Dinerbijeenkomst Belgisch-Nederlandse Vereniging (BENEV) Maasland op 22 november 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dinerbijeenkomst Belgisch-Nederlandse Vereniging (BENEV) Maasland op 22 november 2017"

Transcriptie

1 1 Dinerbijeenkomst Belgisch-Nederlandse Vereniging (BENEV) Maasland op 22 november 2017 Dames en heren, 200 jaar geleden zou uw vereniging niet hebben kunnen bestaan 200 jaar geleden zou ik gouverneur zijn geweest van een veel groter Limburg 200 jaar geleden zou het zuiden gaan maken en het noorden gaan handelen Een dan heb ik het natuurlijk over het Koninkrijk der Nederlanden dat toen net bestond, maar niet zo heel lang in die vorm zou blijven bestaan. Want al in 1830 besluit het zuiden niet langer bij het noorden te willen horen Met als gevolg dat ik hier nu uw diner sta op te luisteren met een lezing met het enigszins cryptische motto: Limburg maakt Nederland én België groter Met als ondertitel: de kracht van grensoverschrijdende samenwerking Uiteraard wil ik hier en nu u uit de doeken doen hoe ik tot deze titel tot deze stelling ben gekomen. En aangezien ik historicus van opleiding ben, neem ik u daarvoor weer even mee terug naar 200 jaar geleden; of beter 202 jaar geleden, naar Naar Napoleon is verslagen en de winnaars besluiten in Wenen dat het voor de machtsverdeling beter is als de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden samen één koninkrijk vormen. Het Koninkrijk der Nederlanden, onder Koning Willem I. En daarmee ziet ook de provincie Limburg het levenslicht. Bestaande grosso modo uit het voormalig Franse departement Nedermaas, plus delen van het voormalig Roerdepartement, om de Maas niet aan de Pruisen te laten grenzen In feite een brandnieuwe provincie, want voordat het in 1895 Frans werd, kon je dit territorium het best omschrijven als een staatkundige lappendeken. Maar in 1815, dames en heren, werd dit nieuwe Limburg dus één van de zuidelijke provincies in dat nieuwe koninkrijk. Een nieuw koninkrijk met een nieuwe koning, een nieuwe koning begiftigd met een ware koopmansgeest.

2 2 Een koopmansgeest waarmee hij het Zuiden waar de industriële revolutie al was begonnen graag zag focussen op het maken van producten. Het van oudsher handelende noorden moest die producten dan over de hele wereld aan de man zien te krijgen Noord en Zuid-Nederland moesten daarvoor zo snel mogelijke met elkaar verbonden worden met wegen en kanalen.. Maar ook de nieuwe grondwet voorzag in het versterken van de band tussen Noord en Zuid. Want daarin was al meteen bepaald dat de volksvertegenwoordiging afwisselend om het jaar zou vergaderen in eene stad der noordelijke, en in eene der zuudelijke provincien. In praktijk werd dit Den Haag en Brussel. Een beetje zoals nu het hele Europese circus van Brussel naar Strassbourg verhuist en weer terug. Maar, helaas voor de koning-koopman, voelde het zuiden zich niet thuis in het nieuwe koninkrijk. Voor hen voelde het als een juk; een te protestants, te conservatief, en te directief juk Dus breekt hier in Brussel op 25 augustus 1830 de opstand uit. Het Zuiden wil zijn eigen land: België En daarmee begint ook de bijzondere geschiedenis van mijn provincie Limburg. Want ook héél Limburg sluit zich aan bij het nieuwe België... Met uitzondering van Maastricht. Want daar ligt een leger onder leiding van een Hollandse generaal. Ofwel: de stad wil wel, maar kán niet. maar beleeft ondertussen wel een ware braindrain. Want alles wat jong, avontuurlijk of ambitieus is, vertrekt naar België. Waar ze zich zeker als ze zich ze aansluiten bij het Belgisch Limburgs bestuur met gloed verdedigen tegen de splitsing van de provincie Limburg, toen daar sprake van werd. Want Limburgers hadden immers en nu citeer ik uit een tekst van toenmalige provinciale volksvertegenwoordigers: eene zelfde oorspronk, denzelfden godsdienst, dezelfde zeden, dezelfde belangens.

3 3 Ze spraken dus toen al over een grote verbondenheid, terwijl de Limburgers toen als volk in feite pas 15 jaar oud worden Al is hier wel enig voorbehoud op zijn plaats. Want levend in deze contreien, waren we óók voor 1815 al historisch, kerkelijk en cultureel met elkaar verbonden. Historisch gezien maakten we natuurlijk al samen deel uit van het oude hart van Europa, ofwel de thuisbasis van Karel de Grote. Kerkelijk gezien waren onze gewesten al eeuwen verbonden in het oude Bisdom Tongeren dat teruggaat tot de 4 e eeuw. En cultureel gezien blijven we natuurlijk eeuwig verbonden in Hendrik van Veldeke, die in onze streken allereerste literaire woorden in het Nederlands taalgebied op papier zette. Maar hoe oud, jong of gevarieerd onze verbondenheid als Limburgers ook was, het mocht niet baten. De tsaar van Rusland, de keizer van Oostenrijk en de koningen van Engeland en Pruisen beslisten anders Zij zagen het zo op Frankrijk georiënteerde België niet graag rechtstreeks aan Pruisen grenzen. Limburg moest dus in tweeën. Dan kon de Nederlandse helft als bufferzone dienen En zo werd mijn Limburg tegen haar wil na negen jaar weer onderdeel van Nederland. Een Nederland dat overigens op dat moment - helemaal niet zo rouwig was om het verlies van België. De protestante Nederlander juicht het zelfs toe en kon zich zo met een gevoel van bevrijding terugtrekken op eigen grond, zo werd het zelfs omschreven. Ofwel: de Nederlandse natie was voor velen een protestante natie en voor katholieken was weinig plaats En in dat Nederland, moest de Nederlandse Limburger nu alleen verder De Nederlandse Limburger die graag Belg had willen blijven, maar in de ogen van die Belg nu óók Hollander werd Terwijl de werkelijkheid zo nodig nog gecompliceerder lag

4 Want na die splitsing in 1839 werden wij Nederlands Limburg een hertogdom met dubbele nationaliteit. 4 Een hertogdom Limburg dat niet alleen tot het Koninkrijk der Nederlanden behoorde, maar nu ook deel moest uitmaken van de Duitse Bond Dit in ruil voor het westelijk deel van Luxemburg dat nu Belgisch werd, maar voorheen deel uitmaakte van de Duitse Bond Wat ons in Nederlands Limburg opscheepte met een dubbele nationaliteit. Twee nationaliteiten die we helemaal niet wensten. We waren immers zo veel liever Belg gebleven. En daar kwamen nog wel meer redenen bij om niet blij te zijn met de splitsing: Zoals de benoeming van vrijwel uitsluitend protestanten op hoge posten in ons Limburg En de belastingen, die zoveel hoger waren dan in de Belgische periode. Vooral de hoge accijnzen waren ons een doorn in het oog, Bovendien ging het ons economisch niet goed: de landbouw verloor veel afzetgebied, de nijverheid had te lijden van het verlies van de Belgische markt en de bevolking zag haar draagkracht minder en minder worden Allemaal koren op de molen van separatisten, die zich vrijwel meteen begonnen te roeren. Separatisten die eerst en vooral aanstuurden op hereniging met België, maar toen dat kansloos bleek opteerden voor zelfstandigheid. De aanleiding hiervoor vonden ze in 1844, toen er een belastingherziening dreigde die met name voor Limburgse grootgrondbezitters heel ongunstig zou uitpakken. Dus ging er een petitie richting Den Haag, waarin werd gepleit voor een zelfstandige status zoals Luxemburg. Omdat wij niet wensten de dragen in de Nederlandse schuld, welke ons niet aangaat en in welke met ons ten onrechte wil laten delen., zo werd het verwoord. Tot ongenoegen van de die-hards onder de separatisten ging de belastingherziening uiteindelijk niet door en liep het oproer begin 1844 met een sisser af.

5 Ondertussen hadden we dames en heren - ook nog van doen met de wetgeving van de Duitse Bond, 5 wetgeving die we zelfs voorrang moesten geven op die van Nederland Maar met dat voorschrift gingen we nogal laconiek om. Als onze gemeenten opdracht krijgen te zorgen voor een fatsoenlijke afkondiging van die bondsbesluiten, dan maken zeker 75 van de ruim honderd gemeenten daar niet echt haast mee En als we een bondsbesluit onuitvoerbaar vonden, tsja dan voerden we het gewoon niet uit.. Maar als er in 1848 een revolutionaire en meer liberale wind door Europa gaat waaien, en de Duitse Bond hierin méér wil meebewegen dan Den Haag, lonken we toch even naar de Duitse vlag. Een Duitse vlag die zo her en der zelfs al op onze overheidsgebouwen begint te wapperen. Alles beter dan het rood, wit, blauw van het Koninkrijk der Nederlanden Enfin, ook deze beweging zet uiteindelijk niet door. En als de Duitse Bond uiteindelijk uiteenspat, worden we nu 150 jaar geleden op 11 mei 1867 om precies te zijn zowaar een normale Nederlandse provincie; worden we onvoorwaardelijk verbonden met de rest van het land. Waarmee niet gezegd is dat daarmee meteen onze liefde voor het moederland opleefde. We hadden nog steeds maar weinig op met de Hollandse munt, taal of gebruiken Ook ons moederland reageerde nogal lauwtjes. Een vraemd aanhangsel Een ellendig strookje land Een uitwas van ons land, dat onze beste sappen verteert.. Zo luidde een paar typeringen die over ons de ronde deden. En in 1887 als we inmiddels 20 jaar de 11 e provincie van Nederland zijn schrijft het Literaire Tijdschrift De Gids zelfs over ons, ik citeer: In een gezin van elf kinderen loopt er allicht één onder, dat wat uit den aard slaat Zonder dat het hem aan verstandelijke vermogens hapert, weet de knaap de ontwikkeling der anderen niet geheel bij te houden. Hij wil, en doet en denkt in den regel anders dan de andere kinderen.

6 6 Al is hij niet slechter dan de tien overigen, zeker is het, dat die tien hem meestal laten loopen, zoo ze hem niet uitlachen of erger. Zulk een eigenaardig kind is in de Nederlandse familie de provincie Limburg. Einde citaat. Ook over onze bestuurskwaliteiten gaven ze in ons onze regeringsstad Den Haag bepaald niet hoog op. We werden daar een enigszins eigenaardige provincie genoemd, waar sommige burgemeesters er min of meer een gewoonte van maken lands wetten te negeren of te overtreden. Vandaar dat inboorlingen weinig kans maakten op hoge functies. Het moest ook tot 1893 duren voordat een Limburger Gustave Ruys de Beerenbrouck - bij ons gouverneur kon worden. Ik zeg gouverneur, omdat die benaming in mijn Limburg altijd in zwang is gebleven. Ook toen die functie in 1850 officieel werd omgedoopt tot Commissaris van de Koning. Misschien wel omdat we toen nog geen normale provincie van Nederland waren; en de Limburgers die naamsverandering daarom maar aan zich voorbij lieten gaan. Iets waar overigens ook de Koning en de minister van Binnenlandse Zaken zich bij hebben neergelegd, want óók zij spreken mij aan met gouverneur. Maar terug naar de tijd van die eerste in Limburg geboren gouverneur. Want in die tijd vindt een grote ommekeer plaats. Het vraemde aanhangsel dat wij waren in de ogen van de Hollanders, wordt door diezelfde Hollanders opeens ontdekt als wingewest. En dat had niet zo heel veel te maken met de ambitie van deze gouverneur om Limburg om te vormen van een arme naar een moderne agrarische samenleving. Nee, dat had alles te maken met het zwarte goud de kolen in onze bodem. Waarmee dat Ellendig strookje land opeens een hele andere positie kreeg binnen het land; het werd letterlijk en figuurlijk de kachel van Nederland.

7 7 Gouverneur Ruys de Beerenbrouck was bepaald niet gecharmeerd van deze ontwikkeling naar een moderne mijnindustie. Maar afremmen, laat staan een halt toeroepen, kon hij niet Daarvoor waren de economische en nationaal-politieke krachten eenvoudigweg veel te sterk. Waren er bij zijn aantreden in 1893 nog maar 2 kolenmijnen, bij zijn vertrek 25 jaar later waren dat er zeven, zeven grote mijnen; steeg het aantal mijnwerkers van 400 naar !; en verdertigvoudigde de massa gedelfde steenkool van 100 duizend naar maar liefst 3 miljoen ton! En ook de bevolking groeide explosief. Begon deze gouverneur nog met 270 duizend inwoners; bij zijn afscheid in 1918 waren dat er bijna 60 procent meer en wel 430 duizend! Dames en heren, deze gouverneur Gustave Ruys de Beerenbrouck nam afscheid in mei Op een moment dat België nog in die afschuwelijke Eerste Wereldoorlog verwikkeld zat. De eerste wereldoorlog die wij in Nederlands Limburg aan ons voorbij zagen gaan Al ging de ellende ons natuurlijk wel aan het hart; en zeker in die eerste oorlogsmaanden van 1914 zagen we onze geliefde buren met zo n 100 duizend veiligheid zoeken bij ons. Bijna elke Nederlandse Limburger nam toen haast wel een Belg in huis. Maar aan de andere kant maakte het ons misschien wel voor de allereerste keer een beetje blij dat we nu bij het neutrale Nederland hoorden. Een land waarin we nu ook voor het eerst serieuzer werden genomen. Natuurlijk door dat zwarte goud in onze bodem, maar zowaar wordt in 1918 ook voor het eerst een Limburger minister-president in Nederland: Charles Ruijs van Beerenbrouck. Ja, de zoon van die andere Ruijs, onze eerste Limburgse gouverneur. Eindelijk hoorden we er dan toch een beetje bij. Zeker als de toenmalige vorstin Wilhelmina na haar eerste contacten met de nieuwe minister-president opmerkt, ik citeer: Al was hij dan Limburger en katholiek, hij maakte een gunstige indruk. Dus ja, als België na de Eerste Wereldoorlog in 1918 Limburg terug wil als smartegeld voor de geleden schade, zeggen wij nee.

8 8 Voor het eerst kiezen wij echt voor het rood, wit, blauw. Mét Oranje Wimpel! En wéér trekken we met een petitie naar Den Haag. Ditmaal niet zoals in 1844 met het verzoek om afscheiding, maar nu in 1919 met de bede ons toch vooral te behouden. Waarna koningin Wilhelmina onder de indruk van zoveel Oranjeliefde uit volle borst Waar in t bronsgroen eikenhout ons volkslied, dat we overigens delen met Belgisch Limburg - begint te zingen. In de troonrede van 1919 met deze troonredes opent in Nederland op de derde dinsdag in september het parlementaire jaar in die troonrede van dat jaar spreekt de koningin zelfs enige lovende woorden over ons uit. Ik citeer ze: In innige gemeenschap met mijn gansche volk gaan Mijne gedachten uit naar Limburg [ ] in wie[ns] trouw en aanhankelijkheid de hechtheid en de kracht onzer nationale eenheid ondubbelzinnig tot uitdrukking kwamen. Einde citaat Ondertussen, dames en heren gingen we gewoon door met het smeden van een samenleving op de leest van de mijnen. Een samenleving gekneed en gevormd door de drie belangrijkste partijen uit die tijd: de mijnondernemers, de overheid en de kerk. Eigenlijk voltrok zich in Nederlands Limburg, dames en heren in nog geen mensenleven tijd een economische en maatschappelijk wonder. Waarin we voorop liepen met de meest slimme en veilige delftechnieken; én de vele nieuwkomers vrijwel moeiteloos integreerden in een solidaire samenleving Dát klinkt bijna als een Utopia, ware het niet dat deze samenleving enkel was gebouwd op het fundament van enkel die mijnen. Mijnen die compleet overbodig werden toen de kachel goedkoper kon gaan branden op olie en gas Dus kregen wij nu ruim 50 jaar geleden in 1965 van de Nederlandse minister van Economische Zaken Joop den Uyl te horen, dat de mijnen dicht moesten. Maar hij beloofde nieuw werk, nieuw leven en een nieuwe samenleving.

9 9 En ja, we kregen nieuwe banen. Nieuwe banen in de zware chemie; in een nieuwe auto-industrie; en in witte boordenwerk met cijfers. Maar toereikend ware deze banen bij lange na niet. Ofwel, dames en heren, dat beloofde nieuwe leven was verre van prettig nadat de laatste mijn de poorten sloot. 75 duizend banen waren er toen verloren gegaan, 75 duizend banen waarvoor onvoldoende ander werk in de plaats kwam De malaise sloeg weergaloos toe: werkeloosheid, echtscheidingen, criminaliteit, teruglopende koopkracht die nieuwe samenleving bleek een compleet ontwrichte samenleving. Maar dames en heren, wees gerust: somberder dan dit wordt het verhaal niet De Nederlandse Limburgers hebben toen het heft in eigen handen genomen. En alles op alles gezet om een nieuwe kiem te kunnen zaaien. Een nieuwe kiem in de vorm van kennis. Met de komst van een eigen Universiteit in Maastricht, met een Academisch Ziekenhuis en zelfs een tweede - Open - Universiteit in Heerlen werd kennis de nieuwe brandstof die onze kachel doet branden (en die van Nederland). Kennis die we heel bewust in gezamenlijkheid laten groeien en bloeien. Ondernemers, overheid en onderzoekers bepalen hier in Limburg sámen aan welke kennis en vaardigheden exact behoefte bestaat. Zowel in de bedrijven; als in de samenleving. Deze zogenaamde triple-helix samenwerking tussen ondernemers, overheid en onderwijs & onderzoekers begint nu zijn vruchten af te werpen en wordt ook meer en meer zichtbaar. Zichtbaar in bijvoorbeeld vier campussen verdeeld over Limburg onder de naam Brightlands Vier verschillende campussen met ieder hun eigen focus. Zo draait in Sittard-Geleen de Brightlands Chemelot Campus al op volle toeren. Hier focussen ondernemers, onderzoekers en studenten zich volledig op hypermoderne materialen en duurzame productie. Waarbij die ondernemers zowel multinationals zijn als DSM en Sabic, maar ook slimme start-ups...

10 10 In Maastricht hebben we de Brightlands Health Campus. Waar - met een academisch ziekenhuis binnen handbereik - de focus geheel ligt op gezond leven. Een gezond leven zonder bijvoorbeeld Alzheimer of met nieuw te kweken bot In Heerlen openden we de Brightlands Smart Services Campus. Ook hier vormt zich nu een community van professionals, ondernemers, wetenschappers en studenten met een focus op slimme, diensten gebaseerd op data-analyse. Denk hierbij aan diensten waarmee ouderen langer in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven, maar ook aan slimme analyse van data uit de gezondheidszorg waarmee bijvoorbeeld dierproeven overbodig worden En in Venlo tenslotte bouwen we aan een vierde campus: de Brigthlands Greenport Venlo. Gelegen in ons tuinbouwgebied wijdt deze campus zich geheel aan gezonde voeding. Een campusontwikkeling, dames en heren, die maakt dat óók onze maakindustrie en MKB in België noemen jullie dat KMO kan floreren; en maakt dat we nu in de top drie staan van de meest innovatieve provincies binnen ons land. Economisch gezien gaat het ons dus zeer zeker voor de wind We behoren nu ook tot de top drie van de provincies met de laagste werkeloosheidscijfers. Sterker nog: het aantal WW-uitkeringen daalt hier met 8 procent stukken sneller dan het landelijk gemiddelde van 4 procent.bovendien groeit de vraag naar arbeidskrachten gestaag door. Zoals bij de bouwer van Mini s. Daar groeide het aantal medewerkers de laatste jaren van 1500 naar 4000! En daar zijn er dit jaar nog zeker 800 bijgekomen, want sinds deze zomer bouwen ze er nu ook een BMW Toch niet slecht he, dames en heren, voor een knaapje dat de ontwikkeling der anderen geheel niet bij kan houden. Dames en heren, dit was een relatief lange historische inleiding waarin ik u meenam in onze ontwikkeling van nakomertje tot voorloper. Anno 2017 durf ik zelfs de stelling aan dat Nederland bijzonder blij mag zijn dat het zich in 1867 voorgoed met ons heeft kunnen verbinden, heeft mogen verbinden Die 150 e verjaardag van onze unieke verbinding op de 11 e mei van dit jaar had in feite een nationale feestdag moeten zijn

11 11 Ja dames en heren, ik zou bijna zelf schrikken van zoveel on-limburgse bescheidenheid een eigenschap die we ook nog steeds gemeen hebben met de Belgische Limburgers - maar ik ben mezelf aan het trainen. Zo durf ik steeds vaker en luider te roepen dat Limburg Nederland groter maakt. En daarmee kom ik tegelijk ook uit op de stelling die ik voor dit diner heb geponeerd: Limburg maakt Nederland én België groter. En laat vooral de Belgen onder u niet bevreesd zijn. Hier staat niet opeens eens nieuwe koningkoopman voor u neus, verkleed in een onschuldig gouverneursjasje. Want dat groter maken, dat doen we zeker niet alleen. Dat doen we samen. Samen met onze buitenlandse buren. Buitenlandse buren die - door onze ligging, cultuur en historie - dichterbij zijn dan onze eigen landgenoten. Letterlijk én figuurlijk En daarmee kom ik ook uit op de achterliggende stelling: de kracht van grensoverschrijdende samenwerking. De kracht die ons samen sterker, slimmer en safer maakt. En dat samenwerken over de grenzen heen doen we natuurlijk al. Zoals met onze bloedbroeder Belgisch-Limburg. Afgelopen week ben ik samen met Gouverneur Reynders twee dagen door beide Limburgen getrokken. We hebben wederzijds mooie voorbeelden gezien van plekken en initiatieven waar de vitalisering van de samenleving en innovatieve ontwikkelingen centraal staan. Voorbeelden op het vlak van burgerparticipatie, toerisme, cultuur, erfgoed, innovatie en veiligheid, welke ons motto samen Limburg, méér Limburg onmiskenbaar hebben bevestigd. Het verbaast met overigens telkens weer hoeveel wij nog van elkaar kunnen leren. Dames en heren, er liggen natuurlijk op alle mogelijke fronten kansen om elkaars land groter te maken. Zoals op het gebied van de infrastructuur Laat ik m maar meteen noemen: de sneltram Hasselt-Maastricht. Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar de verbinding gaat er nu toch echt komen. Overigens is deze verbinding niet nieuw. Die werd de eerste keer al zo n 160 jaar geleden gelegd een kleine 15 jaar na onze scheiding in 1853.

12 12 Dat betrof toen een uitbreiding van een al bestaande internationale verbinding. En wel de spoorlijn tussen Aken en Maastricht. Wat toen de állereerste spoorlijn in Nederlands-Limburg was, waarvan het toen al heel logisch was dat deze werd doorgetrokken naar Hasselt. Want die lijn deed niets anders dan de handelsbelangen en de meest frequente contacten van die dagen volgen daarna begonnen spoorwegnetwerken zeker helaas voor grensprovincies als de onze zich vooral op het eigen land concentreren. Maar gelukkig hebben we nu betere oost-west verbindingen in de pijplijn zitten, die ook verder reiken dan een verbinding tussen de beide Limburgen. Met financiële steun uit Brussel onderzoeken we nu ook de mogelijkheden van twee nieuwe directe spoorwegverbindingen tussen onze landen En dan heb ik het over de verbindingen Brussel-Leuven-Luik- Maastricht en meer noordelijker tussen Antwerpen-Hamont-Weert. En dan toerisme, voor beide Limburgen een belangrijke sector. Alle twee goed bedeeld met natuurschoon, rijke cultuur en bourgondische gastvrijheid, kunnen we daar ook allebei een aardige boterham mee verdienen. Alleen, maar ook vooral samen. Mooi voorbeeld is het allereerste natuurgebied dat ik vorig jaar bij Maastricht mocht openen als onderdeel van het grensoverschrijdend Rivierpark Maasvallei. Waar het prachtig wandelen, fietsen en struinen door Limburg wordt. Een ander mooi voorbeeld is een gezamenlijke toeristische productontwikkeling en promotie waaraan nu wordt gewerkt. Zoals een gezamenlijke promotie op de Duitse markt. Ook van onze gezamenlijk Limburgse zorg worden we beter. Jaarlijks laten duizenden Limburgse Nederlanders zich graag helpen in Belgisch Limburgse ziekenhuizen. Alleen al omdat ze daar sneller geholpen worden. Andersom weten de Belgische buren nog wat minder goed de weg naar onze zorg te vinden. Al hebben de ziekenhuizen van Tongeren en Maastricht elkaar wel gevonden in de kindergeneeskunde. Ernstig zieke kinderen in Belgisch Limburg kunnen nu ook dichtbij huis in Maastricht terecht voor intensieve zorg Een samenwerking die overigens een hele sterke wil tot samenwerking vroeg; want de verschillende regels aan beide zijden van de grens maakten dit niet makkelijker.

13 13 Wat samenwerking op het gebied van economie en ondernemen dan misschien wel weer makkelijker maakt, is dat het KMO - bij ons MKB (Midden en Klein Bedrijf) geheten in beide Limburgen van groot belang is. Afgelopen jaren konden deze kleine- en middelgrote bedrijven de samenwerking zoeken in een door Europa ondersteund project. Het bleek een absoluut topproject, waarin bedrijven aan weerszijden van de grens hebben ervaren dat samenwerking meer dan de moeite waard is. Zo werkten ze bijvoorbeeld samen aan het 3D-printen van tandheelkundige prothesen. Én aan de ontwikkeling van een nieuwe behandelstrategie bij longkanker. Niet voor niets denken we nu ook na of we niet een soort Limburg-event moeten organiseren. Een event waarop we ons aan de wereld als 1 Limburg presenteren; onze gezamenlijke troeven uitspelen En net zoals ondernemers er beter van kunnen worden als ze kansen zien en grijpen aan de andere kant van de grens die ons sinds 1939 scheidt, geldt dat ook voor werknemers. En dan leren de cijfers dat de Belgen veel meer over de grens stappen voor een baan. Slechts 1700 Nederlandse Limburgers werken in België, terwijl de buren dus met een veelvoud van dat aantal bij ons komt werken. Maar wij komen dus veel minder makkelijk in België werken de belemmerende werking van de grens met al die verschillende regels en belastingen is kennelijk voor ons velen malen groter.. Maar daar gaan we nu wel wat aan doen. Zo ondersteunen we als provincie nu een online arbeidsmarkt die geen grenzen met Belgisch Limburg kent. En ja, we hebben nu net een actieplan opgesteld waarmee werken én leren makkelijker én vanzelfsprekender ook aan de andere kant van de grens kan gebeuren. Wat werken betreft: kansen te over; 20% van de medewerkers van het Academisch Ziekenhuis Maastricht komen uit Belgisch Limburg, net als 15% van de medewerkers van Nedcar. Dagelijks trekken van onze voormalige provinciegenoten de grens over om aan onze kant van de grens te werken. En ja, ook voor het onderwijs trekken West- én Oost-Limburgers de grens over. Want het is natuurlijk zonde als wij goede opleidingsmogelijkheden aan de andere kant laten liggen. Alles draait immers om kennis; óók in de toekomstvisie van Belgisch Limburg

14 14 En dan mogen we ons als beide Limburgen zeker gelukkig prijzen en er ons voordeel mee doen dat we in het centrum van een hele slimme driehoek liggen.. Tussen universiteiten als KU Leuven en het Radboud in Nijmegen, plus twee technische universiteiten in Eindhoven en - ook heel dichtbij de RWTH - in Aken. Slechts 20 kilometer van Maastricht, maar één van de grootste binnen Europa op dat gebied. Vandaar dames en heren, dat wij ons samenwerken over de grenzen heen niet enkel beperken tot Belgisch Limburg. Maar ook met bijvoorbeeld de provincies Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen. Zo hebben onze Brightlands-campussen uit Sittard-Geleen én Maastricht goud in handen als ze hun krachten bundelen met de KU Leuven en het Vlaams Instituut voor BioTechnologie op het gebied van regeneratieve geneeskunde. Waarbij vanuit eigen weefsel nieuwe weefsels worden gemaakt. En kunnen we met een project Oost West Poort een duurzame transportcorridor uitbouwen tussen West-Vlaanderen en onze regio Venlo. Regio s die beide een toegangspoort vormen tot belangrijke afzetmarkten. Dames en heren; ik ga u niet uitputten met een volledige lijst van grensoverschrijdende verbondenheid die onze beider landen groter maakt Maar ik geef u ook op een briefje dat de lijst met mogelijkheden nog veel langer is. Die kansen moeten we samen zien te grijpen; samen zijn we zoveel sterker als we over de grenzen heen reiken. En voor u wie het brein meer op cijfers is ingesteld. Ons Nederlands Economische Planbureau heeft berekend dat het bruto regionaal product van alleen al Zuid-Limburg met maar liefst 1 miljard zou toenemen, als wij géén last zouden hebben van grensbelemmeringen; en wij dus helemaal vrij over de grenzen heen de samenwerking kunnen zoeken. Vertaalt u dit maar eens naar alle grensregio s tezamen en u weet meteen wáár Europa haar toekomst moet zoeken Vandaar dat wij in Limburg nog steeds zo trots zijn dat 25 jaar geleden op 7 februari in onze hoofdstad het Verdrag van Maastricht werd getekend. Dat Verdrag dat stond voor een meer verenigd Europa, waarbinnen we elkaar over alle grenzen heen makkelijker de hand konden reiken.

15 15 Een meer verenigd Europa dat 25 jaar later weer een nieuw evenwicht moet zien te vinden, zichzelf weer opnieuw moet uitvinden; en moet leren van gemaakte fouten om de weg naar een beter Europa te vinden. En beter Europa waarbinnen iedereen veilig, gehoord en geborgen kan voelen. Waarbij ik dan als gouverneur van een grensregio altijd graag wijs op de oplossing die al versleuteld zit in het Verdrag. Het Verdrag van Maastricht heeft namelijk voor het eerst ook de regio een rol gegeven. Een rol in het bevorderen van de Europese integratie. Mijn ervaring is zo mag inmiddels wel duidelijk zijn dat een grensregio zoveel beter kan verbinden dan een natie; juist door de inzet van die grensoverschrijdende samenwerking. Daar zou, dames en heren dus wel eens de redding van Europa kunnen liggen. In grensregio s die zich zo met elkaar kunnen verstrengelen, dat ze de ijzersterke schakels kunnen vormen die Europa bij elkaar houdt. Waarbij ik dus eigenlijk deze lezing moet afsluiten met een verbeterde titel, en wel Limburg maakt Europa groter. Maar vandaag beginnen we met België, samen met België Het land waarmee we 202 jaar geleden werden verbonden en verbonden wilden blijven, hadden de grote machthebbers van toen geen ander lot voor ons in petto gehad. Het lot van een nakomer in een haar vreemd land, waarbinnen ze op eigen kracht langzaam maar zeker 202 jaar later de voorhoede aan het bereiken is. Ook en vooral door die kracht van samenwerking in te zetten, over de grenzen heen, met buren als u.

100 jaar Limburgse geschiedenis met de opkomst, neergang en revival van de mijnen.

100 jaar Limburgse geschiedenis met de opkomst, neergang en revival van de mijnen. 100 jaar Steenkolenmijn Valkenburg 21 juli 2017 te Valkenburg Dames en heren, 100 jaar steenkolenmijn Valkenburg is óók 100 jaar Limburgse geschiedenis. 100 jaar Limburgse geschiedenis met de opkomst,

Nadere informatie

Toespraak 11 maart 2014 project Tram Vlaanderen Maastricht in ambtswoning gouverneur Reynders Belgisch Limburg te Hasselt

Toespraak 11 maart 2014 project Tram Vlaanderen Maastricht in ambtswoning gouverneur Reynders Belgisch Limburg te Hasselt 1 Toespraak 11 maart 2014 project Tram Vlaanderen Maastricht in ambtswoning gouverneur Reynders Belgisch Limburg te Hasselt Mevrouw de minister Crevits, Collega excellentie Reynders, Gedeputeerden, burgemeester,

Nadere informatie

Ruim tweeëneenhalf jaar geleden nam mijn voorganger Léon Frissen afscheid met een Rijnlandlezing.

Ruim tweeëneenhalf jaar geleden nam mijn voorganger Léon Frissen afscheid met een Rijnlandlezing. 1 Inleiding Commissaris van de Koning Theo Bovens op Rijnlandlezing door pater Anselm Grün, op 15 mei 2014 in Statenzaal in Gouvernement aan de Maas te Maastricht Dames en heren, Ruim tweeëneenhalf jaar

Nadere informatie

[Gesproken woord geldt]

[Gesproken woord geldt] 1 Speech Wintercongres Jonge Democraten in Venlo op 4 februari 2017 [Gesproken woord geldt] Dames en heren, Laat mij jullie om meteen een toon te zetten als gouverneur van Limburg welkom heten in deze

Nadere informatie

Welkomsttoespraak Public Affairs Netwerk Limburg 14 december 2015 in Gouvernement aan de Maas

Welkomsttoespraak Public Affairs Netwerk Limburg 14 december 2015 in Gouvernement aan de Maas 1 Welkomsttoespraak Public Affairs Netwerk Limburg 14 december 2015 in Gouvernement aan de Maas Dames en heren, Net als mijn collega s van over de grens, heet ik u van harte welkom. Natuurlijk niet alleen

Nadere informatie

1 Nieuwjaarsbijeenkomst Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) in Kasteel Turnhout op 26 januari 2019

1 Nieuwjaarsbijeenkomst Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) in Kasteel Turnhout op 26 januari 2019 1 Nieuwjaarsbijeenkomst Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) in Kasteel Turnhout op 26 januari 2019 Dames en heren, Limburgers worden in Nederland onder meer reserve-belgen genoemd. Voor u staat dan de eerste

Nadere informatie

Dat beloofde een interessante ontmoeting te worden. En het werd een interessante ontmoeting. Of beter: het is nog steeds een interessante ontmoeting.

Dat beloofde een interessante ontmoeting te worden. En het werd een interessante ontmoeting. Of beter: het is nog steeds een interessante ontmoeting. 1 Toespraak voor Provinciale Staten Zeeland 21 maart 2014 Dames en heren, Het bronsgroen eikenhout ontmoet de blanke duinen. Dat beloofde een interessante ontmoeting te worden. En het werd een interessante

Nadere informatie

In een gezin van elf kinderen loopt er allicht één onder, dat wat uit den aard slaat

In een gezin van elf kinderen loopt er allicht één onder, dat wat uit den aard slaat 1 Opening speciale Statenvergadering Limburg 150 jaar 11 mei 2017, Gouvernement aan de Maas In een gezin van elf kinderen loopt er allicht één onder, dat wat uit den aard slaat Zonder dat het hem aan verstandelijke

Nadere informatie

Aanbevelend woord Creating Bright Stories Participatie Werkt op 4 februari 2015 op de Chemelot Campus

Aanbevelend woord Creating Bright Stories Participatie Werkt op 4 februari 2015 op de Chemelot Campus Aanbevelend woord Creating Bright Stories Participatie Werkt op 4 februari 2015 op de Chemelot Campus 1 Dames en heren, Heeft u dat artikel vorige week in de Limburger gelezen? Dat artikel over de nieuwe

Nadere informatie

Limburg Lezing gouverneur Theo Bovens 3 oktober 2016 Auditorium UHasselt Campus Hasselt

Limburg Lezing gouverneur Theo Bovens 3 oktober 2016 Auditorium UHasselt Campus Hasselt Limburg Lezing gouverneur Theo Bovens 3 oktober 2016 Auditorium UHasselt Campus Hasselt 1 Dames en heren, U kent het radioprogramma Weetikveel van de VRT? Op radio 1? Waarin een gast presentator Kobe Ilsen

Nadere informatie

1 Symposium Limburgs industrieel erfgoed in euregionale context 12 juni 2018 Kerkrade

1 Symposium Limburgs industrieel erfgoed in euregionale context 12 juni 2018 Kerkrade 1 Symposium Limburgs industrieel erfgoed in euregionale context 12 juni 2018 Kerkrade Dames en heren, Laat mij beginnen u te feliciteren. U hier in Kerkrade te feliciteren met het zaadje dat hier 20 jaar

Nadere informatie

Presentatie visie Zuid-Limburg. Economische samenwerking Zuid-Limburg. 15 maart 2018

Presentatie visie Zuid-Limburg. Economische samenwerking Zuid-Limburg. 15 maart 2018 Presentatie visie Zuid-Limburg Economische samenwerking Zuid-Limburg 15 maart 2018 Het programma 9.30 11.00 uur Economische samenwerking Welkomstwoord namens de 3 centrumgemeenten - John Aarts Huidige

Nadere informatie

De Franse keizer Napoleon voerde rond 1800 veel oorlogen in Europa. Hij veroverde verschillende gebieden, zoals Nederland en België. Maar Napoleon leed in 1813 een zware nederlaag in Duitsland. Hij trok

Nadere informatie

Welkom gasten diner Price Waterhouse Coopers in Gouvernement aan de Maas op 11 maart 2015

Welkom gasten diner Price Waterhouse Coopers in Gouvernement aan de Maas op 11 maart 2015 1 Welkom gasten diner Price Waterhouse Coopers in Gouvernement aan de Maas op 11 maart 2015 Dames en heren, Van harte welkom in dit Gouvernement aan de Maas. Welkom in dit huis van de meest internationale

Nadere informatie

Een Zalig en Gelukkig Nieuwjaar. Een gelukkig Nieuwjaar voor u; en natuurlijk een heel gelukkig Nieuwjaar voor heel Limburg.

Een Zalig en Gelukkig Nieuwjaar. Een gelukkig Nieuwjaar voor u; en natuurlijk een heel gelukkig Nieuwjaar voor heel Limburg. Nieuwjaartoespraak 2015 gouverneur Theo Bovens Gouvernement aan de Maas 2 januari 2015 1 Dames en heren, Een Zalig en Gelukkig Nieuwjaar. Een gelukkig Nieuwjaar voor u; en natuurlijk een heel gelukkig

Nadere informatie

DE GEWENNING AAN HET KONINKRIJK

DE GEWENNING AAN HET KONINKRIJK DE GEWENNING AAN HET KONINKRIJK DE GEWENNING AAN HET KONINKRIJK - De integratie van Limburg in het Koninkrijk der Nederlanden, 1815 1867 - M.G.H. DERKS, MEd Op het omslag: -De gebruikte tekstkleuren van

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 8: Tijd van burgers en stoommachines

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 8: Tijd van burgers en stoommachines Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 8: Tijd van burgers en stoommachines Samenvatting door Larissa 665 woorden 18 januari 2016 5,4 5 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Hoofdstuk 8: Tijd van

Nadere informatie

Opening Wijerode, nieuw GGZ-centrum voor ouderen op 11 november 2014 te Heerlen

Opening Wijerode, nieuw GGZ-centrum voor ouderen op 11 november 2014 te Heerlen 1 Opening Wijerode, nieuw GGZ-centrum voor ouderen op 11 november 2014 te Heerlen Dames en heren, Elf jaar duurde de voorbereiding op deze dag: de 11 e van de 11 e. Deze 11 e van de 11 e heeft u gekozen

Nadere informatie

6,3. Werkstuk door een scholier 1730 woorden 11 oktober keer beoordeeld

6,3. Werkstuk door een scholier 1730 woorden 11 oktober keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 1730 woorden 11 oktober 2005 6,3 85 keer beoordeeld Vak Economie Inhoudsopgave Voorwoord Hfst:1 De stamboom van de koninklijke familie Hfst:2 Wat is prinsjesdag? Hfst:3 De troonrede

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak Gouverneur Theo Bovens op 2 januari in Gouvernement aan de Maas. (alleen uitgesproken woord geldt)

Nieuwjaarstoespraak Gouverneur Theo Bovens op 2 januari in Gouvernement aan de Maas. (alleen uitgesproken woord geldt) 1 Nieuwjaarstoespraak Gouverneur Theo Bovens op 2 januari in Gouvernement aan de Maas (alleen uitgesproken woord geldt) Dames en heren, Eigenlijk is het zonde dat ik nu onderbreek, waar u zo goed in bent.

Nadere informatie

Die Jan is van ons, en die jurk dus ook, een beetje.

Die Jan is van ons, en die jurk dus ook, een beetje. 1 Dames en heren, Hartelijk welkom in het Huis der Provincie en hartelijk welkom in 2014. Er ligt weer een prachtige toekomst voor ons, en achter ons ligt een verleden dat ons geweldig nieuws bracht vooral

Nadere informatie

Afscheid Collegevoorzitter Zuyd Karel van Rosmalen op 13 juli 2017 te Heerlen. Zuyd in de Regio

Afscheid Collegevoorzitter Zuyd Karel van Rosmalen op 13 juli 2017 te Heerlen. Zuyd in de Regio 1 Afscheid Collegevoorzitter Zuyd Karel van Rosmalen op 13 juli 2017 te Heerlen Zuyd in de Regio Beste Karel, beste Maaike Dames en heren, Mij is hier op het afscheid van Karel van Rosmalen gevraagd te

Nadere informatie

De gulden is lang niet zo oer-hollands als je denkt FTM

De gulden is lang niet zo oer-hollands als je denkt FTM De gulden is lang niet zo oer-hollands als je denkt FTM ftm.nl De gulden is lang niet zo oer-hollands als je denkt FTM Edin Mujagic 8-10 minuten Bij de gulden denkt u hoogstwaarschijnlijk aan de Nederlandse

Nadere informatie

Landenspel. Duur: 30 minuten. Wat doet u?

Landenspel. Duur: 30 minuten. Wat doet u? Landenspel Korte omschrijving werkvorm: In deze opdracht wordt de klas verdeeld in vijf groepen. Iedere groep krijgt een omschrijving van een land en een instructie van de opdracht. In het lokaal moeten

Nadere informatie

- Nieuwe Tijd provinciën onder Karel V. - Habsburgse of Spaanse Nederlanden : noorden scheurt zich af Republiek in noorden

- Nieuwe Tijd provinciën onder Karel V. - Habsburgse of Spaanse Nederlanden : noorden scheurt zich af Republiek in noorden Vlaams geduld over Schelde-uitdieping is op Het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en de Belgische Revolutie p. 44-56 De Vlaamse minister-president Kris Peeters heeft de Nederlandse ambassadeur in België

Nadere informatie

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Van de oogst van hun land en van hun dieren Jagers & boeren Wat

Nadere informatie

Praktische opdracht Economie Euro

Praktische opdracht Economie Euro Praktische opdracht Economie Euro Praktische-opdracht door een scholier 1619 woorden 17 februari 2003 6,7 12 keer beoordeeld Vak Economie 1 Onderzoeksvraag. Mijn onderzoeksvraag is: Wat zijn de voor- en

Nadere informatie

deeultûrele grens de natuurlijke grens onafhankelijk de open grens de $~aatkundi "" ~...de 't-aalg(ens Kijkles Hoofdstuk 8 Les 1

deeultûrele grens de natuurlijke grens onafhankelijk de open grens de $~aatkundi  ~...de 't-aalg(ens Kijkles Hoofdstuk 8 Les 1 Kijkles Hoofdstuk 8 Les 1 Grenzen verdwijnen De schutting in jouw tuin is de grens tussen jouw tuin en die van de buren. Tussen woonwijken, gemeenten, provincies en landen zijn ook grenzen. Die grenzen

Nadere informatie

Alles stroomt en niets blijft. Voor de provincie Gelderland belooft 2019 een jaar vol veranderingen te worden.

Alles stroomt en niets blijft. Voor de provincie Gelderland belooft 2019 een jaar vol veranderingen te worden. 1: Nieuwjaarstoespraak commissaris van de Koning Clemens Cornielje Arnhem, 8 januari 2019 Alles stroomt en niets blijft. Dat is een oude filosofische gedachte, waarbij vaak het beeld van de rivier wordt

Nadere informatie

Bedrijven willen elkaar opzoeken, overheden faciliteren

Bedrijven willen elkaar opzoeken, overheden faciliteren Bedrijven willen elkaar opzoeken, overheden faciliteren Kempen broedplaats voor grensoverschrijdende samenwerking Meer dan 250 ondernemers, bestuurders en intermediairs uit Nederland en België waren aanwezig

Nadere informatie

Tradities en gebruiken in de Groningse cultuur

Tradities en gebruiken in de Groningse cultuur Tradities en gebruiken in de Groningse cultuur Groningen kent verschillende tradities en gebruiken. Denk hierbij aan de Groningse streektaal, de vlag en het Groningse volkslied. Maar het gaat ook om het

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting door D. 971 woorden 31 mei 2013 5,7 2 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo 1848 Censuskiesrecht Grondrechten Ministeriele verantwoordelijkheid

Nadere informatie

2. Beter nu dan later

2. Beter nu dan later Daarom Duits 1. Engels is niet voldoende Natuurlijk is kennis van de Engelse taal essentieel, maar: Englisch ist ein Muss, Deutsch ist ein Plus. Uit een enquête onder bedrijven die actief zijn in Duitsland

Nadere informatie

Dagboek Sebastiaan Matte

Dagboek Sebastiaan Matte Vraag 1 van 12 Dagboek Sebastiaan Matte Uit het dagboek van Sebastiaan Matte: "Ik ben vandaag bij een hagenpreek geweest, in de duinen bij Overveen. Wel duizend mensen uit de stad waren bij elkaar gekomen

Nadere informatie

De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels.

De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels. ENERGIE Ik ben Steenkool! De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels. Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs

Nadere informatie

De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels.

De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels. ENERGIE Ik ben Steenkool! De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels. Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs

Nadere informatie

Inleiding regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst

Inleiding regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst Inleiding regeerakkoord 2017-2021 Vertrouwen in de toekomst Inleiding Mensen in Nederland hebben veel vrijheid. Nederlanders vormen een sterke groep. Iedereen kan proberen om verder te komen in zijn leven.

Nadere informatie

Majesteit, Koninklijke Hoogheid, excellenties, dames en heren,

Majesteit, Koninklijke Hoogheid, excellenties, dames en heren, Toespraak van de minister-president, mr. dr. Jan Peter Balkenende, bijeenkomst ter ere van de 50 ste verjaardag van de Verdragen van Rome, Ridderzaal, Den Haag, 22 maart 2007 Majesteit, Koninklijke Hoogheid,

Nadere informatie

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer.

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer. Psalmen Psalm 119 Heer, ik wil leven volgens uw wetten 1 Gelukkig zijn mensen die altijd het goede doen, die leven volgens de wet van de Heer. 2 Gelukkig zijn mensen die altijd denken aan de woorden van

Nadere informatie

Vlamingen en Walen vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Vlamingen en Walen vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 October 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/82637 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Welkomstwoord uitreiking Prins Bernard Cultuurfonds Inspiratieprijs 5 november 2015

Welkomstwoord uitreiking Prins Bernard Cultuurfonds Inspiratieprijs 5 november 2015 1 Welkomstwoord uitreiking Prins Bernard Cultuurfonds Inspiratieprijs 5 november 2015 Dames en heren, Beste Romy Roelofsen Beste Gable Roelofsen Het is vandaag de vijfde keer dat het Prins Bernard Cultuurfonds

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting door S. 1030 woorden 18 mei 2017 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Geschiedenis samenvatting H2 1: Wetenschappelijke Revolutie 17 e eeuw Kenmerken: Observeren

Nadere informatie

Het Congres van Wenen hertekent Europa (1815) (les 03 5des) Geschiedenis 5MEVO-5EM-5EI-5IW VTI Kontich

Het Congres van Wenen hertekent Europa (1815) (les 03 5des) Geschiedenis 5MEVO-5EM-5EI-5IW VTI Kontich (les 03 5des) Geschiedenis 5MEVO-5EM-5EI-5IW --- www.degeschiedenisles.com --- VTI Kontich 1. Voor het Congres van Wenen a. Rond 1750: het Ancien Regime komt ten einde => Enkele kenmerken van het Ancien

Nadere informatie

MODULE I EUROPA: NOOIT MEER OORLOG!

MODULE I EUROPA: NOOIT MEER OORLOG! MODULE I EUROPA: NOOIT MEER OORLOG! I.I De geboorte van de Europese Unie Zoals jullie waarschijnlijk wel weten zijn er de vorige eeuwen veel oorlogen in Europa geweest. Vooral de Eerste en de Tweede Wereldoorlog

Nadere informatie

DE DEMOCRATIE-INDEX GROEP 1: 1815-1848. 3. Hebben alle partijen min of meer gelijke kansen in de campagneperiode?

DE DEMOCRATIE-INDEX GROEP 1: 1815-1848. 3. Hebben alle partijen min of meer gelijke kansen in de campagneperiode? DE DEMOCRATIE-INDEX GROEP 1: 1815-1848 ACHTERGRONDINFORMATIE PERIODE 1815-1848 DE EERSTE JAREN VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN Tussen 1795 en 1813 was Nederland overheerst geweest door de Fransen. In

Nadere informatie

1. Algemene informatie

1. Algemene informatie 1. Algemene informatie hoofdstad inwoners oppervlakte landstalen staatshoofd munteenheid buurlanden volkslied nationale feestdag vlag 2. België: de provincies provincie provinciehoofdstad 1... 2... 3...

Nadere informatie

Ik ben Steenkool. Nooit meer oorlog groep 7-8. De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels.

Ik ben Steenkool. Nooit meer oorlog groep 7-8. De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels. De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels. Hi! I am de steenkool. De cole of de stone. I am black, zwart. And I kan fire geven. Jongens, dat is wat die Europese

Nadere informatie

NEDERLAND IN DE 16e EEUW

NEDERLAND IN DE 16e EEUW NEDERLAND IN DE 16e EEUW In de 16e eeuw vielen de Nederlanden onder de Spaanse overheersing. Er bestonden grote verschillen tussen de gewesten (= provincies), bv: - dialect - zelfstandigheid van de gewesten

Nadere informatie

Opdracht Maatschappijleer Integratie en immigratie

Opdracht Maatschappijleer Integratie en immigratie Opdracht Maatschappijleer Integ en immig Opdracht door een scholier 1899 woorden 21 januari 2004 6,6 90 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Integ en immig 1. Wat is het probleem? -Historische schets Tussen

Nadere informatie

Wat drijft mij nu en wat maakt Limburg nu de provincie om voor aan de slag te gaan?

Wat drijft mij nu en wat maakt Limburg nu de provincie om voor aan de slag te gaan? Roermond, 15 november 2014 Democraten, Wat was het spannend, die lijsttrekkersverkiezing in de regio! Zoals het D66 betaamt waren het bepaald geen Noord-Koreaanse uitslagen Thom de Graaf, onze lijsttrekker

Nadere informatie

2. Beter nu dan later

2. Beter nu dan later Daarom Duits 1. Engels is niet voldoende Natuurlijk is kennis van de Engelse taal essentieel, maar: Englisch ist ein Muss, Deutsch ist ein Plus. Onderzoek wijst uit dat 86 procent van de Nederlandse ondernemers

Nadere informatie

Ondersteunen actie mensenketting tegen Tihange

Ondersteunen actie mensenketting tegen Tihange Pagina 2 van 7 De voltallige gemeenteraad van Sittard-Geleen staat achter de actie Stop Tihange en steunt de menselijke kettingreactie die op 25 juni 2017 als protest tegen het openhouden van de Belgische

Nadere informatie

Toespraak ter gelegenheid van de opening van het Huis der Provincie door Zijne Majesteit de Koning op 20 september 2017

Toespraak ter gelegenheid van de opening van het Huis der Provincie door Zijne Majesteit de Koning op 20 september 2017 Toespraak ter gelegenheid van de opening van het Huis der Provincie door Zijne Majesteit de Koning op 20 september 2017 1 Majesteit, Hartelijk welkom in het vernieuwde Huis der Provincie. Het Gelderse

Nadere informatie

Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat

Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat 7.1 Onze democratie Tekst 1: Wie is de baas in Nederland? Nederland is een democratie. Dat betekent: de bevolking is de baas. Maar je kunt niet 16,7 miljoen bazen

Nadere informatie

Negatieve uitlatingen over het koningshuis werden even niet gehoord. Dat was niet op z n plaats.

Negatieve uitlatingen over het koningshuis werden even niet gehoord. Dat was niet op z n plaats. Tekst: Psalm 72: 17 Thema: Leve de koning(in)! Liturgie: Verwelkoming GotZ 15: 1,2 Begroeting GotZ 15: 3 Gebed GotZ 94 (wisselzang) Bernetsjerke Lezen: Psalm 72 Psalm 72: 1,4 Lezen: 1 Timoteüs 2: 1 6 Psalm

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-14-1-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-14-1-b Bijlage VMBO-KB 2014 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje KB-0125-a-14-1-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een politieke prent over een biddende fabrikant (1907): Onderschrift

Nadere informatie

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Dames en heren, Degenen, die hier te lande na 1820 verbetering van

Nadere informatie

Eijsden. Economische activiteit

Eijsden. Economische activiteit Eijsden Eijsden Eijsden is met ruim 8000 inwoners de grootste kern van de Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. Deze fusiegemeente, die in 2011 ontstond, bestaat verder uit 14 andere kernen, en 25 gehuchten

Nadere informatie

13 37 38 39 43 100 EXMENVRGEN IJ HET FOTOOEK EN DE FILM NR NEDERLND Nummer Vraagtekst Correcte antwoord vb01 U ziet de Nederlandse vlag. Wat zijn de kleuren van de Nederlandse vlag? vb02 U ziet een foto.

Nadere informatie

Waar of niet waar? Mensen met honger eten geven is een werk van barmhartigheid. Waar of niet waar? Nigeria is een land in het zuiden van Afrika.

Waar of niet waar? Mensen met honger eten geven is een werk van barmhartigheid. Waar of niet waar? Nigeria is een land in het zuiden van Afrika. Nigeria is een land in het zuiden van Afrika. Niet waar. Nigeria ligt in het westen van Afrika. Mensen met honger eten geven is een werk van barmhartigheid. Waar. In Nigeria moeten kinderen tussen 6 en

Nadere informatie

De beroepsbevolking in de grensregio s van Nederland en Vlaanderen: grote verschillen aan weerszijden van de grens

De beroepsbevolking in de grensregio s van Nederland en Vlaanderen: grote verschillen aan weerszijden van de grens De beroepsbevolking in de grensregio s van Nederland en Vlaanderen: grote verschillen aan weerszijden van de grens Bierings, H., Schmitt, J., van der Valk, J., Vanderbiesen, W., & Goutsmet, D. (2017).

Nadere informatie

DE EUROPESE UNIE EERSTE EN DE WERKVORM IN HET KORT

DE EUROPESE UNIE EERSTE EN DE WERKVORM IN HET KORT DE EUROPESE UNIE JANUARI 2016 - POLITIEK IN PRAKTIJK #1 EERSTE EN WAT HEB JE NODIG Grote letters A, B en C Aftelklok (op digibord) 50 sterren, uitgeprint op geel papier Circa 4 grote enveloppen Een prijsje

Nadere informatie

Allereerst natuurlijk de beste wensen voor 2013.

Allereerst natuurlijk de beste wensen voor 2013. Speech van Commissaris van de Koningin en voorzitter Raad van Toezicht Energy Valley Max van den Berg, nieuwjaarsreceptie Energy Valley, Groningen, 8 januari 2013 Dames en heren, Allereerst natuurlijk

Nadere informatie

Ik ben als bestuurder in deze provincie bijzonder geïnteresseerd in de kansen van nieuwe energie voor onze kenniseconomie.

Ik ben als bestuurder in deze provincie bijzonder geïnteresseerd in de kansen van nieuwe energie voor onze kenniseconomie. Welkomstwoord van Jan Franssen, Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, bij het Lustrumcongres 'Geothermal Heat is Cool' van het Platform Geothermie, Den Haag, 24 oktober 2012 ---------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Economische visie. Gemeente Cranendonck

Economische visie. Gemeente Cranendonck Economische visie Gemeente Cranendonck Economische visie voor en door ondernemers Om in de toekomst de kansen en mogelijkheden op economisch gebied optimaal kunnen benutten, is een gezamenlijke koers en

Nadere informatie

Young European Talent

Young European Talent NL Young European Talent Young European Talent Voor het eerst dit jaar worden toptalenten zoals jij uitgenodigd om een drie dagen durend exclusief programma bij te wonen. Je ontmoet andere high potentials

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december 2016 Kerstverhaal Heel lang geleden was er een jonge vrouw, Maria. Zij woonde in het dorpje Nazareth. Maria was een heel gewone vrouw, net zo gewoon

Nadere informatie

Belangen: Rusland versus de EU

Belangen: Rusland versus de EU Belangen: Rusland versus de EU Korte omschrijving werkvorm Leerlingen denken na over de redenen waarom Rusland en de EU zich met het conflict in Oekraïne bemoeien. Dit doen zij door eerst een tekst te

Nadere informatie

Toespraak van Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid- Holland, tijdens het congres van Cittaslow, Midden-Delfland, 21 juni 2014

Toespraak van Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid- Holland, tijdens het congres van Cittaslow, Midden-Delfland, 21 juni 2014 Toespraak van Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid- Holland, tijdens het congres van Cittaslow, Midden-Delfland, 21 juni 2014 Dames en heren, Dit is de langste dag van het jaar. Vandaag begint

Nadere informatie

België. Jopie Euwe-Beaufort (links)

België. Jopie Euwe-Beaufort (links) België De afgelopen negen jaar mocht ik wonen in de hoofdstad van Europa. Zag ik voorheen Antwerpen als de mooie gezellige stad van België en Brussel als een grauw en grijs bestuursbolwerk, vanaf de eerste

Nadere informatie

Een kaart wordt op schaal getekend. Dat is een verkleining van de werkelijkheid.

Een kaart wordt op schaal getekend. Dat is een verkleining van de werkelijkheid. VAN KLEIN NAAR GROOT België is verdeeld in meerdere kleine plaatsen. Er zijn gehuchten, dorpen, deelgemeenten, gemeenten, steden, provincies en gewesten. België behoort tot werelddeel Europa. Op een provinciekaart

Nadere informatie

DINGEN DIE JE MOET WETEN

DINGEN DIE JE MOET WETEN 50 Maar wat gebeurde er precies? Welke landen en mensen waren belangrijk? Dit boek staat vol met weetjes, landkaarten en foto s over een tragische periode in de wereldgeschiedenis. JIM ELDRIDGE ISBN 978

Nadere informatie

Lesbrieven WOI. 100 jaar Groote Oorlog

Lesbrieven WOI. 100 jaar Groote Oorlog Lesbrieven WOI 100 jaar Groote Oorlog De Ginter gemeenten 1 Gistel 2 Oudenburg 3 Ichtegem 4 Torhout 5 Zedelgem 6 Koekelare 7 Kortemark 2 Kortemark tijdens de Eerste Wereldoorlog Kortemark vóór de oorlog

Nadere informatie

Koninklijke Hoogheid, geachte collega s, dames en heren,

Koninklijke Hoogheid, geachte collega s, dames en heren, Koninklijke Hoogheid, geachte collega s, dames en heren, Een ziekenhuis in Den Bosch dat het Jeroen Bosch Ziekenhuis heet. Dat is zo logisch dat je er eigenlijk nauwelijks bij stilstaat. We noemen instellingen

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis havo 2009 - I

Eindexamen geschiedenis havo 2009 - I Ten oorlog! Europese oorlogen 1789-1919. Oorlog als maatschappelijk fenomeen In de Coalitieoorlogen voerde de Franse regering de dienstplicht in. 2p 1 Leg uit dat zij hiermee de betrokkenheid van Franse

Nadere informatie

De Droom Van Een Onafhankelijk Limburg: Zin Of Onzin?

De Droom Van Een Onafhankelijk Limburg: Zin Of Onzin? De Droom Van Een Onafhankelijk Limburg: Zin Of Onzin? Henri Smeets 5 6 De Droom Van Een Onafhankelijk Limburg: Zin Of Onzin? Henri Smeets 7 9 Schrijver: Henri Smeets Coverontwerp: Henri Smeets Uitgegeven

Nadere informatie

Welkom viering 100 jaar vrouwenkiesrecht in Gouvernement aan de Maas op 8 maart 2019

Welkom viering 100 jaar vrouwenkiesrecht in Gouvernement aan de Maas op 8 maart 2019 1 Welkom viering 100 jaar vrouwenkiesrecht in Gouvernement aan de Maas op 8 maart 2019 Beste dames, Welkom in het Gouvernement aan de Maas. Wat goed dat u op de internationale vrouwendag juist hier in

Nadere informatie

Eigenlijk is er in 60 jaar dus niet zoveel veranderd.

Eigenlijk is er in 60 jaar dus niet zoveel veranderd. Welkomstwoord Gouverneur Bovens woensdag 2 oktober 2013 60 jaar Limburgse vlag De Limburgse vlag. Ze is zo vertrouwd in het Limburgse straatbeeld, dat je er eigenlijk niet bij stilstaat dat er heel wat

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 10 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN DL 2 D O M I N E E O N L I N E. O R G Vierhonderd jaar geleden vergaderde de synode in Dordrecht. Je weet inmiddels wat een synode is: een

Nadere informatie

Ik ben het Net. Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! VISSERIJ 7 8 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer.

Ik ben het Net. Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! VISSERIJ 7 8 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. VISSERIJ Ik ben het Net Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Europese Unie Haring! Verse

Nadere informatie

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren Geschiedenis kwartet jagers en boeren jagers en boeren jagers en boeren Reusachtige stenen die door mensen op elkaar gelegd zijn. Zo maakten ze een begraafplaats. * Hunebedden * Drenthe * Trechterbekers

Nadere informatie

DE VLAAMSE PROVINCIES IN EUROPEES PERSPECTIEF Hoofdstuk 4

DE VLAAMSE PROVINCIES IN EUROPEES PERSPECTIEF Hoofdstuk 4 DE VLAAMSE PROVINCIES IN EUROPEES PERSPECTIEF Hoofdstuk 4 Natascha Van Mechelen In het tweede hoofdstuk worden enkele Vlaamse en Belgische arbeidsmarktindicatoren in de Europese context geplaatst. In dit

Nadere informatie

22 Op weg naar Jeruzalem trok hij verder langs steden en dorpen, terwijl hij onderricht gaf. 23 Iemand vroeg hem: Heer, zijn er maar weinigen die

22 Op weg naar Jeruzalem trok hij verder langs steden en dorpen, terwijl hij onderricht gaf. 23 Iemand vroeg hem: Heer, zijn er maar weinigen die 22 Op weg naar Jeruzalem trok hij verder langs steden en dorpen, terwijl hij onderricht gaf. 23 Iemand vroeg hem: Heer, zijn er maar weinigen die worden gered? Hij antwoordde: 24 Doe alle moeite om door

Nadere informatie

Het verhaal van Europa

Het verhaal van Europa Het verhaal van Europa 2010 Uitgeverij Manteau / Standaard Uitgeverij en Rob Heirbaut & Hendrik Vos Standaard Uitgeverij nv, Mechelsesteenweg 203, B-2018 Antwerpen www.manteau.be info@manteau.be Deze reeks

Nadere informatie

BOORTMEERBEEK» DE WEG VOORUIT. Voor een duurzaam en bruisend Boortmeerbeek.»

BOORTMEERBEEK» DE WEG VOORUIT. Voor een duurzaam en bruisend Boortmeerbeek.» BOORTMEERBEEK DE WEG VOORUIT Voor een duurzaam en bruisend Boortmeerbeek. Een open bestuur ten dienste van de inwoners. Communicatie en dialoog zijn enorm belangrijk in de moderne maatschappij. Wij vinden

Nadere informatie

België heeft een vlag met 3 verticale banden: zwart, rood en geel. Hoe is de vlag van jouw thuisland?

België heeft een vlag met 3 verticale banden: zwart, rood en geel. Hoe is de vlag van jouw thuisland? België heeft een vlag met 3 verticale banden: zwart, rood en geel. Hoe is de vlag van jouw thuisland? De hoofdstad van België is Brussel. Wat is de hoofdstad van jouw thuisland? België ligt aan de Noordzee.

Nadere informatie

Opening nieuw gebouw en nieuw schooljaar Hogeschool Zuyd Sittard op 1 september 2016

Opening nieuw gebouw en nieuw schooljaar Hogeschool Zuyd Sittard op 1 september 2016 Opening nieuw gebouw en nieuw schooljaar Hogeschool Zuyd Sittard op 1 september 2016 1 Dames en heren, Proficiat met dit nieuwe huis. Het is werkelijk prachtig geworden: modern, duurzaam en groot. Groot

Nadere informatie

Viering 150 jaar Limburg. Toespraak Ankie Broekers-Knol, Voorzitter Eerste Kamer. 11 mei 2017

Viering 150 jaar Limburg. Toespraak Ankie Broekers-Knol, Voorzitter Eerste Kamer. 11 mei 2017 Viering 150 jaar Limburg Toespraak Ankie Broekers-Knol, Voorzitter Eerste Kamer 11 mei 2017 Geachte aanwezigen, dames en heren, Op 11 november 2009 - vandaag 7,5 jaar geleden - brachten de Provinciale

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak 2017 Burgemeester Visser. Beste inwoners van Twenterand, jong en oud, dames en heren,

Nieuwjaarstoespraak 2017 Burgemeester Visser. Beste inwoners van Twenterand, jong en oud, dames en heren, Nieuwjaarstoespraak 2017 Burgemeester Visser Beste inwoners van Twenterand, jong en oud, dames en heren, Van harte welkom in de vernieuwde Zandstuve, hier in Den Ham. Zoals u inmiddels weet, is het voor

Nadere informatie

De Industriële Revolutie. Veranderingen in de landbouw

De Industriële Revolutie. Veranderingen in de landbouw De Industriële Revolutie Veranderingen in de landbouw Hoe het eerst ging In de middeleeuwen was 90 procent van de bevolking boer Dit was geen keuze, maar noodzaak De opbrengt van de grond lag laag! Ondanks

Nadere informatie

Chemelot groeit naar meest concurrerende en duurzame site van West-Europa. Chemie- en materialencomplex Chemelot ontvouwt ambitieuze toekomstvisie

Chemelot groeit naar meest concurrerende en duurzame site van West-Europa. Chemie- en materialencomplex Chemelot ontvouwt ambitieuze toekomstvisie Persbericht Chemelot groeit naar meest concurrerende en duurzame site van West-Europa Chemie- en materialencomplex Chemelot ontvouwt ambitieuze toekomstvisie Sittard-Geleen,11 mei 2016 - Chemelot, de chemie-

Nadere informatie

RAPPORTAGE ONDERZOEK PARTIJPOLITIEKE BENOEMINGEN

RAPPORTAGE ONDERZOEK PARTIJPOLITIEKE BENOEMINGEN RAPPORTAGE ONDERZOEK PARTIJPOLITIEKE BENOEMINGEN Meer Democratie Mei 2015 Rapportage onderzoek Partijpolitieke benoemingen Meer Democratie 1 Persbericht NEDERLANDERS: PUBLIEKE FUNCTIES OPEN VOOR IEDEREEN

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4 Samenvatting door een scholier 990 woorden 24 februari 2018 4,2 7 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Geschiedenis samenvatting hoofdstuk 3 + kenmerkende

Nadere informatie

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon les 1: Wie waren de graven van Loon Na deze les kan je de geschiedenis van het graafschap Loon aanduiden op je tijdbalk; kan je informatie opzoeken

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis vwo II

Eindexamen geschiedenis vwo II Ten oorlog! Europese oorlogen 1789-1919. Oorlog als maatschappelijk fenomeen Vanaf de zomer van 1789 trokken veel Franse vluchtelingen naar Oostenrijk. 1p 1 Waarom vormde dit voor het Franse revolutionaire

Nadere informatie

De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels.

De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels. Ik ben Steenkool! De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels. Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012 Dames en heren, [Inleiding] Ik vind het wel leuk, maar ook een beetje spannend. Maar moet

Nadere informatie

STEDELIJKE DYNAMIEK IN DE LAGE LANDEN ( ) Nascholingsconferentie geschiedenis 2019

STEDELIJKE DYNAMIEK IN DE LAGE LANDEN ( ) Nascholingsconferentie geschiedenis 2019 STEDELIJKE DYNAMIEK IN DE LAGE LANDEN (1050-1700) Nascholingsconferentie geschiedenis 2019 VANDAAG Programma: - Welkom - Kennismaking Historische Context Oriëntatiespellen (30 minuten) Pauze (10 minuten)

Nadere informatie