Vijftigplus marketing. Wie de ouderen heeft, heeft de toekomst. Edgar Keehnen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vijftigplus marketing. Wie de ouderen heeft, heeft de toekomst. Edgar Keehnen"

Transcriptie

1 M A R K E T I N G & S A L E S U P D AT E Vijftigplus marketing Wie de ouderen heeft, heeft de toekomst. Edgar Keehnen

2 Vijftigplusmarketing Voor Anneke (1963), Berend (1998) en Bonne (2000)

3 Edgar Keehnen VIJFTIG PLUS MARKETING Wie de ouderen heeft, heeft de toekomst

4

5 Dit boek biedt een schat aan klantinzichten en geeft een helder overzicht van de belangrijkste issues binnen vijftigplusmarketing. Praktisch, maar met diepgang. Wetenschappelijk sterk onderbouwd en verlevendigd met talrijke cases en praktijkvoorbeelden. Keehnen neemt je mee van de theorie naar de praktijk en weer terug. Een must voor zowel de starter als de meer ervaren vijftigplusmarketeer. Peter Pebesma, Marktmanager AEGON Edgar Keehnen is erin geslaagd een makkelijk leesbaar boek te schrijven, over een onderwerp dat ons allen direct of indirect aangaat. Hij vat op een prettige manier de marketingstrategische inzichten samen die relevant zijn voor het bedrijven van succesvolle vijftigplusmarketing. Daarmee is het boek een nuttige en tegelijkertijd goed verteerbare introductie op het vakgebied. Erg aangenaam is dat het boek op een fijne manier harde data met ervaringsinzichten afwisselt, waardoor het op een vanzelfsprekende manier geloofwaardig én persoonlijk is. Prof.dr. Henry Robben, Professor of Marketing, Nyenrode Business Universiteit Mature markets zijn een bron van innovatie-inspiratie. Ongelooflijk dat nog zo weinig marketeers gebruik maken van deze quick wins. Lezend door het boek van Edgar Keehnen valt me op dat met kleine veranderingen de waardering en relevantie van de rijpe consument snel toeneemt. Wie wil dat nou niet? Natuurlijk is dit gezien onze bevolkingsopbouw financieel een aantrekkelijk perspectief, maar niet insluiten van deze doelgroep is ook het buitensluiten van een groot stuk marktrealiteit en -participatie. Kan het merk alleen maar jong, energiek en gezond zijn? Of mag het ook ervaren, gebalanceerd en bewust zijn? Lees dit boek en vraag uzelf af, is mijn merk al grijs genoeg? Jenny Elissen, founding partner NewGenes, business innovation network.

6 Vijftigplusmarketing Eerste druk juni 2008 Uitgeverij Haystack Postbus AH Zaltbommel Auteur: Edgar Keehnen Corrector: Carolien van der Ven Foto cover: Elena Ray Vormgeving en opmaak: Foxy Design ISBN NUR 800, Edgar Keehnen Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, geluidsband, elektronisch of op welke wijze ook en evenmin in een retrieval system worden opgeslagen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Hoewel dit boek met veel zorg is samengesteld, aanvaardt schrijver noch uitgever enige aansprakelijkheid voor schade ontstaan door eventuele fouten en/of onvolkomenheden in dit boek.

7 Inhoudsopgave Voorwoord 11 Het traditionele gezin met jonge kinderen als fundament van de reclame-industrie is een volstrekt achterhaald begrip. Wie de ouderen heeft, heeft de toekomst. Deel I 1 De gouden kooi 22 We gaan van fast moving consumer goods naar fast moving consumer change. Twee nieuwe primaire consumentengroepen zijn die van de empty nester en de pensionado. Interesse in een markt die kleiner wordt, een laag inkomen en weinig vermogen heeft? Ga dan voor vijftigminners. Interesse in een markt met aanzienlijke inkomens en vermogens die substantieel groeit? Kies dan voor de vijftigplussers. 2 Grumpy Old Men Grumpy Old Women 32 Consumenten beïnvloeden is het doel van marketing. Om mensen te kunnen beïnvloeden moet je weten wat hun kerngedachten zijn. Dus wat zijn dan die kerngedachten in het hoofd van de vijftigplusser? En zijn ze blijvend? Tien kerngedachten, tien klantinzichten waar je als marketeer zaken mee kunt doen.

8 3 Wie ben ik? 54 Hoe ervaren voelt de vijftigplusser zich als consument? Voelt hij zich ervaren of juist onbekwaam? Slim of juist onhandig? Relevante vragen voor de marketeer, want je moet een consument die zich ervaren voelt nu eenmaal met een andere tone of voice aanspreken dan een consument die zich onzeker of onervaren voelt. Kortom: wat is het zelfbeeld van de oudere consument? 4 Een van de acht? 65 Veel marketeers beperken zich bij de segmentatie van de vijftigplusmarkt tot de variabelen veel of weinig tijd, veel of weinig geld. De marketeer maakt in PowerPoint een mooi kwadrant, kleurt dat in en is klaar met zijn segmentatie. Hoe mooi zo n PowerPointsheet ook is, je kunt er marketingtechnisch niets mee. Maar hoe moet je dan segmenteren? 5 Tien voor taal 80 Bij het onderzoeken van de vijftigplusmarkt voor je eigen producten en diensten zul je de regels zelf moeten schrijven. Hopelijk kun je hierbij gebruikmaken van de tien regels in dit hoofdstuk die ik zelf in de loop van de jaren heb ontdekt; tien do s en dont s voor effectieve marketingcommunicatie met de oudere consument. 6 Doet ie het of doet ie het niet? 102 De kracht van marketing zit hem vaak gewoon in het doen. Maar hoe dan? Deze vraag leeft bij veel ondernemers en marketeers. Daarom volgen in het laatste hoofdstuk enkele praktische tips om je te stimuleren de vijftigplusmarkt te veroveren.

9 Deel II Case 1 NS Hispeed 109 De gezondheid van ouderen is nu veel beter, men heeft meer te besteden en door een sterker gevoel van vrijheid is de interesse voor ontdekken, voor reizen veel groter. Case 2 Omroep MAX 113 Niet alle programma s moeten per se over ouderen gaan of door ouderen gemaakt worden. Maar ze zijn wel bedoeld voor ouderen. Case 3 Kunstgebouw 117 De term senioren wordt in Nederland niet echt als eretitel gezien. Jongeren zijn wat dat betreft veel trotser op het feit dat ze jong zijn. Case 4 BAM Vastgoed 121 Toen ik binnen met Golden Years begon, dacht ik in eerste instantie dat ik me met stoffige oudjes ging bezighouden. Maar marketingtechnisch bleek dit een ongelofelijk uitdagende en veeleisende doelgroep te zijn. Je moet echt met iets goeds komen om ze te boeien.

10 Case 5 Provincie Limburg 125 Leer de doelgroep kennen! Ga niet alleen uit van die paar vijftigplussers uit je directe omgeving, maar verdiep je in de wereld van de ouderen. Heb respect voor deze doelgroep, zie de kansen en breng dat over. Case 6 Holland Casino 129 Ik heb veel campagnes voorbij zien komen waarin ouderen over één kam worden geschoren en die ingaan op leeftijd en grijze haren. Benader mensen in de doelgroep als serieus en niet als oudere. Case 7 Center Parcs 133 Het draait om de levensfase en niet om de leeftijd. Wij kijken naar de verschillende levensfases die mensen doormaken en passen daaraan onze propositie aan Case 8 Gazelle 137 Bij marketingacties kwam het geboortejaar 1938 significant vaker voor. Dus zelfs iemand die al zeventig is, is nog steeds geïnteresseerd; staat nog steeds open voor nieuwe dingen en is blijkbaar nog steeds bereid maar liefst tweeduizend euro uit te geven voor een nieuwe fiets. Over de auteur 143 Bronvermelding 145

11 Voorwoord Toen was geluk heel gewoon In 2003 wilde de KRO stoppen met de comedy Toen was geluk heel gewoon. De omroep wilde niet stoppen omdat het programma te weinig kijkers had, want de serie had het respectabele aantal kijkers van anderhalf miljoen. Maar de kwaliteit van de kijkers stond ter discussie: ze waren te oud om serieus genomen te worden. Een manager van een groot mediabureau, een voormalige rtv-directeur, zei hierover: Op ouderen gerichte programma s zijn volstrekt overbodig. Buiten het feit dat die groep niet snel meer van merk verandert, kijken ze toch wel, wat je ze ook voorschotelt. Logisch dus dat de KRO Toen was geluk heel gewoon schrapt. Jongeren daarentegen, die nog wél door reclame te beïnvloeden zijn, moet je echt veroveren. Toen was geluk heel gewoon verdween niet van de buis. Het gezegde je bent nooit te oud om te leren bleek ook in de mediawereld te gelden. Gelukkig stopte het programma niet, want ambitieuze verkoopdoelstellingen halen zonder rekening te houden met de oudere consument is onmogelijk, omdat Nederland in snel tempo vergrijst. Het traditionele gezin met jonge kinderen als fundament van de reclame-industrie is een volstrekt achterhaald begrip. De komende twintig jaar daalt het aantal consumenten in deze categorie met maar liefst een miljoen gezinsmonden! Tegelijkertijd zijn er anderhalf miljoen méér monden te voeden, namelijk die van de zestigplussers. 11

12 Het is dus heel simpel: wie de ouderen heeft, heeft de toekomst. Elke organisatie moet naar aanleiding van de vergrijzing strategische keuzes maken en besluiten hoe ze om wil gaan met de veranderende realiteit. Maar wat is de realiteit? Als we de reclame mogen geloven, wonen er in Nederland nauwelijks ouderen. Nova Eind jaren negentig ontdekte ik vijftigplusmarketing als een leuk en onontgonnen vakgebied. Ik volgde toen een marketingopleiding Communicatie en Mediastrategie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In een module met Peter Leeflang, hoogleraar marketing in Groningen, ontstond er een discussie over het antwoord op de vraag wat op dat moment de belangrijkste marketingtrends waren. One to one marketing, CRM en internet: de voor de hand liggende onderwerpen werden allemaal genoemd. Totdat iemand in de zaal vergrijzing noemde. Ik voelde me direct aangesproken. Vergrijzing was een onderwerp waar in de Nederlandse marketingwereld nog niemand serieus mee bezig was en waar nog geen gespecialiseerd bureau voor bestond. Op het gebied van kidsmarketing waren er al bureaus zoals Keesie, ComBat en KidWise. Voor ouderen was er niets. Als marketingmedewerker van OHRA had ik al ervaren dat vijftigplussers uitermate interessant zijn als mens en als consument. Ik was later onder andere verantwoordelijk voor de marketing van Sindbad Tours, een organisatie die actieve vakanties voor jongeren organiseert, en Bex Reizen, met vakanties voor met name vijftigplussers. Bij Bex Reizen leerde ik drie belangrijke lessen over de vijftigplusser als consument. De eerste week bij Bex Reizen viel ik met mijn 12

13 neus in de boter. Die week begon met de jaarlijkse terugkomdag voor klanten van Bex Reizen op het wisselpunt van de bussen in Zuilichem in Noord-Brabant. De dag werd bezocht door veel zestigplussers die met Bex meegingen op busreizen naar bestemmingen in Oostenrijk en Zuid-Duitsland. Er traden artiesten op zoals Imca Marina. De dag was voor mij een openbaring, omdat ik afkomstig was uit de marketingwereld van American Express, met veel klanten met een bovenmodaal inkomen. Ik leerde drie belangrijke lessen op deze indrukwekkende dag. Ik zag dat mensen erg genoten van de dag: van de aandacht die ze kregen van de medewerkers van Bex en zeker van de buschauffeurs. Vanzelfsprekend was er een commerciële doelstelling. Het plan was om die dag reizen te verkopen voor het nieuwe seizoen en die reizen werden als zoete broodjes verkocht. Wat voor mij eigenlijk het meest indrukwekkend was, was het beslissingsproces van de klant. De bestemming was voor de meeste klanten niet de belangrijkste reden om een specifieke reis te boeken; welke buschauffeur hen naar de bestemming zou brengen was bepalend! Ervaring en vertrouwen bleken voor oudere consumenten belangrijke drijfveren in het aankoopproces. Een tweede belangrijke les die ik bij Bex Reizen leerde, had met de breedte van de doelgroep te maken. De missie van Bex Reizen was om met de pay-off Meer vakantie voor minder geld volledig verzorgde vakanties tegen lage prijzen te organiseren. Doorgaans waren het vooral zestigplussers die reizen boekten. Maar in de praktijk bleek dat voor de volledig verzorgde vliegreizen naar bijvoorbeeld Thailand een markt waarin Bex Reizen een groot aandeel had ook veel dertigers inschreven. Zij durfden Thailand met Bex wel aan omdat de reis volledig verzorgd was en Nederlandse reisleiding had. Dit waren dertigers die waarschijnlijk nog nooit een rugzak in hun handen hadden gehad. Conclusie: je 13

14 hoeft je net als Bex Reizen niet specifiek op ouderen te richten om aantrekkelijk voor hen te zijn. Bex bood tegen lage prijzen volledig verzorgde vakanties aan voor de onzekere consument, oud én jong. Dat een groot deel van die consumenten zestigplus is, is het gevolg van die missie, maar niet het uitgangspunt. De derde les die ik leerde, heeft betrekking op het fenomeen voor ouderen, door ouderen. Een van de kritische succesfactoren van Bex Reizen was het profiel van de medewerkers op de afdeling klantenservice/reserveringen. Regelmatig hadden zij slechtweergesprekken met klanten. Als er te weinig boekingen waren voor een busreis, werd deze reis noodgedwongen geannuleerd. De klant moest daar telefonisch over worden geïnformeerd. Voor de verkoop was het van belang dat de klanten die hadden geboekt niet annuleerden, maar met een andere Bexbusreis meegingen. Zeer veel van deze telefoontjes begonnen als een slechtweergesprek, maar eindigden als een mooiweergesprek. Dit was mede te danken aan het profiel van de medewerkers. Er waren ruim twintig medewerkers op de afdeling klantenservice/reserveringen, bijna allemaal vrouwen, minimaal 40 jaar oud, parttime werkend en gehuwd met een echtgenoot met een goed inkomen. Het waren vrouwen met veel geduld en passie voor hun werk en de klant. Ze hadden geduld voor het werk omdat ze al wat ouder waren. En ze hadden passie voor het werk omdat geld niet hun primaire drijfveer was om te werken, maar interesse in het werk en de klant. Geïnspireerd door de aanpak van bedrijven zoals Bex Reizen ging ik mij verder verdiepen in de relatie tussen bedrijfsleven en ouderen. Ik ontdekte dat er weinig onderzoek werd gedaan naar en boeken werden geschreven over de effectiviteit van marketing gericht op de oudere consument en de rol van het personeel. Vijftigplusmarketing, ofwel mature marketing, bleek vooral in Europa 14

15 nog in de kinderschoenen te staan. Ik ging mij specialiseren in vijftigplusmarketing. En ik ging schrijven over de marketingkansen van de fascinerende vijftigplusmarkt. Andere tijden Sinds mijn kennismaking met de ouderenmarkt heb ik geleerd dat het bedrijfsleven, geconfronteerd met de vergrijzing, drie opties heeft: niets veranderen, nieuw marketingbeleid baseren op vooroordelen of je écht verdiepen in de belevingswereld van de ouderen en daar de marketing op baseren. Wat het bedrijfsleven zal doen, is nog niet bekend. Wat de gevolgen van alle marketinginspanningen zijn, is ook nog niet bekend. Wordt vijftigplusmarketing met succes een vakgebied? Zal het de tegenstellingen tussen jong en oud versterken of juist matigen? Of komt er helemaal geen vijftigplusmarketing en blijven we de oudere doelgroep negeren? Er komen andere tijden, zowel in de samenleving als in het marketingvakgebied. Wat er ook gebeurt, als marketeer mag je je ogen niet sluiten voor de vergrijzing. Je moet je ogen openhouden en vanwege deze vergrijzing onderzoeken wat de lievelingskleuren van ouderen zijn en welke mogelijkheden deze kleuren bieden. Met dit boek probeer ik verschillende kleuren in kaart te brengen en de gevolgen voor marketing te laten zien. In hoofdstuk 1 beschrijf ik de belangrijkste demografische ontwikkelingen. In hoofdstuk 2 beschrijf ik de belevingswereld van ouderen, waarna ik in hoofdstuk 3 in ga op de relevantie van het zelfbeeld van de oudere als consument. De hoofdstukken 4 en 5 gaan over het belang van effectieve segmentatie en eigentijdse communicatie; essentieel voor succesvolle vijftigplusmarketing. De inzichten in dit boek zijn afkomstig uit vier bronnen: 15

16 Praktijkervaring Samen met mijn partners Dirk Sikkel en Monique Hus van het 50+-doelgroepenbureau Booming Experience heb ik jarenlange praktijkervaring opgedaan. Als een dominee probeer ik het bedrijfsleven ervan te overtuigen dat ze de vijftigplusmarkt niet mogen negeren als ze substantieel marktaandeel willen veroveren. Als doelgroepexpert probeer ik ze te helpen om deze kansen om te zetten in verkoop met marktonderzoek, marketingadvies en conceptontwikkeling. Marktonderzoek Sinds 2000 heb ik samen met Dirk Sikkel marktonderzoek uitgevoerd voor veel opdrachtgevers. Vanzelfsprekend zijn de resultaten uit deze onderzoeken bestemd voor deze opdrachtgevers, maar algemene conclusies hebben voor dit boek een goed overzicht opgeleverd over de belevingswereld van oudere consumenten. Wetenschappelijke literatuur Binnen de marketing is wetenschappelijke literatuur over oudere consumenten dun gezaaid, maar beschikbare en relevante literatuur veelal afkomstig uit de sociale wetenschappen is als bron voor dit boek gebruikt. Expertinterviews Om mijn inzichten voor de lezer zo realistisch mogelijk te maken heb ik gesproken met mensen in verschillende organisaties die in hun dagelijks werk met de vijftigplusmarkt te maken hebben. De interviews geven praktische informatie over deze markt: wat zijn de kansen en hoe is men daar in de marketing mee omgegaan? 16

17 Dit boek is geschreven voor de ondernemer en de marketeer die zich oriënteert op deze markt; voor wie snel op stoom wil komen met vijftigplusmarketing maar bereid is zich na het lezen van dit boek te realiseren dat vijftigplusmarketing als vakgebied nog in de kinderschoenen staat. Dit boek heeft dus niet de pretentie om als hét marketingboek voor de vijftigplusser door het leven te gaan. Maar wel om je na het lezen van dit boek tot de conclusie te laten komen dat ouderen eigenlijk ontzettend interessante en leuke consumenten zijn waarmee je als marketeer veel omzet kunt bereiken. Zoals je in deze inleiding al hebt kunnen lezen, gebruik ik namen van bekende televisieprogramma s voor de titels in dit boek. Het is niet serieus bedoeld, maar het is ook niet helemaal toeval: de doelgroep van vijftigplussers is de eerste televisiegeneratie, en televisiecommercials zijn nog altijd het belangrijkste marketingcommunicatiemedium voor veel bedrijven. Ik zie succesvolle programma s dan ook als symbolische plaatsen waar bedrijven en vijftigplussers elkaar kunnen ontmoeten. Vroeger was geluk heel gewoon, en marketing eigenlijk ook. Inmiddels is echter zowel geluk als marketingsucces een stuk moeilijker te bereiken. In mijn visie maakt dat het leven en ons vak alleen maar interessanter, toch? 17

18 De Knorrige Knarren Top 10 De marketing wordt steeds professioneler en met onderzoek leren we de klant steeds beter kennen. Dit geldt misschien voor de gemiddelde consument, maar in elk geval niet voor de oudere consument. De vijftigplusser is namelijk helemaal niet tevreden over de manier waarop hij door het bedrijfsleven wordt benaderd. Ik heb samen met mijn partners van Booming Experience een Knorrige Knarren Top 10 opgesteld met dingen waar oudere consumenten zich aan ergeren. Ergert u zich even mee met mij en de oudere consument? 1 - Moeilijk leesbare tekst op verpakkingen Of het nu gaat om een pak melk of een fles shampoo: de tekst heeft een te klein lettertype, tekst loopt (onleesbaar) door beeld of wordt diapositief afgedrukt. Ouderen komen er keer op keer op terug. 2 - Slechte service in winkels en bij instanties Kent u nog een restaurant waar ze na betaling met u meelopen naar de uitgang en de deur voor u openhouden? Kent u callcenters zonder wachtrij? 3 - Rommelige schappen in de warenhuizen Het vinden van een artikel in rommelige schappen is een uitdaging voor ouderen, bijvoorbeeld bij het vinden van een overhemd met de juiste boordmaat zonder dat eerst acht andere overhemden uit het schap vallen. 4 - Advertenties waarin vijftigplussers worden afgebeeld als fossielen Veel vijftigplussers ergeren zich aan de manier waarop ze geportretteerd worden in advertenties. Soms lijken ze net buitenaardse wezens. 18

19 5 - Er zijn geen leuke films! Een gat in de entertainmentmarkt? 6 - Onbegrijpelijke gebruiksaanwijzingen Iedereen heeft een goed gevoel na de aanschaf van een nieuwe dvd-speler, ook ouderen. Totdat ze thuis zijn en het apparaat willen aansluiten. 7 - Keiharde rotmuziek in publieke ruimtes, winkelcentra en restaurants Muziek is niet altijd en overal gewenst. Reden voor Omroep MAX om in tegenstelling tot andere publieke en ook commerciële omroepen geen muziek achter tv-programma s uit te zenden. Om dezelfde reden is Sky Radio ongewenst in winkels en restaurants waar vooral vijftigplussers komen. 8 - Onkundig en te jong bedienend personeel Tja, de doza (donderdagavond-/zaterdaghulp) bestaat nog steeds. Ondanks het hoge korte ziekteverzuim, het grote verloop en desinteresse in klanten, jong én oud. 9 - Onmogelijk los te krijgen winkelkarretjes Vind ik gelukkig nog een muntje van vijftig eurocent in mijn portemonnee, zit het karretje klem in het andere karretje! 10 - Smalle gangpaden in veel winkels Niet alleen mensen met een rollator, maar ook vijftigplussers die nog heel mobiel zijn ergeren zich aan smalle gangpaden en melden dat ze slechts met moeite hun weg kunnen vinden langs displays en pallets. 19

20 Deze Knorrige Knarren Top 10 leert ons twee dingen. Ten eerste zijn deze ergernissen eigenlijk leeftijdsloos. Want ook de moeder met een EasyWalker wil brede gangpaden in winkels en iedereen wil een goede service van gekwalificeerd personeel. Talloze dertigers en veertigers hebben na een ogentest bij Pearle of Hans Anders een leesbril aangeschaft, dus hoezo zijn leesbare teksten op verpakkingen alleen voor ouderen relevant? Ten tweede zitten in deze ergernissen voor elk bedrijf quick wins. Laat in de winkel geen Sky Radio horen, maar leeftijdsloze muziek op een lager volume. Zorg voor vrij begaanbare gangpaden, laat medewerkers klanten standaard groeten. Kleine moeite, groot plezier! Om meer uit die enorme markt van vijftigplussers te halen, biedt innovatie door effectieve mature marketing veel kansen. Maar effectieve vijftigplusmarketing gaat ook over de kunst van het bukken, over eenvoudige renovatie, kleine acties en beperkte investeringen die snel effect hebben! 20

21 Deel I

22 1 De gouden kooi De demografische aardverschuiving in Nederland Waarvan ligt de marketeer wakker? In de nachtelijke uren ging het onderzoeksbureau Trendbox door de slaapkamer van de marketeer voor de Grote Marketing Enquête. Welke kansen ziet de marketeer, welke ontwikkelingen vindt hij hoopvol en welke zorgelijk? En wat schetst mijn verbazing? De demografische aardverschuiving ook wel de vergrijzing genoemd komt als kans of bedreiging in het rijtje nergens terug; nergens! Eigenlijk verbaast het me niet. De marketeer van vandaag maakt zich primair druk over de integratie van internet en e-commerce, over online en offline. Het zijn de marketinginstrumenten die hem of haar bezighouden in plaats van doelgroepen en de consumenten die zijn of haar salaris betalen. Een typerend onderzoeksresultaat? De integratie van internet en e-commerce wordt in 2007 door 65 procent van de marketeers als kans en uitdaging gezien (versus 60 procent in 2006) terwijl maar 8 (!) procent dichter bij de klant/meeleven met de klant noemt (versus 11 procent in 2006). Maar who s to blame? De marketeer loopt menig congres over consumententrends af en ziet fantastisch mooie PowerPointpresentaties over trends die doorgaans gebaseerd zijn op vage marktanalyses met de volgende definitie van het woord trend door de dikke Van Dale: Een trend is een neiging, een tendens, 22

23 een ontwikkelingslijn. Een trend in de zin van het zou kunnen zijn dat. Maar een tweede definitie die Van Dale aan het woord geeft, is: Het algemeen verloop dat cijfers gedurende een periode vertonen, afgezien van de toevallige en seizoensafwijkingen. Zie daar de vergrijzing, de demografische aardverschuiving als trend. Geen trend in de zin van het zou kunnen zijn dat, maar in de zin van het is zo dat! Volgens de Grote Marketing Enquête ligt de marketeer in Nederland helaas niet wakker van deze trend, maar zit hij zelfs in een lange winterslaap. Deze winterslaap is overigens niet uniek voor Nederland. Ook in de Verenigde Staten zijn marketeers in diepe rust, zoals blijkt uit de volgende populaire uitspraken: To most marketers, consumers die the minute they turn 50. According to most marketers, people die in the US every day. These days, doctors don t pronounce you dead, marketers do. Maar u zit gelukkig niet in die winterslaap! Want u hebt dit boek in uw handen en realiseert zich klaarblijkelijk dat er iets substantieels aan het veranderen is in de wereld van de marketing. Goede tijden, slechte tijden? Een beetje marketeer bezoekt wel eens een seminar over consumententrends. En terecht, omdat je daar informatie hoort over trends die een voedingsbodem kunnen zijn voor nieuwe concepten én een nieuwe marketingaanpak. Veel trends passeren de revue; althans, trends in de zin van: Ze zeggen dat Waarna bij mij vaak de vraag blijft hangen of de trendwatcher die ik zag nu echt een goeroe is of eerder een cabaretier. Want de trend vergrijzing komt zelden naar voren. En dat terwijl CBS-cijfers boekdelen spreken over deze demografische aardverschuiving. Met een heel duidelijke conclusie: wie de ouderen 23

24 heeft, die heeft de toekomst! Laten we even in die CBS-cijfers duiken om te zien wat er in Nederland staat te gebeuren. Tabel 1 geeft de ontwikkelingen aan per leeftijdscategorie van tien jaar voor de vijftigminners. Voor 2007 staat het aantal Nederlanders aangegeven per leeftijdscategorie met daarna de totaal verwachte aantallen weer voor het jaar En wat zien we dan gebeuren in de onderste rij met groei of afname ten opzichte van 2007? De belangrijkste conclusie is dat het fundament van de reclameindustrie, het gezin met kinderen, onderuitgaat! Het gezin met Tabel 1 De krimp van het aantal vijftigminners x jr jr jr jr jr Stijging/daling 2030 t.o.v x

25 (jonge) kinderen en ouders in de leeftijdscategorie 30 tot 49 jaar dat vooral voor de fast moving consumer goods als primaire markt wordt gezien, neemt in aantal substantieel af. We gaan van fast moving consumer goods naar fast moving consumer change. Van nu tot 2030 daalt het aantal consumenten in die levensfase met ruim een miljoen. Ruim een miljoen minder monden te voeden! Of anders gesteld: is om substantieel marktaandeel te creëren het gezin met (jonge) kinderen nog steeds de hoeksteen van de samenleving? Overduidelijk niet, maar voor veel marketeers helaas nog wel. Laten we met tabel 2 eens kijken naar de vijftigplussers. Tabel 2 De groei van het aantal vijftigplussers x jr jr jr jr 90+ Stijging/daling 2030 t.o.v x

26 Wat zien we daar gebeuren? Waar zit die groei van vijftigplussers? In eerste instantie in de leeftijdscategorie 60 tot 70, want die groep groeit de komende jaren het snelst. Daarna zet de vergrijzing snel door van 60 tot 80 jaar en dan zelfs van 60 tot 90 jaar. Met de babyboomer van vandaag als zeer interessante doelgroep. Want nu zijn dat al 2,2 miljoen consumenten en het is de babyboomer die vergrijst. De senioren van de toekomst zijn de babyboomers van nu. Wie van de drie? De cijfers geven een realiteit weer waar je nu al gebruik van kunt maken. Als je succesvol leeftijdsloze producten als wc-papier, verzekeringen en auto s wilt verkopen, moet je je natuurlijk niet alleen op het gezin met kinderen richten. Denkend vanuit levensfases leidt de demografische aardverschuiving namelijk tot drie levensfases die voor alle leeftijdsloze producten als drie primaire markten moeten worden benaderd: behalve het gezin met kinderen ook de empty nester (50-59 jaar) en de pensionado (60-79 jaar). Alleen al in de leeftijdscategorie van de pensionado liggen er legio kansen om substantieel marktaandeel te creëren. Want het aantal mensen dat met pensioen gaat, stijgt de komende jaren veruit het snelst. De markt waar de marketeer op korte termijn substantieel meer omzet uit kan halen, is dus die van de pensionado, de markt van het Zwitserlevengevoel. Om hier echter daadwerkelijk meer omzet uit te halen, is een randvoorwaarde dat je je in de belevingswereld van de pensionado De senioren van de toekomst zijn de babyboomers van nu. 26

27 stort. Wat verandert er in iemands leven door pensionering? Wat heeft dat voor gevolgen voor de manier waarop mensen hun tijd structureren, voor rolpatronen in koopprocessen en voor verandering in productkeuzes? Voor de wat langeretermijnstrategie moeten we ons realiseren dat de pensionado van de komende jaren de babyboomer van nu is. Dus om het consumentengedrag van de senior van de toekomst te kunnen voorspellen, dienen we in de wereld van de babyboomer te duiken. Elke aardverschuiving kent oorzaken, zo ook de demografische aardverschuiving. Vergrijzing, ontgroening en de huidige babyboomgeneratie vormen de drie belangrijkste oorzaken die ervoor zorgen dat het straatbeeld in Nederland de komende jaren aanzienlijk verandert. We staan even kort stil bij deze oorzaken. Vinger aan de pols Sinterklaas is het bewijs! Ook vroeger was het mogelijk om zeer oud te worden. Als je in 1865 als man kans zag 65 jaar oud te worden, kon je verwachten uiteindelijk 75 jaar oud te worden. Als je nu als man 65 jaar wordt, is de levensverwachting 79 jaar. De man van 65 jaar heeft dus vier jaar gewonnen, terwijl de vijfenzestigjarige vrouw vergeleken met 1865 zelfs acht jaar gewonnen heeft. Alleen de kans om toen 65 jaar oud te worden was aanzienlijk kleiner vanwege kindersterfte. Zo werd in 1865 ruim dertig procent van alle jongens en meisjes niet ouder dan vijf jaar. Dat percentage schommelt nu rond de 0,7 procent. Ouder dan vijf jaar worden was in 1865 dus niet voor iedereen weggelegd, met als consequentie dat mannen toen gemiddeld slechts 36,5 jaar oud werden terwijl dat nu ruim 75 jaar is. Voor vrouwen is dat van 38,2 naar ruim 80 gegaan. Kortom, om tot een voltooid leven te komen was het overleven van 27

28 Wie de ouderen heeft, die heeft de toekomst! kinderziektes letterlijk een voorwaarde. Dat zowel mannen als vrouwen vergeleken met 1865 nu gemiddeld twee keer zo oud worden, is mede te danken aan een verbetering in hygiënische levensomstandigheden en de gezondheidszorg. Lang zal die leven, lang zal die leven! Op elk kinderfeestje wordt het verjaardagslied weer ingezet, maar hoe lang zal die dan leven? In 2005 had een jongetje bij geboorte een levensverwachting van 77,2 jaar, terwijl die in 2050 naar verwachting 81,5 zal zijn. Bij de meisjes gaat die levensverwachting van 81,6 in 2005 naar 84,2 in We moeten wel een vinger aan de pols houden, want we leven misschien wel langer, maar je kunt de vraag stellen of die extra levensjaren in de gloria worden beleefd. Door de medische wetenschap kunnen we meerdere ziektebeelden beter behandelen, maar het thema kwaliteit van leven komt dan vaak op de agenda te staan. Dus lang zal die leven in de gloria? Praatjesmakers De tweede belangrijke oorzaak van de vergrijzing is de ontgroening. Per vrouw worden er vergeleken met vroeger aanzienlijk minder baby s geboren. Dit wordt het vruchtbaarheidscijfer genoemd: het gemiddelde aantal kinderen per vrouw aan het eind van haar vruchtbare periode (leeftijd 15 tot 49 jaar). Om de leeftijdsopbouw van de bevolking stabiel te houden, dient het aantal kinderen per vrouw gemiddeld 2,1 kind te zijn. Rond 1900 was dit cijfer gemiddeld meer dan twee keer zo hoog! 28

Peter Pebesma, Marktmanager AEGON. Jenny Elissen, founding partner NewGenes, business innovation network.

Peter Pebesma, Marktmanager AEGON. Jenny Elissen, founding partner NewGenes, business innovation network. Dit boek biedt een schat aan klantinzichten en geeft een helder overzicht van de belangrijkste issues binnen vijftigplusmarketing. Praktisch, maar met diepgang. Wetenschappelijk sterk onderbouwd en verlevendigd

Nadere informatie

De belevingswereld van de oudere consument: Kansen voor Kunst en Cultuur?? Maandag 26 november 2007 Edgar Keehnen

De belevingswereld van de oudere consument: Kansen voor Kunst en Cultuur?? Maandag 26 november 2007 Edgar Keehnen De belevingswereld van de oudere consument: Kansen voor Kunst en Cultuur?? Maandag 26 november 2007 Edgar Keehnen De belevingswereld van de oudere consument: een speurtocht 1. Consumer insights: De belevingswereld

Nadere informatie

Online copywriting in 60 minuten

Online copywriting in 60 minuten Online copywriting in 60 minuten Dimitri Lambermont in samenwerking met Eerste druk april 2016 Uitgeverij Haystack Postbus 308 5300 AH Zaltbommel 0418-680180 www.haystack.nl needle@haystack.nl In samenwerking

Nadere informatie

Georges Dockx JUISTE MARKETING. Voor kmo s en zelfstandigen die meer resultaat willen met minder budget

Georges Dockx JUISTE MARKETING. Voor kmo s en zelfstandigen die meer resultaat willen met minder budget Georges Dockx DE JUISTE MARKETING Voor kmo s en zelfstandigen die meer resultaat willen met minder budget Uitgegeven door Georges Dockx in samenwerking met BOEK MAKERIJ.be D/2015/Georges Dockx, auteur-uitgever

Nadere informatie

fluchskrift Vergrijzing in Fryslân neemt toe Aantal senioren sterk gestegen Aantal 65-plussers in Fryslân, /2012

fluchskrift Vergrijzing in Fryslân neemt toe  Aantal senioren sterk gestegen Aantal 65-plussers in Fryslân, /2012 Vergrijzing in Fryslân fluchskrift Vergrijzing in Fryslân neemt toe In Fryslân wonen op 1 januari 2011 647.282 inwoners. De Friese bevolking groeit nog jaarlijks. Sinds 2000 is het aantal inwoners toegenomen

Nadere informatie

Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes?

Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes? Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes? December 2007 / Januari 2008 Door: Marco Bouman, Impulse, Strategie & Marketing Februari 2008 2008 Marco Bouman, alle rechten voorbehouden Het is niet

Nadere informatie

DONATEUR KIEST GOEDE DOEL VANWEGE ONDERWERP EN STOPT MET STEUN VANWEGE ONTEVREDENHEID OVER GOEDE DOEL

DONATEUR KIEST GOEDE DOEL VANWEGE ONDERWERP EN STOPT MET STEUN VANWEGE ONTEVREDENHEID OVER GOEDE DOEL Meting maart 2013 Het Nederlandse Donateurspanel van WWAV wordt mede mogelijk gemaakt door het CBF en is uitgevoerd door Peil.nl DONATEUR KIEST GOEDE DOEL VANWEGE ONDERWERP EN STOPT MET STEUN VANWEGE ONTEVREDENHEID

Nadere informatie

ALLES DUBBEL. Survivalgids. voor startende tweelingmama s. Denise Hilhorst

ALLES DUBBEL. Survivalgids. voor startende tweelingmama s. Denise Hilhorst Voorproefje ALLES DUBBEL Survivalgids voor startende tweelingmama s Denise Hilhorst Inhoud Dubbel van start 7 Dubbel ervaren 8 Dubbel zwanger 10 Dubbel voorbereiden 19 Dubbel bevallen 25 Dubbel voeden

Nadere informatie

IP72 Brabants Dagblad. Analyse

IP72 Brabants Dagblad. Analyse IP72 Brabants Dagblad Analyse 01 Organisatie Bij Brabants Dagblad BV werken ongeveer 400 personen, waarvan bijna de helft bij de redactie, 100 bij advertentie-exploitatie, 70 bij oplage en 30 bij overige

Nadere informatie

Bereken het marktpotentieel en de marktpenetratie van dit adviesbureau.

Bereken het marktpotentieel en de marktpenetratie van dit adviesbureau. opgave 1 Een adviesbureau heeft zich gespecialiseerd in adviezen aan touroperators en reisbureaus. Een medewerker, die gestudeerd heeft aan de NHTV, denkt dat het bureau nog potentieel heeft voor nieuwe

Nadere informatie

Demografische gegevens

Demografische gegevens Demografische gegevens Doelgroep 50+ Tot stand gekomen in het kader van RAAK Vitale Oudere Auteur Ing. Karin Overbeek; onderzoeker lectoraat Industrial Design Redactie Drs. S.E. Jaarsma; Jaarsma + Lebbink

Nadere informatie

Prostaatkanker Hoe ontdek je het en dan?

Prostaatkanker Hoe ontdek je het en dan? Prostaatkanker Hoe ontdek je het en dan? Eerste druk, 2014 2014 Henri Pieter www.henripieter.nl Schilderij cover: Irma Boogh-van der Burg isbn: 9789048433735 nur: 860 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer

Nadere informatie

In beeld met Pinterest in 60 minuten

In beeld met Pinterest in 60 minuten In beeld met Pinterest in 60 minuten Hélène van den Dungen in samenwerking met Pinterest: where we go to plan imaginary weddings, dress children we don t have, and style homes we can t afford. Bron onbekend

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 D/2012/45/239 - isbn 978 94 014 0183 8 - nur 248 Tweede druk Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Illustraties omslag en binnenwerk: Marcel Jurriëns,

Nadere informatie

F reader. Het nieuwe ondernemen. is gewoon durven te veranderen!

F reader. Het nieuwe ondernemen. is gewoon durven te veranderen! F R I E N D S F reader Het nieuwe ondernemen. is gewoon durven te veranderen! Als we de berichtgeving van de laatste maanden mogen geloven staat de non food detailhandel voor een herstructureringsslag.

Nadere informatie

Eerste druk, mei 2010 Herziene uitgave, april 2014 2010 Marcel van Mosselveld. www.stoppendoejezo.com

Eerste druk, mei 2010 Herziene uitgave, april 2014 2010 Marcel van Mosselveld. www.stoppendoejezo.com Stoppen doe je zo Eerste druk, mei 2010 Herziene uitgave, april 2014 2010 Marcel van Mosselveld www.stoppendoejezo.com Illustraties: Caroline van Iersel Redigeren tekst: Conny de Wit isbn: 9789048411955

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

Laat jou(w) Limburg zien DIT IS ZEF MAGAZINE

Laat jou(w) Limburg zien DIT IS ZEF MAGAZINE Laat jou(w) Limburg zien DIT IS ZEF MAGAZINE Kennismakingsgids 2012 Dit is ZEF Magazine! ZEF Magazine is een online magazine voor jonge mensen die wonen in Limburg. ZEF draait niet alleen om nieuwtjes

Nadere informatie

Grote gemeenten goed voor driekwart van bevolkingsgroei tot 2025

Grote gemeenten goed voor driekwart van bevolkingsgroei tot 2025 Persbericht PB13 062 1 oktober 2013 9:30 uur Grote gemeenten goed voor driekwart van bevolkingsgroei tot 2025 Tussen 2012 en 2025 groeit de bevolking van Nederland met rond 650 duizend tot 17,4 miljoen

Nadere informatie

Ouderen en nieuwe technologie

Ouderen en nieuwe technologie Ouderen en nieuwe technologie Mature Market Monitor 2: rapportage Peter Jobsen p.jobsen@motivaction.nl Pieter Paul Verheggen p.verheggen@motivaction.nl Edgar Keehnen keehnen@agewise.nl Ouderen positief

Nadere informatie

Tips voor Succesvolle Productlancering

Tips voor Succesvolle Productlancering Tips voor Succesvolle Productlancering Door Welmoet Babeliowsky 2015-2016 Hallo! Ben je zelfstandige, coach, trainer of adviseur? Dan heb ik gelijk een vraag aan je! Stel je eens voor: Dat je een nieuw

Nadere informatie

Maurice Jongmans is Adviseur Social Media en Zoekmachineoptimalisatie bij Webtechniek in Delft.

Maurice Jongmans is Adviseur Social Media en Zoekmachineoptimalisatie bij Webtechniek in Delft. Maurice Jongmans is Adviseur Social Media en Zoekmachineoptimalisatie bij Webtechniek in Delft. Webtechniek is gespecialiseerd in technische oplossingen voor internet en applicaties. Sinds 2000 is het

Nadere informatie

E-resultaat aanpak. Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen

E-resultaat aanpak. Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen E-resultaat aanpak Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen 2010 ContentForces Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie

Vertrouwen. Margriet Ledin-de Hoop. Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer

Vertrouwen. Margriet Ledin-de Hoop. Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer Vertrouwen Margriet Ledin-de Hoop Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer Inhoudsopgave Woord vooraf 6 1. Op reis 8 2. Spring! 15 3. Ver weg of heel dichtbij? 24 4. Actief afwachten 32 5. In vertrouwen keuzes

Nadere informatie

De essentie van het leven

De essentie van het leven De essentie van het leven Eerste druk, 2014 2014 Lucien M. Verkooijen Coverbeeld: schilderij Mystieke reis ei tempera op board door Lia Vonk Fotografie: Fred van Welie Correctors: Elly van de Vlugt, José

Nadere informatie

Slagen als onderhandelaar

Slagen als onderhandelaar Slagen als onderhandelaar Lessen voor succesvolle deals Michael Watkins UITGEVERIJ NIEUWEZIJDS Oorspronkelijke titel:. Shaping the Game. The New Leader s Guide to Effective Negotiating. Boston: Published

Nadere informatie

Wetten van oorzaak en gevolg

Wetten van oorzaak en gevolg Wetten van oorzaak en gevolg Eerste druk, april 2012 2012 John Warnas isbn: 978-90-484-2372-9 nur: 718 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze

Nadere informatie

De leeftijd van een model in een advertentie voor 50-plussers

De leeftijd van een model in een advertentie voor 50-plussers September 2017 De leeftijd van een model in een advertentie voor 50-plussers INLEIDING Een advertentie is effectiever wanneer de leeftijd van het model in de advertentie overeenkomt met de gevoelsleeftijd

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

Starters. marketing: Het draait om de. doelstellingen

Starters.  marketing: Het draait om de. doelstellingen Starters E-mail marketing: Het draait om de doelstellingen E-mail marketing bottom line doelstellingen Marketing is in rap tempo aan het veranderen. Accountability is een term die je overal op ziet duiken.

Nadere informatie

Huishoudensprognose : belangrijkste uitkomsten

Huishoudensprognose : belangrijkste uitkomsten Huishoudensprognose 26 2: belangrijkste uitkomsten Elma van Agtmaal-Wobma en Coen van Duin Het aantal huishoudens blijft de komende decennia toenemen, van 7,2 miljoen in 26 tot 8,1 miljoen in 23. Daarna

Nadere informatie

Bibliotheek Mysterie

Bibliotheek Mysterie Bibliotheek Mysterie Eerste druk, 2014 2014 Nicole van Oudheusden isbn: 9789048432257 nur: 284 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze uitgave

Nadere informatie

Op de grens van hemel en aarde. Een bijna-doodervaring

Op de grens van hemel en aarde. Een bijna-doodervaring Op de grens van hemel en aarde Een bijna-doodervaring Eerste druk, 2014 2014 Tineke H.C.M. Verwij Illustraties: Tineke H.C.M. Verwij Coverfoto: Tineke H.C.M. Verwij isbn: 9789048432684 nur: 402 Uitgever:

Nadere informatie

Onderzoek De keuzes in een keuzemenu

Onderzoek De keuzes in een keuzemenu Onderzoek De keuzes in een keuzemenu Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Voorwoord 3 1 Categorie Klantherkenning 4 1.1 Telefonisch keuzemenu 4 1.2 Spraakgestuurd 5 2 Categorie Attitude/Inrichting 6 2.1 Volgorde

Nadere informatie

Wat zijn de drijfveren van de Nederlandse ondernemer? Een onderzoek naar de vooren nadelen van ondernemen

Wat zijn de drijfveren van de Nederlandse ondernemer? Een onderzoek naar de vooren nadelen van ondernemen Wat zijn de drijfveren van de Nederlandse ondernemer? Een onderzoek naar de vooren nadelen van ondernemen Onderzoek van GfK november 2015 Inleiding Het aantal ondernemers blijft groeien. In 2015 heeft

Nadere informatie

The silver economy // 50 tinten grijs. // 13 november 2014 // Els Dragt - trendonderzoeker

The silver economy // 50 tinten grijs. // 13 november 2014 // Els Dragt - trendonderzoeker The silver economy // 50 tinten grijs // 13 november 2014 // Els Dragt - trendonderzoeker MARE RESEARCH: SINDS 1989 KWALITATIEF MARKTONDERZOEK & TRENDONDERZOEK MARKETING & COMMUNICATIE CONNECTIVITEIT 2

Nadere informatie

Eerste druk, augustus 2012 2012 chamo C.C. Paetzhold, C.C.Mozer. Foto s en cover: Hamo

Eerste druk, augustus 2012 2012 chamo C.C. Paetzhold, C.C.Mozer. Foto s en cover: Hamo Dé Afkickmethode Eerste druk, augustus 2012 2012 chamo C.C. Paetzhold, C.C.Mozer. Foto s en cover: Hamo isbn: 978-90-484-2558-7 nur: 751 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel

Nadere informatie

Vergrijzing, verkleuring en individualisering. Voor wie verstandig handelt!

Vergrijzing, verkleuring en individualisering. Voor wie verstandig handelt! Vergrijzing, verkleuring en individualisering Trendsamenvatting Naam Definitie Scope Conclusies Invloed Impact Bronnen Vergrijzing, verkleuring en individualisering De wereldbevolking neemt toe, waarbij

Nadere informatie

Anne Marie van Bilsen, www.praktijk-deregenboog.nl 1

Anne Marie van Bilsen, www.praktijk-deregenboog.nl 1 Anne Marie van Bilsen, www.praktijk-deregenboog.nl 1 Titel: Wat kun je zelf doen Auteur: Anne Marie van Bilsen Omslagontwerp: R.P. da Costa Druk: ebook Uitgever: Praktijk de Regenboog Juni 2012 eerste

Nadere informatie

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Vraag 1 Hoe heb je zielsliefde ontdekt, en ontdekte je zielsliefde het ook op dat moment? Ik ontmoette haar op mijn werk in de rookruimte. We konden

Nadere informatie

Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken. van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt

Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken. van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt orthodontist Daniël van der Meulen samen met veertien assistentes intensief

Nadere informatie

Sterkste groei bij werknemers

Sterkste groei bij werknemers In 1994 stagneerde de ontwikkeling van de koopkracht nog. In de daarop volgende jaren nam de koopkracht echter steeds sterker toe: met 1% in 1995 tot 1,5% in 1997. De grootste stijging,,7%, deed zich voor

Nadere informatie

Training Klantbeleving

Training Klantbeleving Training Klantbeleving Klantbeleving: voeg waarde toe en verwonder Betalen voor de verzending van je online bestelling? Een week wachten tot je de offerte in je mailbox vindt? Daar nemen klanten geen genoegen

Nadere informatie

DE KRACHT VAN MENSEN ROL A ND H A MEE T EMAN MENSEN. in de in eenentwintigste de eeuw eeuw

DE KRACHT VAN MENSEN ROL A ND H A MEE T EMAN MENSEN. in de in eenentwintigste de eeuw eeuw ROL A ND ROL H AAMEE ND THEMAN A MEE T EMAN 9 7 8 9 0 7 7 89 8 17 58 09 70 7 7 8 8 1 5 0 7 DE KRACHT VAN MENSEN ROL A ND H A MEE T EMAN DE KRACHT VAN MENSEN ROL A ND H A MEE T EMAN DDE E KKR RACH T T VA

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule Werkboek Inhoudsopgave: 1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule 2. Het H.A.R.T. model 2.1. H.A.R.T. staat voor: 2.1.1. Mijn verhaal over oprechte communicatie 2.1.1: Hoofd Gebruik de rest van deze

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

V O L G E R S F A C E B O O K / D E D R E S S C O A C H W W W. G L A N C Y. N L

V O L G E R S F A C E B O O K / D E D R E S S C O A C H W W W. G L A N C Y. N L SIMPEL STAPPENPLAN VAN JE PASSIE JE WERK MAKEN 3.278 VOLGERS FACEBOOK/DEDRESSCOACH WWW.GLANCY.NL Mijn reis: van passie naar ondernemer Gefeliciteerd! Je hebt een eerste stap gezet. Wat fantastisch dat

Nadere informatie

WHITEPAPER HOME DECO VROUWEN TOT 35 ZIJN VOORLOPERS OP HET GEBIED 66% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN

WHITEPAPER HOME DECO VROUWEN TOT 35 ZIJN VOORLOPERS OP HET GEBIED 66% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN WHITEPAPER HOME DECO 66% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR VROUWEN TOT 35 ZIJN VOORLOPERS OP HET GEBIED VAN Nederlanders houden zich graag bezig met het inrichten van hun huis. Vrouwen hebben meer interesse

Nadere informatie

De Nederlandse vakantiemarkt Trends & verwachting. Vakantiebeurs 12 januari 2016 Ad Schalekamp & Kees van der Most

De Nederlandse vakantiemarkt Trends & verwachting. Vakantiebeurs 12 januari 2016 Ad Schalekamp & Kees van der Most De Nederlandse vakantiemarkt Trends & verwachting Vakantiebeurs 12 januari 2016 Ad Schalekamp & Kees van der Most Over NBTC-NIPO Research Wij zijn een full service onderzoeksbureau op het gebied van vakantie,

Nadere informatie

CASESTUDIE? HOE KRIJG IK MIJN WINKEL VOL? 12 februari 2014, Richard van Hoorn

CASESTUDIE? HOE KRIJG IK MIJN WINKEL VOL? 12 februari 2014, Richard van Hoorn CASESTUDIE? HOE KRIJG IK MIJN WINKEL VOL? Hoe krijg ik mijn winkel vol? Inzet marketingbudget Hoe meet je of de kosten van printmedia opwegen tegen het effect? Het commercieel effect De klassieke commerciële

Nadere informatie

A DATA-DISCOVERY JOURNEY

A DATA-DISCOVERY JOURNEY A DATA-DISCOVERY JOURNEY Waarom een data- discovery journey Je hebt een hoop data maar wat kun je er mee. Data is voor veel bedrijven nog een erg abstract begrip. Natuurlijk snapt iedereen dat informatie

Nadere informatie

GELOOFWAARDIGHEID is de sleutel tot succesvolle interne communicatie. April 2012. Concrete tips voor effectieve interne communicatie

GELOOFWAARDIGHEID is de sleutel tot succesvolle interne communicatie. April 2012. Concrete tips voor effectieve interne communicatie GELOOFWAARDIGHEID is de sleutel tot succesvolle interne communicatie April 2012 Concrete tips voor effectieve interne communicatie Amsterdam, augustus 2012 Geloofwaardige interne communicatie Deze white

Nadere informatie

7 tips voor begeleiding van onrustige kinderen

7 tips voor begeleiding van onrustige kinderen Anne Marie van Bilsen, www.praktijk-deregenboog.nl 1 Titel: 7 tips voor begeleiding van onrustige kinderen Auteur: Anne Marie van Bilsen Omslagontwerp: R.P. da Costa Druk: ebook Uitgever: Praktijk de Regenboog

Nadere informatie

Als paarden konden spreken

Als paarden konden spreken Als paarden konden spreken Eerste druk, maart 2012 2012 Julie Beirens isbn: 978-90-484-2338-5 nur: 285 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze

Nadere informatie

Ondernemers staan open voor bedrijfsverkoop, maar moeten mentaal nog een drempel over

Ondernemers staan open voor bedrijfsverkoop, maar moeten mentaal nog een drempel over Ondernemers staan open voor bedrijfsverkoop, maar moeten mentaal nog een drempel over Rapport Marktmonitor 2015 18 September 2015 Colofon In opdracht van: Majka van Doorn Research Consultant 033 330 33

Nadere informatie

Van dezelfde auteur. Spreken is zilver. Overtuigen is goud. Waarschijnlijk de beste mediatraining die u zal krijgen. In minder dan 2 uur lezen.

Van dezelfde auteur. Spreken is zilver. Overtuigen is goud. Waarschijnlijk de beste mediatraining die u zal krijgen. In minder dan 2 uur lezen. Marketing Reset Van dezelfde auteur Spreken is zilver. Overtuigen is goud. Waarschijnlijk de beste mediatraining die u zal krijgen. In minder dan 2 uur lezen. 2 Marketing Reset Uw reclame gerichter en

Nadere informatie

WHITEPAPER FASHION 22% VAN NEDERLANDERS IS VOORLOPER OP HET GEBIED VAN KLEDING 75% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR NIEUWE AANBIEDERS VAN KLEDING

WHITEPAPER FASHION 22% VAN NEDERLANDERS IS VOORLOPER OP HET GEBIED VAN KLEDING 75% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR NIEUWE AANBIEDERS VAN KLEDING WHITEPAPER FASHION 75% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR NIEUWE AANBIEDERS VAN KLEDING 22% VAN NEDERLANDERS IS VOORLOPER OP HET GEBIED VAN KLEDING Vooral vrouwen zijn geïnteresseerd in kleding. Zij zoeken

Nadere informatie

Filosofie 3 Postmoderne mediaconsumptie. Kind of minivolwassene?

Filosofie 3 Postmoderne mediaconsumptie. Kind of minivolwassene? Filosofie 3 Postmoderne mediaconsumptie Kind of minivolwassene? Marlou Kemperman Klas Com3b S1007734 Juni 2009 Mark Eckhart Korte samenvatting Kinderen worden steeds meer blootgesteld aan reclame en marketing

Nadere informatie

80% VAN DE NEDERLANDERS TYPEERT ZICH ALS GOEDE-DOELENGEVER,

80% VAN DE NEDERLANDERS TYPEERT ZICH ALS GOEDE-DOELENGEVER, Meting juni 2013 Het Nederlandse Donateurspanel van WWAV wordt mede mogelijk gemaakt door het CBF en is uitgevoerd door Peil.nl 80% VAN DE NEDERLANDERS TYPEERT ZICH ALS GOEDE-DOELENGEVER, AL ZIEN MINDER

Nadere informatie

BIG DATA INSIGHTS VOOR ONLINE RETAILERS. Hoe om te gaan met de online consument?

BIG DATA INSIGHTS VOOR ONLINE RETAILERS. Hoe om te gaan met de online consument? BIG DATA INSIGHTS VOOR ONLINE RETAILERS Hoe om te gaan met de online consument? An Experian Marketing Services White Paper December 2014 INHOUD Wie doet online aankopen?...3 Wanneer worden de meeste online

Nadere informatie

Curriculum Vitae Paula Ingelse

Curriculum Vitae Paula Ingelse Curriculum Vitae Paula Ingelse Paula Ingelse is opvoedkundige en werkt vanuit eigen praktijk LiefdevolleLeiding. Ze adviseert gezinnen met vragen én zorgen rond het grootbrengen van hun kinderen. Ze is

Nadere informatie

Nationale Social Media Onderzoek 2017

Nationale Social Media Onderzoek 2017 Nationale Social Media Onderzoek 2017 Het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik en verwachtingen van social media #NSMO Uitgevoerd door: Newcom Research & Consultancy B.V. Auteurs: drs.

Nadere informatie

Het Netwerk Boek. Zakelijk Netwerken. Wie Wat Waar Waarom Hoe. Social Media Personal Branding Tips

Het Netwerk Boek. Zakelijk Netwerken. Wie Wat Waar Waarom Hoe. Social Media Personal Branding Tips Het Netwerk Boek Netwerk Boek Rob B. Tol Wie Wat Waar Waarom Hoe Zakelijk Netwerken Social Media Personal Branding Tips Success Stories Interviews Do s & Don ts Cases Voorbeelden Oefeningen Tests 3 Inhoud

Nadere informatie

Bent u Stressbestendig?

Bent u Stressbestendig? Bent u Stressbestendig? Het E- book geschreven door een professional, zijn remedies worden al vanaf het begin gebruikt voor stressbestendigheid, dit zijn de enige remedies die zullen helpen voor u succes

Nadere informatie

Communicatie doelgroep 50+

Communicatie doelgroep 50+ Communicatie doelgroep 50+ Hoe richt je de communicatieboodschap in? Tot stand gekomen in het kader van RAAK Vitale Oudere Auteur Ing. Karin Overbeek; onderzoeker lectoraat Industrial Design Redactie Drs.

Nadere informatie

Bedrijven safari. Daphne Meijer 0821393 CMD 1c

Bedrijven safari. Daphne Meijer 0821393 CMD 1c Bedrijven safari Daphne Meijer 0821393 CMD 1c TamTam Korte historie van het bedrijf Tam Tam is in 1996 opgericht door Paul en Bart Manuel. Paul en Bart zijn als partners aan Tam Tam verbonden en spelen

Nadere informatie

Maak kennis met de debiteur van morgen. Raad. Daad. Resultaat.

Maak kennis met de debiteur van morgen. Raad. Daad. Resultaat. Maak kennis met de debiteur van morgen Raad. Daad. Resultaat. Maak kennis met de debiteur van morgen Wat vandaag succesvol is, kan morgen minder effectief zijn. In de schuldenproblematiek is het belangrijk

Nadere informatie

Voorwoord. Aan de slag met job craften

Voorwoord. Aan de slag met job craften Aan de slag met job craften Voorwoord Over job craften wordt steeds meer geschreven. Er is een scala aan wetenschappelijke artikelen en in Nederland zijn inmiddels ook enkele promotieonderzoeken gepubliceerd.

Nadere informatie

Inleiding In mijn praktijk als orthopedagoog/gz-psycholoog komen natuurlijk ook ouders met een enig kind. Eerlijk gezegd zag ik hen tot nu toe niet als een aparte categorie. Voor mij is ieder mens uniek,

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven 13-05-2008 11:36 Pagina 1. Beginnen met leidinggeven

Beginnen met leidinggeven 13-05-2008 11:36 Pagina 1. Beginnen met leidinggeven Beginnen met leidinggeven 13-05-2008 11:36 Pagina 1 Beginnen met leidinggeven Beginnen met leidinggeven 13-05-2008 11:36 Pagina 2 Beginnen met leidinggeven 13-05-2008 11:36 Pagina 3 Beginnen met leidinggeven

Nadere informatie

Pensioenaanspraken in beeld

Pensioenaanspraken in beeld Pensioenaanspraken in beeld Deel 1: aanspraken naar geslacht en burgerlijke staat Elisabeth Eenkhoorn, Annelie Hakkenes-Tuinman en Marije vandegrift bouwen minder pensioen op via een werkgever dan mannen.

Nadere informatie

Artikelen. Huishoudensprognose : belangrijkste uitkomsten. Maarten Alders en Han Nicolaas

Artikelen. Huishoudensprognose : belangrijkste uitkomsten. Maarten Alders en Han Nicolaas Artikelen Huishoudensprognose 2 25: belangrijkste uitkomsten Maarten Alders en Han Nicolaas Het aantal huishoudens neemt de komende jaren toe, van 7,1 miljoen in 25 tot 8,1 miljoen in 25. Dit blijkt uit

Nadere informatie

Voor iedereen die een gelukkig en succesvol leven niet aan het toeval wil overlaten

Voor iedereen die een gelukkig en succesvol leven niet aan het toeval wil overlaten Voor iedereen die een gelukkig en succesvol leven niet aan het toeval wil overlaten Anderen over het werk van David en Arjan: Met hun boek en hun seminars maken De Kock en Vergeer heel Nederland gelukkig.

Nadere informatie

ORGANISATIEDISSONANTIE

ORGANISATIEDISSONANTIE ORGANISATIEDISSONANTIE Hebben wij dat? Marianne Kok 2015 Marianne Kok Titel Organisatiedissonantie Ondertitel Hebben wij dat? ISBN 978-90-823911-0-7 Druk Eerste druk, 2015 NUR 801 management algemeen Trefwoorden:

Nadere informatie

ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING

ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING VOORWOORD Content marketing is uitgegroeid tot één van de meest populaire

Nadere informatie

Case study: Service en sales gaan samen voor beter klantcontact

Case study: Service en sales gaan samen voor beter klantcontact Case study: Service en sales gaan samen voor beter klantcontact Sales als basis voor klantcontact stimuleert klanttevredenheid Meer dan 900 medewerkers van Transcom Nederland verzorgen dagelijks facilitaire

Nadere informatie

7 Gouden Tips. voor omgang met kinderen van nu

7 Gouden Tips. voor omgang met kinderen van nu 7 Gouden Tips voor omgang met kinderen van nu Inhoud Voorwoord Verlangen naar rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid Tip 1 Behandel me gelijkwaardig Tip 2 Regels maken we samen Verlangen naar vrijheid en

Nadere informatie

Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten

Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten Bron: http://ninabrackman.blogspot.nl/p/de-alchemist-paulo-coelho.html Dit is een deel van een blog over De Alchemist van Paulo Coelho door Nina Brackman.

Nadere informatie

Vrouwen doen boodschappen, mannen aankopen Gezinspraak tijdens aankoopprocessen in families, maar rolpatronen traditioneel

Vrouwen doen boodschappen, mannen aankopen Gezinspraak tijdens aankoopprocessen in families, maar rolpatronen traditioneel Vrouwen doen boodschappen, mannen aankopen Gezinspraak tijdens aankoopprocessen in families, maar rolpatronen traditioneel Over gezinsaankopen wordt veel overleg gevoerd binnen families. Alle gezinsleden

Nadere informatie

ONTSLA JEZELF Jouw Eerste Stap Naar Werken Met Energie En Voldoening Dit rapport is geschreven voor iedereen die al lang op zoek is naar werk dat echt voldoening gaat geven en in een ideale wereld het

Nadere informatie

Hij/zij was de liefste, maar ook de ergste

Hij/zij was de liefste, maar ook de ergste Hij/zij was de liefste, maar ook de ergste Eerste druk, 2014 2014 Emelie van Laar isbn: 9789048434497 nur: 775 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van

Nadere informatie

DE AUTOKOPER 2008-2013 Studie naar trends onder autokopers. AutoTrack.nl - Afdeling marketing E: marketing@autotrack.

DE AUTOKOPER 2008-2013 Studie naar trends onder autokopers. AutoTrack.nl - Afdeling marketing E: marketing@autotrack. DE AUTOKOPER 2008-2013 Studie naar trends onder autokopers AutoTrack.nl - Afdeling marketing E: marketing@autotrack.nl T: 020-5175175 Inhoud De achtergrond Resultaten autokoper Conclusies onderzoek Discussie

Nadere informatie

E-COACHEN MET PASSIE JOKE VAN DER VEN

E-COACHEN MET PASSIE JOKE VAN DER VEN E-COACHEN MET PASSIE JOKE VAN DER VEN INHOUD Voorwoord 9 Inleiding 11 1 Coachen versus e-coachen 1.1 Ervaringen Interapy 1.2 Eerste evaluatie 1.3 Het ontstaan 1.4 Online therapie versus online coachen

Nadere informatie

Stageverslag Danique Beeks

Stageverslag Danique Beeks Stageverslag Danique Beeks Waarom deze stage en hoe zag de stage eruit? Ik heb via Mirthe informatie gekregen over deze stage. Haar achterneef is een van de eigenaren van dat bedrijf. Ze heeft mij deze

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

meest geweldige beslissing de basis van je hele business speels avontuur

meest geweldige beslissing de basis van je hele business speels avontuur Proficiat! Dit is de meest geweldige beslissing die je kon nemen om jouw business te doen uitgroeien van een zaadje (lees: passie) naar een tuin vol bloemen (lees : fulltime inkomen). Echt waar. Dit wordt

Nadere informatie

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren Welzijn op recept Welkom bij SWOA. Uw huisarts heeft u met ons in contact gebracht. De dokter kan u op dit moment geen passende behandeling (meer) bieden. Toch voelt u zich niet lekker, of heeft u pijn.

Nadere informatie

Steeds meer vijftigers financieel kwetsbaar

Steeds meer vijftigers financieel kwetsbaar Maart 215 stijgt naar 91 punten Steeds meer vijftigers financieel kwetsbaar De is in het eerste kwartaal van 215 gestegen van 88 naar 91 punten. Veel huishoudens kijken positiever vooruit en verwachten

Nadere informatie

KWARTAALMONITOR APRIL 2016. Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland

KWARTAALMONITOR APRIL 2016. Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland KWARTAALMONITOR APRIL 2016 Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland Inhoud 3 WAT TE DOEN MET ÉÉN MILJOEN 4 BEDRIJVEN SPELEN IN OP WET DBA 5 VEEL STARTENDE FREELANCERS OP LEEFTIJD 6

Nadere informatie

Van baan naar eigen baas

Van baan naar eigen baas M200912 Van baan naar eigen baas drs. A. Bruins Zoetermeer, juli 2009 Van baan naar eigen baas Ruim driekwart van de ondernemers die in de eerste helft van 2008 een bedrijf zijn gestart, werkte voordat

Nadere informatie

Hoe ouder, hoe trouwer Switchen & behouden in de 50-plusmarkt

Hoe ouder, hoe trouwer Switchen & behouden in de 50-plusmarkt WHITEPAPER Hoe ouder, hoe trouwer Switchen & behouden in de 50-plusmarkt Onderzoek van het (een initiatief van Bindinc) toont aan dat onder 50-plussers merktrouw vaker voorkomt dan onder 50- minners. Daarbij

Nadere informatie

Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken

Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken Rapportage Juli 2013 Meer informatie: info@wijzeringeldzaken.nl Samenvatting (1/3) 1. Veel 17-jarigen maken de indruk verstandig om te gaan

Nadere informatie

Ik & mijn later. Hoe kunnen we jongeren triggeren om over pensioen na te denken?

Ik & mijn later. Hoe kunnen we jongeren triggeren om over pensioen na te denken? Ik & mijn later Hoe kunnen we jongeren triggeren om over pensioen na te denken? Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 15 juli 2015 Introductie Nationale-Nederlanden Wij zijn Nationale-Nederlanden. Sinds onze

Nadere informatie

Bijna niet te geloven, maar iedereen leest. Uniek in Nederland!

Bijna niet te geloven, maar iedereen leest. Uniek in Nederland! Bijna niet te geloven, maar iedereen leest Uniek in Nederland! Het is bijna niet te geloven, maar iedereen leest Brabants Centrum! Brabants Centrum is al 70 jaar dé krant van Boxtel met een bereik van

Nadere informatie

Hoe sterker onze kinderen zijn, hoe mooier de wereld wordt. Hans Peter Roel

Hoe sterker onze kinderen zijn, hoe mooier de wereld wordt. Hans Peter Roel Ki voor Kinderen Hoe sterker onze kinderen zijn, hoe mooier de wereld wordt. Hans Peter Roel voor Hans Peter Roel Kinderen! Een handboek voor ouders om je kind sterk en weerbaar te maken. Kracht van binnenuit

Nadere informatie

Bijlage 7 Consumentenonderzoek

Bijlage 7 Consumentenonderzoek Bijlage 7 Consumentenonderzoek Inhoudsopgave Inleiding 50 Methode 50 Resultaten 50 Conclusie 52 Discussie 52 Bijlagen 53 Enquêtevragen 53 Uitkomsten van de enquête 55 10 Inleiding B- yo 2 go! is een nieuw,

Nadere informatie

Het instappen in de Paranormale Wereld

Het instappen in de Paranormale Wereld Het instappen in de Paranormale Wereld Eerste druk, 2014 2014 Johanna de Vos isbn: 9789048432189 nur: 728 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze

Nadere informatie