HET LICHT KWAM BINNEN. In een wereld vol met zorgen vol van pijn zorgen en verdriet kwam het licht de wereld binnen zodat de mens weer geniet

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HET LICHT KWAM BINNEN. In een wereld vol met zorgen vol van pijn zorgen en verdriet kwam het licht de wereld binnen zodat de mens weer geniet"

Transcriptie

1 BIJEEN april 2017 blz. 1 BIJEEN voor april e jaargang nr. 4 INHOUD blz. blz. Gedicht Van de redactie 2 Kindernevendienst 22 Om te beginnen 2 Creatieve middag jeugd 24 Uit de gemeente 4 Schoonmaak/tuinonderhoud 25 Uit de kerkenraad 9 Ned. Bijbelgenootschap 26 College van Kerkrentmeesters 10 Overige (korte) berichten 27 Diaconie en zending 12 Bijbel leesrooster 28 Buitenaards leven en geloven 19 Diensten Ontmoetingskerk 30 The Passion Maartensdijk 21 Diensten Adventkapel 32 Oecumenische dienst *-* HET LICHT KWAM BINNEN In een wereld vol met zorgen vol van pijn zorgen en verdriet kwam het licht de wereld binnen zodat de mens weer geniet Er is zoveel aan lijden en toch en toch is er hoop Hij nam de zonde op Zich en overwon de dood Hij stierf voor heel de wereld stond op uit de dood Een leeg graf gevonden Prijst Hem, ja God is groot Irene van den Akker

2 BIJEEN april 2017 blz. 2 VAN DE REDACTIE In deze (Paas)editie van BIJEEN treft u veel informatie aan over de bijzondere diensten die er deze maand zijn. Te beginnen met de Vespers in de Kapel, de paasmaaltijd in de Kapel op Witte Donderdag, de Passion Maartensdijk op Goede Vrijdag in de Ontmoetingskerk, de dienst op Stille Zaterdag, de diensten op 1 e Paasdag en aan het eind van de maand een oecumenische viering samen met de St. Maartensparochie. Zeer de moeite waard om een of meerdere diensten bij te wonen. Voor de kinderen staat er deze maand weer een knutselmiddag /palmpaasstokken maken gepland. Het verzoek is om de kinderen hiervoor tijdig aan te melden, zodat de organisatie weet hoeveel kinderen er zullen komen. Tot slot, vergeet u ook niet om te komen helpen bij de jaarlijkse schoonmaak van de OK en het onderhoud van de tuin? Uitgebreide informatie over al het voorgaande, data/tijden etc., verderop in deze uitgave. INLEVEREN KOPIJ Kopij voor het volgende nummer van BIJEEN (mei 2017) kan ingeleverd worden t/m dinsdag 25 april 2017 op het volgende adres: Egelskop 12 / aglburger@ziggo.nl. OM TE BEGINNEN Blijft hier en waakt met mij (Matteüs 26:39)) Het zal u niet ontgaan zijn dat we inmiddels druk bezig zijn met de voorbereidingen van een plaatselijke Passion (gebaseerd op de jaarlijkse TV-uitzending the Passion ). We willen op Goede Vrijdag (14 april) in de Ontmoetingskerk stilstaan bij het lijdensverhaal van Jezus met (eigentijdse) muziek, het lijdensverhaal, en met door ons zelf genomen foto s.

3 BIJEEN april 2017 blz. 3 Met die foto s hebben we een poging gedaan om met mensen uit onze eigen kerk, op bekende plekken in ons eigen dorp (De Kapel, het oude gemeentehuis etc.) zo goed als mogelijk is, de bekende scènes uit het lijdensverhaal uit te beelden (zoals bijvoorbeeld het laatste avondmaal en het paleis van Pilatus). Ook ik was aanwezig bij die fotosessie, en ik moet zeggen dat ik daar met een goed, maar tegelijkertijd een ietwat eigenaardig, niet goed te omschrijven gevoel aan meegedaan heb. Een gevoel van verlegenheid; misschien komt dat er wel het dichtst bij. Wat voor gezicht moet je zetten om iemand als Pilatus zo goed mogelijk uit te beelden? Hoe zouden de twaalf leerlingen er bij gezeten hebben tijdens het laatste avondmaal? Wat voor houding moet je jezelf geven als je als Judas Jezus tegemoet loopt om Hem te verraden? Wat voor houding moet je jezelf eigenlijk geven? Ja, want een poging wagen om dit verhaal uit te beelden met je eigen persoontje, en gezamenlijk met de meest bekende en vertrouwde mensen in de meest alledaagse omgeving uit je leven; dan komt het op een bepaalde manier toch wel erg dichtbij. Dan wordt je er - ik zou bijna zeggen; letterlijk - met huid en haar bij betrokken. Dat is dan ook wat we proberen te bereiken met deze Passion; Het lijdensverhaal van Jezus Christus - voor zover dat mogelijk is, natuurlijk - te plaatsen in onze eigen tijd, onze eigen omgeving en daarmee ons eigen leven van vandaag. Dat is niet gemakkelijk. En daarmee bedoel ik niet te zeggen dat het een verhaal is van 2000 jaar geleden uit een andere tijd en een andere cultuur. Nee, dat gevoel van verlegenheid en ongemak heeft - voor mij althans - veel meer te maken met de vraag; Wat doet dit lijdensverhaal eigenlijk met mij? Wat betekent het voor mij? Wil ik er mij er eigenlijk wel aan gewonnen geven, dat Jezus Christus enkel en alleen bewogen door zijn liefde voor deze wereld en ook voor mij, deze, en geen andere weg gegaan is. En: Hoe zal ik in mijn persoonlijke (geloofs)leven reageren op dit verhaal? Wat vraagt de Heer van mij?

4 BIJEEN april 2017 blz. 4 'Blijft hier en waakt met mij zei Jezus tegen zijn leerlingen vlak voor de soldaten Hem gevangen namen. 'Blijft hier en waakt met mij Dat is wat Hij van ons, van mij vraagt. 'Heer blijf bij ons' 'Houd over mij getrouw de wacht' Dat zijn we wel gewend om van tijd tot tijd te zeggen. Maar Jezus, die in het kritieke moment van zijn leven aan ons, aan mij vraagt 'blijf bij Mij en waak met Mij', dat is de omgekeerde wereld. Waak met mij, méér vraagt Hij niet. Maar zó serieus neemt Hij ons en onze liefde wél. Is dat gemakkelijk? Nee. Het lijdensverhaal is dan ook niet gemakkelijk. Het zal er op aankomen om het in al zijn ongemakkelijkheid te aanvaarden zoals het is. Dáár bij te blijven waken, en er niet voor weg te vluchten of het af te vlakken, net zolang tot het wél goed en gemakkelijk aanvoelt. Waakt met Mij. Maar áls we dat dan ook aandurven, áls we onze blik dan ook gericht blijven houden op Jezus Christus en zijn lijdensweg, áls we zijn kruis voor ogen blijven houden, dan kon het wel eens gebeuren dat we iets van een liefde in ons leven gewaarworden die met niets anders te vergelijken is, een liefde die als het er op aankomt sterker is dan de dood. 'Tot aan het einde van de tijd zal ik zijn wachtwoord horen Waakt dan en bidt! Dan raak ik nooit meer aan de nacht verloren' Jan Grootendorst UIT DE GEMEENTE ZIEKEN Mevrouw Gerda Zanting heeft een heupoperatie ondergaan en verblijft nu -samen met haar man Harry- in zorghotel de Wartburg, Kennedylaan 300, gastenkamer 10, 3533 KN Utrecht.

5 BIJEEN april 2017 blz. 5 Mevrouw Henny Visser werd met een herseninfarct opgenomen in het ziekenhuis. Haar herstel gaat redelijk voorspoedig. Ze is in ieder geval weer thuis in de Beatrixlaan 26 (3738 VH). Mijnheer Wip is verhuisd naar verpleeghuis De Rinnebeek,.Sint Laurensweg 11, 3732 BA De Bilt BIJ DE DIENSTEN In de tijd rond Pasen zijn er veel bijzondere vieringen. Hieronder een overzicht VESPERS De korte vespervieringen zijn een mooie en ingetogen manier om de zondag af te sluiten. Als het begint te schemeren en de avond valt, nemen we nog even een moment de tijd om uit de Bijbel te lezen, een lied te zingen, of naar de stilte te luisteren. De opstelling in een kring rond de paaskaars en de pianomuziek dragen zeker bij aan het bijzondere van een vesper. U bent van harte uitgenodigd om mee te vieren en daarna nog even een kopje koffie te blijven drinken. Nog op 2 en 9 april om uur in de Kapel. PALMPASEN De kinderen zijn uitgenodigd om palmpasenstokken te maken op zaterdag 8 april vanaf half vier in de kerk. Je kon je daar al eerder voor opgeven. Als je het vergeten bent, kun je Hellen van de Kamp misschien nog even bellen (213632). In ieder geval krijgen die palmpasenstokken op zondag 9 april een rol in de kerkdienst in de Ontmoetingskerk. PASSION Op Goede Vrijdag 14 april hebben we onze plaatselijke passion. Een project dat gebaseerd is op de jaarlijkse TV-uitzending the passion. We willen het lijdensverhaal van Jezus met muziek (de band online), afbeeldingen (door ons zelf genomen foto s) en verhaal (lijdensverhaal van Jezus) in de Ontmoetingskerk vormgeven. Er zijn al een aantal voorbereidende bijeenkomsten geweest, waaraan diverse mensen (jong en oud) uit de gemeente hebben meegewerkt.

6 BIJEEN april 2017 blz. 6 STILLE WEEK Misschien is de extra aandacht voor Goede Vrijdag/the passion (zie hierboven) aanleiding voor u en voor jou om dit jaar ook de andere dagen van de stille week eens mee te beleven. Op WITTE DONDERDAG is er in de Kapel een bijzondere viering, waarin we met elkaar een gevarieerde broodmaaltijd eten. Onder het eten is er plek en tijd voor het verhaal van Witte Donderdag (het laatste avondmaal van Jezus met zijn leerlingen); we zingen met elkaar een aantal liederen; en we vieren juist op deze dag ook het Avondmaal. Het mooie van de avond is, dat er afwisselend ruimte is voor (tafel)gesprekken en voor liturgie. Zelf vind ik de viering op STILLE ZATERDAG misschien wel de mooiste viering van het jaar. De nieuwe (brandende) kaarspaars die binnengedragen wordt het paaslicht dat we aan elkaar doorgeven via kleine kaarsjes -de prachtige liederen die bij deze nacht horen de lezingen die van oudsher op deze nacht van waken gelezen worden, uitlopend op de lezing van het paasevangelie de persoonlijke vernieuwing van de doopbelofte terwijl we rondom het doopvont staan het uiteindelijk meenemen van het licht naar buiten. Allemaal elementen die deze dienst heel speciaal maken. Heel graag nodig ik jou / u uit om deze diensten mee te maken. Beleef het hele verhaal. Beleef niet alleen the passion. Laat de betekenis van wie Jezus was (is) en wat hij voor ons deed (doet) tot jou / u doordringen! PASEN Pasen is het feest van de kerk. Het is het feest dat, wat er ook gebeurt, het verhaal van Jezus doorgaat. We gaan voor dat feest een mooie vorm-en-inhoud vinden. Op Pasen sluiten we in ieder geval heel zonnig het project van de Kindernevendienst af. We vieren GEEN Avondmaal op Pasen -zie het berichtje over de Emmaüszondag hieronder. EMMAUSZONDAG In de kerkenraad hebben we met elkaar gesproken over het Avondmaal op Pasen. En hebben we na een goed gesprek besloten vanaf nu het Avondmaal een week te verplaatsen. We hebben het erover gehad dat in onze gemeente in de stille week al

7 BIJEEN april 2017 blz. 7 op Witte Donderdag Avondmaal wordt gevierd (de instelling van het Avondmaal). We hebben het erover gehad dat de zondag erna ook een mooie gelegenheid biedt om het Avondmaal te vieren -vooral als het verhaal van de Emmaüsgangers dan wordt gelezen (waar Jezus met twee mensen oploopt naar Emmaüs en uiteindelijk het brood breekt met hen!). We hebben het erover gehad dat Pasenmet-Avondmaal voor de kinderen (en anderen) wel heel lang duurt en voor gasten misschien een belemmering is om te komen. Al met al voor de kerkenraad aanleiding om het Avondmaal te verplaatsen naar een zogenaamde Emmaüs-zondag. (Wellicht valt er (later) ook nog een Emmaüs-wandeling aan te koppelen). OECUMENE Op 30 april (midden in de mei-vakantie) is er een oecumenische viering. Aanvankelijk hadden we het idee om er een volledige Taizé-viering van te maken. Tijdens de voorbereiding zijn we uitgekomen op een viering met een aantal Taizé-liederen, maar ook met andere liederen. Het thema van de dienst is ommekeer. De viering is in de Ontmoetingskerk en begint (daarom) om half tien. CANTORIJ De cantorij zingt in april in de viering van Stille Zaterdag een aantal liederen en (versterkt met zangers en zangeressen van het Maartenskoor) in de oecumenische viering. ONTMOETINGSDIENST De eerstkomende ontmoetingsdienst vindt plaats op vrijdag 7 april. Bij een ontmoetingsdienst is er eerst een (korte) viering de ontmoeting met God. Na de viering is er gelegenheid om koffie te drinken en met elkaar te praten de ontmoeting met elkaar. Ds. René Alkema is deze keer de voorganger. Jan Grootendorst is telefonisch te bereiken ( ) als u om vervoer verlegen zit. Wie weet tot vrijdag 7 april en anders wellicht tot (LET OP!) vrijdag 12 mei. WERELDDAG Naar aanleiding van mijn reis naar Moldavië ben ik vorig jaar voor het eerst op de Werelddag van Kerk in Actie geweest. Een mooie dag, met wereldwijde ontmoetingen. Het verruimt je gezichtsveld.

8 BIJEEN april 2017 blz. 8 Ik ga dit jaar weer! Op zaterdag 22 april. In Ermelo. U misschien ook? Jij misschien ook? Je kunt je aanmelden via Tijdens de jaarlijkse Kerk in Actie Werelddag ontmoet u medechristenen en partnerorganisaties van Kerk in Actie. Laat u bijvoorbeeld inspireren door verhalen uit India, China en Colombia. Kom meer te weten over de opvang vluchtelingen in het Midden- Oosten. Of leer de Bijbel te lezen met andere ogen, bijvoorbeeld met die van iemand in Brazilië. Liever praktisch aan de slag, er kan ook gezongen worden! Kathleen Ferrier zal ervoor zorgen dat de dag een mooi geheel wordt. TERUGBLIK EN VOORUITBLIK NLDOET Op vrijdag 10 maart deden een aantal mensen van onze kerk mee met NLdoet. Hans Kok, Tom Uittenbogaard, Henny de Korte, Jan van der Pol, Chris Timmer en René Alkema hebben wat voorjaarsklussen op de zorgboerderij Nieuw Toutenburg verricht. Mooi om als kerk wat te kunnen betekenen voor je buurt. Het mooiste moment was misschien wel toen ik met één van de deelnemers Miel hand-in-hand richting de kantine liep. We gaan volgend jaar weer! ONTMOETINGSKERK 50 JAAR De feestelijkheden zullen plaatsvinden in het eerste weekend van juli Dus houd zo mogelijk de zaterdagmiddag tot en met de zondagmiddag vrij in (jo)uw agenda! We zijn bezig een leuk programma te bedenken, waarin iets naar voren komt van 50 jaar Ontmoetingskerk. In de volgende BIJEEN zullen we alvast een deel van het programma aankondigen. Als iemand goede ideeën heeft -of als iemand mooie verhalen heeft -of als iemand foto s heeft (liefst ingescand) of als iemand archiefstukken, etc. heeft -of als iemand eigen inbreng heeft, houden we (Simone Masmeijer, Ans Nieuwenhuize, Corrie van Es, Toon Moene, Saskia van Looveren, Anneke van der Helm en René Alkema) ons aanbevolen.

9 BIJEEN april 2017 blz. 9 BEREIKBAARHEID Via mijn adres: renealkema@xs4all.nl of via mijn mobiel: (inclusief voic en whatsapp). Vaak ben ik op dinsdag en donderdag tussen en uur in de kerk welkom! ds. René Alkema Groet, ds. René Alkema UIT DE KERKENRAAD Op 6 maart heeft de kerkenraad vergaderd. De kerkenraad heeft zich weer over het beleidsplan voor de periode tot en met 2020 gebogen, als onderdeel van het PKN plan "Kerk 2025". De voorbereiding hiervoor is nu zover dat binnenkort aan verschillende werkgroepen (diaconie, pastoraat, jeugdwerk) om hun bijdrage gevraagd kan worden. De kerkenraad zal zich opnieuw buigen over de diensten in de Adventkapel, eerst door in gesprek te gaan met de bezoekers van de diensten in de Kapel, later met de gehele gemeente. Benadrukt wordt dat het "openhouden" van de Kapel financieel neutraal is. Omdat op de laatste zondag van de maand vaak een middagdienst is of een oecumenische dienst, wordt besloten om de Adventkapel vanaf 2018 op die zondagen gesloten te houden. Dat betekent dat speciale diensten (o.a. doop- en belijdenisdiensten) op de laatste zondag van de maand gehouden worden. Er zal een tweede gesprek plaatsvinden met kerkenraadsleden van de Boskapel, over een eventuele samenwerking. De kerkenraad bereidt een evaluatie voor van het "Essentietraject" ter versterking van het jeugdwerk in onze gemeente, dat plaatsgevonden heeft onder leiding van Dirk-Jan Bierenbroodspot van de Jeugdorganisatie van de PKN (JOP).

10 BIJEEN april 2017 blz. 10 Bij de actie Kerkbalans is inmiddels voor toegezegd. Jubileum Ontmoetingskerk 1 en 2 juli 2017: De voorbereidingscommissie is inmiddels aan de slag gegaan en heeft de eerste plannen gemaakt. Er is 2000 beschikbaar voor de uitvoering daarvan. De kerkenraad vergadert weer op maandag 3 april. NIEUWS COLLEGE VAN KERKRENTMEESTERS Namens de kerkenraad, Toon Moene (toon@moene.org). VERANTWOORDING COLLECTEN Over de afgelopen periode kunnen wij het volgende melden: 1 e collecte t.b.v. kerk - februari 515,74 Dijkstate dienst - maart 43,70 1 e collecte t.b.v. kerk -t/m 19 maart 216,67 Van de MLK school hebben we een gift van 100 ontvangen als dank voor het gebruik van de kerkzaal voor hun schoolkerstfeest afgelopen jaar. We bedanken iedereen van de MLK-school hartelijk. Het is fijn om deze gastvrijheid te kunnen bieden en als gastheer te kunnen fungeren. COLLECTEBONNEN Wat zou het handig en praktisch zijn als meer gemeenteleden gebruik gingen maken van collecte bonnen. Wat u moet doen is simpel! Maak 20,00 (of veelvoud) over op NL77 INGB t.n.v. Protestantse Gemeente Maartensdijk / Holl. Rading o.v.v. uw adres. Levering van de bonnen vindt voor de eerstvolgende kerkdienst plaats. De redenen voor het gebruik van collectebonnen zijn ook nog steeds hetzelfde: a. gemak voor u (niet altijd op zoek naar klein geld); b. fiscaal voordeel voor u want de bonnen zijn aantoonbaar op

11 BIJEEN april 2017 blz. 11 uw dagafschriften en als gift mee te nemen in uw IB/PVV aangifte; c. minder contanten, waarbij we zeker op kosten van de bank kunnen besparen. KERKBALANS 2017 Alle toezeggingen zijn binnen en we kunnen de balans opmaken. De toezeggingen die dit jaar gedaan zijn, zal het mooie bedrag van ,00 opleveren. Een ieder hartelijk dank. PERIODIEKE GIFT Wilt u nu vanaf 2017 de vrijwillige bijdrage in de vorm van een periodieke gift doen, zorg dan dat u, voor dat u uw bijdrage overmaakt, een getekende overeenkomst heeft met het College van Kerkrentmeesters en/of het College van Diaconie. Voor deze overeenkomsten zijn voorbeelden beschikbaar. U kunt een overeenkomst opvragen via of via JAARREKENING 2016 Op 6 maart heeft de kascommissie, bestaande uit Wilma van der Hoef en Sieger Koeman de jaarrekening en de onderliggende stukken gecontroleerd. Het is fijn dat alles weer akkoord bevonden is. De jaarrekening is aangeboden aan de kerkenraad om vastgesteld en goedgekeurd te worden. Hierna zal de jaarrekening in de vorm van een baten/ lastenrekening en de balans in de BIJEEN gepubliceerd worden. FACEBOOK Heeft u onze facebookpagina Ontmoetingkerkmaartensdijk al geliked? Dan wordt u op de hoogte gehouden van het laatste nieuws van uw gemeente en vindt u de juiste tijdstippen van bepaalde kerkdiensten. Komt u nooit voor verrassingen te staan. Het effect van liken: Wanneer u een bericht liked, bereiken we een nog groter publiek. En dat is mooi. Zo heeft het bericht Foto shoot van The Passion, al 671 mensen bereikt. En dat door 13 likes! Zo zie je dat je een veel groter bereik hebt, dan alleen je eigen volgers. Werk mee aan het bestaan van onze gemeente.

12 BIJEEN april 2017 blz. 12 PAASCOLLECTE Geprezen zij de God en Vader van onze Heer Jezus Christus: in zijn grote barmhartigheid heeft hij ons opnieuw geboren doen worden door de opstanding van Jezus Christus uit de dood, waardoor wij leven in hoop. (1 Petrus 1:3) Wat is het een bemoediging dat we als gemeente samen Pasen mogen vieren. Het feest waardoor we weten: we leven in hoop! Hoop is niet vanzelfsprekend. Er gebeurt zoveel om ons heen - dichtbij en ver weg - dat we de moed makkelijk verliezen, de hoop misschien wel opgeven. Juist met Pasen mogen we elkaar eraan herinneren dat de dood niet het einde is. We mogen samen vieren dat Jezus opstanding ons laat zien dat een nieuw begin mogelijk is, ook waar wij dat niet verwachten. Die krachtige boodschap van hoop willen we niet voor onszelf houden, maar uitdelen in woord en daad. Dat doen we in onze zondagse vieringen en met alle doordeweekse activiteiten voor jong en oud. Dat doen we ook door praktische hulp te bieden aan wie het moeilijk hebben, dichtbij en ver weg. Om dit als gemeente te kunnen doen, is naast liefde, aandacht en tijd ook geld nodig. Daarom vragen we u juist met Pasen om ons gemeentewerk te steunen. Geef aan de Paascollecte. Maak uw gift over via internetbankieren op rekeningnummer NL77 INBG tnv Prot. Gemeente Maartensdijk o.v.v. van Paasgift. Uw bijdrage besteden we zorgvuldig aan al die waardevolle activiteiten die in onze gemeente plaatsvinden. We danken u alvast heel hartelijk voor uw bijdrage! DIACONIE EN ZENDING Namens het College van Kerkrentmeesters, Barbara van Barneveld-den Ouden DOEL 2 E COLLECTE APRIL 2017 Zondag 2 april - Steun jongeren in Zuid-Afrika (Werelddiaconaat) In de sloppenwijken van Zuid-Afrika is het leven hard. Jongeren worden negatief beïnvloed door misbruik, criminaliteit en de aanwezigheid van gangsters. In Vrygrond, een sloppenwijk vlakbij

13 BIJEEN april 2017 blz. 13 Kaapstad, heeft de stichting Sozo een jeugdcafé geopend. Een veilige plek waar jongeren tussen de 16 en 25 jaar toegang krijgen tot internet en leren hoe ze online naar opleidingen of werk kunnen zoeken. Via het jeugdcafé zijn er ook stagemogelijkheden. Ook kunnen jongeren er workshops volgen, bijvoorbeeld over omgaan met werkloosheid of het slechte onderwijs. Het café wordt gerund door een echtpaar. Voor sommige jongeren fungeren zij als rolmodel. Zij leren de jongeren dat ze sterk en dapper zijn. Dat is belangrijk voor de beeldvorming van jongeren over volwassenen en hun eigen toekomst. Zondag 9 april - Steun mensen met een handicap in Myanmar In Myanmar (Birma) hebben mensen die lichamelijk gehandicapt zijn nauwelijks toegang tot onderwijs, zorg en werk. Toch is meer dan vijftig procent van hen in principe in staat om te werken en in hun eigen levensonderhoud te voorzien. The Leprosy Mission International (TMLI) werkte oorspronkelijk voor leprapatiënten, maar zet zich nu ook breder in voor gehandicapten. TLMI stimuleert hen met vakonderwijs of microkredieten om een eigen bedrijfje te beginnen. TLMI probeert ook werkplekken te creëren bij grotere bedrijven en biedt medische zorg. Kinderen met een handicap krijgen fysiotherapie en logopedie, zodat zij later meer kansen hebben om aan de slag te komen. Zo ondersteunt TLMI sterke vrouwen en dappere mannen die vechten voor een betere toekomst. 13 april: Witte donderdag / Paasmaaltijd, onkostenbestrijding 14 april: Goede Vrijdag, onkostenbestrijding 15 april: Stille zaterdag, geen collecte Zondag 16 april Jeugdwerk : Jongeren hebben recht op dit verhaal Met Pasen werd hij toch geboren in een kribbe, of wacht ging Hij toen niet dood? Dood is dood, hierna is het voorbij. Volgens Chantal, werkzaam bij JOP, Jeugdorganisatie van de Protestantse Kerk, is dit hoe veel jongeren tegen Pasen aankijken. Chantal helpt kerken om de betekenis van Pasen opnieuw uit te leggen aan

14 BIJEEN april 2017 blz. 14 jongeren. Als catecheet weet ze hoe jongeren die niks weten van geloven opeens getriggerd kunnen worden door verhalen uit de Bijbel. Chantal: Jongeren hebben het recht om de kracht van Pasen te ontdekken. Ze moeten horen dat er een God is die hen liefheeft en die er voor hen wil zijn. Daar maken Chantal en JOP zich sterk voor! Helpt u mee? Zondag 23 april Eredienst en Kerkmuziek Kleine gemeenten ondersteunen met vieren, ook als er niet altijd een predikant beschikbaar is. Dat is het doel van het project Kringgemeenten. Kringgemeenten zijn gemeenten die het aandurven om zelfstandig te blijven zonder een eigen predikant. Zij willen blijven vieren, leren, dienen en ontmoeten, verbonden met en verantwoordelijk voor de eigen leefomgeving. De Protestantse Kerk ondersteunt deze kringgemeenten onder meer met liturgie- en preekschetsen of met liederen om voorgangers kringgemeenteleden die regelmatig voorgaan in de eredienst te helpen bij de voorbereiding van dienst en verkondiging. Met deze collecte kunnen meer materialen ontwikkeld worden voor kringgemeenten. Ook steunen we met deze collecte organisaties in het buitenland die kerkmuziek ontwikkelen, bijvoorbeeld het Centro Kairos in Cuba, dat zich inzet voor vernieuwing van de liturgie en het maken van kerkmuziek met Cubaanse stijl en instrumenten. Zondag 30 april Help slachtoffers hongersnood De komende 6 maanden dreigt er hongersnood voor meer dan 20 miljoen mensen in Afrika. Deze mensen lijden aan voedselgebrek en ondervoeding. Alleen al in Zuid-Soedan hebben mensen direct hongersnood en lopen 5,5 miljoen mensen risico daarop. Bovendien wordt daar tot juli geen regen verwacht. De situatie is dus nijpend. Feiten * Acute hongersnood bedreigt het leven van 20 miljoen mensen * Meer dan 1,5 miljoen kinderen lijden aan ernstige en acute ondervoeding * Voedselprijzen stijgen sterk waardoor veel gedupeerde gezinnen geen voedsel kunnen kopen

15 BIJEEN april 2017 blz. 15 * Waterbronnen zijn opgedroogd en een groot deel van de oogst is mislukt * Door dreigende hongersnood slaan mensen op de vlucht naar gebieden waar mogelijk wel water is * Kerk in Actie levert al noodhulp in Afrika in onder andere Zuid- Soedan, Nigeria, en Ethiopië. Maar meer hulp is hard nodig! Welke landen hebben dringend hulp nodig? De landen die het ernstigst getroffen worden zijn: Zuid-Soedan, Nigeria, Somalië en Jemen. Hier speelt zich de ergste honger af met meer dan 20 miljoen mensen in nood. Een hongersnood komt maar zelden voor - de laatste keer was in 2011 in Somalië, waarbij destijds het schrikbarende aantal van meer dan doden vielen. Voor delen van Zuid-Soedan is nu al officieel een hongersnood afgekondigd, die momenteel mensen treft. Ook in verschillende buurlanden dreigt eenzelfde situatie te ontstaan. Ingrijpen is hard nodig om verdere hongersnood te voorkomen! Zuid-Soedan: 5,5 miljoen mensen met honger. Op dit moment dreigen al inwoners van het door geweld en droogte geteisterde land van de honger te sterven. De ramp in Zuid-Soedan is een menselijke ramp door de combinatie van droogte, armoede en gewelddadige conflicten die ervoor zorgen dat hulpverleners bepaalde delen van het land niet goed kunnen bereiken. Nigeria: Uit de laatste rapporten blijkt dat 8,5 miljoen mensen in Nigeria noodhulp nodig hebben. Daarvan is bijna de helft kind. Veel mensen zijn op de vlucht voor Boko Haram, dat al bijna een decennium het noorden van het Afrikaanse land teistert. Ook hier is een combinatie van factoren mogelijk fataal voor een groot deel van de bevolking. Mogelijk dat hongersnood al heerst. Ethiopië: Meer dan 5 miljoen mensen zijn afhankelijk van noodhulp: voedsel, water en voedingssupplementen. Belangrijkste doel van

16 BIJEEN april 2017 blz. 16 ons werk in Ethiopië is honger tegengaan, ondervoeding behandelen, en zorgen voor toegang tot veilig (drink)water. Steun Noodhulp in Afrika U kunt hieraan bijdragen doormiddel van een gift tijdens de collecte op 30 april of door uw bijdrage over te maken naar het rekeningnummer van de zending NL40 INGB o.v.v. Noodhulp in Afrika. De zending heeft al 500 euro overgemaakt namens onze gemeente Zondag 7 mei Missionair Werk en Kerkgroei In 2013 opende de burgerlijke gemeente Zwijndrecht Het Badhuis, een project van de Oude Kerk, de Stichting Welzijn Ouderen en het wijkplatform. Het Badhuis wil een huiskamer voor de wijk zijn, met activiteiten voor jong en oud. Vier ochtenden in de week is er koffiehuis, iedere woensdag een brunch en er zijn buurtmaaltijden. Peter Huijser is namens de Oude Kerk betrokken bij Het Badhuis, inmiddels ook pioniersplek van de Protestantse Kerk. Wij organiseren elke zondagochtend een kinderbijbelclub en geven de Alpha-cursus waar deelnemers kennismaken met het christelijk geloof. Maar we maken ook deel uit van de andere activiteiten. We willen als kerk dienstbaar zijn aan de mensen in de wijk. De collecte maakt pioniersplekken als Het Badhuis, waar dienstbaarheid aan de wijk de boventoon voert, mogelijk. OPBRENGST COLLECTE 26 februari Diaconie 89,60 5 maart Steun kinderen en jongeren in De Glind 98,69 12 maart Steun gezinnen in Guatemala 109,77 19 maart Steun ouderen in Moldavië 183,90 VOEDSELBANK Voedselbank De Bilt reikt wekelijks voedselpakketten uit aan mensen die in financiële problemen zijn geraakt en te weinig geld overhouden om voedsel en kleding te kopen. Het doel is mensen aan voedsel te helpen en de verspilling van voedsel tegen te gaan. U kunt wekelijks producten voor de Voedselbank inleveren in de daarvoor bestemde mand in de hal van de Kerk. De diaconie

17 BIJEEN april 2017 blz. 17 zal er voor zorgen dat alles keurig bij de Voedselbank terecht komt. MOLDOVAN CHRISTIAN AID In september 2015 zijn we gestart met het nieuwe interactieve project; Moldovian Christian Aid (MCA). MCA richt zich op de meest kwetsbaren in Moldavië: alleenstaande moeders, verlaten kinderen en bejaarden. In totaal hebben alle acties bij elkaar tot op heden een mooi bedrag opgeleverd van 6.929,68. Ideeën voor nieuwe acties zijn van harte welkom. VASTENPOT Tot zondag 16 april 2017 staat de vastenpot bij de uitgang van de Kerk, de opbrengst is dit jaar bestemd voor Nachtopvang in Zelfbeheer (NoiZ). De NoiZ is een nachtopvang voor dak- en thuislozen in Utrecht, aan de Keulsekade, die beheerd wordt door ex-daklozen. Er zijn in totaal 30 slaapplaatsen. De gasten krijgen onderdak en ontbijt, kunnen zich douchen, kleding wassen en een warme maaltijd kopen. Een overnachting kost 3,50 per nacht, een warme maaltijd 2,20. Uniek aan de NoiZ is dat op de werkvloer uitsluitend mensen uit het daklozencircuit werken. Als ervaringsdeskundigen stellen zij zelf de huisregels op en proberen zij deze zo goed mogelijk in samenwerking met de gasten uit te voeren. Daarnaast worden de gasten benaderd voor toeleiding naar passende zorg. De NoiZ kan niet bestaan zonder de hulp van vrijwilligers, fondsen, stichtingen en giften. De opbrengst van de vastenpot wil NOIZ besteden aan: nieuwe pannen en andere keukeninventaris dat aan vervanging toe is. Er wordt door gasten en beheerders dagelijks gekookt voor zo'n 25 personen; een gereedschapskist om simpel onderhoud/ reparaties uit te kunnen voeren; bijdrage aan een uitje voor de gasten. SAMEN ETEN Op donderdag 6 april en 4 mei bent u weer van harte welkom vanaf uur in het dorpshuis van Hollandsche Rading. In de Ontmoetingskerk in Maartensdijk is er op donderdag 20 april

18 BIJEEN april 2017 blz weer Samen Eten. U bent welkom vanaf uur en de aanvang van de maaltijd is een half uurtje later. EEN TWEEDE LEVEN VOOR UW OUDE MOBIELTJE, TONER OF CARTRIDGE In 2016 heeft Kerk in Actie een recordopbrengst behaald van met de verkoop van miljoenen postzegels, duizenden ansicht- en geboortekaarten, honderden mobieltjes en cartridges en kilo's oud geld. Een goede reden om door te gaan met het inzamelen. Onderstaand meer info over wat u allemaal kunt inleveren in de verzamelbox in de hal van de kerk; Postzegels, ansicht- en geboortekaarten U kunt postzegels en ansicht- en geboortekaarten sparen voor het zendingswerk van Kerk in Actie en de GZB (Gereformeerde Zendingsbond). Vrijwilligers sorteren de postzegels en ansichtkaarten(enkele kaart) met veel zorg, kennis en aandacht. Vervolgens verhandelen ze de postzegels via verkoopadressen in Nederland en nationale en internationale beurzen. De ansichten geboortekaarten verkopen ze aan verzamelaars op beurzen en bieden ze te koop aan via websites als Marktplaats. Oude mobieltjes, cartridges en toners Veel oude mobieltjes liggen ongebruikt in de kast, terwijl ze geld waard zijn. Lege toners en cartridges kunnen opnieuw gevuld worden. Via het inzamelprogramma van het bedrijf Eeko, ontvangt Kerk in Actie voor veel ingeleverde telefoons of cartridges een vergoeding. Buitenlands en oud Nederlands geld sparen U kunt buitenlands geld en al het oude Nederlandse munt- en briefgeld sparen voor Kerk in Actie. We verkopen die aan banken, handelaars en verzamelaars. VAKANTIE IS VOOR IEDEREEN! In het huidige drukke tijdperk is een vakantie zeer welkom. Toch is zo n tijd van plezier en ontspanning niet voor iedereen weggelegd. Hetvakantiebureau.nl (bekend van de diaconale senioren- /zorgvakanties) en RCN Vakantieparken brengen hier verandering in. Na de vele positieve reacties afgelopen jaar, bieden zij ook in 2017 weer 100 gezinnen met een inkomen op bijstandsniveau een gratis vakantie aan. Hetvakantiebureau.nl vraagt alleen een kleine

19 BIJEEN april 2017 blz. 19 bijdrage voor de bemiddeling ( 75,- voor een verblijf van een week en 35,- voor een weekend). De gezinnen bepalen zelf wanneer ze - in op een van de RCN-parken in Nederland vakantie vieren. Meer informatie over de gratis vakanties is te vinden op en De vakantie kunt u aanvragen bij de diaconie van uw plaatselijke gemeente, neem hiervoor contact op met Peter van Barneveld Namens de werkgroep Diaconie/Zending, Peter van Barneveld BUITENAARDS LEVEN EN GELOVEN In Genesis 1 wordt de schepping van hemel en aarde beschreven. In vers 16 staat: God maakte de twee grote lichten, het grootste om over de dag te heersen, en het kleinere om over de nacht te heersen, en ook de sterren. In de bijbel komen zon, maan en sterren regelmatig terug. De zon is belangrijk voor het leven op aarde, zonder zon is leven onmogelijk omdat het simpelweg te koud zou zijn. In ons dagelijks leven vormt de zon voor ons een middelpunt net zoals de zon een middelpunt vormt in ons sterrenstelsel. Het project van de kindernevendienst schenkt momenteel aandacht aan de zon. Het projectlied dat we zingen in aanloop naar Pasen begint met onderstaand couplet. De zon komt op en geeft ons licht, Zo brengt de hemel een bericht. Want na het donker van de nacht, komt altijd een nieuwe dag. De mensheid wil meer te weten komen over zon, maan en sterren.

20 BIJEEN april 2017 blz. 20 Duizenden jaren geleden begon de astronomie (sterrenkunde). Het is een van de oudste wetenschappen, nu behoort het tot de modernste wetenschappen. Een onderdeel bij het onderzoek vormde de maanlandingen. Tussen juli 1969 en december 1972 zijn er 6 geslaagde bemande vluchten naar de maan geweest. Om op de maan te komen ben je vanaf de aarde 3 dagen onderweg. Bij het onderzoeken van de maan blijft het niet. Met steeds betere middelen speuren we dagelijks de sterrenhemel af. Men wil leren van wat er aanwezig is in de ruimte en het en het uiteindelijke doel lijkt te zijn: aantonen dat er buitenaards leven is. Niet lang geleden maakten wetenschappers melding van de ontdekking van Trappist 1. Trappist 1 is een ster met 7 bijbehorende planeten. Wat bijzonder is aan de ontdekking is dat verondersteld wordt dat op 3 van de 7 planeten een vorm van leven mogelijk is. Later werd aangegeven dat leven op nieuw ontdekte planeten onwaarschijnlijk is vanwege de hoeveelheid ultraviolette straling. Anders dan naar de maan kunnen we niet even naar Trappist 1 toe, het stelsel staat 39 lichtjaar van ons af. Vergeleken met reizen naar de maan zouden we 8 miljoen jaren onderweg zijn om er te komen. We beginnen daar (nog) maar niet aan. Ook zijn er verschijnselen waarbij mensen elkaar duidelijk proberen te maken dat buitenaards leven ons bezoekt. Regelmatig komen graancirkels in het nieuws waarbij vreemde verschijnselen zoals lichtbollen worden gemeld. Ook worden UFO s (ongeïdentificeerde vliegende voorwerpen) gezien. Of het allemaal of voor een deel waar is, ik weet het niet. Ik weet wel dat het een gewild onderwerp is om films te maken waarin aliëns (buitenaardse wezens) voorkomen Waar wil ik heen met dit stuk: Voor mij maakt het niet uit of er ooit aangetoond zal worden dat buitenaards leven aanwezig is. God

21 BIJEEN april 2017 blz. 21 heeft de hemel en aarde geschapen. Voor nu ga ik er zelf van uit dat het alleen om leven op de aarde gaat. Het aantonen van buitenaards leven zet voor mij de schepping niet op losse schroeven. Het zou mij nog weer meer overtuigen van de voor mensen moeilijk te bevatten grootheid van God. Eric Kuijvenhoven. THE PASSION MAARTENSDIJK Wanneer: Aanvang: Waar: vrijdag 14 april uur, zaal open vanaf uur Ontmoetingskerk Maartensdijk Love connects all is het thema van de landelijke Passion. Onze gemeente deelt The Passion. Op witte donderdag, 13 april vindt The Passion in Leeuwarden plaats. Een dag later kunt u in onze kerk nog een keer het lijdensverhaal beleven. Op Goede Vrijdag wordt de kruisiging van Jezus herdacht. Een dienst waar stilte voor bezinning wordt opgenomen. Maar in tegenstelling tot de traditionele dienst, zal dit jaar het lijdensverhaal worden vertelt in de vorm van The Passion. Het lijdensverhaal van Jezus wordt vormgegeven door de vertelling van het verhaal in beeld en geluid. Muzikale ondersteuning door de band Online en in beeld gebracht door foto s, gemaakt in Maartensdijk met enkele gemeenteleden. De kerk is open vanaf en de toegang is gratis. Na afloop is er gelegenheid tot napraten onder het genot van een kopje koffie. Beleef na de landelijke The Passion op tv nog eens het verhaal in onze eigen gemeente. We hopen u graag te ontmoeten in de Ontmoetingsdienst. Tot 14 april!

22 BIJEEN april 2017 blz. 22 OECUMENISCHE VIERING Zondag 30 april, om 9.30 uur, is er een oecumenische viering in de Ontmoetingskerk. Deze viering is voorbereid door verschillende mensen vanuit de Sint Maartenskerk en Ontmoetingskerk. De Cantorij is weer aangevuld met koorleden van het Maartenskoor; het geheel staat onder leiding van Tiny van Eeuwijk. Zoals velen van u al weten betreft het een viering van de vijfde zondag van de maand, met een open karakter waarbij geen communie wordt gehouden. De Maartenskerk is deze zondag gesloten. We hopen weer vele parochianen en gemeenteleden te ontmoeten in deze oecumenische viering, waarin we samen komen om ons geloof te delen en te vieren. U bent van harte welkom. Op onze site wordt wekelijks de Nieuwsbrief en informatie over de aanstaande kerkdiensten geplaatst. Maandelijks plaatsen we de BIJEEN en daarnaast kunt u nuttige informatie over onze kerk vinden. Heeft u vragen, suggesties of wilt u een bericht plaatsen mail dan naar: info@pknmaartensdijk.nl. Eric Kuijvenhoven. NIEUWS VAN DE KINDERNEVENDIENST In april hebben we de laatste zondagen van de veertigdagentijd en werken we naar Pasen toe. Dit doen we binnen het Paasproject waarvan jullie de poster iedere week aangevuld zien met een

23 BIJEEN april 2017 blz. 23 afbeelding van het verhaal van die week. En we zien en horen de filmpjes die we hebben opgenomen. Op zaterdag 8 april hebben we een knutselmiddag waarvoor jullie allemaal zijn uitgenodigd. We gaan dan Palmpaas-takken versieren. Deze delen we op Palmpasen, de zondag erna, uit aan mensen in de kerk. En dan is het daarna alweer Pasen. Na Pasen komen we weer in het normale ritme van de zondagen. We hopen jullie dus vaak te zien bij de kindernevendienst en bij de knutselmiddag. Zondag 2 april 2017 Johannes 8:46-59 Sterker dan de dood Tegen de dood kan niemand op. En toch Jezus gelooft dat er iets is dat sterker is dan de dood. Het woord van God blijft bestaan. Wie mijn woord bewaart, zal de dood nooit zien. De mensen die het horen, kunnen zich er niets bij voorstellen. Palmpasen, 9 april 2017 Johannes 12:12-24 Kom tevoorschijn! Veel mensen gaan Jezus tegemoet als hij op een ezel Jeruzalem binnenrijdt. Omdat ze gehoord hebben dat hij woorden spreekt die sterker zijn dan de dood. Ze roepen hem toe: Hosanna!

24 BIJEEN april 2017 blz. 24 Pasen, 16 april 2017 Marcus 16:1-7 Hij is niet hier Het is vandaag Pasen! Als de zon op komt, zien de vrouwen iets dat bijna niet voor te stellen is. Het graf is leeg, omdat Jezus is opgewekt. Hij is niet hier, zegt een in het wit geklede jongeman. Hij gaat jullie voor naar Galilea. 23 april en 30 april is er natuurlijk ook Kindernevendienst! Groet, Nienke CREATIEVE MIDDAG / MAKEN PALMPAASSTOKKEN Beste kinderen en ouders, Wij, als leiding van de Kindernevendienst, willen graag wederom een leuke creatieve middag organiseren voor alle kinderen die naar de Kindernevendienst en de crèche komen. We gaan deze middag palmpaasstokken maken. Tevens willen wij ook alle ouders uitnodigen om bij aanvang eerst even gezellig een kopje thee/koffie te komen drinken met iets lekkers erbij, zodat we elkaar ook eens informeel kunnen spreken. We dachten het als volgt te doen: Wanneer: Zaterdag 8 april 2017

25 Waar: Vanaf hoe laat: Tot hoe laat: BIJEEN april 2017 blz. 25 Ontmoetingskerk in Maartensdijk uur ontvangst met koffie/thee/ limonade voor ouders en kinderen, om vervolgens daarna te beginnen met de palmpaasstokken Alle kinderen kunnen (na het eten) rond 18.30/19.00 uur weer opgehaald worden of zelf naar huis gaan. Wat gaan we doen: leuke palmpaasstokken maken! Het is wel de bedoeling om de stokken zondagochtend op palmzondag in de kerkdienst uit te delen. Als dank voor het maken van de palmpaasstokken, is er voor ieder kind echt een leuke attentie.. Eten: Tot slot: met aansluitend broodjes knakworst eten verzorgd door de jeugdclub. Neem een goed humeur mee en een vriendje of vriendinnetje en kom gezellig mee knutselen!! Doe je mee samen met je vriendje of vriendinnetje? Geef je dan (aantal ouders en kinderen graag doorgeven) vóór zaterdag 31 maart op bij Hellen. Dit kan via de of telefonisch. Met vriendelijke groeten, namens de Kindernevendienst, Lianne de Graaf(210426) / Hellen van de Kamp( ) wouterenhellenvandekamphotmail.com GROTE SCHOONMAAK EN ONDERHOUD TUIN ONTMOETINGSKERK Op zaterdag 8 april wordt er weer een grote schoonmaak in de kerk gehouden en zal de tuin grondig aangepakt worden.

26 BIJEEN april 2017 blz. 26 Om 9.00 uur staat de koffie en iets lekkers klaar en daarna gaan we aan de slag. Heeft u tijd en zin om mee te helpen? Heel graag, al is het maar een uurtje. U bent van harte welkom! Zeg nu eerlijk, een schoon gebouw en een mooie tuin, dat willen we als kerkgangers toch allemaal? Bedankt alvast voor uw inzet en tot 8 april! Met vriendelijke groet, Janny Kok en Eveline de Rooij VEERTIGDAGENTIJD: LEES MARCUS MET HET LEESROOSTER VAN DEBIJBEL.NL De veertigdagentijd is een tijd van bezinning. Het Nederlands Bijbelgenootschap wil daarbij helpen met het digitale leesrooster van debijbel.nl. Het leesrooster neemt u mee door het Marcus-evangelie. In het evangelie volgens Marcus draait het steeds om één vraag: Wie was Jezus? En aan wie maakt hij zijn identiteit bekend? Regelmatig zie je in Marcus mensen kijken naar Jezus, zonder dat ze begrijpen wie hij werkelijk was. Maar soms is er een moment van openbaring, en zien mensen iets van de nieuwe wereld waarin Jezus koning is. Het leesrooster van debijbel.nl neemt u tijdens de veertigdagentijd mee door het Marcus-evangelie. Vanaf 1 maart tot en met Eerste Paasdag (uitgezonderd de zondagen) ontvangt u per een bijbeltekst en toepassing. U kunt daarbij eenvoudig doorklikken naar meer informatie en leessuggesties op debijbel.nl. Lees in veertig dagen het evangelie volgens Marcus van a tot z, en ontdek het geheim dat de wereld moet weten. Inschrijven kan via het formulier op debijbel.nl:

27 BIJEEN april 2017 blz. 27 LIJDENSVERHAAL IN GEWOON FRIES UITGEDEELD BIJ THE PASSION Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) verspreidt tijdens The Passion op 13 april in Leeuwarden een tweetalig boekje met het lijdensverhaal uit Matteüs: in gewoon Nederlands en gewoon Fries. De Friese vertaling is gemaakt door leerlingen van een scholengemeenschap in Burgum. Het lijdensverhaal uit Matteüs was al in gewoon Nederlands beschikbaar, in de Bijbel in Gewone Taal. Nu brengen we daarnaast het lijdensverhaal in gewoon Fries uit, de moedertaal van de Friezen, de taal van hun hart. We hopen dat dit verhaal de harten van de mensen op het plein, op scholen en in de kerken zal raken, zegt NBG-directeur Rieuwerd Buitenwerf. Nederlands naast Fries De Nederlandse tekst van de drie hoofdstukken uit Matteüs komt uit de Bijbel in Gewone Taal. De Friese vertaling hanteert dezelfde principes en bevat korte, begrijpelijke zinnen. Leerlingen uit 3 HAVO/VWO van het Liudger College in Burgum hebben de vertaling gemaakt onder zorgvuldige supervisie van docenten en diverse externe deskundigen. Bibel yn gewoan Frysk, It pasjeferhaal neffens Mattéus wordt uitgedeeld op het Wilhelminaplein tijdens The Passion. Het boekje wordt daarnaast ook beschikbaar gesteld voor kerken en scholen. Samenwerking Bibel yn gewoan Frysk is een initiatief van het NBG en drukkerij/uitgeverij Royal Jongbloed geworteld en gevestigd in Friesland in samenwerking met de Yntertsjerklike Kommisje foar de Fryske Earetsjinst. Voor alle drie de partners geldt: een Fries bijbelverhaal past bij hun missie om de Bijbel beschikbaar te maken voor iedereen. Bron: Nederlands Bijbelgenootschap OVERIGE (KORTE) BERICHTEN 1.BEDANKT Voor de liefdevolle en troostende woorden, gesproken en geschreven na het overlijden van mijn man,onze vader, schoonvader en opa HENK VERWEIJ, willen wij u hartelijk danken. Uit aller naam, Hillie Verweij

28 BIJEEN april 2017 blz ENTHOUSIASTE ZANGERS/ZANGERESSEN GEZOCHT Wij willen graag weer een gelegenheidskoor samenstellen waarmee we extra invulling geven aan de Pinksterdienst op zondag 4 juni. Informatie en opgeven bij Nellie de Jong, tel , hermanennellie@ziggo.nl of Hetty Uittenbogaard, tel , hetty.uit@casema.nl. Met vriendelijke groet, Hetty Uittenbogaard / hetty.uit@casema.nl BIJBELLEESROOSTER APRIL 2017 april za 1 Johannes 11:1-27 Ongeneeslijk ziek? zo 2 Johannes 11:28-54 Open graf ma 3 Johannes 11:55 12:11 Feestmaal di 4 Psalm 129 Niet gebroken wo 5 Romeinen 5:1-11 Als vijanden al verzoend do 6 Romeinen 5:12-21 Adam I en Adam II vr 7 Romeinen 6:1-14 Niet meer zondigen za 8 Psalm 73 Schijn bedriegt Palmzondag zo 9 Johannes 12:12-19 Inhuldiging ma 10 Johannes 12:20-36 Boerenwijheid di 11 Johannes 12:37-50 Kijk en luister wo 12 Psalm 140 Roep om bevrijding Witte do 13 Johannes 13:1-38 Donderdag Voorbeeldgedrag Goede Vrijdag vr 14 Johannes Lijdensverhaal za 15 Jesaja 12:1-6 Loflied 1e Paasdag zo 16 Johannes 20:1-18 Vasthouden en loslaten ma 17 Romeinen 6:15-23 Wie is je baas? di 18 Romeinen 7:1-12 Huwelijk als metafoor wo 19 Romeinen 7:13-25 Tweestrijd do 20 Romeinen 8:1-11 Geestelijk leven vr 21 Romeinen 8:12-25 Kinderen za 22 Romeinen 8:26-39 Geestelijke bijstand

29 BIJEEN april 2017 blz. 29 zo 23 Johannes 20:19-31 Ooggetuigen ma 24 1 Petrus 1:1-12 Verrassende erfenis di 25 1 Petrus 1:13-25 Wees heilig wo 26 1 Petrus 2:1-10 Stenen do 27 1 Petrus 2:11-17 Vrije vreemdelingen vr 28 1 Petrus 2:18-25 Verdraagzaamheid Za 29 1 Petrus 3:1-12 Onderlinge omgang tussen mannen en vrouwen zo 30 Johannes 21:1-14 Extra vissen Nederlandse Bijbelgenootschap STRALEND WAS HET OCHTENDGLOREN Stralend was het ochtendgloren prachtiger dan ooit tevoren. Het was op de eerste Paasdag, Twee vrouwen liepen naar het graf. Maar bij het graf aangekomen, zagen ze tot hun schrik 't is leeg. Hun tranen voelden ze komen, dat Hij niet meer in 't graf verbleef. Een engel stelde ze gerust, zijn jullie echt maar niet bevreesd want jullie Heer is opgestaan, het nieuwe leven vangt nu aan.

30 Grote blijdschap kwam over hen, ze gingen dit nieuws vertellen. Maar Jezus kwam hen tegemoet, begroette hen, met wees gegroet. Zij vielen aan Zijn voeten neer, aanbaden Hem hun lieve Heer. Hij zei hen, ga nu haastig voort, vertel dit zodat ieder 't hoort. Hun dag die droef begonnen was Verandert in een blijde lach, Hij leefde hun geliefde Heer Hij leeft, zongen ze telkens weer. BIJEEN april 2017 blz. 30 Petra Groeneveld DIENSTEN IN DE ONTMOETINGSKERK IN MAARTENSDIJK 2 april uur Ds. R. Alkema Collecte: 1) Kerk 2) Werelddiaconaat Kindernevendienst: Lianne de Graaf en Hellen v.d. Kamp Oppasdienst: Megan en Christine 9 april Palmzondag uur Ds. J.J. Sijl, Amersfoort Collecte: 1) Kerk 2) Kerkinactie 40 dgn. Kindernevendienst: Tanja Lake en Nienke Koeman Oppasdienst: Margriet van der Vaart 13 april Witte Donderdag zie diensten Kapel 14 april Goede Vrijdag uur Ds. R. Alkema

31 15 april Stille Zaterdag / Paaswake uur Ds. R. Alkema 16 april 1 e Paasdag uur Ds. R. Alkema Collecte: 1) Kerk 2) PKN - Jeugdwerk Kindernevendienst: Renske Valk en Hester Ploeg Oppasdienst: Megan en Christine 23 april uur Ds. R. Alkema Heilig Avondmaal (kring) Collecte: 1) Kerk 2) PKN - Eredienst Kindernevendienst: Lianne de Graaf Oppasdienst: Jasmijn en Ilse BIJEEN april 2017 blz april uur Oecumenische dienst, samen met de St. Maartenskerk Collecte: 1) Kerk 2) Diaconie Kindernevendienst: Hellen v.d. Kamp Oppasdienst: Corine de With 7 mei uur Ds. C. t Lam, Amersfoort Collecte: 1) Kerk 2) PKN Missionair werk Kindernevendienst: Tanja Lake Oppasdienst: Heidy Bundels Na alle zondagdiensten wordt er koffie geschonken. Op zondag 9 april zijn er voorbeeldbrieven van Amnesty International. Op zondag 23 april is de Wereldwinkel aanwezig.

32 BIJEEN april 2017 blz. 32 DIENSTEN IN DE ADVENTKAPEL IN HOLLANDSCHE RADING 2 april uur Ds. R. Alkema Collecte: 1) Kerk 2) Werelddiaconaat uur Vesper Collecte: geen 9 april Palmzondag uur Ds. J.J. Sijl, Amersfoort Collecte: 1) Kerk 2) Kerkinactie 40 dgn uur Vesper Collecte: geen 13 april Witte Donderdag - Paasmaaltijd uur Ds. R. Alkema Collecte: onkostenbestrijding 14 april Goede Vrijdag zie diensten OK 15 april Stille Zaterdag zie diensten OK 16 april 1 e Paasdag uur Ds. R. Alkema Collecte: 1) Kerk 2) PKN - Jeugdwerk 23 april uur Ds. R. Alkema Heilig Avondmaal (kring) Collecte: 1) Kerk 2) PKN - Eredienst 30 april GEEN dienst in de Kapel; zie diensten OK. 7 mei uur Ds. C. t Lam, Amersfoort Collecte: 1) Kerk 2) PKN Missionair werk Na de dienst van zondag 9 april wordt er koffie geschonken. Tevens zijn er voorbeeldbrieven van Amnesty International en is de Wereldwinkel aanwezig

N I E U W S O M D O O R T E G E V E N INFO

N I E U W S O M D O O R T E G E V E N INFO N I E U W S O M D O O R T E G E V E N INFO 174 2017 Inhoud 1. Geef Marcus door 2. Veertigdagentijd: lees Marcus met het leesrooster van debijbel.nl 3. Lijdensverhaal in gewoon Fries uitgedeeld bij The

Nadere informatie

Actie Noodhulp Giro 555. De komende 6 maanden dreigt er hongersnood voor meer dan 20. Inzamelingen in de maand april 2017.

Actie Noodhulp Giro 555. De komende 6 maanden dreigt er hongersnood voor meer dan 20. Inzamelingen in de maand april 2017. Inzamelingen in de maand april 2017. Datum 1e inzameling Eindinzameling 2 40 Dagentijdcollecte: SchuldHulp Maatje Apeldoorn. Steun jongeren in Zuid-Afrika. Vrygrond is een arme gemeenschap in Kaapstad

Nadere informatie

Liturgie voor Zondag 25 februari 2018

Liturgie voor Zondag 25 februari 2018 Liturgie voor Zondag 25 februari 2018 Voorganger Organist Lector Ontvangst Ds. W. Nijkamp Jan Zwart Janny de visser Henk van Zanten Orgelspel Woord van welkom Gemeente gaat staan na het aansteken van de

Nadere informatie

TOV! Van wonder tot paasei. Nieuwsbrief februari. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling

TOV! Van wonder tot paasei. Nieuwsbrief februari. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling Nieuwsbrief juni.docx Nieuwsbrief februari TOV! Weerstraat 26, 4001LD Tiel, www.toveten.nl T: 0344-751223 info@toveten.nl.ik ben de levende, en Ik ben dood geweest en zie, Ik ben levend tot in alle eeuwigheid.

Nadere informatie

Een stille week. Een bezinningsmoment aan het begin van de Stille Week. Je kunt beginnen een eenvoudige maaltijd koken met en

Een stille week. Een bezinningsmoment aan het begin van de Stille Week. Je kunt beginnen een eenvoudige maaltijd koken met en Een stille week Leeftijd: 13-16 Soort bijeenkomst: club, catechese Soort werkvorm: heel programma, dramatische expressie, muziek, film Thema: Pasen Tijdsduur: hele nacht of aparte bijeenkomsten van ongeveer

Nadere informatie

Pasen met de Samenleesbijbel. Materiaal voor kinderen van 8-12 jaar Johannes 20:1-18 uit de Samenleesbijbel

Pasen met de Samenleesbijbel. Materiaal voor kinderen van 8-12 jaar Johannes 20:1-18 uit de Samenleesbijbel Pasen met de Samenleesbijbel Materiaal voor kinderen van 8-12 jaar Johannes 20:1-18 uit de Samenleesbijbel Samenleesbijbel De Samenleesbijbel is de Bijbel in Gewone Taal, aangevuld met ruim 500 pagina

Nadere informatie

Welkom. in de PKN Gereformeerde Kerk Giessendam-Neder-Hardinxveld

Welkom. in de PKN Gereformeerde Kerk Giessendam-Neder-Hardinxveld Welkom in de PKN Gereformeerde Kerk Giessendam-Neder-Hardinxveld Welkom Welkom in de Gereformeerde Kerk Giessendam-Neder-Hardinxveld, aangesloten bij de Protestantse Kerk in Nederland. Wij zijn één van

Nadere informatie

zondag 27 maart 2016 Welkom in Het Centrum Pasen dienst voor jong & oud Voorganger: ds. J.A. Wegerif Ouderling van dienst: Piet Jansen Organist:

zondag 27 maart 2016 Welkom in Het Centrum Pasen dienst voor jong & oud Voorganger: ds. J.A. Wegerif Ouderling van dienst: Piet Jansen Organist: zondag 27 maart 2016 Welkom in Het Centrum Pasen dienst voor jong & oud Voorganger: ds. J.A. Wegerif Ouderling van dienst: Piet Jansen Organist: Gerjan Kamerling Foto bloemstuk Liturgische bloemschikking.

Nadere informatie

Orde van Dienst. voor zondag 6 april Vijfde zondag in de Veertigdagentijd 'Wonen overal even thuis' Thema: Bij het graf van een vriend

Orde van Dienst. voor zondag 6 april Vijfde zondag in de Veertigdagentijd 'Wonen overal even thuis' Thema: Bij het graf van een vriend aan barmhartigheid Protestantse Gemeente Nuenen werken Orde van Dienst voor zondag 6 april 2014 Vijfde zondag in de Veertigdagentijd 'Wonen overal even thuis' Thema: Bij het graf van een vriend Voorganger:

Nadere informatie

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Lied 62 vers 1 en 4

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Lied 62 vers 1 en 4 DUINZICHTKERK, zondag 20 januari 2019 2 e zondag van Epifanie Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout Voorganger: ds. J. Rinzema, Laren Ouderling van dienst: Jenny du Pon Diaken van dienst: Willemien de Vlieger

Nadere informatie

Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend

Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend Protestantse Gemeente te Rijssen Open Hof Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend Voorganger: Ds. J. Ek Ouderling van Dienst: Mevr. H. Nijhuis Organist: Dhr. P. van Blanken Na de dienst

Nadere informatie

Protestantse gemeente te Hoek. Zondagsbrief Zondag 5 augustus 2018 Kleur: groen

Protestantse gemeente te Hoek. Zondagsbrief Zondag 5 augustus 2018 Kleur: groen Protestantse gemeente te Hoek Zondagsbrief Zondag 5 augustus 2018 Kleur: groen Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Koster: Video wall: Crèche: ds. Pieter Overduin uit Hulst Henk Siersema Joke de

Nadere informatie

Goede vrijdag 2 april VBK, Marcuspassie, bij de uitgang een collecte voor de bestrijding van de onkosten.

Goede vrijdag 2 april VBK, Marcuspassie, bij de uitgang een collecte voor de bestrijding van de onkosten. Donderdag 2 april, witte donderdag OK/OHK, HA 1 e collecte: Voedselbank. De grondgedachte is helpen van mensen in nood en tegengaan van verspilling van goed voedsel. 2 e collecte: Gemeenteopbouw. Ter bevordering

Nadere informatie

Baalderdienst Zondag 10 juni 2018

Baalderdienst Zondag 10 juni 2018 Baalderdienst Zondag 10 juni 2018 AVG: Wet op Privacy In deze dienst zullen foto s worden gemaakt, die op de facebookpagina en website van onze gemeente worden geplaatst. Als u niet herkenbaar in beeld

Nadere informatie

Gedoopt worden Fenna van Keulen en Damayanthi, Gadisha en Nilanthi Kampinga

Gedoopt worden Fenna van Keulen en Damayanthi, Gadisha en Nilanthi Kampinga 0 Welkom in het Open Hof Orde voor de viering op zondag 2 juni 2019 om 9.30 uur in Open Hof Gedoopt worden Fenna van Keulen en Damayanthi, Gadisha en Nilanthi Kampinga Protestantse Wijkgemeente Open Hof

Nadere informatie

Zondag 9 april( Palmzondag) Voorganger: ds. G.P. den Hollander 9.30 uur Organist: M. Kok

Zondag 9 april( Palmzondag) Voorganger: ds. G.P. den Hollander 9.30 uur Organist: M. Kok Ter Holten 10de jaargang 9 april 2017 Nummer: 8 Kerkdiensten: Zondag 9 april( Palmzondag) Voorganger: ds. G.P. den Hollander 9.30 uur Organist: M. Kok Oldeholtwolde Kindernevendienst: Marian Goede Vrijdag

Nadere informatie

Maart e jaargang #3. Van de redactie

Maart e jaargang #3. Van de redactie Van de redactie Op weg naar Pasen is er zoveel te delen dat we nog een vervolg op de vorige nieuwsbrief ontvangt. De inmiddels vaste rubriek uit het domineeslaantje. Uitnodiging avonden over Pasen door

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Zevenbergen

Hervormde Gemeente Zevenbergen Hervormde Gemeente Zevenbergen 2018 Geef voor je kerk. Geef je leven zin. Tijden veranderen. Dat is waar. In dit digitale tijdperk gaan die veranderingen ook echt snel. Wanneer tijden veranderen is het

Nadere informatie

Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen

Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen 1 Welkom in Open Hof Orde van dienst voor de viering op zondag 7 oktober 2018 Israëlzondag om 9.30 uur in Open Hof Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen voorganger: zondagskind: lector: orgel: Berthina

Nadere informatie

De Leidraad. Zondag 22 april 2018

De Leidraad. Zondag 22 april 2018 Orde van dienst De Leidraad +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Zondag 22 april 2018 Voorganger: Ies de Jong Organist: Johan Groen Welkom en mededelingen Aansteken van de kaarsenboom

Nadere informatie

Lezing van het Paasevangelie naar Johannes 20 : 1-18

Lezing van het Paasevangelie naar Johannes 20 : 1-18 1 e Paasdag 2016 Stap voor stap op weg naar Pasen Lezing van het Paasevangelie naar Johannes 20 : 1-18 Afgelopen vrijdag, Goede Vrijdag, hebben we stilgestaan bij de weg die Jezus is gegaan, zijn kruisweg,

Nadere informatie

In deze dienst wordt gedoopt: Tijn Bouter. Van harte welkom!

In deze dienst wordt gedoopt: Tijn Bouter. Van harte welkom! In deze dienst wordt gedoopt: Tijn Bouter Van harte welkom! Welkom en gebed Weet Je Dat De Lente Komt Weet je dat de lente komt, lente komt, lente komt Weet je dat de lente komt, alles loopt weer uit De

Nadere informatie

Zondag 5 maart 2017 Wijkgemeente De Drieklank CBS Het Kompas Schoolkerkdienst

Zondag 5 maart 2017 Wijkgemeente De Drieklank CBS Het Kompas Schoolkerkdienst Zondag 5 maart 2017 Wijkgemeente De Drieklank CBS Het Kompas Schoolkerkdienst Voorganger Organist Beamer : ds. Peter van de Peppel : Maarten Groen : Dirk Dallinga Thema: De verloren zoon Welkom en mededelingen

Nadere informatie

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen:

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen: Jaargang 8, nummer 19 Voorganger: ds. Piet Jan Rebel Koor o.l.v. Tanja van Dijk Piano: Myrre van Dijk, David van Dijk Zaterdag 20 april 2019 Paaswake Een nacht vol hoop Binnenkomst in stilte in de donkere

Nadere informatie

Protestantse Gemeente te Haaksbergen-Buurse Palmzondag 14 april 2019

Protestantse Gemeente te Haaksbergen-Buurse Palmzondag 14 april 2019 Protestantse Gemeente te Haaksbergen-Buurse Palmzondag 14 april 2019 voorganger: ds. Job Stein organist: Marion Röber lector: Nynke van Genderen - Hiemstra Klokgelui DIENST VAN HET SAMENKOMEN De allerkleinsten

Nadere informatie

TOV! Meer dan een kribbe? Nieuwsbrief december. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling

TOV! Meer dan een kribbe? Nieuwsbrief december. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling Nieuwsbrief juni.docx Nieuwsbrief december TOV! Weerstraat 26, 4001LD Tiel, www.toveten.nl T: 0344-751223 info@toveten.nl Dit is wat wij hem hebben horen verkondigen en wat we u verkondigen: God is licht,

Nadere informatie

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Als de kaarsen branden gaan wij staan

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Als de kaarsen branden gaan wij staan DUINZICHTKERK, zondag 29 april 2018 Cantáte Domino Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout Voorganger: ds. A. Sterrenburg Ouderling van dienst: Marijke Mootz Diaken van dienst: Niek de Graaf Organist: Gert

Nadere informatie

Zondag 2 november, alle kerken 1 e collecte Najaarszendingsweek van Kerk in Actie met als thema : Geloof in Zambia! Vandaag collecteren we voor een

Zondag 2 november, alle kerken 1 e collecte Najaarszendingsweek van Kerk in Actie met als thema : Geloof in Zambia! Vandaag collecteren we voor een Zondag 2 november, alle kerken 1 e collecte Najaarszendingsweek van Kerk in Actie met als thema : Geloof in Zambia! Vandaag collecteren we voor een theologische universiteit in Zambia. De laatste jaren

Nadere informatie

Zondagsbrief voor zondag 13 april 2014

Zondagsbrief voor zondag 13 april 2014 Zondagsbrief voor zondag 13 april 2014 Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. Medewerkenden aan deze dienst zijn: Voorganger: ds. L.O. Giethoorn, Groningen Ouderling: Hielle Tillema Diaken: Jan

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

De Leidraad. Kerstnachtdienst 24 december 2017

De Leidraad. Kerstnachtdienst 24 december 2017 Orde van dienst De Leidraad ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Kerstnachtdienst 24 december 2017 Voorganger: Ds. Nel van Dorp Organist: Patrick Hopper M.m.v. De Zanggroep olv Vigilia

Nadere informatie

Baalderdienst Zondag 24 januari 2016

Baalderdienst Zondag 24 januari 2016 Baalderdienst Zondag 24 januari 2016 Welkom! Verbonden 1 Ouders; Johan Harlaar & Marjolein Katsma Minke Harlaar Kyaro Jan Johannes Maathuis Ouders; Marcel Huisman & Marieke Maathuis 2 Orde voor de Baalderdienst

Nadere informatie

Welkom in de morgendienst van zondag 23 oktober 2016 Afsluiting Vakantie Bijbel Club Voorganger : ds. Hanneke Paas Muzikale medewerking : Rikus

Welkom in de morgendienst van zondag 23 oktober 2016 Afsluiting Vakantie Bijbel Club Voorganger : ds. Hanneke Paas Muzikale medewerking : Rikus Welkom in de morgendienst van zondag 23 oktober 2016 Afsluiting Vakantie Bijbel Club Voorganger : ds. Hanneke Paas Muzikale medewerking : Rikus Schippers en band Ouderling van dienst : Petra Jansen Thema

Nadere informatie

E R E D I E N S T. 31 maart 2019 zondag Laetare. Protestantse Gemeente Brielle Sint-Catharijnekerk

E R E D I E N S T. 31 maart 2019 zondag Laetare. Protestantse Gemeente Brielle Sint-Catharijnekerk E R E D I E N S T 31 maart 2019 zondag Laetare Protestantse Gemeente Brielle Sint-Catharijnekerk voorganger ouderling organist ds. Harry Doornbos Joke van der Lugt Marco t Hart met het oog op de privacywet

Nadere informatie

Oecumenische Vredesdienst Zondag 16 september Maartenskerk

Oecumenische Vredesdienst Zondag 16 september Maartenskerk Oecumenische Vredesdienst Zondag 16 september 2018 Maartenskerk Generaties voor vrede Een dienst voorbereid door Parochianen en Gemeenteleden van de Martinusparochie en de Maartenskerkgemeente 2 Oefenen

Nadere informatie

TOV! Koningsdag. Nieuwsbrief april. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling

TOV! Koningsdag. Nieuwsbrief april. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling Nieuwsbrief juni.docx Nieuwsbrief april TOV! Weerstraat 26, 4001LD Tiel, www.toveten.nl T: 0344-751223 info@toveten.nl U bent voor eeuwig Koning. Door alle eeuwen heen zult U regeren. Psalm 145:13 Koningsdag.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Van de Redactie. De redactie

NIEUWSBRIEF. Van de Redactie. De redactie maart 2018 5de jaargang # 3 Van de Redactie Deze maand staat de nieuwsbrief in het teken van Pasen. Pasen, het grootste feest van de christenen. Overal ter wereld zullen de kerken weer vol zijn met mensen

Nadere informatie

HARTELIJK WELKOM IN DE PETRAKERK

HARTELIJK WELKOM IN DE PETRAKERK zondagsbrief 25 juni 2017 HARTELIJK WELKOM IN DE PETRAKERK 1 e zondag van de zomer Viering van schrift en tafel Kleur: Groen Groen is de kleur van de natuur in de zomer en drukt verwachting uit: 'Eens

Nadere informatie

9 juni 2019 Pinksterfeest Messiaskerk Wassenaar

9 juni 2019 Pinksterfeest Messiaskerk Wassenaar 9 juni 2019 Pinksterfeest Messiaskerk Wassenaar De doop wordt bediend aan Emma Sofie Hogendoorn & Samuel Pieter Hendrik de Vaal Je innerlijke zekerheden aanspreken, hoe doe je dat? Over koers houden te

Nadere informatie

Orde van dienst voor de gemeentezondag. Thema: (Toekomst)-dromen. zondag 3 april 2016 om 9.30 uur. Gereformeerde Kerk Nieuwe Pekela

Orde van dienst voor de gemeentezondag. Thema: (Toekomst)-dromen. zondag 3 april 2016 om 9.30 uur. Gereformeerde Kerk Nieuwe Pekela Orde van dienst voor de gemeentezondag Thema: (Toekomst)-dromen -2- welkom en mededelingen intocht: lied 81 : 1, 2 en 4 zondag 3 april 2016 om 9.30 uur Laat de harpen slaan, klinken de trompetten. Vier

Nadere informatie

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette.

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette. Welkom Lieve vrienden, bekenden, nieuwe gezichten, Welkom in deze Zwanenhofviering. In onze Tijd van leven heeft ieder van u ervoor gekozen op deze zondagmorgen hier te komen. Met alles wat ons leven ons

Nadere informatie

De Leidraad. Zondag 13 mei 2018 zondag Exaudi (=Hoor mij, HEER)

De Leidraad. Zondag 13 mei 2018 zondag Exaudi (=Hoor mij, HEER) Orde van dienst De Leidraad +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Zondag 13 mei 2018 zondag Exaudi (=Hoor mij, HEER) Voorganger: ds. Adrie Sterrenburg Organist: Annemieke Hartman Welkom

Nadere informatie

De Leidraad. Orde van dienst. Voorganger: ds J.C. van Westenbrugge Organist: Johan Groen

De Leidraad. Orde van dienst. Voorganger: ds J.C. van Westenbrugge Organist: Johan Groen Orde van dienst De Leidraad +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Vierde zondag van de herfst De rijke dwaas, Jan Luyken (1649-1712) Voorganger: ds J.C. van Westenbrugge Organist: Johan

Nadere informatie

Diaconale Adventsactie 2012. Midden onder ons

Diaconale Adventsactie 2012. Midden onder ons Diaconale Adventsactie 2012 Midden onder ons Foto voorzijde: Midden onder ons: gevangen vreemdelingen op Schiphol Oost. De Diaconale Adventsactie van de lutherse gemeente Amsterdam loopt van 2 december

Nadere informatie

GERECHTELIJKE DWALING IN HET PROCES TEGEN JEZUS VAN NAZARETH MR.J.M.WESTSTEIJN EEN ZEER INDRINGEND VERHAAL MET GROTE BETEKENIS VOOR DE WERELD- EN

GERECHTELIJKE DWALING IN HET PROCES TEGEN JEZUS VAN NAZARETH MR.J.M.WESTSTEIJN EEN ZEER INDRINGEND VERHAAL MET GROTE BETEKENIS VOOR DE WERELD- EN Zie de mens ets van Rembrandt GERECHTELIJKE DWALING IN HET PROCES TEGEN JEZUS VAN NAZARETH MR.J.M.WESTSTEIJN EEN ZEER INDRINGEND VERHAAL MET GROTE BETEKENIS VOOR DE WERELD- EN KERKGESCHIEDENIS.DE INLEIDER

Nadere informatie

Protestantse Gemeente te Angerlo-Doesburg 3 april 2016, Galluskerk

Protestantse Gemeente te Angerlo-Doesburg 3 april 2016, Galluskerk Zondag Quasimodo geniti (als pasgeboren kinderen) Protestantse Gemeente te Angerlo-Doesburg 3 april 2016, Galluskerk Orgelspel Stilte Om te beginnen De kaarsen worden aangestoken Gemeente gaat staan Zingen'

Nadere informatie

Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse. Dienst van Schrift en Tafel

Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse. Dienst van Schrift en Tafel Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse 5 e zondag na Epifanie 9 februari 2014 Dienst van Schrift en Tafel Jullie zijn het zout der aarde Matteüs 5:13 Voorganger Ouderling Diaken Organist Koster : ds. Bob

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 21 APRIL 2019 MARTINIKERK PASEN. Muziek van chr.muz.ver.harmonie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 21 APRIL 2019 MARTINIKERK PASEN. Muziek van chr.muz.ver.harmonie ORDE VAN DIENST ZONDAG 2 APRIL 209 MARTINIKERK PASEN Muziek van chr.muz.ver.harmonie Lezing: Genesis : 5: In het begin schiep God de hemel en de aarde. De aarde was nog woest en doods, en duisternis lag

Nadere informatie

De Leidraad. Zondag De Goede Herder 30 april 2017

De Leidraad. Zondag De Goede Herder 30 april 2017 Orde van dienst De Leidraad +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Zondag De Goede Herder 30 april 2017 Voorganger: ds. J. Bonnes Organist: Johan Groen Welkom en mededelingen Aansteken van

Nadere informatie

Jezus blijft altijd bij ons

Jezus blijft altijd bij ons Eerste Communieproject 46 Jezus blijft altijd bij ons Jezus staat op uit het graf Jezus is dood. In les 7 heb je gezien dat Jezus wordt vermoord. De vrienden van Jezus zijn bedroefd. Ze leggen Hem in een

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

Feestelijke Kerstmorgendienst

Feestelijke Kerstmorgendienst Feestelijke Kerstmorgendienst dinsdag 25 december 2018 aanvang 10.00 uur Voorganger: ds. Saskia Ketelaar uit Lede Ouderling van dienst: Daniëlle Rijksen Organist: Akko de Feijter Muzikale medewerking:

Nadere informatie

Orde van dienst 14 januari De Leidraad KANA ZONDAG

Orde van dienst 14 januari De Leidraad KANA ZONDAG Orde van dienst 14 januari 2018 De Leidraad Voorganger: Ds. Theo Haitjema Organist: Karel Sleurink ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ KANA ZONDAG Welkom en mededelingen door de

Nadere informatie

voor zondag 24 september 2017 Thema: want de Heer heeft de aarde gemaakt

voor zondag 24 september 2017 Thema: want de Heer heeft de aarde gemaakt Dromen voor onze wereld ORDE VAN DIENST voor zondag 24 september 2017 Thema: want de Heer heeft de aarde gemaakt Voorganger: ds. Ada Rebel Gastvrouw: Mieke Hendrickx, Lector: Kees Huizing. Diaken: Truus

Nadere informatie

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben.

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben. Lezingen: Genesis 28 Jacob te Betel Lucas 24: 13-35 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wij zijn mensen na Pasen. Niet alleen sinds een week, maar ons hele leven al. Hoe gaat het met u, nu het Pasen

Nadere informatie

Kerkbrief Hervormde gemeente Wijk Oost Bennekom Protestantse Gemeente Bennekom in wording

Kerkbrief Hervormde gemeente Wijk Oost Bennekom Protestantse Gemeente Bennekom in wording Kerkbrief Hervormde gemeente Wijk Oost Bennekom Protestantse Gemeente Bennekom in wording Zondag 17 maart 2019 kleur: paars Dienst: Ichthuskerk om 9.30 uur Voorganger: mevr. Ds. A. Verbaan-van den Heuvel

Nadere informatie

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Lezen: Lucas 24:1-12 Tekst: Lucas 24:32-35 Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Pasen! Gemeente geliefd door Jezus, De afgelopen 40 dagen tijd zijn we opgelopen met 2 mannen op weg naar

Nadere informatie

kalender FILIPPENZEN DANKEN 7dagen met de WOENSDAG 7 NOVEMBER IS HET DANKDAG.

kalender FILIPPENZEN DANKEN 7dagen met de   WOENSDAG 7 NOVEMBER IS HET DANKDAG. WOENSDAG 7 NOVEMBER IS HET DANKDAG. betekenis van deze bijzondere dag. Op dankdag danken we God voor delen met mensen ver weg en dichtbij. DE DANKDAGKALENDER WORDT gebruiken. Naast bewustwording van dankdag

Nadere informatie

Zaterdag 2 februari 2013 (57e jaargang, nr. 2)

Zaterdag 2 februari 2013 (57e jaargang, nr. 2) Contactblad van de Protestantse Gemeente te Nigtevecht www.kerknigtevecht.nl Zaterdag 2 februari 2013 (57e jaargang, nr. 2) Zondag 3 februari 10.00 uur Ds. H. Eschbach, Terschuur Collecten : Evangelisch

Nadere informatie

Liturgie voor de kerkdienst op 27 maart Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen. Muziek. De gemeente gaat staan.

Liturgie voor de kerkdienst op 27 maart Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen. Muziek. De gemeente gaat staan. Liturgie voor de kerkdienst op 27 maart 2016 Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen De gemeente gaat staan Votum en groet Gez. 630 Sta op een morgen ongedacht De gemeente gaat zitten Inleiding/

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Lichtbron 31 maart 7 april 2017

Nieuwsbrief De Lichtbron 31 maart 7 april 2017 Nieuwsbrief De Lichtbron 31 maart 7 april 2017 Lichtbron-inspiratie Afgelopen week werd ik geïnterviewd voor een artikel op de economiepagina in het NRC Handelsblad. Het is een artikel over jonge geestelijken

Nadere informatie

Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft.

Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft. Van harte welkom! Welkom! Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft. U bent te gast in de Hervormde

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Oudewater

Protestantse Gemeente Oudewater Protestantse Gemeente Oudewater Welkom in deze kerkdienst van de PROTESTANTSE GEMEENTE OUDEWATER. Een hartelijke groet gaat ook uit naar degenen die via de Kerk TV deze dienst meemaken. Zondag 20 maart:

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Lichtbron mei Lichtbron-inspiratie

Nieuwsbrief De Lichtbron mei Lichtbron-inspiratie Nieuwsbrief De Lichtbron 11 18 mei 2018 Lichtbron-inspiratie Kliederkerk in de Lier Afgelopen dinsdag was op NPO2 in het programma Met hart en ziel de Kliederkerk in de Lier te zien. http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/434434/met_hart_en_ziel.html

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

Liturgie 19 maart 2017

Liturgie 19 maart 2017 Liturgie 19 maart 2017 Votum en Groet Zingen Psalm 42: 1, 3 Evenals een moede hinde naar het klare water smacht, schreeuwt mijn ziel om God te vinden, die ik ademloos verwacht. Ja, ik zoek zijn aangezicht,

Nadere informatie

Datum Voorganger Kerkgebouw 3 juli 2016, 9.30 uur ds. Rein den Hertog Jeruzalemkerk

Datum Voorganger Kerkgebouw 3 juli 2016, 9.30 uur ds. Rein den Hertog Jeruzalemkerk Jeruzalemkerk Liturgie 3 juli 2016 ochtend RdH Ontmoetingsdienst Datum Voorganger Kerkgebouw 3 juli 2016, 9.30 uur ds. Rein den Hertog Jeruzalemkerk Muzikale begeleiding: Peter Tiggelaar (orgel) Kindernevendienst:

Nadere informatie

Thema: Alleen door los te laten kom je (te) boven

Thema: Alleen door los te laten kom je (te) boven Zondag 9 april 2017 6e zondag 40 dagentijd Thema: Alleen door los te laten kom je (te) boven Orgelspel Begroeting (ouderling van dienst) De gemeente gaat staan Intochtslied: Lied 552 Stilte om ons voor

Nadere informatie

Liturgie voor de viering op 24 april 2016 om 10.00 uur in de Lichtkring met de Catechesegroep Gehandicapten Hoofddorp

Liturgie voor de viering op 24 april 2016 om 10.00 uur in de Lichtkring met de Catechesegroep Gehandicapten Hoofddorp Liturgie voor de viering op 24 april 2016 om 10.00 uur in de Lichtkring met de Catechesegroep Gehandicapten Hoofddorp Ouderling van dienst is Burg Anker Diaken is Alma van Hengel De piano wordt bespeeld

Nadere informatie

Liturgie zondag 18 juni 2017 Doopdienst Thema verbonden

Liturgie zondag 18 juni 2017 Doopdienst Thema verbonden Liturgie zondag 18 juni 2017 Doopdienst Thema verbonden Voorganger: Ds. Margriet van de Bunt Organist: Marinus den Harder Jennifer Jonker en Lianne Loekie Jochemsen worden gedoopt. Welkom en mededelingen-

Nadere informatie

december ------------------------------------------------------------------------------------------------ ------- kalender december Kalender Januari

december ------------------------------------------------------------------------------------------------ ------- kalender december Kalender Januari CBS De Regenboog Mars 1 Postbus 285 9600AG Hoogezand 0598-321031 december ------------------------------------------------------------------------------------------------ ------- kalender december Kalender

Nadere informatie

het vuur van de liefde pinksteren 2008

het vuur van de liefde pinksteren 2008 het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende Pinksteren is het feest van de heilige Geest, het is de afronding van de Paastijd. We

Nadere informatie

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Jezus en jij Tekst: Willem de Vink Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Vooraf Jezus en jij Minidagboek Vink, Willem de ISBN 978-90-8601-101-8 NUR 248, 707 Boekverzorging: Marian

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. P. Molenaar

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. P. Molenaar Welkom in deze dienst Voorganger is ds. P. Molenaar Schriftlezing: Johannes 15 vers 1 t/m 17 Lied 178 vers 1, 2 en 3 () Psalm 103 vers 6 (Schoolpsalm) Psalm 98 vers 3 (Nieuwe Berijming) Lied 204 () Psalm

Nadere informatie

INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE

INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE 2018-2019 BESTE OUDERS/VERZORGERS, Wat fijn dat uw zoon/dochter dit jaar de Eerste Communie doet in de Heilige Martinusparochie. Dit boekje bevat informatie over de

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Voorstel orde van dienst voor zondag 27 november, 1 e zondag van advent Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 10.00 uur Organist: Wim Pardoen Voorganger: ds. Kees Benard = = = = = = = =

Nadere informatie

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg Eredienst 06 mei 2018 10:00 Voorganger: ds. H. van den Berg Liturgie Votum / zegengroet Psalm 65 : 1 (NPB) Wet Psalm 65 : 2 (NPB) Gebed Johannes 13 : 31 38 Gezang 61 : 1, 2, 3 Tekst: 1 Korintiërs 13 :

Nadere informatie

Lieve mensen, gemeente van de Opgestane Heer

Lieve mensen, gemeente van de Opgestane Heer Overdenking zondag 27 maart 2016, 1 e Paasdag, in de Terskflierkerk Lezing Lucas 24:13-33 Door Ds. A.J.Wouda Lieve mensen, gemeente van de Opgestane Heer Hebben jullie de Passion gezien, donderdag? Is

Nadere informatie

School Gezinsdienst. Prinses Julianakerk Scheveningen. Zondag 5 februari 2017

School Gezinsdienst. Prinses Julianakerk Scheveningen. Zondag 5 februari 2017 School Gezinsdienst Prinses Julianakerk Scheveningen Zondag 5 februari 2017 Thema: Heb je naaste lief! Voorganger: Arjo van der Steen Organist: Frans van Riessen Het verloop van de dienst Welkom Zingen:

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Kerst Agenda

Nieuwsbrief. Kerst Agenda Jaargang 2016-2017 23 december 2016 nummer 6 Nieuwsbrief Kerst 2016 In de weken van advent leven we met de kinderen toe naar het kerstfeest. In een donkere nacht in Bethlehem straalt plotseling een licht.

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 215 : 1 t/m 4 Nieuwe LiedBoek

Wij zingen voor de dienst: Lied 215 : 1 t/m 4 Nieuwe LiedBoek Wij zingen voor de dienst: Lied 215 : 1 t/m 4 Nieuwe LiedBoek NLB Lied 276 : 1 2 3 4 NLB Lied 276 : 1 2 3 4 NLB Lied 276 : 1 2 3 4 NLB Lied 276 : 1 2 3 4 Binnenkomst kerkenraad en voorganger Mededelingen

Nadere informatie

Orde van dienst voor de viering van zondag 24 augustus 2014 Wijkgemeente Ambacht-Oost Bethelkerk te Vlaardingen

Orde van dienst voor de viering van zondag 24 augustus 2014 Wijkgemeente Ambacht-Oost Bethelkerk te Vlaardingen Orde van dienst voor de viering van zondag 24 augustus 2014 Wijkgemeente Ambacht-Oost Bethelkerk te Vlaardingen Voorganger Organist : Ds. Guus A.V. Fröberg : Kees van den Berg De kaarsen worden aangestoken

Nadere informatie

Zondagsbrief Zondag 23 december 2018 Kleur: paars

Zondagsbrief Zondag 23 december 2018 Kleur: paars Zondagsbrief Zondag 23 december 2018 Kleur: paars Vierde zondag van Advent Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Koster: Video Wall: Crèche: ds. Saskia Ketelaar uit Lede, België Elly Tollenaar Joke

Nadere informatie

Protestantse gemeente te Hoek Zondagsbrief Zondag 13 augustus 2017 Kleur: groen

Protestantse gemeente te Hoek Zondagsbrief Zondag 13 augustus 2017 Kleur: groen Protestantse gemeente te Hoek Zondagsbrief Zondag 13 augustus 2017 Kleur: groen Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Koster: Video Wall: Crèche: ds. Arie van der Maas Jan Hollebek Joke de Putter

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vandaag beginnen we aan iets nieuws. Een nieuwe kerkenraad, een andere structuur, een andere organisatie. Kleiner en vooralsnog zonder voorzitter. Dat

Nadere informatie

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40)

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40) Liturgisch bloemstuk bij de 40 dagen tijd en Pasen 2015 Elke week wordt één kaars gedoofd, van de kandelaar met 8 kaarsen. Er is elke week een boog bekleed met klimop, als beeld van het verbond van God

Nadere informatie

Witte Donderdag Duinzichtkerk, 17 april 2014

Witte Donderdag Duinzichtkerk, 17 april 2014 Witte Donderdag Duinzichtkerk, 17 april 2014 PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE ARCHIPEL/BENOORDENHOUT Hartelijk welkom in de Duinzichtkerk Vandaag beginnen wij de viering van de drie dagen van Pasen. Wij gedenken

Nadere informatie

Hartelijk welkom in de Dorpskerk van de Protestantse Gemeente Biggekerke/Meliskerke zondag 3 december Dienst van intrede

Hartelijk welkom in de Dorpskerk van de Protestantse Gemeente Biggekerke/Meliskerke zondag 3 december Dienst van intrede Hartelijk welkom in de Dorpskerk van de Protestantse Gemeente Biggekerke/Meliskerke zondag 3 december 2017 Aan de dienst werken mee: Voorganger: ds. Nicolette Vlaming Ouderling van dienst: Adrie van Sluijs

Nadere informatie

Gezamenlijke Startdienst 18 september 2016

Gezamenlijke Startdienst 18 september 2016 Gezamenlijke Startdienst 18 september 2016 Gezamenlijke Startdienst 18 september 2016 Voorganger Organist : Ds. E. Bijl : Jaap Dekker Welkom Afkondigingen door ouderling Janie van Everdingen t Jong Voor

Nadere informatie

Cakeactie Na de eredienst staat het bakteam weer voor ons klaar met heerlijke baksels.

Cakeactie Na de eredienst staat het bakteam weer voor ons klaar met heerlijke baksels. Prediking: Johan Selier. Zondag spreekt Johan Selier. Johan gaat dan weer verder met ons jaarthema: Koninklijk Leven is: door lijden heen; Het onderwerp is: de les van de graankorrel. Aanbiddingsdienst

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Lichtbron 2016 vr. 3 mrt. tot febr. tot vr. 10 mrt.

Nieuwsbrief De Lichtbron 2016 vr. 3 mrt. tot febr. tot vr. 10 mrt. Nieuwsbrief De Lichtbron 2016 vr. 3 mrt. tot febr. tot vr. 10 mrt. Lichtbron-inspiratie Als je bidt, trek je dan terug in je binnenkamer, en bid tot de Vader die in het verborgene ziet. (Matt.6:6) In de

Nadere informatie

Marcus 3,31-35 Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie!

Marcus 3,31-35 Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie! Marcus 3,31-35 Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie! Liturgie Voorzang: LB 320 Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 122,1.3 Wet Zingen: Ps 80,10 Gebed Lezen: Marcus 3,20-35 Zingen: Gez 143,2.3 Preek

Nadere informatie

GEEF ÓM JE KERK GÉÉF VOOR JE KERK

GEEF ÓM JE KERK GÉÉF VOOR JE KERK Januari 2019 Maartenskerkgemeente Doorn GEEF ÓM JE KERK GÉÉF VOOR JE KERK OREN EN OGEN VAN DE KERK IN DE STRAAT Sonja Bloemers DOOR JOU DOET GOD ZIJN WERK Fred Ekhart GELOVEN DOE JE SAMEN Hester van der

Nadere informatie