanwezigen vermomd waren als monster, dwaalt Jos nog steeds in vermomming en in bedenkelijke toestand door de Asseneedse polders en heeft er een vreemde ontmoeting... Herbeleef samen met Jos de enige echte legende van de Rode Geul, een spannend verhaal vol bloed, geweld, alcohol, seks, een beetje liefde en... etymologie. Waarna ge zult begrijpen dat het heel belangrijk is om steeds uw schoenstrekken goed vast te doen en waarom ge nooit ofte nooit iemand moogt pootje lappen. Demonstratie over uilen en braakballen: pluis je mee? Demonstratie 'Gescharrel op de grond': bodemdieren in het speelbos Demonstratie 'Kruidje-roer-me': gebruik van kruiden, proevertjes en tips Demonstratie bosbeheer met paarden, met anekdotes en verhalen over vroeger Voedselteam Eeklo presenteert enkele vergeten groenten. Herken je ze? Neem deel aan de wedstrijd en win een pakket vergeten groenten! Infostanden van verschillende verenigingen, met evenemententent Meetjesland met informatie over de streek Infostand van De Hobbit: proef de vegetarische broodsmeersels van dit Maldegems bedrijf Mogelijkheid tot aankoop van het splinternieuwe Verhalenboek Meetjesland voor het hele gezin (Erfgoedcel Meetjesland - zie de Fietsnetwerkkaart (Toerisme Oost-Vlaanderen) aan de inschrijvingsstand Bezoek de nieuwe permanente tentoonstelling in het bosinfocentrum Bezoek op eigen houtje het arboretum PRAKTISCH Het domein bevindt zich op de Gentsesteenweg 80, 9900 Eeklo (langs de N9 tussen Eeklo en Gent). In het domein is voldoende parkeergelegenheid voor fietsen en wagens.

4 Inschrijven voor de fietsroutes kan tot 16u in Het Leen en op de parking Vlaams Gewest in het Drongengoed en tot 15u op de andere startpunten. De Gordelbar en doorlopende activiteiten zullen open zijn tot ongeveer 17u of tot onze bezoekers zijn voldaan... Drankbonnen kosten 1,50 per stuk en zijn te koop aan de inschrijvingsstand naast het speelbos aan de cafetaria van Het Leen. Praktisch Deelname aan de Gordel kost 2 (per persoon) of 6 (per gezin); halve prijs voor leden van Natuurpunt. Inschrijven op voorhand is niet mogelijk: men kan zich op zondag 6 juni aanmelden vanaf 10u tot ongeveer 15u op één van de startplaatsen. De Gordel is een organisatie van Natuurpunt en Partners Meetjesland, de 8 Meetjeslandse Natuurpunt-afdelingen en Regionaal Landschap Meetjesland. Het volledige programma is te vinden op Meer info ook op of via info[at]meetjeslandsegordel.be. Met dank aan het Agentschap voor Natuur en Bos, cafetaria en provinciaal domein Het Leen, Tandem, Toerisme Oost-Vlaanderen en Toerisme Meetjesland, Comeet, Stad Eeklo, Milieuraad Eeklo, VELT Meetjesland, Bioforum en alle andere medewerkers een sponsors.

5 Zondag 6 juni 2010 Zomer vol Verhalen op de Gordel De Nostalbus brengt je terug in de tijd In deze echte retro lijnbus kan je op zoek gaan naar spannende verhalen uit het Meetjesland. Je kan er ook zelf je Meetjeslandse verhaal kwijt. En dat verhaal wordt dan weer voor het nageslacht bewaard op de erfgoedbank Je kan ook je oude foto's, dia's, negatieven, 8 mm-filmpjes of objecten meebrengen om te laten digitaliseren, scannen of fotograferen. Op en rond de Nostalbus zijn verhalenvertellers actief, is er een expo, een digitale tentoonstelling, kan je liedjes en veel authentieke filmfragmenten beluisteren en bekijken. Stap gerust eens op - de bus verplaatst zich niet! Volg de tournee van de Nostalbus op Vanaf 11u in Het Leen, Gentsesteenweg 80, 9900 Eeklo Fiets de Krekenverhalenroute (34 km) met verteller Weet je dat de moeraskoorts ooit een gevreesde ziekte was in het krekengebied? Ontdek de legenden rond het Krekengebied en de rijke geschiedenis van dit gebied. De tijd dat de zee hier het hoogste woord voerde is gelukkig al lang voorbij. Hoewel...? Nemen we dit letterlijk, dan horen we de aanwezigheid van de zee nog sterk in de verhalen van dit gebied. (foto: Wim Acke) Om 14u start een begeleide Krekenverhalenroute in het Plattelandscentrum én in Het Leen in Eeklo. Op de route vertelt de gids verhalen over het krekengebied. Tijdens de fietstocht houden we ook halt aan de infopunten aan de Huysmanhoeve, het Plattelandscentrum en Het Leen. Startplaats: om 14u in Het Leen, Gentsesteenweg 80, 9900 Eeklo (aan de inschrijvingsstand) of aan het Plattelandscentrum, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins; terugkeer voorzien rond 17u op de gekozen startplaats Schrijf je vóór vertrek in op de startplaats, dan kan je ook deelnemen aan de andere activiteiten. Reserveren op voorhand is mogelijk via info[at]meetjeslandsegordel.be of maar betalen gebeurt ter plaatse. De legende van de Rode Geul Verteller Jos Vergauwe neemt je mee naar een grijze tijdzone, alwaar hij je de enige en echte legende van de Rode Geul vertelt s Morgens vroeg, na een geslaagd vrijdag-de-dertiende-feestje in een welbepaald Asseneeds café waar alle aanwezigen vermomd waren als monster, dwaalt Jos nog 1

6 steeds in vermomming en in bedenkelijke toestand door de Asseneedse polders en heeft er een vreemde ontmoeting... Herbeleef samen met Jos de enige echte legende van de Rode Geul, een spannend verhaal vol bloed, geweld, alcohol, seks, een beetje liefde en... etymologie. Waarna ge zult begrijpen dat het heel belangrijk is om steeds uw schoenstrekken goed vast te doen en waarom ge nooit ofte nooit iemand moogt pootje lappen Om 11.45u in Het Leen, Gentsesteenweg 80, 9900 Eeklo (ong. 30 min., vanaf 13 jaar) opgelet: eenmalige vertoning! Bosbeheer met paarden: technieken van vroeger Georges Herrebout en Luc Van De Veire zijn erg bedreven in het verslepen van boomstammen in Het Leen. Vroeger deden ze het immers altijd zo en het gebeurt nog wel eens, op betredingsgevoelige plaatsen waar zware machines niet in mogen. Met 2 paarden en de nodige tuigen tonen deze paardenmannen hoe een bos kan worden beheerd met paardenkracht, uiteraard met de nodige verhalen en anekdotes! Vanaf 11u in Het Leen, Gentsesteenweg 80, 9900 Eeklo Legendes uit het Drongengoedbos Het Drongengoedbos is al eeuwenoud, zo bewijzen ook de talloze geruchten, verhalen en legenden die over het gebied bestaan. Het Meneerke van Maldegem is bekend, maar heb je ooit al gehoord van de miereneters of de bezembinders? En waar zit de Bende van Baekeland? Opgelet voor die handtas! Van 15.30u tot 16u op de parking van het Vlaams Gewest (vlakbij restaurant Jagershof), Drongengoedweg, 9910 Knesselare (foto: Marc Schoonackers) De Huysmanhoeve herleeft De geschiedenis van de Huysmanhoeve gaat minstens terug tot de 13de eeuw. In 1736 nam Joannes Huysman ( ) zijn intrek op de hoeve, wat meteen de start betekent van de generatie Huysman. Zij verpachtten de hoeve tot Het monumentale poortgebouw is het enige nog resterende bouwwerk uit de Middeleeuwen in Eeklo. Samen met het woonhuis is de poort sinds 1993 beschermd als monument. De dreef, de omwalling, de dienstgebouwen, het hof en de boomgaard zijn geklasseerd als dorpsgezicht. Dit Streekcentrum werd intussen aangekocht door het provinciebestuur Oost-Vlaanderen. Met tentoonstelling over het Meetjesland, bakkershuis en heel wat extra activiteiten naar aanleiding van de Gordel. Gery Huysman zal als voormalig bewoner van de hoeve verhalen opdissen uit de oude doos. Van 10u-17u in de Huysmanhoeve, Bus 1, 9900 Eeklo 2

7 Het Meetjeslands Verhalenboek voorstelling boek: woensdag 2 juni, 19u Herbakker Eeklo Een heerlijk lees- en doeboek voor de hele familie! Tobias kan wel janken: zijn nichtje Anne-Sophie komt een week logeren! Het stadse meisje past helemaal niet in het gezellige gezinnetje en is vast van plan zich te pletter te vervelen in het groene krekenland. Pa Frans, die haar gezeur goed zat is, besluit de Meetjesmobiel van stal te halen. Ze trekken een week lang van dorp naar dorp. Intussen vertelt meetje Mie verhalen van vroeger en nu. Ma Kiti maakt de heerlijkste gerechten en Tobias leert zijn nichtje kennen zoals ze werkelijk is. Deze bundeling van de mooiste en spannendste Meetjeslandse verhalen is een leuk doe-boek voor de hele familie. Een uitgave van De Eenhoorn, in opdracht van COMEET en Erfgoedcel Meetjesland, in het kader van Zomer vol verhalen. Bekroond jeugdboekenauteur Do Van Ranst schrijft meeslepend en speels, illustrator Jurgen Walschot zorgt voor betoverende illustraties. Kleurenillustraties, 80 blz, hardcover, 20 x 26 cm / 14,95 euro / vanaf 9 jaar Het boek is te koop tijdens de Gordel op de centrale locatie in Het Leen, Gentsesteenweg 80, 9900 Eeklo. Meetjesland Zomer vol verhalen' is een initiatief van Erfgoedcel Meetjesland en de regiocoördinatie Meetjesland van Toerisme Oost-Vlaanderen vzw, ter versterking van het erfgoedaanbod in de regio. Het project kwam tot stand in samenwerking met COMEET (Cultuuroverleg Meetjesland) en Bibliotheken Meetjesland, Plattelandscentrum Meetjesland, Meetjeslandse gidsen, het overleg Musea Meetjesland en het overleg Kleinschalig Logies Meetjesland. Praktisch Deelname aan de Gordel kost 2 (per persoon) of 6 (per gezin); halve prijs voor leden van Natuurpunt. Inschrijven op voorhand is niet mogelijk: men kan zich op zondag 6 juni aanmelden vanaf 10u tot ongeveer 15u op één van de startplaatsen. De Gordel is een organisatie van Natuurpunt en Partners Meetjesland, de 8 Meetjeslandse Natuurpunt-afdelingen en Regionaal Landschap Meetjesland. Het volledige programma is te vinden op Meer info ook op of via info[at]meetjeslandsegordel.be. Met dank aan het Agentschap voor Natuur en Bos, cafetaria en provinciaal domein Het Leen, Tandem, Toerisme Oost-Vlaanderen en Toerisme Meetjesland, Comeet, Stad Eeklo, Milieuraad Eeklo, VELT Meetjesland, Bioforum en alle andere medewerkers een sponsors. 3

8 Zondag 6 juni 2010 Bio-activiteiten op de Gordel Week van de Biologische Landbouw Tijdens de Gordel start ook de Week van de Biologische Landbouw. Van 5 tot 13 juni staan heel wat activiteiten in Vlaanderen in het teken van biologische landbouw. Scholen bieden een biomaaltijd aan, bedrijven openen hun deuren en verenigingen laten je proeven van de kracht van bio. Tijdens de Gordel openen 2 Meetjeslandse biobedrijven hun deuren. Laat je verrassen door de puurheid van bio. Vergeet niet te proeven! Je kan deze 2 bedrijven bezoeken door de bioroute te fietsen. Netelvuur ligt daarnaast ook op de Cuesta-Bossenroute, de Bossenroute en de Kanalenroute. NETELVUUR (Oostwinkel) Netelvuur is een biologisch bedrijfje dat kruiden kweekt en distilleert. Een ideale gelegenheid om te proeven en snuiven! Thee uit de tuin: ga op stap in de tuin en stel zelf je Afrodisiacum-, Citrus-, Oswego-, Klooster- of Oosterse muntthee samen met kruiden, aroma's en natuurlijke zoetmiddelen (stevia, zoethout, agave, honing) Doorlopend demonstratie distillatie: wie een liter-fles meebrengt, kan gratis aromatisch linnenwater aftappen. DE ZWALUW (Lovendegem) In deze biologische melkveehouderij van Dirk Mouton en Ria Dewulf wordt verse biologische melk tot zuivelproducten verwerkt. 11u, 14u en 16u: rondleidingen op het bedrijf met Dirk en Ria Proevertjes en infostands Mondina geeft afzonderlijke rondleidingen rond duurzame ontwikkeling op het bedrijf Van 10-18u bij De Zwaluw, Verbindingsweg 66, 9920 Lovendegem Van 10 tot 17u bij Netelvuur, Veldhoek 33, 9931 Oostwinkel De biobedrijven kunnen ook los van de Gordel bezocht worden. Wil je ook graag andere activiteiten meepikken tijdens de bioweek? Lees dan alles op 1

9 Ecotuindagen van VELT De Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren opent tijdens de Gordel 2 ecologische tuinen. Deze liggen op de Opentuinenroute (28 km). In de ecotuinen is een grote biodiversiteit aan fauna en flora, worden geen kunstmeststoffen en pesticiden gebruikt en wordt rekening gehouden met de bodemstructuur van de tuin. De eigenaars van deze particuliere tuinen geven tijdens de Gordel meer informatie over hun groene vingers. OPEN ECOTUIN (Lembeke) 150 m² moestuin / siertuin / kruidentuin De tuin omvat een moestuin waar ecologische principes worden toegepast; de eigenaar is ook compostmeester. Voor gewasbescherming worden verschillende constructies met insectengaas gebruikt. Daarnaast is er een sfeervolle siertuin te bezichtigen met strakke structuur die hoofdzakelijk uit buxus bestaat. Infostand van Velt Stand met biologische materialen (kledij van o.a. ecologisch katoen) van Bebo- Ecofashion (5% korting Velt-leden op vertoon lidkaart) Stand van orthomoleculair voedingsconsulent Tinne Van Doninck, met voorstelling nieuwe praktijk in Assenede: uitleg over voedingstherapie; wie op deze dag een afspraak maakt voor een consultatie krijgt een korting van 25% Stand van La Chouette (bio- en delicatesssenzaak uit Wachtebeke): met producten van Weleda, thees van De Pyramide, proevertjes van Het Hinkelspel (o.a. nieuwe kazen) en wijnen van BioBoetiek Van 10-18u in de Eeklostraat 126, 9971 Lembeke OPEN ECOTUIN (Oosteeklo) 60 m² moestuin / m² siertuin / kruidentuin De tuin is een combinatie van moes-, sier- en kruidentuin en een vijver met helder water (zonder pomp) met veel kikkers en libellen en krijgt af en toe zelfs bezoek van een ijsvogel. In deze zeer bloemrijke tuin wordt gewerkt met evenwichtige kleuren, de tuin bevat een goede afwisseling tussen open en gesloten ruimte en heeft een duidelijke structuur. Verder scharrelen er wat kippen (soms konijnen), doet men aan compostverwerking en vind je er verschillende soorten fruit. Het regenwater wordt gebruikt voor toilet en wasmachine en er wordt in huis zeer bewust omgaan met elektrisch verbruik. Je vindt er zonnepanelen en warmtepomp en een vernuftige installatie om kraaien, merels en eksters uit de kersenboom te houden. Infostand van Velt Imkerstand van Marion Dhondt en Ronald Haeck, met ook een nieuw kippenras (Oosteeklose koekoek) Infostand over zonnepanelen en warmtepompen van Linea Travota Streekbier van brouwerij Den Tseut'; het nieuwe speltbier is zeker een aanrader Van 10-18u in de Rijkestraat 70, 9968 Oosteeklo De tuinen kunnen ook los van de Gordel bezocht worden. Wil je ook graag andere tuinen bezoeken? Lees alles op 2

10 De toekomst van het Drongengoedbos Het Drongengoedbos is het grootste aaneengesloten bosgebied van Oost-Vlaanderen en komt in aanmerking als mogelijk stiltegebied. Het is bovendien Europees beschermd. Dat zegt dus iets over de waarde van het gebied. Maar er kan nog veel gebeuren om het Drongengoed en omgeving toegankelijker en aantrekkelijker te maken. Daarom stelde het Agentschap voor Natuur en Bos een gebiedsvisie op. In deze visie is plaats voor zowel natuur als (foto: Marc Schoonackers) voor zachte recreatie. Hoe men dit concreet ziet? Al fietsend op de Cuesta-Bossenroute (40 km) begrijp je waar het over gaat en hoe men dit wil aanpakken. Starten kan in provinciaal domein Het Leen in Eeklo of op de parking van het Vlaams Gewest (vlakbij restaurant Jagershof), Drongengoedweg in Knesselare. Deze activiteit wordt georganiseerd in samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos. Meer informatie over de gebiedsvisie voor het Drongengoed vind je op of Praktisch Deelname aan de Gordel kost 2 (per persoon) of 6 (per gezin); halve prijs voor leden van Natuurpunt. Inschrijven op voorhand is niet mogelijk: men kan zich op zondag 6 juni aanmelden vanaf 10u tot ongeveer 15u op één van de startplaatsen. De Gordel is een organisatie van Natuurpunt en Partners Meetjesland, de 8 Meetjeslandse Natuurpunt-afdelingen en Regionaal Landschap Meetjesland. Het volledige programma is te vinden op Meer info ook op of via info[at]meetjeslandsegordel.be. Met dank aan het Agentschap voor Natuur en Bos, cafetaria en provinciaal domein Het Leen, Tandem, Toerisme Oost-Vlaanderen en Toerisme Meetjesland, Comeet, Stad Eeklo, Milieuraad Eeklo, VELT Meetjesland, Bioforum en alle andere medewerkers een sponsors. 3

Zondag 29 mei startplaatsen

Zondag 29 mei startplaatsen 4 startplaatsen Je kan starten tussen 10u en 16u op verschillende plaatsen in het Meetjesland (tot 15u in Merendree). (A) Dorpsplein Bellem, Bellemdorpweg, 9881 Bellem (Aalter) (centraal punt - starten

Nadere informatie

Je kan starten tussen 10u en 15u op verschillende plaatsen in het Meetjesland (en tot 16u in Zomergem).

Je kan starten tussen 10u en 15u op verschillende plaatsen in het Meetjesland (en tot 16u in Zomergem). Startplaatsen Je kan starten tussen 10u en 15u op verschillende plaatsen in het Meetjesland (en tot 16u in Zomergem). (A) Basisschool De Zandloper, Zandstraat 25 A, 9930 Zomergem (centrale startplaats

Nadere informatie

Kerncijfers Toerisme Meetjesland

Kerncijfers Toerisme Meetjesland Kerncijfers Toerisme - 2015 Situering Gemeenten Aalter Assenede Eeklo Evergem Kaprijke Knesselare Lovendegem Maldegem Nevele Sint-Laureins Waarschoot Zelate Zomergem Logiesaanbod - 2015 Aantal logiesuitbatingen:

Nadere informatie

Meer info bij de sportdienst van de deelnemende gemeenten. Voor jong en oud!

Meer info bij de sportdienst van de deelnemende gemeenten. Voor jong en oud! Meer info bij de sportdienst van de deelnemende gemeenten. Voor jong en oud! vlaamse stuurgroep mountainbike Wat? Start to Mountainb!ke is een project van Bloso, in samenwerking met de erkende Vlaamse

Nadere informatie

Stel zelf uw fietsroute samen, knooppunt 89 verbindt de vijf routes.

Stel zelf uw fietsroute samen, knooppunt 89 verbindt de vijf routes. FusieFietsFun vijf verrassende fietsroutes voor jong en oud in uw nieuwe gemeente Stel zelf uw fietsroute samen, knooppunt verbindt de vijf routes. Startpunt knooppunt De Pietendriesmolen: de oudste houten

Nadere informatie

ONTDEK DE LEIESTREEK MET EEN GREETER! WELKOM IN WIELSBEKE

ONTDEK DE LEIESTREEK MET EEN GREETER! WELKOM IN WIELSBEKE ONTDEK DE LEIESTREEK MET EEN GREETER! WELKOM IN WIELSBEKE WAT ZIJN GREETERS? Leiestreek Greeters zijn enthousiaste inwoners van de regio die op vrijwillige basis kleine groepjes toeristen (maximum 6) op

Nadere informatie

masterplan toerisme: waar staan we nu?

masterplan toerisme: waar staan we nu? masterplan toerisme en recreatie Meetjesland 00 missie en visie doelstellingen 7 actiepunten masterplan toerisme: waar staan we nu? uitvoering en resultaten Erik Hennes regiocoördinator Meetjesland doelstellingen

Nadere informatie

Resultaten Fietscampagne zoals voorgesteld op AV Toerisme Meetjesland vzw, 12/12/2016. Jeugdherberg Die Loyale, Maldegem

Resultaten Fietscampagne zoals voorgesteld op AV Toerisme Meetjesland vzw, 12/12/2016. Jeugdherberg Die Loyale, Maldegem Resultaten Fietscampagne zoals voorgesteld op AV Toerisme Meetjesland vzw, 12/12/2016 Jeugdherberg Die Loyale, Maldegem Evaluatie Fietscampagne 2016 Bijlage Het Nieuwsblad West-Vlaanderen, Limburg, Gazet

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN LINDEPAVILJOEN IN ZOERSEL

MIJN BEZOEK AAN LINDEPAVILJOEN IN ZOERSEL MIJN BEZOEK AAN LINDEPAVILJOEN IN ZOERSEL WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar het Lindepaviljoen. Dit is een museum over de lindeboom in Zoersel waar een kunstenaar beelden uit gehouwen heeft.

Nadere informatie

MEETJESLAND REUZENLAND

MEETJESLAND REUZENLAND MEETJESLAND REUZENLAND Een project van COMEET, de Meetjeslandse reuzenzorgers en het brede cultuurnetwerk (2017). Uitgevoerd met de middelen van de Vlaamse Cultuurprijs Lokaal Cultuurbeleid Context In

Nadere informatie

toegankelijkheid Toegankelijkheidsadvies Toegankelijke fietsroute Eeklo project

toegankelijkheid Toegankelijkheidsadvies Toegankelijke fietsroute Eeklo project toegankelijkheid project Opdrachtgever Toegankelijke fietsroute Eeklo Provincie Oost-Vlaanderen Toegankelijkheidsadvies v.z.w. ato Driegaaienstraat 160 9100 Sint Niklaas Tel : 03 / 780.35.36 Fax : 03 /

Nadere informatie

Toerisme in tips voor scholen en families met kinderen

Toerisme in tips voor scholen en families met kinderen Toerisme in tips voor scholen en families met kinderen Copyright Toerisme Oost-Vlaanderen David Samyn 1 HET BEZOEKERSCENTRUM VAN BOEKHOUTE Het bezoekerscentrum van Boekhoute heeft tal van troeven. Op de

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN HET EMABB IN BOOM

MIJN BEZOEK AAN HET EMABB IN BOOM MIJN BEZOEK AAN HET EMABB IN BOOM WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar het EMABB. Dit is de afkorting van het Ecomuseum en Archief van de Boomse Baksteen. Dit is een steenbakkerijmuseum in

Nadere informatie

Logiesaanbod in het Meetjesland

Logiesaanbod in het Meetjesland Logiesaanbod in het Meetjesland Stand van zaken op 1 juli 216 bron:logiesinventarisatie Toerisme Vlaanderen/Toerisme Oost-Vlaanderen 1 Algemeen Logiesuitbatingen naar logiestype, Meetjesland,216 Logies

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN HET FORT VAN OELEGEM. Mie De Backer

MIJN BEZOEK AAN HET FORT VAN OELEGEM. Mie De Backer MIJN BEZOEK AAN HET FORT VAN OELEGEM Mie De Backer WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar het Fort van Oelegem. Dit is een fort en vleermuizenreservaat in Ranst. Veel mensen vinden een bezoek

Nadere informatie

Halte 1: Huysmanhoeve

Halte 1: Huysmanhoeve Halte 1: Huysmanhoeve Vraag 1 Je vindt hier een houten paal met een pak houten wegwijzers. Welke bestemming bevindt zich op 44,20 meter van deze paal? Antwoord: smaakbox én schuur Op zo n bord met WOONHUIS

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN VOLKSSTERRENWACHT URANIA IN HOVE

MIJN BEZOEK AAN VOLKSSTERRENWACHT URANIA IN HOVE MIJN BEZOEK AAN VOLKSSTERRENWACHT URANIA IN HOVE WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar de volkssterrenwacht Urania. Dit is een centrum voor sterrenkunde in Hove waar ik veel te weten zal komen

Nadere informatie

MET JE KLAS OP BOERDERIJBEZOEK IN ZEMST. - Altijd iets te beleven -

MET JE KLAS OP BOERDERIJBEZOEK IN ZEMST. - Altijd iets te beleven - MET JE KLAS OP BOERDERIJBEZOEK IN ZEMST - Altijd iets te beleven - Waar groeien de groenten? Hoe worden aardappelen bewaard? Wat betekent duurzame voeding? Hoeveel melk geeft een koe? En wat is de rol

Nadere informatie

Brochure bereikbaarheid. Regio Aalter

Brochure bereikbaarheid. Regio Aalter Brochure bereikbaarheid Regio Aalter januari 2019 Inhoud BEREIKBAARHEID VAN SCHOLEN IDEAAL. REGIO AALTER... 3 1 ALGEMEEN... 3 1.1 Emmaüs Middenschool... 3 1.2 Emmaüs Bovenbouw... 3 1.3 Emmaüs Machelen

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN DRUIVENSERRE & WIJNKELDER SONIEN

MIJN BEZOEK AAN DRUIVENSERRE & WIJNKELDER SONIEN MIJN BEZOEK AAN DRUIVENSERRE & WIJNKELDER SONIEN HOE GEBRUIK IK HET STAPPENPLAN? Leuk dat je hebt besloten om naar Druivenserre & Wijnkelder Soniën te gaan. In samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant

Nadere informatie

Midden-Brabant België-Belgique. Jaargang 40- nummer juni: Walk for Nature met Velt info- en boekenstand, Erps-Kwerps

Midden-Brabant België-Belgique. Jaargang 40- nummer juni: Walk for Nature met Velt info- en boekenstand, Erps-Kwerps Midden-Brabant België-Belgique Middenseizoentje - Tweemaandelijks Jaargang 40- nummer 2 PB 3070 - Kortenberg P708613 NIEUWSBRIEF maart-april 2018 28 april: Bio-tuinmarkt in Kampenhout 27 mei: Kringlooptuindag

Nadere informatie

ROUTE BPC. Maak kennis met onze locaties.!

ROUTE BPC. Maak kennis met onze locaties.! ROUTE BPC Maak kennis met onze locaties.! WE STELLEN ONS GRAAG EVEN VOOR. Volg me.. BUITENPOORT CATERING Al bijna 35 jaar vormen we met ons team een hechte familie en zijn we volledig op elkaar ingespeeld.

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN HET NATUUR- EN ERFGOEDMUSEUM VAN NATUURPUNT IN TURNHOUT

MIJN BEZOEK AAN HET NATUUR- EN ERFGOEDMUSEUM VAN NATUURPUNT IN TURNHOUT MIJN BEZOEK AAN HET NATUUR- EN ERFGOEDMUSEUM VAN NATUURPUNT IN TURNHOUT WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar het Natuur- en Erfgoedmuseum van Natuurpunt. Een kortere naam is het Natuurpunt

Nadere informatie

Meetjesland, gelegen tussen de grotere steden Gent en Brugge, is een

Meetjesland, gelegen tussen de grotere steden Gent en Brugge, is een AANBOD VOOR GROEPEN Maldegem Sint-Laureins Kaprijke Eeklo Assenede Zelzate Meetjesland, gelegen tussen de grotere steden Gent en Brugge, is een van de mooiste plattelandsregio s in België. Al jaren is

Nadere informatie

GEZINSDAG. 17 mei 2009

GEZINSDAG. 17 mei 2009 GEZINSDAG 17 mei 2009 1 1. KlasCement wandel- & fietsdag. Ontspanning, leuke ontmoetingen, samen met het ganse gezin, Het zijn maar enkele van de kernwoorden voor de KlasCement gezinsdag. Een dag vol plezier

Nadere informatie

Programma Monumentendag 10 en 11 september 2016

Programma Monumentendag 10 en 11 september 2016 Programma Monumentendag 10 en 11 september 2016 Locatie Tijdstip Zaterdag 10 september Zondag 11 september Maastricht Kasteel Hartelstein Van 10.00 tot 17.00u Boekenmarkt en Brocantemarkt Boekenmarkt en

Nadere informatie

CURSUS NATUURGIDS WACHTEBEKE 2015 EXCURSIEPLAATSEN

CURSUS NATUURGIDS WACHTEBEKE 2015 EXCURSIEPLAATSEN CURSUS NATUURGIDS WACHTEBEKE 2015 EXCURSIEPLAATSEN Hier vind je alle informatie (datum, uur, adres, kaartje) van de excursieplaatsen gedurende het cursusjaar. Afspraakplaatsen zijn op de kaartjes steeds

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN KINDERBOERDERIJ RIVIERENHOF

MIJN BEZOEK AAN KINDERBOERDERIJ RIVIERENHOF MIJN BEZOEK AAN KINDERBOERDERIJ RIVIERENHOF WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar Kinderboerderij Rivierenhof. Dit is een kinderboerderij in Antwerpen waar ik veel dieren zal kunnen zien. Veel

Nadere informatie

Evaluatie Fietscampagne Meetjesland Zomer 2016

Evaluatie Fietscampagne Meetjesland Zomer 2016 Evaluatie Fietscampagne Meetjesland Zomer 2016 Kenniscel Toerisme Oost-Vlaanderen, november 2016 BEVRAGING BIJ DE TOERISTISCHE INITIATIEFNEMERS 2 Doel van de bevraging bij de toeristische initiatiefnemers

Nadere informatie

Van archeologische site tot pop-up-monument. Nele Desimpelaere Open Monumentencongres Herita 16 maart 2017

Van archeologische site tot pop-up-monument. Nele Desimpelaere Open Monumentencongres Herita 16 maart 2017 Van archeologische site tot pop-up-monument Nele Desimpelaere Open Monumentencongres Herita 16 maart 2017 INHOUD 1. Situering 2. Aanloop 3. Aanpak 4. Belang van samenwerking 5. Verloop 6. Balans 7. Tips

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN HET FORT VAN BREENDONK IN WILLEBROEK

MIJN BEZOEK AAN HET FORT VAN BREENDONK IN WILLEBROEK MIJN BEZOEK AAN HET FORT VAN BREENDONK IN WILLEBROEK WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar het Fort van Breendonk. Dit is een Belgisch fort gebouwd in Willebroek voor de Eerste Wereldoorlog.

Nadere informatie

Aandachtspunten merk. Comeet:

Aandachtspunten merk. Comeet: Aandachtspunten merk Comeet: - Logo s tot een minimum beperken. Reeds te veel representatie met huidige overheden bij bijvoorbeeld projectsubsidies. - Duidelijke zichtbaarheid van eigen inspanningen is

Nadere informatie

ZONDAG 23 APRIL 2017 HULDENBERG

ZONDAG 23 APRIL 2017 HULDENBERG www.erfgoeddag.be ZONDAG 23 APRIL 2017 HULDENBERG ZORG Erfgoeddag Huldenberg van 10.00 tot 18.00 uur Zondag 23 april 2017 staat de Erfgoeddag in het teken van de Zorg. Zorg voor elkaar, zorg voor erfgoed,

Nadere informatie

NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014

NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014 NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014 NATUURPUNT vzw Een onafhankelijke organisatie gedragen door vrijwilligers grootste natuurbeschermingsorganisate in Vlaanderen eind 2001 opgericht

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN KINDERBOERDERIJ MIKERF IN BRASSCHAAT

MIJN BEZOEK AAN KINDERBOERDERIJ MIKERF IN BRASSCHAAT MIJN BEZOEK AAN KINDERBOERDERIJ MIKERF IN BRASSCHAAT WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar Kinderboerderij Mikerf. Dit is een kinderboerderij in Brasschaat waar ik veel dieren zal kunnen zien.

Nadere informatie

Leidingstraat voor hoofdtransportleidingen tussen Kluizen en Eeklo

Leidingstraat voor hoofdtransportleidingen tussen Kluizen en Eeklo GEWESTELIJK RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN - definitief Leidingstraat voor hoofdtransportleidingen tussen Kluizen en Eeklo Bijlage III TOELICHTINGSNOTA (deel a. tekstgedeelte) INHOUDSTAFEL!"#"$# %! "#$% &

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan Toerisme & Recreatie in het Meetjesland. RvB Toerisme Oost-Vlaanderen 01/03/2012

Strategisch beleidsplan Toerisme & Recreatie in het Meetjesland. RvB Toerisme Oost-Vlaanderen 01/03/2012 Strategisch beleidsplan Toerisme & Recreatie in het Meetjesland RvB Toerisme Oost-Vlaanderen 01/03/2012 Analyse Het Meetjesland heeft toeristische troeven. Wandelen en fietsen, actieve beleving van landschap

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging Secr. Gerard Thijssen Rozenbloemstraat 34, 4921 KG Made Tel: 0162-683323 Mail: heemkundemadedrimmelen@gmail.com NIEUWSBRIEF jaargang 18 nummer 5 oktober 2015. Uitnodiging Op dinsdag 20 oktober organiseert

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN HET GRAVENSTEEN

MIJN BEZOEK AAN HET GRAVENSTEEN MIJN BEZOEK AAN HET GRAVENSTEEN WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar het Gravensteen. Dit is een echte burcht in Gent. Veel kinderen vinden een bezoek aan het Gravensteen leuk. Deze bundel

Nadere informatie

Jeugdlokalen Ravels-Eel

Jeugdlokalen Ravels-Eel 1/7 Jeugdlokalen Ravels-Eel Eelstraat 4 2380 Ravels-Eel De jeugdlokalen van Ravels-Eel zijn nieuwbouwlokalen, volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers, voorzien van een volledig ingerichte keuken,

Nadere informatie

Pop-up Design fietsroute

Pop-up Design fietsroute Pop-up Design fietsroute Maak al fietsend kennis met Brabants Design van nu. Fiets naar plekken waar het bruist van creativiteit. Stap af, neem de tijd en laat je inspireren. Iedere zaterdag en zondag

Nadere informatie

5de. mei Vogelschrik Festival. Bekoorlijk Koningshooikt MEEDOEN BELEVEN BEWONDEREN

5de. mei Vogelschrik Festival. Bekoorlijk Koningshooikt MEEDOEN BELEVEN BEWONDEREN 5de Vogelschrik Festival mei 2017 Bekoorlijk Koningshooikt MEEDOEN BELEVEN BEWONDEREN Openingsfeest Zaterdag 29 april Hoog bezoek verdient een warm onthaal. Net zoals de Sint vereren we Pitteleer, het

Nadere informatie

EEN GEDRAGEN VISIE VOOR

EEN GEDRAGEN VISIE VOOR EEN GEDRAGEN VISIE VOOR TOERISME EN RECREATIE IN LIEVEGEM Rapportage procesbegeleiding Intergemeentelijke Toeristische Raad Maandag 28 mei Erik Hennes Toerisme Meetjesland Toerisme Oost-Vlaanderen 1 Naar

Nadere informatie

H e e m t u i n R y c k e v e l d e

H e e m t u i n R y c k e v e l d e educatieve tuinen 26 H e e m t u i n R y c k e v e l d e V l a a m s e G e m e e n s c h a p A g e n t s c h a p v o o r N a t u u r e n B o s i. s. m. d e s t a d D a m m e De heemtuin bevindt zich in

Nadere informatie

omloop kluisbergen op 27 & 28 mei wandelt iedereen!

omloop kluisbergen  op 27 & 28 mei wandelt iedereen! omloop kluisbergen op 27 & 28 mei wandelt iedereen! www.wandelen.be Wandel mee en win deze te gekke Eddy Merckx kinderkoersfiets, geschonken door Fietsen JOWAN Dé Wandelklassieker van de Vlaamse Ardennen!

Nadere informatie

Steun Het Drentse Landschap

Steun Het Drentse Landschap Steun Het Drentse Landschap In Drenthe vind je nog échte stilte en kostbare natuur. Je vindt er plekjes om even weg te dromen, uitzichten om nooit te vergeten en alle ruimte voor stevige wandelingen met

Nadere informatie

Wandelknooppunt fotozoektocht deel 2: Meetjeslandse Kreken

Wandelknooppunt fotozoektocht deel 2: Meetjeslandse Kreken Wandelknooppunt.be fotozoektocht 2017 3 de editie Wandelknooppunt fotozoektocht deel 2: Meetjeslandse Kreken Wandelnetwerk Meetjeslandse Kreken (Oost-Vlaanderen) Startpunt: knooppunt 83, Boerekreek Sportcentrum,

Nadere informatie

Arnhem en De Hoge Veluwe : geschiedenis, cultuur, natuur en gastronomie tijdens een gevulde driedaagse.

Arnhem en De Hoge Veluwe : geschiedenis, cultuur, natuur en gastronomie tijdens een gevulde driedaagse. Arnhem en De Hoge Veluwe : geschiedenis, cultuur, natuur en gastronomie tijdens een gevulde driedaagse. Begeleiding door Patsy en Dirk Nollet en lokale gidsen. Dag 1 : vrijdag 21 september 2012 : Vertrek

Nadere informatie

Een landelijke en luxe vakantie beleeft u in Villa Villetelle!

Een landelijke en luxe vakantie beleeft u in Villa Villetelle! Een landelijke en luxe vakantie beleeft u in Villa Villetelle! Villa Villetelle 06-20059831 / 06-51068886 villavilletelle@gmail.com Meer en strand van Bujaleuf op 3 km afstand van Villa Villetelle Villa

Nadere informatie

Hotel d Hane Steenhuyse vrij te bezoeken vanaf 30 maart

Hotel d Hane Steenhuyse vrij te bezoeken vanaf 30 maart Hotel d Hane Steenhuyse vrij te bezoeken vanaf 30 maart Vanaf dit voorjaar kan men Hotel d Hane Steenhuyse in de Veldstraat vrij bezoeken als historisch huis. Historische Huizen Gent laat letterlijk en

Nadere informatie

Overzicht en toelichting regioscreening Meetjesland, Leiestreek en Schelde

Overzicht en toelichting regioscreening Meetjesland, Leiestreek en Schelde Overzicht en toelichting regioscreening Meetjesland, Leiestreek en Schelde 1. Bevolkingscijfers Meetjesland, Leiestreek en Schelde 2. Sectorale werkgelegenheid Meetjesland, Leiestreek en Schelde 1.1 Evolutie

Nadere informatie

MIJN RONDLEIDING IN DE LUCHTHAVEN VAN ANTWERPEN

MIJN RONDLEIDING IN DE LUCHTHAVEN VAN ANTWERPEN MIJN RONDLEIDING IN DE LUCHTHAVEN VAN ANTWERPEN HOE GEBRUIK IK HET STAPPENPLAN? Leuk dat je hebt besloten om een rondleiding te volgen in de luchthaven van Antwerpen. Toerisme voor Autisme stelde een stappenplan

Nadere informatie

Foto s wandeling Mechelse heide

Foto s wandeling Mechelse heide Foto s wandeling Mechelse heide Wandeling: De Mechelse Heide op dinsdag 26 september Gilde Westelijke Mijnstreek organiseert op dinsdag 26 september weer haar volgende wandeling na de zomervakantie

Nadere informatie

Dag van het Slagenland

Dag van het Slagenland Zaterdag 16 juni 2012 10.00-17.00 uur Kom het buitengebied beleven! Deelnemers ompoenenkwekerij Sanders Bloemenboerderij De Langendam Melkveehouderij Biemans & Ooievaarkenner Donks Dorpsboerderij Waspik

Nadere informatie

GAGELHAPPENING. Programmaboekje Zondag 21 sept

GAGELHAPPENING. Programmaboekje Zondag 21 sept GAGELHAPPENING Programmaboekje 2014 Zondag 21 sept Welkom op de Gagelhappening Beste bezoeker, natuurliefhebber, vrijwilliger, Welkom in Landschap De Liereman, een stukje prachtige Kempense natuur. Je

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN DE STOOMGROEP IN TURNHOUT

MIJN BEZOEK AAN DE STOOMGROEP IN TURNHOUT MIJN BEZOEK AAN DE STOOMGROEP IN TURNHOUT WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar de Stoomgroep. Dit is een miniatuurspoorweg in Turnhout waar ik op kleine treinen kan rijden. Veel mensen vinden

Nadere informatie

Fiches. Scholengemeenschappen. Regio Kathleen Pisman. Team West (Noord-West) SG

Fiches. Scholengemeenschappen. Regio Kathleen Pisman. Team West (Noord-West) SG Fiches Scholengemeenschappen Regio Kathleen Pisman Team West (Noord-West) SG 31-32-35-36-37-38 SG 31 De Groeve 1175 120.923 - Naam : Bart Mattheeuws - Opdracht codi : 0/24 vrijgesteld: neen halftijds beleidsmedewerker

Nadere informatie

1. FIETSROUTES 1.1. FIETSROUTES IN EN ROND KRUISHOUTEM

1. FIETSROUTES 1.1. FIETSROUTES IN EN ROND KRUISHOUTEM Pagina 1 van 9 1. FIETSROUTES 1.1. FIETSROUTES IN EN ROND KRUISHOUTEM Blinker Fietsroute (31 km) deze fietstocht is een absolute aanrader voor een familiefietstocht aangezien deze route de jonge fietsers

Nadere informatie

Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen

Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen Erfgoeddag? Erfgoeddag 2016 Rituelen Van idee naar activiteit Hoe inschrijven? Promotiemateriaal Belangrijke data welkomsritueel Rhoussoul, Foto: Cigdem Yuksel,

Nadere informatie

De Kleitrappers Wandeltochten 2014

De Kleitrappers Wandeltochten 2014 De Kleitrappers Wandeltochten 2014 Zondag 19/01/2014 Winterheidetocht Kessel - Basisschool Bisterveld, Nieuwstraat 26, 2560 Kessel. Zaterdag 29/03/2014 Klinkaerttocht "Memorial André Vanheuckelom & François

Nadere informatie

Brugse Ommeland. Meet- en Onderzoeksproject Fietsnetwerk Brugse Ommeland 2008

Brugse Ommeland. Meet- en Onderzoeksproject Fietsnetwerk Brugse Ommeland 2008 Brugse Ommeland Meet- en Onderzoeksproject Fietsnetwerk 2008 Inhoud presentatie Doelstellingen onderzoek fietsnetwerk (FNW) Brugse Ommeland Westtoer methodologie Meten van recreatieve fietsers op fietsnetwerken

Nadere informatie

%,3û --, ÊtUÜ' lt UB- 2t12 5U6

%,3û --, ÊtUÜ' lt UB- 2t12 5U6 PROV. GOU\/F: qi' L--MENI OOíiì i'-vlf\/,\1,;l \F RËI\ Agentschap voor Natuur en Bos Aan Provi ncie Oost-Vlaanderen T.a.v. Alain Van Ghyseghem provlnciaal domein Het Leen Gentsesteenweg 80 9900 Eeklo IN

Nadere informatie

SPORT ACTIEF. De hele week lang Voor alle leeftijden Voor iedereen toegankelijk Plezier gegarandeerd Houd je in beweging Verzorgt je conditie

SPORT ACTIEF. De hele week lang Voor alle leeftijden Voor iedereen toegankelijk Plezier gegarandeerd Houd je in beweging Verzorgt je conditie SPORT ACTIEF NAJAAR 2015 De hele week lang Voor alle leeftijden Voor iedereen toegankelijk Plezier gegarandeerd Houd je in beweging Verzorgt je conditie Sporten met Sport Actief onder begeleiding van bekwame

Nadere informatie

4. Toeristisch landschap

4. Toeristisch landschap 4. Toeristisch landschap 4.1 Tabel onderzoek toeristische bestemming 1.Toeristische aantrekkingsfactoren a. van natuurlijke oorsprong Elementen Bossen-zandberg-vennen-heide b. van menselijke oorsprong

Nadere informatie

Activiteiten bij De Helderse Vallei - augustus 2015

Activiteiten bij De Helderse Vallei - augustus 2015 zaterdag 1 augustus: Watergeheimen zaterdag 1 augustus: Met de kippen op stok! 16.30 uur Elke middag brengen onze dierverzorgers de dieren naar hun stallen, stokken en hokken. Normaal gesproken gebeurt

Nadere informatie

Vrije tijd Boekje. September Oktober. Als je dit prentje ziet is er een extra activiteit! Alderande Bewoners

Vrije tijd Boekje. September Oktober. Als je dit prentje ziet is er een extra activiteit! Alderande Bewoners Vrije tijd Boekje Als je dit prentje ziet is er een extra activiteit! September Oktober 2018 Alderande Bewoners Tips om in het weekend, alleen of met vrienden te doen Schrijf je vlug in bij dit teken.

Nadere informatie

Agenda van de volgende activiteiten rond Leefmilieu, georganiseerd te Sint-Jans-Molenbeek

Agenda van de volgende activiteiten rond Leefmilieu, georganiseerd te Sint-Jans-Molenbeek Agenda van de volgende activiteiten rond Leefmilieu, georganiseerd te Sint-Jans-Molenbeek Januari 2012 14 januari 9u30-18u00 Begeleide wandeling, animaties + info stands: Voeren en beloeren in het Karreveldpark

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Toerisme Meetjesland

Jaarverslag 2014 Toerisme Meetjesland Jaarverslag 2014 Toerisme Meetjesland Mee bouwen aan een provinciaal streekcentrum Op 16 mei 2014 nam Toerisme Meetjesland zijn intrek in het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve. Samen met de provincie

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN HET MSK

MIJN BEZOEK AAN HET MSK MIJN BEZOEK AAN HET MSK WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar het MSK. Dit is het Museum voor Schone Kunsten in Gent. In dit museum kan ik veel kunstwerken zien. Deze bundel legt me uit wat

Nadere informatie

Kleiputten Terhagen: verborgen parel eenmalig open voor publiek Aftrap voor een mooie toekomst voor Kleiputten Terhagen

Kleiputten Terhagen: verborgen parel eenmalig open voor publiek Aftrap voor een mooie toekomst voor Kleiputten Terhagen Persbericht Provincie Antwerpen 18 9 2017 Kleiputten Terhagen: verborgen parel eenmalig open voor publiek Aftrap voor een mooie toekomst voor Kleiputten Terhagen Met financiële steun van de provincie Antwerpen

Nadere informatie

CRANBERRYFARM DE HOEVE

CRANBERRYFARM DE HOEVE CRANBERRYFARM DE HOEVE In het zuidoosten van Friesland stroomt de rivier de Linde (Lende). Voor mensen die van rust en ruimte, en een afwisselende omgeving houden is dit gebied een ware verrassing. Ook

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN HET KLOMPENMUSEUM & BELEVINGSPAD IN LAAKDAL

MIJN BEZOEK AAN HET KLOMPENMUSEUM & BELEVINGSPAD IN LAAKDAL MIJN BEZOEK AAN HET KLOMPENMUSEUM & BELEVINGSPAD IN LAAKDAL WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar het Klompenmuseum en belevingspad. Dit is een museum in Laakdal over hoe klompen gemaakt werden

Nadere informatie

- 2 - REDACTIONEEL Denk erom, de 28ste Vredewijkfeesten - 15 en 16 september komen eraan! De voorbereidingen zijn al volop aan de gang.

- 2 - REDACTIONEEL Denk erom, de 28ste Vredewijkfeesten - 15 en 16 september komen eraan! De voorbereidingen zijn al volop aan de gang. Jaargang 28 nr. 4 mei 2006 - 2 - REDACTIONEEL Denk erom, de 28ste Vredewijkfeesten - 15 en 16 september komen eraan! De voorbereidingen zijn al volop aan de gang. En wees gerust: Had je op vorige editie

Nadere informatie

Vakantieganger in Vlaamse Regio s. Inspiratiedag Toerisme Oost-Vlaanderen 26 november 2018

Vakantieganger in Vlaamse Regio s. Inspiratiedag Toerisme Oost-Vlaanderen 26 november 2018 Vakantieganger in Vlaamse Regio s Inspiratiedag Toerisme Oost-Vlaanderen 26 november 2018 Wie is die vakantieganger in Vlaamse regio s? Onderzoek bij Belgische (Vlaamse) en Nederlandse vakantiegangers

Nadere informatie

E-mailkrantje - Computerwerkgroep - 50-plus

E-mailkrantje - Computerwerkgroep - 50-plus Inhoud: MEI 2015 Planning 2015 2016 Dag van de buren Bezoek aan domein Schorpion te Vliermaal Fototips voor de iphone- en ipad-camera. Planning 2015-2016 De cursussen van dit werkjaar lopen ten einde.

Nadere informatie

quick. wins. In de Vlaamse Rand

quick. wins. In de Vlaamse Rand 2012-2013 quick wins In de Vlaamse Rand Voorwoord Colofon De brochure Quickwins Vlaamse Rand is een uitgave van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), februari 2013 Opmaak, illustraties en redactie VLM Verantwoordelijke

Nadere informatie

WORKSHOPS PROEVERIJEN EXCURSIES

WORKSHOPS PROEVERIJEN EXCURSIES WORKSHOPS PROEVERIJEN EXCURSIES Plan een dagje uit voor jong en oud! Welkom bij de Proeffabriek! Een verzameling van grote en kleine bedrijven die samen proeven en beproeven. Je kan er van alles beleven,

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN DOMEIN DE PUTTEN IN KASTERLEE

MIJN BEZOEK AAN DOMEIN DE PUTTEN IN KASTERLEE MIJN BEZOEK AAN DOMEIN DE PUTTEN IN KASTERLEE WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar t Tofste Speelhuis en Clubhuis. Dit is een binnenspeeltuin in Domein De Putten in Kasterlee. Veel mensen vinden

Nadere informatie

Vakantieganger in Vlaamse Regio s

Vakantieganger in Vlaamse Regio s Vakantieganger in Vlaamse Regio s Wie is die vakantieganger in Vlaamse regio s? Onderzoek bij Belgische (Vlaamse) en Nederlandse vakantiegangers die logeren in Vakantiewoning Camping Kortkampeer Vakantiepark

Nadere informatie

Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart. Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015!

Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart. Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015! Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015! 1 Laat je rondleiden in Dongen en s Gravenmoer! In de gemeente Dongen kun je heerlijk wandelen. Zelf of onder

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Groepsontvangsten. Kasteel Ammersoyen

Groepsontvangsten.  Kasteel Ammersoyen Groepsontvangsten www.glk.nl Kasteel Ammersoyen 2017 Groepen & arrangementen Kasteel Ammersoyen is een leuke bestemming voor een groepsuitje. Bezoek het middeleeuwse kasteel met uw vereniging, collega

Nadere informatie

WELKOM. in de kerncentrale van Doel

WELKOM. in de kerncentrale van Doel WELKOM in de kerncentrale van Doel Wie een bezoek brengt aan de kerncentrale van Doel kan onmogelijk rond het bezoekers- en informatiecentrum, kortom het Infocenter. Hier begint elke rondleiding in de

Nadere informatie

Bloesemactiviteiten. Bilzen Bloeit

Bloesemactiviteiten. Bilzen Bloeit Bloesemactiviteiten Bilzen Bloeit Welkom in Bilzen. Wist je dat de Landcommanderij Alden Biesen de grootste openbare hoogstamboomgaard van West-Europa heeft? Nergens in Haspengouw is het natuurlijke bloesemlandschap

Nadere informatie

Groepsontvangsten van harte welkom!

Groepsontvangsten van harte welkom! Groepsontvangsten van harte welkom! 2016 www.glk.nl Kasteel Doorwerth Groepsontvangsten Kasteel Doorwerth is één van de mooiste kastelen van Nederland, prachtig gelegen in de uiterwaarden van de Rijn.

Nadere informatie

Hof Ter Linden HOF TER LINDEN

Hof Ter Linden HOF TER LINDEN Hof Ter Linden Het neoclassicistisch kasteel met koetshuizen dateert uit de achttiende eeuw en is omgeven door een landschapspark van 55 ha, bestaande uit een eeuwenoude dubbele lindendreef, een historisch

Nadere informatie

28/04/2016 De Standaard

28/04/2016 De Standaard 28/04/2016 De Standaard 28/04/2016 Het Belang van Limburg 28/04/2016 Het Laatste Nieuws 28/04/2016 Het Nieuwsblad 06/05/2016 De Beiaard 06/05/2016 Het Meetjesland 12/06/2016 De Zondag - vakantiemagazine

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Kaprijke

Uw gemeente in cijfers: Kaprijke Inleiding Kaprijke : Kaprijke is een gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Assenede, Eeklo, Evergem, Sint-Laureins en Waarschoot. Kaprijke

Nadere informatie

ANIMATIES VOOR UW KLAS

ANIMATIES VOOR UW KLAS ANIMATIES VOOR UW KLAS VERENIGINGEN 1. APIS BRUOC SELLA Deze vereniging wil de stadsbewoners warm maken voor het milieu en mikt meer bepaald op stadsnatuureducatie. Als lesmateriaal maakt ze daarbij op

Nadere informatie

SPORT ACTIEF ZOMER 2016 AANBOD 18+ INSCHRIJVEN KAN VIA DE WEBSITE VANAF 30 MEI OM 10 UUR

SPORT ACTIEF ZOMER 2016 AANBOD 18+ INSCHRIJVEN KAN VIA DE WEBSITE VANAF 30 MEI OM 10 UUR SPORT ACTIEF ZOMER 2016 AANBOD 18+ INSCHRIJVEN KAN VIA DE WEBSITE VANAF 30 MEI OM 10 UUR 2 HET GROTE YOGA PROJECT!! Hou je van yoga, en ben je altijd wel te vinden voor een unieke ervaring, mis dan deze

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Waarschoot

Uw gemeente in cijfers: Waarschoot Inleiding Waarschoot : Waarschoot is een gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lovendegem en Zomergem. Waarschoot

Nadere informatie

Brochure bereikbaarheid. Regio Machelen (O.-Vl.)

Brochure bereikbaarheid. Regio Machelen (O.-Vl.) Brochure bereikbaarheid Regio Machelen (O.-Vl.) Inhoud BEREIKBAARHEID VAN SCHOLEN IDEAAL REGIO MACHELEN (O.-Vl.)... 3 1 ALGEMEEN... 3 2 MET DE FIETS... 5 3 MET DE LIJNBUS... 6 3.1. Overzichtskaart... 6

Nadere informatie

Maand van de archeologie 2014

Maand van de archeologie 2014 Met het project Maand van de archeologie plaatst de Archeologische Dienst Waasland (ADW) archeologisch erfgoed via verschillende activiteiten op een originele manier in de kijker. Bijzondere aandacht gaat

Nadere informatie

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden.

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. Ga het vragen. Zoek in boeken en op internet. Schrijf de antwoorden op. Zoek er plaatjes bij.

Nadere informatie

week maart 2019

week maart 2019 Nieuwsbrief Vrije Tijd week 11 15 maart 2019 Nieuws Agenda 15 maart NL Doet Zeist 29 maart Cinebartje Doorn ( nieuw) 30 maart De Hongerige Klant ( nieuw) 31 maart FC Utrecht- Feyenoord ( vol) 5 april De

Nadere informatie

Vakantieganger in Vlaamse Regio s

Vakantieganger in Vlaamse Regio s Vakantieganger in Vlaamse Regio s Wie is die vakantieganger in Vlaamse regio s? Onderzoek bij Belgische (Vlaamse) en Nederlandse vakantiegangers die logeren in Vakantiewoning Camping Kortkampeer Vakantiepark

Nadere informatie

Vereniging van Oud-Medewerkers van Avans Hogeschool. Nieuwsbrief juni 2018 ACTIVITEITENPROGRAMMA TWEEDE HALFJAAR 2018

Vereniging van Oud-Medewerkers van Avans Hogeschool. Nieuwsbrief juni 2018 ACTIVITEITENPROGRAMMA TWEEDE HALFJAAR 2018 Vereniging van Oud-Medewerkers van Avans Hogeschool Nieuwsbrief juni 2018 ACTIVITEITENPROGRAMMA TWEEDE HALFJAAR 2018 NB. Dit is een vooruitblik op de geplande activiteiten in de tweede helft van dit jaar.

Nadere informatie

Duinbossen De Haan - bosdeel Vlissegem Zaterdag 10 oktober 2015 van 14 tot 17 uur. Drongengoed - Ursel van 10 tot 18 oktober 2015

Duinbossen De Haan - bosdeel Vlissegem Zaterdag 10 oktober 2015 van 14 tot 17 uur. Drongengoed - Ursel van 10 tot 18 oktober 2015 Duinbossen De Haan - bosdeel Vlissegem Zaterdag 10 oktober 2015 van 14 tot 17 uur Drongengoed - Ursel van 10 tot 18 oktober 2015 Zoniënwoud en GC De Bosuil te Overijse van 10 tot 25 oktober 2015 Vinderhoutse

Nadere informatie

Infobrief -16weekend 4 tot 6 april 2014 www.klj-vissenaken.be

Infobrief -16weekend 4 tot 6 april 2014 www.klj-vissenaken.be Infobrief -16weekend 4 tot 6 april 2014 www.klj-vissenaken.be Hallo beste KLJ ers, Het tweede deel van ons KLJ-jaar is al een tijdje van start gegaan, de koudste periode van de winter is voorbij en de

Nadere informatie