nov 2014 NatuurFotoNieuws NatuurfotoNieuws is een uitgave van Mirjam Langelaar & Geurt Besselink. GeMi Tekst & Beeld

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "nov 2014 NatuurFotoNieuws NatuurfotoNieuws is een uitgave van Mirjam Langelaar & Geurt Besselink. GeMi Tekst & Beeld"

Transcriptie

1 nov 2014 NatuurFotoNieuws Veluwe, ontmoetingen met het verleden - Waterloopbos - Lightroom - Fotoreis Highlands IJsland - Fotoconcert Zwerven over de Veluwe NatuurfotoNieuws is een uitgave van Mirjam Langelaar & Geurt Besselink. GeMi Tekst & Beeld

2

3

4 Veluwe Ontmoetingen met het verl Geurt Besselink & Mirjam Langelaar

5 Ontmoeting eden 27 augustus 2014 Ik ben al vroeg op de Ermelose heide. De zon is nog niet op maar kondigt zich aan de horizon al wel een beetje aan. Het kleurt dieprood. In de verte hangt wat mist. Ook de heideschapen moesten vandaag vroeg op, want ze staan model voor het beeld dat ik ga maken. Deze ochtend moet het gebeuren. Al een jaar heb ik dit beeld in mijn hoofd als cover voor het nieuwe Veluweboek dat binnenkort uitkomt; een luchtfoto van de heideschapen tussen de grafheuvels in een mistig, sfeervol heidelandschap. De hond heeft goed geluisterd naar het scenario en de schapen doen hun taak perfect. Er is mist en de lucht kleurt. Alles wat ik in gedachten had komt bij elkaar in dit beeld. Klik.

6 Veluwe ontmoetingen met het verleden

7 Landschap met een verhaal

8 Landschap met een verhaal Het is koud op het Kootwijkerzand. De thermometer komt deze ochtend niet verder dan een paar graden onder nul. Dwarrelende sneeuwvlokken zorgen voor een winters sfeertje. De rijp en de sneeuw lichten het landschap flink op. Het is veel lichter dan anders op ditzelfde tijdstip. Ik hoop vandaag wat wilde dieren te fotograferen op het winterse zand. In de winter dieren fotograferen in de vrije natuur kost inspanning. Doordat alles kaal is hebben ze minder dekking. Als dat landschap ook nog eens wit is waardoor ze sneller opvallen, zijn ze extra voorzichtig. Plekken die veel bezocht worden voor wildfotografie zijn het Deelerwoud en de Hoge Veluwe. Daar heb je een goede kans wild te treffen, met name in de ochtend of laat in de middag. Op tijd zijn is belangrijk. Zowel om het wild te zien als om de winterse omstandigheden te fotograferen. Ook sneeuw verdwijnt als sneeuw voor de zon. Wildbeleving op het Kootwijkerzand Zelf ga ik graag naar het Kootwijkerzand, waar ik me thuis voel. Ik kom hier vaak. Ook zonder camera. Vandaag is het zand mooi berijpt en licht besneeuwd. Ik beklim een duintje vanwaar ik goed zicht heb op het unieke landschap en wacht op de dingen die gaan komen. Hopelijk trekken er wat edelherten door mijn winterse kader. Door de verrekijker tuur ik de omgeving af. Ik zie geen dieren, wat niet wil zeggen dat ze er niet zijn. Door de vele duintjes is het zicht beperkt. Er zou zomaar een edelhert of een ree achter vandaan kunnen komen. Zo ook vandaag. In de verte komt wat kaalwild (hinden met kalveren) tevoorschijn. De dieren gaan op een duin staan zodat ze goed zicht hebben. Ze zijn alert. Alle ogen kijken in dezelfde richting. Niet naar mij, maar naar de bosrand. Ik maak wat foto s van de dieren in het landschap. Zo n beeld is net zo boeiend als een portret.

9 Veluwe ontmoetingen met het verleden Intussen begint het nog wat harder te sneeuwen en het roedel komt langzaam in beweging. Ik tel al gauw twintig dieren. Er lopen ook een paar geweidragers bij (mannetjes). Het landschap kaderen In de verte hoor ik mensen luid pratend naderbij komen, waarschijnlijk een groep wandelaars op het wandelpad achter de bosrand. De hinden lopen van het geluid vandaan, in mijn richting. Ik ga nu niet lukraak fotograferen, maar zoek eerst naar het juiste kader. Voorzichtig loop ik een duintje verder zodat ik vrij zicht heb op de naderende dieren. Daar kijk ik door de 600 mm. lens. Ik heb nu zicht op een duintje met jeneverbes struiken. Dat typische stuiflandschap met jeneverbessen kies ik als kader voor mijn beeld. Bewust kies ik dus eerst de uitsnede van het landschap. Als het mee zit lopen ze nog een stukje door, zo mijn gekaderde stuiflandschap in. En vandaag heb ik die mazzel! Ze stappen één voor één het kader binnen. Met de 5d MK3 in silent mode maak ik de nodige opnamen. Dan stoppen ze even om te zekeren. Ze luisteren en ruiken waar die wandelende herrieschoppers zich bevinden. Intussen sluiten de achtergebleven dieren zich aan bij de groep. Perfect! Afdrukken! Fotograferen zonder verstoring Het roedel trekt verder en verdwijnt in het bos. Ik weet waar ze heen gaan om de dag door te brengen. Er achteraan lopen doe ik nooit. Dan verstoor ik ze. Wat is nou mooier dan ze hier in het open landschap van stuifzand te fotograferen zonder dat ik ze verstoor?

10 Landschap met een verhaal Als dit open zandlandschap kon praten had ze heel wat te vertellen. Bijvoorbeeld het verhaal over het welvarende dorpje dat zo n duizend jaar geleden op deze plek lag. Nu liggen de resten daarvan onder mijn voeten, verborgen in het zand. Destijds bestond deze omgeving nog niet uit zand. Er liepen runderen, schapen, varkens en paarden op groene weiden. Er waren waterputten waarin altijd water stond. Het was een groen groen knollenland, maar dan met akkers vol gerst en rogge. De grond werd intensief gebruikt. Te intensief. En zoals bij alles met te ervoor ging het fout. We kapten de bomen, en plagden de heide. De grond raakte uitgeput. Fijnkorrelig zand kwam aan de oppervlakte. De wind pakte het zand op en blies het in de waterputten. Zoveel dat de putten bedolven werden. En alles wat er verder was. Het zand bleef maar stuiven. Net zo lang totdat het hele dorp ondergestoven was en hier in het zand verdween. Zoiets weten als je hier loopt, maakt dat je het landschap veel intensiever beleeft. Alle landschappen hebben een verhaal. Want ieder landschap is ooit gecreëerd. Het is in het verleden gevormd tot wat het nu is. Door aarde, wind, water en met name door de mens. En dat gaat maar door. Het landschap is nooit af. Ook nu niet. Veluwe, ontmoetingen met het verleden De laatste jaren heb ik me met name gericht op landschapsfotografie waarin mens en dier een rol spelen. Met als doel het verhaal van de mens in relatie tot het Veluwse landschap en haar dieren van ijstijd tot nu fotografisch vast te leggen in een nieuw boek, Veluwe, ontmoetingen met het verleden. Ik heb die plekken op de Veluwe gefotografeerd waarin je de sporen uit het verleden nog in het landschap kunt zien. Menigmaal heb ik daarvoor gekozen voor een luchtopname. Zoals bij de sprengenbeken. Een luchtopname geeft prachtig de vormen van zo n sprengenlandschap weer. De winter heeft me daarbij geholpen. Met sneeuw kun je lijnen en structuren in het landschap goed zichtbaar maken. Het heldere grondwater dat in de sprengenkoppen aan de oppervlakte komt bevriest nooit. Ze liggen als donkere gedaanten in het witte landschap. Perfect te fotograferen vanuit vogelperspectief. Fotograferen in vogelperspectief Voor de luchtopnames heb ik een drone gebruikt. Fotograferen met een drone is een spannende klus, waar ik me bij wind niet aan waag. De camera gaat met live view aan de lucht in. Op een monitor op de grond kan ik zien wat de camera ziet, door een video-verbinding tussen camera en monitor.

11 Binnenkort leverbaar, het nieuwe fotoboek van Geurt Besselink Veluwe ontmoetingen met het verleden

12 Het besturen is vrij eenvoudig, technisch zit zo n ding vernuftig in elkaar. Het is een kwestie van goede standpunten kiezen op de juiste hoogte en afdrukken! De hoogtes variëren van vijftien tot ruim honderd meter, waarbij ik de ervaring heb dat hoogtes van veertig tot zestig meter doorgaans de mooiste standpunten opleveren. In het boek staan diverse luchtbeelden. In 320 pagina s met meer dan 350 foto s komen ruim 100 verrassende plekken voorbij met een boeiend verhaal, van stuwwallen uit de ijstijden tot overblijfselen van rituele plekken en de ijzerindustrie. Van malebossen en eikenhakhoutbossen tot de sprengenbeken en de ecoducten van nu. Boekaanbieding De kenmerken van het boek in een notendop: - formaat 24 x 30 cm., zelfde formaat als het boek Veluwe, onvergetelijke ontmoetingen - 10% gaat naar een goed doel - leverbaar vanaf begin december vermelding van de locatie van de gefotografeerde plekken - vermelding van de wijze van fotografie bij veel foto s. Bekijk alvast 40 pagina s: Boek-aanbieding Bestel het boek nu op en ontvang 10,00 euro korting. U betaalt dan 39,95 i.p.v. 49,95, exclusief verzendkosten.

13

14 Cursus Lightroom hele dagen / vrijdag 6 en 20 februari 2015 Het beheer van je digitale beelden wordt steeds belangrijker naarmate je meerdere jaren fotografeert. Ik fotografeer bijna 10 jaar digitaal en om de vele tienduizenden beelden (> ) te beheren is een goede workflow en beheer van groot belang. Workflowmanagement in combinatie met Lightroom en Photoshop. Geen gedoe met diverse mappen met verschillende versies van je beelden. Met Lightroom breng je ze onder beheer en weet je wat je aan beelden hebt en waar je ze kunt vinden. Je hebt ze bewerkt met Lightroom en het mooie is dat alle bewerkingen non-destructief zijn, zodat je origineel behouden blijft en de bewerkingen later weer aan te passen zijn. Dit keer geen avondcursus maar twee hele dagen. Breng zelf je laptop mee om het geleerde gelijk in de praktijk toe te passen. Niet alleen theorie maar ook doen. In deze twee dagen wordt het gehele proces doorlopen van: beelden laden beheren selecteren bewerken ontsluiten. De indeling van de dagen is ongeveer als volgt: Dag 1 Het Lightroomconcept. Inrichting van een mappenstructuur, waar sla ik de beelden op en hoe werkt de catalogus en natuurlijk het maken van de backup. Importeren van je beelden, beelden herbenoemen (notatie wijze), beheer van je beelden op je computer, IPTC gegevens beheren, beelden selecteren, werken met verzamelingen en slimme verzamelingen, zoeken naar beelden, keyword beheer, stapelen, virtuele kopieën. Dag 2 Basisbewerkingen van je beelden. Door goede en creatieve (lokale) bewerkingen haal je meer uit je RAW bestand. Verder een uitstapje naar Photoshop voor lokale bewerkingen, focusstacking en in sommige situaties gaat het verscherpen beter. Neem hiervoor zelf beelden mee. Exporteren van je beelden, waarom en wanneer? En hoe zit het nu met de Dots per Inch en de resolutie! Watermerken en kiezen van de kleurruimte. Het is geen uitgebreide knoppencursus maar een praktisch gebruik van de Nederlandse versie van Lightroom V5 zoals ik dat zelf toepas. Al mijn beelden zijn onder beheer van Lightroom, 90% bewerk ik met Lightroom en voor de overige 10% maak ik een uitstap naar Photoshop voor aanvullende bewerkingen. Data: 6 en 20 februari 2015, van 9:30 16:00 uur in Radio Kootwijk. Wil je starten met Lightroom of ben je net gestart en ben je dus je workflow aan het inrichten, dan helpt deze cursus je snel op weg. Maximaal 8 deelnemers. Kosten: 195 euro inclusief BTW, thee/koffie en lunch. Aanmelding graag via de website:

15

16 Behind the Mountains

17

18

19 Fotoreis IJsland Highlands augustus 2015 Heb jij je, rijdende over de gangbare wegen van IJsland, weleens afgevraagd wat er aan de andere kant van de bergen ligt? Hoe het ware binnenland van IJsland eruit ziet? Ontdek het en ga, mits je avontuurlijk en flexibel bent ingesteld, mee op onze IJsland highlands reis behind the mountains. Daar waar de gangbare wegen eindigen, start onze reis. In twee stoere jeeps, bestuurd door onze IJslandse vrienden Haukur en Freyr, trekken we door modder en gravel over bergen, langs gletsjers, door woestijn, riviertjes en lavavelden naar het hart van IJsland. Waar niets is. En juist daarom zoveel. Een aantal nachten slapen we in afgelegen hutten omringd door vulkanische landschappen. IJsland ligt op de mid-atlantische rug en is daarom een land vol vulkanische en geothermische activiteit. Natuurlijk plons je dan ook voor het slapen gaan nog even in een natuurlijk verwarmde bron met uitzicht op de sterrenhemel. De highlands, de ware wildernis van IJsland die je IJsland-beleving compleet maakt. Nieuwsgierig naar de beelden die je hier zou kunnen maken? Blader verder en dompel je vast onder in hetgeen je behind the mountains vindt! Download voor meer informatie de brochure op de website.

20 Behind the Mountains

21

22 Origineel Met het maken van een mooi en boeiend beeld ben je er nog niet. De nabewerking is een belangrijke schakel naar de juiste uitstraling. Er is veel mogelijk met Lightroom. In deze rubriek wordt een foto onder de loep genomen en bespreken we de bewerking. Deze keer een landschapsbeeld uit Groenland. Op 9 september 2014 ben ik op Groenland om te verkennen of we daar fotoreizen naar toe kunnen organiseren. De herfst is in volle gang. Ook in de buurt van deze gletsjer. De dwergwilg (geel) en bosbes (rood) kleuren uitbundig. Alles wil ik met elkaar combineren, de rode en gele vegetatie, het blauwe van de gletsjer en de wolken die voor de bergen hangen. Ik ben op zoek naar een voorgrond en die vind ik bij deze stenen. Deze vormen de start van het beeld. Als ik de ISO wat omhoog zet naar 500 ISO kan ik uit de hand fotograferen. Ik gebruik een grijsverloop filter om de lucht wat donkerder te krijgen. Alles moet scherp dus ik diafragmeer naar f20. Met de 16 mm kruip ik dicht op de bosbessen zodat ze sterk genoeg een onderdeel van het beeld worden. De rest van de vegetatie moet ook zichtbaar zijn zodat ik niet een al te laag standpunt kan nemen. De berg moet ook in beeld. Zo kom ik op dit standpunt uit. Het histogram voor bewerking

23 en bewerkt met Lightroom V5 Bewerkingen Als de beelden worden geladen in Lightroom krijgen ze standaard al een bewerking mee die is opgeslagen onder een zogenaamde voorinstelling. Deze voorinstelling is reuze handig want het beeld is veelal al voor 80% goed bewerkt en dat scheelt veel bewerkingstijd. De voorinstelling stelt het volgende in: Profiel: landscape, automatische witbalans, automatische belichting, helderheid en levendigheid worden wat verhoogd, de lenscorrecties worden toegepast, het beeld wordt verscherpt en het masker bij de verscherping wordt toegepast. Het beeld ziet er dan uit zoals rechts is weer gegeven. Ik doe nog een paar beweringen: 1. Met de witbalans maak ik het beeld wat blauwer 2. Ik pas de belichting wat aan waardoor die iets donkerder wordt. 3. Met een grijsverloop filter maak ik de lucht nog wat donkerder en vergroot het contrast en de helderheid wat. 4. Het grijs verloop gebruik ik ook voor de onderkant omdat deze iets lichter mag en de helderheid mag iets hoger. Klaar in een paar minuten! Histogram na bewerking

24 Uniek

25 Fotoconcert 8 en 12 november Zwerven over de Veluwe Fotografie komt tot leven. Een samensmelting van twee elkaar versterkende werelden, fotografie en muziek. Speciaal voor het jubileumseizoen van Theater Harderwijk: fotoconcert Zwerven over de Veluwe. Begeleid door het harmonie orkest Wilskracht laat Geurt Besselink de mooiste van zijn natuurfoto s op de Veluwe zien. De fotografiewerkgroep Camera Natura van de KNVV zorgt rondom dit unieke fotoconcert voor een extra dimensie met een fotopresentatie van hun werken in de foyer. Daar is ook een stand aanwezig waar de natuurfotoboek(en) van Geurt Besselink te koop c.q. te bestellen zijn. Kaarten zijn te bestellen via: nl/?event=39867/uniek-fotoconcert

26 Van Rotterdam naar Bangkok Er was eens een gebied in Nederland dat aan de wieg stond van vermaarde waterwerken over de gehele wereld. Klinkt als een vreemd sprookje, maar niets is minder waar. Sterker nog, dat gebied bestaat nog steeds, evenals de schaalmodellen van die vermaarde waterwerken. Dat gebied (nu bos) ligt in de Noordoostpolder tussen de dorpen Vollenhove, Ens, Marknesse en Kraggenburg. Heel toepasselijk draagt het nu de naam Waterloopbos. Waterloopbos Wetenschappers zijn hier jarenlang druk in de weer geweest om schaalmodellen van te realiseren waterwerken te testen. Ze deden met name in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw onderzoek naar hoe de waterwerken in het bewegende water werkten en stand hielden. Voor die tijd gebeurde dat in het waterloopkundig laboratorium in Delft, maar toen de projecten steeds groter werden, was het lab al snel te klein. Er was behoefte aan een plek waar men in de open lucht grotere schaalmodellen kon bouwen. In de Noordoostpolder was ruimte genoeg en water voorhanden. De polder lag vijf meter lager dan het omringende land, dat was gunstig voor het regelen van de watertoevoer. In en om het gebied werden kanalen en sloten gegraven die het water door de schaalmodellen leidden. Via de lager gelegen Zwolsevaart kon het water weer weglopen. Met name na de oorlog zijn hier vele projecten uitgevoerd, niet alleen Nederlandse, ook van ver over de grens werd de waterkennis ingehuurd.

27 met de benenwagen

28 Van de Rotterdamse naar de Libische haven, via Bangkok Kwam er een opdracht binnen, dan werd er een proefopstelling op schaal van het waterwerk gebouwd, waarna het testen kon beginnen. Onderdelen van de Deltawerken en de havens van Vlissingen, IJmuiden en Rotterdam zijn mede hier ontworpen, maar ook diverse havens in het buitenland, zoals die in Bangkok en Lagos. Stuwen en dammen bootsten de werkelijkheid na, door waterregulatie werd eb en vloed gerealiseerd en golfmachines zorgden voor de benodigde golfslag. Allemaal om te bezien wat de effecten ervan waren op de waterwerken. Zo staat er op de Maasvlakte een grote elektriciteitscentrale die gekoeld wordt met water dat in een vijver wordt verzameld en daarna geloosd. De vormgeving van deze vijver is in het waterloopbos onderzocht, evenals de stabiliteit van de uitstroomopeningen. Golfslag is gebruikt bij het testen van de Libische oliehaven. Toen deze haven (de Marsha-el-Brega) vergroot moest worden werd in het bos een model gemaakt waarop de golfslag werd getest. Er werden diverse golfmachines geplaatst die heen en weer konden bewegen of roteren om zo verschillende soorten golven te maken. Niet gek toch, dat de basis van deze indrukwekkende haven in onze Noordoostpolder ligt. Suriname Niet alleen havenprojecten werden uitgevoerd. In Suriname moest een tientallen km. lange zeewerende dijk komen. In het waterloopbos is onderzoek gedaan naar de precieze positie van de dijk. Ook algemeen onderzoek vond plaats, bijvoorbeeld naar de stabiliteit van dammen. En zelfs werden manieren ontworpen om de watertoevoer naar bijvoorbeeld rijstvelden te reguleren. In Nederlands Indië was ingenieur Romeijn werkzaam, hij ontwierp de Romeijnstuw, een stuw die exact de toevoer van water regelt. Een uitkomst bij de rijstvelden, want hier was het wateraanbod beperkt. Verlaten decorstukken in het groen De onderzoekers braken de schaalmodellen na het onderzoek niet af. Ze zijn als verlaten decorstukken blijven liggen en vertellen iedere wandelaar die het horen wil het verhaal van hoe Nederland in die tijd omging met het water. Hier in het bos wandelen is als het ware een reis maken door een waterstaatkundig geschiedenisboek. Meer dan dertig waterwerken met hun verhaal liggen in het bos verspreid. Een aantal zijn flink in verval, anderen zijn opgeknapt. De in verval zijnde exemplaren benadrukken dat het om vervlogen tijden gaat, toen de mens, de techniek en de natuur de handen ineensloegen om vernuftige ontwerpen te bouwen. Tegenwoordig gebeurt dat niet meer met levensechte modellen maar met computermodellen. In het bos is nu de natuur aan zet. Uit sommige waterwerken groeiden spontaan bomen. Die zijn verwijderd, maar ze hebben het metselwerk al aangetast. Scheuren doorsnijden de betonnen vloeren, her en der zitten er gaten in. De vorst zal ongetwijfeld ook een scheur hebben bijgedragen. Planten en mossen groeien in oude watergoten, struiken vinden hun weg door de oude sluizen. De meest aangetaste werken doen denken aan overwoekerde ruïnes. In een hoog liggend bassin groeit krabbenscheer, dat mooi in het water weerspiegelt. Het water sijpelt over een muurtje weg in een betonnen kanaal, waar een lijsterbes in groeit. Aan het muurtje zijn wat takken blijven hangen.

29

30 Op het lager gelegen platform groeien varens en vergeet-me-nietjes. Geen zorg, dit bos zullen we inderdaad niet zo snel meer vergeten. In de diverse sloten en kanalen in het bos liggen bomen dwars over het water. De slootkanten zijn weelderig begroeid met varens en onkruid. Over een ondiep stuk water ligt een vlonder pad. Het biedt een mooi uitzicht op de vergeten golfmachines. Algen en planten groeien in het ondiepe water, waar ook afgezaagde bomen een plek hebben. Ze steken net boven het water uit en zijn begroeid met mossen en plantjes. Mooie eilandjes voor de amfibieën die hier leven. IJsvogels en amfibieën in de Rotterdamse haven Waar in de echte havens de spiegelingen van zilvergrijze meeuwen in het water te zien zijn, doorbreken bij het schaalmodel de zilvergrijze wilgen de waterspiegel. In de echte Rotterdamse haven zie je geen ijsvogel, in de kleinere variant in het bos hoor je de roep van deze mooie vogel wel over het water klinken. De prachtige vogel voelt zich prima thuis in deze haven, evenals mooi gekleurde libellen trouwens en de vele waterjuffers. In de restanten van de mini-haven van Bangkok leeft een groep vleermuizen. Om het ontwerp van de haven in Bangkok te onderzoeken werd een enorme zoutwatersilo geplaatst. De resten hiervan zijn door de vleermuizen ingenomen als mooie winterslaapplaats. Veel verschillende loof- en naaldbomen, met een rijke ondergrond van varens, omringen de waterwerken. Het bos vormt een broedgebied voor ruim zestig soorten vogels. De mini-havens van over de hele wereld vormen nu een thuishaven voor een verscheidenheid aan dieren. Bezoekerscentrum Sinds 2002 heeft Natuurmonumenten het waterloopbos in beheer. Natuurmonumenten maakt er een toegankelijk bos van en herstelt diverse waterwerken zodat dit cultuurbos behouden blijft. Dat is mooi, dan kunnen wij er lekker wandelen en gelijkertijd onze kennis van Nederland en het water vergroten. Een goed begin van je wandeling is het bezoekerscentrum aan de Voorsterweg 36, te Marknesse. Hier leer je hoe je een dijk tegen oprukkend water beschermt en hoor je het verhaal van natuur en techniek. Voor kinderen is het waterloopbos ook een heuse beleving, want wat is leuker dan struinen in een wirwar van groen, of lekker met water kliederen? Dat kan op de waterspeelplek! Raadpleeg wel even de openingstijden op de website van Natuurmonumenten. Een leuke en leerzame dag gewenst!

31

32 Agenda Fotoconcert in het Theather van Harderwijk Zwerven over de Veluwe 8 en 12 november 2014 Kaarten te bestellen via Theater van Harderwijk 1 dec 2014 : Het nieuwe Veluweboek: Veluwe, ontmoetingen met het verleden Te bestellen via de site (niet in de boekhandel verkrijgbaar) Dagcursus Lightroom 6 en 20 februari 2015 Cursus natuurfotografie; 3 avonden en 1 velddag lesavonden : 29 oktober, 19 en 26 november zaterdag 22 november praktijkdag 2014 In maart 2015 starten weer praktijkgroepen, 5 velddagen en 6 bespreekavonden. Binnenkort volgt de planning op Fotoreis IJsland: Behind the mountains augustus 2015 Kijk voor informatie op

Witbalanscorrectie: Ik vind de foto wat aan de blauwe kant en ga daarom op zoek naar iets dat grijs of wit zou moeten zijn zonder kleurzweem.

Witbalanscorrectie: Ik vind de foto wat aan de blauwe kant en ga daarom op zoek naar iets dat grijs of wit zou moeten zijn zonder kleurzweem. Hieronder een onbewerkte foto van het Lexkesveer tijdens zonsopgang. Op het eerste gezicht een hopeloze foto. In het histogram kun je zien dat zowel aan de lichte (rechter) als donkere (linker) kant de

Nadere informatie

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen 12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen Een landschap vol kleur is natuurlijk schitterend. Maar zwart-wit landschappen kunnen ook prachtige beelden opleveren! Met deze tips leer je hoe je fantastische

Nadere informatie

Alles over concertfotografie

Alles over concertfotografie Handige gidsjes Deel 2 In het half duister zoek ik mijn weg backstage. Mijn foto tas hangt over mijn schouder en ik voel me licht gespannen. Dit is niet het eerste concert dat ik fotografeer, maar wel

Nadere informatie

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel Belichtingsregelingen: Basisgebruik Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel I uitgevoerd. De uitleg over functies wordt in twee delen gebracht,

Nadere informatie

Fotoreis Finland 2016. 22-28 april 2016

Fotoreis Finland 2016. 22-28 april 2016 Fotoreis Finland 2016 22-28 april 2016 Finland, bruine beren en andere dieren Op de grens van Finland en Rusland ligt een strook niemandsland van ongeveer 2 kilometer breed. In deze strook leven o.a.

Nadere informatie

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Dit artikel geeft je 10 praktische fotografie tips omtrent compositie, camera instellingen en belichting, die je zullen helpen betere landschapsfoto's te maken.

Nadere informatie

We zien dus soms grote contrast omvangen bij onderwerpen, hoofdzakelijk veroorzaakt door verschillen in verlichting.

We zien dus soms grote contrast omvangen bij onderwerpen, hoofdzakelijk veroorzaakt door verschillen in verlichting. LOW DYNAMIC RESOLUTION Het kleine broertje van High Dynamic Resolution We zien dat deze technieken steeds meer toegepast worden, maar waarom eigenlijk, en wat hebben we er aan? HET WAAROM Over het algemeen

Nadere informatie

Importeren Je foto s Lightroom binnenkrijgen

Importeren Je foto s Lightroom binnenkrijgen Hoofdstuk 1 Je foto s Lightroom binnenkrijgen Importeren Je foto s Lightroom binnenkrijgen Goed, omdat je deze inleiding leest, neem ik aan dat je mijn korte waarschuwing hiervoor hebt gelezen. Je weet

Nadere informatie

Tutorial exposure blending. Myriam Vos

Tutorial exposure blending. Myriam Vos Tutorial exposure blending Waarom blending? Het dynamisch bereik van een camera is de verhouding van het felste licht tot het zwakste licht dat nog kan worden waargenomen. Als mens kunnen we met onze ogen

Nadere informatie

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3)

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Ga je voor de beste kwaliteit van je foto, in webpresentatie of afdruk? Lees dan verder, want het verscherpen van beeldmateriaal is een kritische stap in de

Nadere informatie

Opdrachtkaarten Herfst

Opdrachtkaarten Herfst Zandspoor Opdrachtkaarten Herfst Zandspoor Opdrachtkaarten Herfst Je gaat in het duingebied onderzoek doen naar allerlei dingen die met zand te maken hebben. De materialen die daarvoor nodig zijn, zitten

Nadere informatie

Het maken van herfst foto s.

Het maken van herfst foto s. Het maken van herfst foto s. Hallo en welkom terug. In deze blog zou ik het graag willen hebben over het veranderen van kleuren in foto s, om deze zo beter overeen te laten komen met de perceptie van een

Nadere informatie

Fotografie. Incentive

Fotografie. Incentive Fotografie Incentive Wat zegt fotografie? Fotografie is essentieel voor de communicatie van Kuoni/ Tenzing Travel. Het is hét ultieme instrument om te inspireren en tot de verbeelding te spreken. Daarom

Nadere informatie

Een Time- Lapse, wat is het en hoe begin je er aan?

Een Time- Lapse, wat is het en hoe begin je er aan? Een Time Lapse, wat is het en hoe begin je er aan? Wie heeft nog nooit zo n filmpje gezien waarbij bv. de wolken ongewoon snel over een landschap glijden, of waarbij de personen in beeld als mini mensjes

Nadere informatie

7 tips voor zwart-wit fotografie

7 tips voor zwart-wit fotografie 7 tips voor zwart-wit fotografie Een zwart-wit foto heeft nog steeds veel aantrekkingskracht op mensen. Sinds kort ligt de tweede editie van mijn boek Digitale Fotografie: Zwart-wit in de winkel. Een goede

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Hallo iedereen! 2D vs 3D vs diepte

Hallo iedereen! 2D vs 3D vs diepte Hallo iedereen! In deze blog zou ik graag een licht werpen op twee uitdagingen van landschapsfotografie, namelijk diepte en grootsheid. Landschapsfotografie lijkt wellicht een makkelijke bezigheid; het

Nadere informatie

Breng diepte in je foto

Breng diepte in je foto Gewoon 10 tips Fotograferen is het vertalen van wat je ziet naar een afbeelding. Je kunt gewoon richten en klikken maar je kunt er ook net iets verder over nadenken. Foto's worden dan al een heel stuk

Nadere informatie

De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken. Workflow Lightroom en Photoshop. Verschil tussen werken in RGB en srgb

De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken. Workflow Lightroom en Photoshop. Verschil tussen werken in RGB en srgb De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken Workflow Lightroom en Photoshop Verschil tussen werken in RGB en srgb Werken in 16 of 8 bits Verschil tussen RAW opslaan als PSD of TIF

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

Figuur 1: gekleurde pixels op een digitale sensor

Figuur 1: gekleurde pixels op een digitale sensor Wat zijn megapixels en waarom moet ik mij daar druk om maken? De afgelopen jaren zijn alle camera fabrikanten bezig geweest met een zogenaamde Megapixel oorlog. De ene fabrikant adverteerde met de nieuwste

Nadere informatie

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot. Nabewerken - Digitale fotografie. Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot. Nabewerken - Digitale fotografie. Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Nabewerken - Digitale fotografie Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows Inleiding Omdat de achtergrond in verhouding tot het onderwerp (Henk dijkstra)

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Het onderzoek van de burgemeester 5/6

Het onderzoek van de burgemeester 5/6 Het onderzoek van de burgemeester De burgemeester hoorde dat kinderen ongerust zijn. Nee, ze zijn niet bang voor onweer of harde geluiden. Ze maken zich zorgen over de natuur. Dieren krijgen steeds minder

Nadere informatie

Behind the mountains. Fotoreis highlands IJsland laatste twee weken augustus

Behind the mountains. Fotoreis highlands IJsland laatste twee weken augustus Behind the mountains Fotoreis highlands IJsland 2015 laatste twee weken augustus Behind the mountains What s behind the mountains? Heb jij je, rijdende over de gangbare wegen van IJsland, weleens afgevraagd

Nadere informatie

Hoe maak je een HDR-foto?

Hoe maak je een HDR-foto? Hoe maak je een HDR-foto? De eerste vraag is natuurlijk; wat is HDR. HDR staat voor High Dynamic Range en betekent niets meer en minder dat je gewoon een heel groot verschil van donker naar licht in je

Nadere informatie

7.5 Script en plaatjes post-test

7.5 Script en plaatjes post-test 7.5 Script en plaatjes post-test De vorige keer waren we hier om Drakie wat beter te leren praten en Drakie heeft toen een heleboel van jou geleerd. Dat vond ie heel leuk. Vandaag gaan we wat dingen die

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

16 Tips voor betere vakantiefoto's

16 Tips voor betere vakantiefoto's 16 Tips voor betere vakantiefoto's Het lukt je niet om dat ene moment goed vast te leggen, je krijgt de sfeer niet te pakken. De foto's zijn niet scherp of flets, je kind staat steeds met de ogen dicht

Nadere informatie

ANDY LUBERTI NATUURFOTOGRAFIE NATUURFOTOGRAFIE ANDY LUBERTI NATUUR. Andy Luberti BELEVING. sfeer

ANDY LUBERTI NATUURFOTOGRAFIE NATUURFOTOGRAFIE ANDY LUBERTI NATUUR. Andy Luberti BELEVING. sfeer NATUUR Andy Luberti BELEVING & sfeer Al zijn hele werkzame leven is Andy Luberti bezig met beeld. En in de periode daarvoor werd hij gegrepen door de fotografie vanaf het moment dat hij als 12-jarige een

Nadere informatie

WORKSHOP NATUURFOTOGRAFIE

WORKSHOP NATUURFOTOGRAFIE WORKSHOP NATUURFOTOGRAFIE Wil je ook de mooiste natuurfoto s maken? In deze online workshop over natuurfotografie nemen we je mee in het hele proces: de voorbereiding, het fotograferen zelf én het aan

Nadere informatie

Workflow van een landschapsfotograaf

Workflow van een landschapsfotograaf Workflow van een landschapsfotograaf Digitale fotografie en nabewerking zijn onherroepelijk met elkaar verbonden. Wie in RAW fotografeert moet onvermijdelijk achteraf de foto nog wat opsmukken om die volledig

Nadere informatie

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen 1 Gedichten, geïnspireerd door bomen Geheimen In het donker huizen bomen die overdag gewoner zijn. Wij slaan de bochten van een pad mee om en gaan, ontkomen aan het licht af op geheimen.kleine geluiden

Nadere informatie

Picasa: eenvoudig en toch goed

Picasa: eenvoudig en toch goed Picasa: eenvoudig en toch goed Vroeger kon je alleen maar je volle filmpje laten ontwikkelen en afdrukken anders had je niets. Nu kun je op elk moment je nieuwe foto s op je computer overzetten (al zijn

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Werken met GIMP Deel 2: Schalen

Werken met GIMP Deel 2: Schalen Werken met GIMP Deel 2: Schalen Handleiding van Auteur: Erik98 November 2014 In dit tweede deel ga ik door op wat ik in het artikel Bijsnijden in de vorige Nieuwsbrief heb besproken. Naast het bijsnijden

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. De Specht Er zijn verschillende soorten spechten: de groene, de zwarte en

Nadere informatie

10 fotografietips voor jouw vakantie

10 fotografietips voor jouw vakantie 10 fotografietips voor jouw vakantie Ga je op vakantie? Daarbij ook al nagedacht over welke foto s je gaat nemen? Het is handig dat alvast te doen! Zo krijg je foto s waar je straks het meest mee kunt.

Nadere informatie

Willem-Jan Hoeffnagel WORKFLOW IN NATUURFOTOGRAFIE

Willem-Jan Hoeffnagel WORKFLOW IN NATUURFOTOGRAFIE Willem-Jan Hoeffnagel WORKFLOW IN NATUURFOTOGRAFIE IS ER EIGENLIJK EEN PROBLEEM? Eigenlijk niet als Je alleen maar vakantie kiekjes maakt Hooguit 100 foto s per jaar maakt Je ze groepeert per gebeurtenis

Nadere informatie

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage HDR- FOTOGRAFIE Inleiding Wanneer je door de zoeker van je al dan niet spiegelreflex camera kijkt en een prachtige scène hebt waargenomen en vastgelegd, dan is er naderhand soms enige teleurstelling wanneer

Nadere informatie

De ronde volle maan. Alleen als de maan rond en vol is, wordt dit feest gevierd. En dat heeft een hele bijzondere reden.

De ronde volle maan. Alleen als de maan rond en vol is, wordt dit feest gevierd. En dat heeft een hele bijzondere reden. De ronde volle maan Al vele duizenden jaren is Kabouterland een bijzondere plek voor Kabouters uit de hele wereld. Dit verhaal vertelt hoe bijzonder de samenwerking tussen de dieren en de kabouters in

Nadere informatie

Uitleg opnamens met een digitale camera

Uitleg opnamens met een digitale camera Uitleg opnamens met een digitale camera Telescopen Telescoop 152mm William Optics van volkssterrenwacht Orion. Op dit moment staat de telescoop in gesteld voor naar de zon te kijken. Aan de voorkant van

Nadere informatie

Ook$met$kinderen$van$0$/$4$jaar$de$natuur$in!

Ook$met$kinderen$van$0$/$4$jaar$de$natuur$in! Ook$met$kinderen$van$0$/$4$jaar$de$natuur$in! Inleiding Ook met kinderen van 0-4 jaar kun je de natuur in! Kinderen willen spelen, ontdekken, leren en genieten. Hun leefwereld wordt langzaam groter en

Nadere informatie

Mamma vliegt steeds hoger.

Mamma vliegt steeds hoger. MEEUWTJE Meeuwtje is het verhaal van een jonge meeuw die zijn leefwereld verkent. Zijn moeder helpt hem daarbij, vooral door aan het eind van de dag nog eens na te gaan wat er allemaal voor dieren, kleuren

Nadere informatie

TIPS, TOOLS & INSPIRATIE VOOR JOUW NATUUR- & LANDSCHAPSFOTO S TOINE WESTEN

TIPS, TOOLS & INSPIRATIE VOOR JOUW NATUUR- & LANDSCHAPSFOTO S TOINE WESTEN TIPS, TOOLS & INSPIRATIE VOOR JOUW NATUUR- & LANDSCHAPSFOTO S TOINE WESTEN VOORWOORD Superleuk dat je dit e-book hebt gedownload via www.fotograferenindenatuur.nl/tips. Mijn naam is Toine Westen en ik

Nadere informatie

wedding marriage marleen sahetapy fotografie

wedding marriage marleen sahetapy fotografie wedding marriage marleen sahetapy fotografie + Gefeliciteerd! Jullie gaan trouwen! Allereerst, bedankt voor de interesse in mijn werk en het downloaden/opvragen van deze informatieve pdf. Niets is leuker

Nadere informatie

Expeditie Boswachterscode

Expeditie Boswachterscode Boswachterscode Ontdek jij je zesde zintuig? Kinderen tussen de 7 en 10 jaar opgelet! Zet je zintuigen op scherp. Volg het spoor van Benno Buitenpret. Speciaal voor jou heeft hij zijn persoonlijke en buitengewoon

Nadere informatie

4-7 jaar Scharrelavontuur. 4-7 jaar Scharrelavontuur. Sterke geuren. Aardegeuren. Pluk een blaadje van een plantje.

4-7 jaar Scharrelavontuur. 4-7 jaar Scharrelavontuur. Sterke geuren. Aardegeuren. Pluk een blaadje van een plantje. Sterke geuren Pluk een blaadje van een plantje. Wrijf erover met je vingers, en verkreukel het blaadje een beetje. Ruik nu eens. Laat elkaar je blaadje ruiken. Waar ruikt het naar? Aardegeuren Ga op de

Nadere informatie

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg De digitale camera is een waar rekenwonder. Het licht dat op de beeldsensor valt, wordt door een beeldprocessor (of zelfs twee processors) omgezet

Nadere informatie

Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft.

Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft. Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft. Fotografie zou je bijna een materialisatie van licht kunnen noemen. Het speelt in ieder geval een

Nadere informatie

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Onze gemeentevisie GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Wij zijn gemeente van Jezus Christus die hem leren kennen, volgen en verkondigen. G K V - V Thematekst met gebaren: Sleutelvers: God

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit.

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Wat is dat dan precies, een ecoduct? Zo vroeg een jonge

Nadere informatie

GLOBAL: workshop webdesign

GLOBAL: workshop webdesign Dit werkblad is van: klas: GLOBAL: workshop webdesign Ontwerp en maak je eigen website met zelfgemaakte foto s, teksten, links en buttons! Geen onderwerp zo gek, of er is wel een website over gemaakt:

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Workshop Landschapsfotografie 27 september 2014

Workshop Landschapsfotografie 27 september 2014 Workshop Landschapsfotografie 27 september 2014 Workshop Landschap www.p-visie.nl 1 Ernst Schüller Beschrijving: Experiment - hoe HDR eigenlijk de foto verandert. De wolken en het groen in verschillende

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Gefeliciteerd! jullie gaan trouwen!

Gefeliciteerd! jullie gaan trouwen! Mogelijkheden en prijslijst My Eye Fotografie 2016-2017 Gefeliciteerd! jullie gaan trouwen! My Eye Fotografie heeft daarom een folder gemaakt waarin jullie de eerste belangrijke informatie kunnen lezen.

Nadere informatie

Focus op Fotografie: Avond- en nachtfotografie

Focus op Fotografie: Avond- en nachtfotografie Introductie Focus op Fotografie: Avond- en nachtfotografie De schoonheid van het duister Bijna niets is zo betoverend als een nachtfoto. Denk aan een stad bij nacht, met verlichte gebouwen, lantaarns langs

Nadere informatie

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Dijken Kijken naar dijken www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Kijken naar dijken Zonder de duinen en de dijken zou jij hier niet kunnen wonen: bijna de

Nadere informatie

0.1 Modules 8 0.2 Catalogus 9 0.3 RAW & DNG 10 0.4 Interface 11 Naamplaatje Instellen Achtergrondkleur instellen Onderdelen

0.1 Modules 8 0.2 Catalogus 9 0.3 RAW & DNG 10 0.4 Interface 11 Naamplaatje Instellen Achtergrondkleur instellen Onderdelen INHOUDSTAFEL INLEIDING 0.1 Modules 8 0.2 Catalogus 9 0.3 RAW & DNG 10 0.4 Interface 11 Naamplaatje Instellen Achtergrondkleur instellen Onderdelen BIBLIOTHEEK MODULE 1.1 Beginnen met een catalogus 13 1.2

Nadere informatie

Doos der wijzen: opdracht één

Doos der wijzen: opdracht één Doos der wijzen: opdracht één Zet de schoenendoos voor je voet, en bekijk alle kanten goed. De bodem zie je nu helemaal niet, heb daarover geen verdriet. Neem het deksel er eens van, hoeveel kanten zie

Nadere informatie

Contrasten. Contrast verhogen

Contrasten. Contrast verhogen Curven in Photoshop Curven is in Photoshop een krachtig stukje gereedschap. Het stelt je bijvoorbeeld in staat om in een handomdraai kleuren te corrigeren of contrasten aan te passen. Maar het is een filter

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Extra nieuwsbrief met tips voor mooiere herfstfoto s!

Extra nieuwsbrief met tips voor mooiere herfstfoto s! Extra nieuwsbrief met tips voor mooiere herfstfoto s! De herfst is natuurlijk een van de mooiste seizoenen om natuurfoto's te maken. Maar waar moet je allemaal om denken? Voor degenen die niet meedoen

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? Linda van de Weerd

Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? Linda van de Weerd Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? 1 Linda van de Weerd Inhoud Moet je horen! 3 Trillingen 4 Luister! 5 Hard en zacht 6 Dichtbij en ver weg 7 Hoog en laag 8 Doof zijn 9 Moeilijke

Nadere informatie

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Vandaag is rood. Pinksteren 2014 Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Dat mooie rood was ooit voor mij Een kleur van passie

Nadere informatie

Verdieping 2012-2013 Fotobond afdeling Utrecht- t Gooi

Verdieping 2012-2013 Fotobond afdeling Utrecht- t Gooi De Verdieping 2012-2013 Fotobond afdeling Utrecht- t Gooi 1 Ter inspiratie Dit jaar was het de tweede keer dat ik de cursus De Verdieping van de Fotobond afdeling Utrecht t-gooi mocht begeleiden. Het was

Nadere informatie

Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk

Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk De kust is (niet) veilig! De dijk aan de kust van Petten ziet er zo sterk en krachtig uit, maar toch is hij niet

Nadere informatie

Themawandeling Herfst

Themawandeling Herfst Themawandeling Herfst Leerdoelen: De leerlingen tonen respect voor de natuur De leerlingen kunnen enkele typische herfstverschijnselen uit het bos verklaren De leerlingen kunnen op een aangepaste manier

Nadere informatie

2. Belichting aanpassen Om de overbelichting te verminderen kies ik voor belichting -1.17 en herstel op 100. Die twee brengen de piek tegen de

2. Belichting aanpassen Om de overbelichting te verminderen kies ik voor belichting -1.17 en herstel op 100. Die twee brengen de piek tegen de Een overbelichte bruid en bruidegom. Ik liet in de fotolist al zien het origineel en het uiteindelijk resultaat. Hier leg ik in drie mails in detail uit wat ik gedaan heb aan fotobewerking in Lightroom

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

TYPISCHE KENMERKEN VAN EEN CLOUDDIENST

TYPISCHE KENMERKEN VAN EEN CLOUDDIENST TYPISCHE KENMERKEN VAN EEN CLOUDDIENST We hoeven niet meer met de poten in de klei te staan. Het is helemaal hip om met je hoofd in de wolken te zweven. Werken in de Cloud is normaal. Maar als je ooit

Nadere informatie

Werkwijze om RAW bestanden te bewerken

Werkwijze om RAW bestanden te bewerken Werkwijze om RAW bestanden te bewerken 1 Inhoudsopgave Werkwijze om RAW bestanden te bewerken...3 Kopieer de raw bestanden...3 Voeg tijdens kopieëren trefwoorden en metadata toe...3 Selecteer de foto's

Nadere informatie

Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie

Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie Het delen van mijn belevenissen met belangstellenden is een van mijn grootste uitdagingen binnen de natuurfotografie. In mijn filmtijd maakte ik al een aantal

Nadere informatie

HOE BEGINNEN MET LIGHTROOM 4?

HOE BEGINNEN MET LIGHTROOM 4? HOE BEGINNEN MET LIGHTROOM 4? Dertig pagina s met duidelijke aanwijzingen om je eerste stappen met Lightroom 4 te zetten. Allereerst zullen de belangrijke voorkeursinstellingen worden getoond. De voorbeelden

Nadere informatie

8 tips voor lichtmeting

8 tips voor lichtmeting 8 tips voor lichtmeting met de camera Han Sieveking Whitepapers 2014 Fotoacademie MISSION STATEMENT De Fotoacademie leidt op inspirerende wijze een student op tot een bewuste, zelfstandige (beroeps)fotograaf

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

Beaugency, 18 mei 2007

Beaugency, 18 mei 2007 Beaugency, 18 mei 2007 30 kilometer, totaal 303 kilometer Negenentwintig kilometer vanaf de kathedraal, zegt mijn routebeschrijving. Daar zie ik wel tegenop, vooral omdat de route helemaal de GR3 volgt.

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Germa de Vos. Kletsboek. Een vrolijk voorleesboek

Germa de Vos. Kletsboek. Een vrolijk voorleesboek Germa de Vos Kletsboek Een vrolijk voorleesboek 1 Het huis van de tien kinderen 1., daar kun je haast niet lopen. Overal zitten kleintjes hun vetertjes te knopen. 2., daar is het altijd feest, omdat er

Nadere informatie

Blij, boos, verdrietig of sip Het zijn allemaal gevoelens van geboorte tot rip Als je gepest word ben je verdrietig De pestkoppen zijn daarom ook

Blij, boos, verdrietig of sip Het zijn allemaal gevoelens van geboorte tot rip Als je gepest word ben je verdrietig De pestkoppen zijn daarom ook Aarde 9 miljoen mensen zijn jarig op de zelfde dag als jij. Dan zijn er veel mensen op de wereld, Mensen zoals jij. Al die mensen, Staan op de aarde, Een aarde van 6000.000.000.000.000.000.000.000 kg.

Nadere informatie

Planten en dieren in de duinen. Interactief verhaal

Planten en dieren in de duinen. Interactief verhaal Interactief verhaal Doel: Leerlingen kennen na de les een aantal belangrijke eigenschappen van planten en dieren. Konijnen leven, hazen niet. Konijnen zijn sprinters, hazen zijn lange afstand renners.

Nadere informatie

Belichtingsregelingen: Introductie

Belichtingsregelingen: Introductie Belichtingsregelingen: Introductie In een aantal afleveringen worden de meest toegepaste belichtingregelingen bij digitale camera s behandeld. De afleveringen sluiten aan op de presentaties Basiskennis

Nadere informatie

Wandelroute Zwarte Berg, vlak bij Drunen

Wandelroute Zwarte Berg, vlak bij Drunen Wandelroute Zwarte Berg, vlak bij Drunen 4.3 km wandelen Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een uniek stuifzandgebied in West-Europa. Op deze route zie je niet alleen zandheuvels, maar ook

Nadere informatie

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten!

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten! 2 portfolio Lisa Van Damme Lisa Van Damme begon, geïnspireerd door sociaal geëngageerde fotografen, op 17-jarige leeftijd aan een studie fotografie. Voor haar is fotografie meer dan een doel; het is eerst

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

7-12 jaar Scharrelavontuur. 7-12 jaar Scharrelavontuur

7-12 jaar Scharrelavontuur. 7-12 jaar Scharrelavontuur Geluiden Wees 1 minuut helemaal stil. Luister naar de geluiden om je heen. Hoeveel geluiden heb je gehoord? Welke geluiden heb je herkend? Je eigen geur maken Verzamel verschillende soorten blaadjes, mos,

Nadere informatie

FOTOGRAFEREN MET GEMAK. Webinar serie - vervolg

FOTOGRAFEREN MET GEMAK. Webinar serie - vervolg FOTOGRAFEREN MET GEMAK Webinar serie - vervolg Landschapsfotografie LANDSCHAPSFOTOGRAFIE Wat is een landschap? LANDSCHAPSFOTOGRAFIE Wat is een landschap? Een geheel van geologische, biologische en cultuurhistorische

Nadere informatie

Spelen met zand. Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar

Spelen met zand. Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar Spelen met zand Zoals je hebt kunnen zien is zand heel interessant, maar zand is ook heel erg leuk. Je kunt er namelijk onwijs goed mee spelen! Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar Schrijf

Nadere informatie

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen Geloven, wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen pagina 10 Hoe is de wereld ontstaan? pagina 26 Waarom bestaat de mens? pagina 42 Wat is geloven? pagina 58 Wie is God? pagina 74 Waarom heeft

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015 Beste natuurliefhebber/-ster, De dag begon mistig en op meerdere plaatsen bleef de mist de hele dag hangen. Gelukkig scheen in Beijum de zon. Doordat

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2. Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12

Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2. Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12 Inhoud Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2 Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12 Hoofdstuk 2: Leren kijken 14 Alles in één kleur 15 Letters fotograferen

Nadere informatie

Fotografietips - Vuurwerk

Fotografietips - Vuurwerk Fotografietips - Vuurwerk Jaap de Lang EXIF: ISO 200 f13 5,4sec (bulb) 1 Inleiding Vuurwerk. Met wat knallen en lichteffecten een spetterend geheel!! Op fotografietips komen regelmatig foto s van vuurwerk

Nadere informatie

Wereldse Waterwerken Zaterdag 29 en zondag 30 september 2018 Marknesse, Noordoostpolder

Wereldse Waterwerken Zaterdag 29 en zondag 30 september 2018 Marknesse, Noordoostpolder Open Monumentendag SPECIAL Wereldse Waterwerken Zaterdag 29 en zondag 30 september 2018 Marknesse, Noordoostpolder Het Waterloopbos is niet zomaar een bos. Het is een historisch openluchtlaboratorium in

Nadere informatie

Adobe Lightroom Classic CC

Adobe Lightroom Classic CC LR Adobe Lightroom Classic CC Voorkeuren foto-naam Voor het importeren van foto s is het handig enkele presets te hebben die bij het importeren al vaste gegevens meenemen. Zie pagina 6, punt 5. Naam van

Nadere informatie

Deel 1. Wat is HDR fotografie?.

Deel 1. Wat is HDR fotografie?. Deel 1. Wat is HDR fotografie?. Inleiding. Met het intrede van de digitale fotografie is ook de beeldbewerkingsoftware in een stroomversnelling geraakt. Eén van de meest recente ontwikkelingen is de High

Nadere informatie

PhotoShop. Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie

PhotoShop. Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie PhotoShop Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie Een digitale foto is een eigenlijk een simpel ding. Als je hem van heel erg dichtbij bekijkt is het niets meer dan een aantal rijen en kolommen

Nadere informatie